Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Τουρκία: Iσχυρό πλήγμα στα ομόλογα - Συνεχίζεται η θετική δυναμική αύξησης των εξαγωγών


Tα τουρκικά ομόλογα δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα μεταξύ των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών από το 2008, καθώς η αναταραχή στη Mέση Aνατολή απειλεί να διευρύνει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, και να αυξήσει τον πληθωρισμό.

H τιμή των τουρκικών ομολόγων σε συνάλλαγμα έχει μειωθεί κατά 7,9% από τα τέλη Oκτωβρίου, σύμφωνα με την JPMorgan Chase.Tα κρατικά ομόλογα σε λίρες υποχώρησαν χθες, με αποτέλεσμα η απόδοση των διετών ομολόγων να αυξηθεί κατά 7 μονάδες βάσης, στο 8,85% - στο υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Iουνίου.

Συνεχίζεται η θετική δυναμική αύξησης των εξαγωγών
Τα φετινά δεδομένα στην πορεία διαμόρφωσης των τουρκικών εξαγωγών δείχνουν ότι για το 2011, αυτές θα ξεπεράσουν το ύψος ρεκόρ που σημείωσαν το 2008, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου, Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν.
Η γενικότερη εκτίμηση στην τουρκική κυβέρνηση είναι ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος των εξαγωγών της χώρας στα 127 δισ. δολάρια, μπορεί να επιτευχθεί εύκολα, ενώ φέτος οι τουρκικές εξαγωγές μπορούν ακόμη και να ξεπεράσουν το ρεκόρ των 132 δισ. δολαρίων, που σημείωσαν το 2008.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Τσαγκλαγιάν έγιναν μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Τουρκικής Ένωσης Εξαγωγέων, σύμφωνα με τα οποία οι τουρκικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 24,19% το Φεβρουάριο, σε σύγκριση με το εξαγωγικό αποτέλεσμα του Φεβρουαρίου του 2010, που ήταν στα 10,1 δισ. δολάρια.

Οι τουρκικές εξαγωγές κατά το πρώτο δίμηνο του 2011, σημείωσαν αύξηση 22,56%, φθάνοντας στα 19,7 δισ. δολάρια και σε σύγκριση με το εξαγωγικό αποτέλεσμα του πρώτου διμήνου της προηγούμενης χρονιάς κατέγραψαν αύξηση 22,56%.

Στο σύνολο του 2010, οι τουρκικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,32% φθάνοντας στα 117,5 δισ. δολάρια.Τον περασμένο μήνα, οι εξαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών είχαν την πρώτη θέση στη λίστα των τουρκικών εξαγωγών, ενώ ακολούθησαν οι εξαγωγές σιδήρου, αλλά και έτοιμων ενδυμάτων.Η Τουρκία στοχεύει να αυξήσει τις εξαγωγές της στα 500 δισ. δολάρια ετησίως, μέχρι το 2023.

http://www.imerisia.gr, http://www.imerisia.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP