Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Η ελληνική μυστική υπηρεσία χρησιμοποίησε τον Φουάτ Σακά


Η Milliyet στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Σε έκθεση που βρέθηκε στον Οζμπέκ ισχυρισμός για τον Φουάτ Σακά: Η ελληνική μυστική υπηρεσία χρησιμοποίησε τον Φουάτ Σακά», γράφει ότι σε έκθεση που συμπεριλαμβάνεται στους επιπρόσθετους φακέλους του τρίτου κατηγορητηρίου της δίκης Εργκενεκόν, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ο Φουάτ Σακά χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική μυστική υπηρεσία για τη δημιουργία ‘έθνους Λαζών’ και ότι συνεργάτης του είναι και ο Βολκάν Κονάκ.

Στην έρευνα που έγινε στο σπίτι και στο γραφείο του Προέδρου του Συνδικάτου TURK METAL - IS (Συνδικάτο Εργαζομένων στα μεταλλεία), Μουσταφά Οζμπέκ, μεταξύ των εγγράφων που κατασχέθηκαν υπάρχει και έκθεση που ετοιμάσθηκε το 2001, για τη διοίκηση της κρατικής TRT και τους εργαζόμενους σε αυτήν, με διάφορους ισχυρισμούς.


Στην έκθεση αυτή που δεν είναι γνωστό από ποιόν ετοιμάσθηκε, υπάρχει και ένας ενδιαφέρον ισχυρισμός σχετικά με τον μουσικό Φουάτ Σακά, ότι χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική μυστική υπηρεσία, για τη δημιουργία ‘έθνους Λαζών’, στη Μαύρη Θάλασσα. Ακόμα αναφέρεται ότι συνεργός του είναι και ο τραγουδιστής Βολκάν Κονάκ. Στην έκθεση αναφέρεται ότι εξωτερικές δυνάμεις που έχουν βλέψεις στην Τουρκία, άρχισαν να χρησιμοποιούν το Φουάτ Σακά, με την πρωτοπορία της ελληνικής μυστικής υπηρεσίας, ο οποίος είχε διαφύγει στη Γερμανία μετά το πραξικόπημα του 1980.

Ο Σακά, ο οποίος επέστρεψε στη χώρα μετά την αμνηστία που δόθηκε άρχισε εργασίες για την έκδοση κασέτας με ρωμαίικα λαϊκά τραγούδια. Η TRT παρουσιάζει τους καλλιτέχνες αυτούς στα προγράμματά της και κατ’ αυτόν τον τρόπο υποστηρίζει τις ενέργειες για δημιουργία ‘έθνους Λαζών’.

Σε ξεχωριστό μονόστηλο αναφέρεται ότι ο ίδιος ο Φουάτ Σακά, γέλασε πολύ με τον ισχυρισμό αυτό, αλλά από την άλλη, έμεινε έκπληκτος πως μπορεί ο Οζμπέκ να ισχυρίσθηκε κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια είπε ότι γίνεται λασπολογία εις βάρος του και ζήτησε αυτό να αποδειχθεί από τον Οζμπέκ διότι διαφορετικά θα καταφύγει στη δικαιοσύνη.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Η Turkiye [23/8] στις οικονομικές της σελίδες με τίτλο «Η Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα των εισαγωγών και εξαγωγών» γράφει ότι από την Κωνσταντινούπολη το πρώτο εξάμηνο του τ.ε. πραγματοποιήθηκε το 54,2% των εξαγωγών της Τουρκίας ύψους 25 δις. 879,5 εκατομμυρίων δολαρίων και το 52,6% των εισαγωγών ύψους 32 δις, 788, 9 εκατομμυρίων δολαρίων.


Read more...

«Το αεροδρόμιο της Ίμβρου έτοιμο στο τέλος του έτους»


H Radikal στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο: «Το αεροδρόμιο της Ίμβρου έτοιμο στο τέλος του έτους», γράφει ότι πρόκειται να λειτουργήσει αεροδρόμιο στα εδάφη όπου δύει τελευταία ο ήλιος στη χώρα αυτή. Το αεροδρόμιο αυτό θα λειτουργήσει τέλος του έτους στην Ίμβρο και θα είναι μεγαλύτερο από αυτό του Τσανάκαλε (Δαρδανελίων).

Η Ίμβρος γράφει -είναι το μεγαλύτερο νησί της Τουρκίας και ένας παράδεισος με τις καταγάλανες παραλίες του. Ο δήμαρχος της Ίμβρου Γιουτζέλ Αταλάι, είναι πολύ συγκινημένος τις τελευταίες μέρες και λέει «Το αεροδρόμιό μας στην πεδιάδα Καλέκιοϊ, του οποίου η κατασκευή συνεχίζεται, θα είναι έτοιμο στις 31 Δεκεμβρίου».


Read more...

ο Π/Θ Ερντογάν τηλεφώνησε στον Π/Θ της Ελλάδος κ. Καραμανλή


Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα της κρατικής TRT, ο Π/Θ Ερντογάν τηλεφώνησε στον Π/Θ της Ελλάδος κ. Καραμανλή λόγω της συνεχιζόμενης πυρκαγιάς δασών στη χώρα του και του ευχήθηκε περαστικά. Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους βοήθεια και υποστήριξη όσον αφορά το θέμα της πυρκαγιάς. Ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τον Π/Θ Ερντογάν.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του CNN Turk, χιλιάδες άτομα εγκαταλείπουν τις περιοχές τους κοντά στην Αθήνα, όπου δεν μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές δασών, που ξέσπασαν κοντά στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι ο Π/Θ της Τουρκίας Ερντογάν τηλεφώνησε σχετικά με το θέμα στον Π/Θ της Ελλάδος κ. Καραμανλή και ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου στην ΥΠΕΞ της Ελλάδος κα Μπακογιάννη και στη συνέχεια εστάλη κατασβεστικό αεροπλάνο στην Ελλάδα.

Διπλωματικές πηγές είπαν ότι αυτό ήταν το πρώτο βήμα και στην περίπτωση που υπάρξει αίτημα μπορούν να σταλούν στην Ελλάδα και άλλα κατασβεστικά αεροσκάφη.

Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, ανατέθηκαν καθήκοντα σε δύο αμφίβια αεροσκάφη του Τουρκικού Ιδρύματος Αεροπορίας (ΤΗΚ), για τις εργασίες κατάσβεσης των πυρκαγιών δασών στην Ελλάδα. Δύο αμφίβια αεροσκάφη, του Τουρκικού Ιδρύματος Αεροπορίας, ανέλαβαν καθήκοντα για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Το πρώτο από τα εν λόγω αμφίβια κατασβεστικά αεροσκάφη τύπου CL-215, που αγόρασε πρόσφατα το Τουρκικό Ίδρυμα Αεροπορίας, έφθασε στον προορισμό του και άρχισε τις εργασίες κατάσβεσης.

Read more...

Η ΕΥΠ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για την τουρκική κινητικότητα σε Ρω - Καστελλόριζο


Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ", η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) είχε προειδοποιήσει από τα μέσα Ιουνίου με Άκρως Απόρρητο Σήμα για επικείμενες τουρκικές κινήσεις στην περιοχή της νήσου Ρω, προσδιορίζοντας μάλιστα και τη χρονική στιγμή, στις αρχές Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, στις αρχές Ιουνίου ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Ι. Κοραντής σε Ακρως Απόρρητο Σήμα που είχε αποδέκτες το γραφείο του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, τους υπουργούς Αμυνας, Εξωτερικών και Εσωτερικών κ. Μεϊμαράκη, Μπακογιάννη και Παυλόπουλο καθώς και τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δ. Γράψα, προειδοποιούσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε συγκεντρώσει η ΕΥΠ, σχεδιάζεται «κίνηση» της Τουρκίας στην περιοχή της Ρω. Στο Σήμα (σε μιάμιση σελίδα) καταγράφονταν δύο περιστατικά με σκάφη τα οποία βρέθηκαν λίγα μέτρα από την ακτή του νησιού,τα οποία συνδέθηκαν με συγκεκριμένες πληροφορίες που είχαν συλλεχθεί μέσω άλλων καναλιών από την ΕΥΠ και συνέτειναν στο συμπέρασμα για την επικείμενη τουρκική «κίνηση».
Οι συχνές διελεύσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων, οι φαινομενικά «αθώες» προσεγγίσεις στο νησί Ρω Τούρκων δημοσιογράφων, η παρενόχληση επιβατηγών τουριστικών σκαφών αλλά και η παρέμβαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με προειδοποιήσεις προς την Αθήνα να μην προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες φαίνεται ότι δεν ήταν άσχετα και τυχαία περιστατικά, αλλά είχαν σχεδιασθεί αρκετό διάστημα πριν.

Read more...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΦΑΙΚΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Μνημείο ανθελληνικής τακτικής και δράσης αποτελεί η επιστολή του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φαϊκογλου που διανέμετε αυτή τη στιγμή από πράκτορες της ΜΙΤ και τον ίδιο σε μειονοτικά χωριά της Ξάνθης αλλά και της Ροδόπης. Η επιστολή δημοσιεύθηκε και στο όργανο του τουρκικου προξενείου την εφημερίδα “μπιρλίκ” και οι φωτοτυπίες του διακινούνται κι αυτές από χέρι σε χέρι. Τα τοπικά μέσα σε Ξάνθη και Κομοτηνή παίζουν ήδη το θέμα αλλά η ΑΘΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ βρίσκεται σε διακοπές, αν και είμαστε βέβαιοι πως και Αύγουστος να μην ήταν η προδοτική τους αδιαφορία θα ήταν ίδια. Η επιστολή που παραθέτουμε δεν πρέπει να αναγνωστεί από ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας και ειδικά καρδιακά προβλήματα. Θα σας ΕΞΟΡΓΗΣΕΙ με όλη τη σημασία της λέξης. Οι τίτλοι (με κεφαλαία) και τα σχόλια σε παρένθεση δικά μας.

«Έντιμοι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης...

Αφήσαμε πίσω μας 86 χρόνια από την 24η Ιουλίου του 1923 ημερομηνία κατά την οποία αφεθήκαμε ως παρακαταθήκη στην Ελλάδα (Μόνο για αυτήν την λέξη θα μπορούσαν να κινηθούν διαδικασίες αφαίρεσης υπηκοότητας και απέλασης). Αυτή η συνθήκη είναι μείζονος σημασίας για μας την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Διότι, δεν υπάρχει άλλη κοινότητα στον κόσμο εκτός από μας που να έχει αφεθεί με μια τέτοια διεθνής συνθήκη.
Ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, οι κυβερνήτες της χώρας (δεν αναφέρει την χώρα Ελλάδα) στέρησαν το δίκαιο χρόνια από την Τουρκική Μειονότητα, έκαναν κάθε είδους βδελυρή πράξη εναντίον της Τουρκικής Μειονότητας. που σήμερα ακόμη φαίνεται η ύπαρξη της ψυχολογικής και πνευματικής πίεσης, καθώς η ασέβεια στην Λοζάνη, η καταπάτηση του διεθνές δικαίου και η καταστροφή της εθνικής και θρησκευτικής ύπαρξης του Τούρκου της Δυτικής Θράκης αποτελεί ανυποχώρητο καθήκον του Ελληνικού κράτους…

ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, Η... ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ

...Τα περίφημα βυζαντινά παιχνίδια που έπαιζαν οι Έλληνες για να διαλύσουν τις Μειονότητες, συνεχίζονται να παίζονται και σήμερα. Η θρησκευτική, η πολιτική και η δικαστική πίεση φαίνονται ξεκάθαρα όπως το φως του ηλίου. Οι μουφτείες και τα βακούφια μας είναι υπό Ελληνική κατοχή
Εκμηδενίστηκε η εκπαίδευσή μας, δεν έμεινε ούτε ένας μετακλητός δάσκαλος και αναλαμβάνουν το καθήκον του δασκάλου τα άτομα που δεν μπορούν να μιλήσουν καλά καλά την Τουρκική γλώσσα. Με το ζόρι άφησαν την μειονότητα, η οποία αποτελεί το 42% του πληθυσμού στην Ξάνθη (ψεύδεται ασύστολα για το ποσοστό), να ανοίξει το μοναδικό γυμνάσιο- λύκειο το Μουζαφέρ Σαλίχογλου, ενώ ο Ελληνικός πληθυσμός έχει 37 γυμνάσια και λύκεια. Η Τουρκική μειονότητα, η οποία αποτελεί το 52% του πληθυσμού στην Κομοτηνή, (ψεύδεται ασύστολα για το ποσοστό) έχει ένα γυμνάσιο- λύκειο το Τζελάλ Μπαγιάρ, ενώ ο Ελληνικός πληθυσμός έχει 24 γυμνάσια και λύκεια. Για τους Τούρκους του Έβρου που αποτελούν το 12% (ψεύδεται ασύστολα για το ποσοστό του πληθυσμού), η διοίκηση δεν ένιωσε την ανάγκη να χτίσει ούτε κάποιο γυμνάσιο ούτε κάποιο λύκειο. Σαν να μην φτάνουν αυτά, επιτίθενται στα Τουρκικά, στον Τουρκισμό και στο Ισλάμ μας, κατασκευάζοντας ελληνικά γυμνάσια και λύκεια, με πλήρες αντίθετο τρόπο στην Συνθήκη της Λοζάνης, σε περιοχές όπως Οργάνη του Ν. Ροδόπης, Σμίνθη, Εχίνος, Γλαύκη και Θέρμες του Ν. Ξάνθης με σκοπό την διαφθορά του Τουρκικού πολιτισμού.

Ο ΑΝΤΙΤΟΥΡΚΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ... ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

...Επίσης, παρόλο που η ΠΕΚΕΜ, ζήτησε να ανοίξει εκπαιδευτικό ίδρυμα, το εμποδίζει ο Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας Σταμάτης, ο στενός του φίλος του Υπ. Πολιτισμού γνωστού για τον αντιτουρκισμό του, του Αντώνη Σαμαρά.
Η βακουφική περιουσία μας είναι υπό την διαχείρισή τους. Δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε εκλογές στις διαχειριστικές επιτροπές εδώ και 40 χρόνια. Οι Μουφτείες μας εδώ και χρόνια βρίσκονται υπό κατοχή της Ελλάδας. Ενώ ο Πατριάρχης στο Φαναρίου (Δεν το ονομάζει οικουμενικό) κάνει κήρυγμα για οικουμενικότητα, επιπλέον το τελευταίο διάστημα λέγεται ότι οι Έλληνες στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη ενοχλούνται από τα τζαμιά (Βάζουν εκκωφαντικά τα μεγάφωνα). Εμείς οι Τούρκοι της θράκης δεν ενοχλούμαστε από την εκκλησία και την καμπάνα κανενός. Και τώρα σχεδόν χρησιμοποιώντας τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης δημιούργησαν την κατάσταση με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Εμείς οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης σαν να αφεθήκαμε σε αντάλλαγμα με την θεολογική σχολή. Να τελειώσουν πλέον αυτά τα παιχνίδια. Να αφεθεί ήσυχη η μειονότητα. Ο Τούρκος της Δυτικής Θράκης, που ζει ως μειονότητα εδώ και 86 χρόνια, πέρασε τον περισσότερο χρόνο του βίους του με αγώνες….»

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ… ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ... ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ

...Θα αγωνιστούμε και δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι να αναρτηθούν οι ταμπέλες των συλλόγων μας, μέχρι να εκλέξουμε τους προέδρους των διαχειριστικών επιτροπών, μέχρι η εκπαίδευσή μας έρθει σε επιθυμητό επίπεδο, μέχρι να αποκτήσει επισημότητα στα πλαίσια της ελευθερίας έκφρασης και εγκριθεί από την Ελληνική βουλή η Τουρκική Εθνικότητά μας.
Καλώ τους αρμόδιους της Ελλάδας να συμμορφωθούν με τις συμφωνηθείς συνθήκες, καλώ την μητέρα πατρίδα μας Τουρκία να δείξει ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση ως χώρα εγγυήτρια της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και χαιρετίζω με χαρά και σεβασμό την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης…»

Αν αντέξατε να διαβάσετε εως το τέλος την επιστολή του Φαικογλου συγχαρητήρια... Το ζητούμενο όμως είναι ο καθένας από εμάς να μην στρουθοκαμηλήσει με το πρόβλημα. Πρέπει -ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ- τα πληκτρολόγια μας να πάρουν φωτιά και να διαδώσουν και να σηκώσουν όσο γίνεται το θέμα, πριν αληθινές φωτιές αρχίσουν καίνε σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αθήνα γύρω γύρω από αυτούς που δημιούργησαν ή εξέθρεψαν ή ανέχτηκαν του ξένους πράκτορες και την υπονόμευση της Κυριαρχίας μας στην Θράκη.


Read more...

Σύγκριση των Ενόπλων Δυνάμεων Τουρκίας και Ελλάδας


Η σύγκριση των οπλικών συστημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δυστυχώς γέρνει την «πλάστιγγα» τραγικά υπέρ του τουρκικού στρατού, ο οποίος διαθέτει πλέον ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα στα όπλα, αλλά με άγνωστο Χ τον παράγοντα άνθρωπο.
Εάν ληφθεί υπόψη πως ο τουρκικός στρατός δεν μπόρεσε, παρά τα σύγχρονα οπλικά συστήματα, να νικήσει τους Κούρδους και να τους εξαναγκάσει στην παράδοση των όπλων τους, τότε εύκολα μπορεί κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα πως παρά την υπεροπλία που αυτή τη στιγμή διαθέτει η Άγκυρα, πολύ δύσκολα θα εκτίθετο σε κανονική αντιπαράθεση με την Ελλάδα…
Οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις, αποτελούνται από 4 στρατιές με 10 συνολικά Σώματα Στρατού. Σε επίπεδο μεραρχιών, διαθέτουν 3 επιχειρησιακά στρατηγεία (1 τεθωρακισμένων και 2 μηχανοκίνητου πεζικού), καθώς επίσης και 1 μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων και 2 Μ/Κ ΠΖ.
Η ουσιαστική τους δομή είναι: 15 τεθωρακισμένες ταξιαρχίες, 18 ταξιαρχίες μηχανοκίνητου πεζικού, 4 ταξιαρχίες καταδρομών, 1 ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών και 9 ταξιαρχίες απλού πεζικού.

Οι δικές μας δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, στην Ελλάδα, αποτελούνται από 1 στρατιά με 3 σώματα στρατού. Σε επίπεδο μεραρχιών, διαθέτουμε 5 επιχειρησιακά στρατηγεία (1 τεθωρακισμένων, 3 μηχανοκίνητου πεζικού και 1 Ειδικών Δυνάμεων), καθώς επίσης και 1 μεραρχία πεζικού και 2 ΑΔΤΕ (Εθνοφυλακής). Η Κύπρος, διαθέτει (εάν δεν καταφέρει ο κύριος Χριστόφιας να υλοποιήσει την αποστρατικοποίηση που μεθοδεύει) μέχρις στιγμής 1 Σώμα Στρατού με 2 μεραρχίες πεζικού, έχοντας αντιμέτωπες τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής ενός Σώματος Στρατού (εκ των 10 που προαναφέρθηκαν), με επίσης 2 μεραρχίες πεζικού.
Υπάρχει όμως μία διαφορά. Οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής στην Κύπρο, αποτελούνται από 47.500 άνδρες (συμπεριλαμβανομένων 350 της Διοικήσεως Ναυτικού και 300 της Διοικήσεως Αεροπορίας). Όπως αντιλαμβανόμαστε, η Εθνική Φρουρά της Κύπρου βασίζεται κυρίως στις εφεδρείες της και στην πατριωτική εθνοφυλακή της!!!
Αλλά, μήπως κι εδώ στην Ελλάδα, δεν συμβαίνει το ίδιο με εμάς; Η 9μηνη στρατιωτική θητεία που θέσπισαν οι πολιτικοί της χώρας για να εισπράξουν ψήφους, έχει αφήσει την χώρα με ελάχιστο προσωπικό στον Στρατό Ξηράς. Πολύ λιγότερα στελέχη και κληρωτούς από τους 81.500 που προβλεπόταν, έναντι 450.000 Τούρκων!!!
Η ποιότητα όμως μπορεί να ισοσκελίζει την ποσότητα μέχρις ενός σημείου, από το οποίο και μετά η ζωώδης ισχύς της ποσότητας μπορεί ίσως να υπερισχύσει απέναντι στην ποιοτική ισχύ. Και το ίσως μπαίνει λόγω της ιστορικότητας στην ικανότητα μάχης των Ελλήνων. Αλλά μήπως η πολιτική μας ηγεσία έχει υπερκεράσει ακόμη και αυτό το κρίσιμο σημείο και απλά το έχει παρακάνει με τις συνεχείς μειώσεις στην ποσότητα του στρατεύματος;
Οι ιστορικοί αντίπαλοί μας, οι Τούρκοι, διαθέτουν 3.306 άρματα μάχης, εκ των οποίων 396 είναι υπερσύγχρονα (με πυροβόλα των 120 χιλιοστών) και βρίσκονται ΟΛΑ στο μέτωπο του Έβρου!! Στο τουρκικό πυροβολικό συμπεριλαμβάνονται 3.523 στοιχεία κάθε είδους (βαλλιστικά βλήματα βραχέως βεληνεκούς, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων μακρού, μέσου και βραχέως βεληνεκούς, αυτοκινούμενα και ρυμουλκούμενα πυροβόλα). Η Τουρκική Αεροπορία Στρατού διαθέτει 31 επιθετικά ελικόπτερα (από τα οποία τα 16 είναι νυκτερινής δράσης), 136 σύγχρονα ελικόπτερα γενικής χρήσης και 194 επιπλέον, παλαιότερα!!!
Εμείς, από τη δική μας πλευρά, διαθέτουμε 1.735 άρματα μάχης, εκ των οποίων τα 275 είναι αρίστης ποιότητας, με πάρα πολύ καλά εκπαιδευμένα πληρώματα (ίσως τα καλύτερα στον κόσμο, όπως δηλώνουν Γάλλοι και Γερμανοί), αλλά ο γενικός γραμματέας της ΓΔΑΕΕ, ο υπεύθυνος επί των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βασιλάκος, και ο τέως Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Γράψας (ο οποίος ήταν και αξιωματικός των Τεθωρακισμένων!) άφησαν τις επιλαρχίες χωρίς πυρομαχικά των 120 χιλιοστών. Δηλαδή, τα άρματα αυτά είναι επί χρόνια μη επιχειρησιακά!!!
Στο όπλο του πυροβολικού, παρουσιάζονται ελλείψεις, αν και με «τα χίλια ζόρια», ίσως «κάτι» πάει να γίνει τώρα, επιτέλους… Αν και πάλι, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες, με τον Βασιλάκο «καρφωμένο» -εξοργιστικώς- στη θέση του εδώ και 3,5 χρόνια!!! Διαθέτουμε πάντως 1.920 στοιχεία κάθε κατηγορίας.
Η Αεροπορία Στρατού, διαθέτει 19 επιθετικά ελικόπτερα νυκτερινής δράσεως, αλλά 12 ολοκαίνουργια σκουριάζουν (κυριολεκτικά) διότι ο κύριος Βασιλάκος αρνείται να τα παραλάβει εδώ και 2 ολόκληρα χρόνια!!! Σαν να θέλει οπωσδήποτε να δημιουργήσει πρόβλημα, συμπεριφέρεται αυτός ο άνθρωπός… Επίσης, διαθέτουμε 15 ελικόπτερα βαρέων μεταφορών και 88 παλιά ελικόπτερα γενικής χρήσεως, που όμως θα πρέπει να είχαν αντικατασταθεί εδώ και αρκετά χρόνια…
Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε 7 υποβρύχια τύπου «209», τη στιγμή που οι Τούρκοι αντιπαρατάσσουν 14! Ο συσχετισμός είναι ο δυσμενέστερος των τελευταίων τριών δεκαετιών για το Πολεμικό μας Ναυτικό… Ενώ το πρόγραμμα της ναυπηγήσεως 4 νέων υποβρυχίων τύπου «214 Παπανικολής», με σύστημα προώσεως ανεξαρτήτου αέρος (ΑΙΡ), παρουσιάζει φρικτές καθυστερήσεις!!! Φυσικά και πάλι με ευθύνη του κυρίου Βασιλάκη…
Στα κύρια πλοία μάχης, διαθέτουμε 14 φρεγάτες, εκ των οποίων δύο βρίσκονται στη Σομαλία, ενώ θα έπρεπε να περιφρουρούν το Καστελόριζο, τη Ρω και την Στρογγύλη, επειδή η Τουρκία κινείται σχεδόν ανεξέλεγκτα νότια από αυτά τα νησιά μας, σε μία άσκηση έρευνας και διάσωσης, για την οποία αρνείται πεισματικά να καταθέσει σχέδια στην Ελλάδα, λόγω του ότι η άσκηση πραγματοποιείται σε Ελληνικά χωρικά ύδατα. Φυσικά, το περιστατικό με το «ενθύμιο» που άφησαν οι Τούρκοι, προσπαθώντας να κάνουν ελιγμούς προσέγγισης στο Καστελόριζο με μία κορβέτα τους, δείχνει και ποιος είναι το «αφεντικό» της περιοχής…! Οι Τούρκοι, πάντως, διαθέτουν 19 φρεγάτες (εκ των οποίων οι 8 χαρακτηρίζονται ως αναβαθμισμένες κατευθυνόμενων βλημάτων) και 6 κορβέτες. Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως ναυπηγούν δικές τους κορβέτες…
Ο αριθμός των τακτικών μαχητικών αεροσκαφών στις δύο χώρες, έχει ως εξής: 113 προηγμένα f-16 Block+ (και Mirage 2000-5 Mk2) για την Ελλάδα, με 30 (από τον πρώτο τύπο) υπό παραγγελία από τους Τούρκους! 91 ακόμη F-16 και Mirage 2000 για την Ελλάδα και 209 F-16 οι άλλοι. 35 f-4e PI2000 Ελληνικά, 51 f-4e/2020 εκείνοι. 62 Α-7Ε/ΤΑ-7C και RF-4e εμείς, 77 F-4E και RF-4E αυτοί.
Βεβαίως, οι αεροπόροι μας είναι αποδεδειγμένα καλύτεροι των Τούρκων (υπάρχουν πάμπολλα «δείγματα γραφής» που το αποδεικνύουν αυτό σε διεθνείς ασκήσεις) και «κρατάνε» γερά την πατρίδα μας (ουσιαστικά είναι οι μόνοι που ασκούν εθνική εξωτερική πολιτική εδώ και πάρα πολλά χρόνια)…
Νικόλαος Μακρής

Read more...

Η ΜΙΤ δημιουργεί «επιχειρησιακές ομάδες δράσης» μέσα στην Ελλάδα!!!


Δεν υπάρχουν πλέον μόνο ενδείξεις, αλλά και κάποιες τεκμηριωμένες αποδείξεις, που βρίσκονται στα χέρια κλιμακίου της ΕΥΠ. Η συνεργασία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Άμυνας είναι άριστη και αποδίδει τα μέγιστα μέσα από την μελέτη της ύπαρξης και ενεργοποίησης κάποιων πυρήνων των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) μέσα στην Ελλάδα.
Σε κάποιες, μάλιστα, υπερευαίσθητες και χαρακτηρισμένες ως υψίστης ασφαλείας περιοχές της χώρας (Θράκη και κυρίως νησιά του Αιγαίου), σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι τούρκοι πράκτορες κρίνεται άκρως επικίνδυνη.

Σύμφωνα, λοιπόν με αυτά τα στοιχεία, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν αρκούνται στην απλή κατασκοπία εις βάρος της Ελλάδας (απλή χαρτογράφηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων και καταγραφή υπαρχόντων οπλικών συστημάτων), αλλά έχουν προχωρήσει «βαθιά» και ασκούν πλέον ειδικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν την δημιουργία ομάδων οι οποίες εκπαιδεύτηκαν και εκπαιδεύονται κατάλληλα ώστε να μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να προκαλέσουν ενέργειες «αντιπερισπασμού» στο εσωτερικό της Ελλάδας. Φυσικά μία τέτοια κατάσταση που θα στηρίζεται σε προβοκάτσιες των Τούρκων πρακτόρων η Άγκυρα είναι έτοιμη να την πραγματοποιήσει και να την εκμεταλλευθεί, όποτε οι περιστάσεις το απαιτήσουν, επειδή θα την βολεύει να εκμεταλλευθεί τις δημιουργημένες (από την Τουρκία) καταστάσεις εις βάρος της Ελλάδας. Ο όλος σχεδιασμός, δηλαδή, αποσκοπεί στο να δημιουργηθούν πιέσεις που θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ώστε να εκβιαστεί η Αθήνα.
Παράλληλα, και πάντα μέσα στα ίδια πλαίσια, υπάρχουν στοιχεία που αφορούν την ενίσχυση τόσο του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, το οποίο έχει ενισχυθεί με «ειδικούς» στην άσκηση ψυχολογικού πολέμου (αφορά όλα τα επίπεδα του ψυχολογικού πολέμου), όσο και σε οργανώσεις που ελέγχονται και κινούνται άμεσα από τον εκάστοτε Τούρκο Πρόξενο της Κομοτηνής. Το συγκεκριμένο θέμα των «ειδικών» ξεκαθαρίζει πλέον και το «τοπίο» σχετικά με τις προθέσεις δημιουργίας-στησίματος ζητημάτων με την μουσουλμανική μειονότητα. Η δράση των Τούρκων ειδικών επί των επιχειρήσεων ψυχολογικού πολέμου βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή μέσα από τουρκόγλωσσες εφημερίδες της Κομοτηνής, που εμφανίζουν και προπαγανδίζουν επί καθημερινής βάσης τις θέσεις του «τουρκισμού». Η δράση αυτή, τελευταία, έχει επεκταθεί και μέσω της δράσης πολιτιστικών συλλόγων των μουσουλμάνων, των οποίων τις εκδηλώσεις εκμεταλλεύονται οι Τούρκοι «ειδικοί» με κύριο στόχο την «τουρκοποίηση» του τοπικού πληθυσμού.
Τόσο στη Θράκη, όσο και σε άλλες περιοχές γίνεται χρόνια προσπάθεια πρόκλησης τριβών, εντάσεων αλλά κυρίως δημιουργίας και διαφοροποίησης εθνοτικών πληθυσμιακών ομάδων και όχι θρησκευτικών. Στη Ρόδο, δηλαδή αλλά και σε κάποια άλλα νησιά το νοτιοανατολικού Αιγαίου, που το τελευταίο διάστημα στοχοποιούνται και αποτελούν πλέον μέρος των τουρκικών επιθετικών στρατηγικών σχεδιασμών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δεν διστάζουν να προχωρήσουν στην επιστράτευση και αλλοδαπών (κυρίως Γερμανών, Βούλαρων, οι οποίοι είναι τουρκικής καταγωγής) που μέσα από το πρόσχημα του τουρισμού και του τουριστικού ενδιαφέροντος κινούνται ή εγκαθίστανται σε συγκεκριμένες περιοχές, με την σχετική φυσικά καθοδήγηση των διευθυντηρίων επιχειρήσεων της ΜΙΤ. Ουσιαστικά, δηλαδή, τοποθετούνται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κυρίως για στρατιωτική κατασκοπεία νησιωτικών στόχων, αλλά και άλλων αμυντικών σχεδιασμών, της Ελλάδας, που υπάρχουν στις ευαίσθητες αυτές ζώνες (λιμάνια, κολπίσκοι, υδραγωγεία, σταθμοί ηλεκτρισμού κ.α.) και αποτελούν βασικά μέρη των υποδομών.
Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος ελλοχεύει στους ήδη υπάρχοντες πυρήνες ομάδων (αλλά και στις ομάδες που ακόμη και τώρα δημιουργούνται, αναπτύσσονται και εκπαιδεύονται από Τούρκους «ειδικούς») μειονοτικών περιοχών και οι οποίες ως κύριο στόχο τους έχουν, όπως έχει εκτιμηθεί, τη δημιουργία σοβαρών ζητημάτων και καταστάσεων (σε δεδομένη χρονική στιγμή), τα οποία και θα προκαλέσουν μεγάλα έως τεράστια προβλήματα στην Αθήνα.
Υπάρχουν και άλλα στοιχεία, που έχουν χαρακτηρισθεί ως άκρως απόρρητα, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί το τελευταίο διάστημα και για τα οποία έχει ενημερωθεί πλήρως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Η συγκέντρωση των πληροφοριών γίνεται με την μέγιστη προσοχή και την βέλτιστη αξιολόγηση και όλα πλέον δείχνουν πως πολύ σύντομα θα υπάρξουν αντιδράσεις σε κυβερνητικό επίπεδο. Εάν κριθεί σκόπιμο, πιθανότατα θα υπάρξουν και εντονότατα διαβήματα, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου (και όχι στο ΥΠΕΞ) σκέφτονται μέχρι και απελάσεις Τούρκων διπλωματών έως και ιδιωτών, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν απαγορεύσεις εισόδου στην χώρα για συγκεκριμένα άτομα τα οποία αποτελούν τις ομάδες «ειδικών» που στέλνει συνεχώς η Τουρκία στην Ελλάδα. Ήδη η θέση του κυρίου Σαρνίτς, του Τούρκου προξένου της Κομοτηνής, θεωρείται επισφαλής, λόγω του ρόλου του στο Κόσοβο, αλλά κυρίως λόγω των ανθελληνικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσει επισήμως και σε καθημερινή σχεδόν βάση σε μουσουλμανικά χωριά της Θράκης.

Read more...

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ... ΤΟ ΧΑΒΑ ΤΟΥΣ...


Κι ενώ όλη η Ελλάδα παρακολουθεί την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλεται για τον έλεγχο του μετώπου της πυρκαγιάς στη ΒΑ Αττική, οι εξ Ανατολών σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ δεν ξέχασαν την προσφιλή τους τακτική κι έτσι σήμερα το απόγευμα στις 16:33 ένας σχηματισμός αποτελούμενος από 8 αεροσκάφη εκ των οποίων τα 4 F-16 και τα 4 Phantom F-4 εισήλθε στο FΙR Αθηνών βορείως της Σάμου και στις 16:56 τα 4 αεροσκάφη Phantom F-4 πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 1500 ποδών. Αφού ενώθηκαν με τα υπόλοιπα αεροσκάφη του σχηματισμού εξήλθαν από το FIR Αθηνών στις 16:56.

Έτσι, παιδιά, να μη μας ξεχνάτε...


Read more...

«Φθινοπωρινός Πόνος» και Τουρκική μειονοτική πολιτική


Χρήστος Ιακώβου

Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών

Εσχάτως, η προβολή της Τουρκικής ταινίας «Φθινοπωρινός Πόνος» (Guz Sancisi) η οποία πραγματεύεται, πίσω από μία ιστορία αγάπης ενός Τούρκου μεγαλοαστού και μιας Ρωμιάς ιερόδουλης, τα βίαια και κατευθυνόμενα γεγονότα εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης του Σεπτεμβρίου του 1955, έχει προκαλέσει μία σειρά δημοσιευμάτων στον Ελληνικό Τύπο μέσα από τα οποία δυσκολεύεται κάποιος να ξεχωρίσει το ρομαντισμό από την πολιτική ανάλυση.

Σίγουρα, η ταινία δείχνει μία τάση μέσα στην Τουρκική κοινωνία που θέλει να δώσει την δική της εκδοχή για το παρελθόν. Αυτό που δεν πρέπει όμως να συγχέεται, και όντως συγχέεται, είναι η τάση αυτή με την συνεχιζόμενη επίσημη μειονοτική πολιτική της Τουρκίας έναντι της Ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είναι καλό να μάθουν, όσοι σπεύδουν να δουν με περισσό ρομαντισμό μέσω μιας ταινίας, που αργά η γρήγορα θα αντικατασταθεί από μία άλλη κινηματογραφική εμπορική επιτυχία, ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα για τη μειονότητα, την ίδια ώρα που προβάλλεται η ταινία.

Στις 20 Φεβρουαρίου του 2008, η Τουρκική εθνοσυνέλευση ψήφισε το νόμο 5555, γνωστό ως Νόμο περί των Μειονοτικών Ιδρυμάτων (Βακουφίων). Το πάγιο αίτημα των μειονοτικών ιδρυμάτων στην Τουρκία, στο πλαίσιο εναρμόνισης της χώρας με το κοινοτικό κεκτημένο, είναι η επιστροφή των ακινήτων περιουσιακών τους στοιχείων, τα οποία στο παρελθόν κατεσχέθησαν από το τουρκικό κράτος.

Σήμερα, 161 μειονοτικά ιδρύματα στην Τουρκία (η πλειοψηφία ελληνικά, 75 στον αριθμό), υπέβαλαν αιτήσεις για την επιστροφή 2.252 ακινήτων που, κατά το παρελθόν, μεταβιβάσθηκαν σε τούρκους ιδιώτες ή περιήλθαν στην κυριότητα του τουρκικού δημοσίου. Το ζήτημα αυτό ήρθε στην επιφάνεια στα μέσα του 2002, όταν στα πλαίσια εκπλήρωσης των κριτηρίων της ΕΕ αναφορικά με το σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων, οι τουρκικές κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να επιτρέψουν στα μειονοτικά ιδρύματα να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας για την ακίνητη περιουσία τους, παρέχοντας σε αυτά το δικαίωμα να την διαχειριστούν, όπως ακριβώς προβλέπει και η συνθήκη της Λωζάννης.

Το πρόβλημα με τους τίτλους ιδιοκτησίας των μειονοτικών ιδρυμάτων, όπως προέκυψε σήμερα, πάει πολύ πίσω χρονικώς. Συγκεκριμένα, το 1936 η τότε τουρκική κυβέρνηση του Κεμάλ Ατατούρκ ζήτησε από τις ενορίες και τα μειονοτικά ιδρύματα να υποβάλουν αναλυτικές δηλώσεις με τα ακίνητα που κατείχαν. Η Διεύθυνση Μειονοτικών Ιδρυμάτων θεώρησε ως τελικές και αμετάκλητες τις δηλώσεις αυτές και δεκαετίες αργότερα, με αυθαίρετες αποφάσεις, αφαίρεσε από τα ιδρύματα την κυριότητα όλων των ακινήτων που είτε από παράλειψη δεν δηλώθησαν, είτε απεκτήθησαν, μέσω δωρεάς, αγοράς και διαθήκης, μετά το 1936.

Οι κατασχεμένες περιουσίες των ελληνικών ιδρυμάτων χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: α) οι περιουσίες που κατεσχέθησαν από το τουρκικό κράτος, β) τα μοναστήρια που υφαρπάχθησαν από τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου, και γ) τα ελληνικά νεκροταφεία, τα οποία υφαρπάχθησαν από τους Δήμους ή κατελήφθησαν παράνομα από ιδιώτες.

Ο νόμος 5555, όπως προηγουμένως και οι δύο εκτελεστικοί κανονισμοί του 2003 και 2004, αν και καλεί τα μειονοτικά ιδρύματα να υποβάλουν αιτήσεις για να παραλάβουν τίτλους ιδιοκτησίας για τις ακίνητες περιουσίες τους, στην ουσία αποκλείει ότι δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου του 1936. Επιπλέον, με τον νόμο αυτό, τα ελληνικά ιδρύματα, όπως και άλλα μη-μουσουλμανικά, δεν μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των κατασχεμένων περιουσιών (τα καλούμενα τουρκιστί mazbut) που ήδη έγιναν αντικείμενο αρπαγής από το τουρκικό δημόσιο ή μεταβιβάσθηκαν σε τούρκους ιδιώτες. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ζητήσουν τίτλους ιδιοκτησίας γι’ αυτά που δεν κατεσχέθησαν.

Η συζήτηση αυτή δεν αφορά το σύνολο των κατασχεμένων ελληνικών περιουσιών στην Τουρκία, αλλά μόνο ένα μικρό τμήμα. Δεν περιλαμβάνει δηλαδή τις ιδιωτικές περιουσίες που δημεύθησαν κατά καιρούς. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ελληνικής κοινότητας της Πόλης, περίπου 11.900 τίτλοι ιδιοκτησίας ακινήτων στην Τουρκία ανήκουν σε Έλληνες, ένα μεγάλο μέρος των οποίων ανήκει στους απελαθέντες από το 1964. Πολλά από τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε περιοχές με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα και ως εκ τούτου, προσήλκυαν και προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον από επιτήδειους που συστηματικά συνεργάζονται με το κεμαλικό κατεστημένο. Η εμπορική αξία της ακίνητης κατασχεμένης περιουσίας που ανήκει σε Έλληνες της Πόλης, με τουρκική ιθαγένεια, ξεπερνά το 11 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τις περιουσίες των απελαθέντων προσεγγίζει το 2,5 δις. ευρώ. Μέχρι το 2000, 70% της περιουσίας της ελληνικής μειονότητας περιήλθε στην κατοχή του τουρκικού κράτους. Αυτές οι περιουσίες θεωρούνται οριστικά χαμένες αφού ο νέος νόμος δεν προβλέπει τίποτα γι’ αυτές.

Τελικά ο νόμος 5555 επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις επιφυλάξεις πολλών που διέβλεπαν σκοπιμότητα και προσπάθεια εντυπωσιασμού πίσω από τη συζήτηση για τα μειονοτικά ιδρύματα, όπου στο τέλος αντί να αποκαθιστά την αδικία, την νομιμοποιεί και καθιστά τον νόμο αυτό ασυμβίβαστο με το κοινοτικό κεκτημένο. Επομένως, καλός ο ρομαντισμός αλλά ακόμη πιο καλό να ξέρεις την πραγματικότητα.

Read more...

Εμπλοκή Ντενκτάς στο Εργκενεκόν


Επικοινωνία και μάλιστα κρυφή φαίνεται πως είχαν μεταξύ τους ο ''πρέσβης'' της Τουρκίας στα κατεχόμενα την εποχή των διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου Ανάν, Ζεκί Μπουλούτς, ο πρώην Διοικητής της Χωροφυλακής στην Τουρκία και ύποπτος στην υπόθεση Εργκενεκόν, Σενέρ Ερουιγκούρ και ο Ραούφ Ντενκτάς.



Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, στη συμπληρωματική κατάθεση του πρώην αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χιλμί Οζγκιόκ για την υπόθεση Εργκενεκόν, αναφέρεται ότι μεταξύ των τριών υπήρχε ένα σύστημα αλληλογραφίας (κούριερ). Σύμφωνα με μαγνητοφωνημένο διάλογο, ο Ερουιγκούρ λάμβανε πληροφορίες για τα διαδραματισθέντα στη Νέα Υόρκη το 2004 από τον Μπουλούντς. Ο τότε Τούρκος ''πρέσβης'' του μεταβίβασε και τα σχέδια του Ραούφ Ντενκτάς να οδηγήσει την τ/κ πλευρά στα δημοψηφίσματα χωρίς να υπάρχει ''κυβέρνηση''. Μάλιστα, η εφημερίδα Ραντικάλ παραθέτει αυτολεξεί μέρος του διαλόγου, ενώ αναφέρει πως στην 18σελιδη κατάθεση του Οζγκιόκ αξιολογείται πως στις συνομιλίες Μπουλούντς - Ερουιγκούρ γινόταν και συζήτηση των πρωτοβουλιών που έπρεπε να ληφθούν για να αφεθούν οι τότε συναντήσεις για το Κυπριακό χωρίς αποτέλεσμα.

Την επικοινωνία αυτή δεν φέρεται να γνώριζε τότε το τουρκικό ΥΠΕΞ, το Προεδρικό και το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Ο Οζγκιόκ φέρεται να είπε στην κατάθεσή του ότι ο Μπουλούντς παραδέχθηκε πως είχε δώσει τις προαναφερόμενες πληροφορίες στον Ερουγικούρ. ''Μετά εγώ είπα στα αρμόδια πρόσωπα ότι συνομιλητής γι' αυτά δεν είναι ο αρχηγός της Χωροφυλακής, αλλά ο Αρχηγός του ΓΕΣ'', είπε στους ανακριτές ο Οζγκιόκ.
Σημερινη

Read more...

Nabucco ή South Stream;


Του Χρήστου Ιωάννου
christoaioannou.blogspot.com

Στα σύγχρονα γεωστρατηγικά, γεωοικονομικά παίγνια για τους δρόμους του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την Ασία προς την Ευρώπη η εγχώρια οπτική, όταν καταφέρνει να είναι εθνική και να μην «παπαγαλίζει» θέσεις/συμφέροντα «τρίτων», συχνά αδυνατεί να διακρίνει τα μείζονα από τα ελάσσονα. Αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό και με τις αντιδράσεις για τις πρόσφατες συμφωνίες Πούτιν - Ερντογάν για τα ενεργειακά της περιοχής μας.

Στις 13 Ιουλίου 2009 στην Άγκυρα «σημειώθηκε πόντος» για το «σχέδιο Nabucco» που χρονολογείται από το 2002. Πέντε πρωθυπουργοί (Αυστρίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Τουρκίας) συνυπέγραψαν (ενώπιον του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του επιτρόπου για την Ενέργεια, του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για τα ενεργειακά της Ευρασίας και του αρμόδιου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας) «διακυβερνητική συνεργασία» για έναρξη προεργασίας για τον αγωγό Nabucco.


Στις 6 Αυγούστου 2009, πάλι στην Άγκυρα, «σημειώθηκε τρίποντο» από το «σχέδιο South Stream» που χρονολογείται από το 2007. Στο πλαίσιο του αρχικού στόχου για λειτουργία του το 2015 (η συμφωνία κατασκευής του είχε υπογραφεί στις 15 Μαΐου 2009 στο Σότσι, παρούσης και της Ελλάδας) ο αγωγός, που πρέπει να διασχίσει κάποια ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης στη Μαύρη Θάλασσα, της Ουκρανίας, της Ρουμανίας, ή της Τουρκίας, «βρήκε δρόμο» στην χώρα κύριο στυλοβάτη του ανταγωνιστικού Nabucco.

Οι αγωγοί Nabucco και South Stream είναι πλήρως ανταγωνιστικοί, σε σημείο που αν γίνει ο ένας να μην είναι βιώσιμος ο άλλος. Θεωρητικά η «ενεργειακή αναβάθμιση» της Τουρκίας συνδέεται κυρίως με τον Nabucco και όχι με τον South Stream. Για την Ελλάδα ο South Stream, στον οποίον η ίδια έχει ρόλο, είναι στρατηγικά σημαντικότερος, ο δε Nabucco, ο οποίος την παρακάμπτει/αγνοεί, μάλλον «εχθρικός». «Φίλη και σύμμαχος» η Τουρκία, αλλά η εμπειρία του 20ού αιώνα επιβάλλει ανεξάρτητους -πολυσθενείς- εθνικούς σχεδιασμούς.

Συνεπώς είναι θετική κάθε πρόοδος στην κατασκευή του South Stream, ο οποίος ξεκίνησε ως κοινό σχέδιο Gazprom και ENI, για να προστεθεί στην πορεία το ελληνικό παρακλάδι του. Θετικός είναι και ο «ρεαλισμός» του πρωθυπουργού της Τουρκίας που, αντί να «εμποδίζει», διευκολύνει την πρόοδο του κατ΄εξοχήν ανταγωνιστικού αγωγού στον Nabucco. Δεν είναι δε αδικαιολόγητο ένα τουρκικό παρακλάδι (το Blue Stream 2) καθώς η Τουρκία ήδη προμηθεύεται από τη Ρωσία το 65% του φυσικού αερίου που καταναλώνει.

Γεωοικονομικά για την Ελλάδα, και την ενεργειακή ασφάλειά της, το κρίσιμο ζήτημα είναι «South Stream ή Nabucco». Το πρωτόκολλο Πούτιν - Ερντογάν για δυνατότητα κατασκευής πετρελαιαγωγού Σαμσούντας - Τσεϊχάν είναι ήσσονος σημασίας, καθώς ο αμερικανικής κατασκευής Μπακού - Τσεϊχάν υπολειτουργεί, ενώ εκκρεμεί ο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη που, παρά τις παλινωδίες της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης, παραμένει οικονομικότερη και αποτεσματικότερη λύση/οδός για το ρωσικό πετρέλαιο.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Read more...

Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις και η στάση της Ελλάδας


ΕΝΩ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ κόμματα εμμέσως προσπαθούν να υποτιμήσουν τη σημασία των πρόσφατων συμφωνιών μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας εκμεταλλευόμενα, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι οι περισσότεροι Ελληνες κάνουν τις θερινές διακοπές τους, οι δύο αυτές χώρες συνεχίζουν ακάθεκτες να προωθούν τα αντίστοιχα προγράμματά τους.

Ο ελληνικός Τύπος σκόπιμο θα ήταν να αγνοήσει τα «κομματικά παιγνίδια» και: (α) να επιβάλει έναν σοβαρό διάλογο για τη γεωπολιτική διάσταση αυτών των εξελίξεων· (β) να εξετάσει τη σύνδεσή τους με την υπερδραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο ( η οποία δεν απορρέει,όπως ισχυρίζονται οι έλληνες αξιωματούχοι, από μια προσπάθεια των κεμαλιστών στρατηγών να επιδείξουν τη μειούμενη δύναμή τους, αλλά εντάσσεται στο ευρύτερο γεωπολιτικό σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης και,άρα,είναι σαφώς πιο δυσοίωνη )· (γ) να ωθήσει την κυβέρνηση να προβεί σε αντίμετρα και να έλθει πλησιέστερα στη Ρωσία όσο υπάρχει ακόμη χρόνος για αμυντικές κινήσεις· (δ) να δώσει τέλος στην ανία που προκαλούν στους Ελληνες τα επαναλαμβανόμενα καθησυχαστικά αλλά κενά περιεχομένου ανακοινωθέντα του υπουργείου Εξωτερικών.

Μεταξύ εκείνων που προσπάθησαν να μας διαβεβαιώσουν ότι οι ρωσοτουρκικές συμφωνίες ήταν «αναμενόμενες» και ότι αποτελούν πρωτίστως εμπορικές δοσοληψίες ήταν και ο αξιόπιστος υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Σε ένα προσεκτικά διατυπωμένο άρθρο του στο «Βήμα»της περασμένης εβδομάδας τόνισε την οικονομική διάσταση αυτών των συμφωνιών, δίνοντας έμφαση στη δική μας παρουσία στο όλο παιγνίδι.

Θα ήθελα να διαφωνήσω εν μέρει με την ανάλυσή του, προβάλλοντας τους ακόλουθους ισχυρισμούς:

(α) σε αυτό το στάδιο, οι συγκεκριμένες συμφωνίες συνιστούν προπάντων διπλωματικές κινήσεις μείζονος σημασίας· (β) παρά τη φαινομενική σύμπνοια, οι ρωσοτουρκικές σχέσεις θα μπορούσαν να ναυαγήσουν, εν μέρει λόγω της υποβόσκουσας αντιπαλότητας των δύο χωρών στον Καύκασο· (γ) οι συμφωνίες δημιουργούν δυσκολίες στους Αμερικανούς, οι οποίοι παρακολουθούν με ανησυχία την αναπτυσσόμενη ρωσοτουρκική entente · (δ) η όλη κατάσταση επιτρέπει στην Ελλάδα να αναζωογονήσει τις γεωπολιτικές δραστηριότητές της στην περιοχή, εάν υποθέσουμε πως θα μπορούσε να ξεφύγει από την ελκτική τροχιά των ΗΠΑ.
Ας δούμε τα τέσσερα αυτά ζητήματα κατά σειρά.


▅ Χρήμα ή μεγαλεπήβολη διπλωματία;

Από τότε που ανήλθε στην εξουσία ο κ. Πούτιν έχει μετατρέψει την εκμετάλλευση και την εξαγωγή φυσικού αερίου σε βάση της εξωτερικής πολιτικής του. Η Ευρώπη, με αμερικανική στήριξη, θα ήθελε να δει αυτή την πολιτική να καταρρέει ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Η Τουρκία, όπως πάντα, τάσσεται και με τις δύο πλευρές. Χρειάζεται και η ίδια περισσότερο αέριο, αλλά θέλει επίσης να αποτελέσει κόμβο διέλευσης, αποκομίζοντας έτσι φτηνότερο αέριο και έσοδα από τη μεταφορά. Εξίσου σημαντικό είναι ότι επιθυμεί να διατηρήσει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στη ρωσοαμερικανική διελκυστίνδα στη Γεωργία και, κυρίως, στο Ιράν.

Η ισορροπία θα είναι δυσεπίτευκτη. Διότι, εάν η Τουρκία κλίνει υπερβολικά προς τη Ρωσία, θα περιοριστεί η αποτελεσματικότητά της στη Μέση Ανατολή. Εάν, πάλι, προσεγγίσει περισσότερο την Αμερική και παρακωλύσει τα ρωσικά σχέδια στον Καύκασο, διατρέχει τον κίνδυνο να εξοργίσει τον κ. Πούτιν, τον προσεταιρισμό του οποίου ο κ. Ερντογάν έχει επιμελώς καλλιεργήσει εδώ και έναν χρόνο προκειμένου να αποκτήσει πλεονεκτήματα τα οποία και εμείς θα είχαμε εξασφαλίσει εάν είχαμε προσπαθήσει περισσότερο.

Αυτό είναι το πραγματικό υπόστρωμα των εν λόγω συμφωνιών.

Υπάρχει όμως ένας ακόμη λόγος για τον οποίο είναι υπερβολικά νωρίς να θεωρούμε εμπορικές αυτές τις συμφωνίες. Ο λόγος αυτός σχετίζεται (α) με το κόστος της κατασκευής των αγωγών, και (β) με την αμφίβολη διαθεσιμότητα του αερίου που θα χρειαστούν όλοι αυτοί οι αγωγοί όταν ξεκινήσουν να λειτουργούν - κάπου μεταξύ 2014 και 2016.
Οι νέοι αγωγοί (και τα εργοστάσια υγροποίησης αερίου) απαιτούν τεράστια ποσά. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή, η πληρότητά τους σε αέριο δεν είναι εξασφαλισμένη. Ως εκ τούτου, ποιος από τους αγωγούς κινδυνεύει να παραμεριστεί ή να κατασκευαστεί καθυστερημένα; Κάποιες χώρες έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά σκληρές στα παζάρια, αξιώνοντας υπέρογκα τέλη διέλευσης και καθυστερώντας έτσι την εκκίνηση της κατασκευής . Η Βουλγαρία έχει σήμερα πολλές απαντήσεις να δώσει επ΄ αυτού.


▅ Η Τουρκία ξαναμπαίνει στο παιγνίδι
Η στάση της Βουλγαρίας προς τα ρωσοβουλγαρικά ενεργειακά προγράμματα (στάση απορρέουσα από την απληστία της χώρας ή/και την ενθάρρυνση της Αμερικής) την έχει οδηγήσει, από τις 13 Ιουλίου 2009, να αναβάλει προσωρινά τον South Stream, στον οποίο μεγάλο συμφέρον έχει και η Ελλάδα.

Η αντίδραση της Ρωσίας ήταν άμε ση. Μάλιστα, με τη συγκατάθεση του κ. Ερντογάν, η Ρωσία επαναδραστηριοποίησε μια συμφωνία που είχε κλειστεί με την Τουρκία τον Αύγουστο του 2005 (αλλά είχε αργότερα παραμεριστεί από τη συμφωνία για την προώθηση του South Stream). Η χρονική στιγμή της νέας συμφωνίας- αμέσως μετά την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας για τον Νabucco, κατά την οποία ο γερουσιαστής Λούγκαρ δήλωσε ότι οι εταίροι της Αμερικής δεν πρόκειται να ενδώσουν σε πολιτικές πιέσεις (διάβαζε: της Ρωσίας)- επέτρεψε στον κ. Πούτιν να προσωποποιήσει το νόημα μιας παλιάς λατινικής φράσης, που αποδίδεται στον Θάνατο: Εt in Αrcadia ego! ( Είμαι παντού, ακόμη και στον Παράδεισο! ).

Η προτερόχρονη συμφωνία αφορούσε την προς δυσμάς επέκταση του αγωγού Βlue Stream (που, επί του παρόντος, τροφοδοτεί με ρωσικό αέριο την Τουρκία). Η επέκταση θα μεταφέρει το αέριο ως την Ευρωπαϊκή Τουρκία, την Ελλάδα και, τελικά, την Ιταλία. Ετσι, η Τουρκία απέφυγε την «απομόνωση» που επέβαλλε ο South Stream ωθώντας την να υιοθετήσει το σχέδιο Νabucco. Ετσι, τώρα, έχει συμφέρον και στους δύο αγωγούς.

Πρόκειται για μεγάλη νίκη της Τουρκίας: νίκη οικονομική και γεωστρατηγική. Εάν μάλιστα οι Βούλγαροι παραμείνουν ισχυρογνώμονες ως προς το τμήμα του South Stream που διασχίζει τη χώρα τους, τούτο θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα λάβει το αέριό της μέσω του ρωσοτουρκικού Βlue Stream προτού τεθεί σε λειτουργία ο South Stream. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε εξάρτηση από την Τουρκία.

Τα πράγματα όμως μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα, δεδομένης της δεύτερης ρωσοτουρκικής συμφωνίας (που προβλεπόταν από το 2005). Η συμφωνία αυτή αφορά έναν ακόμη αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο, αυτή τη φορά από τη Μαύρη Θάλασσα (Σαμψούντα) στην Ανατολική Μεσόγειο (Σεϊχάν). Οι Ελληνες ελπίζουν ότι, εφόσον αυτός ο αγωγός θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από τον αγωγό ΜπουργκάςΑλεξανδρούπολη, θα είναι πιο ακριβός και άρα δεν θα πραγματοποιηθεί. Οι Βούλγαροι όμως επιμένουν με πείσμα και ως προς το πρόγραμμα του Μπουργκάς, οπότε, θεωρητικά, η απληστία τους μπορεί να επηρεάσει ή, τουλάχιστον, να καθυστερήσει την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, αναδεικνύοντας την Τουρκία νικήτρια σε δύο μέτωπα και καθιστώντας την Ελλάδα πλήρως εξαρτημένη από τη γείτονα.

Είναι περίπλοκες αυτές οι ιδέες και απαιτούν βαθιά σκέψη και αρκετές εικασίες προτού αποφανθεί κανείς για την πραγματικότητα των κινδύνων. Θα απαντούσα όμως στον υπουργό πως, εν προκειμένω, δεν μιλούμε για οικονομικά ζητήματα, αλλά για εκλεπτυσμένη διπλωματία.


▅ Διαφορές μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας
Οσον αφορά τις σχέσεις του με τη Ρωσία- τη μόνη χώρα που φοβάται πραγματικά η Τουρκία- ο κ. Ερντογάν κινείται με άκρα επιφυλακτικότητα. Ο τρόπος που χειρίστηκε το Αζερμπαϊτζάν, προσπαθώντας παράλληλα να επιτύχει συμφωνία με την Αρμενία, θεωρείται υποδειγματικός από όλους όσοι έχουν παρακολουθήσει τις παρατεταμένες αυτές διαπραγματεύσεις.

Οι τουρκικές εξαγωγές στη Ρωσία αποτελούν επίσης λεπτότατο ζήτημα για τον κ. Ερντογάν, εφόσον η χώρα του ωφελείται σημαντικά από το ότι τα ευρωπαϊκά προϊόντα είναι ακριβά για τη ρωσική αγορά, που διψά για μοντέρνα αγαθά.

Η υποβόσκουσα κρίση στη Γεωργία αποτελεί μία ακόμη παγίδα. Η Τουρκία θα ήθελε να απομακρυνθούν οι Ρώσοι από αυτή τη χώρα ή, τουλάχιστον, να περιοριστεί ο έλεγχός τους επ΄ αυτής. Εάν η Ρωσία εμμείνει στη σκληρή γραμμή της, η Τουρκία θα μπορούσε, θεωρητικά, να βοηθήσει την Αμερική να πραγματοποιήσει συμβολική ναυτι κή παρουσία στα ανοιχτά των ακτών της Γεωργίας ή, πράγμα πιθανότερο, να μεταφέρει από ξηράς περισσότερα όπλα στον κ. Σαακασβίλι. Κάτι τέτοιο όμως θα διακινδύνευε τις νέες τους σχέσεις, δίνοντας ταυτόχρονα στην Ελλάδα την ευκαιρία να φανεί «χρήσιμη» στη Ρωσία. Θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να βοηθήσει στην περιοχή μιαν αναβίωση, όχι της τουρκικής, αλλά της ρωσικής παρουσίας.

Εχω πει αρκετά για αυτό το ζήτημα, οπότε αφήνω την περαιτέρω ανάλυσή του για κάποιο μελλοντικό άρθρο. Αρκεί εδώ να τονίσω ότι έχουν ήδη γραφτεί πάμπολλες αμερικανικές σελίδες για το συγκεκριμένο ζήτημα, καταδεικνύοντας έτσι την εντονότατη ανησυχία των ΗΠΑ για τη ρωσοτουρκική συμμαχία. Πρέπει άλλωστε να είναι πολύ απογοητευτικό για τους Αμερικανούς να διαπιστώνουν μια τέτοια εξέλιξη τόσο σύντομα μετά το «προσκύνημα» του ηγέτη τους στην Αγκυρα. Η Τουρκία, λοιπόν, ακολουθώντας τη Ρωσία, βγάζει και αυτή περιπαικτικά τη γλώσσα της στην Αμερική!
▅ Η ευκαιρία της Ελλάδας
Αναντίρρητα, επομένως, οι ρωσοτουρκικές συμφωνίες έχουν γεωπολιτική σημασία. Επιπλέον, θα μπορούσαν μελλοντικά να βλάψουν τις ελληνικές ενεργειακές φιλοδοξίες, έστω και αν η κατάσταση παραμένει σήμερα εκκρεμής. Εν τούτοις υπάρχει μια αχτίδα φωτός. Η ένταση για τον Καύκασο και το Ιράν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη «φιλία» της Τουρκίας με τη Ρωσία. Αν οι πολιτικές ελίτ μας ένιωθαν ικανές να απελευθερωθούν από την αμερικανική επιρροή, θα εκμεταλλεύονταν την ενδεχόμενη ρευστότητα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική προσέγγιση της Ρωσίας θα μπορούσε ποτέ να την πείσει να κόψει τους δεσμούς της με την Τουρκία. Ωστόσο ο κ. Πούτιν, ως έμπειρος «παίκτης», γνωρίζει πως, αν εμφανιζόταν φιλικότερος προς την Ελλάδα, θα εξασφάλιζε και άλλες παραχωρήσεις από την Τουρκία, συν τα όσα θα κέρδιζε από εμάς με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την εδαφική μας ακεραιότητα.

Αυτός ο σχεδιασμός δεν μπορεί να απορριφθεί a priori ως αβάσιμος, διότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα εάν θα λειτουργούσε, παρά μόνον εάν τον δοκίμαζε στην πράξη. Αυτό όμως που επιβεβαιώνεται από την Ιστορία είναι ότι δεν μπορούμε να στηριχτούμε ούτε στην Αμερική ούτε στην Ευρώπη για να μας προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια, πέρα από κάποιες διαπραγματευτικές κινήσεις στο πλαίσιο μιας «δεύτερης συμφωνίας α λα Ιμια», εάν, παρ΄ ελπίδα, εκδηλωνόταν μια κρίση με την Τουρκία.

Ορθώς ο κ. Καραμανλής ξεκίνησε την πρωθυπουργία του τοποθετώντας τη χώρα μας σε ίση απόσταση από την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα. Ως Βορειοελλαδίτης μπορεί να καταλάβει τις πατριωτικές ευαισθησίες που συμμερίζονται και οι νησιώτες οι οποίοι κινδυνεύουν από την Τουρκία. Φαίνεται όμως πως κάποιοι λόγοι, που επί του παρόντος μένουν αναπόδεικτοι, έχουν αμβλύνει την ενεργητικότητά του.

Βεβαίως, κάποιες καίριες παρεμβάσεις (όπως στο Βουκουρέστι) του έχουν ήδη εξασφαλίσει μια θέση στην Ιστορία. Τη Ρωσία όμως πρέπει να την προσέχουμε συνεχώς και όχι μόνον όποτε τη χρειαζόμαστε. Ο Πρωθυπουργός λοιπόν θα όφειλε να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του, καθώς και να εξασφαλίσει εκ νέου και να διατηρήσει την προσοχή του κ. Πούτιν. Διότι, εάν η αμερικανική επιρροή περιορίσει όσα ενστικτωδώς πιστεύει ο κ. Καραμανλής, τότε έχουμε μπροστά μας και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Read more...

H άποψη των εθνικιστών για το "άνοιγμα" προς τους Κούρδους


του Φικρέτ Μπιλά (Fikret Bila)
Εφημερίδα Μιλλιέτ
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Ο Μπαχτσελί (Bahçeli) στριμώχνει τον στρατηγό Μπασμπούγ (Başbuğ)
Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έχει καταστεί το πρόσωπο της επικαιρότητας με τρεις αλεπάλληλλες γραπτές ανακοινώσεις που έκανε (για το άνοιγμα της κυβέρνησης προς τους Κούρδους).
Στις ανακοινώσεις του ο Μπαχτσελί ασκεί ανοιχτά σκληρή κριτική στον πρόεδρο Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ερντογάν, ενώ ανάμεσα στις γραμμές υπάρχουν αναφορές που μπορούμε να πούμε ότι στριμώχνουν τον ίδιο τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ιλκέρ Μπασμπούγ.
Στην ανακοίνωση-απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος Γκιούλ στον Μπαχτσελί για τις επικρίσεις του στην απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ, MGK) για το "άνοιγμα" προς τους Κούρδους, φαίνεται ότι ο Γκιούλ καλύπτει τον στρατηγό Μπασμπούγ.

Η ανάλυση του Μπαχτσελί
Αναλύοντας τους λόγους της εντεινόμενης κριτικής του πρόέδρου του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μπορούμε να τους ιεραρχήσουμε ως εξής:
1- Η πολιτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την επωνυμία "Άνοιγμα προς τους Κούρδους", θεωρεί ο Μπαχτσελί ότι θα προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα, τα οποία τελικά με τη σειρά τους θα προκαλέσουν πρόβλημα διατήρησης και επιβίωσης της ίδιας της Τουρκίας.
2- Παρά την αναφορά (στη σχετική απόφαση του ΣΕΑ) ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση την αρχή της διατήρησης "της ενότητας του τουρκικού κράτους και έθνους", ο Μπαχτσελί θεωρεί ότι βαδίζουμε στη διάσπαση της εθνικής ενότητας της Τουρκίας.
3- Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του "Ανοίγματος προς τους Κούρδους" θα γίνουν τροποποιήσεις στο σύνταγμα και τους νόμους του κράτους οι οποίες θα νομιμοποιούν της εθνικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Αυτό, σύμφωνα με τις ενστάσεις του Μπαχτσελί, θα δημιουργήσει μια ντεφάκτο κατάσταση και στην Τουρκία θα υπάρχουν εκ των πραγμάτων δυο έθνη και θα δημιουργηθούν δομές που θα οδηγήσουν σε δυο κράτη, κάτι που ήταν μέσα στους στόχους του ΡΚΚ.
4- Μια τέτοια δομή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μπαχτσελί, θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της έννοιας του "τουρκικού έθνους", το οποίο θα υποβαθμιστεί σε μια εθνοτική ομάδα που κατοικεί στην τουκρική επικράτεια.
5- Η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει στην παραχώρηση αυτονομίας στη ΝΑ Τουρκία που θα στηρίζεται σε εθνοτική βάση, κάτι που θα διαρρήξει την εθνική, πολιτική και διοικητική ενότητα της Τουρκίας.
6- Οι ρυθμίσεις που θα γίνουν, σε ό,τι αφορά την κουρδική γλώσσα, θα επιταχύνουν τον διαμελισμό και τη δημιουργία των δυο εθνών στην τουρκική επικράτεια.
7- Οι κινήσεις και οι εργασίες που γίνονται σε αυτήν την κατεύθυνση, σημαίνουν στην ουσία εγκατάλειψη της διαδικασίας εθνογέννεσης που άρχισε ο Κεμάλ Ατατούρκ και εγκατάλειψη του κεμαλικού εθνικισμού.
8- Το ΡΚΚ δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο της δημιουργίας του "Ανεξάρτητου Μεγάλου Κουρδιστάν" στα εδάφη της ΝΑ Τουρκίας. Aπλά, ό,τι δεν πέτυχε με τα όπλα, προσπαθεί να το πετύχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που έχει ήδη στηθεί με την τουρκική κυβέρνηση.
9- Ήδη έχει αρχίσει και βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία η οποία θα διαταράξει την εθνική ενότητα και θα αποθεμελιώσει την ενότητα του κράτους και τους έθνους κράτους. Τη στιγμή που το ΣΕΑ θα έπρεπε να σταθεί εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία, επικροτεί και προτρέπει τη συνέχιση της διαδικασίας, γεγονός που αποτελεί παραβίαση του άρθρου 118 του συντάγματος.

Read more...

Το Κουρδικό Ζήτημα, οι διεθνείς διαστάσεις του και οι πρόσφατες εξελίξεις


Ο Κούρδος Ηγέτης Α. Οτζαλάν, προέβη πρόσφατα σε βαρυσήμαντες δηλώσεις σχετικά με την πιθανότητα επίλυσης του Κουρδικού προβλήματος.
Η βαρύτητα των λόγων του Κούρδου Ηγέτη και η τεράστια πολιτική και διεθνής τους σημασία, ελπίζουμε να γίνουν αντιληπτά και από την Ελληνική Πολιτεία, η οποία κάποια στιγμή, θα πρέπει να αντιληφθεί, το μέγεθος και την ευρύτερη γεωπολιτική διάσταση του Κουρδικού ζητήματος.

Το Κουρδικό ζήτημα είναι ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα απασχολήσει σοβαρά την διεθνή κοινότητα τα επόμενα έτη. Το Κουρδικό ζήτημα θα διαμορφώσει το ευρύτερο χάρτη της Εγγύς και Μέσης Ανατολής καθώς και τον ενεργειακό-γεωπολιτικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, από τα Βαλκάνια και την Κασπία, έως το Αφγανιστάν και την Αλγερία. Η τόσο ευαίσθητη και επίσης σημαντική διαχείριση των υδάτινων πόρων της Μέσης Ανατολής, επίσης «περνάει» μέσα από το ίδιο το Κουρδιστάν (τη Μεσοποταμία που διαρρέουν οι ποταμοί Τίγρης και Ευφράτης) και από το ίδιο το Κουρδικό ζήτημα.
Το σημαντικότερο για εμάς, η ίδια η ύπαρξη της Τουρκίας εξαρτάται αποκλειστικά από την έκβαση του Κουρδικού ζητήματος, γεγονός που έχουν «διαγνώσει» οι μεγάλες δυνάμεις, προεξάρχουσας της Αμερικής.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα, το σημαντικότερο θέμα που συζήτησε με την τουρκική κυβέρνηση αλλά και με τους ηγέτες των Κούρδων της Τουρκίας, τους οποίους φρόντισε να συναντήσει, ήταν το Κουρδικό, και μάλιστα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Κατά τα φαινόμενα, τελικά η Τουρκία θα υποχρεωθεί να συνομιλήσει με τον έγκλειστο στη φυλακή του Ιμραλί Κούρδο Ηγέτη, διαφορετικά δεν πρόκειται να υπάρξει ουδεμία προοπτική ουσιαστικού διαλόγου με την Κουρδική πλευρά. Οι πιθανότητες να βρεθεί η Τουρκία μπροστά σε μια τεράστια «Κουρδική Ιντιφάντα» είναι πλέον πολύ μεγάλες.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υποχρέωσε, στην κυριολεξία, την Τουρκία να «λύσει» το Κουρδικό ζήτημα, καθώς οποιοδήποτε «σενάριο» και «υπόθεση» σχετικά με τους διάφορους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της Ευρώπης, είτε αφορά τα ενεργειακά θέματα είτε την Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία, σχετίζεται σε «σημεία κλειδιά» τα οποία έχουν άμεση σχέση και εξάρτηση με το «Κουρδικό Ζήτημα».
Τα «Κλειδιά» του «Κουρδικού Ζητήματος», σε τμήμα που αφορά τους Κούρδους της Τουρκίας, τα κρατάει ο αδιαμφισβήτητος Ηγέτης των Κούρδων της Τουρκίας και όχι μόν, ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν.
Η πολυπόθητη «Κουρδική Ενότητα» έχει σχεδόν επιτευχθεί. Ο Κούρδος Ηγέτης του Βορείου Ιράκ, Μεσούτ Μπαρζανί, με σύνεση και πολιτική σοφία, αντελήφθη πλέον πως οι διαχρονικές ενδοκουρδικές συγκρούσεις μέχρι τώρα ήταν καταστροφικές για το Κουρδικό Εθνος. Αντελήφθη ότι μόνον η «Κουρδική Ενότητα» εγγυάται την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα και του δικού του Κουρδικού Κράτους. Κατά τα φαινόμενα και σύμφωνα με δικές του πρόσφατες δηλώσεις, ο Μπαρζανί δεν πρόκειται πλέον σε καμία περίπτωση να σηκώσει τα όπλα εναντίον του ΡΚΚ, και οι Τούρκοι το ξέρουν πάρα πολύ καλά αυτό.
Το ΡΚΚ και οι αντάρτες του είναι μια δύναμη που στην ουσία λετουργεί σαν μια ασπίδα για το κουρδικό κράτος απέναντι στην Τουρκία, ενώ το οι ίδιοι οι Κούρδοι της Τουρκίας αποτελούν κατά κάποιο τρόπο το «μακρύ χέρι» του Μπαρζανί μέσα στην Τουρκία, και θα το χρησιμοποιεί κατά το δοκούν και ανάλογα με την εκάστοτε συμπεριφορά της Τουρκίας, απέναντί του. Τα εκατομμύρια των Κούρδων της Τουρκίας, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόσκεινται στο ΡΚΚ, αποτελούν την εγγύηση της βιωσιμότητας του υπό ίδρυση Κουρδικού Κράτος του Βορείου Ιράκ.
Ο Μπαρζανί θέλει να διασφαλίσει με τις δυνάμεις του τον επικίνδυνο Αραβικό νότο, αφήνοντας τον Τουρκικό βορά στους αδελφούς του ΡΚΚ.
Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους γείτονες, Συρία και Ιράν.
Τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα της Μοσούλης του Κιρκούκ, που γίνεται προσπάθεια να συμπεριληφθούν στην επικράτεια του Νοτίου Κουρδιστάν, τα οποία διαχειρίζονται οι ΗΠΑ, μπορούν να βρουν «διέξοδο» μόνο προς τις θαλάσσιες περιοχές της Ν/Α Τουρκίας. Οι σχεδιαζόμενοι αγωγοί μεταφοράς υδρογονανθράκων, διέρχονται αποκλειστικά από Κουρδικές περιοχές τις οποίες ελέγχει απόλυτα το ΡΚΚ.
Όλα αυτά είναι γνωστά και στους Τούρκους και στους Αμερικάνους, αλλά και σε μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητος.
Το ΡΚΚ δεν είναι μια «τρομοκρατική οργάνωση» όπως αποκαλείται διεθνώς, προς «τέρψιν της Τουρκίας»... Είναι μια τεράστια οργάνωση της οποίας οι οπαδοί ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια, στην Τουρκία, τις γύρω περιοχές και την Ευρώπη.
Το ΡΚΚ δεν είναι μια «οργάνωση»... είναι αυτή την στιγμή, το μεγαλύτερο Λαϊκό Κίνημα παγκοσμίως, με εθνικό-απελευθερωτικό χαρακτήρα.
Είναι το κίνημα που κατάφερε και διεξάγει εδώ και τρεις δεκαετίες έναν συνεχή και αδιάκοπο πόλεμο με την Τουρκία, εντός των κρατικών της ορίων, αλλά και έξω από αυτά, έναν πόλεμο που στοίχισε στην τουρκική οικονομία πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια.
Είναι το κίνημα που ταπείνωσε και ταπεινώνει συνεχώς τον Τουρκικό Στρατό, και προβάλλει ως ο μόνος κυρίαρχος παράγων αμφισβήτησης της παντοδυναμίας του.
Το ΡΚΚ νίκησε! Νίκησε διότι η Τουρκία δεν μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα με ένοπλα μέσα και προωθεί «πολιτική λύση».
Η «πολιτικοποίηση» του Κουρδικού Ζητήματος ήδη το έχει διεθνοποιήσει και επισήμως πλέον.
Μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος να δήλωσε ότι «δεν συνομιλεί με τον έγκλειστο του Ιμραλί»..., αξίζει όμως να διαβάσει κανείς την απάντηση που έδωσε από τη φυλακή ο Κούρδος Ηγέτης!
Ο Πρόεδρος Γκιούλ, δεν έχει αντιληφθεί πως κάθε Κούρδος της Τουρκίας, είναι και ένας μικρός Οτζαλάν!
Ο Γκρίζος Λύκος Μπαχτσελί είναι πολύ ποιο ρεαλιστής από όλους τους Τούρκους πολιτικούς! Διέγνωσε με παροιμιώδη ψυχραιμία και ρεαλισμό πως άρχισε η διάλυση της Τουρκίας!
Προηγήθηκαν λίγες μέρες πριν, οι δηλώσεις Οτζαλάν...
«Αν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, μάζεψε τους Γκρίζους Λύκους και πήγαινε στο όρος Κανδήλι. Όταν έλθει η ώρα, θα ζητήσω λογαριασμό για όλα αυτά.»
Μπαχτσελί.- «θα υπάρχουν εκ των πραγμάτων δυο έθνη και θα δημιουργηθούν δομές που θα οδηγήσουν σε δυο κράτη, κάτι που ήταν μέσα στους στόχους του ΡΚΚ.»[...] «Η πολιτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την επωνυμία "Άνοιγμα προς τους Κούρδους", θα προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα, τα οποία τελικά με τη σειρά τους θα προκαλέσουν πρόβλημα διατήρησης και επιβίωσης της ίδιας της Τουρκίας.»
Οτζαλάν.-«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν με μένα!» [...] «Σαράντα εκατομμύρια Κούρδοι στο πόδι! Πώς μπορείς να σταματήσεις και να σταθείς μπροστά σε σαράντα εκατομμύρια Κούρδους; Όταν ξεσηκωθούν σαράντα εκατομμύρια Κούρδοι, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο, ούτε το κράτος, ούτε οι μηχανισμοί του. Και το ΡΚΚ θα κρίνει και βγάλει τη δική του απόφαση σε σχέση με αυτό.»
Μπαχτσελί.- «Το ΡΚΚ δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο της δημιουργίας του "Ανεξάρτητου Μεγάλου Κουρδιστάν" στα εδάφη της ΝΑ Τουρκίας. Aπλά, ό,τι δεν πέτυχε με τα όπλα, προσπαθεί να το πετύχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που έχει ήδη στηθεί με την τουρκική κυβέρνηση.»

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Με πρώτη την Γερμανία και μετά τη Γαλλία, σχεδόν όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν αντιληφθεί τη μεγάλη διεθνή διάσταση του «Κουρδικού Ζητήματος». Κατάκάποιο τρόπο αιφνιδιάσθηκαν από τις «κινήσεις» των ΗΠΑ και την εμμονή του Προέδρου Ομπάμα για την πολιτική λύση του ζητήματος και άρχισαν κι αυτές με τη σειρά τους επείγουσες και υψηλού επιπέδου άτυπες επαφές με τα ηγετικά στελέχη του «Κουρδικού Κινήματος ΡΚΚ» στην Ευρώπη...
Προσπαθούν να καλύψουν τον παρελθόντα χρόνο και τα «κενά» τους και να «πάρουν θέση και ρόλο στα τεκταινόμενα»...
Ειδικά για τη Γερμανία, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με την πολυάριθμη τουρκική κοινότητα που ζει και εργάζεται στην επικράτειά της, που αριθμεί 700.000 Τούρκους ψηφοφόρους, τους οποίους η ΄Αγκυρα χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης προς την Γερμανία και ο πολύς Νταβούτογλου ως συστατικό στοιχείο της Νεοθωμανικής του ιδεολογίας και των ουτοπικών του οραμάτων, οι πολυπληθείς Κουρδικοί πληθυσμοί αποτελούν έναν ανέλπιστο σύμμαχο!
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γερμανική Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεργασία με στελέχη του κουρδικού κινήματος και προσπαθεί να κάνει τη στρατηγική της για το θέμα, μια στρατηγική που αφορά το χειρισμό των οικονομικών μεταναστών που κατοικούν στην επικράτειά της, αλλά και τα γεωπολιτικά συμφέροντα του Βερολίνου στην Ανατολή, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή.
Το ίδιο ισχύει και για την Γαλλία, η οποία έχει παραδοσιακή εμπλοκή στο Κουρδικό, από την εποχή του Φρανσουά Μιτεράν και της γυναίκας του Ντανιέλ.
Οι «Βρυξέλες» με τη σειρά τους επιδιώκουν τη συνεργασία των Κούρδων για την αντιμετώπιση της Ισλαμικής τρομοκρατίας, το κίνημα του Γκιουλέν και άλλα θρησκευτικά Ισλαμικά κινήματα στην Ευρώπη, στα οποία οι Κούρδοι συνεργαζόμενοι διεισδύουν και παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες!
Κάτω το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων φαίνεται ότι δημιουργούνται οι συνθήκες για πολιτική λύση του Κουρδικού, όπως επίσης φαίνεται (από τις δηλώσεις του Οτζαλάν) ότι το ΡΚΚ δεν πρόκειται να παραδώσει ποτέ τα όπλα, αφού το κουρδικό κίνημα δεν έχει ουδεμία εμπιστοσύνη στο τουρκικό κράτος, απέναντι στο οποίο ο ένοπλος αμυντικός αγώνας είναι η μόνη εγγύηση για το Κουρδικό Κίνημα. Ερμηνεύοντας τις τελευταίες δηλώσεις Οτζαλάν, ο καθείς μπορεί να αντιληφθεί την πολιτική που θα ακολουθήσει το Κουρδικό Κίνημα του ΡΚΚ στις προτάσεις και τα «ανοίγματα Ερντογάν»...
Η «ισχυροί παίκτες» της διεθνούς πολιτικής σκηνής έχουν αντιληφθεί τις τεράστιες διαστάσεις του Κουρδικού Ζητήματος και σπεύδουν να επωφεληθούν, με κάθε τρόπο και μέσο, πολλαπλώς...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Οι μόνοι που δεν έχουμε αντιληφθεί την τεράστια διάσταση του Κουρδικού Ζητήματος, είμαστε εμείς, οι Έλληνες!
Εμείς, που προδώσαμε τον Κούρδο Ηγέτη πριν 10 χρόνια και από τότε αδιαφορούμε για τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή μας...
Η Τουρκία, συνάπτει στρατηγικές συμφωνίες και συνεργασίες με όλους τους γείτονές μας περιμετρικά, με σκοπό να μας «περικυκλώσει»....
Απαθείς και απονευρωμένοι, παρακολουθούμε, ειδικά τους τελευταίους μήνες, τον Νταβούτογλου και τα γιουσουφάκια του να επισκέπτονται πότε τα Σκόπια, πότε το Κόσσοβο, την Αλβανία, την Βοσνία, και να συνάπτουν αμυντικές συμφωνίες, ακόμη και με την Σερβία!
Τρέμουμε μπροστά και μόνο στην ιδέα ενός θερμού επεισοδίου και σε κάθε ανακοίνωση του Τουρκικού Επιτελείου...
Τρέμουμε ως «κορασίδες» μπροστά στην σκέψη πως μπορεί στο εγγύς ή απώτερο μέλλον να συγκρουστούμε με τον Τουρκικό Στρατό τη στιγμή που ένας άνθρωπος φυλακισμένος απειλεί τον τουρκικό στρατό με διάλυση...
Εμείς από την πλευρά μας διαβήματα επί διαβημάτων και εκκλήσεις επί εκκλήσεων...
Διαμαρτυρίες επί διαμαρτυριών και πλήθος φοβικά σύνδρομα...
Η Τουρκία, αντιμετωπίζει τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα, το οποίο απειλεί την ίδια της την ύπαρξη...
Ο Τουρκικός Στρατός, των εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών, δεν φοβίζει τους Κούρδους μαχητές...Ο Κούρδος Ηγέτης, προκαλεί ακόμη και μέσα από το κελί του, τον Τουρκικό Στρατό... «Αν θέλετε πάτε στο Καντήλι...»!
Κι ο Τουρκικός Στρατός και οι σάπιοι Στρατηγοί του κωφεύουν...φοβούνται...τρεις δεκαετίες τώρα, καθημερινά γνώρισαν και γνωρίζουν την ήττα...!
Εμείς με το δομημένο και σύγχρονο Στρατό, φοβόμαστε...
Ο Τουρκικός Στρατός δεν είναι αυτός που φαίνεται και αυτός που εντέχνως θέλει να δείχνει...
Λίγο να ορθώσουμε το «ανάστημά μας»...
Λίγη Εθνική Αξιοπρέπεια και συμπεριφορά και τότε θα διαπιστώσουμε την «τουρκική πραγματικότητα»!
Το τραγελαφικό της υπόθεσης... για να δείξουμε «καλή συμπεριφορά» στην Τουρκία, στο πρόσωπο κάθε Κούρδου στην Ελλάδα «βλέπουμε τρομοκράτη»... κι ας μην επεκταθώ περισσότερο...
Το Κουρδικό Κίνημα, είτε ως DTP είτε ως οτιδήποτε άλλο, σε λίγα χρόνια θα κατέχει πλήθος βουλευτικών εδρών στην τουρκική βουλή... Θα διαθέτει στις επόμενες ευρωεκλογές και ευρωβουλευτές από τους Κούρδους της διασποράς, με την υποστήριξη των διεθνών παραγόντων...
Εμείς τελικά θα ξυπνήσουμε ποτέ ή θα παραμείνουμε οι «προδότες» του Κουρδικού Λαού και τα ποιο υπάκουα «γιουσουφάκια» του Νταβούτογλου;
Θα «ενοχλούσε» και θα ζημίωνε την Ελλάδα, εάν Κούρδοι βουλευτές κατέθεταν συνεχώς επερωτήσεις στην τουρκική βουλή που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά μας; Εάν κάτι αντίστοιχο γινόταν και στην Ευρωβουλή;
Ούτε καν απλοί θεατές δεν είμαστε στα τόσο σοβαρά τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Τουρκίας, σχετικά με το Κουρδικό Ζήτημα...
Κρατικοί λειτουργοί και πολιτικοί παράγοντες δεν έχουν ουδεμία γνώση και δεν επιδεικνύουν κανένα ενδιαφέρον, έστω και για την ελάχιστη πληροφόρηση για το τόσο σοβαρό αυτό διεθνές ζήτημα...
Προτιμούμε να παραμείνουμε «προδότες» και οι τελευταίοι κομπάρσοι της διεθνούς πολιτικής σκηνής, υποταγμένοι ραγιάδες και «γιουσουφάκια» του Νταβούτογλου...
Ο λήθαργος είναι τόσο βαρύς, που ούτε τα κανόνια των Τούρκων Στρατηγών δεν μπορούν να μας ξυπνήσουν...

Υ.Γ.- Προτρέπω τους αναγνώστες να διαβάσουν πολύ προσεκτικά τις δύο προηγούμενες αναρτήσεις, με τις δηλώσεις του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Οτζαλάν και του προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και αρχηγού των Γκρίζων Λύκων, Νεβλέτ Μπαχτσελί.
Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως και με τον θερμότερο τρόπο τον κ. Σάββα Καλεντερίδη, για την δημοσιοποίηση των τόσο σημαντικών αυτών θεμάτων. Ελπίζω ο τεράστιος κόπος του να φέρει «καρπούς» και να συμβάλουν τα μέγιστα στην αφύπνιση του ελληνικού λαού και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Read more...

Οι Τούρκοι κάνουν πάρτι προκλήσεων στο Αιγαίο


H Τουρκία εντείνει καθημερινά την ιδιαίτερα επιθετική δραστηριότητα στο Αιγαίο, με πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και με πολλαπλές παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων. Το «ράλι» υπερπτήσεων που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο εξελίσσεται σε κούρσα προκλήσεων, καθώς οι αντιδράσεις της Ελλάδας είναι μηδενικές σε στρατιωτικό επίπεδο και εξαιρετικά υποτονικές σε διπλωματικό.

Μέχρι τις 15 Αυγούστου τουρκικά αεροσκάφη είχαν περάσει 45 φορές πάνω από ελληνικά νησιά, με επίκεντρο την περιοχή του Αγαθονησίου, συνήθως σε χαμηλό ύψος ώστε ο εκκωφαντικός ήχος στο πέρασμά τους να προκαλεί τρίξιμο στα παράθυρα των σπιτιών των κατοίκων του ακριτικού νησιού.


Κι ενώ η εναέρια δραστηριότητα εντείνεται στην περιοχή κυρίως μεταξύ Χίου και Σάμου, τουρκικές ακταιωροί εσκεμμένα παραβιάζουν και τα θαλάσσια σύνορα, επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά τους τον Αύγουστο στην περιοχή του Καστελόριζου. Μέχρι τη στιγμή που η τουρκική φρεγάτα προσέκρουσε σε ύφαλο με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλης έκτασης ζημιές, να χάσει το σόναρ της και να αναγκαστεί να οδηγηθεί ρυμουλκούμενη για επισκευή.

Επτά θαλάσσια συμβάντα έχουν καταγραφεί μέσα στον Αύγουστο, όταν σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, αλλά και πολεμικά πλοία παραβίασαν τα χωρικά μας ύδατα, τα έξι από αυτά στην περιοχή του Καστελόριζου και το ένα στην περιοχή των Ιμίων.

Διαβήματα διαμαρτυρίας στέλνονται πλέον καθημερινά για την τουρκική δραστηριότητα, αλλά όλα απορρίπτονται καθώς η Αγκυρα επιχειρεί με την τακτική της να δημιουργήσει τετελεσμένα στον χώρο του Αιγαίου. Ο κίνδυνος δημιουργίας ενός ατυ­χή­ματος από την τόσο έντονη στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο είναι πρόδηλος.

Προγραμματισμός. Οι Τούρκοι δεν σπαταλούν χρήματα για να εκτελούν τις στρατιωτικές τους προκλήσεις, αλλά τις εντάσσουν στην καθημερινή τους εκπαιδευτική δραστηριότητα. Προγραμματίζουν δηλαδή την εκπαίδευση που κάνουν τα αεροσκάφη τους μέσα στον χώρο του Αιγαίου και κατά τη διάρκεια αυτής της εκπαίδευσης πραγματοποιούν και μια υπερπτήση πάνω από ελληνικά νησιά, για να ασκούν και ψυχολογική πίεση τόσο στους κατοίκους όσο και στους Ελληνες στρατιωτικούς που δεν έχουν πάρει καμία διαταγή αντίδρασης.

Η ελληνική πλευρά παραμένει στρατιωτικά απαθής, αναχαιτίζοντας τα τουρκικά αεροσκάφη και αποφεύγοντας να κάνει εμπλοκές, ενώ στα θαλάσσια σύνορα αρκείται στην καταγραφή των συμβάντων και όχι στην αποτροπή τους, για να ακολουθήσει μετά η διπλωματική οδός της διαμαρτυρίας με διάβημα, η τύχη του οποίου είναι προδιαγεγραμμένη από την πλευρά της Αγκυρας.

ΤΑΡΑΖΕ ΤΑ ΝΕΡΑ
Ο Γράψας αντέδρασε και... απομακρύνθηκε

Με δεδομένη τη μηδενική αντίδραση από ελληνικής πλευράς, πολλοί ήταν αυτοί που εξοργίστηκαν με την αιφνίδια απομάκρυνση μέσα στον Αύγουστο του στρατηγού Δημήτριου Γράψα από τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, καθώς σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες είχε πάρει την πρωτοβουλία να επανδρώσει βάσει σχεδίου ελληνικά νησιά, αφού υπήρχαν πληροφορίες ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να δημιουργήσει κρίση στο Αιγαίο στο τέλος του καλοκαιριού ή τον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με μέριμνα του Δ. Γράψα είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι το φθινόπωρο άσκηση έρευνας και διάσωσης σε περιοχή ανατολικά της Ρόδου, ακριβώς κάτω από τα τουρκικά σύνορα και με παρατηρητές όλους του ξένους στρατιωτικούς ακολούθους που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα μας. Η άσκηση έγινε υπό τη στενή παρακολούθηση τουρκικών πλοίων. Με την αντίδραση αυτή η Αγκυρα θέλησε να κάνει αισθητή τη... δυσφορία, αφού η Τουρκία δεν αναγνωρίζει δικαίωμα έρευνας και διάσωσης στην Αθήνα σε πολλές περιοχές του Αιγαίου. Αντίστοιχη ήταν η άσκηση έρευνας και διάσωσης που διοργάνωσε η Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα σε διεθνή ύδατα νότια του Καστελόριζου, με τη συμμετοχή του Ισραήλ και των ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε αντίδραση της Ελλάδας, αφού στην ιστοσελίδα του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας η περιοχή αναφερόταν ως τουρκική. Τελικά αναγκάστηκαν να ανασκευάσουν, μετά από το ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας και την εντο­λή που έλαβε ο Ελληνας στρατιωτικός ακόλουθος στην Αγκυρα να μην παρακολουθήσει την άσκηση.

ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ
«Απάντηση» στον Πρόεδρο

Οι παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων από τουρκικές ακταιωρούς και πολεμικά πλοία ήταν αυξημένες τον Ιανουάριο, όταν μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στο Καστελόριζο έγιναν προφανείς οι τουρκικές προθέσεις για παρενοχλήσεις. Συνολικά 12 φορές καταγράφηκαν παραβιάσεις στη θάλασσα. Τους επόμενους μήνες, ωστόσο, σταμάτησαν για να ξαναρχίσουν τον Μάιο, όταν έγινε γνωστό ότι η Κύπρος παραχώρησε δικαίωμα σε αμερικανική εταιρεία για έρευνες πετρελαίου στην περιοχή της και στη συνέχεια η Αγκυρα παραχώρησε δικαίωμα ερευνών στην κρατική της εταιρεία, σε περιοχές που περιλαμβάνουν και την ελληνική υφαλο­κρηπίδα.

ΤΟΥΣ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΝ
Οι Αμερικανοί βάζουν την Αγκυρα να παίζει τον «ιστορικό της ρόλο»

Το γιατί έχει αυξήσει την προκλητικότητά της η Τουρκία το τελευταίο διάστημα θα μπορούσε να ερμηνευτεί από τις ανακοινώσεις για πετρέλαιο που έχει εξαγγείλει και περιλαμβάνουν μέρος της ελληνικής (και της κυπριακής) υφαλοκρηπίδας, κάτι που όμως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.

Μια άλλη πτυχή που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα είναι και η αλλαγή της αμερικανικής στάσης σε περισσότερο φιλοτουρκική, καθώς οι Αμερικανοί αναλυτές πλέκουν διθυράμβους για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Τουρκία στην περιοχή, φθάνοντας στο σημείο μάλιστα να αναφέρουν πως τώρα, μετά από 90 χρόνια, έφτασε η ώρα να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο στην περιοχή. Ο George Friedman , αναλυτής του ινστιτούτου STRATFOR (www.stratfor.com), υποστηρίζει ένθερμα ότι οι οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την Τουρκία να αναλάβει τον ρόλο που της αρμόζει στην περιοχή. Το ινστιτούτο, γνωστό για την επιρροή του στην αμερικανική κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι η νέα ανερχόμενη δύναμη στην περιοχή, η οποία όμως εμποδίζεται να αναπτυχθεί και να αυξήσει την επιρροή της από χώρες, όπως η Ελλάδα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι σύντομα η Τουρκία θα εξελιχθεί σε μεγάλη περιφερειακή στρατιωτική δύναμη και θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις αναλύσεις, η ελληνική αντίσταση στην προδιαγεγραμμένη κατά τους Αμερικάνους αναλυτές πορεία της Τουρκίας, χρόνο με τον χρόνο κάμπτεται και σύντομα δεν θα αποτελεί ουσιαστικό εμπόδιο.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ινστιτούτο τον περασμένο Ιανουάριο δημοσίευσε σε βιβλίο τις προβλέψεις του για τις γεωπολιτικές αλλαγές των επόμενων 100 χρόνων και προβλέπει ότι η Τουρκία θα εξελιχθεί στη χώρα που θα ελέγχει τα Βαλκάνια, χώρες της Βόρειας Αφρικής και τη Μέση Ανατολή, ενώ εμφανίζει χάρτη όπου η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται υπό τουρκική επιρροή.

ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ
ΕΘΝΟΣ

Read more...

Γεωπολιτικό παιχνίδι με τα κοιτάσματα του Ν. Αιγαίου


Ανεβαίνει πάλι το θερμόμετρο στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου, καθώς νέες έρευνες επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα ημιτελών γαλλικών ερευνών στην περιοχή για μεγάλα κοιτασματα υδρογοναθράκων. Η Κύπρος αν και διστακτική έχει ήδη εκχωρήσει δικαιώματα εξόρυξης σε αμερικανική εταιρία, ενώ έτοιμες να προχωρήσουν σε αντίστοιχα projects φαίνονται ο Λίβανος και Λιβύη. Η Ελλάδα δεν φαίνεται διατεθειμένη να ανοίξει το θέμα, φοβούμενη προφανώς τουρκικές αντιδράσεις.

Η Τουρκία διαθέτει και αυτή στα χέρια της αντίστοιχες έρευνες -οι οποίες γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν απόρρητες- βάσει των οποίων φαίνεται ότι τα κοιτάσματα είναι τεράστια. Συνεπώς οποιαδήποτε κίνηση στην περιοχή θα προκαλέσει αντιδράσεις από την Άγκυρα. Το θέμα που ανακύπτει τώρα είναι σε πιο βαθμό είναι δατεθειμένη η Αθήνα να ανοίξει το θέμα ή τι αντισταθμιστικά οφέλη μπορεί να εξασφαλίσει για να το "θάψει".

sofokleousin.gr

Read more...

«Επιστρατεύει» τραγουδιστές και ποδοσφαιριστές για το Κουρδικό


Ποδοσφαιριστές και τραγουδιστές επιστρατεύει ο Ερντογάν στη μάχη για τη λύση του Κουρδικού. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη διάσημη στην Τουρκία ποπ τραγουδίστρια Σεζέν Ακσού για τη στήριξη που προσφέρει στην ειρηνευτική του πρωτοβουλία, καλώντας παράλληλα όλες τις διασημότητες της καλλιτεχνικής ζωής της χώρας να... αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Αφανές «έργο Ερντογάν» πιστεύεται ότι είναι και ο πρώτος φιλικός αγώνας στην ιστορία ανάμεσα σε τουρκική και κουρδική ποδοσφαιρική ομάδα, που θα γίνει αύριο στο Καραμάν Μαράς. Αντίπαλοι η τοπική ομάδα, που αγωνίζεται στη Β κατηγορία της Τουρκίας και η κουρδική ΠΣ Ζάκο, ομάδα του Ιράκ.

Φιλικό
Το φιλικό κανόνισαν οι πρόεδροι των δύο συλλόγων στην Αγκυρα. Η Χουριέτ μάλιστα υποστηρίζει πως οι Κούρδοι της Ζάχο ήταν εκείνοι που κάλεσαν τους Τούρκους για φιλικό στο βόρειο Ιράκ. Φρονίμως ποιούντες, οι υπεύθυνοι της Καραμάν Μαράς Σπορ αντιπρότειναν τη διεξαγωγή του αγώνα σε τουρκικό έδαφος, για λόγους ασφαλείας. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μπεσίρ Αταλάι, χαιρέτισε τον πρώτο τουρκο-κουρδικό ποδοσφαιρικό αγώνα στην ιστορία, ενώ ο πρόεδρος της Καραμάν Μαράς ισχυρίστηκε πως το παιχνίδι δεν έχει σχέση με την πρωτοβουλία Ερντογάν. Κανείς... δεν τον πίστεψε, αφού η πόλη αποτελεί «κάστρο» του ΑΚΡ, ίσως το μεγαλύτερο σε όλη την Τουρκία.

Η συγκεκριμένη πόλη της νότιας Ανατολίας βρίσκεται στα όρια των κουρδικών περιοχών και παλιά είχε πολλούς Αρμένιους.

Υπενθυμίζεται πως η τουρκική κυβέρνηση αξιοποίησε πέρυσι την ποδοσφαιρική διπλωματία για την προσέγγιση με την Αρμενία, με αφορμή τις συναντήσεις για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
ΕΘΝΟΣ

Read more...

Η Άγκυρα κινείται «εντός των συνόρων της»


Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Τανέρ Γιλτίζ δήλωσε ότι η Τουρκία έχει φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και υπογράμμισε την ανάγκη για να τεθούν υπογραφές κάτω από κοινά σχέδια. Δηλώνοντας ότι η Τουρκία δικαιούται ήδη να γίνει μέλος της ΕΕ με το σχέδιο Ναπούκκο, ένα σχέδιο που αποτελεί μέρος της ενεργειακές πολιτικής, ο Τανέρ Γιλτίζ πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει σύγκριση μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ΑΓΚΥΡΑσυντηρεί το θέμα των πετρελαίων και επιμένει να στέλνει προειδοποιήσεις προς τη Λευκωσία, η οποία προτίθεται να αρχίσει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου. Ο Τούρκος Υπουργός Ενεργείας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλτίζ σε δηλώσεις του αντέδρασε κατά των δραστηριοτήτων της Κυπριακής Κυβέρνησης για εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Δεν είναι αυτό που απαιτεί ο διεθνής νόμος από την ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε ο Γιλτίζ. Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι η Άγκυρα γνωρίζει τα σύνορα και τα καθήκοντά της καλά και εξέφρασε την πίστη ότι και άλλες χώρες θα το πράξουν. Όλοι θα πρέπει να επιδείξουν σεβασμό, τόνισε.
Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Τανέρ Γιλτίζ δήλωσε ότι η Τουρκία έχει φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και υπογράμμισε την ανάγκη για να τεθούν υπογραφές κάτω από κοινά σχέδια. Δηλώνοντας ότι η Τουρκία δικαιούται ήδη να γίνει μέλος της ΕΕ με το σχέδιο Ναπούκκο, ένα σχέδιο που αποτελεί μέρος της ενεργειακές πολιτικής, ο Τανέρ Γιλτίζ πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει σύγκριση μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται σε μια περίοδο κατά την οποία η Λευκωσία έχει ρίξει τους τόνους γύρω από το θέμα των ερευνών και δεν το εγείρει ποσώς. Είναι, όμως, προφανές ότι η Τουρκία προσπαθεί με την τακτική της επιβολής να δημιουργεί τετελεσμένα.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP