Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΕΛΑΣΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ


Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα σχέδια της Άγκυρας για περαιτέρω διείσδυση στη Θράκη δεν είναι ανυπόστατα. Τα όσα εξελίχθηκαν, αυτήν την περίοδο, στη γειτονική Βουλγαρία, που αναγκάστηκε να απελάσει τούρκο θρησκευτικό λειτουργό, ο οποίος βρισκόταν καθημερινά σε άμεση επαφή με τους τουρκογενείς και μουσουλμάνους, καταμαρτυρούν σχέδια επιρροής του εν λόγω στοιχείου στην ευρύτερη Βαλκανική χερσόνησο.

Το διάστημα που κύλησε, ήρθε στο φώς της δημοσιότητας μια είδηση, που κυκλοφόρησε στα τουρκικά και στα διεθνή μέσα, σχετικά με την απέλαση ενός αξιωματούχου του «Ντιανέτ», δηλαδή, της Προεδρίας Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, από την Βουλγαρία. Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Βουλγαρίας (DANS), που συστάθηκε μόλις πριν από ένα χρόνο, απέλασε, μετά από πολύωρη ανάκριση, τον Αντέμ Γιεριντέ, υπεύθυνου Βουλγαρίας του Ιδρύματος Ντιανέτ της Τουρκίας (TDV), με την αιτιολογία ότι ο Γενικός Διευθυντής του παραρτήματος «αποτελούσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας». («ΑFP» 15.01.2009) Σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις, η απόφαση των βουλγαρικών υπηρεσιών είχε ληφθεί τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, αλλά εκκρεμούσε η υλοποίησή της. Ο Γιεριντέ κατείχε τη θέση του Αντιπρύτανη του Ανώτατου Ισλαμικού Ινστιτούτου της Σόφιας. Αυτό που ενόχλησε τις βουλγαρικές αρχές, λέγεται ότι είχε να κάνει κυρίως με τις δραστηριότητες που ανέπτυξε στους κόλπους των ιεροδιδασκαλείων (Ιμάμ-Χατίπ) της Βουλγαρίας, καθώς ήταν υπεύθυνος τόσο για τα διοικητικά όσο και για τα οικονομικά τριών τέτοιων σχολείων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε προσπαθήσει να επιβάλλει την ισλαμική μαντίλα στις μαθήτριες που φοιτούσαν σε αυτά τα λύκεια, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Άλλοι πάλι λένε ότι δεχόταν πιέσεις από κύκλους προσκείμενους στις θρησκευτικές αδελφότητες των Φετχουλάχ Γκιουλέν και Σουλεϊμαντζί για να ενδώσει στις απαιτήσεις τους. Όπως και να έχει το πράγμα, τα αίτια της απέλασης του Γιεριντέ παραμένουν ασαφή, καθώς, από τη μια, δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις από τη Σόφια, και από την άλλη, δεν υπήρξε σοβαρή αντίδραση - ούτε δόθηκε δημοσιότητα στο θέμα - από την Άγκυρα, στάση που, όχι αδικαιολόγητα ίσως, προκαλεί εντύπωση.

Η Προεδρία των Θρησκευτικών Υποθέσεων είναι ο θεσμός που επινοήθηκε από τους Κεμαλικούς, για να καλυφθεί το κενό που δημιούργησε η κατάργηση του Χαλιφάτου και των σχετικών υπουργείων το 1924. Η Τουρκία, παρόλο που διατείνεται ότι είναι ένα κοσμικό κράτος δυτικού τύπου, μέσω της Προεδρίας αυτής, ασκεί άμεσο έλεγχο στα θρησκευτικά πράγματα του τόπου. Το «Ντιανέτ» προωθεί ένα Ισλάμ, που, αφενός, επιδιώκει να εξαλείψει «ανορθόδοξες» φωνές εντός του τουρκικού Ισλάμ, και αφετέρου, βρίσκεται σε αρμονία με τα προστάγματα της Κεμαλικής ιδεολογίας. Είναι, δηλαδή, εκπρόσωπος του «κρατικού» Ισλάμ, που δεν επιδιώκει να ανατρέψει τα - αμφιλεγόμενα - επιτεύγματα του Κεμαλισμού περί κράτους-έθνους, εκδυτικισμού, κ.λπ. Πέραν την πλούσια δράση του στο εσωτερικό, το «Ντιανέτ» διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για να προωθήσει το «κρατικό» Ισλάμ και στο εξωτερικό. Καταρχάς, έχει στη διάθεσή του ένα εξειδικευμένο προσωπικό, όπως ιεροκήρυκες, ιεροδιδάσκαλοι κ.ά., οι οποίοι ενίοτε τοποθετούνται και στις τουρκικές Πρεσβείες και στα Προξενεία, όπου υπηρετούν ως θρησκευτικοί ακόλουθοι. Κατά δεύτερο λόγο, απολαμβάνει την αρωγή του Ιδρύματος «Ντιανέτ» της Τουρκίας, στο οποίο απασχολείται ο Γιεριντέ, που αποτελεί το σημαντικότερο μέσο που διαθέτει στις επαφές του με τους τουρκογενείς και τους μουσουλμάνους απόγονους της οθωμανικής αυτοκρατορίας στο εξωτερικό. Διοργανώνει εράνους για την ανέγερση τεμενών, εγκαινιάζει κορανικά σχολεία και ιεροδιδασκαλεία, χορηγεί υποτροφίες, εκδίδει θρησκευτικού περιεχομένου έντυπα και επιδίδεται σε κάθε είδους αγαθοεργία που εμπίπτει στην τούρκο-ισλαμική ηθική, προωθώντας, ταυτόχρονα, τις θέσεις της Κεμαλικής πολιτείας. Ως εκ τούτου, η Προεδρία Θρησκευτικών Υποθέσεων, ως εκφραστής της τούρκο-ισλαμικής σύνθεσης, δεν μπορεί να νοείται ως ένας καθαρά θρησκευτικός θεσμός.

Συνοψίζοντας, τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι η «εκκωφαντική» σιωπή, που τήρησαν οι τουρκικές αρχές μετά την απέλαση του Γιεριντέ, προδίδει ανομολόγητες διαθέσεις εκ μέρους της Τουρκίας. Άλλωστε, δεν μπορεί να είναι τυχαία η προσπάθεια που καταβάλλει η Άγκυρα, εδώ και μερικά χρόνια, να φέρει πιο κοντά το τουρκογενές και μουσουλμανικό στοιχείο της Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας (Ν. Βουλγαρίας), που βρίσκονται σε εξαιρετική γεωγραφική εγγύτητα. Η απόφαση δε του Ντιανέτ να διορίσει θρησκευτικούς ακολούθους προσεχώς στο Κόσοβο και στα Τίρανα, καθώς και στην Τιφλίδα, με παράλληλη προώθηση των θέσεών του στις τουρκικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, κρίνουμε πως, μετά και τις κλιμακούμενες προκλήσεις στο Αιγαίο και την αθεράπευτη κατάσταση στο Κυπριακό, θα πρέπει να αυξήσει έτι περισσότερο τις ανησυχίες για τα επικείμενα τουρκικά παιχνίδια προς δημιουργία τετελεσμένων στη Δυτική Θράκη.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

ΣΥΝΤΑΡΑΣΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Η ERGENEKON


Όταν στις 22 Μαϊου του 2008 το Greek American News Agency άνοιγε το φάκελο "ERGENEKON" με άρθρο του Σάββα Καλεντερίδη τα Ελληνικά ΜΜΕ σφύριζαν "αδιάφορα" και αφ΄υψηλού και αλλαζονικά...Σήμερα μετά το κύμα συλλήψεων, τις συνεχείς αποκαλύψεις και τις αναταραχές στο εσωτερικό πολιτικό σύστημα της γείτονος, κάποιοι ανακαλύπτουν...το φεγγάρι...Επαναλαμβάνοντας αυτά που ήδη εδώ και καιρό επισημαίνει με άρθρα του ο Σάββας Καλεντερίδης οι γνώσεις, και η εμπειρία του οποίου για τα θέματα της Τουρκίας αποτελούν εθνικό-δυστυχώς ανεκμετάλευτο- κεφάλαιο για την Ελλάδα. Ωστόσο, αρκετά ελληνικά ΜΜΕ (κάλλιο αργά παρά ποτέ...) έχουν αρχίσει και παρακολουθούν το θέμα και τις αποκαλύψεις που το ακολουθούν έχοντας πειστεί ότι πολλά από τα πλοκάμια της πανίσχυρης παρακρατικής οργάνωσης αφορούν και τις ΕλληνοΤουρκικές σχέσεις. Ενδεικτικό είναι το σημερινό(01 02 09) Κυριακάτικο αφιέρωμα φάκελος που φιλοξενεί σήμερα η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με απεσταλμένο τον συνάδελφο κ. Τάσο Τέλογλου...

Αξίζει ωστόσο τον κόπο να διαβάσετε την παρουσίαση του θέματος, αν και σχεδόν όλα όσα περιγράφονται, τα περισσότερα έχουν αναφερθεί πολύ πριν σε αποκαλυπτικά ρεπορτάζ και αναλύσεις του Greek American News Agency από τον Σάββα Καλεντερίδη στο ιστολόγιο του ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ του Κώστα ΠΙκραμένου στα ΕΝΔΟΤΟΥΡΚΙΚΑ και το Όμηρου Φωτιάδη στο STRATEGY-GEOPOLITICS .
Τα τρομερά μυστικά της Εργκένεκον Υπόνοιες για σχέση της με δολοφονίες και ομαδικούς τάφους στην Τουρκία

Στην Τουρκία εκφράζονται φόβοι ότι όσα συγκλονιστικά έχουν έρθει έως τώρα στο φως για τη δράση της πολυπλόκαμης οργάνωσης Εργκένεκον αποτελούν μόνον την κορυφή του παγόβουνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ξετυλίγοντας τον μίτο της δράσης ενός επαγγελματία εκτελεστή, στρατολογημένου από παρακρατική υπηρεσία, οι δικαστικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», βρίσκονται ενώπιον διλήμματος: να ανοίξουν φακέλους σχετικά με εκατοντάδες ανεξιχνίαστες δολοφονίες και ομαδικούς τάφους στην Τουρκία ή να αποσυνδέσουν τις υποθέσεις από τη δράση μελών της Εργκένεκον, όπως φοβούνται οι συγγενείς θυμάτων;
Ενας «λύκος» συγκλονίζει την Τουρκία Πολιτικοί, στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί εμπλέκονται σε μια υπόθεση που «ακουμπά» και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Του απεσταλμένου μας στην Κωνσταντινουπολη Τασου Τελλογλου

Tέσσερα εκατομμύρια σελίδες από συνακροάσεις (παρακολουθήσεις) τηλεφώνων, περίπου εκατό ύποπτοι και κατηγορούμενοι, τριάντα από τους οποίους ένστολοι, πολλοί δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι είναι ο «εισαγγελέας» της υπόθεσης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ να λέει ότι είναι ο συνήγορος υπεράσπισης: Η υπόθεση Εργκένεκον («αρσενικός λύκος») που συγκλονίζει την Τουρκία, διχάζει τα Mέσα Eνημέρωσης της χώρας (σ.σ.: που ελέγχονται ακόμα από τις δυνάμεις του παλαιότερου καθεστώτος) αλλά το 61% των Τούρκων πιστεύει ότι η «τουρκική κάθαρση» ενός καθεστώτος 50 ετών που δρούσε περί το κράτος και το παρακράτος, σαφώς αφορά πραγματικά περιστατικά.

Τι αποτέλεσμα θα έχει η δίκη που διεξάγεται σε αίθουσα των φυλακών της Σηλυβρίας, έξω από την Κωνσταντινούπολη, είναι ακόμα αβέβαιο καθώς οι «φάκελοι» με τους ανεξιχνίαστους φόνους στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας δεν έχουν περιληφθεί ακόμα στη δικογραφία μιας υπόθεσης που σε πολλές πτυχές της (ελληνική μεινότητα - Πατριαρχείο, Κυπριακό) «ακουμπά» και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι μια από τις μεγαλύτερες εχθρούς του Πατριαρχείου και ο επικεφαλής της ομάδας των πρακτόρων που μετέφεραν τον Οτσαλάν στην Τουρκία από την Κένυα κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση Εργκένεκον, που ήθελε να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.
Κύμα συλλήψεων... σε απευθείας σύνδεση

Εξω από το κτίριο της Εισαγγελίας στο Μπεσίκτας είναι συγκεντρωμένοι περίπου εκατό «γκρίζοι λύκοι» και εθνικιστές της Αριστεράς, διαμαρτυρόμενοι για το νέο κύμα συλλήψεων -το 11ο κατά σειρά- στην πολύκροτη υπόθεση της Εργκένεκον. Οι δικηγόροι σπεύδουν προς το κτίριο της Εισαγγελίας για να... εξασφαλίσουν καινούργιους πελάτες, ενώ τα οχήματα των δορυφορικών μεταδόσεων είναι περικυκλωμένα από δημοσιογράφους που ετοιμάζονται για μία ακόμα «ζωντανή» μετάδοση.

«Αυτό λέγεται εξάρθρωση πραξικοπήματος σε απευθείας σύνδεση» σχολιάζει, εμφανώς σαρκαστικά, ο δικηγόρος Βουράλ Εργκίλ, συνήγορος δύο εκ των κατηγορουμένων. Ο κ. Εργκίλ εκτιμά ότι θα βρίσκεται μεταξύ των ανθρώπων που θα συλληφθούν στο επόμενο, 12ο, κύμα των συλλήψεων, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες του -που δεν επιβεβαιώνονται από την Εισαγγελία της Πόλης- εναντίον του έχουν εκδοθεί δύο εντάλματα σύλληψης (χωρίς ακόμα να υλοποιηθούν) μόνο και μόνο επειδή είναι επικριτής της σημερινής κυβέρνησης και του κόμματος ΑΚΡ του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αργότερα, μιλώντας στους «Νέους Φακέλους», σε μία συνέντευξη που θα μεταδοθεί αύριο από την τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», ο κ. Εργκίλ θα χαρακτηρίσει την έρευνα για την οργάνωση Εργκένεκον, «επιχείρηση με στόχο να περάσουν τα Μέσα Ενημέρωσης στην Τουρκία στα χέρια του κόμματος που κυβερνάει».

Σχεδίαζαν δολοφονίες

Η Εισαγγελία του Μπεσίκτας ερευνά εδώ και ενάμιση χρόνο για να εξαρθρώσει ένα δίκτυο αποστράτων κυρίως -αλλά όχι μόνον- αξιωματικών του στρατού και της αστυνομίας, ακαδημαϊκών, συνδικαλιστών, δημοσιογράφων που σχεδίαζαν να ανατρέψουν τη νομίμως εκλεγμένη κυβέρνηση. Τα μέλη της οργάνωσης είχαν σχεδιάσει σειρά δολοφονιών, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, για να βυθίσουν την Τουρκία στο χάος και να εκβιάσουν την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες είχαν «αρνηθεί» να ανατρέψουν κυβερνήσεις του κ. Ερντογάν το 2002 και το 2004.

Ο κ. Εργκίλ είναι συνήγορος του δημοσιογράφου Βεντάτ Γενερέρ και της Σέβγκι Ερενερόλ, εκπροσώπου του «Τουρκοορθόδοξου Αυτοκεφάλου Πατριαρχείου». O κ. Γενερέρ αφέθηκε ελεύθερος το προηγούμενο Σαββατοκύριακο «χωρίς να είναι σαφές γιατί κατηγορείται μετά 11 μήνες κράτησης» όπως είπε ο δικηγόρος του, κ. Εργκίλ. Ο κ. Γενερέρ είχε ένα δημοσιογραφικό πρακτορείο, το οποίο, μεταξύ άλλων, απένειμε τον τίτλο «υπερασπιστής της Πατρίδας» σε διάφορες προσωπικότητες. Μεταξύ τους, αρκετοί από τους επικεφαλής της Εργκένεκον αλλά και ο Ραούφ Ντενκτάς. Ο Γενερέρ είχε συχνές επαφές με την ηγεσία του PKK σαν δημοσιογράφος, και ακόμα συχνότερες με απόστρατους που πολεμούσαν την κουρδική οργάνωση με «ανορθόδοξα μέσα». Η Εισαγγελία επικαλείται στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί εις βάρος του από την παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου και της ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας.

Η Σεβγκί Ερενερόλ

Η περίπτωση της κ. Ερενερόλ είναι πιο ενδιαφέρουσα για την Ελλάδα. Η Σεβγκί Ερενερόλ ανήκει στην οικογένεια στην οποία «ανέθεσε» ο εκ των ιδρυτών του τουρκικού κράτους, Ισμέτ Ινονού, τη δεκαετία του '20, να «διευρύνει» το Τουρκοορθόδοξο Πατριαρχείο σαν «αντίβαρο» στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, δημιουργώντας μια αυτοκέφαλη τουρκική ορθόδοξη εκκλησία που να μην εξαρτάται από την Ελλάδα. Η οικογένεια της κ. Ερενερόλ χρησιμοποίησε το Τουρκοορθόδοξο Πατριαρχείο και την περιουσία του σαν επιχείρηση. Η κυρία Ερενερόλ, που είναι απόγονος του περίφημου παπά Εφθήμ (κατά κόσμον Παύλου Καραχισαρίδη), δηλαδή του «ψευτοπατριάρχη» του «Τουρκικού Αυτοκέφαλου Πατριαρχείου» υπήρξε υποψήφια βουλευτίνα του «Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης» του Αλπασλάν Τουρκές, ενώ είναι αδελφή του σημερινού «πατριάρχη» Εφθήμ του 4ου.

Πηγές της Εισαγγελίας ανέφεραν ότι η έδρα του ψευτοπατριαρχείου στο Καράκιου, στην ενορία του Γαλατά, είχε μετατραπεί σε τόπο συνάντησης των μελών της Εργκένεκον. Ενας ανώνυμος μάρτυρας που προστατεύεται από την Εισαγγελία και ένας πρώην πράκτορας της ΜΙΤ, που ζει στον Καναδά, ανέφεραν ότι μέλη της οργάνωσης ΒΒΡ (Buyuk Birlik Partisi - Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας) αλλά και της Εργκένεκον συγκεντρώνονταν στα κτίρια γύρω από την εκκλησία της Αγίας Αννας στο Γαλατά, μια εκκλησία που με τη βοήθεια του τουρκικού κράτους είχε υφαρπάξει από το Πατριαρχείο η οικογένεια Ερενερόλ.

Σειρά επιθέσεων

Το Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας, που προήλθε από διάσπαση του κόμματος εθνικιστικής δράσης του κ. Τουρκές με τον οποίο ο «ψευτοπατριάρχης» διατηρούσε εξαιρετικά φιλικές σχέσεις, εκπροσωπήθηκε μάλιστα μετά τις εκλογές του 1995 στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση με 7 βουλευτές, αλλά και πρωταγωνίστησε σε μια σειρά επιθέσεων εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι τουρκικές αρχές, πάντως, δεν είναι βέβαιες ότι θα πρέπει να «χρεωθεί» στην οργάνωση αυτή η βομβιστική επίθεση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της 4ης Δεκεμβρίου 1997 που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός κληρικού. Ο πρόεδρος του κόμματος Γιαζιτζιόγλου είναι σήμερα ανεξάρτητος βουλευτής στο τουρκικό Kοινοβούλιο.

Η κ. Ερενερόλ και ο συνήγορός της αρνούνται αυτές τις κατηγορίες και επιμένουν ότι διώκονται για εγκλήματα γνώμης, αλλά η Eισαγγελία απαντά ότι έχει στη διάθεσή της ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της κ. Ερενερόλ που αποδεικνύουν ότι οι πράξεις της δεν αφορούσαν μόνο την έκφραση απόψεων. Μια σειρά εικόνων μέσα από τους χώρους του «Τουρκοορθόδοξου Αυτοκέφαλου Πατριαρχείου» παραχωρήθηκαν στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» και αποδεικνύουν το σκέλος του κατηγορητηρίου σύμφωνα με το οποίο η εκκλησία στον Γαλατά χρησιμοποιούνταν ως τόπος συνάντησης των εθνικιστών τουλάχιστον την άνοιξη του 2003.

Κατά του κ. Βαρθολομαίου

Στην τοποθέτησή της στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας τον Δεκέμβριο, η κ. Ερενερόλ χαρακτήρισε το «Οικουμενικό Πατριαρχείο ως τον Δούρειο Ιππο της επίθεσης εναντίον της Τουρκίας». Η κ. Ερενερόλ είπε ότι οι ορθόδοξοι επιχείρησαν να προκαλέσουν τον τουρκικό πληθυσμό όταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετέβη στην Τραπεζούντα, όπου εθνικιστές δεν του επέτρεψαν να επισκεφθεί την πόλη και συνέδεσε τη δολοφονία του Ιταλού ιερωμένου Σαντόρο στην πόλη της Τραπεζούντας με την «αναστάτωση που προκάλεσε στον τουρκικό πληθυσμό η επίσκεψη του Πατριάρχη». Η κ. Ερενερόλ, μάλιστα, επέκρινε και τους Τούρκους διανοούμενους που ζήτησαν συγγνώμη από τους Αρμενίους για τη γενοκτονία του 1915, προτρέποντας και την τουρκική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο, ενώ αρνήθηκε κάθε σχέση της με την οργάνωση Εργκένεκον.
Η «ταυτότητα» της Εργκένεκον

- Η (εμφανής) ιστορία της Εργκένεκον, παρακρατικής οργάνωσης με δαιδαλώδεις διασυνδέσεις και με απολήξεις στο «βαθύ κράτος» της Τουρκίας, αρχίζει στις 12 Ιουνίου του 2007 στο Ουμράνιγε της Κωνσταντινούπολης. Σε σπίτι αυτής της συνοικίας, η αστυνομία εντοπίζει 27 χειροβομβίδες και μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών.

- Οκτώ ημέρες αργότερα, αρχίζουν οι συλλήψεις «επιφανών» εκπροσώπων του κεμαλικού - στρατιωτικού κατεστημένου, της άρχουσας επιχειρηματικής και οικονομικής τάξης και του οργανωμένου εγκλήματος. Οι συλλήψεις κατά κύματα, παράλληλα με σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, συνεχίζονται μέχρι σήμερα, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών της Σηλυβρίας συνεχίζεται η δίκη.

- Στην οργάνωση, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από κυβερνητικούς κύκλους στην Αγκυρα, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν απόστρατοι και εν ενεργεία ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού, της στρατοχωροφυλακής, ενεργούμενα των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), στελέχη της παραστρατιωτικής οργάνωσης JITEM, εξαγορασμένοι πρώην Κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ, μαφιόζοι, πρόεδροι συνδικαλιστικών οργανώσεων, εθνικιστές αριστεροί κ.ά.

- Βασικές κατηγορίες είναι η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν, σχέδια δολοφονίας του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού και εξεχόντων εκπροσώπων των μειονοτήτων - μεταξύ άλλων ως υποψήφια θύματα έχουν αναφερθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρμένιος Πατριάρχης Μουταφιάν, ο εκπρόσωπος της αλεβίτικης κοινότητας, ενώ με την Εργκένεκον συνδέεται και η δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ.

- Στην Εργκένεκον συνοψίζονται όλα τα «αμαρτήματα» του τουρκικού βαθέος κράτους, χωρίς αυτό να διασφαλίζει ότι η τρέχουσα δικαστική διαδικασία κατά της Εργκένεκον θα οδηγήσει σε κάθαρση. Στα τέλη της εβδομάδας αποφασίστηκε η ενίσχυση της προσπάθειας του γενικού εισαγγελέα της Κωνσταντινουπόλεως Ζεκερία Οζ, υπεύθυνου του φακέλου Εργκένεκον, με τον διορισμό νέων εισαγγελέων. Ταυτόχρονα, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να επαναπροσδιορίσει την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή.

Read more...

Δώσε θάρρος στο χωριάτη, να σ' ανέβει στο κρεβάτι*


Ο Σαμπίχ Κανάντογλου, π. Αρχιεισαγγελέας της Δημοκρατίας του Αρείου Πάγου, είχε στενές επαφές με ανώτατα στελέχη του στρατού και του παρακράτους. Το σπίτι του ερευνήθηκε από τις αστυνομικές αρχές και κατασχέθηκαν διάφορα έγγραφα και στοιχεία, κατόπιν εντολής του εισαγγελέα που διενεργεί την ανάκριση για την τρομοκρατική οργάνωση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.

Τη στιγμή που η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί άφωνη την αποκάλυψη των σκοτεινών διαδρομών που συνέδεαν την τουρκική δικαιοσύνη με τον στρατό και τους παρακρατικούς-παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και τρομοκρατικές ογανώσεις που ευθύνονται για δολοφονίες χιλιάδων αθώων πολιτών στην Τουρκία, η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών που απαξιώνει την ελληνική δικαιοσύνη μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ως μια αθλιότητα που δικαιολογεί τον τίτλο μας.

Αυστηρή γλώσσα του ΥΠΕΞ για την Τουρκία
Χαρακτηρίζει «απαράδεκτες» τις αναφορές του τουρκικού ΥΠΕΞ για την ελληνική Δικαιοσύνη, σχετικά με το επεισόδιο στο Αιγαίο, κατά το οποίο έχασε τη ζωή του ο πιλότος Ηλιάκης.
Απάντησε στις προκλητικές ανακοινώσεις.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γ. Κουμουτσάκος...τόνισε:
«Η γνωστή αυθαίρετη τουρκική πολιτική όσον αφορά στα της Περιοχής Πληροφόρησης Πτήσεων Αθηνών (FIR) είναι εκείνη που, με τις σχεδόν καθημερινές πράξεις αμφισβήτησης των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, ευθύνεται για συμβάντα, όπως εκείνα που το Μάιο του 2006 κατέληξαν στον τραγικό θάνατο του Έλληνα πιλότου Ηλιάκη.Η επανάληψη ανακριβών και αστήριχτων ισχυρισμών από τον Εκπρόσωπο τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ για το τραγικό συμβάν δεν αλλάζει τα πραγματικά περιστατικά ούτε αναιρεί τις ευθύνες της τουρκικής πλευράς. Οι εμπεριστατωμένες θέσεις της χώρας μας για τις ευθύνες για τη σύγκρουση των δύο στρατιωτικών αεροσκαφών είναι γνωστές στις τουρκικές αρχές, στους συμμάχους και τους εταίρους μας. Κατά τα λοιπά, οι αναφορές στην ελληνική Δικαιοσύνη είναι απαράδεκτες. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό όταν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, αναφέρεται στη λειτουργία της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας σε μία δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα.»

Εκπληξη για την καταδίκη
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
«Εκπληξη και λύπη» προκάλεσε στην Αγκυρα, όπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η καταδίκη του Τούρκου χειριστή μαχητικού αεροσκάφους ως υπαίτιου του θανάτου του πιλότου του ελληνικού αεροσκάφους κατά τη σύγκρουση των δύο αεροσκαφών στις 23 Μαΐου 2006.
Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου αναφέρεται ότι η έκθεση που συνέταξαν οι τουρκικές αρχές σχετικά με το συμβάν «αποδεικνύει ότι η ευθύνη ανήκει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτήν, το ελληνικό αεροσκάφος είχε προσκρούσει στο τουρκικό, από κάτω και πίσω. Τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση ότι «παρά τους διεθνείς κανόνες, η Ελλάδα, όχι μόνο επιχειρεί να παρουσιάσει την περιοχή ελέγχου (FIR) σαν να είναι ελληνικός εναέριος χώρος, αλλά πραγματοποιεί επικίνδυνες παρενοχλήσεις και παρεμποδίσεις κατά τουρκικών αεροσκαφών, τα οποία έχουν το δικαίωμα ελεύθερης πτήσης εντός της περιοχής αυτής και μέσα στον διεθνή εναέριο χώρο».
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι η τουρκική έκθεση σχετικά με το συμβάν έχει γνωστοποιηθεί στην Ελλάδα και στο ΝΑΤΟ και αναφέρονται τα εξής: «Η Ελλάδα προς το παρόν δεν έχει απαντήσει στην πρότασή μας για συνάντηση με τη συμμετοχή πολιτικών και στρατιωτικών ειδικών σχετικά με το θέμα». Ως προς την ελληνική δικαστική απόφαση, η τουρκική πλευρά τονίζει ότι «η απόφαση στερείται βάσης και νομικής αξίας, ενώ ταυτόχρονα είναι ξεκάθαρη ένδειξη του πώς κατευθύνεται το δίκαιο με τρόπο λανθασμένο και μονομερή και του πώς παραβιάζεται η αρχή της δίκαιης δίκης».
Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει με τη σημείωση ότι «είναι φυσικό ότι θα ληφθούν όλες οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα που θα κριθούν αναγκαία».
ENET, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποταθεί η Λευκωσία


Για τα εμπορευματοκιβώτια του υπό κυπριακή σημαία πλοίου
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποταθεί η Λευκωσία

Στην Επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας σκοπεύει να αποταθεί η κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να αποφανθεί αυτή κατά πόσο το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων του υπό κυπριακή σημαία πλοίου, που βρίσκεται ανοικτά της Λεμεσού, καλύπτεται από τα απαγορευτικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, εάν η απάντηση της Επιτροπής Κυρώσεων είναι θετική, η κυπριακή κυβέρνηση θα ζητήσει οδηγίες από...την Επιτροπή για τους περαιτέρω χειρισμούς.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει και δεύτερη δειγματοληψία.
Το πλοίο εξακολουθεί να παραμένει αγκυροβολημένο σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την ακτή. Αστυνομική άκατος συνεχίζει να το φρουρεί επί 24ωρου βάσεως, ενώ αυστηρά είναι και τα μέτρα ασφαλείας στο παλιό λιμάνι Λεμεσού.

Κατάσχεση των όπλων από το κυπριακό πλοίο ζητά η Τζ. Λίβνι
Την κατάσχεση των όπλων, τα οποία -σύμφωνα με δήλωση της- βρίσκονται σε κυπριακό πλοίο ανοικτά της Λεμεσού, ζήτησε από τις κυπριακές αρχές η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, όπως ανακοίνωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος.
«Η υπουργός ζήτησε κατά την τηλεφωνική της συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογο της Μάρκο Κυπριανού την κατάσχεση των όπλων που βρίσκονται στο πλοίο», δήλωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο χωρίς να αποκαλύψει το όνομά του.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε πολλές ισραηλινές εφημερίδες, το πλοίο μετέφερε φορτίο όπλων ιρανικής προέλευσης με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας.
Οι κυπριακές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι προέβησαν σε νηοψία του πλοίου.
Πηγές: NAYTEMPORIKH-ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Read more...

Πολιτική κουλτούρα και δηλώσεις Ολγκάτς


Οι έννοιες της κοινής γνώμης και της πολιτικής κουλτούρας είναι άμεσα συνυφασμένες, παρόλο που στην πολιτική επιστήμη μπορεί κάποιος να βρει μία ευρεία γκάμα ορισμών σχετικά με αμφότερες τις έννοιες. Αν δεχθούμε ότι πολιτική κουλτούρα είναι οι τρόποι με τους οποίους οι πολίτες εκλαμβάνουν και θεσμίζουν τις σχέσεις τους με την πολιτική ζωή σε συνάρτηση με τον ιστορικό χρόνο και χώρο, καθώς επίσης, και αν δεχθούμε ότι κοινή γνώμη είναι η εκπεφρασμένη άποψη των πολιτών επί των κυρίαρχων θεμάτων του δημοσίου βίου, τότε αναπόδραστα η μεν επηρεάζει την δε και τανάπαλιν. Αυτό συμβαίνει διότι το ποια θέματα προσελκύουν το δημόσιο ενδιαφέρον σε τρέχοντα χρόνο, είναι εξηρτημένο από την ευρύτερη πολιτική παράδοση και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημόσια σφαίρα.
Η πρόσφατη παραδοχή του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς ήταν απόλυτα ειλικρινής και...αντανακλά το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο μέσα από το οποίο μεγάλη μερίδα του πνευματικού κόσμου στην Τουρκία αντιλαμβάνεται έννοιες που στη δυτική πολιτική κουλτούρα σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εθνοκάθαρση, το κράτος δικαίου κά.

Αν η δήλωση γινόταν από κάποιο αξιωματούχο της κεμαλικής στρατογραφειοκρατίας δεν θα προσείλκυε τόσο ενδιαφέρον. Το να χρησιμοποιεί όμως δημόσια από τηλεοράσεως ένας πολίτης από τον πνευματικό χώρο αυτόν τον αυτάρεσκο και ναρκισσιστικό λόγο ως ποιητική ανδρισμού και εθνικής υπερηφάνειας, πόρρω απέχει από το πνεύμα του εκσυγχρονισμού που ευαγγελίζεται σήμερα το Τουρκικό κράτος και δικαιολογημένα προκαλεί το ερώτημα: ποια η ερμηνεία και αξία της ανθρώπινης ζωής στην Τουρκική πολιτική κουλτούρα;
Οι διανοούμενοι και οι άνθρωποι του πνευματικού χώρου είναι πάντοτε πρωταρχικοί κήρυκες αξιών γι’ αυτό και υπεραμύνονται όλων εκείνων των εννοιών και παραστάσεων που δικαιολογούν και εξωτερικεύουν τον αξιακό τους κώδικα. Επιπλέον, όταν μία κοινωνία αποδέχεται και ανέχεται να γίνονται δημοσίως τέτοιες δηλώσεις, τότε τίθενται αμείλικτα ερωτήματα για το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί η δημόσιά της σφαίρα. Ο τρόπος με τον οποίο μία κοινωνία αντιλαμβάνεται και αντιδρά στην απώλεια της ανθρώπινης ζωής είναι ιδιαίτερα προσδιοριστικός της πολιτικής της κουλτούρας. Για την περίπτωση της Τουρκίας τέτοιας φύσεως θέματα είναι άμεσα συνδεδεμένα με το μεγάλο πολιτικο-φιλοσοφικό ζήτημα του Τουρκικού εκσυγχρονισμού, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.
Ο κεμαλικός εκσυγχρονισμός ξεκινά από την αρχή ότι ο πολίτης είναι ανώριμος και υποανάπτυκτος και αποστολή του Τουρκικού κράτους είναι να τον κατηχήσει στις αρχές του εκσυγχρονισμού και της δυτικοποίησης. Έτσι ο πολίτης λαμβάνει το ρόλο του στρατευμένου στην ιερότητα του κεμαλισμού όπου η πειθαρχία στην απόλυτη ισχύ του κράτους είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία. Αντίθετα, στην δυτική Ευρώπη, η σύγχρονη κοινωνία ακολούθησε διαφορετική ιστορική εμπειρία. Η σύγχρονη δυτική δημοκρατία οικοδομήθηκε από κάτω προς τα πάνω και στηρίχθηκε στην αρχή ότι ο πολίτης έχει εξέλθει της ανωριμότητας και της υπανάπτυξης και μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα ως άτομο. Η επίκληση του δυτικού πολιτισμού από την Τουρκική πολιτική ελίτ δε σημαίνει ταυτόχρονα και αποδοχή του. Αυτή η ουσιαστική διαφορά μεταξύ της τουρκικής εκδοχής της δυτικοποίησης και του δυτικού πολιτισμού αποκρυσταλλώνεται στη αντίθεση που υπάρχει μεταξύ του άκαμπτου Τουρκικού εθνικισμού που εμποδίζει τον εκδημοκρατισμό της χώρας και των δημοκρατικών θεσμών που έχει αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το χαρακτηριστικό αυτής της αλλαγής είναι ότι επιβλήθηκε με τρόπο αυταρχικό από μία ελίτ, τη κεμαλική, που μονοπωλούσε τον έλεγχο του κράτους. Η επιβολή έγινε από τα πάνω προς τα κάτω και χρησιμοποιήθηκε για να νομιμοποιήσει τον κεμαλισμό ως επίσημη ιδεολογία στην Τουρκία και την αυταρχική στρατογραφειοκρατική ελίτ, που έλαβε υπερ-ταξικό χαρακτήρα ως το μόνο φορέα και θεματοφύλακα των αρχών του κράτους. Στην ουσία, αυτή η ελίτ ουδέποτε υιοθέτησε τις δυτικές αξίες ως πολιτική πρακτική και η έννοια του δυτικού πολιτισμού παρέμεινε γι’ αυτήν μία αφηρημένη έννοια.
Στη Δύση, «δικαίωμα» δεν είναι κάτι που απλώς διάγει βίο φαντάσματος μέσα στα κεφάλια διανοουμένων ή που ευδοκιμεί στα χείλη προπαγανδιστών. Θεωρητικά, στην ουσία του δικαιώματος ανήκει εξ ορισμού η δυνατότητα να απαιτείται και να επιβάλλεται. Στην Τουρκία δεν απαιτείται απλώς επιβάλλεται άνωθεν και είναι κομμένο και ραμμένο σ’ ένα ιδεατό εθνικό τύπο σύμφωνα με την κεμαλική ιδεολογία. Γι’ αυτό και η απώλεια ανθρώπινης ζωής μέσα στα πλαίσια προάσπισης του κεμαλικού ιδεατού τύπου γίνεται για την Τουρκική πολιτική κουλτούρα ποίηση ανδρισμού και εθνικής υπερηφάνειας.

Read more...

Η κρίση των Ιμίων


Επειδή βρισκόμαστε στις μέρες όπου 13 χρόνια πριν έλαβε χώρα η κρίση των Ιμίων , θεωρούμε σκόπιμο να σας υπενθυμίσουμε το χρονικό των γεγονότων εκείνης της περιόδου...

Σας παραθέτουμε την περιγραφή της Wikipedia που είναι σε μεγάλο βαθμό αντικειμενική...:

Καθεστώς των νησιών

Τα Ίμια είχαν παραχωρηθεί στην Ελλάδα από την Ιταλία με συνθήκη μετά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα που ακολούθησε το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σε συνθήκη του 1932 ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία συμπεριλαμβάνονταν σε χάρτη με τα ιταλικά εδάφη. Αργότερα, καθώς όλες οι ιταλικές κτήσεις πέρασαν στην ελληνική κυριότητα, και τα Ίμια ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος. Το Τουρκικό κράτος είχε αποδεχτεί το καθεστώς επικυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά αυτά.

Ιστορικό της κρίσης

Δεκέμβριος 1995: Το πρώτο επεισόδιο

Στις 25 Δεκεμβρίου 1995 το τουρκικό φορτηγό πλοίο Φιγκέν Ακάτ προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στις βραχονησίδες και εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το λιμεναρχείο Καλύμνου -το πλησιέστερο στην περιοχή- διέθεσε ρυμουλκό για να αποκολλήσει το τουρκικό πλοίο, αλλά ο πλοίαρχος αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και άρα οι τουρκικές αρχές είχαν την αρμοδιότητα να του προσφέρουν βοήθεια.

Στις 26 Δεκεμβρίου το λιμεναρχείο ενημέρωσε την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο μέσω του γραμματέα της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα Γιάννη Παπαμελετίου, ειδοποίησε τον γραμματέα της Διεύθυνσης Ελληνικών Υποθέσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσινάρ Εγκίν ότι, αν δεν παρέμβαινε ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο θα κινδύνευε. Στις 27 Δεκεμβρίου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει την ελληνική πρεσβεία ότι, ανεξαρτήτως του ποιος θα ανελάμβανε τη διάσωση του πλοίου, υπήρχε γενικότερα θέμα με τα Ίμια.

Τελικά, στις 28 Δεκεμβρίου δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκόλλησαν το τουρκικό φορτηγό και το οδήγησαν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο πρωϊνό ένα πλήρως εξοπλισμένο τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος κατέπεσε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Λέσβου, ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά. Ο Τούρκος πιλότος διασώθηκε με ελληνική βοήθεια.

Στις 29 Δεκεμβρίου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιδίδει διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, όπου αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρισμένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία. Το γεγονός στάθηκε αφορμή να τεθεί από την Τουρκία θέμα ιδιοκτησίας των νησιών.

Ιανουάριος 1996: Η κρίση

Ο τότε δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός ότι η Τουρκία εγείρει εδαφικές αξιώσεις στα Ίμια, ύψωσε την ελληνική σημαία σε ένα από αυτά τα δύο νησιά στις 25 Ιανουαρίου 1996, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου Γ. Ριόλα, έναν ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού.

Τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες με την ελληνική σημαία υψωμένη στα Ίμια, κάτι που προκάλεσε σάλο στην κοινή γνώμη της Τουρκίας. Δύο δημοσιογράφοι του γραφείου της εφημερίδας Χουριέτ στη Σμύρνη, μετέβησαν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια, υπέστειλαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική σημαία. Η όλη επιχείρηση των δημοσιογράφων βιντεοσκοπήθηκε και προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι που ανήκει στη Χουριέτ. Το γεγονός αυτό πήρε σημαντικές διαστάσεις. Σύντομα, ελληνικά και τουρκικά πολεμικά σκάφη κινήθηκαν στην περιοχή.

Η κρίση κλιμακώθηκε τις επόμενες μέρες. Στις 28 Ιανουαρίου 1996 το περιπολικό "Αντωνίου" του Πολεμικού Ναυτικού κατέβασε την τουρκική σημαία και ύψωσε την ελληνική. Επίσης, το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου, Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάστηκαν στη Μεγάλη Ίμια χωρίς να τους αντιληφθούν τα παραπλέοντα εκεί τουρκικά πολεμικά.

Στις 29 Ιανουαρίου, ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, στέλνει μήνυμα προς την Τουρκία, ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά. Στις 30 Ιανουαρίου, η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ δηλώνει μέσα στην Τουρκική βουλή ότι την επόμενη μέρα η Ελληνική σημαία θα έχει κατέβει από τα Ίμια.

Στις 31 Ιανουαρίου και ώρα 01:40 Τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια. Στις 05:30 της ίδιας μέρας ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη φρεγάτα Ναυαρίνο για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν. Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η επίσημη θέση του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου (Vertigo). Ωστόσο, υπάρχει διαδεδομένη στην Ελλάδα η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί, και ότι η αληθινή αιτία της πτώσης αποκρύφτηκε προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.

Εκτόνωση της κρίσης

Κατά τη διάρκεια της κρίσης υπήρξαν έντονες πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να λήξει το επεισόδιο. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ενημερώθηκε πρώτα από την Τουρκάλα πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ πως Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν πόλεμο, επειδή δύο τούρκοι δημοσιογράφοι και κάποιοι έλληνες βαρκάρηδες συνεπλάκησαν σε έναν βράχο που κατοικούσε μία κατσίκα.

Ο διπλωμάτης Richard Holbrooke ενημερωμένος από τον αμερικανό πρόεδρο, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους δύο πρωθυπουργούς που δεσμεύτηκαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους και να υποστείλουν τις σημαίες. Τα πολεμικά σκάφη και οι καταδρομείς των δύο χωρών αποχώρησαν από τις βραχονησίδες το πρωί της 31ης Ιανουαρίου 1996 υπό την επίβλεψη αεροσκαφών του 6ου αμερικανικού στόλου της Μεσογείου.

Συνέπειες

Η κρίση έδωσε αφορμή στο Τουρκικό κράτος να θέσει ζήτημα των Γκρίζων ζωνών, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας σε αρκετά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων. Παρόλα αυτά η ελληνική πλευρά δεν αποδέχτηκε ποτέ την ύπαρξη τέτοιου θέματος, επικαλούμενη διάφορες διεθνείς συνθήκες.

Η κρίση επίσης κλόνισε την αξιοπιστία της νέας τότε ελληνικής κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη, ειδικά όταν ο τελευταίος ευχαρίστησε δημόσια, μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, τις ΗΠΑ για το ρόλο τους στην αποκλιμάκωση των γεγονότων.




Συμβάντα μετά την κρίση

Πάσχα του 1996

Στις 17 Απριλίου του 1996 συνέβη άλλο ένα επεισόδιο. Ενώ οι δύο πλευρές έκαναν τις συνηθισμένες περιπολίες τους, κατά τις 2 το μεσημέρι εμφανίστηκε ένα ταχύπλοο πολιτικό σκάφος με επιβαίνοντες τρία άτομα. Κατά την αναγνώριση διαπιστώθηκε πως ήταν μέλη της οργάνωσης Ελληνοαμερικάνικη Ένωση και ήθελαν να τελέσουν τρισάγιο στην μνήμη των στρατιωτών που χάθηκαν, στην Μεγάλη Ίμια, έχοντας άδεια από το Λιμεναρχείο Καλύμνου.

Παρ'όλο που τους δώθηκε η εντολή να τελέσουν το τρισάγιο εν πλω, πέρασαν στην πίσω πλευρά των Ιμίων, όπου η ελληνική πλευρά δεν είχε οπτική επαφή και ελέγχεται από τουρκικές ακταιώρους. Αργότερα φαίνονται να αποβιβάζονται στο νησί, αφήνουν ένα στεφάνι και δύο μικρές σημαιες, μία ελληνική και μία αμερικάνικη και αποχωρούν. Μετά από λίγο δύο τουρκικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο πετούν πάνω από την Μεγάλη Ίμια.

Επιτελείς του ελληνικού στρατού κρίνουν πως σκοπός τον Τούρκων είναι να πάρουν τις σημαίες, και ενημερώνουν το Πεντάγωνο. Η εντολή που πήραν είναι να πάρουν τις σημαίες από το νησί, πριν από τους Τούρκους. Στην περιοχή καταφθάνει μία ελληνική κανονιοφόρο ενώ βατραχάνθρωποι από την Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών Λιμενικού Σώματος κατεβαίνουν σε φουσκωτό και κατευθύνονται στο νησί. Στον αέρα πέταγαν τα τουρκικά F-16 εμποδίζοντας την κάθοδο των βατραχανθρώπων μέχρι να φθάσουν στην περιοχή ελληνικά μαχητικά, και να αρχίσουν τις εμπλοκές.

Στις 5 το απόγευμα ανακοινώνεται το πέρας της αποστολής με αίσιο τέλος καθώς οι βατραχάνθρωποι είχαν καταφέρει να κατεβάσουν τις σημαίες και το στεφάνι και να επιστρέψουν με αυτά. Μετά το συμβάν, ομολογούν πως "Νικάς όταν κατεβάζεις τα σύμβολα και φεύγεις;" .

2005

Στις 12 Απριλίου 2005, υπήρξε ένα ακόμα συμβάν στη περιοχή των Ιμίων. Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Τουρκία του τότε Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Πέτρου Μολυβιάτη, τουρκικές ακταιωροί πλησίασαν αρκετά στα νησιά αρνούμενες να αποχωρήσουν, ακόμα και όταν όταν ελληνικά σκάφη κατέφτασαν στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: http://parapolitiki.blogspot.com/2009/01/blog-post_2080.html

Read more...

Ο Γκρούεφσκι έστειλε σαφές μήνυμα σε όλους τους φιλέλληνες και Έλληνες των Σκοπίων


Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι έδειξε το πρόσωπό της. Πριν από τρεις ημέρες εξαφάνισε από προσώπου γης τον Vasko Gligorijevic, έναν φιλέλληνα πολίτη των Σκοπίων, Σερβικής καταγωγής και γνωστό ακαδημαϊκό, με μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο των Σκοπίων «Κύριλλος και Μεθόδιος», με δράση ακτιβιστή κατά του φασιστικού καθεστώτος του VMRO-DPMNE και του ιδίου του πρωθυπουργού Νικόλα Γκρούεφσκι και όλης του της παρέας!
Σε ένα μήνυμα που άφησε στο διαδίκτυο λίγα δευτερόλεπτα πριν τον συλλάβουν και τον εξαφανίσουν και στο οποίο εξέφραζε όλη του την απελπισία, ο Vasko Gligorijevic έκανε μία απέλπιδα προσπάθεια να ενημερώσει τους φίλους του, τους Έλληνες αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα για το αληθινό πρόσωπο και την φασιστική νοοτροπία που επικρατεί στο κρατίδιο των Σκοπίων.

Μάταιη υπήρξε η προσπάθεια αντιπροσώπου του κυρίου Παπαθεμελή, που ζήτησε να συνοδευτεί από Έλληνα αστυνομικό και να εισέλθει στα Σκόπια, για να αφήσει επίσημο ερώτημα προς τις αρχές και να ζητήσει εξηγήσεις για την εξαφάνιση του συγκεκριμένου ανθρώπου, του Vasko Gligorijevic. Η αστυνομία αρνήθηκε! Φυσικά, η άρνηση ήταν της Ελληνικής κυβέρνησης, που φρόντισε τάχιστα να αποδείξει την αγνωμοσύνη της απέναντι στον φιλέλληνα Vasko Gligorijevic που με κίνδυνο της ζωής του προσπαθούσε, μέχρι και την στιγμή της σύλληψής του, να ενημερώσει όσους μπορούσε για την διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας που γίνεται εις βάρος της Ελλάδας και για την συστηματική πλύση εγκεφάλου στην οποία επιβάλλονται κατά χιλιάδες οι πολίτες των Σκοπίων.
Πολύ παράξενο βέβαια είναι και το γεγονός, πως ενώ ήταν και μεταπτυχιακός στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, δεν τον έχουνε βρει στα αρχεία του Πανεπιστημίου!!! Άραγε έψαξαν ή έμειναν στην απλή ανακοίνωση της μη ύπαρξής του;
«Η Μακεδονία είναι Ελληνική. Εμείς είμαστε Σλάβοι», έγραφε και φώναζε συνεχώς. Στον Vasko Gligorijevic οφείλεται η δράση του Φιλελληνικού Δικτύου εντός των Σκοπίων, που τα βράδια γέμιζε με αφίσες πόλεις και χωριά, στις οποίες κατέγραφε την ιστορική αλήθεια και κατήγγειλε τις μεθόδους Γκρούεφσκι στην διακυβέρνηση της χώρας.
Οι διαμαρτυρίες για την εξαφάνιση του Vasko Gligorijevic γίνονται και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την Παμμακεδονική Ένωση, η οποία απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας και ζητά εξηγήσεις… που φυσικά δεν πρόκειται να της δοθούν ποτέ.
Επίσημα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την κυβέρνηση των Σκοπίων, ο Vasko Gligorijevic δεν υπάρχει. Είναι ένα ανύπαρκτο πρόσωπο, δεν υπάρχει στους εκλογικούς καταλόγους και ούτε στους τηλεφωνικούς καταλόγους. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, δεν υπάρχει κανείς με τέτοιο όνομα ή ψευδώνυμο που να εκτίει ποινή φυλάκισης σε κάποιο σωφρονιστήριο των Σκοπίων.
Με απλά λόγια, ο άνθρωπος που μας ενημέρωνε, που αγωνιζόταν και που είχε εξευτελίσει τον φασισμό του Γκρούεφσκι, είναι κάποιος που τον επινόησε η φαντασία των Ελλήνων, οι οποίοι πρέπει να πάθαμε ομαδική παράκρουση!!!
Στα Σκοπιανά forums και στα blog, το θέμα της εξαφάνισης του Vasko Gligorijevic αντιμετωπίζεται με ευθυμία, με αρκετή δόση χιούμορ και μπορούμε πολύ εύκολα να χαρακτηρίσουμε πως δέχτηκαν με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση οι πολίτες των Σκοπίων την συγκεκριμένη εξαφάνιση.


Ανακοίνωση της αστυνομίας (ασφάλεια) МВР
"Η κρατική ασφάλεια διευκρινίζει ότι αυτές της ημέρες έψαξε άτομο με το όνομα ή επίθετο Vladimir Grigorijeviḱ. Έτσι, προκύπτει ότι το άτομο αυτό δεν υπάρχει σε αστυνομικά δελτία και ότι πιστεύει ότι η όλη ιστορία (για την σύλληψη του Βάσκο) είναι φανταστική.
Θα εξετάσουμε λίστα ( συλληφθέντων), αλλά μέχρι τώρα μπορώ να σας πω ότι δεν έχει συλληφθεί τέτοιο άτομο και ούτε έχει κληθεί τέτοιο άτομο για ανάκριση - είπε Ivo Kotevski, εκπρόσωπος της МВР.
Η εφημερίδα "Νέα Μακεδονία" από τις πηγές που έχει, βεβαιώνει ,ότι το όνομα του Vladimir Gligorijeviḱ δεν υπάρχει στο κράτος.
Πολλοί Bloggers είπαν ότι έχουν "συνάδελφους", που μέσω των blogs μεταδίδουν την Ελληνική προπαγάνδα σε αυτή τη χώρα, αλλά δεν άκουσαν να έχουν συλλάβει ή κακομεταχειρίσθηκαν κάποιον από αυτούς, από την ασφάλεια МВР».
Γιατί εξαφανίστηκε τώρα;
Γιατί όμως εξαφάνισαν τον Vasko Gligorijevic αυτή την χρονική στιγμή; Αυτό είναι ίσως το ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε και να απαντήσουμε, για να γίνει κατανοητή η φρίκη που ζούνε εκείνοι οι Σκοπιανοί που δεν χειροκροτούν τις πολιτικές του Γκρούεφσκι και δεν έχουν υποστεί (ακόμη) πλύση εγκεφάλου.
Οι επερχόμενες εκλογές του Μαρτίου, είναι η απάντηση ή η μία από τις απαντήσεις που αιτιολογούν αυτή την «κίνηση» του καθεστώτος των Σκοπίων. Οι τόσο σημαντικές εκλογές, στις οποίες το κυβερνών κόμμα προσδοκά (ή καλύτερα επιθυμεί) να συγκεντρώσει τον μέγιστο δυνατό αριθμό ψήφων προκειμένου να «περάσει» τις πολιτικές του και σε εκείνους τους Δήμους που μέχρι σήμερα αρνούνται να υποταχθούν στον παραλογισμό που τους επιβάλλεται (να μην ξεχνάμε την άρνηση του σημερινού Δημάρχου των Σκοπίων, ο οποίος αρνήθηκε την τοποθέτηση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο κέντρο της πόλης). Η αποφασιστικότητα, η δύναμη, η πυγμή αλλά και η απόφαση να οδηγηθεί στα άκρα, σε οποιονδήποτε του σταθεί εμπόδιο, είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού των Σκοπίων.
Ο Vasko Gligorijevic απλά έτυχε να εξυπηρετεί και μία δεύτερη απειλή, αυτή τη φορά προς τους Έλληνες, φιλέλληνες και ελληνόφωνους, οι οποίοι ξεπερνούν τις 250.000 (σύμφωνα με πληροφορίες) και αποτελούν μία σταθερή απειλή ή έναν μόνιμο παράγοντα πιθανής εξέγερσης κατά της κυβέρνησής του. Το μήνυμα που εστάλει και προς αυτούς, λοιπόν, ήταν σαφέστατο: «Θα σας εξαφανίσω»…
Ελπίζω, όπως και όλοι μας, ο Vasko Gligorijevic να είναι καλά και σύντομα να έχουμε νέα του. Γιατί ο φόβος να μην υπάρχει (ήδη) στη ζωή, είναι κάτι παραπάνω από «λογικός», τουλάχιστον για όσους ζούνε στο κρατίδιο των Σκοπίων. Σαν παράδειγμα, μπορώ να αναφέρω πως, η αστυνομία θα ανησυχήσει περισσότερο εάν δηλώσετε την κλοπή ενός ποδηλάτου, παρά την εξαφάνιση ενός ανθρώπου (ενήλικα ή ανήλικου). Η ζωή στα Σκόπια βρίσκεται σε «περίοδο σημαντικών εκπτώσεων» και ως εκ τούτου, οι φόβοι για τον Vasko Gligorijevic είναι και βάσιμοι (από το μήνυμά του) και λογική…
Κωνσταντίνος

Read more...

Τζάμπα μάγκας στον μουσουλμανικό κόσμο ο Ερντογάν


Ο «Ντονμέ» Ταγίπ έχει κάτι κοινό με τον Σιμόν Πέρεζ... Και δεν αναφέρομαι στις γενοκτονίες. Το ίδιο κοινό είχε και ο Κεμάλ με τον βαρόνο Ρότσιλντ. Οι επικοινωνιολόγοι του Tavistock Institute, όμως, εστίασαν στις διάφορες, και όχι στο αίμα (στις φλέβες) .
Η «γραμμή» είχε δοθεί μήνες πριν, από τα «επιτελεία».
Η Έκθεση που παρέδωσε στη νέα διακυβέρνηση του Ομπάμα το National Intelligence Council (Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών - (NIC)) των ΗΠΑ εκτιμούσε ότι η Τουρκία, «θα αναλάβει μεγαλύτερο και πιο σημαντικό πολιτικό και οικονομικό ρόλο διεθνώς και θα στραφεί περισσότερο στον εθνικισμό και τον Ισλαμισμό, και αυτό το μοντέλο θα επηρεάσει τις ταχέως εκσυγχρονιζόμενες χώρες της Μέσης Ανατολής».

Η «αγωνία» της «ελευθέρας κοινωνίας» είναι να αντικαταστήσει τις «στυμμένες Λεμονόκουπες», Μουμπάρακ, Σαουδάραβες κλπ, με ελεγχόμενους «εθνικιστές» και «ισλαμιστές» ηγέτες από το «μετριοπαθές Ισλάμ».
H επίθεση στη Γάζα κατά των ψηφοφόρων της Χαμάς, με τους 1400 νεκρούς, τα 300 παιδιά, τις 100 μανάδες, τους 5500 τραυματίες, και τους 50.000 άστεγους, τις οβίδες «λευκού φωσφόρου», τα «χτυπήματα» στα νοσοκομεία, τις επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων και τα επικοινωνιακά «κόλπα», αποκάλυψαν την αλήθεια. Η επιχείρηση του Ισραήλ, δεν είναι πόλεμος, αλλά Ψυχολογική Επιχείρηση.
Το ένα επικοινωνιακό τρικ άνοιξε το δρόμο για το επόμενο.
Επομένως η «παράσταση» στο Νταβός ήταν προετοιμασμένη. Ο Σούπερ-Ταγίπ τα «έριξε» στον Σιμόν, και πήρε τσάμπα εισιτήριο, πρώτη θέση, για τις καρδιές των μουσουλμάνων.
Ο μουσουλμάνος αδελφός Ταγίπ. Η αντίδραση του ξεσήκωσε κύματα ενθουσιασμού σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο. Χιλιάδες αραβικά sites αναφέρονται με υπερθετικούς χαρακτηρισμούς στον τσαμπουκά, που "'έφτυσε" το Σιωνισμό.
- «Εσύ είσαι μεγαλύτερός μου, αλλά ο τόνος της φωνής σου είναι έντονος. Κι αυτό προέρχεται από την ψυχολογία του εγκληματία», είπε ο Ερντογάν στον Πέρεζ και συνέχισε: «Εσείς ξέρετε πολύ καλά να σκοτώνετε. Ξέρω ότι σκοτώσατε μικρά παιδιά στις πλαζ, εσείς είχατε πρωθυπουργούς που δήλωναν ότι αισθάνονται ευτυχισμένοι όταν μπαίνουν στα παλαιστινιακά εδάφη πάνω σε τανκς».
Ο Ταγίπ εγκατέλειψε το Νταβός μιλώντας για "Zionist Censorship"(!!!), και έσπευσε στο αεροδρόμιο ΑΤΑΤΟΥΡΚ (που φέρει το όνομα του μεγάλου Εβραίου της Θεσσαλονίκης, Κεμάλ Πασά) όπου χιλιάδες οπαδοί του, τον υποδέχθηκαν με αντι-σιωνιστικές εκδηλώσεις (κωμωδία ή επικοινωνιακό δράμα;)
Το Ισραήλ γνωρίζει πολύ καλά να δολοφονεί βρέφη είπε ο Ερντογάν.
Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά να δολοφονεί αιχμαλώτους.
Διαφορετικές γνώσεις ίδιο αποτέλεσμα
«Ευχαριστούμε τον κ. Ερντογάν και χαιρετίζουμε αυτό που έκανε στο Νταβός», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί κατά την προσευχή της Παρασκευής στην Τεχεράνη. «Η στάση αυτή έπεσε στον κόσμο σαν βόμβα». «Ευχαριστούμε επίσης τον τουρκικό λαό που του επιφύλαξε ένα τόσο λαμπρό καλωσόρισμα κατά την επιστροφή του στην πατρίδα», πρόσθεσε ο Ραφσαντζανί και ο Ραφσαντζανί κατηγόρησε τους άλλους ηγέτες μουσουλμανικών χωρών επειδή δεν ενήργησαν όπως ο Ερντογάν και δεν βοηθούν αρκετά τους Παλαιστινίους.
Σπύρος Χατζάρ

Read more...

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για κατευθυνόμενη δικαιοσύνη!!!


Απαράδεκτες χαρακτήρισε σήμερα από το Βελιγράδι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τις αναφορές του τουρκικού ΥΠΕΞ στην ελληνική δικαιοσύνη με αφορμή την καταδίκη σε φυλάκιση τεσσάρων ετών του Τούρκου πιλότου που ενεπλάκη στη μοιραία για το σμηναγό Ηλιάκη αερομαχία, στις 23 Μαΐου 2006.
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «κατευθυνόμενη» δικαιοσύνη και έφθασε στο σημείο να ισχυρίζεται ότι η αερομαχία έγινε εκτός ορίων του FIR Αθηνών (αμφισβητώντας ανοικτά τον ελληνικό εναέριο χώρο) και ότι Τούρκος πιλότος κατεδίωκε το ελληνικό μαχητικό, το οποίο -όπως υποστηρίζει- είχε παραβιάσει το τουρκικό FIR. Σύμφωνα μάλιστα με τη Άγκυρα, την ευθύνη για το επεισόδιο και την πτώση του τουρκικού μαχητικού έχει ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης που έχασε τη ζωή του στο επεισόδιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να διεκδικήσει και αποζημίωση.

«Η γνωστή αυθαίρετη τουρκική πολιτική, όσον αφορά στα της περιοχής πληροφόρησης πτήσεων Αθηνών (FIR) είναι εκείνη που με τις σχεδόν καθημερινές πράξεις αμφισβήτησης των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, ευθύνεται για συμβάντα όπως εκείνα, που τον Μάιο του 2006 κατέληξαν στον τραγικό θάνατο του Έλληνα πιλότου Ηλιάκη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, οποίος συνοδεύει την κ. Μπακογιάννη στην επίσκεψή της στο Βελιγράδι με την ιδιότητα της προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ.
«Η επανάληψη ανακριβών και αστήρικτων ισχυρισμών από τον εκπρόσωπο Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το τραγικό συμβάν δεν αλλάζει τα πραγματικά περιστατικά ούτε αναιρεί τις ευθύνες της τουρκικής πλευράς», επεσήμανε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε:
«Οι εμπεριστατωμένες θέσεις της χώρας μας για τις ευθύνες για τη σύγκρουση των δυο στρατιωτικών αεροσκαφών είναι γνωστές στις τουρκικές αρχές, στους Συμμάχους και στους εταίρους μας.
Κατά τα λοιπά, οι αναφορές στην ελληνική Δικαιοσύνη είναι απαράδεκτες».
«Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών -κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος- θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό, όταν καθ' οιονδήποτε τρόπο αναφέρεται στη λειτουργία της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας, σε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα».
Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έφθασε σήμερα στο Βελιγράδι όπου θα έχει συναντήσεις με το σύνολο της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Σερβίας, καθώς και με τον επικεφαλής του γραφείου της Αποστολής ΟΑΣΕ στη χώρα, ενώ αύριο μεταβαίνει στο Κόσοβο.
Απορία του ιστολογίου: Μήπως η Τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να αποδοθεί η δικαιοσύνη από τους πιλότους (συναδέλφους του Ηλιάκη) της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας;

Read more...

Τα τρομερά μυστικά της Εργκένεκον...


Στην Τουρκία εκφράζονται φόβοι ότι όσα συγκλονιστικά έχουν έρθει έως τώρα στο φως για τη δράση της πολυπλόκαμης οργάνωσης Εργκένεκον αποτελούν μόνον την κορυφή του παγόβουνου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ξετυλίγοντας τον μίτο της δράσης ενός επαγγελματία εκτελεστή, στρατολογημένου από παρακρατική υπηρεσία, οι δικαστικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται ενώπιον διλήμματος: να ανοίξουν φακέλους σχετικά με εκατοντάδες ανεξιχνίαστες δολοφονίες και ομαδικούς τάφους στην Τουρκία ή να αποσυνδέσουν τις υποθέσεις από τη δράση μελών της Εργκένεκον, όπως φοβούνται οι συγγενείς θυμάτων;

Ένας «λύκος» συγκλονίζει την Τουρκία
Πολιτικοί, στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί εμπλέκονται σε μια υπόθεση που «ακουμπά» και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Tέσσερα εκατομμύρια σελίδες από συνακροάσεις (παρακολουθήσεις) τηλεφώνων, περίπου εκατό ύποπτοι και κατηγορούμενοι, τριάντα από τους οποίους ένστολοι, πολλοί δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι είναι ο «εισαγγελέας» της υπόθεσης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ να λέει ότι είναι ο συνήγορος υπεράσπισης: Η υπόθεση Εργκένεκον («αρσενικός λύκος») που συγκλονίζει την Τουρκία, διχάζει τα Mέσα Eνημέρωσης της χώρας (σ.σ.: που ελέγχονται ακόμα από τις δυνάμεις του παλαιότερου καθεστώτος) αλλά το 61% των Τούρκων πιστεύει ότι η «τουρκική κάθαρση» ενός καθεστώτος 50 ετών που δρούσε περί το κράτος και το παρακράτος, σαφώς αφορά πραγματικά περιστατικά.
Τι αποτέλεσμα θα έχει η δίκη που διεξάγεται σε αίθουσα των φυλακών της Σηλυβρίας, έξω από την Κωνσταντινούπολη, είναι ακόμα αβέβαιο καθώς οι «φάκελοι» με τους ανεξιχνίαστους φόνους στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας δεν έχουν περιληφθεί ακόμα στη δικογραφία μιας υπόθεσης που σε πολλές πτυχές της (ελληνική μεινότητα - Πατριαρχείο, Κυπριακό) «ακουμπά» και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι μια από τις μεγαλύτερες εχθρούς του Πατριαρχείου και ο επικεφαλής της ομάδας των πρακτόρων που μετέφεραν τον Οτσαλάν στην Τουρκία από την Κένυα κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση Εργκένεκον, που ήθελε να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.
Σκότωνε επαγγελματικά για τρεις «εργοδότες»
Οταν πριν από δύο χρόνια ξεκινήσαμε να αναζητήσουμε το κρησφύγετο του Αμντουλκαντίρ Αϊγκάν στη Σουηδία, χρειάστηκε να αλλάξουμε πολλά αυτοκίνητα. Ο Κούρδος «οδηγός» μας, μάς οδήγησε τελικά σ’ ένα μάλλον φτωχικό διαμέρισμα σ’ ένα προάστιο της Στοκχόλμης όπου μας υποδέχθηκε ο άνθρωπος που «σκότωνε επαγγελματικά» στην Τουρκία για τρεις διαφορετικούς «εργοδότες»: Μια ομάδα της τουρκικής Αριστεράς πριν από το 1977, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν μετά το 1977 και για το τουρκικό κράτος μετά το 1990. Η «καριέρα» του Αϊγκάν ξεκίνησε λίγο μετά την αποφοίτησή του από το τεχνικό σχολείο των Αδάνων όπου φοίτησε την «αμαρτωλή» δεκαετία του ’70, όταν προσκολλήθηκε σε μια ένοπλη ακροαριστερή ομάδα.
Οι πρώτες μάχες
Τις πρώτες του ένοπλες μάχες τις έδωσε με μέλη των «γκρίζων λύκων» στην πόλη της Ούρφα, όπου σε μια συμπλοκή τραυματίστηκε. Στο νοσοκομείο τον επισκέφθηκε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν και το 1977 έγινε μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Το 1980 συνελήφθη, βασανίστηκε και τελικά διέφυγε μέσω της Κύπρου στην Ελλάδα. Το διαβατήριό του εξεδόθη, κατά δήλωσή του, με τη βοήθεια του Λ. Μαύρου, ενός Κυπρίου που το όνομά του είχε συνδεθεί με το πλαστό διαβατήριο του Οτσαλάν. Στην Αθήνα ο Αϊγκάν συναντούσε έναν αξιωματούχο της ΥΠΕΑ (Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας) τα ακριβή στοιχεία του οποίου, όπως είπε στους «Νέους Φακέλους», δεν γνώριζε.
Το 1984 ο Αϊγκάν φεύγει και μέσω Συρίας βρίσκεται στο Βόρειο Ιράκ, όπου επαιζε τον ρόλο του ταχυδρόμου ανάμεσα σε διάφορα στρατόπεδα ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Αργότερα, πήρε μέρος και σε επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία. «Μετά», θυμάται ο Αϊγκάν, «μας έστειλαν στο χωριό Χουρνούς του βόρειου Κουρδιστάν (σ.σ.: στην Τουρκία) και μας είπαν ότι όλοι οι κάτοικοι του χωριού, ακόμα και τα μικρά παιδιά, ήταν προδότες και έπρεπε όλοι να εκτελεστούν. Αυτό έγινε. Τότε αποφάσισα να εγκαταλείψω το ΡΚΚ».
Αφού εξέτισε πέντε χρόνια ποινής σε τουρκική φυλακή, τον Αϊγκάν προσέγγισε ο Τζεμ Ερσεβέρ, ένας πρώην αριστεριστής, που είχε δημιουργήσει μια ειδική υπηρεσία πληροφοριών της στρατοχωροφυλακής, τη διαβόητη JITEM. Το τουρκικό κράτος αρνείται επίσημα την ύπαρξη αυτής της υπηρεσίας. Ο Αϊγκάν δέχθηκε την πρόταση του Ερσεβέρ και εντάχθηκε στη νεοσύστατη αυτή υπηρεσία που μεταξύ άλλων συνέτασσε τις λίστες εκείνων που έπρεπε να δολοφονηθούν από το κράτος στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας...
Ο αριθμός των δολοφονηθέντων σε υποθέσεις που δεν εξιχνιάστηκαν, σύμφωνα με τις στατιστικές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ξεπερνάει στη νοτιοανατολική Τουρκία τους 15.000 ανθρώπους, αλλά ο Αϊγκάν θυμάται ότι οι λίστες που είχε συντάξει δεν αφορούσαν «πάνω από 700 άτομα». Ο Αϊγκάν υπηρετούσε υπό τον Ερσεβέρ, που δολοφονήθηκε, και τον ταξίαρχο Αρίφ Ντογάν που έχει συλληφθεί τώρα για σχέσεις με την Εργκένεκον. Πριν από δέκα ημέρες, ο Αϊγκάν κατηγόρησε τον συνταξιούχο ταξίαρχο Αμπντουλκερίμ Κρτσα ότι είχε σκοτώσει μπροστά στα μάτια του τρεις ανθρώπους στη Σιλόπη. Ο Κρτσα, που είχε τιμηθεί από την προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας (επί Σεζέρ) με παράσημο, αυτοκτόνησε μετά τις δηλώσεις του Αϊγκάν. Στην κηδεία του παραβρέθηκε το σύνολο της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας αλλά κανένας πολιτικός.
Οι φόνοι της δεκαετίας του ’90
Η περίπτωση Κρτσα έθεσε με δραματικό τρόπο το ζήτημα των ορίων της δικαστικής έρευνας που διαξάγεται για την Εργκένεκον. Παρατηρητές, όπως το πρώην στέλεχος της ΜΙΤ Μαχέρ Καϊνάκ και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μεχμέτ Αλτάν, δήλωσαν στo πλαίσιo της εκπομπής «Νέοι Φάκελοι», ότι η έρευνα διεξάγεται με τη σύμφωνη γνώμη του στρατού και ότι δεν θα επεκταθεί σε εκκρεμότητες που αφορούν τις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας. Αλλά ο Κούρδος πολιτικός Ιμπραήμ Ακσόι, που είχε διωχθεί τη δεκαετία του ’90 επειδή είχε επισημάνει την ύπαρξη κουρδικού προβλήματος, δήλωσε στον γράφοντα ότι στην Εισαγγελία του Ντιγιαρμπακίρ έχουν εκδηλωθεί διαφωνίες για το αν οι «αδιευκρίνιστοι φόνοι της δεκαετίας του ’90 και οι φάκελοι που τους αφορούν θα πρέπει να δοθούν στην Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης που διεξάγει την έρευνα για το δίκτυο Εργκένεκον». Οι κάτοικοι των χωριών και των κωμοπόλεων, όπου έγιναν οι φόνοι, διαμαρτυρήθηκαν έξω από τη φυλακή της Σηλυβρίας, όπου διεξάγεται η δίκη για την Εργκένεκον, ζητώντας από τους εισαγγελείς να «σκάψουν για να αποκαλυφθούν οι ομαδικοί τάφοι»...
Κάποια από τα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν που τη δεκαετία του ’90 δούλεψαν ως πληροφοριοδότες του τουρκικού στρατού, δικάζονται από δικαστήριο του Ντιγιαρμπακίρ, αλλά πολιτικοί όπως ο Ακσόι και διανοούμενοι όπως ο Μεχμέτ Αλτάν υποστηρίζουν ότι για την πλήρη κάθαρση τα κατηγορητήρια θα πρέπει να «αγγίξουν» τους επικεφαλής των πληροφοριοδοτών και τους πολιτικούς υπεύθυνους των διαταγών για τις «ομαδικές εκτελέσεις». Τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διαλεύκανση του πολύκροτου τροχαίου ατυχήματος στο Σουσουρλούκ, όπου αστυνομικοί και παρακρατικοί μαφιόζοι επέβαιναν στην ίδια Μερσεντές, θυμούνται ότι σε μια επίσκεψή τους στον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο τελευταίος τούς είχε «κόψει κάθε συζήτηση για το θέμα» λέγοντας χαρακτηριστικά «το κράτος δεν εκτελεί». Τώρα ο ψυχίατρος Μεχμέτ Μπεκιάρογλου, που ήταν μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των διασυνδέσεων ανάμεσα στο επίσημο κράτος και στο οργανωμένο έγκλημα, μετά το ατύχημα του Σουσουρλούκ, λέει ότι «αν η δικαστική έρευνα για την Εργκένεκον δεν συμπεριλάβει και τους ανεξιχνίαστους φόνους στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, θα έχει κάνει μια τρύπα στο νερό».

Read more...

Τα σχέδια της Τουρκίας για την Αν. Μακεδονία και την Θράκη


Ο «νεο-οθωμανισμός», το δόγμα της σύγχρονης τουρκικής διπλωματίας μετά την ουσιαστική εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού οράματος, κινητοποιεί τις τουρκικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια προς την κατεύθυνση της χειραγώγησης του μουσουλμανικού πληθυσμού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων διπλωματικών κύκλων, η Τουρκία επιχειρεί να αναδειχθεί σε ηγέτιδα όλων των ομοθρήσκων της που ζουν εδώ και για το λόγο αυτό επαναφέρει -πιεστικά- το αίτημά της για ανέγερση τζαμιού. Το ενδιαφέρον της Αγκυρας απλώνεται από τη Θράκη ως τη Ρόδο (όπου γίνεται καταγραφή ζημιών σε ισλαμικά κτίσματα!) και από την Αθήνα ως τη Μακεδονία

Το τρίπτυχο της επιρροής
Μουσουλμανικοί σύλλογοι στη Θεσσαλονίκη ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και, με την καθοδήγηση του τουρκικού προξενείου, θέτουν επιτακτικά θέμα ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους. Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι εξηγούν ότι η επέκταση της τουρκικής επιρροής στον κόσμο στηρίζεται πλέον στο τρίπτυχο «θρησκεία-πολιτισμός-ιστορία». Προκειμένου να εξυπηρετήσουν αυτή τη στρατηγική, οι Τούρκοι διπλωμάτες που θα υπηρετήσουν στην Ελλάδα διδάσκονται νωρίτερα, ινκόγκνιτο, ελληνικά σε εγχώρια ιδρύματα. Στις οδηγίες τους περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων που αναδεικνύουν τον «τουρκισμό» και η αναζήτηση συνδέσμων μεταξύ γλωσσικών ιδιωμάτων που θα μπορούσαν, στην πορεία του χρόνου, να τεκμηριώσουν μειονοτικές αξιώσεις.
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, έμπειροι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για ανεπιβεβαίωτες αλλά διακινούμενες πληροφορίες κατά τις οποίες η Αθήνα προτίθεται να αποδεχθεί το τουρκικό αίτημα για εκλογή των μουφτήδων εφόσον τους αφαιρεθούν οι δικαστικές αρμοδιότητες. Το πρόσχημα, δηλαδή, (εάν ισχύουν αυτά τα σενάρια) θα είναι η κατάργηση της αντιδημοκρατικής σαρίας για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.
Αλλά το αντάλλαγμα προς την Άγκυρα θα είναι η δυνατότητα των αιρετών μουφτήδων να λειτουργούν ως πολιτικοί-θρησκευτικοί ηγέτες της μειονότητας, που θα κηδεμονεύεται ευθέως από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Και, κατά συγκλίνουσες διπλωματικές εκτιμήσεις, αυτό θα είναι ένα αντάλλαγμα με βαρύτατο πολιτικό και κοινωνικό κόστος.

Read more...

Νέα τουρκική πρόκληση με υπερπτήση αεροσκαφών πάνω από το Φαρμακονήσι


Η εμμονή της Άγκυρας τον τελευταίο καιρό , να αμφισβητεί κατά προκλητικό τρόπο την Ελληνικότητα του χώρου στη περιοχή του Φαρμακονησίου, προκαλεί σε όλους εμάς πολλούς προβληματισμούς και σχεδόν κανέναν στους υπευθύνους της Εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Προβληματιζόμαστε και αναμένουμε επιτέλους Εθνική ανάταση, αποφασιστικότητα, υπεράσπιση των Εθνικών δικαίων και Εθνική αξιοπρέπεια.

Και ενώ όσο αυτά δεν γίνονται οι Τούρκοι με τρία αεροσκάφη Φάντομ πέρασαν πάνω από το Φαρμακονήσι στις 15.14 σε ύψος 350 μέτρων. Τα τουρκικά Φάντομ, που συνοδεύονταν απο τέσσερα F16, αναχαιτίστηκαν ένα λεπτό αργότερα από ελληνικά μαχητικά. Πριν το μεσημέρι, άλλα οκτώ τουρκικά αεροσκάφη μπήκαν στο FIR Αθήνας χωρίς να υποβάλλουν σχέδια πτήσης και προχώρησαν σε σωρεία παραβιάσεων (17) του εθνικού εναέριου χώρου, κυρίως στα βόρεια Δωδεκάνησα, περνώντας τις περισσότερες φορές κοντά στο ένα μίλι από τις ακτές των ελληνικών νησιών.
Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε: Θα κάνουμε διάβημα στην Άγκυρα κλπ, κτλ, κτλ.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP