Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Συνεργασία Ινδίας – Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας


Η Ινδία και η Τουρκία αποφάσισαν να εντείνουν την συνεργασία τους στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την προώθηση των οικονομικών σχέσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ είχε συνομιλίες σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ για διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων σχετικά με το Αφγανιστάν και την ενεργειακή ασφάλεια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η προσδοκία μου από αυτή την επίσκεψη είναι να ανακαλύψει η Τουρκία και η Ινδία η μία την άλλη. Στη πραγματικότητα η διαδικασία ξεκίνησε ήδη και πρέπει να την επιταχύνουμε. Τουρκία και Ινδία έχουν πολλές ομοιότητες. Οι δύο χώρες είναι κοσμικές έχουμε οικονομία της ελεύθερης αγοράς και οι οικονομίες μας αναπτύσσονται ραγδαία»,ανέφερε ο πρόεδρος Γκιουλ που έφθασε την Κυριακή στην Ινδία για πενθήμερη επίσημη επίσκεψη. Θα επισκεφθεί ακόμη τις πόλεις Άγκρα και Μουμπάι και την Παρασκευή θα μεταβεί στην Ντάκα την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές.

Ο Τούρκος πρόεδρος παρατήρησε ότι οι ξεχωριστές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν δεν θα δημιουργήσουν με κανένα τρόπο εμπόδια για καλύτερες σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Τουρκίας, ενώ τόνισε ότι η Ινδία έχει συμβάλλει σημαντικά για την σταθερότητα στο Αφγανιστάν και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμμετάσχει σε μία σύνοδο που θα φιλοξενηθεί στη Τουρκία στο τέλος του 2010 για τις εξελίξεις στη χώρα αυτή.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν μία κοινή διακήρυξη σχετικά με την τρομοκρατία και την συνεργασία στους τομείς της τεχνολογίας και επιστήμης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Τουρκία: Το Συμβούλιο της Επικρατείας μπλοκάρει μεταρρύθμιση που διευκολύνει την πρόσβαση των μαθητών των θρησκευτικών λυκείων σε όλες τις σχολές του


Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας τάχθηκε σήμερα κατά μιας μεταρρύθμισης που υποστηρίζει η τουρκική κυβέρνηση και διευκολύνει την πρόσβαση σε όλες τις σχολές του πανεπιστημίου των μαθητών που προέρχονται από επαγγελματικά θρησκευτικά λύκεια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή

Το Συμβούλιο της Επικρατείας μπλοκάρισε την εφαρμογή μέτρου που ελήφθη τον Δεκέμβριο από το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης, το οποίο μειώνει τη διαφορά ανάμεσα στους συντελεστές που εφαρμόζονται για τους μαθητές που τελείωσαν γενικό λύκειο και αυτούς που τελείωσαν επαγγελματικό λύκειο για την πρόσβασή τους στο πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το πρακτορείο.


Οι συντελεστές που εφαρμόζονταν για τους βαθμούς των μαθητών καθιστούσαν μέχρι τη λήψη του μέτρου αυτού πολύ δύσκολη την πρόσβαση των μαθητών που προέρχονταν από τα θρησκευτικά λύκεια, τα ιμάμ χατίπ, σε πανεπιστημιακές σχολές, πέραν των θεολογικών σχολών.

Τα ιμάμ χατίπ προετοιμάζουν τους ιμάμηδες.
Το προπύργιο των υπερασπιστών του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ήδη μπλοκάρει το Νοέμβριο μέτρο του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης, το οποίο εγκαθίδρυε ένα ξεχωριστό σύστημα συντελεστών για τους μαθητές των διαφόρων λυκείων, ένα μέτρο που είχε χαιρετίσει τότε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΕΞΠΡΕΣΣ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_4031.html#ixzz0f4CkFueR

Read more...

Euronews: Τώρα και στην τουρκική γλώσσα


Η τουρκική εκπομπή του Γιούρονιους έχει βάλει τα δυο πόδια του ΡΙΚ σε ένα παπούτσι και τρέχει να θέσει έστω και τώρα τροχοπέδη στις εμφανείς προθέσεις της Τουρκίας. Ανάμεσα στα μέτρα που συζητούνται και προωθούνται είναι και η ελληνική εκπομπή του καναλιού, για να υπάρξει αντίβαρο στις τουρκικές ενέργειες, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να γίνει, διότι τα χρήματα που απαιτούνται -εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης- δεν είναι λίγα.

Η Τουρκία μέσω της κρατικής της ραδιοτηλεόρασης ΤRΤ, έβαλε χέρι στο επιτυχημένο ευρωπαϊκό κανάλι ενημέρωσης, το περασμένο καλοκαίρι όταν εξασφάλισε σημαντικό πακέτο μετοχών. Συγκεκριμένα αγόρασε το 15,7% των μετοχών που απελευθερώθηκαν μετά την απόφαση της Ισπανικής Ραδιοτηλεόρασης που τις κατείχε, να τις πουλήσει. Για την αγορά των μετοχών, η Τουρκία κατέβαλε αρκετά εκατομμύρια και αυτόματα έγινε μεγαλομέτοχος του καναλιού. Με αυτή την ιδιότητα, απέκτησε και το δικαίωμα να αντιπροσωπεύεται στο δεκατετραμελές διοικητικό συμβούλιο του καναλιού με δύο εκπροσώπους.


Με την άνεση εκείνων που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, η Τουρκία συνέχισε λίγο αργότερα τις κινήσεις της για άλωση του καναλιού, προωθώντας και ταυτόχρονα χρηματοδοτώντας την 24ωρη τουρκική εκπομπή του καναλιού, τόσο στο δορυφόρο όσο και στην ιστοσελίδα.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Η Τουρκία αγόρασε το περασμένο καλοκαίρι το 15,7% των μετοχών του Γιούρονιους και από τις 30 Ιανουαρίου 2010, η τουρκική εκπομπή του καναλιού είναι στο δορυφόρο. Στην ειδική τελετή που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να γιορταστεί το γεγονός, παρεβρέθη και ο Ερντογάν. Η τουρκική είναι πλέον η ένατη γλώσσα του καναλιού. Οι άλλες οκτώ γλώσσες του είναι η αραβική, η αγγλική, η γαλλική, η γερμανική, η ιταλική, η πορτογαλική, η ρωσική και η ισπανική.

Οι Γάλλοι διαθέτουν το 25% των μετοχών του Γιούρονιους, οι Ιταλοί το 22%, οι Ρώσοι το 17%. Οι μετοχές της Κύπρου στο Γιούρονιους είναι 0,20% και της Ελλάδας 0,34%, όμως οι δύο χώρες είναι ιδρυτικοί μέτοχοι του καναλιού και η ψήφος τους είναι ισοδύναμη με εκείνην της Τουρκίας. Η ΤΡΤ ως μεγαλομέτοχος έχει δύο θέσεις στο Δ.Σ. όπως τους Γάλλους, τους Ιταλούς και τους Ρώσους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δορυφορικό πρόγραμμα του Γιούρονιους δεν πάει μόνο στην Ευρώπη, αλλά φτάνει μέχρι και την Ασία και σε πολλές άλλες χώρες του πλανήτη. Το σήμα του είναι ψηφιακό εδώ και αρκετό καιρό και έχει καλή διείσδυση.

Σε αναμμένα κάρβουνα το ΡΙΚ
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣαυτό θορύβησε το ΡΙΚ και όπως παραδέχεται ο Γενικός Διευθυντής του Θέμης Θεμιστοκλέους, από τότε κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, διότι δεν ξέρει τι λέγεται και πώς, στην τουρκική εκπομπή του καναλιού.

Η ανησυχία του Θεμιστοκλέους είναι βάσιμη, εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι έχουν προσληφθεί είκοσι περίπου Τούρκοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι εργάζονται στην κεντρική αίθουσα σύνταξης στη Λιόν. «Θεωρητικά μεταφράζουν στην τουρκική, αλλά συμμετέχουν στη δημοσιογραφική εργασία και αυτό είναι που με ανησυχεί. Δεν ξέρω εάν περνούν την προπαγάνδα τους με τη μετάφραση» λέει και παραδέχεται ότι το ΡΙΚ έχει ήδη προτείνει στις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας να προωθήσουν ελληνική έκδοση του Γιούρονιους και το όλο θέμα, είναι υπό σκέψη τώρα.

Το κόστος για να βγει στον αέρα ένα τέτοιο κανάλι, υπολογίζεται στα πέντε εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ποσό που αν και μεγάλο, είναι μικρό, συγκριτικά με εκείνο που λαμβάνει το ΡΙΚ κάθε χρόνο υπό μορφή χορηγίας. Μόνο για το 2010, το ημικρατικό κανάλι της Κύπρου, ζητά κρατική χορηγία που ξεπερνά τα 46 εκατομμύρια ευρώ.
Η ελληνική εκπομπή του Γιούρονιους, θα ήταν -σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους- μια επιπλέον προσφορά προς τους τηλεθεατές διότι το κανάλι προσφέρει πάρα πολύ καλή ενημέρωση για τα ευρωπαϊκά δρώμενα και αυτή τη στιγμή είναι το πρώτο ενημερωτικό κανάλι στην Ευρώπη, αφού έχει ξεπεράσει σε τηλεθέαση και το CΝΝ και το ΒΒC. Τη χρηματοδότησή του, εισηγείται να την αναλάβουν από κοινού Κύπρος και Ελλάδα που είναι οι μόνες ελληνόφωνες χώρες του πλανήτη. Τις ανησυχίες του πάντως το ΡΙΚ για τη συντακτική αντικειμενικότητα της τουρκι κής έκδοσης τις έχει μεταφέρει με πολλούς τρόπους στην ηγεσία του Γιούρονιους.

Στη συνέλευση για παράδειγμα, όπου αποφασίστηκε η είσοδος των Τούρκων, η Κύπρος τάχθηκε εναντίον και με παρέμβαση του εκπροσώπου του ΡΙΚ, τέθηκε θέμα συντακτικής ακεραιότητας και ζητήθηκαν εγγυήσεις για την αντικειμενικότητα του καναλιού, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση να προωθηθεί η ετοιμασία ειδικού κώδικα δεοντολογίας που να τη διασφαλίζει.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ-ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/euronews.html#ixzz0f4C0ynei

Read more...

Ἔκθεση… Προξενικῆς Τέχνης!


Το Σάββατο 16/1/2010, στό Ἱστορικό Μουσεῖο τοῦ Συλλόγου Ἀρχαιοφίλων τῆς Ἀλεξανδρούπολης, ὁ ἐν λόγῳ Σύλλογος καί ἡ ὑπερνοµαρχία Ροδόπης – Ἕβρου (κοµβικό πρόσωπο καί στούς δύο φορεῖς ὁ πρόεδρός τους Γ.Μηνόπουλος), παρουσίασε τήν ἔκθεση Μπατίκ «Ἴχνη, Πολιτισµοί τῆς Ἀνατολίας» τῆς Τουρκάλας καλλιτέχνιδος Asli Deger Sezgin. Μία ἔκθεση πού πέρυσι παρουσιάστηκε στή Θεσσαλονίκη µέ διοργανωτή τήν Δηµοτική Πινακοθήκη τῆς πόλης καί τό Γενικό Προξενεῖο τῆς Τουρκίας στήν συµπρωτεύουσα.
Γιά τή Σεζγκίν λοιπόν µαθαίνουµε ὅτι «πιστεύει στήν οἰκουµενικότητα ἱστορικῶν ἔργων ὅλων τῶν χωρῶν τοῦ πλανήτη καί τά ἐνστερνίζεται ὡς παγκόσµια πολιτιστική κληρονοµιά, δίχως φυλετικούς, θρησκευτικούς καί γλωσσικούς διαχωρισµούς». Κάτι σάν τήν UNESCO, δηλαδή. Ποιά εἶναι λοιπόν ἡ θεµατολογία τῆς ἔκθεσής της; «Ἀπεικονίζει εὑρήµατα, τάφους, ἀνάγλυφα καί θησαυρούς πού βρέθηκαν ἀπό ἀνασκαφές στή χερσόνησο τῆς Ἀνατολίας καί ἀνήκουν στούς πολιτισµούς τῶν Χετταίων, τῶν Οὐράρτου, τῆς Φρυγίας, τῆς Λυδίας, τῆς Καρίας, τῆς Λυκίας…»


Ἔτσι λοιπόν ἡ Σεζγκίν, χωρίς καµµία προκατάληψη καί διαχωρισµό, βρῆκε στή µικρασιατική γῆ τούς παραπάνω πολιτισµούς καί φυσικά κανέναν ἑλληνικό (ἀρχαϊκῆς, κλασικῆς, ἑλληνιστικῆς, βυζαντινῆς ἤ µεταβυζαντινῆς περιόδου). Καί µήν πάει ὁ νοῦς σας στό κακό, ἡ δουλειά της δέν ἔχει ΚΑΜΜΙΑ σχέση µέ τίς γνωστές τουρκικές προσπάθειες πλαγίας ἤ ἄµεσης οἰκειοποίησης τῶν Χετταίων καί τῶν ἄλλων λαῶν τῆς Ἀνατολίας καί τήν καταχώρησή τους ὡς «Πρωτοτούρκων». Αυτά περί τοῦ ρόλου πού μπορεί νά παίζει …ἡ Τέχνη (λέμε τώρα)!
Πάντως ὁ ὑπερνοµάρχης µας πρέπει νά εἶναι ὁ φανατικότερος θαυµαστής τῆς Σεζγκίν. Πῶς ἀλλιῶς νά ἐξηγήσεις τό γεγονός ὅτι παραβρέθηκε καί στή Θεσσαλονίκη πέρυσι, µά καί τήν εἶχε ξαναφέρει στή Θράκη πρίν 21 µῆνες, ἀπό κοινοῦ µέ τόν προξενοσύλλογο Ἐπιστηµόνων Μειονότητας, γιά µιά ἑλληνοτουρκική ἔκθεση ζωγραφικῆς στήν Κοµοτηνή;
Τό γεγονός ὅτι ἡ καλλιτέχνις εἶναι ἀδερφή τοῦ πολιτιστικοῦ ἀκόλουθου τοῦ Προξενείου Κοµοτηνῆς, Μουράτ Σεζγκίν, καί ὅτι φέτος ἔχουµε τοπικές ἐκλογές εἶναι βεβαίως…παντελῶς ἄσχετα µέ τά ἀνωτέρω. Ἀλλοίμονο…
”Αντιφωνητής”

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_3121.html#ixzz0f4AOCw2z

Read more...

Ύποπτες κινήσεις από την μειονότητα και αναβρασμός στην Θράκη


Επαφές με την τουρκική πολιτική ηγεσία είχε προσφάτως «αντιπροσωπεία» μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης. Η χρονική στιγμή της επίσκεψης προκαλεί ανησυχίες και εγείρει ερωτήματα για τις προθέσεις της Άγκυρας. Την εβδομάδα που πέρασε, μάλιστα, ομάδα μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης επισκέφτηκε την Τουρκία.
Η αυτοαποκαλούμενη «Αντιπροσωπεία της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης», απαρτιζόμενη από άτομα γνωστά για τις ιδιαίτερα στενές τους σχέσεις με την Άγκυρα, όπως οι ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μετέ και Ιμπραήμ Σερίφ, είχε επαφές με τους ανώτερους πολιτικούς και πολιτειακούς θεσμούς της γείτονας χώρας.
Διακρίνουμε τις επισκέψεις τους στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και τις συζητήσεις τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Α. Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου.

Κατά τις εν λόγω επαφές οι επικεφαλής είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν στην Άγκυρα, την οποία θεωρούν «μητέρα πατρίδα», αιτήματα αναφορικά με την ενίσχυση της θέσης τους στην Ελλάδα, τα οποία συχνά παραβλέπουν ή ακυρώνουν το υφιστάμενο καθεστώς που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης. Ένα από τα αιτήματά τους ήταν η επιστροφή της ελληνικής υπηκοότητας σε όσους κηρύχτηκαν έκπτωτοι της ιθαγένειας βάσει του αρθ. 19, το οποίο τροποποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας συγκεκριμένα ζήτησαν τη μεσολάβηση της τουρκικής κυβέρνησης για την επιστροφή της ελληνικής υπηκοότητας σε πάνω από 60.000 μουσουλμάνους, επιδίωξη που αν πραγματοποιηθεί θα έχει δυσχερείς συνέπειες στην πληθυσμιακή ισορροπία στην περιοχή, επιτρέποντας τον νόμιμο επαναπατρισμό όσων εγκατέλειψαν τη χώρα. Άλλη συνέπεια μιας τέτοιας πράξης έχει να κάνει με την ήδη προ καιρού ανατραπείσα ισορροπία μεταξύ της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινουπόλεως και της μουσουλμανικής στη Δυτική Θράκη. Στην περίπτωση αυτή, όχι μόνο θα αυξηθεί η πληθυσμιακή σχέση εις βάρος της ελληνικής μειονότητας της Πόλης, που ήταν το μέτρο σύγκρισης κατά τις διαπραγματεύσεις της Συνθήκης της Λωζάννης, έναντι της μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά θα αυξηθεί και το στοιχείο εκείνο που πρόσκειται στην Άγκυρα, εις βάρος των υπόλοιπων νομοταγών πολιτών μουσουλμανικού θρησκεύματος στη Θράκη.
Εξάλλου, οι Ιμπραήμ Σερίφ και Αχμέτ Μετέ αναφέρθηκαν και στον νόμο που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Καραμανλή, βάσει του οποίου το ελληνικό Δημόσιο διορίζει μουσουλμάνους θρησκευτικούς λειτουργούς (ιμάμηδες) - κάτι που δεν έκανε ουδέποτε η Τουρκία για τους ελληνορθόδοξους κληρικούς. Επανέλαβαν, δηλαδή, τις γνωστές τους αντιρρήσεις για τον διορισμό των ιμάμηδων κατόπιν επιλογής τους από επιτροπή που απαρτίζεται από «χριστιανούς» (sic), όπως την αποκάλεσαν.
Και αυτό γιατί με την εφαρμογή του εν λόγω νόμου προφανώς οι ψευδομουφτήδες αισθάνονται ότι περιορίζεται το πεδίο δράσης τους και μειώνεται η επιρροή που ασκούν. Άλλα αιτήματά τους είχαν να κάνουν με την αναγνώριση των ελληνικών διπλωμάτων στην Τουρκία, τον αυτοπροσδιορισμό τους ως «Τούρκοι», τη χρήση του όρου αυτού στις οργανώσεις τους κ.λπ.
Η χρονική στιγμή κατά την οποία εκπρόσωποι της μειονότητας συνήψαν επαφές με την πολιτική ηγεσία της γείτονας χώρας δεν είναι τυχαία. Υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω επίσκεψη έλαβε χώρα λίγο μετά τη διακοίνωση της μάλλον άμοιρης σθένους επιστολής του έλληνα πρωθυπουργού προς τον τούρκο ομόλογό του, ο οποίος είχε θέσει θέμα «επίλυσης» -όπως την εννοεί η Άγκυρα- των κρίσιμων διμερών θεμάτων: Αιγαίο - Κύπρος - Θράκη. Η έλλειψη αποφασιστικότητας της ελληνικής πλευράς να ορθώσει το ανάστημά της ενώπιων των αυξανόμενων απαιτήσεων της Άγκυρας, επόμενο ήταν να εκληφθεί από την τουρκική ηγεσία ως μήνυμα αδυναμίας της Αθήνας.
Έτσι, δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς αν στο άμεσο διάστημα αυξηθούν οι τουρκικές πιέσεις, αντί της ειρηνικής διαβίωσης και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών που θα επιθυμούσε να δει η Αθήνα. Και αυτό γιατί το μουσουλμανικό στοιχείο της Δυτικής Θράκης που πρόσκειται στην Άγκυρα και διαβιοί στην Τουρκία δεν επαναπαύεται.
Σύλλογός τους με έδρα τη Σμύρνη διοργάνωσε προσφάτως εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την «29η Ιανουαρίου», ημέρα «Εθνικής Αντίστασης» των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης! Η επιλογή της ημερομηνίας συνδέεται με τη δράση του αποθανόντα Σαντίκ Αχμέτ, του φανατικότερου οπαδού της Άγκυρας στη Δ. Θράκη, το 1988… Οι παραπάνω ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται απλώς και μόνο να αυξήσει την επιρροή της στη Δυτική Θράκη.
Τέλος, ας αναφερθούμε και στη διεθνή συγκυρία, η οποία ευνοεί την εφαρμογή των σχεδίων της Άγκυρας στη Δ. Θράκη. Η έκθεση, φερ' ειπείν, για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μη Μουσουλμανικών Μειονοτήτων στην Τουρκία και της Μουσουλμανικής στην Ελλάδα, η οποία υιοθετήθηκε λίγες μόλις μέρες πριν, την 27η Ιανουαρίου, προωθεί ακριβώς σχέδια κατάλυσης βασικών αρχών της Συνθήκης της Λωζάννης!
Η Αθήνα θα πρέπει να κατανοήσει ότι το θέμα της Θράκης έχει εισέλθει σε επικίνδυνη φάση και θα πρέπει να κινηθεί με την απαιτούμενη προσοχή και αποφασιστικότητα τόσο στη διεθνή σκηνή, όσο και στο εσωτερικό της χώρας, αρχής γενομένης με τον περιορισμό των στοιχείων εκείνων που δρουν ανεξέλεγκτα στη Θράκη ως εκπρόσωποι της Άγκυρας!

K. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Η τρομοκρατία της Άγκυρας στη Θράκη έχει… κυβερνητικό εκπρόσωπο!!!


Μία συγκλονιστική καταγγελία είδε προ καιρού το φως της δημοσιότητας στην Ξάνθη, από επαγγελματία φωτορεπόρτερ, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την τρομοκρατική δράση των μηχανισμών του Τουρκικού εθνικισμού και των οργάνων του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής στο «έργο» του φακελώματος των μελών του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων.
Οι καταγγελίες που μέχρι τώρα γινόντουσαν, για απόπειρες τρομοκράτησης απλών ελλήνων μουσουλμάνων Πομάκων, αφορούσαν κυρίως την οικονομική αλλά και την θρησκευτική καταπίεση που δέχεται η κοινότητα των ορεσίβιων αυτών ελλήνων, κατοίκων της Θράκης.

Η πίεση όμως που δέχονται προκειμένου να «φέρουν αποτελέσματα» τα «στελέχη» και τα «όργανα» του παρακράτους της Άγκυρας, που δρα στην Ελληνική Θράκη, ήταν βέβαιο πως θα προκαλούσε «νευρικές κινήσεις» και ενέργειες που θα αποκάλυπταν το εύρος των «δραστηριοτήτων» που αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται ή και υλοποιούνται –σε καθημερινή βάση- μέσα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην ακριτική Θράκη.
Πρόσφατα, σε πρωτοσέλιδο τοπικής εφημερίδας της Ξάνθης («Μαχητής» 30.12.2009) αναφέρθηκε πως ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Τσείν Μάντατζη, ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τοπικό φωτορεπόρτερ, (Κ. Κεσίσογλου) και του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Μέτε μου είπε (εννοεί τον ψευτομουφτή Ξάνθης) ότι ήσουν κι εσύ στην εκδήλωση του Εμφιετζόγλου στην ταβέρνα (εννοώντας μία εκδήλωση «Πομακικής βραδιάς» που έγινε στην Ξάνθη στις 19.12.2009)… Δώσε ΜΑΣ μερικές φωτογραφίες, να στις πληρώσουμε, για να δούμε ποιοι Πομάκοι πήγαν στην εκδήλωση του Εμφιετζόγλου…»!!!
Η αποκάλυψη αυτή, επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, τις άπειρες καταγγελίες για απειλές που έχουν δεχθεί Έλληνες Πομάκοι, οι οποίοι ενημέρωσαν ΟΛΕΣ τις ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και τους τοπικούς παράγοντες οι οποίοι επιμένουν να εθελοτυφλούν και να συμπράττουν -μέσα από την σιωπή τους- με τον τουρκικό εθνικισμό. Η Τουρκία ασκεί τρομοκρατία, φακελώνει, στιγματίζει και περιθωριοποιεί (μέσω κλειστών κοινωνιών, της θρησκείας αλλά και οικονομικά εάν μπορεί) όποιον Πομάκο αποφασίσει να υπερασπιστεί τη γλώσσα του και τον πολιτισμό του.
Είναι δυνατόν μέσα στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα κυβερνά την Ελλάδα, να υπάρχει βουλευτής που να εκτελεί τέτοιου είδους «αποστολές»; Μήπως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δημοκρατικό κόμμα, αλλά πρόκειται για κάποιο ακροδεξιό κόμμα τύπου Γκρίζων Λύκων της Τουρκίας; Είναι βέβαιο πως στην Τουρκία θα δολοφονούσαν –ατιμωρητί- τους Πομάκους ηγέτες… ενώ εδώ τους φακελώνουν, τους καταδιώκουν και δεν διστάζουν να τους εκβιάζουν ποικιλοτρόπως, όπως καταγγέλλεται από την Πομακική εφημερίδα «Ζαγάλισα».
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πώς είναι δυνατόν να έχει και να ανέχεται δίπλα του και μέσα στο κόμμα του έναν τέτοιο βουλευτή, όπως είναι ο Τσετίν Μάντατζη;
Πώς είναι δυνατόν αυτός ο βουλευτής να μιλάει για δημοκρατία και να διεκδικεί ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα για τους «Τούρκους» της Θράκης, όταν ο ίδιος καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα των ελλήνων Πομάκων της Θράκης;
Ποιος μπορεί να συστεγάζεται ή να είναι συνομιλητής και ιδεολογικός συνοδοιπόρος ενός βουλευτή, ο οποίος συμμετέχει ενεργά σε επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών και ουσιαστικού φακελώματος των Πομάκων (να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, δεν έχει διαψευσθεί το γεγονός και γι αυτό το λόγο η πράξη του πολιτικού και κυβερνητικού βουλευτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και ίσως ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Ξυνίδης θα έπρεπε να ξεκινήσει διαδικασίες απομάκρυνσης του κυρίου Μάντατζη, ο οποίος «προσφέρει» μάλλον περισσότερες «ζημίες» παρά «οφέλη» προς το ΠΑΣΟΚ).
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος των Πομάκων, πάντως, έχει δηλώσει πως προκειμένου να μην «πνιγεί» το συγκεκριμένο θέμα της «δράσης» του κυρίου Μάντατζη, μέσα σε γελοίες κομματικές σκοπιμότητες, προτίθεται να το μεταφέρει συντομότατα σε Διεθνείς Οργανισμούς και Επιτροπές που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως πολλές φορές κατά το παρελθόν πράκτορες της Τουρκίας, έχοντας ως κάλυψη την δημοσιογραφική ιδιότητα (παίζοντάς το δημοσιογράφοι σε τοπικές τουρκόφωνες εφημερίδες της Ελληνικής Θράκης) παρεισφρύουν σε εκδηλώσεις, φωτογραφίζουν και φακελώνουν Πομάκους αλλά και χριστιανούς κατοίκους, ώστε στη συνέχεια να τους τρομοκρατήσουν ποικιλοτρόπως.
Μετά το τελευταίο περιστατικό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων ανακοίνωσε πως προκειμένου να προστατευτούν οι έλληνες Πομάκοι θα ληφθούν πρόσθετα και αυστηρότατα μέτρα, αναφορικά με το ποιοι… δημοσιογράφοι αλλά και… φωτογράφοι θα έχουν πρόσβαση σε μελλοντικές Πομακικές εκδηλώσεις.
Στο σύγχρονο κράτος της τουρκικής τρομοκρατίας ζει η Θράκη και όποιοι δεν δύνανται να κατανοήσουν το μέγεθος της πράξης του τουρκολάγνου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ίσως θα πρέπει να επισκεφθούν για ένα μικρό διάστημα την Θράκη για να «νιώσουν στο πετσί τους» πως η δημιουργία «γενίτσαρων» δεν εγκαταλείφθηκε από την Τουρκία, αλλά συνεχίζεται από τους νέο-οθωμανιστές της Άγκυρας με κύριο σκοπό την αλλοίωση αρχικά του ηθικού και στη συνέχεια του φρονήματος των κατοίκων της ελληνικής Θράκης. Μέσα από τέτοιες δραστηριότητες, οι οποίες πλέον αναπτύσσονται με ιδιαίτερη θρασύτητα, δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι της Θράκης που αναρωτιούνται, πλέον, κατά πόσο η Αθήνα επιθυμεί να διατηρήσει την Θράκη υπό ελληνική κυριαρχία…
Και για να τεθεί το θέμα ωμά, τολμούμε να θέσουμε ένα απλό ερώτημα: Πόσοι πολιτικοί θα επένδυαν σήμερα, μέσα από αγορές ακινήτων, στην Θράκη; Πόσοι έλληνες πολίτες θα ερχόταν για μόνιμη διαμονή στη Θράκη; Στην απάντησή σας βρίσκεται και η βούληση των σημερινών (αλλά και των χθεσινών) ιθυνόντων…
Κωνσταντίνος

Read more...

Μηδενική η ενσωμάτωση των τουρκομουσουλμάνων στην Αυστρία


Μία μελέτη που συντάχθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας αποκαλύπτει ότι για σχεδόν τα τρία τέταρτα των Τούρκων που ζουν στην Αυστρία, οι επιταγές του Ισλάμ είναι πιο σημαντικές από τη δημοκρατία.
Πάνω από τους μισούς των ερωτηθέντων επιθυμούν την εισαγωγή του νόμου της Σαρία!!!
Γράφει η γερμανική "Bayernkurier": Στην γειτονική μας Αυστρία επίσης, η ένταξη των μεταναστών από την Τουρκία δημιουργεί δυσκολίες. Μια νέα μελέτη προκαλεί ανησυχία: Περισσότεροι από το ήμισυ των Τούρκων στην Αυστρία θα ήθελαν να δουν την εισαγωγή του σκληρού νόμου της Σαρία.
Περισσότεροι από τους μισούς - περίπου 220.000 μετανάστες τουρκικής καταγωγής - - οι οποίοι αποτελούν το 2,65 % του πληθυσμού της Αυστρίας που έχει πληθυσμό 8,3 εκατομμύρια κατοίκους - απαιτούν με κάθε σοβαρότητα από το δικαστικό σύστημα της χώρας, την εισαγωγή του ισλαμικού νόμου, δηλαδή την Σαρία!!!

Για σχεδόν τα τρία τέταρτα (72 %), η τήρηση των εντολών της θρησκείας τους είναι πιο σημαντική από τη δημοκρατία. Οι νόμοι και οι κανονισμοί της θρησκείας για το 57% των Τούρκων είναι πιο σημαντικοί από αυτή την Αυστρία.
Και σχεδόν το ήμισυ των Τούρκων μεταναστών λένε ότι η εγκληματικότητα στην Αυστρία οφείλεται στη δημοκρατία.
Αυτό οδηγεί επίσης σε ένα συμπέρασμα: οι νέοι Τούρκοι έχουν αναπτύξει μια έντονη τάση για μία υπο-κουλτούρα, αισθάνονται περισσότερο ‘δεμένοι’ (ή δεσμευμένοι) με το Ισλάμ, παρά με την κοινωνία στην οποία ζουν - και αυτό παρά το γεγονός ότι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αυστρία.
Έτσι, το 45% των Τούρκων αδυνατεί να καταλάβει την αυστριακή κοινωνία, τον τρόπο ζωής των Αυστριακών και τις κυρίαρχες αξίες τους.
Και περίπου οι μισοί Τούρκοι αισθάνονται πιο προσηλωμένοι στην δική τους χώρα παρά στην Αυστρία. Το 55% των Τούρκων είναι αντίθετο ο γιος τους ή η κόρη τους να παντρευτεί με κάποιον ή κάποια που δεν είναι από την Τουρκία.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι άλλοι μετανάστες που ζουν στην Αυστρία, περίπου συνολικά 1,4 εκατομμύρια ξένοι - έχουν πολύ λιγότερα προβλήματα με την ενσωμάτωση.
Ενώ από τους Τούρκους αισθάνονται ότι έχουν ενσωματωθεί μόνο το 26%, το ποσοστό για τους Πολωνούς για παράδειγμα, είναι 53%.
Αυτό μπορεί να έχει σχέση και με την παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης: 76% των Τούρκων βλέπουν, σχεδόν καθημερινά, τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια και μόνο το 30% κάνει ζάππινγκ στο ORF. (η Österreichischer Rundfunk είναι η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση της Αυστρίας).
... Στην πραγματικότητα, η Αυστρία δεν έχει "προβλήματα με τους ξένους", αλλά είχε πρόβλημα με τους Τούρκους μετανάστες.
Η εικόνα της νοοτροπίας των Τούρκων στην Αυστρία συμπληρώνεται από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ε.Ε. και που δεν έγινε στην Αυστρία, αλλά στην Τουρκία. Όπου οι τέσσερις στους δέκα Τούρκους δεν θα ήθελαν να ζουν δίπλα σε έναν εβραίο, ενώ περίπου το ένα τρίτο δεν θα ήθελε καθόλου να έχει χριστιανικούς για γείτονες. Περισσότεροι από τους μισούς Τούρκους μουσουλμάνους αντιτίθενται στην υπηρεσία μη-μουσουλμάνων στον τουρκικό δικαστικό σώμα, στο στρατό, στην αστυνομία ή στις μυστικές υπηρεσίες. Και πάνω από το 40% ήταν εναντίον του, ότι Εβραίοι και Χριστιανοί θα μπορούσαν να κατέχουν υψηλές θέσεις στον τομέα της επιστήμης ή της υγειονομικής περίθαλψης.
Και δεν τελείωσε ακόμα: το 57% των Τούρκων δεν θα ήθελε έναν άθεο για γείτονα, ενώ το 20% απορρίπτει τους αλλοδαπούς ως γείτονες!!! Ακόμη και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Bulent Arinc, περιγράφει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων "τρομακτικά", αν μη τι άλλο ενόψει της ένταξης στην ΕΕ που επιθυμεί η Τουρκία.

Read more...

Τουρκία η χώρα-πρωτεύουσα των φυλακών...


Φάνης Μαλκίδης
1. Οι φυλακές και τα λευκά κελιά
Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια συνεχών δολοφονιών, αγνοουμένων, καταπίεσης, τυραννίας, και λευκών κελιών στην Τουρκία.
Σύμφωνα με την Επιτροπή ενάντια στα λευκά κελιά, έχουν αναφερθεί 14.500 θύματα βασανιστηρίων τα τελευταία 10 χρόνια και μόνο 7.500 έχουν αναρρώσει. 518 άνθρωποι δολοφονήθηκαν κατά την διάρκεια της κράτησής τους σε διάφορα τμήματα και 216 άνθρωποι αγνοούνται. Το 75% των γυναικών που βασανίστηκαν έχουν βιασθεί, 1261 άτομα εκτελέστηκαν στους δρόμους χωρίς δίκη, 3688 χωριά εκκενώθηκαν και πάνω από 3.000.000 άνθρωποι εξαναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν.
Πάνω από 3.000 διανοούμενοι καταδικάστηκαν σε περισσότερα από 10.000 χρόνια φυλακή και σε χρηματικές ποινές, επειδή εξέφρασαν τις ιδέες τους. 448 άτομα που κατέθεσαν σε διάφορες υπηρεσίες αιτήσεις στην κουρδική γλώσσα, κατηγορούνται για αδικήματα που επισύρουν συνολική φυλάκιση 2.747 ετών και 3 μηνών.

67 παιδιά βασανίστηκαν σε τμήματα της αστυνομίας και της χωροφυλακής, κατά τα τελευταία δυο χρόνια. 50.000 άνθρωποι βρίσκονται συνολικά στις φυλακές, 8.000 είναι πολιτικοί κρατούμενοι, 4.000 είναι ανήλικα παιδιά.
Η Τουρκία κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων χωρών, με κριτήριο τον αριθμό των φυλακών της. Διαθέτει 19 διαφορετικούς τύπους φυλακών, πάνω από 650 φυλακές και δεκάδες φυλακές τύπου F (λευκά κελιά).
Συνολικά ο πληθυσμός των φυλακών της Τουρκίας ξεπερνάει τον πληθυσμό δέκα μεγάλων πόλεων!
Ξεχωριστή θέση στη χώρα- πρωτεύουσα των φυλακών έχουν τα λευκά κελιά.
Το κίνημα για τα λευκά κελιά στις τουρκικές φυλακές έχει ενεργοποιήσει εδώ και χρόνια πολίτες από όλο τον κόσμο καθώς και την Ελλάδα, οι οποίοι συμπαραστάθηκαν στους Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές, που με τίμημα την ίδια τους τη ζωή αντιστάθηκαν στον φασισμό, ενώ μία μεγάλη κινητοποίηση αλληλεγγύης στους φυλακισμένους- απεργούς πείνας γίνεται και στην ίδια την Τουρκία.
Ιατροί στην περίπτωση που αρνούνται να υποβάλλουν τους απεργούς σε βασανιστήρια, φακελώνονται και εκδιώκονται από τους χώρους εργασίας τους. Πολλοί είναι οι γιατροί που κατεβαίνουν σε απεργίες συμπαράστασης στους αγωνιστές κατά των λευκών κελιών με τα ασθενοφόρα τους έχοντας σαν προορισμό τα δικαστήρια. Επίσης δικηγόροι δείχνουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους, ενώ αρκετοί από αυτούς, έχουν πραγματοποιήσει απεργίες διότι το καθεστώς τους απαγορεύει να βλέπουν τους κρατουμένους. Ακόμη αρκετοί φίλοι, συναγωνιστές, συγγενείς των πολιτικών κρατουμένων έχουν αυτοπυρποληθεί, ενώ επί τέσσερα χρόνια οι γονείς των κρατουμένων, μέρα και νύχτα πραγματοποιούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε κεντρική πλατεία της Άγκυρας.
Από την άλλη ενώ οι μηχανισμοί του καθεστώτος εκφοβίζουν τους συγγενείς των αγωνιστών. Οι επιθέσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας και τους Γκρίζους Λύκους είναι καθημερινές, ενώ πολλές φορές ο στρατός μπήκε στις φυλακές όπου ήταν φυλακισμένοι πολιτικοί κρατούμενοι, τις γκρέμισαν, δολοφόνησαν και έκαψαν 28 από αυτούς. Επίσης η απαγόρευση της οργάνωσης TAYAD (Σύλλογος των οικογενειών των πολιτικών κρατουμένων για τη συμπαράσταση και αλληλοβοήθεια), έδωσε τη χαριστική βολή στα ψήγματα «αλλαγών» που προωθούνται από την Τουρκία.
Η ικανοποίηση του αιτήματος της συνεύρεσης και μίας σειράς άλλων αιτημάτων, τα οποία μπορεί να ακούγονται μικρά και ασήμαντα, αλλά για την παύση της ύπαρξης των λευκών κελιών, της ανάγκης συνεύρεσης με άλλους πολιτικούς κρατούμενους και άλλα ζητήματα, χρειάστηκε να δώσουν τη ζωή τους 122 συνάνθρωποί μας στην Τουρκία, 600 έμειναν ανάπηροι και πολλοί άλλοι πεθαίνουν στα νοσοκομεία. Ο δικηγόρος Μπεχίτς Αστσί, η Γκιουρτζάν Γκιορούρογλου, μητέρα δύο παιδιών, και η κρατούμενη στην φυλακή του Ουσάκ, η Σεβγκί Σαϊμάζ, που ακολούθησαν τους 122 μάρτυρες.
Μάλιστα ειδικά γι΄ αυτό το ζήτημα στο διευθυντή των φυλακών, σ' αυτόν που έχει υπογράψει τον θάνατο των κρατουμένων, απονεμήθηκε το ανώτατο μετάλλιο προσφοράς υπηρεσιών προς το κράτος! Στο πακέτο του «εκδημοκρατισμού», και «εναρμόνισης» με την ΕΕ, περιλαμβάνεται το «Πρόγραμμα Επιστροφής στο Σπίτι», προελεύσεως ΗΠΑ. Είναι ο νόμος που επιβραβεύει όποιον αρνείται τις ιδέες του, καταδίδει ομοϊδεάτες του στις τουρκικές αρχές. Στο ίδιο πλαίσιο και οι μαζικές φυλακίσεις Τούρκων πολιτών. Μόνο τα τελευταία 6 χρόνια, ο επίσημος αριθμός των προφυλακισμένων έφτασε τα έξη εκατομμύρια (!), και πολλοί εξ΄αυτών βασανίστηκαν μέχρι θανάτου.
2. O Murad Akincilar
O Τούρκος Murad Akincilar είναι ένας ακόμη αγωνιστής που διώκεται για τις ιδέες και τους αγώνες του. Ο Murad Akincilar, οικονομολόγος με σπουδές στο London School of Economics (LSE), γραμματέας της ένωσης για τους βιομηχανικούς εργάτες στην UNIA, την ελβετική εργατική συνδικαλιστική οργάνωση, ζούσε στη Γενεύη για οκτώ χρόνια, έχοντας εγκαταλείψει στην Τουρκία αναζητώντας καταφύγιο στην Ελβετία. Ο Murad επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη για να επισκεφθεί τους δικούς του ανθρώπους. Παρά το γεγονός ότι έλαβε τη διαβεβαίωση από το τουρκικού Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Murad συνελήφθη από την μυστική αστυνομία, μπροστά στη σύζυγό του.
Δεν δόθηκε καμία εξήγηση στην σύζυγό του η οποία παρότι προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τις αρχές των φυλακών, εντούτοις δεν μπόρεσε να κάνει κάτι. Ο δικηγόρος του στην Κωνσταντινούπολη, δεν μπορούσε να μιλήσει με τον πελάτη του και ο Murad Akincilar δεν επιτρέπεται να επικοινωνήσει με την οικογένειά του.
Αν και οι ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του παραμένουν αδιευκρίνιστες, ο Murad έχει κατηγορηθεί ότι συμμετέχει με μια παράνομη οργάνωση.
Ο Murad κρατείται σε λευκό κελί στην Αδριανούπολη και η υγεία του δοκιμάζεται καθημερινά.
Οι σύντροφοι και οι φίλοι του Murad ως εκ τούτου εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για την κράτησή του και, ειδικότερα, σχετικά με την υγεία του. Η εκστρατεία για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Μουράτ υποστηρίζεται από συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη, ,συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς ομάδα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ έχει την υποστήριξη από τους φοιτητές του LSE, όπου ο Murad ήταν φοιτητής.
Με βάση τα ρεκόρ των εκτελέσεων και των βασανιστηρίων των πολιτικών αντιπάλων και των συνδικαλιστών στην Τουρκία, είναι σωστό να ανησυχούμε για την τύχη του Murad Akincilar. Η ανησυχία είναι ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι η σύζυγός του είναι έγκυος και η κατάσταση του Murad θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες για την οικογένειά του.
Είμαστε πεπεισμένοι πλήρως από την αθωότητα και την ηθική ακεραιότητα του Murad και θα απαιτήσουμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή. Εν τω μεταξύ o Murad πρέπει να επωφελείται από τα πιο βασικά δικαιώματά του, δηλαδή την επαφή με την οικογένειά του και το δικηγόρο του, γνωρίζοντας τουλάχιστον τις κατηγορίες εναντίον του, και να έχει αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Τουρκίας.
Έσχατο αλλά όχι τελευταίο. Τον Murad τον γνώρισα πριν χρόνια στις κοινές μας προσπάθειες για δημοκρατία και ελευθερία στην Τουρκία, για όλους τους λαούς που κατοικούν εκεί. Επίσης συνεργαστήκαμε στην έκδοση του αγγλόφωνου βιβλίου Aspects of the Southeastern Europe and the Black Sea after the Cold War, (2006) του οποίου είχα την επιμέλεια όπου ο Murad είχε γράψει ένα κείμενο για την Τουρκία, την αναγκαιότητα εκδημοκρατισμού της και τους αγώνες των λαών της.
Η αποφυλάκιση του Murad από τα λευκά κελιά της Αδριανούπολης, αποτελεί μείζον θέμα πραγματικής αλληλεγγύης για τους δημοκράτες στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Αποτελεί είναι μία πράξη για την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Τουρκία.

Read more...

Στην Ελλάδα ο Αρχηγός της Τουρκικής Ακτοφυλακής


Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου
Ο Αρχηγός της Τουρκικής Ακτοφυλακής, Υποναύαρχος (UH) Izzet Artunc, βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 9.30 χθες το πρωί και ήδη γνωρίζει τις ομορφιές του Φλοίσβου, επισκεπτόμενος τα καταστήματα της περιοχής, ενώ απόλαυσε τον καφέ και το φαγητό του, με θέα τα σκάφη αναψυχής που ελλιμενίζονται στη μαρίνα.
Από σήμερα, όμως, θα συμμετέχει σε συνεργασία με την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, με βασικό θέμα την ενεργοποίηση του ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΕΠΑΝΕΙΣΔΟΧΗΣ λαθρομεταναστών, το οποίο υπεγράφη το 2001.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι έκτοτε το Πρωτόκολλο δεν λειτούργησε, με υπαιτιότητα της Τουρκίας, καθώς αυτό περιελάμβανε ως σημείο παραλαβής των λαθρομεταναστών το λιμάνι της Σμύρνης.

Η Τουρκία όμως, στη συνέχεια, επικαλέστηκε προβλήματα με τον τουρισμό της και έτσι δεν άνοιξε ποτέ το λιμάνι αυτό για τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος της χώρας μας, που επέστρεφαν τους λαθρομετανάστες, οι οποίοι –αποδεδειγμένα– είχαν τα μικρασιατικά παράλια, ως λιμάνι αφετηρίας προς την Ελλάδα.
Αυτό που μέχρι τώρα έκαναν οι Ελληνικές Αρχές, ήταν να οδηγούν τους παράνομους μετανάστες οδικώς, μέχρι την είσοδο της τουρκικής πόλης Ίψαλα, αλλά και εκεί, οι Τουρκικές Αρχές πολύ σπάνια δέχονταν πίσω τούς μετανάστες. Σχεδόν πάντα ισχυρίζονταν, ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία, που να αποδεικνύουν, ότι είχαν διακινηθεί προς την Ελλάδα μέσω Τουρκίας.
Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε πέρσι ένα ολιγοήμερο χρονικό διάστημα, όταν ο τότε Έλληνας Αρχηγός του Λιμενικού επισκέφθηκε την Τουρκία, αποδεχόμενος πρόσκληση του Τούρκου Αρχηγού της Ακτοφυλακής. Τότε, όσα δουλεμπορικά σκάφη επεχείρησαν να φέρουν μετανάστες στην Ελλάδα, με ένα απλό τηλεφώνημα παρελήφθησαν από την Τουρκική ακτοφυλακή. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί από σήμερα και μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, δηλαδή μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.
Να σημειωθεί ότι, παρά τις διαδοχικές ανταλλαγές επισκέψεων, που έγιναν το 2008 και το 2009 μεταξύ των αρχηγών της Τουρκικής και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, δεν υπήρξε βελτίωση στην εισδοχή των παράνομων μεταναστών μέσω Τουρκίας. Αντίθετα, ενώ το 2007 οι μετανάστες που εισήλθαν μέσω των μικρασιατικών ακτών είχαν ξεπεράσει τους 9.000, το 2008 ξεπέρασαν τους 15.000.
Με τη συμβολή όμως της FRONTEX – σύμφωνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη – επανήλθαν και πάλι στους 9.000.Δυστυχώς, οι Έλληνες αξιωματούχοι δεν συμπεριέλαβαν στις εξορμήσεις του υποναύαρχου Izzet Artunc μια περιοδεία στις ακτές του Αγαθονησίου, ή στο κέντρο υποδοχής Μεταναστών της Μυτιλήνης.
Αντίθετα την Τετάρτη ο Τούρκος Αξιωματούχος θα επισκεφθεί την Επίδαυρο και το Ναύπλιο, ενώ την Πέμπτη θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη.
Την Παρασκευή, πριν αναχωρήσει, θα επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης και την Πλάκα, η οποία βέβαια θα πάλλεται στους ρυθμούς του καρναβαλιού.

Read more...

Πρώτη ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις η Τουρκία το 2050 !


Διαβάζουμε ένα άρθρο στο περιοδικό «Economist» που καταγράφει αμερικανικές έρευνες για τα κράτη που θα είναι μεγάλες δυνάμεις το 2050,έλεγε ο Γ. Παπασωτηρίου στην «Β» και πρώτο-πρώτο σ’ αυτές δεν βρίσκουμε ούτε τις ΗΠΑ ούτε την Κίνα, αλλά… την Τουρκία !!!
Η Κίνα λοιπόν, η οποία στηρίζει το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και παρουσιάζει τεράστια οικονομική ανάπτυξη, δεν λογίζεται ως η ανερχόμενη πρώτη δύναμη, αλλά η Τουρκία.
Παρεμπιπτόντως, οφείλω να σημειώσω ότι οι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι το ταξίδι της Χίλαρι Κλίντον στο Πεκίνο αλλά και των Ευρωπαίων εκεί ήταν για να πεισθούν οι Κινέζοι να συνεχίσουν να αγοράζουν τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά ομόλογα.
Και κατόπιν τούτου τίθεται το ερώτημα: Γιατί τρελάθηκαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι με το ενδεχόμενο να πουλήσει και η Ελλάδα ομόλογα στους Κινέζους; Διότι εμείς σύμφωνα με τον παγκόσμιο καταμερισμό «πελατών» ανήκουμε στο πελατολόγιο της Δύσης!

Αλλά ας επανέλθουμε στα κράτη-μεγάλες δυνάμεις του 2050. Η Τουρκία εκτιμάται ότι θα είναι ένα από αυτά γιατί είναι η μοναδική σταθερή δύναμη σε μία κατ’ εξοχήν ασταθή περιοχή (Ιράκ, Ιράν, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ισραήλ, Παλαιστίνη).
Η Τουρκία, συνεπώς, μπορεί να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής των αντιμαχομένων και καταφύγιο για τα κεφάλαια της περιοχής. Αυτό θα της προσδώσει κύρος και θα επιτρέψει στην οικονομία της να αναπτυχθεί τόσο ώστε να γίνει ένα από τα σημαντικότερα κράτη στον κόσμο.
Τα άλλα δύο κράτη σύμφωνα με την έρευνα θα είναι η Πολωνία και το Μεξικό (πηγή AgoraVox)! Οσο και να αμφισβητεί κανείς την παραπάνω ανάλυση, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι αυτή γίνεται από την αμερικανική οπτική γωνία και σε κάθε περίπτωση εμπεριέχει στοιχεία ενδεχομενικότητας.
Ανάλογο θετικό δημοσίευμα, όμως, με τον τίτλο Les think tanks turcs, agents du changement (οι τουρκικές δεξαμενές σκέψης, παράγοντες της αλλαγής), βρίσκουμε και στη «Le Monde Diplomatique» του τρέχοντος μηνός.
Μήπως όλα αυτά μας αφορούν; Λέω… μήπως;

Read more...

Η Τουρκική Βιομηχανία Λαθρομετανάστευσης και Ναρκωτικών


Γι' αυτήν την όψη της Τουρκίας μιλάει ο Χουσεΐν Μπαΐμπασίν, μεγαλομαφιόζος της Τουρκίας, στους συγγραφείς του βιβλίου « Η Τουρκική Μαφία » Φρανκ Μπόφενκερκ, Γιουτζέλ Γεσιλγκόζ- εκδόσεις Καστανιώτη.
Ο Μπαϊμπασίν αναφέρει συχνά ονόματα που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο, όπως εκείνα του τ. προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, του τ. πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ, του υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ αλλά και της τέως πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ, για να μην μιλήσουμε για λοιπούς βουλευτές, αστυνομικούς, στρατιωτικούς. Η μαρτυρία του Μπαϊμπασίν συμπίπτει με εκπληκτικό τρόπο με την εξέλιξη του οργανωμένου εγκλήματος στην Τουρκία.

Το εμπόριο ναρκωτικών στην Τουρκία, είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την λαθρομετανάστευση. Το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, σύμφωνα με τις διεθνείς εκθέσεις, παράγουν το 90% του οπίου παγκοσμίως.
Το όπιον διακινείται μέσω των εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών στο Ιράν και την Συρία, και απ' εκεί προς την Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου με την απόλυτη συνεργασία του Τουρκικού κράτους λειτουργούν «συνεργεία υποδοχής».
Το «κύκλωμα» είναι απόλυτα ελεγχόμενο από τα Τουρκικά δίκτυα της ΜΙΤ, της JITEM, και των λοιπών κρατικών υπηρεσιών, που σε συνεργασία με τα αντίστοιχα δίκτυα της Πακιστανικής ISI, της Ιρανικής SAVAK και VEVAK, των Τουρκομάνων του Ιράκ, κλπ, εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους στις στρατοκρατούμενες περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Οι συνθήκες στις Νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας εξασφαλίζουν απόλυτα το «ξεφόρτωμα» των διακινητών-λαθρομεταναστών, στα κέντρα διαχείρισης ναρκωτικών. Η Τουρκική μαφία είναι πανίσχυρη και διάσπαρτη σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, έχει σαν βοηθούς την Αλβανική και την Τσετσένικη Μαφία και είναι ο τελικός αποδέκτης των προϊόντων της λαθρομετανάστευσης.
Σύμφωνα με πολυσέλιδη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι εγκληματικές αυτές οργανώσεις δείχνουν να έχουν μοιράσει τόσο την επικράτεια των χωρών όσον και το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους, που είναι:
α. Εισαγωγές ηρωίνης από το Αφγανιστάν, κοκαΐνης από την Κολομβία και εξαγωγές «έκσταση» από την Ευρώπη.
β. Λαθρεμπόριο προϊόντων απομίμησης, που παράγονται φθηνά και είναι χαμηλής ποιότητας, όπως cd, dvd κλπ, κλοπές ταυτοτήτων, μέσω του Διαδικτύου.
γ. Εμπόριο γυναικών για πορνεία, παιδιών για παιδεραστία.
δ. Παραχαράξεις νομισμάτων, λαθρεμπόριο τσιγάρων και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Πίσω από τη διακίνηση λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα κρύβεται και πάλι η τουρκική στρατοχωροφυλακή .Τον αριθμό-ρεκόρ συλλήψεων 146.337 λαθρομεταναστών κατέγραψαν πέρυσι, οι αρχές ασφαλείας της χώρας. Στις διαστάσεις αυτής της μάχης έρχεται να προστεθεί, σύμφωνα με την ελληνική έκθεση, και η συστηματική άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Έτσι, ενώ μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελλάδα είχε ζητήσει από τους γείτονες να δεχθούν πίσω 60.875 λαθρομετανάστες, η Τουρκία συμφώνησε μόλις για 7.472, και τελικά δέχθηκε μόνο 2.206.
H Ελλάδα και η Ιταλία, όπως διαπιστώνεται σε εκθέσεις των ελληνικών και ευρωπαϊκών Αρχών Ασφαλείας, αποτελούν τα σημαντικότερα διαμετακομιστικά κέντρα για τους λαθρομετανάστες που φθάνουν από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και σε αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια από χώρες της Αφρικής. Οι «καραβιές» των προσφύγων ξεκινούν συνήθως από τα τουρκικά παράλια και τις χώρες της M. Ανατολής, ενώ αρκετούς από τους λαθρομετανάστες «αδειάζουν» στα ελληνικά νησιά. Όσοι θέλουν να φθάσουν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και κυρίως στη Γερμανία κρύβονται σε νταλίκες που ταξιδεύουν με πλοία της γραμμής από Πάτρα και Ηγουμενίτσα στην Ιταλία.
Όπως καταθέτει σχετικά τ. λιμενάρχης μεγάλου νησιού μας : «Η διακίνησή των λαθρομεταναστών γίνεται με την βοήθεια Τούρκων λιμενικών. Τα τουρκικά περιπολικά σκάφη ή αλιευτικά λειτουργούν ως ανιχνευτές των παράνομων σκαφών που μεταφέρουν λαθρομετανάστες, παραβιάζοντας σε πολλές περιπτώσεις τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Διεξάγουμε πόλεμο με απίστευτες διαστάσεις, η κατάσταση είναι δραματική. Άνθρωποι των τουρκικών αρχών ασφαλείας (αστυνομία, MIT) είναι αναμεμειγμένοι σε αυτή την ιστορία παρέχοντας σχετική πληροφόρηση στους δουλεμπόρους».
Η εμπλοκή των διπλωματικών υπηρεσιών της Τουρκίας, στο εμπόριο ναρκωτικών έχει απασχολήσει πολλές φορές τις αρχές ασφαλείας της Ευρώπης. Ας θυμηθούμε το 2006 όταν ο Αστυνομικός Διευθυντής του Λονδίνου σε έκθεσή του επισημαίνει την εμπλοκή στελεχών της Τουρκικής Στρατιωτικής Αποστολής στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών. Μόλις πέρυσι τον Απρίλιο συνελήφθη για διακίνηση λαθρομεταναστών ο 38χρονος στέλεχος της ΜΙΤ SARKAN KAYA στην Μυτιλήνη, που αποδεικνύει την εμπλοκή της ΜΙΤ στα σχέδια σε βάρος της Ελλάδος.
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ τα στρατόπεδα υποδοχής των μεταναστών στην Ελλάδα κάνουν πολλούς να ομιλούν για «ευρωπαϊκά Γκουαντάναμο», και ενώ φέτος το καλοκαίρι η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ ζήτησε το κλείσιμο του κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών στη Λέσβο, κρίνοντας τις συνθήκες διαβίωσης σ' αυτό απαράδεκτες.
Πρέπει το συντομότερο να γίνει αλλαγή πολιτικής και παρεμβάσεις ώστε να τροποποιηθεί ο ευρωπαϊκός κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ», για να μην φορτώνεται μόνον η Ελλάδα το πρόβλημα. Πρέπει επίσης το σχετικό ελληνοτουρκικό πρωτόκολλο να καταστεί ευρωτουρκικό, ώστε να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα η τουρκική εμπλοκή στη λαθρομετανάστευση. Διαφορετικά θα συνεχίσουν τα σοβαρά αυτά θέματα να είναι αντικείμενο συντηρητικού και ακραίου λόγου.

Read more...

Πρόθυμη η Ινδία για πυρηνική συνεργασία με τη Τουρκία


Το παράδειγμα της Ινδίας είναι ενδεικτικό της διαφοράς ειδικού βάρους μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας: Ενώ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου πραγματοποίησε τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στο Νέο Δελχί με αντικείμενο συζητήσεων την ..."αειφόρο ανάπτυξη", ο Iνδός πρέσβης στην Άγκυρα Jassal Raminder Singh εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία θα συνεργαστεί με τη χώρα του στο τομέα της πυρηνικής ενέργειας.


Read more...

ΒΟΥΛΗ-ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ κ.Ι.ΚΟΡΑΝΤΗ-ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ


Ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων κατέθεσε στις 4 Φεβρουαρίου 2010, ο τέως Αρχηγός της ΕΥΠ και νυν Βουλευτής του ΛΑ.ΟΣ., Πρέσβης κ. Ιωάννης Κοραντής με θέμα την ίδρυση Ελληνικής Προξενικής Αρχής στο Αρμπίλ, της Κουρδικής Διοίκησης του Βορείου Ιράκ.

Συμπερασματικά, ο κ. Ιωάννης Κοραντής, αναφέρεται με σύντομο ιστορικό στις ενέργειες ίδρυσης της Διπλωματικής μας Αρχής στο Κουρδιστάν, και προτείνει την αναβάθμισή τους, αντιπαραβάλλοντας την ισχυρή παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή.

Η ερώτηση του Βουλευτού κ. Ιωάννη Κοραντή, είναι υψίστης σημασίας, μιας και για πρώτη φορά γίνεται λόγος στην Βουλή των Ελλήνων για το Κουρδιστάν και την παρουσία της Ελλάδος στην τόσο ευαίσθητη και μεγάλης γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή.

Στην ερώτηση, ορθά, γίνεται λόγος για τα «φοβικά σύνδρομα» που διακατέχουν την εξωτερική μας πολιτική, έναντι της Τουρκίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Το Κουρδιστάν, εντός ολίγου, θα αποκτήσει διεθνώς ανεγνωρισμένη κρατική υπόσταση, κάτι το οποίο αποτελεί, τον χειρότερο διαχρονικό «εφιάλτη» της Τουρκίας.

Το Κουρδιστάν, με τον τεράστιο πλούτο του υπεδάφους του, τα πετρέλαια, τα ορυκτά κλπ, την υψίστης σημασίας θέση του, στην Μέση και Εγγύς Ανατολή, ήδη αποτελεί «κομβικό περιφερειακό σημείο» στην ευρύτερη περιοχή.

Το Κουρδιστάν περιβάλλεται περιμετρικά, από εχθρικές Χώρες, όπως η Τουρκία, η Συρία και το Ιράν, όπου και διαθέτει μεγάλες εθνικές μειονότητες. Ειδικά στην Τουρκία, η Κουρδική μειονότητα, υπερβαίνει πολλαπλάσια τον ίδιο τον πληθυσμό του Κουρδιστάν!

Το Κουρδιστάν αποτελεί και θα αποτελέσει ενισχυμένα, το προγεφύρωμα της Δύσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης και Εγγύς΄Ανατολής αλλά και της Ασίας για ένα πλήθος σοβαρότατους λόγους.

Η Ελλάδα είναι η πλησιέστερη Χώρα προς το Κουρδιστάν, η οποία είναι ταυτόχρονα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η εγγύτερη «διέξοδος σύνδεσης» του Κουρδιστάν με την Δύση, είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η μόνη φιλική Χώρα προς το Κουρδιστάν, στην εχθρική του περίμετρο, και ταυτόχρονα μέλος ισχυρών διεθνών οργανισμών.

Εκ των πραγμάτων, οι σχέσεις Ελλάδος – Κουρδιστάν, θα έπρεπε να είναι στενές και ιδιαίτερης σημασίας για πολλούς ευνόητους λόγους...Διαφορετικά το Κουρδιστάν, θα αποτελέσει υποτελή επαρχία της Τουρκίας, αναβαθμίζοντας τα μέγιστα το «ειδικό γεωπολιτικό βάρος» της Τουρκίας και θα διευρύνει το γεωστρατηγικό της πεδίο και την αξία της, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό, για την διεθνή της αναβάθμιση και τα Εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος.

Η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κουρδιστάν Μπαρζανί προ 2 ετών, και ο ίδιος ο Κούρδος Πρόεδρος ζήτησε την ίδρυση Ελληνικής Διπλωματικής Αρχής στο Κουρδιστάν...Πρόσφατα στην διάσκεψη της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», την Προεδρεία της οποίας εξασκεί ο ΄Ελληνας Πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου, παραβρέθηκε και ο Κούρδος Πρόεδρος Μπαρζανί, και υπήρξε συνάντηση με τον ΄Ελληνα Πρωθυπουργό.

Η ερώτηση του κ. Ι. Κοραντή, είναι επικαιροποιημένη και η αξία της, ξεπερνά κατά πολύ τα στενά κομματικά όρια. Η ερώτηση αυτή αποτελεί «προτροπή» για ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της Κυβέρνησης υψίστης Εθνικής σημασίας.

Συγχαρητήρια στον Πρέσβη και Βουλευτή κ. Ιωάννη Κοραντή, για την τόσο σημαντική παρέμβασή του στην Βουλή των Ελλήνων.

Ευχόμεθα ο εμπειρότατος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, να μην περιοριστεί σε μια τυπική απάντηση, αλλά να εμπνευστεί από την «προτροπή» του κ. Ι. Κοραντή και να αναβαθμίσει τόσο την Ελληνική παρουσία στο Κουρδιστάν, όσο και τις σχέσεις μαζί του.

Read more...

Άρχισε τον διάλογο με εικονικό βομβαρδισμό στο Φαρμακονήσι η Άγκυρα! - Παραβιάσεις


Άρχισε τον διάλογο η Άγκυρα στο Αιγαίο με μία διάλεξη υψηλού επιπέδου από τέσσερα μαχητικά κρούσης F-4E Terminator 2020 τα οποία προσέγγισαν το Φαρμακονήσι και πέταξαν πάνω από αυτό σε ύψος 2.000 μέτρων. Όπως αναφερουν πληροφορίες του defencenet.gr τα αεροσκάφη ήταν σαφώς ορατά από τα φυλάκια του νησιού, ενώ ο βρυχηθμός των κινητήρων J79 σκόρπισε και πάλι ανησυχία.

Τα τέσσερα τουρκικά μαχητικά μπήκαν μαζί με άλλα τέσσερα F-16 (το γνωστό πακέτο COMAO 4+4) στις 09:51 στο FIR Aθηνών βόρεια της Σάμου Στις 10:11 τα αεροσκάφη κρούσης "έσπασαν" και κατευθύνθηκαν νότια προς το Φαρμακονήσι. Προσεγγίζοντας το νησί χαμήλωσαν αρκετά, εκτέλεσαν μια εκονική προσβολή και αποχώρησαν μαζί με τα F-16 προς τις μικρασιατικές ακτές.

Τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 βρίσκονταν στην περιοχή και προέβησαν σε αναγνώρηση των τουρκικών μαχητικών.

Είναι η πρώτη φορά μετά την αποδοχή του ελληνοτουρκικού διαλόγου από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που τουρκικά μαχητικά προβαίνουν σε υπέρπτηση.

Εκτός της σημερινής υπέρπτησης πάνω από το Φαρμακονήσι η τουρκική Αεροπορία προχώρησε σήμερα σε σωρεία παραβάσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα δύο σχηματισμοί από 16 αεροσκάφη προχώρησαν σε δύο παραβάσεις του FIR Αθηνών και 17 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Από τα 16 αεροσκάφη τα τέσσερα έφεραν οπλισμό.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP