Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Πολιτική κρίση από το πουθενά στην Τουρκία


Και ξαφνικά... πολιτική κρίση σε μία τουρκική πολιτική σκηνή που παρά την επικράτηση του ΑΚΡ, δείχνει εξαιρετικά ρευστή. Κούρδοι και κεμαλιστές βουλευτές απείχαν σήμερα από την ορκωμοσία στην Εθνοσυνέλευση για διαφορετικούς η κάθε πλευρά λόγους. Οι βουλευτές του κεμαλιστικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος υπό την προεδρία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πήραν μέρος στην πρώτη συνεδρίαση της τουρκικής Βουλής, αλλά δεν ορκίστηκαν αντιδρώντας στην μη αποφυλάκιση δύο εκλεγμένων βουλευτών του κόμματος για την υπόθεση της "Βαριοπούλας". Πρόκειται για τον δημοσιογράφο Μουσταφά Μπαλμπάϊ και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μπάσκεντ, Μεχμέτ Χαμπέραλ. Οι δύο βουλευτές κρατούνται προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο παρακρατικό δίκτυο Εργκενεκόν.

Από την πλευρά τους οι Κούρδοι βουλευτές μποϊκοτάρουν εξ ολοκλήρου τη νέα σύνοδο της Εθνοσυνέλευσης ως αντίδραση της αφαίρεσης αρχικά της βουλευτικής έδρας από το ιστορικό στέλεχος των Κούρδων της Τουρκίας Χατίπ Ντίτζλε και στη συνέχεια την δικαστική απόφαση να μην αποφυλακιστούν πέντε άλλοι Κούρδοι βουλευτές που κατηγορούνται για συνεργασία με το ΡΚΚ.

Πρακτικά, ο βουλευτής που δεν ορκίζεται κατέχει μεν το αξίωμα, αλλά δεν μπορεί να ψηφίζει και να παίρνει μέρος στην κοινοβουλευτικές επιτροπές. Ανακοινώνοντας την απόφαση του κόμματός του σχετικά με την ορκωμοσία, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: «δεν θα ορκιστούμε έως ότου ανοίξει ο δρόμος για την ορκωμοσία των δύο συναδέλφων μας».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στη δήλωση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ας πρόσεχαν ποιους έκαναν υποψήφιους», ο Κ.Κιλιστντάρογλου αναρωτήθηκε: «ποιος από τους δύο Ερντογάν μιλάει; Αυτός που είναι υπέρ της λαϊκής βούλησης ή αυτός που είναι εναντίον;».

Η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις σημαντικής πολιτικής κρίσης, αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το κυβερνών κόμμα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για να λυθεί το πρόβλημα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Εντός του 2011 προβλέπεται να τεθεί η τουρκική παραγγελία για τα πρώτα 6 F-35


Εντός του 2011 προβλέπεται να τεθεί εκτός απροόπτου η τουρκική παραγγελία για τα πρώτα 6 F-35. Με βάση την παλαιότερη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης η Αεροπορία της χώρας προβλέπεται να αποκτήσει 100 αεροσκάφη F-35 συνολικού κόστους 10-11 δις δολάρια.

Σύμφωνα με δηλώσει ς του διευθυντή της SSM Τούρκοι αξιωματούχοι πρόκειται να συζητήσουν με Αμερικανούς ομολόγους τους για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν τη συγκεκριμένη παραγγελία. Παρά το γεγονός ότι τουρκικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης και κατασκευής του μαχητικού έχουν λάβει υποκατασκευαστικό έργο αξίας 5 δις ευρώ η πρόσφατη αύξηση του κόστους του μαχητικού έχουν ωθήσει προς τα πάνω και το συνολικό κόστος του τουρκικού προγράμματος απόκτησης των F-35 από τα 11 δις δολάρια στα 13 δις δολάρια.

Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης οι τουρκικές εταιρείες πιέζουν ώστε να λάβουν επιπρόσθετο έργο αξίας 1 δις δολαρίων σε αντιστάθμισμα αυτής της εξέλιξης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Τούρκων αναλυτών εάν Τουρκία παραγγείλει τα πρώτα 6 αεροσκάφη το 2011 οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2015. Εάν η παραγγελία δεν δοθεί το 2011 αυτό δεν θα σημαίνει ότι η όλη προσπάθεια απέτυχε αλλά ότι δεν υπήρξε συμφωνία στον οικονομικό τομέα της παραγγελίας.

Παράλληλα με αυτό το πρόγραμμα η ΤΑΙ θα πρέπει μέσα σε 18 μήνες να έχει ολοκληρώσει τν σύνταξη του φάκελου των προδιαγραφών για το νέο υπό ανάπτυξη μαχητικό της Τουρκίας το οποίο από την δεκαετία του 2020 θα πρέπει να αρχίσει να αντικαθιστά τα F-4E Phantom.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP