Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Χρονοδιάγραμμα εξόδου του ΡΚΚ από το Ιρακ


Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV και στο σημερινό γραπτό Τύπο, ο Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ Σιρβάν Αλ Βαϊλί είπε ότι ξεκίνησε στην πράξη το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο των μελών του ΡΚΚ από το Ιράκ και από τα εδάφη, τα οποία είναι υπό τον έλεγχο της περιφερειακής κουρδικής διοίκησης.

Ο Βαϊλί είπε ότι η κυβέρνηση του Ιράκ έλαβε επείγοντα και πρακτικά μέτρα για να βγάλει το ΡΚΚ από τα εδάφη της χώρας, κάτι για το οποίο είναι όλοι αποφασισμένοι.

Ο Ιρακινός Υπουργός επεσήμανε ότι το χρονοδιάγραμμα εξόδου του ΡΚΚ από την περιοχή πραγματοποιείται μέσω της οδού του διαμοιρασμού πληροφοριών μεταξύ Ουάσιγκτον, Άγκυρας και Βαγδάτης.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Βαγδάτη, κατά την επίσκεψη του Προέδρου Γκιούλ στο Ιράκ, έστειλε στην Τουρκία το μήνυμα ότι το ΡΚΚ θα εγκαταλείψει το Ιράκ.


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ [2]


Όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες των δικτύων NTV, CNN Türk και internethaber, καθώς και στο ση-μερινό γραπτό Τύπο, σημειώθηκε μεγάλη συμπλοκή με πέτρες και ρόπαλα μεταξύ των οπαδών του DTP και του AKP στο Ντιγιάρμπακιρ. Η ομάδα του τοπικού υποψηφίου του AKP Αρζού δέχθηκε επίθεση με πέτρες και ρόπαλα από ομάδα του κουρδικού κόμματος DTP.

Κατά τη σύγκρουση των δύο ομάδων, η οποία σταμάτησε μόνο με τα πυρά της Αστυνομίας στον αέρα, τραυματίστηκαν 6 άτομα. Τα 4 εξ αυτών κτυπήθηκαν στο κεφάλι.

Μετά το συμβάν, τα κομματικά στελέχη του AKP έδωσαν συνέντευξη Τύπου και κατηγόρησαν το DTP ότι τους εξύβρισε, τους έκοψε το δρόμο και στη συνέχεια τους επετέθη με πέτρες και ρόπαλα.

Ο πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής του AKP Οτζάλ είπε: «Παρά τις προσπάθειές μας, το DTP δεν υπολογίζει τους νομικούς, τους ηθικούς και τους δημοκρατικούς κανόνες και αυτό οδήγησε στα γεγονότα που σημειώθηκαν».

Στο μεταξύ ο Υπουργός Γεωργίας Εκέρ, που παρέστη στη συνέντευξη Τύπου, είπε ότι το AKP δεχόταν απειλές εδώ και μέρες.

Έγινε γνωστό ότι για το ανωτέρω θέμα η Αστυνομία και η Εισαγγελία διέταξαν ανακρίσεις.



Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ / ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ


Ο επικεφαλής της Milliyet στην Άγκυρα Fikret Bila σε άρθρο του με τίτλο «Τον κόμπο θα τον λύσουν οι καταθέσεις των Διοικητών» γράφει τα εξής:

Το εύρος της δικαστικής υπόθεσης της Εργκενεκόν είναι πολύ μεγάλο. Στο πρώτο κατηγορητήριο το βάρος δινόταν στις ένοπλες επιθέσεις, στις βομβιστικές ενέργειες, αλλά και στις δολοφονίες.

Το δεύτερο κατηγορητήριο έχει να κάνει με τις πρωτοβουλίες για ένα πραξικόπημα. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι, μεταξύ των ετών 2003 – 2004, είχαν ετοιμασθεί τέσσερα σχέδια πραξικοπήματος. Η δίκη θα διεξαχθεί, βασιζόμενη στον ισχυρισμό αυτό.

Στο δεύτερο κατηγορητήριο έχουν περιληφθεί, σε ευρεία έκταση, τα αναφερθέντα ως Ημερολόγια του πρώην Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων Özden Örnek, αλλά και του Mustafa Balbay, δημοσιογράφου της εφημερίδας Cumhuriyet.

Φαίνεται ότι τα περί πρωτοβουλιών για ένα πραξικόπημα, τα σχέδια, αλλά και όλες οι σχετικές συναντήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν συμπεριληφθεί στο κατηγορητήριο βάσει αυτών των Ημερολογίων.


Η κατάσταση των Ημερολογίων:
Στη δίκη σημασία έχει το αποτέλεσμα, το οποίο θα προκύψει από αυτά τα Ημερολόγια. Σε κάθε περί-πτωση, τόσο ο Özden, όσο και ο Balbay, αναφέρουν ότι τα Ημερολόγια αυτά δεν είναι δικά τους, μάλιστα όχι υπό τη μορφή που αυτά έχουν παρουσιασθεί στην κοινή γνώμη.

Για το λόγο αυτό, σε περίπτωση κατά την οποία το δικαστήριο αποφανθεί ότι τα Ημερολόγια αυτά ανή-κουν στον Özden και στον Balbay και τα κάνει δεκτά ως αποδεικτικά στοιχεία, τότε μπορούμε να πούμε ότι η δίκη αυτή θα συνεχισθεί με βασική κατηγορία την απόπειρα ενός πραξικοπήματος.

Οι καταθέσεις των Διοικητών:
Στην περίοδο αυτή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι καταθέσεις των Διοικητών θα είναι άκρως σημα-ντικές, όσον αφορά τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος. Για παράδειγμα, η κατάθεση του πρώην Γενικού Επιτελάρχη Hilmi Özkök θα είναι άκρως καθοριστική, όσον αφορά τις πρωτοβουλίες διενέργειας ενός πραξικοπήματος.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι Διοικητές, που είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία για ένα πραξικόπημα, είχαν προγραμματίσει να οδηγήσουν τον Özkök ή σε μια παραίτηση ή στην ένταξή του στην ομάδα τους. Η κατάθεση του Özkök απέναντι στον ισχυρισμό αυτό θα είναι άκρως καθοριστική για την πορεία της δί-κης.

Εάν ληφθούν υπόψη τα Ημερολόγια του Özden Örnek, τότε φαίνεται ότι ο παράγοντας, ο οποίος δεν ε-πέτρεψε τη διενέργεια ενός πραξικοπήματος, ήταν η στάση του Hilmi Özkök. Στα ίδια Ημερολόγια ανα-φέρεται ότι τόσο ο Διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων, όσο και της Αεροπορίας και του Ναυτικού, αργό-τερα απέσυραν την υποστήριξη που παρείχαν.

Στην περίπτωση αυτή, το δικαστήριο μπορεί να λάβει υπόψη του και τις καταθέσεις που θα δώσουν οι τρεις αυτοί Διοικητές.

Εν κατακλείδι, μπορούμε να αναφέρουμε ότι στη δίκη αυτή, για τη λύση του υφιστάμενου κόμπου, διευ-κρινιστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι καταθέσεις των στρατιωτικών Αρχηγών… //

****
H Vatan σε άρθρο του Güngör Mengi με τίτλο «Χρησιμοποιείστε το κλειδί» γράφει τα εξής:

// Μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορούσε να προσδιορίσει το «βαθύ κράτος», το οποίο είχε οικοδομήσει την ταυτότητα του πάνω σε φοβερές δραστηριότητες. Ήταν ένα φάντασμα, με τη σκιά του να εξαπλώνεται παντού.

Το δεύτερο κατηγορητήριο της Εργκενεκόν όχι μόνο το προσδιόρισε, αλλά έβαλε και το όνομά του: Οι συμμορίες, οι οποίες είχαν περιβληθεί τη δορά του κράτους, κατάφεραν να κάνουν να χάψουν όλοι ότι επρόκειτο για ένα «βαθύ κράτος»!

Έτσι, και χάρη του δικού τους σκοπού, είχαν εξυφάνει κάθε είδους σχέδια, από δολοφονίες μέχρι τη βία, αποδεχόμενοι παράλληλα και τη ρήση, σύμφωνα με την οποία «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», και δημιουργώντας τη βάση της Εργκενεκόν.

Τώρα, το θέμα είναι η ύπαρξη μιας δίκαιης δικαστικής Αρχής, η οποία θα οδεύσει με αποφασιστικότητα πάνω στον στόχο αυτό. Τώρα θα δούμε αν η εκδίκαση της Εργκενεκόν θα αποτελέσει μια δίκαιη δίκη ή ένα όπλο εκβιασμού απέναντι στους αντιπολιτευόμενους το ΑΚΡ.

Οι λαϊκίστικες αναφορές, που υπάρχουν μέσα στο κατηγορητήριο, γίνονται αιτία και για την ύπαρξη αμφιβολιών. Σχετικοί και άσχετοι, χιλιάδες άτομα, τέθηκαν υπό παρακολούθηση, μάλιστα κάποιοι μπήκαν ακόμη και στα ενδότερα της οικογενειακής τους ζωής. Όμως, περίεργο δεν σας φαίνεται ότι από αυτό «εξαιρέθηκαν» οι του ΑΚΡ;

Ο Hilmi Özkök είναι έτοιμος:
Στην πραγματικότητα, το δεύτερο κατηγορητήριο έχει περισσότερο βάθος από το πρώτο. Ο λόγος γι` αυτό είναι τα Ημερολόγια του ναύαρχου Özden Örnek και του δημοσιογράφου Mustafa Βalbay. Τα άτομα αυτά τα αρνούνται, όμως οι Εισαγγελείς λένε ότι είναι «δικά τους».

Τότε, γιατί ενώ έχει συλληφθεί ο Balbay, ο Örnek δεν είναι ούτε μάρτυρας; Ο τότε Γενικός Επιτελάρχης Hilmi Özkök, όταν ρωτήθηκε για τα Ημερολόγια του Örnek, είχε πει: «Δεν λέω ότι υπάρχουν, αλλά δεν λέω ούτε και ότι δεν υπάρχουν». Μάλιστα, είχε αναφέρει ότι, εάν κληθεί από το δικαστήριο, θα μπορούσε να καταθέσει.

Στα Ημερολόγια του Örnek, αναφορικά με τον τότε Επιτελάρχη Özkök, με ημερομηνία 16 Μαρτίου 2004 υπήρχε και η εξής καταγραφή: «Γνωρίζω τα πάντα και έχω στα χέρια μου όλα τα έγγραφα. Αυτά θα τα περάσω στα αρχεία του κράτους. Αυτό είναι ένα ιστορικό καθήκον».

Το βιβλίο του Dan Brown «Ο Κώδικας Da Vinci» δίπλα στο κατηγορητήριο της Εργκενεκόν ωχριά. Η κατάσταση αυτή εμβάλλει και σε υποψίες, ότι κάποιοι δεν επιθυμούν την άμεση διεκπεραίωση της δίκης.

Όμως, ο πρώην Γενικός Επιτελάρχης, λέγοντας «καλέστε με να μιλήσω», βοηθάει στην επίτευξη του στόχου για την άμεση διεκπεραίωσή της. Βεβαίως, δεν το κάνει προκειμένου να φανεί αρεστός σε κά-ποιους. Μια δίκη, η οποία θα σέρνεται, το μεγαλύτερο κακό θα το προξενήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η διαφύλαξη του στρατού και οι προσπάθειες απονομής της δικαιοσύνης δεν έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους. Απεναντίας, αλληλοσυμπληρώνονται. Οι δικαστές πρέπει να χρησιμοποιήσουν το κλειδί, το ο-ποίο κρατεί στα χέρια του ο πρώην Αρχηγός!...

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ


Ο Τύπος συνεχίζει και σήμερα να δίνει ευρεία δημοσιότητα στην υπόθεση Εργκενεκόν και στο δεύτερο κατηγορητήριο, επισημαίνοντας ότι ακόμη δεν είναι γνωστό ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί όσον αφορά τους κατηγορούμενος πρώην Αρχηγούς των Όπλων. Ο πρώην Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων Γιαλμάν, ο πρώην Αρχηγός των Ναυτικών Δυνάμεων Ορνέκ και ο πρώην Αρχηγός των Αεροπορικών Δυνάμεων Φιρτίνα δεν είναι ακόμη γνωστό από ποιο δικαστήριο θα δικαστούν [πολιτική ή στρατιωτική δικαιοσύνη].

Λέγεται ότι τα Ημερολόγια, που βρέθηκαν κατά τις επιχειρήσεις που έγιναν, δείχνουν ότι γράφηκαν από τον Αρχηγό των Ναυτικών Δυνάμεων Οζντέν Ορνέκ και από τον επικεφαλής της Cumhuriyet στην Άγκυρα, δημοσιογράφο Μουσταφά Μπαλμπάι.

Στο δεύτερο κατηγορητήριο αφιερώνεται σημαντικό μέρος και στη JITEM [υπηρεσία πληροφοριών της Στρατοχωροφυλακής], της οποία η ύπαρξη είχε διαψευσθεί πολλές φορές. Λέγεται ότι η JITEM, η οποία συστάθηκε από το συνταγματάρχη ε.α. Αρίφ Ντογάν το 1987 με στρατιώτες, πολιτοφύλακες και άτομα, που είχαν μαρτυρήσει κατά του ΡΚΚ, είχε ανάμειξη σε πολλές δολοφονικές ενέργειες αγνώστων δραστών.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι το κράτος και οι αρμόδιες μονάδες ασφαλείας τελικά παρουσίασαν ανεπάρκεια όσον αφορά την πληροφόρηση, ειδικά στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, και ότι η JITEM προέκυψε λόγω αυτού του κενού.

Ο συνταγματάρχης ε.α. Αρίφ Ντογάν παρέδωσε τα καθήκοντά του, το 1990, στον Βελί Κιουτσούκ.

Στο κατηγορητήριο ένα άλλο όνομα, που κατηγορείται για τις δραστηριότητες της JITEM, είναι ο συνταγματάρχης ε.α. Χασάν Ατίλλα Ουγούρ. Αναφέρεται, επίσης, ότι τα μέλη της JITEM φέρεται να έχουν ανάμειξη σε πολλά αδικήματα, από δολοφονίες μέχρι λαθρεμπόριο όπλων, από λαθρεμπόριο ναρκωτικών μέχρι απαγωγές ατόμων και διεκδίκηση λύτρων, καθώς και σε πολλές άλλες έκνομες ενέργειες.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι η οργάνωση Εργκενεκόν εξύφαινε, επίσης, σχέδια για την ανατροπή του Μπαϋκάλ, την αλλαγή της δομής του CHP και τη δημιουργία ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού κινήματος, με απώτερο σκοπό να τοποθετηθεί στην ηγεσία του ο επικεφαλής της Cumhuriyet στην Άγκυρα, Μουσταφά Μαλμπάι.

Η οργάνωση Εργκενεκόν είχε, επίσης, στόχο την ανατροπή του Μπαχτσελί από το ΜΗΡ και την τοποθέτηση δικού της ανθρώπου. Όσον αφορά το ΑΚΡ, στόχος ήταν να προκληθεί διάσπαση με απώτερο σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης.

Η οργάνωση φαίνεται να είχε στόχο δολοφονικές ενέργειες εναντίον πολιτικών, που δεν σκέπτονταν σαν εκείνη.

Στο μεταξύ, σημειώνεται ότι το δεύτερο κατηγορητήριο Εργκενεκόν βρίθει από συγκλονιστικές πληροφορίες. Μία από αυτές είναι τα όσα κατάθεσε μυστικός μάρτυρας σχετικά με τη δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου Ουγούρ Μουμτζού. Ο μυστικός μάρτυρας με το ψευδώνυμο Γκαλίπ είπε: «Ο δημοσιογράφος Ουγούρ Μουμτζού δολοφονήθηκε μετά από εντολή του Οτζαλάν, επειδή αποκάλυψε τη σχέση μεταξύ ΡΚΚ και ΜΙΤ». Ο ίδιος μυστικός μάρτυρας τόνισε ότι ο Οτζαλάν συνεχώς ήταν υπό την παρακολούθηση μέλους της ΜΙΤ, που έφερε το ψευδώνυμο «ο πιλότος Νετζετίν».

Στο δεύτερο κατηγορητήριο, βάσει καταθέσεων μυστικών μαρτύρων, αναφέρεται ότι είχαν ετοιμαστεί σχέδια για τη δολοφονία των Αχμέτ Τουρκ, Οσμάν Μπαϊντεμίρ και της Σεμπαχάτ Τουντζέλ, ώστε να προκληθούν συμπλοκές μεταξύ Τούρκων και Κούρδων.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ακόμη ότι, σύμφωνα με πληροφορίες μυστικών μαρτύρων, ο Οτζαλάν γνώριζε για το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 και ότι λίγο πριν το πραξικόπημα φυγαδεύτηκε από τον Ετχέμ Ακτσάμ στο Χαλέπι της Συρίας.

Στο κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνεται και ένας ακόμη ισχυρισμός που σοκάρει. Σύμφωνα με αυτόν, το 1994 εξασφαλίσθηκαν 20 δις. δολάρια από τη μεταφορά ηρωίνης μέσω Τουρκίας. Το κράτος επέτρεψε τότε τη διακίνηση αυτή, γι’ αυτό και η οικονομική κρίση, που είχε ξεσπάσει, μπόρεσε να ξεπεραστεί μέσα σε 10 μέρες. Αυτό προκύπτει από επιστολή, που είχε στείλει μέλος της JITEM, ο Γιαλτσίν Τανφέρ, στον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας Σινάν Αϊγκιούν, με τη σημείωση να καταστρέψει την επιστολή μόλις τη διαβάσει. Όμως, η επιστολή βρέθηκε κατά την έρευνα που έγινε στο σπίτι του Αϊγκιούν. Σημειώνεται ότι το 1994 Π/Θ της Τουρκίας ήταν η Τανσού Τσιλέρ.

****
Η Vatan στην πρώτη σελίδα της γράφει ότι το όνομα ? κλειδί στην υπόθεση, όσον αφορά τις κατηγορίες περί προετοιμασίας από το στρατό πραξικοπήματος, είναι αυτό του πρώην Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Χιλμί Οζγκιόκ, και επισημαίνει ότι η πτυχή αυτή θα μπορέσει να διαλευκανθεί με την κατάθεση που θα δώσει ο ανωτέρω.

****
Ο Π/Θ Ερντογάν, σε τηλεοπτική του εμφάνιση χθες στο Show TV, ρωτήθηκε για το δεύτερο κατηγορητήριο σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση Εργκενεκόν, πλην όμως είπε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε κανένα σχολιασμό και αξιολόγηση, διότι το θέμα βρίσκεται ήδη στη δικαιοσύνη.

Επίσης, ρωτήθηκε και για το θέμα της παρακολούθησης των τηλεφώνων και είπε: «Και εγώ προσέχω πολύ όταν μιλάω. Δεν είμαι άνετος στα τηλέφωνα. Όμως αυτό δεν είναι κάτι, που έχει σχέση με την Τουρκία. Είναι κάτι που γίνεται σε όλο τον κόσμο».

Read more...

Ανακαλύφθηκε νέο οπλοστάσιο στην Άγκυρα


Σύμφωνα με είδηση η οποία καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα της Zaman με τίτλο «Στην Άγκυρα ανακαλύφθηκαν χειροβομβίδες και σφαίρες», στην περιοχή Μπαχτσελίεβλερ της Άγκυρας και στο κτήριο, στο οποίο στεγάζεται ο Σύλλογος Ανταποκριτών της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Πρωθυπουργίας, καθώς και μια Πολυκλινική, ανακαλύφθηκαν όπλα.

Έγινε γνωστό ότι χθες βράδυ κλέφτες διέρρηξαν την Πολυκλινική και έκλεψαν 4.000 TL. Οι δράστες φεύγοντας εγκατέλειψαν μέσα σε μια τσάντα ένα όπλο υπό μορφή στυλό, δύο σφαίρες του όπλου αυτού και μια χειροβομβίδα.

Η Αστυνομία διερευνά την υπόθεση τόσο για την κλοπή όσο και τη διασύνδεση των όπλων με το γεγονός αυτό.


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ. ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.


Σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες στη γείτονα για την εκλογή των τοπικών αρχών. Και όσο και εάν προσπαθήσουμε να πείσουμε εαυτούς και αλλήλους ότι η κάλπη μπορεί να κυοφορεί εκπλήξεις δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι ουσιαστικά δεν έχουμε να περιμένουμε και καμία ιδιαίτερη εξέλιξη που θα γινόταν ξεχωριστό πρωτοσέλιδο τη Δευτέρα. Έχοντας σαφώς υφή και χαρακτήρα δημοψηφίσματος και «πρόβας» γενικών εκλογών, η εκλογική διαδικασία της Κυριακής έχει ήδη χαρακτηριστεί προκαταβολικά από το επικείμενο αποτέλεσμα.

Εάν τέλος πάντων γίνεται μία συζήτηση για τις εκλογές της Κυριακής -μάλλον γιατί έτσι είθισται- αυτή είναι γύρω από το εύρος της νίκης του ΑΚΡ του Ερντογάν και των υποψηφίων του. Εάν δηλαδή το ΑΚΡ ξεπεράσει τα ποσοστά του σε όλη την επικράτεια, εάν αυτά μειωθούν, και εάν και κατά πόσο απειλείται σε μεγάλες πόλεις, ποιους νέους δήμους δύναται να κερδίσει κ.ο.κ. Τι ρόλο παίζουν όλα αυτά; Παίζουν, θα λέγαμε, έτσι για την οικονομία της συζήτησης, αλλά και για μελλοντικές προβλέψεις. Πάντως, όπως και να έχει το θέμα, όσο και να είναι προβλέψιμες, οι εκλογές της Κυριακής παραμένουν ιστορικές και σημαντικές για τη μελλοντική πορεία της Τουρκίας γιατί καταδεικνύουν για άλλη μία φορά τη μεγάλη σελίδα που γυρίζει σιγά σιγά αλλά σταθερά στη γείτονα. Όλα αυτά βέβαια θα τα μάθουμε τη Δευτέρα και θα τα δούμε σε πολιτικές αναλύσεις στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Πέραν όλων αυτών όμως, το σίγουρο είναι ότι η αρθρογραφία των αγγλόγλωσσων αλλα και των άλλων τουρκικών εφημερίδων δεν περιορίζεται μόνο στα περί των δημοτικών εκλογών. Μάλιστα θα λέγαμε ότι η αρθρογραφία και ειδησεογραφία για τις εκλογές υπολείπεται όλων των άλλων και μάλιστα αισθητά.

Βασικό θέμα των εφημερίδων (κυρίως πρωτοσέλιδα), τραγικό αλλά και επικοινωνιακό, φυσικά και είναι η πτώση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον αρχηγό του ΒΒΡ Yazıcıoğlu μαζί με άλλα 5 άτομα στο Kahramanmaraş σε προεκλογική συγκέντρωση. Πρώτο στοιχείο είναι ότι, σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις και εκτός εάν υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη, είναι πολύ πιθανό να έχει χάσει με τραγικό τρόπο τη ζωή του ένας αρχηγός κόμματος, γεγονός που έχει κάνει την προεκλογική Τουρκία να μουδιάσει. Το δεύτερο στοιχείο είναι η αναποτελεσματικότητα και ο ερασιτεχνισμός, πάντα σύμφωνα με μερίδα των ΜΜΕ, που επιδεικνύεται απο τις τοπικές, και όχι μόνο, αρχές που επί 48 ώρες δεν έχουν ιδέα πού μπορεί να βρίσκονται τα συντρίμμια του ελικοπτέρου. Αυτό το γεγονός έχει δώσει τροφή στα ΜΜΕ να επιτίθενται με δριμύτητα εμμέσως ή αμέσως προς τις εν λόγω αρχές όχι μόνο γιατί 3000 διασώστες έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει αλλά γιατί από την πρώτη στιγμή της πτώσης του ελικοπτέρου υπήρξε μεγάλης διαρκείας σήμα κινητού τηλεφώνου ενός δημοσιογράφου που επέβαινε σε αυτό, κάτι που έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη αίσθηση. Το τραγικό αυτό γεγονός δεν επηρεάζει τις εκλογές αλλά οπωσδήποτε έχει ρίξει βάριά σκιά 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και έχει θα λέγαμε «σκοτεινιάσει» την ατμόσφαιρα, συναισθηματικά .

Κυρίαρχο όμως θέμα, όσο και να φαίνεται περίεργο, είναι η αποδοχή του δεύτερου κατηγορητηρίου για την Εργκενεκόν από το 13ο Ανώτατο Δικαστήριο αλλά και η δημοσιοποίηση του. Όλες οι εφημερίδες αναφέρουν ότι είναι πραγματικά συγκλονιστικά τα στοιχεία που αναφέρονται για αυτή τη σκοτεινή υπόθεση που συνεχίζει να συγκλονίζει την Τουρκία και που όλοι τα πιθανολογούσαν όμως τώρα τα αναγιγνώσκουν στο κατηγορητήριο. Η ουσία είναι ότι λίγο πριν τις εκλογές που, αν μη τι άλλο, θα νομιμοποιήσουν ακόμα μία φορά το ΑΚΡ αλλά και την προσπάθεια του Ερντογάν και του κόμματος του να λυτρώσουν, όπως οι φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση δημοσιογράφοι και αναλυτές αναφέρουν, τη χώρα από το σκοτεινό παρελθόν της, η κυβέρνηση δημοσιοποιεί ενα δευτερο κατηγορητήριο που, αν μη τι άλλο, δημιουργεί τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες οι κατηγορούμενοι στρατιωτικοί να δικαστούν για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας από πολιτικό δικαστήριο με ό,τι αυτό σημαίνει για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της χώρας. Ας έλθουμε όμως πάλι στη αρθρογραφία και ειδησεογραφία της ημέρας.

Η Fatma Dişli στο editorial στη σημερινή ΤΖ αναφέρεται στο δεύτερο κατηγορητήριο της Εργκενεκον σύμφωνα με το οποίο πρώην στρατιωτικοί διοικητές κατηγορούνται για απόπειρα πραξικοπήματος. Το γεγονός ότι, σημειώνει η Dişli, για πρώτη φορά παραπέμπονται σε δίκη άτομα που σχεδίαζαν πραξικόπημα στην Τουρκία, η οποία πολλές φορές στο παρελθόν είχε την εμπειρία διάφορων στρατιωτικών παρεμβάσεων με τους δραστες και τους υποστηρικτές αυτών να παραμένουν σε όλες τις περιπτώσεις ατιμώρητοι, αποτελεί για πολλούς σημείο καμπής για την τουρκική δημοκρατία.

Στη συνέχεια του άρθρου η Dişli παραθέτει τις απόψεις του Ahmet Taşgetiren της Star ο οποίος υποστηρίζει ότι η Τουρκία για πρώτη φορά έρχεται αντιμέτωπη με εκείνους που σχεδίασαν πραξικοπήματα. Σύμφωνα με τον Taşgetiren, το δεύτερο κατηγορητήριο για την τη δίκη της Εργκενεκον αποκαλύπτει το πώς κάποια κέντρα εξουσίας στην Τουρκία θέλησαν να αρχίσουν μία διαδικασία πραξικοπημάτων, πώς προσπάθησαν να κάνουν αλλαγές σε κρατικούς θεσμούς και πώς άλλαξαν τη νοοτροπία κάποιων ανθρώπων υπογραμμίζοντας ότι αυτό το κατηγορητήριο θα ρίξει, κατά κάποιο τρόπο, φως σε γεγονότα που βιώθηκαν στη χώρα αλλά δεν ήταν δυνατόν να γίνει πλήρως αντιληπτό σε ποιο πλαίσιο ανήκαν. Ο Taşgetiren παραδέχεται ότι κανένας δεν ξέρει πώς θα τελειώσει αυτή η δίκη ή εάν οι κατηγορίες για τους υπόπτους αποδειχθούν αληθινές. Πιστεύει όμως ότι αυτό το «διάγραμμα της διαδικασίας των πραξικοπημάτων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, θα αυξήσει την κοινωνική ευαισθησία στο θέμα αυτό και θα επιδράσει αρνητικά στους υποστηρικτές τέτοιων έκνομων πράξεων.

Στη συνέχεια του άρθρου η Dişli παραθέτει τις απόψεις του Erhan Başyurt της Bugün ο οποίος υποστηρίζει ότι από το δεύτερο κατηγορητήριο προκύπτει ότι η Εργκενεκόν φαίνεται ότι είχε θεωρήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα ως νόμιμα προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της και έφθασε στο σημείο να έχει αναπτύξει σχέσεις με το ΡΚΚ και το Hizb ut-Tahrir ενώ ο Ali Bayramoğlu της Yeni Şafak αναφέρει ότι το κατηγορητήριο περιγράφει σε ποιο σημείο είχε φτάσει η ένταση και η οργή μέσα στο σύστημα καθώς και η θεσμική αντίσταση προς την κυβέρνηση. Η Dişli καταλήγει με τις απόψεις του Fatih Altaylı του Haber Τürk, ο οποίος συγκρίνοντας το πρώτο με το δεύτερο κατηγορητήριο για τη δίκη της Εργκενεκον αναφέρει ότι το δεύτερο κατηγορητήριο έχει μεγαλύτερη «νομική συνέπεια» και η γλώσσα που χρησιμοποιείται σε αυτό είναι περισσότερο κατανοητή.

Στο θέμα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, ο Yavuz Baydar στην ΤΖ υπογραμμίζει ότι οι δημοτικές εκλογές αφορούν κατά κύριο λόγο στο μέλλον της Τουρκίας και στο τι πρόκειται να ακολουθήσει μετά τον Απρίλιο, και όχι τόσο στην εκλογή των ηγετών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι εκλογές της Κυριακής, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, αφορούν στην παγίωση ή μη της δύναμης του κυβερνώντος κόμματος και στην επίδραση που αυτό θα έχει στο πολιτικό τοπίο. Στη συνέχεια του άρθρου του ο Baydar παραθέτει τρεις δημοσκοπήσεις από τις αξιόπιστες εταιρίες KONDA, A&G και MetroPOLL. Στην πρώτη δημοσκόπηση, η εταιρία KONDA προβλέπει ότι τα αποτελέσματα της Κυριακής θα αντικατοπτρίζουν το πολιτικό τοπίο των εθνικών εκλογών της 22ας Ιουλίου 2007, με το 47,5% των ψηφοφόρων να ψηφίζουν ΑΚΡ, 23,5% CHP και 14,3% ΜHP ενώ στην ερώτηση προς τους ψηφοφόρους σχετικά με το ποιο κόμμα θα ψήφιζαν στην περίπτωση που την επόμενη ημέρα λάμβαναν χώρα οι εθνικές εκλογές, τα ποσοστά διαμορφώθηκαν σε 51,8 των ψήφων για το ΑΚΡ, 22,9 για το CHP και 13,2 για το MHP. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, αξιοσημείωτα είναι τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης σύμφωνα με τα οποία το ΑΚΡ και το CHP έχουν αυξήσει το ποσοστό των ψήφων τους σε σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2004 και ότι τα μικρότερα κόμματα εξασθενούν. Το ΑΚΡ, σύμφωνα τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης, λαμβάνει ψήφους κατά κύριο λόγο από τις μεσαίες και χαμηλότερες τάξεις σε εθνικό επίπεδο. Επομένως, το ΑΚΡ, συνεχίζει ο Baydar, φαίνεται να έχει παγιώσει την ταυτότητά του ως το πλέον αντιπροσωπευτικό κόμμα των μαζών ενώ οι Κούρδοι της Τουρκίας τείνουν να στραφούν γενικότερα προς το ΑΚΡ και το DTP και το 23% των ερωτώμενων επισημαίνει την ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος.

Στη συνέχεια του άρθρου του, ο Baydar αναφέρεται στις προβλέψεις της MetroPOLL σύμφωνα με τις οποίες το 44,3 των ψηφοφόρων θα ψηφίσει ΑΚΡ, το 19,2% CHP και το 11,3 MHP ενώ τα εκλογικά αποτελέσματα της 22ας Ιουλίου 2007 θα επαναληφθούν με τον Ερντογάν να προηγείται σε δημοτικότητα ως ηγέτης. Μόνο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του CHP εμπιστεύονται τον Μπαικάλ ως ηγέτη, γεγονός που δείχνει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι, αντίθετα με την θέληση τους, δεν θα ψηφίσουν CHP λόγω της απουσίας μίας «καλύτερης» επιλογής.

Ο Baydar αναφέρεται, τέλος, στη δημοσκόπηση της A&G σύμφωνα με την οποία το 39,8% των ψηφοφόρων θα ψηφίσει ΑΚΡ, το 26,4% CHP και το 15,2 MHP ενώ στην ερώτηση εάν πραγματοποιούνταν εθνικές εκλογές την επόμενη ημέρα τα ποσοστά διαφοροποιούνται σε 42,5% για το AKP, 35,3% για το CHP και 15,8% για το MHP. Ο Baydar υπογραμμίζει ότι και οι τρεις δημοσκοπήσεις εστιάζουν στο νέο φαινόμενο ότι οι ψήφοι συγκεντρώνονται στα τρία κόμματα και ότι το CHP κερδίζει ψήφους στις αστικές περιοχές. Καταλήγει δε κάνοντας τη δική του πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία με το ΑΚΡ θα συγκεντρώσει 45% των ψήφων, με μικρές παρεκκλίσεις, το CHP περισσότερο από 23% και με τα κόμματα ΜΗΡ, DTP και SP δεν θα αλλάξουν τα ποσοστά τους σε σημαντικό βαθμό.

Read more...

Εντοπίστηκε το ελικόπτερο στην Τουρκία


Όπως μεταδίδεται από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα, τελικά το ελικόπτερο, που κατέπεσε στις 25 Μαρτίου, στο οποίο επέβαινε ο αρχηγός του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας [BBP] Μουχσίν Γιαζιτζίογλου, τρεις συνεργάτες του και ένας δημοσιογράφος, εντοπίστηκε μετά από πολύωρες έρευνες από πολιτοφύλακα και άλλους 16 χωρικούς στο όρος Κες, σε υψόμετρο 2.500 μέτρων. Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, όπως είπε ο πολιτοφύλακας Αμπιντίν Καρατάς, βρέθηκαν διασκορπισμένα σε ακτίνα 50 - 60 μέτρων.

Μετά από την πρώτη πληροφορία, αναφέρθηκε ότι είναι νεκροί και οι 6 επιβαίνοντες [συμπεριλαμβανομένου και του πιλότου].

Μεταδίδεται ότι, αμέσως μετά, ξεκίνησαν εργασίες για τη μεταφορά των σωρών, κάτι όμως το οποίο καθίσταται εξαιρετικά δυσχερές αφενός λόγω της αδυναμίας απογείωσης ελικοπτέρων εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών και αφετέρου λόγω της μεγάλης δυσκολίας μεταφοράς τους οδικώς, λόγω του δύσβατου της συγκεκριμένης ορεινής περιοχής.

Στο μεταξύ, ενώ αναμενόταν ανακοίνωση από τον Υπουργό Εσωτερικών Αταλάι, που βρίσκεται στην περιοχή, τα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν ότι η επίσημη ανακοίνωση θα καθυστερήσει.

Read more...

Ergenekon και ο κυβερνοπόλεμός της κατά της Ελλάδας


Μία νέα πτυχή του σκανδάλου της Ergenekon στην Τουρκία η οποία δεν έχει αναδειχθεί ούτε από την Τουρκία αλλά και ούτε από την ελληνική πλευρά είναι οι «μαύρες επιχειρήσεις» του υπερεθνικιστικού αυτού δικτύου κατά της χώρας μας, της Αρμενίας αλλά και όλων αυτών τους οποίους οι κύκλοι του «Βαθέως Κράτους» στην Άγκυρα θεωρούνε ως «εχθρικούς». Με λίγα λόγια, η Ergenekon διατηρούσε και υποστήριζε μία ολόκληρη λίστα από διαδικτυακούς τόπους οι οποίοι προωθούσαν την τουρκική προπαγάνδα και χτυπούσαν την χώρα μας.


Πιο συγκεκριμένα, στην λίστα περιλαμβάνονται διευθύνσεις όπου παρουσιάζονται «επιστημονικά» στοιχεία και «έρευνες» για την ... μη-γενοκτονία των Αρμενίων, για την ... μη-ύπαρξη της Κουδρικής εθνότητας, για την «καταπίεση» των «Τούρκων» της δυτικής Θράκης ακόμα και για την προώθηση των απαιτήσεων κάποιων κύκλων της Αλβανίας για το θέμα της «Τσαμουριάς»!
Σύμφωνα με τον τουρκικό Tύπο, οι συγκεκριμένες διευθύνσεις οι οποίες και «ανανεώνονταν τακτικά τόσο στα Τούρκικα όσο και στα Αγγλικά», παρουσίαζαν μία ακραία εθνικιστική προπαγάνδα κυρίως κατά της Ελλάδας, της Αρμενίας και των Κούρδων. Σημειώνεται ακόμα πως τα sites «ήταν τόσο επαγγελματικά δομημένα και παρουσίαζαν τα θέματα με τόση επιστημονικοφάνεια» ώστε ο αδαής θα μπορούσε πολύ εύκολα να ξεγελαστεί. Βέβαια, τα sites αυτά παρουσίαζαν την . ιδιαιτερότητα πως δεν υπήρχαν καθόλου λεπτομέρειες για την επικοινωνία. Το ερώτημα στο ποιος ακριβώς «ανανέωνε» τα συγκεκριμένα sites ήταν σημαντικό.

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες τα άτομα τα οποία εμπλέκονταν στις συγκεκριμένες «μαύρες επιχειρήσεις» κατά των «εχθρών» της Τουρκίας ήταν εν-ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων με γνώσεις στους Υ/Π.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι όχι τόσο το ποιοι ήταν, αφού δεν θα μπορούσε να ήταν κάτι άλλο από σκληρούς κεμαλικούς και μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά τι ακριβώς έκαναν και ποια sites έλεγχαν. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, κάποια από τα «επιστημονικά» sites τα οποία χρησιμοποιούσαν ήταν τα ακόλουθα:
abdullahocalanakademisi.info, apopkk.com, armenianreality.com, cameria.org (δηλαδή υπήρχε ακόμα και site για την «Τσαμουριά»),gencibiz.net, genclik.info, gnkur.net, greekmurderers.net (δηλαδή . «Έλληνες δολοφόνοι»), irtica.net, irtica.org, naksilik.com, nursi.info,pkkapo.com, pkkgercegi.com, terorveguvenlik.net, turkatak.com και turkeyturks.com .H ενεργοποίηση της ελληνικής πλευράς για να «ξεσκεπάσει» όσο το δυνατόν περισσότερα του συγκεκριμένου είδους «επιστημονικά» sites, τα οποία βέβαια δεν έχουν έδρα μόνο την Τουρκία και τα οποία δυσφημούν την χώρα μας σε μία εποχή όπου φαίνεται πως πολλά κέντρα δεν χάνουν στιγμή να κατηγορήσουν την Ελλάδα για οτιδήποτε, κρίνεται επιβεβλημένη.

Read more...

ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ "PJAK" ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ?


Σύμφωνα με πληροφορίες, με αφορμή την εορτή της άνοιξης Νεβρόζ, στελέχη των Ιρανικών Μυστικών Υπηρεσιών, προσπάθησαν και ήρθαν σε επαφή με στελέχη της Κουρδικής οργάνωσης “PJAK”.

Το “PJAK” είναι η στρατιωτική πτέρυγα του ΡΚΚ, η οποία μάχεται στο Ιράν και αγωνίζεται για τα δικαιώματα της εκεί Κουρδικής μειονότητας.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε τον περασμένο μήνα, ως "τρομοκράτη" το «Κόμμα για μια ελεύθερη ζωή στο Κουρδιστάν»(PJAK), και ανακοίνωσε πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων αυτής της ανταρτικής αυτονομιστικής κουρδικής οργάνωσης που δρα στο Ιράν και το Ιράκ, και την οποία η Τεχεράνη κατηγορούσε στο παρελθόν ότι υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον.

Το γεγονός αυτό, είχε ως αποτέλεσμα μια άτυπη εκεχειρία μεταξύ των Κούρδων μαχητών του PJAK και των Ιρανών.

Οι πρόσφατες ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία σχετικά με το Κουρδικό ζήτημα, ανάγκασαν τις Ιρανικές Μυστικές Υπηρεσίες, σε πολλαπλές συσκέψεις, για τις εξελίξεις.

Η επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι προηγηθείσες μυστικές συναντήσεις μεταξύ ΗΠΑ- Τουρκίας, η δημιουργία της «Τριμερούς Επιτροπής Συνεργασίας» στο Αρμπίλ, μεταξύ ΗΠΑ-ΙΡΑΚ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ, η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στο Ιράκ και όλες οι άλλες εμφανείς και μυστικές διαβουλεύσεις ειδικά για το ΡΚΚ, εξετάστηκαν σε βάθος από τους Ιρανούς Αξιωματούχους.

Η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες στην Τουρκία, η οποία ως κύριο θέμα έχει το Κουρδικό, και σηματοδοτεί εξελίξεις στην περιοχή, υποχρεώνει το Ιράν σε πλήρη αλλαγή της πολιτικής του, έναντι του PJAK.

Υψηλόβαθμα στελέχη των Ιρανικών Μυστικών Υπηρεσιών, ήρθαν σε επαφή με αντίστοιχα στελέχη του PJAK στα σύνορα Ιράν-Ιράκ και συζήτησαν, το ενδεχόμενο πλήρους κατάπαυσης του πυρός και συνεργασίας.

Οι Ιρανοί πρότειναν στους Κούρδους αξιωματούχους, «δέσμη μέτρων υποστήριξης» επικαλούμενοι τις ορατές πλέον δυσμενείς εξελίξεις για το ΡΚΚ και το PJAK.

Οι Ιρανοί διερεύνησαν τις προθέσεις των Κούρδων για μια μελλοντική συνεργασία, ανάλογη με εκείνη μεταξύ της Συρίας και του ΡΚΚ στο παρελθόν.

Το Ιράν, εκμεταλλευόμενο τις δυσμενείς εξελίξεις για το ΡΚΚ και το ενδεχόμενο ολοκληρωτικού πολέμου εναντίων του, προσέγγισε τους Κούρδους, με σκοπό να παρέχει καταφύγιο στην Οργάνωση υπό όρους φυσικά.

Η ενέργεια των Ιρανών, δεν γίνεται με σκοπό την παύση της ένοπλης δράσης του PJAK στο Ιράν, καθώς αυτή είναι αρκετά μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν, και έχει ελαχιστοποιηθεί. ΄Εγινε με σκοπό την πιθανή συνεργασία του ΡΚΚ και του Ιράν, ως αντιστάθμισμα του επερχόμενου διογκωμένου περιφερειακού ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή.

Περισσότερα δεν έχουν γίνει γνωστά για την συνάντηση αυτή, αν και κυκλοφορεί η είδηση πως προηγήθηκαν άλλες δύο συναντήσεις, σε Ευρωπαϊκή χώρα με στελέχη της πολιτικής πτέρυγας του ΡΚΚ.

Το ΡΚΚ βρίσκεται να συζητά ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ και το Ιράν, υπό την σκιά της Τουρκίας, η οποία αρνείται επί του παρόντος να έρθει σε διαπραγματεύσεις, με τον Ιδρυτή και Φυσικό Ηγέτη του ΡΚΚ, τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Το ενδεχόμενο μιας πιθανής καταφυγής των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ στο έδαφος του Ιράν, και της υποστήριξης εκ μέρους του, έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις διεργασίες για το μέλλον του ΡΚΚ.

Read more...

ΗΓΕΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ


Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει εκ νέου το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, εάν τα δύο κράτη δεχθούν να επαναλάβουν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις, διαβεβαίωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Η Τουρκία είχε αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή κατά τη διάρκεια των τεσσάρων φάσεων των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Συρίας τον περασμένο χρόνο, αλλά η διαδικασία διακόπηκε το Δεκέμβριο ύστερα από την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να επαναληφθούν, εάν οι δύο χώρες το επιθυμούν, προσθέτοντας ότι θα ληφθεί επίσης υπόψη και η στάση της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ, η οποία πρόκειται να αναλάβει σύντομα καθήκοντα. "Εάν υποβάλουν τέτοιο αίτημα στην Τουρκία, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε", δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική συνέντευξή του, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων. "Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή (...) Όλα τα προβλήματα πρέπει να λυθούν γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων", πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός.


Read more...

Τα μαύρα ταμεία της Εργένεκον στέρεψαν.


Το i - reporter αποκαλύπτει τις συγκρατημένες διαρροές για τη δράση της ergenekon στο χώρο της διαδικτυακής προπαγάνδας. Αυτές οι διατυπωσεις της εφημερίδας zaman σηματοδοτούν και τη λήξη διαχείρισης των μαύρων ταμείων της φασιστικής οργάνωσης. Ταμεία που χρηματοδοτούσαν οργανώσεις, δημοσιογράφους ακόμα και ανεξάρτητους αλλοδαπούς για να προωθούν τα Τουρκικά συμφέροντα σε χώρες - στόχους. Η δημιουργία Ανθελληνικών, αντιαρμενικών κλπ ιστοσελίδων λοιπόν είναι ένα μικρό κομμάτι της επιχειρησιακής δράσης της Εργένεκον διεθνώς.

Οι συλλήψεις μελών της Εργένεκον δεν επηρέασαν τον μηχανισμό παραγωγής μαύρου χρήματος άμεσα. Στην πορεία ιδιαίτερα με τις συλλήψεις πρώην αρχηγών στρατιωτικών σωμάτων της μεθορίου όσο και αξιωματικών της αστυνομίας το σύστημα κλονίστηκε. Η παράλληλη άνοδος σε αξιώματα ισλαμιστών αξιωματικών προσκείμενων στον Ερντογάν (γεγονός που έγινε μεθοδικά, όχι με τον άκομψο τρόπο του Ερμπακαν) περιόρισε πολλές άνομες δραστηριότητες: Η συνέχεια σε λίγο…


Read more...

Μυστικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ με το ΡΚΚ. Αρχίζει η διάλυση της Τουρκίας;


Εντατικές διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες μεταξύ της Ηγεσίας του «Κουρδικού Εργατικού Κόμματος» (ΡΚΚ) και Αμερικανών, με κάθε μυστικότητα, στο Βόρειο Ιράκ, αλλά και σε μεγάλη Ευρωπαϊκή χώρα.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν με σθένος την εξαγωγή έστω και μιας άτυπης συμφωνίας με το ΡΚΚ μέσα στις επόμενες μέρες, έστω και την έσχατη ώρα της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στην Τουρκία.
Εξασκήθηκαν ισχυρότατες πιέσεις προς το ΡΚΚ να αποδεχθεί τον αφοπλισμό οικειοθελώς και μετά κάποιο διάστημα, να δοθεί πολιτική λύση στα προβλήματα των Κούρδων της Ν/Α Τουρκίας. Το ΡΚΚ δεν αποδέχθηκε την πρόταση και μάλιστα τόνισε πως η προτεινόμενη αμνηστία, έχει προταθεί και εφαρμοσθεί και στο παρελθόν και το μόνο αποτέλεσμα ήταν, η φυλάκιση των προσερχόμενων Κούρδων, στις Τουρκικές Αρχές.

Οι Αμερικανοί προτείνουν τα εξής:

Οι Αμερικανοί προτείνουν τα εξής:
1.- Αφοπλισμός του ΡΚΚ και απόδοση αμνηστίας στους Κούρδους μαχητές, πλην περίπου 160 Στελεχών, για τους οποίους η Τουρκία ζητά την σύλληψή τους.
2.- Μεταφορά σε χώρες της Ευρώπης και άλλες, των 160 καταζητούμενων Στελεχών του ΡΚΚ, και παροχή πολιτικού ασύλου.
3.- Επιστροφή των Κούρδων προσφύγων στις εστίες στην Ν/Α Τουρκία.
4.-Δημιουργεία πολιτικού φορέα που θα αντικαταστήσει το ΡΚΚ.
5.-Αλλαγές στις συνθήκες κράτησης του Ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
6.-Αποζημιώσεις στους Κούρδους της Τουρκίας που έχασαν τις περιουσίες τους.
Το «Κουρδικό Εργατικό Κόμμα» προτείνει τα εξής:
1.-Κατάπαυση του πυρός επ΄αόριστον. Απορρίπτεται η πρόταση αφοπλισμού του ΡΚΚ.
2.-Αποχώρηση του κύριου όγκου των Στρατιωτικών Δυνάμεων της Τουρκίας από τις Κουρδικές Περιοχές στα Ν/Α της χώρας.
3.-Επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, μετά από την αποκατάσταση των περίπου 4.000 χωριών τα οποία κατέστρεψε ο Τουρκικός Στρατός.
4.-Αποζημιώσεις για τις κατεστραμμένες περιουσίες των Κούρδων και παροχή επί ικανό χρονικό διάστημα, «επιδόματος επιβίωσης» στους Κούρδους πρόσφυγες, από το Τουρκικό Κράτος.
5.-Παρουσία διεθνών παρατηρητών στην Ν/Α Τουρκία και αντιπροσωπείας της ΕΕ, για την επιτήρηση των πιθανών συμφωνηθέντων με τους Κούρδους.
6.-΄Ιδρυση «Κουρδικής Πολιτοφυλακής» στην Ν/Α Τουρκία, στα πλαίσια μορφών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δηλ. Δημοτικής Αστυνομίας, Αγροφυλακής, Συνοριοφυλακής.
7.- Αναγνώριση « Κουρδικής Επαρχιακής Κοινότητας» στην Ν/Α Τουρκία και «Κουρδικής Μειονότητας» για όλη την Τουρκία.
8.- Την παραγωγή των δημοσίων εγγράφων στις περιοχές όπου το Κουρδικό στοιχείο ξεπερνά το 20%, σε δύο γλώσσες. Τουρκική και Κουρδική.
9.- ΄Ιδρυση Κουρδικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
10.- Αδειοδότηση Κουρδικών ΜΜΕ, άνευ ουδενός περιορισμού.
11.- Γενική αμνηστία για όλα τα στελέχη του ΡΚΚ. Επιστροφή της Τουρκικής υπηκοότητας από όσους Κούρδους έχει αφαιρεθεί. Απόδοση χάριτος σε όσους έχουν καταδικαστεί ερήμην και σε όσους βρίσκονται στις φυλακές ως κατηγορούμενοι ή καταδικασθέντες.
"Το ΡΚΚ συμφωνεί να αφοπλιστεί, εφόσον θεωρηθεί νόμιμο Πολιτικό Κόμμα της Τουρκίας, με την επωνυμία που ήδη έχει, δηλαδή «Κουρδικό Εργατικό Κόμμα». Ο Ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αποφυλακιστεί και τεθεί σε «κατ΄οίκον κράτηση» και περιορισμό για λόγους υγείας, σε οποιοδήποτε μέρος της Τουρκίας, με το δικαίωμα επικοινωνίας ακωλύτως, με όσους επιθυμεί".
Ο Ηγέτης της Στρατιωτικής Πτέρυγας του ΡΚΚ και διάδοχος του φυλακισμένου Ηγέτη των Κούρδων, πρότεινε μάλιστα, την δική του μελλοντική φυλάκιση και ανάληψη της ευθύνης της πολεμικής δράσης των Κούρδων, ταυτόχρονα με την υλοποίηση των αιτημάτων για απελευθέρωση του Α. Οτσαλάν. Την πρόταση του Μουράτ Καραγιλάν, αποδέχονται να ακολουθήσουν, δεκάδες ηγετικά στελέχη από την λίστα των 160 καταζητούμενων Κούρδων μαχητών.
Θα είναι θλιβερό το γεγονός, το «Κουρδικό Εργατικό Κόμμα» στην προσπάθειά του να διασωθεί, να αποδεχθεί τις Ιρανικές προτάσεις και να μεταφέρει τις βάσεις του σε Ιρανικό έδαφος, μάλιστα σε αρκετά ικανό βάθος, απαγορευτικό για επιχειρήσεις στον Τουρκικό Στρατό. Οι Ιρανοί θα απαλλαχθούν από την πολεμική δράση των Κούρδων, και τις συνεχείς κινητοποιήσεις των Κουρδικών πληθυσμών, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτουν ένα ισχυρότατο και εμπειροπόλεμο Στρατιωτικό Σώμα, ικανό να αποσταθεροποιήσει τόσο το Βόρειο Ιράκ όσο και την Τουρκία.
Το Ιράν προτείνει την εγκατάσταση των δυνάμεων του ΡΚΚ και όσων Κούρδων του Βορείου Ιράκ το επιθυμούν, σε «περιοχές αποκλειστικής χρήσης» στο έδαφός του και την πολυεπίπεδη συνδρομή του για την επιβίωσή τους.
Εάν το ενδεχόμενο αυτό πραγματοποιηθεί, θα είναι ένας μεγάλος εφιάλτης, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Τουρκία και το Ιράκ. Το Ιράν αντιγράφει την πολιτική των ΗΠΑ εκμεταλλευόμενο τις περιστάσεις. Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν μέχρι πρότινος το ΡΚΚ για μυστικές του επιχειρήσεις στο έδαφος του Ιράν (και στην Συρία). Τώρα με ορατό το ενδεχόμενο εγκατάλειψης του ΡΚΚ από τις ΗΠΑ, το Ιράν επιχειρεί το ακριβώς αντίστροφο! Να χρησιμοποιήσει το ΡΚΚ εναντίων των συμμάχων των ΗΠΑ στο Βόρειο Ιράκ αλλά και την Τουρκία.
Ο καθείς μπορεί να φανταστεί πως η συνδρομή του Ιράν στο ΡΚΚ θα αποτελέσει πολλαπλασιαστή ισχύος στην δράση του και θα προσδώσει πρωτόγνωρες επιχειρησιακές δυνατότητες στους Κούρδους μαχητές.
Ατυχώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το «Κουρδικό Ζήτημα» ως υπόθεση μεταξύ των Κούρδων του Βορείου Ιράκ και της Τουρκίας, και ως μια παράμετρό του το ΡΚΚ.
Η πραγματικότητα είναι παντελώς διαφορετική από ότι διαφαίνεται.
Η Τουρκία έχει να επιλέξει μεταξύ της αποφυλάκισης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν για λόγους υγείας και της ευρείας παροχής δικαιωμάτων στους Κούρδους, και ενός επερχόμενου πολεμικού εφιάλτη, πολύ ποιο δύσκολου και διαφορετικού από αυτόν που ζει πάνω από 30 χρόνια... με πιθανή εμπλοκή και του Ιράν.

Read more...

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Στην τελική ευθεία η Τουρκία για τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, οι οποίες παρότι δημοτικές, φαίνεται ότι θα είναι σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει το πολιτικό σκηνικό. Το βασικό ερώτημα που θα απαντηθεί και στη συνέχεια θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα είναι αν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα αυξήσει ή θα μειώσει το ποσοστό του σε σχέση με το 46,7% που είχε στις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Οι ψηφοφόροι θα ρίξουν τέσσερις φακέλους στην κάλπη για τους δημάρχους νομών, τους δημάρχους επαρχιών, τους προέδρους κοινοτήτων ή συνοικιών και τέλος τα μέλη των νομαρχιακών και τοπικών συμβουλίων.
Το ποσοστό που θα προκύψει για τα κόμματα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τα νομαρχιακά συμβούλια, θεωρείται ισοδύναμο προς αποτέλεσμα γενικών εκλογών, αφού οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν κόμματα.
Η πρωτιά του κυβερνώντος κόμματος δεν αμφισβητείται. Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες δημοσκοπήσεων (Konda και A&G) που είχαν τη μεγαλύτερη επιτυχία ως προς την πρόβλεψη του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών του 2007 η κατάσταση έχει ως εξής:
Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης 47,9 (Konda) -39,8 (A&G) – 46,6 (εκλογές 2007)
Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 23,5 -26,4 – 20,9
Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης 14,3 – 15,7 – 14,3
Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας (Κούρδοι) 4,2 – 5,3 (το 2007 είχε πάρει μέρος με ανεξάρτητους υποψήφιους).

Read more...

Ακαρπες οι προσπάθειες εντοπισμου του ελικοπτέρου


Μεσολάβησαν περίπου 48 ώρες από την πτώση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Μεγάλης Ενότητας Μουχσίν Γιαζιτζίογλου και άλλα πέντε άτομα, στο Καχραμάνμαρας της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, για να ανακοινώσει στις 14.40 ο Τούρκος υπουργός εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάϊ ότι βρέθηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου. Οι ελπίδες για τη ζωή των επιβαινόντων είναι λιγοστές.

Ο Γιαζιτζίγλου είναι από τα σημαντικότερα ονόματα του ακροδεξιού-εθνικιστικού χώρου στην Τουρκία. Πριν από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 ήταν πρόεδρος της οργάνωσης νεολαίας του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης, τους γνωστούς και ως «γκρίζοι λύκοι».
Μετά το πραξικόπημα, δικάστηκε μαζί με άλλα στελέχη του κόμματος. Παρέμεινε 7,5 χρόνια στη φυλακή, αλλά τελικά αθωώθηκε. Στη συνέχεια, το 1992 διαχώρισε τη θέση του από το κόμμα και ίδρυσε το ακροδεξιό Κόμμα Μεγάλης Τουρκίας το οποίο συγκέντρωνε στις εκλογές συνεχώς ποσοστό περίπου 1%. Στις εκλογές του 2007 εξελέγη ανεξάρτητος βουλευτής.
Η νεολαία του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας αναφέρθηκε αρκετές φορές σε δημοσιεύματα και ισχυρισμούς περί ανάμειξης σε υποθέσεις όπως η δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ.

Read more...

Η Τουρκία δεν θα εμποδίσει τη Γαλλία


Türkiye
(26/3/2009)

Η Τουρκία δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα, όσον αφορά το θέμα της επιστροφής της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Η Γαλλία στη Σύνοδο για την 60ή επέτειο της ίδρυσης του ΝΑΤΟ θα επιστρέψει με ανάλογη τελετή στο στρατιωτικό του σκέλος.

Σε αξιολογήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας με το συντονισμό του υπουργείου εξωτερικών, λήφθηκε και η απόφαση ότι η επιστροφή της Γαλλίας δεν αποτελεί νομική απόφαση, αλλά πολιτική. Παράλληλα, εκφράστηκε η άποψη ότι η επιστροφή της Γαλλίας δεν έχει καμία ομοιότητα με την επιστροφή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η απόφαση της Γαλλίας για την επιστροφή της στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας πηγάζει από το γεγονός ότι η Γαλλία, μένοντας έξω από τη στρατιωτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, έχει χάσει την επιρροή της στην Ευρώπη.

Read more...

Η Τουρκία και το Κουρδιστάν


Akşam
(26/3/2009)

Ο πρωθυπουργός της περιφερειακής κουρδικής διοίκησης του Βορείου Ιράκ, Νετζιρβάν Μπαρζανί, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Γκιουλ στη Βαγδάτη, επιστρέφοντας στην πόλη Ερμπίλ, αφού ανέφερε ότι υπάρχει πολύ σοβαρή πρόοδος όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, είπε: «Η Τουρκία, μέχρι πρότινος, συσσώρευε στα σύνορά μας περίπου 100.000 στρατιώτες, απειλώντας μας. Κατά συνέπεια, το σημείο, στο οποίο έχουμε φτάσει σήμερα, είναι άκρως σημαντικό. Πιστεύω ότι η σχέση αυτή θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο».


Ο Μπαρζανί ανέφερε ακόμη ότι η συνάντηση του Γκιουλ με τον ίδιο ενέχει και την έννοια ότι η Τουρκία αναγνωρίζει την «κουρδική περιοχή».

Ο Μπαρζανί, όσον αφορά την έκκληση, την οποία απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ιράκ Ταλαμπανί προς το ΡΚΚ «να αφήσει τα όπλα ή να εγκαταλείψει το Ιράκ», είπε: «Η δική μας στάση είναι φανερή. Υποστηρίζουμε και τη στάση του Ταλαμπανί. Παρ’ όλα αυτά, οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν αφορούν μόνον το θέμα αυτό. Υπάρχουν και άλλα πράγματα, τα οποία μας ενώνουν και μας φέρνουν πλησιέστερα».

Read more...

Γκιουλ: Δεν προβάλει βέτο στο διορισμό Ράσμουσεν ως γ.γ. του ΝΑΤΟ


Τα μαζεύει η Τουρκία και τώρα δηλώνει (άραγε με ποιό αντάλάγμα;) ότι θα στηρίξει τον πρωθυπουργό της Δανίας, Ρασμούσεν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα προβάλει βέτο στο διορισμό του Δανού πρωθυπουργού Αντερς φον Ράσμουσεν στο αξίωμα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, παρά τις διαφορές των δύο πλευρών.
«Εμείς ως Τουρκία δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη θέση εναντίον του πρωθυπουργού ή οποιουδήποτε άλλου. Είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους πρωθυπουργούς στην Ευρώπη», είπε ο Γκιούλ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τις συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Γκιούλ τόνισε ακόμα ότι το πιο σημαντικό είναι το μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει σημαντικές επιχειρήσεις και μπορεί να αναλάβει και άλλες στο μέλλον, επομένως εκείνος που θα μπορούσε να διαχειρισθεί με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να γίνει γενικός γραμματέας», είπε ο τούρκος πρόεδρος και κατέληξε:
«Οταν θα ανακοινωθούν τα ονόματα, τότε θα πούμε τη γνώμη μας».
Η θητεία του νυν γενικού γραμματέα, Ολλανδού Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ εκπνέει στις 31 Ιουλίου. Ο διάδοχός του αναμένεται να ορισθεί στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 3-4 Απριλίου. Ο διορισμός του γενικού γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας είθισται να αποτελεί προϊόν συναίνεσης μεταξύ των 26 χωρών-μελών.
Τούρκος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομασθεί, εξήγησε πρόσφατα ότι η Αγκυρα είναι πιθανό να προβάλει βέτο στο διορισμό του Ράσμουσεν στη θέση αυτή, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά της διότι η Δανία επέτρεψε σε ένα φιλοκουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο να εκπέμπει από το έδαφός της, αλλά και από τις δηλώσεις του Ράσμουσεν το 2003 ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει ποτέ πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Τρίτον, ο τρόπος με τον οποίο η Δανία χειρίσθηκε την κρίση των γελοιογραφιών που σατίριζαν τον προφήτη Μωάμεθ δεν ήταν καθόλου αρεστός στην Τουρκία», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ΝΑΤΟ, δήλωσαν στους εταίρους τους ότι θα υποστηρίξουν τον Φογκ Ράσμουσεν για τη θέση του επόμενου γενικού γραμματέα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

"Τουρκική παρουσία" o Aττίλας


Οι Τούρκοι στρατιώτες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν αποτελούν δύναμη "κατοχής", αλλά απλά ..."τουρκική παρουσία", υποστήριξε ο υποψήφιος για τη θέση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φίλ Γκόρντον, στη διάρκεια κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ διάβασεπαλαιότερη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα, την οποία είχε δημοσιοποιήσει λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη τερματισμού της κατοχής της Κύπρου, και ρώτησε τον κ. Γκόρντον εάν συμφωνεί.
Ο πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στην κυβέρνηση Κλίντον και νυν αναλυτής του ιδρύματος Brookings, απάντησε: "Η τουρκική παρουσία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν είναι αποδεκτή από την κυβέρνηση της Κύπρου και είναι θέμα των διαπραγματεύσεων τις οποίες υποστηρίζουμε". Αρα, δεν την θεωρείτε κατοχή, επανήλθε ο δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ.
"Υπάρχουν -απάντησε ο κ. Γκόρντον- κάποιοι ειδικοί αλλά και η κυβέρνηση της Κύπρου που την θεωρούν κατοχή".
Τότε ο κ. Μενέντεζ τον ενημέρωσε πως η δήλωση που του διάβασε περί "κατοχής", έγινε από τον κ. Ομπάμα.
"Δεν είναι μόνο η δική του θέση, είναι και η δική μου και πολλών άλλων", τόνισε ο Αμερικανός γερουσιαστής, και επέμεινε ότι "πρόκειται για κατοχή".
Ο κ. Γκόρντον, που ως αναλυτής είχε υποστηρίξει και είχε αρθρογραφήσει υπέρ του σχεδίου Ανάν, πήρε αποστάσεις από αυτό, λέγοντας ότι δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς, όπως παραδέχθηκε, απορρίφθηκε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.
Τέλος, χαρακτήρισε σημαντικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ την αποκατάσταση της σχέσης με την Τουρκία, και απέφυγε ουσιαστικά να πάρει θέση σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

ΒΕΤΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΒΑΜΑ: ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΟΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ!


Νέα αρνητική τροπή φαίνεται να παίρνει η επικείμενη- και από πολλούς προσδοκόμενη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Barack Obama στις 7 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη με τον προκαθήμενο και πνευματικό ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Οι Τούρκοι έβαλαν βέτο ζητώντας ωμά να μην συναντηθεί ο Aμερικανός πρόεδρος με τον κ. Βαρθολομαίο ενώ αυτή την ώρα στην Ουάσιγκτον γίνεται ένα παζάρι που ξεκίνησε από χτες βράδυ μετά το "τελεσίγραφο" της τουρκικής πλευράς προς τον Λευκό Οίκο να μη γίνει η συνάντηση. Σχετικά με το θέμα σε σημερινό ρεπορτάζ του ο συνάδελφος Μιχάλης Ιγανατίου αναφέρει στο σημερινό ΕΘΝΟΣ(27.03.09) Αντίστοιχο είναι το ρεπορτάζ και του συναδέλφου Αθάνσιου Ελλις στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το επίσημο πρόγραμμα του προέδρου Obama στην Τουρκία αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα σε λίγες ώρες(στις 14:00 ώρα τ.ω) στο καθιερωμένο briefing των συντακτών που καλύτπουν το Λευκό Οίκο ενώ τα τηλέφωνα μεταξύ Τουρκίας(τουρκικό ΥΠΕΞ) Φαναρίου, Ουάσιγκτον(Αμερικανικό ΥΠΕΞ και Λ.Οίκο), έχουν ανάψει την ίδια ώρα που η Αθήνα για άλλη μια φορά φαίνεται να παρακολουθεί αμέτοχη και ανίκανη να προλάβει τις εξελίξεις που τρέχουν με ταχύτητα. Νεότερη εξέλιξη ΤΕΛΙΚΑ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΚΑΤ ΙΔΙΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΜΕΡΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ από την Ουάσιγκτον αναφέρει ότι όπως προσπαθούσαν εδώ και μέρες άνθρωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουάσιγκτον και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Μια εξέλιξη φανερά αρνητική για το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και για όλους εκείνους που χειρίστηκαν εκ μέρους το όλο ζήτημα της πολυπόθητης συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Συνάντηση διαμηνύουν οι Αμερικανοί θα γίνει μόνο στο πλαίσιο της διαθρησκειακής συνάντησης κοινή με όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες γεγονός που δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση το Φανάρι γιατί προσπάθεια των Τούρκων είναι να πληξουν την Οικουμενικότητα του Πρώτου της Ορθοδοξίας ακριβώς γιατί εξωμοιώνει τον Οικουμενικό Πατριάρχη με τους υπόλοιπους θρησκευτικούς ηγέτες της Τουρκίας (Ραβίνους Μουφτήδες Αρμένιο και Καθολικό Πατριάρχη)

Ειδικοί αναλυτές πιστεύουν πως το βέτο των Τούρκων εκδηλώθηκε σε απάντηση των πιέσεων της ΑμερικανοΚυπριακής πλευράς να μην γίνει η συνάντηση-αναγνώριση του κατοχικού ηγέτη Ταλάτ. Στο Φανάρι τώρα δίνεται μια πραγματική μάχη ώστε η όποια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου με τον οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο αφενός να γίνει ξεχωριστά στο Φανάρι(την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου) και αφετέρου να μη συσχετιστεί με την κοινή συνάντηση με τους υπόλοιπους θρησκευτικούς ηγέτες που θα λάβουν μέρος στην διαθρησκειακή συνάντηση που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Πηγές προσκειμένες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο που δρουν εκ μέρους του στην Ουάσιγκτον επιμένουν "πως η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη πρέπει να γίνει ξεχωριστά για ευνόητους λόγους και αυτό θα προσπαθήσουμε μέχρι τέλους". Αρκετοί εκτιμούν πως αυτή όχι απλά αρνητική αλλά δυσμενέστατη εξέλιξη αν τελικά έτσι συμβεί και "περάσει" το βέτο των Τούρκων θα πιστωθεί προσωπικά στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο στον οποίο κύκλοι του Φαναρίου χρεώνουν ολιγωρία και καθυστέρηση στην δράση και τις ενέργειες του. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική διότι αυτοί που πραγματικά χειρίζονται τα θέματα εκ μέρους του Οικουμενικού πατριαρχείου στην Ουάσιγκτον είναι άλλοι... και όχι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ο οποίος απλώς και αυτός όπως και ο προκάτοχος του (Σπυρίδων) εκτελεί απλώς "εντολές" άλλων στους οποίους το Φανάρι έχει δυστυχώς ακόμα τυφλή εμπιστοσύνη για άλλους ανεξάρτητους λόγους...

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP