Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Ένταση στις σχέσεις Αλεβίδων και Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος


Σε περίοδο έντονης αντιπαράθεσης έχουν εισέλθει οι σχέσεις Αλεβίδων - Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στην Τουρκία. Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι των Αλεβίδων εγκαινίασε ένα νέο κεφάλαιο στις συζητήσεις περί «δημοκρατικού ανοίγματος», κινητοποιώντας παράλληλα τους αντίπαλους πολιτικούς μηχανισμούς.

Οι σχέσεις μεταξύ των Αλεβίδων και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ) είναι κατά κοινή ομολογία αρκετά τεταμένες το τελευταίο διάστημα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ιδιαίτερα μετά την κάλυψη που παρείχε ο πρόεδρος του κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ στον άμεσο συνεργάτη του και εξέχον στέλεχος του ΡΛΚ Ονούρ Οϊμέν, γνωστό σε εμάς κυρίως για τις εξοργιστικές του δηλώσεις κατά το παρελθόν.

Αφορμή για την ένταση υπήρξε η δήλωση του Οϊμέν προ δεκαπενθημέρου στη συζήτηση περί του «δημοκρατικού ανοίγματος» που έλαβε χώρα στην Εθνοσυνέλευση. Ο πρώην διπλωμάτης, αναφερόμενος στα όσα είχε ανακοινώσει ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τρομοκρατία, είχε προβεί σε δηλώσεις που θεωρήθηκαν προσβλητικές από τους Αλεβίδες. Συγκεκριμένα ο Οϊμέν είχε κάνει δηλώσεις που φάνηκε να υποστηρίζουν την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του Ντερσίμ (σημερινό Τουντζελί) από τον καθεστωτικό στρατό το 1937. Η τοποθέτηση του Οϊμέν, μολονότι ζήτησε συγγνώμη αργότερα, εξόργισε τους Αλεβίδες της περιοχής του Ντερσίμ (στη συγκεκριμένη περίπτωση Κούρδοι), που ένιωσαν αφενός να εξισώνονται με τους αγωνιστές του ΡΚΚ και αφετέρου να προδίδονται από το κόμμα το οποίο στηρίζουν επί χρόνια, παρότι ήταν το κόμμα εκείνο που είχε εφαρμόσει σχέδιο εξόντωσης χιλιάδων αμάχων στον συγκεκριμένο νομό, όσο και τη μετονομασία του.

Η κάλυψη που παρείχε ο Ντενίζ Μπαϊκάλ στον Οϊμέν, παρά την έμμεση έκφραση της αντίθεσής του στις επιχειρήσεις καταστολής εκ των υστέρων, εξόργισε τις οργανώσεις των Αλεβίδων, αλλά κυρίως τα στελέχη του κόμματος αλεβικής καταγωγής. Οι μεν οργανώσεις βρήκαν την ευκαιρία να καταδικάσουν την τοποθέτηση του προέδρου του ΡΛΚ και των συνεργατών του, τα δε οργανωμένα στελέχη του κόμματος να αποχωρήσουν μαζικά από τις τοπικές οργανώσεις -κυρίως στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας- σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Εξάλλου, με την πράξη τους αυτή οι τελευταίοι έδιναν μια ισχυρή απάντηση στον Μπαϊκάλ, ο οποίος, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Ερντογάν, είχε θεωρήσει τους Αλεβίδες δεδομένους συμμάχους του ΡΛΚ. Ο Μπαϊκάλ, ποντάροντας προφανώς στο ότι οι Αλεβίδες, λόγω δογματικών διαφορών με τους Σουνίτες, δεν θα συνέπρατταν πολιτικά με την ισλαμική παράταξη, είχε αποθαρρύνει εμφατικά τον Ερντογάν να τους προσεγγίσει. Σημαντικός αριθμός Αλεβίδων, λοιπόν, όχι μόνο παραιτήθηκε από το κόμμα, αλλά εισχώρησε σε άλλα κόμματα, όπως το κυβερνών ισλαμικό κόμμα, εκφράζοντας έτσι με τον πιο έντονο τρόπο τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία του ΡΛΚ χειρίστηκε την όλη υπόθεση.

Εξάλλου, πέραν του ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ, ενδιαφέρον να προσεγγίσει τους Αλεβίδες έδειξε και το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Οι υπερεθνικιστές μάλιστα δεν έχασαν την ευκαιρία να προτείνουν και ένα σχέδιο δράσης δέκα σημείων για την εξομάλυνση των σχέσεων Αλεβίδων και κράτους. Ας σημειωθεί ότι η πρόταση των υπερεθνικιστών περιείχε μεγάλο αριθμό πάγιων αιτημάτων της εν λόγω κοινότητας, όπως για παράδειγμα τη συμμετοχή των Αλεβίδων στην Προεδρία των Θρησκευτικών Υποθέσεων, τη χρηματοδότησή τους από το κράτος κ.λπ. Το παράδοξο της υπόθεσης, βέβαια, έγκειται στο ότι κατά το παρελθόν οι υπερεθνικιστές πρωτοστάτησαν στις βίαιες επιθέσεις ενάντια στους Αλεβίδες.

Η απρόσμενη εξέλιξη που σημειώθηκε στις σχέσεις μεταξύ ΡΛΚ και Αλεβίδων αποδεικνύει ότι η κατάσταση της κοινότητας αυτής, η οποία είχε βάναυση μεταχείριση από το καθεστώς και το παρακράτος, αποτελεί ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί μαζί με όλα τα ζητήματα της ίδιας κατηγορίας στο πλαίσιο ενός σοβαρού δημοκρατικού διαλόγου. Το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι παρατάξεις έδειξαν ενδιαφέρον προς τους Αλεβίδες, μολονότι οι τελευταίοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τα κόμματα αυτά, είναι ενδεικτικό και της δυνάμει πολιτικής τους ισχύος, έστω και περιορισμένης, στη γείτονα χώρα, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε δυναμικότερη παρουσία αν οι συνθήκες ήταν ώριμες.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Τουρκία: πανσπερμία εθνικοτήτων και φυλών που τους ενώνει η θρησκεία


Του Άρη Αμπατζή
Σε μια κοινωνία όπως η τουρκική, όπου είναι πολύ έντονη η όποια ιδεολογική αντιπαράθεση, με ρεβανσισμούς και μίση, ο παράγοντας της θρησκείας προβάλλει ως η σημαντικότερη κοινή αναφορά. Το Ισλάμ, ο κεμαλισμός, τα ιστορικά βιώματα και ο τρόπος ζωής είναι ζητήματα που δείχνουν τη συνοχή και, παράλληλα, τη διαφοροποίηση σε επίπεδο λαού, αλλά και διανόησης.
Ίσως ένα σύγχρονο και ενδιαφέρον σημείο αναφοράς είναι η γνωστή συγγραφέας Ελίφ Σαφάκ. Την αποδέχονται ταυτόχρονα και οι δύο κύριοι χώροι στην Τουρκία. Η Σαφάκ είναι αρεστή και στους οπαδούς του κοσμικού κράτους και στον ισλαμικό χώρο, όπου ο κύριος άξονας είναι το θρησκευτικό τάγμα του Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Η κοινωνιολόγος Νιλουφέρ Ναρλί, μιλώντας στα «Επίκαιρα», αναφέρεται στις συνέπειες των βασικών συγκρούσεων, όπως αυτή μεταξύ του κουρδικού και τουρκικού εθνικισμού, των ισλαμιστών με τους λαϊκούς ή ακόμη και την «ταξική» σύγκρουση, που, όπως λέει, εξακολουθεί να είναι έντονη, αλλά υπογραμμίζει ότι η θρησκεία είναι το σημαντικότερο στοιχείο συνοχής στην Τουρκία.
«Καταρχάς είναι το εζάνι, η σημαία και, τα τελευταία χρόνια, η τουρκική γλώσσα. Έχω παρατηρήσει ότι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι Κούρδοι νέοι μεταξύ τους μιλούν την τουρκική. Αλλά, στο Μάρντιν για παράδειγμα, μεταξύ τους μιλούν την αραβική και, όταν απευθύνονται σε κάποιον που μιλά στην τουρκική, μιλούν την τουρκική. Υπάρχει, δηλαδή, αυτή η διαφορά, μεταξύ των αραβικής και κουρδικής καταγωγής πολιτών. Μπορούμε να πούμε ότι στη σημερινή Τουρκία η τουρκική γλώσσα είναι πιο κοινή αναφορά από ό,τι ήταν στο παρελθόν».
Δηλαδή η θρησκεία είναι η βασική αναφορά;
Ναι. Το εζάνι είναι σύμβολο. Αυτό που βλέπουμε, για παράδειγμα, είναι ότι όταν ακούγεται το εζάνι, ο οδηγός του ταξί κλείνει το ραδιόφωνο, όπως συμβαίνει και στα μαγαζιά. Δηλαδή υπάρχει μεγάλος σεβασμός προς το εζάνι, το οποίο είναι πολύ σημαντική αναφορά. Η θρησκεία στην Τουρκία εξακολουθεί να είναι ο σημαντικότερος συνδετικός κρίκος.
Τα ιστορικά βιώματα;
Το πρώτο είναι η Συνθήκη των Σεβρών, που υπάρχει στις μνήμες ως τραύμα. Ακόμη και σήμερα, όταν συζητείται ένα πολιτικό ζήτημα, προβάλλεται η συνθήκη. Δεύτερον, ο Απελευθερωτικός Πόλεμος είναι το σύμβολο της νίκης και του πολέμου εναντίον των εχθρών. Είναι συνηθισμένο να διατυπώνεται η πρόταση, «όπως πολεμήσαμε στον Απελευθερωτικό Πόλεμο». Παρόμοια αναφορά είναι και ο Πόλεμος των Δαρδανελίων.
Ας έρθουμε στο σήμερα και στην ποπ…
Ο Ταρκάν είναι μία κοινή αναφορά. Αλλά εγώ θα σας αναφέρω μία άλλη αναφορά που θα σας καταπλήξει. Η κομπαρσίτα. Επειδή έχω ασχοληθεί πολύ με το ταγκό… Θυμάμαι ακόμη κι από τα παιδικά μου χρόνια, στους γάμους σε χωριά ή κωμοπόλεις, έπαιζαν πάντα την κομπαρσίτα. Και δεν χρειάζεται να ξέρουν να το χορεύουν. Αυτό συμβαίνει και στις πόλεις. Το είδα ακόμη και σε μαντιλοφορούσες.
Το βασικό θέμα όμως είναι ο τρόπος ζωής. Πρόκειται για διττό τρόπο ζωής που αντικατοπτρίζεται τελικά και στην πολιτική ζωή. Η σύγκρουση που εξελίσσεται σήμερα στην Τουρκία διεξάγεται μέσω συμβόλων.
Υπάρχουν δύο είδη. Ο πρώτος είναι αυτός των μεσαίων τάξεων, που εδώ και 3-4 γενιές είναι κάτοικοι αστικών κέντρων. Έχουν πιο δυτικό και κοσμικό τρόπο. Ένα ποτήρι κρασί είναι, για παράδειγμα, στοιχείο του τρόπου ζωής. Η μαντίλα δεν υπάρχει. Ακούν δυτική μουσική. Οι αναφορές τους στο ντύσιμο είναι κυρίως δυτικές.
Η άλλη ομάδα είναι αυτοί που προέρχονται από κατώτερα στρώματα της μεσαίας τάξης, έχουν καταγωγή από επαρχίες και κωμοπόλεις. Είναι κάτοικοι αστικών κέντρων από τη δεκαετία του 1990. Έχουν οικονομικές διαβαθμίσεις. Μπορεί κάποιος να έχει ένα μικρό μαγαζάκι ή να είναι βιομήχανος. Η κοινή τους αναφορά είναι η μαντίλα. Αυτή συμβολίζει τη στήριξη της προσωπικής και οικογενειακής ζωής στις ισλαμικές αρχές. Το αλκοόλ γι’ αυτή την ομάδα είναι αρνητική αναφορά.
Μίλησαν στα «Επίκαιρα»:
Ουμίτ Φιράτ (γνωστός Κούρδος διανοούμενος)
Η θρησκεία και η ιστορία είναι σημαντικές αναφορές. Οι Τούρκοι και οι Κούρδοι είναι οι δύο μεγαλύτερες μουσουλμανικές πληθυσμιακές ομάδες που υπάρχουν στην Τουρκία, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτά όμως αφορούν το παρελθόν. Η σημαντική αναφορά για το μέλλον είναι η Δημοκρατία. Ο εκδημοκρατισμός είναι η μόνη αναφορά που μπορεί να λύσει το κουρδικό πρόβλημα με τρόπο που θα τον δεχθούν αμφότεροι.
Οράλ Τσαλισλάρ (δημοσιογράφος – συγγραφέας, εφημερίδα Ραντικάλ)
Σημαντική κοινή αναφορά είναι τα δημοτικά τραγούδια, ο Γιουνούς Εμρέ και νομίζω ο Αχμέτ Χαμντί Τάνπιναρ (γνωστός Τούρκος συγγραφέας 1901-1962), που είναι αποδεκτός και από τους ισλαμιστές και από τους κεμαλιστές.
Φεριντέ Τσιτσέκογλου (συγγραφέας)
Ο όρος κοινές «αναφορές» είναι κάτι που πάντα επιβάλλεται άνωθεν. Είναι πολύ σχετικό το περιεχόμενο. Και, στο κάτω κάτω, κάνοντας τέτοιες γενικεύσεις, χάνουμε τις λεπτομέρειες και γι’ αυτό το λόγο αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα προβλήματα. Το σημαντικότερο είναι οι λεπτομέρειες.
Αλί Σιρμέν (κεμαλιστής αρθρογράφος – συγγραφέας, εφημερίδα ΤζουΜχουριέτ)
Η θρησκεία, το ναμάζι, η σημαία, ο Ατατούρκ. Ο Ατατούρκ τείνει να μην είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης, διότι έχουν αφαιρέσει το πραγματικό περιεχόμενο του ονόματος αυτού και συνεπώς προτάσσεται η θρησκεία. Η τάση προς την Ανατολή είναι κάτι που εμφανίζεται παράλληλα με την τάση της έλλειψης ανοχής. Μειώνεται η ανοχή προς τους ξένους και σε όσους δεν υιοθετούν τις νόρμες της νέας τάξης πραγμάτων.
Αλί Μπουλάτς (αρθρογράφος, συγγραφέας, γνωστός εκπρόσωπος της φιλοϊσλαμικής διανόησης, εφημερίδα Ζαμάν)
Η πρώτη αναφορά είναι η θρησκεία. Μπορεί να μην είναι όλοι θρήσκοι, αλλά ακόμη και η πολιτισμική διάσταση της θρησκείας είναι παράγων συνοχής. Δεύτερον, είναι η σχέση συμβίωσης στα εδάφη αυτά, η έννοια της πατρίδας. Και, τρίτον, είναι η κοινή αίσθηση που υπάρχει για καλύτερο μέλλον. Εάν, δηλαδή, συγκριθεί η Τουρκία με χώρες της Μέσης Ανατολής, οι άνθρωποι εδώ έχουν ισχυρότερη αίσθηση για καλύτερο μέλλον.

Read more...

Στρατηγοί και σκάνδαλα "πνίγουν" την κυβέρνηση Ερντογάν


Του Άρη Αμπατζή
Η εικόνα φθοράς που παρουσιάζει η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία αρχίζει και προκαλεί ερωτηματικά όχι μόνο για το τι μέλλει γενέσθαι στην τουρκική πολιτική σκηνή, αλλά και για τις προοπτικές σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων είναι τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
Οι εκλογές της 22ας Ιουλίου 2007 ανέδειξαν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τον ηγέτη του και πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως το μοναδικό και απόλυτο κυρίαρχο. Οι δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου 2009 όμως έδειξαν ότι υπάρχει σημαντική κάμψη στις ψήφους του κόμματος. Από το 46,5% στις εκλογές του 2007, σημειώθηκε υποχώρηση στο 38,4% στις δημοτικές. Εδώ και πάνω από ένα μήνα, όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστά της τάξης του 30-34%.

Οι αριθμοί από μόνοι τους δεν λένε τίποτα. Η υφιστάμενη δυναμική είναι αυτή που δημιουργεί προϋποθέσεις περαιτέρω κάμψης. Η οικονομική κρίση που γίνεται αισθητή μέσω της ανεργίας είναι ένα πρώτο και σημαντικό στοιχείο. Το Κουρδικό και το «άνοιγμα» που επιχειρεί η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει συνθήκες πόλωσης, από την οποία όμως φαίνεται να βγαίνει ζημιωμένο το κυβερνών κόμμα. Κι αυτό οφείλεται στο εθνικιστικό και αντικουρδικό ένστικτο που ισχύει για τη μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού.
Το Κουρδικό και το «άνοιγμα» που επιχειρεί η κυβέρνηση Ερντογάν έχει δημιουργήσει συνθήκες πόλωσης, από την οποία όμως φαίνεται να βγαίνει ζημιωμένο το κυβερνών κόμμα
Τρίτη παράμετρος είναι η αντιπαράθεση με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι βέβαιον ότι η αξιοπιστία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει υποστεί τη μεγαλύτερη φθορά της ιστορίας της. Αυτό οφείλεται στη φιλολογία αλλά και στα περιστατικά που συνιστούν το πλαίσιο της πραξικοπηματολογίας. Ωστόσο, ο ρεβανσισμός που είναι ευδιάκριτος στον ευρύτερο χώρο του πολιτικού Ισλάμ εναντίον του στρατού και των κεμαλιστών δημιουργεί μια άλλη κατάσταση. Αυτός ο χώρος όμως, που από πολιτική άποψη παίρνει συγκεκριμένη μορφή στο πρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος, τείνει να γίνει παράγοντας έντασης. Στο βαθμό που η ένταση αυτή δεν φέρει συγκεκριμένα βήματα εκδημοκρατισμού, απομένει μόνο η ένταση, πράγμα που παραδοσιακά είναι αρνητικό κριτήριο για τη διάθεση ψήφου στην Τουρκία.
Τέταρτον, είναι μια σειρά από πράγματα που κάνουν την εμφάνισή τους και θα συμβάλουν στη φθορά. Το σκάνδαλο περί παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ανώτατων δικαστικών είναι ένα από αυτά.
Ωστόσο, ο ευρύτερος χώρος του πολιτικού Ισλάμ, και πολύ περισσότερο η «συντηρητικοποίηση», είναι το βασικό φαινόμενο στην Τουρκία. Πράγμα, μάλιστα, που μεγεθύνεται λόγω της μεγάλης ισχύος του θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, το οποίο στηρίζει το κυβερνών κόμμα. Αυτός είναι ο κύριος άξονας πάνω στον οποίο θα διαμορφωθεί το όποιο άμεσο πολιτικό μέλλον.
Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα όμως από την όλη εικόνα προκύπτει το εξής επιμέρους συμπέρασμα: Αυτό που μπορούσε να διατυπωθεί πριν από ένα χρόνο για ισχυρές κυβερνήσεις στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο, δεν ισχύει πλέον, τουλάχιστον ως προς την Τουρκία. Το συμπέρασμα ισχύει για τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η συνάντηση, στις αρχές Δεκεμβρίου στον Λευκό Οίκο, του Ερντογάν με τον πρόεδρο Ομπάμα θα έχει ξεχωριστή σημασία για όλα όσα περιγράφονται παραπάνω.

Read more...

Στα σύνορα της βλακείας βρέθηκε και τουρκική μειονότητα στη Σάμο!


Επικίνδυνες μεθοδεύσεις γίνονται εδώ και καιρό, όπως γνωρίζετε όλοι. Μεθοδεύσεις που γίνονται χωρίς να έχουμε ερωτηθεί ποτέ από αυτούς που μας κυβερνούν, αλλά τις οποίες όλοι μας βιώνουμε στην καθημερινή μας ζωή και, ακόμη χειρότερα, θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο μέλλον.
Πριν λίγες μέρες και τυχαίως, υπέπεσε στην αντίληψή μας δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Aksam», το οποίο έκανε αναφορά στην Σάμο ως προορισμό τούρκων τουριστών. Ανάμεσα στις αμέτρητες και δυσφημιστικές ανακρίβειες (όπως ότι όλοι στις παραλίες είναι γυμνοί- κάτι που ήταν και ο τίτλος του άρθρου- και ότι τα φαγητά παντού είναι απαίσια και κανείς δεν μιλάει αγγλικά στο νησί), υπάρχει κάτι ανησυχητικό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την μεθοδικότητα των «γειτόνων» και το πώς χρησιμοποιούν δημοσιογράφους για να πετύχουν τις διεκδικήσεις τους σε βάρος της χώρας μας (δες Ίμια).

Στο τέλος του άρθρου γίνεται αναφορά σε ένα χωριό Καραβέλι, το οποίο παρακινούνται να επισκεφτούν οι Τούρκοι, αφού εκεί λέγεται ότι οι κάτοικοι μιλούν τουρκικά. Αναλογιζόμενοι τις κινήσεις των «καλών» μας γειτόνων για αναγνώριση μειονοτήτων σε Ρόδο και Κω, καταλαβαίνει κανείς ότι κάτι ψήνεται εδώ.
Συνδυάστε και το γεγονός ότι οι τούρκοι δουλέμποροι που συλλαμβάνονται να μεταφέρουν λαθρομετανάστες καθημερινά από τα Μικρασιατικά παράλια, ζητούν να επισκεφτούν το τουρκικό προξενείο (δεν υπάρχει στη Σάμο), λέγοντας ότι τους δίνουν τις οδηγίες να ζητούν επιμόνως να δουν τον πρόξενο και ότι οι Έλληνες θα τους πουν ψέματα πως δεν υπάρχει, και έχετε έτοιμη την συνταγή για μια καλή σούπα που αρχίζει να μαγειρεύεται.
Όμως, οι επικίνδυνες μεθοδεύσεις δεν αφορούν τις κινήσεις των τούρκων, τις οποίες γνωρίζουμε και δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ. Αφορούν τα δικά μας «μπουμπούκια», που βρίσκουν κάθε τρεις και λίγο την ευκαιρία να προάγουν την «ελληνοτουρκική φιλία», υπονομεύοντας πολλές φορές τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Ένα τέτοιο «μπουμπούκι» είναι και ο, προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ, νομάρχης Σάμου, Μανώλης Κάρλας. Δεν πρόλαβε να βγει ο Γιωργάκης πρωθυπουργός και αμέσως ανέλαβαν δράση με μεγαλύτερη θέρμη οι υποστηρικτές της πολιτικής του με την Τουρκία.
Σε επιστολή του ο νομάρχης Σάμου προς τον πρωθυπουργό, ζήτησε την «διοργάνωση μιας εκδήλωσης που θα διοργανωθεί στα στενά της Μυκάλης, όπου από εκεί ελληνικές βάρκες θα συναντηθούν με τουρκικές και θα «χτίσουν» μια γέφυρα ειρήνης με την αντίθετη πλευρά της τουρκίας»! Ο νομάρχης τόνισε στον πρωθυπουργό και υπουργό εξωτερικών (να μην ξεχνιόμαστε) ότι η νομαρχία Σάμου έχει την επιθυμία να προσεγγίσει και να συμβάλλει στην «ελληνοτουρκική φιλία». Το χειρότερο; Ο νομάρχης στην ίδια επιστολή επικαλείται την σύμφωνη γνώμη του Τούρκου επάρχου (μυστική διπλωματία;) αλλά και... όλων των Σαμίων!
Αλλά να μην απορούμε. Όλοι οι Έλληνες συμφωνούν με την ονομασία «Μακεδονία» για τα Σκόπια, όλοι συμφωνούν στο Ευρωσύνταγμα, όλοι συμφωνούν σε νέο σχέδιο Ανάν, όπως όλοι συμφωνούσαν να μπούμε στην ΟΝΕ και να αντικαταστήσουμε την δραχμή με το ευρώ και πάει λέγοντας. Και έχουν αυτοί που κυβερνούν την συμφωνία μας για δεδομένη, καθώς αντιδράσεις δεν φαίνονται από πουθενά και για τίποτα, τουλάχιστον σε ότι αφορά την αξιοπρέπειά μας και το μέλλον της πατρίδας μας, που με τόσο κόπο και αίμα εξασφάλισαν οι πρόγονοί μας για μας και τα παιδιά μας. Ως πότε θα τους αφήνουμε να αποφασίζουν για μας;

Read more...

Τραπεζικό πόλεμο ανοίγει η Τουρκία προς την Ελβετία


Πιθανή φυγή από την Ελβετία των μουσουλμανικών κεφαλαίων, σε αντίδραση για την απαγόρευση των μιναρέδων.
Οι μουσουλμάνοι πελάτες των ελβετικών τραπεζών αναμένεται να προβούν σε αναλήψεις των χρημάτων τους σε αντίδραση για το δημοψήφισμα που απαγορεύει την ανέγερση μιναρέδων στην Ελβετία, όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγκίς.
"Είμαι σίγουρος ότι αυτό (το δημοψήφισμα) θα ωθήσει τους αδελφούς μας από μουσουλμανικές χώρες που έχουν χρήματα και επενδύσεις σε ελβετικές τράπεζες να αναθεωρήσου την απόφασή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, που επίσης είναι επικεφαλής των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την ΕΕ.
Τα σχόλια του υπουργού δημοσιεύτηκαν στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Hurriyet.

Η τουρκική ηγεσία καταδίκασε την απαγόρευση ανέγερσης μιναρέδων, εξέλιξη που κατονόμασε ως ένδειξη «ισλαμοφοβίας» στην Ευρώπη, καλώντας την Ελβετία να αναθεωρήσει και «να διορθώσει το λάθος της το συντομότερο δυνατό».
Ο κ. Μπαγκίς είπε επίσης ότι «οι πόρτες του τουρκικού τραπεζικού συστήματος είναι ανοιχτές» για τους μουσουλμάνους που επιθυμούν να μεταφέρουν εκεί τα κεφάλαιά τους.
Η έκκληση αυτή του κυρίου Μπαγκίς δείχνει πως η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί, αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύει πως είναι διατεθειμένη να εκμεταλλευτεί ακόμη και από την άρνηση των Ελβετών προς το Ισλάμ. Η Τουρκία, σαν κράτος χαμαιλέοντας, αλλάζει κατά το... λαβείν και προσπαθεί να επωφεληθεί από οποιαδήποτε εξέλιξη στην διεθνή κοινότητα. Η έκκληση του Μπαγκίς για μεταφορά των μουσουλμανικών κεφαλαίων προς τις τουρκικές τράπεζες, προδίδει την διάθεση να μετατραπεί η Τουρκία σε μία νέα "Ελβετία", ευελπιστώντας φυσικά να εκμεταλλευτεί τον πλούτο που θα μεταφερθεί στις τουρκικές τράπεζες.
Στην φύση, παρόμοιες συμπεριφορές συναντάμε στις ύαινες, που τρώνε τα αποφάγια, στους κροκόδειλους και στους καρχαρίες, που τρώνε τα πάντα. Στον ρόλο αυτόν άνετα "κάθεται" η Τουρκία, η οποία δείχνει να απολαμβάνει το γεγονός της άρνησης των μιναρέδων στην Ελβετία, προσδοκώντας να ισχυροποιηθεί η ίδια -μέσω των οργανώσεων των Γκρίζων Λύκων που δρουν σε ολόκληρη την Ευρώπη- και να μεγεθύνει επιπλέον το πολιτικό της μέγεθος στον δυτικό κόσμο...
Στην κατάσταση αλαζονείας στην οποία βρίσκεται η Άγκυρα, φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνεται ούτε την τάση που δείχνει πως ξεκίνησε από τους ευρωπαίους πολίτες κατά του ισλάμ, ούτε όμως δείχνει να καταλαβαίνει πως ουσιαστικά δείχνει τα δόντια της και τις πραγματικές της διαθέσεις προς την Ευρώπη, από την οποία σε λίγες ημέρες σκοπεύει να ζητήσει να την αποδεχθεί στους κόλπους της!!! Το πολιτικό ατόπημα είναι τεράστιο, αλλά η Τουρκία δείχνει πως -είτε συνειδητά επειδή έχει ήδη καταλάβει τις εξελίξεις σχετικά με την εισδοχή της στην Ε.Ε. είτε ασυνείδητα επειδή δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον "πειρασμό" να κλέψει από ένα κράτος- θα παραμείνει αμετανόητη στις επιλογές της πλήρους εκμετάλλευσης της θρησκείας, μέσω της οποίας η Άγκυρα ευελπιστεί να αναδειχθεί σε παγκόσμια υπερδύναμη. Το μεγαλύτερο ατόπημα της Άγκυρας είναι πως ενέπλεξε την πολιτική με το ισλάμ και στην πραγματικότητα απέδειξε ηλιθιωδώς πως τελικά το ισλάμ δεν είναι θρησκεία, αλλά ένα κοινωνικο-πολιτικό σύστημα, το οποίο επιβάλλεται με την χρήση κανόνων που εμπλέκουν και τον Θεό...
Δυστυχώς, για την ίδια, αλλά και για τους μουσουλμάνους ολόκληρης της Ευρώπης, η Τουρκία αυτές τις ημέρες υπήρξε ο δήμιος της οποιασδήποτε αφοβικής προσπάθειας εξάπλωσης του ισλάμ μέσα στην Ευρώπη. Και είναι ασυγχώρητη η Άγκυρα, γιατί το έκανε αυτό προκειμένου να εξυπηρετήσει τα δικά της πολιτικά συμφέροντα και της δική της θέση στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη, αδιαφορώντας παγερά για την πιθανή ζημία που θα δημιουργούσε σε εκατομμύρια μουσουλμάνους ευρωπαίους, οι οποίοι θα πρέπει πλέον να απολογούνται για πολλά χρόνια για την ισλαμιστική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...

Read more...

Αλλάζει ο προσανατολισμός της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής;


Του Έρολ Ισμίρλι
Πιθανή μετάθεση στη διπλωματική πολιτική της Τουρκίας.Μολονότι η τουρκική κυβέρνηση αρνείται την όποια αλλαγή πλεύσης στην εξωτερική πολιτική, η μετάθεση των προτεραιοτήτων της στην περιοχή προκάλεσε μια λεπτομερή εξέταση – ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο.
Ο εδρεύων στην Ουάσιγκτον ειδικός επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και αρθρογράφος της ημερησίας Χουριέτ, ο Ιλχάν Τανίρ, μίλησε με τον ανταποκριτή των SETimes Έρολ Ισμιρλί για το εάν υπάρχει αλλαγή στη διπλωματική πλεύση της χώρας.

SETimes: Στον συνεχιζόμενο διάλογο για το εάν η Τουρκία έχει αλλάξει τον άξονα της πορείας της, πώς θα περιγράφατε την εξωτερική πολιτική του κυβερνώντος κόμματος δικαιοσύνης και ανάπτυξης (ΚΔΑ);
Ιλχάν Τανίρ: Πρώτον, νομίζω ότι η κυβέρνηση του ΚΔΑ θα πρέπει να θεωρηθεί ότι πρωταρχικά βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα παρά σε ιδεολογικά. Θα ισχυριζόμουν ακόμα ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι η πιο πραγματιστική κυβέρνηση που είχε ποτέ η Τουρκία. Όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις, το ΚΔΑ θεωρείται μερικές φορές ως η πλέον φιλελεύθερη και φιλοδυτική (εστιασμένη) κυβέρνηση στην ιστορία της Τουρκίας.
SETimes: Θεωρείτε ότι το κίνητρο πίσω από τις νέες πολιτικές εντοπίζεται στην περιφερειακή ισχύ ή για να καταστεί η φωνή του μουσουλμανικού κόσμου;
Τανίρ: Ο κυριότερος λόγος για την ενεργοποίηση των πολιτικών αυτών είναι, πιστεύω, η θέση της Τουρκίας ως περιφερειακή δύναμη όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου. Οι χαράσσοντες την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, με τον υπουργό εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου να είναι από τους κύριους πρωταγωνιστές, φαίνεται να πιστεύουν ότι η Τουρκία διαθέτει αρκετά εργαλεία στην εργαλειοθήκη της για να διαδραματίσει έναν τέτοιο ρόλο. Η ιστορία της χώρας, η αναπτυσσόμενη οικονομία της, ο σχετικά τεράστιος πληθυσμός της, η γεωγραφική της θέση – με τα πλεονεκτήματα ή τα προβλήματά της, η θρησκευτική της ταυτότητα και το εγκόσμιο παρελθόν της, τους οδήγησε στο να πιστεύουν ότι η Τουρκία μπορεί όντως να αναλάβει την αποστολή μιας περιφερειακής δύναμης.
Η Τουρκία προσπαθεί να ξεμπλοκάρει το ιστορικό της αδιέξοδο με την Αρμενία και αναζητά καλύτερες σχέσεις με τους Κούρδους στο βόρειο Ιράκ καθώς και με τους Κούρδους της Τουρκίας. Υποστήριξε επίσης και τις συνομιλίες επανένωσης στην Κύπρο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος του 2004… και εξακολουθεί να διατηρεί μια σταθερή προσέγγιση για πλήρη ένταξη στην ΕΕ… Συνεπώς, μπορεί να ειπωθεί ότι η Τουρκία επιχειρεί να αναβαθμίσει το προφίλ της τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση.
Ως εκ τούτου, πιστεύω πραγματικά ότι αυτή η βαθιά στρατηγική σκέψη και πολυδιάστατη προσέγγιση ενσωματώνει εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Εάν υπάρξει κακή διαχείριση αυτού του πνεύματος αυτοπεποίθησης, μερικές από τις συνέπειες μπορεί να αποβούν αρκετά τραυματικές.
SETimes: Θεωρείτε ότι η αυτοπεποίθηση της Άγκυρας θα δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις της με τη Δύση;
Τανίρ: Οι σχέσεις της Τουρκίας με τους δύο άμεσους γείτονές της –την Συρία και το Ιράκ- προκάλεσαν έκπληξη σε πολλούς κατά τα τελευταία χρόνια. Στις δύο αυτές περιπτώσεις, η Τουρκία δέχθηκε και εξακολουθεί να δέχεται βαριά πυρά από πολλούς ειδικούς κατάστρωσης πολιτικής και σχολιαστές, τόσο στη Δύση όσο και στην Τουρκία.
Όσον αφορά τις σχέσεις της με τη Συρία, η τουρκική ομάδα εξωτερικής πολιτικής διάβασε τα διεθνή συμπεράσματα και πρόβλεψε ότι έπρεπε να απαλύνει την σκληρή στάση και πολιτική της κατά της Συρίας.
Από την άλλη, η Τουρκία επιχειρεί να εφαρμόσει την ίδια προσέγγιση στις σχέσεις της με έναν ακόμα προβληματικό γείτονα, το Ιράν. Η Τουρκία και το Ιράν είναι δύο χώρες που ανταγωνίζονται για περιφερειακή επιρροή εδώ και αιώνες… Η πρόσφατη ιστορία με το Ιράν, ιδίως το ισλαμικό καθεστώς, έφτασε στο αποκορύφωμα στο Ιράν 30 περίπου χρόνια πριν, και κατέληξε σε περισσότερο τεταμένες σχέσεις…
SETimes: Αξίζει επίσης να σημειωθεί η ψυχρότητα στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ όσον αφορά τις σημερινές τάσεις εξωτερικής πολιτικής. Πώς το αξιολογείτε αυτό;
Τανίρ: Εν πρώτοις, η διαμαρτυρία της Τουρκίας κατά της προσέγγισης του Ισραήλ έχει λογική βάση. Ωστόσο, όταν εξετάσουμε αναλυτικότερα την προσέγγιση αυτή, βλέπουμε ότι οι πολιτικοί ηγέτες της Τουρκίας δεν ασκούν μόνο κριτική. Η Τουρκία εφαρμόζει μερικά αιχμηρά επιχειρήματα στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, το πρόσφατο ιστορικό των οποίων ήταν πολύ καλό.
Τα επιχειρήματα αυτά διατυπώθηκαν ξανά και ξανά, προφανώς για τη γεφύρωση της σχέσης με το Ισραήλ. Οι τούρκοι ηγέτες δεν χαλάρωσαν τις επικρίσεις τους για το Ισραήλ μετά τη σύνοδο του Νταβός, ενώ η πλευρά των ισραηλινών, τουλάχιστον μερικές φορές, έτεινε κλάδο ελαίας. Μόνο τελευταία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απέρριψε τον μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας με τη Συρία, πράγμα που έδωσε επίσημα τέλος στην από δεκαετιών προϋπάρχουσα στρατηγική συμμαχία.

Read more...

Εργκένεκον: Σημαντικές καταθέσεις πρώην στρατιωτικών αρχηγών


Μια από τις σημαντικότερες φάσεις στην υπόθεση «Εργκενεκόν» θα ξεκινήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Τουρκία, αφού κλήθηκαν να καταθέσουν οι πρώην αρχηγοί του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας σχετικά με τους ισχυρισμούς για σχεδιασμό επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος την περίοδο 2003-2005.
Προχθές, έγινε γνωστό ότι τη σχετική κλήση έλαβαν οι πρώην αρχηγοί, ναύαρχος ε.α. Οζντέν Ορνέκ, στρατηγός ε.α. Αϊτάτς Γιαλμάν και πτέραρχος ε.α. Ιμπραχίμ Φιρτίνα.
Οι ισχυρισμοί προκύπτουν από το ημερολόγιο που κρατούσε ο Ορνέκ, έτσι όπως δημοσιεύτηκε αυτό, το 2007, στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Νοκτά». Ο ίδιος ο κ. Ορνέκ είχε διαψεύσει ότι είναι δικό του το ημερολόγιο που δημοσιεύτηκε.

Από το ημερολόγιο προέκυπτε ότι οι τότε αρχηγοί του Στρατού Γιαλμάν, της Αεροπορίας Φιρτίνα, του Ναυτικού Ορνέκ και της στρατοχωροφυλακής Σενέρ Έρουϊγκουρ σχεδίαζαν την επιχείρηση για πραξικόπημα με την επωνυμία «ξανθό κορίτσι», ενώ ένα δεύτερο σχέδιο είχε ετοιμάσει ο Έρουϊγκουρ με την επωνυμία «φεγγαρόφως».
Μεταξύ των συλλήψεων, που είχαν γίνει στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν στις 5 Ιουλίου 2008, ήταν και αυτή του πρώην αρχηγού της στρατοχωροφυλακής, στρατηγού ε.α. Σενέρ Έρουϊγκουρ. Παραμένει έγκλειστος και είναι μεταξύ των κατηγορουμένων στη δίκη Εργκενεκόν.
Μετά τις συλλήψεις αυτές, ο εισαγγελέας εστίασε το κατηγορητήριό του στα σχέδια περί πραξικοπήματος. Από την πρώτη στιγμή όμως και την έναρξη της δίκης στις 20 Οκτωβρίου 2008, το ερώτημα που έχει διατυπωθεί πολλές φορές από τα τουρκικά ΜΜΕ ήταν το γιατί, ενώ γίνεται λόγος για πραξικόπημα και για κατηγορία προσπαθειών εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης, δεν εμπλέκει ο εισαγγελέας στην όλη υπόθεση, τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές, δηλαδή τους ανώτατους αξιωματικούς που πρόκειται να καταθέσουν το Σαββατοκύριακο.
Τον περασμένο Απρίλιο, είχε καταθέσει επί οκτώ ώρες στον εισαγγελέα ο πρώην αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός ε.α. Χιλμί Οζκιόκ. Λίγο καιρό μετά την κατάθεση, στις 9 Ιουλίου, είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Μιλιέτ»: «Δεν θα πω ότι υπήρξε προσπάθεια επιβολής πραξικοπήματος. Δεν θα πω όμως και ότι δεν υπήρξε».

Read more...

Η Τουρκία τα θέλει όλα και κινδυνεύει να χάσει τα πάντα


O Βρετανός αξιωματικός Άρτσιμπαλντ Γουάβελ, είχε δηλώσει προφητικά με το τέλος του 1ου ΠΠ για την διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ότι πλέον είχε δημιουργηθεί «η ειρήνη που θα έβαζε τέλος στην ειρήνη». Τις επόμενες δεκαετίες, η περιοχή έγινε μάρτυρας φεουδαρχικών καθεστώτων, πραξικοπημάτων, επαναστάσεων και μιας επιδημίας ισλαμιστών φονταμενταλιστών.
Η επιχείρηση ενάντια στο Ιράκ το 2003, με πρωτοστατούσα την Αμερική, θα μπορούσε να είναι μια ύστατη προσπάθεια από την τελευταία στον κόσμο υπερδύναμη να επιβάλει την τάξη στην περιοχή. Τελικά, δημιουργήθηκε ένα κενό εξουσίας και το Ιράκ κατέληξε να είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της περιοχής και απειλή για την σταθερότητά της.

H Τουρκία έκανε τα πάντα για να μην εμπλακεί στην συγκεκριμένη διαμάχη. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν άφησαν καν την Αμερική να χρησιμοποιήσει τις τουρκικές αεροπορικές βάσεις κατά τη διάρκεια της επίθεσης το 2003.
Σύμφωνα με το Newsweek, η Τουρκία –και όχι το Ιράν όπως πολλοί ισχυρίζονται-είναι ο πραγματικός νικητής αυτού του πολέμου. Σε οικονομικό επίπεδο και οι δύο χώρες είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί συνέταιροι του Ιράκ. Η Αμερική, είναι τελείως περιθωριοποιημένη. Και όσον αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή, η Τουρκία είναι αυτή που πλέον παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Οι ΝΑΤΟικοί της σύμμαχοι, βλέπουν την γείτονα χώρα να αναδύεται σε τοπικό πρωταγωνιστή, και βγάζουν φλίκτενες. Ένας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους τους είναι οι διαταραγμένες, πλέον, σχέσεις με το Ισραήλ με αφορμή τους βομβαρδισμούς στη Γάζα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε αποχωρίσει έξαλλος από τη συνάντηση του Νταβός για το θέμα των αθώων Παλαιστίνιων ενώ κατήργησε μια συμφωνία χρόνων η οποία επέτρεπε στους Ισραηλινούς Ίκαρους να εκπαιδεύονται στο τουρκικό έδαφος. Ο κύριος Ερντογάν επίσης υποστηρίζει τον Ομάρ αλ Μπασίρ, (τον Σουδανό πρόεδρο που καταζητείται ως υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου) με το σκεπτικό ότι αποκλείεται να είναι υπεύθυνος γενοκτονίας αφού είναι «καλός μουσουλμάνος». Σύμφωνα με τον Φίλιπ Γκόρντον, υπεύθυνος για τα τουρκικά της κυβέρνησης Ομπάμα «αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περισσότερα σημεία διαφωνίας παρά συμφωνίας μεταξύ Άγκυράς και Ουάσινγκτον».
Αυτό που έχει πυροδοτήσει την μεγαλύτερη ανησυχία στον Λευκό Οίκο είναι η υποψία ότι η τουρκική πολιτική επέλαση της περιοχής, έχει να κάνει με μια συγκεκαλυμμένη ισλαμική ιδεολογία. Παρ’ όλες τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Ερντογάν ότι η πολιτική και η θρησκεία δεν συμβαδίζουν, η νομιμότητα του κόμματός του μόλις πρόσφατα αμφισβητείτο από Ανώτατο Δικαστήριο διότι υπέθαλπε την κοσμικότητα του τουρκικού κράτους. Πλέον, η στάση της κυβέρνησης είναι εντελώς αντι δυτική ενώ σύμφωνα με τον αναλυτή Κεμπάλ Κοπρούλου «Κανείς δεν έχει προσπαθήσει να αναστρέψει το αντιαμερικανικό συναίσθημα στην τουρκική κυβέρνηση». «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να το παραδεχτεί αλλά οι περισσότερες αποφάσεις σε επίπεδο εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, αγνοεί παντελώς τις δυτικές αξίες».
Όπως συνεχίζει το δημοσίευμα, οι Τούρκοι βέβαια δεν πιστεύουν ότι οι Δυτικοί χάνουν και τον ύπνο τους γι’αυτούς. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Αμερικανοί προκειμένου να προασπίσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή, υποστήριζαν δεσποτικές φιγούρες όπως ο Σάχης του Ιράν αλλά και Τούρκους πραξικοπηματίες που ανέτρεψαν τρεις φορές τις δημοκρατικές εκλεγμένες κυβερνήσεις τους. Τελικά, οι Αμερικανοί έκαναν μια τρύπα στο νερό αφού οι σύμμαχοί που είχαν επιλέξει μισήθηκαν από τον εκάστοτε λαό της χώρας. Στην Τουρκία δε, ο αντιαμερικανισμός έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ όταν η κυβέρνηση Ερντογάν αρνήθηκε το 2003 να παρέχει τις τουρκικές βάσεις στα αμερικανικά καταδρομικά εναντίον του Ιράκ.
Από τότε, η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε οικονομικό γίγαντα της περιοχής ενώ η σχέση της με την Ουάσινγκτον έχει περάσει σε άλλο στάδιο. Η επιδίωξη της Τουρκίας συνοψίζεται στην ατάκα του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου «ένας συνέταιρος για να λύνει τα προβλήματα τις περιοχής». Κάτι τέτοιο έχει γίνει εφικτό, μόνο από την εποχή που ο Ερντογάν ανέλαβε τα ηνία της χώρας.
Σε αριθμούς, η οικονομία της Τουρκίας έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Οι εμπορικές συναλλαγές της έχουν μεταφερθεί προς Ανατολάς: πλέον η Τουρκία έχει περισσότερες εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, το Ιράκ και το Ιράν από ότι με την Ευρώπη. Τρεις αγωγοί διασχίζουν τη χώρα, κάτι που την αναδεικνύει αυτόματα σε σημαντικό ενεργειακό παίκτη. Χρόνια εσωτερικής σταθερότητας έχουν αποδώσει επίσης, αφού φαίνεται να υπογράφεται μια ιστορική συμφωνία με τους Κούρδους, μιας σύρραξης που έχει ως αποτέλεσμα 35,000 νεκρούς στο τελευταίο τέταρτο του εικοστού αιώνα. Όπως δηλώνει ένας συνεργάτης του Ερντογάν «Δεν μπορούμε να ευδοκιμήσουμε σε μια φτωχή γειτονιά ούτε να νοιώθουμε ασφαλείς σε μια βίαιη γειτονιά». Επίσης η Τουρκία έχει συνάψει συμμαχίες με τη Συρία, το Ιράν και την Αρμενία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία λόγω διπλωματικών και οικονομικών δεσμών με την γύρω περιοχή, είναι πολύ κοντά στο να πραγματοποιήσει αυτό που ο Νταβούτογλου ονομάζει «μηδέν προβλήματα με τις πολιτικές των γειτονικών χωρών». Ως εκ τούτου έχει εξελιχθεί σε «διαιτητή» της περιοχής σε διαμάχες ετών όπως μεταξύ Χαμάς και Φατάχ, Συρίας και Ιράκ και Ισραήλ- Συρίας. Η δήλωση του πρωθυπουργού Ερντογάν στη Ρώμη πρόσφατα ήταν ενδεικτική «Ο Νετανιάχου δεν μας εμπιστεύεται. Δική του επιλογή».
Οι Σαουδάραβες από την άλλη, παραδοσιακά υποστήριζαν τους Οθωμανούς που αναχαίτισαν τους Πέρσες και φυσικά προτιμούν τους Σουνίτες Τούρκους από τους Σιίτες Ιρανούς. «Η Σαουδική Αραβία καλωσορίζει την τουρκική αναγέννηση» δήλωσε πρόσφατα ο αρχισυντάκτης της Al Watan Τζαμάλ Κασόγκι. Ο λόγος; «παρόλο που κανείς δεν θα το παραδεχτεί δημόσια», η τουρκική κυβέρνηση κλείνει προς τον ισλαμισμό και δη των σουνιτικό Ισλάμ.
Σε ότι αφορά το Ιράν, οι Τούρκοι έχουν επιλέξει τη δική τους γραμμή. Όπως δηλώνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός «εδώ και αιώνες συναναστρεφόμαστε τους Ιρανούς. Τους δείχνουμε τον απαραίτητο σεβασμό και την αναγκαία φιλία. Αν ήμασταν επιθετικοί, δεν θα λυνόταν το πρόβλημα των πυρηνικών». Τη στιγμή που η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας πρότεινε στο Ιράν να ανταλλάξει το εμπλουτισμένο ουράνιό του με καύσιμα από τη Γαλλία, ο Τούρκος πρωθυπουργός αντιπρότεινε (με τις ευλογίες των Αμερικανών), να αποθηκεύσει το ουράνιο στην Τουρκία αντί να το στείλουν σε μια μη μουσουλμανική χώρα.
Παρόλο που το Ιράν αρνήθηκε, είναι ενδεικτικό ότι οι Τούρκοι, δεν ακολουθούν την δυτική γραμμή αλλά ένα δικό τους πρόγραμμα για να κρατήσουν την περιοχή σταθερή και ασφαλή. Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Νταβούτογλου «Η Τουρκία θεωρεί το ΝΑΤΟ τον πιο σημαντικό σύμμαχο, και οι σχέσεις με την Ευρώπη είναι ο βασικός στόχος της εξωτερικής πολιτικής. Αυτοί όμως οι ισχυροί δεσμοί, δεν σημαίνουν ότι θα αγνοήσουμε τη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Κεντρική Ασία, την Βόρεια Αφρική και την Αφρική».

Read more...

Μόνο για την υφαλοκρηπίδα


Η Ελλάδα ενημέρωσε το πρωί της Τετάρτης ότι η επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στο Μαξίμου δεν θα συνδυαστεί με επίσημη απάντηση στην επιστολή Ερντογάν περί εκτενούς διμερούς διαλόγου ώστε να διευθετηθεί το σύνολο των διμερών θεμάτων.
Ωστόσο όπως προέκυψε κατά την συνάντηση του Γ.Παπανδρέου και του Δημ. Δρούτσα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, η χώρα μας αποφεύγει να ανοίξει βεβιασμένα πολλά θέματα (και να δώσει επιχειρήματα στην Τουρκία ενόψει της αξιολόγησής της από την ΕΕ), παραμένοντας στην πάγια ελληνική θέση ότι το μόνο διμερές θέμα που υφίσταται είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας.

Ετσι, ο Ελληνας πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών και ο αναπληρωτής του στο υπουργείο διεμήνυσαν στον κ.Νταβούτογλου ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη επί του παρόντος να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές για το συγκεκριμένο θέμα, στο οποίο μπορεί να υπάρξει σύντομα μία κοινώς αποδεκτή ρύθμιση, ακόμη και με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Η συνάντηση, έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και η πρόθεση είναι να συνεχιστεί στο πνεύμα της συνεργασίας που είχαν οι δύο πλευρές στο διάστημα 1999-2004, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση. Ερωτηθείς για τον χρόνο επίδοσης της απαντητικής επιστολής του Ελληνα πρωθυπουργού προς τον Τούρκο ομόλογό του, είπε ότι θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
«Συμφωνήσαμε για μια συνεργασία και των δύο χωρών προς αμοιβαίο όφελος αλλά και προς όφελος ολόκληρης της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό το πνεύμα συνεργασίας στέλνει το μήνυμα ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν. Αξίζει να προσπαθήσουμε. Είναι μήνυμα ειρήνης», τόνισε ο κ. Δρούτσας στην ενημέρωση του Τύπου.
Σε αυτό το πνεύμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου, αλλά μια τέτοια συνάντηση «θα γίνει όταν θα είμαστε καλά προετοιμασμένοι και θα έχουμε να παρουσιάσουμε κάτι απτό», όπως είπε ο κ. Δρούτσας.
Στη σημερινή συνάντηση, πάντως, διερευνήθηκαν οι δυνατότητες να ληφθούν πρακτικά μέτρα για τη συνεργασία των δύο υπουργών Εξωτερικών από τις αρχές του 2010.
Η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τον Ελληνα αναπληρωτή υπουργό, μίλησε με θερμά λόγια για το όραμα του Ελληνα πρωθυπουργού ως προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Βαλκανίων το 2014, ευχαρίστησε για την παρουσία του κ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο κ. Νταβούτογλου επιβεβαίωσε τη βούληση του κ. Ερντογάν για στενή συνεργασία των δύο μερών.
Για τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο πλαίσιο της ΕΕ, η ελληνική πλευρά δήλωσε τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος και πρόσθεσε ότι «τονίσαμε ότι οι υποχρεώσεις προς τα κράτη-μέλη πρέπει να υλοποιηθούν, αλλά η πορεία προς την ΕΕ πρέπει να προχωρήσει και αυτό θα βοηθήσει και την προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας».
Ερωτηθείς αν υπάρχουν ακόμη περιθώρια ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για επίδειξη καλής θέλησης στο Κυπριακό, ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι δεν ήταν αυτό το περιεχόμενο της συζήτησης και ότι η σχετική κουβέντα έγινε στο πνεύμα οι «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να μπορέσουν να διαπραγματευτούν ελεύθερα και να συμβάλουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στη συνέχιση της διαδικασίας».
Ως προς την πρακτική υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να παράσχει τεχνοκρατική υποστήριξη, όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν με κοινή ομάδα εργασίας, είπε ο κ. Δρούτσας.
Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για άλλα πεδία σύσφιγξης της συνεργασίας, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στα Βαλκάνια και ο κ. Παπανδρέου είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει περισσότερο την «Ατζέντα 2014».
Δυνατότητες συνεργασίας υπάρχουν επίσης στο παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, για το οποίο, η ελληνική πλευρά εξέφρασε ακόμη μια φορά το έντονο ενδιαφέρον της νέας κυβέρνησης.
Ενα άλλο πεδίο περιφερειακής συνεργασίας των δύο χωρών στο οποίο αναφέρθηκαν, είναι η Μέση Ανατολή και ο κ. Δρούτσας υπενθύμισε την πρωτοβουλία Παπανδρέου – Τζεμ και την επίσκεψη στη Ραμάλα και την Ιερουσαλήμ.
Η «Ενωση για τη Μεσόγειο», ανοίγει ένα ακόμη πεδίο κοινής δράσης.
Σε διμερές επίπεδο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη προώθησης του θέματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, μέσω των διερευνητικών επαφών και εξέφρασε την προσδοκία ότι μπορεί να γίνει γρήγορα ρύθμιση και, αν χρειαστεί, μέσω προσφυγής στη Χάγη.
Η τουρκική πλευρά εξέθεσε την πρόθεση να αναπτύξει με την Ελλάδα ένα μοντέλο πολλαπλής συνεργασίας που διαθέτει ήδη με άλλες χώρες, σε διάφορους τομείς, όπως οι μεταφορές, η υγεία, η οικονομική συνεργασία, η προστασία του περιβάλλοντος. «Το εξετάζουμε, είμαστε ακόμη στην αρχή αυτής της κουβέντας», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Read more...

Απομάκρυνση των επιθετικών ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς από τη Κύπρο;


Σύμφωνα με πληροφορίες του fox2magazine, υπό συζήτηση μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας τέθηκε η απομάκρυνση των 11 επιθετικών ελικοπτέρων ρωσικής κατασκευής Μi-35 της 450ης Μοίρας Ελικοπτέρων που εδρεύει στο στρατιωτική βάση Πάφου, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης αποστρατικοποίησης για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δε σχεδιάζεται το κλείσιμο της στρατιωτικής βάσης αλλά η μετακίνηση των επιθετικών ελικοπτέρων, πιθανότατα στην Ελλάδα.


Τα ελικόπτερα Mi-35 παραλήφθηκαν με κάθε μυστικότητα το 2001, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς, με Κύπριους χειριστές να εκπαιδεύονται στον τύπο το ίδιο έτος στη Μόσχα. Η παρουσία τους στην Κύπρο κρατήθηκε μακριά από τη δημοσιότητα μέχρι το 2002 οπότε εμφανίστηκαν την ημέρα της κηδείας του Στρατηγού Ευ. Φλωράκη, προκαλώντας αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς. Συνολικά παραδόθηκαν 12 ελικόπτερα και απομένουν 11 μετά τη πτώση ενός στις 5 Ιουλίου 2006.
Τα Mi-35, που επιχειρούν από τη στρατιωτική βάση Πάφου (55η Σμηναρχία Μάχης) είναι εφοδιασμένα με αντιαρματικά βλήματα 9M120 ATAKA και 9Μ114 με εμβέλεια 6km και 5km αντιστοίχως και διατρητικότητα 800 και 560mm, ρουκέτες S-8 των 80 mm και C-24B των 120 mm, σταθερό δίκαννο πυροβόλο Gsh-30-2 των 30mm με ρυθμιζόμενη ταχυβολία στα 3000 ή στα 300 βλήματα το λεπτό και βεληνεκές 2.200 μέτρα ενώ στα πτερύγια του ελικοπτέρου προσαρμόζονται επίσης πυροβόλα 23mm.

Read more...

Επανεμφάνιση συνθήματος της ΤΜΤ στη Κύπρο


Aίσθηση και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η αναγραφή τουρκικών συνθημάτων από αγνώστους σε κεντρικά σημεία της Λευκωσίας, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Χριστόφια για την αποσιώπηση του περιστατικού. Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, το σύνθημα "Κibris Turktur" ("Η Κύπρος είναι τουρκική") εμφανίστηκε με κόκκινo σπρέι σε αρκετά σημεία της πρωτεύουσας, μεταξύ των οποίων στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας αλλά και στην (υποτίθεται καλά φυλασσόμενη) περιοχή μεταξύ Προεδρικού Μεγάρου και υπουργείου Εξωτερικών. Οι αρχές ασφαλείας μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο προβοκάτσιας, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και άτομα που ήρθαν από τα κατεχόμενα.

Το συγκεκριμένο σύνθημα αποτελούσε χαρακτηριστική υπογραφή της παραστρατιωτικής οργάνωσης ΤΜΤ (Turk Mukavemet Teskilati/Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης) κατά τις διακοινοτικές ταραχές του Δεκεμβρίου 1963. Η ΤΜΤ ιδρύθηκε στα τέλη του 1957 από την OHD (Ozel Harp Daiseri/Διεύθυνση Ειδικού Πολέμου) του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, με σκοπό τη χειραγώγηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, την εξουδετέρωση των μετριοπαθών Τουρκοκυπρίων και τη πρόκληση δολιοφθορών. Σύμφωνα με πρόσφατη αποκάλυψη της Taraf (14 Ιανουαρίου 2009), στην εκπαίδευση των μελών της ΤΜΤ συμμετείχε από το 1959 η ισραηλινή Mossad ενώ βρετανικές πηγές αναφέρουν ότι το φθινόπωρο 1963 παρέτασσε περί τους 2.500 ενόπλους σε παγκύπρια κλίμακα.

Read more...

Ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών παραβιάσεων


Την ανησυχία του για την αυξητική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου εξέφρασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Π. Μπεγλίτης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ και πρώην διοικητή της ΕΥΠ Iω. Κοραντή, για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Ο ΑΝΥΕΘΑ τόνισε πως την τελευταία περίοδο πράγματι παρατηρείται μια "ποιοτική" αύξηση των παραβιάσεων κυρίως με την μορφή υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα νησιά, προσθέτοντας ότι "η συμπεριφορά αυτή δεν μένει σε καμία περίπτωση αναπάντητη. Έχουμε δημιουργήσει ιστορικά το πλαίσιο των παρεμβάσεων της Ελλάδας στους πολιτικούς και στρατιωτικούς θεσμούς του ΝΑΤΟ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αναδεικνύοντας αυτή την συμπεριφορά της Τουρκίας που υπονομεύει βασικές και θεμελιώδης αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και βασικές και θεμελιώδεις αρχές των Διεθνών Σχέσεων". Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο ίδιος γνωστοποίησε τη συμπεριφορά αυτή και στην πρόσφατη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, κάτι που θα γίνει και στην Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αλλά και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο Iω. Κοραντής έκανε λόγο για έξαρση στην προσπάθεια της Τουρκίας όχι μόνον όσον αφορά τις παραβάσεις και τις παραβιάσεις αλλά και με μια σειρά ΝΟΤΑΜs με τις οποίες επιδιώκουν έναν τριπλό ή τετραπλό στόχο. Πρόσθεσε προς τον ΑΝΥΕΘΑ ότι μέσα στους σχηματισμούς των αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα νησιά συμπεριλαμβάνονται και αναγνωριστικά αεροσκάφη "τα οποία έχουν την σημασία τους".

Read more...

Επαφές στο πλαίσιο της 17ης Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ


Σημαντικές διμερείς συνεργασίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov και Τουρκίας Ahmet Davutoglu είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στο περιθώριο της 17ης Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ, που διεξήχθη στην Αθήνα.
Σε δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι επιβεβαιώθηκε η στρατηγικής φύσεως συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας ενώ υπεγράφη το κοινό σχέδιο δράσης 2010-2012 που αφορά κατά κύριο λόγο στην ουσιαστική ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εμπεδώθηκε η κοινή βούληση για τη συνέχιση του μεγάλου έργου της διασύνδεσης Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ενώ προανήγγειλε τη συνεργασία κέντρων ερευνών των δύο χωρών προκειμένου να προωθηθούν περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Γνωστοποίησε, τέλος, ότι απεδέχθη την πρόσκληση της ρωσικής ηγεσίας να μεταβεί στη Μόσχα.
Ενδιαφέρον παρασκήνιο φαίνεται ότι υπάρχει πίσω από τη συνάντηση με τον Τούρκο YΠΕΞ Davutoglu εν αναμονή της δημοσιοποίησης της ελληνικής απαντητικής επιστολής στην αντίστοιχη του Τούρκου πρωθυπουργού Erdogan.

O Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, υπό τον όρο βεβαίως ότι θα εκπληρωθούν στο ακέραιο οι τουρκικές υποχρεώσεις προς τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Η ελληνική πλευρά δείχνει θετική για νέα συνάντηση των δύο πρωθυπουργών με συγκεκριμένο όμως αντικείμενο και ως εκ τούτου λόγο ύπαρξης. Επιπλέον, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι ένα ζήτημα, που εξετάζεται στις διερευνητικές επαφές, ωστόσο, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, εξακολουθεί να επιμένει ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν "διμεροποιείται" και εν ανάγκη θα πρέπει να επιλυθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Read more...

Νέα αυστηρά μηνύματα Παπούλια σε Άγκυρα και Σκόπια


Νέα, αυστηρά και σαφή μηνύματα στην Άγκυρα και τα Σκόπια έστειλε από την Πράγα ο Κάρολος Παπούλιας, μηνύματα που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ενόψει και των διεργασιών στην ΕΕ για την προώθηση της εντάξεως της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ στην Ένωση.

Νέα, αυστηρά και σαφή μηνύματα στην Άγκυρα και τα Σκόπια έστειλε από την Πράγα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μηνύματα που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ενόψει και των διεργασιών στην ΕΕ για την προώθηση της εντάξεως της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ στην Ένωση.


«Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις για την Τουρκία», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα επεσήμανε ότι «αν τα Σκόπια δεν υποχωρήσουν (στο θέμα του ονόματος) θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη στο Βουκουρέστι».

Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε απαισιόδοξος στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «δεν βλέπω ότι θα μπορούσε να έχουμε μία κατάληξη και μία λύση του προβλήματος».

Ειδικότερα, ο Κάρολος Παπούλιας σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της Τσεχίας «Πράβο» (υπό τον τίτλο «Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου ήταν πρόωρη») και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι ένας δύστροπος γείτονας με τον οποίο οι σχέσεις είναι πολύ καλές στο επίπεδο της εμπορικής συνεργασίας και του τουρισμού, αλλά έχουμε πολλά προβλήματα, προβλήματα στο Αιγαίο, αμφισβήτηση των χωρικών μας υδάτων και του εναερίου χώρου, ενώ καθημερινές είναι οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της γείτονος στην ΕΕ και διευκρινίζει ότι είναι ένα από τα παράδοξα που συναντάμε πολλές φορές, αλλά έχει μία λογική, καθώς αν κάποτε πετύχει η Τουρκία να γίνει ισότιμο μέλος της ΕΕ, τότε μία σειρά προβλήματα που έχουμε σήμερα, ίσως να μην τα έχουμε.

Υπογραμμίζει ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα για την Τουρκία σε σχέση με την ΕΕ, σημειώνοντας ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ένταξη της γείτονος στην ΕΕ.

«Και βέβαια, η Τουρκία έχει πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει να τα επιλύσει. Δεν πρόκειται να δεχθούμε εκπτώσεις για την Τουρκία, τη στιγμή που ζητήσαμε από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να εκπληρώσουν όλες τις αυστηρές υποχρεώσεις και τους όρους που τους έθεσε η ΕΕ», ξεκαθάρισε ο Κάρολος Παπούλιας.

Στο ερώτημα της εφημερίδας «Πράβο» αν βλέπει κάποια σημεία βελτίωσης στις σχέσεις με την Άγκυρα, ο πρόεδρος απάντησε ως εξής: «Κάποιοι βλέπουν την Τουρκία από την άποψη του σημαντικού στρατηγικού ρόλου της. Άλλοι, την κρίνουν βάσει των εμπορικών ευκαιριών που προσφέρει, επειδή η τουρκική αγορά είναι μία καλή αγορά για τα εμπορεύματά τους. Βεβαίως, θα έλεγα ότι δεν κλείνουν το ένα μάτι, κλείνουν και τα δύο μάτια για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ χωρίς να έχει εκπληρώσει τους όρους που τις έχουν τεθεί».

Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέκρινε την ηγεσία του γειτονικού κράτους ότι τηρεί αδιάλλακτη στάση και επί της ουσίας επεκτατική πολιτική εις βάρος της Ελλάδος: «Θέλουν να εμφανίζονται ως ηγέτες του «μακεδονικού έθνους» που επιδιώκουν την «απελευθέρωση του μακεδονικού έθνους από την ελληνική και βουλγαρική κατοχή». Νομίζω ότι αυτό είναι απόλυτη διάρρηξη των αρχών της καλής γειτονίας, το οποίο εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε», επεσήμανε ο Πρόεδρος.

Στο ερώτημα αν φαίνεται κάποια συμφωνία στον ορίζοντα στο θέμα της ονομασίας, ο Κάρολος Παπούλιας σημειώνει ότι η Ελλάδα προχώρησε σε μία σειρά βημάτων, τονίζοντας ότι είμαστε πρόθυμοι να δεχθούμε μία ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» (κάτι που, όπως σημειώνει, είναι αντίθετο από το πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν οι αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων πριν από δέκα χρόνια).

«Τα Σκόπια -προσθέτει- πρέπει να επιδιώξουν μία συμφωνία και για τον επιπλέον λόγο ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει επενδύσει ένα δισ. ευρώ και έχουν έτσι δημιουργηθεί 20.000 και πλέον θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η θέση μας. Πάντως, εάν τα Σκόπια δεν υποχωρήσουν, θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη στο Βουκουρέστι» ( Σ.Σ. στο θέμα της εισόδου της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ).

Σχετικά με το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι υπάρχουν οι συνομιλίες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τονίζοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο κ. Ταλάτ είναι όργανο της πολιτικής της Άγκυρας».

Τονίζει ακόμη ότι δεν νομίζει πως η Κύπρος θα συμφωνήσει ποτέ με την προοπτική να καταστεί η Τουρκία μέλος της ΕΕ, εφόσον η Τουρκία διατηρεί κατοχικό στρατό στο έδαφος μιας χώρας-μέλους της ΕΕ, και προσθέτει: «Δεν βλέπω ότι θα μπορούσε να έχουμε μία κατάληξη και μία λύση του προβλήματος. Άλλωστε, συνεχώς η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας δηλώνει ότι είναι εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας η Κύπρος για τα συμφέροντα της Τουρκίας».

Στην ίδια συνέντευξη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι ήταν πολύ βιαστική η αποδοχή του σχεδίου του Μάρτι Αχτισάαρι για την ανεξαρτησία του Κοσσόβου.


Κ. Παπούλιας: Πρόκληση η κλιματική αλλαγή

Στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή την προσεχή εβδομάδα, η Ελλάδα δεν επιδιώκει μόνο μια πολιτική συμφωνία, δεν επιδιώκει ημίμετρα ή τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά επιδιώκει ουσία σε ό,τι αφορά τους στόχους και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μιλώντας την Τετάρτη στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους.

Επιδιώκουμε, δηλαδή, μία ολοκληρωμένη συμφωνία, που θα είναι και νομικά δεσμευτική, επισήμανε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε όλοι μας, αλλά κυρίως η ΕΕ, να ανταποκριθούμε με αποφασιστικότητα στην πρόκληση ενός οξύτατου διεθνούς προβλήματος, όπως είναι η κλιματική αλλαγή».

Ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι το διακύβευμα είναι σαφές: η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη σημαντικότερη περιβαλλοντική, κοινωνική, αλλά και οικονομική πρόκληση για τον πλανήτη μας. Και σημείωσε ότι παρά τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος, οφείλουμε έστω και καθυστερημένα να προσέλθουμε στην Κοπεγχάγη με την απαιτούμενη πολιτική βούληση, ώστε το όραμα να καταστεί πραγματικότητα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου, ο Κ. Παπούλιας χαρακτήρισε επιτακτικό το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, σημειώνοντας ότι οι χώρες μας πρέπει να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα: τη φύση, το κλίμα, τις νέες πρακτικές, την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας.

Πρέπει, είπε, να προχωρήσουμε με όραμα, αλλά και με πρακτικά μέτρα, στην υιοθέτηση πολιτικών ενέργειας, που θα παράγουν χαμηλές ή και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος. Η δε δημιουργία μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων, καθαρών τεχνολογιών, που θα ευνοήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την απασχόληση.

Περαιτέρω ο Έλληνας Πρόεδρος, αφού αναφέρθηκε στις διαχρονικά καλά και θερμές σχέσεις Ελλάδος-Τσεχίας, επανέφερε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα: «η Ακρόπολη των Αθηνών και το ιστορικό κέντρο της Πράγας, αποτελούν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατευόμενα από την UNESCO. Στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης μπορεί κανείς πλέον να δει συγκεντρωμένα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Κάποια, όμως, λείπουν. Τα κενά στις μετόπες είναι ανοιχτές πληγές στο σώμα του μοναδικού αυτού μνημείου. Το Βρετανικό Μουσείο οφείλει να εγκαταλείψει τη μέχρι τώρα εγωιστική στάση του, η οποία προέρχεται από μια παρωχημένη αντίληψη, καταδικασμένη στη συνείδηση της διεθνούς κοινής γνώμης», επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Κάρολος Παπούλιας έκανε νέα αναφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις, λέγοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου δεν κρίνεται μόνο η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας: κρίνεται ο αυτοσεβασμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι προϋποθέσεις έχουν τεθεί με σαφήνεια εδώ και χρόνια, γενναιόδωρες προθεσμίες και πάλι προθεσμίες, σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν μπορεί η Τουρκία να διεκδικεί για τον εαυτό της μια προνομιακή ενταξιακή διαδικασία, που δεν έχει ισχύσει για καμία άλλη χώρα. Αναφορικά με την υλοποίηση του πρόσθετου πρωτοκόλλου και της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει να έχουμε απτή και ουσιαστική ανταπόκριση εκ μέρους της Άγκυρας. Εάν όπως όλα δείχνουν δεν υπάρξει αυτή η ανταπόκριση, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν θα πρέπει να είναι προσχηματικές».

Read more...

«Καρότο και μαστίγιο» από τον Ταλάτ για το Κυπριακό


Λύση του Κυπριακού «βλέπει» και ευελπιστεί-πριν από τις εκλογές της Τουρκοκυπριακής κοινότητας τον Απρίλιο ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξή του στην Σούλα Χατζηκυριάκου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) .

Ο Μ. Ταλάτ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται παρά τα προβλήματα και την σκληρή κριτική που δέχεται πως υποχωρεί συνεχώς έναντι των αξιώσεων της Λευκωσίας, μιας και δεν θέλει να υπάρξει αδιέξοδο.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη πως θα ξεπεραστούν τελικά οι δυσκολίες τονίζοντας πως τα εμπόδια που υπάρχουν αφορούν εμμονές και από τις δύο πλευρές.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Αγκυρας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε ότι υποστηρίζει το πλαίσιο λύσης που έχει συμφωνηθεί από τους δύο ηγέτες.

Όμως δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει την Λευκωσία πως αν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού δεν θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία, άσχετα αν αυτό της κοστίσει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Επιστολή του ICAO στην Τουρκία για τις παραβιάσεις


Επιστολή στην Τουρκιά για τις παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου απέστειλε ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Πολίτικης Αεροπορίας, στην οποία τονίζεται ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες του ICAO, καθώς τίθενται σε κίνδυνο πολιτικές πτήσεις.

Επιστολή στην Τουρκιά για τις παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου απέστειλε, μετά από έγγραφη αναφορά, ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Πολίτικης Αεροπορίας.

Στην επιστολή τονίζεται ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες του ICAO, καθώς τίθενται σε κίνδυνο πολιτικές πτήσεις.

Το θέμα με τις παραβιάσεις δεν το λύνει ο ICAO αλλά η Ελλάδα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ή του ίδιου του Πρωθυπουργού σχολίασε ο Υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, προσθέτοντας ότι «δεν είναι θέμα ICAO η αντιμετώπιση ενός προβλήματος το οποίο γεννάει η Τουρκία με την πολιτική της. Άρα δεν χρειάζεται να το συζητάμε αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει για μας τέτοιο θέμα, δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση».

Read more...

Ο οδικός χάρτης του προγράμματος UAV της Τουρκίας


Αποδεικνύοντας τη σημασία που αποδίδουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στην απόκτηση και χρήση των UAV ανακοινώθηκε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Πολεμικής Βιομηχανίας το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης και απόκτησης UAV τα οποία θα καλύπτουν τις ποικίλες απαιτήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο συγκεκριμένος ο «οδικός χάρτης» για τα τουρκικά UAV, περιλαμβάνει την ένταξη σε υπηρεσία του εθνικού UAV MALE TIHA-A το 2011, τη συμμετοχή τουρκικών εταιρειών σε διεθνές πρόγραμμα ανάπτυξης UAV κατηγορίας MALE, την έναρξη της ανάπτυξης της οπλισμένης έκδοσης του εγχωρίως ανεπτυγμένου UAV TIHA-A, το οποίο θα ονομάζεται TIHA-B, και τέλος τη συνεργασία τουρκικών εταιρειών με διεθνές Consortium για την ανάπτυξη ενός UCAV.

Παράλληλα στα πλαίσια ενός άλλου ανεξάρτητου προγράμματος η Διεύθυνση Πολεμικής Βιομηχανίας προωθεί την εγχώρια ανάπτυξη mini-UAV το οποίο θα μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα εφαρμόζοντας την αρχή του Coanda Effect.

Read more...

Σκληραίνει η κυβέρνηση την στάση της έναντι της Τουρκίας για υπερπτήσεις και παραβιάσεις


Σκληρή σε ότι αφορά τις τουρκικές πρακτικές στο Αιγαίο ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλιτη σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Bουλή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ιωάννης Κοραντής.

Ο Πάνος Μπεγλίτης χαρακτήρισε "απαράδεκτη και προκλητική την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας ειδικά σε ότι αφορά τον τομέα των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου χώρου και των παραβάσεων του FIR Αθηνών" και μάλιστα τόνισε ότι: «Ποσοτικά δεν έχουμε μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με άλλες χρονιές, ποιοτικά όμως οι τουρκικές προκλήσεις έχουν μεγεθυνθεί σε σχέση με το παρελθόν».

Η δήλωση αυτή του αναπληρωτή υπουργού Eθνικής Αμύνης έρχεται να σηκώσει τους πολιτικούς τόνους από την πλευρά της κυβέρνησης σε ότι αφορά τον «χορό» υπερπτήσεων επάνω από ελληνικό έδαφος που έχουν στήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου τα τουρκικά μαχητικά, οι οποίες αριθμητικά προσεγγίζουν τις 50, πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά όπως οι Φούρνοι, το Αγαθηνήσι και το Φαρμακονήσι, τις συστηματικές παραβιάσεις του ΕΕΧ, αλλά και προσφάτως τις αναχαιτίσεις των αεροσκαφών της δύναμης FRONTEX την ώρα που τα ευρωπαϊκά αεροσκάφη βρίσκονται εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Ειδικά από τότε που άρχισαν να στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη εναντίον των αεροσκαφών της FRONTEX.

Όλη αυτή η συμπεριφορά με έναν πολιτικό στόχο: Να μας καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως τόνισε με απόλυτη σαφήνεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α.Νταβούτογλου σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ "Ελάτε να συζητήσουμε για το Αιγαίο και να διαπραγματευθούμε συνολικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες" είπε

Με τη λήξη των εργασιών του ΟΑΣΕ και την αναχώρηση Νταβούτογλου από την Αθήνα η τουρκική Αεροπορία επανεμφανίστηκε σήμερα στο Αιγαίο πραγματοποιώντας παραβιάσεις και παραβάσεις. Πιο συγκεκριμένα ένας σχηματισμός από 8 αεροσκάφη πραγματοποίησε μια παράβαση των κανόνων του FIR Αθηνών και 2 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Από τα οκτώ αεροσκάφη τα δύ οπλισμένα. Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από μαχητικά της ΠΑ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP