Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Νέες παρενοχλήσεις επικαλείται η Τουρκία στο Αιγαίο


Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, στη στήλη περί παραβιάσεων του εναερίου χώρου, στις 6/7/2009 τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίσθηκαν τρεις φορές, δυτικά και ΒΔ της Λέσβου, από ελληνικά F-16 και Μ-2000 , που απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια της Λήμνου, της Νέας Αγχιάλου και της Τανάγρας.


Read more...

Μπαγίς : Η σχολή της Χάλκης είναι εσωτερικό θέμα


Η Milliyet σε τρίστηλο των εσωτερικών σελίδων και με τον τίτλο :«Ο Μπαγίς είπε : Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι εσωτερικό θέμα» αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας και Διαπραγματευτή με την Ε. Ε. Εγκεμέν Μπαγίς όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας - Ε. Ε., το Κυπριακό και το θέμα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στην Χάλκη, όπως σας αποστείλαμε με τα παραπάνω σχετικά.

Η Sabah αναφέρεται στις ίδιες δηλώσεις στις εσωτερικές σελίδες και σε τρίστηλο με τον τίτλο :«Δεν έχουν σημασία τα Κεφάλαια αλλά οι μεταρρυθμίσεις».

Η Vatan δημοσιεύει τις δηλώσεις Μπαγίς σε τρίστηλο των εσωτερικών σελίδων με τον τίτλο :«Η Ε. Ε. αποτελεί εγγύηση για όσους φοβούνται την Σαρία και το πραξικόπημα».

Η Aksam δημοσιεύει τις δηλώσεις Μπαγίς στις εσωτερικές σελίδες και σε δίστηλο με τον τίτλο :«Ο δρόμος της Ε. Ε. περνάει από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση».

Τον ίδιο τίτλο χρησιμοποιεί η Turkiye σε δίστηλο της πρώτης σελίδας και οι δηλώσεις Μπαγίς δημοσιεύονται στην συνέχεια σε τρίστηλο των εσωτερικών σελίδων.
Η Yeni Safak αναφέρεται στις δηλώσεις Μπαγίς στις εσωτερικές σελίδες με τον δίστηλο τίτλο :«Για ταγκό χρειάζονται δυο άτομα».

Η Zaman δημοσιεύει τις δηλώσεις Μπαγίς σε τετράστηλο των εσωτερικών σελίδων με τον τίτλο :«Ο δρόμος της Ε. Ε. περνάει από την Βουλή».

Η Bugun δημοσιεύει τις δηλώσεις σε δίστηλο των εσωτερικών σελίδων με τον ίδιο τίτλο.

Η Referans παραθέτει τις δηλώσεις Μπαγίς σε δίστηλο των εσωτερικών σελίδων με τον τίτλο : «Ατού Δ. Θράκης για την Θεολογική Σχολή».


Read more...

Συνελήφθησαν περισσότεροι από 150 λαθρομετανάστες στην Ανδριανούπολη


Στην Τουρκία, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν πρόσφατα περισσότερους από 150 λαθρομετανάστες. Την Κυριακή και τη Δευτέρα, φρουροί συνέλαβαν 121 λαθρομετανάστες από την Παλαιστίνη, τη Μαλαισία, τη Σομαλία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία και την Αλγερία, ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Ελλάδα, από την περιοχή της Ανδριανούπολης.

Σε άλλη επιχείρηση, την Δευτέρα, στην Προύσα, μονάδες της Στρατοχωροφυλακής συνέλαβαν 47 λαθρομετανάστες, μαλαισιανής καταγωγής, καταλήγει το δημοσίευμα.


Read more...

Ο τουρκικός τύοπος για τα γεγονότα στην Κίνα


Ο Τύπος δίνει σήμερα ευρεία δημοσιότητα στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Σίντζαν της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Κίνας άνοιξαν πυρά στους διαμαρτυρόμενους Ουϊγούρους Τούρκους με συνέπεια να γεμίσουν οι δρόμοι πτώματα. Τα γεγονότα συνεχίζονται και δεν μπορούν να παρεμποδιστούν. Η ένταση είχε ξεκινήσει από μια φιλονικία που ξέσπασε μεταξύ Κινέζων και Ουιγούρων Τούρκων σε εργοστάσιο και μετατράπηκε – όπως γράφει – σε εθνική σύγκρουση. Μετά τις συγκρούσεις που έγιναν επιβλήθηκε από τις κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύκτα.

Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε ακόμη σοβαρή αντίδραση από τον κόσμο στη σφαγή που έγινε στο Σίντζαν και εκείνο που διατυπώνεται είναι μόνον ότι τα γεγονότα παρακολουθούνται με ανησυχία.


Η Yeni Şafak στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Νταβούτογλου: Παρακολουθούμε με ανησυχία τα διαδραματιζόμενα» γράφει ότι ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου ανέφερε πως παρακολουθούν με βαθιά θλίψη και ανησυχία τα γεγονότα τα οποία διαδραματίζονται στην Ουρούμτσι, όπου μετά από επέμβαση της Αστυνομίας έχασαν τη ζωή τους 156 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 800.

Ο Νταβούτογλου σε έκκλησή του προς την κυβέρνηση της Κίνας, ζήτησε να βρεθούν μια ώρα αρχύτερα οι υπαίτιοι και να εξασφαλιστεί στην περιοχή η ειρήνη και η ηρεμία.

Ο Τ/ΥΠΕΞ, αφού υπογράμμισε ότι η Τουρκία παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα γεγονότα, είπε: «Την τελευταία περίοδο οι σχέσεις μας με την Κίνα είναι καλές. Ελπίζουμε ότι θα σταματήσει η ένταση αυτή. Είμαστε έτοιμοι, ως κυβέρνηση, να συμβάλουμε στην ηρεμία που θα επέλθει στην περιοχή».

****
Η Türkiye στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Ο Κινέζος επιτετραμμένος εκλήθη στο Τ/ΥΠΕΞ» γράφει ότι η Άγκυρα, η οποία παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όσα διαδραματίζονται στην περιοχή Σίντζαν της Κίνας, κάλεσε τον επιτετραμμένο της Κίνας στην Άγκυρα στο Τ/ΥΠΕΞ και έλαβε πληροφορίες.

Ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΕΞ, Οζουγκεργκίν, ανέφερε ότι ο πρέσβης Τσεβίκοζ κάλεσε τον επιτετραμμένο της Κίνας και είχε μαζί του συνομιλία αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Στον επιτετραμμένο της Κίνας εκφράστηκε η λύπη και η ανησυχία που αισθανόμαστε λόγω των εξελίξεων αυτών.

Η ίδια εφημερίδα στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Μπαχτσελί: Η Τουρκία πρέπει να εκφράσει τη θέση της» γράφει ότι ο αρχηγός του ΜΗΡ, Μπαχτσελί, επέκρινε τη στάση την οποία τηρεί η κυβέρνηση του ΑΚΡ απέναντι σε όσα διαδραματίζονται στην περιοχή Σίντζαν και χαρακτήρισε ως «απερισκεψία» το γεγονός ότι δεν κάλεσε στο Τ/ΥΠΕΞ τον πρέσβη της Κίνας στην Άγκυρα, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί. Ο Μπαχτσελί απηύθυνε παράλληλα έκκληση στην κυβέρνηση, λέγοντας: «Η κυβέρνηση να θέσει την αποφασιστική της στάση στο μακελειό αυτό το οποίο έχει βαθύτατα τραυματίσει το τουρκικό έθνος κατά τρόπο που αρμόζει στην Τουρκία, καθώς και μια στάση όπως αυτή που τηρεί η διεθνής κοινότητα απέναντι στην Κίνα».

Η Yeni Şafak στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Συγκρούσεις μπροστά από την πρεσβεία της Κίνας» γράφει ότι χθες μπροστά από την πρεσβεία της Κίνας στην Άγκυρα διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για το μακελειό που πραγματοποιεί η Κίνα στο ανατολικό Τουρκιστάν, με συνέπεια να σημειωθούν συγκρούσεις μεταξύ Αστυνομίας και διαδηλωτών. Οι δυνάμεις ασφαλείας καταβάλλοντας μεγάλο κόπο κατόρθωσαν να ηρεμήσουν τους διαδηλωτές οι οποίοι εκσφενδόνιζαν εναντίον της πρεσβείας αυγά, πέτρες και ξύλα.

Read more...

Ο γερμανικός Τύπος για την ακύρωση της χρηματοδότησης του φράγματος Ιλισού στην Τουρκία


Σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται με ρεπορτάζ, τηλεγραφήματα και ανταποκρίσεις στην ακύρωση από τις κυβερνήσεις Γερμανίας, Αυστρίας και Ελβετίας της χρηματοδότησης του προγράμματος για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος Ιλισού στη νοτιοανατολική Τουρκία, εκφράζοντας ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές συνέπειες του έργου στην περιοχή. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται στην «πεισματάρικη», όπως τη χαρακτηρίζουν, απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει, παρά τη διακοπή της χρηματοδότησης από το εξωτερικό, στην υλοποίηση του προγράμματος με ίδιους πόρους, επισημαίνοντας όμως ότι της λείπουν οι αναγκαίοι πόροι. Οι τρεις εταιρείες ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων από τις χώρες Γερμανία, Ελβετία και Αυστρία, τονίζουν τα δημοσιεύματα, ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στο έργο, λόγω αδυναμίας της Τουρκίας να εκπληρώσει τα αναγκαία περιβαλλοντικά κριτήρια.


Read more...

Τουρκία: πολιτική δικαιοσύνη στους στρατιωτικούς


Όπως αναφέρεται σήμερα στον γραπτό Τύπο και στις ιστοσελίδες έφτασε στον Πρόεδρο Γκιούλ μετά τις απόψεις των στρατιωτικών και η Έκθεση της Κυβέρνησης σχετικά με τον τελευταίο νόμο, που περιμένει την έγκριση του Προέδρου Γκιούλ, σχετικά με την ρύθμιση, που ανοίγει τον δρόμο της πολιτικής δικαιοσύνης στους στρατιωτικούς. Ο Πρόεδρος Γκιούλ έχει περιθώριο μέχρι τις 14 Ιουλίου να επικυρώσει τον νόμο για να τεθεί σε εφαρμογή ή να ασκήσει βέτο και να τον αποστείλει και πάλι στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση για επανεξέταση.

Όπως τονίζεται η Κυβέρνηση με την Έκθεσή της, για την ρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο στους στρατιωτικούς για την πολιτική δικαιοσύνη, υποστηρίζει την ρύθμιση αυτή τονίζοντας πως ο νόμος δεν αντιτίθεται στο καταστατικό (της Βουλής) και ότι η ψηφοφορία έγινε σύμφωνα με τις αρχές που απαιτείται.

Στην Έκθεση υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση που ο νόμος επικυρωθεί από τον Πρόεδρο, θα γίνει προσφυγή από την αντιπολίτευση στο Συνταγματικό Δικαστήριο και παρουσιάζει προηγούμενα παραδείγματα σχετικά με αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Ακόμα υπενθυμίζεται η άποψη ότι του αν ένα αδίκημα λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του στρατιωτικού νόμου αυτό δεν σημαίνει πως η υπόθεση σχετικά με αυτό θα εκδικαστεί στο στρατιωτικό δικαστήριο.

Στην Έκθεση που έστειλε η Κυβέρνηση στο Προεδρικό Μέγαρο γίνεται αναφορά και στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ σχετικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και υπενθυμίζεται η απόφαση του ΕΔΑΔ ότι «η μοναδική χώρα στην οποία πολιτικοί δικάζονται σε στρατιωτικά δικαστήρια εν καιρώ ειρήνης είναι η Τουρκία και αυτά δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητα».

Read more...

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σχετικά με το αναμενόμενο 3ο κατηγορητήριο της υπόθεσης Εργκενεκόν



Όπως αναφέρεται στον Τύπο, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σχετικά με το αναμενόμενο 3ο κατηγορητήριο της υπόθεσης Εργκενεκόν, το οποίο λέγεται ότι θα αποσταλεί στην Εισαγγελεία της Κων/λης εντός της τρέχουσας εβδομάδος και λέγεται ακόμη ότι πρόκειται να ετοιμαστεί και 4ο κατηγορητήριο, σχετικά με την υπόθεση αυτή.


Read more...

Ερντογάν: η Τουρκία είναι ένα κράτος Δικαίου, κοσμικού χαρακτήρα....


0πως αναφέρεται στον Τύπο, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν, σε ομιλία του, σε τελετή αποφοίτησης, στην Ακαδημία της Αστυνομίας, έδωσε μηνύματα τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι «ένα κράτος Δικαίου, κοσμικού χαρακτήρα».

Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν επεσήμανε ότι μέχρι τώρα, δεν επέτρεψαν να παρασυρθούν ζωτικής σημασίας θεσμοί της χώρας, σε ανούσιες συζητήσεις και προστριβές και είπε πως η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στη δημοκρατία και έχει προσαρμοστεί σ΄ αυτήν.

Ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής:
«Εμείς, ως κυβέρνηση και ως πολιτική εξουσία, εκπληρώνουμε ότι αναλογεί σε μας. Την ίδια ευαισθησία περιμένουμε και από τους άλλους. Κανένας δεν θα πρέπει να ασκεί πολιτική, χρησιμοποιώντας την αστυνομία μας, τον στρατό μας και τη δικαστική εξουσία. Κανένας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί τους θεσμούς αυτούς, για τις πολιτικές διαμάχες και για εκστρατείες αμαύρωσης.

Η Τουρκία δεν είναι ούτε αστυνομικό κράτος, ούτε και στρατιωτικό. Η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό, κοσμικό και κοινωνικό κράτος δικαίου. Εσείς, θα πρέπει να αγκαλιάσετε τη δημοκρατία μας, σαν σύνολο και να την ανυψώσετε. Είμαι πεπεισμένος ότι θα προστατεύσετε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα επιτρέψετε βασανιστήρια, επιδεικνύοντας στοργή στον κάθε πολίτη.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, με ομοψυχία και ενότητα. Η Τουρκία βρίσκεται σε μία δύσκολη γεωγραφική θέση, στην οποία οι ισορροπίες αλλάζουν πολύ συχνά. Βρισκόμαστε ακριβώς δίπλα σε μία περιοχή, στην οποία συνεχίζονται οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις και επικρατεί τρομοκρατία. Σε μία τέτοια δύσκολη γεωγραφική θέση, οι δυνάμεις ασφαλείας μας, εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους, με τον καλύτερο τρόπο.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της μαφίας και των συμμοριών, μέχρι να εξασφαλίσουμε αποτέλεσμα. Μην ξεχνάτε ότι η Παιδεία δεν τελειώνει με την αποφοίτηση, αλλά είναι ένα χρονοδιάγραμμα που συνεχίζεται σε όλη μας τη ζωή. Πρέπει να καταβάλλετε προσπάθεια για την εξέλιξη του ατόμου σας, συνεχώς».

Read more...

Ο τουρκικός λαός αισθάνεται τον εαυτό του πολύ κοντά στο λαό των Ουϊγούρων


H υπ΄ αριθμό 118 Ανακοίνωση της Δ/νσης Πληροφοριών του Τ/ΥΠΕΞ, που εκδόθηκε σήμερα, 8-7-2009, έχει ως εξής:

// Τα γεγονότα που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιοχής Ουϊγκούρ του Σίντζαν της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, στις 5 Ιουλίου, προκάλεσαν βαθειά λύπη και ανησυχία στη χώρα μας και στην κοινή μας γνώμη. Καταφθάνουν πληροφορίες ότι τα γεγονότα δεν έχουν αποκλιμακωθεί πλήρως και συνεχίζεται η ένταση μεταξύ των εθνοτικών ομάδων. Η κατάσταση αυτή αυξάνει την ανησυχία μας. Ο τουρκικός λαός αισθάνεται τον εαυτό του πολύ κοντά στο λαό των Ουϊγούρων, με τους οποίους έχει συγγενικούς δεσμούς και συμμερίζεται τον πόνο τους. Ο λαός των Ουϊγούρων, ο οποίος ζεί στην Αυτόνομη Περιοχή Ουϊγκούρ του Σιντζάν της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αποτελεί μία ισχυρή γέφυρα φιλίας, μεταξύ Τουρκίας και Κίνας. Μας προξενεί μεγάλη λύπη, το γεγονός ότι τα επεισόδια κατέληξαν στον θάνατο περισσότερων από 150 ατόμων και στον τραυματισμό περισσότερων από 1.000 ατόμων.

Από το Υπουργείο μας, όταν τα γεγονότα έγιναν γνωστά, εξεδόθη Ανακοίνωση και διατυπώθηκε η ανησυχία μας. Ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Κίνας στην Άγκυρα, κλήθηκε στο Υπουργείο μας και ζητήθηκαν από τον ίδιο, λεπτομερείς πληροφορίες, οι οποίες ελήφθησαν. Διατυπώθηκε ξεκάθαρα από πλευράς μας, η λύπη που αισθανόμαστε και η ανησυχία και εκφράστηκε ξεκάθαρα η προσδοκία μας, όσον αφορά την εξακρίβωση, το συντομότερο δυνατό, των υπαιτίων και την παραπομπή αυτών, στη Δικαιοσύνη.

Είναι γνωστό ότι, έγινε επικριτική Ανακοίνωση σχετικά με τα γεγονότα και από την Ύπατο Αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Σήμερα, η Τουρκία, με την ευκαιρία της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, διατύπωσε ανησυχίες σχετικά με το θέμα, στο Κοινό Ανακοινωθέν που εξεδόθη στην Κων/λη. Θα πρέπει να εκλαμβάνεται φυσιολογικό το γεγονός ότι η Τουρκία παρακολουθεί το θέμα αυτό. Πιστεύουμε ότι, για την μη κλιμάκωση των γεγονότων, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενες ομάδες να συμπεριφέρονται με σύνεση, έτσι ώστε να παρεμποδίσουν την κλιμάκωση και τις νέες εντάσεις, συμπεριφερόμενες με ωριμότητα. Ελπίζουμε πως και οι Κινέζοι αρμόδιοι θα συμπεριφερθούν με προσοχή, κατά τρόπο που δεν θα παραβιάζουν τους κανόνες και τις αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχοντας σε πρώτη θέση την ασφάλεια ζωής των απλών πολιτών, κατά τις προσπάθειές τους για την κατοχύρωση της τάξης και της σταθερότητας.//

Read more...

Με την λεοντή της φιλίας το περιοδικό του Μπατί Τράκυα




Με ένα εξώφυλλο που και σημειολογικά επικαλείται την φιλία ως γέφυρα που ενώνει τις δύο χώρες, το γνωστό περιοδικό του συλλόγου Δυτικοθρακιωτών Κωνσταντινούπολης που στην τελευταία του έκδοση επικαλείται τα σημεία που μας ενώνουν δημοσιεύει μηνύματα υποστηρίζοντας την ελληνοτουρκική φιλία.

Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σε μια ακραιφνή δημοσιογραφία επιδίδεται ο μειονοτικός τύπος ακολουθώντας την δική του γραμμή, πολλές φορές με μια υστερία γύρω από τα ζητήματα που θίγει ως αιτήματα της μειονότητας και την γνωστή «πιπίλα» της εθνικής συνείδησης και των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων ή των εκλογών των μουφτήδων σε μια χώρα που κάθε υπερβολή τα ανέχεται όλα. Είναι ο τύπος που δεν θα τον δείτε να κρέμεται σε κανένα περίπτερο, που κυκλοφορεί εν είδη φέιγ βολάν πόρτα-πόρτα που όμως ασκεί τον δικό του ρόλο στον επηρεασμό της κοινής γνώμης, που απέχει συστηματικά από τα τοπικά δρώμενα αν δεν αφορούν αμιγώς τους τουρκόφωνους.


ΠΩΣ ΤΟ ΕΙΔΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι των Βαλκανίων συναντήθηκαν στο Κόσσοβο
Εξέδοσαν μανιφέστο με πρωτοβουλίες και δράσεις που ετοιμάζουν
Η τρίτη συνάντηση θα γίνει στην Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε στο Κόσσοβο η δεύτερη συνάντηση δημοσιογράφων με θέμα την «Ενσωμάτωση των Τούρκων δημοσιογράφων των Βαλκανίων στην Ε.Ε.» η οποία συνδιοργανώθηκε από τον σύλλογο δημοσιογράφων νοτιοανατολικής Ευρώπης και τον σύλλογο Τούρκων δημοσιογράφων του Κοσσόβου. Στο ψήφισμα που εκδόθηκε μετά την συνάντηση, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη διεθνής διοργάνωση στην ιστορία της δημοκρατίας του Κοσσόβου στον τομέα του Τύπου, επισημάνθηκαν τα προβλήματα των Τούρκων δημοσιογράφων των Βαλκανίων και αναζητήθηκαν τρόποι για την επίλυσή τους. Επίσης, αποφασίστηκε η τρίτη συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Οι δημοσιογράφοι από την Τουρκία επισκέφτηκαν την τουρκική στρατιωτική μονάδα στο Πρίζρεν.

Η πρώτη «συνάντηση Τούρκων δημοσιογράφων των Βαλκανίων» είχε πραγματοποιηθεί στην Αδριανούπολη. Στη δεύτερη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Grand Hotel στην πρωτεύουσα Πρίστινα του Κοσσόβου, συμμετείχαν δημοσιογράφοι από την Τουρκία, το Κόσσοβο, την Ρουμανία, την "Μακεδονία", την Σερβία και την Ελλάδα. Στη συνάντηση, η οποία είχε μεγάλη απήχηση στο Κόσσοβο, συμμετείχαν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού του Κοσσόβου Shajip Muja, ο επιτετραμμένος της τουρκικής πρεσβείας στο Κόσσοβο Ντογάν Ισίκ και παράλληλα μεγάλος αριθμός Κοσσοβάρων δημοσιογράφων.

Για το ψήφισμα των αποτελεσμάτων, μετά την συνάντηση στην Πρίστινα, επιλέχτηκε η πόλη Πρίζρεν όπου ζουν πολλοί Τούρκοι.
Στο ψήφισμά τους οι σύνεδροι, οι οποίοι συναντήθηκαν στην αίθουσα του συλλόγου πολιτισμού και τέχνης του Πρίζρεν, τόνισαν τα προβλήματα των Τούρκων δημοσιογράφων στα Βαλκάνια και τις λύσεις αυτών.

Στο ψήφισμα των δέκα άρθρων του συνεδρίου, που ετοιμάστηκε από 48 γενικούς διευθυντές εκδόσεων από 19 χώρες της Ευρώπης αποφασίστηκε να στηριχθεί το έγγραφο «η Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ελευθερία του Τύπου». Με εισήγηση των δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην συνάντηση το ψήφισμα υπέγραψαν ο πρόεδρος του συλλόγου δημοσιογράφων νοτιοανατολικής Ευρώπης Μπουλέντ Αϊάν και ο πρόεδρος του συλλόγου Τούρκων δημοσιογράφων του Κοσσόβου Ιμπραχήμ Ασλάν.

Η τελική μορφή του ψηφίσματος έχει ως εξής:

«Πρέπει να παγιωθεί η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των τουρκικών φορέων των ΜΜΕ στα Βαλκάνια και των δημοσιογράφων. Πρέπει να επιταχυνθούν οι εργασίες ίδρυσης βαλκανικού πρακτορείου ειδήσεων, όπως είχε αποφασιστεί στην προηγούμενη συνάντηση. Πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας που θα περιλαμβάνει ειδήσεις από τις χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Συνάντηση Τούρκων δημοσιογράφων στα Βαλκάνια», η οποία και θα αποτελέσει πηγή εισοδήματος για τους συναδέλφους μας.

Λαμβάνοντας υπόψη και την σημασία που έχουν τα ΜΜΕ στην διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας στα Βαλκάνια, πρέπει να αναπτυχθούν τα ΜΜΕ που απευθύνονται στις μειονότητες και να αναζητηθεί υποστήριξη από σχετικά ιδρύματα και φορείς. Πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες και να ετοιμασθούν σχέδια, ώστε να επωφεληθούν από τα κονδύλια της Ε.Ε. Πρέπει να γίνει αγώνας σχετικά με τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» με τα οποία έρχονται κατά καιρούς αντιμέτωποι και οι δημοσιογράφοι των χωρών της ΕΕ και διάφορες εθνικές ομάδες. Παράλληλα, με την υποστήριξη που θα παρέχουν άτομα και φορείς άλλων χωρών για την επανέκδοση μιας τουρκικής εφημερίδας στην χώρα αυτή, δεδομένου ότι έχουν κλείσει οι εφημερίδες που εκδίδονταν στην τουρκική στο Κόσσοβο, πρέπει σχετικά με το θέμα να γίνουν διαβήματα προς τους αρμόδιους φορείς. Για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στο θέμα έκδοσης βίζας για τους Τούρκους δημοσιογράφους των Βαλκανίων, πρέπει να υπάρξει στήριξη από τις επαγγελματικές οργανώσεις και γραπτό αίτημα προς τα προξενεία και τις πρεσβείες των χωρών για τις οποίες ζητείται βίζα, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες διευκολύνσεις. Πρέπει να ξεκινήσουν όσο νωρίτερα γίνεται διαβήματα για την ίδρυση επαγγελματικών φορέων, όπως συλλόγων και ενώσεων, στις χώρες των Βαλκανίων όπου υπάρχουν τουρκικά ΜΜΕ, αλλά οι δημοσιογράφοι δεν είναι οργανωμένοι.
Πρέπει οι εργασίες στο θέμα της ίδρυσης Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων των Βαλκανίων, το οποίο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, ταχέως να περατωθούν. Πρέπει να γίνουν διαβήματα και να ξεκινήσουν οι διοργανώσεις για την τρίτη Συνάντηση των Τούρκων δημοσιογράφων των Βαλκανίων, η οποία αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα».
Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στην συνάντηση επισκέφθηκαν το Τάγμα της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης του Κοσσόβου που υπηρετεί ως ειρηνευτική δύναμη στο Πρίζρεν. Ο διοικητής του τάγματος, αντισυνταγματάρχης πεζικού, Μεχμέτ Νάϊζ Γιγίτ υποδέχτηκε τους δημοσιογράφους και τους ενημέρωσε σχετικά με τις δραστηριότητές τους. Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν και το μαυσωλείο Σουλτάν Μουράτ που βρίσκεται στον δρόμο για την Μιτρόβιτσα.

ΓΡΑΨΑΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Αγιάν, πρόεδρος του συλλόγου δημοσιογράφων νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την συνάντηση που είναι η συνέχεια εκείνης που προηγήθηκε στην Αδριανούπολη, είπε: «Οι εργασίες που ξεκινήσαμε οι Τούρκοι δημοσιογράφοι κατά την συνάντησή μας στην Αδριανούπολη για να αναζητηθεί λύση στα προβλήματά μας και να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ μας, στο Κόσσοβο επιταχύνθηκαν. Πιστεύουμε ότι ο ρυθμός των εργασιών μας θα ενταθεί περισσότερο».
Ο Ασλάν, πρόεδρος των Τούρκων δημοσιογράφων του Κοσσόβου είπε: «Από την ίδρυση της δημοκρατίας του Κοσσόβου, αυτή ήταν η πρώτη διεθνής συνάντηση στον τομέα των ΜΜΕ κατά την οποία μαζί με τους συναδέλφους που κατέφθασαν από κάθε γωνιά των Βαλκανίων, κατά μία έννοια, γράψαμε ιστορία».
Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι πριν από την συνάντηση στο Κόσσοβο μετέβησαν στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας όπου συναντήθηκαν με τον Ιβάν Μπουνκόφ, γενικό διευθυντή και εκδότη της εφημερίδας «Νοβ Ζίβοτ» τον οποίον και συγχάρηκαν για την πρόσφατη εκλογή του ως προέδρου της Ένωσης Τοπικών ΜΜΕ της Βουλγαρίας.

Μετάφραση από την εφημερίδα Μπιρλίκ 16-06-2009

Read more...

Δύο εμπλοκές τουρκικών μαχητικών με την Π.Α


Έμπρακτη απάντηση στο ΚΥΣΕΑ, έδωσε σήμερα η τουρκική Αεροπορία με 12 παραβιάσεις και δύο εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά στο Αιγαίο.
Τρεις σχηματισμοί με 18 αεροσκάφη συνολικά, από τα οποία οκτώ οπλισμένα προχώρησαν σε 12 παραβιάσεις. Οκτώ τουρκικά ήταν οπλισμένα και δύο από αυτά ενεπλάκησαν σε αερομαχία με τα ελληνικά μαχητικά προτού αποχωρήσουν. Εγιναν και τρεις παραβιάσεις του ΕΕΧ.
Ολα αυτά στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, το οποίο συγκεντρώνει την προσοχή της τουρκικής Αεροπορίας το τελευταίο διάστημα.
Τμήμα είδήσεων www.defencenet.gr



Read more...

Συμφωνία Ευρωπαίων – Τουρκίας για τον Nabucco


Η Τουρκία κατέληξε σε συμφωνία με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, επί των όρων της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco.

Η διακρατική συμφωνία θα υπογραφεί στην Άγκυρα στις 13 Ιουλίου. Στο όλο σχέδιο συμμετέχουν η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Γερμανία.
Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή δεν στρέφεται κατά της ρωσικής Gazprom, ούτε εναντίον άλλων εταιρειών και πρέπει να ειδωθεί ότι θα λειτουργεί συμπληρωματικά του αντίστοιχου ρωσικού αγωγού.
Tμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr



Read more...

Δραστηριοποίηση της τράπεζας Ziraat στην Δ. Θράκη


Zaman
(7/6/2009)

Η Τράπεζα Ziraat, η οποία εδώ και αρκετό καιρό κατέβαλε προσπάθειες για το άνοιγμα υποκαταστημάτων της στην Ελλάδα, άρχισε να λαμβάνει το αντίτιμο των εργασιών της. Τόσο το υποκατάστημα της Κομοτηνής, όσο και της Αθήνας δέχθηκαν μεγάλο αριθμό πελατών.

Οι ‘’Τούρκοι’’ της δυτικής Θράκης οι οποίοι είχαν παραστεί στα εγκαίνια της Τράπεζας στην Κομοτηνή, στις 18/2/2009 νοικιάζοντας ακόμη και λεωφορεία, τώρα άρχισαν να διοχετεύουν και τα χρήματά τους. Εντός τεσσάρων μηνών 1.700 άτομα κατέθεσαν τα χρήματά τους και το ποσό το οποίο συγκεντρώθηκε ξεπέρασε τα δέκα εκατομμύρια ευρώ. Στην πόλη αυτή δεν ήταν μεγάλος ο αριθμός αυτών οι οποίοι ζήτησαν πίστωση. Όμως, στο υποκατάστημα της τράπεζας αυτής στην Αθήνα από το Φεβρουάριο μέχρι σήμερα άνοιξαν μόνον 150 λογαριασμοί καταθέσεων. Τα χρήματα που κατατέθηκαν δεν κατέστη δυνατό να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Όμως, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσω της τράπεζας αυτής, Τούρκοι συμπολίτες χρησιμοποίησαν πιστώσεις που εγγίζουν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Ανώτερος εκπρόσωπος ανέφερε ότι από τα υποκαταστήματα που άνοιξαν στην Ελλάδα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτό της Κομοτηνής, λέγοντας: «Σε σύντομο χρονικό διάστημα οι ομογενείς μας άρχισαν να μας εμπιστεύονται τις αποταμιεύσεις τους και μας ενθάρρυναν ώστε να ανοίξουμε και νέα υποκαταστήματα στη περιοχή των Βαλκανίων».

Read more...

Κινητοποιείται η Βουλγαρία εναντίον της Τουρκίας μέσω Ε.Ε.


Zaman
(7/6/2009)

Μετά τις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στη Βουλγαρία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα δεξιά κόμματα τα οποία αντιτίθενται στην Τουρκία είχαν μεγάλη επιτυχία, με αποτέλεσμα και στη ‘γείτονα’ Βουλγαρία να εξέλθουν νικητές των εκλογών αυτών τα κόμματα της Δεξιάς, αλλά και ο συνασπισμός των ακροδεξιών κομμάτων.


Η Ευρώπη μετά τα εκλογικά αποτελέσματα της Βουλγαρίας έχει διολισθήσει λίγο περισσότερο προς τα δεξιά. Τα κόμματα της Δεξιάς και της ακροδεξιάς που ενώθηκαν εναντίον της Τουρκίας όχι μόνον παρενοχλούν την τουρκική μειονότητα, αλλά αντιτίθενται και στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Τα κόμματα αυτά με τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία επενέβη στην εκλογική αναμέτρηση ανέφεραν ότι κατήγγειλαν την Άγκυρα στις Βρυξέλλες.

Στη Βουλγαρία αναμένεται όπως κυβέρνηση συσταθεί από τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα. Έτσι, η Βουλγαρία αναμένεται τώρα να αλλάξει πλευρά, αφού υποστήριζε μέχρι σήμερα την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., και επισημαίνεται ότι μπορεί να περάσει στο μέτωπο Σαρκοζύ – Μέρκελ.

Read more...

Ιράν, Συρία, Ιράκ και Τουρκία ενώνονται για το Κουρδικό


Akşam
(7/6/2009)

Ο επικεφαλής του ΡΚΚ, Μουράτ Καράγιλαν, ο οποίος κρύβεται στο όρος Καντίλ του Βορείου Ιράκ, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για μια περιεκτική επιχείρηση πέραν των συνόρων εναντίον του ΡΚΚ. Τόνισε ακόμη ότι για την επιχείρηση αυτή έχει ληφθεί και κοινή απόφαση μεταξύ Τουρκίας – Συρίας – Ιράν και Ιράκ και πως για την επιχείρηση αυτή καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να πείσουν και την κουρδική διοίκηση του Βορείου Ιράκ.

Ο Καραγιλάν τα προαναφερθέντα τα είπε μιλώντας στο ρ/σ «Η Φωνή της Ρωσίας».

Ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η Τουρκία διεξάγει μυστικές συνομιλίες για μια επιχείρηση εναντίον του ΡΚΚ από τέσσερις πλευρές. Η Συρία και το Ιράν αποδέχθηκαν το αίτημα της Τουρκίας. Οι Άραβες εκπρόσωποι της ιρανικής κυβέρνησης αν και τηρούν μια θετική στάση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εν τούτοις οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ αντιτίθενται στο σχέδιο αυτό. Για το θέμα αυτό η τουρκική κυβέρνηση με ορισμένες μυστικές αποστολές διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του Ιράκ. Ως αιτιολογικό αναφέρεται ότι το ΡΚΚ δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σε όλους και ότι αποτελεί μια μεγάλη απειλή».

Read more...

Σβήνει αμαχητί η... «Ελληνική Δημοκρατία»


"Το μεγαλύτερο κατόρθωμα δεν είναι να πολεμήσεις και να νικήσεις σε όλες σου τις μάχες. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα είναι να κάμψεις την αντίσταση του εχθρού, χωρίς να γίνει μάχη".
Σουν Τζού - Κινέζος φιλόσογος και στρατηγός, 5ος αιώνας π.χ.
Απόσπασμα από το κεφάλαιο "το σπαθί στην θήκη" του μνημειώδους έργου του "Η τέχνη του πολέμου"
Την ίδια ώρα που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξαγγέλει μία ακόμη εξοντωτική για το στράτευμα μείωση της στρατιωτικής θητείας και περιορισμό κονδυλίων για τους εξοπλισμούς την επόμενη πενταετία, η Άγκυρα συνεχίζει να εκδηλώνει το ζωηρότατο ενδιαφέρον της για την απόκτηση του ρωσικού αντιεροπορικού συστήματος S-400 Triumf!

Πρόκειται για ένα σύστημα, που θα έδιδε στην τουρκική πλευρά την δυνατότητα ελέγχου του εναερίου χώρου των γειτονικών της χωρών, της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς...
Η Τουρκία δεν αρκείται μόνο σε αυτό. Κάθε άλλο. Έχει επιδοθεί σε μία εξοπλιστική φρενίτιδα, άνευ προηγουμένου. Σε συνδυασμό δε, με την προώθηση εκ μέρους της, στιφών εποίκων (όχι απλώς λαθρομεταναστών πλέον) στην Ελληνική ενδοχώρα, η πίεση γίνεται κάτι περισσότερο από ασφυκτική. Μετατρέπεται σε δυνητικώς εκρηκτική!
Η πολιτική των "μηδενικών προβλημάτων" του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβουτόγλου (Δαυιδόγλου) και των "πασάδων" του βεβαίως, έχει την πλήρη υποστήριξη και της κυβέρνησης Καραμανλή ασφαλώς. Μην το παραβλέπουμε διόλου αυτό! Η αδράνεια εκ μέρους μας, είναι ό,τι το καλύτερο θα μπορούσε να ελπίζει και να επιζητά η άλλη πλευρά. Όπου παρατηρείται άλλωστε αδράνεια, εκεί κατόπιν αναπτύσσεται αταξία. Είναι νόμος της φυσικής...

Ασφυκτική πίεση σε όλα τα μέτωπα
Οι Τούρκοι - προσφάτως - κατά την διάρκεια της ασκήσεως EFES ("Έφεσσος") 2009, πέτυχαν της αερομεταφορά στο "πρώτο κύμα" ενός ολόκληρου τάγματος Ειδικών Δυνάμεων σε νησί, χρησιμοποιώντας 52 μεταφορικά ελικόπτερα AS 532 Cougar MK2 και S70 Black Hawk! Επίσης, όπως φαίνεται, προχωρούν στην απόκτηση ενός τουλάχιστον ελικοπτεροφόρου σκάφους, το οποίο θα χρησιμοποιείται και ως αποβατική πλατφόρμα αμφιβίων αρμάτων μάχης αλλά και ως κέντρο συντονισμού αποβατικών επιχειρήσεων.
Στον Έβρο, για πρώτη φορά από το 1922 (!) η Τουρκία, αρχίζει να αποκτά κι εκεί πλεονέκτημα. Έχει ολοκληρωθεί η προώθηση όλων των αρμάτων μάχης Leopard2A4 και M60T SabraIII, καθώς και των τουρκικής κατασκευής αυτοκινούμενων πυροβόλων Firtina T-155.
Το χειρότερο δε, είναι ότι προμηθεύεται - αλλά και κατασκευάζει η ίδια - γέφυρες εφόδου, για να προβεί σε βίαιη διάβαση του ποταμού! Η Τουρκία, ήδη είναι σε θέση να πετύχει την ζεύξη του Έβρου - ταυτοχρόνως - σε τέσσερα διαφορετικά σημεία επί ολοκλήρου του μετώπου.
Τα νέα συστήματα γεφύρωσης που αρχίζει να διαθέτει σιγά σιγά η Τουρκία, προορίζονται για χρήση από τις δυνάμεις που ενεργούν το πρώτο επιθετικό κύμα και συνεπώς χαρακτηρίζονται ως άκρως επιθετικά μέσα.
Εμείς; Δεν έχουμε "κατορθώσει" να προμηθευτούμε ή να παράξουμε ούτε τα απαραίτητα πυρομαχικά των 120 χιλιοστών για τα δικά μας άρματα μάχης Leopard 2 HEL και Leopard2A4 του Δ΄ Σώματος Στρατού! Οι τεθωρακισμένες ταξιαρχίες μας -αυτού του τύπου - είναι ως εκ τούτου, μη επιχειρησιακές!
Ο λόγος; Μα η νοοτροπία του υπευθύνου επί των εξοπλιστικών Ευάγγελου Βασιλάκου ασφαλώς, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2008 είπε επί λέξει στον νυν Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό (ΤΘ) Δημήτριο Γράψα, το ανεπανάληπτο: Σιγά κύριε Αρχηγέ, μην γίνει πόλεμος"!...
Και να φαντασθείτε, ότι απευθύνθηκε σε αξιωματικό του όπλου των τεθωρακισμένων! Τα συμπεράσματα, για το που οδεύουμε, δικά σας. Φαίνεται πάντως, πως οι πολιτικάντηδες των Αθηνών, μας παραδίδουν αμαχητί στηνσχηματιζόμενη νέα Οθωμανική "Αυτοκρατορία" και πως οι Τούρκοι στρατηγοί μας κατακτούν με το "σπαθί στην θήκη".

Νικόλαος Μακρής
elkosmos.gr

Read more...

Οι τούρκοι τα βάζουν με τους Κινέζους


Οι Τούρκοι έκαναν πάλι το θαύμα τους. Οι πράκτορες της ΜΙΤ στην πόλη Ουρούμκι, πρωτεύουσα της επαρχίας Ξινγιάνγκ της Κίνας, όπου διαβιεί ευάριθμη μειονότητα τουρκόφωνων Ουιγούρων, προκάλεσαν ταραχές κατά των Κινέζων Χαν της περιοχής, κατά τις οποίες έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 140 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 1000.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά από διαδήλωση, όταν χιλιάδες άτομα κατόπιν σχετικών εντολών, άρχισαν να καταστρέφουν οικίες και καταστήματα και να καίνε αυτοκίνητα, προκαλώντας την εξίσου βίαιη παρέμβαση της κινεζικής αστυνομίας. Πυρπολήθηκαν 300 οχήματα, ενώ 205 οικίες υπέστησαν ζημίες.
Η κυβέρνηση της Κίνας έχει σαφείς ενδείξεις για συμμετοχή Τούρκων πρακτόρων στα επεισόδια. Οι τελευταίοι, μεταμφιεσμένοι ως έμποροι, εισέρχονται στην κινεζική επικράτεια από τις παρακείμενες ασιατικές Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, κουβαλώντας προπαγανδιστικό υλικό για λογαριασμό των Ουιγούρων. Σύμφωνα με πηγές του Πεκίνου, οι αρχές ασφαλείας του οποίου έχουν αποτρέψει σωρεία τρομοκρατικών επιθέσεων κατά της πλειοψηφίας των Κινέζων Χαν, η αυτονομιστική δραστηριότητα αυτό τον καιρό στους κόλπους της μειονότητας έχει κλιμακωθεί, με την ενίσχυση της Άγκυρας. Μάλιστα, τον πριν από λίγο καιρό απετράπη την τελευταία στιγμή επίθεση Ουιγούρων τρομοκρατών κατά πολιτικού αεροσκάφους.

Read more...

Ο στρατηγικός ρόλος της Τουρκίας


Του Θανου Π. Ντοκου*
Tο καλοκαίρι του 2007, και ενώ το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ αγωνιζόταν για την πολιτική του επιβίωση, η Τουρκία φιλοξενούσε τις συνομιλίες Ισραήλ και Συρίας και συνέβαλε στην επίτευξη εκεχειρίας και πολιτικής λύσης στο αδιέξοδο του Λιβάνου. Υπό την καθοδήγηση του συμβούλου του πρωθυπουργού Ερντογάν και του προέδρου Γκιουλ, και νυν υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, η Τουρκία έχει αποδυθεί τα τελευταία χρόνια σε μια μεθοδική προσπάθεια να εξελιχθεί σε αποδεκτό διαμεσολαβητή σε μια σειρά περιφερειακών συγκρούσεων και να αναβαθμίσει το ρόλο της στον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά και στο διεθνές σύστημα γενικότερα. Η εμφανής –και όχι μόνο λόγω της επίσκεψης Ομπάμα– στρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας στους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον ήταν μία μάλλον δυσάρεστη έκπληξη για τους σχεδιαστές πολιτικής στην Αθήνα. Είτε μιλούμε για τη σύγκρουση Ρωσίας - Γεωργίας στον Καύκασο, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το παλαιστινιακό πρόβλημα, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, τις σχέσεις Δύσης και Ισλάμ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν ή την ομαλή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, η Τουρκία έχει καταφέρει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι η χώρα–κλειδί για τη διευθέτηση του ζητήματος, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές υπεροπτικά τους Ευρωπαίους ή τους Ισραηλινούς και επισημαίνοντας, όχι πάντοτε με διπλωματικό τρόπο, ότι εκείνοι χρειάζονται την Τουρκία και όχι το αντίθετο.

Πόσο ακριβής όμως είναι αυτή η εντύπωση; Δεν πρέπει να μας ξεγελά η ατμόσφαιρα ευφορίας στην Αγκυρα σχετικά με τον περιφερειακό και παγκόσμιο ρόλο της Τουρκίας. Ας μην ξεχνάμε ότι λιγότερο από τρία χρόνια πριν, πολλοί Τούρκοι αναλυτές προβληματίζονταν σοβαρά για τις στρατηγικές επιλογές της χώρας τους, λόγω των σοβαρότατων τριβών με τις ΗΠΑ ένεκα Ιράκ και Κούρδων, και της συνεχιζόμενης εμφανούς απροθυμίας μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων να δεχθούν την Τουρκία ως πλήρες μέλος της Ε.Ε. Και στη σημερινή, σαφώς θετική για την Αγκυρα, συγκυρία τίθενται κάποια ερωτήματα: Μπορεί η Τουρκία να συνθέσει με επιτυχία τις πολλαπλές της διαστάσεις: ανεξάρτητη, εθνικιστική, ισλαμική, παντουρκική/νεο-οθωμανική, παγκόσμια και δυτική; Παραμένουν οι φιλοδοξίες της Τουρκίας συμβατές με τους στρατηγικούς στόχους της Δύσης;
Αυτές οι γραμμές γράφονται όχι για να υποτιμηθεί ο, όντως σημαντικός, περιφερειακός ρόλος της Αγκυρας, αλλά για να μην υπερτιμήσουμε το ειδικό βάρος της γειτονικής χώρας. Η Τουρκία αποπειράται την οικοδόμηση της εξωτερικής πολιτικής της κατά μήκος εναλλακτικών στρατηγικών αξόνων («στρατηγικό βάθος») και όχι μόνο του δυτικού άξονα. Ελλοχεύει, βέβαια, ο κίνδυνος της υπερεξάπλωσης, ιδιαίτερα αν η διπλωματική δραστηριότητα δεν υποστηρίζεται από την απαραίτητη οικονομική ισχύ, όπως συνέβη και στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Προσπαθεί να υλοποιήσει μια πολυεπίπεδη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, με ανοίγματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Αν η προσπάθεια είναι επιτυχημένη, τότε ασφαλώς τα οφέλη θα είναι σημαντικά. Ωστόσο, όπως λένε οι Αμερικανοί, αν περπατάς στη μέση του δρόμου, κινδυνεύεις από τα αυτοκίνητα που κινούνται και προς τις δύο κατευθύνσεις.
* Ο κ. Θάνος Π. Ντόκος είναι γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Read more...

«Μειονοτική Επαγγελματική Σχολή» η Θεολογική Σχολή της Χάλκης


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Χουριέτ, «οι απόφοιτοι της Μειονοτικής Επαγγελματικής Σχολής Χάλκης θα παίρνουν απολυτήριο λυκείου και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους θα έχουν τα δικαιώματα των μαθητών λυκείου».
«Μειονοτική Επαγγελματική Σχολή» θα ονομάζεται η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη, αν επαναλειτουργήσει, ενώ θα ενταθούν οι προετοιμασίες ώστε να ανοίξει η Σχολή με το νέο σχολικό έτος, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», η οποία κάνει λόγο για προσύμφωνο, δίχως όμως να διευκρινίζεται αν πρόκειται για προσύμφωνο με εκπροσώπους του Πατριαρχείου ή απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η σχολή θα είναι λύκειο και σημειώνει τα εξής: «Εκπρόσωποι της κυβέρνησης, τις προσεχείς εβδομάδες θα συναντηθούν με εκπροσώπους του Πατριαρχείου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος για την επαναλειτουργία. Οι επαφές που συνεχίζονται σε ανεπίσημο επίπεδο, θα πραγματοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες σε επίσημο επίπεδο με το Πατριαρχείο, ώστε να γίνει ανταλλαγή πληροφοριών για τα βήματα που θα γίνουν».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι απόφοιτοι της Μειονοτικής Επαγγελματικής Σχολής Χάλκης θα παίρνουν απολυτήριο λυκείου και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους θα έχουν τα δικαιώματα των μαθητών λυκείου. Όπως ακριβώς συνέβαινε όταν ήταν ανοιχτή η Σχολή, οι απόφοιτοί της, σε περίπτωση που δεν συνεχίσουν ανώτερες σπουδές, θα υπηρετούν κανονική θητεία στο στρατό».
Παρόμοια δήλωση για επαναλειτουργία υπό μορφή λυκείου, με τρόπο που οι απόφοιτοι θα υπηρετούν κανονική θητεία, αφού θα είναι απόφοιτοι λυκείου, είχε κάνει πριν από λίγο καιρό ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος μάλιστα είχε υπογραμμίσει ότι αυτό συνέβαινε στη Σχολή και προτού κλείσει.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του τουρκικού υπουργείου παιδείας, στις 29 Αυγούστου 1951, είχε εγκριθεί κανονισμός με τίτλο «Εκπαιδευτικός Κανονισμός Σχολής Ρωμιών Ιερέων Χάλκης». Η απόφαση αυτή - υπ' αρ. 150 - έκανε λόγο για «Σχολή Θεολογικής Ειδίκευσης» και προέβλεπε τρεις τάξεις λυκείου και μετά τέσσερις τάξεις (έτη) Θεολογίας. Ένα χρόνο αργότερα, η ίδια επιτροπή είχε δημοσιοποιήσει παράρτημα του κανονισμού, σχετικά με τους μαθητές της σχολής που δεν ήταν πολίτες της Τουρκίας.
Οι κανονισμοί αυτοί ίσχυαν μέχρι το 1971, όταν οι τουρκικές αρχές έκλεισαν το Τμήμα Θεολογίας της Σχολής.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Νέο πρόγραμμα ευρωπαϊκών ενισχύσεων για τους Τουρκοκύπριους


Συνολικά διατίθενται 259 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή του προγράμματος κατά την περίοδο 2006-2011.
Tην ετήσια έκθεσή της για το 2008 σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος ενισχύσεων προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα ενέκρινε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρει η Επιτροπή, στόχος του προγράμματος ενισχύσεων είναι η διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου με την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην οικονομική ολοκλήρωση της νήσου, τη βελτίωση των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και με την Ε.Ε., και την προετοιμασία για την εφαρμογή της έννομης τάξης της Ε.Ε. Συνολικά διατίθενται 259 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή του προγράμματος κατά την περίοδο 2006-2011.

Τα κονδύλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην προσαρμογή με βάση τα πρότυπα της Ε.Ε. σε τομείς όπως υδροδότηση, η επεξεργασία λυμάτων, η διαχείριση στερεών αποβλήτων, ο ενεργειακός εφοδιασμός και οι τηλεπικοινωνίες. Παρέχονται επιχορηγήσεις σε ένα ευρύ φάσμα αποδεκτών, όπως σε σπουδαστές και εκπαιδευτικούς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αγρότες, μικρές επιχειρήσεις, σχολεία, χωριά. Στους Τουρκοκυπρίους παρέχεται η απαραίτητη τεχνική εμπειρογνωμοσύνη με στόχο την καλύτερη κατανόηση των κανόνων της ΕΕ και την προετοιμασία της εφαρμογής τους μετά την επανένωση ενώ υποστηρίζονται ακόμη μέτρα για τη συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων.
Μετά την έγκριση της έκθεσης, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε: «Θα επιθυμούσα να εκφράσω την ικανοποίησή μου που η συνδρομή της ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα προσφέρει πλέον χειροπιαστά οφέλη στην καθημερινή ζωή: προσφέρονται υποτροφίες σε σπουδαστές και εκπαιδευτικούς για διαμονή ενός έτους στο εξωτερικό, και χορηγείται στήριξη σε γεωργούς, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, σχολεία, χωριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χάρη στο πρόγραμμα ενισχύσεων, η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την ημέρα της επανένωσης. Οι συνομιλίες που διεξάγονται για τη διευθέτηση των διαφορών εξακολουθούν να έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της Επιτροπής και παρέχεται κάθε στήριξη στις προσπάθειες των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας».
Στη διάρκεια του 2008 υπεγράφησαν συμβάσεις ύψους 37 εκατ. ευρώ και εκταμιεύτηκαν 13 εκατ. ευρώ. Μέχρι τα τέλη Μαΐου η συνολική αξία των συμβάσεων έφθασε τα 84,5 εκατ. ευρώ και το συνολικό ποσό που εκταμιεύτηκε ανήλθε σε 38,5 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή σημειώνει παράλληλα ότι μέχρι τα τέλη του 2009 πρέπει να απορροφηθούν τα υπόλοιπα κονδύλια με τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων, ενώ η εφαρμογή μπορεί να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια καθώς έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί και προσκλήσεις υποβολής προσφορών που αναμένεται να καλύψουν το σύνολο των υπολοίπων κονδυλίων.
Μεταξύ των σχεδίων που υλοποιήθηκαν το 2008 περιλαμβάνονται έργα για τη βελτίωση χωριών, υποτροφίες για 122 σπουδαστές και εκπαιδευτικούς για σπουδές σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, 13 επιχορηγήσεις σε σχολεία και 26 επιχορηγήσεις σε γεωργούς για τη βελτίωση της συλλογής γάλακτος. Δόθηκε στήριξη για την εκκαθάριση ναρκοπεδίων εκτός της ζώνης ασφαλείας και η ΕΕ ήταν ο μεγαλύτερος μεμονωμένος χορηγός της Επιτροπής για τους Αγνοούμενους. Πραγματοποιήθηκαν 220 σεμινάρια και εργαστήρια σχετικά με την «έννομη τάξη της ΕΕ» για Τουρκοκυπρίους εμπειρογνώμονες. Το πρόγραμμα ενισχύσεων εφαρμόζεται από την Επιτροπή, είτε άμεσα, μέσω ειδικής ομάδας διαχείρισης, είτε σε συνεργασία με το Πρόγραμμα ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και άλλες διεθνείς οργανώσεις.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Η αντεπίθεση του Ερντογάν: «Παραπέμπει» στη Δικαιοσύνη τους στρατηγούς


Oι σχέσεις ισλαμιστών και στρατιωτικών στην Τουρκία σημείωσαν νέα επιδείνωση μετά την υπερψήφιση νόμου που ανοίγει τον δρόμο στην παραπομπή των στρατιωτικών στη Δικαιοσύνη για πολιτικού χαρακτήρα αδικήματα. Την εκρηκτική κατάσταση ανέλαβε να διαχειριστεί ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Φωτιές άναψε η ψήφιση νόμου στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπεται στο εξής η παραπομπή των ανώτατων αξιωματικών στη Δικαιοσύνη για αδικήματα που σχετίζονται με την κρατική οργάνωση και λειτουργία, κάτι που ως αυτήν τη στιγμή ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα των στρατοδικείων. Το νομοσχέδιο, όμως, αν και υπερψηφίστηκε, ενδέχεται να απορριφθεί από τον Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος, σε διάστημα 15 ημερών, πρέπει να αποφασίσει αν θα ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας που του παρέχει η τουρκική νομοθεσία. Στην περίπτωση που κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στην Εθνοσυνέλευση για να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.

Η νέα ρύθμιση που επιχείρησε να περάσει η κυβέρνηση του ΑΚΡ προκάλεσε αναστάτωση στις τάξεις του στρατεύματος, καθώς οι στρατηγοί τη θεώρησαν μέρος της σύγκρουσης μεταξύ ισλαμιστών και Κεμαλιστών που ολοένα οξύνεται το τελευταίο διάστημα. Η χρονική στιγμή που η ισλαμική κυβέρνηση επιχείρησε να περιορίσει τις αρμοδιότητες των στρατοδικείων έρχεται αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ πριν από λίγες ημέρες. Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με το έγγραφο που είχε αποκαλυφθεί από την ημερήσια εφημερίδα «Ταράφ», μέρος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σχεδίαζε να αναλάβει δράση εναντίον της ισλαμικής κυβέρνησης και του κινήματος Γκιουλέν. Το γεγονός αυτό έφερε τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και πάλι στο προσκήνιο, εμπλέκοντάς τες μάλιστα εκ νέου στην υπόθεση Εργκενεκόν. Ο τούρκος επιτελάρχης, λοιπόν, ανεβάζοντας τον τόνο της αντιπαράθεσης, είχε απευθύνει σκληρή προειδοποίηση σε όσους «επιβουλεύονται» τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου έγινε αφορμή για μια σειρά συζητήσεων μεταξύ ισλαμιστών και στρατιωτικών. Στην αρχή της εβδομάδος, ο στρατηγός Μπασμπούγ ζήτησε να έχει έκτακτη συνάντηση με τον ισλαμιστή πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι δύο άνδρες συζήτησαν για πάνω από μια ώρα. Την επομένη ήταν προγραμματισμένη η τακτική μηνιαία συνεδρίαση του περίφημου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Σε μια πολύωρη συνεδρίαση που διήρκησε 7½ ώρες -δεύτερη πιο μεγάλη σε διάρκεια ύστερα από εκείνη της 28ης Φεβρουαρίου 1997 με πρωταγωνιστές τους Νετζμετίν Ερμπακάν και Ισμαήλ Χακί Καράνταγι- ισλαμιστές και στρατιωτικοί καταπιάστηκαν, πέραν των άλλων ζητημάτων, και με το θέμα των στρατοδικείων. Η διάρκεια και μόνο της συνεδρίασης ομολογεί ότι έγιναν μακρές και επίπονες συζητήσεις. Φημολογείται ακόμη ότι, καθώς τα δύο μέρη αδυνατούσαν να συμφωνήσουν στο κοινό ανακοινωθέν, ο ισλαμιστής Πρόεδρος ανέλαβε τη διατύπωση του σημείου που αφορά την «επίθεση» που δέχτηκε το στράτευμα από τον Τύπο. Μπασμπούγ και Ερντογάν είχαν μάλιστα και τρίτη συνάντηση μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου. Σε αυτήν την τελευταία κατʼ ιδίαν συνάντηση, που έλαβε μέρος στο Προεδρικό Μέγαρο, συμμετείχε τελικά και ο ισλαμιστής Πρόεδρος Γκιουλ, ο οποίος, σύμφωνα με μερίδα του τουρκικού Τύπου, με την ευχέρεια που του παρέχει ο θεσμικός του ρόλος επιχείρησε να αναλάβει τη «διαμεσολάβηση» μεταξύ στρατού και κυβέρνησης. Ζήτησε, λοιπόν, από τα ενδιαφερόμενα μέρη να συγκροτήσουν ερευνητικές επιτροπές στις οποίες θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Δικαιοσύνης, Αμύνης, του Γενικού Επιτελείου κ.λπ., με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος και την έγκαιρη διευθέτηση του ζητήματος.

Το ζήτημα έχει σοβαρές πολιτικές διαστάσεις. Η διάσταση εσωτερικής πολιτικής είναι εκείνη που προέχει για το στράτευμα, καθώς ο νέος νόμος, εάν τελικά υπογραφεί από τον Πρόεδρο, είναι ανατρεπτικός: Θα επιτρέψει τη δίωξη των στρατηγών που ηγήθηκαν πραξικοπημάτων και επεμβάσεων. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι του Κενάν Εβρέν, του αρχιπραξικοπηματία του 1980, ο οποίος είναι ακόμη εν ζωή και συνεπώς κινδυνεύει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν επί του καθεστώτος του. Ο Εβρέν αποτελεί το σύμβολο του στρατιωτικού κατεστημένου, που οδήγησε τη Δημοκρατία σε οδυνηρές περιπέτειες, αλλά και τον στόχο των αντιφρονούντων - μιας ισχνής ως ανύπαρκτης πλέον μειοψηφίας πολιτών με δημοκρατικές και «αριστερές» πεποιθήσεις.

Η άλλη διάσταση έχει να κάνει με την «ευρωπαϊκή πορεία» της Τουρκίας. Ο περιορισμός της δικαιοδοσίας των τουρκικών στρατοδικείων είναι επιβεβλημένος και έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά. Ωστόσο, αναρωτιέται κανείς για το βάθος και την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων αυτών, αφού ο εναρμονισμός με την ευρωπαϊκή νομοθεσία στη γείτονα χώρα λειτουργεί περισσότερο ως πρόφαση για τη δίωξη του αντίπαλου δέους παρά ως κίνητρο εκδημοκρατισμού.

Η αντιπαράθεση, όπως όλα δείχνουν, θα κρατήσει αρκετά. Κι αυτό γιατί η σύγκρουση με τους σκληρούς Κεμαλιστές ευνοεί τους ισλαμιστές του ΑΚΡ. Από τη μια αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη και αποσιωπάται η δυσαρέσκεια για τη σφοδρή οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα και, από την άλλη, οι ισλαμιστές βρίσκουν την ευκαιρία να προωθήσουν τα συμφέροντα της παράταξής τους.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP