Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Δημοτικές εκλογές: Προβληματίζεται ο Ερντογάν απο το αποτέλεσμα


Το κόμμα του κ. Ερντογάν απώλεσε ψήφους κατά τις προχθεσινές δημοτικές εκλογές στην Τουρκία στις οποίες δεν έλειψαν οι αναταραχές. Οκτώ άτομα σκοτώθηκαν, τέσσερα έπαθαν καρδιακή προσβολή και περίπου 120 τραυματίσθηκαν.
Ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει πως θα πάρει το μήνυμα απο τις εκλογές αλλά το θέμα είναιποιό είναι το μήνυμα.
Ο ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός απέδωσε τη μείωση των ποσοστών του κόμματός του στην οικονομική κρίση και στη σύγκρουσή του με τα ΜΜΕ.
Το φιλοκουρδικό κόμμα DTP πήγε καλά στις εκλογές διατηρώντας το δήμο του Ντιγιάρμπακιρ, αυξάνοντας τις ψήφους του και προσθέτοντας άλλους δύο δύμους στη δύναμή του.
Στο Ντιγιάρμπακιρ το φιλοκουρδικό κόμμα σάρωσε σε ψήφους με δεύτερο το ΑΚΡ του κ. Ερντογάν.
Το φιλοκουρδικό DTP πήρε πάνω απο 65%, το ΑΚΡ του κ. Ερντογάν κοντά στο 31% και κατά άλλα κόμματα κάτω απο το 1%.

Το ΑΚΡ συγκριτικά με τις δημοτικές εκλογές του 2004, όπως επισημαίνει η Hürriyet, φαίνεται να έχει χάσει ψήφους, κατά 3%, και συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2007, κατά 8%.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα επίσημα από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, το ΑΚΡ εξασφάλισε το 39%, το CHP το 23,2% και το ΜΗΡ το 16,1%.
Το ΜΗΡ κατόρθωσε να πάρει από το ΑΚΡ τους Δήμους σε έξι Νομούς, και συγκεκριμένα το Μπαλίκεσιρ, τη Μάνισα [Μαγνησία], το Ούσακ, την Ισπάρτα, τα Άδανα και το Οσμανίγιε.
Εξάλλου, το CHP πήρε την Αττάλεια, το Τεκίρνταγ [Ραιδεστός], το Αϊντίν, την Κερασούντα και το Ζόνγκουλνταγ.
Το DTP φαίνεται να έχει πάρει το Βαν και το Σίιρτ, ξεπερνώντας σε αυτούς τους Νομούς το ΑΚΡ.
Το ΑΚΡ έμεινε κάτω από τον προβλεπόμενο από τον Π/Θ στόχο, αλλά πήρε από το CHP την Τραπεζούντα, από το ΜΗΡ τη Νίγδη, από το SP το Μάρντιν, από το DP το Έλαζιγ και από τους ανεξάρτητους το Ανταχάν.
Μετά τη γενικότερη μείωση των ψήφων του ΑΚΡ, δεν επικράτησε στο κόμμα κανένας ενθουσιασμός, ενώ επισημαίνεται σε όλες τις εφημερίδες η φράση, που χρησιμοποίησε ο Π/Θ Ερντογάν κατά την ομιλία του, ότι «θα παραδειγματιστούμε από το αποτέλεσμα». Σύμφωνα με τον Τούρκο Π/Θ, στη μείωση των ψήφων έπαιξαν ρόλο η οικονομική κρίση και ο αγώνας έναντι των ΜΜΕ. Ο ίδιος με παράπονο ανέφερε ότι η προσφορά υπηρεσιών σε πολλά σημεία δεν έλαβε το αντίκρισμα της.
Στο σύνολο του Τύπου επισημαίνεται ότι η πιο σωστή σφυγμομέτρηση ήταν αυτή της εταιρείας A&G του Αντίλ Γκιούρ, που είχε κάνει τις τελευταίες μέρες για λογαριασμό του CNN Türk.
Ακόμη, σημειώνεται ότι το Τούντζελι, όπου προεκλογικά είχαν προσφερθεί στους κατοίκους ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα, με συνέπεια να δημιουργηθεί μεγάλος θόρυβος, τελικά το πήρε το κουρδικό κόμμα DTP, με την υποψήφιά του δήμαρχο, Εντιμπέ Σαχίν.
Όσον αφορά τη Σεβάστεια, ο Τύπος γράφει ότι η πόλη αυτή τίμησε το συμπατριώτη της, θανόντα πριν από μερικές μέρες στο ατύχημα με το ελικόπτερο, τον αρχηγό του BBP, Μουχσίν Γιαζιτζίογλου. Το κόμμα του Γιαζιτζίογλου αύξησε τις ψήφους του στο νομό αυτό κατά 100%.
Σύμφωνα με τα χθεσινά αποτελέσματα, η Σμύρνη παραμένει στο CHP, αλλά από την άλλη, η Κων/πολη και η Άγκυρα, παραμένουν, με μείωση ψήφων, στο ΑΚΡ. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Δήμος του Πέρα στην Κων/πολη, ενώ δεν αναμενόταν, πέρασε από το ΑΚΡ στο CHP. Ο Γκιοκτσέκ, ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Άγκυρας κερδίζει εκλογές για 4η φορά. Στην Κων/πολη, ο προερχόμενος από το ΑΚΡ Τοπμπάς κερδίζει εκλογές για 2η φορά.
Στο μεταξύ, η πρώτη αντίδραση από τις ΗΠΑ προήλθε από το Βοηθό ΥΦΥΠΕΞ Μπράιζα, ο οποίος είπε ότι ο νικητής των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία είναι η Δημοκρατία. Ο Μπράιζα, μετά τις εκλογές, με γραπτή του ανακοίνωση, ανέφερε ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δίκαιες, προσθέτοντας τα εξής: «Βλέπουμε ότι η Δημοκρατία ενισχύθηκε. Το πολιτικό μέλλον της Τουρκίας καθορίστηκε με τη βούληση των εκλογέων».
Στον Τύπο, σημειώνεται ότι κατά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, σε επεισόδια που σημειώθηκαν σε διάφορους Νομούς, όπως στη Σανλιούρφα, στο Ντιγιάρμπακιρ, στο Βαν, στο Καρς και στην Καισάρεια, έχασαν τη ζωή τους οκτώ άτομα και άλλα τέσσερα πέθαναν από καρδιακή προσβολή. Στο μεταξύ, τραυματίστηκαν 121 άτομα.
Αντιδράσεις προκάλεσε, τέλος, το γεγονός ότι αργά χθες τη νύχτα, κατά τη διοχέτευση των εκλογικών αποτελεσμάτων από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο στο ηλεκτρονικό σύστημα, παρατηρήθηκε ότι το σύστημα έπεσε, και αυτό διήρκεσε αρκετή ώρα. Επίσης, έντονες συζητήσεις προκάλεσε το γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές της Άγκυρας, υπήρξε διακοπή ρεύματος. Από ορισμένους υποψήφιους αναφέρθηκε ότι έγινε απόπειρα φυγάδευσης ψήφων με τσουβάλια.
****
Η Akşam πρωτοσέλιδα με τίτλο «Η φθορά από την κάλπη» γράφει ότι η οικονομική κρίση δεν προσπέρασε την κάλπη.
Το ΑΚΡ στις δημοτικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν χθες, παρουσιάζει μια πτώση της τάξης περίπου των 8 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του 2007. Το κυβερνών κόμμα υπέστη απογοήτευση ακόμη και στις πόλεις εκείνες, όπως η Κωνσταντινούπολη, στις οποίες είχε μεγάλη εμπιστοσύνη.

Το CHP, το MHP και το DTP εξήλθαν ενισχυμένα
Η ίδια εφημερίδα με τίτλο «Στην Κωνσταντινούπολη με μικρή διαφορά ο Τοπμπάς» γράφει ότι στην Κωνσταντινούπολη, την οποία εδώ και 15 χρόνια έχει το ΑΚΡ, κατά την εκλογική αναμέτρηση ο Τοπμπάς συναγωνίστηκε στήθος με στήθος με τον υποψήφιο του CHP Κιλιτσντάρογλου. Το CHP παρουσίασε έκρηξη ψήφων.
Η ίδια εφημερίδα με υπότιτλο «Η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος ηλέκτρισε την ατμόσφαιρα» γράφει ότι το βράδυ των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα προκλήθηκε έκπληξη από τη συσκότιση. Στις δύο αυτές πόλεις, όπου οι υποψήφιοι Δήμαρχοι συναγωνίζονταν στήθος με στήθος, η διακοπή ρεύματος είχε ως συνέπεια το κλείδωμα του συστήματος καταμέτρησης των ψήφων.
Οι υποψήφιοι του CHP Καράγιαλτσιν και Κιλιτσντάρογλου σε συνέντευξη Τύπου κάλεσαν το κράτος να πράξει το καθήκον του. Η απάντηση του Π/Θ ήταν: «Μην δημιουργείτε υποψίες».
Με τον υπότιτλο «Πόλεμος κάστρων» η ίδια εφημερίδα γράφει ότι ο Π/Θ αισθάνθηκε μεγάλη απογοήτευση ακόμη και από πόλεις, για τις οποίες είχε δώσει εντολή στο κόμμα του πως «έπρεπε πάση θυσία να κατακτηθούν». Όμως, το ΑΚΡ δεν κατέστη δυνατό να φτάσει τους στόχους που είχε θέσει. Η Σμύρνη παρέμεινε στο CHP με υψηλό ποσοστό ψήφων. Η μεγάλη έκπληξη προήλθε από την Αττάλεια, η οποία αν και είχε κατακτηθεί το 2004 από το ΑΚΡ, επέστρεψε και πάλι στο CHP.
****
Η Türkiye πρωτοσέλιδα με τίτλο «Ο λαός είπε ‘συνέχεια’ στη σταθερότητα» γράφει ότι παρ` όλες τις προσπάθειες, οι οποίες καταβλήθηκαν προκειμένου να υπάρξει ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα ανάγκαζε το ΑΚΡ στην προσφυγή πρόωρων εκλογών, εν τούτοις ο λαός έδωσε και πάλι ψήφο εμπιστοσύνης στο κυβερνών κόμμα.

Ο Π/Θ ανέφερε ότι νίκησε η βούληση του λαού.
Με τον υπέρτιτλο «Η ευγνωμοσύνη της Σεβάστειας» η εφημερίδα γράφει ότι οι κάτοικοι της Σεβάστειας ψήφισαν το κόμμα του ΒΒΡ, του οποίου ο αρχηγός Μουχσίν Γιαζιτζίογλου σκοτώθηκε πρόσφατα κατά την πτώση του ελικοπτέρου, που τον μετέφερε σε προεκλογική συγκέντρωση, εκλέγοντας Δήμαρχο τον υποψήφιο, τον οποίο είχε υποδείξει το εν λόγω κόμμα.
****
Η Yeni Şafak πρωτοσέλιδα με τίτλο «Ψήφος εμπιστοσύνης παρ` όλη την κρίση» γράφει ότι παρά την οικονομική κρίση το ΑΚΡ διατήρησε σε μεγάλο ποσοστό τις ψήφους του. Το ΑΚΡ έλαβε περισσότερες ψήφους και από το συνολικό ποσοστό ψήφων ΜΗΡ και CHP.
Με τον υπέρτιτλο «Τα κάστρα δεν έπεσαν» η εφημερίδα γράφει ότι το ΑΚΡ επιβεβαίωσε τη νίκη του στην Κωνσταντινούπολη με τον Τόπμπας και στην Άγκυρα με τον Γκιοκτσέκ. Το CHP συνέχισε την επιρροή του στη Σμύρνη με τον Κοτζάογλου.
Με υπότιτλο «Χειρονομία καλής θέλησης στη Σεβάστεια» η ίδια εφημερίδα γράφει ότι οι συμπατριώτες του Μουχσίν Γιαζιτζίογλου υπάκουσαν στην έκκλησή του και με συντριπτική πλειοψηφία εξέλεξαν Δήμαρχο τον υποψήφιο του κόμματός του.
****
Η Zaman πρωτοσέλιδα με τίτλο «Σε κάθε κόμμα ξεχωριστό μήνυμα» γράφει ότι το ΑΚΡ παρά την οικονομική κρίση συγκράτησε το ποσοστό των ψήφων που είχε λάβει το 2004. Οι εκλογείς προειδοποίησαν το κόμμα όσον αφορά την επιλογή των υποψηφίων.
Το CHP παρουσίασε επιτυχία στις μεγάλες πόλεις. Τα ανοίγματα του κόμματος, το οποίο εγκατέλειψε τις αντιδικίες για το καθεστώς, βρήκαν υποστήριξη.
Οι ψηφοφόροι προς το ΜΗΡ, το οποίο αύξησε το ποσοστό ψήφων του, καθώς και τις δημαρχίες που κατείχε, έστειλαν μήνυμα «να συνεχίσει τη δημοκρατική στάση του».
Το SP και το ΒΒΡ διπλασίασαν τις ψήφους τους. Σε ένδειξη αγάπης προς τον Γιαζιτζίογλου, ψήφισαν τον υποψήφιο του ΒΒΡ και τον εξέλεξαν Δήμαρχο.
****
Η Bugün πρωτοσέλιδα με τον τίτλο «Μεγάλος ανταγωνισμός στην Κωνσταντινούπολη» γράφει ότι κατά την εκλογική αναμέτρηση σε πάρα πολλούς Δήμους είχαμε εκπλήξεις. Η εκλογική αναμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη, στα Αδανα και στη Μερσίνη έκοψε τις αναπνοές.
Με τον υπέρτιτλο «Η έκπληξη προέκυψε από τις κάλπες» η εφημερίδα γράφει ότι κατά την εκλογική αναμέτρηση τη μεγάλη αύξηση την πραγματοποίησαν το ΜΗΡ και το SP. Οι ψήφοι του ΑΚΡ υποχώρησαν, στις δε ψήφους του CHP δεν υπήρξε μεγάλη αλλαγή.
****
Η Birgün πρωτοσέλιδα με τίτλο «Ο ψηφοφόρος έκοψε τη φόρα του ΑΚΡ» γράφει ότι σύμφωνα με τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα διαφαίνεται πως η περίοδος ανόδου του ΑΚΡ έχει παρέλθει. Σύμφωνα με το 9,3%, στις 19.30 χθες, του ανοίγματος των καλπών το ΑΚΡ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το 40%.
****
Η Referans με τίτλο «Σοβαρή προειδοποίηση προς το ΑΚΡ» γράφει ότι υπήρξε μεγάλη πτώση στις ψήφους. Η εκλογική αναμέτρηση, την οποία ολόκληρη η Τουρκία ανέμενε με μεγάλο ενδιαφέρον, κατέστη και πεδίο εκπλήξεων.
Το ΑΚΡ, το οποίο στις εθνικές εκλογές του 2007 είχε λάβει ποσοστό ψήφων της τάξης του 47%, στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση αυτό υποχώρησε περίπου στο 40%.
Η φράση του Π/Θ Ερντογάν «η κρίση θα μας προσπεράσει» είχε αρνητική επίπτωση. Σε πόλεις και σε επαρχίες, στις οποίες έκλεισαν εργοστάσια και αυξήθηκε η ανεργία, οι εκλογείς έστειλαν και μια σοβαρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση.
Πηγή: Ανιχνεύσεις

Read more...

Κοινά ναυτικά γυμνάσια Ισραήλ - Τουρκίας


Το Ισραήλ και η Τουρκία θα διεξαγάγουν από κοινού φέτος το καλοκαίρι κοινά ναυτικά γυμνάσια, μετέδωσε σήμερα ο κρατικός ισραηλινός ραδιοσταθμός.
Πρόκειται για μεγάλης κλίμακας άσκηση παρά τις εντάσεις που προκλήθηκαν στις σχέσεις των δύο χωρών από την πρόσφατη και αιματηρή στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Η πληροφορία αυτή δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί άμεσα από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Nαυτεμπορική


Read more...

Ο Ομπάμα στην Άγκυρα, η Τουρκία στο διεθνές προσκήνιο


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Σύμβολο του σημαίνοντος διεθνούς ρόλου, που κατέκτησε η ‘Αγκυρα με την ανεξαρτησία και τον δυναμισμό της πολιτικής της, η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα στην Τουρκία, συνιστά επίσης και μια σημαντική, πρώτη ευκαιρία για να «σφυγμομετρηθεί» η πολιτική της Ουάσιγκτον, τόσο στη ευρύτερη Μέση Ανατολή, όσο και έναντι της Κεντρικής Ασίας, του Καυκάσου και της Ρωσίας.

Δυστυχώς είναι και μια σαφέστατη ένδειξη ολοκλήρωσης μιας πολυετούς πορείας σταδιακής απαξίωσης του διεθνούς πολιτικού βάρους της Αθήνας. Πορείας που κινδυνεύει, πιθανώς εντός του τρέχοντος έτους, να έχει δραματικές συνέπειες στα πιο ζωτικά ελληνικά εθνικά συμφέροντα. H Kυρία Κλίντον μας προϊδέασε με σαφήνεια άλλωστε όταν μετέτρεψε την εισβολή και κατοχή της Κύπρου σε πρόβλημα «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, άνευ αξιοσημείωτης αντίδρασης του ελληνικού πολιτικού κόσμου.
Η επίσκεψη Ομπάμα συμπίπτει με την ωρίμανση ενός μεγάλου “deal” για το κουρδικό. Η ομάδα Ομπάμα ήρθε υποσχόμενη σημαντική διαφοροποίηση της μεσανατολικής πολιτικής, μετά τον αποτυχημένο εξτρεμισμό Μπους. Πολλοί παρατηρητές εκφράζουν βέβαια σκεπτικισμό για οποιαδήποτε μεσοπρόθεσμη πιθανότητα «αποστασιοποίησης» της Ουάσιγκτον από το παντοδύναμο ισραηλινό λόμπυ, λύση του παλαιστινιακού ή συμφωνία του Ισραήλ με οποιοδήποτε, έστω και απολύτως ειρηνικό, ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Είτε έτσι όμως, είτε αλλοιώς, είναι ήδη σε εφαρμογή μια απόπειρα επανατοποθέτησης της αμερικανικής πολιτικής. Η ‘Αγκυρα, υπό τις παρούσες συνθήκες, παίζει κομβικό ρόλο και στην περίπτωση «σταθεροποιητικών» εξελίξεων, πιθανότερων άμεσα, και στην περίπτωση κλιμάκωσης της σύρραξης και εμπλοκής του Ιράν, μεσοπρόθεσμα.
‘Ένα τέτοιο, πολεμικό σενάριο, μοιάζει προς το παρόν να έχει υποχωρήσει, αλλά δεν πρέπει καθόλου να αποκλείεται με την άκρα δεξιά στην ισραηλινή κυβέρνηση και με τις δυτικές κυβερνήσεις να καταφεύγουν σε «αντικεϋνσιανισμό», απέναντι στην οικονομική κρίση. Στην πραγματικότητα, αντί να προχωρούν σε βαθιά αντικυκλική παρέμβαση κεϋνισανού τύπου, με τόνωση ζήτησης και παραγωγική ανασυγκρότηση αποπειρώνται απλώς να «σώσουν το σύστημα». Δεν εθνικοποιούν όμως τα χρεωκοπήσαντα ιδρύματα, αλλά τις ζημιές των μετόχων και διευθυντών τους, με κρατικά χρήματα, εγγυώνται δηλ. το κέρδος των τραπεζικών «κόλπων» που ακριβώς προκάλεσαν την κρίση, υποσχόμενοι αυστηρές ρυθμίσεις στο μέλλον κι αφήνοντας στους υπεύθυνους της καταστροφής τη διαχείριση του παγκόσμιου χρήματος! Αυτός ο ιδιότυπος «αντικεϋνσιανισμός» εγκυμονεί ορατό ήδη κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων, αλλά και δεύτερου, χειρότερου οικονομικού «τσουνάμι», που θα καταστήσει «γπητευτικότερες» μείζονες πολεμικές επιλογές.
Συνειδητοποιώντας εδώ και καιρό το αδιέξοδο της ακραία αποσταθεροποιητικής πολιτικής της στη Μέση Ανατολή, η Ουάσιγκτον υποχρεώθηκε σε σοβαρή «διόρθωση», επεξεργαζόμενη ένα σχέδιο ουσιαστικής «προτεκτοροποίησης» του ιρακινού Κουρδιστάν από την ‘Αγκυρα, που προϋποθέτει όμως τον αφοπλισμό και την εξόντωση του ΡΚΚ, της πιο ριζοσπαστικής δηλ. πτέρυγας του κουρδικού κινήματος. Ανταποκρινόμενος ήδη στο άνοιγμα Γκιουλ, που επισκέφθηκε τη Βαγδάτη για πρώτη φορά μετά 30 χρόνισα, ο Κούρδος (και ασθενής) Πρόεδρος του Ιράκ Ταλαμπανί ζήτησε από το ΡΚΚ να καταθέσει τα όπλα ή να φύγει από το Ιράκ. Μάλιστα, προγραμματίζει το ερχόμενο δίμηνο τη συγκέντρωση μιας πληθώρας κουρδικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, για να πιέσουν το ΡΚΚ στην κατεύθυνση αυτή. Ταυτόχρονα, οι Δημοκρατικοι θέλουν να ενεργοποιήσουν ξανά, με περισσότερη ένταση, την Τουρκία στους «δρόμους του πετρελαίου και του αερίου», προς Καύκασο και Μέση Ασία.
‘Όλα αυτά, μαζί με την μεσανατολική υπερδραστηριότητα της ‘Αγκυρας ταυτόχρονα προς Χαμάς, Συρία και Ιράν, που την αναγόρευσε σε υποψήφιο ηγέτη του αραβομουσουλμανικού κόσμου, εξασθενώντας το ισχυρό «αντιοθωμανικό» κατάλοιπο των Αράβων (με την ανοχή της Ελλάδας που έκανε ότι μπορούσε για να διαπσαθίσει ένα τεράστιο συσσωρευμένο κεφάλαιο δεκαετιών),
κάνουν αρκετούς κυβερνητικους παράγοντες στην Αθήνα να εκτιμούν ότι «τελείωσε» ο ευρωπαϊκος προσανατολισμός της ‘Αγκυρας.
«Ουδέν αναληθέστερον», υπογραμμίζουν διπλωματικοί παράγοντες στις Βρυξέλλες. ‘Όχι μόνο η μία κατεύθυνση δεν υπονομεύει, ενισχύει στην πραγματικότητα την άλλη. Το μεγαλύτερο επιχείρημα του ατλαντικού-φιλοτουρκικού λόμπυ στην ΕΕ είναι ακριβώς ο ρόλος της Τουρκίας προς Καύκασο και ανατολικά, περιμένουν μάλιστα πως και πως τις ευρωεκλογές, αναμένοντας περαιτέρω εξασθένηση των «τουρκοσκεπτικιστών». Μπορεί η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ να φαίνεται σε πολλούς άπιαστος στόχος αλλά το παιχνίδι παραμένει ανοιχτό και αβέβαιο (μήπως περίμενε κανείς ότι η ‘Αγκυρα θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις μην αναγνωρίζοντας την Κύπρο, μέλος της ΕΕ, με στρατό κατοχής στο έδαφός της ή με casus belli προς την Ελλάδα? Και όμως, άρχισε).
Κεμαλιστές και ισλαμιστές δεν έχουν κανένα λόγο να μη θέλουν να γίνουν μέλη ενός ισχυρού κλαμπ όπως η ΕΕ και η πείρα τους έχει δείξει ότι μπορούν συχνά να επιβάλουν εκείνοι τους όρους τους στην ‘Ενωση και όχι το αντίθετο, κι αυτό προσπαθούν να κάνουν, καταρχήν στο κυπριακό, που παραμένει και το κυριότερο εμπόδιο.
Σύμφωνα με εξαιρετικά αξιόπιστες πηγές στις Βρυξέλλες, η επιτάχυνση της τουρκικής ενταξιακής πορείας είναι (μαζί με το ενεργειακό «διαζύγιο», όσο γίνεται, Ευρώπης-Ρωσίας) κύρια επιδίωξη Ουάσιγκτον, Λονδίνου και ατλαντιστών. Θάθελαν μάλιστα την ένταξη αυτή την επόμενη διετία, πριν τις μεγάλες χρηματοδοτικές αποφάσεις της ΕΕ το 2012-13. Οι πολλαπλές αβεβαιότητες περί την τουρκική ένταξη είναι γι’ αυτούς λόγος επιτάχυνσης, όχι επιβράδυνσης, χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι θα τα καταφέρουν υποχρεωτικά.
Αυτό εξηγεί την «πρεμούρα» επίλυσης του κυπριακού, εντός του 2009, με τη μόνη λύση που αποδέχεται ενδεχομένως η ‘Αγκυρα (γιατί μπορεί να θελήσει να την κρατήσει κι αυτήν «όμηρο» της τελικής ένταξης), αλλά και συνάδει με τα συμφέροντα Βρετανίας, ΗΠΑ, Ισραήλ στην περιοχή, όπως τα αντιλαμβάνονται, δηλαδή μια λύση παραπλήσια του σχεδίου Ανάν. Ακόμη άλλωστε κι αν δεν έχουμε ακριβώς το σχέδιο αυτό, η συζητούμενη λύση (τα βασικά στοιχεία της οποίας απεκάλυψε προ 15ημέρου ο Κ.τ.Ε.), θα γεννήσει ένα αρκετά «ιδιόμορφο» κράτος, που πότε θα προεδρεύεται από ‘Ελληνα, πότε από Τούρκο Πρόεδρο και πότε από ξένους δικαστές, όπου οι ψήφοι των πολιτών θα «σταθμίζονται» αναλόγως εθνικότητος και θα συντίθεται από δύο κράτη με δύο αστυνομίες, και μόνο νόμιμο στρατό στο έδαφός του τον βρετανικό.
Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις σε μια παρόμοια «λύση» του κυπριακού θα «ξεπερασθούν» με την ενεργό στήριξη του σχεδίου από ισχυρούς επιχειρηματικούς κύκλους σε Αθήνα, ‘Αγκυρα και Λευκωσία. Στα πλαίσια αυτά και με δεδομένη και την ανάγκη επιβολής πολύ έντονων μέτρων «λιτότητας», ορισμένοι κύκλοι στις Βρυξέλλες θάβλεπαν ενδεχομένως θετικά τον σχηματισμό δικομματικής κυβέρνησης στην Αθήνα, ικανής να επιβάλει «δύσκολες» εθνικές και οικονομικές πολιτικές. Μπορεί να λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, και στην Ελλάδα και στο Κουρδιστάν, γιατί, όπως λέει πεπειραμένος Αμερικανός διπλωμάτης « all politics is local» (κάθε πολιτική είναι τοπική)
Και μόνο πάντως η ανακίνηση θέματος συνάντησης Ταλάτ-Κλίντον, όπως και η προηγηθείσα «αεροπορική τρομοκρατία» στο Αιγαίο, ή απειλητική συμμετοχή δυτικών στην τόσο εύγλωττη άσκηση «Ηγεμών» («Κυρίαρχος») στο Αιγαίο, υποδηλώνει που θα ασκηθούν και πόσο έντονες θα είναι οι πιέσεις για ένα σύντομο, «όπως-όπως» κλείσιμο του κυπριακού (και των ελληνοτουρκικών). Η εξάντληση της καλής θέλησης από τον κ. Χριστόφια και η ελαφρώς πανικόβλητη υποχώρηση της Αθήνας στα ελληνορωσικά φαίνεται, εκ του αποτελέσματος τουλάχιστον, μάλλον να άνοιξε παρά να μείωσε την όρεξη της Ουάσιγκτον και της ‘Αγκυρας!
Μια κρισιμότατη διεθνής συγκυρία βρίσκει την Ελλάδα σε βαθύτατη εσωτερική κρίση, με τον δημόσιο, πολιτικό «διάλογο» εκφυλισμένο σε μια αλληλουχία λέξεων χωρίς νόημα και περιεχόμενο και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας πολύ μακράν μιας τελείως απαραίτητης συνεννόησης τουλάχιστο για την υπεράσπιση των πιο ζωτικών εθνικών συμφερόντων.
ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

Read more...

Η δημοκρατία στην Τουρκία εφαρμόστηκε με 6 νεκρούς! Οι ματωμένες εκλογές δείχνουν την αλήθεια που είναι αδυσώπητη!!!


Τέλειωσαν οι εκλογές στην γειτονική Τουρκία και το κυβερνών Κόμμα «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» του Tαγίπ Ερντογάν προηγείται, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, στις τουρκικές δημοτικές εκλογές και διατηρεί τον έλεγχο των δήμων Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας.

Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα κερδίζει την δημαρχία της Σμύρνης, ενώ οι Κούρδοι τον δήμο του Ντιγιαρμπακίρ.
Οι εκλογές όμως για μια ακόμη φορά βάφτηκαν με αίμα, καθώς έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και περίπου εκατό τραυματίες από τα επεισόδια που ξέσπασαν στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk.
Οι γείτονές μας αποδεικνύουν πως η δημοκρατία δεν έχει πλησιάσει καν στην Τουρκία. Το κλίμα τρομοκρατίας αλλά και οι πληρωμένοι ψηφοφόροι (να μην ξεχνάμε τις κουζίνες και τα πλυντήρια που χάρισε ο Ερντογάν), είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες πως η Τουρκία δεν έχει συναντηθεί ακόμη με την Δημοκρατία.
Και σύμφωνα με τα γενόμενα, ούτε προβλέπεται...

Read more...

Η ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων απαντά για τα σενάρια πολέμου. Αντίδραση άμεση και αμείλικτη


"Σενάρια επεξεργαζόμαστε πολλά. Αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα σενάριο, ούτε ένα παίγνιο που σε ενδεχόμενο προσβολής, μικρής ή μεγάλης κλίμακας, ελληνικών εδαφών και ελληνικών δυνάμεων από την Τουρκία να μην απαντήσουμε άμεσα με τον ίδιο τρόπο ή και σε μεγαλύτερη έκταση. Οι διαδικασίες είναι αυτόματες και δεν τίθεται θέμα έγκρισης της δράσης από την πολιτική ηγεσία. Αυτό είναι αυτονότητο και προβλεπόμενο. Άλλωστε δεν πιστεύω ότι υπάρχει ελληνική πολιτική ηγεσία που να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μετά την κατάληψη ελληνικού εδάφους και μάλιστα κατοικημένου".

Με αυτό τον τρόπο απάντησε ανώτατη στρατιωτική πηγή του ΥΕΘΑ στο ερώτημα του defencenent.gr, αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τύπος της Κυριακής", για ύπαρξη σεναρίου που μελετούν τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών για "θερμό επεισόδιο με κατάληψη ελληνικού κατοικημένου νησιού και πιθανή εν συνεχεία έναρξη διαπραγματεύσεων".

Βάσει του υποτιθέμενου σεναρίου οι τουρκικές δυνάμεις καταλαμβάνουν ελληνικό κατοικημένο νησί "μη κατονομαζόμενο ευθέως από τις συνθήκες Λονδίνου, Λωζάνης, Παρισίων, αιχμαλωτίζουν την φρουρά και εν συνεχεία προβαίνουν σε άμεση εθνοκάθαρση αποστέλλοντας τους κατοίκους και τους αιχμαλώτους σε διπλανό νησί το οποίο κατονομάζεται από τις συνθήκες και ζητούν την έναρξη διαπραγματεύσεων". Κατά την εφημερίδα το σενάριο αναφέρει ότι μία τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει είτε σε αποτυχημένη στρατιωτική δράση η οποία θα έστρεφε την διεθνή κοινότητα εναντίον της Ελλάδας (!), είτε σε διαπραγματεύσεις!
Φυσικά μία τέτοια εξέλιξη (διαπραγματεύσεις) είναι πρακτικώς αδύνατο να υπάρξει. Εκτός του γεγονότος ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σταθεί μετά από μία τέτοια εξέλιξη (η περίπτωση των Ιμίων ήταν τελείως διαφορετική), υπάρχει και το θέμα του κατά πόσον οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πειθαρχούσαν σε μία εντολή του τύπου "Σηκώστε λευκή σημαία χωρίς να πολεμήσετε". Γιατί δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί "ήττα" μία αιφνιδιαστική κατάληψη μικρού νησιού (το δημοσίευμα "φωτογραφίζει" το Αγαθονήσι) με μέγεθος φρουράς, το πολύ, λόχου.
Από τακτικής άποψης πρόκειται για ακριβώς όμοια περίπτωση με την κατάληψη των Φώκλαντς. Αιφνιδιαστική επιχείρηση υπέρτερων εχθρικών δυνάμεων κατά μικρής φρουράς που προστατεύει μικρό νησί μακριά από το μητροπολιτικό έδαφος και κοντά στην ακτογραμμή του εχθρού. Πράγματι, αν υπάρχει όντως αυτό το σενάριο (η Α.Σπανού που το υπογράφει καλύπτει το υπουργείο Εξωτερικών...) θα πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεκτικά η βρετανική αντίδραση και η ροή των διπλωματικών εξελίξεων και αντιδράσεων του πολέμου των Φώκλαντς. Όπου παρά το εξώφθαλμο του βρετανικού δικαίου, υπήρξαν απόψεις για υποστήριξη του εισβολέα, δηλαδή της χούντας της Αργεντινής (!) ακόμα και από τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ Α.Χέϊγκ, ο οποιος βέβαια εν συνεχεία οδηγήθηκε σε παραίτηση. Σαφώς και τα πράγματα δεν θα είναι απλά και ξεκαθαρισμένα από διπλωματικής άποψης σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ειδικά στην παρούσα συγκυρία, όπου για την κυβέρνηση Καραμανλή είναι πλέον κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η νέα κυβέρνηση των δημοκρατικών στις ΗΠΑ όχι απλώς δεν είναι φιλική έναντι της Ελλάδος, αλλά κινείται με υψηλότερους ρυθμούς κατά των ελληνικών συμφερόντων ακόμα και από την κυβέρνηση Μπους! Είναι γεγονός ότι την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ την διαχειρίζεται σε γενικές γραμμές η ίδια ομάδα που χειριζόταν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον. Είναι η ομάδα που προετοίμασε και καθόρισε το αποτέλεσμα στα Ίμια, η ομάδα που εξόντωσε την Σερβία το 1999 και ευνόησε την γιγάντωση της Τουρκίας στην δεκαετία του '90.
Σε ανταπόκρισή του από τις ΗΠΑ στην "Καθημερινή", ο Α.Έλλις, αναφέρει ότι "ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ εισηγήθηκε την μη πραγματοποίηση της συνάντησης Καραμανλή-Ομπάμα για να μην ενισχυθεί ο Έλληνες πρωθυπουργός έναντι των ευρωεκλογών". Αν αυτό αληθεύει (δεδομένου του μέσου και του δημοσιογράφου θεωρούμε ότι η είδηση είναι έγκυρη), τότε στο μόνο που μπορεί να υπολογίζει η κυβέρνηση Καραμανλή είναι η εχθρότητα των ΗΠΑ.
Κάτι που δεν είναι απαραίτητα αρνητικό αφού οι μεγαλύτεροι Έλληνες ηγέτες του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, ο θείος του, Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο μεγάλος αντίπαλός του, Ανδρέας Παπανδρέου, "ανδρώθηκαν" πολιτικά δια μέσου αυτής της σύγκρουσης. Τα συμφέροντα Ελλάδος και ΗΠΑ δεν είναι πλέον κοινά στην περιοχή του άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος. Καλό ή κακό αυτή είναι η πραγματικότητα. Παίκτες όπως η Γαλλία και η Ρωσία, ίσως και το Ισραήλ, μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα στη χώρα σήμερα. Όχι γιατί "μας αγαπάνε" ή γιατί "είναι φίλοι μας" ή γιατί "είναι ορθόδοξοι σαν κι εμάς" ή γιατί "ο παππούς του Σαρκοζί είναι από την Θεσσαλονίκη". Αλλά γιατί τα συμφέροντά τους συμπίπτουν με τα δικά μας, σε μεγάλο βαθμό...
Από το DefenceNet

Read more...

Ο Αμπντουλαχήμ Ντεντέ σε σοκαριστικές δηλώσεις κατά της Τουρκίας σε τηλεόραση των Σκοπίων!!! «Δεν υπάρχουν γνήσιοι Τούρκοι»


Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων o γνωστότατος για την «δράση» του Αμντουλαχίμ Ντεντέ, ξεσάλωσε και έδωσε ρεσιτάλ «ακτιβισμού» παίζοντας έναν καινούργιο ρόλο προσδοκώντας να αντιπροσωπεύσει και τους Πομάκους της Θράκης, οι οποίοι τον αποφεύγουν ως το χειρότερο μίασμα!!!

Η συνέντευξη δόθηκε στις 2 Μαρτίου, φέτος και κατά τη διάρκειά της ο Αμντουλαχίμ Ντεντέ, ο οποίος κατάγεται από το Δημάριο Ξάνθης (γνωστό Πομακοχώρι) είπε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα που αξίζουν να αναφερθούμε και να τα σχολιάσουμε.

Ξεχνώντας προφανώς παλαιότερες δηλώσεις του σε συγκεντρώσεις μουσουλμάνων της Θράκης, κατά τις οποίες δήλωνε πως η Τουρκία είναι η «μητέρα» και πως «οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Τούρκοι», ο γραφικός δημοσιογραφίσκος της Κομοτηνής δήλωσε: «Εγώ είμαι αντιεθνικιστής και ως αντιεθνικιστής γελάω. Στην κυριολεξία γελάω και βγαίνω από τα ρούχα μου, όταν σηκώνονται οι μεν Τούρκοι να λένε ότι είναι γνήσιοι Τούρκοι… Αν ήταν γνήσιοι όλοι οι Τούρκοι, τότε θα τους έλεγα: Πού είναι τα ζυγωματικά σας που πρέπει να είναι μογγολικά; Αν ψάξετε στα 70 εκατομμύρια των Τούρκων, είναι ζήτημα αν θα βρείτε ένα εκατομμύριο ανθρώπους που να έχουν ζυγωματικά μογγολικά… τα οποία έχουν έρθει πρόσφατα από τα βάθη της Ασίας, από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες»…
Φαντάζομαι πως ο Ντεντέ δεν εννοεί με αυτά του τα λόγια πως οι Ρώσοι είναι Τουρκογενείς…!

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP