Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Επίσκεψη του Αζέρου ΥΠΑΜ στην Άγκυρα.


Στις 24 Απριλίου 2009 ο ΥΠΑΜ του Αζερμπαϊτζάν Αντγος Sefer ABİYEV, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα όπου είχε συνάντηση με του Τούρκο Α/ΓΕΕΑ Στρατηγό lker BAŞBUĞ. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου στρατιωτικού ενδιαφέροντος, καθώς και θέματα διεθνούς ασφάλειας.

Από την ιστοσελίδα του Τ/ΓΕΕΘΑ.


Read more...

Ο Ερντογάν ετοιμάζει κυβερνητικό ανασχηματισμό


Τα τουρκικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να ανακοινώσει έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό τις επόμενες ημέρες, τον οποίο θεωρεί αναγκαίο για την αναζωογόνηση του κυβερνώντος κόμματος, μετά τη μεγάλη πτώση που σημείωσε η δύναμή του στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σε τουρκικές εφημερίδες, αναμένεται ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, πιθανόν να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν θα αναλάβει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, αντικαθιστώντας τον σημερινό υπουργό Μεχμέτ Σιμσέκ, στον οποίο αποδίδεται η ευθύνη για τη δυσαρέσκεια των Τούρκων πολιτών για τον τρόπο που υιοθέτησε όσον αφορά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης.


Όπως είναι γνωστό, βασική αιτία της μείωσης της δύναμης του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία θεωρούνται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί ο κ. Νταβούτογλου στη θέση του υπουργού Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι αυτή η αλλαγή θα ενισχύσει τη δυναμική στο διεθνή ρόλο της Άγκυρας. Σύμφωνα με την άποψη του κ. Νταβούτογλου, σημειώνουν, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας πρέπει να είναι πολυδιάστατη και να μην περιορίζεται στο δυτικό προσανατολισμό της χώρας, αλλά να επιδιώκει την οικοδόμηση προνομιακών σχέσεων με τον μουσουλμανικό κόσμο και τη Μόσχα. Υπενθυμίζουν δε δήλωσή του το 2007 ότι "η Τουρκία μπορεί να είναι ευρωπαϊκή στην Ευρώπη και ανατολική στην Ανατολή, γιατί είμαστε και τα δύο".

Πάντως, στα σχετικά δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι ο κ. Ερντογάν δεν έχει καθορίσει μέχρι τώρα συνάντηση με τον Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ για να του παρουσιάσει τον κατάλογο με τα ονόματα των νέων υπουργών.

Read more...

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν ερίζουν για τις τιμές του φυσικού αερίου


Τηλεγράφημα του dpa από την Κων/πολη, με τίτλο: «Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν ερίζουν για τις τιμές του φυσικού αερίου», αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: Κλιμακώνεται η διαμάχη της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν για την ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αρμενία. Τη Δευτέρα η Τουρκία απέρριψε την αύξηση των τιμών για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, που προφανώς είχε πολιτικά κίνητρα. Το Αζερμπαϊτζάν απαιτεί να μην υπάρξει ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας, όσο οι αρμένιοι στρατιώτες δεν αποχωρούν από την κατεχόμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας μαίνεται από καιρό μια εν μέρει βίαιη διένεξη, για την συγκεκριμένη περιοχή

Ο τούρκος Υπουργός Ενέργειας Hilmi Guler δήλωσε, ότι το Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να τηρήσει τις υπάρχουσες συμφωνίες για τη μεταφορά φυσικού αερίου, μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ τη Δευτέρα. Ο τούρκος Πρωθυπουργός Ρ.Τ.Ερντογάν έκανε ξαφνικά λόγο για πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ανακοινώθηκαν αυξήσεις τιμών στο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τουρκικά ρεπορτάζ, προηγουμένως το Μπακού είχε απειλήσει ήδη, ότι σε περίπτωση που ανοίξουν τα σύνορα Τουρκίας-Αρμενίας είναι πιθανό να σταματήσει η παροχή φυσικού αερίου.

Read more...

Σε Ελλάδα και Τουρκία οι μεγαλύτερες εξαγωγές γερμανικών εξοπλισμών


Στην αύξηση των γερμανικών εξοπλισμών κατά 70%, τα προηγούμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη (SIPRI), αναφέρεται τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa.
Στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες υπερδιπλασιάστηκαν, παρουσιάζοντας αύξηση 123% μεταξύ 2004 και 2008 έναντι της πενταετίας 1998-2003. Οι σημαντικότερες χώρες που πήραν εξοπλισμό από τη Γερμανία ήταν η Τουρκία και η Ελλάδα.


Read more...

Πλημμύρισε από λαθρομετανάστες το μικρό Αγαθονήσι


«Το Αγαθονήσι έχει πλημμυρίσει από την αρχή του χρόνου με λαθρομετανάστες που φθάνουν με πλοιάρια από την Αφρική» αναφέρεται σε ανταπόκριση της αυστριακής εφημερίδας Kurier (25/4) που φέρει τον τίτλο «Ελλάδα: συνωστισμός στο Αγαθονήσι».
Σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο έχουν φθάσει 1.200 λαθρομετανάστες, αριθμός που ισοδυναμεί με 40 άτομα την ημέρα, την στιγμή που το νησί αριθμεί 150 κατοίκους. Αναφέρεται επίσης, ότι οι λαθρομετανάστες αναγκάζονται να κοιμούνται στην ύπαιθρο και να ζητιανεύουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Read more...

Η συνταγματική αντεπίθεση, ο Ερόγλου και το Κυπριακό


TΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΥ
O Eρντογάν αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι είναι ο αριστοτέχνης του πολιτικού αιφνιδιασμού. Για τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια την ώρα που όλα δείχνουν ότι η πυγμή του κεμαλικού κατεστημένου τον οδηγεί στον συμβιβασμό, στη συνθηκολόγηση και στην αναπόφευκτη φθορά αντεπιτίθεται και μάλιστα σε μια συγκυρία πολύ πιο δυσμενή για τον ίδιο και το κυβερνών κόμμα από ότι το 2007 και το 2008:
Tο 2007 στα τέλη Aπριλίου η στρατιωτική ηγεσία έβαλε βέτο στην εκλογή Γκιουλ στην προεδρία και συνεπικουρούμενη από το Συνταγματικό Δικαστήριο έμοιαζε να υποχρεώνει τον πρωθυπουργό σε συμβιβασμό. O Eρντογάν επέλεξε την φυγή προς τα εμπρός, προκάλεσε πρόωρες εκλογές, θριάμβευσε με ποσοστό 47% και επέβαλε την εκλογή Γκιουλ.

Tο 2008, εκμεταλλευόμενο την καθυστέρηση του θεσμικού εκδημοκρατισμού ή ενεργώντας προληπτικά για να τον προλάβει το κεμαλικό κατεστημένο - Bαθύ Kράτος, επεχείρησε με δικαστικό πραξικόπημα να επιβάλλει μέσω του Συνταγματικού Δικαστηρίου τη διάλυση του κυβερνώντος κόμματος AKP, αλλά και την απαγόρευση πολιτικής δράσης στην ηγεσία του, περιλαμβανομένων των Eρντογάν - Γκιουλ.
Πριν από ένα χρόνο εντός και εκτός Tουρκίας η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμούσε ότι η κυβέρνηση Eρντογάν μετρά τις τελευταίες μέρες της στην εξουσία. Aρχές Iουλίου εξαπέλυσε νέο διευρυμένο κύμα συλλήψεων για την παρακρατική οργάνωση Eργκενέκον και υποχρέωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο να περιορισθεί στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στο AKP.
Aπό τότε μέχρι και σήμερα όλα έμοιαζαν αρνητικά για τον Eρντογάν: H προώθηση νέου Συντάγματος φαινόταν να έχει εγκαταλειφθεί, η διεθνής κρίση και ύφεση άρχισε να αποσαθρώνει το οικονομικό θαύμα της Tουρκίας, το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Mαρτίου θεωρήθηκε πύρρειος νίκη καθώς ήταν κατά πολύ υποδεέστερο του θριάμβου των βουλευτικών εκλογών του 2007, ενώ η ήττα του Tαλάτ στα Kατεχόμενα μοιάζει να βραχυκυκλώνει όχι μόνον τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης στο Kυπριακό αλλά την ίδια την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, που εν πολλοίς θα κριθεί στην κρίσιμη Σύνοδο Kορυφής της E.E. του Δεκεμβρίου. Oύτε η επίσκεψη Oμπάμα στην Tουρκία, ούτε το ξήλωμα της Eργκενέκον που προχωρά αποκαλύπτοντας ένα απίστευτο καρκίνωμα, ούτε ο πόλεμος με τον μεγαλοεκδότη Nτογάν δεν έμοιαζαν ικανά να ισοφαρίσουν τις αρνητικές για τον Eρντογάν εξελίξεις. Mέχρι την Tρίτη του Πάσχα όλοι περίμεναν την αντεπίθεση του Kατεστημένου με τη συνέντευξη του επικεφαλής των Eνόπλων Δυνάμεων στρατηγού Mπασμπούκ στις 29 Aπριλίου. Oλοι περίμεναν νέους περιοριστικούς όρους και πλαίσιο στην αποδυναμωμένη από την ήττα στις δημοτικές και στα Kατεχόμενα κυβέρνηση του AKP.
KAΘEΣTΩTIKH AΛΛAΓH
Tην Tετάρτη 22 Aπριλίου το σκηνικό ανατρέπεται: Σε μια προγραμματισμένη επίσκεψη ρουτίνας στον πρόεδρο της Bουλής ο Eρντογάν καθιστά σαφές ότι δρομολογεί την υιοθέτηση νέου Συντάγματος μέσα στο 2009, μια τομή που θα γίνει σε δύο δόσεις:
Tο πρώτο πακέτο περιλαμβάνει αλλαγές στον νόμο περί Πολιτικών Kομμάτων, στον εκλογικό νόμο, στη σύσταση Eπιτροπής για την Πολιτική Διαφάνεια και στη διεύρυνση του δικαιώματος των πολιτών να προσφεύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Σημαντικότερη μεταρρύθμιση είναι η κατάργηση του ορίου του 10% για την είσοδο ενός κόμματος στη Bουλή. Πρόκειται για ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, το κόστος της απόρριψης του οποίου θα είναι από υψηλό έως απαγορευτικό.
Tο δεύτερο πακέτο που προβλέπεται να εισαχθεί προς συζήτηση τον Σεπτέμβριο είναι συνώνυμο μεγάλης ανατροπής καθώς ξηλώνει το τελευταίο οχυρό νόμιμης δράσης του κεμαλικού κατεστημένου, το Συνταγματικό Δικαστήριο: Προβλέπει την αύξηση των μελών του από 11 σε 19 με την εκλογή οκτώ μελών να είναι στην αρμοδιότητα της Bουλής.
H συνταγματική μεταρρύθμιση προϋποθέτει διακομματική συναίνεση που κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι, ενώ το Λαϊκό Pεπουμπλικανικό Kόμμα του Mπαικάλ θεωρείται βέβαιο ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να ακυρώσει ως αντισυνταγματικές τις αλλαγές.
Tα παραπάνω τα γνωρίζει ο Eρντογάν αλλά είναι προφανές ότι ανοίγει συνειδητά μετωπική σύγκρουση με το κεμαλικό κατεστημένο με σημαία τον πλήρη εκδημοκρατισμό, μια τακτική που απέδωσε το 2007 καθώς το 47% που τον ψήφισε δεν υιοθέτησε τις θέσεις του AKP, αλλά τοποθετήθηκε στο δίλημμα ποιος κυβερνά ο λαός ή οι στρατηγοί.
EYPΩΠAΪKH ANTEΠIΘEΣH, TOYPKOKYΠPIAKH YΠOΘHKH
Mε τη μάχη του εκδημοκρατισμού σε πλήρη εξέλιξη ο Eρντογάν θα επιχειρήσει στη διάρκεια της ευνοϊκής για την Aγκυρα σουηδικής προεδρίας -ο σουηδός πρωθυπουργός Pάινφελντ δήλωσε στη πρόσφατη επίσκεψη του στην Aγκυρα ότι η E.E. χρειάζεται την Tουρκία όσο η Tουρκία χρειάζεται την E.E.- να αναζωογονήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
H επάνοδος του Eρόγλου στα Kατεχόμενα δίνει στο κεμαλικό κατεστημένο τη δυνατότητα να αναδείξει το Kυπριακό στον παράγοντα που θα βραχυκυκλώσει την ευρωπαϊκή προσπάθεια του Eρντογάν, αλλά και να διαμορφώσει το πεδίο όπου η σημερινή κυβέρνηση θα κατηγορηθεί για ξεπούλημα των Tουρκοκυπρίων. Ενα παρόμοιο χαρτί επεχείρησαν οι σκληροί κεμαλικοί να παίξουν πέρσι με το B. Iράκ, αλλά οι εξελίξεις στην περιοχή τους στέρησαν τη δυνατότητα καθώς δικαίωσαν τις επιλογές του πρωθυπουργού.
Σε κάθε περίπτωση οι επιλογές των Tουρκοκυπρίων δεν θα διαμορφωθούν στην κατεχόμενη Λευκωσία αλλά στην Aγκυρα. Στον βαθμό που ο Eρντογάν θα συσπειρώσει ένα πλειοψηφικό ρεύμα της κοινωνίας υπέρ του πλήρους εκδημοκρατισμού η νεκρανάσταση του Nτεκτάς θα χάνει τη σημασία της.
ΓAΛΛOΓEPMANIKH MIKPOΠOΛITIKH
H Aμερική του Oμπάμα έκανε την επιλογή της, επενδύει και στηρίζει πλήρως το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα του Eρντογάν. Tην ίδια στιγμή Mέρκελ και Σαρκοζί δεν φαίνεται να κατανοούν το μέγεθος της πρόκλησης: Δεν καλούνται να πούνε «ναι» εδώ και τώρα στην ένταξη της Tουρκίας, αλλά να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με μια Tουρκία που θα έχει υιοθετήσει νέο Σύνταγμα και θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο Kυπριακό.
Aν τους επόμενους μήνες συνεχίσουν στη σημερινή τους γραμμή θα συμπλεύσουν με την Tουρκία του χθες και θα υποθηκεύσουν τα ίδια τους τα συμφέροντα σε μια χώρα που όποιες και να είναι οι αδράνειες και οι παλινδρομήσεις αλλάζει...

Read more...

Πάουελ προς Γκιουλ: «To Σχέδιο Ανάν προστατεύει τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας»


Πέντε χρόνια μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 στην Κύπρο για το Σχέδιο Ανάν, αποκαλύπτεται μέσω της επίσημης αλληλογραφίας, το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για ..."δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού". Ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ με επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ (στις 18 Ιανουαρίου 2004) τον παρότρυνε να δεχθεί η τουρκική πλευρά την πρόσκληση για τη συνάντηση της Ν. Υόρκης (10 Φεβρουαρίου 2004), καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το Σχέδιο Ανάν «προστατεύει τα νόμιμα στρατηγικά συμφέροντα» της Τουρκίας, τα συμφέροντα ασφαλείας των Τουρκοκυπρίων ενώ διευκολύνει την Ουάσιγκτον να υποστηρίξει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ!
Το έγγραφο που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», αποχαρακτηρίστηκε ύστερα από προσπάθειες δημοσιογράφων και ερευνητών της Ουάσιγκτον, ανάμεσά τους και ο ανταποκριτής της εφημερίδας Μιχάλης Ιγνατίου.

Σχετικό δημοσίευμα: Kυνική ομολογία Φριντ: «Το σχέδιο Ανάν ήταν δώρο στους Τούρκους»


Read more...

ΗΠΑ και Τουρκία: Η Χίμαιρα του Χθες και του Σήμερα


27-04-09
Tου Μάριου Ευρυβιάδη
Αποτελεί χίμαιρα, είναι πολιτικά ανέφικτη αλλά και στρατηγικά άστοχη η σημερινή θέση και αντίληψη της Δημοκρατικής κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, όπως αυτή εκφράστηκε πανηγυρικά στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στην Τουρκία (06-07 Απριλίου), ότι η ισλαμική κυβέρνηση του Ερτογάν αποτελεί τον ακρογωνιαίο... λίθο μιας εξελισσόμενης στρατηγικής η οποία, όχι μόνο θα θεραπεύσει τις άμεσες ανάγκες και αναπηρίες των ΗΠΑ στο Ιράκ και Αφγανιστάν, αλλά ότι θα «γεφυρώσει» ταυτόχρονα, και τις άλλες πολιτισμικές και μη διαφορές με τον μη-δυτικό και κυρίως τον μουσουλμανικό κόσμο. Και «καπάκι» με τα παραπάνω, ότι η Τουρκία των ισλαμοπασάδων θα εξασφαλίσει την Δύση σε σχέση με ένα φανταστικό εχθρό που δήθεν προέκυψε πρόσφατα (και καθόλου τυχαία) και ο οποίος καραδοκά με μια μάνικα φυσικού αερίου στο χέρι και εκβιάζει τους πάντες ανοιγοκλείνοντάς την.

Η παραπάνω θέση για τον ρόλο της Τουρκίας, που δεν είναι καινοτόμος αλλά καλλιεργείται εντατικά και επίμονα μετά την «απώλεια» της φιλοδυτικής Περσίας (1978-79) από μια πολύ συγκεκριμένη ομάδα, αυτή των λεγόμενων «δημοκρατικών για εθνική ασφάλεια» (national security democrats), αποτελεί αντίγραφο (καρμπόν) μιας αντίστοιχης στρατηγικής των Ρεπουμπλικάνων που έχει ήδη καταρρεύσει. Ήταν η χίμαιρα του δίδυμου Ράμσφελντ-Γούλφοβιτζ, ότι η ανατροπή του αυταρχικού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν θα λειτουργούσε παραδειγματικά και καταλυτικά για την εισαγωγή και εμπέδωση δημοκρατικών θεσμών και αντιλήψεων στον Αραβικό κόσμο.
Γιατί η Τουρκία είτε των ισλαμιστών είτε των πασάδων (κεμαλιστών) δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στον προσδοκώμενο «ρόλο» που της αποδίδεται από το «ιερατείο» των «δημοκρατικών για εθνική ασφάλεια», το οποίο ελέγχει και καθοδηγεί σήμερα τον Ομπάμα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής; Διότι ο προσδοκώμενος για την Τουρκία «ρόλος» βασίζεται σε λάθος παραδοχές των Αμερικανών που αφορούν στον αυτοπροσδιορισμό των Τούρκων, στη φύση του τουρκικού πολιτικού συστήματος, στη διαπάλη για εξουσία, στις υπερφίαλες αντιλήψεις αλλά, ταυτόχρονα, και στα συμπλέγματα των ισλαμοπασάδων ως προς τον ηγεμονικό/αυτοκρατορικό ρόλο του κράτους τους στα περιφερειακά και διεθνή δρώμενα.

Πρώτον: Οι Τούρκοι είναι Ανατολίτες
Όλοι οι ανατολίτες, χωρίς εξαίρεση, είναι προσκυνητές της δύναμης και της εξουσίας. Για αιώνες, από την εποχή του Μεγάλου Πέρση Βασιλιά, ζουν και λειτουργούν σε δεσποτικά και ιεραρχικά δομημένα συστήματα. Γνωρίζουν μέχρι τον τελευταίο, ποιος κατέχει ή όχι την δύναμη και που βρίσκεται η κότα που γεννά χρυσά αυγά. Και προσαρμόζονται ανάλογα ως κυρίαρχοι ή ως σατράπηδες. Συμπεριφέρονται βίαια και αυθαίρετα όταν είναι καβαλάρηδες ή με χαμέρπεια όταν δεν ελέγχουν τα πράγματα. Έναντι των Αμερικανών, οι Τούρκοι επιδεικνύουν και τις δύο συμπεριφορές, ανάλογα. Τη χαμέρπειά τους ο Ερτογάν και ο δήθεν στρατηγιστής του σήμερα Α. Νταβούντογλου επέδειξαν πολύ πρόσφατα, όταν, μετά την αναξιόποιστη συμπεριφορά τους το 2003, οι Αμερικανοί τους απέκλεισαν από όλα τα κέντρα εξουσίας της κυβέρνησης Μπους. Και επειδή τα γραπτά μένουν, ας επισκεπτούν οι άπιστοι Θωμάδες τον ιστοτόπο του νεοσυντηρητικού ιδρύματος American Enterprise Institute για να θαυμάσουν τους εκπροσώπους του Ερτογάν γονυπετείς να εκλιπαρούν ακρόαση από την κυβέρνηση Μπους, δια της μεσολάβησης των νεοσυντηρητικών. Σήμερα το δίδυμο Ερτογάν – Νταβούντογλου βρίσκεται στη φάση του εκβιασμού, πιστεύοντας, μαζί με το «ιερατείο» των «δημοκρατικών για εθνική ασφάλεια», ότι οι Αμερικάνοι βρίσκονται σε φάση «αδυναμίας».

Δεύτερον: Οι Τούρκοι είναι Μουσουλμάνοι
Δεν υπάρχει ήπιο και εξτρεμιστικό Ισλάμ. Ένα είναι το Ισλάμ, όπως ευθαρσώς δηλώνει ο Ερτογάν και ένας και αλάθητος ο προφήτης του Θεού, Μωάμεθ. Κανείς μουσουλμάνος δεν αποδέχεται ισότητα και δικαιοσύνη ανάμεσα σε πιστούς και άπιστους. Και τα περί Ισλάμ ως θρησκεία της ειρήνης είναι κυρίως για τους θιασώτες μιας αγαθώς νοούμενης «πολυπολιτισμικότητας». Επιπλέον, όταν το Ισλάμ δεν μπορεί να κυριαρχήσει ή όταν βρίσκεται σε άμυνα, τότε όλα επιτρέπονται. Στην ισλαμική παράδοση, που βασίζεται στις πράξεις και στη συμπεριφορά του Μωάμεθ (χαντίθ), κυριαρχεί το δόγμα της «προσποίησης» ή tarkiye, κατά την αραβική. Επιτρέπεται να λες ψέματα, να λειτουργείς ύπουλα, να κτυπάς πισώπλατα, να υποκρίνεσαι. Και όλα μέχρι να πάρεις το πάνω χέρι, να κατισχύσεις τον άπιστο αντίπαλο, να τον εξισλαμίσεις και, στην καλύτερη για αυτόν περίπτωση, να του επιτρέπεις να ζει ως ραγιάς, πληρώνοντας κεφαλικό φόρο. Με τα σημερινά δεδομένα, η Δύση πρέπει να πληρώνει «στρατηγικό ενοίκιο» στην Τουρκία για την «μεγαλόψυχη» προστασία που αυτή της προσφέρει. Ο Ερτογάν, τόσο στην προσωπική του ζωή, όσο και στη δημόσια, έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί, ότι «προσποιείται», ότι δηλαδή ασκεί tarkiye.

Τρίτον: Οι Τούρκοι είναι Επιτήδειοι Ουδέτεροι
«Επιτήδειος Ουδέτερος» (The Evasive Neutral) είναι ο τίτλος του εμβληματικού έργου του Αμερικανού ιστορικού Frank G. Weber, (Tennessee, 1979) για την πολιτική των Τούρκων στην διάρκεια του Β΄ΠΠ να αποκομίσουν μέγιστα ωφέλη, συμμαχώντας ανάλογα, πρώτα με τους δολοφόνους και αφού αυτοί έχασαν, με τους αστυνόμους. Εξίσου σημαντικό είναι και το έργο του Weber για το ρόλο της Τουρκίας στον Α΄ΠΠ (Cornell, Eagles on the Crescent, 1970).
Εδώ εντοπίζεται και η μεγάλη πλάνη των Αμερικανών. Οι σχεδιασμοί τους για την Τουρκία σήμερα βασίζονται στην εικονική πραγματικότητα ότι η χώρα αυτή θα συγκρουσθεί, έστω και έμμεσα εάν παραστεί ανάγκη και πάντοτε κατά την κρίση των Αμερικανών, με τους γείτονές της, τη Ρωσία και το Ιράν. Κάτι τέτοιο είναι εξωπραγματικό αλλά και αδύνατο, έστω και αν επιδιώκετο από την Άγκυρα. Και όμως, πάνω στη χίμαιρα αυτή βασίζεται σε ένα μεγάλο μέρος, αν όχι ολοκληρωτικά, ο στρατηγικός σχεδιασμός των Αμερικανών στην περιοχή, με την Τουρκία ως ακρογωνιαίο λίθο.
Η Ρωσία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, μεγαλύτερος και από την ΕΕ. Το Ιράν εξελίσσεται, αν δεν έχει ήδη γίνει, στο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των Τούρκων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Σε ποιες πραγματικά παραδοχές βασίζονται οι περισπούδαστες αναλύσεις που θέλουν την Τουρκία να λειτουργεί συγκρουσιακά με την Ρωσία και το Ιράν; Μήπως στις ίδιες που την ήθελαν να συνεργάζεται επιδρομικά με τις ΗΠΑ κατά του Ιράκ το 2003;
Συντριπτικά δείγματα γραφής για την προσαρμογή της Τουρκίας στα δεδομένα της σοβιετικής ισχύος, ή της «συμφιλίωσής» της με την Μόσχα, αν θέλετε, έχουμε στον κολοφώνα του Ψυχρού Πολέμου όταν η Άγκυρα είχε κάθε λόγο να νιώθει απειλούμενη. Ωστόσο ακόμη και τότε, η Νατοϊκή Τουρκία, πολυδιαφημιζόμενη ως πιστός σύμμαχος (loyal ally) των ΗΠΑ , υπήρξε ο μεγαλύτερος αποδέκτης σοβιετικής οικονομικής βοήθειας από όλες τις χώρες εκτός παραπετάσματος (βλ. Έκθεση CIA No ER 80-1038U, October 1980). Εάν η τότε απειλούμενη από τον κομμουνισμό Τουρκία είχε ήδη προσαρμοστεί, ποιο λόγο έχει σήμερα, που δεν απειλείται και που επωφελείται ποικιλοτρόπως, να λειτουργήσει συγκρουσιακά έναντι της Μόσχας (ή έναντι της Τεχεράνης); Για το χατίρι του Αφρο-αμερικανού Προέδρου; Κάτι εξωτικό και υψηλής διαλογής θα πρέπει να καπνίζουν οι περί Τουρκίας στρατηγικά διαλογιζόμενοι, για να καταλήγουν σε τέτοιου επιπέδου συμπεράσματα. Εκτός εάν βρίσκονται σε χρηματικά διατεταγμένη υπηρεσία, όπως συμβαίνει με διάφορους αναλυτές στο Ιδρυμα Brookings της Ουάσινγκτον, το οποίο παραδέχτηκε επίσημα ότι την τελευταία διετία εισέπραξε 650.000 δολάρια από την Τουρκία.
Δεν ασχολήθηκα καν με την εσωτερική διαπάλη για την εξουσία, ούτε με την αδυναμία του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος της Τουρκίας να λάβει γρήγορες αποφάσεις σε ζητήματα που εμπλέκουν τον τουρκικό στρατό σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε συνεργασία ή για λογαριασμό των Αμερικανών. Το γεγονός ότι το 2003 πάνω από 70 χιλιάδες Αμερικάνοι στρατιώτες παρέμειναν με τα άρματα τους εγκλωβισμένοι σε πλοία για δύο περίπου μήνες στον Κόλπο της Αλεξανδρέττας, περιμένοντας την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση να αποφανθεί,δεν φαίνεται να προβληματίζει σήμερα το αμερικανικό «ιερατείο» εθνικής ασφάλειας. Ή μήπως στην Ουάσινγκτον παραμυθιάζονται ακόμη ότι το «όχι» των Τούρκων το 2003 ήταν απλά μια «παρεξήγηση», την οποίαν, όμως, η σημερινή τους εκλεπτυσμένη δήθεν προσέγγιση στοχεύει να άρει.

Read more...

Καταδίκη-κόλαφος για Τουρκία .Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «επιστρέφει» την περιουσία σε πρόσφυγα από την Κερύνεια


Φρένο στις καταπατήσεις και στις- παράνομες- αγοραπωλησίες περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα αναμένεται να βάλει η αυριανή ετυμηγορία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την προσφυγή του Μελέτη Αποστολίδη εναντίον μιας οικογένειας Βρετανών, των Όραμ.
Η απόφαση, εφόσον είναι θετική για τον πρόσφυγα από την Κερύνεια, θα καθιερωθεί ως νομολογία και αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν καταπατηθεί στα Κατεχόμενα θα μπορούν να διεκδικήσουν περιουσίες καταπατητών σε κράτος μέλος της Ε.Ε. Στην περίπτωση του Μ. Αποστολίδη, αν οι Βρετανοί αρνηθούν να καταβάλουν αποζημίωση, ο ενάγων έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την περιουσία τους στην Αγγλία. Παράλληλα ανοίγει o δρόμος για τη δικαίωση και αποζημίωση των Ελληνοκυπρίων, των οποίων οι περιουσίες έχουν καταπατηθεί και έχουν πουληθεί σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη ο κ. Αποστολίδης έχει δικαιωθεί τόσο από κυπριακό όσο και από βρετανικό δικαστήριο (στο οποίο μάλιστα τους αντιδίκους εκπροσώπησε η σύζυγος του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Σερί Μπλερ), ενώ στο ίδιο πνεύμα είναι και η γνωμοδότηση της γενικής εισαγγελέως του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η τελική απόφαση του οποίου θα βγει αύριο.


Το 2003, όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα που οδηγούν στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Μελέτης Αποστολίδης θέλησε να δει το σπίτι του και τη μεγάλη έκταση με τα ελαιόδενδρα, τις λεμονιές και τις πορτοκαλιές που το περιέβαλλε, στην επαρχία Κερύνειας. Προς μεγάλη του έκπληξη, τα δέντρα είχαν ξεριζωθεί και στη θέση τους είχε χτιστεί μια περιφραγμένη βίλα με πισίνα από ένα ζευγάρι Βρετανών, τους Όραμ. Ο Αποστολίδης τους πλησίασε και τους είπε ότι η γη ήταν δική του, αλλά εκείνοι τον έδιωξαν. «Κινηθήκαμε προς την Αγγλία»
Η συνέχεια δόθηκε στο κυπριακό δικαστήριο, όπου ο Αποστολίδης και ο συνήγορός του Κωνσταντής Καντούνας δικαιώθηκαν έναντι των Βρετανών. Όμως, εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Καντούνας, «αναζητούσαμε τρόπο να εκτελεστεί η απόφαση και γι΄ αυτό έπρεπε να βρούμε τα περιουσιακά στοιχεία των αντιδίκων στην Αγγλία. Ανακαλύψαμε ότι οι Όραμ είχαν ακίνητη περιουσία στην Αγγλία και επειδή η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρχε τρόπος, με βάση κανονισμό της Ε.Ε., να εγγραφεί η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου στην Αγγλία».

Οι Όραμ όρισαν συνήγορό τους τη Σερί Μπλερ. Στην πρώτη δίκη στο βρετανικό δικαστήριο, τον Σεπτέμβριο του 2006, ο Μελέτης Αποστολίδης έχασε και εφεσίβαλε την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας. Εκεί ο Ελληνοκύπριος κέρδισε την υπόθεση και έτσι τον Ιούνιο του 2007 το βρετανικό Εφετείο - επειδή η απόφασή του δεν συμφωνούσε με την πρωτόδικη- έστειλε πέντε ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ). Η γνώμη της γενικής εισαγγελέως του ΔΕΚ που εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο δικαιώνει απόλυτα τον Μ. Αποστολίδη και συνιστά στο ΔΕΚ να αποφασίσει υπέρ του. Σημειώνεται ότι η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων είθισται οι αποφάσεις του ΔΕΚ να συμφωνούν με τις γνωμοδοτήσεις.


Οι ιδιοκτησίες παραμένουν στους Ελληνοκυπρίους

Η ΤΙΤΙΝΑ ΛΟΪΖΙΔΟΥ,πρόσφυγας από την Κερύνεια, είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας αποζημίωση για την απώλεια χρήσης της περιουσίας της στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα πόλη της Κερύνειας, καθώς και αποκατάσταση του δικαιώματός της να απολαμβάνει ειρηνικά και με ασφάλεια την περιουσία της. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του το 1998 δικαίωσε τη Λοϊζίδου και στα δύο σημεία, υιοθετώντας ταυτόχρονα μία σειρά παραδοχών που αποτελούσαν κόλαφο για την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό. Με βάση λοιπόν την απόφαση υπέρ της Λοϊζίδου, η Τουρκία η οποία από το 1974 κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου, καθίστατο υπεύθυνη για ό,τι συνέβαινε στον Βορρά. Σε συσχετισμό με το πρώτο σημείο, καθοριζόταν ότι το καθεστώς Ντενκτάς στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο δεν ήταν παρά «υποτελής διοίκηση». Επίσης, καθοριζόταν ότι η κυριότητα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στη Βόρεια Κύπρο παρέμενε στους νόμιμους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες.
4.000 αιτήσεις
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, το διάστημα 2000-2004 περίπου 4.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν από ξένους υπηκόους στο κατοχικό καθεστώς για την «αγορά» ακίνητης περιουσίας στις κατεχόμενες περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι το 82% της ιδιωτικής ιδιοκτησίας γης που βρίσκεται σήμερα υπό τουρκική κατοχή ανήκει σε Ελληνοκυπρίους, ενώ το ποσοστό που ανήκει σε πρόσωπα της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι μόλις 16,7%. ΝΕΑ

Ανησυχούν για την υπόθεση Όραμς

Η ''Αφρίκα'' αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στην αναμενόμενη για αύριο απόφαση στην υπόθεση Οραμς και γράφει ότι σε περίπτωση που αυτή είναι σε βάρος των Οραμς θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση και θα αναγνωριστούν όλες οι αποφάσεις των δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αφορούν τα κατεχόμενα.
Στην υπόθεση Οραμς αναφέρονται και τα άλλα τ/κ φύλλα.
Ο αρθρογράφος της ''Χαλκίν Σεσί'', Ατά Ατούν θεωρεί ότι η υπόθεση Οραμς ήταν «μια συνωμοσία» κατά του ψευδοκράτους.
Η ''Σταρ'' αναφέρεται στις δηλώσεις της προέδρου του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ψευδοκράτους Εμινέ Ερκ, η οποία επεσήμανε τη σημασία που έχει η απόφαση αλλά πρόσθεσε ότι και μια αρνητική απόφαση δεν σημαίνει και το τέλος του κόσμου.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

«Συμφέρον της Τουρκίας η λύση του Κυπριακού»


Μια πρόγευση της πολιτικής έναντι της Τουρκίας που θα ακολουθήσει η σουηδική προεδρία της Ε.Ε. από τον ερχόμενο Ιούλιο έδωσε -σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης»- ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ.
Ο κ. Μπιλντ υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει στρατηγικό συμφέρον να υπάρξει σύντομα λύση του Κυπριακού, διότι μια τέτοια εξέλιξη θα διευκολύνει, όπως είπε, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της όσο και τη θέση της έναντι της Ε.Ε. και των ΗΠΑ σε περιφερειακά θέματα, όπως αυτά του Νότιου Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής.
Ο Σουηδός υπουργός τόνισε κατηγορηματικά ότι η αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας θα γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει αν θα ληφθούν μέτρα κατά της Αγκυρας σε περίπτωση που δεν έχει μέχρι τότε υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Ε.Ε. και της Κύπρου (άνοιγμα τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία κι αεροσκάφη).

Αφησε, επίσης, σαφέστατα να εννοηθεί ότι η σουηδική προεδρία θα επιδιώξει διαβουλεύσεις για το άνοιγμα του τουρκικού ενταξιακού κεφαλαίου της ενέργειας με τους εταίρους και ιδιαίτερα την Κύπρο που αντιδρά.

Ο κ. Μπιλντ διέψευσε ότι στην πρόσφατη συνάντηση της ευρωπαϊκής τρόικα με την Τουρκία ο Τούρκος ομόλογός του Αλί Μπαμπατζάν τόνισε πως επιδιώκει διζωνική λύση «δύο εθνών» στην Κύπρο.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι Αγκυρα και Λευκωσία βλέπουν διαφορετικά ορισμένες βασικές πτυχές του Κυπριακού. Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα όλων των ευρωπαϊκών χωρών να υπάρξει μέχρι το Δεκέμβριο η αναγκαία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Read more...

Αιφνίδια επίσκεψη του αρχηγού του Μεικτού Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ


Στην Τουρκία ο Μούλεν
Ο αρχηγός του Μεικτού Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικλ Μούλεν (Michael Mullen) πραγματοποίησε μια αιφνίδια επίσκεψη στην Τουρκία. Κατά τη 12ωρη επίσκεψη συζητήθηκε συνήθως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας... και το θέμα του Βορίου Ιράκ. Ο Μούλεν ο οποίος δήλωσε ότι δίνει πολύ μεγάλη στην επίσκεψη του στην Τουρκία συζήτησε με τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ στρατηγό Ιλκέρ Μπάσμουγ πολλά στρατιωτικά θέματα και κυρίως τον αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο Αρχηγός του Μεικτού Γενικού Επιτελείου συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ και τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μούλλεν αφού δήλωσε ότι δεν έχει κάποιο ειδικό αίτημα από την Τουρκία στο θέμα του Ιράκ έκανε νύξη στην ανάγκη από μια λύση που θα εξασφαλίσει την ενότητα του Ιράκ και δήλωσε χαρακτηριστικά «πρέπει να συνεχίσουμε το αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης». Μετά από τις επαφές του στην Τουρκία ο Μάικλ Μούλεν πραγματοποίησε μια αιφνίδια επίσκεψη και στη πόλη Αρμπίλ στα Βόρεια του Ιράκ και συναντήθηκε με τους αρμόδιους της τοπικής διοίκησης του Βορίου Ιράκ. Τα θέματα που συζητήθηκαν στην Τουρκία τέθηκαν επί τάπητος και εδώ.
Πηγή: TRT


Read more...

Ανησυχία στο Ισραήλ από την άσκηση Τουρκίας-Συρίας


του Σάββα Καλεντερίδη
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Debka, που θεωρείται ότι έχει καλές προσβάσεις στις ένοπλες δυνάμεις και τις αρχές ασφαλείας και πληροφοριών του Ισραήλ, το Γενικό Επιτελείο του Ισραήλ έχει εκφράσεις τις ανησυχίες του για την κοινή στρατιωτική άσκηση που πρόκειται να διεξάγουν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας και της Συρίας.
Σύμφωνα πάντα με την ισραηλινή ιστοσελίδα, υπήρξε ανακοίνωση από τον... ισραηλινό στρατό, με βάση την οποία "η Τουρκία συνιστά απειλή ασφάλειας για το Ισραήλ".

Το άρθρο του ιστολογίου συνεχίζοντας αναφέρει ότι η απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει κοινή άσκηση με τη Συρία, την ημέρα που το Ισραήλ τιμά τους νεκρούς που είχε στους διάφρους πολέμους, προκάλεσε σοκ στο στρατό του Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει από κοντά τις ασκήσεις του τουρκικού και του συρικαού στρατού, που είναι η πρώτη κοινή άσκηση που κάνει νατοϊκός στρατός με στρατό αραβικής χώρας.
Επίσης, πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η συμμαχία της Τουρκίας με το στρατό της Συρίας, μετά την πώληση όπλων στο στρατό του Λιβάνου, είναι εξελίξεις που συνιστούν σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας για το Ισραήλ. Υπάρχουν μάλιστα υπόνοιες ότι η πρόσφατη επίσκεψη της Χίλαρυ Κλίντον στο Λίβανο σχετίζεται με πολιτική στήριξη που δίνουν οι ΗΠΑ στις συγκεκριμένες κινήσεις της Τουρκίας. Στις ασκήσεις που θα αρχίσουν σήμερα και θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, θα συμμετέχουν μονάδες αρμάτων της Τουρκίας και της Συρίας καθώς και οι πολεμικές αεροπορίες των δυο χωρών.
Οι λόγοι για τους οποίους το Ισραήλ ανησυχεί και ενοχλείται από τη συγκεκριμένη άσκηση είναι βασικά οι εξής δυο:
Πρώτον, η άσκηση αυτή κατάκάποιον τρόπο θα ολοκληρώσει την προσέγγιση και τη συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, της Συρίας και του Λιβάνου.
Δεύτερον, είναι η πρώτη φορά που ένας νατοϊκός στρατός συνεργάζεται, στα πλαίσια κοινής άσκησης, με στρατό αραβικής χώρας.

Read more...

Κατάθεση για την Εργκένεκον από τον πρώην αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων



Ο πρώην αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, o απόστρατος στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, κατέθεσε σχετικά με τη συνωμοτική οργάνωση «Εργκένεκον» το οποίο σύμφωνα με το κατηγορητήριο σχεδίαζε την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης και την αποσταθεροποίηση στη χώρα.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Οζκιόκ, «συναντήθηκα με εισαγγελείς το Σάββατο στο δικαστικό μέγαρο στη Σμύρνη και μου έκαναν ερωτήσεις στο πλαίσιο των ανακρίσεων που γίνονται. Τους είπα ό,τι γνώριζα με αντικειμενικό τρόπο. Εκπλήρωσα την υποχρέωσή μου ως μάρτυρας». Ο απόστρατος αξιωματικός δεν σχολίασε το περιεχόμενο της κατάθεσής του.

Ο Οζκιόκ, αρχηγός του τουρκικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων από το 2002 μέχρι το 2006, και ο διάδοχός του, απόστρατος στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, ανέφεραν προς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τον Μάρτιο ότι είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν για την υπόθεση Εργκένεκον εάν τους το ζητήσουν εισαγγελείς.
Περίπου 200 άτομα, μεταξύ των οποίων απόστρατοι ανώτεροι αξιωματικοί, δημοσιογράφοι και καθηγητές πανεπιστημίου, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή σε συνωμοτικό σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στα ημερολόγια ενός ανώτατου αξιωματικού του Ναυτικού περιγράφονταν σχέδια για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν αλλά ο Οζκιόκ είχε αρνηθεί να τα στηρίξει.
ΝΕΑ

Read more...

Μεγάλο πλήθος Τούρκων πρακτόρων δρουν στα ορεινά της Θράκης.......Εκμετάλλευση της θρησκευτικότητας των Πομάκων


Αυτή η άνοιξη είναι μία τελείως διαφορετική από τις προηγούμενες για την περιοχή της Θράκης και συγκεκριμένα για τις ορεινές περιοχές των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης στις οποίες κατοικούν μουσουλμάνοι-Πομάκοι.
Αυτό το διάστημα, πολλές θρησκευτικές γιορτές «Χάτιπ*» γίνονται και μεγάλο πλήθος κόσμου μαζεύεται προκειμένου να γιορτάσει και να τιμήσει τους νέους μουσουλμάνους που εισέρχονται ισότιμα πλέον στην θρησκευτική ζωή με όλους τους υπόλοιπους.

Όμως, φέτος, το πλήθος αυτό μεταφράζεται σε πολλές χιλιάδες, ιδιαίτερα λόγω της ημερολογιακής επιλογής που έγινε από τους ιμάμηδες (που δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στο σύνολό τους σχεδόν είναι όργανα-πράκτορες του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής και ενεργούν με βάση εντολές που τους μεταφέρονται από την Άγκυρα).
Η επιλογή αυτή έχει δημιουργήσει συνεχείς χρονολογικές περιόδους για το «Χάτιπ» κι έτσι πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της συγκέντρωσης μεγάλων αριθμών (χιλιάδων) σε ορεινά χωριά όπου ζουν Πομάκοι.
Τις συγκεντρώσεις αυτές τις εκμεταλλεύονται, δεόντως, οι αρχές του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής προκειμένου να προπαγανδίσουν και στέλνουν τους κατάλληλους ανθρώπους έτσι ώστε να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.
Συγκεκριμένα, μόνο την Κυριακή 26/4/2009 στο χωριό Ωραίο της Ξάνθης, πάνω από 5 χιλιάδες Πομάκοι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν το «Χάτιπ»!!! Για να φαντασθεί ο απλός αναγνώστης το μέγεθος της γιορτής, αναφέρω πως 160 αγελάδες και 80 μοσχάρια σφάχτηκαν και μαγειρεύτηκαν για να εξυπηρετηθεί (η φιλοξενία συμπεριλαμβάνεται μέσα στο θρησκευτικό έθιμο) το συγκεντρωμένο πλήθος. Με εσωτερική οργάνωση (των Πομάκων και όχι της Ελληνικής Πολιτείας) κλείσθηκαν δρόμοι από το προηγούμενο βράδυ και οργανώθηκε η μεταφορά του πλήθους με ειδικά οχήματα, για να μην υπάρξουν ατυχήματα λόγω του στενού οδοστρώματος στην συγκεκριμένη περιοχή!!!
Μεγάλη βοήθεια δίνεται στους Πομάκους της περιοχής από τους ανθρώπους του Προξενείου της Κομοτηνής, οι οποίοι προσπαθούν να πλησιάσουν (μέσω της θρησκείας) τους ντόπιους κατοίκους. Η βοήθεια αυτή είναι υλική αλλά και χρηματική και αναγκάζει τους Πομάκους να νιώθουν υποχρέωση απέναντι σε αυτούς που τους βοηθούν (όπως άλλωστε θα ένιωθε ο καθένας που θα δεχόταν βοήθεια σε κάποια στιγμή που την χρειαζόταν). Γεγονός είναι πως σε πολύ μεγάλο ποσοστό υπάρχουν "αντοχές" και οι οικογένειες που διοργανώνουν το "Χάτιπ" ανθίστανται και δεν δέχονται βοήθειες των ανθρώπων της Άγκυρας. Σε καιρούς όμως δύσκολους (οικονομικά) μάλλον η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να κινηθεί έτσι ώστε να σταθεί ως φυσικός αρωγός (οι Πομάκοι είναι Έλληνες πολίτες) και να ενισχύσει το σθένος των Πομάκων που συνεχίζουν να φωνάζουν: "Είμαστε Έλληνες"...
Η Ελληνική Πολιτεία, αδύναμη, παρακολουθεί τις εξελίξεις κα ευελπιστεί στον πατριωτισμό των Πομάκων, οι οποίοι σε πάρα πολλές περιπτώσεις ζητούν την βοήθεια της πατρίδας τους, της Ελλάδας, αλλά δυστυχώς φωνάζουν σε ώτα μη ακουόντων (όπως εξάλλου και όλοι οι Έλληνες πολίτες της περιοχής και όχι μόνο).
Κωνσταντίνος

Χάτιπ: Θρησκευτική εορτή των μουσουλμάνων, κατά την οποία γίνεται η ολοκλήρωση και η «ενηλικίωση» των μουσουλμανοπαίδων που έχουν ολοκληρώσει την ανάγνωση του Κορανίου. Το πρωί της ημέρας «Χάτιπ» οι μαθητές που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους (ανάγνωση του Κορανίου και όχι μετάφραση) συγκεντρώνονται το πρωί στο τοπικό τέμενος (στο τέμενος-τζαμί) όπου με παρουσία μεγαλύτερων διαβάζουν κάποιο απόσπασμα που θα του υποδειχθεί. Ακολουθεί η μεταφορά του «ενήλικου» (θεολογικά) μουσουλμάνου στην οικία του, όπου δέχεται επισκέψεις συγγενών και φίλων, αλλά και χρηματικές επιβραβεύσεις. Μετά την ολοκλήρωση του "Χάτιπ" μπορεί ο νεαρός μουσουλμάνος να πάει στη Μέκκα, να μπει σε θεολογική σχολή και εάν ολοκληρώσει τις θεολογικές του σπουδές να γίνει ιμάμης και στη συνέχεια μουφτής.

Read more...

Νταβούτογλου για το τουρκικό ΥΠΕΞ


Ο ΠΡΩΗΝ αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα Μαρκ Πάρις τον απεκάλεσε σχετικά πρόσφατα «Χένρι Κίσινγκερ της Τουρκίας». Αν και η παρομοίωση με τον «μάγο» της αμερικανικής διπλωματίας θα εθεωρείτο από πολλούς ιεροσυλία, η επιρροή του Αχμέτ Νταβούτογλου στην εξωτερική πολιτική της Αγκυρας είναι τέτοια που μπορεί να παραλληλιστεί με εκείνη που ασκούσε ο... δαιμόνιος Χένρι στην Ουάσιγκτον.
Ο αρχιτέκτονας της «ρυθμικής διπλωματίας» της Τουρκίας που κρύβεται πίσω από όλες τις κινήσεις της γειτονικής χώρας, η οποία είναι εσχάτως πανταχού παρούσα σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Ασία, με καταιγισμό πρωτοβουλιών.

Αυτές αφορούν μεταξύ άλλων τη διαμεσολάβηση μεταξύ Ισραήλ και Συρίας (στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Νταβούτογλου δεν δίστασε να προτείνει και την πρόσκληση του εξόριστου στη Δαμασκό
ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ στην Αγκυρα το 2006), την προσέγγιση με την Αρμενία και το ιρακινό Κουρδιστάν, την ανάληψη ενεργού ρόλου στον Καύκασο μετά τον πόλεμο Ρωσίας- Γεωργίας ή την προθυμοποίηση μεσολάβησης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. Απώτερος στόχος του διοπτροφόρου κ. Νταβούτογλου είναι η εμπέδωση της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης και- γιατί όχι;- η αναβάθμισή της σε παγκόσμια δύναμη.

O κορυφαίος σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι τόσο ισχυρός ώστε ο ισλαμιστής πρωθυπουργός αλλά και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ τον σέβονται απεριόριστα. Τον αποκαλούν μάλιστα «δάσκαλο». Οι δύο άνδρες πρόσεξαν τον 49χρονο κ. Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 εξαιτίας ορισμένων δοκιμίων που είχε γράψει για τις σχέσεις Ισλάμ και Δύσης. Οσο για τον υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν, αυτός δεν πάει σε καμία κρίσιμη επίσκεψη χωρίς τον κ. Νταβούτογλου. Ωστόσο, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος δεν ήταν παρών στην τελευταία επίσκεψη του κ. Μπαμπατζάν στην Αθήνα- με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Γεννηθείς σε οικογένεια εμπόρων στο συντηρητικό Ικόνιο ο κ. Νταβούτογλου αποτελεί κλασική έκφραση ευσεβούς μουσουλμάνου. Μαθήτευσε σε ένα από τα καλύτερα λύκεια της Κωνσταντινούπολης όπου σπούδασε στα γερμανικά. Στη συνέχεια εστράφη προς τις πολιτικές επιστήμες. Ελαβε διδακτορικό δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και στη συνέχεια δίδαξε τόσο στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Μαλαισίας όσο και στο τουρκικό Πανεπιστήμιο Μπαχτσέ Σεχίρ. Το 2002, όταν το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ανήλθε στην εξουσία, έλαβε τον τίτλο του πρέσβη.

Ανθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν στοιχεία του χαρακτήρα του τον χαρακτηρίζουν «ήρεμο και χαμηλού προφίλ». Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα επιμένει στη διατήρηση της ακαδημαϊκής του ιδιότητας, αρνούμενος να αποδεχθεί οποιοδήποτε πολιτικό- υπουργικό αξίωμα. Οι εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης είναι επιλεγμένες, όπως και η συμμετοχή του σε συνέδρια του εξωτερικού. Ενδεικτικό όμως της δύναμής του είναι ότι συνομιλεί απευθείας με ηγέτες όπως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Νταβούτογλου έχει γράψει πέντε βιβλία. Αυτό όμως που τον καθιέρωσε και το οποίο κατέληξε σήμερα να θεωρείται η «βίβλος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής» που ακολουθεί πιστά το κυβερνών κόμμα του κ. Ερντογάν το έγραψε το 2001, με τίτλο Στρατηγικό βάθος- Η διεθνής θέση της Τουρκίας. Πρόκειται ουσιαστικά για πραγματεία περίπου 500 σελίδων (χωρίς βιβλιογραφία), χαρακτηριστικό της οποίας είναι ότι προς το παρόν δεν έχει μεταφραστεί σε οποιαδήποτε γλώσσα. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές όμως «πρόκειται για το πιο συστηματικό,ουσιαστικό και αναλυτικό όραμα σχετικά με τη στρατηγική θέση της Τουρκίας το οποίο έχει γραφτεί ποτέ».

Τι υποστηρίζει λοιπόν ο «Κίσινγκερ της Τουρκίας»; Ο κ. Νταβούτογλου προσπαθεί να θέσει επί νέας βάσεως το δόγμα του «νεο-οθωμανισμού» που πρώτος είχε διατυπώσει, μάλλον πρόχειρα, ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ. Το βασικό του επιχείρημα είναι ότι η εξωτερική πολιτική της Αγκυρας έδινε επί πολλά χρόνια υπερβολική έμφαση στις σχέσεις με τη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αγνοώντας τα τουρκικά συμφέροντα σε άλλες περιοχές, κυρίως στη Μέση Ανατολή, καθώς και όσον αφορά τη Ρωσία.

Η Τουρκία λοιπόν πρέπει να συνδυάσει τον φιλοδυτικό της ρόλο με τη μουσουλμανική κληρονομιά της, ώστε «να επαναρρυθμίσει» τη διπλωματία της και να αποκτήσει το αναγκαίο «στρατηγικό βάθος» που περιγράφεται στο ομώνυμο βιβλίο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο Νταβούτογλου δεν αφιερώνει στο βιβλίο περισσότερες από δύο σελίδες στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Και τούτο διότι εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να βρει ευκαιρίες συνεργασίας, όχι να ασχοληθεί με συγκρούσεις. Αυτές τις χειρίζεται η γραφειοκρατία του υπουργείου Εξωτερικών, όχι οι κκ. Ερντογάν, Γκιουλ και Μπαμπατζάν.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή και αρθρογράφο της τουρκικής εφημερίδας Ζaman Ομερ Τασπινάρ το όραμα του Νταβούτογλου στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Σύμφωνα με τον πρώτο, η Τουρκία πρέπει να συμβιβαστεί με το μουσουλμανικό και οθωμανικό παρελθόν της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αυτό οδηγεί στον δεύτερο πυλώνα: η Τουρκία πρέπει να ασκεί εξωτερική πολιτική με αυτοπεποίθηση και αίσθηση μεγαλείου. Κατά τον Νταβούτογλου, η Τουρκία είναι περιφερειακή υπερδύναμη και πρέπει να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην περιφέρειά της, άποψη στην οποία αντιδρά έντονα το κεμαλικό κατεστημένο. Ο τρίτος πυλώνας είναι ο συνδυασμός των καλών σχέσεων με τη Δύση αλλά και τον μουσουλμανικό κόσμο. Κατά τον Νταβούτογλου, η Αγκυρα πρέπει να επιμείνει στην προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), διότι μόνο έτσι θα μετατραπεί σε ισχυρό, σύγχρονο κράτος που θα εμπνέει σεβασμό.

Read more...

Ο Eρντογάν αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι είναι ο αριστοτέχνης του πολιτικού αιφνιδιασμού.


Mε τη μάχη του εκδημοκρατισμού σε πλήρη εξέλιξη στην Τουρκία, ο Ταγίπ Eρντογάν ως αριστοτέχνης του πολιτικού αιφνιδιασμού θα επιχειρήσει στη διάρκεια της ευνοϊκής για την Aγκυρα σουηδικής προεδρίας, να αναζωογονήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.O Eρντογάν αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι είναι ο αριστοτέχνης του πολιτικού αιφνιδιασμού. Για τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια την ώρα που όλα δείχνουν ότι η πυγμή του κεμαλικού κατεστημένου τον οδηγεί στον συμβιβασμό, στη συνθηκολόγηση και στην αναπόφευκτη φθορά αντεπιτίθεται και μάλιστα σε μια συγκυρία πολύ πιο δυσμενή για τον ίδιο και το κυβερνών κόμμα από ότι το 2007 και το 2008.
Tο 2007 στα τέλη Aπριλίου η στρατιωτική ηγεσία έβαλε βέτο στην εκλογή Γκιουλ στην προεδρία και συνεπικουρούμενη από το Συνταγματικό Δικαστήριο έμοιαζε να υποχρεώνει τον πρωθυπουργό σε συμβιβασμό. O Eρντογάν επέλεξε την φυγή προς τα εμπρός, προκάλεσε πρόωρες εκλογές, θριάμβευσε με ποσοστό 47% και επέβαλε την εκλογή Γκιουλ.

Tο 2008, εκμεταλλευόμενο την καθυστέρηση του θεσμικού εκδημοκρατισμού ή ενεργώντας προληπτικά για να τον προλάβει το κεμαλικό κατεστημένο - Bαθύ Kράτος, επεχείρησε με δικαστικό πραξικόπημα να επιβάλλει μέσω του Συνταγματικού Δικαστηρίου τη διάλυση του κυβερνώντος κόμματος AKP, αλλά και την απαγόρευση πολιτικής δράσης στην ηγεσία του, περιλαμβανομένων των Eρντογάν - Γκιουλ.
Πριν από ένα χρόνο εντός και εκτός Tουρκίας η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμούσε ότι η κυβέρνηση Eρντογάν μετρά τις τελευταίες μέρες της στην εξουσία. Aρχές Iουλίου εξαπέλυσε νέο διευρυμένο κύμα συλλήψεων για την παρακρατική οργάνωση Eργκενέκον και υποχρέωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο να περιορισθεί στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στο AKP.
Aπό τότε μέχρι και σήμερα όλα έμοιαζαν αρνητικά για τον Eρντογάν: H προώθηση νέου Συντάγματος φαινόταν να έχει εγκαταλειφθεί, η διεθνής κρίση και ύφεση άρχισε να αποσαθρώνει το οικονομικό θαύμα της Tουρκίας, το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Mαρτίου θεωρήθηκε πύρρειος νίκη καθώς ήταν κατά πολύ υποδεέστερο του θριάμβου των βουλευτικών εκλογών του 2007, ενώ η ήττα του Tαλάτ στα Kατεχόμενα μοιάζει να βραχυκυκλώνει όχι μόνον τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης στο Kυπριακό αλλά την ίδια την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, που εν πολλοίς θα κριθεί στην κρίσιμη Σύνοδο Kορυφής της E.E. του Δεκεμβρίου. Oύτε η επίσκεψη Oμπάμα στην Tουρκία, ούτε το ξήλωμα της Eργκενέκον που προχωρά αποκαλύπτοντας ένα απίστευτο καρκίνωμα, ούτε ο πόλεμος με τον μεγαλοεκδότη Nτογάν δεν έμοιαζαν ικανά να ισοφαρίσουν τις αρνητικές για τον Eρντογάν εξελίξεις. Mέχρι την Tρίτη του Πάσχα όλοι περίμεναν την αντεπίθεση του Kατεστημένου με τη συνέντευξη του επικεφαλής των Eνόπλων Δυνάμεων στρατηγού Mπασμπούκ στις 29 Aπριλίου. Oλοι περίμεναν νέους περιοριστικούς όρους και πλαίσιο στην αποδυναμωμένη από την ήττα στις δημοτικές και στα Kατεχόμενα κυβέρνηση του AKP.

KAΘEΣTΩTIKH AΛΛAΓH
Tην Tετάρτη 22 Aπριλίου το σκηνικό ανατρέπεται: Σε μια προγραμματισμένη επίσκεψη ρουτίνας στον πρόεδρο της Bουλής ο Eρντογάν καθιστά σαφές ότι δρομολογεί την υιοθέτηση νέου Συντάγματος μέσα στο 2009, μια τομή που θα γίνει σε δύο δόσεις:
Tο πρώτο πακέτο περιλαμβάνει αλλαγές στον νόμο περί Πολιτικών Kομμάτων, στον εκλογικό νόμο, στη σύσταση Eπιτροπής για την Πολιτική Διαφάνεια και στη διεύρυνση του δικαιώματος των πολιτών να προσφεύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Σημαντικότερη μεταρρύθμιση είναι η κατάργηση του ορίου του 10% για την είσοδο ενός κόμματος στη Bουλή. Πρόκειται για ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, το κόστος της απόρριψης του οποίου θα είναι από υψηλό έως απαγορευτικό.
Tο δεύτερο πακέτο που προβλέπεται να εισαχθεί προς συζήτηση τον Σεπτέμβριο είναι συνώνυμο μεγάλης ανατροπής καθώς ξηλώνει το τελευταίο οχυρό νόμιμης δράσης του κεμαλικού κατεστημένου, το Συνταγματικό Δικαστήριο: Προβλέπει την αύξηση των μελών του από 11 σε 19 με την εκλογή οκτώ μελών να είναι στην αρμοδιότητα της Bουλής.
H συνταγματική μεταρρύθμιση προϋποθέτει διακομματική συναίνεση που κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι, ενώ το Λαϊκό Pεπουμπλικανικό Kόμμα του Mπαικάλ θεωρείται βέβαιο ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να ακυρώσει ως αντισυνταγματικές τις αλλαγές.
Tα παραπάνω τα γνωρίζει ο Eρντογάν αλλά είναι προφανές ότι ανοίγει συνειδητά μετωπική σύγκρουση με το κεμαλικό κατεστημένο με σημαία τον πλήρη εκδημοκρατισμό, μια τακτική που απέδωσε το 2007 καθώς το 47% που τον ψήφισε δεν υιοθέτησε τις θέσεις του AKP, αλλά τοποθετήθηκε στο δίλημμα ποιος κυβερνά ο λαός ή οι στρατηγοί.

EYPΩΠAΪKH ANTEΠIΘEΣH, TOYPKOKYΠPIAKH YΠOΘHKH
Mε τη μάχη του εκδημοκρατισμού σε πλήρη εξέλιξη ο Eρντογάν θα επιχειρήσει στη διάρκεια της ευνοϊκής για την Aγκυρα σουηδικής προεδρίας -ο σουηδός πρωθυπουργός Pάινφελντ δήλωσε στη πρόσφατη επίσκεψη του στην Aγκυρα ότι η E.E. χρειάζεται την Tουρκία όσο η Tουρκία χρειάζεται την E.E.- να αναζωογονήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
H επάνοδος του Eρόγλου στα Kατεχόμενα δίνει στο κεμαλικό κατεστημένο τη δυνατότητα να αναδείξει το Kυπριακό στον παράγοντα που θα βραχυκυκλώσει την ευρωπαϊκή προσπάθεια του Eρντογάν, αλλά και να διαμορφώσει το πεδίο όπου η σημερινή κυβέρνηση θα κατηγορηθεί για ξεπούλημα των Tουρκοκυπρίων. Ενα παρόμοιο χαρτί επεχείρησαν οι σκληροί κεμαλικοί να παίξουν πέρσι με το B. Iράκ, αλλά οι εξελίξεις στην περιοχή τους στέρησαν τη δυνατότητα καθώς δικαίωσαν τις επιλογές του πρωθυπουργού.
Σε κάθε περίπτωση οι επιλογές των Tουρκοκυπρίων δεν θα διαμορφωθούν στην κατεχόμενη Λευκωσία αλλά στην Aγκυρα. Στον βαθμό που ο Eρντογάν θα συσπειρώσει ένα πλειοψηφικό ρεύμα της κοινωνίας υπέρ του πλήρους εκδημοκρατισμού η νεκρανάσταση του Nτεκτάς θα χάνει τη σημασία της.

ΓAΛΛOΓEPMANIKH MIKPOΠOΛITIKH
H Aμερική του Oμπάμα έκανε την επιλογή της, επενδύει και στηρίζει πλήρως το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα του Eρντογάν. Tην ίδια στιγμή Mέρκελ και Σαρκοζί δεν φαίνεται να κατανοούν το μέγεθος της πρόκλησης: Δεν καλούνται να πούνε «ναι» εδώ και τώρα στην ένταξη της Tουρκίας, αλλά να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με μια Tουρκία που θα έχει υιοθετήσει νέο Σύνταγμα και θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο Kυπριακό.
Aν τους επόμενους μήνες συνεχίσουν στη σημερινή τους γραμμή θα συμπλεύσουν με την Tουρκία του χθες και θα υποθηκεύσουν τα ίδια τους τα συμφέροντα σε μια χώρα που όποιες και να είναι οι αδράνειες και οι παλινδρομήσεις αλλάζει...

Read more...

'Αγκυρα: «Απαράδεκτο» τμήμα της ομιλίας Ομπάμα για τις σφαγές των Αρμενίων


Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι διαφωνεί με τμήματα της δήλωσης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τους μαζικούς φόνους Αρμενίων το 1915, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «απαράδεκτα» ορισμένα σημεία της.
Στην πρώτη επίσημη αντίδραση της Τουρκίας στο ετήσιο μήνυμα των ΗΠΑ για τις σφαγές των Αρμενίων το 1915, το οποίο συντάχθηκε φέτος από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή: «Υπάρχουν σημεία με τα οποία διαφωνώ. Εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι και Μουσουλμάνοι πέθαναν επίσης το 1915. Πρέπει να συμμεριζόμαστε τον πόνο όλων».

Στην Άγκυρα, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει: «Θεωρούμε απαράδεκτες ορισμένες διατυπώσεις του μηνύματος και την αντίληψη της ιστορίας που περικλείει αναφορικά με τα γεγονότα του 1915».
Σύμφωνα με το υπουργείο, η κρίση για τις ωμότητες που συνέβησαν στα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Ατυοκρατορίας κατά τον Πρώτο Πασγκόσμιο Πόλεμο πρέπει να αφεθεί στους ιστορικούς.
Ο Ομπάμα απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη γενοκτονία χθες, Παρασκευή, όταν αναφέρθηκε στις μαζικές σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915 και καλωσόρισε τις προσπάθειες της Τουρκίας και της Αρμενίας να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους. Ως προεδρικός υποψήφιος, ο Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει τις σφαγές αυτές «γενοκτονία, όμως χθες αναφέρθηκε σ' αυτές αποκαλώντας τις «ωμότητες».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Έρογλου: "η ασφάλεια των Τ/κ είναι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις"


Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χθες στην πλατεία Ινονού της κατεχόμενης Λευκωσίας για να γιορτάσει την νίκη του ΚΕΕ στις «εκλογές» της 19ης Απριλίου.
Σε δήλωση του ο ηγέτης του κόμματος Ντερβίς Ερογλου ανέφερε ότι η ασφάλεια των Τ/κ είναι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, σε ομιλία του ο ηγέτης του κόμματος Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι επιθυμεί μια έντιμη λύση στο κυπριακό διαμηνύοντας στην διεθνή κοινότητα και στους Ε/κ, όπως είπε, ότι είναι υπέρ της διαδικασίας των συνομιλιών και υποστηρίζει την ειρήνη.
Απαντώντας στη δήλωση του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη ο κ. Ερογλου ισχυρίστηκε ότι αν και οι Τ/κ είναι «λαός» οι Ε/κ δεν θέλουν να τους βλέπουν ως τέτοιο. Για δε την αναφορά ότι οι εγγυήσεις δεν συνάδουν με την ΕΕ είπε ότι αυτές ήταν αποτέλεσμα διεθνών συμφωνιών .
Κατά τον Ντερβίς Ερογλου η ασφάλεια των Τ/κ είναι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
iKypros

Read more...

Η Τουρκία ανήκει ακόμα στο ΝΑΤΟ;


Dr. Daniel Pipes
(Διευθυντής του Φόρουμ της Μέσης Ανατολής (Middle East Forum)
Σημ: Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στις 6 Απριλίου 2009 από το “Δελτίο της Φιλαδέλφεια” (Philadelphia Bulletin)
Στην 60η επέτειο από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, η Βόρειο-Ατλαντική Συμμαχία βρίσκει τον εαυτό της να αντιμετωπίζει ένα τελείως καινοφανές πρόβλημα-αυτό του ριζοσπαστικού Ισλάμ όπως αντιπροσωπεύεται από την Τουρκία μέσα στις ίδιες τις τάξεις της Συμμαχίας.
Η Άγκυρα έγινε μέλος του ΝΑΤΟ το 1951 και αμέσως μετά οι Τουρκικές δυνάμεις πολέμησαν γενναία με τους συμμάχους στην Κορέα. Οι Τούρκοι κράτησαν μια σκληρή στάση έναντι της Σοβιετικής Ένωσης για δεκαετίες. Μετά τις Η.Π.Α, η Τουρκία διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό στρατευμάτων μέσα στους κόλπους της Συμμαχίας.

Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η αποστολή του ΝΑΤΟ άλλαξε και μερικοί είδαν τον Ισλαμισμό ως το νέο στρατηγικό εχθρό. Από το 1995 κιόλας ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Βίλι Κλάες (Willy Claes) συνέκρινε τον Ισλαμισμό με τον ιστορικό εχθρό : “ Ο Φονταμενταλισμός είναι τουλάχιστο το ίδιο επικίνδυνος όσο ήταν ο κομμουνισμός”. Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πρόσθεσε “ το στρατευμένο Ισλάμ αναδύθηκε ίσως σαν η σοβαρότερη απειλή για το ΝΑΤΟ και τη Δυτική Ασφάλεια.”
Πράγματι το ΝΑΤΟ για πρώτη φορά επικαλέστηκε το άρθρο 5 του Καταστατικού του Χάρτη καλώντας σε “συλλογική αυτοάμυνα” και κήρυξε τον πόλεμο εναντίον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 2001, απαντώντας στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οι οποίες εξαπολύθηκαν από αυτή τη χώρα.
Πιο πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ (Jose Maria Aznar) υποστήριξε ότι “η Ισλαμιστική τρομοκρατία είναι μια νέα κοινή απειλή παγκόσμιας φύσεως η οποία θέτει την ίδια την ύπαρξη των κρατών μελών του ΝΑΤΟ σε κίνδυνο.” και συνηγορεί στο ότι η Συμμαχία πρέπει να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της “Ισλαμιστικής Τζιχάντ και της διασποράς των πυρηνικών όπλων” Καλεί να “ μπει στο επίκεντρο της στρατηγικής της Συμμαχίας ο πόλεμος κατά της Ισλαμιστικής Τζιχάντ.”
Ο Κλάες και ο Αθνάρ έχουν δίκιο, αλλά το όραμά τους βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο γιατί οι Ισλαμιστές έχουν διεισδύσει στην Συμμαχία των 28 κρατών, όπως δραματικά καταδείχτηκε τις προηγούμενες ημέρες.
Καθώς η θητεία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ (Jaap de Hoop Scheffer) ολοκληρώνεται τον προσεχή Ιούλιο, αναδεικνύεται μια συναίνεση γύρω από το πρόσωπο του Δανού πρωθυπουργού Αντερς Φογκ Ράσμουσσεν (Anders Fogh Rasmussen) 56 ετών ως διαδόχου του. Αλλά ο Φογκ Ράσμουσσεν ήταν πρωθυπουργός στις αρχές του 2006 όταν η κρίση με τα σκίτσα του Μωάμεθ ξέσπασε και επέμεινε ότι σαν πρωθυπουργός δεν είχε καμιά αρμοδιότητα να πει σε μια ιδιωτική εφημερίδα τι να μην δημοσιεύσει. Η θέση του αυτή επικρίθηκε από τους Μουσουλμάνους συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) ο οποίος “πληροφόρησε” τον Φογκ Ράσμουσσεν εκείνη την περίοδο ότι “οι ελευθερίες έχουν όρια και ότι είναι ιερό πρέπει να είναι σεβαστό.”
Όταν ο Φογκ Ράσμουσσεν αναδείχθηκε ως υποψήφιος για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν συνέχισε με τη μνησικακία του λέγοντας ότι η κυβέρνησή του βλέπει “αρνητικά” αυτή την υποψηφιότητα γιατί, εξήγησε ο Ερντογάν, “ του ζήτησα να συναντήσει τους Ισλαμιστές ηγέτες της χώρας του και να τους εξηγήσει τι συμβαίνει και εκείνος απέφυγε να το κάνει. Έτσι πως μπορώ να περιμένω από αυτόν να συνεισφέρει στην ειρήνη;”
Ο Φογκ Ράσμουσσεν επιλέχθηκε τελικά ως συναινετικός υποψήφιος, αλλά με ένα υψηλό τίμημα. Ο Δανός κέρδισε τη δουλειά μόνον ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ (Abdullah Gul) οι οποίες φιλοξενήθηκαν από τον Μπάρακ Ομπάμα (Barack Obama). Ο Φογκ Ράσμουσσεν υποσχέθηκε να διορίσει τουλάχιστον δύο Τούρκους και να διασκεδάσει δημόσια την ανησυχία των Μουσουλμάνων σχετικά με την θέση του για τα σκίτσα του Μωάμεθ. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο Ομπάμα “μας έδωσε εγγυήσεις” αναφορικά με τις Τουρκικές επιφυλάξεις για τον Φογκ Ράσμουσσεν.
Τα “τσέρκια” που ο Φογκ Ράσμουσσεν έπρεπε να πηδήξει ανάμεσα για να κερδίσει την υποστήριξη της Άγκυρας μπορούν να “συναχθούν” από τα δουλοπρεπή σχόλια που έκανε αμέσως μετά τον διορισμό του : “ Σαν Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιήσω μια πολύ καθαρή προσέγγιση με τον Μουσουλμανικό κόσμο για να εξασφαλίσω τη συνεργασία και να εντείνω το διάλογο μαζί του. Θεωρώ την Τουρκία έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο και στρατηγικό εταίρο και θα συνεργαστώ μαζί της στην προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τον Μουσουλμανικό κόσμο.”
Φαίνεται ότι είμαστε μάρτυρες της ανάδυσης όχι ενός ρωμαλέου ΝΑΤΟ το οποίο να ακολουθεί το πρότυπο των Κλάες-Αθνάρ, ενός ΝΑΤΟ που ηγείται του αγώνα κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ, αλλά ενός οργανισμού που χωλαίνει εκ των έσω, ανίκανου να αντιμετωπίσει την κύρια στρατηγική απειλή από φόβο μήπως προσβάλλει μια χώρα μέλος του.
Ούτε είναι ο Ισλαμισμός το μοναδικό πρόβλημα με την Τουρκία. Σε αυτό που εξελίσσεται σε Μεσανατολικό Ψυχρό Πόλεμο με την Τεχεράνη να ηγείται του ενός στρατοπέδου και του Ριάντ του άλλου, η Άγκυρα έχει επανειλημμένως ταχθεί με το πρώτο- προσκαλώντας τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ (Mahmoud Ahmadinejad), συνηγορώντας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αναπτύσσοντας ένα Ιρανικό πετρελαϊκό πεδίο, μεταφέροντας Ιρανικά όπλα στη Χέτζμπολλαχ, ανοικτά υποστηρίζοντας τη Χαμάς, κακόβουλα καταδικάζοντας το Ισραήλ και στρέφοντας την Τουρκική κοινή γνώμη κατά των Η.Π.Α.
Παρατηρώντας αυτές τις αλλαγές, η αρθογράφος της Τζερούσαλεμ Πόστ (The Jerusalem Post) Κάρολιν Γκλίκ (Caroline Glick) προτρέπει την Ουάσιγκτον “ να προτείνει την ιδέα να απομακρυνθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ.” Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά προτού η Άγκυρα καταστήσει το ΝΑΤΟ χωρίς δόντια, αντικειμενικοί παρατηρητές θα πρέπει προσεκτικά να σκεφθούν το παραπάνω επιχείρημα.
Copyright: Philadelphia Bulletin (6 April 2009)
Πηγή: RIEAS

Read more...

«Δίκαιη παραδοχή των γεγονότων» για τους Αρμένιους ζητά ο Ομπάμα


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τη σφαγή των Αρμενίων το 1915.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε σήμερα τη «δίκαιη παραδοχή των γεγονότων» όσον αφορά τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας απέφυγε ωστόσο να τη χαρακτηρίσει «γενοκτονία», μολονότι είχε χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, το 2008.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε την ετήσια προεδρική δήλωσή του για την 94η επέτειο από την έναρξη των διωγμών σημειώνοντας ότι οι απόψεις του από την εποχή της προεκλογικής εκστρατείας του δεν έχουν αλλάξει. «Έχω κατ' επανάληψη αναφέρει την άποψή μου για το τι συνέβη το 1915 και η άποψή μου δεν έχει αλλάξει. Στόχος μου παραμένει η επίτευξη της πλήρους, ειλικρινούς και δίκαιης παραδοχής των γεγονότων», τονίζει.

Ο Ομπάμα πιέζεται από την αρμενική κοινότητα των ΗΠΑ να τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει προεκλογικά και να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τα γεγονότα του 1915. Ωστόσο η Τουρκία αντιδρά έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έχει προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Γκιούλ: Να ολοκληρωθεί ο αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει Κασπία με Αυστρία


Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ επανέλαβε την Παρασκευή από την Σόφια τη βούληση της χώρας του να ολοκληρώσει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Κασπία με την Αυστρία μέσω της Τουρκίας για να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
"Η Τουρκία δείχνει την βούληση και την αποφασιστικότητά της στο υψηλότερο επίπεδο" για να καταλήξει στην ολοκλήρωση της διακυβερνητικής συμφωνίας για το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο που υποστηρίζεται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής για το φυσικό αέριο στην βουλγαρική πρωτεύουσα.

Η Άγκυρα τον Ιανουάριο είχε απειλήσει να μπλοκάρει το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίπου λόγω της έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος Γκιούλ υπενθύμισε έτσι ότι κατά την τελευταία τους σύνοδο κορυφής αρχές Φεβρουαρίου στην Βουδαπέστη, οι ευρωπαϊκές χώρες που ενδιαφέρονται για το Ναμπούκο είχαν δηλώσει αποφασισμένες να φέρουν σε πέρας το σχέδιο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009.

"Ελπίζουμε ειλικρινά να μπορέσουμε να την ολοκληρώσουμε", μέσα την διορία, τόνισε ο Γκιούλ.

Πηγή: www.athina984.gr

Read more...

Το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να το αξιοποιήσει η Κυπριακή Δημοκρατία


Το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιστροφή της Αμμοχώστου και το θέμα της επιστροφή της πόλης είναι στρατηγικό χαρτί για το Κυπριακό το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αξιοποιήσει δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης του Ευαγόρα Αλέξης Γαλανός.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου το πρωί ο κ. Γαλανός ανέφερε πως εάν το Κυπριακό δεν κατέληξε θέμα για εσωτερική κατανάλωση και αν θέλουμε να προχωρήσει , τότε ο βασικός ρυθμιστής του Κυπριακού είναι η Τουρκία, προσθέτοντας πως εάν δεν εφαρμοστούν πιέσεις για αναλάβει τις διεθνείς της υποχρεώσεις τότε θα συνεχίσουμε να μιλούμε για πολλά χρόνια για ένα Κυπριακό, άλυτο.
«Θεωρούμε ότι το θέμα της Αμμοχώστου δεν μόνο είναι θέμα επιστροφής των προσφύγων κατοίκων στην πόλη τους, που θα πάρει πάρα πολλά χρόνια μέχρι να ξανασταθεί η πόλη μας, αλλά και ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την ουσία του Κυπριακού», είπε πρόσθετα ο κ. Γαλανός.

Ακολούθως αφού ανέφερε πως σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε να θέσει το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου και την εφαρμογή του ψηφίσματος 550 του ΣΑ στο ΓΓ του ΟΗΕ και τα κράτη – μέλη της ΕΕ, είπε πως «απορούμε γιατί δεν έχει αξιοποιηθεί και δεν αξιοποιείται το ψήφισμα 550 καθώς είναι το μόνο ψήφισμα του ΣΑ που αναφέρεται σε τουρκικά στρατεύματα κατοχής και η ουσία δεν έγκειται στο ότι αναφέρεται στην Αμμόχωστο, αφού θα μπορούσε να αφορά την οποιαδήποτε άλλη περιοχή της κατεχόμενης Κύπρου».

Ο κ. Γαλανός είπε ακόμα πως «το ψήφισμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς θα αποτελούσε μοχλό μεγαλύτερης πίεσης την παρούσα περίοδο, που η Τουρκία το παραβιάζει ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου προσθέτοντας πως «θα είναι καλό να γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους η Κυβέρνηση δεν αξιοποιεί το ψήφισμα».

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου ανακοίνωσε τη διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας για την ευρωπαϊκή πόλη φάντασμα «A European Ghost Town” από το Δήμο Αμμοχώστου σε συνεργασία με τους Ευρωβουλευτές Παναγιώτη Δημητρίου, Lidia Joanna Geringer de Oedeberg και sir Robert Atkins από τις 27 μέχρι τις 30 Απριλίου στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλες.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Miguel Angel Martinez στις 28 Απριλίου στις 18.30.

Read more...

Τουρκία-Αρμενία: Νικητής... η Μόσχα


Ένα πρωτοφανές διπλωματικό ντόμινο κορυφώνεται αυτές τις μέρες με την ανακοίνωση Τουρκίας-Αρμενίας ότι συμφώνησαν σε οδικό χάρτη για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων τους. Την κίνηση είχε προαναγγείλει η επίσκεψη του Γκιουλ στο Έρεβαν και η δημοσιοποίησή της γίνεται μια μέρα πριν από τη σημερινή επέτειο της Σφαγής των Αρμενίων το 1915 από το οθωμανικό καθεστώς, με συνέπεια να διευκολύνεται ο Ομπάμα να μη χρησιμοποιήσει τον όρο Γενοκτονία και παρά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις να εξασφαλίσει ότι το Κογκρέσο δεν θα υιοθετήσει, προς το παρόν, καταδικαστικό για την Τουρκία ψήφισμα.

Η πρώτη όψη των εξελίξεων είναι ότι η κυβέρνηση Ερντογάν αποφεύγει μια διπλή αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ αλλά και με την Ε.Ε., σε μια κρίσιμη για την ευρωπαϊκή της προοπτική χρονιά.Η δεύτερη, και η πιο ουσιαστική όψη, είναι οι ραγδαίες ανακατατάξεις στον Καύκασο, που έχουν ήδη δρομολογηθεί
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ που είχε θέσει ως όρο για την αποκατάσταση των σχέσεων της ομόγλωσσης και ομοεθνούς Τουρκίας με την Αρμενία τον τερματισμό της αρμενικής κατοχής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ όχι μόνον δεν ήταν «παρών» στον Διάλογο των Πολιτισμών στην Κωνσταντινούπολη στο πλευρό των Ερντογάν-Ομπάμα, αλλά διάλεξε να επισκεφθεί τη Μόσχα και να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο είτε αγοράς είτε διέλευσης μέσω Ρωσίας των ενεργειακών αποθεμάτων -Φυσικό Αέριο και Πετρέλαιο- της χώρας του.

Ετσι η εξομάλυνση με την Αρμενία που επέβαλε το αρμενικό λόμπι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δημιουργεί δυναμική προσέγγισης Μόσχας-Μπακού:

Η Μόσχα προσφέρεται εδώ και τώρα να αγοράσει σε διεθνείς τιμές το φυσικό αέριο και πετρέλαιο του Αζερμπαϊτζάν.

Η Ρωσία προβάλλει πλέον ως ο μόνος παράγων που μπορεί πλέον να πιέσει την Αρμενία σε συμβιβαστική λύση για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τα πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες της Μόσχας να επιβάλει έναν ρεαλιστικό συμβιβασμό στη διένεξη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν είναι πραγματικά: Να υπάρξει μια φόρμουλα τυπικής αποκατάστασης της κυριαρχίας και ακεραιότητας του Μπακού στην περιοχή, χωρίς ταυτόχρονα ο αρμενικός πληθυσμός να χάσει την αυτοκυβέρνηση, την ασφάλειά του και στην ουσία το Στάτους Κβο που διαμορφώθηκε μετά την αρμενική στρατιωτική νίκη το 1993.

Το κλειδί δεν είναι άλλο από την εγκατάσταση στην περιοχή Ρωσικής Στρατιωτικής Δύναμης: Στη σκιά της μπορεί να αποκατασταθεί η Ψιλή Κυριότητα του Αζερμπαϊτζάν και να μη θιχθεί στο πλαίσιο μιας Διευρυμένης Αυτονομίας-Ντε Φάκτο Απόσχισης η χειραφέτηση του αρμενικού πληθυσμού.

Η κίνηση των Ερντογάν-Γκιουλ για εξομάλυνση, για την Αρμενία είναι ένας οδυνηρός μεν, αλλά αναπόφευκτος ρεαλιστικός συμβιβασμός: Η νεφελώδης αδελφότητα με τους τουρκόφωνους Αζέρους είχε ως αντίτιμο την επιτυχή ανάδειξη της ανάγκης αναγνώρισης των Σφαγών του 1915 ως Γενοκτονίας από την αρμενική πλευρά, μιας βαριάς υποθήκης τόσο στη συνεργασία με τις ΗΠΑ όσο και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Τούτων λεχθέντων η πορεία για την εξομάλυνση των σχέσεων Έρεβαν-Αγκυρας θα είναι δύσκολη: Η αναγνώριση της Γενοκτονίας για την Αρμενία και η άρνησή της από την Μεταοθωμανική Τουρκία είναι θέμα που αγγίζει τις σύγχρονες εθνικές ταυτότητες των δύο πλευρών.

Read more...

«Κατηγορώ» για Τουρκία


Στην ετήσια έκθεση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για την ένταση της λαθρομετανάστευσης

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ
Δριμύ «κατηγορώ» της ελληνικής κυβέρνησης για την ένταση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης απευθύνεται στην Τουρκία, μέσω της ετήσιας έκθεσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Η έκθεση καταλογίζει σοβαρές ευθύνες στη γειτονική χώρα, η οποία όχι μόνο δεν εφαρμόζει το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής που έχει συνυπογράψει από το 2001, παραλαμβάνοντας μέσα σε οκτώ χρόνια μόλις 2.182 παράνομους μετανάστες σε σύνολο 57.428, αλλά οι τουρκικές Αρχές απαιτούν από 71 έως και 400 ευρώ για κάθε αλλοδαπό που παραλαμβάνουν.
Αποτέλεσμα, οι παράνομοι μετανάστες που καταγράφτηκαν να εισέρχονται στα θαλάσσια σύνορα να έχουν αυξηθεί το 2008 κατά 75,4% σε σχέση με το 2007.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών προς τον πρόεδρο της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστή Παπαϊωάννου, ενώ σε επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου τονίζεται ότι η Τουρκία, με την οποία έχει συναφθεί το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής από το 2001, «δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα».
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι από τον Απρίλιο του 2002 μέχρι τον Ιανουάριο του 2009 υποβλήθηκαν στην Τουρκία 3.971 αιτήματα επανεισδοχής που αφορούσαν συνολικά 57.428 αλλοδαπούς. Από αυτούς, η Τουρκία δέχτηκε να παραλάβει μόνον 7.442 κι, ακόμα χειρότερα, στην πράξη παραδόθηκαν μόνον 2.182 παράνομοι μετανάστες.
Το γεγονός αυτό, που αποτελεί σοβαρή δυσλειτουργία της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, οφείλεται κυρίως στις καθυστερημένες, και εκτός των προβλεπόμενων στο πρωτόκολλο προθεσμιών απαντήσεις της τουρκικής πλευράς.
Οι απαντήσεις των τουρκικών Αρχών, παρά την ύπαρξη συντριπτικών στοιχείων (συλλήψεις Τούρκων διακινητών, θεωρήσεις διαβατηρίων, τουρκικά χρήματα και εισιτηρια αστικών συγκοινωνιών, φωτογραφίες παράνομων μεταναστών σε τουρκικές τοποθεσίες) είναι συνήθως αρνητικές και συχνά καθυστερημένες.
Οι τουρκικες Αρχές, αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, απαιτούν καταβολή 71 ευρώ για κάθε αλλοδαπό που παραλαμβάνουν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ζητήσει εντελώς αυθαίρετα την καταβολή 400 ευρώ, ή και περισσοτέρων, προκειμένου να παραλάβουν τους παράνομους μετανάστες και να τους μεταγάγουν στη χώρα καταγωγής τους.
Ταυτόχρονα εγείρουν άλλου τύπου δυσκολίες, όπως δεν αναγνωρίζουν ως σημείο παράδοσης τον λιμένα της Σμύρνης, παρά το ότι αναφέρεται ρητά στο Πρωτόκολλο. Επιμένουν ως σημείο παράδοσης να χρησιμοποιούν το συνοριακό σημείο των Κήπων του Εβρου, παρά το γεγονός ότι ο λιμένας της Σμύρνης θα εξυπηρετούσε τις υπηρεσίες μας στα νησιά του Αιγαίου, οι οποίες είναι αναγκασμένες να μεταφέρουν τους μετανάστες στον Εβρο, διαδρομή και διαδικασία που οπωσδήποτε δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά τους, πέρα από την αύξηση του κόστους που συνεπάγεται.
Η οργανωμένη διακίνηση των παράνομων μεταναστών, επισημαίνει επίσης η έκθεση, πραγματοποιείται με διάφορους τρόπους και χρησιμοποιεί συγκεκριμένα «μονοπάτια» λαθραίας εισόδου. Αυτά, έτσι όπως καταγράφονται στην έκθεση, είναι:
- Ελληνοαλβανικά σύνορα: η συντριπτική πλειονότητα των παράνομων μεταναστών είναι υπήκοοι Αλβανίας.
- Ελληνοσκοπιανά σύνορα: εισέρχονται κυρίως υπήκοοι FYROM, πρώην Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, υπήκοοι Αλβανίας και μικρός αριθμός Ασιατών.
- Ελληνοβουλγαρικά σύνορα: Μετά την 1/1/2007 (ημερομηνία ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση) εισέρχονται παράνομα υπήκοοι χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, Ασίας και Αφρικής, μέσω της Τουρκίας, στη Βουλγαρία και στη συνέχεια με τη βοήθεια οργανωμένων κυκλωμάτων στη χώρα μας.
Οι μετανάστες εισέρχονται στη χώρα μας χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα ή αλλα στοιχεία που να πιστοποιούν την ταυτότητά τους, ενώ οι περισσότερες προξενικές Αρχές δεν ανταποκρίνονται εγκαίρως ή δεν προβαίνουν καθόλου στην έκδοση αυτών των εγγράφων για τους υπό απέλαση υπηκόους τους (Πακιστάν, Ινδία, Ιράκ), ενώ άλλες απαιτούν την καταβολή χρηματικού ποσού (Γεωργία, Αρμενία, Μολδαβία) για την έκδοσή τους. *
ENET

Read more...

Αζερμπαϊτζάν: Προειδοποίηση σε Τουρκία και Αρμενία


Το Αζερμπαϊτζάν προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία και την Αρμενία ότι θα πρέπει να εξομαλύνουν τις σχέσεις του, μόνο στην πε΄ριπτωση που οι αρμενικές στρατιωτικές δυνάμεις αποσυρθούν ταυτοχρόνως από τον αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που βρίσκεται εντός του αζερικού εδάφους.
Η Τουρκία και η Αρμενία ανακοίνωσαν χθες τη νύκτα ότι συμφώνησαν ως προς ένα πλαίσιο εξομάλυνσης των σχέσεών τους, για πρώτη φορά από το 1993, οπότε η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία.

Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα με την Αρμενία σε μια κίνηση συμπαράστασης προς το Αζερμπαϊτζάν, αφού οι αρμενικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ έπειτα από τον αιματηρό πόλεμο που ακολούθησε τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.
Το Αζερμπαϊτζάν, τροφοδότης της Δύσης σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ανησυχεί τώρα μήπως χάσει τον μοχλό πίεσης προς την Αρμενία , εάν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορα και αποκαταστήσει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις.
Από τη στιγμή που η Αρμενία είναι μια περίκλειστη χώρα και τα σύνορά της με το Αζερμπαϊτζάν παραμένουν κλειστά, τα τουρκο-αρμενικά σύνορα αποτελούν κλειδί για τους εμπορικούς δρόμους προς τη Δύση.
"Αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα κάθε χώρας να ορίζει τις σχέσεις της άλλες χώρες. Ωστόσο, το Αζερμπαϊτζάν θεωρεί ότι η εξομάλυνση των τουρκο-αρμενικών σχέσεων πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με την αποχώρηση των αρμενικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αζερικού υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με την ιστοσελίδα Day.az.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Agerpres, ΝΑΥΤΕMΠΟΡΙΚΗ

Read more...

Τουρκία: Αποκατάσταση των σχέσεων με Αρμενία


Σε συμφωνία για την αποκατάσταση των διμερών τους σχέσεων κατέληξαν η Τουρκία και η Αρμενία, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.Σύμφωνα με το υπουργείο, "διεξάγονται εντατικές διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και για την ανάπτυξή τους στο πνεύμα καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού καθώς επίσης για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή".

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν οδηγήσει σε ουσιαστική πρόοδο και αμοιβαία κατανόηση». Οι δυο πλευρές διεξάγουν υψηλού επιπέδου συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Ελβετίαςγια να αποκαταστήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις έπειτα από το κλείσιμο των συνόρων το 1993.
Oι δυο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία το 1993 μετά την εισβολή της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων των δυο χωρών.
ΠΗΓΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Συνελήφθη Τούρκος αντισυνταγματάρχης που είχε αποβιβαστεί στα Ίμια το 1996


Ο αντισυνταγματάρχης υποβρυχίων καταστροφών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, Ercan K. συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές ασφαλείας, μετά από έρευνα που έγινε σε οικόπεδο που ανήκει στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα İstek, του πρώην δήμαρχου της Κωνσταντινούπολης Bedrettin Dalan, στο οποίο οικόπεδο βρέθηκαν θαμένα όπλα και πυρομαχικά που ανήκαν στην οργάνωση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.

Μαζί με τον "ήρωα" των Ιμίων αντισυνταγματάρχη Ercan K., συνελήφθησαν άλλοι τρεις εν ενεργεία αξιωματικοί καθώς και δυο απόστρατοι. Από τους τέσσερις εν ενεργεία συλληφθέντες, οι δυο είναι αντισυνταγματάρχες και οι δυο ταγματάρχες, όλοι της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών (SAT) του πολεμικού ναυτικού. Άλλοι δυο αξιωματικοί καταζητούνται.
Κατά τις εκσκαφές που έγιναν στη θέση Poyrazköy Keçilik, του δήμου Μπεϊκόζ (Beykoz), στην ανατολική πελυρά της Κωνστατινούπολης, βρέθηκαν θαμένα 10 αντιαρματικοί εκτοξευτές LAW, 10 χειροβομβίδες, 10 ελαφρές αντιαρματικές νάρκες, 250 γραμμάρια εκρηκτικά C-4, 550 φυσίγγια, 30 καπνογόνες χειροβομβίδες, 10 μασούρια δυναμίτιδας, 14 φωτοβολίδες, 3 βόμβες επίδειξης και μια βόμβα αερίου.
ΠΗΓΗ: ΜΙΛΛΙΥΕΤ

Read more...

Τουρκία: Περιμένοντας τον στρατηγό...


Πύρρειος νίκη στις δημοτικές εκλογές και ήττα στα Κατεχόμενα στην Κύπρο: Μέσα σε λίγες εβδομάδες ο Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ υπέστησαν τις πρώτες πολιτικές ήττες από την εποχή της πρώτης εκλογικής τους νίκης τον Νοέμβριο του 2002.

Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις δεν είναι συγκρίσιμες:

- Στις δημοτικές εκλογές το εκλογικό σώμα έκρινε τον πρωθυπουργό με κριτήρια διαχείρισης της εξουσίας καθώς δεν υπήρξε μετωπική σύγκρουση με την προώθηση Νέου Συντάγματος. Το «ξήλωμα» της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενέκον και ο πόλεμος με το συγκρότημα Τύπου Ντογάν δεν λειτουργούν πολυσυλλεκτικά και συσπειρωτικά υπέρ του Ερντογάν όπως είχε γίνει με το Βέτο των στρατηγών στην εκλογή Γκιούλ στην Προεδρία το 2007 αλλά και με την προσπάθεια δικαστικού πραξικοπήματος το 2008 όταν ζητήθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να διαλύσει το κυβερνών κόμμα και να θέσει εκτός πολιτικής νομιμότητας την ηγεσία του.

- Στις εκλογές στα Κατεχόμενα η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Εκεί ο ρόλος των μηχανισμών και παραμηχανισμών των Ενόπλων Δυνάμεων λειτουργεί ακόμη πιο ανεξέλεγκτα από ό,τι στην Τουρκία. Προσεκτικά και μεθοδικά πριμοδοτήθηκε ο Ερόγλου με τη νίκη του να λειτουργεί ως απάντηση και προειδοποίηση στην προσπάθεια Ερντογάν να αξιοποιήσει την υπόθεση Εργκενέκον για να σπάσει τα στεγανά της εξουσίας του Κεμαλικού Κατεστημένου.

Η σχετική αποδυνάμωση του Ερντογάν -παρά τις επιτυχίες του στην Εξωτερική Πολιτική- μπορεί να οδηγήσει σε συνολική αντεπίθεση των αντιπάλων του;

Για να απαντηθεί το ερώτημα πρέπει να τεθεί με όρους που να αντιστοιχούν με την πολιτική πραγματικότητα του ανατολικού μας γείτονα: Οταν μιλάμε για αντεπίθεση δεν μπορούμε να αναφερόμαστε στην αναξιόπιστη και προβληματική αντιπολίτευση του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Μπαϊκάλ αλλά στη στάση της στρατιωτικής ηγεσίας.

Θα επιχειρήσει να διαμορφώσει περιοριστικό πλαίσιο ώστε ο Ερντογάν να περιοριστεί στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης και να εισπράξει την προβλεπόμενη ραγδαία φθορά;

Στις 14 Απριλίου ο Μπασμπούκ σε ομιλία του στη Διοίκηση Στρατιωτικών Ακαδημιών επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του Κεμαλικού κατεστημένου για τις σχέσεις στρατού - πολιτικής, για το Κουρδικό, για τον Εθνικισμό καθώς και για τη θέση της θρησκείας στην κοινωνία. Δεν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και περιορίστηκε να ανακοινώσει συνέντευξη Τύπου για τις 29 Απριλίου. Ολοι στην Τουρκία περιμένουν τη συνέντευξη του στρατηγού την οποία ανήγγειλε προφανώς για να παρέμβει στις πολιτικές ισορροπίες:

- Θα θελήσει να ανακόψει την πρόοδο των ερευνών για την παρακρατική οργάνωση Εργκενέκον;

- Θα παρέμβει στην πολιτική ζωή επισείοντας τον κίνδυνο του κουρδικού εθνικισμού και του ισλαμικού φανατισμού ζητώντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης;

- Θα κάνει αναφορές στο Κυπριακό που θα ενθαρρύνουν τον Ερόγλου και θα περιορίζουν ασφυκτικά την προσπάθεια του Ερντογάν να διαμηνύσει προς την Ε.Ε πριν από την Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου ότι συνεχίζει να θέλει λύση;

Ενα είναι βέβαιο: Εξίμισι χρόνια μετά την πρώτη τους νίκη το 2002 ο Ερντογάν και το ΑΚΡ εξακολουθούν να έχουν απέναντί τους μια στεγανή και ανεξέλεγκτη στρατιωτική ηγεσία με την οποία απλώς διαπραγματεύονται -ανάλογα με τους πολιτικούς συσχετισμούς- ευμενείς η δυσμενείς όρους συγκατοίκησης.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Read more...

Ατόπημα του Τούρκου υποπροξένου Οσκάν Ντουμάν


«Για Τούρκους της Δυτ. Θράκης που απέκτησαν τον σύλλογό τους» έκανε αναφορά Ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν προσφώνησε ως «σοφολογιότατο μουφτή» τον ψευτομουφτή Κομοτηνής, που παρίστατο χθες στα εγκαίνια του νεοσύστατου πολιτιστικού συλλόγου Σαπών
Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση θα παρέχει την στήριξη στον σύλλογό σας όπως κάνει και με άλλους συλλόγους ανέφερε η αντινομάρχης Σιμπέλ Μουσταφάογλου
Οι Σάπες στην εποχή του Εβλιγιά Τσελεπή παρουσιάστηκαν από έντυπο που μοιράστηκε σε ελληνικά και τουρκικά…


Αλήθεια τί έχουμε, συγκυριαρχία; Από πότε οι φιλοξενούμενες προξενικές αρχές έχουν ρόλο, προηγούνται στο πρωτόκολλο των επίσημων ελληνικών αρχών, κόβουν κορδέλες εγκαινίων και λειτουργούν σα να βρίσκονται στο έδαφος της χώρας που εκπροσωπούν;
Μια ακόμη επαναλαμβανόμενη πρόκληση από αυτές που καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες να συμβαίνουν με την ανοχή των ελληνικών αρχών ζήσαμε χθες στα εγκαίνια του μειονοτικού πολιτιστικού λαογραφικού συλλόγου Σαπών που έγιναν παρουσία πολύ κόσμου, εκπροσώπων από τους επιστήμονες της μειονότητας και με τη θέληση όλων μέσα από τον πολιτισμό να υπάρξουν πολλές προσεγγίσεις για μια ποιότητα ζωής και πνευματική ανέλιξη. Πώς όμως θα συμβούν όλα αυτά όταν στο πίσω μέρος των μυαλών κάποιων αλλά και των διοργανωτών είναι να ξεκινούν την έναρξη της λειτουργίας συλλόγων δίνοντας το βήμα κι εξασφαλίζοντας παρουσίες ανθρώπων που πυροδοτούν κάθε άλλο την συνύπαρξη, που εκμεταλλευόμενοι το μικρόφωνο ασκούν προπαγάνδα ή απευθύνονται στο κοινό, θα να είναι υπήκοοί τους κι όχι πνευματικές μονάδες;
Τα εγκαίνια του πολιτιστικού συλλόγου μειονότητας των Σαπών είχαν αυτά τα στοιχεία. Ο πρόεδρος Χαφούζ Αλή Ερτζάν και το νέο διοικητικό συμβούλιο είχαν σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια τα της τελετής. Από τα κείμενα για τις Σάπες στα ελληνικά και τουρκικά που είχαν αναφορές μόνο στον Εβλιγιά Τσελεμπή τον γνωστό περιηγητή και με μηδενικές αναφορές στο σημερινό γίγνεσθαι του δήμου, αφού οι αναφορές περιοριζόταν στο …Ασάρ, στο Κιουλ Μπααλάρ, στο Σαρλάκ κι άλλα τοπωνύμια, τους χείμαρρους Σαπ Ντερέ και Μπουκλουτζά… Καμιά αναφορά στο σημερινό προφίλ του πολυπολιτισμικού δήμου, στη νεολαία, την λειτουργία της ΑΣΠΕΤΕ, την έδρα του δήμου με τους οικισμούς του, τον απίθανο ορεινό όγκο, τα Πετρωτά και την παραλιακή ζώνη, τα γραφικά χωριά, τα σπήλαια της Στρύμης και τόσα άλλα αξιοπρόσεκτα σημεία του Δήμου.
ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΑΝΕ ΑΝΑΦΟΡΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΣΥΣΤΑΣΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Ο πρόεδρος του συλλόγου καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ανέφερε:
«Απόψε εδώ στις Σάπες μετά από προσπάθειες κατορθώσαμε με την βοήθεια των συμπολιτών μας και με την βοήθεια των τοπικών αρχών να ιδρύσουμε επίσημα τον πολιτιστικό σύλλογο, γι’ αυτό η μέρα αυτή για μας είναι σημαντική και την χαρακτηρίζουμε σαν μία μέρα ιστορική για τον τόπο μας. Σαν σύλλογος έχουμε κύριο σκοπό την διαφύλαξη και την τήρηση των ηθών, εθίμων και των παραδόσεων που χαρακτηρίζουν την μειονότητα, την σύμπραξη φιλικών σχέσεων ανάμεσα στους συμπολίτες μας από όποια θρησκεία ή πολιτισμό και αν προέρχονται. Την ανάπτυξη του πνεύματος αλληλεγγύης και συναδέλφωσης μεταξύ των συμπολιτών, είμαστε ανοικτοί σε όλους για συνεργασία για την πραγματοποίηση των διαφόρων δραστηριοτήτων είτε αυτές είναι πολιτιστικές, είτε είναι αθλητικές ή ψυχαγωγικές. Και με αυτό τον τρόπο σκοπεύουμε να πάρουμε την θέση μας στην κοινωνία της πολυπολιτισμικότητας που χαρακτηρίζει την περιοχή μας, συνδράμοντας θετικά στα δρώμενα του τόπου μας. Σαν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ελπίζω αυτοί που μας τιμούν και μας αγαπάνε να συνδράμουν θετικά και ζητάμε την βοήθεια των τοπικών αρχών σε αυτή την δύσκολη προσπάθειά μας. Τέλος, θέλω εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου να εκφράσω ακόμη μία φορά τις ευχαριστίες στους αξιότιμους παρευρισκόμενους προσκεκλημένους». Μέλη μπορούν να εγγραφούν ως φίλοι και όσοι κατάγονται από τις Σάπες αλλά κι εκτός των Σαπών όπως μαθαίνουμε χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου κι εκλογής.
Εκ μέρους της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης η αντινομάρχης Σιμπέλ Μουσταφάογλου, εξέφρασε τη χαρά της που δημιουργούνται σύλλογοι σε όλο το νομό Ροδόπης που βοηθούν στην διατήρηση των ηθών, των εθίμων της μειονότητας. «Εμείς ως νομαρχία Ροδόπης όπως στηρίζαμε μέχρι τώρα αυτές τις προσπάθειες των συλλόγων θα συνεχίσουμε και από εδώ και πέρα να στηρίζουμε τους πολιτιστικούς συλλόγους. Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας και εμείς θα είμαστε πάντα στήριγμα και βοήθεια στην διοργάνωση των εκδηλώσεών σας όπως και στην λειτουργία του συλλόγου σας» ανέφερε χαρακτηριστικά .Τις ευχές του έδωσε και ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν δηλώνοντας υπέρμαχος των πρωτοβουλιών του.
ΟΣΚΑΝ ΝΤΟΥΜΑΝ υποπρόξενος: «…Ελπίζω αυτός ο σύλλογος των Σαπών να πάρει την θέση του ανάμεσα στους συλλόγους των Τούρκων της Δυτικής Θράκης»…
Σε άλλο κλίμα ήταν η ομιλία του υποπροξένου του γενικού προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή Οσκάν Ντομάν, που από την επίσημη μετάφραση που έγινε μέσα σε τρεις προτάσεις τα είπε όλα. Μίλησε για Τούρκους της Θράκης, έδωσε εθνικό χαρακτήρα στην μειονότητα μιλώντας για «τουρκική μειονότητα» και χαιρέτησε τον ψευτομουφτή ως «σοφολογιότατο μουφτή». Ειδικότερα ανέφερε:
«Σοφολογιότατε μουφτή Κομοτηνής, αξιότιμη κ. αντινομάρχη, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, αξιότιμε κ. βουλευτή, σας χαιρετώ όλους. Σήμερα βρισκόμαστε στα εγκαίνια ενός μειονοτικού συλλόγου στις Σάπες. Παρατηρούμε ότι η Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης βρίσκεται σε μία περίοδο που δημιουργεί συλλόγους και πιστεύω ότι ο μειονοτικός πολιτιστικός, λαογραφικός σύλλογος Σαπών θα συμβάλει στην διατήρηση των ηθών και εθίμων της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Θέλω να συγχαρώ τους ομογενείς μας που συνέβαλαν στην δημιουργία αυτού του συλλόγου και ελπίζω αυτός ο σύλλογος των Σαπών να πάρει την θέση του ανάμεσα στους συλλόγους των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».
Στα εγκαίνια παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Ροδόπης Πανάγος Γρηγορόπουλος, η νομαρχιακή σύμβουλος Μαρία Τρυφωνίδου, δημοτικοί σύμβουλοι των Σαπών και πρόεδροι των καταργημένων συλλόγων νεολαίας κλπ.
Μελαχροινή Μαρτίδου ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP