Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Αναλαμβάνει δράση ο μειονοτικός σύλλογος Ιάσμου ξεκινώντας από την καταγραφή της ιστορίας


Την πρόθεσή τους να συμβάλλουν στην καταγραφή της τοπικής ιστορίας, του φυσικού κάλλους, ηθών και εθίμων του δήμου Ιάσμου, συνθέτοντας μία χρήσιμη ενημερωτική έκδοση για ντόπιους αλλά και επισκέπτες, γνωστοποίησαν στον δήμαρχο Καδή Ισμέτ μέλη του μειονοτικού πολιτιστικού συλλόγου Ιάσμου.

Ο σύλλογος δύο περίπου χρόνια μετά την ίδρυσή του με νέα διοίκηση στο τιμόνι και πρόεδρο την νεαρή δικηγόρο Σελβέρ Χουσείν, πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση με το δήμαρχο του Ιάσμου, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις δράσεις, αλλά και να ζητήσουν τη συνεργασία του. Ο μειονοτικός σύλλογος είχε παρουσιάσει τους στόχους του ήδη από το 2009 όταν είχε τελέσει τα εγκαίνια της στέγης. Αυτοί ήταν η προάσπιση του πολιτισμού, της δημοκρατίας, των παραδόσεων και η προσφορά στο τόπο.


Την υλοποίηση των παραπάνω έχει σαν σκοπό η πρόταση που κατατέθηκε και επίσημα στον δήμαρχο και για την οποία ανέφερε στο «Χ» η πρόεδρος Σελβέρ Χουσείν λέγοντας: «στις σκέψεις μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες που δίνει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και να κάνουμε κάτι σχετικά με την ιστορία του δήμου μας. Μπορούμε να βγάλουμε ένα ένθετο, με την συνδρομή και την βοήθεια του δήμου. Η έρευνα θα γίνει από εμάς, από επιστήμονες του συλλόγου με πολύ μελέτη και κατόπιν διεξαγωγής μαθημάτων στον σύλλογο. Έτσι θα μπορέσουμε να εκδώσουμε ένα εγχειρίδιο, στην έκδοση του οποίου θα έχει συμβάλλει ο σύλλογος και ο δήμος. Η έκδοση αυτή θα βοηθάει οποιονδήποτε επισκέπτη από το εσωτερικό και το εξωτερικό, να μάθει περισσότερα πράγματα για τον δήμο μας, τις φυσικές ομορφιές της περιοχής και των αρχαιολογικών χώρων».

Συνυφασμένη με την παραπάνω πρόταση ανάδειξης της ιστορίας του δήμου Ιάσμου είναι η αυτή της δημιουργίας ενός ξενώνα. Τα μέλη του συλλόγου εξήγησαν στον δήμαρχο την ανάγκη ύπαρξης ενός ξενώνα για τη φιλοξενία επισκεπτών αλλά και μελών αδελφοποιημένων συλλόγου. «Θα θέλαμε να συνδράμουμε στην δημιουργία ενός χώρου που να μπορεί να φιλοξενήσει μέλη άλλων συλλόγων στα πλαίσια των ανταλλαγών που κάνουμε. Να είναι κάτι σαν ξενώνας. Άλλωστε υπάρχουν αρκετά κτήρια στον δήμο Ιάσμου τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν», τόνισε η Σελβέρ Χουσείν.

Νέα διοίκηση για τα 220 μέλη του συλλόγου

Ο μειονοτικός πολιτιστικός σύλλογος Ιάσμου αριθμεί 220 μέλη και πρόσφατα εξέλεξε το νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από την πρόεδρος Σελβέρ Χουσείν, τον αντιπρόεδρο Μουμίν Αρίφ, την γραμματέα Σελζού Χουσεϊν, τον ταμία Κεμάλ Φαχρετίν και τρία μέλη που ασχολούνται με το πολιτιστικό τμήμα και το τμήμα δημοσίων σχέσεων του συλλόγου, την Σαδριέ Σουλεϊμάν στον επιμορφωτικό τομέα, τον Μουσταφά Ιμάμ στη διοργάνωση εκδηλώσεων και στις δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου και τον Οκτάϊ Νουτφή. Μάλιστα ο σύλλογος σχεδιάζει την εξάπλωση του και σε άλλους οικισμούς της περιοχής, μία ανάγκη που προέκυψε με τη δημιουργία του Καλλικρατικού δήμου Ιάσμου, όπως είπε η πρόεδρος, «σκεφτόμαστε την εξάπλωση του συλλόγου. Υπάρχουν αιτήματα από κατοίκους άλλων χωριών που εντάχθηκαν στο νέο δήμο Ιάσμου, να δημιουργηθούν κι εκεί παραρτήματα».

Ο χώρος του συλλόγου στον Ίασμο είναι εξοπλισμένος με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ εκεί προσφέρονται μαθήματα χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, μαθήματα γλωσσών για τα παιδιά, τέχνης, μουσικής, χορού.


ΕΦ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Κάθε προσπάθεια πολιτισμικής ανάδειξης παραμεθορίων περιοχών μας βρίσκει σύμφωνους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την περιοχή της Θράκης, μια περιοχή με την μικρότερη επισκεψιμότητα από πλευράς τουριστών, καθ' όσον δε αποτελεί τουριστικός προορισμός.
Δεν θα πρέπει όμως σε καμμία περίπτωση να ευνοούνται μόνο οι πολιτιστικές προσπάθειες της μίας πλευράς....θα περιμένουμε τις εξελίξεις στο θέμα αυτό, καθώς και τη στάση του δήμου σε ανάλογα αιτήματα που θα τεθούν μελλοντικά.

Read more...

"Βράζει" ο Ρ.Τ.Ερντογάν από την λαϊκή έκρηξη στα Κατεχόμενα κατά της τουρκικής Κατοχής


"Με χάπια" τον έχουν τον Ρ.Τ.Ερντογάν, προκειμένου να τον συνεφέρουν ψυχολογικά μετά τις διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων στα Κατεχόμενα με κύριο σύνθημα την εκδίωξη των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων!

Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους κατά την τελευταία μέρα των επαφών του στο Κιργιστάν, ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε πως «τις τελευταίες μέρες υπάρχουν στη "Βόρεια Κύπρο" προβοκατόρικες δραστηριότητες. Τις κάνουν μαζί με το Νότο. Η τελευταία έγινε στις 28 Φεβρουαρίου». «Μας λένε να φύγουμε. Η διοίκηση είναι απαθής. Από τον πρόεδρο μέχρι τον πρωθυπουργό, η διοίκηση πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση», υπογράμμισε σε αυστηρό ύφος.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης τα εξής:

«Δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα. Ο πιο κακοπληρωμένος υπάλληλός τους παίρνει περίπου 10 χιλιάδες λίρες (5.000 ευρώ). Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού μου γραφείου παίρνει 5 χιλιάδες λίρες... Ο κύριος παίρνει 10 χιλιάδες και μετά δίχως να ντραπεί κάνει αυτές τις κινητοποιήσεις. Και μάλιστα παίρνουν 13 μισθούς το χρόνο. Λένε να φύγει η Τουρκία. Ποιος είσαι ρε φίλε; Έχω νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες εγώ εκεί... Έχω στρατηγικό ενδιαφέρον. Όποιο είναι το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ελλάδας στην Κύπρο, το ίδιο έχει και η Τουρκία. Έχει νόημα το γεγονός ότι αυτοί που θρέφονται από τη χώρα μας καταφεύγουν στο δρόμο αυτό. Εμείς τους στηρίζουμε. Δεν θα έπρεπε να έχει αυτό ένα αντίκρυσμα;»

Αναφερόμενος μάλιστα στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, ο Τούρκος πρωθυπουργός παρατήρησε πως «είναι απαράδεκτο να προετοιμάζεται έδαφος για κινητοποιήσεις εναντίον της Τουρκίας», για να συμπληρώσει: «Τώρα ζητάει ραντεβού. Θα τον καλέσω να μιλήσουμε και θα τον ρωτήσω...».

Όταν η ανάγκη για ζωή και εξέλιξη, φέρνει την ναντίδραση κατά αυτών που καταπιέζουν αυτά τα στοιχειώδη στην ζωή των ανθρώπων...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

H εξέγερση του Μούτκι


Συγγενείς των αγνοουμένων που διαδήλωσαν στον τόπο όπου βρέθηκαν οι μαζικοί τάφοι, ζήτησαν να ιδρυθεί Επιτροπή Διερεύνησης της Αλήθειας. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος BDP ζήτησε από την κυβέρνηση να ασκήσει το καθήκον της.

Οι αντιπρόεδροι του κόμματος BDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Γκιουλτάν Κισανάκ μετέχοντας στην πορεία διαμαρτυρίας που οργανώθηκε στο Μούτκι του νομού Μπίτλις από Σύλλογο Αλληλεγγύης οικογενειών αγνοουμένων Μεσοποταμίας (MEYADER), μιλώντας από εκεί όπου βρέθηκε ο ομαδικός τάφος των 18 ΠΚΚδων έκαναν έκκληση προς τον Ερντογάν : ¨ Να τα ίχνη της Εργκενέκον, που είναι ο πρωθυπουργός ;¨


Για την διαδήλωση αυτή που ετοιμαζόταν για μέρες, εκατοντάδες οχήματα από τις πόλεις Βαν, Ντιαρμπακίρ, Μους, Μπάτμαν και Σίιρτ είχαν βγει από νωρίς στον δρόμο. Μέλη του κόμματος BDP που βρέθηκαν στο Μπίτλις, αργότερα περπάτησαν προς το σκουπιδότοπο όπου γίνονται οι ανασκαφές για τους ομαδικούς τάφους. Το πλήθος άνοιξε πανό που έγραφαν ¨Να ιδρυθεί Επιτροπή Διερεύνησης της Αλήθειας¨ και ¨Θέλουμε τα κόκαλα των παιδιών μας¨. Τους συνόδευαν οι αντιπρόεδροι του BDP, οι βουλευτές του BDP Σιιρί Σακίκ, Φατμά Κουρτουλάν, Οζντάλ Ουτσέρ και ΝεζίρΚαραμπάς, ο Μπεκίρ Καγιά- δήμαρχος της πόλης Βαν, στελέχη της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο αντιπρόεδρος της MEYADER Αλή Οζγκέν, μέλη της Πρωτοβουλίας γυναικών για την ειρήνη και μέλη άλλων συλλόγων

Έκκληση προς τον πρωθυπουργό Ερντογάν

Μιλώντας εδώ η Γκιουλτάν Κισανάκ είπε : ¨Αν όλα αυτά δεν τα αποκαλύψει ο πρωθυπουργός, τότε είναι συνένοχος της Εργκενέκον. Εδώ λοιπόν είναι τα ίχνη της Εργκενέκον, Που είναι λοιπόν ο πρωθυπουργός ;¨ Απευθυνόμενος ο Ντεμιρτάς στον Ερντογάν είπε τα εξής : ¨Για όσο διάστημα δεν αποκαλύπτονται οι μαζικοί τάφοι και οι δολοφονίες αγνώστων δραστών, να μην περιμένει κανείς να εμπιστευτούνε οι Κούρδοι το κράτος. Αν αυτοί οι ομαδικοί τάφοι εμφανίζονταν σε άλλη χώρα ολόκληρος ο κόσμος θα ξεσηκωνόταν. Εγώ ρωτάω από εδώ. Γιατί σταμάτησαν οι εκσκαφές ; Γιατί δεν λαμβάνεται δείγμα DNA από όλους τους συγγενείς των αγνοουμένων ; Εάν υπάρχει κάποιο μέρος για θρήνο αυτό είναι εδώ. Εάν τα δάκρυα που χύνονται για τα παιδιά της Παλαιστίνης και για τους ομαδικούς τάφους στη Βοσνία είναι ειλικρινή, τότε ας έρθουν να κλάψουν και εδώ.¨

http://tourkikanea.gr/2011/02/05/mutki-2/

Read more...

Η νέα στρατηγική ασφαλείας του τουρκικού ΥΕΘΑ.


Τις απειλες εναντι των οποιων αναπτυσονται οι Τουρκικες Ενοπλες Δυναμεις περιλαμβανει η νέα Στρατηγική Ασφάλειας του Τουρκικού ΥΠΕΘΑ που είναι πλέον εναρμονισμένη με τις αλλαγές στην αναθεωρημένη «Ερυθρά Βίβλο»οπως γραφει η Σαμπαχ .

Η νέα Στρατηγική Ασφάλειας του Τουρκικού ΥΠΕΘΑ δίνει έμφαση στην αποτρεπτική ικανότητα του τουρκικού στρατού, θεωρεί – όπως και η αναθεωρημένη Ερυθρά Βίβλος- την εκμετάλλευση της θρησκείας και όχι τον φονταμενταλισμό ως απειλή για την ασφάλεια της χώρας , όπως απειλή θεωρεί τον μικρής κλίμακας εθνικισμό ( με τον όρο εννοεί το φαινόμενο ανάδειξης της εθνοτικής ταυτότητας ως υπέρτερης της εθνικής ταυτότητας), ενώ δεν θεωρεί τον εθνικισμό πλέον ως απειλή. Οι υπόλοιπες απειλές που απαριθμούνται στο έγγραφο της Στρατηγικής Ασφαλείας είναι η τρομοκρατία, τα όπλα μαζικής καταστροφής, η επιθέσεις στον Κυβερνοχώρο , η θαλάσσια πειρατεία, το οργανωμένο έγκλημα, η παράνομη μετανάστευση, η ασφάλεια των ενεργειακών πηγών και η παγκόσμια κλιματική αλλαγή .

Η νέα Στρατηγική Ασφάλειας που ο Τούρκος ΥΠΕΘΑ κ.Γκιονούλ δήλωσε ότι βασίζεται στην αρχή του Κεμάλ Ατατούρκ « ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο» περιγράφει επίσης τις κυριότερες προτεραιότητες της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας:

- Προστασία της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των εθνικών συμφερόντων
- Ανάληψη ενεργού ρόλου στους μηχανισμούς συλλογικής ασφάλειας και εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας στο ΝΑΤΟ.
- Συνεισφορά στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη , σταθερότητα και ασφάλεια στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου
- Λήψη μέτρων για πρόληψη κρίσεων και συγκρούσεων.

Read more...

Βενιζέλος: "Παρακολουθούμε το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Τούρκων"


"Το ΥΕΘΑ παρακολουθεί, καταγράφει και αξιολογεί συστηματικά τα εξοπλιστικά προγράμματα όλων των χωρών της περιοχής και ιδίως της Τουρκίας. Όλα τα σχετικά στοιχεία λαμβάνονται πλήρως υπ’ όψιν στην εθνική αμυντική σχεδίαση. Οι πολιτικές και διπλωματικές επαφές με την Τουρκία, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, οι στρατιωτικές επαφές και όλες οι συναφείς διεργασίες δεν επηρεάζουν σε τίποτα την θεμελιώδη προτεραιότητά μας που είναι η διασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας, της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων μέσα σε μια ευρύτερη περιοχή ειρηνική και σταθερή που θέλουμε να λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας", υποστηρίζει ο Ε.Βενιζέλος σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ.Βελλόπουλος.

Η "παρακολούθηση" βέβαιως του θηριώδους εξοπλιστικού προγράμματος των Τούρκων δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστική, αφού με την "παρακολούθηση" μόνο οι ισορροπίες στο Αιγαίο δεν αλλάζουν.
Υπενθυμίζουμε ότι η Hurriyet είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία "μόνον για το 2011, έχει προγραμματίσει να ξοδέψει περίπου 4,5 δισεκατομμύρια $, ενώ το εξοπλιστικό της (δεκαετές) πλάνο, περιλαμβάνει 100 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-35 Joint Strike Fighter Lightening ΙΙ, με προϋπολογιζόμενο κόστος στα 15 δισεκατομμύρια $, 30 νέα μαχητικά F-16 Block 50, καθώς και ευρύτερο εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων. Ακόμα είναι προγραμματισμένη η απόκτηση 6 συγχρόνων υποβρυχίων, τύπου U-291, με κόστος 3 δισεκ.$, καθώς και επιθετικά ελικόπτερα, με κόστος 7 δισεκ.$".


onalert

Read more...

Τουρκοκύπριοι προς Ερντογάν: " Έρχεται η σειρά σου"!


Εκδήλωση διαμαρτυρίας την Δευτέρα, για τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για το πρόσφατο συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων κατά της οικονομικής πολιτικής της ηγεσίας τους και της Άγκυρας, ανακοίνωσε η τουρκοκυπριακή συνδικαλιστική πλατφόρμα. Σε γραπτή ανακοίνωση, η πλατφόρμα αναφέρει ότι «ο κ. Ταγίπ Ερντογάν που δεν μπόρεσε να χωνέψει τη διαμαρτυρία εναντίον του οικονομικού και πολιτικού πακέτου και των μέτρων που επέβαλλε η Τουρκία και το πιο φυσικό δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού να γεμίζει τις πλατείες, κατηγορεί και το συνεργάτη που διοικεί αυτή τη χώρα και τις χιλιάδες των ανθρώπων που γέμισαν τις πλατείες».

Καλεί δε τον Τούρκο Πρωθυπουργό να μην κρύβεται πίσω από το ''ναι'' των Τουρκοκυπρίων το 2004 στο δημοψήφισμα. 


«Το ΑΚΡ με τζαμιά, συγκροτήματα πανεπιστημίων και θρησκευτική προπαγάνδα συνεχίζει την πολιτική της πολιτιστικής και κοινωνικής διάβρωσης των Τουρκοκυπρίων, της πτώχευσης των εργαζομένων και του να τους κάνει πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα», προστίθεται στην ανακοίνωση.



Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού προς τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να ακούσει τις φωνές στους δρόμους και να δείξει σεβασμό στο λαό, η συνδικαλιστική πλατφόρμα των Τουρκοκυπρίων επισημαίνει «όταν ήρθε η σειρά του - χωρίς να δείξει καθόλου σεβασμό στη θέληση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο και αυτά που έγιναν στους δρόμους - παρουσιάστηκε χωρίς ντροπή».


Η πλατφόρμα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω και κατηγορεί το κυβερνών ΑΚΡ για νεοφιλελεύθερη ισλαμική πολιτική με την οποία θέλησε να ''ντύσει'' τους Τούρκους εργαζόμενους, στην οποία «δεν θα δώσουμε εμείς καμιά ευκαιρία».



Σε ανακοίνωσή του το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα χαρακτηρίζει απαράδεκτες και λυπηρές τις δηλώσεις Ερντογάν και θεωρεί ότι προέρχονται από λάθος πληροφόρηση και παρακίνηση. «Οι Τουρκοκύπριοι δεν συντηρούνται από κανέναν και δεν είναι παράσιτα», προστίθεται στην ανακοίνωση. Αντιδράσεις κατά των δηλώσεων Ερντογάν υπήρξαν και από άλλα τουρκοκυπριακά κόμματα.



onalert

Read more...

«ACIK DENIZ»: Αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «σκιά» στο Καστελόριζο!


Ασυνήθιστη αμερικανική ενέργεια κατά τη διάρκεια τουρκικής αεροναυτικής άσκησης καταδεικνύει ότι οι εποχές έχουν αλλάξει… Το Αμερικανικό Ναυτικό (USN) που εστιάζει την προσοχή του στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και το Αιγαίο, έστειλε το αεροπλανοφόρο USS Enterprise (CVN 65) για να παρακολουθήσει από απόσταση αναπνοής τουρκική άσκηση η οποία αρχίζει τις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για την αεροναυτική άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «ACIK DENIZ» η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το διάστημα 7-11 Φεβρουαρίου στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο. Μέρος της άσκησης έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Καστελορίζου, περιοχή υψίστης στρατηγικής σημασίας την παρούσα συγκυρία, λόγω των συζητήσεων για την ανακήρυξη ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) η οποία θα εφάπτεται με την αντίστοιχη κυπριακή.

Ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες το USN ζήτησε και έλαβε άδεια για την πραγματοποίηση βολών από τα μαχητικά αεροσκάφη του USS Enterprise στο πεδίο βολής «ΚΑΡΑΒΙΑ», στα ανοιχτά της Άνδρου το διάστημα 5-7 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, όπως ανακοινώθηκε, το αεροπλανοφόρο θα κατευθυνθεί στη Μαρμαρίδα, απέναντι από τη Ρόδο, για το διάστημα διεξαγωγής της τουρκικής άσκησης!
Η παρουσία του εκεί φαίνεται πως σκοπό είχε να περάσει το μήνυμα ότι οι εξελίξεις στην περιοχή άπτονται πλέον των αμερικανικών γεωστρατηγικών συμφερόντων, τα οποία και προασπίζουν οι ΗΠΑ δια της προβολής ναυτικής ισχύος.
Με απλά λόγια, το μήνυμα είναι ότι για τις ΗΠΑ δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές ενέργειες – στρατιωτικές ή άλλες – οι οποίες θα διαταράξουν το status quo στην περιοχή. Αυτό καταφανώς συνδέεται με την ασφάλεια του Καστελορίζου, νήσος η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στη χάραξη της ελληνικής ΑΟΖ, άρα και στη δημιουργία ασφαλούς στρατηγικού διαδρόμου μελλοντικής μεταφοράς των υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Εν ολίγοις, για τις ΗΠΑ, το θέμα άπτεται της ενεργειακής ασφάλειας της Δύσης, άρα πλέον αποτελεί ζωτικό εθνικό συμφέρον.

Read more...

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟ”ΚΥΠΡΙΩΝ”


Σε σκέψεις πρέπει να μας βάζει η ξαφνική αλλαγή στον τρόπο προσέγγισης της Τουρκίας τόσο απο μεριάς πολιτικών κομμάτων των κατεχομένων όσο και από μεριάς μερίδας των τουρκο”κυπρίων”. Δεν είναι σύνηθες φαινόμενο η μέχρι τώρα άγουσα και φέρουσα απο την Τουρκία πολιτική ηγεσία και μέρους του κόσμου να αμφισβητεί την πραγματική εξουσία στα κατεχόμενα.

Και μάλιστα όταν μιλάμε για έναν Ερντογάν που δείχνει την δεδομένη στιγμή πανίσχυρος στο εσωτερικό της χώρας του μετά την απαλλαγή του απο τους στρατιωτικούς.
Οι διαδηλώσεις που έγιναν στα κατεχόμενα απο διάφορα συνδικάτα τις προηγούμενες ημέρες δείχνουν να έχουν την στήριξη πολιτικών κομμάτων.

Που όχι μόνον δεν “μετάνιωσαν” ύστερα απο τις οργισμένες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού αλλά διεμήνυσαν πως την Δευτέρα θα υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις.
Μάλιστα οι οργανωτές εξέδωσαν και ανακοίνωση με βαρύτατες κατηγορίες προς το μέρος του κυβερνητικού κόμματος σύμφωνα με την οποία: “Το ΑΚΡ με τζαμιά συγκροτήματα πανεπιστημίων και θρησκευτική προπαγάνδα συνεχίζει την πολιτική της πολιτιστικής και κοινωνικής διάβρωσης των Τουρκοκυπρίων της πτώχευσης των εργαζομένων και του να τους κάνει πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα”.
Σε όσους παρακολουθούν για χρόνια το κυπριακό αυτή είναι μια δήλωση άνευ προηγουμένου καθώς δεν υπήρχε καμία περίπτωση η πολιτική κατοχική ηγεσία πόσο μάλλον απλός κόσμος να σκεφτεί έστω να αντιταχτεί στην πολιτική της Αγκυρας.
Αυτό απο μόνο του αλλά και όπως προείπαμε η εντελώς ξαφνική αλλαγή πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις.
Εδω υπάρχουν τρία ενδεχόμενα…..
1ον Όλα αυτά να είναι μια κατευθυνόμενη τουρκική “εξέγερση” ώστε απο την μια να κάνει “συμπαθείς” το κατοχικό καθεστώς (λόγω και των ημερών) και παράλληλα να “αποδείξει” πως η Τουρκία δεν επεμβαίνει δίνοντας ακόμα ένα “πάτημα” στον Χριστόφια να αποδεχτεί ως ισότιμο συνομιλητή τον Αττίλα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την προδοτική διζωνική λύση που προβλέπει δυο κυρίαρχα κράτη.
Ευκολα καταλαβαίνει κανείς πως αν το ένα “κυρίαρχο” “κράτος” συνεχίζει φανερά τα….σφιχταγκαλιάσματα με την Τουρκία η λύση αυτή γίνεται απείρως δυσκολότερη και ο Χριστόφιας θα φέρεται σε περίπτωση υπογραφής μιας τέτοιας λύσης ως προδότης.
2ον Το κατοχικό καθεστώς ύστερα απο την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ είναι λογικό να ενδιαφέρεται και αυτό για….συνεκμετάλλευση.
Με απλά λόγια θέλει να αποκομίσει οφέλη απο τα κέρδη πώλησης του φυσικού αερίου.
Κέρδη τα οποία φυσικά κανένας Ελληνοκύπριος δεν θα δεχόταν να αποκομίσει Τούρκος……. αλλά τουρκο”κύπριος”;;;;;;
Ισως λέμε…ίσως με αυτόν τον τρόπο το κατοχικό καθεστώς να δίνει “κυπριακά” πιστοποιητικά “κόβοντας” δήθεν γέφυρες με την Άγκυρα αφού βλέπει ότι σε άλλη περίπτωση η ανάπτυξη που είναι δεδομένη θα είναι μονομερής.
3ον Πολύ απλά μετά τον 30 ετή αποκλεισμό των κατεχομένων,την λύση που συζητείται και ποτέ δεν έρχεται τουρκοκύπριοι αλλά και έποικοι κουράστηκαν απο τον διεθνή αποκλεισμό και τις υποσχέσεις της Τουρκίας.
Βλέπουν ότι τα οφέλη απο την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ δεν μπορούν να τα μοιραστούν ως “κύπριοι” πολίτες.Η ελεύθερη είσοδος στα ελληνοκυπριακά εδάφη που πολλοί τουρκο”κύπριοι” απέκτησαν μιας και εργάζονται εκεί…..
Τους έδειξε έναν άλλο κόσμο….Εναν κόσμο που απέχει δεκαετίες απο αυτό που ζούσαν ως αποκλεισμένοι στο Βόρειο τμήμα του νησιού.
Είδαν τον τρόπο ανάπτυξης και ζωής πολύ διαφορετικά απο αυτόν που τους επέβαλε μέχρι σήμερα η τουρκική πολιτική και πολύ απλά προσπαθούν να τον διεκδικήσουν.
Είναι αν μπορούμε να κάνουμε έναν παραλληλισμό με την κατάρρευση του τοίχους του Βερολίνου που οι ανατολικοί λαοί δεν έβλεπαν για δεκαετίες πίσω απο την “κουρτίνα”.
Μόλις όμως είδαν αποφάσισαν να διεκδικήσουν το καλύτερο και άρχισαν να “πηδάνε” συρματοπλέγματα.
Το βέβαιο είναι πως ότι και να συμβαίνει φαίνεται πως οι καιροί είναι καιροί αλλαγών.
Το πόσο “δραματικές” θα είναι αυτές οι αλλαγές κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.
Ομως όσο αφορά το κυπριακό πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές γιατί είναι βέβαιο πως κατι….”ψήνεται”.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP