Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Τουρκικός Τύπος 24.03.2010


Ξεκινάμε τη σημερινή επισκόπηση του τουρκικού τύπου με την εφημερίδα Zaman, όπου διαβάζουμε είδηση σχετικά με την επίσκεψη της πρόεδρου της Ιρλανδίας Μαίρη Μακ Αλίς.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Abdullah Gül συναντήθηκε με την Ιρλανδή ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο Çankaya. Η Μακ Αλίς, εξέφρασε για ακόμα μια φορά την υποστήριξη της χώρας της προς την Τουρκία για την πλήρη ένταξη της στην Ε.Ε.

Η Ιρλανδή πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία και η χώρα της έχουν ισχυρούς δεσμούς με μεγάλο παρελθόν παρά το γεγονός που βρίσκονται σε γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές της Ευρώπης.

Επίσης η Μακαλίζ ευχαρίστησε για βοήθειες που έστειλε ο Οθωμανός Σουλτάνος Abdülmecit στην Ιρλανδία, την περίοδο Μεγάλου Λιμού που άρχισε το 1845 και διάρκεσε μέχρι 1850.

Περνάμε στην εφημερίδα Yeni Şafak που μας ενημερώνει ότι ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας ο Erdoğan και ο Άσαντ αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά ζητήματα ενόψει της Διάσκεψης του Αραβικού Συνδέσμου στη Λιβύη.

Σε μια άλλη είδηση της Yeni Şafak διαβάζουμε πως ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Nihat Ergün, επέστησε την προσοχή στο ότι οι καλές γειτονικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ, θα επηρεάσουν θετικά το μέλλον της περιοχής.

Ο Τούρκος υπουργός κατά λέξη είπε:

"Οι καλές γειτονικές σχέσεις προχωράνε όχι μόνο πολιτικά αλλά και οικονομικά σε μια υγιή βάση και στο μέλλον αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην περιφερειακή ειρήνη και ανάπτυξη".

Η Milliyet γράφει ότι απονεμήθηκε το βραβείο «Hilal-i Pakistan» στο γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης Ekmeleddin İhsanoğlu. Ο İhsanoğlu ο οποίος κρίθηκε άξιος για το ανώτατο πακιστανικό βραβείο που απονέμεται σε πολίτες, για τις συνεισφορές του στον αγώνα κατά της ισλαμοφοβίας και για τις προσπάθειες που κατάβαλε για το ζήτημα Κασμίρ.

Ο γγ του ΟΙΔ παρέλαβε το βραβείο, , από τον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι.

«Από τη Νότια Κορέα η μεγαλύτερη άμεση επένδυση για το GAP», είναι ο τίτλος που προτιμάει η εφημερίδα Star για την είδηση όπου διαβάζουμε ότι υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ της Ειδικής Επενδυτικής Εταιρίας και του νοτιοκορεατικού ομίλου «GP Group LLC», η οποία προβλέπει επενδύσεις στην περιοχή του Σχεδίου της Νοτιοανατολικής Ανατολίας, GAP.

Αναφέρεται ότι έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών στον αγροτικό τομέα της Τουρκίας και πως πρόσφατα αντιπρόσωποι περίπου 800 ξένων ομίλων επισκέφτηκαν την περιοχή.

Τέλος σε μια είδηση της Sabah, επικαλούμενη δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», διαβάζουμε ότι η Γερμανία θέτει όρους για βοήθεια στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας η Γερμανία ζητά τα εξής:

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να συμβάλει σε οποιαδήποτε διάσωση της Αθήνας

Τα μέλη της ΕΕ να αποδεχτούν σκληρούς κανόνες για να ελέγξουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και γι’ αυτό πρέπει να κάνουν αλλαγές στην νομοθεσία της ΕΕ


Read more...

Υπέρ συνεργασίας με την Τουρκία η Μέρκελ


Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέργκελ σε δηλώσεις της σε τουρκικές εφημερίδες δήλωσε ότι κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή της στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη την προσεχή εβδομάδα, θα ταχθεί υπέρ μιας προνομιακής συνεργασίας της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Οι ενταξιακές συνομιλίες συνεχίζονται με την Τουρκία, αλλά είναι μια διαδικασία η έκβαση της οποίας είναι ανοιχτή, δηλαδή δε θα καταλήξει αυτομάτως σε μια πλήρη ένταξη», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Χουριέτ.
Η Μέρκελ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις 29 και 30 Μαρτίου στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της οποίας θα επαναλάβει τις επιφυλάξεις της για μια πλήρη ένταξη της χώρας αυτής στην ΕΕ.
«Η θέση μου για μια προνομιακή συνεργασία παραμένει η ίδια», τόνισε η Μέρκελ στη Μιλιέτ, εξηγώντας ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ συνδέονται με συνταγματικό τρόπο και ότι μια προνομιακή συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών θα εξασφάλιζε ευρύτερες σχέσεις απ΄ό,τι οι σημερινές.


Από τα 35 θεματικά κεφάλαια που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης της Τουρκίας πριν από μια πιθανή ένταξή της στην ΕΕ, «η Αγκυρα θα πρέπει να διαπραγματευτεί τα 27 ή τα 28» για να εξασφαλίσει μια ειδική εταιρική σχέση με την ΕΕ», τόνισε η Μέρκελ στην Μιλιέτ.
Οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας έχουν καταστεί δύσκολες κυρίως από τη μη αναγνώριση από την Αγκυρα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους της ΕΕ.
Οσον αφορά το θέμα αυτό, η κα Μέρκελ, δήλωσε ότι θα ζητήσει από τους τούρκους ηγέτες να ανοίξουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της για τα πλοία και τα αεροσκάφη από την Κυπριακή Δημοκρατία, λόγος για τον οποίο έχουν παγώσει από τον Δεκέμβριο του 2006 οι διαπραγματεύσεις για οχτώ θεματικά κεφάλαια.
Η Τουρκία, η οποία αρνείται την ιδέα μιας ειδικής εταιρικής σχέσης με την ΕΕ, την οποία υποστηρίζει ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έχει ανοίξει 12 από τα 35 κεφάλαια.
«Καμία άλλη επιλογή από αυτήν την πλήρους ένταξης, δεν υπάρχει για την Τουρκία», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μποράκ Εζουγκεργκίν», ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις Μέρκελ.
Η Τουρκία περιμένει «να συνεχιστεί ο σεβασμός στην αρχή της Pacta sunt servada (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) που αφορά την υποψηφιότητα της Τουρκίας», πρόσθεσε ο τούρκος εκπρόσωπος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_1406.html#ixzz0j7qeXsL1

Read more...

Χαστούκι της Χαράς Νικολοπούλου στην υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου


Η κυρία Διαμαντοπούλου δέχτηκε ένα κατά πρόσωπο "χαστούκι" από τη Χαρά, τη δασκάλα των Ελλήνων Πομακόπουλων του Δερείου. Και αυτό το "χαστούκι" ίσως θα πρέπει να την κάνει να αναλογιστεί σε ποιούς δρόμους οδηγεί την Ελληνική Παιδεία... αλλά κυρίως σε ποιά χέρια είναι έτοιμη να παραδώσει τα ελληνόπουλα...
Η Χαρά Νικολοπούλου για μία ακόμη φορά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας, για την οποία τόσο άγρια έχει κυνηγηθεί από τα μίσθαρνα του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής. Αυτή τη φορά, δεν στάθηκε μπροστά στον τουρκισμό, αλλά μπροστά στον ραγιαδισμό και έδειξε την διαφορά της με αυτήν που είχε μπροστά της...
Μαθήματα θάρρους, δύναμης και Ελλάδας, παρέδωσε σε όλους μας η ηρωίδα Δασκάλα της Θράκης, «η μάνα των Πομακόπουλων» Χαρά Νικοπούλου, που διδάσκει στο Δημοτικό Σχολείο του Μεγάλου Δερείου (πέρασμα) και δέχεται τις συνεχείς απειλές των μηχανισμών του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής ακόμη και για τη ζωή της, επειδή ακριβώς με αυτοθυσία ύψωσε την παιδεία και τη σημαία της Ελλάδας στα ξεχασμένα Πομακοχώρια και μαθαίνει στα παιδιά των Πομάκων ότι είναι Έλληνες και έχουν δικαιώματα πάνω στην ιστορία και την ελληνική εθνική τους συνείδηση!

Η Χαρά Νικοπούλου, βραβεύτηκε με Αριστείο Καινοτομίας κατά την σχετική τελετή του Υπουργείου Παιδείας (13-3-2010), τολμώντας όμως να χρησιμοποιήσει εκτός προγράμματος το μικρόφωνο, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, για να πει μπροστά στην αμήχανη Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και την Υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου, ότι οι μαθητές της αυτοπροσδιορίζονται ως Ελληνες Πομάκοι Μουσουλμάνοι και πως η "Μειονότητα στην Θράκη δεν είναι Τουρκική αλλά Μουσουλμανική" κι αυτό τα παιδιά το φωνάζουν μέσα από την εφημερίδα του που δημιούργησαν, την οποία μάλιστα και παρέδωσε στα χέρια της ίδια της Υπουργού, που μη μπορώντας να πράξει διαφορετικά, την πήρε…
Το ερώτημα είναι εάν θα την διαβάσει και εάν τελικά το μήνυμα των Ελληνόπουλων από τα μακρινά και ξεχασμένα Πομακοχώρια, θα φτάσει στην Κυβέρνηση ώστε να κάνει πράξη την Ελληνική Παιδεία για όλους τους μαθητές, και ιδίως τους Πομάκους, που δεν θέλουν να τους διδάσκουμε καταπιεστικά, άδικα και απάνθρωπα την Τουρκική Γλώσσα, όπως επιθυμεί η Άγκυρα, αλλά την Ελληνική! Επειδή ακριβώς είναι Έλληνες και μάλιστα οι πρόγονοί τους συμμετείχαν, με προσωπική επιλογή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη μεγάλη εκπολιτιστική εκστρατεία του! Η δε συμβολή τους σε αυτή, ως Αγριάνες (Πομάκοι), υπήρξε απόλυτα καθοριστική!
By the way, κυρία Διαμαντοπούλου, εύχομαι ο γιός σας να μαθαίνει καλά την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ιστορία, στο ιδιωτικό σχολείο στο οποίο τον στέλνετε, αφού φαίνεται πως δεν προτιμάτε ο γιός σας να εκπαιδεύεται σε δημόσια σχολεία, στα οποία είστε εσείς πολιτική υπεύθυνη...!!!

Read more...

Τι σήμαινε το πέρασμα της τουρκικής κορβέτας;


Είναι δεδομένο πως κάποιοι πολιτικοί εμπαίζουν τον λαό και προσπαθούν να κρύψουν τις αποτυχίες τους, τις παλινωδίες τους, τις κομπίνες και τις αρπαχτές που έχουν γίνει εις βάρος του ελληνικού λαού. Πολλές φορές μάλιστα τα οικονομικά εγκλήματα είναι υποδεέστερα αυτά των εθνικών τραγικών λαθών που δίνουν την εντύπωση πως εγγίζουν την συνειδητή υποχώρηση σε ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος…
Χθες ζήσαμε ακόμη μία «κρουαζιέρα» ενός τουρκικού πολεμικού πλοίου σε ελληνικά νερά. Το ομολογουμένως παράξενο –έως παραδοξότατο- είναι πως ενώ έχουν υπάρξει πολλές τέτοιες «τουρκικές βόλτες», χθες υπήρχε ενημέρωση –με καθυστέρηση περίπου 2 ωρών- αλλά με «συνεχή ροή»… Η «ενημέρωση» μάλιστα, προερχόταν από το ελληνικό Πεντάγωνο και κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας ελλήνων πολιτών στην «πορεία» της τουρκικής κορβέτας, η οποία παρακολουθείτο (και είναι απολύτως φυσιολογικό) από τη στιγμή του απόπλου της έως και τη στιγμή της παραβίασης του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, αλλά και μέχρις ότου αποχώρησε και επανήλθε στα διεθνή ύδατα…

Έκαναν και... νηοψία!!!
Χθες τα μεσάνυκτα (23:50) η τουρκική η τουρκική κορβέτα «Bafra» αφού είχε περιόδευσε επί 24 ώρες στα νησιά του Αιγαίου (Φολέγανδρο, Σαντορίνη, κλπ) πέρασε από το στενό ανάμεσα στην Κέα και την Κύθνο συνοδευόμενη από την τορπιλάκατο «Κρυσταλλίδης».
Στις 02:10 η ελληνική τορπιλάκατος προειδοποίησε το τουρκικό πλοίο για παραβίαση της αβλαβούς διέλευσης ενώ βρισκόταν στο στενό Καφηρέα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.
Πέντε λεπτά αργότερα η «Bafra» εξέπεμψε μήνυμα στο παραπλέον πλοίο «Αρχάγγελος» ζητώντας στοιχεία δρομολογίου (λιμένα κατάπλου, απόπλου, όνομα).
Δηλαδή, την παραμονή της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, τουρκικό πολεμικό σκάφος έκανε νηοψία σε ελληνικό πλοίο μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα
Στις 02:30 η τουρκική κορβέτα εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων και ακολούθησε πορεία σε διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Χίου, υπό παρακολούθηση πάντα από την ελληνική τορπιλάκατο.
Σιγά να μην πει κανείς «Βυθίσατε το Bafra»...
Εδώ του είχαν στείλει και τορπιλάκατο να το προσέχει μην πάθει τίποτα...!
Την ίδια στιγμή, κρίσιμες συζητήσεις, διαβουλεύσεις και –πιθανότατα- συμφωνίες, γινόντουσαν για το οικονομικό μέλλον της χώρας. Επισήμως τα ΜΜΕ δεν «άγγιξαν» κανένα από τα δύο θέματα και ασχολήθηκαν με τη γνωστή καθημερινή θεματολογία τους. Τι συνέβαινε όμως; Πώς ήταν δυνατόν να διαδραματίζονται ταυτόχρονα δύο τόσο σημαντικά γεγονότα και τα ΜΜΕ να απέχουν;
Η κυβέρνηση παίζει το Παιχνίδι "πατριωτισμού"
Εδώ και ημέρες η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου αποφάσισε να παίξει το χαρτί του «πατριωτισμού», αλλά δυστυχώς απέτυχε στην πρώτη φάση της εκτέλεσής του. Μετά την χθεσινή «τουρκική επίσκεψη» θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαιο πως οι κυβερνητικοί «εγκέφαλοι» επινόησαν μία μέθοδο αποπροσανατολισμού των ελλήνων πολιτών. Το «έργο» στήθηκε και εκτελέσθηκε άψογα, αλλά το άψογο –δυστυχώς- πρόδωσε και το «στήσιμο». Μέχρι και δηλώσεις ανωτάτων αξιωματικών του Πενταγώνου επιστρατεύτηκαν, για να ξεσηκώσουν τα πατριωτικά αισθήματα του λαού… Και όλα διέρρεαν αφού πρώτα φιλτράρονταν αναλόγως από τις σχετικές υπηρεσίες… Και εάν αυτό δεν αποτελεί λόγο αποπομπής όλων των αξιωματικών του Πενταγώνου, τι άραγε θα μπορέσει να θεωρηθεί ως λόγος αποπομπής τους; Μα κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβεί, επειδή «το παιχνίδι» ήταν στημένο… (ελπίζουμε όχι και ξεπουλημένο…)
Οι Τούρκοι στρατηγοί πιέζουν τον Ερντογάν;
Μία άλλη άποψη, που θα συζητηθεί, είναι αυτή της εξωτερίκευσης των προβλημάτων της Άγκυρας στο Αιγαίο. Είναι πλέον σαφές πως όσο η Αθήνα παρακολουθεί αδρανής τις τουρκικές προκλήσεις, αυτές θα κλιμακώνονται. Είτε πρόκειται για αναχαιτίσεις πάνω απ΄ το Φαρμακονήσι είτε για "αβλαβή" διέλευση πολεμικών πλοίων ανοιχτά της... Αττικής είτε για ό,τι σκέφτονται ήδη οι Τούρκοι στρατηγοί για αύριο.
Η πίεση που ασκείται από την κυβέρνηση της Άγκυρας προς το στρατοκρατορικό κατεστημένο της Τουρκίας, ωθεί τους στρατιωτικούς της γείτονος σε τυχοδιωτικού χαρακτήρα ενέργειες, με σκοπό την επαναβεβαίωση του κύρους τους.
Επιλογή της Αθήνας φαίνεται πως είναι να μην πέσει σε αυτό που θεωρεί παγίδα.
Όμως, αυτό θα πρέπει να γίνει, χωρίς να υπονομευτεί η αξιοπρέπεια και το κύρος των Ενόπλων μας Δυνάμεων αλλά και της χώρας μας γενικότερα. Η διάβρωση της εθνικής μας κυριαρχίας και η εμπέδωση της τουρκικής παρουσίας σε όλα τα μήκη και πλάτη του Αιγαίου, θα αποτελέσει τακτική ήττα, που πρέπει να αποφευχθεί.
Ξεπεσμός και παράξενα πολιτικά παιχνίδια
Μέσα σε αυτό το κλίμα του δια γυμνού οφθαλμού ξεπεσμού της πολιτικής και της ανεύθυνης διαχείρισης κρατικών θεμάτων, σύσσωμη η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, έχοντας απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην διακυβέρνηση της χώρας, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει πλέον από τις ήττες της και να εκμεταλλευθεί όλα όσα έχει ήδη πολεμήσει ή έχει ήδη καταργήσει (λέξεις όπως εθνικός, πατριωτισμός, σημαία, θρησκευτικά σύμβολα κ.α.) με την ελπίδα πως θα μπορέσει να κρατηθεί στην εξουσία και να μην γνωρίσει τον θυμό των πολιτών ο οποίος βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο…
Η ειρωνεία είναι πως αυτοί ακριβώς που «πολέμησαν» για την ισοπέδωση και την κατάργηση οτιδήποτε εθνικού ή πατριωτικού, οι ίδιοι σήμερα ευελπιστούν να διασωθούν χρησιμοποιώντας όλα όσα «κυνήγησαν» ή προσπάθησαν να ευτελίσουν… Δηλαδή, οι σημερινοί κυβερνώντες σήμερα γλύφουν εκεί που πριν λίγο έφτυναν…!!! Συνήθης πρακτική, θα σκεφθεί κανείς...
Η «κραυγαλέα» σιωπή της αντιπολίτευσης
Πως όμως εξηγείται η σιωπή της αντιπολίτευσης; Εάν όλα όσα διέρρεαν χθες σχετικά με την παραβίαση της τουρκικής κορβέτας (η οποία προειδοποιήθηκε πως θα δεχθεί συντονισμένη επιχείρηση εναντίον της εάν συνεχίσει την παραβίασή της) ήταν αληθινά, σύσσωμη η αντιπολίτευση έπρεπε να έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας και να προχωρήσει σε αίτημα άμεσης συζήτησης στην Ελληνική Βουλή, προκειμένου σύσσωμη η πολιτική ηγεσία να περάσει σε σημαντικές αποφάσεις… Όμως, η (ένοχη) σιωπή της αντιπολίτευσης ήταν ένα ακόμη στοιχείο που «κάρφωσε» τον «παιχνιδάκι» που έστησαν οι «περί τω πρωθυπουργώ» ευρισκόμενοι (αλήθεια, πότε θα μάθουμε τα ονόματά τους;). Και αυτή ακριβώς η στάση της αντιπολίτευσης έδειξε πως ανάμεσα στους 300 της Ελληνικής Βουλής, εξακολουθούν να υπάρχουν κι εκείνοι που είτε με τη σιωπή τους, είτε με τα γραπτά τους, είτε με τις δηλώσεις τους (όποτε αυτές γίνονται) φροντίζουν να ενημερώνουν τον ελληνικό λαό.
Ένα παράξενο μήνυμα από βουλευτή
Ένα αξιοσημείωτο διαδικτυακό μήνυμα – κραυγή που αποδεικνύει πως όλοι οι πολιτικοί δεν είναι ίδιοι…
Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι από τους πολιτικούς μας τολμούν κάποιες στιγμές να μιλήσουν και να πούνε τους φόβους τους, να ενημερώσουν όλους εμάς για όσα κάποιοι άλλοι έχουν αποφασίσει ερήμην μας… Ένα τέτοιο επώνυμο μήνυμα (θα μου επιτραπεί να αποκρύψω την επωνυμία του αποστολέα του, επειδή παράγει έργο αν και βαλλόμενος πανταχόθεν) στάλθηκε πριν ένα μήνα και προειδοποιούσε… Τι όμως κατέθετε επώνυμα ο πολιτικός αυτός; Το παραθέτω αυτολεξί στην κρίση όλων:
«Θεωρώ ότι έχουμε μπλέξει κι έχουμε μπλέξει άσχημα σε ένα καλοστημένο παιχνίδι εις βάρος μας. Οι πολιτικοί μαζί με τα ΜΜΕ, ελληνικά και διεθνή, μας ωθούν να ασχολούμαστε με την οικονομική κρίση που οι ίδιοι μας δημιουργούν. Μας αποπροσανατολίζουν ολοένα από τα εθνικά θέματα με σκοπό μαζί με τους Ευρωπαίους και κυρίως τους Αμερικανούς «συμμάχους» μας, να διαπραγματεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα τα οποία θα τους παραχωρήσουμε ως έθνος δήθεν για να… «γλιτώσουμε»! Σκεφτείτε σε ποια εδάφη μας υπάρχουν ζητήματα και διεκδικήσεις και θα καταλάβετε ότι αυτά αποτελούν πλούσιες παραγωγικές πηγές της χώρας για τις ξένες επενδύσεις. Επιπλέον προχωρούν ανενόχλητοι στην αλλοίωση του Ελληνικού πληθυσμού δίνοντας την Ελληνική ιθαγένεια σε 600.000 μετανάστες. Πρακτικά, αν λάβουμε υπόψη την υπογεννητικότητα μας και τον ρυθμό γεννήσεων των μεταναστών, η αντικατάσταση μας από τους «εισαγόμενους» Έλληνες είναι ζήτημα μερικών 10ετιών. Αυτό όμως δεν φαίνεται να συγκινεί κανέναν από τους πολιτικούς μας…»
Μέσα σε λίγες γραμμές τοποθετήθηκε σε τόσα πολλά και προειδοποίησε για άλλα τόσα… Και δεν είναι μόνος του. Αντιπαλεύει, όπως και όλοι εμείς, σε καθημερινή βάση, τα εμπόδια που του τοποθετούν εχθροί και «φίλοι» και βρίσκει το θάρρος να μας προειδοποιήσει…
Κυβερνητικές τακτικές ψυχολογικού πολέμου προ δυσάρεστων εξελίξεων
Και παρά τις αποπροσανατολιστικές τακτικές της σημερινής κυβέρνησης, θα πρέπει πλέον να φιλτράρουμε αυτά που μαθαίνουμε, αλλά και αυτά που διαρρέονται εντέχνως. Είτε θέλουμε να το κατανοήσουμε είτε όχι, κάποιοι ασκούν πρακτικές και τακτικές ψυχολογικού πολέμου απέναντι στους έλληνες πολίτες, για να τους εξαναγκάσουν να αποδεχτούν συμφωνίες που έγιναν πριν από μία περίπου δεκαετία (σας θυμίζω απλά τα λεγόμενα της κυρίας Ψαρούδα Μπενάκη προς τον Κάρολο Παπούλια, όταν αυτός αναλάμβανε για πρώτη φορά τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου η κυρία Μπενάκη μίλησε για αλλαγές στην Ε.Ε. και στα Βαλκάνια, οι οποίες θα επηρεάσουν την χώρα μας η οποία μπορεί και να γνωρίσει την απώλεια εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της αλλά και τον περιορισμό της γεωγραφικής της έκτασης…)
Οι καιροί είναι πονηροί και κάποιοι έχουν αποφασίσει να επιβάλουν σε όλους μας όσα οι ίδιοι αποδέχθηκαν εν αγνοία μας… Δεν γνωρίζω εάν είμαστε έτοιμοι να τα δεχτούμε όλα αυτά, γνωρίζω όμως πως οι ημέρες που η σημερινή κυβέρνηση θα εξακολουθεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της, βρίσκονται προς το τέλος τους…
Κωνσταντίνος

Read more...

Με ποινική δίωξη κινδυνεύει ο Μπασμπούγ


Δηλώσεις του Τούρκου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπάσμπουγ τον έφεραν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να του ασκηθεί ποινική δίωξη για επέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τουρκικού τύπου. Ο στρατηγός Μπάσμπουγ προέβη..., σε συνεντεύξεις του στις εφημερίδες Χουριέτ και Βατάν, σε δηλώσεις συμπαράστασης προς τον αρχηγό της Τρίτης Στρατιάς Σαλντιράι Μπερκ, που κατηγορείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Εργκένεκον.
Ενώ η ανάκριση του Μπερκ συνεχίζεται, ο Μπάσμπουγ δήλωσε πως οι κατηγορίες που οδήγησαν στην κράτησή του είναι «πολύ γενικές και αδύναμες». Ο Μπερκ κατηγορείται πως είχε καταστρώσει σχέδιο με στόχο να διαβάλει το θρησκευτικό τάγμα του Ισμαήλ Αγά, ακραίο ισλαμικό τάγμα, στην περιοχή του Ερζίντζαν της Ανατολικής Τουρκίας, περιοχή υπό τη δικαιοδοσία της Τρίτης Στρατιάς.

Συγκεκριμένα, ο στρατηγός Μπερκ κατηγορείται πως υπήρξε ο εγκέφαλος του σχεδίου, κατά το οποίο χειροβομβίδες και πυρομαχικά θα τοποθετούνταν στα σπίτια και γραφεία μελών του τάγματος, ώστε να θεωρηθούν υπεύθυνοι για σειρά εγκλημάτων, τα οποία δεν είχαν τελέσει. Ο στρατηγός αγνόησε δύο κλήσεις του εισαγγελέα να προσέλθει για να καταθέσει στην υπόθεση. Ο Μπάσμπουγ, από την πλευρά του, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με την αμεροληψία της ανακριτικής διαδικασίας στο Ερζίντζαν και υποστήριξε μάλιστα πως ο Μπερκ βρέθηκε μπλεγμένος με τη δικαιοσύνη «επειδή επισκέφθηκε τα Αλεβιτικά χωριά της περιοχής».
Η μειονότητα των Αλεβιτών, που χαρακτηρίζεται από προοδευτικότερες κοινωνικές αντιλήψεις σε σχέση με τους Σουννίτες, στηρίζει παραδοσιακά τα κεμαλικά κόμματα και το στρατό έναντι των ισλαμιστών, παρότι υπέφεραν πολύ κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας Εβρέν, που τους επέβαλε την υποχρεωτική διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία. Οι σχέσεις ανάμεσα στους Αλεβίτες και το κυβερνών ισλαμικών πεποιθήσεων ΑΚΡ παραμένουν τεταμένες.

Read more...

Οι συνέπειες της "στρατηγικής ψυχραιμίας"


Ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας, η Άγκυρα επενδύει στην αδράνεια και τα φοβικά σύνδομα της ελληνικής πλευράς για τη προώθηση των συμφερόντων της στο Αιγαίο. Μετά από πολλαπλές διελεύσεις μέσα από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, η τουρκική κορβέτα BAFRA (F-505) τύπου Α69 προχώρησε σε έλεγχο προς το ελληνικό εμπορικό πλοίο "Αρχάγγελος" έξω από τη Τζια, απαιτώντας από πλοίαρχό του να της δωθούν τα στοιχεία του δρομολογίου που εκτελούσε! Περιττό βέβαια να αναφερθεί τι συνέβαινε παράλληλα στον εναέριο χώρο του ανατολικού Αιγαίου.
Υπάρχει κάποιος αυτή τη στιγμή που αμφισβητεί ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο;


Aπό το "Βυθίσατε το Χόρα" στο "Αγνοήσατε το Μπάφρα"
Σε "διευκρινιστική" ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τονίζεται πως δεν είναι ακριβής η πληροφορία ότι η τουρκική κορβέτα εξέπεμψε σήμα στο ελληνικό εμπορικό πλοίο "Αρχάγγελος" ζητώντας στοιχεία για το δρομολόγιό του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου Στόλου, τέτοια συνομιλία του ελληνικού εμπορικού με την τουρκική κορβέτα δεν υπήρξε, ενώ η συνομιλία που καταγράφηκε ήταν μεταξύ του Λιμεναρχείου Ραφήνας και άλλου εμπορικού που διερχόταν στην περιοχή! Eίναι προφανής η ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να διαχειριστεί ακόμα και σε επικοινωνιακό επίπεδο το παραπάνω συμβάν, εκθέτοντας με το χειρότερο τρόπο το Πολεμικό Ναυτικό. Όλα αυτά, την παραμονή της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας (και με τον ΑΝΥΠΕΞ Δρούτσα να παραθέτει γεύμα αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Εξωτερικών προς τιμήν των μελών του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ...)

Read more...

Eπιβεβαιώνει o Ε. Βενιζέλος το δημοσίευμα του defencenet.gr για το αεροδρόμιο στην Ίμβρο


Επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας το δημοσίευμα του defencenet.gr όσον αφορά την κατασκευή τουρκικής προωθημένης αεροπορικής βάσης στην Ίμβρο. Συγκεκριμένα ο υπουργός παραδέχεται την ύπαρξη του θέματος και δηλώνει ότι "το ΥΠΕΘΑ παρακολουθεί το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή".

Πιο συγκεκριμένα σε ερώτηση που κατέθεσαν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, Άγγελος Κολοκοτρώνης, Κωστής Αιβαλιώτης, Γεώργιος Ανατολάκης, Ουρανία Παπαδάκη, και Ηλίας Πολατίδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε ότι «Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες προς το παρόν μπορώ να αναφέρω μόνο ότι το ΥΠΕΘΑ παρακολουθεί το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή».

Παρακάτω παρατίθεται το δημοσίευμα του defencenet το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα στις 28 Ιανουαρίου 2010 και με βάση το οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ.

"Προωθημένη αεροπορική βάση επιχειρήσεων με διάδρομο αποπροσγείωσης μαχητικών αεροσκαφών μήκους 2.100 μ. κατασκευάζουν οι Τούρκοι με άκρα μυστικότητα στην Ίμβρο το νησί που η Άγκυρα μετέτρεψε σε ανοικτή φυλακή για να διώξει τους Έλληνες κατοίκους του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που φέρνει σήμερα για πρώτη φορά στην δημοσιότητα το defencenet.gr η αεροπορική βάση κτίζεται δίπλα (απόσταση 1,6 χλμ) από το κεντρικό στρατόπεδο του νησιού όπου εδρεύει ένα σύνταγμα ειδικών δυνάμεων, αλλά και η μονάδα του πυροβολικού (1,5 χλμ από την πρωτεύουσα το χωριό Παναγιά Μπαλωμένη).

Η μονάδα υποστηρίζει κυρίως τους πυραύλους WS-1 των 302 χλστ, εμβέλειας 80 χλμ. που εδράζονται σε τετραπλούς εκτοξευτές και στοχεύουν τη Λήμνο.

Το αεροδρόμιο θα έχει την δυνατότητα υποστήριξης των δύο βασικών τύπων μαχητικών αεροσκαφών, F-16C/D και F-4Ε 2020 Terminator (λόγω του οριακού μήκους του διαδρόμου για απογειώσεις με πλήρες οπλικό φορτίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως σε συνθήκες επιχειρήσεων ή για αναγκαστικές προσγειώσεις μαχητικών), των μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 και C-160 της τουρκικής Αεροπορίας, καθώς και όλων των ελικοπτέρων. Το αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί αποκλειστικά στρατιωτικούς σκοπούς".

Read more...

Νεώτερες πληροφορίες για τον εκσυγχρονισμό των Type 209/1200 του τουρκικού Ναυτικού


Νεώτερες πληροφορίες προέκυψαν πρόσφατα για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των παλαιών υποβρυχίων κλάσης Ay Type 209/1200 του τουρκικού Ναυτικού. Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές πηγές τα δύο παλαιότερα υποβρύχια της κλάσης πρόκειται να αποσυρθούν από την υπηρεσία μόλις ενταχθούν στις τάξεις του τουρκικού Ναυτικού τα δύο πρώτα υποβρύχια Type 214.

Όπως είναι γνωστό η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία ναυπήγησης στα ναυπηγεία Golcuk 6 συνολικά υποβρύχια Type 214ΤΝ με υποσυστήματα που θα κατασκευαστούν στη Γερμανία και στην Τουρκία.

Αν και αρχικά υπήρχε η σκέψη για τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων Type 209/1200 με την εγκατάσταση συστήματος προώθησης τεχνολογίας AIP ανάλογο με αυτό που εφαρμόστηκε στο πρόγραμμα Neptune II που εφήρμοσε το Ελληνικό Ναυτικό προτιμήθηκε η υιοθέτηση ενός πιο περιορισμένου προγράμματος αναβάθμισης.

Το υπερβολικό κόστος του προγράμματος ενός ριζικού προγράμματος εκσυγχρονισμού καθώς και η μεγάλη ηλικία των πλοίων όπου το παλαιοτέρα είναι ήδη 34 ετών και το νεώτερο 21 ετών οδήγησε την ηγεσία του τουρκικού Ναυτικού στην εφαρμογή ενός λιτού προγράμματος εκσυγχρονισμού το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση νέου περισκοπίου και νέων συστημάτων ESM/ECM καθώς και νέων συστημάτων επικοινωνιών.

Η αρχική σκέψη για την εγκατάσταση ενός νέου Συστήματος Διαχείρισης Μάχης (ΣΔΜ) εγκαταλείφθηκε. Αποφασίστηκαν περιορισμένες επεμβάσεις ώστε 4 απότις 8 τορπιλοσωλήνες να μπορούν να εκτοξεύουν και τις βαριές αμερικάνικες τορπίλες Mk48 ADCAP Mod6. Εκτιμάται ότι αν τελικά η πληροφορία αληθεύει ίσως χρειαστεί η αναβάθμιση του ΣΔΜ.

Η τορπίλη Mk48 ADCAP Mod6 είναι θετικής εκτόξευσης, έχει βάρος 1676 κιλά, διάμετρο 533 χλστ., μήκος 5,79 μέτρα, εμβέλεια 23 μίλια με ταχύτητα 55 κόμβων και 50 χλμ με ταχύτητα 40 κόμβων. Το βάρος της πολεμικής κεφαλής είναι 295 κιλά και η καθοδήγηση πραγματοποιείται είτε μέσω σύρματος που ξετυλίγεται καθώς η τορπίλη κατευθύνεται προς το στόχο, είτε μέσω των ενεργών ή παθητικών αισθητήρων της τορπίλης οι οποίοι ανιχνεύουν την περιοχή ενδιαφέροντος για την ανεύρεση του στόχου με βάση τα δεδομένα που διαθέτουν. Η τορπίλη εκρήγνυται κάτω από το κοίτος του πλοίου δημιουργώντας απότομες κάθετες μετατοπίσεις που μπορούν να θραύσουν το σκελετό και το κοίτος.

Read more...

Νέα τουρκική παρενόχληση του ελικοπτέρου του Λ.Σ κοντά στο Φαρμακονήσι


Νέα ειδοποίηση μέσω ασυρμάτου για αποχώρηση αππό την περιοχή, έλαβε από το τουρκικό ραντάρ της Datca το ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος που εκτελούσε περιπολία στο Αν. Αιγαίο στα πλαίσια της Frontex. Το ελικόπτερο πετούσε βορειοδυτικά του Φαρμακονησίου, εντός του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου όταν δέχτηκε την κλήση από το τουρκικό ραντάρ.

Ο Τούρκος ελεγκτής ζήτησε την αποχώρησή του ελικοπτέρου από την περιοχή ισχυριζόμενος ότι αυτό πετούσε στον τουρκικό εναέριο χώρο. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αγνόησε την κλήση όπως συνήθως γίνεται συνέχισε τη πορεία του και ολοκλήρωσε την περιπολία που έκανε στην περιοχή κανονικά.


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΦΙΛΟΔΟΞΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ


Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των πασάδων, όπως πολύ συχνά αποκαλείται το κεμαλικό κατεστημένο, επιχειρεί να βάλει ο Ταγίπ Ερντογάν με την συνταγματική προώθηση που προωθεί. Με βάση τις προτάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Δευτέρα οι μεταρρυθμίσεις θα στοχεύουν σε δύο κατευθύνσεις: Στη δικαιοσύνη και το στρατό. Ειδικότερα προβλέπουν την δυνατότητα του πρωθυπουργού να διορίζει ανώτατους δικαστές ενώ θα καταργήσει από το ανώτατο δικαστήριο το δικαίωμα απαγόρευσης πολιτικών κομμάτων, που διέθετε μέχρι σήμερα. Να θυμίσουμε πως η τουρκική δικαιοσύνη είχε απειλήσει πως θα θέσει εκτός νόμου το κόμμα του Ερντογάν το 2008 ενώ ο πέλεκύς του έχει πέσει σε 25 άλλα κόμματα στο παρελθόν, κατά βάση ισλαμικά και κουρδικά.
Οι μεταρρυθμίσεις, που αναμένεται να ψηφισθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα αντικαταστήσουν το σύνταγμα του 1982 που επιβλήθηκε από τη στρατιωτική δικτατορία. «Ο στόχος μας με αυτές τις αλλαγές δεν είναι να ενισχύσουμε την κυβέρνησή μας», δήλωσε στην τουρκική τηλεόραση ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Τσεμίλ Τσισέκ. «Ο σκοπός αυτών των συνταγματικών τροποποιήσεων είναι να καθιερώσουν την λαϊκή κυριαρχία σε κάθε πεδίο και να ενισχύσουν τη δύναμη του λαού», συμπλήρωσε.


Read more...

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΟΡΙΑ Τουρκική προκλητικότητα ΛΑΘΟΣ "ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΕΘΑ


Όπως σας έχουμε ενημερώσει η τουρκική κορβέτα «Μπάφρα» έχει συμπληρώσει 30 ώρες διαπλέοντας τα νησιά του Αιγαίου, με τους Τούρκους να προκαλούν ζητώντας να κάνουν και νηοψία σε παραπλέον εμπορικό πλοίο!
Περίπου στις 2:15 τα ξημερώματα της Τετάρτης, η τουρκική κορβέτα παραβίασε τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης, ενώ έπλεε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στο ακρωτήριο Καφηρέας. Η πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού «Κρυσταλλίδης» ενημέρωσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πολεμικού να απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Στην ευρύτερη περιοχή έπλεε το εμπορικό πλοίο «Αρχάγγελος» όπου ο κυβερνήτης του δέχτηκε κλήση στον ασύρματο στη συχνότητα κινδύνου channel 16, στην αγγλική γλώσσα, από τον κυβερνήτη της κορβέτας Bafra, ο οποίος και του ζητούσε να επικοινωνήσουν στο channel 11.

Ο κυβερνήτης του ελληνικού εμπορικού πλοίου "Αρχάγγελος" γύρισε στη συχνότητα 11 όπου ακούει το Λιμεναρχείο Ραφήνας να καλεί ένα άλλο εμπορικό πλοίο να του δώσει τα στοιχεία του (ποιο πλοίο είναι, από πού ξεκίνησε, τι πορεία έχει και ποιος είναι ο τελικός του προορισμός). Εμβρόντητος ο κυβερνήτης θεωρεί ότι είναι ο Τούρκος κυβερνήτης και το αναφέρει στο Λιμεναρχείο. Μόλις τελείωσε η προαναφερθείσα συνομιλία μεταξύ Λιμεναρχείου και δεύτερου ελληνικού πλοίου εμφανίστηκε πάλι ο Τούρκος κυβερνήτης της κορβέτας Bafra, ο οποίος και ζήτησε από το ελληνικό πλοίο να περάσουν αντικρυστά κόκκνο φανάρι με κόκκινο ως όφειλε διότι είθισται τα πλοία όταν συναντώνται να περνούν πράσινο με πράσινο.!
Η λάθος πληροφόρηση προήλθε από επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ σήμερα το πρωί στις 08:36 η οποία και έλεγε ότι ο κυβερνήτης της κορβέτας Bafra ζήτησε τα στοιχεία του εμπορικού πλοίου "Αρχάγγελος", την πορεία του και τον προορισμό του.
Αργότερα στις 12.00 το μεσημέρι με νέα ανακοίνωση του το Ελληνικό ΓΕΕΘΑ διέψευσε το γεγονός της νηοψίας όταν είχαν στα χέρια τους τις συνομιλίες όλων των εμπλεκομένων πλοίων.
Δυστυχώς, όμως, για αυτούς (ΓΕΕΘΑ), θα έπρεπε πριν βγάζουν τέτοιου είδους ανακοινώσεις να είναι απόλυτα σίγουροι για τα τεκταινόμενα και όχι να παραπληροφορούν σε ένα τόσο κρίσιμο για την εθνική κυριαρχία θέμα.

Χρονικό

Η πορεία της τουρκικής κορβέτας, που απέπλευσε μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας από το ναύσταθμο της Σμύρνης, είναι «εντυπωσιακή»! Ξεκίνησε από τη Σμύρνη, πέρασε ανάμεσα από Λέσβο και Χίο, και μετά προς Λήμνο, όπου άλλαξε πορεία και συνέχισε νότια. Ξαναπέρασε δυτικά της Χίου, έπλευσε ανάμεσα σε Ικαρία και Σάμο, συνέχισε κατά μήκος μικρασιατικών παραλίων, πέρασε ανοιχτά της Κω, κινήθηκε δυτικά της Ρόδου και έπλευσε ανάμεσα σε Τήλο και Χάλκη. Περίπου στις 9 το πρωί της Τρίτης βρισκόταν νότια της Αστυπάλαιας, συνέχισε πλέοντας μεταξύ Ιου, Σαντορίνης και Φολεγάνδρου, κινήθηκε δυτικά της μήλου, πέρασε ανάμεσα σε Αντίμηλο και Φαλκονέρα, συνέχισε στο στενό της Κέας-Κύθνου και μετά πλέοντας εντός ελληνικών χωρικών υδάτων πέρασε το Κάβο Ντόρο. Στις 2.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης βγήκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και περίπου στις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης βρισκόταν στα διεθνή ύδατα ΒΔ της Ικαρίας.

Read more...

Προειδοποίηση από το Πολεμικό Ναυτικό στην τουρκική κορβέτα - Το υποβρύχιο (S111) ΝΗΡΕΥΣ κοντά της! ΑΝΟΙΞΤΕ ΠΥΡ...ΠΡΙΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΘΡΗΝΗΣΟ


Συνεχίζεται το θρίλερ της τουρκικής κορβέτας που παρακολουθούμενη στενά από ελληνικά πολεμικά σκάφη, ακολουθεί βόρεια πορεία με πολύ χαμηλή ταχύτητα: Μόλις 10 knots ήταν η ταχύτητά της, για να ανέβει στους 15 knots εδώ και λίγη ώρα. Εκτίμηση του ΓΕΕΘΑ είναι ότι κατευθύνεται στο στενό Σουνίου-Κέας με πολύ χαμηλή ταχύτητα προκειμένου να περάσει υπό το φως της ημέρας: «Πάει για επίδειξη σημαίας υπό το φως της ημέρας» δήλωσε ανώτατος αξιωματικός του ΓΕΝ στο defencenet.gr. (Ανανέωση 21:41): To υποβρύχιο (S111) ΝΗΡΕΥΣ, Τype 209/1100 και η φρεγάτα F464 ΚΑΝΑΡΗΣ κλάσης “S” βρίσκονται στην περιοχή όπου κινείται η τουρκική φρεγάτα. Σε ερώτηση του defencenet.gr από το ΓΕΝ δηλώθηκε ότι “συμμετέχουν σε άσκηση” που…συμπτωματικά γίνεται στην ίδια περιοχή.

Πριν από λίγο η BAFRA βρισκόταν μεταξύ Φαλκονέρας και Αντιμήλου με βόρεια πορεία.


Read more...

Δύο ψαράδες διέτρεξαν χθες το πρωί άμεσο κίνδυνο από τουρκική ακταιωρό!


Ακταιωρός απειλούσε Ε/κ ψαράδες να τους βουλιάξει. Δύο ψαράδες διέτρεξαν χθες το πρωί άμεσο κίνδυνο από τουρκική ακταιωρό, που τους περικύκλωνε επικίνδυνα. Θα διεξαχθεί έρευνα για το επεισόδιο-Νέες προκλήσεις του Αττίλα, στη θαλάσσια περιοχή Κάππαρη στον Πρωταρά. Δύο ψαράδες διέτρεξαν χθες το πρωί άμεσο κίνδυνο από τουρκική ακταιωρό, που τους περικύκλωνε επικίνδυνα απειλώντας να τους βουλιάξει. Οι δύο Ελληνοκύπριοι ψαράδες, 40 ετών από τη Δερύνεια, βρέθηκαν εκεί στις έξι το πρωί, για να μαζέψουν τα δίκτυα και την καθημερινή λεία τους, χίλια περίπου μέτρα από τις σημαδούρες που τους είχαν υποδείξει τα Ηνωμένα Έθνη, ως επιτρεπόμενο χώρο για να ψαρεύουν. Καθώς μάζευαν τα δίκτυα, η τουρκική ακταιωρός Σιαχίν Γκιουβελίκ» παραβίασε τα λεγόμενα σύνορα και περικύκλωνε απροκάλυπτα τα ψαροκάικα, δημιουργώντας με ελιγμούς σφοδρά κύματα, που απειλούσαν να βυθίσουν τις μικρές ψαρόβαρκες. Φοβούμενοι πλέον για τη ζωή τους οι ψαράδες έκοψαν τα δίχτυα, ρίχνοντάς τα στη θάλασσα και τράπηκαν σε φυγή. Μιάμιση ώρα αργότερα επέστρεψαν για να μαζέψουν τα δίχτυά τους.

Βρέθηκαν όμως και πάλι ενώπιον της ίδια πρόκλησης, με την τουρκική ακταιωρό να τους αποτρέπει απειλητικά. Οι δύο ψαράδες εγκατέλειψαν οριστικά τις προσπάθειες, και παρακολουθούσαν από μακριά τους Αττίλες να τους κλέβουν τα δίχτυα και να τους καταστρέφουν τους κόπους τους. Συνάδελφοί τους που βρίσκονταν στην ακτή ειδοποίησαν τη Λιμενική Αστυνομία της Δημοκρατίας, η οποία, όπως καταγγέλλουν, περιορίστηκε σε διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Μιχάλης Κατσουνωτός διαβεβαίωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το επεισόδιο, η οποία και θα υποβληθεί μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς την Κυβέρνηση, έτσι ώστε να εξεταστεί το κατά πόσο θα γίνουν διαβήματα μέσω των ΗΕ προς τις κατοχικές αρχές.
Η τουρκική ακταιωρός, ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, πλεύρισε αρχικά τους Ελληνοκύπριους ψαράδες, προσπαθώντας με το εκτόπισμα των νερών να τους απομακρύνει από την περιοχή, παραμένοντας ακολούθως στην περιοχή.

Read more...

Νέα «κρουαζιέρα» τουρκικής κορβέτας με διελεύσεις στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας


Ιδιαίτερα προκλητική «επίδειξη σημαίας» με πολλαπλές άσκοπες βόλτες και διελεύσεις μέσα από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας έκανε χθες τουρκική κορβέτα φτάνοντας, για 12η φορά τους τελευταίους μήνες κοντά στο Σούνιο, περνώντας τα μεσάνυχτα μεταξύ Κύθνου και Τζιάς ενώ προκλήσεις υπήρξαν και από αέρος. O προκλητικός πλους της κορβέτας «Βafra» σχεδόν καθ΄ όλο το μήκος και πλάτος του Αιγαίου προκάλεσε αντίδραση εκ μέρους της Ελλάδας, όταν για 3η φορά το τουρκικό σκάφος μπήκε στα ελληνικά νερά μεταξύ Σαντορίνης και Ίου λίγο πριν από τις 2.30 το μεσημέρι. Στο σημείο αυτό ο κυβερνήτης της κανονιοφόρου «Ναυμάχος», που παρακολουθούσε στο μισό μίλι την κορβέτα, εξέπεμψε προς το τουρκικό σκάφος το ακόλουθο μήνυμα: «Παραβιάζετε το Δίκαιο της αβλαβούς διέλευσης διά μέσου των εθνικών χωρικών υδάτων. Να διακόψετε την παραβίαση!».

Ο κυβερνήτης της «Βafra» δεν απάντησε στο ελληνικό μήνυμα, ωστόσο, όπως λένε πηγές του ΓΕΕΘΑ, εγκατέλειψε τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και πέρασε στα διεθνή με κατεύθυνση νοτιοδυτική προς τη Φολέγανδρο και μετά νοτιοδυτικά της Μήλου με ταχύτητα 18 μίλια ανά ώρα.
Στο σημείο αυτό επιβράδυνε την ταχύτητά του και γύρω στις 20.00 έστρεψε προς Βορράν περνώντας ανοικτά της Σερίφου με πορεία προς το Σούνιο. Δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα πέρασε ανάμεσα από την Κύθνο και την Τζιά. Η τουρκική κορβέτα πέρασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα για δεύτερη φορά στις 2:10, στο στενό του Καφηρέα, όπου επιτηρούνταν από την πυραυλάκατο «Κρυσταλλίδης».
Η νέα «κρουαζιέρα» τουρκικού σκάφους ξεκίνησε προχθές από τη Σμύρνη, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Αρχικά η «Βafra» πήγε βόρεια μέχρι ανοιχτά της Λήμνου και της Ίμβρου, όπου και έκανε αναστροφή πορείας.
Πέρασε νότια της Χίου, μεταξύ Σάμου- Ικαρίας, και μετά κινήθηκε παράλληλα προς τα παράλια της Μικράς Ασίας φθάνοντας στις 8.15 το πρωί στο ύψος του βόρειου άκρου της Ρόδου. Εκεί έκανε δυτική στροφή και παραβιάζοντας τα ελληνικά ύδατα πέρασε ανάμεσα της Τήλου και της Σύμης. Κινήθηκε εν συνεχεία προς την Αστυπάλαια, αφού παραβίασε πάλι τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας κοντά στο σύμπλεγμα νησιών Σύρνα. Η επόμενη παραβίαση ήταν μεταξύ Ίου και Σαντορίνης, όπου και παρενέβη ο «Ναυμάχος», αφού πλέον, όπως έλεγαν στρατιωτικές πηγές, ήταν ολοφάνερο και στον πλέον κακόπιστο ότι υπήρχε προσχεδιασμένη πορεία προκλήσεων, όπως και τις προηγούμενες φορές. Και στον αέρα
Ενώ όμως βρισκόταν σε εξέλιξη η πορεία της κορβέτας, στον αέρα πραγματοποιήθηκαν δύο προκλήσεις: η πρώτη ήταν ο εναέριος κλοιός γύρω από τη Χίο που δημιούργησαν τουρκικά F-16 εκτελώντας άσκηση υπό ΝΑΤΟϊκό μανδύα και υπό την καθοδήγηση συμμαχικού ιπτάμενου ραντάρ (ΑWΑCS). Τα F-16 ακολούθησαν σε γενικές γραμμές το σχέδιο που είχε κατατεθεί στο ΝΑΤΟ κάνοντας αρκετές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μεταξύ 10 και 6 ναυτικών μιλίων- η πιο κοντινή απόσταση από τις ελληνικές ακτές ήταν στα 7 ναυτικά μίλια. Περίπου την ίδια ώρα (09.11) το τουρκικό ραντάρ της Datca παρενόχλησε μέσω ασυρμάτου ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος, που εκτελούσε αποστολή περιπολίας για εντοπισμό λαθρομεταναστών κοντά στο Φαρμακονήσι, εντός του ελληνικού εναέριου χώρου. Το μήνυμα στον ασύρματο ήταν να εγκαταλείψει άμεσα την περιοχή, διότι ήταν εντός του τουρκικού εναέριου χώρου.

«Η Τουρκία αντιβαίνει σε κάθε έννοια καλής γειτονίας»
ΤΗΝ ΕΝΟΧΛΗΣΗ της Αθήνας για την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο εξέφρασε χθες και επισήμως μιλώντας στο Συνέδριο της Ιnternational Ηerald Τribune, o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση θέλει αποτελέσματα στα ελληνοτουρκικά και μάλιστα «σε εύλογο χρόνο».

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας σε πολλές περιπτώσεις αντιβαίνει σε κάθε έννοια καλής γειτονίας. Οι διεκδικήσεις έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, το κοινοτικό κεκτημένο και την κοινή λογική, όπως αποδεικνύουν τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία στις επιχειρήσεις της FRΟΝΤΕΧ», είπε ο Δ. Δρούτσας, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ενέργειες «που μας ενοχλούν και που φυσικά δεν μένουν αναπάντητες, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό». Εξέφρασε, πάντως, την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει θεατής «σε μια αέναη μάχη χαρακωμάτων με τους γείτονες», καθώς και ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «δεν είναι καταδικασμένες στη σύγκρουση», ενώ σε ό,τι αφορά το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου την ερχόμενη εβδομάδα, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ τόνισε: «Θέλουμε αποτελέσματα. Και τα θέλουμε σε εύλογο χρόνο. Χωρίς βιασύνη. Με σταθερά βήματα, βήμα προς βήμα. Πάντα με σοβαρή και συστηματική προετοιμασία».

Read more...

Τουρκία: Aπόφαση για επενδύσεις φυσικού αερίου στο Ιράν




Η τελική απόφαση για το κατά πόσον η Τουρκία θα προχωρήσει σε επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου στο Ιράν θα ληφθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας κ. Τανέρ Γιλντίζ. Ο ίδιος υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η συμφωνία, ύψους 5,5 δισ. δολαρίων και η οποία αναμένεται να βάλει σε καινούργια δοκιμασία τις σχέσεις Άγκυρας και Ουάσινγκτον, έχει πολιτική στήριξη στην τουρκική πρωτεύουσα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά χθες βράδυ στο Ρόιτερ, ο κ. Γιλντίζ είπε ότι "θα λάβουμε την τελική απόφασή μας για την επένδυση στο Ιράν μέσα σε δύο εβδομάδες. Το πρόγραμμα έχει την πλήρη πολιτική στήριξη, αλλά τις συνομιλίες διεξάγουν οι εταιρίες. Αν τα αποτελέσματα της μελέτης βιωσιμότητας δεν είναι αρκετά ικανοποιητικά, δεν θα προχωρήσουμε".

Η Τουρκία, η οποία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει εκφράσει έντονο σκεπτικισμό για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης που προωθούν οι ΗΠΑ, καθώς και αμφιβολίες για την πρόθεση του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, με τον οποίο οι Βρυξέλλες επιθυμούν να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, η Τουρκία υποστηρίζει την ιδέα να καταστεί το Ιράν μία από τις πηγές τροφοδοσίας του εν λόγω αγωγού.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε επίσης ότι η χώρα του σχεδιάζει να καταθέσει στο μέλλον προσφορές, από κοινού με την Gazprom και ορισμένες αμερικανικές εταιρίες, για την ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου στο Ιράν.
Γνωστοποίησε, τέλος, ότι η κυβέρνηση Ερντογάν σχεδιάζει να ολοκληρώσει, φέτος, την ιδιωτικοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου στη γείτονα.

Read more...

Λόγω τουρκικής προκλητικότητας...ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Τουρκία ο Μ. Χρυσοχοίδης


Ανέβαλε την προγραμματισμένη για την Παρασκευή, επίσκεψή του στην Τουρκία όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του για θέματα παράνομης μετανάστευσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων οι οποίοι σχεδόν καθημερινά παρενοχλούν εναέρια μέσα του λιμενικού που περιπολούν στο Αιγαίο για λογαριασμό της Frontex. Πηγές προσκείμενες στον υπουργό, ανέφεραν ότι μετά τα τελευταία γεγονότα, οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για μια συνάντηση και θα οριστεί νέα ημερομηνία στο μέλλον.



Read more...

Με «ταξιδιωτική οδηγία» τιμωρούν οι ΗΠΑ τη στάση της Τουρκίας.


Του Δ.Π. ΔΗΜΑ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε «ταξιδιωτική επαγρύπνηση» («Travel Alert») για την Τουρκία, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πολίτες να ‘ναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω των «εξελισσόμενων ανησυχιών ασφαλείας στην Τουρκία».
Επί τη ευκαιρία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την προειδοποίηση που, κατ’ αρχήν, θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 30 Απριλίου, «υπενθυμίζει (στους Αμερικανούς πολίτες) τη συνεχιζόμενη απειλή από τρομοκρατικές δραστηριότητες και βία κατά Αμερικανών πολιτών και (αμερικανικών) συμφερόντων».

Η αμερικανική ενέργεια, αν και υπαγορεύεται πρωτίστως εκ της υποχρεώσεως να προστατευθούν οι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν εκεί από τους κινδύνους που διατρέχουν στη γείτονα, εντούτοις υποδεικνύει και διαπιστούμενη «σκλήρυνση» της Ουάσιγκτον έναντι της Αγκυρας, για την καθ’ όλα «αντιδυτική» συμπεριφορά της, όπως λέγεται από αμερικανικούς κύκλους (σ.σ. έτσι τουλάχιστον ερμηνεύεται το γεγονός ότι η Αγκυρα φροντίζει πρωτίστως για τα συμφέροντά της).
Ειρήσθω εν παρόδω, τελικά δεν θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν που προγραμμάτιζε να παρευρεθεί στο ετήσιο επιχειρηματικό συνέδριο αμερικανο-τουρκικών οργανώσεων (13-17 Απριλίου) ακυρωθέν τώρα λόγω της «ρήξης» στο Αρμενικό.
«Οι Αμερικανοί πολίτες στην Τουρκία θα πρέπει να ‘ναι ιδιαίτερα προσεκτικοί υπό το φως της συνεχιζόμενης εκστρατείας “έξω οι Αμερικανοί, αυτή είναι η χώρα μας” και των επικείμενων σημαντικών επετείων που συνδέονται με το Επαναστατικό Απελευθερωτικό Λαϊκό Κόμμα (DHKP/C) που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση», αναφέρεται στην προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Επισείοντας φόβους περί «πιθανών» ενεργειών κατά Αμερικανών κατά την περίοδο αυτή, το αμερικανικό ΥΠΕΞ προχωρεί στην «υπενθύμιση» πως οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει «να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αυξήσουν την αντίληψή τους σε ζητήματα ασφάλειας».
Επίσης, προτρέπονται οι Αμερικανοί ν’ αποφεύγουν να συχνάζουν σε μέρη που είναι γνωστό ότι συχνάζουν με τον κίνδυνο σε βάρος τους ενεργειών και εν γένει να ‘ναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο αυτή.

Read more...

Καταναγκασμός στο Αιγαίο και Κύπρο


του Μάριου Ευρυβιάδη.
«Προβληματισμός» λέει, υπάρχει στα ανώτατα κλιμάκια του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς των Τούρκων στη θάλασσα και στον αέρα. Κατά το πιο πρόσφατο επεισόδιο, με οπλισμένα τουρκικά μαχητικά να παρενοχλούν επικίνδυνα ελληνικό ελικόπτερο και να πετούν επιθετικά πάνω από κατοικημένο νησί (Φαρμακονήσι) με πολιτικό στόχο την τρομοκράτηση των κατοίκων, ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος διασύνδεσε την επικίνδυνη αυτή πρακτική με τα τεκταινόμενα στην Τουρκία.
Και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται την «εξαγωγή» της σύγκρουσης μεταξύ του τουρκικού στρατού, δηλαδή των κεμαλιστών και ισλαμιστών στο Αιγαίο και στην Ελλάδα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Αυτό πιστεύουν πραγματικά ο κ. Υπουργός και οι επιτελείς του που τον συμβουλεύουν;

Είναι αυτή η κυρίαρχη θέση του Υπουργού Άμυνας και Εξωτερικών της Ελλάδας, ότι δηλαδή οι κεμαλιστές πουλούν σωβινισμό και τσαμπουκά στον Ερντογάν και το σινάφι του για να κάνουν πολιτικό παιχνίδι στο εσωτερικό της Τουρκίας; Έτσι έγινε στα Ίμια; Έτσι έγινε το 1987, το 1975-76 το 1973-74 το 1967 το 1964 και το 1955, όταν είχαμε μεγάλων εντάσεων ελληνοτουρκικές ρήξεις;
Με εξαίρεση τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία της Ergenekon και της συνωμοσίας των κεμαλιστών κατά του Ερντογάν, όπου καταγράφεται και σενάριο έντασης με Ελλάδα (προβοκατόρικο επεισόδιο στο Αιγαίο), όλες οι άλλες κρίσεις δεν τεκμηριώνουν την κυρίαρχη ελληνική ανάγνωση των πραγμάτων. Αντίθετα μάλιστα. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται την εσωτερική αστάθεια στην Ελλάδα, ανεξάρτητα του τι συμβαίνει ή δεν συμβαίνει στη χώρα τους.
Και αυτό που όλες οι κρίσεις τεκμηριώνουν είναι το εξής: Από το 1973-74 οι Τούρκοι εφαρμόζουν μία στρατηγική φιλανδοποίησης/δορυφοροποίησης της Ελλάδας στο φυσικό της χώρο που είναι το Αιγαίο (“κήπο της Αττικής” αποκαλούσε ο Περικλής το Αιγαίο) ενώ στην Κύπρο η στρατηγική τους ήταν είναι και παραμένει η ακύρωση του κυπριακού κράτους και όχι, όπως και εκεί λανθασμένα πιστεύεται, η διχοτόμηση του νησιού.
Με όλο το σεβασμό, θα συμβούλευα τον Υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο και το επιτελείο του, καθώς επίσης και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα (που αναμένεται σύντομα στην Άγκυρα) και το δικό του επιτελείο, να ανατρέξουν σε ένα κείμενο του Şükrü Elekdağ “2 ½ War Strategy” στο πανηγυρικό πρώτο τεύχος της επιθεώρησης Perceptions: Journal of International Affairs (March-May 1996) που είναι ουσιαστικά μία έκδοση απολύτως ελεγχόμενη από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Αλλά διαβάζοντας τον κ. Şükrü Elekdağ θα πρέπει να γνωρίζουν και ποιος είναι. «Προτού διαβάσεις κάτι» με συμβούλευσε ένας παλιός μου Αμερικανο-εβραίος καθηγητής «σιγούρεψε ότι έχεις διαβάσει τον συγγραφέα». Η συμβουλή αυτή έχει πάρει και τη μορφή γνωμικού- “read the author, not the text”.
Ο Şükrü Elekdağ, σημερινός βουλευτής του Κεμαλικού Ρεπουμπλικάνικου Λαϊκού Κόμματος (του κόμματος του Ατατούρκ) υπήρξε ο εμπνευστής (και περηφανεύεται δημόσια γι’αυτό) της απειλής πολέμου (casus belli), κατά της Ελλάδος. Το ζήτησε αυτό το 1975 από τη μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και υιοθετήθηκε το 1976. Ήταν τότε Γενικός Διευθυντής στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και άρχισε συνομιλίες με τον ομόλογό του στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τον μακαρίτη Ιωάννη Τζούνη. Ήταν τότε που είχαμε τις απανωτές κρίσεις στο Αιγαίο όταν και τότε υπήρξε αμηχανία (και πανικός) στην τότε ελληνική κυβέρνηση. Πίστευαν και τότε ότι η τουρκική επιθετικότητα θα περιορίζετο και θα εξαντλείτο στην Κύπρο. Ο Elekdağ ολοκλήρωσε την καριέρα του ως πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον (1979-1990), υπήρξε αγαπημένο παιδί της Χούντας του Κενάν Εβρέν και οργάνωσε το τουρκικό λόμπυ στις ΗΠΑ.
Γράφει, λοιπόν, ο Elekdağ ότι για να υπάρξει ειρήνη με Ελλάδα και Κύπρο πρέπει να υπάρχει τουρκική υπεροπλία σε Αιγαίο και Κύπρο. O Elekdağ χρησιμοποιεί τη λέξη supremacy. Λέει ότι στην Κύπρο η τουρκική υπεροχή εξασφαλίστηκε το 1974 και ότι υπάρχει και τουρκικό supremacy (έννοια τουρκική αεροπορική υπεροχή) στο Αιγαίο από το 1996. Και τα Ίμια, όπως εξελίχθηκαν, υπήρξαν μία προβοκατόρικη πρόκληση (με την Ελλάδα του Σημίτη να βρίσκεται σε εσωτερικό πολιτικό χάος) για να αποδειχθεί η τουρκική υπεροχή.
Γράφει επί λέξει το 1996, παραμονές των Ιμίων, ο Elekdağ : “To put it in other words, peace with Greece is solely dependent upon Turkey’s maintaining an indisputable superiority in the balance of power between the two countries”.
Τουρκική ειρήνη λοιπόν στο Αιγαίο, τουρκική ειρήνη και στην Κύπρο. Η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και οι τρομοκρατικές πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και οι παρενοχλήσεις της Frontex υποδηλώνουν απερίφραστα ότι δεν υφίστανται ελληνοτουρκικά σύνορα στο ανατολικό Αιγαίο. Είναι κάπου αλλού.
Η τουρκική αυτή θέση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα εσωτερικά της Τουρκίας. Αν πραγματικά πιστεύουν κάτι τέτοιο στο ελληνικό Υπουργείο Άμυνας, στο Υπουργείο Εξωτερικών (αλλά και στην Κύπρο) διαβάζουν τελείως λανθασμένα την Τουρκία.

Read more...

Οι Τούρκοι βεβηλώνουν τους ιερούς ναούς μας στα κατεχόμενα


Εκκλησίες μετατρέπονται σε νυχτερινά κλαμπ και πιτσαρίες, εκκλησιαστικές ιδιοκτησίες καταπατώνται με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. και ελληνικοί τάφοι απομακρύνονται από κοιμητήρια.
Τοποθέτησαν φωτορυθμικά και πολύχρωμα φώτα που αναβοσβήνουν στις μεσαιωνικές τοιχογραφίες.
Τρομακτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η βεβήλωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα, καθώς συνεχίζονται με αυξανόμενους, μάλιστα, ρυθμούς οι καταστροφές και οι λεηλασίες των χριστιανικών ναών της Αμμοχώστου. Σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου, που δόθηκε στο Παλαιό Συνοδικό Μετοχίου Κύκκου, παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία, που καταδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής, και που για κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, Διευθυντή του Προγράμματος Καταγραφής των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα, ευθυνόμαστε και εμείς. Είτε, όπως είπε, λόγω της δικής μας ολιγωρίας, είτε επειδή δεν καταφέραμε να είμαστε όσο διεκδικητικοί θα μπορούσαμε. «Ελπίζω και εύχομαι να είναι η τελευταία φορά που σας καλούμε σε μια τέτοια διάσκεψη και σύντομα να βρεθεί μια λύση, μέσα από την οποία θα βρουν και τα μνημεία έναν καλύτερο δρόμο για το μέλλον», δήλωσε από την πλευρά του ο Διευθυντής του Μουσείου Ιεράς Μονής Κύκκου Στέλιος Περδίκης.

Συγκεκριμένα, μετά την περίπτωση του ρωμαιοκαθολικού-γοτθικού ναού του Αγίου Φραγκίσκου, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε μπιραρία-πιτσαρία, μετατράπηκε τώρα και ο δίδυμος ναός των Ιωαννιτών ιπποτών σε νυκτερινό μπαρ, με φωτορυθμικά και πολύχρωμα φώτα να αναβοσβήνουν στις μεσαιωνικές τοιχογραφίες του και στο Ιερό Βήμα του, ενώ κάθε νύχτα ροκ συγκρότημα να παίζει μουσική. Την ίδια ώρα, αυξάνονται και οι περιπτώσεις λαθρανασκαφών εντός των ιερών ναών στο τουρκοκρατούμενο τμήμα της Κύπρου, σύμφωνα με τον δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου. Πρόσφατο παράδειγμα είναι ο ναός της Παναγίας Τραπέζης στην Αχερίτου. «Στο δάπεδο, που προφανώς υπήρχαν μεσαιωνικές ταφές, βρέθηκε κατά τόπους ανεσκαμμένο και στα διανοιχθέντα ορύγματα εντοπίσθηκαν θραύσματα από μεσαιωνικά αγγεία», ανέφερε ο δρ Χοτζάκογλου, προσθέτοντας πως αρχαιοκάπηλοι κατεδάφισαν, επίσης, μερικώς το βόρειο τοίχο του πολύπαθου ναού του Οσίου Ευφημιανού στη Λύση και ανέσκαψαν το δάπεδο. Ως εκ τούτου, κατεστράφησαν τα τελευταία τοιχογραφικά σπαράγματα που είχαν απομείνει στο ναό, μετά την απογύμνωσή του από τις τοιχογραφίες του τρούλου και του τεταρτοσφαιρίου της αψίδας, που διενήργησε ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος Αϊντίν Ντικμέν.
Σύμφωνα με στοιχεία του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου, ο ναός της Παναγίας του Τράχωνα στην κατεχόμενη Λευκωσία, πλέον, δεν χρησιμοποιείται ούτε σαν χοροδιδασκαλείο του κατεχόμενου Δήμου.
ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ και οι προσβολές συνεχίζονται, αφού μεγάλος αριθμός ταφών Κερυνειωτών στο κοιμητήριο της Κερύνειας ανασκάφηκε με μηχανικά μέσα και οι σπασμένοι τάφοι και σταυροί πετάχτηκαν στην περιφέρεια του κοιμητηρίου. «Στο χώρο που κενώθηκε θάπτονται, πλέον, Βρετανοί κάτοικοι της Κερύνειας, οι οποίοι προφανώς ανήκουν στην αγγλικανική κοινότητα της περιοχής, που εδρεύει στην εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα στην Κερύνεια και δεν χωράνε πλέον στο παρακείμενο βρετανικό κοιμητήριο», ανέφερε ο δρ Χοτζάκογλου. Για να τονίσει ότι το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μόνο μίαν απαράδεκτη προσβολή της μνήμης των κεκοιμημένων, αλλά και μίαν ανεπίτρεπτη ενέργεια της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Κύπρο, η οποία στις ελεύθερες περιοχές απολαμβάνει πλήρους ελευθερίας και παροχών από την Εκκλησία της Κύπρου και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ έκφραση θρησκευτικών πεποιθήσεων και «πιστεύω» απαγορεύεται από το κατοχικό καθεστώς, δημιουργώντας πρόβλημα σε χιλιάδες αλεβίτες μουσουλμάνους, που θέλουν ένα δικό τους μέρος έκφρασης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ιεράς Μονής Κύκκου, οι μουσουλμάνοι αλεβίτες της Κύπρου ανέρχονται, πλέον, σε αρκετές χιλιάδες. «Ως γνωστόν, οι αλεβίτες δεν γίνονται αποδεκτοί ως θρησκευτική μειονότητα από την Τουρκία και δεν τους επιτρέπεται η ανέγερση ευκτήριων οίκων, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να συγκεντρώνονται μυστικά για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Μέχρι το 1974, η Κυπριακή Δημοκρατία παρείχε στους αλεβίτες της Κύπρου ευκτήριο οίκο στην περιοχή της Τύμβου, σεβόμενη πλήρως την ελευθερία έκφρασής τους. Από τον ευκτήριο αυτό οίκο τους εκδιώχθηκαν και διετάχθη το κλείσιμό του μετά την τουρκική εισβολή», υπογράμμισε ο δρ Χοτζάκογλου.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP