Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Μήνυμα Ερντογάν προς Έρογλου: Η διαδικασία λύσης του Κυπριακού πρέπει να συνεχιστεί στην ίδια βάση


Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την τοποθέτηση του νικητή των "εκλογών" στα κατεχόμενα κ. Έρογλου, για λύση του Κυπριακού στη βάση δύο κρατών, υπενθύμισε το βασικό ρόλο της Άγκυρας στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού υπογραμμίζοντας ότι "το τουρκοκυπριακό κόμμα που κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο πρέπει να υποστηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Ελληνοκύπριους". Ειδικότερα, όπως μεταδίδεται από την Άγκυρα, είπε, "είναι απαραίτητο να εκφράσουμε την επιθυμία μας το αποτέλεσμα των εκλογών να λειτουργήσει υποστηρικτικά προς την ήδη υπάρχουσα διαδικασία. Δεν θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε ενέργεια που θα αποδυναμώνει το χέρι του (Ταλάτ), ο οποίος άρχισε αυτές τις διαπραγματεύσεις". Συνέχισε δε λέγοντας και τα εξής, μιλώντας στη Σύνοδο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Άγκυρα: "Θα ήταν πολύ άσχημο η νέα κυβέρνηση να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις ή να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις πάνω σε μία διαφορετική γραμμή από αυτήν που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα. Η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί ακριβώς όπως προηγουμένως (?). Δεν θα υποστηρίξουμε ποτέ μια θέση που θα αποδυνάμωνε τον κ. Ταλάτ".


Read more...

Ε.Ε. προς Τουρκία: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις


Οι Ευρωπαίοι και Τούρκοι πολιτικοί που συναντήθηκαν χθες στην Πράγα και συζήτησαν την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας συμφώνησαν για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε, παρά τις διαφοροποιήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών στο ζήτημα αυτό. Πάντως, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί προέτρεψαν την Τουρκία να προχωρήσει με ταχύ ρυθμό στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, επιλύοντας όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες. "Η διαδικασία στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δείχνει ότι η Τουρκία έρχεται όλο και πιο κοντά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Κάρελ Σάρτσενμπεργκ, του οποίου η χώρα ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο στην πορεία αυτή της Τουρκίας.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, του οποίου η χώρα αναλαμβάνει την Προεδρία της Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου, στις δηλώσεις του υπενθύμισε ότι οι διαδικασίες της διεύρυνσης έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, ωστόσο όλες κρίθηκαν επιτυχείς και υποστηρίχθηκαν από μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών, καθώς επίσης από τη μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, όπως είναι γνωστό, επαναβεβαίωσε την αντίθεσή του πρόσφατα στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός ευρωπαϊκών κρατών μελών συμμερίζονται αυτή την άποψη. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, σε χθεσινές δηλώσεις του εκτίμησε ότι σήμερα αυτή η συζήτηση δεν είναι παραγωγική και κινδυνεύει να προκαλέσει τριβές στις διμερείς σχέσεις, προσθέτοντας ότι οπωσδήποτε αυτή τη στιγμή υπάρχει ισχυρή συναίνεση για τη συνέχιση της διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η άποψη του Τούρκου υπουργού, όπως εκφράστηκε, είναι ότι μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να γίνει στο τέλος της ενταξιακής διαδικασίας και να υπάρξει τελική απόφαση για την είσοδο ή μη μιας μουσουλμανικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ, στην Άγκυρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της τουρκικής Βουλής Κιοκσάλ Τοπτάν με τον οποίο συζήτησε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου σήμερα, την προώθηση πακέτου συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, όπως είχε υποσχεθεί πριν τις δημοτικές εκλογές. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες θα αναζητηθεί ευρεία πολιτική συναίνεση περιλαμβάνονται αλλαγές στο νόμο περί πολιτικών κομμάτων και των εκλογών.

Read more...

Αιφνηδιαστική επίσκεψη του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ στην έδρα της 23ης Μεραρχίας Στρατοχωροφυλακής


Ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ Στγος Μπασμπούγκ, πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα της 23 Μεραρχίας Συνόρων Στρατοχωροφυλακής στο Σίρνάκ, συνοδευόμενος από τους Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΑ και Α/ Σ-Χ. κατά την εκεί παραμονή του, του έγινε ενημέρωση επί των διεξαγομένων επιχειρήσεων εσωτερικής ασφαλείας και είχε συνάντηση με το προσωπικό που υπηρετεί στην περιοχή. Ακολουθεί το σχετικό κείμενο - ανακοίνωση στην Τουρκική.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker BAŞBUĞ, Kara, Hava Kuvvetleri Komutanları ve Jandarma Genel Komutanı ile birlikte 21-22 Nisan 2009 tarihleri arasında 23’üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığını (ŞIRNAK) ziyaret etmiştir.

Bu kapsamda; icra edilmekte olan İç Güvenlik Harekâtı hakkında bilgi almış, bölgede görevli personel ile görüşmüştür.

Ayrıca; Şırnak Valisi ile de bir görüşme gerçekleştirmiştir.

Read more...

Έκρηξη στο τουρκικό υποβρύχιο "SALDIRAY" (S348)


Σύμφωνα με το πρακτορείο DHA, νωρίς το απόγευμα σημειώθηκε έκρηξη στο υποβρύχιο "SALDIRAY" (S-348) Τύπου 209/1200 στο ναύσταθμο Golcuk του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (ΤDK) κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συντήρησης, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό δύο μελών του πληρώματος.


Read more...

Στρατιωτική κινητικότητα στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ.


Προωθήθηκαν πολλά τεθωρακισμένα στα περίχωρα του Χακκάρι (Hakkari) και Σιρνάκ (Şırnak) και Τουρκικές ειδικές μονάδες αναπτύσσονται σε σημεία διάβασης στα σύνορα με το Βόρειο Ιράκ.
Ελικόπτερα απογειώθηκαν σήμερα το πρωί από την επαρχία Σεμντίνλι (Şemdinli) με κατεύθυνση την περιοχή Ντερετζίκ (Derecik).
Στην επαρχία Γιουκσέκοβα (Yüksekova) Τουρκικά πολεμικά F-16 πετάνε προς τα σύνορα με το Ιράκ, από σήμερα το πρωί.
Ενισχύθηκαν επίσης οι Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στην επαρχία Τσουκούρτζα (Çukurca).
Αναμένεται να εκδηλωθεί μεγάλη επίθεση, των Τουρκικών δυνάμεων, στο Βόρειο Ιράκ, εναντίων θέσεων των Κούρδων ανταρτών αυτονομιστών του ΡΚΚ.


Read more...

Αλήθειες και ψέματα για έναν «νέο ρόλο» Το πρόβλημα της Ευρώπης, που λέγεται Τουρκία...


Πολυτάραχο ήταν το πρώτο ταξίδι του Mπαράκ Oμπάμα στην Eυρώπη: Πρώτα η διάσκεψη της G20, μετά η σύνοδος του NATO, στη συνέχεια η συνάντηση κορυφής HΠA-EE και, τέλος, η επίσκεψη του προέδρου των HΠA στην Tουρκία, όπου σφράγισε την αναγέννηση ενός παραδοσιακά στρατηγικού άξονα και (ξανα)ζήτησε την ένταξη της Tουρκίας στην EE. Oι Eυρωπαίοι κατάφεραν να φάνε την.. τούρτα, αλλά στο κερασάκι δεν άντεξαν και ξεσπάθωσαν.
Πολυτάραχο ήταν το πρώτο ταξίδι του Mπαράκ Oμπάμα στην Eυρώπη: Πρώτα η διάσκεψη της G20, μετά η σύνοδος του NATO, στη συνέχεια η συνάντηση κορυφής HΠA-EE και, τέλος, η επίσκεψη του προέδρου των HΠA στην Tουρκία, όπου σφράγισε την αναγέννηση ενός παραδοσιακά στρατηγικού άξονα και (ξανα)ζήτησε την ένταξη της Tουρκίας στην EE. Oι Eυρωπαίοι κατάφεραν να φάνε την.. τούρτα, αλλά στο κερασάκι δεν άντεξαν και ξεσπάθωσαν.

O Γάλλος υπουργός Eξωτερικών, Mπερνάρ Kουσνέρ, γνωστός φίλος της Άγκυρας μέχρι πρόσφατα, δήλωσε ότι άλλαξε γνώμη και δεν θέλει πια την Tουρκία στην EE. Eνώ στη Γερμανία, η εφημερίδα του κατεστημένου, η FAZ, έσταζε χολή την περασμένη Δευτέρα: «Για τους Eυρωπαίους -έγραφε στο κύριο άρθρο της- ο τρόπος που χειρίστηκε η Άγκυρα τη διαμάχη για τον Pάσμουσεν στο NATO θα έπρεπε να είναι αρκετός ώστε να τους αποκαλύψει πώς θα είναι τα πράγματα στην EE, εάν η Tουρκία γίνει εκεί ο εκπρόσωπος του μουσουλμανικού κόσμου. Όποιος συγκυβερνά στις Bρυξέλλες, συγκυβερνά και στο Bερολίνο. Eίναι δυνατόν αυτό να το αντιλαμβάνονται μόνο στο Παρίσι;».
O Aμπντουλάχ Γκιουλ απάντησε, με συνέντευξή του στους FT, καλώντας την Eυρώπη να μην παίζει με τη φωτιά. Aλλά κι ο ίδιος καταλαβαίνει ότι είναι δύσκολο να πατά σε δύο βάρκες ταυτόχρονα...
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίσκεψη Oμπάμα στην Tουρκία εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στις σχέσεις Aγκυρας - Oυάσιγκτον. Tο γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος των HΠA έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής μόνον δύο διμερείς επισκέψεις -την πρώτη στον Kαναδά και τη δεύτερη στην Tουρκία- αποτελεί από μόνο του ένα σαφές μήνυμα, έναν ξεκάθαρο συμβολισμό.
Πέραν όμως της ρητορικής, των συμβολισμών και των μηνυμάτων ποια είναι η ουσία; Aναγορεύθηκε η Tουρκία σε περιφερειακή Yπερδύναμη; Aνατράπηκαν ανεπανόρθωτα οι διμερείς ελληνοτουρκικές ισορροπίες; H εικόνα είναι πιο σύνθετη και δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα Nαι ή με ένα Oχι:
Τα δεδομένα
Πρώτον, η βελτίωση των διμερών σχέσεων HΠA - Tουρκίας ήταν αναμενόμενη και προαναγγελθείσα από την επομένη της εκλογής Oμπάμα. O νέος πρόεδρος αλλάζει τη στρατηγική της χώρας του στην Eυρύτερη Mέση Aνατολή και κατά συνέπεια ό,τι χώριζε τις δύο πλευρές επί Mπους τις φέρνει σήμερα κοντά. Eτσι οι πρωτοβουλίες Eρντογάν για καλές σχέσεις με τη Συρία και το Iράν αλλά και η κατοχύρωση επιρροής στη Xαμάς από παρενοχλήσεις στη Σταυροφορία των Nεοσυντηρητικών γίνονται δεδομένα που βοηθούν την πολιτική διαλόγου που επέλεξε ο Oμπάμα.
Kυρίως και πάνω από όλα η απόφαση των HΠA για αποχώρηση από το Iράκ μέχρι το τέλος του 2011 καθιστά την μετακατοχική σταθερότητα και ακεραιότητα της χώρας συνάρτηση της συνεργασίας του Iράν και της Tουρκίας.
Tούτων λεχθέντων η εν εξελίξει στρατηγική στροφή των HΠA στην περιοχή δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες για το κατά πόσον υπάρχει χώρος και ρόλος για ουσιαστική περιφερειακή δραστηριοποίηση και ρόλο της Tουρκίας:
Σε σχέση με το Iράν οι HΠA είναι πλέον φανερό ότι επιζητούν απευθείας διάλογο με την Tεχεράνη. H συμβολή που μπορεί να έχει το Iράν στη σταθεροποίηση του Iράκ , στις εξελίξεις στο Aφγανιστάν αλλά και στο Mεσανατολικό μέσω της επιρροής που ασκεί στη Xαμάς δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με τις αντίστοιχες δυνατότητες της Tουρκίας. Aπλά η τουρκική δραστηριοποίηση στα παραπάνω μέτωπα μπορεί να λειτουργήσει εξισορροπητικά.
Tο ίδιο ισχύει και για την Συρία: Aν την εποχή της απομόνωσης του καθεστώτος Aσσαντ μετά τη δολοφονία Xαρίρι στις αρχές του 2005 η βελτίωση των σχέσεων με την Tουρκία είχε ζωτική σημασία για τη Δαμασκό σήμερα ο διάλογος με τις HΠA μπορεί να γίνει απευθείας χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων.
Παρόμοιο είναι το σκηνικό σε ό,τι αφορά τον ρόλο και την επιρροή της Aγκυρας στον Kαύκασο και την Kεντρική Aσία αλλά και τον ρόλο της ως κόμβου προώθησης Πετρελαίου και Φυσικού Aερίου με δίκτυα αγωγών που θα παρακάμπτουν τη Pωσία.
Προοπτικές
Eνα είναι βέβαιο: Tαυτόχρονα και παράλληλα με τη θεαματική αποκατάσταση καλών σχέσεων με την Tουρκία η Oυάσιγκτον αναζητά πλήρη εξομάλυνση στις σχέσεις της με τη Pωσία και το Iράν.
Eτσι, στην αμερικανική θεώρηση οι καλές σχέσεις με την Aγκυρα εντάσσονται σε μια γενικότερη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με τις δυνάμεις που μπορούν να ασκήσουν ευρύτερη επιρροή στην περιοχή.
Συμπερασματικά μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η Aγκυρα αισθάνεται πλέον λιγότερο πιεσμένη από το Kουρδικό εκτός συνόρων και επί πλέον μπορεί να κατοχυρώσει ως μόνιμη την επιστροφή της στους μεσανατολικούς συσχετισμούς. O πραγματικός περιφερειακός της ρόλος θα μπορεί να αποτιμηθεί μόνον όταν φανεί που θα οδηγήσει ο διάλογος της Oυάσιγκτον με την Tεχεράνη αλλά και την Mόσχα.

Read more...

Πόλεμος πρακτόρων και μυστικών υπηρεσιών μέσα από τα blogs!!! Η μάχη στο διαδίκτυο άρχισε...


Θα μπορούσαν τα όσα θα σας περιγράψουμε σύντομα και περικετικά να αποτελούν μια πολύ καλή αρχή ενός συνομωσιολογικού μυθηστορήματος δεν είναι όμως. Πέρα ως πέρα αληθινά τα όσα θα διαβάσετε και θα διαπιστώσετε...
Και τα όσα θα διαβάσετε είναι μόνη η αρχή... μιας σειρά αποκαλύψεων που έπονται ως συνέχεια αυτού του πρώτου μικρού "επεισοδίου" που σήμερα ίσως και να προσλάβει περαιτέρω διαστάσεις με τη σειρά αποκαλυπτικών λεπτομεριών του "σήριαλ" που μόλις ξεκίνησε και αναμένεται να πάρει διαστάσεις... στον αχανή κόσμο του διαδικτύου...
Το τελευταίο διάστημα έχει αναβιώσει και πάλι με διάφορες αιτίες και αφορμές η αιώνια διαμάχη Ελλήνων και ΕβραιοΣιωνιστών. Αυτή την φορά η διαμάχη, που κρατά αιώνες τώρα, για να περάσει τα μηνύματα της, χρησιμοποιεί τις νέες μορφές τεχνολογίας έτσι τις τελευταίες ημέρες περνά και μέσα από το ελληνικό αχανή κόσμο του διαδικτύου..


Πιο συγκεκριμένα μέσω BLOG και site έχει ξεκινήσει ένας ιδιότυπος «εβραιο-ισραηλινό-ελληνικός» πόλεμος! Ένας «πόλεμος» που παρακολουθούν όμως με αμείωτο ενδιαφέρον -χωρίς να μετέχουν- και οι μυστικές υπηρεσίες των δυο χωρών που καταγράφουν -η κάθε μια για λογαριασμό των δικών της εθνικών συμεφρόντων- την εμπόλεμη «διαδικασία» μέσω των blog. Πιο συγκεριμένα το BLOG HELLENIC REPORTER διαχειριστής του οποίου φέρεται κάποιος που δηλώνει ΕλληνοΑμερικανός-και τον οποίο το Greek American News Agency γνωρίζει πολύ καλά: από την συνολική και πολλές φορές με προκάλυμα δραστηριότητα του μέσω των Ελληνικών εθνικοτοπικών συλλόγων, της θρησκευτικής καταγωγής που δεν την κρύβει αντιθέτως την διαλλαλεί, την επαγγελματική του ιδιότητα, τον τόπο καταγωγής του, αλλά και λόγω των διακριτικά κρυφών σχέσεων που διατηρεί με εβραϊκές ΜΚΟ της μείζονος περιφέρειας της Νέας Υόρκης - χρησιμοποιεί μια νέα «έξυπνη τεχνική» για να συνεργάζεται και να δια-δίδει πληροφορίες στο διαδίκτυο.
Πληροφορίες «ευαίσθητου» περιεχομένου και αφορούν όσους ασκούν κριτική στο Ισραήλ και τις μεθόδους που αυτό χρησιμοποιεί στην εξωτερική πολιτική του. Σε αυτό το Blog μέσα στον κατάλογο αυτών που θεωρούνται κατά τον διαχειριστή του αντισιωνιστές και πολέμιοι της εξάπλωσης του Σιωνισμού είναι φυσικά και το Greek American News Agency! Στόχος του φερόμενου ως επίδοξου πράκτορα της MOSAD είναι η καταγραφή όσων ασκούν κριτική στο ελληνικό διαδίκτυο, και αυτές οι πληροφορίες να φτάσουν στα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών της MOSAD. Και φτάνουν καθημερινά. Με έξυπνο τρόπο που στην γλώσσα των μυστικών υπηρεσιών ονομάζεται προκάλυμα. Το Greek American News Agency που τον γνωρίζει από τα την συνολική δράση και τα δεκάδες email που στέλνει στα Ομογενειακά ΜΜΕ -ο ίδιος και όχι άλλος- δεν δημοσιοποιήσε το θέμα για λόγους προφανείς. Όμως πριν από λίγες ημέρες το δημοφιλές για την ευθυκρισία των εύστοχων σχόλιων και αναλύσεων του BLOG Alkimos Archive αποκάλυψε τον αδρά αμοιβόμενο έμμισθο πράκτορα...
Έτσι από τις τα τέλη Μαρτίου που εμφανίστηκε και επίσημα στο διαδίκτυο άρχισε να αφήνει παντού τα ηλεκτρονικά του ίνχη... Εκεί όμως που σκόνταψε -και έτσι προδόθηκε το πράγματι πρόχειρο και σπαμωδικό ευκαιριακό ενχείρημα του- είναι ότι η βασική πηγή καταγραφής όσων Ελλήνων, κατ' αυτόν ασκούν κριτική στο Ισραήλ, άρα αντιΣιωνιστές και πολέμιοι της εξάπλωσης και επιρροής του Σιωνισμού ως διεθνούς παγκόσμιου κινήματος ελέγχου της ανθρωπότητας, είναι όσους έχει καταγράψει μόνον μέσα από το Greek American News Agency τους οποίους προβάλλουμε και με τους οποίους συνεργαζόμαστε μόνιμα! Του έχουν διαφύγει όμως δεκάδες άλλα Blog και Site επίσης ελληνικά που ασκούν πράγματι, μερικές φορές έντονη έως και φανατισμένη κριτική και προπαγάνδα εναντίον του Ισραήλ και ειδικότερα εναντίον της επιβολής των μυστικών σχεδίων της εξάπλωσης του Σιωνισμού! Και φυσικά δεν θα δώσουμε εμείς ένα τέτοιο κατάλογο στον επίδοξο πρακτορίσκο ώστε να διευκολύνουμε το «έργο» και την «αποστολή» του. Αυτό που έχει σημασία , και για αυτό και το επισημαίνουμε είναι ότι όλοι όσοι έχουν καταγραφεί στο HELLENIC REPORTER προέρχονται όλοι μέσα από την πρόχειρη καταγραφή που έχει γίνει από τους συνεργάτες μας, και φίλους μας, οι οποίοι έχουν συστηματικά προβληθεί μέσα από το Greek American News Agency για διάφορα-εθνικά και μη- θέματα που αναδείξαμε και έχουμε αναδημοσιεύσει εδώ ή και το αντίστροφο. «Εγκέφαλος» της προσπάθειας αυτής σύμφωνα με πληροφορίες μας φέρεται να είναι γνωστός χαμηλών τόνων (και ύψους) Έλληνας ακαδημαϊκός καθηγητής σε αμερικάνικο πανεπιστήμιο Ιουδαίος το θρήσκευμα, που πράγματι ζει στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης. Και ως εδώ σταματάμε την πληροφόρηση και περιγραφή του συγκεριμένου «εγκεφάλου» προς το παρόν... Δεν είναι μόνος του όμως...
Αν παρακαλουθήσει κανείς την διαμάχη μέσω των σχολίων που αναρτώνται στα Blog που ανέδειξαν το θέμα θα διαπιστώσει ότι άλλα γράφονται εις άπταιστη ελληνική γραφή με σκόπιμα ορθογραφικά λάθη που έχει αναλάβει να γράφει αντί αμοιβής έλληνας που επίσης ζει στην Αμερική στην περιοχή της Νέας Υόρκης και άλλα στην αγγλική, γλώσσα που χρησιμοποιεί μόνον ο πραγματικός «εγκέφαλος»... του όλου ενχειρήματος. Στο «παιχνίδι» από την 21 Απριλίου(09) μπήκε και το νέο σημαδιακής σημειολογικά ως ημερομηνίας εμφάνισης Blog GreekReport. Παρακολουθείστε λοιπόν από σήμερα όλη αυτή την διαδικασία με προσοχή και θα σας συνιστούσαμε να μην υποκύψετε στον πειρασμό να αναρτήσεται σχόλια υπέρ ή κατά. Απλά παρακολουθήσετε την όλη διαδικασία και προσέξετε από σήμερα ποια θα είναι η τροπή των γεγονότων και η έκταση που θα προσλάβουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα...

Read more...

Ευθύνες στην Ελλάδα ρίχνουν οι Τουρκοκύπριοι για το Κυπριακό!


Ερτσακιτζά: Να απολογηθεί ο Καραμανλής

Εκεί που μας χρωστούσαν, ζητάνε και τα ρέστα!!!

Την πεποίθηση ότι με την επίσκεψη του στην Κύπρο ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προσπαθεί να υποδείξει ότι η Τουρκία είναι υπεύθυνη για το Κυπριακό εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Χασάν Ερτσακιτζά προσθέτοντας πως ο Ελληνας Πρωθυπουργός δεν πρέπει να ξεχνά τη συμβολή της Ελλάδας στη δημιουργία του Κυπριακού και πως είναι υποχρεωμένος να απολογηθεί, κατά την έκφραση του, προς τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης του Τύπου και σύμφωνα με ΜΜΕ των κατεχομένων, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη ανέφερε πως το κατοχικό καθεστώς παρακολουθεί με ανησυχία τις προσπάθειες της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης για διασύνδεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ με το Κυπριακό.

Πρόσθεσε πως παρόλο που παρατηρείται ότι οι δυο κυβερνήσεις προσπαθούν να παίξουν ένα θετικό ρόλο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και στο Κυπριακό, η ειλικρίνεια τους εντούτοις θα πρέπει να αποδειχτεί.
«Για να παίξουν τον θετικό αυτό ρόλο, οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να επιδείξουν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και να διέπονται από την κοινή λογική» είπε.
Σε ό,τι αφορά τις απευθείας διαπραγματεύσεις, ο κ. Ερτσακιτζά δήλωσε ότι οι σύμβουλοι των δυο ηγετών και οι εμπειρογνώμονες συναντήθηκαν σήμερα το πρωί και ότι θα ξανασυναντηθούν αύριο στις 15:00 το απόγευμα, όπως και στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής, για να δουλέψουν πάνω στο κείμενο της έκθεσης της ομάδας εργασίας για την οικονομία με στόχο να υπάρξουν βελτιώσεις μέχρι τις 5 Μαΐου.
Αποτέλεσμα "εκλογών"
Ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη προέβη και σε αποτίμηση των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα αναφέροντας πως αυτές διεξήχθησαν με ωριμότητα και υποδεικνύοντας πως αυτό αποδεικνύει την ικανότητα των Τ/κ σε ό,τι αφορά τη σύσταση και τη λειτουργία «κράτους».
Σε ό,τι αφορά τα σχόλια αναφορικά με το κατά πόσο το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών θα επηρεάσει τις συνομιλίες, είπε ότι τα σχόλια αυτά προέκυψαν λόγω της στάση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας στο παρελθόν.
Δήλωσε παράλληλα πως ο Ντερβίς Ερογλου αναφέρθηκε αρκετές φορές μετά τις «εκλογές» στη σχέση που θα έχει η λεγόμενη κυβέρνηση του με τον Τ/κ ηγέτη και την Τουρκία η οποία υποστηρίζει τον κ. Ταλάτ στις συνομιλίες.
Πρόσθεσε ότι ο κ. Ταλάτ εκπροσωπεί την τ/κ πλευρά στις διαπραγματεύσεις και πως βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με την κυβέρνηση του ψευδοκράτους και της Τουρκίας αναφέροντας ακόμη πως οι χτεσινές δηλώσεις των κ. Γκιουλ και Ερντογάν θα πρέπει να δώσουν ένα τέλος στις ανησυχίες γι’ αυτό το ζήτημα.
Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του κ. Ερογλου σε ό,τι αφορά το διορισμό εκπροσώπου του δίπλα στον κ. Ταλάτ, είπε ότι αυτές οι δηλώσεις θα πρέπει να αξιολογηθούν μέσα σε αυτό το πλαίσιο και πρόσθεσε ότι ο κ. Ταλάτ είναι αυτός που διορίζει την ομάδα του.
Επίσκεψη Σουηδού ΥΠΕΞ
Σε ερώτηση αναφορικά με την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ στην Κύπρο, ανέφερε πως σύμφωνα με δηλώσεις, ο κ. Μπιλντ έρχεται στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού και πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε αίτημα εκ μέρους του κ. Ταλάτ.
Υπενθύμισε παράλληλα πως ο κ. Ταλάτ συναντήθηκε με τον κ. Μπιλντ στη Στοκχόλμη στις 2 Απριλίου.
Σε ερώτηση τέλος αναφορικά με το ενδεχόμενο παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ψευδοκράτος, ο κ. Ερτσακιτζά ανέφερε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη μια τέτοια επίσκεψη.

Read more...

ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ...


Μετά τη σχετική ηρεμία που επικράτησε κατά τις ημέρες του Πάσχα, οι Τούρκοι συνέχισαν το χαβά τους...
Στις 11:04 σχηματισμός 8 τουρκικών F-16 εισήλθε μεταξύ Χίου και Λέσβου και στις 11:31 4 F-16 του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι στα 5000 πόδια.
Στις 11:31 εξήλθαν του FIR Αθηνών νοτίως της Σάμου.


Read more...

Η επίσκεψη Ομπάμα έφερε διακοπή στις αερομαχίες


SABAH
(20/4/2009)

Η επίσκεψη του Ομπάμα στην Τουρκία οδήγησε στο να γίνει και κάποια διακοπή στις αερομαχίες μεταξύ των δύο γειτόνων στο Αιγαίο. Οι ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις δεν προέβησαν σε καμία παρέμβαση κατά τη διάρκεια της παραμονής του Ομπάμα στην Τουρκία. Οι αερομαχίες μεταξύ των πολεμικών αεροσκαφών, για τις οποίες οι Έλληνες πιλότοι σε συνέντευξή τους στο δυτικό Τύπο είχαν πει ότι είναι μέρος της καθημερινής τους ζωής, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα οδήγησαν σε ένταση 266 φορές. Κατά τη διήμερη επίσκεψη, όμως, του Ομπάμα, αν και τα τουρκικά F-16 δεν άλλαξαν τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα, τράβηξε την προσοχή το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προέβη σε καμία παρέμβαση. Λόγω των αναχαιτίσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, βιώνεται εδώ και πολλά χρόνια ένταση. Το πρόβλημα αυτό διατυπώνεται σε κάθε πλατφόρμα, ειδικότερα από την στρατιωτική πτέρυγα.

Ο πρώην Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας Μπουγιούκανιτ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε φέρει το θέμα στην ημερήσια διάταξη κατά τις συναντήσεις του με τον Έλληνα ομόλογό του, την περασμένη εβδομάδα είπε: «Εάν ξεπεραστεί το θέμα αυτό, νομίζω ότι δεν θα παραμείνει άλλο θέμα μεταξύ μας με την Ελλάδα».

Τέλος, σημειώνεται πως το γεγονός ότι ο Ομπάμα ήρθε απευθείας στην Τουρκία, μόλις ανέλαβε Πρόεδρος, χωρίς να περάσει από την Αθήνα ενόχλησε την Ελλάδα και πως ο ελληνικός Τύπος είχε δημοσιεύσει σχετικές ειδήσεις με τίτλους, όπως «Ο Ομπάμα ανεβάζει την αξία της Άγκυρας και ξεχνάει την Αθήνα» και «Ψυχρολουσία από την Ουάσιγκτον».

Read more...

Η Αγκυρα ανεκάλεσε τον πρεσβευτή της στον Καναδά


H Toυρκία ανεκάλεσε τον πρεσβευτή της στον Καναδά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι ένας αριθμός καναδών υπουργών παρευρέθη σε εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε ετών από την αναγνώριση απο καναδικό κοινοβούλιο ως γενοκτονίας της σφαγής των Αρμενίων κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου,μετέδωσε σήμερα το CNN Turk.
Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές,το CNN Turk ανέφερε ότι ο πρεσβευτής Ραφέτ Αγκουνάι ανακλήθηκε προσωρινά στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης σε εκδήλωση χθες το βράδυ με την ευκαιρία της πέμπτης επετείου από την αναγνωρίση από το καναδικό κοινοβούλιο ως γενοκτονίας της σφαγής των Αρμενίων κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μέχρι σήμερα το απόγευμα δεν είχε εκδοθεί καμία επίσημη ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Τουρκία αρνείται να δεχθεί ότι ο θάνατος περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων κατά τις τελευταίες ημέρες της οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν γενοκτονία.
ΕΞΠΡΕΣΣ


Read more...

Λύση «δύο λαών και δύο κρατών» θέλει ο Έρογλου


Σχετικά με το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, ο Ντερβίς Έρογλου σημείωσε ότι ο στόχος του για 28 έδρες δεν επιτεύχθηκε, επειδή τις τελευταίες τρεις μέρες «έφθασαν κάποιοι από την Αγκυρα που επηρέασαν τους ψηφοφόρους».
Λύση που να αναγνωρίζει «δύο λαούς, δύο κράτη και δύο δημοκρατίες» θέλει για το Κυπριακό ο νικητής των «εκλογών» της Κυριακής στα κατεχόμενα Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος τόνισε πως θα εργαστεί για αυτόν τον σκοπό.
Σχετικά με το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, σημείωσε ότι ο στόχος του για 28 έδρες δεν επιτεύχθηκε, επειδή τις τελευταίες τρεις μέρες «έφθασαν κάποιοι από την Αγκυρα που επηρέασαν τους ψηφοφόρους».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλι Ταλάτ αποδίδει τη νίκη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας στην απογοήτευση των Τουρκοκυπρίων από την μη εκπλήρωση των υποσχέσεων που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για άρση της λεγόμενης απομόνωσης και στην προπαγάνδα ότι δεν υπάρχουν ελπίδες για λύση του Κυπριακού.
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι τα πολλά οικονομικά προβλήματα (ανεργία, βαριά φορολογία) στα κατεχόμενα αύξησαν τις ψήφους προς το κόμμα του Ντερβίς Ερογλου.
Ανεξάρτητοι αναλυτές στις κατεχόμενες περιοχές εκτιμούν ότι αρκετοί ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος ψήφισαν το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, όντας απογοητευμένοι επειδή δεν εκπλήρωσε πολλές από τις υποσχέσεις του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, NAFTEMPORIKI

Read more...

Δεκαεπτά συλλήψεις υπόπτων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στην Τουρκία


Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 17 άτομα που θεωρούνται ύποπτα για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Κόνια (Ικόνιο) της κεντρικής Τουρκίας και στις ανατολικές επαρχίες Σανλιουρφά και Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Το Γκαζιαντέπ τον περασμένο Ιανουάριο ήταν το θέατρο συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και ισλαμιστών που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα και είχαν ως συνέπεια το θάνατο ενός αστυνομικού και τεσσάρων ενόπλων.
Τουρκικός πυρήνας της Αλ Κάιντα φέρεται να ευθύνεται για τις βομβιστικές επιθέσεις σε δύο συναγωγές, σε βρετανικό προξενείο και στο κατάστημα της τράπεζας HSBC στην Κωνσταντινούπολη το 2003, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους περισσότερα από 60 άτομα και να τραυματιστούν εκατοντάδες.
ΠΗΓΗ Flash.gr επιμελήθηκε sub92


Read more...

Υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ η Τσεχία και η Σουηδία


«Η ένταξη της Τουρκίας υποστηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών και τη μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου», δήλωσε σχετικά η Σουηδία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η Τουρκία τάσσονται υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, παρά τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται στις ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα αυτό, σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό εξωτερικών, Κάρελ Σάρτζενμπεργκ.

«Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας δείχνει ότι η Τουρκία βρίσκεται πολύ κοντά στην ΕΕ», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ, όπου πάντως όλα τα κράτη-μέλη έχουν επισημάνει ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι το κρίσιμο σημείο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
«Οι θέσεις στις συμμαχίες μεταβάλλονται, κάποιοι μπορεί να αλλάξουμε ενίοτε θέση κατά τη διάρκεια της ζωής μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της τσεχικής διπλωματίας, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε στις αντιρρήσεις συγκεκριμένων κρατών, όπως η Γαλλία, στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Όλες οι διαδικασίες διεύρυνσης προκαλούν αντιρρήσεις, όμως όλες στέφονται από επιτυχία, η ένταξη της Τουρκίας υποστηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών και τη μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου», δήλωσε μετά τον Τσέχο υπουργό και ο ομόλογός του της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, του οποίου η χώρα θα αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία, την 1η Ιουλίου.
www.kathimerin.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Read more...

ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Η χθεσινή δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας εκδηλώνεται την προπαραμονή της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.Μ ε νέες υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι, ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά τον εορτασμό της Ανάστασης, η Τουρκία επιμένει να δημιουργεί ένταση στο Αιγαίο, στην αφετηρία μιας περιόδου που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και αφορά σε ιδιαίτερα ευαίσθητες ισορροπίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μετά από μια μικρή ανάπαυλα δύο ημερών, χθες το πρωί 2 σχηματισμοί από 16 τουρκικά μαχητικά προέβησαν σε δύο παραβάσεις εντός του FIR Αθηνών και σε δέκα παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Στις 11.05π.μ. οκτώ τουρκικά F 16 μπήκαν στο FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου και τα τέσσερα από αυτά αποσπάσθηκαν και πραγματοποίησαν πτήση στα 5.000 πόδια πάνω από το Αγαθονήσι. Αμέσως μετά τα οκτώ τουρκικά μαχητικά βγήκαν από το FIR Αθηνών νοτίως της Σάμου.

Η χθεσινή δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας εκδηλώνεται την προπαραμονή της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και έχει σημάνει συναγερμό στο ελληνικό Επιτελείο, καθώς λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να αντιμετωπισθεί κάθε προσπάθεια κλιμάκωσης των προκλήσεων τόσο κατά τη μετακίνηση της ελληνικής αποστολής προς και από την Κύπρο, όσο και κατά την διάρκεια της επίσκεψης.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ Του Νίκου Μελέτη

Read more...

Το έμβλημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επανεμφανίζεται όλο και συχνότερα στα Βαλκάνια...τυχαία άραγε;


Με επίκεντρο την πόλη του Πρίζρεν στο Κοσσυφοπέδιο, ξεκίνησε η «Τουρκική Εβδομάδα».Την διοργάνωση του εορτασμού της «Εθνικής Τουρκικής Εορτής» οργάνωσε το «Πολιτιστικό Κέντρο Μεχμέτ Πασά». Πρόκειται για Τουρκικό ΄Ιδρυμα, το οποίο χρηματοδοτείτε από την Τουρκία.Οι Τουρκικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο 23 Απριλίου 2009.Σε αρκετές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις από τους Τουρκικής καταγωγής Κοσσοβάρους,στα πλαίσια της εορτής.Μετά από 90 χρόνια, στην κεντρική πλατεία του Πρίζρεν, παρουσία της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Τουρκίας στο Κοσσυφοπέδιο, ακούσθηκε ο «Οθωμανικός ΄Υμνος».Στρατιωτική μπάντα που ήρθε από την Τουρκία, ενόψει των εκδηλώσεων, μεταξύ άλλων, έπαιξε και τον ύμνο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, τον οποίο και παρουσίασε ως «Οθωμανικό στρατιωτικό ύμνο».

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΚΗ ΞΑΝΘΗ...


Θυμήθηκαν να γιορτάσουν την γέννηση του Μωάμεθ σε κλειστό γήπεδο με 5.000 πιστούς την δεύτερη μέρα του Πάσχα!Έφεραν γνωστούς καλλιτέχνες από Σκόπια και Τουρκία για το θρησκευτικό μέρος της τελετής με τους ύμνους και την ισλαμική ιεροτελεστία.Απευθυνόμενος σε «σοϊντασλάρ-ομοεθνείς» μίλησε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σαρνίτς, μιλώντας για στιγμές δόξας που ζει με τη έναρξη του θεσμού αυτών των μαζικών εκδηλώσεων στην Δυτική Θράκη.

Γυναικόπαιδα φερμένα απ' όλα τα σημεία του νομού, ηλικιωμένοι και νεολαίοι, ήρθαν με τα λεωφορεία που διατέθηκαν για την επιτυχία της διοργάνωσης που στόχευε στο να συσπειρώσει κάτω από τον ισλαμικό μανδύα την εθνική καταγωγή των ανθρώπων, αφού οι αναφορές στην μητέρα πατρίδα Τουρκία ήταν συνεχείς...

Ένα καντήλι για τoν Μωάμεθ, μια ιδιότυπη θρησκευτική γιορτή οργάνωσαν εν είδη φιέστας στο Αμοιρίδιο κλειστό γήπεδο της Ξάνθης οι ψευτομουφτήδες Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και Κομοτηνής Ιμπράμ Σερήφ, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν θρησκευτικούς λειτουργούς αλλά και ειδικούς ψαλτάδες εγνωσμένου κύρους με δισκογραφία, από Τουρκία, Σαουδική Αραβία Σκόπια, και άλλες βαλκανικές χώρες, καταφέρνοντας να καλύψουν μια εκδήλωση 5.000 πιστών που γέμισαν ασφυκτικά τον αθλητικό χώρο. Κάτι τέτοιο γίνεται με τόση μαζικότητα για πρώτη φορά και οι εμπνευστές του επέλεξαν η γιορτή αυτή να γίνει την δεύτερη μέρα του χριστιανικού Πάσχα σαν παράλληλη εκδήλωση του Ισλάμ, δείχνοντας την συσπείρωση όπου κόσμου και καταφέρνοντας να φέρουν από τον κάμπο, τα απομακρυσμένα χωριά γυναικόπαιδα που για πρώτη φορά στην ζωή τους θα είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σ' ένα γήπεδο, να κάνουν μια ανέλπιστη εκδρομή για έναν «ιερό σκοπό» όπως ήταν το πρόσχημα της θρησκευτικής γιορτής.
Παρών σε όλα αυτά στο κεντρικό τραπέζι των επισήμων ήταν ο Τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής Μουσταφά Σαρνίτς, εκπρόσωπος της πρεσβείας στην Αθήνα, της μειονότητας της Ρόδου κι άλλοι πρωτοκλασάτοι μειονοτικοί που έσπευσαν να βρίσκονται στο κεντρικό σημείο των επισήμων που έπαιρναν οι κάμερες και καλυπτόταν δημοσιογραφικά. Στο κλειστό γήπεδο πάντως γινόταν το αδιαχώρητο, ενώ από την είσοδο νεαρά κορίτσια προσέφεραν κεράσματα κι έβαζαν κολόνια σε όλους τους διερχόμενους που είχαν κατακλύσει τα διαζώματα των θεατών ακόμη και στον χώρο των σκαλοπατιών. Ειδική εξέδρα είχε στηθεί έτσι ώστε να υπάρχει πανοραμική θέα, γιγαντοοθόνη όπου προβαλλόταν οι ομιλητές και μια υψηλών απαιτήσεων μεγαφωνική μετάδοση της εκδήλωσης για να υπάρχει ο απόλυτος ήχος. Ο ψευτομουφτής Ξάνθης με την λευκή φορεσιά του ήταν ο απόλυτος άρχοντας του χώρου, αφού και με την ομιλία του και τα δάκρυα που σκούπισε διακριτικά αναφερόμενος στις ρήσεις του Μωάμεθ και κάνοντας μνεία στο χρέος που έχουν οι σύγχρονοι πιστοί να τηρούν τα λόγια του Προφήτη, κατάφερε με μια πύρινη ομιλία από στήθους να εισπράξει το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού του. Ο Αχμέτ Μετέ απροκάλυπτα καλωσόρισε τους καλλιτέχνες θρησκευτικών ύμνων εγνωσμένου κύρους αναφερόμενος στην «Μακεδονία», αποφεύγοντας την ονομασία των Σκοπίων, υιοθετώντας την αναγνώριση που παρέχει στο κρατίδιο η Τουρκία, ενώ έγιναν αναφορές στην μητέρα πατρίδα και το διαρκές ενδιαφέρον της.

Για «σεισμό» από τους μουσουλμάνους πιστούς και «ποταμούς» δακρύων από τη συγκίνηση γράφουν τα τουρκόφωνα site...
Για κοσμοπλημμύρα που θα γραφεί στα χρονικά μιλούν με ενθουσιασμό στα τουρκόφωνα site γνωστοί κονδυλοφόροι που γράφουν ότι «ποτάμι έρρεαν» τα δάκρυα των πιστών θρησκευόμενων μουσουλμάνων από την κατάνυξη της γιορτής!..
Στις παρουσίες που αξίζει να αναφερθούν ήταν των Αχμέτ Χράλογλου θεολόγου βοηθού του ψευτομουφτή Ξάνθης, του προέδρου των ιεροκηρύκων Σαντίκ Σαντίκ, του Ρεχίμ Κελεχμέτ αρθρογράφου της Γκιουντέμ και βοηθού του ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπράμ Σερήφ, του Μουζαφέρ Σαλίχογλου διευθυντή του μειονοτικού ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, του πρώην γραμματέα του τουρκικού προξενείου κ. Ραμαντάν, του υπεύθυνου του συλλόγου ιεροκηρύκων Κομοτηνής Αχμέτ Αρίφ, του δικηγόρου πολιτευτή Ορχάν Χατζηϊμπράμ και υπερασπιστή των προσφυγών της ΤΕΞ, του Χουσεΐν Μπατάκ του ανεξάρτητου συνδυασμού, του Μουσταφά Αγγά δημάρχου Μύκης, του Κιρλή Ντοκμέ, του υποπρόξενου Ονούρ Εκρέμ, των ακολούθων και του προσωπικού του γενικού τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, του αντινομάρχη Ξάνθης Γιουσούφ Ντελή, του προέδρου του ανεξάρτητου συνδυασμού ισότητας Χασάν Μαλκότς, του νέου προέδρου της αυτοαποκαλούμενης ΤΕΞ Μεχμέτ Χατζηχαλήτ, του προέδρου των αποφοίτων ειδικής παιδαγωγικής Ακαδημίας Μεχμέτ Ντερντιμάν, του προέδρου του Δήμου Γλαύκης Μπιρόλ Ιντζέ, Μεχμέτ και πολλών άλλων. Στην εκδήλωση ακούστηκαν υμνωδίες από τον Μεσούτ Κουρτίς Ερκάν Μουτλού από Σκόπια και Τουρκία, ενώ το μήνυμα της ημέρας παρουσίασε ο ιμάμης του διάσημου τεμένους της Κων/πολης του Μπέγιαζητ που ήρθε προσκεκλημένος για τον σκοπό αυτό, ο Χαφίζ Σουάτ Γκιουζοτόκ.

«Αξιότιμοι ομοεθνείς και εγώ μαζί με όλους σας ζω το ξεκίνημα μιας εκδήλωσης στην Ξάνθη της Δυτικής Θράκης με τόσο κόσμο. Καλωσορίζουμε απόψε καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες μαζί με τον εκλεγμένο μουφτή Ξάνθης που τον συγχαίρω και την τοπική αυτοδιοίκηση που συμμετέχει, ενώ θέλω να συγχαρώ και όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση και την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης είπε ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής κ. Σαρνίτς, που έλαμπε από χαρά κι ευτυχία μιλώντας σ' ένα τέτοιο πλήθος από το βήμα.Απ' έξω από το Αμοιρίδιο γήπεδο πραματευτάδες βρήκαν την ευκαιρία να ξεπουλήσουν ποπ κορν και μαλλί της γριάς, ενώ υπήρχε και κινητοποίηση της αστυνομίας λόγω της αυξημένης προσέλευση του κόσμου με Ι.Χ. μηχανάκια και λεωφορεία.Πάντως κύκλοι που γνωρίζουν τα μειονοτικά πράγματα ανέφεραν ότι η κινητοποίηση ενώ ήταν μεγάλη δεν απέφερε το ποθητό αποτέλεσμα, αφού το γήπεδο γέμισε από 5.000 κόσμο αλλά πολλά επώνυμα στελέχη, βουλευτές και πολιτευτές της πρώτης γραμμής της μειονότητας, δημοσιογράφοι και αυτοδιοικητικοί και παρίσταντο μόνο εκατοντάδες δεκάδες γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι αφού είχε εξασφαλιστεί σε όλους η δωρεάν πρόσβαση με λεωφορεία».

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΜΟΙΡΙΔΙΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ

Πάντως ερωτηματικά προκαλεί η παραχώρηση του δημοτικού γηπέδου και οι όροι με τους οποίους έγινε, γιατί δεν δόθηκε σε κάποιο επίσημο φορέα της μειονότητας, αλλά σε ένα άτομο που δεν έχει καμιά ιδιότητα, αντίθετα αντιποιείται την ιδιότητα του μουφτή ασχέτως αν συνηγόρησαν σε αυτό όπως αναφέρεται εξωδιαδικαστικά ο αντινομάρχης Ξάνθης Γιουσούφ Ντελή και κάποιοι άλλοι εξαντλώντας την επιρροή τους.
Μελαχροινή Μαρτίδου ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP