Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Κομοτηνή: εθνικιστικές εκδηλώσεις τουρκισμού με…θρησκευτικούς φερετζέδες


Για άλλη μία φορά οι παράγοντες του τουρκισμού και τα όργανα της νεοθωμανικής πολιτικής της Άγκυρας που ζουν και δρουν ανενόχλητοι μέσα στην ελληνική Θράκη, χρησιμοποιούν μία θρησκευτική εορτή μετατρέποντάς την σε αλυτρωτική εθνικιστική σύναξη των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης». Ο λόγος για την εορτή της γέννησης του Μωάμεθ, που τιμήθηκε προ ολίγων ημερών στο ξενοδοχείο της Κομοτηνής «Χρήστος και Εύη» (ε, πού αλλού;), παρουσία του ψευτομουφτή Σερήφ, του τουρκοπρόξενου Σάρνιτς, αλλά και όλων των υπολοίπων γνωστών παρεπιδημούντων την πεμπτοφαλαγγίτικη τουρκόφρονα σφηκοφωλιά του νομού Ροδόπης.

“H πιο λαμπρή από τις τελετές «Χαρμόσυνης Γέννησης» που οργανώνονται λόγω της γέννησης του Προφήτη, πραγματοποιήθηκε από τον εκλεγμένο μουφτή Κομοτηνής (σ.σ. έτσι αποκαλείται ο ψευτομουφτής Σερήφ) στο ξενοδοχείο «Χρήστος και Εύη». Στην τελετή αυτή μετείχαν περίπου 1600 άτομα και ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι γυναίκες. Στην εκδήλωση μετείχαν ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, ο αντιπρόεδρος της «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης» Μπεκίρ Μουσταφάογλου, ο δήμαρχος Αριανών Ιμπραήμ Σερήφ, ο δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καντή, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Ριντβάν Μολλά Ισά, ο πρόεδρος του ΠΕΚΕΜ Γκαλίπ Γκαλίπ, ο πρόεδρος του “Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης” Σαμί Τοραμάν, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κοινωνικό Κίνημα» του δήμου Αριανών, Σααντετίν Σακίρ Χουσείν, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Εσάτ Χουσείν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Μεντρεσέ Ασίμ Τσαβούσογλου, η περιφερειακή σύμβουλος Σεβγκή Σαλίμ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Θρησκευτικών Λειτουργών Σαδίκ Σαδίκ, ο πρόεδρος της «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» Κοράι Χασάν, η πρόεδρος του συνδυασμού «Πρώτο βήμα για την Ισότητα» Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο πρόεδρος του κόμματος D.E.B. Μουσταφά Αλητσαβούς και πολλοί άλλοι καλεσμένοι.
Ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής στην ομιλία που έκανε ευχαρίστησε του θρησκευτικούς λειτουργούς που μόχθησαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Στην συνέχεια της ομιλίας του πρόσφερε παραδείγματα των αξιών που προσέθεσε ο Προφήτης στην ανθρωπότητα και είπε πως πρόβαλε το έλεος του Θεού…
Ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς ευχαρίστησε τον μουφτή Κομοτηνής για την πρόσκληση. Ο Σάρνιτς δήλωσε: «Το πλήρες γέμισμα αυτής της αίθουσας δείχνει ότι αυτή η εκδήλωση καταγράφεται ως μια τελετή που δείχνει το πόση σημασία δίνει και στηρίζει η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης στις αξίες της και στην ταυτότητα της».
Μετά τις ομιλίες πρωτοκόλλου διαβάστηκαν τεμάχια από το Κοράνι. Η θρησκευτική χορωδία της εκλεγμένης μουφτίας Κομοτηνής έψαλε διάφορα έργα. Αργότερα την σημασία της μέρας ανέφερε στην ομιλία του ο βοηθός μουφτή Κομοτηνής Φεχίμ Αχμέτ Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ύμνους από χορωδίες παιδιών από τα Αριανά και το Λύκειο. Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν διάφορα δώρα σε παιδιά που μετείχαν σε διαγωνισμό απαγγελίας ποιημάτων.
Η ετησίως και παραδοσιακά πραγματοποιούμενη αυτή εκδήλωση της εκλεγμένης μουφτίας Κομοτηνής συνένωσε πάλι χιλιάδες άτομα. Η μουφτεία Κομοτηνής είναι επικεφαλής των φορέων μας στη Δυτική Θράκη που μπορούν να κάνουν οργανωμένες εκδηλώσεις και να συγκεντρώνουν μεγάλο πλήθος κόσμου. Την προσοχή τραβάνε, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες των νέων θρησκευτικών λειτουργών. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως χάρη στις προσπάθειες της μουφτείας Κομοτηνής και την ανιδιοτέλεια των νέων θρησκευτικών λειτουργών, η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης θα στηρίζει τις αξίες της”.

Πολύ εύγλωττο το δημοσίευμα του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί της 20/4/2011
(σε μετάφραση του http://tourkikanea.gr)

Read more...

Θράκη: Απόπειρες κατάργησης των εθνικών επετείων κάνουν οι άνθρωποι του Τουρκικού Προξενείου


Για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια γιορτάστηκε στην Πομακικήπρώην κοινότητα Οργάνης η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου. Φυσικά, δεν έλειψαν τα (πολλά) προβλήματα που οφείλονται στις αντιλήψεις και επιδιώξεις τον τοπικώνπαραγόντων για τουρκοποίηση της περιοχής.
Έτσι, το έργο της απαξίωσης των εθνικών επετείων, που ξεκίνησε ο πρώηνκοινοτάρχης, κος Εμίνογλου Μεμέτ, επιχειρήθηκε να ολοκληρώσει η νέα δημοτική αρχή και οι τοπικοί παράγοντες του νέου Καλλικρατικού Δήμου Αρριανών.

Θαυμάστε τον αρχικό σχεδιασμό: Με μια γιορτή – ξεπέτα, διάρκειας τριών (3)ολόκληρων λεπτών (!) επιχείρησαν οι νέοι τοπικοί άρχοντες του δήμου Αρριανών, στον οποίο υπάγεται πλέον η Οργάνη, να ξεπληρώσουν την υποχρέωσή τους έναντι της πατρίδας τους, της Ελλάδας. Στο πρόγραμμα του εορτασμού της εθνικής μας επετείου δεν κλήθηκε να παραστεί αντιπροσωπεία του στρατού όπως γινόταν όλα αυτά τα χρόνια ανελλιπώς, ενώ στερήθηκε η δυνατότητα ανάγνωσης ποιημάτων από τα νεαρά Πομακόπουλα στο ηρώο της Οργάνης και φυσικά ούτε λόγος για παρέλαση!

Η προκλητικότατη αυτή στάση των υπευθύνων προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις, κοινώς κράξιμο, με αποτέλεσμα η νέα τοπική αρχή και ο νέος δήμαρχος, Ιμπραήμ Σερήφ, να αλλάξουν άμεσα στάση και να κρατήσουν τα προσχήματα ως προς τον εορτασμό, προβαίνοντας σε άμεση διόρθωση του προγράμματος εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821.

Έτσι, τα Πομακόπουλα είπαν τα ποιήματά τους και φυσικά παρέλασαν με ενθουσιασμό και χαρά, γεμάτα περηφάνια, αν και ο κόσμος που παρακολούθησε τον εορτασμό ήταν κατά πολύ λιγότερος από τις προηγούμενες χρονιές. Κι ενώ, τελικά, εκλήθη και αντιπροσωπεία του στρατού να παραστεί στον εορτασμό, ο επικεφαλής του δεν κατάθεσε στεφάνι, όπως γινόταν τόσα χρόνια, γιατί απλά δεν είχε … παραγγελθεί στεφάνι!

Η δεξίωση που ακολούθησε ήταν κι αυτή αξιολύπητη. Ξηροί καρποί για τα παιδιά… Λιτότητα και πάλι. Θα πρέπει, επομένως, να θυμήσουμε στους νέους τοπικούς μας άρχοντες ότι καλό θα ήταν να σκεφτούν πως οι εορτασμοί αυτοί γίνονται κυρίως για τους νεαρούς μαθητές, οι οποίοι, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη γράψει ως εφημερίδα, αποδείχθηκαν πολύ περήφανοι και συνεπείς στα καθήκοντά τους. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να φροντίσουν να τα προσφέρουν έστω ένα μικρό φαγόσημο ως ανταμοιβή. Τα περισσότερα παιδιά των δημοτικών σχολείων αναγκάζονται να ξυπνήσουν από τα ξημερώματα, χωρίς να φάνε το πρωινό τους, για να προλάβουν να φτάσουν από τα χωριά τους στην Οργάνη. Εκτός και αν οι διοργανωτές θέλουν με τον τρόπο τους να τα αποθαρρύνουν να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Το ποσό που θα ξοδευτεί είναι αστείο και σίγουρα δεν συγκρίνεται με τα ποσά που μερικοί εκλεγμένοι ξοδεύουν σε βραδινές εξόδους τους σε περίεργα νυχτερινά μαγαζιά της υπαίθρου…

Τέλος, δε μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι η Ελληνική σημαία που αφαιρέθηκε από το δημόσιο κτίριο της Κοινότητας Οργάνης, ουδέποτε επανήλθε, ούτε καν σε επίσημες εκδηλώσεις, όπως ισχυριζόταν κάποτε ο κ. Εμίνογλου. Όπως φαίνεται η «αγάπη» για την Ελλάδα είναι κοινή για τους κυρίους αυτούς.

Οι τοπικοί άρχοντες αλλάζουν, όπως αλλάζουν και τα πολιτικά κόμματα από τα οποία αυτοί προέρχονται, η προσπάθεια όμως αφελληνισμού των Πομακοχωριών, και στη συγκεκριμένη περίπτωση της Οργάνης, παραμένει κοινός διαχρονικός στόχος όλων τους.

Πηγή: Εφημ. Ζαγάλισα (τεύχος 52, Απρίλιος 2011)

http://kostasxan.blogspot.com/2011/05/blog-post_4844.html

Read more...

Κίνδυνος για Αιγαίο και Θράκη


Σε μια εποχή που οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, συνδυάζονται με τις φήμες περί χρεωκοπίας της Ελλάδας, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια της χώρας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα ομόλογα, ο κ. Κακλαμάνης προειδοποίησε ότι η οικονομική κατάρρευση ίσως σημάνει απώλεια της Θράκης ή νησιών στο Αιγαίο.

"Εάν η χώρα δε σταθεί όρθια αυτό το διάστημα, κι αν οι βλακείες περί κυβερνήσεων προσωπικοτήτων, τεχνοκρατών, όλα αυτά που στο λαό καθημερινά εντυπώνονται στη συνείδηση συνεχιστούν, καταλαβαίνετε ότι μία κατάρρευση της οικονομίας, θα είναι κατάρρευση της χώρας" τόνισε ο Απόστολος Κακλαμάνης. Συνεχίζοντας, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς όπως είπε μια χώρα υπό κατάρρευση, δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί το Αιγαίο και τη Θράκη.

"Και δεν είμαι κανένας εθνικιστής όπως μου έλεγαν από την αμερικάνικη πρεσβεία, στο CBS, ότι ηγούμαι των εθνικιστών του ΠΑΣΟΚ, αλλά η Θράκη και το Αιγαίο δεν μπορούν να τύχουν υπεράσπισης από μία χώρα που είναι υπό κατάρρευση! Θα σημαίνει εθνική τραγωδία εάν όλοι αντί να είναι όπως είπα «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν», αν όλοι δεν καταλάβουμε και ομαδικά και ατομικά κυρίως την ευθύνη".


news247

Read more...

Τώρα σχεδιάζουν να …χτίσουν νησί στο Μαρμαρά οι Τούρκοι


MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

- Μετά το “τρελό σχέδιο” του Ερντογάν για την κατασκευή της “Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης” ο υπουργός μεταφορών της γειτονικής χώρας, ανακοίνωσε οτι θα χτιστεί και ενα νησί στη μέση της θάλασσας του Μαρμαρά , οπου οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν για πικνικ. Ο τούρκος υπουργός μεταφορών Μεταφορών Μεχμέτ Χαμπίπ Σολούκ, ανακοίνωσε οτι απο το έργο της “Διώρυγας της Κων/πολης” θα υπάρξουν μπάζα εκατομμυρίων κυβικών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του νησιού στο Μαρμαρά, αλλά και του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.

“Με το σχέδιο αυτό θα δημιουργήσουμε και ενα νησί στο Μαρμαρά όπου οι πολίτες μας θα μπορούν να πηγαίνουν για να ξεκουραστούν.” δήλωσε ο υπουργός χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες. Ο Μεχμέτ Χαμπιπ Σολούκ, ανακοίνωσε επισης οτι θα κατσκευαστεί και ενα νέο αεροδρόμιο στην Κωσνταντινούπολη ” σχεδιάζουμε ενα νεο αεροδρόμιο που η δυναμικότητα του θα ξεπερνά τους 60 εκατομμυρια επιβάτες” τόνισε ο ίδιος.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως όλες οι μελέτες για τα έργα αυτά θα είναι έτοιμα σε περίπου 2 χρόνια. Ο Μεχμέτ Χαμπιπ Σολούκ δήλωσε επίσης, πως οταν κατασκευαστεί η “Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης” δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο της αύξησης της τιμής της διέλευσης απο τα Στενά του Βοσπόρου. ” Μπορεί να έρθει το θέμα της αύξησης της τιμής της διέλευσης” τόνισε και ισχυρίστηκε πως η Τουρκία έχει αυτό το δικαίωμα σύμφωνα με τη συνθήκη του Μοντρέ.

onalert

Read more...

Τί κρύβει η επίθεση των Κούρδων στην Κασταμονή! Όλο το ιστορικό και το παρασκήνιο!


-Γιατί έγινε η επίθεση στη συνοδεία του Ερντογάν;
-Βουλευτικές Εκλογές 2011
του Σάββα Καλεντερίδη

Η Τουρκία περνά μια από τις πιο ήρεμες προεκλογικές περιόδους στο μισό αιώνα δημοκρατίας που διάγει. Η μόνη πιθανή ‘πηγή’ προβλημάτων που θα μπορούσε να χαλάσει το προεκλογικό κλίμα, ήταν -και παραμένει- το Κουρδικό. Η κυβέρνηση, για να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις, σε αγαστή συνεργασία με το πολύ βαθύ κράτος, φρόντισε να δημιουργήσει προσδοκίες επίλυσης του Κουρδικού και μετατροπής της ισόβιας κάθειρξης του Οτζαλάν σε κατ’ οίκον περιορισμόν, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό ένα σχετικά ήρεμο κλίμα την προεκλογική περίοδο. Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και συνομιλιών που έγιναν μεταξύ εκπροσώπων του τουρκικού κράτους και του ίδιου του Οτζαλάν, η κουρδική πλευρά ανακοίνωσε ότι κηρύσσει μονομερή εκεχειρία μέχρι τις 15 Ιουνίου 2011, κάτι που κατά τα φαινόμενα αποδέχτηκε άτυπα ο τουρκικός στρατός, ο οποίος εδώ και αρκετούς μήνες δεν επιχειρούσε εναντίον των Κούρδων ανταρτών.

Τα πρώτα σύννεφα σε αυτήν την πορεία, που σκίασαν και την προεκλογικό ‘ουρανό’,
εμφανίστηκαν στις 30 Μαρτίου, όταν δυνάμεις του τουρκικού στρατού επιτέθηκαν εναντίον 7μελούς ομάδας ανταρτών του ΡΚΚ στο Χατάυ (Αντιόχεια), σκοτώνοντας όλους τους άνδρες της ομάδας, μεταξύ των οποίων και σημαίνον στέλεχος της στρατιωτικής πτέρυγας του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος. Μόλις λίγες μέρες μετά, στις 6 Απριλίου, ομάδα ανταρτών του ΡΚΚ επιτέθηκε σε αυτοκίνητο της αστυνομίας, στα σύνορα των νομών Σινώπης και Αμάσειας, τραυματίζοντας τρεις αστυνομικούς.
Παρά τα δυο προαναφερθέντα περιστατικά, που θεωρήθηκαν ‘μεμονωμένα, η κατάσταση ήταν ήρεμη, μέχρι που στις 17 Απριλίου ήλθε η απόφαση της Ανώτατης Επιτροπής Εκλογών (YSK) να απαγορεύσει την κάθοδο στις εκλογές σε ανεξάρτητους Κούρδους υποψηφίους, μεταξύ των οποίων και η Λεϋλά Ζάνα. Η κατάσταση πήγε να εκτραχυνθεί και να τεθεί ίσως εκτός ελέγχου, αφού οι Κούρδοι αντέδρασαν με μαζικές διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις του Κουρδιστάν και της υπόλοιπης Τουρκίας, δείχνοντας και δίνοντας σαφή μηνύματα ότι είναι αποφασισμένοι ακόμα και να μην επιτρέψουν τη διεξαγωγή των εκλογών στις περιοχές που η δύναμη του κουρδικού κινήματος είναι μεγαλύτερη από αυτήν του τουρκικού κράτους. Και -για όσους γνωρίζουν- οι περιοχές αυτές δεν είναι και λίγες. Μετά από τις κινητοποιήσεις αυτές και μέσα σε 48 ώρες, η Ανώτατη Επιτροπή Εκλογών, τρομοκρατημένη από το μέγεθος και την έκταση των αντιδράσεων των Κούρδων, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους ανεξάρτητους υποψηφίους των οποίων είχε απαγορεύσει την κάθοδο στις εκλογές να καταθέσουν τα δικαιολογητικά που έλειπαν από το φάκελό τους και μετά από μια μέρα ανακοίνωσε βεβιασμένα ότι η υποψηφιότητά τους είναι πλέον νόμιμη.
Μετά την απόφαση αυτή, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε και ταυτόχρονα, προϊόντος του χρόνου, άρχισε να προθερμαίνεται το προεκλογικό κλίμα. Όλα αυτά μέχρι τις 30 Απριλίου, που ο τουρκικός στρατός, περικύκλωσε ομάδα ανταρτών σε περιοχή του Ντερσίμ (Τούντζελι), σκοτώνοντας επτά απ’ αυτούς, ανάμεσά τους και τον υπεύθυνο της περιοχής Ερζερούμ, υψηλόβαθμο στέλεχος της στρατιωτικής πτέρυγας του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος. Την ίδια ημέρα, ο Ερντογάν, σαν να ήταν συνεννοημένος και συντονισμένος με τους στρατηγούς που διέταξαν την επιχείρηση, μιλώντας σε προεκλογική ομιλία στην κουρδική πόλη Μους, μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Επιτέλους, σ’ αυτήν τη χώρα δεν υπάρχει πλέον Κουρδικό Πρόβλημα. Δεν το αποδέχομαι αυτό. Υπάρχουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αδελφοί μας Κούρδοι, όμως δεν υπάρχει Κουρδικό πρόβλημα».
Η επίθεση στο Τούντζελι και η προκλητική και πολύ διαφωτιστική για τις προθέσεις του δήλωση του Ερντογάν στην καρδιά του Κουρδιστάν, ότι δεν υπάρχει πλέον Κουρδικό Πρόβλημα, ίσως να σήμανε την αρχή του τέλους στο ήρεμο κλίμα της προεκλογικής περιόδου. Μετά από την επίθεση και τη δήλωση αυτή, ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος του -αιχμάλωτος ων- να συμμετέχει ο ίδιος στις διαπραγματεύσεις με το τουρκικό κράτος και διεμήνυσε μέσω των δικηγόρων του στους συντρόφους του ότι ο κίνδυνος για τους Κούρδους είναι μεγάλος και επικείμενος. Ακολούθησαν διαδηλώσεις Κούρδων για το φόνο των επτά ανταρτών, η μεγαλύτερη από τις οποίες έγινε στο Ντιγιαρμπακίρ, στην οποία συμμετείχαν περισσότερο από εκατό χιλιάδες άνθρωποι.
Την ίδια ημέρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η ογκώδης και οργισμένη διαδήλωση στο Ντιγιαρμπακίρ (4 Μαΐου), συνέβη ένα γεγονός που τάραξε τα ήρεμα νερά της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ταγίπ Ερντογάν, αφού εγκαινίασε την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του στην Κασταμονή, μετέβη με ελικόπτερο στην Αμάσεια και η υπόλοιπη αποστολή που τον συνόδευε κινήθηκε οδικώς από Κασταμονή προς Άγκυρα και Αμάσεια. Περί τις 17:15, την ώρα που η αποστολή περνούσε από τη διάβαση Ιλγκάζ -ο Όλγασσυς της αρχαιότητας- δέχτηκε επίθεση με χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα. Ένα από τα αυτοκίνητα της ασφάλειας που συνόδευε το λεωφορείο που χρησιμοποιεί ο Ενρτογάν στην προεκλογική εκστρατεία, πήρε φωτιά από την έκρηξη της χειροβομβίδας, ενώ από τα πυρά των ενόπλων έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός της Διεύθυνσης Ασφάλειας Κασταμονής και άλλος ένας τραυματίστηκε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών ασφαλείας στην Τουρκία, στην επίθεση συμμετείχαν αντάρτες του ΡΚΚ που παραμένουν σε μόνιμη βάση τα τελευταία δυο χρόνια στην περιοχή του Πόντου, έχοντας ως στόχο να αναπτύξουν ένοπλη δράση σε αυτήν την εκτεταμένη -με πολύ καλή κάλυψη και ταυτόχρονα ευπαθή- περιοχή, όταν αυτό απαιτήσουν οι ανάγκες του κινήματος.
Ο προεκλογικός αγώνας συνεχίζεται και το πιο πιθανόν είναι να συνεχιστούν οι αψιμαχίες μεταξύ των Κούρδων και όλων των άλλων, χωρίς να αναμένεται κλιμάκωση του ένοπλου αγώνα τους μέχρι τις 15 Ιουνίου, που λήγει η εκεχειρία. Σε σχέση δε με τα αποτελέσματα των εκλογών, θεωρείται βέβαιο ότι το ΑΚΡ και ο Ερντογάν θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, με ποσοστά που θα επιτρέψουν το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ανεξάρτητα όμως από το αποτέλεσμα των εκλογών, τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω έχουν και μια διάσταση που αφορά και την Ελλάδα. Και η διάσταση αυτή σχετίζεται με τη μετάλλαξη του Ερντογάν, ο οποίος το 2005 εμφανίστηκε στο Ντιγιαρμπακίρ και είπε το αμίμητο: «Το Κουρδικό Πρόβλημα είναι δικό μου πρόβλημα», δίνοντας υποσχέσεις ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να το λύσει. Όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας στο χέρι του και ‘το μαχαίρι και το πεπόνι’, αντί να λύσει το πρόβλημα μέσω της Δημοκρατίας, συνασπίστηκε με το στρατό και με τους ακραίους ισλαμιστές και προσπάθησε να αλώσει τους Κούρδους, για να φθάσουμε σήμερα, στο 2011, να λέει ότι «δεν υπάρχει πλέον Κουρδικό Πρόβλημα». Ακριβώς την ίδια τακτική χρησιμοποιεί ο Ερντογάν και με την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Αφού έδωσε υποσχέσεις ότι θα συμβάλλει στην επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, εξασφαλίζοντας τη στήριξη της χώρας μας σε όλους τους τομείς, σε στενή συνεργασία με ό,τι πιο σκληρό υπάρχει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ακολουθεί αδιάλλακτη πολιτική στο Κυπριακό, το Αιγαίο και τη Θράκη, έχοντας βάλλει στο συρτάρι τα κέρδη από την αφελή στάση της ελληνικής πλευράς. Ας ευχηθούμε να μην είναι επώδυνα τα γεγονότα που θα μας οδηγήσουν να πούμε το στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε σήμερα, Παρασκευή 6 Μαΐου στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_8280.html#more

Read more...

Καταρρέουν και ισοπεδώνουν εκκλησίες -Η σύζυγος Έρογλου ιδιοκτήτρια εκκλησίας 700 ετών.


εκκλησίες και μοναστήρια οι Τούρκοι στα κατεχόμενα. Τις τελευταίες ημέρες ήλθαν στο προσκήνιο περιπτώσεις, οι οποίες είτε καταστράφηκαν από τους Τούρκους είτε αφέθησαν στον χρόνο και κατέρρευσαν. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το παρεκκλήσι της Αγίας Θέκλας το οποίο βρισκόταν στις ακτές του κατεχόμενου χωριού Βοκολίδα κατεδαφίστηκε τη Δευτέρα το απόγευμα με μπουλντόζα.

Το παρεκκλήσι, όπως αναφέρεται σχετικό δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Γενί Ντουζέν, κατεδαφίστηκε επειδή θεωρήθηκε επικίνδυνος ένας από τους τοίχους του. Αναφέρεται ότι το παρεκκλήσι βρισκόταν δίπλα από το παράνομο ξενοδοχείο «Η Κιβωτός του Νώε» το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει τον ερχόμενο μήνα. Μετά από καταγγελία της ‘’διεύθυνσης’’ Βακουφίων και του ‘’τμήματος αρχαιοτήτων’’, η λεγόμενη αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του μηχανοδηγού της μπουλντόζας «για διευκόλυνση των ερευνών».

Εξάλλου, σε χθεσινό δημοσίευμά της, η εφημερίδα «Κίπρις» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την εκκλησία και το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στο κατεχόμενο χωριό Μύρτου της επαρχίας Κερύνειας, τα οποία εάν δεν επιδιορθωθούν θα καταρρεύσουν σύντομα.

Σύμφωνα με τον πρώην «κοινοτάρχη» της Μύρτου, Σεϊφί Τουνελτζί, η εν λόγω εκκλησία, ήταν η πρώτη ορθόδοξη εκκλησία που ανεγέρθηκε στην περιοχή και πρόσθεσε ότι επί «προεδρίας» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είχαν αρχίσει κάποιες πρωτοβουλίες για την αναστήλωση της εκ μέρους της ε/κ πλευράς.

Όμως, υποστήριξε ο παράνομος λεγόμενος κοινοτάρχης, εξαιτίας κάποιων διαφωνιών εντός της Εκκλησίας της Κύπρου, δεν υπήρξε συνέχεια, παρά το γεγονός ότι είχε δοθεί άδεια από τις «αρχές» του ψευδοκράτους για επιδιόρθωση της εκκλησίας και του μοναστηριού.

Η σύζυγος Έρογλου ιδιοκτήτρια εκκλησίας
ΜΙΑ αρκούντως ενδιαφέρουσα είδηση είδε το φως της δημοσιότητας στα κατεχόμενα. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» σχολιάζει είδηση που δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό «ΠΟΛΙ» σύμφωνα με την οποία η σύζυγος του κατοχικού ηγέτη, Μεράρ Ερογλου είναι ιδιοκτήτρια της έκτασης όπου βρίσκεται και ο Καθεδρικός Ναός Αγιος Νικόλαος της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Η εφημερίδα διερωτάται στο δημοσίευμά της πώς είναι δυνατόν η κ. Ερογλου να είναι ιδιοκτήτρια μιας έκτασης, στην οποία υπάρχει εκκλησία 700 ετών.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 05/05/2011

Read more...

Οι Τούρκοι αμφισβητούν τα δικαιώματά μας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο


του Χρήστου Μηνάγια από το GeoStrategy

Εφημερίδα Sabah (5 Μαΐου 2011): «Σχετικά με τις ασκήσεις που πραγματοποιούν, επί μακρόν, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, φέτος υπήρξε κάτι καινούργιο. Κατά τις (τουρκικές) ασκήσεις που διεξάγονται στα διεθνή χωρικά ύδατα του Αιγαίου, η Ελλάδα πραγματοποιούσε παρενοχλήσεις ισχυριζόμενη ότι αυτές διεξάγονται στα δικά της χωρικά ύδατα. Όμως, φέτος από τη γείτονα μας δεν υπήρξε καμία αναχαίτιση/παρεμπόδιση κατά την άσκηση Anadolu Yıldızı που διεξήχθη μεταξύ της Μυτιλήνης και της Χίου.

Read more...

Οι καταβολές της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας


Χρήστος Ιακώβου
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)

Προσφάτως κυκλοφόρησε το βιβλίο της Φανούλλας Αργυρού, «Διζωνική Εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, 1955-2011» (εκδόσεις Αδράστεια 2011). Πρόκειται για μια ερευνητική απόπειρα που επιχειρεί να δώσει εξηγήσεις στο ιστορικό της γένεσης και εξέλιξης των εννοιών της δικοινοτικότητας και της διζωνικότητας, που συνθέτουν το βασικό πλαίσιο μέσα στο οποίο στηρίζονται σήμερα οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού ζητήματος. Ο βασικός σκοπός του βιβλίου είναι να καταδείξει πως οι έννοιες αυτές αποτελούν προϊόν της μακράς βρετανοτουρκικής προσέγγισης στο Κυπριακό καθώς επίσης τις συνθήκες που λειτούργησαν στο να επιβληθεί σταδιακά αυτή η λογική στην Ελληνική πλευρά.

Το βιβλίο (316 σελίδες) χωρίζεται σε τρία μέρη, αρχίζοντας από την Τριμερή Διάσκεψη του Λονδίνου το 1955 και καταλήγει στις σημερινές συζητήσεις για επίλυση του προβλήματος. Βασίζεται σε ιστορικά έγγραφα τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι έγγραφα του βρετανικού αρχείου. Αποτελούν επίσημα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Άμυνας, όπως επίσης πρωθυπουργικά και υπουργικά έγγραφα που βρίσκονται αποδεσμευμένα και είναι στη διάθεση των ερευνητών. Λόγω του ρόλου που διεδραμάτισε η Βρετανική εξωτερική πολιτική και στις τρεις φάσεις που διήλθε το Κυπριακό, από τη δεκαετία του 1950 και εντεύθεν, (αντιαποικιακή, διακοινοτική, εισβολής-κατοχής), τα Βρετανικά αρχεία θεωρούνται μια σημαντική έως πολύτιμη πηγή άντλησης πληροφοριών για τις πιο κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού, όπως αυτή που διαπραγματεύεται η συγγραφέας.

Ουδείς πλέον αμφιβάλλει σήμερα ότι το Κυπριακό απέχει πολύ από το να ευρίσκεται πλησίον των στόχων και των παραστάσεων της λύσεως όπως η Ελληνική πλευρά τους διεμόρφωσε αμέσως μετά την εισβολή. Ελάχιστοι, όμως, αμφιβάλλουν ότι οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος διολισθαίνουν βαθμιαία και σταθερά προς τις Τουρκικές θέσεις. Αυτό, κατά τη συγγραφέα, οφείλεται στη, θεμελιακής σημασίας για την πορεία του Κυπριακού, αποδοχή της διζωνικής ομοσπονδίας ως βάσης λύσης του Κυπριακού, μετά το 1974 εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς. Εξέλιξη την οποία, όπως εξηγείται από το αρχειακό υλικό που παρατίθεται στο βιβλίο δρομολόγησαν Βρετανοί και Τούρκοι πολύ πριν την εισβολή.
Τον στρατηγικό αυτό εγκλωβισμό, στον οποίο έχει περιέλθει η Ελληνική πλευρά, γνωρίζει πολύ καλά ο διεθνής παράγοντας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ερμηνεύεται και η διαλεκτική της αρνητικότητας που ανέπτυξαν και συνεχίζουν να αναπτύσσουν οι ξένοι διαμεσολαβητές. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μία υποκειμενική πραγματικότητα έχοντας την απαίτηση από την Ελληνική πλευρά να βλέπει το πρόβλημα και συνεπώς τη λύση του μέσα από την δική τους οπτική. Έτσι προσπαθούν να δημιουργήσουν παραστάσεις λύσεως μέσω της διαλεκτικής της αρνητικότητας, κραδαίνοντας από μια την απειλή της τελευταίας ευκαιρίας και από την άλλη την απειλή της νομιμοποίησης της διχοτόμησης. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις η τελεολογία που κατασκευάζεται και προσφέρεται ως διέξοδος είναι τραγική. Στην ουσία ποιά επιλογή προδιαγράφεται για την Ελληνική πλευρά; Αποδεχθείτε όσο το ταχύτερον μία ολιγότερο επώδυνη λύση. Με άλλα λόγια, η Ελληνοκύπριοι δεν έχουν πολλά περιθώρια ελιγμών, και αυτό οφείλεται στα αδιέξοδα στρατηγικής, άρα οι προσπάθειές τους, τελολογικά, θα πρέπει να κατευθύνονται σύμφωνα με την πορεία που χάραξαν οι ξένοι διαπραγματευτές. Η διαπίστωση αυτής της πραγματικότητας σε επίπεδο μιας πολιτικής ανάλυσης είναι δυσάρεστο γεγονός τα να γίνεται όμως πρακτική της πολιτικής ηγεσίας είναι συνάμα τραγικό.
Μετά το 1974, οι η στρατηγική Αθηνών και Λευκωσίας έχει εναποθέσει τις ελπίδες επίλυσης του προβλήματος, σχεδόν αποκλειστικά, στην ψευδαίσθηση πως τόσο ο εμπλεκόμενος αμερικανοβρετανικός παράγοντας όσο και ο ΟΗΕ, θα ερμηνεύσουν το διεθνές δίκαιο όχι με κριτήριο τις γεωπολιτικές σκοπιμότητες αλλά στη λογική αντικειμενικών αρχών «διεθνούς νομιμότητας». Με αυτό τον τρόπο, αντί το διεθνές δίκαιο να ενισχύει την ελληνική πλευρά, οι λανθασμένες εκτιμήσεις για το ρόλο του στις διακρατικές σχέσεις προκάλεσε σταδιακά την αποδυνάμωσή της, την εγκατάλειψη πιο αποτελεσματικών προσεγγίσεων και την σταδιακή επικράτηση των πολιτικών θέσεων της Τουρκίας.
Από την επικράτηση της θέσης ότι η επιδίωξη της αυτοδιάθεσης την δεκαετία του 1950 από τον Κυπριακό λαό ήταν άδικη και λανθασμένη που κυριάρχησε μετά το 1974, σήμερα η Ελληνική πλευρά έχει διολισθήσει σε ένα πλαίσιο λύσης που στηρίζεται στη λογική ότι οι Έλληνες της Κύπρου δεν έχουν δικαίωμα διαβίωσης στο πλαίσιο ενός ανεξάρτητου κράτους υπό συνθήκες ελευθερίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πως με βάση την αμετατόπιστη και αναλλοίωτη ηγεμονική παράσταση που επέβαλε η Τουρκία μετά το 1974, έχει δικαίωμα στρατηγικής εποπτείας της Κύπρου.
Το αποτέλεσμα αυτής της λογικής αποκρυσταλλώνεται στο σημερινό πλαίσιο επίλυσης του προβλήματος που χαρακτηρίζεται ως μία προσπάθεια ελαφράς βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης με κάποιες «συνοριακές διευθετήσεις» και με κάποιες πολιτειακές ρυθμίσεις. Παράλληλα, η αδυναμία της Ελληνικής στρατηγικής δημιουργεί διαρκώς κίνητρα στην Τουρκία και στους διεθνείς διαμεσολαβητές πως η υποχωρητικότητά της Ελληνικής πλευράς είναι άνευ ορίων εφόσον αυτή συνεχίζει να παραμένει εγκλωβισμένη και να τρέφεται ενδόμυχα από τη διαλεκτική της αρνητικότητας.
Η πρωτοτυπία του βιβλίου έγκειται στο ότι για πρώτη φορά παρουσιάζεται συγκεντρωμένο το Βρετανικό αρχειακό υλικό που καταδεικνύει την ιστορική εξέλιξη και επιβολή, στο τέλος, της φιλοσοφίας του διοικητικού και γεωγραφικού διαχωρισμού της Κύπρου ως της μόνης βάσης λύσης του προβλήματος.

www.geopolitics-gr.blogspot.com

Read more...

«Ανθηση» του ναρκεμπορίου στα ... προτεκτοράτα-Έκθεση κόλαφος της Europol για την Τουρκία


Σε «κεντρικούς κόμβους» της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και δράσης ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος αναδεικνύονται για μία ακόμη φορά Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία και ΠΓΔΜ, με Αλβανούς, Δυτικοαφρικανούς και Λιθουανούς να πρωταγωνιστούν στη σύνθεση και δράση εγκληματικών οργανώσεων αναφέρει μεταξύ άλλων η τελευταία έκθεση της EYROPOL (ΓΙΟΥΡΟΠΟΛ) για τη μαφία στην Ευρώπη. Πρόκειται, βεβαίως, για τα «προτεκτοράτα» των ιμπεριαλιστών που προήλθαν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις ανακατατάξεις στα Βαλκάνια. Φυσικά, αυτή η «λεπτομέρεια» δεν απασχολεί την ευρωπαϊκή αστυνομία.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι πολυεθνικές εγκληματικές ομάδες έχουν συσπειρωθεί γύρω από Πρίστινα, Τίρανα και Σκόπια και ότι η ηρωίνη από την Τουρκία και η κοκαΐνη από τη Λατινική Αμερική αποθηκεύονται στα Βαλκάνια πριν από τη μεταφορά τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η μαριχουάνα που πωλείται στην ΕΕ καλλιεργείται στα Βαλκάνια, αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία σημειώνεται ότι φορτία κοκαΐνης φθάνουν στις ευρωπαϊκές αγορές από λιμάνια του Μαυροβουνίου.

Από την άλλη πλευρά, τα χημικά ναρκωτικά που παράγονται στην Ευρώπη ταξιδεύουν προς αντίθετη κατεύθυνση μέσω της ίδιας οδού, των Βαλκανίων. Στην έκθεση αναφέρεται ότι εγκληματικές ομάδες δραστηριοποιούνται στο Κοσσυφοπέδιο, στην ΠΓΔΜ και στην Αλβανία, όπου «η ανάμειξη των πολιτών στο λαθρεμπόριο κοκαΐνης και ηρωίνης αυξάνεται ολοένα και περισσότερο».

Μεταξύ των σημαντικότερων εγκληματικών ομάδων που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην Ευρώπη είναι η «δυτικοαφρικανική ομάδα» και ακολουθούν οι οργανωμένες ομάδες Αλβανών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο εμπόριο κοκαΐνης, ηρωίνης, συνθετικών ναρκωτικών και μαριχουάνας. Ως τρίτη ισχυρότερη εγκληματική ομάδα φέρεται η λιθουανική που δραστηριοποιείται στη βόρεια και δυτική Ευρώπη και στο χώρο της πρώην ΕΣΣΔ.
Rizospastis.


Έκθεση κόλαφος της Europol για την Τουρκία
Με τηλεγράφημα το πρακτορείο Ανατολού δημοσίευσε την έκθεση της Europol για το οργανωμένο έγκλημα στην Τουρκία.

Όσον αφορά την παράνομη διακίνηση μεταναστών η έκθεση της Europol αναφέρει ότι η Τουρκία είναι «κομβικό σημείο σύνδεσης» η οποία γίνεται μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Europol υπογραμμίζει πως οι μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, Ασία, Βόρεια και Δυτική Αφρική, έχουν ως τελευταίο σταθμό την Τουρκία, πριν την είσοδό τους σε χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης.

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται επίσης και η περίπτωση να ενταχθούν στην συνθήκη Σένγκεν η Ρουμανία και η Βουλγαρία κάτι που αναμένεται να αποσυμφωρήσει την κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όμως δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως η Βουλγαρία - ανεξαρτήτως της έκβασης αυτής της υπόθεσης - έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα χτίσει φράγμα στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011.

Σχετικά με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην έκθεση της Europol αναφέρεται πως η μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται από το Αφγανιστάν μέσω Τουρκίας. Οι λαθρέμποροι της Δυτικής Αφρικής χρησιμοποιούν κυρίως την Κωνσταντινούπολη ως ενδιάμεσο κόμβο για την μεταφορά ηρωίνης στις σκανδιναβικές χώρες. Μάλιστα, τα τουρκόφωνα και αλβανόφωνα κυκλώματα είναι αυτά που κυριαρχούν εντός και εκτός ΕΕ στην εμπορία ηρωίνης. Επίσης, οι διακινητές ναρκωτικών έχουν αποθήκες ηρωίνης στις χώρες των δυτικών βαλκανίων, ενώ σύμφωνα με νέα στοιχεία που ήρθαν στην δημοσιότητα το εμπόριο μεταναστών έχει αποδειχθεί τόσο προσοδοφόρο που τα κυκλώματα εγκαταλείπουν τις παράνομες ενασχολήσεις τους και αφιερώνονται σ' αυτό.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_9388.html#more

Read more...

Κούρδοι:”Αν η Τουρκία δεν μπορεί να δώσει Δημοκρατία,ιδρύουμε δικό μας κράτος”


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό το κλίμα με τους Κούρδους είναι τεταμένο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δηλώσεις της αντιπροέδρου της φιλοκουρδικής οργάνωσης Δημοκρατικής Κοινωνίας Αϊσέλ Τουγλούκ, που κατηγόρησε τις τουρκικές αρχές για αντιδημοκρατική συμπεριφορά στις εκλογές και τόνισε ” αν δεν μπορεί να γίνει με το κράτος, ο λαός μας θα ιδρύσει τη δική του δημοκρατία και είναι τόσο οργανωμένος που θα μπορεί να ζήσει στο σύστημα αυτό. Δεν γνωρίζω αν θα γίνει όπως η Αίγυπτος η Συρία αλλά θα κερδίσουμε κάποια ύπαρξη και θα την υπερασπιστούμε.

Η ευθύνη είναι του κράτους, του πρωθυπουργού”. Η Αϊσέλ Τουγλούκ είναι ανεξάρτητη υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές και στηρίζεται απο το φιλοκουρδικό Κόμμα “Ειρήνης και Δημοκρατίας. Η ίδια κατηγορεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πως δεν έκανε τίποτα για τη λύση του Κουρδικού ζητήματος και τόνισε “θα συμβούν άσχημα πράγματα. Η άρνηση της υπάρξης μας προκαλεί την άρνηση… Πρέπει να συζητήσουμε τη δημοκρατική αυτονομία. Το θέμα δεν είναι οι εκλογές. Είναι ο αγώνας για την ελευθερία ενός λαού”. H Toυγλούκ θεωρείται απο τα ηγετικά στελέχη των Κούρδων.

onalert

Read more...

Το 2012 τα τουρκικά AEW&C


Το πρώτο από τα τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου θα παραδοθεί το 2012. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου η Boeing θα παραδώσει το πρώτο από τα τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου, νωρίς το 2012 και ένα ακόμη τουλάχιστον αεροπλάνο θα ακολουθήσει την ίδια χρονιά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πρόγραμμα Peace Eagle θα ολοκληρωθεί το 2013.

Εκτιμάται ότι η Τουρκική Αεροπορία προτίμησε να περιμένει, καθώς υπήρχε μια αρχική πληροφορία ότι το πρώτο αεροσκάφος θα παραλαμβανόταν τον Οκτώβριο, πιθανότατα για να ενσωματωθούν τα αποτελέσματα των δοκιμών στο αντίστοιχο αυστραλιανό σύστημα. Η Boeing σε νεώτερη εκτίμησή της επίσης θεωρεί ότι η Άγκυρα δεν θα προχωρήσει στην άσκηση της προαίρεσης για τα δυο επιπλέον αεροσκάφη που προέβλεπε το συμβόλαιο ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

http://www.defencepoint.gr

Read more...

"Έκρηξη δημοκρατίας" στην Τουρκία: Internet με φίλτρα!


Δημοκρατικές διαδικασίες στην Τουρκία: Από τις 22 Αυγούστου, όλοι οι χρήστες του Διαδικτύου στην Τουρκία θα κληθούν να επιλέξουν ένα από τα πακέτα φίλτρων που θεσμοθετεί η κυβέρνηση. Ο τουρκικός Τύπος κάνει λόγο για «λογισμικό λογοκρισίας όπως της Κίνας», ενώ η αρμόδια αρχή υποστηρίζει ότι στόχος της είναι η «προστασία των χρηστών».

Με την εφαρμογή του μέτρου, οι χρήστες θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερα φίλτρα που όρισε η Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών: «οικογενειακό», «παιδικό», «εσωτερικό» και «κανονικό». Το «κανονικό» φίλτρο υποτίθεται ότι αντιστοιχεί στο σημερινό καθεστώς πρόσβασης στο Διαδίκτυο, δεδομένου ότι εμποδίζει την πρόσβαση μόνο στους δικτυακούς τόπους που ήδη απαγορεύονται (η Τουρκία έχει επανειλημμένα επιβάλει φραγή στο YouTube, για παράδειγμα).

Η διαφορά όμως είναι ότι, αν ένας χρήστης συνδεθεί σε απαγορευμένο δικτυακό τόπο, η επίσκεψη αυτή θα καταγράφεται.

Από τα άλλα φίλτρα, το «οικογενειακό» εμποδίζει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που έχουν απαγορευτεί ή έχουν περιληφθεί σε μαύρη λίστα, το «παιδικό» θα επιτρέπει την πρόσβαση μόνο σε ιστοσελίδες που εγκρίνει η αρμόδια τουρκική υπηρεσία για τα παιδιά, ενώ το «εσωτερικό» δίνει πρόσβαση μόνο σε ιστοσελίδες Τουρκίας.

Όπως όμως επισημαίνει η εφημερίδα Zaman, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οποιοσδήποτε νόμος επιβάλλεται με στόχο την «προστασία των καταναλωτών» αποδεικνύεται τελικά να είναι μια μορφή λογοκρισίας.

Την ίδια γνώμη φαίνεται να έχει o Σερντάρ Κουζούλογλου, δημοσιογράφος για θέματα Διαδικτύου στην εφημερίδα Radikal: «Για να το πούμε σε απλά τουρκικά, θα βρισκόμαστε πίσω από ένα λογισμικό λογοκρισίας, όπως συμβαίνει και στην Κίνα».

Σε μια άλλη σχετική εξέλιξη, οι υπεύθυνοι του χιουμοριστικού δικτυακού τόπου Eksi Sozluk («Ξινό Λεξικό»), που είναι από τους δημοφιλέστερους στην Τουρκία, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμό του.

Η Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών διέψευσε ότι έδωσε τέτοια εντολή, ωστόσο οι δικηγόροι του δικτυακού τόπου δημοσιοποίησαν την επιστολή που εστάλη στην υπηρεσία φιλοξενίας του για «λουκέτο».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Παρουσιάστηκε το πρωτότυπο του τουρκικού εκσυγχρονισμένου άρματος Leopard 2NG


Δημοσιεύτηκε η πρώτη φωτογραφία του εκσυγχρονισμένου τουρκικού άρματος Leopard 2NG προφανώς στα πλαίσια της προετοιμασίας που γίνεται για τα εγκαίνια της έκθεσης στρατιωτικού υλικού IDEF 2011 στην Κωνσταντινούπολη.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τουρκικών Leopard 2 αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια της τουρκικής βιομηχανίας να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που έχει αποκομίσει στο παρελθόν με προοπτική την προώθηση της πρότασης της στην διεθνή αγορά αφού αρκετές χώρες διαθέτουν αρκετές εκατοντάδες Leopard 2 Α4. Κύριος εργολάβος του έργου είναι η κρατική εταιρεία Aselsan η οποία εκτός από την κατασκευή των ηλεκτροπτικών υποσυστημάτων του πακέτου του εκσυγχρονισμού είναι υπεύθυνη και για την ολοκλήρωση τους και δοκιμή τους.



Σύμφωνα με πληροφορίες που στο παρελθόν η εταιρεία έχει αποδεσμεύσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Leopard 2 περιλαμβάνει την εγκατάσταση του ΣΕΠ 3ης γενιάς (FCS NG) που ανέπτυξε η τουρκική εταιρεία και το οποίο προήλθε από τη σημαντική εμπειρία που άντλησε η εταιρεία από την ανάπτυξη του ΣΕΠ Volkan και από την εμπλοκή της στην συμπαραγωγή και εγκατάσταση του ΣΕΠ Knight MkIIΙ στα υπό εκσυγχρονισμό τουρκικά M-60.

Επιπλέον το Leo-2A4 NG έχει εξοπλιστεί με ένα νέο ηλεκτρικό σύστημα περιστροφής και ανύψωσης του πύργου ενώ μία πλήρως περιστρεφόμενη τηλεχειριζόμενη πλατφόρμα με οπλισμό και αισθητήρες (Mini STAMP) θα τοποθετηθεί ακριβώς πίσω από την θύρα του πυροβολητή για την αντιμετώπιση στόχων σε μικρή απόσταση. Η θωράκιση του άρματος θα είναι σπονδυλωτή (μη τουρκικής κατασκευής) ενώ στο σκάφος θα τοποθετηθεί σε αντιναρκική θωράκιση.

Για την καλύτερη προστασία του άρματος θα εγκατασταθούν 4 αισθητήρες ακτινοβολίας Laser της Aselsan, οι οποίοι είναι ολοκληρωμένοι με τους 14 ενθυλακωμένους στην πλευρική θωράκιση εκτοξευτές καπνογόνων για την προστασία του άρματος από επερχόμενα αντιαρματικά βλήματα.

Το άρμα διαθέτει επίσης Σύστημα Διαχείρισης Μάχης, νέα περισκόπια νύκτας για τον οδηγό, κάμερα στο πίσω μέρος του πύργου, καθώς και νέες θερμικές κάμερες ημέρας/νύκτας τόσο για τον Αρχηγό του άρματος (ανεξάρτητο πανοραμικό περισκόπιο) όσο και για τον πυροβολητή (θωρακισμένη κάμερα) επιτρέποντας την εφαρμογή της τεχνικής hunter-killer με τον Αρχηγό να εντοπίζει το στόχο και ενώ αυτός ψάχνει για άλλους στόχους, ο πυροβολητής αναλαμβάνει την στόχευση και εξουδετέρωση του.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Ο κρίσιμος ρόλος της Τουρκίας στις εξελίξεις της Συρίας


Ο πρόεδρος της Συρίας Bashar Assad κινδυνεύει. Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων καθόλου δεν έχει μειώσει τις φωνές διαμαρτυρίας. Παρά τους ελεύθερους σκοπευτές, και τη δολοφονία αόπλων διαδηλωτών, η εξέγερση συνεχίζεται. Μάλιστα, κάπου 200 μέλη του κόμματος Μπάαθ, έχουν ήδη παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τα προβλήματα όμως του Assad, διαχέονται και στη γειτονική Τουρκία, ο πρωθυπουργός της οποίας έχει αγκαλιάσει το συριακό καθεστώς. Με πρωτοβουλία του Erdogan, οι δυο χώρες έχουν έρθει πολύ κοντά τα τελευταία χρόνια. Οι τουρκικές εξαγωγές προς τη Συρία ανθίζουν. Όλα έχουν να κάνουν με το νέο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής περί «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες.

Η αραβική άνοιξη όμως έπιασε εξ απήνης τη Τουρκία. Οι αυτόκλητοι υπερασπιστές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τούρκοι πολιτικοί, δεν έχουν καταγγείλει τις υπερβολές του Καντάφι στη Λιβύη, αλλά ούτε και του Assad στη Συρία. Αβέβαιη για το αν ο Καντάφι θα επιβιώσει, η Τουρκία προτιμά να παίζει σε διπλό ταμπλό.

Στη φαντασία του Erdogan, η Συρία παίζει σημαντικό ρόλο. Τρέφει μεγάλη εκτίμηση προς τον Assad, και έχει κάνει τη χώρα του στενή φίλη, άσχετα αν τα δυο κράτη κινδύνεψαν να πολεμήσουν μεταξύ τους το 1998. Η τυχόν ανατροπή του συριακού καθεστώτος θα αναστρέψει όλα αυτά τα κέρδη.

Η Συρία είναι ένα θρησκευτικά διαιρεμένο κράτος, όπου μια μικρή μειοψηφία (Αλαβίτες) ελέγχει όλες τις εκφάνσεις της εξουσίας, το κυβερνών κόμμα (Μπάαθ), αλλά και την οικονομία. Υπάρχουν λοιπόν ανοιχτοί λογαριασμοί, σε περίπτωση αλλαγής καθεστώτος. Και μάλιστα, επειδή εδώ και κάποιο διάστημα δεν απαιτείται βίζα για να ταξιδέψει κάποιος μεταξύ των δυο χωρών, δεκάδες χιλιάδες Σύριοι αναμένεται να εισέλθουν στη Τουρκία, αν χαθεί ο έλεγχος από πλευράς καθεστώτος. Όλα αυτά καθιστούν το ρόλο της Τουρκίας ιδιαίτερα δύσκολο.

Η δημοτικότητα της Τουρκίας στην ευρύτερη εποχή οφείλεται στη σκληρή στάση που κρατά απέναντι στο Ισραήλ. Η σιωπή της όμως όσον αφορά στις συγκρούσεις στη Λιβύη και στις σφαγές στη Συρία, την έχουν απομυθοποιήσει, με αρκετούς Άραβες να πιστεύουν ότι η όλη στάση της είναι καθαρά καιροσκοπική. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι και οι Τούρκοι που εξεπλάγησαν αρνητικά μαθαίνοντας ότι τα πλήθη στη Βεγγάζη μαζεύτηκαν έξω από το τουρκικό προξενείο, καίγοντας τη τουρκική σημαία, και κατηγορώντας την Άγκυρα ότι συμπράττει με τον Καντάφι.

Στη Δύση, η στάση που τηρεί η Τουρκία δεν δημιουργεί φιλίες. Στο ζήτημα της Λιβύης, υπήρξαν δημόσιες αντεγκλήσεις μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας. Στις ΗΠΑ, όπου ήδη υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την εν γένει τουρκική εξωτερική πολιτική, η συνεχιζόμενη σιωπή του Erdogan υπογραμμίζει για τη Ουάσιγκτον τη μονομέρεια αλλά και την ανειλικρίνεια της κυβέρνησής του.

Παρά τις ατέλειές της, η δημοκρατική Τουρκία αντιπροσωπεύει το αντίθετο της Συρίας, και άρα η Άγκυρα θα μπορούσε πολύ εύκολα να τηρήσει μια στάση αρχών. Όπως είπε ο Erdogan, ήδη ζήτησε από τον Assad να χαμηλώσει τους τόνους και να δώσει περισσότερες ελευθερίες στο λαό του. Έστειλε μάλιστα κάποιους συνεργάτες του στη Δαμασκό, αλλά αυτό δεν αρκεί, και ούτε έφερε κάποιο αποτέλεσμα.

Μπορεί ο Erdogan να στενοχωρηθεί με τυχόν ανατροπή του φίλου του, αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο κύβος ερρίφθη όταν τα συριακά άρματα μάχης βγήκαν στους δρόμους της χώρας. Τώρα, το συμφέρον της Τουρκίας (και των ΗΠΑ) απαιτεί να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση σε μια μετά- Assad εποχή. Η Αμερική έδειξε να ανησυχεί, πως αν πέσει το καθεστώς, μπορεί να ακολουθήσει λουτρό αίματος. Εδώ είναι το σημείο όπου η Τουρκία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Μπορεί να συνεργαστεί με τη Δύση, και ειδικά με την Αμερική. Δεν είναι τυχαίο που η πρώτη προσωπική κριτική του Erdogan εναντίον του Assad, έγινε μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Το συριακό καθεστώς δεν θέλει μια επανάληψη όσων συνέβησαν στην Αίγυπτο. Αυτό που θέλει είναι ένα σχέδιο αξιοπρεπούς διαφυγής, που θα εξασφαλίζει την προσωπική ασφάλεια του προέδρου, της οικογένειάς του, και των Αλαβιτών μελών της ηγεσίας. Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί πολύ λεπτούς χειρισμούς από πλευράς της Δύσης και της Άγκυρας, αφού αν μαθεύονταν υπάρχει περίπτωση οι σκληροπυρηνικοί της Συρίας να στραφούν εναντίον του ίδιου του Assad.

Η Τουρκία διαθέτει ένα ακόμη διαπραγματευτικό ατού σε σχέση με τον Assad. Αν ο Erdogan αποφασίσει να καταφερθεί εναντίον του συριακού καθεστώτος, τότε η τύχη του Assad θα ήταν προδιαγεγραμμένη και σκοτεινή. Η συμμαχία της χώρας του με την Άγκυρα, του έδωσε μια εναλλακτική λύση πέρα από την παραδοσιακή του εξάρτηση στο Ιράν. Έτσι, η Τουρκία έχει το όπλο, αρκεί να έχει και τη θέληση να το χρησιμοποιήσει προς όφελος του γενικότερου καλού.

S.A.-Los Angeles Times

http://www.antinews.gr/2011/05/06/99589/

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP