Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών παραβιάσεων


Την ανησυχία του για την αυξητική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου εξέφρασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Π. Μπεγλίτης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ και πρώην διοικητή της ΕΥΠ Iω. Κοραντή, για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Ο ΑΝΥΕΘΑ τόνισε πως την τελευταία περίοδο πράγματι παρατηρείται μια "ποιοτική" αύξηση των παραβιάσεων κυρίως με την μορφή υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα νησιά, προσθέτοντας ότι "η συμπεριφορά αυτή δεν μένει σε καμία περίπτωση αναπάντητη. Έχουμε δημιουργήσει ιστορικά το πλαίσιο των παρεμβάσεων της Ελλάδας στους πολιτικούς και στρατιωτικούς θεσμούς του ΝΑΤΟ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αναδεικνύοντας αυτή την συμπεριφορά της Τουρκίας που υπονομεύει βασικές και θεμελιώδης αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και βασικές και θεμελιώδεις αρχές των Διεθνών Σχέσεων". Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο ίδιος γνωστοποίησε τη συμπεριφορά αυτή και στην πρόσφατη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, κάτι που θα γίνει και στην Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αλλά και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο Iω. Κοραντής έκανε λόγο για έξαρση στην προσπάθεια της Τουρκίας όχι μόνον όσον αφορά τις παραβάσεις και τις παραβιάσεις αλλά και με μια σειρά ΝΟΤΑΜs με τις οποίες επιδιώκουν έναν τριπλό ή τετραπλό στόχο. Πρόσθεσε προς τον ΑΝΥΕΘΑ ότι μέσα στους σχηματισμούς των αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα νησιά συμπεριλαμβάνονται και αναγνωριστικά αεροσκάφη "τα οποία έχουν την σημασία τους".

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP