Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

«Και εμείς σκοτώσαμε Τούρκους αιχμαλώτους»


Στην ανταπόκριση γράφει ότι, μετά την αποκάλυψη ότι τα οστά που βρέθηκαν στο πλαίσιο των ανασκαφών για τους αγνοούμενους, ήταν των πέντε Ε/Κ στρατιωτών, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι είχαν παραδοθεί, δολοφονήθηκαν από τους Τουρκοκύπριους μουτζαχίτ, υπήρξε και ομολογία των Ελληνοκυπρίων, ότι και εκείνοι σκότωσαν Τούρκους αιχμαλώτους. Συνάδελφοι των Ελληνοκυπρίων στρατιωτών που ζούν σήμερα, είπαν: «Πριν έξι ώρες από εκείνο το συμβάν και εμείς είχαμε εκτελέσει τέσσερεις Τουρκοκύπριους στρατιώτες, στο Σερνταρλί».

Στον ε/κ Τύπο, στον οποίο εδώ και μέρες δημοσιεύονται πολλές ειδήσεις σχετικά με αιχμάλωτους στρατιώτες, τελευταία προσετέθη και εντυπωσιακό ρεπορτάζ στην κρατική τηλεόραση CyBC. Φίλος των Ελληνοκυπρίων στρατιωτών, που σκοτώθηκαν στο χωριό Σερνταρλί, το οποίο σήμερα είναι μέσα στα σύνορα της «ΤΔΒΚ», ονόματι Γιάννης Χριστοδούλου, είπε ότι στις 20 Ιουλίου, που ξεκίνησε η «ειρηνευτική επιχείρηση», είχαν καταλάβει το χωριό και πρόσθεσε: «Όταν ήρθαν τα τουρκικά άρματα, διέφυγα από την ομάδα που αντιστεκόταν. Αν δεν διέφευγα, θα ήμουν αιχμάλωτος και εγώ. Σε απόσταση 100 μέτρων, είδα ότι οι φίλοι μου έπεσαν αιχμάλωτοι. Στο Σερνταρλί κάναμε και μεις, πολλά κακά».

Από την άλλη, η Cyprus Mail, σε είδηση που δημοσίευσε με την υπογραφή Μακάριος Δρουσιώτης, αναφέρθηκε σε δηλώσεις Ε/Κ λοχαγού, που είχε υπό τον έλεγχό του το Σερνταρλί και ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του, με την σκέψη ότι θα κατηγορηθεί. Το πρόσωπο αυτό είπε: «Έξι ώρες περίπου πριν πέσουν αιχμάλωτοι οι πέντε στρατιώτες μας, είχαμε εκτελέσει και μείς κατά τον ίδιο τρόπο, τέσσερεις Τουρκοκύπριους».

Σε άλλη ανταπόκριση του Ομέρ Μπιλγκέ από τα κατεχόμενα, με τον τίτλο «Οι Ελληνοκύπριοι το γνώριζαν εδώ και 35 χρόνια», γράφει πως το γεγονός ότι βρέθηκαν τα οστά των Ε/Κ στρατιωτών, έφερε στο φώς το ψέμα σχετικά με την προπαγάνδα της ε/κ διοίκησης, επί 35 χρόνια εναντίον της Τουρκίας.

Όταν ο πολεμικός ανταποκριτής Εργκίν Κονούκσεβερ, ο οποίος το 1974 είχε πέσει αιχμάλωτος στους Ε/Κ, είπε ότι μεταξύ των φωτογραφιών που είχε τραβήξει και κατασχέθηκαν, υπήρχαν και φωτογραφίες των Ε/Κ στρατιωτών που δολοφονήθηκαν και τάφηκαν, έγινε αντιληπτό ότι ο αρχηγός της ΕΟΚΑ την περίοδο εκείνη Νίκος Σαμψών, γνώριζε από την πρώτη μέρα τα πάντα και με οδηγίες του, αποκρύφτηκαν οι φωτογραφίες.

Ο γνωστός δημοσιογράφος - ερευνητής Μακάριος Δρουσιώτης, σε άρθρο του στη Cyprus Mail αναφέρθηκε στο θέμα και είπε ότι παράλληλα με τον Κονούκσεβερ και ο Τούρκος διοικητής Μπορατάς είχαν καταθέσει στην Επιτροπή Αγνοουμένων. Ο Δρουσιώτης ανέφερε ότι η ε/κ διοίκηση, ήξερε εδώ και χρόνια, για την τύχη των στρατιωτών και οι φωτογραφίες όπως και όλο το υλικό, που είχαν πάρει από τον Κονούκσεβερ, δόθηκαν στον Σαμψών και στη συνέχεια, στην εφημερίδα Μάχη.

Όμως, οι Ε/Κ έδειχναν σαν στοιχείο, τις φωτογραφίες των αιχμαλώτων και καθιστώντας υπεύθυνη την Τουρκία, έλεγαν ότι οι Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι κρατούνται σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας και πρώτα στα Άδανα. Επίσης, ζητούσαν να γίνει έρευνα στα τουρκικά εδάφη, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.


Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει στις εσωτερικές της σελίδες, ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη από την Αθήνα με τον τίτλο «Ο Έλληνας στρατιώτης μετά από 35 χρόνια, παραπονέθηκε για τη χώρα του και είπε: Έπεσα αιχμάλωτος στην Κύπρο και η Ελλάδα δεν μου έδωσε χρήματα, ούτε για την επιστροφή». Στην ανταπόκριση γίνεται αναφορά στη συνέντευξη που έδωσε ο Έλληνας στρατιώτης Λάμπρος Πλίτσης στο Έθνος.

Read more...

Οριστικοποιείται η προμήθεια 121 νέων μεταφορικών ελικοπτέρων από την Τουρκία


Ο επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSM) Μουράντ Μπαγιάρ δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι η διαδικασία του διαγωνισμού για 121 νέα ελικόπτερα για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πρόκειται να οριστικοποιηθεί στα τέλη του Οκτώβη. Με αυτόν τον τρόπο, μια ακόμα διαδικασία προμήθειας κύριου στρατιωτικού υλικού διευθετείται ταχύτατα.


Read more...

4 νεκροί στρατιώτες στην Τουρκία κατά την διάρκεια άσκησης


4 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη χειροβομβίδας Sakarya της περιοχής Akyazı της Τουρκίας.
Και οι 4 φαίνεται να ειναι στρατιώτες και το δυστύχημα έγινε κατα τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης. Επιπλέον, πολλοί περισσότεροι αναφέρεται ότι τραυματίστηκαν από την ίδια έκρηξη.
Στρατιωτικό ελικόπτερο μετέφερε τους τραυματίες στο στρατιωτικό νοσοκομείο Elazig.
Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr



Read more...

Τουρκικό σόναρ στα βράχια της Ρω


Στα βράχια της Ρω «καρφώθηκε» ο ανθυποβρυχιακός θόλος (συσκευή σόναρ) τουρκικής κορβέτας, για να καταδείξει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο την παραβίαση όχι μόνο του εναέριου χώρου αλλά και των χωρικών υδάτων από την Τουρκία.

Την περασμένη Πέμπτη ψαράδες του Καστελόριζου εντόπισαν ένα μεταλλικό αντικείμενο σφηνωμένο σε βράχο της Ρω, το ανέφεραν στο Λιμενικό και την επομένη αυτοδύτες και εμπειρογνώμονες του πολεμικού ναυτικού έφτασαν στην περιοχή, όπου και διαπίστωσαν ότι πρόκειται για συντρίμμια συσκευής σόναρ που φέρουν τα πολεμικά πλοία στο κάτω μπροστινό μέρος για τον εντοπισμό υποβρυχίων. Από τη συγκεκριμένη περιοχή τελευταία είχε περάσει μια τουρκική κορβέτα στις αρχές της προηγούμενης βδομάδας. Παρότι το υπουργείο Αμυνας επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, το συγκεκριμένο περιστατικό κάθε άλλο παρά μπορεί να περάσει απαρατήρητο τόσο από το Πεντάγωνο όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών.

Τουρκικό σόναρ στα βράχια της Ρω
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η νήσος Ρω έχει βρεθεί στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος της Αγκυρας. Η παρουσία τουρκικών σκαφών στην περιοχή γίνεται όλο και πιο συχνή, ενώ και μαχητικά αεροσκάφη κατά διαστήματα πετούν πάνω από το στρατιωτικό φυλάκιο του ακριτικού νησιού. Μάλιστα, φουσκωτά μέσα και Τούρκοι... «δημοσιογράφοι» έχουν επιχειρήσει να προσεγγίσουν το νησί στα πρότυπα του 96, που προκλήθηκε η κρίση στα Ιμια.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις είχαν θεωρηθεί άκρως ανησυχητικές από την προηγούμενη ηγεσία γι αυτό και είχε αποφασίσει την εφαρμογή του απόρρητου σχεδίου ενίσχυσης των επισφαλών νήσων του Ανατολικού Αιγαίου με Ελληνες κομάντος. Ωστόσο, όταν αποκαλύφθηκε το σχέδιο, προκλήθηκαν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, με αποτέλεσμα το ΚΥΣΕΑ στις 6 Αυγούστου να αντικαταστήσει αιφνιδίως τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, στρατηγούς Δ. Γράψα και Δ. Βούλγαρη.

Στο μεταξύ η τουρκική πολεμική αεροπορία, όπως και πέρυσι τον Δεκαπενταύγουστο, «τίναξε» στον αέρα το μνημόνιο Γιλμάζ- Παπούλια, που προβλέπει παύση των αεροπορικών δραστηριοτήτων κατά τις μεγάλες θρησκευτικές και εθνικές εορτές, καθώς και την περίοδο του θέρους. Παραμονή της Παναγίας ένας τουρκικός σχηματισμός, αποτελούμενος από 7 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 4 ήταν οπλισμένα, μπήκαν απροειδοποίητα στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο και πραγματοποίησαν 4 παραβιάσεις. Κατά την αναγνώριση από ελληνικά μαχητικά σημειώθηκε μια σκληρή αερομαχία.

Ανάλογη πρόκληση είχε σημειωθεί και πέρυσι, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, όπου 16 τουρκικά μαχητικά είχαν κάνει πέντε παραβιάσεις και είχαν σημειωθεί τρεις εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά. Ειδικότερα φέτος κρίνεται εντονότερη η αεροπορική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθ όλο τον Ιούλιο αλλά και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Μόνο το τελευταίο δεκαήμερο, που υποτίθεται ισχύει το μορατόριουμ, μπήκαν απροειδοποίητα στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο 14 τουρκικοί σχηματισμοί, αποτελούμενοι από 103 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 50 ήταν οπλισμένα!

Εκαναν 74 παραβιάσεις και μία υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι στις 6 Αυγούστου, σε ύψος μόλις 1.000 ποδών.

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά τη διαδικασία αναγνώρισης και αναχαίτισης από τα ελληνικά μαχητικά, σημειώθηκαν 14 αερομαχίες.

Από την ανάλυση των στοιχείων των τελευταίων μηνών που διαθέτει το Γενικό Επιτελείο προκύπτει το συμπέρασμα ότι τους τελευταίους μήνες η Τουρκία έχει «εγκλωβίσει» από αέρος το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και τους Φούρνους, ενώ από θαλάσσης τη Ρω. Νησιά κατοικημένα και φρουρούμενα.

Ο στόχος της Αγκυρας είναι προφανής. Θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα και νέες γκρίζες ζώνες.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
demos@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ

Read more...

Η ξέρα σταμάτησε τους Τούρκους


Οι άνδρες των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ) βρήκαν- και παρέδωσαν ήδη στους αρμόδιους εμπειρογνώμονες- καθαρά υδρόφωνα, κομμένα καλώδια και άλλα κομμάτια ανθυποβρυχιακού θόλου (σόναρ) γαλλικής κατασκευής- όπως είναι και όλα τα βασικά συστήματα της τουρκικής κορβέτας. Το λαμαρινένιο κέλυφος της συσκευής που βρίσκεται στην καρίνα του σκάφους ήταν, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, σφηνωμένο σε βράχο, κομμάτι του οποίου είχε σπάσει και το είχε πλακώσει.

Από τρία μέτρα βάθος, στην ξέρα Κουτσούμπας, η οποία βρίσκεται 300 μέτρα εντός των ελληνικών υδάτων ανατολικά του Καστελλόριζου και νοτίως της βραχονησίδας Ψωμί, ανασύρθηκαν από Έλληνες βατραχανθρώπους συντρίμμια συσκευής που εντοπίζει υποβρύχια και όλα δείχνουν ότι ανήκει στην τουρκική κορβέτα «Βodrum F-501».

Η κορβέτα, συνοδεύοντας δύο αποβατικά πλοία που είχαν αποπλεύσει από λιμάνι της κατεχόμενης Κύπρου, κινούνταν στην περιοχή με βορειοδυτική κατεύθυνση- προφανώς προς τη Σμύρνη- πέρασε ωστόσο μέσα από σύμπλεγμα βραχονησίδων (Ψωμί κ.λπ.) μάλλον για να μπορέσει να δει αν στο λιμάνι του Καστελλόριζου υπάρχουν ελληνικά πολεμικά. Την περασμένη Τετάρτη, προφανώς εξαιτίας πρόσκρουσής της στην ξέρα απ΄ όπου πέρασε, είχε κινηθεί αργά στην περιοχή, ενώ τα αποβατικά μπήκαν στο απέναντι τουρκικό λιμάνι Κας. Οι κινήσεις αυτές ήταν υπό διακριτική παρακολούθηση από την ελληνική πλευρά.

Την επομένη- και ενώ η κορβέτα μπήκε στον τουρκικό ναύσταθμο Ακσάς συνοδεία ρυμουλκού- Έλληνες ψαράδες εντόπισαν ίχνη πρόσκρουσης στον ύφαλο Κουτσούμπας και για τις ενδείξεις ειδοποιήθηκαν οι αρχές. Ακολούθησε με απόφαση του ΓΕΕΘΑ επιχείρηση ακριβούς προσδιορισμού του στίγματος της αποτύπωσης της κατάστασης κάτω από την επιφάνεια από βατραχανθρώπους του Πολεμικού Ναυτικού και εν συνεχεία άλλη επιχείρηση, ανάσυρσης των ευρημάτων, που εξελίχθηκε τη νύχτα της παραμονής της Παναγίας, υπό στενή επιτελική εποπτεία από το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ.

«Μίλησαν» γαλλικά
Οι άνδρες των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ) βρήκαν- και παρέδωσαν ήδη στους αρμόδιους εμπειρογνώμονες- καθαρά υδρόφωνα, κομμένα καλώδια και άλλα κομμάτια ανθυποβρυχιακού θόλου (σόναρ) γαλλικής κατασκευής- όπως είναι και όλα τα βασικά συστήματα της τουρκικής κορβέτας. Το λαμαρινένιο κέλυφος της συσκευής που βρίσκεται στην καρίνα του σκάφους ήταν, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, σφηνωμένο σε βράχο, κομμάτι του οποίου είχε σπάσει και το είχε πλακώσει.

Επισήμως ούτε από το υπουργείο Άμυνας ούτε από τα Γενικά Επιτελεία αναφέρεται ότι πρόκειται για συντρίμμια συσκευής σόναρ τουρκικού πολεμικού. Κι αυτό, όπως εκτιμούν αναλυτές και προκύπτει από τη συνολική αντιμετώπιση του θέματος από το ελληνικό Πεντάγωνο, για να μη θεωρηθεί ως κομπορρημοσύνη. Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στην ξέρα... προσέκρουσε η κορβέτα που μέχρι εκείνη τη στιγμή πραγματοποιούσε «αβλαβή διέλευση» από μια περιοχή όπου τον τελευταίο καιρό είχαν κλιμακωθεί οι τουρκικές προκλήσεις από ακτοφυλακίδες του λιμενικού και Τούρκους δημοσιογράφους- και όλα αυτά ενώ πρόσφατα είχαν γίνει αναφορές από την Άγκυρα περί αποστρατικοποίησης της περιοχής. Οι ενδείξεις αυτές είναι ο πλους της κορβέτας από το συγκεκριμένο σημείο, η ανάσχεση, αργότερα, της ταχύτητάς της, η είσοδός της στον ναύσταθμο με τη βοήθεια ρυμουλκού και φυσικά τα ευρήματα που... μιλούν γαλλικά, όπως όλη η κορβέτα. Στα στοιχεία αυτά προστίθενται και σειρά χαραγμάτων στα βράχια, πιθανόν από την προπέλα της «Βodrum». Επίσης, να σημειωθεί ότι τα δύο αποβατικά συνέχισαν αργότερα την πορεία τους προς Βορρά με τη συνοδεία άλλου πολεμικού...

Και ελληνικά ατυχήματα
Στην ξέρα Κουτσούμπας- μόλις 50 μέτρα από τη βραχονησίδα Ψωμί- είχε προκληθεί και ελληνικό ατύχημα, παλιότερα. Σύμφωνα με αφηγήσεις αξιωματικών, στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 στον ύφαλο είχε προσκρούσει κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια στροφής, στο πλαίσιο της αποστολής «Ξιφίας» που διεξάγεται σταθερά από το νοτιότερο στο βορειότερο σημείο των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνόρων.

Ναυτικά ατυχήματα με προσκρούσεις ή λανθασμένους υπολογισμούς δεν είναι σπάνια- συνήθως αν δεν έχουν συνέπειες στο αξιόπλοο του σκάφους δεν γίνονται ευρέως γνωστά και μένουν ως λόγια της πλώρης εντός της ναυτικής οικογένειας. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και ατυχήματα με κυβερνήτες που συνέχισαν την καριέρα τους - κάποιοι απ΄ αυτούς είχαν και συνέχεια στον πολιτικό στίβο ως υπουργοί ή δήμαρχοι..
ΝΕΑ

Read more...

Deal Πούτιν-Ερντογάν για αγορά ρωσικών πολεμικών ελικοπτέρων από την Τουρκία


Ρωσικά πολεμικά ελικόπτερα θα προμηθευτεί η Τουρκία μετά από συνομιλίες του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Η συμφωνία περιλαμβάνει την απότηση από την Τουρκία 12-32 επιθετικών ελικοπτέρων Mil Mi-28N. Το θέμα των επιθετικών ελικοπτέρων έχει προκύψει παρόλο που έχει ήδη συμφωνηθεί η αγορά ( 51 + 40 option ) μιας ειδικής έκδοσης του Ιταλικής προέλευσης Α-129 Mangusta που θα φέρει τοπικής κατασκευής ηλεκτρονικά και οπλισμό διότι τα παραγγελθέντα ελικόπτερα θα είναι παραδοτέα εντός του 2015.



Τα επιθετικά ελικόπτερα Cobra που διαθέτει η χώρα δεν επαρκούν γιατί χρησιμοποιούνται σε πολεμικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του κουρδικού PKK και ελαττώνονται είτε λόγω κατάρριψης είτε λόγω ελλείψει ανταλλακτικών κανιβαλίζονται ορισμένα από αυτά για να πετούν τα υπόλοιπα. Η στροφή προς τους Ρώσους ήταν αναγκαστική μετά τις ατελέσφορες προσπάθειες για προμήθεια περαιτέρω ελικοπτέρων Cobra. Ωστόσο μελλοντική προμήθειά τους εκτός του κενού που θα καλύψει για την αντιμετώπιση του PKK θα καταστήσει δυνατή την αποστολή περιστασιακά ή και μόνιμα ορισμένων από αυτών στην Κύπρο για την εξισορρόπηση της προμήθειας από τους Κύπριους των ελικοπτέρων Mil Mi-35Ρ. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι τα τελευταία δεν είναι αμιγώς επιθετικά ελικόπτερα αλλά συνδυασμός επιθετικού και μεταφορικού ελικοπτέρου.

Τι κρύβουν τα εξοπλιστικά της Τουρκίας
Υπογράφτηκε η σύμβαση για την αναβάθμιση των Τουρκικών F-16. Το συμβόλαιο κόστους περίπου $250 εκατ. αφορά την ομογενοποίηση 165 μαχητικών παλαιότερων γενεών block 30 & 40 σε block 50.
Η κίνηση αυτή αφήνει υποψίες ότι για λόγους αδυναμίας δεν αναβαθμίζονται όλα τα α/φη στο επίπεδο των νεοπαραγγελθέντων F-16 block 52+ Advanced.
Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα προμηθευτεί 100 F-35 το κόστος του οποίου προσεγγίζει τα 100 εκατομύρια $ ( αυτή είναι η τιμή που πληρώνει το Ισραήλ για τα δικά του μαχητικά αυτή τη στιγμή) παρόλο που η κατασκευάστρια εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτή πρόκειται να είναι αρκετά χαμηλότερη όταν στηθούν γραμμές πλήρους παραγωγής.
sofokleousin

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP