Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Επίσκεψη Τούρκου ΥΠΕΞ στο Καζακστάν


Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας που βασίζεται στο δόγμα «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες, μέγιστη συνεργασία» αναπτύσσεται σε περιφερειακό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ahmet Davutoğlu αναχώρησε σήμερα για το Καζακστάν. Πριν από την αναχώρηση, ο Davutoğlu απαντώντας σε ερωτήσεις της κρατικής ραδιοτηλεόρασης TRT είπε τα παρακάτω:

«Ως ισότιμα αδέρφια είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε για να μπορέσει το έθνος μας να πάρει τη θέση που της αρμόζει στον κόσμο».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Davutoğlu σημείωσε και τα εξής:

«Η Κεντρική Ασία αν και δεν είναι γείτονάς μας είναι μια περιοχή με την οποία έχουμε στενές σχέσεις πάνω από γειτονικές από όποıα σκοπιά και τις εξετάσετε. Πολιτιστικά, μιλάμε την ίδια γλώσσα. Διαθέτουμε το ίδιο πολιτισμικό παρελθόν. Ανήκουμε στο ίδιο γένος. Οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί».

Ο Davutoğlu επισημαίνοντας ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν αυτή τη στρατηγική ακόμα παραπέρα και τόνισε πως η Τουρκία δεν θα σιωπήσει στις εξελίξεις που αφορούν την περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμα πως η Τουρκία θα κάνει την αναγκαία συνεισφορά έτσι ώστε η περιοχή να γίνει πιο ορατή στη διεθνή σκηνή.

Υπενθυμίζοντας τη συνεισφορά του τουρκικού Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης TİKA είπε το εξής:

«Με τα πρότζεκτ συγκοινωνιών και ενέργειας θα υποστηρίξουμε το άνοιγμα της Κεντρικής Ασίας προς τη Δύση».

Οι περιοδείες του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην περιοχή θα συνεχιστούν και μετά το τέλος της επίσκεψης στο Καζακστάν.

Read more...

Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας-διάσωσης για δέκα λαθρομετανάστες


Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την στιγμή νότια της Σάμου επιχείρηση έρευνας κια διάσωσης λαθρομεταναστών, των οπίων το σκάφος φαίνεται ότι ανατράπηκε από την θύελλα κατά την μεταφορά τους από τα τουρκικά παράλια σε ελληνικό έδαφος.

Φορτηγό πλοίο με σημαία Μάλτας εντόπισε και περισυνέλεξε στα τουρκικά χωρικά ύδατα έναν από τους ναυαγούς και αυτός ενημέρωσε για την ύπαρξη τουλάχιστον άλλων δέκα ατόμων μέσα στο μικρό σκάφος που τους μετέφερε. Ήδη στην περιοχή επιχειρεί ελικόπτερο Super Puma της Π.Α. για εντοπισμό των επιβαινόντων.

Έρευνες κάνουν και οι Τούρκοι στα τουρκικά χωρικά ύδατα.


Read more...

Τουρκία: Ενας κούρδος δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε 21 χρόνια κάθειρξης.


Ο διευθυντής μίας εφημερίδας που εκδίδεται στην κουρδική γλώσσα καταδικάστηκε σήμερα ερήμην από δικαστήριο της νοτιοανατολικής Τουρκίας σε κάθειρξη 21 χρόνων και 3 μηνών για προπαγάνδα υπέρ των κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ έκρινε ότι ο Οζάν Κιλίντς της εφημερίδας "Αζαντίγια Βελάτ" (που σημαίνει "ελευθερία της πατρίδας" στα κουρδικά) είναι ένοχος για "προπαγάνδα υπέρ μίας τρομοκρατικής οργάνωσης" και για "έγκλημα στο όνομα μίας οργάνωσης χωρίς να ανήκει σε αυτήν", όπως αναφέρει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο δημοσιογράφος κατηγορήθηκε επειδή τον Ιούνιο του 2009 εξέδωσε άρθρα και φωτογραφίες που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπερασπίζονταν τον φυλακισμένο αρχηγό του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Η "Αζαντίγια Βελάτ", που ιδρύθηκε το 1994 ως εβδομαδιαία εφημερίδα και που από το 2006 κυκλοφορεί ως καθημερινή, έχει γίνει συχνά στόχος διώξεων και κατασχέσεων με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ του PKK.
Ο προκάτοχος του Κιλίντς, Βεντάτ Κουρσούν, βρίσκεται στην φυλακή εξαιτίας ανάλογων κατηγοριών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου Bianet.
Η έκθεση αυτή κάνει λόγο για 323 ανθρώπους, μεταξύ αυτών 123 δημοσιογράφοι, που καταδικάστηκαν το 2009 στην Τουρκία για εγκλήματα που συνδέονται με την ελευθερία του λόγου.

Read more...

TRT-"Ελληνικό «άνοιγμα» στη Δυτική Θράκη"


Το Τουρκικό ειδησιογραφικό πρακτορείο TRT, σε ειδική του ανάρτηση, αναφέρει τα κάτωθι, σχετικά με τις εξελίξεις που προγραμματίζει η Ελληνική Κυβέρνηση, σχετικά με την Δυτική Θράκη.

Όπως φαίνεται, οι Τούρκοι συντάκτες, έχουν ιδιαίτερη προτίμηση της χρήσης της λέξης «΄Ανοιγμα» καθώς την χρησιμοποιούν σε ότι αφορά τους Κούρδους (Δημοκρατικό ΄Ανοιγμα). Σε μια προσπάθεια, παρομοίωσης των δύο παντελώς ανόμοιων υποθέσεων, προσέθεσαν και τον μεγαλοϊδεατισμό του κ. Νταβούτογλου, περί «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες»...

Σε κάθε περίπτωση, το δημοσίευμα δεν θα πρέπει να μείνει αναπάντητο, καθώς εγείρει πολύ σοβαρές ανησυχίες, εάν το περιεχόμενό του είναι αληθές και δεν είναι προπαγάνδα ή προϊόν παραπληροφόρησης...

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για άνοιγμα στη Δυτική Θράκη.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι στη Δυτική Θράκη.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ελευθεροτυπία, στην ατζέντα του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου υπάρχει μια έκθεση που προβλέπει την υπαγωγή των θεμάτων σχετικά με τους Τούρκους από το υπουργείο Εξωτερικών στο Εσωτερικών.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ χειρίζεται όλα τα θέματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, ακόμα και τα θέματα θρησκείας και παιδείας, παρότι είναι Έλληνες πολίτες.

Σε περίπτωση που γίνει το λεγόμενο άνοιγμα, θα έχουν τεθεί σε ισχύ ορισμένα δικαιώματα των Τούρκων που προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης.

Το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας θα ασχοληθεί με την επίλυση των προβλημάτων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης όπως έλλειψη σχολικών κτιρίων και αριθμού διδασκάλων και μαθητών.

Σε αυτό το πλαίσιο θα λειτουργήσουν δίγλωσσα νηπιαγωγεία που θα προσφέρουν εκπαίδευση σε τουρκικά και ελληνικά.

Οι ιεροδιδάσκαλοι θα είναι μέλη της μειονότητας.

Η Παιδαγωγική Ακαδημία στη Θεσσαλονίκη όπου φοιτούν οι δάσκαλοι θα εξισωθεί με τις υπόλοιπες πανεπιστημιακές σχολές.

Επίσης προβλέπονται προσλήψεις μελών της τουρκικής μειονότητας στη δημόσια διοίκηση.

Σειρά εξελίξεων αναμένεται και σε σχέση με την εκλογή των μουφτήδων που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης.

Η Ankara από την πλευρά της που τηρεί μια προσέγγιση μηδενικής τριβής με τους γείτονές της, υπογραμμίζει πως θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης που απορρέουν από τις διμερείς και πολύπλευρες συμφωνίες με πρώτη τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Read more...

Η Ευρώπη καλεί την Τουρκία να επιστρέψει την Αμμόχωστο


Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινoβουλίου, αναμένεται να συζητήσει και να εγκρίνει σήμερα, έκθεση της Ολλανδής εισηγήτριας, Ρία Ομεν Ρουίτεν, με την οποία καλείται η Τουρκία να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της από την Κύπρο και να... συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού, με βάση τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Στην έκθεση, η οποία υιοθετήθηκε από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της ευρωβουλής στις 27 Ιανουαρίου, καλείται επίσης η Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά της συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και να κάνει δυνατή την επιστροφή του περιφραγμένου τμήματος της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Καλείται ακόμη να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ενωσης και να μην παρεμποδίζει τις έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι κάτι περισσότερο από καλή είδηση, αλλά το ζητούμενο είναι κατά πόσο η Άγκυρα θα θελήσει να ικανοποιήσει το ευρωπαϊκό αίτημα απομάκρυνσης των στρατευμάτων της, αλλά και της εν γένει συμμόρφωσής της απέναντι στο διεθνές δίκαιο, το οποίο παραβιάζεται μονίμως από τους "ευρωπαίους" τούρκους.
Σε περίπτωση, δε, που η Άγκυρα απαντήσει στην συγκεκριμένη ευρωπαϊκή απαίτηση, ποιά ανταλλάγματα θα ζητήσει; Γιατί, όπως είναι γνωστό, η Άγκυρα ποτέ δεν δίνει τίποτε, εάν δεν πάρει πρώτα κάτι που θέλει, και σε πολλαπλάσιο μάλιστα "μέγεθος"...

Read more...

«Η Τουρκία διαθέτει πυρηνικά όπλα»


Ταράζει τα νερά μία έκθεση του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, η οποία ασκεί δριμεία κριτική στην γερμανική κυβέρνηση για την απόφασή της να απαλλαγεί από τα εναπομείναντα πυρηνικά όπλα αμερικανικής προελεύσεως που έχει στο έδαφός της.

Στην έκθεση αναφέρεται, εκτός των άλλων, ότι η Τουρκία είναι και αυτή μία από τις χώρες της Ευρώπης που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.


Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η έκθεση του Ρόμπερτσον επιβεβαιώνει δημοσιεύματα των τελευταίων μηνών που έκαναν λόγο ότι στην αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ της Τουρκίας φυλάσσονται από 40 έως 90 ατομικές βόμβες.

Στην έκθεση του πρώην γγ του ΝΑΤΟ, η οποία έχει τίτλο «Η Γερμανία ανοίγει το κουτί της Πανδώρας», αναφέρεται πως είναι στρατηγικό λάθος της Γερμανίας να επιλέξει να απαλλαχτεί από τα πυρηνικά όπλα που έχει, γιατί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών και ηγέτης της πτέρυγας των Ελεύθερων Δημοκρατών στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, Γκουίντο Βέστερβελε, δήλωσε στη σύνοδο ασφαλείας του Μονάχου: «Τα πυρηνικά όπλα είναι κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου και δεν εξυπηρετούν πια κανέναν στρατιωτικό σκοπό».

Σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, από τα σχεδόν 2.000 αμερικανικά όπλα που υπήρχαν στην Ευρώπη στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, είχαν απομείνει μέχρι πέρυσι περίπου 200.

Ο Τζορτζ Ρόμπερτσον διετέλεσε γγ του ΝΑΤΟ από το 1999 έως το 2004.
Zougla/gr

*To περιοδικό Επίκαιρα σε παλαιότερο τευχος του είχε αναφερθεί στα γεγονότα αυτά και στην προσπάθεια της Τουρκίας να γίνει πυρηνική δύναμη

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_1805.html#ixzz0fA5zkVKU

Read more...

Κουρδικό ζήτημα η Τουρκικό πρόβλημα;


Στόχος και σκοπός του δημοκρατικού ανοίγματος είναι να φέρει ένα νέο επίπεδο ελευθερίας για τις μειονότητες στην Τουρκία όπως το όρισε η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Τα παράδοξα όμως είναι ότι η Τουρκία:


1) εξακολουθεί να θεωρεί το PKK ως τρομοκρατική Οργάνωση παρά την μονομερή κατάπαυση του πυρός που αυτό έχει κηρύξει,

2) προχωρεί μέσω του Συνταγματικού Δικαστηρίου σε κλείσιμο του κουρδικού κόμματος του DTP (και σε απειλές εναντίον του BDP για παρόμοια μέτρα) κάτι όμως που προκάλεσε την δημιουργία κλίματος έντασης και ανασφάλειας εξαιτίας των βίαιων διαδηλωσεων των Κούρδων σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της Τουρκίας.

3) Εξαπολύει κύμα συλλήψεων εναντίον των Κούρδων πολιτικών με σκοπό να μειώσει την επιρροή τους κάτι το οποίο περιπλέκει την κατάσταση.

4) Επιδιώκει το κλείσιμο του στρατοπέδου προσφύγων Makhmour, το οποίο φιλοξενεί 12.000 Κούρδους από την Τουρκία και το οποίο το θεωρεί ότι τροφοδοτεί το PKK με μαχητές.Η επιδίωξη αυτή αποτελεί μέρος του οδικού χάρτη που έχει εκπονήσει η Τουρκία με σκοπό την εξάλειψη του PKK.

Η Τουρκία αδυνατεί να κατανοήσει ότι ολες οι πολιτικές της αφομοίωσης των Κούρδων έχουν αποτύχει. Η δημοκρατία (στην πραγματική της διάσταση) στην Τουρκία, θα έρθει μόνο μέσω της επίλυσης του κουρδικού ζητήματος. Ο Ερντογάν, για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας ( η οποία χτίστηκε με βάση την ιδεολογία του κεμαλισμού), ανέφερε τον όρο «κουρδικό πρόβλημα».Η αναφορά αυτή από μόνη της αρκεί για να γίνει κατανοητό ότι έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής σε παλαιότερες πολιτικές θέσεις. Μετά από 24 χρόνια ανεπιτυχών προσπαθειών για «επίλυση» του κουρδικού προβλήματος με στρατιωτικά μέσα , με την διάλυση του PKK είναι καιρός η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας να αντιληφθεί ότι κάτι τέτοιο είναι μάταιο. Οι βάσεις του PKK είναι σε περιοχές απομακρυσμένες βαθιά μέσα στα βουνά, πολύ μακριά από τα Τουρκικά σύνορα και σε περιοχές μη ελεγχόμενες από την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG).Η στρατιωτική αυτή αποτυχία είναι αυτή που δημιούργησε και την ανάγκη πολιτικής λύσης του ζητήματος.Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν KRG έχει δηλώσει κατ’ επανάληψιν ότι δεν πρόκειται να στείλει στρατό εναντίον του PKK υποστηρίζοντας ότι είναι εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας κάτι που δεν επιτρέπει την εμπλοκή της και έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει για την ειρηνική λύση του κουρδικού προβλήματος.

Οι Κούρδοι της Τουρκίας σήμερα βιώνουν τον ίδιο βαθμό πολιτικής καταπίεσης το ίδιο αίσθημα αδικίας και προδοσίας που οι πρόγονοι τους βίωσαν κατά την διάρκεια του σχηματισμού της της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας.Επίσημα οι Κούρδοι έχουν δηλώσει ότι πολιτικός τους στόχος δεν είναι η απόσχιση από την Τουρκία και η πλήρης ανεξαρτησία τους. Στόχος τους είναι να επιτύχουν μεγαλύτερη ελευθερία και να διατηρήσουν την πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά τους. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι το PKK πρέπει να έχει μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ο έγκλειστος ηγέτης του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είναι δεδομένο ότι έχει εξέχοντα ρόλο στην διαπραγματευτική διαδικασία αυτή..

www.kurdishglobe.net/index.jsp

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_7933.html#ixzz0f8p3RxyY

Read more...

Ο ρόλος της Τοπικής Πολιτοφυλακής στην νοτιοανατολική Τουρκία


Μια τοπική πολιτοφυλακή δημιουργήθηκε πριν από δύο δεκαετίες στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας με σκοπό να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία (πάγια θέση της Τουρκίας αποτελεί ο χαρακτηρισμός του PKK σαν τρομοκρατική Οργάνωση). Το σύστημα της τοπικής πολιτοφυλακής μπήκε σε εφαρμογή το 1985 σε μια προσπάθεια να οπλιστούν οι χωρικοί στην πάλη ενάντια στο PKK και ως πρόσθετη βοήθεια στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ή TSK. Προορισμός του συστήματος ήταν να είναι προσωρινό, αλλά το σύστημα είναι ακόμα σήμερα σε ισχύ.

O αριθμός των πολιτοφυλάκων στα χωριά στην Τουρκία είναι περίπου 70.000, εκ των οποίων 57.174 είναι προσωρινοί και οι 12.279 εθελοντές, σύμφωνα με το «χάρτη πορείας για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος" .


Η τοπική αυτή πολιτοφυλακή λειτουργεί σήμερα ως εμπόδιο ανάσχεσης της επιστροφής των κατοικών οι οποίοι είτε εθελοντικά είτε δια της βίας απομακρυνθηκαν από τις περιοχές αυτές. Οι προβαλλόμενες δράσεις των πολιτοφυλάκων θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αύξηση της ευημερίας στην περιοχή με την ελπίδα ότι αυτή θα διαβρώσει τοπική υποστήριξη για το εκτός νόμου Κόμματος Εργαζομένων του Κουρδιστάν ( PKK.).Η τοπική αυτή πολιτοφυλακή πολλές φορές έχει κατασχέσει γή και ιδιοκτησίες των κατοίκων. Αυτός είναι ο λόγος που οι πολιτοφύλακες δεν θέλουν την επιστροφή των χωρικών. Παράλληλα διατυπώνονται υπόνοιες ότι επιθυμούν η κατάσταση να είναι ρευστή ώστε να συνεχιστεί η απασχόληση τους ενώ υπάρχουν καταγγελίες για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών.

Μεταξύ του 1985 και του 2006, 5.139 φρουρούς των χωριών συμμετείχαν σε εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με επίσημα αρχεία. Από αυτά, συνολικά 2.391 κατηγορήθηκαν για εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, 1.341 κατηγορήθηκαν για εγκλήματα κατά πολιτών και 964 από αυτούς διαπράξει εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, σύμφωνα με μια έκθεση με τίτλο, "Το σύστημα φρούρησης των χωριών ως Πολιτική Ασφαλείας,"
Από τις αρχές του 2006, 137.636 από τους 358.335 μετανάστες με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών επέστρεψαν στα χωριά τους, στις νοτιοανατολικές επαρχίες.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα BDP, υπέβαλε πρόσφατα μια πρόταση στο Κοινοβούλιο, ζητώντας την έρευνα για τα προβλήματα που προκαλούνται από το σύστημα φρούρησης των χωριών.

hurriyetdailynews.com/

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_1816.html#ixzz0f8o5um0a

Read more...

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το πρόβλημα «τρομοκρατίας» της Τουρκίας για άλλους περιφερειακούς σκοπούς;


Στην Άγκυρα ήταν φιλοξενούμενοι την προηγούμενη εβδομάδα δυο Αμερικανοί αξιωματούχοι Ο ένας ήταν ο Ray Odiemo κορυφαίος ανώτερος υπάλληλος των ΗΠΑ στο Ιράκ και ο ΓΓ του Υπουργείου Άμυνας Robert Gates ο οποίος κατέφθασε μερικές μέρες αργότερα.

Όπως ήταν αναμενόμενο , και καλύφθηκε το συμβάν από την Daily News , οι δυο αυτές επισκέψεις εστιάστηκαν στον τρόπο που θα ενταθούν η τρέχουσα συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ στην μάχη κατά της παράνομης οργάνωσης του ΠΚΚ.


Σύμφωνα με τον Γραμματέα Άμυνας , Στρ. Odiemo ,συζητήθηκε ένας σχέδιο δράσης με πιθανή περαιτέρω βοήθεια από τους Τούρκους αξιωματούχους όταν επισκέφθηκε την Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα .’’ Νομίζω πως αυτό που βλέπουμε είναι μια περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας σε μια προσπάθεια να ενδυνάμωσης της συνεργασίας με σκοπό την αντιμετώπιση αυτής της απειλής ‘’είπε ο Gates.

Εμείς σαν Daily News χαιρετίζουμε αυτή τη νέα επίτευξη όπως κάναμε όταν ο πρώην Πρόεδρος George W. Bush αποφάσισε να παράσχει ‘ ‘σημαντική υποστήριξη με τις μυστικές υπηρεσίες , εξοπλισμό επιτήρησης και αναγνώρισης κ.α. ’’στην Τουρκία για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθειά τους να εξαλείψουν το ΠΚΚ στο 2007. Εντούτοις , λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη εμπειρία μας , πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να είμαστε προσεκτικοί για τέτοιου είδους δηλώσεις.

Εξαιτίας του απορρήτου αυτής της υπόθεσης ,το κοινό δεν θα πρέπει να έχει ακριβή γνώση του πως η όλη διαδικασία λειτουργεί και τι είδους αποτελέσματα έχει ήδη επιφέρει. Η Τουρκική κυβέρνηση και η στρατιωτική φαίνονται ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα συνεργασία. Αλλά δεν έχουμε παρατηρήσει κανένα σημάδι στην όλη διαδικασία που να αποδεικνύει ότι είναι κοντά στην φάση της εξάλειψης της τρομοκρατίας.

Για να ξεκαθαρίσουμε όμως τα πράγματα , αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε ότι υπάρχει σχέδιο δράσης από Αμερικανούς αξιωματούχους .Το πρώτο σχέδιο δράσης ενάντιων του ΠΚΚ ανακοινώθηκε το 2003 αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν προετοιμάστηκε η κατοχή του Ιράκ από τα Αμερικανικά στρατεύματα. Το ίδιο έτος , έγινε μια τριμερής συνεδρίαση με συμμετέχοντες αξιωματούχους από το Ιράκ, Τουρκία, και Αμερική.

Ας σας δώσουμε τώρα τα βασικά στοιχεία που κινήθηκε ο Gates:’ ‘Πάνω σε αυτή την φάση συναντήθηκα με την Περιφερική Διοίκηση του Κουρδιστάν , Πρόεδρο Massoyd Barzani στην Ουάσινγκτον την προηγούμενη εβδομάδα. Συζητήσαμε για την σημαντικότητα της Κουρδικής Διοίκησης θέτοντας πίεση στο ΠΚΚ να εγκαταλείψει την βία ως μέσω πολιτικής πίεσης’’.

Αυτά λένε οι Αμερικάνοι στους Ιρακινούς και Κούρδους αρχηγούς για χρόνια. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι όλες αυτές οι προσπάθειες δεν απέδωσαν ιδιαίτερα.

Εάν δεν υπάρχει κάτι νέο που να ασχολούμαστε τώρα χρειάζεται να αναμοχλεύομαι τις παλιές ιστορίες σήμερα; Ειδικότερα την στιγμή που ο Αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου İlker Başbuğ είπε στον Gates ‘’ότι η απόλυτη λύση σε αυτό είναι απλά να μη σκοτώνουμε τον οποιονδήποτε’’

Θέλει η Κυβέρνηση της Ουάσινγκτον να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Τουρκίας ; Η είναι μέρος ενός μελλοντικού πάρε δώσε για την επέκταση των αντιπυραυλικών συστημάτων ραντάρ στα τουρκικά εδάφη;

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιεί το Τουρκικό πρόβλημα με την τρομοκρατία για άλλους περιφερειακούς σκοπούς. Γι αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι η επίσκεψη των Gates και Odiemo δημιούργησε περισσότερα ερωτηματικά από απαντήσεις σε πολύ κρίσιμα ζητήματα


hurriyetdailynews.com

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_5670.html#ixzz0f8nEOciX

Read more...

Ο Ερντογάν "δένει τα χέρια" των στρατηγών


* Όροι όπως «φασισμός» και «δικτατορία», ως προς την Τουρκία, συνηθίζεται να εκλαμβάνονται ως συνυφασμένοι με τον μιλιταρισμό, ιδιαίτερα για την περίοδο μετά το πρώτο στρατιωτικό πραξικόπημα, αυτό του 1960

Η θεώρηση αυτή είναι σαφώς βάσιμη, αλλά με τη διαφορά ότι εάν πάρει τη μορφή πανάκειας για την εξέταση ή την επίλυση των προβλημάτων δημοκρατίας στη χώρα αυτή, ανακύπτει ο κίνδυνος να φορτωθούν όλα τα κακά στον φορέα του μιλιταρισμού και να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι επήλθε δημοκρατία. Είναι άκρως σημαντικές οι εξελίξεις στην Τουρκία που έχουν σαφή διάσταση «απομιλιταροποίησης» της πολιτικής ζωής και προχωρούν με πρωταγωνιστή το κυβερνών κόμμα.

Στον βαθμό που έχει αρχίσει διαδικασία κατά την οποία προτάσσονται σημαντικές πτυχές της μιλιταριστικής επιβολής στα πολιτικά πράγματα, η φάση που περνά η Τουρκία είναι ιστορική. Το περίφημο άρθρο 35 του εσωτερικού κανονισμού των ενόπλων δυνάμεων, η υπό συζήτηση θεσμοθέτηση νόμου για έλεγχο επί των οικονομικών του στρατού, η αναθεώρηση της «κόκκινης βίβλου», του εγγράφου εθνικής ασφάλειας, με τρόπο που θα εκλείψουν από αυτό οι έννοιες των εσωτερικών εχθρών είναι από τα σημαντικότερα στερεότυπα ταμπού στην Τουρκία.
Πολλοί έχουν αναφερθεί σε αυτά, τονίζοντας ότι δίχως την αναθεώρησή τους δεν μπορεί να μιλά κανείς για εξάλειψη της δεδομένης ή δυνάμει επέμβασης του στρατού στα πολιτικά. Ουδείς όμως δεν έκανε μέχρι σήμερα κάποια βήματα.
Η σημερινή πολιτική εξουσία δηλώνει τώρα ότι θα ασχοληθεί με όλα αυτά, πράγμα που κατ’ αρχήν είναι βήμα απομιλιταροποίησης. Το ερώτημα είναι αν θα εξελιχθεί και σε βήμα εκδημοκρατισμού. Διότι εάν, όπως είπαμε στην αρχή, φορτωθεί όλη η φαρέτρα της αντιδημοκρατικής στάσης στην πλάτη των ενόπλων δυνάμεων, θα δημιουργηθεί το ερώτημα μήπως αυτό ανοίγει τελικά τον δρόμο για τη δημοκρατία, όπως την ορίζει όμως ο καθένας, με υποκειμενικά κριτήρια, ή αν θέλετε όπως την ορίζει τη δημοκρατία η εξουσία. Παράδειγμα για το τι σημαίνει δημοκρατία για τον δήμο και τι για την εξουσία δεν θα αναφέρω από την Τουρκία. Μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό το να αναφέρει κανείς παραδείγματα από την ίδια την Τουρκία, προσφεύγοντας για παράδειγμα σε επιχειρήματα περί αντιδημοκρατικής μορφής του πολιτικού Ισλάμ.
Οπως και να το κάνει κανείς, η προσφυγή αυτή θα έχει αναπόφευκτα ιδεολογικές διαστάσεις. Θα λάβω υπόψη όμως ένα θέμα που συζητείται και στην Τουρκία. Ενα από αυτά που θεσμοθετήθηκαν στην Τουρκία το 1997 με την επιβολή των στρατιωτικών και τη σταδιακή πτώση της τότε κυβέρνησης του Νετζμετίν Ερμπακάν, ήταν και το «Πρωτόκολλο Αλληλοβοήθειας Ασφάλειας και Τάξης». Αυτό προέβλεπε τη συνδρομή στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση κοινωνικών ταραχών. Υστερα από έντονες συζητήσεις που υπήρξαν τις τελευταίες μέρες, το εν λόγω πρωτόκολλο καταργήθηκε τελικά την περασμένη Πέμπτη. Το θέμα τώρα δεν είναι γιατί, πώς και με ποιο σκοπό έγινε η κατάργηση στην Τουρκία.
Το θέμα είναι ότι στη Γερμανία πρόκειται να ψηφιστεί νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων για καταστολή. Αν δεν σας ικανοποιεί αυτό, θα αναφέρω άλλο ένα, πιο οικείο παράδειγμα. Η ίδια μονάδα, στρατιωτική και κατασταλτική, υπάρχει από το 2004 και στην Ελλάδα. Η «Μονάδα Καταστολής Πλήθους». Το πρόβλημα, μεγαλύτερο κι από την ύπαρξη της μονάδας αυτής, έχει να κάνει με το εξής ερώτημα: Πόσοι Ελληνες πολίτες γνωρίζουν κάτι για τη μονάδα;

Read more...

Ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων πετρελαϊκών κοιτασμάτων νότια του Καστελόριζου: Ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης ή νέα εστία έντασης;


Σύμφωνα με αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Το Ποντίκι, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, στα μέσα του περασμένου μήνα, πληροφορήθηκαν από αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες ότι στην περιοχή νότια του Καστελόριζου έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη μεγάλων και εκμεταλλεύσιμων πετρελαϊκών κοιτασμάτων. H πληροφορία για την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων έφθασε από τη Μόσχα μετά από επισταμένη μελέτη δορυφορικών λήψεων της περιοχής και ενδελεχή επιστημονική ανάλυση των δεδομένων.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η πληροφορία για την ύπαρξη πετρελαϊκών αποθεμάτων σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή σχετίζεται και με την απάντηση του πρωθυπουργού στον Tούρκο ομόλογό του Erdogan. Συγκεκριμένα, στην απαντητική επιστολή Παπανδρέου τονίζεται χαρακτηριστικά "ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεων μας".

Σύμφωνα με πολιτικούς παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, η ελληνική κυβέρνηση αξιολογεί ως εξαιρετικά επικίνδυνη την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή που εκτείνεται νοτίως του Καστελόριζου, λόγω της εντατικής και συντονισμένης προσπάθειας της Άγκυρας να θέσεις υπό αμφισβήτησει την Ελληνικής Ζώνη Οικονομικής Εκμετάλλευστης στην περιοχή.
Το Καστελόριζο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη στρατηγική σημασία καθώς αποτελεί σημείο οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο. Γι’ αυτό το λόγο η Τουρκία είχε ζητήσει από την Αίγυπτο να μη λάβει υπόψη το Καστελόριζο, στις διαπραγματεύσεις της με την Ελλάδα, για την σχετική οριοθέτηση στη περιοχή. Η Τουρκία έχει ήδη οριοθετήσει αυθαίρετα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη την οποία διεκδικεί μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου καθώς επίσης έχει ορίσει επί χάρτου τρεις περιοχές έρευνας για την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) από το 2007. Μία εξ αυτών κόντεψε να προκαλέσει ελληνοτουρκικό θερμό επεισόδιο: Mεταξύ 14-18 Νοεμβρίου 2008 σημειώθηκε ένταση στη περιοχή όταν το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος MALENE OSTERVOLD προσπάθησε να πραγματοποιήσει γεωφυσικές έρευνες τουρκικών συμφερόντων, συνοδευόμενο από την φρεγάτα Gediz (F-495) κλάσης Ο.Η. Ρerry του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK) εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συγκεκριμένα 80 ν.μ. νοτίως του Καστελόριζου (ή 25 ν.μ. ανατολικά της ορίου γραμμής του FIR Αθηνών). Στην περιοχή έσπευσε η κανονιοφόρος ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ του Πολεμικού Ναυτικού και σημειώθηκε επεισόδιο όταν η τουρκική φρεγάτα προσέγγισε με επικίνδυνους ελιγμούς και προσπάθησε να διεμβολήσει το ελληνικό πλοίο. Υπό το φόβο κλιμάκωσης της έντασης σε κρίση, αποφασίστηκε από την τότε ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων, να μην ανακοινωθεί το παραμικρό για το επεισόδι. Παρενθετικά σημειώνεται ότι η Νορβηγία θεωρείται παγκοσμίως κορυφαία σε επίπεδο θαλάσσιων ερευνών για εξεύρεση πετρελαίου.
Aξίζει να αναφερθεί ένα δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της 28ης Νοεμβρίου 2008, σύμφωνα με το οποίο στο ακριτικό νησί των 200 κατοίκων έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία 1.500 αμφιλεγόμενες συμβολαιογραφικές πράξεις μετεγγραφής ακινήτων, οι περισσότερες από τις οποίες σε αλλοδαπούς και ξένες εταιρίες αμφιλεγόμενης ταυτότητας ενώ εκφράζονται φόβοι ότι στη συνέχεια μεταγράφτηκαν με ιδιωτικά συμφωνητικά σε ιδιώτες και εταιρίες της Τουρκίας.
Μεταξύ 17-21 Αυγούστου 2009 πραγματοποιήθηκε η τριεθνής άσκησης έρευνας και διάσωσης μεταξύ Τουρκίας, Ισραήλ και ΗΠΑ, με την επωνυμία "Reliant Mermaid Χ" («Αξιόπιστη Γοργόνα») στα διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελλορίζου και εντός του FIR Αθηνών. Στην επίσημη ιστοσελίδα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) αναρτήθηκε σχετική ανακοίνωση, η οποία έκανε λόγο για διεξαγωγή της άσκησης σε "τουρκικά ύδατα". Το γεγονός αυτό εντοπίστηκε εγκαίρως από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και μέσω του Έλληνα επιτετραμμένου στο Τελ Αβίβ υποβλήθηκε προφορικό διάβημα την περασμένη Κυριακή στην ισραηλινή πλευρά, η οποία, αφού παραδέχτηκε το λάθος, που προφανώς οφειλόταν στη ...μονομερή ενημέρωση της τουρκικής πλευράς, έσπευσε να διορθώσει τη σχετική ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι η άσκηση πραγματοποιείται αόριστα "σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".
Είχαν προηγηθεί στη περιοχή της Ρω τουρκικές ψυχολογικές επιχειρήσεις με αποστολή "δημοσιογράφων", οι οποίοι φωτογράφιζαν τις εγκαταστάσεις και τα φυλάκια του νησιού και αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα, η οποία καταγράφηκε με το ατύχημα της τουρκικής κορβέτας Βodrum (F-501) κλάσης Α69.
Παιχνίδια πολέμου και οικονομική χειραγώγηση με οσμή υδρογονανθράκων
Όταν ο μακαρίτης Τάσσος Παπαδόπουλος ζητούσε με εμμονή και επιμονή από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να προχωρήσει η Ελλάδα στον προσδιορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από το Καστελόριζο και προς τον Νότο, ήξερε τι έκανε. Η αποκάλυψη για ύπαρξη πετρελαικών κοιτασμάτων στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή του Καστελόριζου δημιουργεί ένα γεωπολιτικό σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, αν συσχετιστεί με την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας και τις ευρύτερες γεωπολιτικές κινήσεις στη Μεσόγειο. Ενδεικτικά αναφέρονται:
1. Η κλιμάκωση της πίεσης των Ευρωπαίων Εταίρων για περιοριστική οικονομική πολιτική, τα στοχευμένα δημοσιεύματα από τον ευρωπαικό Τύπο και τις απειλές για ενδεχόμενη αποπομπή της Ελλάδας από την ΟΝΕ.
2. Η ρυμούλκηση της Ελληνικής Οικονομίας από τις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή εξαγοράς του ελληνικού χρέους στην αμερικανο-εβραικών συμφερόντων επενδυτική εταιρία Goldman Sachs.
3. H ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα και η αυξανόμενη παρουσία του Ρωσικού Στόλου στη Μεσόγειο.
Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά και ειδικότερα η ύπαρξη κερδοφόρων (πρωτίστως για τις εταιρίες) πετρελαικών κοιτασμάτων σε μια "αδιευκρίνιστης κυριαρχίας" περιοχή μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου;
Σύμφωνα με την εκτίμηση αρμόδιου κυβερνητικού παράγοντα που επικαλείται εφημερίδα, μια τέτοια παράμετρος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε θερμό επεισόδιο με τη Τουρκία, προκειμένου στη συνέχεια να διευκρινιστούν οι ασάφειες περί κυριαρχίας. Κατά μία παραλλαγή αυτής της άποψης, η ενδεχόμενη πίεση για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων με την εμπλοκή συγκεκριμένων εταιριών (βλ. Chevron στη Κύπρο), μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας που προωθούν Παπανδρέου και Erdogan. Με άλλα λόγια, η υφαλοκρηπίδα δε θα μείνει ακέραιη, συμπεραίνει ορθώς το δημοσίευμα.

Read more...

Νέος Τούρκος Πρέσβης στην Ουάσινγκτον


Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Namık Tan διορίστηκε Πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Προηγούμενος πρέσβης ήταν ο Nabi Şensoy.

Ο Namık Tan ο οποίος είχε υπηρετήσει και παλιότερα στην Ουάσινγκτον, αμέσως πριν διοριστεί υφυπουργός Εξωτερικών, είχε διατελέσει Πρέσβης στο Τελ Αβίβ.


Read more...

Έκκληση του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών προς Άγκυρα: Επιστρέψτε στην παλαιά σας πολιτική!


Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Avigdor Lieberman μπορεί να επέκρινε την Τουρκία για τις συνεχείς δημόσιες καταδίκες της ισραηλινής πολιτικής απέναντι στους παλαιστινίους, λέγοντας πως η Άγκυρα δεν μπορεί να συνεχίσει να κτυπά το Τελ Αβίβ με κάθε ευκαιρία, από την άλλη όμως παρακαλεί την Άγκυρα να επιστρέψει στην παλαιά πολιτική της απέναντι στη χώρα του. .

«Κάθε εβδομάδα καταδικάζουν το Ισραήλ, λένε πως οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν γενοκτονία, αποκαλώντας κάθε επιχείρηση για να προστατέψουμε τους πολίτες μας έγκλημα κατά της ανθρωπότητας...Αυτή η καθαρά αντιισραηλινή πολιτική δεν μπορεί να συνεχίζεται κάθε εβδομάδα».

Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε ο ισραηλινός επίσημος στην τηλεόραση του Αζερμπαιτζάν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη χώρα. Παρά όμως τις ευθείς τουρκικές απειλές ο Lieberman επέμεινε πρακτικά κάνοντας...έκκληση στην Τουρκία να επιστρέψει στην παλαιά πολιτική απέναντι στο Ισραήλ και εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του για την αλλαγή αυτή της στάσης της Τουρκίας.

«Οι πρόσφατες αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ήταν αναπάντεχες για εμάς και όχι ακριβώς ξεκάθαρες. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας στο προηγούμενο έμπιστο επίπεδο και να διατηρήσουμε τη στενή συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα». είπε ο ισραηλινός υπουργός.

Read more...

Έκθεση RAND: "Είμαστε κοντά σε ελληνοτουρκική σύγκρουση"


Έκθεση του αμερικανικού ιδρύματος στρατηγικών ερευνών RAND, το οποίο χρηματοδοτείται από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και συντάχθηκε στην Ουάσιγκτον πριν ένα μήνα, παρουσιάζει ως "μεγάλο τον κίνδυνο "θερμής" ελληνοτουρκικής σύγκρουσης στο Αιγαίο, η οποία θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση ανατολή και τον Καύκασο". Στην αμερικανική έκθεση αναφέρεται πως «παρά το γεγονός ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις έχουν σημαντικά βελτιωθεί από το 1999, οι διαφορές στο Αιγαίο εξακολουθούν να καταστρέφουν τις διμερείς σχέσεις κι αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο».

«Μέχρις ότου οι διαφορές αυτές επιλυθούν, υπάρχει κίνδυνος πως κάποιο επεισόδιο (όπως το 2006) θα μπορούσε να κλιμακωθεί εκτός ελέγχου και να οδηγήσει σε σύγκρουση, όπως σχεδόν συνέβη για τις βραχονησίδες Ιμια/Καρντάκ τον Φεβρουάριο του '96», σημειώνεται.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα «οι Ην. Πολιτείες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους να κάνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο», λέει το RAND και σημειώνεται πως ο αριθμός των παραβιάσεων και επεισοδίων από την Τουρκία έχει αυξηθεί σε επικίνδυνο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα παρατίθενται στοιχεία αναχαιτίσεων τουρκικών αεροσκαφών που "ανέρχονται σε 161 (σ.σ. εδώ δεν είναι καλά πληροφορήμένοι. αφού οι αναχαιτίσεις είναι δεκαπλάσιες, εκτός κι αναφέρεται σε ημέρες αναχαιτίσεων) φορές το πρώτο εξάμηνο του 2009" και των ελληνικών καταγγελιών για υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα νησιά.

«Σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στη συνοχή του και στην αποστολή του στο Αφγανιστάν και στον μετα-σοβιετικό χώρο, το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια διχάζουσα κρίση στο Αιγαίο», αναφέρεται στην έκθεση του RAND που υποδεικνύει λύση με ΝΑΤΟϊκή μεσολάβηση.

Η έκθεση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει όσους θεωρούν ότι τα τελευταία δύο χρόνια η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει επιστρέψει εν πολλοίς στα χρόνια πριν το 1999. Η χθεσινή υπέρπτηση των τουρκικών μαχητικών επάνω από το Φαρμακονήσι, αλλά κι οι αποκαλύψεις για το σχέδιο εισβολής "Βαριοπούλα" το 2003 στον Έβρο είναι χαρακτηριστικές του κινδύνου που ελλοχεύει.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP