Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Οι βαθιές ρίζες του Κεμάλ στοιχειώνουν την Τουρκία


Τον Οκτώβριο του 2008 οι μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία για την υπόθεση «Εργκένεκον», το σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οδηγούσαν τη γείτονα σε επικίνδυνα μονοπάτια. Όλα όμως είχαν ξεκινήσει την ίδια χρονιά, όταν σε περιοδεία του τούρκου πρωθυπουργού στην Αδριανούπολη και κατά την επιστροφή του στην Άγκυρα, υπήρξε «σοβαρή ζημιά που προκλήθηκε και κατέστρεψε το αυτοκίνητο της μεταφοράς του».
Οι γνώστες της εσωτερικής κατάστασης στην Τουρκία μίλησαν για απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν, αλλά οι δηλώσεις τους αυτές ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα… Ο Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά άρχισε το ανελέητο κυνηγητό των στρατηγών, της Εργκένεκον και του «βαθέως κράτους»... Είχε μόλις ξεκινήσει ένας άτυπος πόλεμος, του οποίου τα αποτελέσματα βιώνουμε σήμερα (και ίσως να βρισκόμαστε λίγο πριν την κορύφωση του «δράματος»).

Όλοι, τότε, μιλούσαν για κρίση ταυτότητας. Κοσμικό κράτος εναντίον του ισλαμικού κατεστημένου, στρατηγοί εναντίον της κυβέρνησης. Ο γνωστός αρθρογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, από τις πιο ψύχραιμες φωνές στην Τουρκία, μιλούσε για ημέρες περισυλλογής, για μία κοινωνία διχασμένη όπου ο λαός αισθάνεται την πάλη των δυνάμεων και αναρωτιέται που οδηγείται η χώρα. «Κανείς όμως δεν κινείται», έλεγε ο Μπιράντ. «Το μόνο που κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις σαν να βλέπουμε ταινία… Κάποια στιγμή, όμως, θα χτυπήσουμε στον τοίχο».
Δύο χρόνια μετά, κάποιοι υποστηρίζουν πως η Τουρκία χτύπησε στον τοίχο Η υπόθεση «Βαριοπούλα», οι νέες συλλήψεις στρατιωτικών και η κίνηση, πλέον, να τεθεί υπό αμφισβήτηση ακόμη και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, οδηγούν τη χώρα στο πιο επικίνδυνο μονοπάτι των τελευταίων δεκαετιών.
Το ερώτημα που τίθεται πιεστικά, πλέον, είναι πότε θα ξεκινήσει η επώδυνη διαδικασία ενδοσκόπησης στην τουρκική ηγεσία, στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και στο λαό που θα οδηγήσει όχι σε λύση, αλλά τουλάχιστον σε συνειδητοποίηση ότι ο πόλεμος κεμαλιστών – ισλαμιστών δεν είναι πόλεμος για τη μαντήλα, αλλά για το πώς αντιλαμβάνεται κανείς την έννοια της Δημοκρατίας και αν τελικά η Τουρκία θα πρέπει πρώτα να βρει την ταυτότητά της, πριν αναζητήσει μία θέση στην Ε.Ε.
Είναι άκρως ειρωνικό ότι τον 21ο αιώνα τα στρατιωτικά πηλήκια, που ευθύνονται για τέσσερα πραξικοπήματα τις τελευταίες δεκαετίες στην Τουρκία, εμφανίζονται ως προστάτες της Δημοκρατίας από μία ισλαμική ηγεσία που επίσης ειρωνικά προσπαθεί να διασφαλίσει το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.
Ποτέ το βαθύ κράτος, το στρατιωτικό κατεστημένο δεν είχε μία σχέση αγάπης με τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, ιδιαίτερα με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ταγίπ Ερντογάν, που ανήλθε στην εξουσία το 2002. Η πάγια αντίληψη των στρατηγών είναι ότι το ΑΚΡ έχει μία κρυφή ισλαμική ατζέντα για την αλλαγή του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. Το ΑΚΡ από την πλευρά του αντιμετωπίζει το στρατό ως το μεγάλο εμπόδιο στο δρόμο της Τουρκίας προς τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και την είσοδό της στην Ε.Ε. Η ιστορία είναι παλιά και περιλαμβάνει εντάσεις, συγκρούσεις, συνωμοσίες και πραξικοπήματα.
Η μεγάλη πρόκληση
Στη χώρα του Ατατούρκ, ο λαός αγαπάει τον στρατό. Όλες οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, σε αντίθεση με τους πολιτικούς, που θεωρούνται διεφθαρμένοι. Οι σύμμαχοι των στρατιωτικών σε όλα τα κομμάτια του κράτους, από τις κρατικές υπηρεσίες, τους δικαστές έως και τα media, θεωρούν ότι ο στρατός είναι ο θεματοφύλακας της κληρονομιάς που άφησε ο Ατατούρκ. Η εκλογική νίκη των ισλαμιστών το 2002 αποτέλεσε για τους στρατηγούς μία μεγάλη πρόκληση και μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Πρωτόγνωρη, γιατί ήταν η πρώτη φορά που το ΑΚΡ είχε την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, μπορούσε δηλαδή να κυβερνήσει μόνο του και όχι να επηρεάσει απλώς καταστάσεις, όπως συνέβαινε με τις κυβερνήσεις συνασπισμού.
Το δεύτερο πρόβλημα για το στρατιωτικό κατεστημένο ήταν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στις δυτικές κυβερνήσεις, καθώς ως συνομιλητής υποσχόταν μία σειρά πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα διασφάλιζαν την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. Μέρος αυτών των μεταρρυθμίσεων, όμως, ήταν η αποδυνάμωση του στρατού, που θα έπρεπε να μείνει εκτός πολιτικής, στα χαρακώματα. Ο στρατός έπρεπε να αναλάβει ένα νέο ρόλο που δεν ήταν έτοιμος να αποδεχθεί. Η σύγκρουση κατά μέτωπο ήταν αναπόφευκτη.
Το κόστος σε πολιτική, οικονομία και κοινωνία
Η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να οδηγήσει τους στρατηγούς στο περιθώριο ξεδιπλώνει τα τελευταία χρόνια τις αλλεπάλληλες κρίσεις ταυτότητας της Τουρκίας. Ο πόλεμος εξουσίας έχει βαρύ κόστος, όχι μόνο στα αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά και στη χώρα, από το χρηματιστήριο έως και τον απλό πολίτη, που καλείται να διαλέξει ποιόν θα υποστηρίξει, αυτόν που κυβερνά ή αυτόν που εμπιστεύεται.
Οι βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2011, κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
Μέχρι που προτίθεται να φτάσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Τα άκρα θα ενδυναμώσουν τη φωνή των επικριτών του, που τον κατηγορούν για αυταρχισμό και για ένα προσωπικό παιχνίδι εξουσίας με τους στρατηγούς, παρά το κόστος για τη χώρα. Το στρατιωτικό κατεστημένο, από την άλλη πλευρά, γνωρίζει ότι εάν κηρύξει πόλεμο στον Ερντογάν, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κερδίσει, με δεδομένο ότι στην πολιτική σκηνή δεν υπάρχουν δυνατοί αντίπαλοι του ΑΚΡ και οι πρόωρες εκλογές ίσως το μόνο που θα φέρουν θα είναι μία Τρίτη εκλογική νίκη του κυβερνώντος κόμματος.
Οι πιθανότητες είναι ότι η «Βαριοπούλα», όπως και η υπόθεση «Εργκένεκον», δεν μπορούν να κρίνουν την επόμενη ημέρα στον πόλεμο εξουσίας μεταξύ Κεμαλιστών και Ισλαμιστών, του βαθέως κράτους με την Δημοκρατία και τις μεταρρυθμίσεις. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα δοθεί απάντηση στο ποιος πραγματικά κυβερνά την Τουρκία. Ένα όμως είναι βέβαιο: ότι ο Ερντογάν έχει το προβάδισμα στο σκληρό πόκερ που παίζει με τους στρατηγούς. Ο τουρκικός λαός άλλωστε αντέχει να ζει με την αβεβαιότητα για το ποιος πραγματικά τον κυβερνά και ας του στοιχίζει ακριβά.

Read more...

Εκβιάζουν για τα εθνικά θέματα οι "σύμμαχοι"...


Και στο βάθος... εθνικά θέματα; Πράγματι, δεν είναι λίγοι (το αντίθετο...) όσοι πιστεύουν πως όλα αυτά τα περίεργα(;) κερδοσκοπικά παιχνίδια γύρω απ' την παραπαίουσα ελληνική οικονομία δεν έχουν μονοσήμαντο στόχο την πλήρη οικονομική εξάρτηση της χώρας μας, με αξιοποίηση των τραγικών λαθών και αβελτηριών της κυβέρνησης (κυρίως την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, που κόστισε δισεκατομμύρια ευρώ και λόγω της ραγδαίας και πρωτόγνωρης αύξησης των spread), αλλά στοχεύουν και:
- Στο να συρθεί η Ελλάδα σε μεγάλες υποχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα, κυρίως δε σε Αιγαίο, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό.

Πρόκειται δηλαδή, όπως υπογραμμίζουν ακόμα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για έναν ωμό εκβιασμό Αμερικανών και Ευρωπαίων, με την αγαστή συνεργασία και των διεθνών κερδοσκόπων, προκειμένου να εμφανιστεί μια Ελλάδα αποδυναμωμένη, κυριολεκτικά απογυμνωμένη και χώρα υπό διεθνή εποπτεία (εκεί μας έχουν οδηγήσει οι κυβερνητικοί χειρισμοί, χειρισμοί ανεύθυνοι έως και τυχοδιωκτικοί) και συνεπώς αδύναμη να προβάλει κάποια σοβαρή αντίσταση σε «λύσεις» σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, που προωθούνται τούτη την κρίσιμη περίοδο.
Και δυστυχώς στη δημιουργία αυτών των εξαιρετικά αρνητικών συνθηκών «σπρώχνει» αντικειμενικά η ίδια η κυβέρνηση με την ακατανόητη(;) πολιτική της ανεπάρκεια, που έχει οδηγήσει τη χώρα μας σε διασυρμό και εποπτεία και μάλιστα τριπλή (Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, των ήξεις-αφήξεις, της αναποφασιστικότητας, της διπλής γλώσσας, που άνοιξε τις ορέξεις των διεθνών κερδοσκόπων και μας έχει φέρει στο μη παρέκει.
Μας οδήγησε επίσης η κυβέρνηση σε αυτό το δεινό σημείο και εξαιτίας ακατανόητων δηλώσεων, πότε περί «χώρας και οικονομίας στην εντατική» (Γ. Παπανδρέου), πότε περί «Τιτανικού» (Γ. Παπακωνσταντίνου), αλλά και με την εμμονή της για Εξεταστική για την οικονομία προκειμένου επικοινωνιακά να βγει απ' τα δικά της αδιέξοδα και να αποπροσανατολίσει, ενώ αντικειμενικά οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερο διασυρμό της χώρας μας, αλλά και σε διάσπαση του εσωτερικού μετώπου, που περισσότερο από κάθε άλλη φορά θα έπρεπε να ήταν αρραγές.
Τεράστιες οι ευθύνες του Γιώργου
Μέσα σ' αυτό το αρνητικό, εξαιρετικά αρνητικό έως και νοσηρό κλίμα, παρατηρούνται ορισμένες περίεργες(;) εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα, που προοιωνίζονται την κατεύθυνση των πραγμάτων και δείχνουν ότι:
• Επίκεινται σκληροί εκβιασμοί και τότε η Ελλάδα θα φαίνεται αδύναμη να αντισταθεί.
Πράγματι, την τελευταία περίοδο είδαμε να έρχονται στη δημοσιότητα στοιχεία για την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου στο Αιγαίο.
Με δεδομένη την πάγια στρατηγική τόσο της Ουάσινγκτον όσο και της Άγκυρας για συγκυριαρχία και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, αντιλαμβανόμαστε τι μπορεί να σημαίνει μια πίεση προς την Ελλάδα για να κινηθεί προς μια τέτοια κατεύθυνση...
Ας προστεθεί η μεγάλη πρεμούρα των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ για «λύση» στο Κυπριακό και μάλιστα σύντομα, στη βάση ενός –επί της ουσίας– παραλλαγμένου Σχεδίου Ανάν 2, κάτι στο οποίο είναι ευεπίφορος ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εκπέμπει σε παρόμοιο μήκος κύματος...
Επίσης:
- Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει το περιεχόμενο των επιστολών μεταξύ Ερντογάν και Παπανδρέου, όπου ο μεν τούρκος πρωθυπουργός ουσιαστικά ζητά «διάλογο εφ' όλης της ύλης» και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ ο Γ. Παπανδρέου δεν το αποκλείει με κατηγορηματικό τρόπο και ο τρόπος με τον οποίο με διπλωματική γλώσσα αναφέρεται στο Αιγαίο προκαλεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά...
- Ακόμα και στο Σκοπιανό οι εξελίξεις δεν είναι ελπιδοφόρες. Η κυβέρνηση των Σκοπίων, εκμεταλλευόμενη τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, πιέζει την ΕΕ να ασκήσει την επιρροή της προς τη χώρα μας για μια «λύση» στο θέμα της ονομασίας αλλά και για να αρθεί το ελληνικό βέτο στις ενταξιακές διαδικασίες της FYROM. Και απ' την άλλη, με μια σειρά δηλώσεων αξιωματούχων της κυβέρνησης Παπανδρέου αυτό το βέτο έχει αρχίσει να «χλωμιάζει». Εκμεταλλευόμενη δε η κυβέρνηση των Σκοπίων αυτήν τη μη καθαρή γλώσσα, αλλά και την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης, πιέζει την ΕΕ να οριστεί ευρωπαίος μεσολαβητής στη θέση του Μ. Νίμιτς, εκτιμώντας ότι θα ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στην Ελλάδα!
- Ας προστεθούν στα παραπάνω και οι παρενέργειες που θα προκύψουν εφόσον γίνει τελικά νόμος του κράτους το κυβερνητικό κατασκεύασμα για την απόδοση ιθαγένειας και ψήφου στους μετανάστες, παρενέργειες που σαφώς αδυνατίζουν ακόμα περισσότερο το εσωτερικό μέτωπο...
Οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και κυρίως του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος φέρει ένα ιστορικό όνομα, είναι τεράστιες.
Αν συμβιβαστούν, αν υποκύψουν στους εκβιασμούς, αν συναινέσουν σε εθνικές υποχωρήσεις, επωμίζονται μια τεράστια ιστορική ευθύνη. Οι καιροί είναι κρίσιμοι, τα δύσκολα είναι μπροστά.
Επισημαίνουμε ακόμα ότι ανησυχίες, ερωτηματικά, ακόμα και φόβους για εθνικές υποχωρήσεις εκφράζονται και απ' τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Και μάλιστα μπορούμε να αποκαλύψουμε ότι οι Αντ. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης έφυγαν περισσότερο ανήσυχοι μετά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό.
Μάλιστα ο αρχηγός της ΝΔ συνέστησε στον Γ. Παπανδρέου να μην προχωρήσει, σ' αυτήν τουλάχιστον τη φάση, σε διάλογο με χρονοδιαγράμματα με την Τουρκία, ακριβώς επειδή η χώρα μας εμφανίζεται διεθνώς αδύναμη λόγω της δεινής οικονομικής κρίσης, συνεπώς σε όχι καλή διαπραγματευτική θέση...

Read more...

«Αποκαλύψεις» για δράση της ΕΥΠ στην Τουρκία!


Είτε η ΕΥΠ κέρδισε πολλά και το κρύβουν, είτε την εμφανίζουν σαν «υπηρεσία ηλιθίων». Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις διαρροές της τουρκικής ΜΙΤ στον τουρκικό τύπο για «δραστηριότητες» έλληνα κατασκόπου. Η Milliyet στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο "Ο κατάσκοπος των Ελλήνων τα είπε όλα", με την υπογραφή του συνεργάτη της Τολγκα Σαρντάν γράφει ότι ο Nuri H., o οποίος συνελήφθη μετά από κοινή επιχείρηση της ΜΙΤ και της Ασφάλειας της Σμύρνης, με την υποψία ότι προέβαινε σε κατασκοπεία για λογαριασμό της Ελληνικής Μυστικής Υπηρεσίας, ομολόγησε μια προς μια τις επαφές του, τους πράκτορες με τους οποίους ήταν σε επαφή και τις πληροφορίες που έδωσε. Ο κατάσκοπος ενημέρωνε ακόμα και για τις περιοδείες του πρωθυπουργού.

Ο Νuri H. γεννήθηκε το 1944 στην Κω ως τουρκικής καταγωγής έλληνας πολίτης και ήταν ο δεύτερος από τα 4 αδέλφια του. Όταν έπρεπε να παρουσοαστεί για την θητεία του το 1962, εστάλη από τον πατέρα του στην Τουρκία. Πήρε την τουρκική υπηκοότητα και έμεινε κοντά στους συγγενείς του στην Σμύρνη, Το 1966 παντρεύτηκε στο Μίλας, Από την πρώτη σύγυζό του χώρισε μετά από 20 χρόνια και τώρα ζει περίπου επί 20 χρόνια με άλλη γυναίκα που λέγεται Η.Κ. με την οποία έχει μόνο θρησκευτικό γάμο και όχι επίσημο. Στην Αλικαρνασσό έχει την διαχείριση ζαχαροπλαστείου και καντίνας. Τον δε τελευταίο καιρό έκανε τον ξεναγό σε τουρίστες.
Στο κινητό του Nuri H. που κατασχέθηκε, μετά την εξέταση που έγινε, διαπιστώθηκε ότι αυτός που έχει καταγράψει στο τηλέφωνό του με το όνομα "Οσμάν" είναι ο Δ/ντης της ΕΥΠ στην Κω Δημήτρης. Αυτός με τον οποίο έχει καταγράψει στο τηλέφωνό του ο Nuri H. με το όνομα "Ομέρ" είναι γραφέας που ασκεί καθήκοντα στην ίδια υπηρεσία και λέγεται επίσης Δημήτρης. Επίσης αυτός τον οποίο έχει καταγράψει στο τηλέφωνό του ως "Καλύμνιαλι" είναι ο πράκτορας της ΕΥΠ, Γιώργος. Ο Nuri H. oμολόγησε επίσης πως εκτός από τους παραπάνω είχε επαφή με τους Έλληνες πράκτορες Παύλο και Στέφανο.
Ο Nuri H., o oποίος είχε συλληφθεί με τον ισχυρισμό ότι έκανε κατασκοπεία για λογαριασμό της ελληνικής μυστικής υπηρεσίας ΕΥΠ, ομολόγησε όλες αυτές τις δραστηριότητές του. Αποκαλύφθηκε πως ο Νuri H. έδωσε πληροφορίες κατά την κρίση των Ιμίων μεταξύ 1995-1996 και για την μετάβαση του Π/Θ Ερντογάν στο Τοργκούτρεις της Αλικαρνασσού το 2003 για τα εγκαίνια της εκεί μαρίνας. Αποκαλύφθηκε πως ο Nuri H, ο οποίος συνελήφθη μαζί με τον Ismet S και τον Ahmet H είχε γνωστοποιήσει στους πράκτορες της ΕΥΠ ακόμα και τις διακοπές του Π/Θ Ερντογάν με την σύζυγό του στο ξενοδοχείο Rıxos της Αλικαρνασσού.
Ο Nuri H, που συνελήφθη με κοινή επιχείρηση της ΜΙΤ και της Ασφάλειας της Σμύρνης, στην κατάθεσή του εξηγώντας ότι ήταν σε επαφή με το γραφείο της ΕΥΠ στην Κω, έδωσε και τα ονόματα των πρακτόρων με τους οποίους ήταν σε επαφή. Ο Nuri H για πρώτη φορά το 1986 ήρθε σε επαφή με την ΕΥΠ, της οποίας η ονομασία τότε ήταν ΚΥΠ, μέσω της κόρης ενός φίλου του και έδωσε τις εξής πληροφορίες:
• Μέχρι την ημερομηνία που με συλλάβανε ανέφερα στην ΕΥΠ τα σημεία όπου κινούνταν οι ΤΕΔ, την κινητικότητά τους, τις ασκήσεις που έκαναν, τις στρατιωτικές πληροφορίες και τα έγγραφα που είχαν σημασία για εκείνους [δηλαδή για την ΕΥΠ]. Αυτά τα ανέφερα με τηλέφωνα που άλλαζα κατά καιρούς ή ο ίδιος προσωπικά. Στην δουλειά ξεκίνησα με 300 δολάρια και συνέχισα με 700 Ευρώ. Τα χρήματα τα έπαιρνα τακτικά χέρι με χέρι.
• Το πρώτο καθήκον, μου ανατέθηκε από τον υπηρετούντα στην ΚΥΠ, Γιώργο. Ήταν σε εξέλιξη η κρίση των Ιμίων 1995 – 1996. Με ρώτησε για την κίνηση των αεροσκαφών και των πλοίων των ΤΕΔ και των πλοίων της ακτοφυλακής στην περιοχή των Ιμίων, για το πότε έρχονται και φεύγουν και από ποιες μονάδες προέρχονται. Εγώ εκτέλεσα το καθήκον που μου ανατέθηκε.
• Μετέφερα στους πράκτορες της ΕΥΠ και τις πληροφορίες αναφορικά με τα δυο προγράμματα[ περιοδείας] του Π/Θ Ερντογάν στην Αλικαρνασσό και στα περίχωρα. Το πρόσωπο με το οποίο ήρθα σε επαφή για το θέμα αυτό ήταν ο Δ/ντης Δημήτρης.
Ο Δημήτρης έμαθε για την μετάβαση του Π/Θ Ερντογάν και της συζύγου του στο Τοργκούτρεις της Αλικαρνασσού για την μαρίνα Ντογούς. Μου ζήτησε να επιβεβαιώσω την πληροφορία και εγώ την επιβεβαίωσα και του είπα ότι ο Ερντογάν ήρθε στην περιοχή. Επίσης άλλη φορά ο Π/Θ Ερντογάν και η σύζυγός του είχαν έρθει πάλι στο ξενοδοχείο Rıxos της Αλικαρνασσού και εγώ τον ενημέρωσα.
• Ένα άλλο στέλεχος της ΕΥΠ με το οποίο είχα επαφή σχετικά με τις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης των ΤΕΔ στο Ιμσίκ της Αλικαρνασσού ήταν ο Στέφανος. Μου ζήτησε πληροφορίες για το Κέντρο Εκπαίδευσης. Έδωσα στον ανιψιό μου Ahmet H μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και εκείνος μου έφερε τις φωτογραφίες που τράβηξε περασμένες στην μνήμη. Τότε εγώ πήγα στην Κω και τις έδωσα στον Δημήτρη. Τις εμφάνισε στον υπολογιστή του και υπολόγισε το μήκος της στρατιωτικής περιοχής. Επειδή γνώριζα την περιοχή από παλιά του έδωσα τις πληροφορίες.
• Μετέφερα επίσης πληροφορίες και σχετικά με την άσκηση Ντογάνμπει στην περιοχή Αιγαίου. Σχετικά με το θέμα είπα στον Δημήτρη από το τηλέφωνο τα εξής : «Στο Σεφερίχισαρ υπάρχουν τρεις πύραυλοι και δυο πυροβόλα όπλα. Το νούμερο είναι 108. Αυτό που έχει το νούμερο αυτό είναι φοβερό. Μπορεί να είναι και δυο πυροβόλα με βλήματα. Μόνο στο Ντογάνμπει υπάρχουν τρία έως πέντε πλοία που φαίνονται τα πυροβόλα τους. Στις 12 του μηνός ο Διοικητής θα κατεβεί στο υποβρύχιο στην Μαρμαρίδα και θα κάνουν δοκιμαστικές βολές Akston ή Akton. Οι Διοικητές θα κατεβούν στο υποβρύχιο στο Άκσαζ».
• Με αναζήτησε ο Δ/ντης του γραφείου πληροφοριών Δημήτρης. Με ρώτησε για τις τουρκικές μονάδες που πηγαινοέρχονται στα Ίμια και για τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις στο Γκιουλλούκ. Μου ζήτησε να δω και να συγκεντρώσω πληροφορίες, Του μετέφερα τις πληροφορίες που είχα από πριν.
• Το 2005 – 2006 με αναζήτησε ο Δημήτρης και μου ζήτησε να παρακολουθήσω μια γυναίκα γερμανικής υπηκοότητας για την οποία που μου είπε που βρίσκεται και μου την περιέγραψε. Και εγώ την παρακολούθησα. Η γυναίκα αυτή μπήκε στο σπίτι του Αλλαντίν Τσακιτζί στην Αλικαρνασσό.

Read more...

Οι παραβιάσεις σήμερα


Δύο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, με συνολικά 16 αεροσκάφη προχώρησαν σήμερα σε δύο παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών και σε τέσσερις περιπτώσεις παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Από τα 16 αεροσκάφη τα έξι έφεραν οπλισμό. Η δραστηριότητα εκδηλώθηκε στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο.


Read more...

Η τουρκική φρεγάτα F490 Gaziantep στο Σούνιο - Προσπάθεια απόκρυψης της πρόκλησης


Τουρκική φρεγάτα κλάσης O.H.PERRY, η F490 Gaziantep (πρώην USS Clifton Sprague) ξεκίνησε από τον ναύσταθμο του Αksaz στην Μαρμαρίδα και έφτασε στο Σούνιο, το Λαύριο, το Πόρτο Ράφτη, την Ραφήνα και την Άνδρο! Κινήθηκε για αρκετή ώρα κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αττικής ευρισκόμενη αρχικά στα ελληνικά και κατόπιν στα διεθνή χωρικά ύδατα.

Πηγές του ΓΕΝ ανέφεραν στο defencenet.gr ότι "Άπό το καλοκαίρι έχουν ξεκινήσει τέτοια ταξιδάκια, αλλά δεν δημοσιοποιούνται για ευνόητους λόγους"!

Σήμερα αναγκαστικά το ΓΕΕΘΑ δημοσιοποίησε την πρόκληση γιατί ψαράδες που ψάρευαν κοντά στο Σούνιο είδαν να περνάει από μπροστά τους η τουρκική φρεγάτα και ειδοποίησαν ένα δημοσιογράφο. Ο δημοσιογράφος κάλεσε το υπουργείο για να ρωτήσει τι έγινε και αναγκαστικά εκδόθηκε μία ανακοίνωση που φυσικά απέκρυπτε τα γεγονότα και αναφερόταν σε "μία τουρκική φρεγάτα που κινείται βόρεια της Άνδρου και παρακολουθείται διακριτικά (sic) από ελληνική πυραυλάκατο".

Η λέξη "διακριτικά" προφανώς μπήκε στην ανακοίνωση από κάποιον που διαβάζει πολλά αστυνομικά μυθιστορήματα γιατί «διακριτική παρακολούθηση» δεν γίνεται από πυραυλακάτους. Εκτός και αν έβαλαν τη λέξη «διακριτική» για να μην παρεξηγηθούν οι Τούρκοι επειδή το Π.Ν. είχε το ... θράσος να τους παρακολουθήσει λίγο πριν μπουν στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Η τουρκική φρεγάτα απέπλευσε από το ναύσταθμο του Αksaz χθες το απόγευμα και μετά από μία πορεία μέσα από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες έφτασε ανοικτά του Σουνίου και με «ανοικτά» τα ηλεκτρονικά και οπλικά της συστήματα ξεκίνησε περιίγηση στην ανατολικής ακτή της Αττικής.

Σε όλη την πορεία του κοντά στην Αττική παρακολουθείτο από την ελληνική πυραυλάκατο Ρ67 "Ρουσσέν".

Η τουρκική φρεγάτα έφτασε στην περιοχή μεταξύ Άνδρου και Ψαρών, βγαίνοντας στην ανοικτή θάλασσα από το στενό του Καφηρέα.

Το τουρκικό σκάφος ξεκίνησε την πορεία του μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενδιάμεσα Σουνίου και Κέας-Μακρονήσου.

Η διέλευση τυπικά θεωρείται "αβλαβής", αλλά πρόκειται για κορυφαία πρόκληση, όχι μόνο λόγω των συστημάτων του σκάφους που ήταν όλα "ανοικτά" κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών, αλλά κυρίως γιατί σε μία μοναχική πορεία ξεκίνησε απο τον Aksaz για να φτάσει στην Αθήνα!

Γενικά, μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που έχουμε κίνηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ημέρα Κυριακή και αυτό ίσως να δείχνει ασήμαντο, αλλά είναι μία πολύ σημαντική σημειολογική κλιμάκωση

Σίγουρα μόνο τυχαία δεν είναι η κίνηση του. Το Αksaz βρίσκεται απέναντι από τα Δωδεκάνησα στην Μαρμαρίδα και η φρεγάτα διαπλέοντας με βορειοδυτική κατεύθυνση ολόκληρο το Αιγαίο έφτασε έξω από το Σούνιο!

Πολλά ελληνικά σκάφη (ψαράδικα, αναψυχής κλπ) που βρίσκονταν στην ακτή της ανατολικής Αττικής είδαν την τουρκική φρεγάτα να περνάει από μπροστά τους!

Είναι κάτι ανάλογο με την υπέρπτηση πάνω από την φρεγάτα "ΑΙΓΑΙΟ" των τουρκικών F-16: Προσπαθούν να προκαλέσουν ελληνική απάντηση. Και είναι βέβαιο ότι θα αποθρασύνονται συνεχώς όλο και περισσότερο.

Τι σημαίνει "αβλαβής διέλευση": Κίνηση σκάφους εντός των χωρικών υδάτων μίας χώρας, στην προκειμένη περίπτωση κίνηση εντός των 6 ναυτικών μιλίων από την στεριά. Το σκάφος υποχρεούται να κρατάει σταθερή πορεία και διεύθυνση και σε κάθε περίπτωση να μη κινείται κάθετα προς την ακτή. Το σκάφος θα πρέπει να έχει απενεργοποιήσει τους αισθητήρες του (Ραντάρ και ανθυποβρυχιακές συσκευές). Αν είναι υποβρύχιο θα πρέπει να κινείται σε ανάδυση. Γενικά το σκάφος που κάνει αβλαβή διέλευση υποχρεούται να κάνει με σαφή τρόπο την πρόθεσή του να κινηθεί «ειρηνικά».

Σήμερα τουλάχιστον το ραντάρ και τα ραντάρ των οπλικών συστημάτων ήταν "ακοικτά", όπως το κατέγραψαν οι ελληνικές συσκευές ΕSM.

Πέρσι, στις 14 Ιανουαρίου 2009, μία άλλη φρεγάτα του τουρκικού Ναυτικού (η "ΤURGUT REIS" F241, κλάσης "Yavuz" ΜΕΚΟ 200ΤΝ Τrack Ι, αντίστοιχη των δικών μας ΜΕΚΟ 200ΗΝ) συμμετέχοντας στην προγραμματισμένη άσκηση "ACIK DENIZ" έπλευσε ανενόχλητη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, παραβαίνοντας τους κανόνες αβλαβούς διέλευσης, κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Αττικής, ελάχιστα ναυτικά μίλια από το σπίτι του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Ραφήνα, από το οποίο και ήταν ορατό το σκάφος!

Η τουρκική φρεγάτα έπλευσε με κατεύθυνση νοτιοανατολικά από το Στενό του Καφηρέα (μεταξύ Άνδρου-Εύβοιας), δυτικά της Κέας (δηλαδή μεταξύ Κέας και Μακρονήσου) μέχρι έξω από το Λαύριο(!), σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές της ανατολικής Αττικής και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων!

Συνέχισε μέχρι νότια του ακρωτηρίου του Σουνίου, και περί ώρα 13.00 έκανε αναστροφή και ακολουθώντας την ίδια ανάστροφη πορεία με ταχύτητα 15 κόμβων, κατά μήκος των ακτών της Ανατ. Αττικής και περνώντας πάλι στα ανοικτά της Ραφήνας, απομακρύνθηκε. Περί τις 17:00, πιθανότατα με ενεργοποιημένους όλους τους αισθητήρες των οπλικών συστημάτων της, δηλαδή στοχοποιώντας χερσαίους, θαλάσσιους και εναέριους στόχους, εξήλθε του Στενό του Καφηρέα προς τα διεθνή ύδατα του Αιγαίου.

Στην σημερινή πρόκληση δεν είχαμε ανάστροφη πορεία, αλλά είχαμε κάτι πολύ πιο σημαντικό σε ότι αφορά το πολιτικό επίπεδο της πρόκλησης: Ένα πολεμικό σκάφος που αποπλέει από τον ναύσταθμο του στο Aksaz ο οποίος βρίσκεται σε τεράστια απόσταση (36°50′04″N 28°23′24″E / 36.8345°N 28.39°E / 36.8345; 28.39) από την Αττική και δεν συμμετέχει σε άσκηση σε σχετικά κοντινή απόσταση, όπως συνέβη πέρσι με την "ΤURGUT REIS" που συμμετείχε στην άσκηση "ACIK DENIZ".

Αν αυτό δεν είναι πρόκληση, τότε η λέξη χάνει την έννοιά της...

Read more...

Η σημασία του Στενού του Καφηρέα και οι τουρκικές "περατζάδες"..


Νέα τουρκική πρόκληση χθες στο Αιγαίο υπό την μορφή της "αδικαιολόγητης" παρουσίας τουρκικής φρεγάτας τύπου OHP (F-490 Gaziantep) στην περιοχή ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Αττικής. Επίκεντρο του ενδιαφέροντος της τουρκικής ναυτικής μονάδας υπήρξε το στενό Καφηρέα μεταξύ Άνδρου και Εύβοιας, ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για τα τουρκικά υποβρύχια καθώς αποτελεί την "πύλη" για την έξοδο των ελληνικών ναυτικών μονάδων προς το βόρειο Αιγαίο σε περίπτωση κινητοποίησης. Υπό αυτό το πρίσμα δεν αποκλείεται η παρουσία της φρεγάτας να συνοδεύονταν και από αντίστοιχη παρουσία υποβρυχίου στην ευρύτερη περιοχή.

Το τουρκικό σκάφος βρισκόταν υπό την διακριτική παρακολούθηση της πυραυλακάτου "Ρουσσέν" καθ'όλη την διάρκεια της παρουσίας του εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων, παρουσία η οποία δεν ικανοποιούσε τις προϋποθέσεις της αβλαβούς διέλευσης *και ως εκ τούτου ήταν εντελώς παράνομη..Μετά από πλεύση αρκετών ωρών η Γαζιαντέπ ανέστρεψε την πορεία της και εξήλθε του στενού προς τα διεθνή ύδατα του Κεντρικού Αιγαίου.


Στις 14 Ιανουαρίου 2009 ανάλογο περιστατικό έλαβε χώρα με πρωταγωνιστή αυτή την φορά την φρεγάτα Turgutreis. Το τουρκικό σκάφος έπλευσε επί 3,5 ώρες μέσα στα Ελληνικά χωρικά ύδατα στο Στενό Καφηρέα και στο Στενό Κέας Μακρονήσου αγνοώντας προκλητικά τις συνεχείς προειδοποιήσεις της φρεγάτας Μπουμπουλίνα που καλούσε τους Τούρκους να αποχωρήσουν από την περιοχή.

Χαρακτηριστικά της σημασίας του Στενού του Καφηρέα είναι δύο περιστατικά της νεώτερης πολεμικής ιστορίας μας. Κατα την πρώτη πολεμική νηοπομπή στην οποία συμετείχε το αντιτορπιλικό Βασ.Γεώργιος την 31η Οκτ 1940 -συνοδεία φορτηγών πλοίων μέχρι τα Δαρδανέλλια- οι διαταγές προέβλεπαν πλού της νηοπομπής μέσω του Ευβοικού διότι η οδός απο το Στενό του Καφηρέα θεωρείτο πολύ εκτεθειμένη σε επιθέσεις υποβρυχίων..
Στις 16 Νοεμβρίου 1942, το υποβρύχιο "Τρίτων" επιτέθηκε στο στενό Καφηρέα κατά γερμανικής νηοπομπής και βύθισε ένα πετρελαιοφόρο. Στη συνέχεια καταδιώχθηκε επί ένα 6ωρο από γερμανικά πολεμικά πλοία( μεταξύ των οποίων ήταν και το αντιτορπιλικό «Hermes» , το πρώην ελληνικό αντιτορπιλλικό Βασ.Γεώργιος !) και βυθίστηκε μαζί με 5 αξιωματικούς και 28 ναύτες.


* Προυποθέσεις για αβλαβή διέλευση βάση του Διεθνούς Δικαίου :

"H διέλευση πρέπει να είναι συνεχής και ταχεία και να μην εκτελείται άσκοπα, έστω και για αναψυχή, περιπλάνηση μέσα στην χωρική θάλασσα του παράκτιου Κράτους, εκτός εάν συνδυάζεται με πορεία προς ή από λιμένα του εν λόγω Κράτους".

α. Δεν πρέπει να μην εκτελούνται ασκήσεις ή γυμνάσια με όπλα οποιουδήποτε είδους.
β. Να μην εκτελούνται πράξεις που να αποσκοπούν στη συλλογή πληροφοριών προς βλάβη της άμυνας ή της ασφάλειας του παράκτιου Κράτους.
γ. Να μην εκτελούνται προσνηώσεις ή απονηώσεις αεροσκαφών.
δ. Να μην εκτελείται οποιαδήποτε σοβαρή ρύπανση κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
ε. Να μην προβαίνουν σε κάθε απειλή ή χρήση βίας κατά της κυριαρχίας της εδαφικής ή της πολιτικής ανεξαρτησίας του παράκτιου Κράτους ή κατά οποιοδήποτε άλλο τρόπο σε παράβαση των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου που περιέχονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Από την στιγμή που η τουρκική φρεγάτα ανέστρεψε την πορεία της, απέβαλε το χαρακτήρα της αβλαβούς διελεύσεώς της, αίροντας μια από τις προϋποθέσεις, καθώς η έπαψε να εκτελεί διέλευση "συνεχή και ταχεία"

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP