Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Μουφτήδες και Βακούφια


Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε σε κύκλο της μειονότητας η διαρροή σχεδίου για την δημιουργία μελλοντικού νομοσχεδίου που θα κοινοποιηθεί για ψήφιση στην βουλή, το οποίο αφορά τον τρόπο εκλογής των μουφτήδων και των διαχειριστικών επιτροπών της βακουφικής περιουσίας.

-Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι ήταν μια από τις συμφωνίες Παπανδρέου-Ερντογάν μετά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα.

-Η πατρότητα του σχεδίου αποδόθηκε στον βουλευτή Αχμέτ Χατζηοσμάν που σύμφωνα με πληροφορίες η διαρροή έγινε από το δικό του γραφείο.

-Βέβαια δύο ήταν οι γνώστες του σχεδίου και συγκεκριμένα οι βουλευτές της μειονότητας.

-Αλλά για του λόγου το αληθές αυτό το σχέδιο μάλλον ήταν πρόταση του ΠΑΣΟΚ και δόθηκε στους δύο βουλευτές, προκειμένου να το διορθώσουν και να το θέσουν για διαβούλευση στα στελέχη της μειονότητας.

-Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσει να ξιφουλκεί και πάλι ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ εναντίον τους, λέγοντας τους ότι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για …θρησκευτικά θέματα.

-Ο λόγος ήταν προφανής αφού το σχέδιο απορρίπτει ψευτομουφτήδες και γνωστούς κύκλους που ζητούν εκλογή από την βάση και αναβαθμίζει τον ρόλο των νόμιμων μουφτήδων και ιμάμηδων, οι οποίοι θα ψηφίζουν ως «ιερατείο» και θα εκλέγουν τους θρησκευτικούς τους ηγέτες.

Η διαρροή βέβαια αυτή έφερε πολλά παρατράγουδα και αντιδράσεις, ακόμα και σε απομακρυσμένα χωριά και ο κ.Χατζηοσμάν επιδόθηκε σε έναν επικοινωνιακό καταιγισμό, σε μειονοτικά ΜΜΕ, αρνούμενος την πατρότητα του σχεδίου για να βγει από την δύσκολη θέση.

-Δεν έγινε όμως πιστευτός και στο τέλος αναγκάστηκε να ρίξει το βάρος της ευθύνης στον γραμματέα του γραφείου του που επί χρόνια βρίσκεται δίπλα του, διαμηνύοντας ότι αυτός ήταν ο …συντάκτης του σχεδίου.

-Επειδή προφανώς ο βουλευτής δεν ήθελε να ρίξει τα βάρη στο κόμμα του.

-Μάλιστα προχώρησε παραπάνω και ανέφερε σε μειονοτικά ΜΜΕ, ότι ο γραμματέας ενήργησε αυτοβούλως χωρίς την έγκριση του.

-Κάτι που δεν ευσταθεί βέβαια γιατί ακόμα και έτσι να ήταν, την τελική ευθύνη μάλλον την έχει ο βουλευτής.

-Το αποτέλεσμα ήταν να παραιτηθεί ο γραμματέας του βουλευτή και να επιστρέψει στα καθήκοντα του στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

-Βέβαια πολλοί παραλλήλισαν αυτό το γεγονός με την περίπτωση του τέως βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ που τότε σε συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη, φρόντισαν να ενταχθούν στην μισθοδοσία του κράτους οι Ιμάμηδες.

-Στο τέλος βέβαια αυτή η προσπάθεια ήταν να γίνει από την μειονότητα σκληρή κριτική στον κ. Ιλχάν προεκλογικά με αποτέλεσμα να χάσει τις εκλογές.

-Και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Χατζηοσμάν άρχισε να σκέφτεται ότι οι πρωτοβουλίες αυτές, ακόμα και η ευθύνη που δεν ανέλαβε, μήπως γυρίσουν μπούμερανγκ εναντίον του.

Read more...

Πυρήνας «Γκρίζων Λύκων» χτυπά στην Θράκη


Το δημοσίευμα δεν αποβλέπει στο να δημιουργήσει φόβο και άγχος στους αναγνώστες, αλλά πάντα με συναίσθηση ευθύνης να δημιουργήσει τον προβληματισμό που επιβάλλεται σχετικά με γεγονότα που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό, τυχαία. Πέραν τούτου ουδέν. Τυχαία δεν είναι, όπως θα πουν οι άνθρωποι που τα αντιμετωπίζουν με μια πιο διεισδυτική ματιά. Τα συνθήματα των Γκρίζων Λύκων και οι πρακτικές τους πυκνώνουν στην Θράκη, αποδεικνύοντας ότι ο πυρήνας που έχουν δημιουργήσει εδώ, κινείται και δρα με την δική του μεθοδολογία.

«Η Τουρκία ως ένα συντεταγμένο κράτος με ιμπεριαλιστικό και φασιστικό χαρακτήρα λειτουργίας, έχει κάθε λόγο να δημιουργεί ζητήματα στην ελληνική Θράκη, όπου με κάθε τρόπο και χρησιμοποιώντας πότε τα κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση και πότε με άλλα, που έχουν καθαρά εθνικιστικό προσανατολισμό προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στην περιοχή», θα πει άνθρωπος που παρακολουθεί μέσα από στρατηγικές αναλύσεις, τον τρόπο που κινείται η γειτονική χώρα.

Αφορμές για πόλωση του κλίματος και για τη δημιουργία εντάσεων και ψυχρών επεισοδίων θα προκύπτουν πάντα με προβοκατόρικη διάθεση. Το θέμα είναι να μπουν υπό έλεγχο όλες αυτές οι τακτικές και να απομονωθούν φασιστοειδείς πρακτικές ατόμων που μπερδεύουν ότι εδώ τελικά είναι Ελλάδα.

υνθήματα του τύπου «Έλληνες έξω από την Θράκη» κι άλλα που γράφηκαν σε κεντρικούς τοίχους στην Αρίσβη, δεν είναι η λύση να τα κουκουλώνουμε με το ασβέστωμα, αλλά να δει κανείς τι κρύβεται από πίσω. Γιατί γράφονται και τί υποδηλώνουν μαζί και με άλλα απαράδεκτα που συμβαίνουν και έχουμε μάθει να τα ανεχόμαστε. Τρεις εμπρησμοί στον Άρατο σε χριστιανικά σπίτια, ανθελληνικά συνθήματα στην Αρίσβη και προκλήσεις στο Ανθοχώρι. Όλα σε απόσταση ανάσας στον ίδιο οδικό άξονα όπου κινούνται ανενόχλητοι οι γκρίζοι λύκοι.

Αλλού -όπου τους παίρνει- δημιουργούν περισσότερα πράγματα και καταστάσεις, έχοντας ως ορμητήριο τα τζαμιά, κάτι που θα επιχειρήσουν να το κάνουν κι εδώ. Επαγρύπνηση και ετοιμότητα χρειάζεται σ’ αυτό το λεπτό θέμα, αφού πλέον οι γκρίζοι λύκοι επέλεξαν να δείξουν τα δόντια τους στην ελληνική Θράκη.

Read more...

Δύο εμπλοκές σήμερα στο Αιγαίο


Έξι παραβιάσεις από τρεις σχηματισμούς τουρκικών μαχητικών αποτελούμενων από 18 αεροσκάφη - τα οκτώ οπλισμένα, αλλά το σημαντικότερο όλων, μετά από πολύ καιρό είχαμε δύο εμπλοκές που σημαίνει ότι υπήρξαν, επίσης μετά από καιρό πραγματικές αναχαιτίσεις!

Είχαμε επίσης τέσσερις παραβάσεις των κανόνων του FIR. Όλα αυτά στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

"25ος Μεσημβρινός" - Άρθρο του Θανάση Μαυρίδη


Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο του έγκυρου οικονομικού αρθρογράφου Θανάση Μαυρίδη, με τίτλο "25ος Μεσημβρινός", δημοσιεύει σήμερα το capital.gr. Το defencenet.gr κάνει μία εξαίρεση στην πολιτική του να μην αναδημοσιεύει άρθρα άλλων site, λόγω του γεγονότος ότι ο συγκεκριμένος αρθρογράφος είναι άνθρωπος της αγοράς, αλλά δείχνει να διαθέτει ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το αισθητήριο της ύπαρξης ισχυρού δεσμού αγοράς-οικονομίας-ασφάλειας και σας το παραθέτουμε αυτούσιο:

"Θα μπορούσε να είναι τίτλος μυθιστορήματος. Θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη ευφάνταστο σενάριο κάποιου κέντρου στρατηγικών ερευνών που θέλει να κάνει θόρυβο και να κερδίσει έτσι νέους συνδρομητές. Φαίνεται, όμως, ότι είναι κάτι περισσότερο: Ο φυσικός πλούτος του Αιγαίου έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο!


«Οι Τούρκοι κλιμακώνουν επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο». Ένα συνηθισμένο κλισέ που έχετε διαβάσει άπειρες φορές τα τελευταία χρόνια. Κι όμως! Μία αναδρομή στα γεγονότα θα σας πείσει για το εξής: Κάθε χρόνο οι Τούρκοι κάνουν κι ένα βήμα ακόμη και αποδεικνύουν ότι κινούνται με βάση ένα καλοσχεδιασμένο και μακροχρόνιο προγραμματισμό. Ο αντικειμενικός στόχος τους είναι ορατός δια του γυμνού οφθαλμού: Θέλουν ένα κομμάτι του Αιγαίου! Δεν κλιμακώνουν την ένταση. Κλιμακώνουν τις ενέργειές τους για να καταφέρουν το στόχο τους. Και γιατί όχι; Απέναντί τους έχουν ένα φοβισμένο έθνος που είναι διατεθειμένο να προασπίσει την «ειρήνη» με κάθε «κόστος».

Πριν από 25 χρόνια θα ήταν αδιανόητο να δούμε τουρκικές φρεγάτες στο Σούνιο ή να καλούνται οι ελληνικές δυνάμεις να αποσυρθούν από ενέργειες έρευνας και διάσωσης πέραν του 25ου μεσημβρινού. Πέραν, δηλαδή, του... μισού Αιγαίου! Σήμερα, αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα που έχουν πάψει να προκαλούν ακόμη κι αυτή την περιέργεια...

Τουρκικά σκάφη ερευνών κινούνται ανενόχλητα στο Αιγαίο και αναζητούν πετρέλαιο, ενώ η σχετική είδηση εμφανίζεται στις εσωτερικές σελίδες κάποιων εφημερίδων.

Είναι άραγε αλήθεια ότι τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη δεν πετούν πέραν του 25ου μεσημβρινού; Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μία μυστική συμφωνία για την «αποφυγή της έντασης»; Κάποια στιγμή στο μέλλον θα μάθουμε περισσότερα από κάποια επίσημα χείλη. Ελπίζουμε μόνο να μην πρόκειται για απολογίες...

Είναι πολλά τα γεγονότα που έχουν συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να εξελιχτούν σε ένα ακόμη «θερμό επεισόδιο». Κάθε φορά γίνεται φανερό ότι το θράσος των καλών μας γειτόνων και... συμμάχων αυξάνεται. Κι αυτό είναι απόλυτα φυσικό, από την στιγμή που εμείς είμαστε συνεχώς υποχωρητικοί. Όσο εμείς υποχωρούμε, τόσο εκείνοι γίνονται πιο διεκδικητικοί.

Μπορούμε άραγε να φανταστούμε τι θα σήμαινε η δημιουργία μιας «αποστρατικοποιημένης ζώνης» στον 25ο μεσημβρινό; Μία ζώνη που θα περνούσε λίγο έξω από την Χαλκίδα και το Ηράκλειο της Κρήτης; Αν αυτό δεν είναι εθνική καταστροφή, τι άλλο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε έτσι;

Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τυχαίο το γεγονός ότι κορυφαίοι ιδιωτικοί οργανισμοί ερευνών που κινούνται στις παρυφές της εξουσίας στην Ουάσιγκτον θεωρούν πλέον δεδομένο τον διαχωρισμό του Αιγαίου! Πιστεύουμε ότι διάφορα πολιτικά και οικονομικά κέντρα έχουν βρει στην παρούσα δύσκολη συγκυρία την ευκαιρία που περίμεναν εδώ και χρόνια για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Το θέμα δεν είναι τι σενάρια κάνουν εκείνοι, αλλά ποιες είναι οι δικές μας ενέργειες. Τι κάνουμε εμείς για να διασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.

Λέγαμε πάντοτε ότι σε περιόδους κρίσης η Ελλάδα ενώνεται για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Την ενότητα αυτή δεν την έχουμε ακόμη δει. Λες και οι κίνδυνοι που περιγράφουμε δεν υφίστανται. Τι περιμένουν άραγε για να αποφασίσουν μία κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης; Διότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Έχει πολλές προεκτάσεις και ανάμεσα σε αυτές η σημαντικότερη αφορά τα εθνικά μας θέματα. Τι περιμένουν να συμβεί ακόμη για να παραμερίσουν τα μικρά που τους χωρίζουν και να μείνουν σε εκείνα που τους ενώνουν;"

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Θετική η Τουρκία σε επιστροφές περιουσιών στην Αμμόχωστο


Η Τουρκία για πρώτη φορά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής ελληνοκυπριακών ακίνητων περιουσιών στην Αμμόχωστο. Στην κατηγορία των ελληνοκυπριακών ακίνητων περιουσιών που μπορούν να επιστραφούν στους αρχικούς και νόμιμους ιδιοκτήτες τους, κατατάσσει η Τουρκία τεμάχια που εμπίπτουν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου (Βαρώσια), αλλά και σε στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα.

Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», προκύπτει από τις παρατηρήσεις της επιτροπής αποζημιώσεων που απέστειλε η Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της εξέτασης 19 ελληνοκυπριακών προσφυγών, που δεν δεσμεύονται από την απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση Δημόπουλος.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Τουρκία κάνει λόγο -και μάλιστα γραπτώς- για αποκατάσταση περιουσιών εντός του Βαρωσίων και εντός στρατιωτικών ζωνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η Τουρκία διαμηνύει μέσω των παρατηρήσεων της επιτροπής ότι, για τέτοιες ελληνοκυπριακές περιουσίες -επειδή ακριβώς δεν έχουν παραχωρηθεί σε νέους χρήστες λόγω των στρατιωτικών απαγορεύσεων- η θεραπεία της αποκατάστασης παραμένει στο τραπέζι, αν και εφόσον ο ιδιοκτήτης δεν προτιμήσει τις θεραπείες της χρηματικής αποζημίωσης ή της ανταλλαγής.

Μάλιστα, η Τουρκία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η θεραπεία της αποκατάστασης για τέτοιου είδους ακίνητες περιουσίες να αφορά ακόμα και άμεση επιστροφή, υποδεικνύοντας γενικά και αόριστα πως αυτά τα τεμάχια μπορούν να επιστραφούν «είτε άμεσα είτε μετά τη λύση του Κυπριακού».

Η Τουρκία απέστειλε τις παρατηρήσεις της επιτροπής αποζημιώσεων για 19 ελληνοκυπριακές προσφυγές που εκκρεμούν ενώπιον του ΕΔΑΔ και ανάμεσα σε αυτές τις προσφυγές υπάρχουν διεκδικήσεις που αφορούν ακίνητα εντός των Βαρωσίων με την Τουρκία να εγκαταλείπει την πάγια θέση της περί ΕΒΚΑΦ (ο τουρκικός ισχυρισμός αναφέρει ότι το Βαρώσι είναι βακούφικη γη) και να υποδεικνύει ότι τα τεμάχια αυτά μπορούν να επιστραφούν «είτε άμεσα είτε μετά τη λύση του Κυπριακού».

Η προσφυγή αφορά 13 συνολικά τεμάχια στην περιοχή της Αμμοχώστου. Για τα πέντε από αυτά, τα οποία και βρίσκονται εντός της περίκλειστης πόλης, η Τουρκία υποδεικνύει ότι μπορούν να επιστραφούν. Αν και τα τεμάχια αυτά (και κτήρια) δεν χρησιμοποιούνται από τον κατοχικό στρατό, εντούτοις η Τουρκία τα χαρακτηρίζει ως «στρατιωτικές περιοχές». Σε αντίθεση με αυτά τα πέντε τεμάχια, η Τουρκία δεν προσφέρει τη θεραπεία της επιστροφής για τα υπόλοιπα οκτώ τεμάχια, τα οποία βρίσκονται εκτός περιφραγμένης πόλης και τα οποία (όπως υποστηρίζει η Τουρκία) χρησιμοποιούνται από «Τουρκοκύπριους πρόσφυγες».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Νέες επιχειρήσεις των μαχητών του PKK στην Ν. Αν. Τουρκία


Νέες επιχειρήσεις των μαχητών του PKK στην επαρχία Van στην περιοχή Catak το περασμένο Σάββατο είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο 4 μελών της μυστικής υπηρεσίας της Στρατοχωροφυλακής.

Οι τέσσερεις άνδρες της JITEM έπεσαν σε ενέδρας των Κούρδων μαχητών ενώ εκτελούσαν αποστολή αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών για τη δράση του PKK στην περιοχή.

Την επόμενη μέρα Κυριακή 11 Ιουλίου Κούδοι μαχητές επιτέθηκαν σε θωρακισμένο όχημα του Στρατού στην περιοχή Pervari της επαρχίας Siirt το οποίο μετέφερε 7 άνδρες του τουρκικού Στρατού.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Ε.Ε. για "Πρωτόκολλο" επανεισδοχής Παπανδρέου -Ερντογάν: "Απλό μνημόνιο"!


Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίζει το πρωτόκολλο που υπογράφηκε τον Μάιο κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ως «κοινή δήλωση» και σημειώνει ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ΕΕ – Τουρκίας για την σύναψη ανάλογης συμφωνίας επανεισδοχής, η οποία θα υπερισχύει και ουσιαστικά θα υποκαταστήσει το πρωτόκολλο. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Συμβουλίου της Ευρ. Ένωσης σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αναφερόταν στο πρωτόκολλο που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για «Θέματα αντιμετώπισης μη νόμιμης μετανάστευσης, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και πολιτικής προστασίας» κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα και ζητούσε από το Συμβούλιο πληροφορίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων της σχετικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

Στην απάντησή του το Συμβούλιο έκανε λόγο για την συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας, τονίζοντας ότι: «Η εντολή διαπραγμάτευσης της συμφωνίας επανεισδοχής δόθηκε στην Επιτροπή από το Συμβούλιο το Νοέμβριο 2002. Οι διαπραγματεύσεις αυτές συνεχίζονται και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος κατά τη διάρκεια των πρόσφατων γύρων διαπραγμάτευσης. Αναμένεται ότι εν καιρώ θα οδηγήσουν στην υπογραφή και σύναψη της συμφωνίας.

Η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία προβλέπει ότι θα υπερισχύει των διατάξεων οιασδήποτε άλλης σχετικής νομικώς δεσμευτικής πράξης στο βαθμό που οι διατάξεις της τελευταίας είναι ασυμβίβαστες με εκείνες της συμφωνίας.»
Το Συμβούλιο της ΕΕ, στην απάντησή του, όσον αφορά στην διμερή συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας επισημαίνει ότι: «καλύπτει ζητήματα που αφορούν τη μη νόμιμη μετανάστευση, το άσυλο, το οργανωμένο έγκλημα, τη διακίνηση ναρκωτικών και την πολιτική προστασία. Υπεγράφη από την Ελλάδα και την Τουρκία τον Μάιο 2010. Το έγγραφο λαμβάνει τη μορφή διμερούς κοινής δήλωσης δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να υποκαταστήσει τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ–Τουρκίας επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Ν.Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι υποβαθμίσεις είναι τελευταία πολύ του συρμού. Το Συμβούλιο της ΕΕ υποβαθμίζει το πολυδιαφημιζόμενο πρωτόκολλο Ελλάδας – Τουρκίας σε «κοινή δήλωση». Το ΓΕΕΘΑ και το Υπουργείο Εξωτερικών υποβαθμίζουν τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, που διεκδικεί δικαιώματα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Η κατάσταση θυμίζει τις υποβαθμίσεις των οικών αξιολόγησης πριν φτάσουμε στην επιτροπεία του ΔΝΤ. Τελικά η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και η εξωτερική πολιτική του Πρωθυπουργού-Υπουργού Εξωτερικών παρουσιάζουν αντίστοιχες επιδόσεις που οδηγούν στο ψαλίδισμα και κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Αποχωρεί η Εθνική Τράπεζα από την Τουρκία - Πουλάει την Finansnank - Αδιέξοδη και ζημιογόνα η αγορά


Ένα ταξίδι, μια μυστική συνάντηση, μία εξίσου μυστική διαβούλευση, αλλά σε όλα αυτά το αποτέλεσμα μετράει: Η Εθνική Τράπεζα αποχωρεί, σύμφωνα με αποκάλυψη της "Σαμπάχ", από την Τουρκία και αυτό είναι αποτέλεσμα της διαβούλευσης σε κορυφαίο επίπεδο. Η διαβούλευση έλαβε χώρα στην Άγκυρα μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου και του προέδρου του τουρκικού Κρατικού Συμβουλίου Τραπεζικού Ελέγχου, Τεβφίκ Μπιλγκίν, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η φημολογία περί πώλησης του 30% της Finansbank από την Εθνική, γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ...Έλληνας διοικητής, Γιώργος Προβόπουλος, πριν από 10 ημέρες πραγματοποίησε «κρυφή» επίσκεψη στην Άγκυρα. Η εφημερίδα γράφει πως αν και υπήρξε η πληροφορία ότι ο κ. Γ. Προβόπουλος θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας και το γενικό γραμματέα του Θησαυροφυλακίου, τελικά έγινε συνάντηση μόνο με τον Τ. Μπιλγκίν.


Το τουρκικό Κρατικό Συμβούλιο Τραπεζικού Ελέγχου είχε χαρακτηρίσει την επίσκεψη «εθιμοτυπική». Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, «δεν πέρασαν δύο εβδομάδες και η ελληνική εφημερίδα "Το Βήμα" έγραψε ότι η "Η Φινάνσμπανκ πωλείται".

Σύμφωνα με το ελληνικό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται η «Σαμπάχ», η πώληση θα γίνει λόγω της έλλειψης ρευστότητας, αλλά και του γεγονότος ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους πολλά ομόλογα του δημοσίου, που έχουν χάσει την αξία τους. Ο όμιλος της Εθνικής - γράφει η τουρκική εφημερίδα, αντλώντας πληροφορίες από το ελληνικό δημοσίευμα - φημολογείται ότι σκοπεύει κατ` αρχάς να πουλήσει το 30% της Φινάνσμπανκ, προκειμένου να αντλήσει ρευστό περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

To θέμα είναι γιατί αποχωρεί η Εθνική Τράπεζα από την Τουρκία. Νομίζουμε ότι η απάντηση έχει ήδη δοθει από τον Τούρκο επικεφαλή της τράπεζας: "Ούτε ένα ευρώ της Finansbank δεν θα βγει εκτός Τουρκίας". Αυτά είναι τα αποτελέσματα οικονομικών κινήσεων που αγνοούν το πολιτικό υπόβαθρο...

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.


Ανώτατοι αξιωματούχοι από την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά και μία σειρά περιφερειακών θεμάτων.

Στην αντιπροσωπεία της Ε.Ε., με επικεφαλής την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Κάθριν Άστον, θα μετάσχει και ο Στέφαν Φούλε, Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση.

Η αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και τον υπουργό Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς.

«Ο πολιτικός διάλογος εξασφαλίζει μία επίκαιρη επιβεβαίωση της τουρκικής προοπτικής για την ένταξη στην ΕΕ και τη συνέχιση της διαδικασίας διεύρυνσης», αναφέρει ο Φούλε σε ανακοίνωσή του.

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται και το θέμα του πως οι Βρυξέλλες και η 'Αγκυρα μπορούν να συντονίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δραστηριότητές τους στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής, ειδικά σε ό,τι αφορά το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν και τα δυτικά Βαλκάνια, όπου η Τουρκία έχει ενεργό ρόλο.

«Η Τουρκία έχει πρόσφατα ξεκινήσει να γίνεται πιο θετική στην εξωτερική της πολιτική. Χαιρετίζουμε τον όλο και πιο σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Υπό αυτή την έννοια θα εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ και η Τουρκία μπορούν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους», αναφέρει η Άστον σε ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα αναμένεται να προσέλθει στη συνάντηση με κάποιες δικές της προσδοκίες, ειδικά αναφορικά με την αυξανόμενη βοήθεια από την ΕΕ στον αγώνα κατά του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Το PKK έχει αυξήσει τις επιθέσεις του κατά των τουρκικών δυνάμεων τους τελευταίους μήνες και η Άγκυρα έχει ζητήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες να είναι περισσότερο προσεκτικές σε ό,τι αφορά στην παρουσία ανταρτών του ΡΚΚ εντός των συνόρων τους.

«Η Ε.Ε. πρέπει να εκδώσει τους ηγέτες των τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε πρόσφατα σε επίσκεψή του στη Σερβία, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Read more...

Ψάχνει πετρέλαιο η Άγκυρα


Στην προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για «τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες», στο πλαίσιο των ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε θαλάσσια έκταση 1.100 τετραγωνικών. Τον διαγωνισμό προκήρυξε η τουρκική ανώνυμος εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) και δημοσιεύθηκε στο υπ' αριθμόν 27.639 φύλλο της εφημερίδας της τουρκικής κυβερνήσεως την Δευτέρα (12/07). Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι προτάσεις για το διαγωνισμό πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις δύο το μεσημέρι στις 10 Αυγούστου 2010. Η διάρκεια του έργου ορίζεται ως ένα έτος.

Στην προκήρυξη, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα, δεν διευκρινίζονται τα ακριβή σημεία της χιλιομέτρων στη Μεσόγειο προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση.


Read more...

Τουρκικά επιχειρήματα για γέλια και για κλάματα.


Του Κώστα Μπετινάκη
Να σου πω τώρα γιατί η Τουρκία ξανακάνει τσαμπουκάδες στο Αιγαίο, εκτός από τις αιτίες που ξέρεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει αυτές τις μέρες σε εφαρμογή κάτι προγράμματα χτενίσματος των εξωτερικών της συνόρων στα οποία περιλαμβάνεται φυσικά η Ελλάδα και η Κύπρος κι΄ ένα…πρόγραμμα για έναν “Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό”. Για να γίνουν αυτά, που πρέπει να έχουν τελειώσει σε 6 μήνες, πρέπει να κοπεί σε κουτάκια ο εναέριος χώρος και να κανονιστεί ποια χώρα ελέγχει τι. Μάλιστα επειδή θα αποφασιστεί και ποιο σύστημα μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα χρησιμοποιηθεί για ειρηνικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, δηλαδή αναγνώριση, διάσωση κλπ, οι Τούρκοι πιέζονται χρονικά γιατί τα σχέδιά τους στο Αιγαίο αποτυγχάνουν. Και ένα ρώσικο αεροπλανοφόρο τους σπάει τώρα τα νεύρα.

Read more...

Στο διαδίκτυο, ψάχνοντας βρίσκεις μόνο αμερικανικές, γαλλικές και τουρκικές «επιστημονικές» μελέτες για το Αιγαίο.


Η πρόσφατη προκλητική ενέργεια της Αγκυρας να στείλει το ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ» στο Βόρειο Αιγαίο, στα διεθνή ύδατα, αλλά μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, με συνοδευτική ανακοίνωση ότι οι δύο χώρες δεν έχουν υφαλοκρηπίδα πέραν των χωρικών υδάτων από τις ηπειρωτικές ακτές, ξύπνησε μαύρες σκέψεις.
Την πρώτη υποχρέωση που είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός από τον εντολέα του (όχι φυσικά από τον ελληνικό λαό), την έφερε εις πέρας: Την οικονομική υποδούλωση στο ΔΝΤ.
Απομένει η επόμενη. Θυμίζουμε:

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (12/02/10): Γ. Παπανδρέου: «Έχει αφαιρεθεί κομμάτι της εθνικής μας κυριαρχίας, θα κάνουμε το παν να το ανακτήσουμε»!
Τώρα περιμένουν οι εντολείς του την κυριότερη. Την διχοτόμηση του Αιγαίου. Είναι μια παλιά ιστορία, για την οποία προηγούμενος παπαγάλος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είχε αναφέρει για μοιρασιά στο αρχιπέλαγος.
Μην ξεχνάμε και την ανάλυση της εταιρίας Stratfor: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς εξωτερικό προστάτη, με το ερώτημα να τίθεται αν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποδεχτεί την μείωση κατά πολύ του γεωπολιτικού της ρόλου», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι στο χέρι μας αλλά «εξαρτάται από τις στρατηγικές που υιοθετεί η Τουρκία, η οποία είναι μια αναδυόμενη γεωπολιτική δύναμη που στοχεύει να επεκτείνει την επιρροή της στα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Το ερώτημα είναι τώρα αν η Τουρκία θα εστιάσει τους στόχους της στο Αιγαίο ή αντί αυτού επιθυμεί να συμφωνήσει με την Ελλάδα, ώστε να επικεντρωθεί σε άλλα συμφέροντά της».
Διαίρεση του Αιγαίου: Ένα σχέδιο σε εξέλιξη;
Συγγραφέας του πονήματος John Sitilides (sitilides@westernpolicy.com) ο οποίος από το 1997 υποστηρίζει πως «μια καλά σχεδιασμένη και εν πολλοίς επιτυχής προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη από κύκλους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που βάζουν χέρι να αποδοθούν η ανατολική υφαλοκρηπίδα, αλλά και ακόμα ελληνικά νησιά του Αιγαίου στην Τουρκία, εν ονόματι της Ειρήνης»…
Με τίτλο «Οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο» υπάρχει πολυσέλιδο δημοσίευμα τουρκικού περιοδικού που απηχεί τις απόψεις της «δεξαμενής σκέψης» USAK που εδρεύει στην Άγκυρα.
Συγγραφέας ο Yucel Acer, (επικεφαλής του γραφείου Θαλάσσιων Μελετών και του κέντρου Μελετών Διεθνούς Νόμου για τον καθορισμό των ορίων στο Αιγαίο του USAK) χρησιμοποιεί «ατράνταχτα επιχειρήματα» που θυμίζουν την λογική: «Ο χωροφύλακας είναι όργανο, το μπουζούκι επίσης, άρα ο χωροφύλακας είναι μπουζούκι».
Μερικά από τα επιχειρήματά του, που θα πρέπει να θεωρηθούν ότι αποτελούν νομική βάση…
«Αν το Αιγαίο ήταν μόνο θάλασσα χωρίς νησιά, ο καθορισμός των θαλάσσιων ορίων θα ήταν απλός. Μόνο στο Βόρειο Αιγαίο, η Ελλάδα θα είχε πιο διευρυμένη οριοθετημένη ναυτιλιακή ζώνη, λόγω των γεωγραφικών δεδομένων. Δεν συμβαίνουν όμως αυτά τα γεωγραφικά δεδομένα στο Αιγαίο, όπου υπάρχουν περισσότερα από 3.000 νησιά, νησίδες και βράχοι διασκορπισμένα σ΄όλη του την έκταση. Η κατάσταση καθίσταται περισσότερο πολύπλοκη, καθώς όλα αυτά τα νησιά ανήκουν αποκλειστικά σε μια χώρα, την Ελλάδα. Αν και θεωρούνται δευτερεύουσας σημασίας στην ακτογραφική γεωγραφία, τα νησιά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να υπάρξουν ισοβαρείς συνθήκες».
Μερικοί από αυτούς τους βράχους βρίσκονται πολύ κοντά στην τουρκική ακτογραμμή και προκαλούν διαμάχη κυριαρχικών δικαιωμάτων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Αλλά μια και αυτά τα ζητήματα δεν παίζουν κάποιο ρόλο ακόμα και ως θέματα αρχής, το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας είναι αδιάφορο με τον ορισμό των ναυτικών ορίων»…
«…θα πρέπει να αγνοηθεί η νήσος Θάσος. Επειδή η τουρκική παράκτια νήσος Μποζκααντα, βρίσκεται σχεδόν αντιδιαμετρικά από τη Θάσο. Έτσι αγνοώντας και τα δύο νησιά στην οριοθέτηση της ναυτιλιακής γραμμής, η κατάσταση παραμένει χωρίς αλλαγές, στη συγκεκριμένη περιοχή»…
«Για την Κρήτη θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία, ως το μεγαλύτερο και πιο πυκνοκατοικημένο νησί του Αιγαίου, αλλά και λόγω ότι δεν βρίσκεται ανάμεσα στις δύο χώρες. Έτσι ο καθορισμός των ορίων ανάμεσα στις ακτογραμμές των δύο χωρών θα πρέπει να κάνει κάποια παράκαμψη για να επιτρέψει κάποια υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική εμπορική ζώνη στην Κρήτη –όσο θα συμφωνήσουν οι δύο χώρες».
(Σ. στυξ: Να πάει να το πει αυτό, σε διάλεξη σε κάποιο από τα Πανεπιστήμια της Κρήτης…).
«…Τα νησιά βρίσκονται στη λάθος μεριά του Αιγαίου. Τα ελληνικά νησιά βρίσκονται πιο κοντά στην ηπειρωτική Τουρκία, παρά στην Ελλάδα. Βρίσκονται δεξιότερα της διχοτόμου γραμμής του Αιγαίου»…
Έτσι, επειδή βρίσκονται σε «λάθος μεριά», θα μπορούσαν να διαιρεθούν σε δύο κατηγορίες…».
«… τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται στην φυσική προέκταση της τουρκικής ηπειρωτικής γης…».
«Ωστόσο, το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσα πολλά νησιά, δεν δίνει το δικαίωμα στη χώρα αυτή να κατέχει περισσότερο μέρος του Αιγαίου, επειδή ο τουρκικός πληθυσμός που βασίζεται στο Αιγαίο, δεν είναι μικρότερος από τον ελληνικό…».
Στην πολυσέλιδη έκθεση του Yucel Acer, επαναλαμβάνονται ως «ανάλογες περιπτώσεις» οι διαιτησίες για τις διαφορές που είχαν προκύψει ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, Βρετανία και Γαλλία, Τυνησία και Λιβύη, Υεμένη και Ερυθραία…
Επικαλείται επίσης σε υποσημείωση κάποιου Βαν Ντάικ, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα συμφέροντα ασφάλειας της Τουρκίας περιλαμβάνουν το δικαίωμα υπερπτήσεων. Επειδή Τουρκία ανησυχεί από την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών πολύ κοντά στις ακτές της. (Βαν Ντάικ 1996, σελίς 400).
Τα νησιά αυτά είναι Λήμνος, Λέσβος, Αγ.Ευστράτιος, Χίος, Ψαρά, Ικαρία και Σάμος. Θα έπρεπε να υπάρχει κάποια υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική εμπορική ζώνη πίσω από αυτά τα ελληνικά νησιά προς νότο, και αυτές οι περιοχές θα μπορούσαν να είναι περιορισμένες.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι με βάση το Διεθνές Δίκαιο δεν υπάρχει τουρκική υφαλοκρηπίδα δυτικά των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου. Γι’ αυτό ακριβώς, με «όπλο» της τον γεωλογικό ορισμό, προκαλεί από το 1973 «τετελεσμένα», υποστηρίζοντας ότι η υφαλοκρηπίδα της φτάνει στο μέσο του Αιγαίου και ότι τα νησιά δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα.
Το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο δεν αποδέχεται η Τουρκία, ορίζει ως υφαλοκρηπίδα το βυθό της θάλασσας και το υπέδαφος των περιοχών που αρχίζουν από τα εξωτερικά όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης (που μπορεί να φτάσει και τα 12 ν.μίλια) και φτάνουν σε βάθος 200 μ. ή μέχρι του σημείου όπου μπορεί να γίνει εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων φυσικών πόρων.
Κι ύστερα κάποιοι θέλουν να πάμε «με ίσους όρους» να αντιμετωπίσουμε τα παιδαριώδη αυτά επιχειρήματα, σε Διεθνές Δικαστήριο, όπου οι αποφάσεις πρωταρχικά είναι πολιτικές και επηρεάζονται από γεωστρατηγικές συνθήκες της στιγμής…
ΥΓ. Στο διαδίκτυο, ψάχνοντας βρίσκεις μόνο αμερικανικές, γαλλικές και τουρκικές «επιστημονικές» μελέτες για το Αιγαίο. Αν συναντήσετε κάποια ελληνική ειδοποιείστε μας…

Read more...

Προβληματισμός στα Επιτελεία: “Που το πάει η Άγκυρα;” – Βάλλεται η πολιτική κατευνασμού


Μεγάλος προβληματισμός για τις επόμενες τουρκικές κινήσεις στο Aιγαίο επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά ίσως και για πρώτη φορά εεώ και πολύ καιρό και στο υπουργείο Εξωτερικών.
Το κλίμα ευφορίας της επομένης της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ.Ερντογάν τον Μάϊο, το έχει διαδεχθεί μια ατμόσφαιρα προβληματισμού και ανησυχίας αφού τα επεισόδια στο Αιγαίο διαδέχονται το ένα το άλλο. Ο αιφνιδιασμός των αρμοδίων είναι τέτοιος που οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις είναι ιδιαίτερα υποτονικές σε σχέση με το εύρος των προκλήσεων.

Και η συμπεριφορά κατευνασμού ή η επίδειξη υποτονικής συμπεριφοράς λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στις τουρκικές προκλήσεις, εξ ου και ο αιφνιδιασμός. Βέβαια το «Τσεσμέ» ήταν τόσο μεγάλο που ακόμα και στο ΥΠΕΞ δεν μπόρεσαν να το καταπιουν: Μετά από πολύ καιρό το διάβημα που επιδόθηκε στην Άγκυρα για την κίνηση του «Τσεσμέ» προ δύο εβδομάδων, ήταν αρκούντως «σκληρό».
Επίσης και σε επίπεδο πολιτικής, αλλά και στρατιωτικής ηγεσίας επιχειρείται να σηκωθούν οι τόνοι, έστω και σε λεκτικό επίπεδο σε μια προσπάθεια «αναχαίτισης» των προκλήσεων.
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος σε άρθρο παρέμβασή του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην ειδική έκδοση ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟΣ 2010-2011 σημαιώνει χαρακτηριστικά «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και δεν διεκδικεί τίποτα από κανέναν, πέρα από τον σεβασμό των υφιστάμενων συνόρων και του Διεθνούς Δικαίου. Αλλά και δεν δέχεται να απειλείται, ούτε δέχεται την άσκηση αναθεωρητικών πολιτικών σε βάρος της». Την ίδια στιγμή στην ίδια έκδοση τα άρθρα σχεδόν όλων των Αρχηγών των Επιτελείων για πρώτη φορά έχουν σαφή πολιτική χροιά και είναι «προειδοποιούν» την Άγκυρα να μην προχωρήσει σε ενέργειες που θα αναγκάσουν την Ελλάδα να στηρίξει έμπρακτα τα συμφέροντά της.
Από ελληνικής πλευράς η προσοχή είναι εστιασμένη στην αποτροπή καταστάσεων που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μείζονες κρίσεις. Πέρσι τον Ιούλιο στο «παρά 1’» αποφεύχθηκε μία μείζονα κρίση, ανάλογη αυτής των Ιμίων, όταν συνελήφθη ομάδα της τουρκικής τηλεόρασης να κινηματογραφεί την μεταφορά Ελλήνων στρατιωτών σε μικρό νησί της Δωδεκανήσου.
Είχε προηγηθεί διαρροή στον ελληνικό Τύπο, ότι το ΓΕΕΘΑ στέλνει «1000 κομάντο σε βραχονησίδες» και το όλο θέμα είχε «σηκωθεί» στα τουρκικά ΜΜΕ. Οταν συνελήφθη η τουρκική ομάδα και κατασχέθηκε το υλικό που είχαν τραβήξει (είχε προσεγγίσει με ταχύπλοο το μικρό νησί) οι σκηνές που περιέχονταν με την κατάλληλη αξιοποίηση, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργούσε ένα εκρηκτικό μίγμα, το αναγκαίο επικοινωνιακό υπόστρωμα στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Βέβαια στην προσπάθεια να ελεγχεί η πληροφόρηση φτάνουμε στην υπερβολή: Η ελληνική πλευρά κατόπιν εισήγησης του υπουργείου Εξωτερικών, αποφεύγει να δίνει στην δημοσιότητα τις τουρκικές προκλήσεις και επιιθετικές κινήσεις στο Αιγαίο, ώστε σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση να εκτίθεται το ΓΕΕΘΑ, αφού είναι πρακτικά αδύνατο να «σφραγιστούν» οι πηγές πληροφόρησης των ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν κάθε φορά που επιχειρήθηκε από πλευράς ΓΕΕΘΑ να υπάρξει απόκρυψη συμβάντος (όλα αυτά οφείλονται βέβαια σε πολιτικές εντολές που ξεκινούν από το υπουργείο Εξωτερικών), δεν κατάφεραν τίποτα απολύτως. Και όχι μόνο σε μείζονες περιπτώσεις, αλλά και σε ήσσονος σημασίας περιστατικά.
Αυτός είναι και ένας τρόπος αντίδρασης των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα πληροφόρησης αξιωματικών οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις οδηγίες που δίνονται από το υπουργείο Εξωτερικών για απόκρυψη των συμβάντων ως «προσπάθειες συγκάλυψης της τουρκικής επιθετικότητας και συνακόλουθα τον εφησυχασμό της κοινής γνώμης για την άμεση απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα».
Χαρακτηριστικές είναι δύο περιπτώσεις της περασμένης εβδομάδας που επίσης δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα:
-Στην επιχείρηση διάσωσης στο Αγαθονήσι του μιστιοπλοϊκού με την βελγική οικογένεια στο Αγαθονήσι, η οποία έτσι ή αλλιώς δεν ανακοινώθηκε ποτέ από το ΓΕΕΘΑ, αλλά αποκαλύφθηκε και πάλι από το defencenet.gr, είχαμε την είσοδο και παραμονή στα ελληνικά χωρικά ύδατα ενός σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής από τις 13.35 μέχρι ακι τις 15.10, όπως γράφει σήμερα το ΕΘΝΟΣ. Βρισκόταν συνεχώς δίπλα από το λεττονικό περιπολικό της FRONTEX που είχε περισυλλέξει τους Βέλγους, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και κανείς δεν το ενόχλησε μέχρι που έφτασε στο λιμάνι!
-Σε έναν ακόμα ψεύτικο – όπως αποδείχθηκε – συναγερμό για έρευνα και διάσωση την περασμένη εβδομάδα στο Αιγαίο, το ελληνικό Super Puma μετέβη ταχύτατα στην περιοχή (ομολογουμένως οι ελληνικές αντιδράσεις είναι υψηλής επιχειρησιακής ποιότητας με το ΓΕΕΘΑ να συγκεντρώνει σε ελάχιστο χρόνο μεγάλες δυνάμεις στην κρίσιμη περιοχή), αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Οταν προσγειώθηκε το ελικόπτερο μετάς την άκαρπη έρευνα, το ΕΚΣΕΔ δέχθηκε δεύτερη κλήση από τους «κινδυνεύοντες», οι οποίοι με φωνή γεμάτη αγωνία είπαν ότι «βούλιαζαν» και ότι «είδαν το ελικόπτερο νε περνάει από πάνω τους, αλλά το ελικόπτερο δεν τους είδε»! Άμεση δε΄τερη αποστολή από ελληνικής πλευράς, επίσης μηδενικό αποτέλεσμα, οπότε το ΕΚΣΕΔ δέχθηκε και τρίτη κλήση από τους δήθεν «κινδυνεύοντες», οι οποίοι ενημέρωναν ότι «Έφτιαξαν την μηχανή και δεν χρειάζονται πια βοήθεια»!
Σε ότι αφορά την ουσία των ελληνικών αντιδράσεων, ειδικά στην νπερίπτωση του «Τσεσμέ» αυτές καταγράφονται ως «υποτονικές». Για τα ίδια γεγονότα το 1976 και το 1987 η ελληνική αντίδραση οδήγησηε στην αναχαίτιση της τουρκικής επιθετικότητας επί πολλά έτη. Τώρα το «Τσεσμέ» βρίσκεται πάλι στο Αιγαίο. “Η «μη αντίδραση» οδηγεί σε de facto αρνητικές καταστάσεις για τον αμυνόμενο, είτε το θέλουν είτε όχι στο υπουργείο Εξωτερικών και το Μαξίμου” σημείωνε μιλώντας στο defencenet.gr ανώτατος αξιωματικός…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ…


Ιστοσελίδα της εφημερίδας Μπιρλίκ 12-7-2010
Στις 10-7-2010 πραγματοποιήθηκε το 16ο Συνέδριο εκπροσώπων της ABTTF (Ευρωπαική Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης).
Διεξήχθη το Σάββατο στο Γκίμπεν και μετείχαν η διοίκηση της ABTTF, τα μέλη του ελεγκτικού και πειθαρχικού, ο τέως πρόεδρος της ABTTF Μεχμέτ Μεχμέτ, ο σύλλογος (και μέλος της ABTTF) Τούρκων Δ. Θράκης –Αννόβερου, ο σύλλογος πολιτισμού και αλληλεγγύης Τούρκων Δ. Θράκης-Έσπελκαμπ, ο πολιτιστικός σύλλογος Τούρκων Δ. Θράκης-Γκούτερσλοχ και περιχώρων, ο σύλλογος Αλληλεγγύης και Βοήθειας Τούρκων Δ. Θράκης του Μέσχεντε, ο σύλλογος αλληλοβοήθειας Τούρκων Δ. Θράκης του Γκίζεν, ο σύλλογος πολιτισμού και αλληλεγγύης Τούρκων Δ. Θράκης του Σβάμπαχ, και ο σύλλογος Τούρκων Δ. Θράκης Στουτγάρδης και περιχώρων.

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ.
Οι συμμετέχοντες στο Συμβούλιο εκπροσώπων που διεξήχθη στο Γκίμπεν, αποφάσισαν με ομοφωνία να διαμορφωθεί μια εκπροσώπηση στις Βρυξέλες με στόχο την ενδυνάμωση του αγώνα της Τουρκικής Μειονότητας της Δ. Θράκης για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Προς τη κατεύθυνση αυτού του στόχου αποφασίστηκε να ανοίξει ένα γραφείο στις Βρυξέλλες και με το άτομο που θα δουλεύει εκεί, τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης να τεθούνε σε επίπεδο Ε.Ε.
Στις 19-6-2010 το Δ. Σ. της ABTTF, πήρε την απόφαση να ανοίξει ένα γραφείο στις Βρυξέλλες, με στόχο τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης μεταφερόμενα σε επίπεδο Ε.Ε. να μπούνε στην επικαιρότητα της Ευρώπης.
Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίμπογλου δήλωσε : ¨η ABTTF επί χρόνια προσπαθεί θέτοντας τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, στην κοινή γνώμη της Ευρώπης και του κόσμου, να βρει λύσεις. Μαζί με άλλους διεθνείς φορείς, με τις πρωτοβουλίες που είχαμε σε επίπεδο Ε.Ε. τα δύο τελευταία χρόνια, είχαμε θετικά αποτελέσματα. Σήμερα η εντατικοποίηση αυτών των πετυχημένων προσπαθειών, η συνέχεια και η πραγματοποίηση νέων πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων, θα μπορέσουν να γίνουν με το άνοιγμα του γραφείου επί τόπου, δηλαδή στην πρωτεύουσα της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες. Έτσι οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης θα μεταφερθούνε στις Βρυξέλλες. Προσπαθούμε το συντομότερο δυνατό να ολοκληρωθούνε οι προσπάθειες για να ανοίξει το γραφείο. Σύντομα θα ανακοινώσουμε και τα προσόντα που θα πρέπει να έχει το άτομο που θα ασκεί καθήκοντα σε αυτό το γραφείο¨.

Read more...

Προκαλούν και πάλι τα κατεχόμενα


Προκλητικές οι δηλώσεις από πλευράς του ψευδοϋπουργού εξωτερικών Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν. Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αντί να διαπραγματεύεται με καλή θέληση και σοβαρότητα, «προσπαθεί να δηλητηριάσει το καλό κλίμα που επιδιώκεται στο νησί».
Ο κ. Οζγκιουργκιούν ισχυρίζεται επίσης ότι ενώ οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να αποφεύγουν προκλητικές δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τις συνεχίζει.

Σύμφωνα με τα σημερινά τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Οζγκιουργκιούν σε γραπτή δήλωση υποστηρίζει ακόμη ότι, παρά τις «εποικοδομητικές, λογικές και ισορροπημένες», όπως τις χαρακτηρίζει, εισηγήσεις της τ/κ πλευράς για το περιουσιακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσπαθεί να οδηγήσει και το κεφάλαιο αυτό σε αδιέξοδα, συνδέοντας το περιουσιακό με το εδαφικό και το θέμα των εποίκων.
Σύμφωνα με τον κ. Οζγκιουργκιούν, «η ε/κ πλευρά έχει κυριευθεί από πανικό επειδή η τ/κ πλευρά παρακάθεται σε συνομιλίες για μια περιεκτική λύση του Κυπριακού με καλή θέληση και αποφασιστικότητα».

Read more...

Βουλγαρία: Έρευνα τουρκικής εταιρίας για πολιτική αφομοίωσης των Τούρκων


«Θέλετε να αποκατασταθούν με τις παλιές τουρκικές ονομασίες οι πόλεις της Βουλγαρίας;»
«Θέλετε να αλλάξετε τα χριστιανικά ονόματα των Τούρκων, στα μητρώα των βουλγαρικών ληξιαρχείων;»
«Θέλετε την ίδρυση στη Βουλγαρία ιδιωτικής τηλεόρασης, ραδιοφώνου και εφημερίδων στην τουρκική γλώσσα;»

Αυτές είναι μερικές από τις 50 ερωτήσεις μιας έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην οποία συμμετείχαν μέχρι σήμερα, 8.000 Τούρκοι της Βουλγαρίας, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Μετανάστευσης «Bultyurk» που έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη.

«Η έρευνα θα ολοκληρωθεί με άλλα χίλια άτομα στις βουλγαρικές πόλεις Ρούσε, Βάρνα, Σούμεν, Ράτζκγράντ, Ταρκόβιστε, Κάρντζαλι, Χάσκοβο και Σμόλιαν» δήλωσε στον δημοσιογράφο της βουλγαρικής εφημερίδας ’24 Ώρες’ ο Ράφε Μουράτ συντονιστής της οργάνωσης «Bultyurk», της Κωνστανινούπολης.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα θα απαντήσουν στην ερώτηση αν η Βουλγαρία έχει εγκαταλείψει την πολιτική αφομοίωσης της τουρκικής μειονότητας ή τους αντιμετωπίζουν ως εθνικά Τούρκους.
Ένας άλλος γύρος ερωτήσεων περιλαμβάνει την ερώτηση αν οι Τούρκοι της Βουλγαρίας έχουν πρόσβαση στα πολιτικά κόμματα της χώρας εκτός από αυτό του τουρκικού κόμματος, αν επιθυμούν να μαθαίνουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση την τουρκική γλώσσα και αν επιθυμούν να διορίζεται ο μουφτής της Βουλγαρίας με έγκριση του μουσουλμανικού ιερατείου της Κωνσταντινούπολης.
Επίσης οι Τούρκοι της Βουλγαρίας ερωτούνται ποιοι ήταν οι Βούλγαροι πολιτικοί άνδρες που συνέβαλαν περισσότερο στην εθνοτική ειρήνη στη χώρα τους και προτείνονται να επιλέξουν μεταξύ των: Αλεξάνταρ Σταμπουλίνσκι, Τοντόρ Ζίφκοφ και Γκεόρκι Ντιμιτρόφ.
Η Οργάνωση «Bultyurk» είναι σχετικά νέα οργάνωση, γράφει η βουλγαρική εφημερίδα, η οποία οργάνωση, ιδρύθηκε το 2003 από τον Hayat Durmaz καθηγητή του ορθοπεδικού νοσοκομείου «Chapa».
Ἂρθρα&Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
http://echedoros-a.blogspot.com/2010/07/blog-post_8209.html#more

Read more...

Τρίτη τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο μέσα σε μία εβδομάδα


ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΧΗ πρόκληση σε διάστημα μίας εβδομάδας στο θέμα της Έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο (μετά τους Καλόγερους και τον Αϊ-Στράτη) σημειώθηκε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορία από τους Τούρκους την περασμένη Παρασκευή στο Αγαθονήσι, με παραβίαση των χωρικών μας υδάτων και παρενόχληση λετονικού πλοιαρίου, το οποίο ρυμουλκούσε ιστιοφόρο με μηχανική βλάβη.
Το γεγονός αποκρύφτηκε από το ΓΕΕΘΑ και από το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνους», στις 13:25 την περασμένη Παρασκευή, ιστιοφόρο με επιβάτες Βέλγους υπηκόους εξέπεμψε σήμα κινδύνου στην περιοχή του Αγαθονησίου. Το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έστειλε σε βοήθειά του λετονικό σκάφος από το Αγαθονήσι, το οποίο επιχειρεί στο πλαίσιο της FRONTEX. To λετονικό σκάφος άρχισε να ρυμουλκεί το ιστιοφόρο στις 13:45, προς το Αγαθονήσι, ενώ και ένα πλωτό του Λιμενικού Σώματος πήρε εντολή να καταπλεύσει στην περιοχή, από το Πυθαγόρειο.

Τότε εμφανίστηκε στην περιοχή η ακταιωρός TCSG-311, κλάσης KAAN-33, που εδρεύει στο Κουσάντασι, μπήκε στα χωρικά μας ύδατα στις 14:37 και μέσω ασυρμάτου ρώτησε αν θέλουν βοήθεια.
Μετά την αρνητική απάντηση το λετονικό σκάφος υπενθύμισε στην ακταιωρό πως βρίσκεται σε περιοχή έρευνας και διάσωσης, δεσμευμένης από το ελληνικό Κέντρο και δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στην περιοχή. Το τουρκικό σκάφος συνέχισε να βρίσκεται δίπλα στο λετονικό καθ’ όλη τη διάρκεια της ρυμούλκησης, μέχρι τις 14:52 και στη συνέχεια βγήκε από τα χωρικά μας ύδατα στις 15:10. Το περιστατικό δεν ανακοινώθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ, όπου αναφέρονται οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και τα ναυτικά συμβάντα.
Το Λιμενικό επίσημα κάνει λόγο για αβλαβή διέλευση (!) του τουρκικού σκάφους, ενώ πηγές επιβεβαιώνουν το περιστατικό με ακρίβεια λεπτών.

Ιωάννα Ηλιάδη

Read more...

Δανικές ανησυχίες για Τουρκία


Η εφημερίδα Berlingske Tidende (έκδοση 10.07) δημοσίευσε άρθρο του δημοσιογράφου Kristian Klarskov με τίτλο «Το Δανικό Λαϊκό Κόμμα επιτίθεται στον Anders Fogh Rasmussen», το οποίο αναφέρεται στις αντιδράσεις, οι οποίες προκλήθηκαν στη Δανία, λόγω των δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen, ο οποίος πιστεύει ότι η ΕΕ συμπεριφέρεται «άδικα» στην Τουρκία. Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Σύμβουλος του Δανικού Λαϊκού Κόμματος, Søren Espersen πιστεύει ότι ο Anders Fogh Rasmussen διαπράττει ένα σοβαρό λάθος, καθώς θα έπρεπε, αντί να κατηγορεί την ΕΕ, να ασκήσει κριτική στον Τούρκο Πρωθυπουργό, Recep Tayip Erdogan. «Η πρόταση του Anders Fogh Rasmussen, σχετικά με την ανάγκη προσέγγισης της Τουρκίας αποτελεί διαστρέβλωση. Θα ήταν πολύ καλύτερα εάν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποιούσε την Τουρκία. Ο Anders Fogh Rasmussen απογοητεύει, όταν δεν προσπαθεί να βάλει στην θέση του τον Τούρκο Πρωθυπουργό αλλά κάνει το εντελώς αντίθετο», δήλωσε ο Søren Espersen. Σύμφωνα με τον Søren Espersen, η Τουρκία έχει, τους τελευταίους μήνες, ακολουθήσει μία επικίνδυνη τροχιά, όσον αφορά το ΝΑΤΟ, καθώς άρχισε να φλερτάρει με το Ιράν, ενώ η πολιτική της απέναντι στο Ισραήλ είναι ιδιαίτερα σκληρή.

Στους κόλπους των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ έχει εκδηλωθεί ανησυχία για την πολιτική της Τουρκίας και για αυτό το λόγο, αποφασίσθηκε να συζητήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, σε επόμενη συνάντησή τους το εν λόγω θέμα, προκειμένου να βρουν με ποιο τρόπο θα επηρεάσουν την Τουρκία υπέρ της Δύσης.
Ο Søren Espersen κατανοεί τους λόγους για τους οποίους ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ άσκησε κριτική στην απόφαση της Δανίας να αποχωρήσει από προγράμματα του ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί, όμως, να κατανοήσει για ποιους λόγους ο Anders Fogh Rasmussen δεν ασκεί την ίδια κριτική στην Τουρκία.
Ο Anders Fogh Rasmussen, ο οποίος είχε εκφράσει τη δυσπιστία του για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, από τη θέση του Πρωθυπουργού, δεν θέλησε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια για την υπόθεση. Η Δανή Υπουργός Άμυνας, Gitte Lillelund Bech κατανοεί τις απόψεις του Anders Fogh Rasmussen αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι η δανική κυβέρνηση, λόγω των αυτοεξαιρέσεων, δεν είναι σε θέση να επηρεάσει, σε μεγάλο βαθμό, τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας. «Η Δανία υποστηρίζει μία στενότερη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ και είναι φυσιολογικό οι χώρες, οι οποίες δεν ανήκουν στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ, να έχουν την προσδοκία για την συμμετοχή τους σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων, εφόσον συνεισφέρουν σε επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται είτε από την ΕΕ είτε από το ΝΑΤΟ», δήλωσε η Δανή Υπουργός Άμυνας.
Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Σύμβουλος του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, Jeppe Kofod πιστεύει ότι ο Anders Fogh Rasmussen θα πρέπει να βελτιώσει την πολιτική του, σχετικά με τις χώρες με τις οποίες συνεργάζεται. «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μία σαφής γραμμή σε αυτά που πράττουμε. Ο Anders Fogh Rasmussen θα πρέπει να θυμάται ότι δεν είναι υπουργός εξωτερικών αλλά Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Jeppe Kofod.

Read more...

Προβλήματα αντιμετωπίζει η Τουρκία στην Μεσανατολική πολιτική της!


Η τουρκική εφημερίδα Hürriyet με τον τίτλο «Η Τουρκία εκτός κυκλώματος» αναφέρεται στη δήλωση – έκπληξη του Προέδρου της Συρίας Άσαντ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του την περασμένη εβδομάδα στην Ισπανία, ότι «εάν οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ – Τουρκίας δεν εξομαλυνθούν, η κατάσταση αυτή θα δυσχεράνει και το διαμεσολαβητικό ρόλο, τον οποίο η Τουρκία θέλει να διαδραματίσει στη Μ. Ανατολή στη διαδικασία των ειρηνευτικών συνομιλιών». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Άσαντ, ο οποίος φοβάται την απομόνωσή του ιδιαίτερα μετά την έγκριση των κυρώσεων εναντίον του συμμάχου του Ιράν, προκειμένου να επιστρέψει και πάλι στις συνομιλίες με το Ισραήλ έδωσε και το έναυσμα. Όμως, αυτή τη φορά ως μεσολαβητής δεν περιλαμβάνεται στο κύκλωμα η Τουρκία, αλλά ένας Αμερικανός γερουσιαστής.

Ο Άσαντ κάλεσε τον γερουσιαστή Specter, ο οποίος είχε παλαιότερα επισκεφθεί 18 φορές τη Συρία, ζητώντας τη διαμεσολάβησή του. Ο Αμερικανός γερουσιαστής αποδέχθηκε τη διαμεσολάβηση αυτή. Ο γερουσιαστής, ο οποίος αφίχθηκε στην περιοχή, το πρώτο μήνυμα που έλαβε από τον Άσαντ το διαβίβασε στους Ισραηλινούς αρμοδίους. Ακολούθως, το μήνυμα, το οποίο έλαβε από τον ΥΦΥΠΕΞ του Ισραήλ Αγιαλόν, το μετέφερε στον Άσαντ.

Η διπλωματική αυτή κινητικότητα μπορεί να εξασφαλίσει και την εκ νέου έναρξη των συνομιλιών. Ο Αμερικανός γερουσιαστής, ο οποίος αναμένεται αύριο [σήμερα] να επιστρέψει στις ΗΠΑ, τώρα αναμένει να ακούσει και το μήνυμα της Συρίας. Το Τελ Αβίβ επισημαίνει την ανάγκη ύπαρξης συνομιλιών άνευ προϋποθέσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη από τη Χαμάς θα ήταν μια καλή χειρονομία. Παράλληλα, η Δαμασκός θέτει ως όρο να δοθεί τέλος στην κατάληψη των υψωμάτων του Γκολάν εκ μέρους του Ισραήλ.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP