Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Νέα «αναχαίτιση» της FRONTEX...


Στις 04.41 σήμερα τα ξημερώματα έγινε ξανά προσπάθεια "αναχαίτισης" εσθονικού αεροσκάφους της FRONTEX μέσω της συχνότητας κινδύνου (243,0 στα UHF) την ώρα πετούσε σε ύψος 3.000 ποδών βόρεια του Φαρμακονησίου, με την αιτιολογία ότι αυτό πετούσε εντός του... τουρκικού εναέριου χώρου!

Οι εκπομπές του τουρκικού ραντάρ DATCA αφορούσαν προειδοποιήσεις ώστε να αναγκασθεί το Εσθονικό αεροσκάφος να… εγκαταλείψει τον "τουρκικό" εναέριο χώρο.

Το εσθονικό αεροσκάφος δεν άλλαξε την περιπολία του (είχε απογειωθεί στις 04:24 από την Κω, όπου και προσγειώθηκε στις 09:18) παρά την προειδοποίηση ότι θα εκτελείτο "τακτική επιχείρηση εναντίον του" και εκτέλεσε κανονικά την αποστολή του.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ


Ο τουρκικός Τύπος δίνει ευρεία προβολή στο θέμα της παρακολούθησης των τηλεφώνων ανώτατων δικαστικών λειτουργών, θέμα που ξεκίνησε όταν αποκαλύφθηκε πως παρακολουθήθηκαν όλα τα τηλέφωνα, κινητά και σταθερά, του Γενικού Εισαγγελέα στην Κων/πολη Αϊκούτ Τζενγκίζ Ενγκίν.

Το θέμα αυτό επισκιάζει σήμερα ακόμη και τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης σχετικά με το δημοκρατικό [κουρδικό] άνοιγμα της κυβέρνησης.

Μετά το θόρυβο, που ξέσπασε χθες σχετικά με την παρακολούθηση δικαστών και εισαγγελέων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προέβη σε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία εντός των τελευταίων πέντε ετών, μετά από σχετικό αίτημα των Επιθεωρητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, παρακολουθήθηκαν τα τηλέφωνα 69 δικαστών και εισαγγελέων. Οι 56 δικαστές και εισαγγελείς παρακολουθήθηκαν στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης Εργκενεκόν. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο έδωσε τις άδειες για διεξαγωγή ανακρίσεων για την Εργκενεκόν στις 15/4/2008 και στις 5/9/2008. Στο πλαίσιο αυτό, οι Επιθεωρητές του Υπουργείου ζήτησαν και την άδεια για την παρακολούθηση 56 δικαστών και εισαγγελέων. Έγινε γνωστό ότι για 46 δικαστές και εισαγγελείς δεν βρέθηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για άλλους οκτώ.

Ο φάκελος του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ομέρ Φαρούκ Εμιναγάογλου, καθώς και ο φάκελος του Προέδρου του Α΄ Κακουργιοδικείου του Σίντζαν, Οσμάν Κατσμάζ, ήδη έχουν ληφθεί υπόψη, έχουν εξεταστεί και έχουν σταλεί στις αρμόδιες Αρχές. Σύμφωνα με την πρώτη εξέταση, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων του Εμιναγάογλου και του Κατσμάζ.

Όπως αναφέρεται στον Τύπο, έγινε γνωστό ότι δεν παρακολουθήθηκε, όπως τονίστηκε εξ αρχής, το τηλεφωνικό κέντρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά το συγκεκριμένο τηλέφωνο, το οποίο είχε παραχωρηθεί στον Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Εμιναγάογλου. Επίσης, αναφέρεται ότι δεν παρακολουθήθηκαν τα τηλέφωνα των δικαστών και εισαγγελέων του Δικαστηρίου.

Αναφέρεται, ακόμη, ότι οι φήμες που κυκλοφόρησαν, πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ζητήσει την παρακολούθηση όλων των τηλεφώνων στη χώρα, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά αποτελούν αβάσιμους ισχυρισμούς και σχόλια, που έχουν σαν στόχο τη δημιουργία σύγχυσης, την ενσυνείδητη εξαπάτηση της κοινής γνώμης και την πληροφοριακή ρύπανση.

****

Στον Τύπο αναφέρεται ότι, και από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δ/νσης Τηλεπικοινωνιών Φετχί Σιμσέκ σε δηλώσεις του χθες ανακοίνωσε ότι δεν έγινε καμία παρακολούθηση στα τηλέφωνα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ακριβώς λόγω της ιδιομορφίας του τηλεφωνικού του κέντρου και ότι, κατά συνέπεια, δεν παρακολουθήθηκε ούτε και το τηλέφωνο του Εισαγγελέα Εμιναγάογλου, αν και υπήρχε η σχετική δικαστική απόφαση για την παρακολούθηση.

Ο Σιμσέκ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, είπε: «Νομικά είναι ανέφικτο να γίνει παρακολούθηση χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση δικαστού και εισαγγελέα». Ο Σιμσέκ, ο οποίος τόνισε ότι τα πάντα θα συνεχιστούν εντός του πλαισίου του νόμου, ανέφερε, χωρίς να κατονομάσει, ότι τα τηλέφωνα του Π/Θ, πριν τη σύσταση της Δ/νσης Τηλεπικοινωνιών (ΤΙΒ), παρακολουθήθηκαν επί 6 χρόνια χωρίς σχετική δικαστική απόφαση και ότι βρέθηκαν τα στοιχεία των καταγραφών των συνδιαλέξεων, αλλά γι’ αυτό το θέμα ουδεμία έντονη συζήτηση υπήρξε, ούτε επικράτησε τόσος θόρυβος. Όμως – συνέχισε – σήμερα, αν και οι παρακολουθήσεις γίνονται μετά από δικαστική απόφαση, ξεσηκώνεται όλος ο κόσμος. Θα πρέπει – κατέληξε – να πάψουν να ισχύουν αυτά τα διπλά μέτρα και σταθμά.

Ο Τύπος αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας στην Κων/πολη Ενγκίν, πέραν της 24ωρης παρακολούθησης των σταθερών και κινητών τηλεφώνων του, παρακολουθήθηκε και ο ίδιος σε όλες τις μετακινήσεις του και τις δραστηριότητές του. Η πρώτη απόφαση για την παρακολούθησή του ελήφθη από το ΙΑ΄ Κακουργιοδικείο της Άγκυρας, τον Οκτώβριο του 2008. Ο τόπος που βρισκόταν ο Γενικός Εισαγγελέας διαπιστωνόταν από το σήμα του κινητού του τηλεφώνου. Με τη δικαστική έγκριση που ελήφθη, ξεκίνησε μεγάλη παρακολούθηση για τον Ενγκίν.

****

Όπως αναφέρεται στον Τύπο, ο Αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων Καντίρ Οζμπέκ, σε χθεσινές δηλώσεις του σχετικά με το θέμα, τόνισε ότι, δυστυχώς, η δικαιοσύνη βρίσκεται σε θέση άμυνας. Ακόμη, είπε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου συζητήθηκαν οι πληροφορίες και τα στοιχεία σχετικά με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, που προέκυψαν από τους φακέλους του Πρόεδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Εμιναγάογλου και του Προέδρου του Α΄ Κακουργιοδικείου του Σίντζαν, Οσμάν Κατσμάζ, των οποίων ζητείται η αποπομπή από το Δικαστικό Σώμα.

Ο ίδιος είπε ότι συνεχίζεται η παρακολούθηση των τηλεφώνων με αυξανόμενη ένταση, κάτι το οποίο οδήγησε στο να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι παρακολουθούνται όλοι οι πολίτες. Αυτό αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συνεχίζοντας, είπε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε χθες για την εξονυχιστική εξέταση από τη Δικαιοσύνη της καταλληλότητας της παρακολούθησης αυτής βάσει του νόμου και ειδικότερα μετά από δικαστική απόφαση, που εκδίδεται μετά από αίτημα των επιθεωρητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Επίσης, επεσήμανε: «Παρά την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, μαθαίνουμε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν υπέβαλε μέχρι σήμερα κανένα φάκελο για έλεγχο στο Ανώτατο Δικαστήριο. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το θέμα αυτό».

****

Ο Τύπος γράφει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης [CHP] Ντενίζ Μπαϋκάλ αντέδρασε έντονα στις ανωτέρω εξελίξεις, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «παρανομία» και λέγοντας: «Προκύπτει μια κατάσταση πολύ πιο σοβαρή από την υπόθεση Watergate».

Ο Μπαϋκάλ τόνισε: «Το κράτος μετατρέπεται σε όμηρο μιας μυστικής οργάνωσης και δεν δίνει λογαριασμό για τίποτε. Ασφαλώς, πρόκειται για μια εξέλιξη πολύ πιο επικίνδυνη από την υπόθεση Watergate των ΗΠΑ. Στην Τουρκία, τον τελευταίο καιρό, παρατηρούμε ότι γίνονται παράνομες εφαρμογές, που αντιτίθενται στο Σύνταγμα και στους νόμους, καθώς και στα δημοκρατικά ειωθότα. Το γεγονός ότι παρακολουθήθηκαν τα τηλέφωνα του Γενικού Εισαγγελέα στην Κων/πολη και τέθηκε σε παρακολούθηση και ο ίδιος, αποτέλεσε σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Δυστυχώς, στη χώρα μας, που είναι κράτος δικαίου, οι βοηθοί των Εισαγγελέων μπορούν και λαμβάνουν αποφάσεις για την παρακολούθηση της προϊσταμένης τους Αρχής. Ποιος τους έχει δώσει αυτή τη δικαιοδοσία; Από ποιον παίρνουν δύναμη και θάρρος; Η παρακολούθηση του Γενικού Εισαγγελέα και μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποτελεί ένα νέο κομμάτι, που έχει αποκοπεί από το παγόβουνο της παρανομίας στην Τουρκία. Και αυτό δεν είναι μόνο συνέπεια της συμπεριφοράς ενός Υπουργού, που υπερέβη τα καθήκοντά του, αλλά απήχηση μιας γενικής αντίληψης που επικρατεί στην εξουσία».

****

Εξάλλου, ο Αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του MHP, Οκτάι Βουράλ, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις είπε: «Παρατηρείται ότι ποδοπατείται το δίκαιο και ότι η χώρα διοικείται με την αντίληψη μιας αυταρχικής κυβέρνησης».

Από την πλευρά του, ο επίσης Αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του MHP, Σαντίρ, δήλωσε ότι στην Τουρκία συμβαίνουν άσχημα πράγματα και ότι αυτά έχουν απήχηση και στη Βουλή. Ακόμη, είπε ότι η Τουρκία περνάει από ένα τούνελ φόβου και ότι όλοι ζουν με το φόβο της παρακολούθησης.

****

Στο μεταξύ, ο Αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος [ΑΚΡ] Τζανικλί, σχετικά με το θέμα της παρακολούθησης, είπε ότι η αντιπολίτευση μπερδεύει τα πράγματα και ότι κανένας δεν μπορεί να συζητεί το θέμα μιας νόμιμης παρακολούθησης, που γίνεται με την απαιτούμενη δικαστική απόφαση και την εφαρμογή του νόμου.

****

Ο Τύπος γράφει ότι ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χασάν Γκερτσέκερ δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους τα εξής: «Στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο θέμα παρακολούθησης σχετικά με το Ανώτατο Δικαστήριο, αυτό θα το ερευνήσουμε και θα πράξουμε τα απαιτούμενα. Ζητήθηκαν σχετικές πληροφορίες. Για να μπορέσουν να παρακολουθηθούν τα τηλέφωνα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απαιτείται η σχετική άδεια του Πρώτου Προεδρικού Συμβουλίου [του Δικαστηρίου]. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν είναι εφικτή η παρακολούθηση».

Read more...

Γκρίζοι Λύκοι: Το Τουρκικό και Διεθνές Παρακράτος


Οι Γκρίζοι Λύκοι είναι ένας παρακρατικός μηχανισμός, ο οποίος τη σημερινή εποχή ελέγχει ένα πολιτικό κόμμα (MHP) και διαπλέκεται με το λεγόμενο «βαθύ κράτος» της Άγκυρας. Διαθέτει χιλιάδες οπαδούς και στο εξωτερικό, ενώ κατά το παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί και από τη CIA, όπως και από τα διεθνή εγκληματικά κέντρα.
O Emin Deger, ο οποίος είναι μέλος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της Τουρκίας, έχει αποφανθεί δικαστικώς ότι οι Γκρίζοι Λύκοι αποτελούν οργάνωση που συνεργάζεται στενά με τις παραστρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας, αλλά και με αμερικανικές υπηρεσίες.
Μάλιστα, η οργάνωση αυτή αποτελούσε το μακρύ χέρι των μυστικών υπηρεσιών, μέσω του συγκεκαλυμμένου προγράμματος Gladio ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Η Ελβετική εφημερίδα Neure Zucher Zeitung το 1990 είχε αποκαλύψει ότι η αμερικανική DEA συντόνιζε τη δράση των Γκρίζων Λύκων με σκοπό, κατ’ αρχάς, την αντιμετώπιση των κομμουνιστών. Με την πάροδο του χρόνου, όπως εκτίμησε ο διεθνούς φήμης Ελβετός ερευνητής Ντανιέλ Γκάσνερ, οι Γκρίζοι Λύκοι χρησιμοποιήθηκαν στα ευρύτερα σχέδια προώθησης της ΝΑΤΟϊκής επιρροής στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας.
Η οργάνωση που είχε αναλάβει τη διαχείριση του Gladio στην Τουρκία ονομαζόταν Seferberlik Taktik Kurulu, από την οποία χρηματοδοτήθηκε η ανάπτυξη των Γκρίζων Λύκων, προκειμένου να σχηματιστεί μία λαϊκή βάση υποστήριξης των ενεργειών των παραστρατιωτικών ομάδων.
Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 5000 άτομα έχουν δολοφονηθεί στην Τουρκία τα τελευταία 40 χρόνια από τους Γκρίζους Λύκους, συμπεριλαμβανομένης και της ομαδικής δολοφονίας 38 ακτιβιστών την Πρωτομαγιά του 1977 στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Τη δεκαετία του ’80 τα μέλη των Γκρίζων Λύκων υπολογίζονταν σε 200.000 με ένα εκατομμύριο συμπαθούντες. Σήμερα οι αριθμοί αυτοί έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο, αλλά έχει σημειωθεί μία ποιοτική αλλαγή με την εισροή περισσότερων γυναικών στις τάξεις της οργάνωσης (που αποκαλούνται «Ασένα» –Λύκαινες), όπως και του εκμοντερνισμού τους με έμφαση στις νέες τεχνολογίες αλλά και τα πιο μορφωμένα στρώματα του λεγόμενου «κοσμικού πληθυσμού», ο οποίος αντιτίθεται στον ισλαμιστή Ερντογάν και προσπαθεί να βρει πολιτικό αντίβαρο εναντίον του.
Η δράση της οργάνωσης Εργκένεκον που αποκαλύφθηκε από τον Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο αποτελεί ένα τμήμα των ευρύτερων κυκλωμάτων που ελέγχουν τους Γκρίζους Λύκους και αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία ελέγχου της πολιτικής ζωής της Τουρκίας με αθέμιτα μέσα. Πάντως, και οι ισλαμιστές έχουν σε κάποιο βαθμό συμβιβαστεί με την οργάνωση και έχουν εντάξει μέλη της στα δικά τους κινήματα. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η εμφάνιση ενός «τουρκο-ισλαμικού» κινήματος που θα συνδυάζει αρμονικά την ακραία εθνικιστική και ισλαμική ιδεολογία ίσως να είναι προ των πυλών, γεγονός που θα ενδυναμώσει τη συνοχή της τουρκικής κοινωνίας, αλλά θα περιπλέξει τις διεθνείς της σχέσεις.
Το 1992 ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων, ο πρώην συνταγματάρχης του Τουρκικού Στρατού, ονόματι Τουρκές, επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν, όπου και υποστήριξε οικονομικά τον Αζέρο πολιτικό Abulfaz Εlcibay. Ο τελευταίος, μόλις εξελέγη πρόεδρος της χώρας του, τοποθέτησε υπουργό Εσωτερικών τον Sgandar Hamidov, ο οποίος είχε στρατολογηθεί στην Τουρκική ΜΙΤ μέσω των Γκρίζων Λύκων. Κατά τους επόμενους μήνες, το Αζερμπαϊτζάν έτεινε να καταστεί τουρκικό προτεκτοράτο και τον Απρίλιο του 193 η κυβέρνηση αυτή κατέρρευσε μετά από συνδυασμένη Ρωσο-Αρμενική πίεση. Οι Γκρίζοι Λύκοι εξακολουθούν να διαθέτουν νόμιμη βάση στο Αζερμπαϊτζάν μέσω του Azerbaijan National Democrat Party, που αποτελεί βάση εξόρμησης Τούρκων πρακτόρων στον Καύκασο.
Είναι ενδιαφέρον να ειπωθεί ότι οι Αμερικανοί στήριζαν πολλά στις τουρκικές αυτές κινήσεις, αλλά απογοητεύτηκαν σύντομα μόλις αντιλήφθηκαν ότι οι Τούρκοι δεν έχουν τις δυνατότητες για περαιτέρω διείσδυση στο μετα-σοβιετικό χώρο. Παρ’ όλα αυτά, η διαφαινόμενη δύσκολη θέση των Αμερικανών λόγω της αναγεννημένης Ρωσίας πιθανώς θα έχει ως αποτέλεσμα την επαναδραστηριοποίηση των ακραίων Τούρκων στην περιοχή, γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη έστω ως σενάριο από την Ελληνική πλευρά. Άλλωστε, οι Γκρίζοι Λύκοι συνεργάστηκαν στο παρελθόν με Τσετσένους αυτονομιστές και, σε γενικές γραμμές, αποτελούν έναν παράγοντα που υποβλέπει συνεχώς την Καυκάσια περιοχή. Στο Καζακστάν, μετά από έντονες Ρωσικές πιέσεις, οι Γκρίζοι Λύκοι θεωρήθηκαν τρομοκρατική οργάνωση και απαγορεύτηκε η συμμετοχή υπηκόων της χώρας στις τάξεις τους.
Οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν κατά καιρούς εξυπηρετήσει και άλλα γεωστρατηγικά σχέδια των Αμερικανών, προσφέροντας βοήθεια στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, στους μουσουλμάνους της Βοσνίας αλλά και στη μειονότητα των Ουιγκούρων στην Κίνα, η οποία διαπλέκεται με την τουρκογενή τρομοκρατική οργάνωση ΕΤΙΜ, που εδρεύει στο Κιρζικιστάν και έχει δεχθεί τουρκική βοήθεια στο παρελθόν. Επιπλέον, η Αζέρικη μειονότητα του Ιράν βρίσκεται σε συνεχή στόχευση από τους Γκρίζους Λύκους που επιδιώκουν το ξεσήκωμα των κατοίκων εναντίον της Τεχεράνης, σκοπός που συμβαδίζει απολύτως με το Τελ-Αβίβ και την Ουάσιγκτον. Με απλά λόγια, οι Γκρίζοι Λύκοι αποτελούν έναν αρκετά ισχυρό μη κρατικό παράγοντα που εξυπηρετεί σε πολλές περιπτώσεις τα συμφέροντα της υπερδύναμης.
Ο Αρπασλάν Τουρκές ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές της επιχείρησης Gladio στην Τουρκία και υπεύθυνος για δολοφονίες χιλιάδων ακτιβιστών. Πολλά στελέχη των Γκρίζων Λύκων χρησιμοποιήθηκαν ως πληρωμένοι δολοφόνοι, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Αμπντουλάχ Τσατλί, ο θάνατος του οποίου σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1996 άνοιξε τον ασκό του Αιόλου σε αποκαλύψεις για το ποιος κυβερνούσε πραγματικά την Τουρκία.
Ο Τσατσλί ήταν επίσης ο σύνδεσμος μεταξύ της ΜΙΤ και του Stefano Delle Chiaie, Ιταλού αξιωματούχου πληροφοριών που διοργάνωνε προβοκάτσιες στον λεγόμενο «Πόλεμο της Έντασης» τη δεκαετία του ’70. Παράλληλα η υπηρεσία πληροφοριών του Πινοσέτ της Χιλής, η DINA, συνεργάστηκε μέσω του Τσατλί σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών για την αποκόμιση κεφαλαίων για μαύρες επιχειρήσεις εναντίον αντιφρονούντων στην Ευρώπη.
Η σχέση των Γκρίζων Λύκων με την Ιταλία απέκτησε διεθνή διάσταση το 1981, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο επίδοξος δολοφόνος του Πάπα Ιωάννη – Παύλου, ο Mehmet Ali Agca, ήταν μέλος της οργάνωσης. Παρά το ότι υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες για τα κίνητρα της απόπειρας αυτής, η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι πρόκειται για μία καλά στημένη προβοκάτσια, η οποία και απέδωσε, αφού κατηγορήθηκαν οι Βούλγαροι και οι Σοβιετικοί. Ο ίδιος ο Πάπας, ο οποίος υπήρξε ένας από τους καταλύτες διάλυσης του σοβιετικού μπλοκ, εκμεταλλεύτηκε τα μάλα την προσπάθεια δολοφονίας του σε σχέση κυρίως με το καθολικό ποίμνιο της Ανατολικής Ευρώπης. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι ένα από τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούσε ο Agca ήταν το «Mehmet Ozbay», το οποίο επίσης χρησιμοποιούσε και ο Τσατλί…
Οι Γκρίζοι Λύκοι είναι ιδιαιτέρως ισχυροί τη σημερινή εποχή στις τουρκικές κοινότητες της Γερμανίας, αλλά η ισχυρότερη παρουσία τους βρίσκεται στην Ολλανδία, ένα γεγονός αντιληπτό από λίγους. Συγκεκριμένα, εκεί έχουν συστήσει από το 1995 την Turkish Federation of Holland, η οποία διαθέτει 56 γραφεία σε όλη τη χώρα και 30.000 μέλη. Χρηματοδοτείται επισήμως από το Τουρκικό ΥΠΕΞ και εκτιμάται ότι λαμβάνει και πάγια πίστωση και από τη ΜΙΤ. Επίσης διαθέτει στους κόλπους της μέλη του Τουρκικού οργανωμένου εγκλήματος που κατοικοεδρεύουν στο Άμστερνταμ και μάλλον η οργάνωση αυτή χρησιμοποιείται ως συντονιστικό κέντρο για ευρωπαϊκές ενέργειες που περιλαμβάνουν δολοφονίες, προβοκάτσιες και συνεχή προπαγάνδα εναντίον όσων θεωρούνται εχθροί της Τουρκίας, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα.
Ως προς τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, η ύπαρξη των Γκρίζων Λύκων δεν προδιαθέτει θετικά. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι έχουν προξενήσει σοβαρότατες βλάβες στην Ελλάδα μέσω εμπρησμών, βομβιστικών επιθέσεων, διακίνησης πλαστών νομισμάτων και, εικάζεται, και δολοφονιών. Οι δολοφονίες των Ισαάκ και Σολομού το 1996 στην Κύπρο, αποτελούν ένα ακόμη μέρος του έργου που έχουν αναλάβει οι Γκρίζοι Λύκοι εκ μέρους του Τουρκικού βαθέου κράτους και γενικά αποτελούν μία σαφέστατη απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Read more...

Τουρκία: Μωσαϊκό εθνοτήτων, γλωσσών και θρησκειών


"Turkiye de yetmis iki bucuk millet war" (Στην Τουρκία υπάρχουν εβδομήντα δυόμισι εθνότητες!) H γνωστή τουρκική παροιμία που επαναλαμβάνεται συχνά και με χιουμοριστική διάθεση στους κύκλους της τουρκικής διανόησης αποτελεί μια αντανάκλαση της τουρκικής πραγματικότητας.
Σε παλαιότερη έρευνα του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τubingen με τίτλο "Ethnic Groups in the Republic of Turkey", αναφέρεται ότι στη σημερινή Τουρκία υπάρχουν τουλάχιστον 52 εθνότητες, με ξεχωριστά γλωσσικά, θρησκευτικά και εθνολογικά χαρακτηριστικά. Σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει αυτό τον αριθμό ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ozal είχε αναφερθεί σε μόλις 25 εθνότητες που κατοικούν στην επικράτεια της Τουρκίας.

ύμφωνα με έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΑΝΚΑ στην Τουρκία ομιλούνται αυτή τη στιγμή 28 γλώσσες, μεταξύ των οποίων ελληνικά και ποντιακά, και θα μπορούσαν να υπάρξουν ελληνόφωνες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές μετά τη πρόσφατη αλλαγή σχετικού κανονισμού από το τουρκικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.
Επισημαίνεται ότι μέσα από την τακτική της γλωσσικής, θρησκευτικής και εθνικής αφομοίωσης (βλ. καταπίεσης), οι Τούρκοι εξαφάνισαν κάθε άλλη μειονότητα που διαβιεί στα όρια του κράτους τους, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού στοιχείου. Ο Τούρκος ερευνητής F. Dundar, βασιζόμενος στις επίσημες απογραφές της Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας, ανέδειξε στο βιβλίο του "Μειονότητες" την τακτική της Άγκυρας για την επίτευξη του κεμαλικού στόχου "ένα έθνος, μία γλώσσα, μία πατρίδα". Φυσικά οι αυτόκλητοι προστάτες των απανταχού μειονοτικών δικαιωμάτων στην περίπτωση της Τουρκία τηρούν σιγή ιχθύος.

Read more...

Διακλαδική άσκηση "ΙΩΝΑΣ" την ημέρα των κοινών γυμνασίων Τουρκίας-Αιγύπτου


Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στο Αιγαίο, με τη Τουρκία να προσπαθεί να σύρει την Αθήνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με κάθε τρόπο.Χθες η Άγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ σύμφωνα με την οποία αρνείται την ελληνική δικαιοδοσία για αποστολές Έρευνας & Διάσωσης στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, στην ευρύτερη περιοχή δηλαδή όπου στις 19 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσουν τη τελική φάση της άσκησης Dostluk Denizi-2009 ("Θάλασσα Φιλίας-09") από κοινού με την Αίγυπτο.

Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (ΤDK) θα συμμετάσχει σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες με δύο φρεγάτες, μία κορβέτα, ένα υποβρύχιο, δύο πυραυλακάτους, δύο περιπολικά σκάφη και μια Ομάδα Ειδικών Αποστολών (SAT) καθώς και αεροπορικά μέσα.

Την ίδια ημέρα, οι ΕΕΔ θα πραγματοποιούν για δεύτερη συνεχή χρονιά την επιτυχημένη διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακας "ΙΩΝΑΣ - 09" στη θαλάσσια περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου (μεταξύ Χίου-Σάμου), καθώς και στον υπερκείμενο εναέριο χώρο. Σκοπός της άσκησης είναι να παρουσιασθεί η ικανότητα αντίδρασης του συστήματος Έρευνας&Διάσωσης και του βαθμού εκπαίδευσης των εμπλεκομένων δυνάμεων. Στην ΤΑΜΣ συμμετέχουν μία φρεγάτα με οργανικό ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk, δύο κανονιοφόροι, ένα αεροσκάφος C-130, δύο ελικόπτερα Super Puma, δύο ζεύγη μαχητικών αεροσκαφων, προσωπικό της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) και της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (ΜΕΕΔ). Την άσκηση θα παρακολουθήσει επί φρεγάτας η ηγεσία των ΕΕΔ.
http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/

Read more...

Πιέσεις Ράσμουσεν προς Αθήνα και Αγκυρα για τη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ


Πιέσεις προς την Αθήνα την Αγκυρα, αλλά και την ΕΕ άσκησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ της Συμμαχίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς όφελος και των δυνάμεων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών, τη Δευτέρα, ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συμβάλλουν ώστε να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εξαιτίας των οποίων δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για καλύτερη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας στο Αφγανιστάν. «Χρειαζόμαστε ρεαλιστικές λύσεις» τόνισε.

Οι πιέσεις αφορούν από την μια πλευρά την Τουρκία που δεν επιτρέπει τη σύναψη επίσημων σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, καθώς δεν αναγνωρίζει την Κύπρο και από την άλλη τις ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτες την Κύπρο και την Ελλάδα, που υπό αυτές τις συνθήκες δεν επιτρέπουν το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, προκαλώντας περαιτέρω ενόχληση στην Αγκυρα.

Ο κ. Ρασμουσεν τόνισε ότι όσο διαρκεί το πρόβλημα, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να προστατεύσει δυνάμεις της ΕΕ που έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου, ο υπουργός Αμυνας Ευ.Βενιζέλος απέφυγε να αναφερθεί στις πιέσεις που ασκούνται, σημειώντας ότι στις σχέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υπάρχουν νεά δεδομένα τα οποία αφορούν τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

«Η συνεδρίαση είχε ως πραγματικό αντικείμενο μια εκτίμηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν και μέσω της συζήτησης για το Αφγανιστάν τέθηκε και το κύριο θέμα της συνεδρίασης που είναι οι σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ ενόψει και των νέων δεδομένων που διαμορφώνει, με καθυστέρηση βέβαια, η Συνθήκη της Λισσαβόνας.

»Έχοντας πολύ έντονη ακόμη την αίσθηση που αποκόμισα από την Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ πριν από μερικές εβδομάδες στην Μπρατισλάβα, μπορώ να πω ότι σήμερα, η τοποθέτηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Ρασμούσεν μέσα σε ευρωπαϊκά συμφραζόμενα, ήταν πολύ πιο διστακτική και πολύ πιο μετριοπαθής. Γιατί είναι πια αντιληπτό από όλους και πανθμολογούμενο, ότι προτάσσονται τα πολιτικά κριτήρια, οι πολιτικές διαδικασίες, μια αμιγώς στρατιωτική προσέγγιση δεν οδηγεί πουθενά.

» Είναι κοινή συνείδηση πια και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ πως το μεγάλο πρόβλημα στο Αφγανιστάν είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης Καρζάι, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εγκαθίδρυση στην πραγματικότητα της αφγανικής κυριαρχίας, δηλαδή για την ανάληψη από τους Αφγανούς της ευθύνης για την χώρα τους, άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία να δώσουμε έμφαση σε διαδικασίες θεσμικής διαπαιδαγώγησης και αναβάθμισης, σε διαδικασίες συγκρότησης ενός κράτους στο Αφγανιστάν» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
ΝΕΑ

Read more...

Συστάσεις για απευθείας διάλογο με Τουρκία


Την ανησυχία των ΗΠΑ για τις «εντάσεις» που δημιουργούνται στο Αιγαίο, εξέφρασε ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Αμυνας Αλεξάντερ Βερσμπόου, μετά τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα χθες, δηλώνοντας ότι πρέπει να λυθούν με απευθείας διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας, το συντομότερο δυνατόν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος σε συνέντευξη του σε Ελληνες δημοσιογράφους, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει τη διπλωματική λύση για θέματα που «προκαλούν ένταση όπως οι υπερπτήσεις» και έκανε λόγο για «επικίνδυνες καταστάσεις, αποσταθεροποιητικές για την περιοχή».

Ο κ. Βερσμπόου εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρωτοβουλίες, όπως αυτή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρεου να επισκεφθεί την Τουρκία αμέσως μετά την εκλογή του, αλλά και οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για «μηδενικά προβλήματα» με τους γείτονες προσφέρουν την «ευκαιρία για να λυθούν τα θέματα αυτά με διπλωματικό τρόπο».


Πρόσθεσε ακόμη ότι η χώρα του πιέζει την Αγκυρα να κατανοήσει ότι είναι σημαντικό οι στρατιωτικοί των δυο πλευρών να αποφεύγουν προκλητικές κινήσεις που οδηγούν σε ένταση.

Σε ό,τι αφορά στο γνωστό πρόβλημα με τα εμπόδια που ορθώνονται στην πραγματοποίηση νατοϊκών ασκήσεων στο Αιγαίο, ο Αμερικανός υπουργός απάντησε ότι είναι θέμα του ΝΑΤΟ, αλλα η Συμμαχία «πρέπει να μπορεί να οργανώνει ασκήσεις σε όλη την επικράτεια των κρατών μελών...».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο νέο αμερικανικό σχέδιο Αντιπυραυλικής Αμυνας, τονίζοντας ότι θα είναι «πιο φιλική στο ΝΑΤΟ» και ότι θα προβλέπεται η συνεργασία κατ αρχήν με το ΝΑΤΟ και κατόπιν και με τη Ρωσία.

Αν και είναι ακόμη αρκετά ασαφή τα αμερικανικά σχέδια, η πρώτη φάση προβλέπει την εγκατάσταση του συστήματος της αντιπυραυλικής άμυνας σε αμερικανικά πλοία τα οποία θα πλέουν και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, επομένως και στο Αιγαίο και στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, όπως είπε ο κ. Βερσμπόου. Ακόμη, όμως, δεν έχει συζητηθεί το «νομικό πλαίσιο» εντός του οποίου θα κινούνται τα αμερικανικά πλοία στα διεθνή και πιθανόν στα εθνικά χωρικά ύδατα.

Η αμερικανική πλευρά εκφράζει την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στην αντικατάσταση του πετρελαϊκού αγωγού στη βάση της Σούδας, για λόγους περιβαλλοντικούς όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, αν και είναι σαφές ότι η αντικατάστασή του θα επιτρέψει τον ανεφοδιασμό περισσότερων και πιθανόν μεγαλύτερων σκαφών, προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία στη βάση της Σούδας.

Σε ό,τι αφορά στο Αφγανιστάν πάντως ο Αμερικανός υπουργός φάνηκε να δείχνει κατανόηση στην ελληνική θέση που προκρίνει την παροχή κυρίως πολιτικής βοηθείας (εκπαίδευση Αφγανών αστυνομικών, πολιτικούς μηχανικούς από τη δύναμη του Αφγανιστάν, ή ακόμη και τη συμβολή στην ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ) καθώς, όπως είπε, περισσότερες ελληνικές δυνάμεις εμπλέκονται σε αποστολές στα Βαλκάνια.

Σε ό,τι αφορά στα Βαλκάνια, επεσήμανε τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόταση του Γ. Παπανδρέου για ολοκλήρωση της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των χωρών της περιοχής μέχρι το 2014.

Τέλος για το θέμα των Σκοπίων ο κ. Βερσμπόου δήλωσε ότι θα μεταφέρει και στη σκοπιανή κυβέρνηση την ανάγκη να βρεθεί λύση αμοιβαία αποδεκτή στο θέμα του ονόματος, στη βάση της πρότασης Νίμιτς που είναι στο τραπέζι, ώστε να ξεμπλοκαριστεί η ευρωατλαντικη ολοκλήρωσή τους.

Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ
EΘΝΟΣ

Read more...

Τουρκία και Ισραήλ ξανάρχισαν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις


Το Ισραήλ και η Τουρκία έκαναν τις πρώτες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μετά την πρόσφατη διπλωματική κρίση που είχε προκαλέσει ένταση μεταξύ των δύο χωρών, όπως δήλωσε πηγή του ισραηλινού στρατού.

Οι ασκήσεις διάσωσης έγιναν στην Άγκυρα μεταξύ 3 και 5 Νοεμβρίου, επεσήμανε ο υπεύθυνος του ισραηλινού στρατού, ο οποίος ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν τεταμένες μετά την κριτική που είχε ασκήσει ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν στο Ισραήλ εξαιτίας της επίθεσης που είχε εξαπολύσει ο ισραηλινός στρατός τον προηγούμενο Ιανουάριο στην Λωρίδα της Γάζας.

Τον Οκτώβριο η Άγκυρα αποφάσισε να αποκλείσει το Ισραήλ από τις διεθνείς αεροπορικές ασκήσεις που θα γίνονταν στην Τουρκία, γεγονός που οδήγησε στην ματαίωση των ασκήσεων.

Nooz.gr


Read more...

Θέμα επαναχάραξης συνόρων και ορίων θέτει η Άγκυρα με σημερινή ΝΟΤΑΜ !


Πριν από λίγο αίφνης η Άγκυρα με την έκδοση σχετικής ΝΟΤΑΜ έθεσε ευθέως θέμα επαναχάραξης συνόρων και ορίων μεταξύ των δύο χωρών! Με αφορμή μία άσκηση έρευνας-διάσωσης στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, αρνείται την ελληνική αρμοδιότητα για αποστολές έρευνας-διάσωσης στην περιοχή διότι «δεν υπάρχει αναγνώριση από την Τουρκία των ορίων του FIR Αθηνών μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου που σημαίνει ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Αθήνας οι αποστολές έρευνας και διάσωσης στην περιοχή».

Προσθέτουν μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία οριοθέτησης των ορίων-συνόρων των δύο πλευρών η οποία να προσδιορίζει τις αρμοδιότητες έρευνας-διάσωσης! Για την Τουρκία το Καστελλόριζο είναι «καρφί στο μάτι» γιατί λόγω και της υφαλοκρηπίδας του κόβει στα δύο τις περιοχές πετρελαϊκών ερευνών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και σε ότι αφορά το θέμα που εγείρεται σήμερα αναφορικά με τις αποστολές έρευνας-διάσωσης, δημιουργεί ένα τεράστιο μπλοκ ελληνικού FIR το οποίο διεισδύει βαθιά στην Ανατολική Μεσόγειο (χάρτης που ακολουθεί).


Αμφισβήτηση των περιοχών του FIR μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, σημαίνει και επερχόμενη αμφισβήτηση και άλλων περιοχών των Δωδεκανήσων, όπου δεν υπάρχει διμερής συμφωνία οριοθέτησης ορίων και συνόρων μεταξύ των δύο πλευρών…



Υπάρχει όμως και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο σε ότι αφορά την συγκεκριμένη άσκηση: Γίνεται την τελευταία ημέρα της τουρκοαιγυπτιακής άσκησης «Θάλασσα Φιλίας-2009», όπου θα συμμετέχει μεγάλος αριθμός μονάδων του Ναυτικού (τέσσερις φρεγάτες, ένα υποβρύχιο, μια κορβέτα, ένα ρυμουλκό στόχου, δύο περιπολικά σκάφη, μια ομάδα ειδικών αποστολών-SAT), καθώς και άεροσκάφη της Αεροπορίας

Η θαλάσσια περιοχή που θα διεξαχθεί η τουρκοαιγυπτιακή άσκηση συνορεύει με την περιοχή που θα διεξαχθεί η άσκηση έρευνας-διάσωσης σε δύο ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι «συμπτωματικά» θα έχουν και τα μέσα για να προστατέψουν οποιαδήποτε κίνησή τους.


Το θέμα είναι πως θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά. Κανονικά θα πρέπει να παρεμποδιστεί η άσκηση. Άλλωστε η αντιNOTAM που εξέδωσε η ΥΠΑ είναι σαφής: Δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν τέτοια άσκηση. Θα τολμήσουν να υπερασπιστούν εμπράκτως όρια και σύνορα;

Read more...

Η ένταξη δεν είναι αυτόματη


Υπάρχουν υποχρεώσεις για την Τουρκία, υποδεικνύουν οι Γερμανοί.Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, η ένταξη δεν είναι αυτόματη και κατά συνέπεια θα πρέπει να εκπληρωθούν οι όροι. Αυτό δήλωσε ο Γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα, Cuntz, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ.

Σε ερώτηση για τη στάση του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί και τι θα γίνει στην περίπτωση που φέρει στην Ε.Ε. την πρόταση για προνομιακή εταιρική σχέση, ο Γερμανός διπλωμάτης είπε πως «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται». Επειδή, εξήγησε, δεν εφαρμόστηκε το επιπρόσθετο Πρωτόκολλο, έχουν παγώσει ορισμένα κεφάλαια, αλλά στο Συμβούλιο ορισμένες αποφάσεις λαμβάνονται παμψηφεί. Το πρόβλημα δεν πηγάζει μόνο από την Ε.Ε., συνέχισε θέτοντας τα εξής ερωτήματα: «Τι κάνει η Τουρκία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις; Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν;».


Ο Γερμανός πρέσβης, απαντώντας στο ερώτημα αν αλλάζει ο άξονας εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, είπε: «Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα της περιοχής. Δεν μπορούμε να χάσουμε την Τουρκία, δεν πρέπει να τη χάσουμε. Ακόμη και η διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε. ενίσχυσε περισσότερο την Ευρώπη. Δεν αποκόβεστε από τη Δύση, αντίθετα προσεγγίζετε περισσότερο σε αυτήν».

Την Τουρκία προς τη Δύση την έστρεψε ο Ατατούρκ και εκείνη προχώρησε προς αυτή την κατεύθυνση, είπε για να συνεχίσει ότι έγινε μέλος σε μεγάλους οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, ο ΟΟΣΑ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Θέλησε να ενοποιηθεί με την Ε.Ε. Η Τουρκία, ανέφερε, παίζει ενεργό ρόλο στη σταθερότητα της περιοχής. Ελπίζω πως θα συνεχίσει το ρόλο της αυτό για τη σταθερότητα μαζί με την Ε.Ε. και τους συμμάχους της.

Ο Γερμανός διπλωμάτης απέφυγε επιμελώς να αναφέρει πότε χρονικά θα γίνει η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Όταν ρωτήθηκε για τη στάση της Ελλάδος είπε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υποστηρίζει την Τουρκία. Ελπίζω και οι δύο πλευρές να βρουν λύση στα προβλήματά τους, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Κύπρου.

Περαιτέρω είπε πως δεν υπάρχει θέμα παραγκωνισμού της Τουρκίας. Αντίθετα, είπε, «κάνουμε τα πάντα για να τη φέρουμε πιο κοντά. Ήδη, η ενταξιακή διαδικασία προβλέπει την προσέγγιση. Όμως, αναλογούν καθήκοντα και στις δύο πλευρές».
Εάν η Τουρκία συνεχίσει στο δρόμο για την Ευρώπη, αυτό θα είναι προς το συμφέρον της, είπε ο Γερμανός πρέσβης.


Προτεραιότητα της Βρετανίας το Κυπριακό
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑτης Βρετανίας αυτή την περίοδο είναι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και η προώθηση λύσης του Κυπριακού. Αυτό ανέφερε ο νέος πρέσβης της Βρετανίας στην Άγκυρα David Reddaway. Μιλώντας σε δεξίωση στην τουρκική πρωτεύουσα είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενθαρρύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο και υπενθύμισε την πρόσφατη προσφορά του Λονδίνου για παραχώρηση της μισής έκτασης του εδάφους των Βάσεων(45 τετραγωνικά μίλια), εάν επιτευχθεί συμβιβαστική λύση. Ο κ. Reddawayδιαβεβαίωσε ότι θα λάβει περαιτέρω μέτρα για να υποστηρίξει μια μόνιμη λύση. Ο Βρετανός πρέσβης επανέλαβε επίσης τη στήριξη της χώρας του για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστήριξε ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, σημειώνοντας αύξηση του διπλωματικού ρόλου της προσφέροντας σταθερότητα στην περιοχή. Ο Reddawayήταν Διευθυντής της Νότιας Ευρώπης στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών και ασχολήθηκε με θέματα όπως το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more...

Και οι Τούρκοι το… χαβά τους


Νέες προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας την ώρα που βρισκόταν στην Αθήνα ο Νο 4 του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, Αλεξάντερ Βέρσμποου

Τελικά φαίνεται πως οι Τούρκοι δεν θέλουν να καταλάβουν ορισμένα πράγματα και συνεχίζουν σύμφωνα με το δικό τους προγραμματισμό και σχέδια τις προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας, για τις οποίες και χθες το υπ. Εξωτερικών υποχρεώθηκε να υποβάλει δύο νέα διαβήματα στην Άγκυρα. Το πρώτο για άρνηση τουρκικής ακταιώρου να αποχωρήσει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και το δεύτερο για τη νέα υπερπτήση τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αγαθονήσι και ενώ στην Αθήνα βρισκόταν ο Νο 4 του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, Αλεξάντερ Βέρσμποου.


Χθες το μεσημέρι, την ίδια ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά το πέρας των επίσημων συνομιλιών του με τον Αμερικανό βοηθό υφυπουργό Άμυνας για θέματα διεθνούς ασφάλειας πρέσβη Αλεξάντερ Βέρσμποου, προς τον οποίο μάλιστα επιδόθηκε και πλήρης, λεπτομερής, κατάλογος των τουρκικών προκλήσεων στον αέρα και στη θάλασσα του Αιγαίου με τους λαθρομετανάστες, οι Τούρκοι προκάλεσαν εκ νέου με υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τις πραγματικές τους προθέσεις και διαθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, χθες, στις 15.06’ ένας σχηματισμός οκτώ τουρκικών αεροσκαφών εισήλθε στο FIR Αθηνών νοτίως Λέσβου. Μισή ώρα αργότερα, στις 15.36’, δύο από τα αεροσκάφη του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 3.000 ποδών. Τελικά, στις 15.38’, ο σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών. Από το ΓΕΕΘΑ ανακοινώθηκε ότι «τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Για το περιστατικό ενημερώθηκαν το υπουργείο Εξωτερικών για διπλωματικές ενέργειες και οι αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ».

Αναφορικά με το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το ζήτημα του ΝΑΤΟϊκού αεροπορικού στρατηγείου CAOC-4 της Λάρισας, ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε ότι με την Τουρκία μπορούμε να συζητήσουμε στο ΝΑΤΟ το ζήτημα αρκεί προηγουμένως η γειτονική μας χώρα να αναγνωρίσει το υφιστάμενο καθεστώς στο Αιγαίο και να μην το αμφισβητεί με κάθε τρόπο. «Συγχρόνως -και αυτό είναι μια ευθύνη των ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ- πρέπει να γίνει σαφές και κατανοητό απ’ όλους, στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ότι στους σχεδιασμούς για το Αιγαίο, τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς για το Αιγαίο, στο πλαίσιο πάντα του ΝΑΤΟ, θα γίνεται από όλους και σε κάθε περίπτωση σεβαστό το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε πρακτικές του πρόσφατου ή του απώτερου παρελθόντος, που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο εξέφραζαν μια πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεγλίτης. Για το ζήτημα του CAOC-4 της Λάρισας, ο Έλληνας επίσημος τόνισε ότι το ζήτημα αυτό η χώρα μας δεν επιθυμεί να το καταστήσει διμερές, μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, γιατί τίποτα δεν έχει επικυρωθεί, καθώς αυτό αναμένεται να γίνει με πολιτική απόφαση σε επίπεδο ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της Συμμαχίας τον προσεχή Φεβρουάριο.

Από την πλευρά του, για το ίδιο θέμα, ο Αμερικανός επίσημος, μιλώντας λίγη ώρα αργότερα με Έλληνες δημοσιογράφους στην Αμερικανική Πρεσβεία, έκανε λόγο μεταξύ άλλων, για «αποτροπή αμοιβαίων προκλήσεων», καθώς και ότι «επικίνδυνες ενέργειες μπορούν να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση στην περιοχή», θέτοντας έτσι αρκετά ερωτηματικά περί του τι ακριβώς εννοεί μιλώντας για «αποτροπή αμοιβαίων προκλήσεων» ή αν τυχόν η αμερικανική πλευρά έχει γίνει αποδέκτης τέτοιων «παραπόνων» από την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδος.

Οι κύριοι Μπεγλίτης και Βέρσμποου, στη διάρκεια της συνεργασίας τους, συζήτησαν επίσης την κοινή στρατηγική προοπτική των δύο χωρών και τη διμερή αμυντική συνεργασία, θέματα ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη (Κοσσυφοπέδιο-Βοσνία), όπου επισημάνθηκε ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδος και η βοήθεια που προσφέρει η χώρα μας στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για να ενταχθούν στους διεθνείς οργανισμούς, οι εξελίξεις σε Αφγανιστάν και Πακιστάν (στρατηγική, απαιτήσεις αποστολής, διασυνοριακά θέματα), η αντιπυραυλική άμυνα, ασφάλεια θαλασσίων γραμμών επικοινωνιών (πειρατεία), διυπουργική άμυνας ΝΑ Ευρώπης (SEDM), θέματα ΝΑΤΟ (ανασχηματισμός, στρατηγικό δόγμα, συνεργασία ΝΑΤΟ – Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης), ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις στο Αιγαίο κ.λπ.
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Read more...

Κατακραυγή στην Τουρκία για τον «κουρδοφάγο»


Αναδιπλώθηκε ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ονούρ Οϊμέν, ύστερα από την κατακραυγή που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για το κουρδικό ζήτημα. Σχολιάζοντας τις απόπειρες ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος από την κυβέρνηση Ερντογάν, είχε εμφανίσει ως υπόδειγμα πολιτικής απέναντι στους Κούρδους τη σφαγή δεκάδων χιλιάδων αμάχων, το 1938, στην εξέγερση του Ντερσίμ.

Με μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, εκπρόσωποι οργανώσεων κατέθεσαν μαύρα στεφάνια στην έδρα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, τη Μερσίνη, τη Προύσα, το Τούντζελι και το Ντιγιάρμπακιρ. Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις, ο Οϊμέν ανέκρουσε πρύμναν και εμφανίστηκε να υποστηρίζει πλέον την πρόταση για τη χορήγηση γενικής αμνηστίας που εισηγείται η κυβέρνηση αν το ΡΚΚ εγκαταλείψει τα όπλα. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα αποχώρησε πάντως από την συζήτηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κυβερνητικά σχέδια.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-(Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Αντιδράσεις στην Τουρκία για το «κουρδικό» άνοιγμα Ερντογάν
Αντιδράσεις κατά του αντιπροέδρου του CHP κ. Οϊμέν.

Εντείνονται οι αντιδράσεις κατά του αντιπροέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κ. Ονούρ Οϊμέν, ο οποίος κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην τουρκική εθνοσυνέλευση για το «δημοκρατικό» (κουρδικό) άνοιγμα που προτείνει η κυβέρνηση, προέβαλε ως «υπόδειγμα» πολιτικής για την αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος τη στάση της κυβέρνησης του 1938. Τότε, στην εξέγερση του Dersim (Τούντζελι), σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άμαχοι (κυρίως παιδιά) από τις δυνάμεις καταστολής που ήρθαν από την Άγκυρα.

Συμβολικά μαύρα στεφάνια κατατίθενται στα γραφεία του CHP, μεγάλο πλήθος εκπροσώπων οργανώσεων από το Τούντζελι, η Ομοσπονδία Αλεβιτών Μπεκτασίδων, το κουρδικό κόμμα DTP αλλά και άλλες οργανώσεις συνεχίζουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, στην Κωνσταντινούπολη, τη Μερσίνη, τη Προύσα, το Τούντζελι και το Ντιγιάρμπακιρ.

Σε νεότερες δηλώσεις του, ο κ. Οϊμέν εμφανίζεται τώρα να υποστηρίζει την «γενική αμνηστία», που εισηγείται η κυβέρνηση αν το ΡΚΚ εγκαταλείψει τα όπλα.

«Ο κ. Οϊμέν τώρα προσπαθεί με τις νέες δηλώσεις του να ζητήσει έμμεσα συγνώμη, αλλά οι αντιδράσεις συνεχίζονται», σχολιάζουν πολιτικοί παρατηρητές.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησε από την συζήτηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση, και αντιτίθεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μεθοδεύσει μια ειρηνική εγκατάλειψη αντάρτικου αγώνα που άρχισε το PΚΚ το 1984, στις νοτιοανατολικές κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Βρήκαν τρεις «Γκρίζους Λύκους» ανάμεσα σε λαθρομετανάστες


Τρία μέλη της ακραίας εθνικιστικής και παρακρατικής τουρκικής οργάνωσης, «Γκρίζοι Λύκοι», ανακάλυψαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι αρχές της χώρας μας, όταν τέσσερις ημέρες πριν σταμάτησαν ένα ιστιοπλοϊκό γεμάτο λαθρομετανάστες.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, και οι τρεις παραδέχθηκαν «ατύπως» ότι είναι μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης, η οποία, ως γνωστόν συνδέεται τόσο με το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας και τις μυστικές υπηρεσίες της, όσο και με το οργανωμένο έγκλημα.

Το ιστιοπλοϊκό που πιάστηκε από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων, είχε ξεκινήσει από σημείο κοντά στη Σμύρνη και είχε τελικό προορισμό την Ιταλία. Το γεγονός ότι διακινητές-δουλέμποροι ήταν «Γκρίζοι Λύκοι» και εκτελούσαν αυτό το δρομολόγιο, δείχνει ότι το κύκλωμά τους έχει αναβαθμίσει ποιοτικά τις αποστολές του. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία των ελληνικών διωκτικών αρχών, οι «Γκρίζοι Λύκοι» περιορίζονταν, ως επί το πλείστον, σε μεταφορές λαθρομεταναστών σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Το ιστιοπλοϊκό «Μπέρμπιχαμ», αγγλικής σημαίας, στο οποίο ανακαλύφθηκαν 41 λαθρομετανάστες από το Ιράν και το Ιράκ (34 άνδρες, 2 γυναίκες, 5 παιδιά), φαίνεται ότι παρουσίασε πρόβλημα στη θαλάσσια περιοχή Αυλέμωνας, στα Κύθηρα. Άγνωστος τηλεφώνησε στις ελληνικές αρχές, οι οποίες έσπευσαν επι τόπου. Να σημειωθεί πως το «ταξίδι» απευθείας από Τουρκία προς Ιταλία θεωρείται εξαιρετικά ακριβό, σε αντίθεση με την πολύ φθηνότερη μεταφορά από Τουρκία σε ελληνικά νησιά.

“Απο τον σημερινό «Ελεύθερο Τύπο”

Ερώτηση antinews: Μόνο Γκρίζοι Λύκοι εντοπίστηκαν; Μήπως ήταν και κανένας της ΜΙΤ;

Xορεύοντας με τους Γκρίζους Λύκους και λοιπούς πράκτορες στο Αιγαίο

Υπόθεση Serkan Kaya Στις 24 Απριλίου 2008 συνελήφθη ο 38χρονος Serkan Kaya, αρχιλοχίας της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφoριών (GID) ενώ μετέφερε με φουσκωτό σκάφος 15 Αφγανούς λαθρομετανάστες στη Μυτιλήνη. Μόλις μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, δέχθηκε επίσκεψη από ανώτατο στέλεχος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι έφερε την υπηρεσιακή ταυτότητα του στην οποία αναγράφονταν τα στοιχεία του, όπως επίσης ο τύπος και ο αριθμός του όπλου που φέρεται να κατείχε στον τουρκικό στρατό (τύπου ΤKB ανατολικής προέλευσης) αποκαλύπτοντας ότι είχε συμμετάσχει σε πλήθος κεκαλυμμένων επιχειρήσεων. Το πιο ενδιαφέρον ήταν ότι ο Kaya είχε ξανασυλληφθεί στην Ελλάδα οπότε και απελάθηκε.

Υπόθεση Kazim Inal
Στα τέλη Οκτωβρίου 2007, σε μια ταυτόχρονη επιχείρηση σε Ελλάδα και Γερμανία οι διωκτικές αρχές των δύο χωρών εξάρθρωσαν ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης κοκαΐνης με διασυνδέσεις στη Δυτική Ευρώπη και στη χώρα μας. Eγκέφαλος ο Τούρκος μεγαλέμπορας ναρκωτικών και υιός στρατηγού Kazim Inal που διέμενε για μεγάλο διάστημα στην υπερπολυτελή κατοικία στη Βούλα μαζί με τη Σουηδή γυναίκα του. Στην Αθήνα συνελήφθησαν οι τρεις συνεργοί του, ένας Ελληνοαμερικανός, επίσης κάτοικος Βούλας, ένας Ελληνας κάτοικος Π. Φαλήρου και ένας πρώην εκτελωνιστής.

H ταυτότητα των Γκρίζων Λύκων (Βozkurt) Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) ιδρύθηκε από τον συνταγματάρχη Αlparslan Turkes, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ηγέτης του παντουρκικού κινήματος και υποστήριζε τη χιτλερική Γερμανία, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια από το Βερολίνο. Οι παντουρκιστές έτρεφαν την ελπίδα πως μια νίκη των ναζί θα επέτρεπε στην Τουρκία να προσαρτήσει τις περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης που είχαν τουρκογενή πληθυσμό. Αντιγράφοντας τις πρακτικές των ναζί, η CIA χρησιμοποιούσε τις παντουρκικές οργανώσεις, για να υποδαυλίζει τα αντισοβιετικά αισθήματα των μουσουλμανικών μειονοτήτων στο εσωτερικό της Σοβιετικής Ένωσης.
Η παραστρατιωτική οργάνωση "Γκρίζοι Λύκοι", που αποτελούσε την ένοπλη πτέρυγα του ΜΗP, είναι ουσιαστικά παρακλάδι της Διεύθυνσης Ειδικού Πολέμου (ΟΗD) το οποίο ιδρύθηκε από το ΝΑΤΟ για να διεξάγει ανταρτοπόλεμο στα μετόπισθεν σε περίπτωση σοβιετικής επίθεσης (παρόμοιο με το γνωστό ιταλικό δίκτυο GLADIO). Στα τέλη της δεκαετίας του '60 λειτουργούσαν 34 στρατόπεδα με 100.000 εκπαιδευόμενους Γκρίζους Λύκους ενώ παράλληλα εισχώρησαν σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής και κατέλαβουν καίριες θέσεις απ' όπου πλέκουν μέχρι σήμερα τον γνωστό ιστό ανάμεσα στην πολιτική, το παρακράτος και το οργανωμένο έγκλημα.
Οι Γκρίζοι Λύκοι θεωρούνται υπεύθυνοι για βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες εκατοντάδων πολιτών στην Τουρκία, περιλαμβανομένων δημοσίων υπαλλήλων, δημοσιογράφων, φοιτητών συνδικαλιστών και Κούρδων.
Απόρρητο έγγραφο του OHD υπ΄αρ. 1979.597 ημερομηνίας 28/8/1996 γράφει χαρακτηριστικά:

"...Οσοι απόφοιτοι των Σχολών της Αστυνομίας χαρακτηρίζονται για την τόλμη και τη γεναιότητά τους και το επιθυμούν μπορεί να μετατεθούν στη ΝΑ Τουρκία. Τα άτομα που θα επιλεγούν θα αμοίβονται από τα ειδικά ταμεία της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Επιπλέον θα τους δίνεται επίδομα από τα μυστικά κονδύλια του κράτους. Προυποθέσεις για ανάθεση καθηκόντων είναι δύο: Να είναι εθνικιστές και συντηρητικοί".
Σημαίνοντα στελέχη Γκρίζων Λύκων ήταν ο Abdullah Catli (συνεργάτης της ΜΙΤ, καταζητούμενος από την Ιnterpol για διακίνηση ηρωίνης και κοκαΐνης σε χώρες της δυτικής Ευρώπης), στην κηδεία του οποίου η Τ. Ciller φέρεται να δήλωσε ότι "εμείς τιμούμε με σεβασμό αυτούς που πυροβολούν εν ονόματι του κράτους(!)", και ο φίλος του Mehmet Ali Ağca, εκτελεστής συμβολαίων θανάτου και παρ΄ολίγον δολοφόνος του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό το 1981. Ο Ağca είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για το φόνο του δημοσιογράφου της Μilliyet Abdi Ipekci αλλά απέδρασε το 1979 με τη βοήθεια του Catli.
Η οργάνωση είναι αποδεδειγμένα υπεύθυνη για τη πρόκληση δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα. Μετά τη κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών της Ρόδου το 1993, στη πόρτα του γραφείου των δασοκομμάντος στην Αθήνα βρέθηκε κολλημένο το εξής: Σας γνωρίσαμε στη Κύπρο όπου πολεμήσαμε ο ένας τον άλλο, βρεθήκαμε στη Ρόδο και θα τα ξαναπούμε σύντομα.
Υπογραφή "Γκρίζοι Λύκοι"
http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/

Read more...

Συζήτηση για τον Κεμαλισμό, το Ισλάμ και τη Δημοκρατία στην Τουρκία


Η πολυπλοκότητα του τουρκικού πολιτικού συστήματος αναλύθηκε σε συζήτηση με θέμα «Κεμαλισμός, Ισλάμ και Δημοκρατία στην Τουρκία», την οποία οργάνωσε το Ινστιτούτο Ευρωδημοκρατίας «Γλαύκος Κληρίδης».

Το θέμα ανέπτυξαν από διάφορες οπτικές γωνίες οι Θανάσης Βερέμης , καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών- Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, 'Αλκης Κούρκουλας , Δημοσιογράφος- Ανταποκριτής στην Τουρκία και Ουμίτ Φιράτ, Κούρδος διανοούμενος.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο καθηγητής Βερέμης χαρακτήρισε τον Κεμάλ Ατατούρκ «κατακλυσμική προσωπικότητα, σπουδαίο μεταρρυθμιστή, αλλά όχι δημοκράτη».

Επεσήμανε ότι ο Ατατούρκ δεν δήλωσε ποτέ ότι αφήνει το στρατό ως θεματοφύλακα της πολιτικής του.

Ο κ. Βερέμης υποστήριξε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του το ΑΚΡ «αποτελούν υπόσχεση για την Τουρκία» και επεσήμανε ότι ο Ερντογάν δεν αμφισβητεί τον Κεμαλισμό ως φορέα των ευρωπαϊκών τουρκικών αξιών, αλλά επαναπροσδιορίζει το περιεχόμενό του έτσι που να περιλαμβάνει και τη θρησκευτική παράδοση, όπως είχε προτείνει ο μεγάλος θεωρητικός του τουρκικού εθνικισμoύ Τζιβά Γιολκάπ, πριν από 100 περίπου χρόνια.«Αν επαναφέρει τους Κούρδους στην οικογένεια της Τουρκίας μέσω της θρησκείας, ο ίδιος ο Ερντογάν θα εξασφαλίσει πολιτική μακροζωία και η Τουρκία ειρήνευση», πρόσθεσε.

Ο δημοσιογράφος 'Αλκης Κούρκουλας ανέφερε ότι στην Τουρκία «η σχέση στρατού - πολιτικής εξουσίας είναι κάτι ανάλογο με τη σχέση Εκκλησίας- πολιτικής εξουσίας στην Ελλάδα».
«Αρχικά», είπε, «ο στρατός λειτούργησε θετικά, αλλά κυρίως μετά το 1980 επέβαλε τη δική του άποψη στην πολιτική ζωή της χώρας».Αναφέρθηκε στην πολύκροτη υπόθεση Εργκένεκον ,επισημαίνοντας ότι αποτελεί «κομβικό σημείο» στις σχέσεις στρατού- πολιτικής εξουσίας και πρόσθεσε ότι η ηγεσία της παράνομης αυτής οργάνωσης είναι η «νομενκλατούρα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η οποία πλέον είναι απολίθωμα του εαυτού της».Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τόνισε ότι το στρατιωτικό κατεστημένο εξυπηρετεί η υποκατάσταση της κομμουνιστικής απειλής από την ισλαμική απειλή.Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις , ο κ.Κούρκουλας υπογράμμισε ότι μετά το 1999 η ελληνική εξωτερική πολιτική «ξέφυγε από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος και όρισε τις σχέσεις με την Τουρκία πρωτογενώς».

Ο Κούρδος διανούμενος Ουμίτ Φιράτ, αφού έκανε μια εκτενή αναδρομή στην ιστορία του κουρδικού ζητήματος, μίλησε με θετικό τρόπο για το «κουρδικό άνοιγμα» του Ερντογάν.
Επεσήμανε ότι οι αλλαγές στην Τουρκία γίνονται πάντα αργά και ότι ο στρατός δεν έχει χάσει ακόμη τη δύναμη του.Ωστόσο, υποστήριξε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει βήματα, τα οποία δεν είχαν γίνει για δεκαετίες.Ο κ.Φιράτ διατύπωσε την εκτίμηση ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» αναφορικά με τα «ανοίγματα» Ερντογάν στα πολιτιστικά και γλωσσικά δικαιώματα των Κούρδων.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε πίσω στην εποχή, που μας αποκαλούσαν ορεσίβιους Τούρκους και αγνοούσαν τη γλώσσα, την ταυτότητα και τον πολιτισμό μας», κατέληξε ο κ. Φιράτ.

ΕΞΠΡΕΣΣ

Read more...

Η ανθεκτικότητα του Αιγαίου


Όταν εξετάζουμε το Αιγαίο, μας προβληματίζει και όχι μόνο γεωστρατηγικά. Έχει μία δυναμική που αντικρούει τις απλοϊκές μας απόψεις περί ξηράς. Ως χώρος που δεν έχει ακόμα καθοριστεί διακρατικά, αποτελεί φαινομενικά ένα αδύναμο σημείο της γεωστρατηγικής, ενώ στην πραγματικότητα είναι κρίσιμο.

Η έλλειψη καθορισμένων συνόρων έχει επιπτώσεις και στο F.I.R. εφόσον το τελευταίο ταυτίζεται τουλάχιστον θεωρητικά. Μερικοί από εμάς θα προτιμούσαν μία ξηρά αντί του Αιγαίου, δίχως να κατανοήσουν το παράδειγμα της Αρμενίας. Διότι τι είναι πια η χώρα των τριών θαλασσών;

Η ίδια η ιδιότητά της όσον αφορά στην έλλειψη δυναμικού στοιχείου αποτέλεσε ένα στόχο και τελικά ένα πλήγμα. Η Τουρκία ως γεωπολιτική οντότητα διέπραξε γενοκτονίες διότι ήταν ο πιο απλός τρόπος για να αποκτήσει φυσικά σύνορα. Η εξόντωση των μη μουσουλμανικών πληθυσμών δεν είχε μόνο ως στόχο την κυριαρχία ενός τεχνητού τουρκικού στοιχείου, αλλά και τη δημιουργία μίας συμπαγούς και συνεκτικής οντότητας. Με άλλα λόγια, υπήρξε μία τοπολογική δράση. Κατά συνέπεια, με τέτοιο αντίπαλο και με τέτοιες επεκτατικές διαθέσεις είναι προτιμότερο να έχουμε θαλάσσια σύνορα. Και για να είμαστε ακόμα πιο ακριβείς, συμφέρει να υπάρχουν και νησιά στο Αιγαίο. Σε αυτό το στάδιο χρειάζονται τοπολογικές εξηγήσεις.

Το Αιγαίο δεν λειτουργεί ως ένας ενιαίος χώρος που δίνει εύκολα πρόσβαση σε μεγάλο στρατό. Αυτό το απέδειξε και η ιστορία με τους Πέρσες, όχι μόνο με τις Θερμοπύλες που αποτελούσαν μία τοπολογική πύλη μεταξύ Νότου και Βορρά, αλλά και με τη Σαλαμίνα όπου και πάλι ο μικρός χώρος δεν επέτρεπε κινήσεις μεγάλης εμβέλειας για το ναυτικό. Την ίδια ιδιότητα έχει το Αιγαίο και με τα σημερινά δεδομένα, διότι η ναυτική κίνηση παραμένει πιο δύσκολη από τη στρατιωτική κίνηση. Και βέβαια, η αεροπορική κίνηση είναι ακόμα δυσκολότερη. Κατά συνέπεια, το Αιγαίο αποτελεί ένα φυσιολογικό φράγμα για μία γενική επίθεση. Πράγμα το οποίο δεν υπήρχε στη Σμύρνη.

Επιπλέον, τα νησιά όπως το λέει η ονομασία τους αποτελούν νησίδες, αλλά όχι μόνο. Λειτουργούν, παθητικά τουλάχιστον, και ως θύλακες σε περίπτωση επίθεσης, και ενεργητικά σε περίπτωση ετοιμότητας ως δίκτυο. Με άλλα λόγια, αν το Αιγαίο είναι ανθεκτικό, αυτό οφείλεται σε τοποστρατηγικές ιδιότητες. Ως νεολογισμό, την τοποστρατηγική την επινοούμε ως σύνθεση της τοπολογίας και της στρατηγικής. Για μια θεωρητική προσέγγιση του θέματος, βλέπε opus 4573.

Το Αιγαίο δεν είναι μόνο μια γεωστρατηγική πρόκληση αλλά και μια τοποστρατηγική αντίσταση που μας επέτρεψε για αιώνες να βρισκόμαστε εδώ, παρά τις βλέψεις των άλλων και παρά τις διαθέσεις των δικών μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να αναλύσουμε το νέο αμυντικό δόγμα της Τουρκίας για να κατανοήσουμε τους στόχους και να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά την ανθεκτικότητα του Αιγαίου όσο υπάρχει. Διότι η τοποστρατηγική δεν είναι αποκλειστικότητα.

Ν. Λυγερός

Read more...

Τουρκικές παραβιάσεις ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου


Σε παραβιάσεις ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου προχώρησαν, με διαφορές ολίγων -μεταξύ τους- ωρών, οι Τούρκοι.

Τουρκικές ακταιωροί παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Φαρμακονησίου και Αγαθονησίου, καθώς παρακολουθούσαν εμπορικό πλοίο υπό ρωσική σημαία.

Επίσης, σχηματισμός τουρκικών αεροσκαφών εισήλθε στο FIR Αθηνών και πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν του Αγαθονησίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

Πιο συγκεκριμένα, σχηματισμός οκτώ τουρκικών αεροσκαφών εισήλθε στο FIR Αθηνών νοτίως της Λέσβου στις 15:06 και στις 15:36 δύο αεροσκάφη του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν του Αγαθονησίου, σε ύψος 3.000 ποδών.

Ο σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 15:38, αφού όλα τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Όπως έγινε γνωστό, ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών για να προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες, καθώς και οι αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ,news.ert.gr

Παραβίαση ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικές ακταιωρούς - ελληνικό διάβημα
Συγγραφέας Μεγαδούκας Ν. (ANA) – 2 ώρες πριν

Τουρκικές ακταιωροί παραβίασαν σήμερα το πρωί τα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Φαρμακονησίου και Αγαθονησίου, καθώς παρακολουθούσαν εμπορικό πλοίο υπό ρωσική σημαία. Το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά. Εξάλλου σχηματισμός οκτώ τουρκικών αεροσκαφών εισήλθε στο FIR Αθηνών νοτίως της Λέσβου στις 15.06, ενώ στις 15.36 δύο αεροσκάφη του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 3.000 ποδών. Ο σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 15.38. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. όπως έγινε γνωστό, ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών για να προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες καθώς και οι αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ.
© 2009 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP