Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 2000 ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ


Ξεπέρασαν αισίως τις 2000, οι επισκέψεις στο ιστολόγιό μας, μέσα στο διάστημα των τεσσάρων μηνών που είμαστε σε λειτουργία.
Αν και υπολειπόμαστε κατά πολύ των μεγάλων ιστολογίων (τα οποία ποτέ δεν είδαμε ως ανταγωνιστικά και ούτε πρόκειται να τα δούμε), πιστεύουμε ότι προσφέρουμε κι εμείς με τα λιθαράκι μας στην ενημέρωση του κοινού και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε, με μοναδικό γνώμωνα την αμερόλημτη ενημέρωση επί των θεμάτων που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις


Read more...

Ο διαμεσολαβητικός ρόλος της Ελβετίας, μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας


Στο διαμεσολαβητικό ρόλο της Ελβετίας, μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας αναφέρεται ανταπόκριση από τη Βέρνη στην εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung, στην οποία σημειώνεται, η έκκληση του Αμερικανού Προέδρου προς τις δύο πλευρές για επίτευξη συμφωνίας, στο πλαίσιο συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου με την ΥΠΕΞ της Ελβετίας Calmy-Rey και τους ΥΠΕΞ Τουρκίας και Αρμενίας στην Κωνσταντινούπολη. Η ανταπόκριση σημειώνει, ότι η συνάντηση κατέστη γνωστή, με αφορμή σχετική φωτογραφία που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου και ότι έκτοτε είναι σαφές ότι στην πρόοδο των σχέσεων των δύο κρατών, την οποία εξήρε στην ομιλία του ο Obama, συμμετείχε και η Ελβετία.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται, ότι η Ελβετίδα ΥΠΕΞ εμφανίζεται συγκρατημένη ως προς το διαμεσολαβητικό ρόλο της Ελβετίας μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, τον οποίο η Ελβετία ανέλαβε μετά από αίτημα των δύο χωρών, και ότι οι διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση των σχέσων των μερών βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες. Όπως κατέστη γνωστό σχετικά με τις συνομιλίες, «πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση». Η Ελβετίδα ΥΠΕΞ επεσήμανε, ότι ο διαμεσολαβητής οφείλει να τηρήσει τις οδηγίες των μερών σχετικά με τη γνωστοποίηση πληροφοριών για το θέμα, διαφορετικά καθίσταται αναξιόπιστος.

Read more...

Μία ισχυρή Τουρκία είναι απαραίτητη στις ΗΠΑ, ως αντίβαρο στο Ιράν


Η ιστοσελίδα www.expert.ru δημοσιεύει ανάλυση της Ευγένιας Νόβικοβα, σχετικά με την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Τουρκία. Η αρθρογράφος θεωρεί, ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «ικανοποίησε τους Τούρκους», υποστηρίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και δηλώνοντας, ότι οι ΗΠΑ «δεν καταπολεμούν το Ισλάμ», ενώ επισκέφθηκε και το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατιούρκ στην Άγκυρα. Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα, ο Αμερικανός Πρόεδρος «συναντήθηκε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και της Τουρκίας και τους παρακάλεσε να καταλήξουν σε συμφωνία, ώστε να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών».

Εκτιμάται ωστόσο, ότι ο κύριος στόχος της επίσκεψης του κ. Ομπάμα ήταν να πείσει την Άγκυρα να μην εισβάλει στο ιρακινό Κουρδιστάν όταν θα αποσυρθούν από την περιοχή οι αμερικανικές δυνάμεις. Η ιστοσελίδα συμπεραίνει, ότι μια ισχυρή Τουρκία είναι απαραίτητη στις ΗΠΑ, ως αντίβαρο στο Ιράν. Καταλήγοντας η ιστοσελίδα αναφέρεται στις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, εναντίον της επίσκεψης του κ. Ομπάμα, σημειώνοντας, ότι «οι Τούρκοι αντιπαθούν τους Αμερικανούς». Η ιστοσελίδα www.trend.az δημοσιεύει και σύντομο ρεπορτάζ για τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Οικουμενικού Πατριάρχη, τον οποίον αναφέρει ως «πνευματικό ηγέτη της ελληνικής κοινότητας στην Τουρκία».

Read more...

Το τουρκικό κυβερνών κόμμα επιδιώκει τη στήριξη της αντιπολίτευσης για την τροποποίηση του συντάγματος


Το τουρκικό κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKΡ) θα αρχίσει αμέσως συνομιλίες με την αντιπολίτευση για την τροποποίηση του συντάγματος, τώρα που έληξαν οι δημοτικές εκλογές στη χώρα, δήλωσε ο Μπουρχάν Κούτζου, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μετά τις εκλογές της 29ης Μαρτίου σκοπεύει να ανανεώσει τις προσπάθειες για αναθεώρηση του συντάγματος, που καταρτίστηκε το 1982. Η τροποποίηση του συντάγματος συνιστά κρίσιμο βήμα στη πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε..


Ο Μπ Κουτζού, μέλος του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής, που είναι επιφορτισμένη με την αναθεώρηση του συντάγματος, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι ελπίζει πως θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Επιθυμούμε την επίτευξη συμφωνίας με όλες τι πλευρές», ανέφερε αργά χθες.
Ο Μπ Κουτζού δήλωσε ότι οι τροποποιήσεις θα συμπεριλαμβάνουν την αλλαγή νόμου που θα καθιστά δυσχερέστερο το κλείσιμο ενός κόμματος με βάση την ιδεολογία του, την αναθεώρηση του συντάγματος, και τη συγκρότηση της αρχής του συνηγόρου του πολίτη, βήματα που εδώ και καιρό ζητούν οι Βρυξέλλες.
Ο καταστατικός χάρτης τη χώρας που συντάχθηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1980, έχει επικριθεί για επιβράδυνση της τουρκικής πορείας εκσυγχρονισμού και για πλήγματα στην οικονομική ανάπτυξη. Επίσης περιορίζει ορισμένα πολιτικά δικαιώματα, όπως την ελευθερία της έκφρασης και τη θρησκευτική ελευθερία και επιτρέπει στο στρατό να ασκεί επιρροή στις εκλεγμένες κυβερνήσεις.
Το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης δεν διαθέτει τις απαιτούμενες έδρες στη βουλή για την τροποποίηση του συντάγματος, συνεπώς θα χρειαστεί την υποστήριξη τουλάχιστον ενός κόμματος της αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού ΜΗΡ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP αντιτίθεται στα σχέδια της κυβέρνησης για αναθεώρηση αναφέροντας ότι ένα κόμμα με ισλαμιστική ατζέντα όπως το κυβερνών δεν έχει καμία δουλειά με την αλλαγή ενός συντάγματος που εγγυάται τις αρχές του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Read more...

Επικαιρότητα Τουρκίας-ΕΕ


Ομιλία Ομπάμα στην ΤΜΕ - Υποστήριξη Ζαπατέρο στην ένταξη της Τουρκίας - Απάντηση Φερέρο-Βάλντερ στην γραπτή ερώτηση του Ογκέρ - Όλι Ρεν περί κεφαλαίου της ενέργειας - Υποστήριξη Σολάνα στην Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.-

Ομιλία Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση.-

Ο Ομπάμα στην ομιλία που έκανε στο κοινοβούλιο έκανε την εξής δήλωση "για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με τις δυσκολίες του 21ου αιώνα στοχεύουμε μια ειρηνική ΕΕ. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ".

Υποστήριξη του Ισπανού πρωθυπουργού Ζαπατέροστην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.-

"Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ένα στρατηγικό θέμα για την Ισπανία. Υποστηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας. Εμείς που πιστεύουμε ότι η ενσωμάτωση της Τουρκίας είναι καλό για την ένωση θέλουμε να τηρηθεί μια κοινή στάση και η όλη διαδικασία να μπει στην τελική ευθεία. Η στάση της Ισπανίας θα παραμείνει αμετάβλητη. Θέλουμε την συνέχεια της διαδικασίας. Η Ευρωπαϊκή πορεία της μεγάλης χώρας Τουρκίας απαιτεί κάποιο διάστημα. Ως Ισπανία δείχνουμε την στάση μας με ισχυρό τρόπο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε".

Απάντηση Μπενίτα Φερέρο-Βάλντερ στην γραπτή ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Βουράλ Ογκέρ.-

Η επίτροπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας Μπενίτα Φερέρο-Βάλντερ δήλωσε την ικανοποίηση της ένωσης για την πρόθεση της Τουρκίας να σχηματίσει μια πρωτοβουλία για την ενίσχυση της γειτονίας, ασφάλειας και συνεργασίας στο Καύκασο.

Η Φερέρο-Βάλντερ απάντησε γραπτή ερώτηση που κατάθεσε ο ευρωβουλευτής Βουράλ Ογκέρ (Vural Öger). Ο Ογκέρ ζήτησε από την ΕΕ συναρμογή των περιφερειακών πρωτοβουλιών αναφορικά με τις ανατολικές γειτονικές περιοχές της ένωσης. Ο ευρωβουλευτής επισήμανε πως στις ανατολικές γειτονικές περιοχές της ΕΕ υπάρχουν διάφορες περιφερειακές πρωτοβουλίες παρόμοιες ως προς το γεωγραφικό πεδίο ενδιαφέροντος. Ο κ. Ογκέρ πέρα από την "Ανατολική Εταιρική Σχέση" και τη "Συνέργεια για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας" που δρομολόγησε η ΕΕ, πρότεινε την "Πλατφόρμα για τη Σταθερότητα και τη Συνεργασία στο Νότιο Καύκασο" με την συμμετοχή τριών κρατών του Νοτίου Καυκάσου, Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν καθώς και Τουρκίας και Ρωσίας. Η ανατολική εταιρική σχέση δεν αποσκοπεί στην διευθέτηση διαφωνιών. Αλλά οι διαφωνίες που δεν έχουν επιλυθεί είναι χαρακτηριστικό αυτής της περιφέρειας, επομένως όλες αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να θεωρηθούν συμπληρωματικές.

Ο κ. Ογκέρ ρώτησε εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί την πρωτοβουλία της Τουρκίας "ανταγωνιστική" και την άποψη της Επιτροπής για την συναρμογή των κοινοτικών πρωτοβουλιών με τις περιφερειακές. Ενώ ζητώντας να πληροφορηθεί αναφορικά με τις εργασίες σχηματισμού μηχανισμού διαβούλευσης μεταξύ πρωτοβουλιών ρώτησε αν η "Συνέργεια για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας" που μελλοντικά θα μετατραπεί σε "Ένωση της Μαύρης Θάλασσας" θα μπορούσε να αποτελέσει ή όχι "πλαίσιο" με την συμμετοχή της ΕΕ, των κρατών του Νοτίου Καυκάσου καθώς και Τουρκίας και Ρωσίας.

Η επίτροπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας Μπενίτα Φερέρο-Βάλντερ στην απάντηση της επεσήμανε πως η "Ανατολική Εταιρική Σχέση" που δρομολόγησε η ΕΕ είναι μια στρατηγική πρωτοβουλία που περιλαμβάνει έξι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και του Νοτίου Καυκάσου Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία. Βασικός στόχος του σχηματισμού είναι η ΕΕ να πλησιάσει τα ανατολικά γειτονικά κράτη μέσω του καταστατικού της ένωσης και να συνεισφέρει στην σταθερότητα, στην σωστή διακυβέρνηση, στην οικονομική ανάπτυξη και στις μεταρρυθμίσεις αυτών των χωρών, είπε η κα. Φερέρο-Βάλντερ και πρόσθεσε πως η "Συνέργεια για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας" είναι αναφορικά με μια πιο ευρεία περιοχή και ότι επικεντρώνεται σε θέματα όπως προστασία του περιβάλλοντος και δίκτυα συγκοινωνιών.

Η Μπενίτα Φερέρο-Βάλντερ ολοκλήρωσε την απάντηση της λέγοντας το εξής: "Η επιτροπή αντιμετωπίζει με ικανοποίηση τις αξίες και τους στόχους της πρωτοβουλίας της Τουρκίας "Πλατφόρμα για τη Σταθερότητα και τη Συνεργασία στο Νότιο Καύκασο". Η Επιτροπή ελπίζει να μάθει περισσότερα για τα ειδικά κριτήρια που προβλέπονται στα θεμέλια αυτής της πρωτοβουλίας, τις λεπτομέρειες και τον σχηματισμό μιας κατάλληλης συνέργειας".

Δήλωση Όλι Ρεν περί ανοίγματος του κεφαλαίου της ενέργειας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.-

O επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Όλι Ρεν είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και σημείωσε πως έχουν υπόψη τους ότι η Τουρκία είναι προετοιμασμένη για αυτό.

Ο Όλι Ρεν απαντώντας ερώτηση που κατατέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο είπε πως στην συνάντηση που είχε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μάνουελ Μπαρόζο, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου στις Βρυξέλλες, επίσημα δεν συνδύασε το σχέδιο φυσικού αγωγού Ναμπούκο με το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας ενεργειακού κεφαλαίου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αλλά, επισήμανε ο Ρεν, πως ο Τούρκος πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο εξής: “το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας θα συνεισφέρει ρητά στον σχηματισμό ενός καλύτερου πολιτικού κλίματος στην Τουρκία για την ολοκλήρωση του σχεδίου φυσικού αγωγού Ναμπούκο”. Ο Ευρωπαίος συνέχισε λέγοντας: “η Επιτροπή έχει υπόψη της ότι η Τουρκία είναι προετοιμασμένη επαρκώς για το άνοιγμα του ενεργειακού κεφαλαίου στις διαπραγματεύσεις. Το άνοιγμα του κεφαλαίου θα συνεισφέρει στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αναφορικά με το σχέδιο Ναμπούκο, παραδείγματος χάρη στους κανονισμούς μετάβασης του φυσικού αερίου. Αλλά για το άνοιγμα ενός κεφαλαίου απαιτείται η ομοφωνία των κρατών μελών και αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει κάτι τέτοιο.”

Το σχέδιο φυσικού αγωγού Ναμπούκο μέσω Τουρκίας θα μεταφέρει το φυσικό αέριο των πηγών του λεκανοπεδίου της Κασπίας Θάλασσας στην Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Αυστρία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το σχέδιο αποσκοπεί να ανεξαρτητοποιήσει ενεργειακά την Γηραιά Ήπειρο από την Ρωσία. Η κατασκευή του σχεδίου θα ξεκινήσει το 2010 ενώ από το 2013 από τον αγωγό θα αρχίσει να ρέει φυσικό αέριο με συνολική ικανότητα 8 δισεκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Το σχέδιο αναμένεται να κοστίσει 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Υποστήριξη Σολάνα στην Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.-

Ο ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα υποστήριξε την ένταξη της Τουρκίας στην ένωση.

Στην ανακοίνωση που έκανε ο Σολάνα είπε το εξής: "Δεν βλέπω τίποτα που να εμποδίσει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ". Λέγοντας πως η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη υπενθύμισε πως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε αυτό. Ακόμα επεσήμανε πως σημειώνεται πρόοδος στα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Read more...

KAΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ


Για όσους δεν το κατάλαβαν, ο Ομπάμα που πήγε στην Τουρκία και δεν ήρθε στην Ελλάδα, μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση είπε οτι οι Έλληνες σαν ξένη δύναμη εισέβαλαν στην Τουρκία στις αρχές του περασμένου αιώνα , σε μια προσπάθεια ανασύστασης της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, η οποία ευτυχώς κατά τον Ομπάμα πάντοτε δεν πέτυχε.

Ο φόβος μάλιστα της ανασύστασης της ελληνικής ισχύος που είναι και ο κεντρικός πονοκέφαλος της Νέας Τάξης, και ας μην θέλουν να το πιστέψουν μερικοί, έκανε τον αρχηγό του Λευκού Οίκου να θυμίσει στους Τούρκους ποιός είναι ο εχθρός τους.

Οι έντονα φιλοαμερικανοί πολιτικοί της Ελλάδος θα πρέπει να καταλάβουν οτι ακόμη και άν ονομάσουμε την Ελλάδα πολιτεία των ΗΠΑ, δεν θα μας χωνεύουν και πάντα θα μιλούν και θα δρουν εναντίον μας.

Κύριοι και κυρίες πολιτικοί ξανασκεφθείτε το. Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια. Ο Πούτιν γαρ εγγύς.


Read more...

Η Τουρκία είναι πλέον ο "τοπικός αντιπρόσωπος" των ΗΠΑ στην περιοχή μας


Οι προβλέψεις των τελευταίων δύο μηνών επιβεβαιώθηκαν. Ατυπα, αλλά ουσιαστικά, η Τουρκία είναι πλέον ο βραχίονας της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή. Κι αυτή είναι μια πραγματικότητα, την οποία ούτε ν αγνοήσουμε πρέπει, ούτε να υποβαθμίσουμε είναι δυνατό, μια και μας αφορά άμεσα. Φτάνει, βέβαια, και τα σωστά διδάγματα ν αντλήσουμε και την επιβαλλόμενη σοβαρότητα να επιδείξουμε.
ΚΑΙ ΤΑ διδάγματα ούτε πολλά, ούτε δύσκολα είναι. Ουσιαστικά συνοψίζονται στην αδιαμφισβήτητη διαπίστωση ότι στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων η τουρκική εξωτερική πολιτική κινήθηκε προγραμματισμένα και μεθοδικά, έτσι ώστε να διευρύνει την επιρροή της στην περιοχή, να κλείσει μέτωπα, να δημιουργήσει συμμαχίες και να καταστεί έτσι όχι μόνο χρήσιμη αλλά και απαραίτητη στη νέα αμερικανική κυβέρνηση, για την προώθηση μιας νέας πολιτικής στη Μέση Ανατολή.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ώρα η ελληνική εξωτερική πολιτική ακολούθησε, στην περίοδο της νεοδημοκρατικής πενταετίας, την αντίθετη ακριβώς πορεία. Υπακούοντας σε μια εσωστρεφή λογική, που ήθελε τη χώρα να μεταβάλλεται σε απαθή και άβουλο παρατηρητή των εξελίξεων, έφτασε να χάσει τα ερείσματα που με προσπάθειες χρόνων είχε αποκτήσει, να απολέσει την επιρροή σε περιοχές και λαούς με τους οποίους παραδοσιακά συνδεόταν και να καταφύγει σε φτηνής επικοινωνιακής αξίας τεχνάσματα, προκειμένου να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι κάτι κάνει.
ΚΑΙ ΑΥΤΗ ακριβώς η λογική χαρακτήριζε την πολιτική της και τις μέρες αυτές. Την ώρα που η τουρκική διπλωματία απολάμβανε το αποτέλεσμα των κόπων της και δεν δίσταζε να προβάλλει αξιώσεις για την ικανοποίηση και άλλων αιτημάτων ή και απαιτήσεών της, η ελληνική διπλωματία έκρινε ότι ανταποκρινόταν στον ρόλο και στις υποχρεώσεις της, αποσπώντας ένα χαμόγελο, ένα συγκαταβατικό χτύπημα στην πλάτη ή μια θέση για κάποιον αξιωματούχο, προκειμένου να την εξαργυρώσει επικοινωνιακά.
ΟΠΩΣ και να είναι, όμως, το νέο τοπίο έχει ήδη διαμορφωθεί. Και μέσα σ' αυτό θα πρέπει να κινηθεί υποχρεωτικά η χώρα. Αλλά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι με επικοινωνιακού χαρακτήρα σαπουνόφουσκες.

Read more...

Ήρθε, τραγούδησε και έφυγε… στην Θράκη όμως τι πραγματικά έγινε;


Ήρθε η Χαντισέ (η Τουρκάλα τραγουδίστρια που θα εκπροσωπήσει την Τουρκία στην Eurovision) στην Θράκη και συγκεκριμένα στο νομό Ροδόπης και τραγούδησε σε κέντρο μουσικής στον Ίασμο.
Καλά έκανε και ήρθε, προσπαθώντας να προωθήσει την προβολή του τραγουδιού της και καλά έκανε και να πληρώθηκε ακόμη, γι αυτή της την εμφάνιση.
Μέχρις εδώ, όλα καλά, σύμφωνα βέβαια με τα πολιτιστικά δρώμενα. Όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, όπως θέλησαν οι κάμερες και οι «παρατρεχάμενοι» να μας δείξουν…


Προσωπικά, δεν έχω καμία διάθεση να σταθώ στην προσφώνηση των Σκοπίων ως «Μακεδονία», από την Τουρκάλα τραγουδίστρια. Δεν της δίνω δίκαιο, επειδή δεν σεβάστηκε την δική μας πατρίδα και τις δικές μας ενστάσεις κατά της ονομασίας των γυφτοσκοπιανών ως «Μακεδόνων», ενώ την ίδια στιγμή ήρθε προκειμένου να ελκύσει το ενδιαφέρον των ΕΛΛΗΝΩΝ και να ζητήσει την ψήφο τους για τον επικείμενο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού (το πανηγυράκι με τις ψηφοφορίες πολιτικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων). Η κοπέλα έκανε ένα λάθος, που όμως της «υποδείχθηκε» (και μην σκεφθεί κανείς ότι δεν της έκαναν «φροντιστήριο» από το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής…) προκειμένου να δημιουργήσει θέμα, αντιπαλότητα και συσπείρωση του μουσουλμανικού πληθυσμού της Θράκης, ώστε να μπορέσουν οι «επιτήδειοι» και άριστα εκπαιδευμένοι πράκτορες της ΜΙΤ να δράσουν ανενόχλητοι.
Πρώτον, η αφίσα που διαφήμιζε την επίσκεψη της Χαντισέ στον Ίασμο της Κομοτηνής (που βρίσκεται στο κέντρο μίας περιοχής όπου το Τουρκικό Προξενείο έχει τον πρώτο λόγο), ήταν γραμμένη σε δύο γλώσσες. Για την ακρίβεια, την καλωσόριζε στην Τουρκική γλώσσα (λέτε η τουρκάλα αοιδός να μην γνωρίζει καθόλου Αγγλικά; ούτε καν το welcome;) και ανέφερε την ημερομηνία, την ώρα και τον τόπο εμφάνισης στα Ελληνικά!!! Ο εμπνευστής αυτής της αφίσας πρέπει να είχε πραγματικά «μεγάλα κέφια» και πρέπει να αισθάνεται πολύ υπερήφανος για το δημιούργημά του. Μόνο που δεν θα τον μάθουμε ποτέ, επειδή δεν τον υπογράφει…
Δεύτερον, η ομάδα περιφρούρησης της Χαντισέ ήταν πολυπληθής και δεν είχε σημεία αναγνώρισης της εταιρείας που ανέλαβε το συγκεκριμένο «έργο»! Αλήθεια, ποιοι προστάτευαν την Τουρκάλα τραγουδίστρια; Η εμφάνισή τους θύμιζε περισσότερο στρατιωτική παρά υπαλλήλων ιδιωτικής εταιρείας security!!!
Τρίτον, ο ιδιοκτήτης του κέντρου διασκέδασης στο οποίο έγινε η όλη μουσική εκδήλωση – παρουσίαση της Χαντισέ, τυγχάνει να είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης κέντρου ΚΕΚ στην Κομοτηνή, το οποίο είναι ΚΑΙ Κέντρο Υποστήριξης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)!!! Κι εδώ, αρχίζουν οι μεγάλες απορίες… Τόσο μεγάλες μάλιστα που καλό θα ήταν να ερευνηθούν από τους αρμόδιους, προκειμένου να μην υπάρξουν μετά τα τραγούδια και… παρατράγουδα…
Μετά την στάση Ομπάμα και την καταδίκη (από Ελληνικό Δικαστήριο) της ύπαρξης της «Τουρκικής Νεολαίας» στην Θράκη, είναι απολύτως βέβαιο πως η Τουρκία θα προσπαθήσει να πολώσει ποικιλοτρόπως τις σχέσεις με την Ελλάδα. Το όνειρο των Τούρκων για «πάτημα» της Θράκης είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός και, είτε το θέλουμε είτε όχι, περνάμε πλέον σε μία κρίσιμη φάση που θα έχει σαν πεδίο συγκρούσεων την Θράκη στην οποία θα «ανακαλύπτουν» καταπατήσεις δικαιωμάτων των «Τούρκων της Θράκης» και άλλα πολλά φαιδρά που δημιουργούν κατά καιρούς οι ειδήμονες της Άγκυρας.
Ο κίνδυνος, παρ’ όλα αυτά, δεν βρίσκεται στον αντίπαλο τον οποίο γνωρίζουμε και τον οποίο είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε (σε κάθε πεδίο στο οποίο θα θελήσει να μας αντιπαρατεθεί) και να τον «ξεγυμνώσουμε» παντί τρόπω. Ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από την εδώ πλευρά, και συγκεκριμένα από όλους εκείνους που (όπως αναφέρει και το λαϊκό άσμα) «για τα λεφτά τα κάνουν όλα»… Αναφέρομαι, δοθείσης της συγκεκριμένης επίσκεψης της Τουρκάλας τραγουδίστριας στην Ελλάδα, στους «διοργανωτές» και στους «εμπνευστές» της συγκεκριμένης μουσικής εκδήλωσης…
Το γεγονός της επίσκεψης της Χαντισέ κατάφερε να συγκεντρώσει ΟΛΟΚΛΗΡΗ την παρέα του Τουρκικού Προξενείου, που από τα πρώτα τραπέζια του καταστήματος καμάρωναν σαν «γύφτικα σκεπάρνια» την λαοθάλασσα που μπόρεσαν να συγκεντρώσουν και χαμογελούσαν με νόημα κάθε φορά που κοίταζαν τριγύρω τους. Και πώς να μην χαμογελούν, όταν γνώριζαν πως έβαλαν ένα σημαντικό θεμέλιο, πως βρήκαν ένα νέο τρόπο επικοινωνίας αλλά και συγκέντρωσης των νέων μουσουλμάνων, για να μπορούν να τους γνωρίσουν και με τη γνωστή τους μεθοδικότητα στην προπαγάνδα, να τους κάνουν να αγαπήσουν τη «Μητέρα Πατρίδα»;
Ο δρόμος, που ήταν κλειστός, προς την μουσουλμανική νεολαία έχει ανοίξει για την Άγκυρα. Το ζητούμενο όμως είναι να ανοίξουν τα μάτια μερικών από την εδώ μεριά και να σκεφθούν τι πραγματικά γίνεται στην Θράκη και ποιοι πραγματικά συντελούν στο να προπαγανδίζει το Τουρκικό Προξενείο την «πραμάτια» του…
Άραγε, υπάρχει κανείς (και αναφέρομαι στους πολιτικούς Προκόπη Παυλόπουλο και Ντόρα Μπακογιάννη) που να αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα του θέματος; Πολύ φοβάμαι πως… όχι!
Κωνσταντίνο

Read more...

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΡΑΓΔΑΙΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΓΔΜ


Πεντάμηνο απότομης επιτάχυνσης των εξελίξεων στα δύο μείζονα θέματα που απασχολούν την ελληνική διπλωματία θα είναι αυτό που ξεκινάει τον Ιούλιο και λήγει τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Το πρώτο θέμα στο οποίο αναμένονται εξελίξεις είναι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η Αθήνα εκτιμά ότι τον Σεπτέμβρη θα υπάρξει επανεκκίνηση της διαδικασίας με δυναμική λύσης. Το δεύτερο θέμα είναι το Κυπριακό και σημείο σταθμός είναι ο κρίσιμος για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, μήνας Δεκέμβριος. Παρότι δεν αναμένεται να διακοπούν όλο αυτό το διάστημα οι συνομιλίες, τότε ακριβώς αναμένεται πως θα εκδηλωθεί πρωτοβουλία επίλυσης που κι αυτή θα έχει «δυναμική λύσης». Επίσης, η ελληνική διπλωματία, στη βάση της σημαντικής αναθεώρησης της στάσης της Ουάσινγκτον απέναντι στο Ιράν και τη Συρία, σκέφτεται σοβαρά να αναθερμάνει τις σχέσεις της με τις δύο χώρες…

Στη βάση της παραπάνω «πύκνωσης» των διπλωματικών εξελίξεων συνάγονται τα εξής… καθόλου ευχάριστα συμπεράσματα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Πρώτον, η επικείμενη πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού δεν θα αναληφθεί με γνώμονα την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και ευρύτερα το διεθνές δίκαιο, αλλά μόνον και μόνον για να διευκολυνθεί η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Το Κυπριακό, διαφορετικά ειπωμένο, επιλύεται γιατί αντιμετωπίζεται ως εμπόδιο στα σχέδια των ΗΠΑ να φέρουν πιο κοντά την Τουρκία στην ΕΕ. Σχέδια που εκτέθηκαν με τον πιο ωμό τρόπο από τον αμερικανό πρόεδρο, κατά τη διάρκεια της Συνάντησης Κορυφής ΗΠΑ – ΕΕ στην Πράγα, την Κυριακή 5 Απρίλη. Πρόκειται για ένα πλαίσιο επίλυσης που είναι περισσότερο από πιθανό πως θα καθορίσει και το περιεχόμενο της λύσης, συντείνοντας στην επαναφορά μιας νέας εκδοχής του σχεδίου Ανάν που έχει απορριφθεί από τον λαό της Κύπρου, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Κατά δεύτερον τρέχοντας τώρα, τελευταία και καταϊδρωμένη η ελληνική διπλωματία να προλάβει να αναθερμάνει στις σχέσεις της με τη Συρία και το Ιράν, αποδεικνύεται περίτρανα ότι όλο το προηγούμενο διάστημα όταν ήταν βασιλικότερη του βασιλέως βάζοντας κι αυτή το λιθαράκι της στην απομόνωση των δύο παραπάνω χωρών, απλώς κλάδευε το κλαδί στο οποίο καθόταν. Θυσιάζοντας έτσι σχέσεις χρόνων στα κοντόφθαλμα σχέδια της Ουάσινγκτον το μόνο που κατάφερε ήταν να αποκοπεί από μια σειρά χώρες φυσικούς συμμάχους της, αφήνοντας την Τουρκία κυριολεκτικά να αλωνίζει.

Θα προλάβει αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα να καλύψει το χαμένο έδαφος;

Read more...

Διαλυθέν σωματείο «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»


Στο Εφετείο Θράκης δικάστηκε χθες η αίτηση ανακλήσεως
Υπερισχύει η ελληνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής απόφασης

Στο Εφετείο προσέφυγε η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο δικαίωσε τους προσφεύγοντες. Χθες, στο Εφετείο Θράκης δικάστηκε η αίτηση ανακλήσεως του διαλυθέντος σωματείου «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», με την οποία ζητείται να ανακληθεί με τον αριθμό 31/2002 απόφαση του Εφετείου. Μέσα στο επόμενο τετράμηνο αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση.
Να θυμίσουμε ότι η λειτουργία του συλλόγου είχε απαγορευθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη, ο Άρειος Πάγος, σύμφωνα με απόφασή του, θεώρησε παράνομη την ύπαρξη του σωματείου «Τουρκική ένωση Ξάνθης», η οποία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δικαιώθηκε.

Σ. Χρυσοστόμου «Αναφέρουν ότι μπορούν να ζητήσουν αυτονόμηση κι απόσχιση της Θράκης»
Η Σούλα Χρυσοστόμου, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, ήταν χθες στα δικαστήρια παρακολουθώντας χρόνια την υπόθεση και μίλησε για το ρόλο της Ομοσπονδίας. «Η Ομοσπονδία, από τη στιγμή που ξεκίνησε το θέμα με την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, παρέστη και με δικηγόρο της, τον κ. Γιάννη Χατζηαντωνίου. Πρόκειται για έναν δικηγόρο που γνωρίζει καλά την υπόθεση και μάλιστα παρέστη και στον Άρειο Πάγο.
Όταν η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατόπιν της καταδίκης από τα ελληνικά δικαστήρια, ο δικηγόρος κ. Χατζηαντωνίου πρότεινε στο υπουργείο Εξωτερικών να παραβρεθεί. Οι σύμβουλοι του ΥΠΕΞ θεώρησαν ότι τα γνώριζαν όλα, οπότε δεν δέχτηκαν την παρουσία του, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η ΤΕΞ τα μετέφερε όπως ήθελε και το ΥΠΕΞ δεν κατάφερε να αντικρούσει και η Ελλάδα καταδικάστηκε με συγκεκριμένο πρόστιμο των 8.000 ευρώ.
Όταν ήμασταν στο Πλημμελειοδικείο Ξάνθης, πριν 2 μήνες, μού προξένησε εντύπωση το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι θα πρέπει να γίνονται δημοκρατικές συζητήσεις μεταξύ του ελληνικού κράτους κι αυτών που ζητούν ορισμένα πράγματα, άποψη που συμμεριζόμαστε, πλην όμως αναφέρουν ότι μπορούν να ζητήσουν αυτονόμηση κι απόσχιση της Θράκης κι αυτή η θέση προβληματίζει» είπε.

Γ. Χατζηαντωνίου «Το συγκεκριμένο σωματείο έχει διαλυθεί αμετακλήτως»
Ο κ. Χατζηαντωνίο εξηγεί ότι με βάση την ελληνική νομοθεσία το αίτημα της ΤΕΞ δεν είναι νόμιμο. «Το αίτημα για την ανάκληση των αποφάσεων, λόγω της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν είναι νόμιμο, με την έννοια ότι από τη νομοθεσία μας δεν προβλέπεται ότι όταν λαμβάνεται μια παρόμοια απόφαση στο Συμβούλιο της Ευρώπης τα ελληνικά δικαστήρια υποχρεούνται ν’ αλλάξουν την απόφασή τους σε αστικές υποθέσεις.
Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δηλαδή αναφέρεται στις ποινικές υποθέσεις. Αν κάποιος καταδικαστεί σε φυλάκιση και κρίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι δεν έπρεπε να καταδικαστεί, τότε τα ελληνικά δικαστήρια υποχρεούνται να ανακαλέσουν την απόφαση για τη φυλάκιση.
Δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα να ζητήσουν ν’ αλλάξει η απόφαση και το Σωματείο θα παραμείνει κατά την άποψή μας διαλυμένο και δεν θα ανασυσταθεί» εκτιμά ο κ. Χατζηαντωνίου. Σημείωσε ότι παρέστη ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους εκπροσωπώντας το νομάρχη Ξάνθης Γ. Παυλίδη και εξήγησε πως «προκειμένου να ευδοκιμήσει το αίτημά τους θα έπρεπε ν’ αλλάξει η νομοθεσία της χώρας». Εκτιμά ότι το αίτημα στηρίζεται «σε μια αυθαίρετη ερμηνεία των διατάξεων. Επικαλούνται το 758 άρθρο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο αναφέρει κάτι άλλο, το αν υπάρξει μεταβολή πραγματική, όχι νομικό θέμα και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε νομικό θέμα» εξήγησε προσθέτοντας: «Το συγκεκριμένο σωματείο έχει διαλυθεί αμετακλήτως».
Για το κατά πόσο είναι νόμιμο να ιδρυθεί ένας σύλλογος με παρόμοια επωνυμία (αν η απόφαση του Εφετείου Θράκης είναι αρνητική για τους προσφεύγοντες υπέρ της ΤΕΞ) ο κ. Χατζηαντωνίου μετέφερε ότι το αμφισβητεί. «Το αμφισβητώ γιατί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι ελλιπής, με την έννοια ότι τα ελληνικά δικαστήρια διέλυσαν την ΤΕΞ αναλύοντας το καταστατικό της, υποστηρίζοντας δηλαδή ότι δεν μπορεί να έχουμε ένα σωματείο που έχει σκοπό να εφαρμόσει στη Θράκη μεταρρυθμίσεις του Κεμάλ Ατατούρκ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λέει ότι η ΤΕΞ είναι πολιτιστικό σωματείο και παραλείπει τα περί Κεμάλ Ατατούρκ. Έχει μείνει μια απορία, το για ποιο λόγο ο παριστάμενος έλληνας νομικός, ο κ. Παραράς, ψήφισε υπέρ της απόφασης».
Ο κ. Χατζηαντωνίου ανέφερε κλείνοντας ότι «καμία ευρωπαϊκή χώρα όπως είναι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται την εφαρμογή της νομοθεσίας, γι’ αυτό και πιστεύω ότι το αίτημα της ΤΕΞ θ’ απορριφθεί».

Ορχάν Χατζηιμπράμ «Ζητούμε το Σωματείο να επανακτήσει τη νομική του προσωπικότητα»
«Η διαδικασία διάλυσης του Σωματείου άρχισε το 1983. Ακολούθησαν όλες οι βαθμίδες της δικαιοσύνης, δυο φορές εκδικάστηκε η υπόθεση στο Εφετείο, στο Πρωτοδικείο και τρεις φορές στον Άρειο Πάγο.
Το Σωματείο προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να δικαιωθεί γιατί πίστευε ότι η διάλυσή του δεν ήταν απαραίτητη, νόμιμη ή δεν τηρούνταν οι όροι του νόμου προκειμένου να ληφθεί μια απόφαση για τη διάλυσή του.
Το Σωματείο δικαιώθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο εκδίκασε στην Ελλάδα να καταβάλει 8.000 ευρώ αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης, γιατί διαπίστωσε ότι στο πρόσωπο του Σωματείου παραβιάζεται το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, το άρθρο 11. Για να μπορέσει το Σωματείο να εισπράξει την αποζημίωσή του πρέπει να επανακτήσει τη νομική του προσωπικότητα την οποία δεν έχει σήμερα. Στο δικαστήριο καταθέσαμε μια αίτηση ανάκλησης της απόφασης του Εφετείου, τη μεταρρύθμισή της και στη συνέχεια την ακύρωση της πρωτόδικης απόφασης, με συνέπεια την απόρριψη της αίτησης του νομάρχη Ξάνθης.
Ζητούμε το Σωματείο να επανακτήσει τη νομική του προσωπικότητα» συνόψισε ο δικηγόρος που ασχολείται επί χρόνια με την υπόθεση της ΤΕΞ Ορχάν Χατζηιμπράμ και συνέχισε με το επιχείρημα που χρησιμοποιούν. «Γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ως προς τις πολιτικές υποθέσεις, δεν εκτελούνται αλλά υπάρχει μια διαδικασία την οποία προβλέπει ο κώδικας πολιτικής δικονομίας σε θέματα εθελουσίας δικαιοδοσίας, ήτοι η δυνατότητα από το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση ν’ ανακαλέσει την προηγούμενη και να βγάλει μια άλλη.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, το δικαστήριο μπορεί ν’ ανακαλέσει την προηγούμενη απόφαση και να βγάλει μια θετική για το Σωματείο, το οποίο θα μπορέσει να επανακτήσει τη νομική του προσωπικότητα».
Για τον κ. Χατζηιμπράμ το σημαντικό είναι ότι «το Σωματείο και τα μέλη του, όπως και τα μέλη της μειονότητας, έχουν το προσωπικό αναφαίρετο δικαίωμα του εθνοτικού αυτοπροσδιορισμού κι αυτό η ελληνική πολιτεία πρέπει να κατανοήσει.
Εμείς, ως «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», το Σωματείο μας έχει ιδρυθεί το 1927. Όταν επομένως ο νομάρχης Ξάνθης είχε κάνει αίτηση για τη διάλυσή του είχαν περάσει περίπου 60 χρόνια χωρίς να δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα στην Ελλάδα και χωρίς να έχει παραβιάσει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.
Το να επικαλούμαστε λόγους δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας το 2009 είναι παρατραβηγμένο και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν σκεφτόμαστε σύγχρονα».
Ο δικηγόρος της ΤΕΞ εκτιμά ότι η απόφαση θα είναι θετική για το Σωματείο τους και υποστηρίζει ότι αν δεν είναι θετική ενδέχεται να προσφύγουν εκ νέου για αναίρεση στον Άρειο Πάγο. Υποστήριξε ότι «η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» έχει μακροχρόνια παρουσία στον πολιτισμό και τον αθλητισμό της Ξάνθης και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολυπολιτισμικότητας της Ξάνθης».
Ανάμεσα στους πολιτικούς που βρέθηκαν χθες στο Εφετείο Θράκης ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από τη Ροδόπη Αχμέτ Χατζηοσμάν και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ιλχάν Αχμέτ.
Μαρία Αμπατζή

Read more...

Προσγείωση κατά λάθος τουρκικού αεροσκάφους σε γεωργιανή στρατιωτική βάση


Αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών προσγειώθηκε, από λάθος, σε στρατιωτική βάση της Γεωργίας.
Αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών προσγειώθηκε σήμερα, προφανώς εκ λάθους, σε βάση της γεωργιανής πολεμικής αεροπορίας, ανακοίνωσαν αεροπορικές πηγές κι η ίδια η εταιρεία.
Ένα λάθος του πιλότου προφανώς οδήγησε το αεροσκάφος, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από την Κωνσταντινούπολη στην Τιφλίδα, να προσγειωθεί στη βάση, η οποία απέχει περί τα 17 χλμ από το κύριο πολιτικό αεροδρόμιο, τονίζει πηγή των Τουρκικών Αερογραμμών στο Ρόιτερ, η οποία αρνήθηκε ν' αποκαλύψει την ταυτότητά της.

«Το αεροσκάφος προσγειώθηκε εκ λάθους στο στρατιωτικό αεροδρόμιο. Είναι πιθανόν ο πιλότος να μπέρδεψε τα αεροδρόμια», τόνισε η ίδια πηγή.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή, στο αεροσκάφος επέβαιναν 69 άτομα. Πηγή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαίωσε την προσγείωση του αεροσκάφους σε λάθος σημείο.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί άλλες λεπτομέρειες για το συμβάν. Οι Τουρκικές Αερογραμμές αρνήθηκαν επισήμως να το σχολιάσουν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Έρευνα εναντίον Ντενκτάς για συμμετοχή στην Ερκένεκον


Έρευνα εναντίον του Ραούφ Ντενκτάς και του Ντερβίς Έρογλου για συμμετοχή τους στην ακροδεξιά οργάνωση Ερκένεκον άρχισαν οι κατοχικές αρχές στην Κύπρο.
Όπως μετέδωσαν τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, την ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας έκαμε ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Φερντί Σαπίτ Σογιέρ.
Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν παίρνει στα σοβαρά την έρευνα και ότι αυτή αποτελεί προσπάθεια παρέμβασης στις λεγόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν τη μεθεπόμενη Κυριακή στις κατεχόμενες περιοχές.
Πρόσθεσε ότι η έρευνα δεν τον αφορά και ότι δεν θεωρεί σοβαρό το έγγραφο που παρουσίασε ο Φερντί Σογιέρ, σύμφωνα με το οποίο η οργάνωση χρηματοδότησε το ακροδεξιό κόμμα του τέως «πρωθυπουργού» Ντερβίς Έρογλου το 1998.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Read more...

To βέτο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Μια άλλη ανάγνωση


του Σάββα Καλεντερίδη

Με αφορμή την απειλή της Τουρκίας να παρεμποδίσει την εκλογή του Ρασμούσεν στη θέση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, γράφτηκαν πολλά άρθρα και ειπώθηκαν πολλά για τον τρόπο με τον ασκεί την εξωτερική της πολιτική η Τουρία. Τα περισσότερα από αυτά που γράφηκαν και ειπώθηκαν συγκλίνουν στην άποψη ότι η γεωπολιτική αξία της Τουρκίας έχει αυξηθεί και ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας τη διαχειρίζεται με επιτυχία.

Για την πρώτη διαπίστωση δεν θα κάνουμε αναφορά στη σημερινή μας ανάλυση, θα προσπαθήσουμε, όμως, να προσεγγίσουμε το θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και του τρόπου με τον οποίον ασκείται, επικεντρώνοντας στο θέμα της εκλογής του νέου Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και τη στάση που κράτησε η Τουρκία από την αρχή μέχρι το τέλος.

Η Τουρκία, ενοχλημένη βαθύτατα από την άρνηση της Δανίας να "τουρκοποιήσει" το εσωτερικό της δίκαιο και να φιμώσει τον κουρδικό δορυφορικό τηλεοπτικό σταθμό Roj TV, προσπάθησε να αναδείξει και πάλι το ξεχασμένο θέμα των γελοιογραφιών που δημοσιεύθηκαν στη Δανία και είχαν αναφορές στον προφήτη Μωάμεθ και να εμφανιστεί ως η χώρα που δέχεται τις διαμαρτυρίες των ισλαμικών χωρών, τις οποίες διαμαρτυρίες είναι υποχρεωμένη να εκφράσει στο ΝΑΤΟ, για να αποτραπεί η εκλογή του πρωθυπουργού της Δανίας Ρασμούσεν στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ατλαντικού οργανισμού. Δηλαδή, η Τουρκία, έπαιξε το επικίνδυνο ισλαμικό χαρτί, για να πετύχει στο στόχο της, που δεν ήταν η περιφρούρηση της ισλαμικής πίστης, αλλά η εκδίκηση και ο εκβιασμός της Δανίας για το "έγκλημα" που διέπραξε, επιτρέποντας στους Κούρδους να έχουν τη δική τους φωνή, κάτι που η Τουρκία απαγόρεψε από το 1923.
Οι χώρες της Ευρώπης, όμως, δεν είναι σαν την Ελλάδα, που κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δείξει ότι δεν αντιλαμβάνεται και φυσικά δεν απαντά όπως θα έπρεπε στις προκλήσεις και γενικώς στην άθλια συμπεριφορά της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες.
Ας δούμε όμως τί έγινε με το βέτο της Τουρκίας και πώς το αντιμετώπισαν οι χώρες της Ευρώπης.
Τελικά το βέτο ξεπεράστηκε και ο Ρασμούσεν είναι ο νέος Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία πήρε ως αντάλλαγμα την υπόσχεση ότι ο Ρασμούσεν θα ζητήσει συγνώμη για τις γελοιογραφίες και ότι το κουρδικό κανάλι θα κλείσει.
Όσον αφορά την πρώτη υπόσχεση, ο Ρασμούσεν απλά έκανε μια δήλωση κατευνασμού του μουσουλμανικού κόσμου και, φυσικά, δεν ζήτησε συγνώμη.
Όσον αφορά τη δεύτερη υπόσχεση, εισαγγελείς από τη Δανία επισκέφθηκαν και πάλι την Άγκυρα για να πάρουν στοιχεία που έχει η τουρκική δικαιοσύνη για τη σχέση του δορυφορικού καναλιού με την "τρομοκρατία". Το κουρδικό κανάλι ίσως πάψει να εκπέμπει από τη Δανία, ίσως όχι. Αν πάψει να εκπέμπει από τη Δανία, η Τουρκία θα εχει πετύχει μια διπλωματική "νίκη", η οποία όμως θα είναι χωρίας ιδιαίτερη αξία, γιατί το πιο πιθανό είναι το κουρδικό κανάλι να συνεχίσει να εκπέμπει από άλλη χώρα, ενώ ήδη οι Κούρδοι της Τουρκίας διαθέτουν άλλα τρία δορυφορικά κανάλια που θα συνεχίσουν και αυτά να ενημερώνουν τον κουρδικό λαό.
Το κύριο ζήτημα, όμως, σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας στο θέμα του Ρασμούσεν, είναι οι αντιδράσεις και οι εντυπώσεις που προκλήθηκαν στους κύκλους του ΝΑΤΟ και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι χώρες της Ε.Ε. που έχουν τους λόγους τους να μην θέλουν την Τουρκία στα πόδια τους, εννοούμε πλήρες μέλος της Ε.Ε., έχουν αρπάξει την ευκαιρία που τους έδωσε η άκριτη στάση της Άγκυρας και επιχειρηματολογούν περισσότερο πειστικά πλέον για το πόσο επικίνδυνο θα ήταν για την Ευρώπη να συμπεριληφθεί η Τουρκία στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ο γερμανικός και γαλλικός τύπος έγραψε ότι η στάση της Τουρκίας στο θέμα της εκλογής του Γ.Γ. του NATO, την απομάκρυνε από την Ευρώπη.
Ας δούμε όμως πώς κάλυψε το θέμα ο ευρωπαϊκός τύπος:
Η Süddeutsche Zeitunq έγραψε ότι "Η Τουρκία έβαλε αυτογκόλ".
Η Liberation έγραψε ότι "Η Τουρκία πυροβόλησε το ίδιο της το πόδι.
Η Jyllands-Posten έγραψε ότι "Οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να πουλήσουν το βέτο".
Η The wall Street Journal έγραψε ότι "Η στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία έγινε πιο αρνητική".
Από την άλλη πλευρά, οι διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες που χειρίζονται το θέμα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για την είσοδό της στην Ε.Ε. δηλώνουν ότι μετά τη στάση της στο θέμα της εκλογής του νέου Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, έχει δημιουργηθεί στην Ε.Ε. ένα αρκετά αρνητικό κλίμα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η στάση της αυτή στην ουσία επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των ηγετών της Ευρώπης για τα "παιχνίδια" που φοβούνται ότι θα κάνει η Τουρκία σε περίπτωση που γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε.
Με άλλα λόγια, η Τουρκία "πήγε για μαλί και βγήκε κουρεμένη", όπως λέει ο λαός μας.
Αυτά, για να μην δημιουργούνται μύθοι για την αποτελεσματικότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Read more...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ.-


Ο αρχηγός του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (DTP), Αχμέτ Τουρκ, παρέδωσε στον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα, έναν φάκελο αναφορικά με την επίλυση του κουρδικού προβλήματος. Σε συνέντευξη Τύπου, την οποία έδωσε στα Γραφεία του κόμματός του πρίν λίγες μέρες, ο Τουρκ ανέφερε ότι λόγω του περιορισμένου χρόνου της συνάντησης αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε μια τέτοια μεθόδευση. Ο Τουρκ, απαντώντας στην ερώτηση «εάν έχουν κάποιο απτό αίτημα», είπε: «Το απτό αίτημά μας είναι η υπόθεση αυτή να λυθεί μέσω ενός διαλόγου».

Ο Τουρκ δεν παρέλειψε να διαψεύσει φερόμενη ως δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία «προς τον Ομπάμα το DTP είπε πως το κουρδικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με διάλογο και πως ο διάλογος αυτός θα επιτευχθεί μόνο εφόσον ως συνομιλητής υπάρξει ο Οτζαλάν».

Πρίν λίγες μέρες ο Αμερικανός στρατηγός ε.α. Scowcroft σε συνέντευξη στη δημοσιογράφο της εφημερίδας Ναγκεχάν Αλτσί ομολόγησε πως έκλεισαν τα μάτια στο ΡΚΚ και ότι το χρησιμοποίησαν εναντίον του Ιράν.

Ο Scowcroft είπε: «Για μας ήταν πολύ σημαντικός ο ρόλος του PJEAK το οποίο είναι παρακλάδι του ΡΚΚ στο Ιράν. Το υποστηρίξαμε και το ενθαρρύναμε. Σήμερα, όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει. Θέλουμε το Ιράν δίπλα μας. Κατά τον πόλεμο του Ιράκ, πολεμούσαμε στα μέτωπα του νότου. Η κουρδική περιοχή ήταν αρκετά ήσυχη. Έτσι, εμείς δεν θέλαμε να κυνηγήσουμε το ΡΚΚ και να καταναλώσουμε τη δύναμή μας. Τώρα, οι ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή θα ακολουθήσουν νέα πολιτική. Έχουν μεγάλη ανάγκη την Τουρκία. Θα πρέπει, πλέον, να περάσουμε και πέραν από μια στρατιωτική συμμαχία».

ΠΗΓΗ: Strategy-Geopolitics

Read more...

Τα ανέκδοτα του Ομπάμα και η αυθάδης τουρκολαγνεία του.


Ο αυτοκράτορας υμνολογώντας (ακριβέστερα γλείφοντας) το δεσποτικό καθεστώς της Τουρκίας είπε τα παρακάτω μνημειώδη:

"Στο τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Τουρκία θα μπορούσε να είχε υποκύψει στις ξένες δυνάμεις που προσπαθούσαν να διεκδικήσουν τα εδάφη της ή να αναστήσουν μία αρχαία αυτοκρατορία. Απελευθερωθήκατε από τον ξένο έλεγχο και ιδρύσατε μία δημοκρατία που απολαμβάνει του σεβασμού ολόκληρου του κόσμου."

Σπάνια μέσα σε μια μικρή παράγραφο διατυπώνεις τόσα ανέκδοτα: δραματικής ιστορικής άγνοιας, καταθλιπτικής πολιτικής ανεπάρκειας και αυθάδους τουρκολαγνείας.

Άγνοια της ιστορίας. Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ολοκληρώνει στα Βαλκάνια την συγκρότηση των εθνικών κρατών. Σε αυτή τη σύγκρουση το Οθωμανικό, αυτοκρατορικό κράτος ήταν ο αντιδραστικός παράγοντας της Ιστορίας. Είχε υπό την κατοχή του εθνικά εδάφη και λαούς οι οποίοι αγωνιζόντουσαν για την απελευθέρωσή τους και την ένταξή τους στα αντίστοιχα έθνη κράτη.

Ο Αγώνας του ελληνικού έθνους-κράτους δεν αποσκοπούσε στην ανασύσταση καμιάς «αρχαίας αυτοκρατορίας» (το ρολόι της ιστορίας δεν γυρνάει προς τα πίσω), αλλά στην απελευθέρωση των ιστορικών «εθνικών» του πόρων, από τα δεσμά του Οθωμανικού, φεουδαρχικού δεσποτισμού και στην ένταξή τους στο νέο ιστορικό μόρφωμα: Το ελληνικό, καπιταλιστικό έθνος-κράτος».

Αυτή η διεκδίκηση ιστορικά τότε ήταν προοδευτική: Απελευθέρωση των ελληνικών «εθνικών πόρων» από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Οι καπιταλιστικές «ξένες δυνάμεις» (η Δύση) σαμπόταραν στο τέλος αυτόν τον αγώνα των Ελλήνων, ακριβώς για να μη δημιουργηθεί ισχυρό ελληνικό καπιταλιστικό έθνος-κράτος. Και γι' αυτό απέτυχε.

Οι «ξένες δυνάμεις», συνεπώς, σε τελική ανάλυση, βοήθησαν την Τουρκία να κρατήσει τις Οθωμανικές (αυτοκρατορικός φεουδαρχισμός) κατακτήσεις της και να προχωρήσει στην ίδρυση του Οθωμανικού καπιταλιστικού έθους-κράτους, με θηριώδεις «εθνοκαθάρσεις». Για την εθνική, καπιταλιστική της ομοιογενοποίηση προέβηκε σε μαζικά πογκρόμ γενοκτονιών εναντίον των άλλων εθνοτήτων (Ελλήνων, Αρμενίων κ.λπ) θηριώδους αγριότητας και βαρβαρότητας.

Ο πλανητάρχης Ομπάμα δεν αγνοεί εσκεμμένα τη διαλεκτική της ιστορίας, αλλά και τα συγκεκριμένα γεγονότα της βαρβαρότητας της «υποδειγματικής» τούρκικης «δημοκρατίας»...

Πολιτική ανεπάρκεια. Είναι εκπληκτικό ένας ιμπεριαλιστής αυτοκράτορας να μη διαθέτει ίχνος συγκροτημένης πολιτικής σκέψης και να μπερδεύει, με ιστορικά ανέκδοτα, τη ροή της ιστορίας. Να μπερδεύει την καπιταλιστική συγκρότηση και τα εθνικο-απελευθερωτικά κινήματα με τις καταρρέουσες αυτοκρατορίες του φεουδαρχισμού. Να μπερδεύει τις αστικές επαναστάσεις με τον Οθωμανικό δεσποτισμό, τη Δύση με την Οθωμανική Τουρκία, τη συνέχεια της Επανάστασης του 1821, με τον παλιό κόσμου της φεουδαρχικής τυραννίας.

Απλώς, εδώ, σηματοδοτεί τη φιλοσοφία του αυτοκρατορικού, αντιδραστικού ολοκληρωτισμού, τη σημερινή φιλοσοφία της ιμπεριαλιστικής αυτοκρατορίας των ΗΠΑ. Μια φιλοσοφία που στέκεται ασυμφιλίωτα εχθρικά προς κάθε κίνηση που αμφισβητεί το status των αυτοκρατοριών και των τυραννικών καθεστώτων. Και η Ελλάδα είναι μια απειλή για τις ποικίλες αυτοκρατορίες. Γι' αυτό και συκοφαντείται, παρά τα γεγονός ότι το κατεστημένο της είναι υπάλληλοι των ΗΠΑ.

Είναι και αυτός ο λόγος που ο νέος πλανητάρχης δεν τόλμησε να έρθει στην Ελλάδα...

Είναι και αυτός ο λόγος της αχαλίνωτης τουρκολαγνείας του Ομπάμα.

Είναι, τέλος, και αυτός ο λόγος που το προτεκτοράτο των Σκοπίων το αποκαλεί «Μακεδονία».

Και όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί ο Στεφ. Ληναίος «η μόνη διαφορά ανάμεσα στους Κλίντον - Ομπάμα και Νίξον - Μπους, είναι ότι οι δυό πρώτοι είναι πιο...όμορφοι..!!!».Αυτά για όσους έσπευσαν να θριαμβολογήσουν για την εκλογή του νέου αυτοκράτορα και έψαλλαν υμνολογίες...

Read more...

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΔΙΩΞΗ


Του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Η περίπτωση των φωτογραφιών της συνάντησης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. κ. Ομπάμα επαναφέρει στην μνήμη μας πράξεις κυνισμού και ολοκληρωτισμού που συνέβησαν στο παρελθόν. Οι φωτογραφίες στην Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη, την Ιωνία, την Μερφιζούντα (Αμερικανικό Κολέγιο Ανατόλια τώρα στην Θεσσαλονίκη), την Τραπεζούντα, την Μεσοποταμία ήταν και είναι υπό δίωξη με διώκτες τις Η.Π.Α.. Αναφέρθηκα στην ιστορία των φωτογραφιών στην περιοχή που επιστρέφει σήμερα σε ομιλία μου στα Γιαννιτσά στην ημερίδα με τίτλο «Από το Κεμαλικό στο Φιλάνθρωπο Κράτος» τον Σεπτέμβριο του 2008.

Προς το παρόν θα ήθελα να επαναδημοσιοποιήσω ένα απόσπασμα της ομιλίας μου με μια πρόσθεση. Η νέα Διοίκηση των Η.Π.Α. οφείλει να είναι προσεκτική διαβασμένη όχι αδιάβαστη ΣτηνΠόλη, στην Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Μεσοποταμία γιατί θα βρεθεί εκ νέου πολύ εκτεθειμένη, πολύ - πολύ ένοχη. Αυτό δεν ταιριάζει στις αυτοκρατορίες.

Αναφέρθηκα σε αυτά στην επιστολή μου προς τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα μετά τον αναχρονιστικό, φιλοκεμαλικό, φιλορατσιστικό δηλαδή ζήλο των Η.Π.Α. που εκφράσθηκε με την ακύρωση της visas που μου παραχώρησαν.

Πιστεύω να κατανοούν ότι οι αυτόχθονες λαοί της περιοχής και η ίδια η περιοχή δεν βρίσκονται στο 1915, στην 19η Μαΐου του 1919 δεν βρίσκονται στο 1922. Ούτε βέβαια στο 1944-49, ούτε το 1967, ούτε το 1974. Ούτε τέλος στο 1999, στην γραμμή Μη - Αθήνα, Ναϊρόμπι Κένυα - Ίμραλι την πρώην Καλόλυμνο που την έκαναν Κακόλυμνο.

Επαναφέρω λοιπόν τον πρόλογο των Γιαννιτσών. Η πολιτική η σοβαρή πολιτική ήταν πάντα πρόλογος. Αυτό μπορεί να μην είναι κατανοητό στις περιφερειακές δορυφορικές ηγεσίες και κράτη όπως συμβαίνει εδώ, δεν επιτρέπεται όμως για τις μητροπολιτικές ηγεσίες.

Εκτός του ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι διαρκώς δορυφόρος - πελάτης ή να επιστρέψει στην παλιά δορυφορικότητα. Δεν το επιτρέπει η ιστορία της που συμβαίνει να καλύπτει και το θεμελιώδες μέρος της ιστορίας της ανθρωπότητας. Είπα λοιπόν στην Μακεδονία την 20η Σεπτεμβρίου του 2008:

«Είναι γνωστό ότι εκτός από το έγκλημα των γενοκτονιών υπήρξε ένα εξίσου βάρβαρο έγκλημα. Αυτό της σιωπής. Έκαναν και κάνουν τα πάντα να σκεπάσουν τα εγκλήματα να δολοφονήσουν την μνήμη των λαών μας. Αυτή η δολοφονία της μνήμης μας άρχισε με μία αντιδημοκρατική, ολοκληρωτικού τύπου, απάνθρωπη πράξη. Την αρπαγή των φωτογραφικών φιλμ που παρουσιάζουν το έγκλημα που έγινε στην Σμύρνη από τον Κεμάλ. Υπάρχουν στοιχεία για αυτό στο Αμερικανικό Πεντάγωνο ειδικά στο Ναυτικό. Υπάρχουν στοιχεία στο Υπουργείο Γεωργίας της Πολιτείας της Πενσυλβανίας.

Οι εκπρόσωποι της διασποράς στις Η.Π.Α. οφείλουν να αναδείξουν αυτό το αίτημα ως δικαίωμα στην μνήμη μας στο Κονγκρέσσο και την Γερουσία.

Όπως έχουν εικόνες από το έγκλημα της 11ης Σεπτεμβρίου έτσι και εμείς έχουμε δικαίωμα στις φωτογραφίες του εγκλήματος της Σμύρνης. Οι φωτογραφίες αυτές υπάρχουν.

Όταν οι επίσημες Η.Π.Α. συνεχίζουν να ταυτίζονται με τον Κεμαλισμό τότε απονομοιμοποιούνται στην συνείδηση των απογόνων αυτών που γέννησαν την Δημοκρατία στην Ελλάδα και την Ιωνία στην οποία αρέσκονται να αναφέρονται. Απονομοιμοποιούνται ως δύναμη υπεράσπισης της Δημοκρατίας.

Νομίζω ότι οι Ελληνοαμερικανοί θα πρέπει να ζητήσουν την εξέταση από την αρμόδια επιτροπή των προοριζόμενων για την Αθήνα, την Άγκύρα, το Εριβάν Αμερικανών Πρεσβευτών. Η εξέταση θα αφορά τα βιβλία δύο μεγάλων Διπλωματών, Ανθρωπιστών του Μοργκεντάου και του Χόρτον που αναφέρονται στις πρώτες γενοκτονίες του 20ου αιώνα. Θα μου επιτρέψετε μια πρόσθεση. Τους προσεχείς μήνες θα παρουσιασθεί σε πολλές πόλεις των Η.Π.Α. το βιβλίο μου THE PONTIAN QUESTION IN THE UNITED NATIONS.

Λυπάμαι γιατί αυτοί, Αλλοδαποί και εγχώριοι που εμπόδισαν την είσοδο μου στις Η.Π.Α. δεν μπορούν να το αποτρέψουν. Δυστυχώς για αυτούς η Αμερική είναι πληθυντική δεν είναι όλοι οπαδοί της σκέψης του Κεμάλ».

Γλυφάδα 8 Απριλίου 2009



Επιπρόσθετα σχόλια. Με αφορμή της επίσκεψης του Προέδρου των Η.Π.Α κου ΟΜΠΑΜΑ στην Τουρκία, τα όσα είδαν το φως της Δημοσιότητας και με αφορμή του επισυναπτόμενου άρθρου του κου Μιχάλη Χαραλαμπίδη, θέλω και εγώ να διαμαρτυρηθώ εκφράζοντας την συντριπτική πλειοψηφία του απανταχού Ελληνισμού. Εάν θέλετε και μπορείτε, έχετε όλο το δικαίωμα να τα δημοσιοποιήσετε όπου νομίζετε, εντός και εκτός Ελλάδας.

Σχόλιο.

Είμαστε πολύ προβληματισμένοι με την υποτιμητική στάση του κου ΟΜΠΑΜΑ που κράτησε τόσο έναντι ενός μεγάλου Θρησκευτικού Ηγέτη τριακοσίων πενήντα εκατομμυρίων (350.000.000) περίπου ανθρώπων κκ. Βαρθολομαίου όσο και με την περιφρονητική του στάση έναντι μιας φίλης χώρας όπως η Ελλάδα. Είναι πρώτη φορά στην Ιστορία του Αμερικανικού έθνους που Αμερικανός Πρόεδρος επισκέπτεται την Τουρκία ή και αντιστρόφως και δεν επισκέπτεται την Ελλάδα. Αυτά είναι στα αρνητικά του κου ΟΜΠΑΜΑ, τον οποίο τόσο τον υποστηρίξαμε και υπερασπιστήκαμε και φυσικά, λυπόμαστε πάρα πολύ, που αρκετοί φίλοι μας, μας κάνουν καζούρα για τα όσα προβλέψανε όταν μας λέγανε «χαρείτε, χαρείτε, θα σας δούμε τι θα κάνετε όταν θα μας φτύσει (εννοούσαν εμάς τους Έλληνες θα φτύσει ο κος ΟΜΠΑΜΑ) για όλα τα ζητήματα. όπως για παράδειγμα το θέμα της Χάλκης, ονομασία ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ για τα ΣΚΟΠΙΑ, λύση Κυπριακού, για τις γκρίζες ζώνες που βαφτίσανε οι Τούρκοι» και ένα σύνολο άλλων ζητημάτων που προς στιγμή δεν θυμάμαι.

Και με την ευκαιρία, πολλά συγχαρητήρια στο Οικουμενικό Πατριάρχη, έδειξε ότι πανάξια κρατά την θέση του θρησκευτικού Ηγέτη και χιλιάδες εύγε για την γενναία του στάση, απέναντι στο κο ΟΜΠΑΜΑ για τον οποίο αφιέρωσα ολόκληρο άρθρο - όταν εκλέχθηκε Πρόεδρος των Η.Π.Α- ότι δηλαδή το όνομα του προδίδει ΟΡΑΜΑ. Ο-(ΜΠ)-ΑΜΑ έπαιξα με το (ΜΠ)= Ρ, κρίμα για την μεροληπτική του στάση και ακόμη ποιο κρίμα για την θέση που πήρε σχετικά με την αυθαίρετη Ιστορική ερμηνεία «ότι δηλαδή το 1912 και 1915, κάποιες δυνάμεις προσπάθησαν να επαναφέρουν παλιά αυτοκρατορία και ότι θέλανε να κάνουν μικρή την Τουρκία».

Για μία φορά ακόμη κρίμα για τα όσα ανιστόρητα είπε ο κος ΟΜΠΑΜΑ και χίλια εύγε για τον κκ Βαρθολομαίο

Δημήτρης Μπουντουτσίδης

Yποστηρικτής του ΟΜΠΑΜΑ

Read more...

ΚΙΡΚΟΥΚ-ΜΟΣΟΥΛΗ-ΕΡΕΒΑΝ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΟΜΠΑΜΑ



Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα των συνομιλιών του Μπαράκ Ομπάμα με την τουρκική ηγεσία περιλήφθηκαν θέματα οικονομικού-ενεργειακού ενδιαφέροντος, όπως είναι η διείσδυση τουρκικών εταιριών στην άντληση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Κιρκούκ και της Μοσούλης, η δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει το Ιράκ με την Τουρκία και, εφόσον υπάρξει συμφωνία Αγκυρας-Ερεβάν για άνοιγμα των συνόρων, η κατασκευή αγωγού που θα συνδέσει το Ιράν με την Τουρκία και την Αρμενία.

Ενδιαφέρον υπάρχει επίσης για τη δραστηριοποίηση τουρκικών εταιριών στην ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν και στη δημιουργία εκεί έργων υποδομής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τουρκική κυβέρνηση ζητεί από τον Αμερικανό ηγέτη παρέμβαση για τη χορήγηση δανείου σωτηρίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με προνομιακούς όρους και άσκηση πίεσης προς την Ε.Ε. για παράταση της προθεσμίας (τέλος του 2009) που έχει τεθεί προκειμένου να ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια για τα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.

ΠΗΓΗ: Strategy-Geopolitics

Read more...

Ελληνικά Σχολεία ζητάνε οι Πομάκοι στην Θράκη και όχι μειονοτικά!!!


Ένα μήνυμα, μία φωνή απελπισίας, μίας κραυγή που ζητάει βοήθεια, αναρτήθηκε από τον Σερήφ Μουσταφά (Έλληνα Πομάκο, κάτοικο της Θράκης) στην Πομακική εφημερίδα «Ζαγάλισα».

Μέσα από ένα κείμενο «φωτιά» καλεί την Ελληνική Πολιτεία να συνδράμει στην εκπαίδευση των παιδιών των Πομάκων, να δημιουργήσει Ελληνόφωνα σχολεία σε κάθε χωριό και να τα βοηθήσει να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, χρησιμότεροι πολίτες. Σε μία απέλπιδα προσπάθεια διαφυγής από τα πλοκάμια του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, οι Πομάκοι μας καλούν να τους βοηθήσουμε ώστε μέσα στο σχολείο τα παιδιά τους να μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα και όχι την Τουρκική (οι Πομάκοι θεωρούν ως την μεγαλύτερη βρισιά εάν κάποιος τους πει «Τούρκους»).

Το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ζαγάλισα», είναι ενδεικτικό της αγωνίας αλλά και του φόβου που διακατέχει αυτό το κομμάτι του Ελληνικού πληθυσμού. Αγωνία και φόβος ώστε να παύσει η συστηματική «γενιτσαροποίηση» των νέων Πομάκων, αλλά ταυτόχρονα αγωνία και φόβος ώστε αυτά τα Ελληνόπουλα να μεγαλώνουν ως Έλληνες (ασχέτως εάν είναι μουσουλμάνοι) και να μπορέσουν να έχουν τα κατάλληλα εφόδια (γλώσσα και γενικότερη Παιδεία) για να μπορέσουν στο μέλλον να είναι ανταγωνιστικά σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς.

Ακολουθεί το κείμενο από την "Ζαγάλισα"

«Δημόσια Νηπιαγωγεία και η Επαγγελματική μας Αποκατάσταση
Τον τελευταίο καιρό έχω έρθει σε επαφή με πολλούς νέους Πομάκους και τους γονείς τους, που επιθυμούν να τα παιδιά τους να πηγαίνουν στα δημόσια σχολεία και όχι στα δίγλωσσα μειονοτικά τα οποία τους δυσκολεύουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα και γραμματική, στοιχεία απαραίτητα για την είσοδο στο πανεπιστήμιο και για μια καλή δουλειά αργότερα στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.
Η νεολαία στα Πομακοχώρια μας δεν ενδιαφέρεται για το τι θέλει ο πρόξενος της Τουρκίας αλλά ενδιαφέρεται για το μέλλον της, ενδιαφέρεται για το πώς θα βρει εργασία, για το πώς θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής, ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της πομακικής παράδοσης και της μητρικής μας γλώσσας, της πομακικής.
Σε όλα λοιπόν τα Πομακοχώρια τα παιδάκια πάνε στα δημόσια νηπιαγωγεία και έτσι δεν χρειάζεται ο ιμάμης από την Κομοτηνή Ιμπραχήμ Σερίφ να πληρώσει τα πρόστιμα για να μην στέλνουν οι Πομάκοι τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία.
Οι άνθρωποι μας καταλάβανε πόσο, καλό κάνει στην μετέπειτα σχολική πορεία ενός μικρού παιδιού το δημόσιο νηπιαγωγείο.
Όμως η ελληνική πολιτεία πρέπει να ξυπνήσει επιτέλους από το βαθύ της ύπνο και να φτιάξει δημόσια δημοτικά σχολεία σε κάθε χωριό της Θράκης για να μπορούν τα παιδιά μας να έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και ίσες ευκαιρίες για να μπουν στο πανεπιστήμιο και έτσι να βρουν μια δουλειά της προκοπής. Έλληνες πολιτικοί πάρτε επιτέλους μια πρωτοβουλία για το καλό αυτού του τόπου. Και εσείς γονείς μην δίνετε σημασία στα αραχνιασμένα μυαλά κάποιων ιμάμηδων που θέλουν να σας έχουν μέσα στο σκοτάδι επειδή αυτοί παίρνουν λεφτά από μητέρα ή γιαγιά πατρίδα τους.
Εμείς είμαστε περήφανοι που είμαστε Πομάκοι
Σερήφ Μουσταφά».
Αλήθεια, πόσο υπερήφανοι μπορούν να αισθάνονται οι ανευθυνο-υπεύθυνοι και οι καρεκλοκένταυροι που τυρβάζουν κατά τα άλλα για την «συμβολή» τους στα κοινά;
Πόσο υπερήφανοι μπορούν να αισθάνονται στο Υπουργείο Παιδείας, στο υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στο Υπουργείο Εξωτερικών, όταν συμβάλουν μέσω της απραξίας τους στην υποβάθμιση αυτών των Ελλήνων;
Πόσο υπερήφανοι μπορούν να αισθάνονται ως Έλληνες όλοι αυτοί που (ηθελημένα;) αγνοούν ένα κομμάτι του Ελληνικού πληθυσμού και με την απαθή στάση τους το στέλνουν στην αγκαλιά της Άγκυρας που τους τάζει «λαγούς με πετραχείλια»;
Πόσο εθνικά υπερήφανοι μπορούν να αισθάνονται όλοι εκείνοι που ρίχνουν στο χάος της αμάθειας αλλά και του ανθελληνισμού νέους ανθρώπους που λαχταρούν να νιώσουν πως η πατρίδα τους, η Ελλάδα, τους αγαπά, τους σκέφτεται, τους συμπαρίσταται και τους ενδυναμώνει, στηρίζοντας τις προσπάθειές τους και αγκαλιάζοντάς τους ως λατρεμένα της παιδιά;
Αυτό το κάλεσμα προς βοήθεια, ακούγεται μέσα από τα βουνά της Θράκης και είναι ένα κάλεσμα που κανένας από εμάς δεν μπορεί να αγνοήσει και να μείνει ανεπηρέαστος, που κανείς δεν μπορεί να μην το ακούσει...
Εσύ κυρία Μπακογιάννη ακούς ή ασχολείσαι με τις δημόσιες σχέσεις που θα σε οδηγήσουν στην αντικατάσταση του σημερινού πρωθυπουργού;

ΠΗΓΗ: Μέσα από ένα κείμενο «φωτιά» καλεί την Ελληνική Πολιτεία να συνδράμει στην εκπαίδευση των παιδιών των Πομάκων, να δημιουργήσει Ελληνόφωνα σχολεία σε κάθε χωριό και να τα βοηθήσει να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, χρησιμότεροι πολίτες. Σε μία απέλπιδα προσπάθεια διαφυγής από τα πλοκάμια του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, οι Πομάκοι μας καλούν να τους βοηθήσουμε ώστε μέσα στο σχολείο τα παιδιά τους να μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα και όχι την Τουρκική (οι Πομάκοι θεωρούν ως την μεγαλύτερη βρισιά εάν κάποιος τους πει «Τούρκους»).

Το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ζαγάλισα», είναι ενδεικτικό της αγωνίας αλλά και του φόβου που διακατέχει αυτό το κομμάτι του Ελληνικού πληθυσμού. Αγωνία και φόβος ώστε να παύσει η συστηματική «γενιτσαροποίηση» των νέων Πομάκων, αλλά ταυτόχρονα αγωνία και φόβος ώστε αυτά τα Ελληνόπουλα να μεγαλώνουν ως Έλληνες (ασχέτως εάν είναι μουσουλμάνοι) και να μπορέσουν να έχουν τα κατάλληλα εφόδια (γλώσσα και γενικότερη Παιδεία) για να μπορέσουν στο μέλλον να είναι ανταγωνιστικά σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς.
Ακολουθεί το κείμενο από την "Ζαγάλισα"
«Δημόσια Νηπιαγωγεία και η Επαγγελματική μας Αποκατάσταση
Τον τελευταίο καιρό έχω έρθει σε επαφή με πολλούς νέους Πομάκους και τους γονείς τους, που επιθυμούν να τα παιδιά τους να πηγαίνουν στα δημόσια σχολεία και όχι στα δίγλωσσα μειονοτικά τα οποία τους δυσκολεύουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα και γραμματική, στοιχεία απαραίτητα για την είσοδο στο πανεπιστήμιο και για μια καλή δουλειά αργότερα στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.
Η νεολαία στα Πομακοχώρια μας δεν ενδιαφέρεται για το τι θέλει ο πρόξενος της Τουρκίας αλλά ενδιαφέρεται για το μέλλον της, ενδιαφέρεται για το πώς θα βρει εργασία, για το πώς θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής, ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της πομακικής παράδοσης και της μητρικής μας γλώσσας, της πομακικής.
Σε όλα λοιπόν τα Πομακοχώρια τα παιδάκια πάνε στα δημόσια νηπιαγωγεία και έτσι δεν χρειάζεται ο ιμάμης από την Κομοτηνή Ιμπραχήμ Σερίφ να πληρώσει τα πρόστιμα για να μην στέλνουν οι Πομάκοι τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία.
Οι άνθρωποι μας καταλάβανε πόσο, καλό κάνει στην μετέπειτα σχολική πορεία ενός μικρού παιδιού το δημόσιο νηπιαγωγείο.
Όμως η ελληνική πολιτεία πρέπει να ξυπνήσει επιτέλους από το βαθύ της ύπνο και να φτιάξει δημόσια δημοτικά σχολεία σε κάθε χωριό της Θράκης για να μπορούν τα παιδιά μας να έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και ίσες ευκαιρίες για να μπουν στο πανεπιστήμιο και έτσι να βρουν μια δουλειά της προκοπής. Έλληνες πολιτικοί πάρτε επιτέλους μια πρωτοβουλία για το καλό αυτού του τόπου. Και εσείς γονείς μην δίνετε σημασία στα αραχνιασμένα μυαλά κάποιων ιμάμηδων που θέλουν να σας έχουν μέσα στο σκοτάδι επειδή αυτοί παίρνουν λεφτά από μητέρα ή γιαγιά πατρίδα τους.
Εμείς είμαστε περήφανοι που είμαστε Πομάκοι
Σερήφ Μουσταφά».
Αλήθεια, πόσο υπερήφανοι μπορούν να αισθάνονται οι ανευθυνο-υπεύθυνοι και οι καρεκλοκένταυροι που τυρβάζουν κατά τα άλλα για την «συμβολή» τους στα κοινά;
Πόσο υπερήφανοι μπορούν να αισθάνονται στο Υπουργείο Παιδείας, στο υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στο Υπουργείο Εξωτερικών, όταν συμβάλουν μέσω της απραξίας τους στην υποβάθμιση αυτών των Ελλήνων;
Πόσο υπερήφανοι μπορούν να αισθάνονται ως Έλληνες όλοι αυτοί που (ηθελημένα;) αγνοούν ένα κομμάτι του Ελληνικού πληθυσμού και με την απαθή στάση τους το στέλνουν στην αγκαλιά της Άγκυρας που τους τάζει «λαγούς με πετραχείλια»;
Πόσο εθνικά υπερήφανοι μπορούν να αισθάνονται όλοι εκείνοι που ρίχνουν στο χάος της αμάθειας αλλά και του ανθελληνισμού νέους ανθρώπους που λαχταρούν να νιώσουν πως η πατρίδα τους, η Ελλάδα, τους αγαπά, τους σκέφτεται, τους συμπαρίσταται και τους ενδυναμώνει, στηρίζοντας τις προσπάθειές τους και αγκαλιάζοντάς τους ως λατρεμένα της παιδιά;
Αυτό το κάλεσμα προς βοήθεια, ακούγεται μέσα από τα βουνά της Θράκης και είναι ένα κάλεσμα που κανένας από εμάς δεν μπορεί να αγνοήσει και να μείνει ανεπηρέαστος, που κανείς δεν μπορεί να μην το ακούσει…

http://kostasxan.blogspot.com/

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP