Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ “ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ” ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ;


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ....ΜΕΤΑΞΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

Καθόλου τυχαίο δε μπορεί να χαρακτηριστεί το δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” της προηγούμενης Κυριακής. Με λίγα λόγια το δημοσίευμα αναφερόταν σε τακτικές επισκέψεις της Αμερικανίδας Προξένου Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Θράκης για συναντήσεις με προξενικούς παράγοντες αλλά και με ακραία στοιχεία της μειονότητας με σκοπό προφανώς την επίσπευση της δημιουργίας “τουρκικής μειονότητας” στην περιοχή. Οι συναντήσεις αυτές φέρονται να γίνονται σε γνωστό ξενοδοχείο της Κομοτηνής και για ένα διάστημα μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρει πως στη διοργάνωση αυτών συμμετείχε …και η ΕΥΠ!

Ολα ως εδώ “καλά”. Το ζήτημα με τα πάρε – δώσε Αμερικανών και Κεμαλιστών στη Θράκη δεν είναι καινούριο. Ούτε η δημιουργία της φτιαχτής “τουρκικής μειονότητας” είναι τυχαία εδώ και δεκαετίες. Μπορεί από την πλευρά του ελληνικού κράτους να υπήρξαν αδικίες (όπως αδικίες υφίστανται όλοι οι Ελληνες πολίτες κι όχι μόνο οι μουσουλμάνοι) αλλά αυτό το συνεχώς κλιμακούμενο κίνημα περί “Τούρκων Θράκης” δείχνει από μακριά ότι είναι υποκινούμενο.

Το ζήτημα είναι πως οι Αμερικανοί δεν πάνε κάπου τυχαία. Οπου πάνε κάνουν τη δουλειά τους μεθοδικά, με επαγγελματισμό και χρονοδιάγραμμα, χωρίς τίποτε να είναι αφημένο στην τύχη. Οπως για παράδειγμα …τα θέματα προβολής και δημοσιότητας, με μία λέξη η “προπαγάνδα”!

Οπως όλοι μάθαμε εκ των υστέρων (όχι πως δεν το υποψιαζόμασταν από πριν βέβαια) στην Κύπρο δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια δολάρια για την προπαγάνδιση υπέρ του “ΝΑΙ” στο λεγόμενο “Σχέδιο Ανάν”. Οπως είχε αποκαλυφθεί, ελληνόφωνοι (Κύπριοι και Ελλαδίτες) δημοσιογράφοι και λοιποί προπαγανδιστές τα άρπαξαν χοντρά για να προβάλλουν (= προπαγανδίσουν) τις θέσεις των δυτικών μας συμμάχων υπέρ της διάλυσης της Κύπρου.

Σκεπτόμενοι λοιπόν αναλογικά και με βάση τα παραπάνω, θα είμαστε άδικοι αν υποθέσουμε πως και στην περίπτωση της Θράκης κάποιοι τα “αρπάζουν” επίσης για να κάνουν την δουλειά των Αμερικανών; Και φυσικά δεν αναφερόμαστε σε τουρκόφωνους δημοσιογράφους και αμιγώς μειονοτικά ΜΜΕ αλλά σε καρα-ελληνόφωνους χριστιανούς και μουσουλμάνους δημοσιογράφους σε ελληνόφωνα ΜΜΕ της περιοχής! Ραδιόφωνα, κανάλια, εφημερίδες, μέχρι και …blogs που όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα βλέπουν την μία να τηρούν την Α γραμμή απέναντι σε ένα θέμα ενώ αμέσως μετά με “μαγικό” τρόπο να αλλάζουν τρόπο γραφής και άποψη και να πηγαίνουν στην αντίπερα όχθη!

Ποιοι λοιπόν τα “αρπάζουν” στην περιοχή μας για να ταΐζουν με κουτόχορτο τους Θρακιώτες, προπαγανδίζοντας υπέρ των θέσεων των ΗΠΑ;

(“Αυτοί που δεν πρόλαβαν να τα αρπάξουν από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες δεκαετίες” θα μπορούσε να είναι μία απάντηση αφού ως γνωστόν η Θράκη ήταν πάντα …το Ελ Ντοράντο των απανταχού τυχοδιωκτών και απατεώνων. Οσοι όμως τα έχουν αρπάξει από το ελληνικό κράτος, είτε άμεσα, είτε έμμεσα είναι λίγο – πολύ γνωστοί στην πιάτσα. Κρυφές και φανερές χρηματοδοτήσεις, κρατική διαφήμιση με το τσουβάλι, διορισμοί των παιδιών τους με ρουσφέτια κ.ο.κ. Δεν χτίζονται έτσι εύκολα οι βίλες. Ενδιαφέρον θα είχε όμως να μάθουμε και όσους τα παίρνουν από τις ΗΠΑ. Οχι για κανέναν άλλον λόγο αλλα για να δούμε μήπως κάποιοι τα “αρπάζουν” από όλες τις πλευρές και το παίζουν …σε διπλό ταμπλό μάσας!)

Short URL: http://rodopinews.gr/?p=15645


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:

Έχουμε ακούσει εδώ και πάρα πολύ καιρό για περίεργες υποθέσεις στο χώρο των ΜΜΕ της Θράκης, αλλά δεν θέλαμε να το πιστέψουμε. Εάν αληθεύουν τα παραπάνω αναγραφόμενα τότε πολύ φοβόμαστε ότι θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις στο χώρο, χωρίς βέβαια να μας πέφτει λόγος.

Read more...

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ


ΕΡΩΤΗΣH ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ»

Την 16/6/2010 το υπουργείο Παιδείας επέλεξε για ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση το επιμέρους πρόγραμμα “Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη”. Πρόκειται για την τέταρτη φάση του προγράμματος που ξεκίνησε το 1997.
o Στην πρώτη (1997-2000) και δεύτερη φάση (2002-2004) το πρόγραμμα στοίχισε 9.640.000 ευρώ.
o Στην τρίτη φάση (2004-2008) στοίχισε 7.350.000 ευρώ.
o Η τέταρτη φάση ανέρχεται σε 10.255.000 ευρώ.
Συνολικά το πρόγραμμα από το 1997 μέχρι το 2013 θα στοιχίσει 27.245.000 ευρώ
Μέχρι το 2007 επιστημονικά υπεύθυνες του όλου έργου εμφανίζονταν η κ. Άννα Φραγκουδάκη, Kοινωνιολόγος της Eκπαίδευσης, Kαθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και η κ. Θάλεια Δραγώνα Kοινωνική Ψυχολόγος, επίσης Kαθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Aθηνών. Από το 2007-08 ως επιστημονική υπεύθυνη εμφανίζεται μόνον η ομότιμη, πλέον, καθηγήτρια Άννα Φραγκουδάκη.

Η κα Δραγώνα διετέλεσε, όπως είναι γνωστό, τη διετία 2007-09 βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ενώ από τον Οκτώβριο του 2009 και μέχρι την παραίτησή της, ένα χρόνο μετά, ήταν ειδική γραμματέας διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας. Από αυτή τη θέση είχε την εποπτεία όλων των προγραμμάτων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, περιλαμβανομένου και αυτού για τους μουσουλμανόπαιδες. Ουσιαστικά, δηλαδή, η κα Δραγώνα ήταν για ένα χρόνο και κρίνουσα ως ειδική γραμματέας και κρινόμενη, αφού τα βιβλία και τα εκπαιδευτικά προγράμματα της διδάσκονται στο πλαίσιο του προγράμματος Μουσουλμανοπαίδων το οποίο είχε υποβληθεί ως πρόταση προς αξιολόγηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ανάληψη της θέσεως της ειδικής γραμματείας από την κα Δραγώνα, η υπουργός Παιδείας κα Διαμαντοπούλου ανακάλεσε τις άλλες δράσεις του προγράμματος Εκπαιδεύσεως και δια Βίου Μάθησεως, που αφορούσαν στους Παλιννοστούντες και στους Αλλοδαπούς (βλ. απόφαση 17529/13-11-2009). Δεν ανακάλεσε, όμως, την πρόσκληση για τους Μουσουλμανόπαιδες.
Μετά την παραίτησή της η κα Δραγώνα παρέμεινε εκτός του προγράμματος στο οποίο τυπικώς εξακολουθεί να εμφανίζεται η κα Φραγκουδάκη. Την 25η Ιανουαρίου 2011 η κα Θάλεια Δραγώνα επισκέφθηκε μαζί με τη τοπική βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ελένη Τσιαούση, τον Δήμαρχο Αλεξανδρουπόλεως κ. Ευάγγελο Λαμπάκη και ζήτησε διευκολύνσεις για τη λειτουργία του προγράμματος “Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη” στη συγκεκριμένη πόλη. Ακολούθως, προέβη σε δηλώσεις στην τοπική τηλεόραση.
Είναι σαφές ότι είναι αναγκαία στη Θράκη η εφαρμογή μία Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Μειονοτικής Πολιτικής που θα καλύπτει αδυναμίες του παρελθόντος και θα διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για μόρφωση και δουλειά στα παιδιά της μειονότητας.
Η χρηματοδότηση όμως μίας τέτοιας πολιτικής δεν πρέπει να αδικεί την αντίστοιχη προσπάθεια για τη στήριξη άλλων ομάδων, όπως οι Παλιννοστούντες ομογενείς, οι Ρομά και οι Αλλοδαποί. Πρωτίστως, δεν πρέπει να υποτιμά και να υπονομεύει την πολιτική εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, η οποία τα τελευταία χρόνια κατέστη ιδιαιτέρως ελκυστική για τα παιδιά της Μουσουλμανικής μειονότητας.

Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι
η κα Υπουργός


1. Για ποιο λόγο κόπηκαν τα προγράμματα των Παλιννοστούντων ομογενών και των Αλλοδαπών ενώ παρέμεινε το πρόγραμμα Μουσουλμανοπαίδων;
2. Δεν υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα ουσιαστικής νομιμότητας και δεοντολογίας από το γεγονός ότι η μέχρι πρότινος ειδική γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας που είχε την εποπτεία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, εμφανίζεται ως άτυπη εκπρόσωπος του συγκεκριμένου προγράμματος στη Θράκη; Είναι δυνατόν να ταυτίζεται κρίνων και κρινόμενος;
3. Τα προηγούμενα χρόνια η Ελληνική πολιτεία, παράλληλα με την αναβάθμιση των μειονοτικών σχολείων, επεδίωξε με επιτυχία την ένταξη των Μουσουλμανοπαίδων στη ελληνική δημόσια εκπαίδευση. Είναι χαρακτηριστική η αύξηση των Μουσουλμάνων μαθητών στη β/θμια εκπαίδευση από 3115 το 2001 σε 4650 το 2009 (+49%). Τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση προς τη συνέχιση και την ενίσχυση αυτής της πολιτικής;
4. Για ποιο λόγο έχει παγώσει τη δημιουργία δημόσιων σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους οικισμούς της Φιλλύρας και των Αρριανών παρότι υπάρχει οικόπεδο και σύμφωνη γνώμη των τοπικών δημοτικών συμβουλίων;


Αθήνα, 01 / 03 / 2011
Ο ερωτών Βουλευτής


Ευριπίδης Σ. Στυλιανίδης
Βουλευτής Ροδόπης

http://paremvasikomotini.blogspot.com/

Read more...

Μικροκομομοτηναίϊκα 02.03.2011


Αναφερθήκαμε χθες στην εκλογή του Αχμέτ Χατζηοσμάν στην προεδρία της άτυπης συμβουλευτικής επιτροπής της μειονότητας και στη διαμάχη με τον πρώην πρόεδρο της ένωσης Δυτικοθρακιωτών της Κωνσταντινούπολης, Φερούχ Οσκάν.
-Το μεγάλο, όμως, παρασκήνιο ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις του τέως προέδρου και ψευτομουφτή Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ και να συναινέσει στην εκλογή του βουλευτή, παίχθηκε πριν από ένα μήνα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησαν οι δύο ψευτομουφτήδες στην Άγκυρα συναντώντας τον υπουργό εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.
-Και πήραν τη διαβεβαίωση ότι αν δεν αντιδράσουν, τότε οι μηχανισμοί του προξενείου θα βοηθήσουν στην επανεκλογή τους και στη διατήρηση της θρησκευτικής τους ιδιότητας.
-Βάζοντας, έτσι, ένα τέλος στις πρόσφατες διαμάχες βουλευτών και ψευτομουφτήδων, αλλά και τα σενάρια που τροφοδοτούσαν για αλλαγές και προτιμήσεις σε άλλα πρόσωπα.
-Θα κρατήσετε τις θέσεις σας εσείς, φέρεται ότι τους διαβεβαίωσε ο Νταβούτογλου, αλλά δε θα αντιδράσετε στην εκλογή του Χατζηοσμάν.

-Και από ότι δείχνουν τα γεγονότα, όλα πήγαν σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο.
-Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, για να δέσει με το καλό η συμφωνία ο Αχμέτ Νταβούτογλου, όταν θα βρεθεί στη Θράκη σε λίγες μέρες θα σηκώσει ψηλά τον πήχη της νομιμοποίησης των δύο ψευτομουφτήδων ως αντάλλαγμα για τις καλές υπηρεσίες που προσέφεραν.
-Όσο για τον Φερούχ Οσκάν, πληροφορίες αναφέρουν ότι δε θα αφήσει τη μάχη στα μισά, αλλά θα συνεχίσει τον πόλεμο των ανακοινώσεων, αφού πρόθεση του είναι να δραστηριοποιηθεί και επενδυτικά στην περιοχή με τον έτερο συνέταιρό του και αδελφό ενός πρώην βουλευτή, στο εμπόριο βαρέων σιδήρων.
-Επιχειρηματικότητα, πολιτική, ίντριγκες και παρασκήνιο σε πρώτο πλάνο.
-Ούτε μυθιστόρημα της Αγκάθας Κρίστι να ήταν.

http://www.xronos.gr/

Read more...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΕΤΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


Στις 27 Φεβρουαρίου οργανώθηκε στην περιοχή του Ζλάτογκραντ της Βουλγαρίας τελετή με αφορμή την τοποθέτηση μιναρέ ύψους 37 μέτρων. Στην τελετή μετείχαν πολλοί Τουρκομουσουλμάνοι αδερφοί μας από την Ξάνθη, τις Θέρμες και τον Εχίνο. Την τελετή τέλεσε ο μουφτής του Σμόλεν Νετσμί Ναμπούφ, ενώ ως επίτιμος καλεσμένος μετείχε ο μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε. Μετά την τοποθέτηση του μιναρέ, προσφέρθηκε φαγητό στους μετέχοντες.

Παρά την γενική κατασκευή του τζαμιού υπάρχουν ακόμη πολλές ελλείψεις, όπως γύψος, άμβωνας, πόρτες, οροφή, και χαλιά. Το τζαμί για να τελειώσει έχει ανάγκη από βοήθεια. Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει σε αυτό το θέμα ας επικοινωνήσει με την μουφτεία Ξάνθης.

tourkikanea.gr.


Read more...

O ‘εθνικός όρκος’ των Τούρκων, το Κιρκούκ και η Δυτική Θράκη


Του Σάββα Καλεντερίδη

Στην τελευταία της μυστική συνεδρίαση, που έγινε στις 28 Ιανουαρίου 1920, η Οθωμανική Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε δεκτό ένα κείμενο έξι άρθρων, το οποίο έμεινε γνωστό στην ιστορία ως ‘Εθνικός Όρκος’ (Misak-ı Millî). Στον όρκο αυτόν, που υπέχει τη θέση ιερού κειμένου στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας αν όχι του συνόλου των Τούρκων, ορίζονται οι απαράβατες αρχές της εθνικής ανεξαρτησίας και της αδιάσπαστης ενότητας του τουρκικού ‘έθνους’ καθώς και οι περιοχές που θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στον νέο εθνικό κράτος που θα σχηματιζόταν μετά τον ‘εθνικο-απελευθερωτικό’ πόλεμο.

Ανάμεσα στις περιοχές αυτές ήταν το Κιρκούκ, η Μουσούλη, η Αλεξανδρέττα, η Αντιόχεια, το Χαλέπι, το Καρς, το Αρνταχάν και το Βατούμ, ενώ γίνεται αναφορά στο Αιγαίο που θα πρέπει να παραμείνει μια ‘ανοικτή θάλασσα’ και σε δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη, η οποία, με βάση τους πληθυσμιακούς συσχετισμούς και ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα συγκαταλεγόταν στα ‘εθνικά εδάφη’ της Τουρκίας.
Με την υπογραφή της συνθήκης της Λοζάνης (1923), από τις πιο πάνω περιοχές, στα σύνορα της Τουρκίας συμπεριλήφθηκε μόνο το Καρς και το Αρνταχάν, ενώ το σαντζάκιον της Αλεξανδρέττας προσαρτήθηκε στην Τουρκία με το -αμισβητηθέν από τους Σύριους- δημοψήφισμα του 1938. Όσο για το Αιγαίο, βλέπουμε τις πολιτικές της Τουρκίας που πηγάζουν από τον ‘εθνικό όρκο’ να βρίσκοτναι σε εξέλιξη, ενώ το δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη δεν έγινε, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά στο Κιρκούκ, που, λόγω των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου που έχει στο υπέδαφός του, από το 1904 βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, μετά από αλλεπάλληλες και σκληρές διαμάχες των πιο πάνω δυνάμεων, τελικά τίθεται υπό την επιρροή και τον έλεγχο της Αγγλίας. Να σημειωθεί ότι η τελευταία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αγγλίας για τον καθορισμό των συνόρων Τουρκίας-Ιράκ, που ήταν υπό την κηδεμονία της Αγγλίας, υπεγράφη τον Ιούνιο του 1926, αφού προηγουμένως έπεσαν θύματα του πολέμου για τον έλεγχο των πετρελαίων του Κιρκούκ οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι και οι Κούρδοι, που χρησιμοποιήθηκαν αλληλοδιαδόχως από τους Άγγλους ως μέσο πίεσης προς τους Τούρκους, για να υποχρεωθούν τελικά να υπογράψουν τη συμφωνία του 1926.
Ο πλήρης έλεγχος του Κιρκούκ, παρότι συμπεριελήφθη στα σύνορα του Ιράκ, δεν ήταν προεξοφλημένος για τη Βαγδάτη και τους σουνίτες Άραβες, που αν και τρίτη πληθυσμιακά δύναμη, επελέγησαν σκόπιμα από την Αγγλία ως οι κυρίαρχοι του κράτους του Ιράκ. Και αυτό γιατί η περιοχή κατοικείται στη συντριπτική της πλειοψηφία από Κούρδους, κάτι που προσπάθησε να αλλοιώσει με βίαιο τρόπο το καθεστώς του Σαντάμ, τη δεκαετία του ’70, που εξεδίωξε τους Κούρδους και εγκατέστησε στη θέση τους Άραβες σουνίτες.

Η επιχείρηση ανατροπής του Σαντάμ, το 2003, δημιούργησε μια νέα κατάσταση στο Ιράκ, αφού ο ρόλος των Κούρδων αναβαθμίστηκε, λόγω της αμέριστης και έμπρακτης συμπαράστασης και συμπαράταξής τους στο πλευρό του στρατού των ΗΠΑ (ο γιος του Μπαρζανί σκοτώθηκε στη διάρκεια των επιχειρήσεων εναντίον του Σαντάμ). Το γεγονός αυτό έδωσε το δικαίωμα και τη δύναμη στους Κούρδους του Ιράκ να διεκδικήσουν την επιστροφή των εκδιωχθέντων συμπατριωτών τους στο Κιρκούκ και τον πλήρη έλεγχο του ομώνυμου νομού. Κατάφεραν μάλιστα να συμπεριληφθεί στο νέο σύνταγμα του Ιράκ άρθρο (140), σύμφωνα με το οποίο ο λαός του Κιρκούκ θα αποφασίσει με δημοψήφισμα για το αν ο νομός τους θα συμπεριληφθεί στην επικράτεια του αυτόνομου κράτους του Κουρδιστάν ή όχι.
Μέχρι στιγμής, οι Κούρδοι δεν κατόρθωσαν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αφού αντιτίθενται σ’ αυτό ο αραβικός (σουνίτες) και ο σιιτικός παράγοντας (Ιράν) και φυσικά η ίδια η Τουρκία, η οποία από τη μια πλευρά θεωρεί ως μείζονα εθνική απειλή τον έλεγχο του Ιράκ από τους Κούρδους και από την άλλη βλέπει μπροστά της μια ευκαιρία να νεκραναστήσει τον ‘εθνικό όρκο’ του 1920 και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να θέσει υπό τον έλεγχό της την περιοχή του Κιρκούκ και της Μοσούλης.

Όλο αυτό διάστημα η στάση των ΗΠΑ είναι επαμφοτερίζουσα και αλλάζει ανάλογα με τις καταστάσεις, που είναι εξαιρετικά ευμετάβλητες λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής και του όλου ζητήματος. Πάντως, τα πράγματα φαίνεται ότι παίρνουν θετική τροπή για τους Κούρδους, με βάση την πρόσφατη δέσμευση του Ιρακινού πρωθυπουργού Νουρί αλ Μαλίκι για συνταγματική επίλυση του ζητήματος των αμφισβητούμενων περιοχών. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την αύξηση της δυσπιστίας των ενδιαφερόμενων μερών και τούτο γιατί θεωρείται βέβαιο πώς η εφαρμογή του άρθρου 140 του ιρακινού συντάγματος αποτέλεσε όρο των διαπραγματεύσεων που έκανε ο Μαλίκι με τους Κούρδους και αντάλλαγμα για την στήριξη από πλευράς τους της κυβέρνησής του.

Από την άλλη πλευρά, ο Μπαρζανί, που είναι πλέον ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στο Κουρδιστάν, έχει διακηρύξει το δικαίωμα των Κούρδων στην αυτοδιάθεση στο συνέδριο του κόμματος του, τον Δεκέμβριο του 2010, στο οποίο παρευρίσκονταν κορυφαίοι Ιρακινοί και Άραβες Ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων του Ιρακινού πρωθυπυοργού Νουρί Αλ Μαλίκι και του πολιτικού αντιπάλου του, Ιγιάντ Αλάουι.
Ο Μπαρζανί δεν έχει διευκρινίσει αν η δήλωσή του σήμαινε ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν με την δημιουργία κρατικής υπόστασης, αυτό όμως θα καταστεί πιο εύκολα υλοποιήσιμο από τη στιγμή που οι Κούρδοι θέσουν υπό τον έλεγχό τους το Κιρκούκ και τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου που διαθέτει.
Επίσης, ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ, Μαλίκι φέρεται να επιμένει στην πρόσφατη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση του Ιράκ θα τιμήσει τα συμβόλαια καταμερισμού της άντλησης πετρελαίου στην περιοχή του Κουρδιστάν, τα οποία παρέχουν οικονομική αυτοδυναμία στο αυτόνομο κράτος του Κουρδιστάν.

Κατά τα φαινόμενα, η αντίστροφη μέτρηση για τον έλεγχο του Κιρκούκ, εξέλιξη που ούτως ή άλλως θα καθορίσει τις ισορροπίες και στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, του Αιγαίου και της Θράκης, που παραμένουν στα όνειρα των Τούρκων ως περιοχές που εμπεριέχονται στον ‘εθνικό όρκο’, έχει αρχίσει. Οι Κούρδοι, που θεωρούνται ιστορικά οι αυθέντες της περιοχής, σε μεγάλο βαθμό έχουν επιστρέψει στις παραδοσιακές τους εστίες, στο Κιρκούκ, και είναι σίγουροι ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος -όποτε αυτό γίνει- θα ξεπεράσει το 70% και η περιοχή θα ενταχθεί στην επικράτεια του Νοτίου Κουρδιστάν. Το ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι Τούρκοι, που ενισχύουν τους δεσμούς τους με τους Ιρανούς και τους (σουνίτες) Άραβες της περιοχής και ποια θέση θα λάβουν οι ΗΠΑ σε αυτή τη νέα ‘συμμαχία του διαβόλου’.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, στις 20 Φεβρουαρίου 2011

Read more...

Ερντογάν: "Με κορόιδεψε ο Γιώργος"


Για μη τήρηση του λόγου του Γιώργου Παπανδρέου, κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο. Στη δυτική Θράκη, οι μουσουλμάνοι δεν έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν μόνοι τους το μουφτή τους
Κατηγορίες προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ότι δεν τήρησε την προεκλογική υπόσχεσή του, σχετικά με το δικαίωμα των μουσουλμάνων της δυτικής Θράκης να εκλέγουν τον μουφτή τους, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο Ντίσελντορφ. Σημείωσε μάλιστα ότι εκείνος μάλιστα δέχθηκε να δοθεί η τουρκική υπηκοότητα σε μέλη της Ιεράς Συνόδου, ώστε να μπορεί στο μέλλον να εκλεγεί νέος Πατριάρχης.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Ερντογάν, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν ότι «θέματα Ελλήνων πολιτών είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης» και δεν πρόκειται να εμπλακεί σε συζήτηση για τα θέματα αυτά με τρίτες χώρες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Star, ο κ. Ερντογάν, μιλώντας ενώπιον του τουρκογερμανικού οικονομικού συνεδρίου στο Ντίσελντορφ, αναφέρθηκε στις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία λέγοντας:
«Στην Τουρκία υπάρχει Πατριαρχείο, του οποίου τα μέλη εκλέγονται από την Ιερά Σύνοδο. Τα μέλη της Συνόδου πρέπει να είναι υπήκοοι της Τουρκικής Δημοκρατίας. Στην τελευταία εκλογή, η Ιερά Σύνοδος δεν αποτελούνταν από Τούρκους υπηκόους. Με αυτά τα δεδομένα έγινε και η εκλογή του Πατριάρχη. Η εκλογή αυτή δεν ήταν νόμιμη. Αυτό το ανέφερα στον τότε Πρωθυπουργό Καραμανλή».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «κατά την περίοδο Παπανδρέου, επανέφερα το θέμα. Στο μεταξύ εξήγησα την κατάσταση και στον αξιότιμο Βαρθολομαίο. Είπα να ζητήσουν να γίνουν υπήκοοί μας, ώστε να είναι όλα σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης. Έκαναν τις αιτήσεις τους, τους δώσαμε την τουρκική υπηκοότητα και έτσι επιτεύχθηκε η νομιμότητα».
Ελληνικές πηγές διευκρίνιζαν πάντως ότι στη Συνθήκη της Λωζάννης δεν αναφέρεται η ανάγκη τα μέλη της Ιεράς Συνόδου να έχουν τουρκική υπηκοότητα. Αυτό αναφέρεται σε απόφαση του νομάρχη Κωνσταντινουπόλεως.
Στη συνέχεια όμως, ο κ. Ερντογάν επανήλθε στη γνωστή γραμμή της αμοιβαιότητας, συνδέοντας το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τους μουφτήδες στη δυτική Θράκη.
«Αυτό γιατί το λέω; Δεν είχαμε την ίδια ανταπόκριση στη δυτική Θράκη. Στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται τους εκλεγμένους μουφτήδες στη δυτική Θράκη, επιθυμεί να τους διορίζει η ίδια. Πώς μπορεί να γίνεται κάτι τέτοιο; Οι θρησκευτικοί ηγέτες των μουσουλμάνων μπορούν να διορίζονται από την κυβέρνηση της χώρας ως δημόσιοι υπάλληλοι; Θα πρέπει οι μουσουλμάνοι να εκλέγουν τον μουφτή τους οι ίδιοι».
Και κατέληξε: «Μου έδωσαν το λόγο τους αλλά δεν τον τήρησαν. Παρακολουθούμε το θέμα».

news247

Read more...

Δημοσκόπηση:τι σκέφτονται στα Κατεχόμενα για τη Τουρκία;


Τις αλλαγές στον τρόπο σκέψης και τις κοινωνικοπολιτικές ζυμώσεις που έχουν επέλθει, κυρίως από το 2004 και μετά, στα κατεχόμενα, έβγαλε στην επιφάνεια ο πρόσφατος “ξεσηκωμός” της τουρκοκυπριακής κοινότητας και η όξυνση στις σχέσεις Άγκυρας με το καθεστώς της λεγομένης “Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)”.

Μια από τις κυρίαρχες διαφοροποιήσεις που εντοπίζονται από σειρά δημοσκοπήσεων είναι η σύγκλιση απόψεων και τάσεων που παρατηρείται μεταξύ ψηφοφόρων που προέρχονται από εντελώς διαφορετικές κομματικές αφετηρίες, με τους υποστηρικτές του αριστερού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) να προβάλουν αιτήματα που χαίρουν στήριξης από μεγάλη μερίδα υποστηρικτών του δεξιού Κόμματος Εθνικής Ενότητας.

Με λίγα λόγια, σύμφωνα με ανάλυση του δημοσιογράφου Βαγγέλη Βασιλείου, ο οποίος γνωρίζει την τουρκική γλώσσα, στην εφημερίδα “Πολίτης”, οι ψηφοφόροι που στις τελευταίες “βουλευτικές” και “προεδρικές εκλογές” βρέθηκαν αντίπαλοι να υποστηρίζουν διαφορετικές πολιτικές και στοχεύσεις, ένωσαν στις 28 Ιανουαρίου τη φωνή τους σε μεγάλο βαθμό με αφορμή τις επιπτώσεις από τις οικονομικές περικοπές.
Το “πάντρεμα” αυτό εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερης κλίμακας στο συλλαλητήριο που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τετάρτη.

Τουρκοκύπριοι πολιτικοί αναλυτές επεσήμαναν, με αφορμή το συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου, ότι για πρώτη ίσως φορά ψηφοφόροι και δυνάμεις της δεξιάς παραβρέθηκαν σε κινητοποίηση που πραγματοποιείται στην πλατεία Ινονού, που θεωρείται ως το κατ’ εξοχήν πεδίο λαϊκών αγώνων της Αριστεράς (η πλατεία στο Σαράι παραδοσιακά είναι το πεδίο κινητοποιήσεων της Δεξιάς).

Οι διαφοροποιήσεις αυτές βέβαια δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστες και τις ισορροπίες στις συμπεριφορές των εποίκων “πολιτών”, ομάδες των οποίων (ειδικά αυτοί που διαμένουν για δεκαετίες στα κατεχόμενα ή τα παιδιά τους που έχουν γεννηθεί στην Κύπρο) δείχνουν να ταυτίζονται σε αρκετά σημεία με τα αιτήματα των Τουρκοκυπρίων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αλλαγής (“κυπροποίησης” των εποίκων) είναι ότι μεγάλη μερίδα εποίκων “πολιτών” αντιτίθενται στην ανεξέλεγκτη κάθοδο και εγκατάσταση (που δημιουργεί προϋποθέσεις “πολιτογράφησης”) στα κατεχόμενα συμπατριωτών τους εργατών.

Βασική αιτία για τη σύγκλιση απόψεων ετερόκλητων συνόλων των κατεχομένων είναι, σύμφωνα με τον ίδιο δημοσιογράφο, “η, σε πολύ μεγάλο βαθμό, πολιτική αφομοίωσης και ελέγχου που επιχειρείται από την τουρκική κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία ενοχλεί δεξιούς (που διακατέχονται από το όραμα της “μητέρας πατρίδας“ αλλά και εποίκους”.
Βέβαια, το κύριο όχημα συνένωσης και συνεκτικό στοιχείο απόψεων των ετερόκλητων αυτών ομάδων δεν είναι άλλο από τις άθλιες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στα κατεχόμενα και οι οποίες γιγαντώνουν το αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον.

Δημοσκόπηση, που διενήργησε το τουρκοκυπριακό κέντρο ερευνών “ΚΑΝΤΕΜ” και η οποία δημοσιεύθηκε τμηματικά από τη “Γενί Ντουζέν” την περασμένη εβδομάδα, αποτυπώνει αρκετές από αυτές τις καινοφανείς τάσεις στην “ΤΔΒΚ” , τις οποίες τα δύο μεγάλα τουρκοκυπριακά κόμματα (ΡΤΚ και ΚΕΕ) αδυνατούσαν να αντιληφθούν μέχρι πριν την κρίση που ξέσπασε με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Από τη δημοσκόπηση λοιπόν αυτή (με δείγμα 549 “πολίτες” Τουρκοκύπριους και έποικους κατά αναλογία), προκύπτει πως το 77% των ερωτηθέντων δηλώνουν ενοχλημένοι από τις όσες απαξιωτικές αναφορές εκστόμισαν κατά του ψευδοκράτους το τελευταίο διάστημα ο Ταγίπ Ερντογάν και εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας.
Όπως φαίνεται το 70,8% των ψηφοφόρων του δεξιού “κυβερνώντος” Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) χαρακτήρισε τη συμπεριφορά των Τούρκων αξιωματούχων ως αρνητική με το ποσοστό αυτό να πλησιάζει τα αντίστοιχα ποσοστά του δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος (87%) και των κομμάτων του κεντροαριστερού χώρου -ΡΤΚ (91,4%) και Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (88%).
Το συγκεκριμένο ποσοστό του ΚΕΕ σίγουρα θα ήταν μεγαλύτερο αν η ηγεσία του κόμματος δεν τηρούσε δημοσίως συγκρατημένη στάση λόγω του ρόλου της ως “κυβέρνησης”.

Η κατάσταση πάντως δείχνει ότι η κυριαρχία του ΚΕΕ (στις τελευταίες “βουλευτικές” και “προεδρικές”) αποδεικνύεται βραχύβια, καθώς το 80,4% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν αρνητική τη στάση της “κυβέρνησης” κατά την κρίση (οι ψηφοφόροι του ΚΕΕ με 69,7%), στοιχείο που προοιωνίζεται, αν μη τι άλλο, αλλαγές σε επίπεδο “κυβέρνησης”.

Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τη δημοσκόπηση είναι ότι το 60,8% των ερωτηθέντων (το 48% των ψηφοφόρων του ΚΕΕ) θεωρούν πως οι σχέσεις Τουρκίας – “ΤΔΒΚ” παρουσίαζαν προβλήματα αρκετά πριν το συλλαλητήριο και το ξέσπασμα της έντασης, ενώ το 56,1% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως η εκτράχυνση των σχέσεων μπορεί να αποδειχθεί θετική για το μέλλον του ψευδοκράτους.

Σε ερώτηση τι θα πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα όσον αφορά το πλέγμα σχέσεων Τουρκίας – “ΤΔΒΚ”, ποσοστό 37,4% απάντησαν ότι θέλουν οι σχέσεις αυτές να βασίζονται σε βάση ισότητας σε αντίθεση με το 13,5% που υπέδειξαν ότι η Τουρκία πρέπει να αυξήσει την επιρροή της.
Το 29,5% τάχθηκε υπέρ της αποκατάστασης των σχέσεων στο επίπεδο που ήταν πριν (δεν διευκρινίζεται περαιτέρω) ενώ το 18,5% υποστήριξε ότι Τουρκία και ψευδοκράτος θα πρέπει να τραβήξει ο καθένας τον δρόμο του.

Σε εξειδικευμένη κατηγοριοποίηση -μεταξύ Τουρκοκύπριων ερωτηθέντων και εποίκων ερωτηθέντων- των προαναφερόμενων απαντήσεων (για το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας – “ΤΔΒΚ” προκύπτει ότι το ποσοστό (37,4%) υπέρ σχέσεων σε ισότιμη βάση απαρτίζεται από το 35,4% των Τουρκοκυπρίων ερωτηθέντων και από το 37,4% των εποίκων. Στα ίδια σχεδόν επίπεδα είναι η ανταπόκριση Τουρκοκυπρίων και εποίκων στην επιλογή “αποκατάσταση σχέσεων στο προηγούμενο επίπεδο” (το 29,9% των Τουρκοκυπρίων και το 32,7% των εποίκων).
Υπέρ της αύξησης της επιρροής της Τουρκίας τάχθηκε το 11,8% των Τουρκοκύπριων ερωτηθέντων και το 19,6% των εποίκων ερωτηθέντων ενώ η επιλογή “η κάθε πλευρά να τραβήξει το δρόμο της” προτιμήθηκε από το 8,4% των εποίκων και το 21,4% των Τουρκοκυπρίων.

Ο βαθμός σύγκλισης στις απόψεις Τουρκοκυπρίων και εποίκων “πολιτών” είναι εμφανής στην ιεράρχηση των προβλημάτων και των ενδεχομένων που ενοχλούν ή θα ενοχλούσαν τους “πολίτες” του ψευδοκράτους. Το 92,1% των ερωτηθέντων (δηλαδή τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και οι έποικοι) ιεράρχησαν ως πρώτη την αντίθεσή τους στην ανεξέλεγκτη κάθοδο Τούρκων στα κατεχόμενα, ενώ δεύτερη ανησυχία (με 86,8%) προέκυψε το ενδεχόμενο εγκατάστασης Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.
Στην τρίτη θέση ήλθε με ποσοστό 79,7% η αντίθεση “στην ανέγερση πολλών τζαμιών” στα κατεχόμενα (πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν).

Από τα παραπάνω θα μπορούσε να πει κάποιος ότι προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως ο πληθυσμός στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου τάσσεται ανεπιφύλαχτα υπέρ της αυτοδιοίκησης και αυτονόμησης και επιπρόσθετα ότι η ιδέα περί αναγκαιότητας συνεργασίας ΡΤΚ – ΚΕΕ (“κυβέρνηση” μεγάλου συνασπισμού για αντιμετώπιση των προβλημάτων) έχει ωριμάσει.
Ωστόσο, σε ερώτηση αν θα ήθελαν να δουν την οικονομική βοήθεια της Τουρκίας να περιορίζεται, το 77,1% τάχθηκε εναντίον ενός τέτοιου ενδεχομένου, ενώ ποσοστό 67,7% τάσσεται κατά του ενδεχόμενου συνεργασίας ΚΕΕ – ΡΤΚ.

http://nationalpride.wordpress.com/

Read more...

Τουρκική “σαπουνόπερα” οι προκλήσεις


Συνεχίστηκε και σήμερα η δραστηριότητα της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στον Ελληνικό εναέριο χώρο. Δυο σχηματισμοί, αποτελούμενοι από 14 μαχητικά εκ των οποίων τα 6 οπλισμένα, πραγματοποίησαν 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 4 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Τα Τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα Ελληνικά.

newsbomb.gr

Read more...

Πρεσβευτές προειδοποιούν την κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά


Τη σφοδρή τους ανησυχία ότι η οικονομική κρίση θα μπορούσε να πλήξει καίρια τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, διατυπώνουν σε τεκμηριωμένη επιστολή τους πρώην πρεσβευτές...Το θέμα φιλοξένησε η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και μπορεί κανείς να το εντοπίσει στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=25/02/2011&id=254368

Την επιστολή υπογράφει και ο τέως προϊστάμενος Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών – μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου του ΟΗΕ, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Οικονομίδης.

Οι υπογράφοντες προειδοποιούν ότι το πλέον επικίνδυνο και ολισθηρό «μονοπάτι» είναι η πρωτοβουλία για την αποκαλούμενη συνδιαχείριση των πόρων του Αιγαίου. Επίσης, καλούν την κυβέρνηση να ασκήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Προτού παραθέσουμε την επιστολή θα επιθυμούσαμε να υπενθυμίσουμε τη διένεξη που είχε ξεσπάσει μεταξύ των ακαδημαϊκού Βασίλειου Μαρκεζίνη και του καθηγητή στις ΗΠΑ, Θεόδωρου Καρυώτη, τις απόψεις των οποίων επιχείρησε να αντικρούσει με κάπως απαξιωτικό ύφος ο πρεσβευτής εν ενεργεία Σαββαΐδης, αλλά και ο γνωστός δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς. Το υπενθυμίζουμε για να τονίσουμε, ότι οι απόψεις Σαββαΐδη μπορεί να αποτελούν τη σημερινή «συμβατική σοφία» στο υπουργείο Εξωτερικών, ή μάλλον τις απόψεις της επικρατούσας «τάσης», ΔΕΝ αποτελούν όμως κοινό τόπο στη σκέψη των Ελλήνων διπλωματών.
Τον δημόσιο διάλογο μπορεί κανείς να ξαναθυμηθεί στις προηγούμενες αναρτήσεις του «defencepoint.gr».


Η άποψη Παπαχελά:
http://77.235.59.34/index.php?option=com_content&view=article&id=1744:2011-01-16-22-53-42&catid=28:foeign-affairs-greece&Itemid=55

Η άποψη των Μαρκεζίνη-Καρυώτη:
http://www.defencepoint.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1604:2010-12-29-11-29-31&catid=31:defence-greece&Itemid=54

Ακολουθεί η επιστολή των πρέσβεων:


«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Οι υπογράφοντες, έχοντας επί δεκαετίες υπηρετήσει τα εθνικά μας θέματα, δικαιώματα και συμφέροντα, επιθυμούμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για τις δημόσιες δηλώσεις σας κατά την συνάντηση στο Ερζερούμ με τον Τούρκο ομόλογό σας και με τους πρέσβεις της γείτονος. Παρ’ όλη όμως την ευθεία και δημοσία αυτή προβολή των θέσεών μας δεν παύουμε να ανησυχούμε μήπως η σημερινή οικονομική συγκυρία πλήξει τελικά τα εθνικά μας θέματα, εν όλω ή εν μέρει, ανεπανόρθωτα. Και τούτο για τους παρακάτω λόγους τους οποίους επιτρέψτε μας να σας εκθέσουμε επιθυμώντας να συμβάλουμε και εμείς στον διεξαγόμενο σήμερα δημόσιο διάλογο, ως απλοί πολίτες, χωρίς βεβαίως να αμφισβητείται η αρμοδιότητα της κυβερνήσεως να διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική:
Οταν μια χώρα διέρχεται κρίση, όπως τώρα η πατρίδα μας, είναι λογικό να αποφεύγει να συνάπτει συμφωνίες που θα τη δεσμεύσουν για πολύ μετά το τέλος της κρίσης και, πιθανότατα, εις το διηνεκές.
Στις θεμελιώδεις υποχρεώσεις που επιβάλλει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνεται και η αποχή από κάθε απειλή ή χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις. Η Αρχή αυτή δεν έχει τεθεί στον Χάρτη ασκόπως. Γιατί είναι προδιαγεγραμμένη η έκβαση της διαπραγμάτευσης εις βάρος του μέρους εκείνου που δέχεται να συνομιλεί υπό τη συνεχή και προκλητική παραβίαση του εθνικού του χώρου και υπό την απειλή στρατιωτικής αντίδρασης, όπως είναι η τουρκική γνωστή ως “casus belli”.
Όταν το ένα μέρος βρίσκεται στο πλευρό της διεθνούς νομιμότητας και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται παρά τις έκνομες ενέργειες του άλλου μέρους δημιουργούνται δύο σοβαρές συνέπειες. Αφ’ ενός δείχνει ο απειλούμενος ότι δέχεται να διαπραγματευτεί υπό πίεση -σαν να είχε ηττηθεί σε πόλεμο- και αφ’ ετέρου ο παράνομος χαρακτήρας των ενεργειών του απειλούντος ακυρώνεται ή αποδυναμώνεται σημαντικά στα μάτια των διεθνών παραγόντων. Το δεύτερο αυτό συμβαίνει διότι κανείς ξένος δεν είναι δυνατόν να πιστεύσει ότι διαπράττονται διεθνείς παραβιάσεις όσο οι διαπραγματεύσεις διαρκούν και ότι το μέρος που τις υφίσταται δέχεται, παρά ταύτα, να συνεχίζει να διαπραγματεύεται. Ετσι η διαμαρτυρία και η επιχειρηματολογία του αποδυναμώνονται και αυτοαναιρούνται.
Οι επεκτατικές στοχεύσεις της Τουρκίας εδράζονται σε μακροχρόνιες προοπτικές και τούτο είναι σε όλους γνωστό. Οιαδήποτε σημερινή συμφωνία με ελληνικές υποχωρήσεις θα εξασφάλιζε οφέλη μόνο στην Τουρκία, η οποία μετά κάποια μικρή χρονική ίσως διακοπή θα συνέχιζε την ίδια αρπακτική τακτική. Η ιστορία της γείτονος είναι δυστυχώς ιστορία παραβιάσεων της υπογραφής της. Μια ιστορία που έχει ακόμη και πρόσφατα έντονα δείγματα.
Τυχόν συνδιαχείριση των πόρων του Αιγαίου πριν από τη διεύρυνση των χωρικών μας υδάτων και την επακόλουθη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ θα παρείχε ίσως πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη. Η συνδιαχείριση όμως προϋποθέτει δύο απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν προηγουμένως: α) Την επέκταση των χωρικών υδάτων με ανεξάρτητη και κυρίαρχη απόφαση της χώρας μας σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και β) τον ορισμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Εάν δεν τηρηθούν οι δύο αυτές προϋποθέσεις, η Τουρκία ασφαλώς θα χρησιμοποιούσε τα ad hoc δικαιώματα τα οποία ενδεχομένως θα της παραχωρηθούν προσωρινά για να αποδυναμώσει τα de jure ελληνικά και να ενισχύσει τις δικές της πάγιες παράνομες θέσεις. Εξ άλλου, η επί μακρόν αποχή εκ μέρους μας από την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε συνδυασμό με τη θέση τους υπό συζήτηση είναι δυνατόν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να δώσει λαβή σε παρερμηνείες.
Εφόσον η Ελλάδα υποστηρίζει ότι συζητά μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και η Τουρκία επιμένει ότι στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα “ζητήματα του Αιγαίου”, η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Δεν μπορεί πράγματι να παραμένει μυστικό, τόσο το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης όσο και η διαπραγματευτική γραμμή εκκίνησης της ελληνικής πλευράς.
Πρέπει να επισημανθεί ότι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ του νησιωτικού συμπλέγματος Καστελορίζου είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη χώρα μας και είναι ενθαρρυντικό ότι πρόσφατα έγκυρα δημοσιεύματα στο Ισραήλ το αναγνωρίζουν. Είναι ευνόητο ότι η χώρα μας έχει κάθε συμφέρον να υποστηρίξει αυτή την άποψη.
Οι πενήντα τουλάχιστον “διερευνητικές επαφές”, όπως και άλλες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών είναι φανερό ότι έχουν ξεπεράσει το επίπεδο του “διαλόγου” και κινδυνεύουν να εκληφθούν ως διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση είναι -έτσι τουλάχιστον ασκείται διεθνώς- αμοιβαία ανταλλαγή παραχωρήσεων με σκοπό να επιτευχθεί λύση ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι και οι δύο έχουν νόμιμους τίτλους. Αν η ελληνική πλευρά παραχωρήσει μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων θα πρέπει ο ελληνικός λαός να μάθει και τις παραχωρήσεις των νομίμων δικών της κυριαρχικών δικαιωμάτων που έκανε, σε αντάλλαγμα, η Τουρκία.


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Η κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο δεν προσδιορίζονται με ασαφείς διατάξεις διεθνούς δικαίου, όπως επιδιώκουν ίσως μερικοί να πείσουν τους πάντες και ιδίως την ηγεσία της χώρας. Είναι σαφή και αδιαμφισβήτητα έναντι της επιβουλής οιουδήποτε γειτονικού κράτους, το οποίο διά της απειλής χρήσεως όπλων επιδιώκει -όπως και επίσημοι Τούρκοι ομολογούν- να επαναφέρει το καθεστώς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας της οποίας την κατάρρευση κίνησε προ δύο σχεδόν αιώνων ο πόθος των λαών για ελευθερία.


Μετά τιμής,
Οι πρώην Πρέσβεις της Ελλάδος:
Χρήστος Αλεξανδρής, Σπύρος Αλιάγας, Γεώργιος Ασημακόπουλος, Διαμαντής Βακαλόπουλος, Βασίλειος Βασσάλος, Ιωάννης Γενηματάς, Εμμανουήλ Γκίκας, Νικόλαος Διαμαντόπουλος, Σπυρίδων Δοκιανός, Ευστράτιος Δούκας, Αχιλλέας Εξαρχος, Ιωάννης Θεοφανόπουλος, Αθανάσιος Θεοδωρακόπουλος, Ιωάννης Θωμόγλου, Αντώνης Κοραντής, Αλέξανδρος Κουντουριώτης, Γεώργιος Κωνσταντής, Νικόλαος Μακρίδης, Λεωνίδας Μαυρομιχάλης, Εμμανουήλ Μεγαλοκονόμος, Παναγιώτης Μπάιζος, Ιωάννης Μπουρλογιάννης-Τσαγγαρίδης, Λάζαρος Νάνος, Αντώνιος Νομικός, Παναγιώτης Οικονόμου, Απόστολος Παπασλιώτης, Κωνσταντίνος Πολίτης, Αντώνης Πρωτονοτάριος, Βασίλειος Σημαντηράκης, Ιάκωβος Σπέτσιος, Θέμος Στοφορόπουλος, Ευάγγελος Φραγκούλης, Κώστας Οικονομίδης, Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, τέως Προϊστάμενος Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας Υπουργείου Εξωτερικών, Μέλος Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου Ηνωμένων Εθνών (1999-2006)»


defencepoint

Read more...

Έναρξη δοκιμών για το τουρκικό σκάφος αρμάτων


Τη στιγμή που στην Ελλάδα υπονομεύουμε εκ των έσω τη ναυτική μας ισχύ, η Τουρκία ξεκινά σε χρόνο ρεκόρ δοκιμές στο πρώτο από τα αποβατικά σκάφη αρμάτων που ναυπηγεί. Όπως έγινε γνωστό, το τουρκικό ναυπηγείο ADIK ετοιμάζεται να ξεκινήσει δοκιμές στο πρώτο εκ των οκτώ αποβατικών σκαφών αρμάτων που ναυπηγεί για τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, με σκοπό να το παραδώσει στο τουρκικό Ναυτικό μέχρι τα τέλη Μαρτίου!

Το υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSM) παρήγγειλε τα νέα αποβατικά σκάφη μόλις στα μέσα του 2009, οπότε πέραν του ότι η ταχύτητα υλοποίησης του προγράμματος εντυπωσιάζει (οι εργασίες ξεκίνησαν στις 2 Οκτωβρίου 2010), θα πρέπει να βάλει τους ομφαλοσκοπούντες στην Ελλάδα πολιτικούς για τα... μελλούμενα, καθώς αρκεί να αναρωτηθούν σε ποιο μέτωπο θα ενισχύσουν τις τουρκικές ναυτικές τέτοια σκάφη.
Επισημαίνεται, ότι το SSM έχει επιλέξει το συγκεκριμένο ναυπηγείο και για τη ναυπήγηση δύο πολύ μεγαλύτερων αποβατικών πλοίων, εκτοπίσματος μεγαλύτερου από 7.000 τόνους! Το συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί εντός του έτους.
Αν και είναι προφανές μόνο από το όνομά τους, τα σκάφη εξειδικεύονται σε αμφίβιες επιχειρήσεις και τη μεταφορά στρατευμάτων και πολεμικού υλικού. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μπουν στον πειρασμό να περάσουν στο μέλλον από τα... φιλόξενα ελληνικά νησιά του Αιγαίο με τις πανέμορφες παραλίες...
Δευτερευόντως, τα πλοία του τύπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε επιχειρήσεις παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, πάλι για τη συνδρομή του τοπικού πληθυσμού τις πρώτες ώρες και ημέρες μιας τραγωδίας.
Εάν όμως η Τουρκία εμφορείτο από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη, θα φρόντιζε να παραγγείλει 2-3 σκάφη, όχι οκτώ... Αυτό αποκαλύπτεται και από τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά, τα οποία δίνουν έμφαση στην υψηλή ταχύτητα με πλήρες φορτίο.
Προσωπικά, μας απασχολεί το ενδεχόμενο ταχύτατης κίνησής τους προς κάποιο ή κάποια νησιά του Αιγαίου γεμάτα με άρματα και στρατό και όχι ενδεχομένως... η ταχύτατη μετάβασή τους σε κάποιο τόπο όπου έχει συμβεί κάποια φυσική καταστροφή. Εάν η καταστροφή όντως, ω μη γένοιτο, προκύψει, δεν θα είχαμε καμία δυσκολία να καλέσουμε τις ελληνικές δυνάμεις να συνδράμουν με κάθε τρόπο την επιχείρηση...
Τα σκάφη αποτελούν αμιγώς σιδηροκατασκευές με το εκτόπισμά τους να φθάνει τους 1.155 τόνους, ενώ μπορούν να μεταφέρουν φορτίο μέχρι 200 τόνων (περίπου τρία άρματα μάχης). Εάν όμως συμβιβαστεί ο χρήστης με χαμηλότερες επιδόσεις (π.χ. ταχύτητα) τότε τα σκάφη μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 420 τόνους φορτίου!
Οι μηχανές των σκαφών είναι τύπου ντίζελ MTU 16V4000 M70. Με πλήρες φορτίο επιτυγχάνει ταχύτητα 18 περίπου κόμβων, ενώ έχει αυτονομία 400 ναυτικών μιλίων.


defencepoint

Read more...

Μήνυση και νέο συλλαλητήριο στη κατεχόμενη Κύπρο κατά του Ερτογάν


Στόχος των μουσουλμάνων της Κύπρου (αποκαλούμενων Τουρκοκυπρίων) έγινε πλέον ο ίδιος ο Ταγίπ Ερτογάν. Μάλιστα προς ...τιμήν του θα πραγματοποιηθεί αύριο νέο συλλαλητήριο στη κατεχόμενη Κύπρο. Όπως αναφέρει ο Κυπριακός Τύπος, τα πνεύματα έχουν πλέον οξυνθεί σε επικίνδυνο βαθμό εξ' αιτίας των κονδυλίων που τους έκοψε η τουρκική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τώρα οι Τουρκοκύπριοι να στρέφονται και εναντίον των εποίκων.

Και μύνηση κατά του Ερτογάν
Στο μεταξύ δεκαπέντε δικηγόροι από τα κατεχόμενα με επιστολή τους προς το Γραφείο του Δημόσιου Κατήγορου στην Άγκυρα, κατηγορούν τον Τούρκο Πρωθυπουργό ότι προσέβαλε με τις δηλώσεις του (περί υιοθετημένων κτλ.) τους Τουρκοκύπριους και ζητούν την τιμωρία του. Στην επιστολή-μήνυσή τους, οι 15 δικηγόροι σημειώνουν ότι η κίνησή τους δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας, αλλά κατά του Ερντογάν.

Το συλλαλητήριο που οργανώνεται στα κατεχόμενα προβλέπεται να είναι ογκώδες και αναμένεται να στείλει μηνύματα και προς το κατοχικό καθεστώς, αλλά και προς την τουρκική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον αυξημένο αριθμό εποίκων που εισρέουν στην Κύπρο, αλλά και για τα οικονομικά μέτρα που τους έχουν επιβληθεί.

Ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού κόμματος της Κοινοτικής Δημοκρατίας κ. Μεχμέτ Τσακιτζή είπε σε δηλώσεις του ότι η «δέσμη οικονομικών μέτρων» επιβλήθηκε από την Άγκυρα στους Τουρκοκύπριους και ζήτησε παραίτηση της ψευδοκυβέρνησης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο λόγος που οι Τουρκοκύπριοι αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι η μη επίλυση του κυπριακού, η οποία περισσότερο επηρεάζει τους Τουρκοκύπριους.

Ο ψευδοπρωθυπουργός των κατεχόμενων κ.Ιρσέν Κουτσιούκ (ο οποίος προσφάτως βρισκόταν στην Άγκυρα επιχειρώντας να εκτονώσει την κατάσταση) κάλεσε τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου να μην αναρτήσουν πανό που να ενοχλήσει την Τουρκία.

http://kostasxan.blogspot.com/2011/03/blog-post_9469.html

Read more...

Μας ελευθερώσατε; - Άντε στο καλό


Μέχρι αργά το απόγευμα η εφημερίδα «Αφρίκα» και ο εκδότης της, δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ αντιστέκονταν στις πιέσεις να αποκαθηλώσουν από το μπαλκόνι των γραφείων τους, που βρίσκονται απέναντι από την «Βουλή» της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)» και την «πρεσβεία» της Τουρκίας δύο πανό, που γράφουν : « Μας ελευθερώσατε; -Άντε στο καλό» και «Δεν θα μας φιμώσετε». Το πρώτο πανό είναι γραμμένο με άσπρα γράμματα σε γαλάζιο φόντο και το δεύτερο με μαύρα γράμματα σε κόκκινο φόντο.

Μετά το σημερινό μεγάλο συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων άνδρες της «Αστυνομίας» και της «Ασφάλειας» του κατοχικού καθεστώτος πήγαν στην πολυκατοικία στην οποία στεγάζεται η «Αφρίκα» για να κατεβάσουν τα πανό. Ειδοποίησαν τον Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος κατέβηκε από το γραφείο του στην είσοδο.

Ο αγωνιστής τουρκοκύπριος δημοσιογράφος δεν κάμφθηκε και μίλησε στον επικεφαλής με πολύ αυστηρή γλώσσα. Ανάμεσα σε άλλα τόνισε :

-Τους δράστες της επίθεσης με σφαίρες εναντίον των γραφείων μας την περασμένη Παρασκευή και του απειλητικού σημειώματος, που άφησαν δεν τους έχετε συλλάβει και ζητάτε να κατεβάσουμε τα πανό.
-Οι εχθροί μας οπλοφορούν . Αυτό δεν το βλέπετε; Αυτοί και ο Αρίντς κυκλοφορούν ελεύθερα.
-Δεν υπάρχουν ύβρεις, όπως ισχυρίζεστε, στα πανό.
- Κρατούμε την Κυπριακή Σημαία γιατί η Κύπρος είναι η πατρίδα μας. Είναι μια από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί λοιπόν μας επιτίθενται η «αστυνομία» και οι «ειδικές δυνάμεις»;.
- Η αντίσταση μας είναι εναντίον της πολιτικής της Άγκυρας που εφαρμόζει στην Κύπρο. Η συμπεριφορά της είναι απαράδεκτη. Παίρνει αποφάσεις χωρίς να μας ρωτά .
- Δεν είμαστε εναντίον της Τουρκίας και του τουρκικού λαού, αλλά εναντίον της πολιτικής που εφαρμόζει εδώ η Άγκυρα.

Ο Σενέρ Λεβέντ έθεσε τρεις όρους για να κατέβουν τα πανό:

Α) να βρεθούν οι ένοχοι της επίθεσης της περασμένης Παρασκευής,

β) να εξιχνιαστεί η δολοφονία του δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί, που δολοφονήθηκε το 1996 έξω από το σπίτι του

γ) να επιστραφούν στην πολιτική κίνηση «Γιασεμί» οι Κυπριακές σημαίες, τις οποίες πήρε με βία η «αστυνομία» σήμερα, όταν τα μέλη της πορεύονταν προς το συλλαλητήριο.

Επίσης, ο Σενέρ Λεβέντ σε δήλωση του εξέφρασε πικρία, γιατί όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση « είναι απαθής και ανέχεται να είναι διχοτομημένη μια χώρα-μέλος της και ο λαός της να υποφέρει».
Πριν από το σημερινό συλλαλητήριο μέλη πολλών συντεχνιών πέρασαν από τα γραφεία της «Αφρίκα» και χειροκροτούσαν τον Σενέρ Λεβέντ που έστεκε στην είσοδο του κτιρίου.
Στη συνέχεια ο Σενέρ Λεβέντ τέθηκε επικεφαλής πορείας μελών της κίνησης «Γιασεμί» προς το χώρο του συλλαλητηρίου.
Μαζί τους είχαν ένα κυπριακό γαϊδούρι, πάνω στο οποίο υπήρχε πανό που έγραφε : «Είμαστε οι τελευταίοι Κύπριοι, μην αφήσετε να εξαφανιστούμε». Το σύνθημα «υπενθύμιζε» δήλωση πριν από χρόνια του Ραούφ Ντενκτάς ότι «οι Κύπριοι είναι μόνο τα γαϊδούρια» .

Κοντά στο γραφείο της «προεδρίας» της «ΤΔΒΚ» οι διαδηλωτές βρήκαν
μπροστά τον δρόμο κλειστό από ειδικές δυνάμεις της «αστυνομίας».
Ζήτησαν να κατεβάσουν τα πανό και τις Κυπριακές σημαίες. Όταν δεν υπάκουσαν έγιναν συμπλοκές. Οι «αστυνομικοί» πήραν βίαια τις σημαίες και τα πανό και άφησαν τους διαδηλωτές να προχωρήσουν. Συνέλαβαν μόνο έναν, τον Κιαζίμ Ντενιζί. Μετά από μια δύο ώρες τον άφησαν ελεύθερο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Nά γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε την Τουρκία. Έχει ήδη αρχίσει η αυτονόμιση των Κούρδων!


Είναι τραγικό και συνάμα θλιβερό να εναποθέτει ένα κράτος και ένα έθνος τις ελπίδες του σε γεγονότα ή εξελίξεις που επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες και εμείς τουλάχιστον δεν το κάνουμε και δεν θα το κάνουμε. Δεν είναι δυνατόν όμως να μην παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη 'γειτονιά' μας και ιδιαίτερα τις εξελίξεις που σχετίζονται με ένα γείτονα που έχει αναγάγει τις Γενοκτονίες, τη βαρβαρότητα, την επιθετικότητα και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου σε επιστήμη.

Έχουμε γράψει σ' αυτό το ιστολόγιο (σχετικές αναρτήσεις Κουρδικό: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση; (1), Κουρδικό: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση; (2)) ότι οι Κούρδοι πρόσφατα έχουν υιοθετήσει ένα σχέδιο που θα οδηγήσει σταδιακά στην δημοκρατική και πολιτική αυτονομία την περιοχή της ΝΑ Τουρκίας-Βόρειο Κουρδιστάν, και όχι μόνο.

Σήμερα το πρωί έγινε ένα γεγονός που, κατά την άποψή μας, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο Κουρδιστάν. Το μεταφέρουμε όπως το περιέγραψαν οι τουρκικές και όχι οι κουρδικές ηλεκτρονικές εφημερίδες, και ο καθένας άς βγάλει τα συμπεράσματά του:

Όλα ξεκίνησαν στις 11:30 σήμερα το πρωί, όταν τέσσερις αστυνομική πήγαν με αστυνομικό όχημα στο σπίτι του Muhsin D., στην οδό Güngör Caddesi, της κωμόπολης Γιουκσέκοβα και του ζήτησαν να τους ακολουθήσει στο Αστυνομικό Τμήμα, αφού έπρεπε να οδηγηθεί στις φυλακές για έκτιση ποινής 3,5 χρόνων, που του είχε επιβληθεί τελεσίδικα από τουρκικό δικαστήριο. Την ώρα που το αυτοκίνητο της τουρκικής αστυνομίας περνούσε από τη λεωφόρο Cengiz Topel, ο προαγόμενος έσπασε το κρύσταλο του αυτοκινήτου και φώναξε στον κόσμο που βρισκόταν στο δρόμο: "Με πάνε μέσα, γλυτώστε με!".

Μόλις άκουσαν την κραυγή οι διαβάτες, έτρεξαν και σταμάτησαν το αυτοκίνητο της Αστυνομίας. Σε ένα λεπτό είχαν συγκεκντρωθεί εκατό άτομα, τα οποία έσπασαν τα τζάμια του αυτοκινήτου και απελευθέρωσαν τον κρατούμενο, ενώ επιτέθηκαν με βία στους τέσσερις αστυνομικούς. Ενώ οι τρεις αστυνομικοί κατάφεραν να ξεφύγουν με μώλωπες και αμυχές, ο ένας ξυλοκοπήθηκε και έμεινε στο έδαφος λιπόθυμος. Την ίδια στιγμή οι συγκεντρωμένοι ξεπέρασαν τους χίλιους και πήραν θέσεις για να αντιμετωπίσουν τα τεθωρακισμένα των ειδικών δυνάμεων της τουρικής αστυνομίας, που έσπευσαν άμεσα στην περιοχή και αναγκάστηκαν να ρίξουν ριπές στον αέρα και δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος.

Ακολούθησαν συμπλοκές και τα γεγονότα επεκτάθηκαν σε όλες τις συνοικίες της πόλης.
Ο αστυνομικός, που γλύτωσε γιατί το πλήθος τον θεώρησε νεκρό, μεταφέρθηκε πρώτα στο νοσοκομείο της κωμόπολης και στη συνέχεια διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Βαν, όπου διαπσιτώθηκε ότι η κατάσταση της υγειας του είναι κρίσιμη, λόγω των πολλαπλών τραυμάτων που φέρει σε όλο του το σώμα.

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα μηχανισμοί του βαθέος κράτους διένειμαν προκήρυξη στη Γιουκσέκοβα, που θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά προπύργια του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, προαναγγέλοντας τη δράση μιας νέας οργάνωσης, που θα φέρει τέλος στην παντοδυναμία του ΡΚΚ στην πόλη.
Το γεγονός, που θεωρείται τυχαίο πλην όμως ενδεικτικό, δείχνει την αποφασιστικότητα του λαού να μην επιτρέψει τη φυσιολογική λειτουργία του τουρκικού κράτους, όπως για παράδειγμα η επιβολή των τουρκικών νόμων και η υλοποίηση των αποφάσεων των τουρκικών δικαστηρίων.

Και για να δικαιολογήσουμε τον τίτλο μας, έχουμε να πούμε ότι μια χώρα που δεν έχει τη δυνατότητα να ασκήσει πλήρη κυριαρχία σε μια έκταση 100 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, μέσα στην ίδια την επικράτειά της, είναι δυνατόν να απειλείσει μια χώρα σαν την Ελλάδα και ένα λαό σαν τους Έλληνες, που παρόλη την δεινή θέση που έχουμε περιέλθει, έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να αγωνιζόμαστε και να κερδίζουμε, όταν χρειαστεί. Και κυρίως, ξέρουμε να κρατάμε ψηλά το κεφάλι.

Πηγή: http://www.internethaber.com

Read more...

Τουρκία: Iσχυρό πλήγμα στα ομόλογα - Συνεχίζεται η θετική δυναμική αύξησης των εξαγωγών


Tα τουρκικά ομόλογα δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα μεταξύ των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών από το 2008, καθώς η αναταραχή στη Mέση Aνατολή απειλεί να διευρύνει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, και να αυξήσει τον πληθωρισμό.

H τιμή των τουρκικών ομολόγων σε συνάλλαγμα έχει μειωθεί κατά 7,9% από τα τέλη Oκτωβρίου, σύμφωνα με την JPMorgan Chase.Tα κρατικά ομόλογα σε λίρες υποχώρησαν χθες, με αποτέλεσμα η απόδοση των διετών ομολόγων να αυξηθεί κατά 7 μονάδες βάσης, στο 8,85% - στο υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Iουνίου.

Συνεχίζεται η θετική δυναμική αύξησης των εξαγωγών
Τα φετινά δεδομένα στην πορεία διαμόρφωσης των τουρκικών εξαγωγών δείχνουν ότι για το 2011, αυτές θα ξεπεράσουν το ύψος ρεκόρ που σημείωσαν το 2008, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου, Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν.
Η γενικότερη εκτίμηση στην τουρκική κυβέρνηση είναι ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος των εξαγωγών της χώρας στα 127 δισ. δολάρια, μπορεί να επιτευχθεί εύκολα, ενώ φέτος οι τουρκικές εξαγωγές μπορούν ακόμη και να ξεπεράσουν το ρεκόρ των 132 δισ. δολαρίων, που σημείωσαν το 2008.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Τσαγκλαγιάν έγιναν μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Τουρκικής Ένωσης Εξαγωγέων, σύμφωνα με τα οποία οι τουρκικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 24,19% το Φεβρουάριο, σε σύγκριση με το εξαγωγικό αποτέλεσμα του Φεβρουαρίου του 2010, που ήταν στα 10,1 δισ. δολάρια.

Οι τουρκικές εξαγωγές κατά το πρώτο δίμηνο του 2011, σημείωσαν αύξηση 22,56%, φθάνοντας στα 19,7 δισ. δολάρια και σε σύγκριση με το εξαγωγικό αποτέλεσμα του πρώτου διμήνου της προηγούμενης χρονιάς κατέγραψαν αύξηση 22,56%.

Στο σύνολο του 2010, οι τουρκικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,32% φθάνοντας στα 117,5 δισ. δολάρια.Τον περασμένο μήνα, οι εξαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών είχαν την πρώτη θέση στη λίστα των τουρκικών εξαγωγών, ενώ ακολούθησαν οι εξαγωγές σιδήρου, αλλά και έτοιμων ενδυμάτων.Η Τουρκία στοχεύει να αυξήσει τις εξαγωγές της στα 500 δισ. δολάρια ετησίως, μέχρι το 2023.

http://www.imerisia.gr, http://www.imerisia.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP