Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010

Τουρκικός Τύπος 30.06.2010


Στην εφημερίδα Zaman διαβάζουμε ότι η Ankara ετοιμάζεται να εντατικοποιήσει τον Ιούλιο επαφές και πρωτοβουλίες σε ότι έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην είδηση υπογραμμίζεται ότι καθότι ο στόχος της ένταξης αποτελεί μια πολύ σημαντική πολιτική του τουρκικού κράτους, ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu στις 5-8 Ιουλίου θα επισκεφθεί διαδοχικά την Πορτογαλία, την Γερμανία και την Αγγλία.

Έπειτα από τις επαφές αυτές, θα πραγματοποιηθεί στην İstanbul η Σύνοδος Πολιτικού Διαλόγου όπου θα τεθούν επί τάπητος οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουλίου, θα πάρουν μέρος η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον, ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο υπουργός Εξωτερικών Davutoğlu και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τουρκίας Egemen Bağış και θα εξεταστεί η πορεία ένταξης και οι διαπραγματεύσεις.

Η Ankara διατύπωσε εξάλλου και τις προσδοκίες της από το Βέλγιο που θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. από 1ης Ιουλίου. Διά στόματος του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Burak Özügergin, σημειώθηκε πως αναμένεται από την βελγική προεδρία να διορθώσει τις βλάβες που προκάλεσε η Κοινότητα.

Περνάμε στην εφημερίδα Yeni Şafak όπου διαβάζουμε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Abdullah Gül υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο Çankaya τον Ινδονήσιο ομόλογό του Σουσίλο Μπάμπανγκ Γιουντχογιόνο.

Μετά το πέρας των συνομιλιών οι οποίες διεξήχθησαν σε μία εξίσου φιλική ατμόσφαιρα, υπογράφηκαν 8 συμφωνίες μεταξύ των οποίων υπάρχει και μία που προβλέπει την αμοιβαία κατάργηση της θεώρησης εισόδου.

Ο πρόεδρος Gül στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, είπε το παρακάτω:

«Έχουμε την πλήρη πεποίθηση ότι μετά από την επίσκεψη αυτή, οι σχέσεις θα αποκτήσουν νέα ώθηση και θα εισέλθουν σε νέα φάση».

Ο φιλοξενούμενος πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε απόλυτα ευχαριστημένος και σημείωσε το εξής, «Θέλουμε να ανοίξουμε μια νέα σελίδα συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στην Ινδονησία και την Τουρκία, αυτή είναι η επιθυμία μας».

Η εφημερίδα Star στην είδηση με τίτλο «Να ξανασυζητηθεί η συμφωνία της Τεχεράνης» μας πληροφορεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι πρότειναν μαζί με την Αμερική στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να γίνει μια σύσκεψη με Ρωσία, ΗΠΑ, Ιράν και ΔΥΑΕ, βάσει της συμφωνίας που έκαναν η Τουρκία και η Βραζιλία με την Τεχεράνη για την ανταλλαγή ουρανίου.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε πως έτσι το Ιράν δεν θα χρειαστεί να παράγει ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20% και πως ελπίζουν η πρόταση αυτή να βρει θετική ανταπόκριση από τη διοίκηση της Τεχεράνης.

Η εφημερίδα Haber Türk δημοσιεύει πως εντοπίστηκε νέος μαζικός τάφος κοντά στη Σρεμπρένιτσα και πως τα συνεργεία της ανασκαφής εντόπισαν μέχρι στιγμής δύο πτώματα.

Ο επικεφαλής της επιτροπής έρευνας μαζικών τάφων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Αμόρ Μάσοβιτς, δήλωσε πως πληροφορήθηκαν ότι υπάρχει ένας μαζικός τάφος σε σκουπιδότοπο κάποιου χωριού κοντά στη Σρεμπρένιτσα και με δικαστική απόφαση ξεκίνησαν το έργο της ανασκαφής.

Όπως λέει στο δημοσίευμα, έως τώρα ανακαλύφθηκαν 20.000 πτώματα θαμμένα σε 13 μαζικούς τάφους που εντοπίστηκαν στη Σρεμπρένιτσα και την γύρω περιοχή.

Read more...

Πόσο ασφαλείς είναι οι κάτοικοι της Θράκης;


Το ερώτημα του τίτλου ίσως να φαντάζει σαρκαστικό, ειρωνικό ή άτοπο σε όσους δεν γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην ακριτική Θράκη. Όμως, το ερώτημα είναι απολύτως πραγματικό και στηρίζεται σε στοιχεία, σε γεγονότα και στην καλά κρυμμένη από τους έλληνες πραγματικότητα που μεταβάλλεται εις βάρος της χώρας, των κατοίκων της και, ακόμη, του ίδιου του Ελληνισμού.
Η δράση των ανθρώπων της Άγκυρας, χρόνια τώρα, έχει κατορθώσει με ποικίλους τρόπους να διαμορφώσει ένα αταίριαστο σκηνικό στη Θράκη. Ένα σκηνικό, που σε οποιοδήποτε άλλο κράτος θα ήταν βασική αιτία να οδηγηθούν άνθρωποι στην φυλακή, είτε αυτοί θα ήταν πράκτορες άλλων κρατών, είτε θα ήταν κυβερνητικοί βουλευτές και αξιωματούχοι, είτε άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης… Η Θράκη παραδίδεται σπιθαμή προς σπιθαμή, σε καθημερινή βάση, στα χέρια και στις διαθέσεις της Άγκυρας. Αυτό συνέβαινε επί χρόνια και συνεχίζει, δυστυχώς, να συμβαίνει και σήμερα. Και πως αντιδρά το επίσημο ελληνικό κράτος; Μηδενικά, ή για να είμαστε και ρεαλιστές, αρνητικά!!! Ναι, η κεντρική εξουσία, η κυβέρνηση με πρωτοστάτη τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου και με παραστάτες τον Δρούτσα και κάποιες κυρίες και κυρίους (Δραγώνα, Φραγκουδάκη, Διαμαντοπούλου, Βαλλιανάτος κ.α.) τρέχουν να εξυπηρετήσουν τις βουλές της Άγκυρας (και όχι μόνο για την περίπτωση της Θράκης) και συμφωνούν μαζί με την Τουρκία σε αναμόρφωση της Παιδείας, σε αλλαγές της νομοθεσίας σχετικά με την εκλογή μουφτήδων (ακόμη και στην ισλαμο-κινούμενη Τουρκία οι μουφτήδες διορίζονται), ανέχονται την εφαρμογή της Σαρίας (άτυπος νόμος του Ισλάμ με τραγικές συνέπειες εις βάρος ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων). Τρέχουν και υπογράφουν συνεργασίες και ανταλλάσσουν χαμόγελα οι ιθύνοντες, με προεξάρχοντα πάντα τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αγνοώντας τους έλληνες πολίτες της ακριτικής Θράκης.

Πολλές φορές έχουμε επισημάνει πως η Άγκυρα επιθυμεί εντός της Θράκης την δημιουργία περιοχών με αμιγώς μουσουλμανικό πληθυσμό. Μέσα στις επισημάνσεις μας αυτές τονίσαμε πως η δημιουργία τέτοιων μεγάλων σε εκτάσεων «γκέτο» ενέχει ευνόητους εθνικούς κινδύνους, που αν συνδυαστούν με την πληθυσμιακή αύξηση των μουσουλμάνων της Θράκης (σε αντιστοιχία με την πληθυσμιακή συρρίκνωση του χριστιανικού πληθυσμού) θέτουν τα θεμέλια αιτήσεως ανεξαρτητοποίησης μεγάλου μέρους της ορεινής Θράκης (και γιατί όχι και της πεδινής εάν απαιτηθεί η εφαρμογή της συνθήκης της Λοζάνης), που σε συνεργασία με ένα ανάλογο εδαφικό τμήμα εντός της Βουλγαρίας που τελεί υπό μουσουλμανική «κατοχή», είναι δυνατόν να καταστεί ως σοβαρό πολιτικό αίτημα μίας μεγάλης εθνικής ομάδας γηγενών κατοίκων…
Το θέμα, σήμερα παίρνει νέες διαστάσεις. Και η αλήθεια, όσο σκληρή και αν είναι, δεν παύει να είναι πραγματικότητα την οποία πρέπει, οφείλουμε, να αντιμετωπίσουμε, ειδάλλως...
Έτσι, αφού το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής δημιούργησε σκληρούς πυρήνες σε ορεινά χωριά της Θράκης, αφού εγκατέστησε τους δικούς του ανθρώπους (συνήθως ιμάμηδες-χοτζάδες) και με την «κάλυψη» της θρησκείας (Ισλάμ) καθοδηγεί (σχεδόν πάντα με ηθικούς εκβιασμούς ή με χρηματικές «εξυπηρετήσεις») τους γηγενείς Πομάκους σε κινήσεις και πράξεις λίαν επικίνδυνες για όλους τους κατοίκους της Θράκης.
Τι σημαίνει αυτό; Ίσως το τηλεοπτικό συνεργείο που ανέβηκε πριν 2 χρόνια στον Εχίνο της Ξάνθης, μπορεί να εξηγήσει την «τρέλα» και το «μίσος» που αντιμετώπισαν, όταν κάτοικοι της περιοχής τους επιτέθηκαν επειδή κάποιος τους ενημέρωσε (λέγοντάς τους ψέματα) πως υπήρξε μέσα στο τζαμί απόπειρα βιντεοσκόπησης τολμηρής τηλεοπτικής σκηνής…! Οι άνθρωπο εκείνοι, τότε, διασώθηκαν από την παρέμβαση ψυχραιμοτέρων, ενώ εάν δεν υπήρχε αστυνομία είναι αμφίβολο εάν θα μπορούσαν ποτέ να μας διηγηθούν όλα όσα συνέβησαν τότε, χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως αιτία… Προς ενημέρωση, πάντως, τα επεισόδια έγιναν επειδή το τηλεοπτικό συνεργείο συνοδευόταν από Πομάκα, κάτοικο της περιοχής, η οποία έχει απαρνηθεί τον ισλαμικό τρόπο ζωής και έχει προτιμήσει να ακολουθήσει έναν πιο ελεύθερο τρόπο, όπως κάνουν όλες οι γυναίκες του κόσμου. Το σημείο της οργής ήταν η «πόρνη» που μπήκε στο τζαμί (ως πόρνη αντιμετωπίζεται η κάθε μουσουλμάνα που διαφωνεί εμπράκτως με τον εκχυδαϊστικό τρόπο συμπεριφοράς του Ισλάμ απέναντι στη γυναίκα), αλλά αφορμής δοθείσας, ο «ντόπιος» εκπρόσωπος του τουρκικού προξενείου αποφάσισε(;) να κάνει και μία επίδειξη δύναμης απέναντι στο ελληνικό κράτος. Και η επίδειξη επέτυχε, αφού δεν υπήρξαν ουσιαστικές νομικές κυρώσεις προς τους υπεύθυνους της τότε τραγικής κατάστασης… Αρκεί ο οποιοσδήποτε να ανατρέξει στα τότε δημοσιεύματα, για να κατανοήσει τι περίπου βίωσαν όσοι εγκλωβίστηκαν στην ορεινή Ξάνθη, στον Εχίνο, και πως ένιωσαν όταν επέστρεψαν πίσω… Μέχρι τώρα θυμάμαι την φράση που με είχε θυμώσει τότε πάρα πολύ και που λέχθηκε με την επιστροφή του ιδιωτικού τηλεοπτικού συνεργείου στην Αθήνα: «Τώρα νιώθω σιγουριά. Τώρα νιώθω ότι είμαι στην Ελλάδα και ασφαλής…»
Από τότε μέχρι σήμερα, το ποτάμι του τραμπουκισμού, της προπαγάνδας, της εξαγοράς για μικροχρέη, της εύρεσης εργασίας μέσω ανθρώπων του τουρκικού προξενείου, των θρησκευτικών εκβιασμών και άλλων πολλών θλιβερών μεθόδων, έχει αλλάξει το σκηνικό προς το χειρότερο. Θα πρέπει να αισθάνεται κάποιος αφελής, εάν νομίζει πως μπορεί να επισκεφθεί χωριά και οικισμούς που πατρονάρονται από έμμισθα φιλοτουρκικά στοιχεία. Θα πρέπει ο έλληνας χριστιανός επισκέπτης της περιοχής να είναι είτε μέλος μίας ομάδας τουριστών (χαρακτηρίζονται ακίνδυνοι, αλλά μελλοντικοί οικονομικοί τροφοδότες), είτε συνοδευόμενος από κάτοικο της συγκεκριμένης περιοχής (χωριό ή οικισμό) προκειμένου να αισθάνεται μία κάποια τυπική ασφάλεια.
Προ ενός έτους, δημόσια υπάλληλος μου διηγούνταν, την αλλαγή στην στάση των μουσουλμάνων (όχι όλων) όταν «κατεβαίνουν» σε «χριστιανικές περιοχές» (π.χ. στην πόλη της Ξάνθης) και όταν βρίσκονται στις «δικές τους» περιοχές. Και αναφερόταν στην αλλαγή της γενικότερης συμπεριφοράς. Στην πόλη με τους χριστιανούς αθώο πρόσωπο, χαμογελαστό και καλοσυνάτο. Στο χωριό όμως, αυταρχικότητα, χυδαιότητα και μία γενικότερη επιθετικότητα κατά χριστιανών…! Τι συμβαίνει; Μα, νιώθουν πως βρίσκονται στην «δική τους περιοχή»!!! Και αυτό είναι το έγκλημα της ελληνικής πολιτείας και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. Πέρα από τα όμορφα λόγια, ποτέ δεν ασκήθηκε σοβαρή, σταθερή και αυστηρή πολιτική κατά των πρακτικών της Άγκυρας, που με την βοήθεια –φυσικά- και ελλήνων χρήσιμων ηλιθίων, έχουν καταφέρει να δημιουργήσει επικίνδυνους πυρήνες πόλωσης σε συγκεκριμένες ορεινές περιοχές.
Μου έλεγε η ίδια δημόσια υπάλληλος πόσο επιθετικοί γινόντουσαν οι μουσουλμάνοι απέναντί της στην περίπτωση που θα έπρεπε να περιμένουν προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Και η αναμονή οφειλόταν καθαρά σε εξόφθαλμο πλήθος εργασίας. Όμως, κάποιοι απαιτούσαν την άμεση εξυπηρέτησή τους!!! «Πληρώνουμε και έχουμε απαίτηση», ενώ η ανθρώπινη ουρά περίμενε να εξυπηρετηθεί, μου φώναζαν απειλώντας με κινήσεις, μου εξομολογήθηκε η γυναίκα αυτή που η ατυχία της την έστειλε να «υπηρετήσει» τους έλληνες μουσουλμάνους. Η ίδια γυναίκα μου ομολογούσε πως πρόκειται για κρούσματα που αυξάνονται σταδιακά, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά… Μου περιέγραφε μία δραματική κατάσταση, η οποία κρατείται επιμελώς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μία κατάσταση καλλιεργούμενου πανικού και τρόμου…
Τι άλλαξε έναν χρόνο μετά; Τίποτε. Κανείς γνώστης της κατάστασης δεν τολμάει να επισκεφθεί ένα χωριό στο οποίο τον πρώτο λόγο τον έχει ο ιμάμης πράκτορας του προξενείου ή κάποιος «νταής» τουρκόφρονας της περιοχής. Ούτε έναν καφέ, δεν μπορεί να καθίσει και να πιεί ένας χριστιανός, σε κάποιο καφενείο ενός χωριού. Οι εχθρικές ματιές και το «παγωμένο» περιβάλλον γίνονται αισθητά ακόμη και σε μικρά παιδιά. Εάν κάποιος χριστιανός ξεχαστεί στα ορεινά, με πολύ προσοχή –και κοιτώντας συνεχώς τους καθρέφτες του αυτοκινήτου του- θα μετακινηθεί στους ορεινούς δύσβατους δρόμους. Ο λόγος; Μπορεί να του συμβεί «ατύχημα»… Φυσιολογικό, αφού έχουν σημειωθεί στο παρελθόν αρκετοί θάνατοι από τροχαία, λόγω κακού οδοστρώματος, ολισθηρότητας κ.λ.π. Μία εμφανής επίθεση δεν θεωρείται (ακόμη) δυνατή, αν και «απουσία μαρτύρων», όλα πρέπει να θεωρούνται πιθανά. Κι αυτό, εάν ο «νταής», ο καλοπληρωμένος αντιπρόσωπος του τουρκικού Προξενείου ή κάποιος τουρκολάγνος ιμάμης θεωρήσει πως υπήρξε προσβολή…
Ναι, η Θράκη δεν είναι στην διάθεση όλων των κατοίκων της. Η Άγκυρα έχει φροντίσει γι αυτό, με την αναιτιολόγητη ανοχή της ελληνικής πολιτείας. Φαινόμενα ομαδικών επιθέσεων από ομάδες μουσουλμάνων εναντίον χριστιανών, στο κέντρο της πόλης της Ξάνθης, επειδή ο χριστιανός έβαλε γκολ σε ποδοσφαιρικό τοπικό αγώνα στην ομάδα των μουσουλμάνων, έχουν γίνει στο παρελθόν. Πρώην μουσουλμάνος βουλευτής (Αχμέτ Φαΐκογλου), επιτέθηκε φραστικά σε αστυνομικό, έχει βγάλει με τον «τσαμπουκά» συλληφθέντες μουσουλμάνους μέσα από την Αστυνομική Διεύθυνση της Ξάνθης.
Ναι! Στη Θράκη γίνονταν αυτά και όχι στα βάθη του Ιράν, του Αφγανιστάν ή της Σαουδικής Αραβίας...!
Σήμερα όμως, την απολυταρχική στάση την έχει αναλάβει η ίδια η Ελληνική Πολιτεία, που επιμένει να αγνοεί το πρόβλημα, εκθέτοντας σε τεράστιους κινδύνους τους χριστιανούς που ανέμελοι μπορεί να θελήσουν να επισκεφθούν την ορεινή Θράκη.
Ποιες εγγυήσεις παρέχει η σημερινή κυβέρνηση ώστε κανείς χριστιανός κάτοικος να μην πάθει ποτέ τίποτε, από τυχόν μουσουλμάνους «φανατικούς»; Η απάντηση, δυστυχώς, είναι πως ιδιαίτερα η σημερινή κωφεύει στα ανησυχητικά μηνύματα που αυξάνουν συνεχώς και που προειδοποιούν –μαζί με άλλες εξελίξεις- πως στην Θράκη κάτι αλλάζει. Και αυτό που αλλάζει είναι η ίδια η Θράκη, που σβήνει και χάνεται αργά αλλά σταθερά από την ελληνική επικράτεια. Ο «ήσυχος ύπνος» του Γιώργου Παπανδρέου στοιχίζει στον ελληνισμό πολλά περισσότερα από όσο κοστίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν είναι «ξύπνιος».
Η εθνική κυριαρχία απωλέσθη, δυστυχώς. Και οι υπεύθυνοι δεν έχουν ούτε τον ανδρισμό εκείνον που θα τους επιτρέψει να ομολογήσουν τα τραγικά τους λάθη. Και μένω στην λέξη «λάθη», γιατί δεν θέλω να πιστέψω πως αυτοί που κυβερνούν την χώρα έχουν εν γνώσει τους συμφωνήσει στην σμίκρυνσή της ή έχουν συμφωνήσει στον κατακερματισμό της… Και, δυστυχώς, αυτή η «ανευθυνότητα» υπήρξε από όλες τις κυβερνήσεις. Οι μεμονωμένες προσπάθειες υπαλλήλων του κράτους να σταματήσουν τη «λαίλαπα», στάθηκαν άκαρπες μετά από «διαμαρτυρίες» και «παρατηρήσεις» των μουσουλμάνων βουλευτών… Γιατί άραγε ο λόγος ενός έλληνα υπαλλήλου να αξίζει λιγότερο από τον λόγο ενός μουσουλμάνου βουλευτή;
Στη γη της Θράκης, κύριοι της κυβέρνησης, υπάρχουν τζαμιά που έχουν χτιστεί με πρώτη ύλη γκρεμισμένες εκκλησίες. Ακόμη, υπάρχουν τζαμιά που πριν ήταν εκκλησίες. Στη γη της Θράκης, αγαπητοί καρεκλοκένταυροι των Αθηνών, υπάρχουν Έλληνες και μία Ελλάδα που καλεί σε βοήθεια. Πάψτε να κρύβεστε πίσω από το τίποτε που σας περιβάλλει και αποδείξτε πως είστε άξιοι εκπρόσωποι και όχι δυσάρεστη κουστωδία που εκτελεί εντολές και ταυτόχρονα εκτελεί τους κατοίκους της χώρας, παραδίδοντας την ίδια σε χέρια άλλων...
Η Θράκη, όπως και κάθε άλλο μέρος σε ετούτη τη χώρα, είναι Ελλάδα κύριοι. Αναλάβετε, επιτέλους, τις ευθύνες σας -που προκύπτουν από το Σύνταγμα της χώρας και εργαστείτε προς την κατεύθυνση υπεράσπισης της ίδιας της χώρας, την οποία εσείς λέτε πως υπηρετείτε. Μην μας αναγκάσετε να σας ρωτήσουμε να μας πείτε ευθαρσώς ποιά χώρα υπηρετείτε και ποιά χώρα εξυπηρετείτε...
Κωνσταντίνος

Υ.Γ.: Να σημειωθεί στο σημείο αυτό (προς αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων) πως ο κίνδυνος δεν προέρχεται από το σύνολο των ορεσίβιων ελλήνων Πομάκων μουσουλμάνων, αλλά από ακραία στοιχεία που εκμεταλλευόμενοι την ψυχολογία της μάζας ή του όχλου, είναι ικανοί για όλα. Ο συντριπτικός πληθυσμός των Πομάκων αισθάνονται πως είναι Έλληνες και ίσως να το αισθάνονται πολύ περισσότερο από αρκετούς κυβερνητικούς παραγοντίσκους (βουλευτές, υπουργούς, πρωθυπουργούς, νομάρχες και δημάρχους της χώρας) και δεν επιθυμούν τίποτε άλλο παρά την αδιασάλευτα ειρηνική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων. Όμως, δεν αισθάνονται το ίδιο και τα τρωκτικά του τουρκικού προξενείου που απειλούν θεούς και δαίμονες σε περιπτώσεις που διαπιστώνουν «λοξοδρομήσεις» από την ανεπίσημη γραμμή που δίνει η Άγκυρα. Ο χειρισμός των μαζών, είναι κάτι που το γνωρίζουν πολύ καλά στο κυβερνών κόμμα. Το δυστύχημα είναι πως αυτός ο χειρισμός γίνεται σε έλληνες πολίτες εις βάρος άλλων ελλήνων πολιτών, με απώτερο σκοπό και κατάληξη την αμφισβήτηση μίας ολόκληρης ελληνικής γεωγραφικής περιοχής.

Read more...

Η Τουρκία προτίθεται να αγοράσει 27 νέα επιθετικά ελικόπτερα μέχρι την παραλαβή του Τ-129


Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του PKK σε στρατιωτικά φυλάκια και όχι μόνο φαίνεται πως αποδεικνύουν για άλλη μία φορά τις αδυναμίες του τουρκικού Στρατού σε κρίσιμα οπλικά συστήματα. Ένα από αυτά αφορά τα επιθετικά ελικόπτερα τα οποία αποτελούν το βασικό οπλικό σύστημα για τους Τούρκους στον αγώνα τους κατά των μαχητών του PKK.

Έτσι παρά το εν εξελίξει πρόγραμμα ανάπτυξης του Τ-129 η τουρκική κυβέρνηση πρόσφατα αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αγορά 9 ελικοπτέρων Α-129 από την Ιταλία. Όμως από ότι φαίνεται η λύση αυτή δεν ήταν ικανοποιητική έτσι λίγες μέρες πριν η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει 2 ελικόπτερα AH-1W Super Cobra τα οποία θα παραληφθούν τον Ιούνιο του 2011 και τα οποία θα συμπληρώσουν τα 5 AH-1W Super Cobra που έχουν ήδη παραληφθεί από το Φθινόπωρο του 2009.

Αναμφίβολα η εξέλιξη αυτή δεν είναι ικανοποιητική για την τουρκική κυβέρνηση, η οποία ενημερώθηκε από τις ΗΠΑ ότι αυτά είναι και τα τελευταία διαθέσιμα προς πώληση ελικόπτερα αυτού του τύπου. Η κατάσταση δε γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, αφού η AgustaWestland ενημέρωσε την τουρκική κυβέρνηση ότι μπορεί να ξεκινήσει τις παραδόσεις των 9 Α-129 το 2012 παρά τις πιέσεις της τουρκικής κυβέρνησης να παραδοθούν αυτά τα ελικόπτερα το 2011.

Υπό αυτές τις συνθήκες η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει δύο σενάρια. Το πρώτο αφορά την χρονομίσθωση 9 ελικοπτέρων Α-129 από την AgustaWestland εκτός της αγοράς 9 ακόμα ελικοπτέρων αυτού του τύπου από την ίδια εταιρεία και το δεύτερο την διεξαγωγή ενός νέου διαγωνισμού για την αγορά συνολικά 27 νέων επιθετικών ελικοπτέρων ως ενδιάμεση λύση μέχρι την έναρξη των παραδόσεων των πρώτων ελικοπτέρων Τ-129 το 2013. Η δεύτερη πρόταση προκύπτει από δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας σε τουρκικά ΜΜΕ χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο. Εδώ όμως προκύπτουν σειρά ερωτημάτων.

Αφού τα πρώτα Τ-129 θα παραδοθούν στα μέσα του 2013, τα 2 νέα AH-1W Super Cobra θα παραδοθούν το 2011, και τα 9 Α-129 το 2012, τότε γιατί η τουρκική κυβέρνηση προτίθεται να διεξάγει ένα νέο διαγωνισμό που με τις καλύτερες συνθήκες θα αρχίσει να αποδίνει το συντομότερο και υπό τις ευνοϊκότερους όρους, σε ένα 18 μήνες από σήμερα, δηλαδή τέλη του 2011?

Μήπως τελικά η απειλή του PKK είναι μεγαλύτερη από αυτή που ισχυρίζονται οι Τούρκοι. Μήπως τελικά τα πτητικά μέσα του τουρκικού Στρατού (επιθετικά ελικόπτερα) να είναι λιγότερα από αυτά που είναι μέχρι στιγμής γνωστά, δηλαδή 10-11 ελικόπτερα AH-1W Super Cobra και 22 AH-1P/S με τα τελευταία να διαθέτουν σαφώς περιορισμένες δυνατότητες λόγω του μοναδικού και περιορισμένης ισχύς κινητήρα τους?

Αναμφίβολα η κίνηση για διεξαγωγή ενός νέου διαγωνισμού για την απόκτηση επιθετικών ελικοπτέρων στέλνει και ένα ακόμα μήνυμα της αβεβαιότητας ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης του Τ-129 μπορεί τελικά να μην προχωρά όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, ιδιαίτερα δε μετά το καταστροφικό ατύχημα που συνέβη πρόσφατα στο πρωτότυπο του Τ-129. Επομένως δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το ενδεχόμενο μίας χρονικής καθυστέρησης στην ένταξη του Τ-129 στις τάξεις του τουρκικού Στρατού κατά 1-2 χρόνια.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις σε αυτό το ζήτημα, αφού το καλοκαίρι μόλις άρχισε και οι επιχειρήσεις του PKK δεν φαίνονται να σταματάνε ή να μειώνονται.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Read more...

Νέα επίθεση του PKK σε τουρκική περίπολο στην επαρχία Van


Τέσσερεις Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πεζής περιπολίας στην επαρχία Van σήμερα το πρωί 30 Ιουνίου. Οι στρατιώτες τραυματίστηκαν από την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού ο οποίος είχε τοποθετηθεί πλησίον του δρόμου από όπου θα περνούσαν οι στρατιώτες της περιπόλου.

Εκτιμάται ότι η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε από μαχητές του PKK που δρουν σε αυτή την περιοχή. Με αυτή την επίθεση οι τραυματίες Τούρκοι στρατιωτικοί τους τελευταίους 4 μήνες φτάνουν τους 122 και οι νεκροί τους 73.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Εφαρμόζεται μυστική ατζέντα με τον Ερντογάν για τα πετρέλαια του Αιγαίου;


Από τις 05:20 το ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος σκάφος «Τσεσμέ» (Α599 TCG Çeșme) πλέει βόρεια της Σαμοθράκης, σε μια κίνηση που κρίνεται ως απάντηση στις δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος και κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτη πως η Αθήνα προχωράει στην έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους.
Χαρακτηριστικό της αντίδρασης της Άγκυρας είναι ότι το «Τσεσμέ» το συνόδευαν δύο τουρκικά πολεμικά τα οποία όμως αποχώρησαν όταν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έστειλε την κανονιοφόρο P 51 «Πολεμιστής».

Το σκηνικό «ξυπνάει» μνήμες από το «Χόρα» του 1976 και το «Σισμίκ» του ‘87 καθώς στην Άγκυρα έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και ένα χρόνο διάταγμα που εξουσιοδοτεί την Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων σε μια νοητή γραμμή (διαχωρισμός του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό) που ξεκινά από την Κύπρο, θα περνά από το Καστελόριζο, τα Ίμια, τη Λαδόξερα της Σαμοθράκης που αναβλύζει πετρέλαιο και θα καταλήγει στην Θράκη, οδηγώντας σε μια ιδιότυπη ελληνοτουρκική συγκυριαρχία στο Αιγαίο.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν ότι το θέμα της «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου» έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Μανιάτη, είναι θέμα λίγων εβδομάδων να παρθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ανώνυμης εταιρείας με μία μετοχή, που θα ανήκει στο Δημόσιο, η οποία θα προσδιορίσει τις περιοχές (τα λεγόμενα «οικόπεδα») και θα προκηρύξει Διαγωνισμό για την προσέλκυση επενδυτών που θα αναλάβουν την έρευνα «και μετά θα προχωρήσουμε, σε διάστημα ενός έτους το αργότερο, σε ανάθεση ερευνών».

Σε επιφυλακή βρίσκονται τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας με αφορμή τη δραστηριότητα τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Βόρειο Αιγαίο και από την πλευρά του ΥΠΕΞ τονίζεται η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, σε σχετική δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας τόνισε ότι «εντοπίστηκε το τουρκικό υδρογραφικό και ωκεανογραφικό σκάφος “Τσεσμέ” στη θαλάσσια περιοχή του Βορείου Αιγαίου, μεταξύ της ηπειρωτικής ακτής της Θράκης και της Σαμοθράκης, σε περιοχή εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

«Σύμφωνα με τα σήματα του ναυτικού κώδικα που ανήρτησε χθες, το σκάφος πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος και γνωστοποίησε ότι τα δύο υπουργεία έχουν προβεί σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά, προκειμένου να ζητήσουν εξηγήσεις για τη δραστηριότητα του πλοίου.

«Ο πλους και η δραστηριότητα του πλοίου τελούν υπό παρακολούθηση, με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας μας, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας», ξεκαθάρισε.

Καταλήγοντας, ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε ότι «από επιλογή, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία. Δεν πρέπει όμως κανένας να αμφιβάλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ενημέρωση για το συμβάν ζητά η ΝΔ

«Προειδοποιούμε την Τουρκία να μην επαναλάβει παλαιές αμαρτίες της, όπως αυτές του “Χόρα” το 1976 και του “Σισμίκ” το 1987, διότι “η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα”», διεμήνυσε εκ μέρους της ΝΔ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Κάλεσε ακόμα την κυβέρνηση «να ενημερώσει άμεσα τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για το συμβάν και να προβεί άμεσα σε έντονη διαμαρτυρία, ενημερώνοντας συγχρόνως την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, διότι αντίστοιχες παράνομες μονομερείς κινήσεις της Τουρκίας στο παρελθόν, έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα σύρραξης».

«Η ελληνική πλευρά δεν θα ανεχθεί, όπως και στο παρελθόν, έρευνες της Τουρκίας στο Αιγαίο, μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Read more...

Τουρκία: Διπλωματική εκστρατεία της κυβέρνησης προς την Ε.Ε


Διπλωματική εκστρατεία προς την ΕΕ ετοιμάζει η Άγκυρα με επισκέψεις του τούρκου υπουργού εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Πορτογαλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (5-8 Ιουλίου), προκειμένου να υπογραμμιστεί ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί « αναλλοίωτη στρατηγική επιλογή» για την Τουρκία. Στη συνέχεια των επισκέψεων αυτών, η τουρκική διπλωματία ετοιμάζεται για την συνάντηση πολιτικής συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη (13 Ιουλίου ) με την συμμετοχή της Ευρωπαίας υπεύθυνου για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον, και του Ευρωπαίου επιτρόπου για τη Διεύρυνση Στεφάν Φούλε. Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και η τουρκική πλευρά θα επαναλάβει ότι θεωρεί «απαράδεκτη» τη συνεχιζόμενη δέσμευση 18 κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγκεργκιν σημείωσε την απογοήτευση της Άγκυρας από την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι περιμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα από την βελγική προεδρία που αρχίζει σήμερα. «Αναμένουμε από την προεδρία του Βελγίου να διορθώσει τα προβλήματα » είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος εκπρόσωπος και τόνισε ότι «η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει τι τελικά θέλει να κάνει με την Τουρκία». «Η ΕΕ αρνείται να ανοίξει νέα κεφάλαια διαπραγματεύσεων, αλλά ταυτόχρονα επικρίνει την Τουρκία ότι παίρνει αποστάσεις από τη Δύση», είπε ο Τούρκος εκπρόσωπος.
Μόνο ένα κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις άνοιξε κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας που λήγει σήμερα ενώ η ισπανική προεδρία έχει υποσχεθεί να ανοίξει τέσσερα κεφάλαια, σημειώνουν στην Άγκυρα. Το κεφάλαιο που άνοιξε και που αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών που έχει κάνει ο Τούρκος υπουργός επικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς και ο γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, λένε στην Άγκυρα.

Read more...

Νέο उअव από την Τουρκία


O Γενικός Διευθυντής της TUSAŞ (Τουρκική αεροπορική και διαστημική βιομηχανία) Μουχαρέμ Ντορτκασλί δήλωσε πως ολοκληρώθηκε η σχεδίαση, οι λεπτομέρειες παραγωγής και το μοντάρισμα του μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος ¨μέσου υψόμετρου και μεγάλου διαστήματος πτήσης¨, με το όνομα ¨MALE¨
Ο Ντορτκασλί δήλωσε : ¨Στην ΤΑΙ έχουν αναπτυχθεί και πετάνε εναέρια μη επανδρωμένα οχήματα διαφορετικών επιπέδων. Ολοκληρώθηκε η σχεδίαση, οι λεπτομέρειες παραγωγής και το μοντάρισμα του πλήρως πρωτότυπου, με εθνικούς πόρους, σχεδιασμένο από Τούρκους μηχανικούς και παραχθέν από Τούρκους τεχνικούς ¨μέσου υψόμετρου και μεγάλου διαστήματος πτήσης¨, μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος με το όνομα ¨MALE¨.

Τι επόμενες μέρες θα τα πάμε από τα υπόστεγα όπου γίνεται το μοντάρισμα στο χώρο όπου θα γίνουν οι πτήσεις.Θα συνεχίσουμε τις πτητικές δοκιμές στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους¨.
Ο Ντόρτκασλί είπε πως το όχημα αυτό θα έχει βάρος 1,5-2 τόνων και πρόσθεσε : ¨Θα μπορεί να πετάει 24 ώρες και να ίπτσται σε υψόμετρο μέχρι 30 χιλιάδες πόδια. Όμως αυτό θα έρθει σταδιακά. Το πρώτο θα φτάνει στα 23 χιλιάδες πόδια και θα ίπταται 18 ώρες. Αργότερα θα φτάσει στα 30 χιλιάδες πόδια και θα παραμένει 24 ώρες. Μιλάμε για αεροπλάνο με άνοιγμα πτερύγων 17 μέτρων, μήκους 9 μέτρων και ύψους 1,70 που θα ασκεί τα καθήκοντα του 24 ώρες. Οι σχετικές με αυτό προσπάθειες μας συνεχίζονται. Όταν θα το έχουμε πετύχει θα κατέχουμε ένα εναέριο όχημα που ελάχιστες χώρες στο κόσμο έχουν¨.
¨ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΤΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ TSK ¨
Ο Ντόρτκασλί είπε πως αυτό το όχημα από την επόμενη χρονιά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και πως ¨αργότερα θα μπορέσουμε να το πουλήσουμε σε αρκετές φιλικές και συμμαχικές χώρες. Αυτό είναι το σχέδιο μας¨
Συνέχισε λέγοντας : ¨Υπάρχει αυξημένη συμμετοχή της τουρκικής βιομηχανίας. Η TUSAŞ AŞ με ΄δρα το Εσκίσεχίρ θα είναι υπεύθυνη για το θέμα των κινητήρων. Η ASELSAN και πολλές άλλες εταιρίες στηρίζουν το σχέδιο. Έτσι θα αποκτήσει η Τουρκία ένα εθνικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα. Σχεδιάζουμε να κάνουμε την σχετική επίσημη ανακοίνωση στα μέσα Ιουλίου¨.
¨ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ¨
……………………………
O Ντορτκασλί δήλωσε επίσης τα εξής : Αυτή τη στιγμή όχι μόνο στην ΤΑΙ αλλά σε όλη την αεροπορική και αμυντική βιομηχανία υπάρχουν πολύ συναρπαστικά σχέδια. Είμαστε στη φάση της γέννας. Σε λίγα χρόνια όλοι μαζί θα δούμε να αυξάνει σημαντικά το ποσοστό δυνατότητας στήριξης των Τουρκικών Ενοπλων Δυνάμεων από τουρκικές εταιρίες. Θα προκαλέσουν αίσθηση αυτά τα σχέδια που γίνονται με σχεδιασμό του πρωτότυπου από Τούρκους μηχανικούς και παραγωγή του από Τούρκους τεχνικούς. Σημαντικά αλλά μακροπρόθεσμα σχέδια. Σχέδια που για τον σχεδιασμό, την παραγωγή, τις δοκιμές και μέχρι την παράδοση χρειάζονται 6-7 χρόνια. Αυτά αφορούνε την αεροπορία, τον στρατόξηράς και το ναυτικό. Κάποια εξ αυτών βγήκαν, κάποια σχεδιάζονται και σε κάποια συνεχίζεται η παραγωγή και οι δοκιμές. Η ΤΑΙ έχει πρωτότυπα εξελιγμένα σχέδια και για τα μη επανδρωμένα οχήματα και για τα επανδρωμένα, για τα ελικόπτερα και για τους δορυφόρους, Αυτά θα συνεχιστούνε.
Ο Ντορτκασλί πρόσθεσε πως η Τουρκία στα 100 χρόνια από την ίδρυση της δημοκρατίας θα μπορεί να κάνει το δικό της αεροπλάνο και ελικόπτερο, θα μπορεί να εκτοξεύσει τον δικό της δορυφόρο, να εξελίξει τον κινητήρα και να κάνει το λογισμικό της.

Read more...

ΕΚΤΑΚΤΟ-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σκηνικό κρίσης – Τουρκικό σκάφος στη Σαμοθράκη ερευνά για πετρέλαιο


Σε διάβημα στην Τουρκία προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών για την παρουσία και την δραστηριότητα του τουρκικού σκάφους στην Σαμοθράκη. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε σχετικά με τη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους “Τσεσμέ” τα ακόλουθα:
«Εντοπίστηκε το τουρκικό υδρογραφικό και ωκεανογραφικό σκάφος “Τσεσμέ” στη θαλάσσια περιοχή του Βορείου Αιγαίου, μεταξύ της ηπειρωτικής ακτής της Θράκης και της Σαμοθράκης, σε περιοχή εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με τα σήματα του ναυτικού κώδικα που ανήρτησε χθες, το σκάφος πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει προβεί, από την πρώτη στιγμή, σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για τη δραστηριότητα του εν λόγω πλοίου.
Ο πλους και η δραστηριότητα του πλοίου τελούν υπό παρακολούθηση, με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας μας, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Από επιλογή, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία. Δεν πρέπει όμως κανένας να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Κεντρική ανάρτηση (29/06)
Σκηνικό κρίσης πάει να στήσει η Τουρκία στο Βόρειο Αιγαίο τις τελευταίες ώρες με το ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος Α599 TCG Çeșme να προχωρά σε πετρελαϊκές έρευνες σε περιοχή, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σαφώς ”υψηλού πετρελαϊκού ενδιαφέροντος”, 15 μίλια βόρεια της Σαμοθράκης από τις 17.20 σήμερα το απόγευμα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του defencenet.gr (Ανανέωση 30/06 10.07: Στην ίδια θέση, και πλέοντας με την ίδια κατεύθυνση και ταχύτητα, το TCG Çeșme κινείται βόρει της Σαμοθράκης μέχρι αυτή την ώρα). Πρακτικά έχουμε μία κίνηση ανάλογη με του “Χόρα” το 1976 και του “Σισμίκ” το 1987, αλλά αιφνιδιαστική, χωρίς τυμπανοκρουσίες από τουρκικής πλευράς.
Η κίνηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο (απόπλου και πορεία βόρεια) έγινε αμέσως αντιληπτή από το Π.Ν. το οποίο έστειλε την κανονιοφόρο P 51 «Πολεμιστής», κλάσης Osprey 55, το οποίο από εκείνη την ώρα έχει γίνει η «σκιά» του.
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη, αλλά δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια να προσεγγίσουν το σημείο στο οποίο κάνει τις έρευνες το Α599 TCG Çeșme. Το τουρκικό σκάφος κινείται με επαναλαμβανόμενη πορεία δυτικά-ανατολικά-δυτικά και είναι σαφές ότι έχει «λοκάρει» συγκριμένη περιοχή στο βυθό.
Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους είκοσι μήνες που η Τουρκία προχωρά σε παραβίαση του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ του 1987 και προχωρά σε ωκεανογραφικές πετρελαϊκές έρευνες μετά το περιστατικό του μισθωμένου νορβηγικού ερευνητικού σκάφους MALENE OSTERVOLD (τουρκικών συμφερόντων) που ενεργούσε για λογαριασμό της τουρκικής εταιρίας πετρελαίων. Το σκάφος συνοδευόμενο από τη τουρκική φρεγάτα GEDIZ (τύπου O.H. Perry) άρχισε στις 14 Νοεμβρίου, έρευνες σε περιοχή 80 ναυτικά μίλια νότια-νοτιανατολικά του Καστελόριζου.
Φυσικά αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πολύ πιο σοβαρό λόγω της εγγύτητας του σκάφους με περιοχές που στο παρελθόν έχουν παράξει υψηλή ένταση λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και για τον λόγο αυτό έχει σημάνει συναγερμός σε επιτελικό επίπεδο. Μάλιστα όπως και τότε έτσι και τώρα η κανονιοφόρος ”Πολεμιστής”, παρακολουθεί την τουρκική δραστηριότητα. Υπάρχει πολιτική εντολή να μην υπάρξει αύξηση των ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή, παρά μόνον αν το τουρκικό Ναυτικό μεταφέρει μονάδες του.
Ερώτημα είναι αν έχει εκδοθεί από τους Τούρκους NAVTEX, όπως συνέβη στην περίπτωση του Καστελλόριζου το 2008 ή αν πρόκειται για 100% αιφνιδιαστική κίνηση.
Παρατηρητές εκτιμούν ότι το όλο σκηνικό έχει να κάνει με την ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι ξεκινούν πετρελαϊκές έρευνες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων το αργότερο σε ένα χρόνο και την προετοιμασία κατάθεσης νομοσχεδίου για την δημιουργία δημιουργία δημόσιου φορέα έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Read more...

Τουρκικά σχέδια πετρελαϊκής υπέρβασης των «στενών»


Ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε πως σχεδιάζει να συναντηθεί με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες τη 1η Ιουλίου προκειμένου να συζητήσει μέτρα υπέρβασης των υπερφορτωμένων με μεταφορική κίνηση Δαρδανελλίων, καθώς επίσης για τη δημιουργία ενός fund ικανού να χρηματοδοτήσει τη κάλυψη των ζημιών από διαρροή πετρελαίου.
Θυμίζουμε πως η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει τον αγωγό Σαμσούντας – Τσεϊχάν, ο οποίος θα μεταφέρει πετρέλαιο από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο παρακάμπτοντας τα στενά που διέρχονται μέσα από τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.

Πηγές ανέφεραν στο Ρόιτερς στις αρχές του μήνα πως το εν δυνάμει fund που θα δημιουργηθεί από τις εταιρίες που μεταφέρουν πετρέλαιο μέσω των στενών θα συγκεντρώνει τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια ως πυροσβεστική βοήθεια σε περίπτωση διαρροής.

Read more...

Προς την επαγγελματοποίηση του τουρκικού Στρατού οδηγείται η κυβέρνηση Ερντογκάν


Υπό την πίεση προφανώς των τελευταίων απωλειών του τουρκικού Στρατού από τις επιθέσεις του PKK η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να επαναφέρει στο προσκήνιο μία παλαιά πρόταση η οποία είχε αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων για αρκετό χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τουρκικά ΜΜΕ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει το ενδεχόμενο της επαγγελματοποίησης του τουρκικού Στρατού, χωρίς όμως να διευκρινίσει το ποσοστό που αυτό θα πραγματοποιηθεί.

Εδώ και μερικά χρόνια έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια πλήρους επαγγελματοποίησης των 6 ταξιαρχιών ειδικών δυνάμεων του τουρκικού Στρατού. Πρόκειται για τις μονάδες που σηκώνουν το κυρίως βάρος των επιχειρήσεων κατά των μαχητών του PKK.
Παρόλα αυτά οι πρόσφατες επιθέσεις της κουρδικής οργάνωσης σε φυλάκια της Στρατοχωροφυλακής και οι αιματηρές ενέδρες σε μονάδες του Στρατού στην Κεντρική και στην Ν. Αν. Τουρκία, έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα τους Τούρκους επιτελείς για την ποιότητα των στρατευμάτων τους.
Επιπρόσθετα η λαϊκή δυσαρέσκεια έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αφού αρκετοί Τούρκοι πολίτες αναρωτιούνται αν αυτός ο πόλεμος θα έχει κάποια κατάληξη μετά από 35.000 νεκρούς μέσα σε 25 χρόνια.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σημείωση ιστολογίου: Οι ΤΕΔ είχαν εξαγγείλει την επαγγελματοποίηση των 6 ταξιαρχιών Καταδρομών έως το 2008, αλλά για λόγους δημοσιοοικονομικούς δεν υλοποιήθηκε το χρονοδιάγραμμα. Τώρα η ηγεσία των ΤΕΔ διακυρήσσει ότι η επάνδρωση των παραπάνω Σχηματισμών με επαγγελματίες θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2010.

Read more...

Τουρκία: αντίο στην Ελλάδα ως "απειλή"


Σε ριζικές αλλαγές υποβάλλεται το «Κόκκινο Βιβλίο», που είναι γνωστό και ως «το κρυφό Σύνταγμα της Τουρκίας». Πρόκειται για το έγγραφο που καθορίζει την πολιτική εθνικής ασφάλειας της χώρας και στο οποίο προσδιορίζονται οι υπολαμβανόμενες από τις μυστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας απειλές για την εθνική ασφάλεια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ασλί Αϊντίντασμπας της Μιλλιέτ, το εν λόγω «Έγγραφο της Εθνικής Πολιτικής Ασφαλείας» γράφεται εκ νέου. Σημειωτέον ότι οι αρχές έχουν παραδεχθεί την ύπαρξη του εν λόγω εγγράφου, και ότι στον τύπο αναφέρονται συχνά σχετικές με το περιεχόμενό του πληροφορίες. Ωστόσο, το περιεχόμενο παραμένει κρυφό και δεν έχει ποτέ ανακοινωθεί επισήμως. Είναι γενικώς παραδεκτό πως το έγγραφο αποτελεί «οδηγό» για τα κυβερνητικά όργανα, τη γραφειοκρατία, τη διπλωματία και τις δυνάμεις ασφαλείας. Σε παλαιότερες εποχές, όταν το στράτευμα διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο στο δημόσιο βίο, το έγγραφο θεωρείτο πως κατίσχυε των πολιτικών αποφάσεων, και το υπαγορευόμενο από τις δυνάμεις ασφαλείας περιεχόμενό του περιόριζε την κυβερνητική πολιτική.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αϊντίντασμπας, το γραφείο του Πρωθυπουργού απέστειλε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες προτάσεις με σημαντικές τροποποιήσεις του εγγράφου. Βγαίνουν από το έγγραφο οι διατάξεις που ανέφεραν γνωστά θρησκευτικά τάγματα της Ανατολίας όπως εκείνα των Νουτζού και του Φετουλλάχ Γκιουλέν ως απειλές για την εθνική ασφάλεια, ενώ η Ελλάδα και το Ιράν δεν κατονομάζονται πια ως «σημαντικές εξωτερικές απειλές». Παράλληλα, γίνεται για πρώτη φορά ρητή αναφορά στις «απειλές ασφαλείας που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή».

Στην τελευταία ενημέρωση του εγγράφου που γνωστοποιήθηκε στον τύπο, το 2005, γινόταν εκτενής αναφορά στις «εσωτερικές απειλές» όπως «ο θρησκευτικός σκοταδισμός» και «οι αποσχιστικές ενέργειες». Υπό τις επικεφαλίδες αυτές γινόταν αναφορά στη δράση των θρησκευτικών ταγμάτων και στη δραστηριότητα του ΡΚΚ. Σύμφωνα με την Αϊντίντασμπας, η τότε τελευταία αναθεώρηση είχε λάβει χώρα όταν ακόμη ήλεγχε τα ηνία του δημοσίου βίου το στρατιωτικό κατεστημένο. Τώρα, το έγγραφο ξαναγράφεται σε μία εποχή που τα ηνία κρατά η πολιτική γραφειοκρατία. Την αναθεώρηση συντονίζει η γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στο οποίο σήμερα, μετά από σχετική αναθεώρηση, την πλειοψηφία απαρτίζουν πολιτικοί, όχι στρατιωτικοί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού τύπου, το «Κόκκινο Βιβλίο» ξαναγράφεται κάθε πέντε χρόνια, αλλά το σώμα και τα παραρτήματά του αναθεωρείται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ερντογάν φέτος, το έγγραφο θα αλλάξει ώστε να προσαρμοσθεί στη διαδικασία εκδημοκρατισμού και την αρχή «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες». «Εφεξής δε θα νοείται αναφορά σε εσωτερικές απειλές» είχε πει ο πρωθυπουργός σε διάσκεψη στην Άγκυρα. Όσο για τις «εξωτερικές απειλές», ο πρωθυπουργός τόνισε πως αυτές «εδράζονται σε τεχνητούς φόβους και ανησυχίες που για μεγάλο διάστημα κυριαρχούσαν στην τουρκική εξωτερική πολιτική». Όσο για το «σκοταδισμό», αυτός θα πρέπει να ορισθεί εκ νέου και κατά τρόπο που να μη θεωρεί «εσωτερική απειλή» τους πολίτες του κράτους, είχε τονίσει ο πρωθυπουργός.

Κατά τη Σαμπάχ, οι προτεινόμενες αλλαγές θα αποσταλούν από το πρωθυπουργικό γραφείο και τη γενική γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και στο Υπουργείο Εσωτερικών, την Εθνική Ασφάλεια (ΜΙΤ) και το Γενικό Επιτελείο. Στο έγγραφο θα παραμείνουν οι επικεφαλίδες «σκοταδισμός» και «αποσχιστική δράση», αλλά υπό την πρώτη θα γίνεται αναφορά σε οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και η Χεζμπολλάχ, και όχι πια στα θρησκευτικά τάγματα που δραστηριοποιούνται στην Ανατολία. Ωστόσο, γίνεται σε παράρτημα του εγγράφου αναφορά στο κίνημα του Φετουλλάχ Γκιουλέν, γεγονός που αποδεικνύει, κατά την εφημερίδα, την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ της κυβέρνησης και του κινήματος.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη του συνέντευξη στον αμερικανικό τύπο από την Πενσυλβάνια, όπου βρίσκεται εξόριστος, ο Γκιουλέν δε στήριξε την αποστολή βοήθειας στη Γάζα, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ακραίου ισλαμιστικού ιδρύματος ΙΗΗ και έχαιρε της στήριξης της κυβέρνησης. Οι δηλώσεις ερμηνεύθηκαν ως ενδεικτικές του ανταγωνισμού ανάμεσα στο κίνημα του Γκιουλέν, που αποτελεί τον πιο καταξιωμένο ιμάμη στην Τουρκία, και οργανώσεις που διατηρούν σχέσεις με την κυβέρνηση Ερντογάν για τον έλεγχο του ισλαμικού κινήματος.

Όσον αφορά τις «εξωτερικές απειλές, η Ελλάδα και η Συρία είχαν πάψει να αποτελούν «πρώτης τάξεως απειλές» και είχαν αντικατασταθεί από το Ιράν και την κουρδική αυτόνομη μειονότητα στο Βόρειο Ιράκ. Ωστόσο, σήμερα αναμένεται να αφαιρεθούν τα ονόματα όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, από την κατηγορία της «απειλής». Παράλληλα, θα αναφερθεί ρητά στο έγγραφο πως η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Ως εξωτερικές απειλές θα αναφέρονται πλέον ο κίνδυνος πολεμικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και το ενδεχόμενο διαίρεσης του Ιράκ.
Αντικατοπτρίζοντας την υπεροχή των πολιτικών και όχι του στρατού σε θέματα εθνικής ασφάλειας, το νέο έγγραφο θα εγκριθεί όχι στις αρχαιρεσίες του στρατεύματος στις 30 Αυγούστου, αλλά το Νοέμβριο κατά τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Η Σαμπάχ ισχυρίζεται πως στο έγγραφο δεν πρέπει να αποδίδεται πλέον αξία μυθική, και σημειώνει πως τόσο η διαδικασία προσέγγισης με την Αρμενία όσο και η προσπάθεια πολιτικής επίλυσης του Κουρδικού ξεκίνησαν παρότι δεν προβλέπονταν σε αυτό. Δυστυχώς όμως και οι δύο κατέληξαν, καθώς φαίνεται, σε αποτυχία.

Read more...

Επέστρεψε σε τουρκικά ύδατα το σκάφος "Τσεσμέ"


"Πονοκέφαλο" προκάλεσε στα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος "Τσεσμέ" που από τα ξημερώματα μέχρι αργά το μεσημέρι διεξήγαγε έρευνες στη θαλάσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Θράκης.

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» στις 16.00 εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στις 16:45 αγκυροβόλησε στον Αίνο. Νωρίτερα, το ΓΕΕΘΑ γνωστοποίησε ότι από χθες στις 5.20΄το πρωί το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος "Τσεσμέ", διεξήγαγε. Το "Τσεσμέ" βρισκόταν Βορειοανατολικά της Σαμοθράκης, οχτώ μίλια νότια των ακτών της Θράκης και τις κινήσεις του παρακολουθούσε διακριτικά η κανονιοφόρος "Πολεμιστής".

Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας αναφέρθηκε στο περιστατικό και διευκρίνησε ότι το σκάφος βρίσκεται εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. "Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει προβεί, από την πρώτη στιγμή, σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για τη δραστηριότητα του εν λόγω πλοίου" είπε ο κ. Δελαβέκουρας και συνέχισε "από επιλογή, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία. Δεν πρέπει όμως κανένας να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα".

Αβραμόπουλος: Προειδοποιούμε την Τουρκία να μην επαναλάβει τις παλιές της αμαρτίες

Ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων ζητά ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, βουλευτής Α΄ Αθηνών, Δημήτρης Αβραμόπουλος σχετικά με το θέμα. Παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαβήματα και να ενημερώσει το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και την ΕΕ.

«Προειδοποιούμε την Τουρκία να μην επαναλάβει παλαιές αμαρτίες της, όπως αυτές του “Χόρα” το 1976 και του “Σισμίκ” το 1987, διότι “η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα”», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για το συμβάν και να προβεί άμεσα σε έντονη διαμαρτυρία, ενημερώνοντας συγχρόνως την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, διότι αντίστοιχες παράνομες μονομερείς κινήσεις της Τουρκίας στο παρελθόν, έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα σύρραξης. Η ελληνική πλευρά δεν θα ανεχθεί, όπως και στο παρελθόν, έρευνες της Τουρκίας στο Αιγαίο, μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Read more...

Το Αιγαίο μυρίζει πετρέλαιο και…μπελάδες


Δεν ξέρω πόσοι από εσάς πρόσεξαν τον πιθανό «διπλωματικό πόλεμο» που θα μπορούσε να ξεσπάσει μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες. Χρησιμοποιώ τη λέξη «πιθανό» γιατί οι δύο χώρες μόλις πρόσφατα υπέγραψαν «το μεγαλύτερο αριθμό συμφωνιών συνεργασίας στην ιστορία» παρόλο που μερικοί τα ονομάζουν «απλά ένα κομμάτι χαρτί» το οποίο θα μπορούσε να υπογραφεί εύκολα από τους γραμματείς και όχι από πρωθυπουργούς κτλ.

Παρόλ’ αυτά, όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, κανείς δεν αμφιβάλει ότι σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, η επίσκεψη του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα ήταν ένα τέλειο τρικ δημοσίων σχέσεων τόσο για τον Τούρκο όσο και για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Τα φιλικά προσκείμενα ΜΜΕ εκατέρωθεν του Αιγαίου του έδωσαν την ανάλογη σημασία ενώ ήταν ελάχιστες οι επικριτικές φωνές που ακούστηκαν. Όμως, αν κάποιος ρίξει μια προσεκτική ματιά στα κείμενα που γράφτηκαν για το γεγονός, θα καταλάβει ότι θα πρέπει να περιμένουμε πολλά χρόνια για να δούμε σοβαρά βήματα για την εξασφάλιση της ειρήνης και την προώθηση των διμερών συνεργασιών.

Ίσως όμως σύντομα να έχουμε διμερή προβλήματα σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet του περασμένου Σαββάτου με τίτλο «Γίνονται οι προεργασίες για να αυξήσει τους τόνους η Ελλάδα». Το δημοσίευμα εξηγούσε πως η Ελλάδα θα ξεκινήσει να ψάχνει για πετρέλαιο και αέριο στο Αιγαίο, οπότε και θα ανακινήσει τα άλυτα προβλήματα που υπάρχουν για το πέλαγος που χωρίζει τις δύο χώρες.

Η ενδεχόμενη διαφωνία προέκυψε από μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του υπουργού Γιάννη Μανιάτη στον Real FM. Ο κύριος Μανιάτης, είναι υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θέματα τα οποία ο κύριος Παπανδρέου έχει βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα του.
Στη συνέντευξη ο κύριος Μανιάτης εξηγεί πως η κυβέρνηση του κυρίου Παπανδρέου σχεδιάζει να ιδρύσει έναν ειδικό οργανισμό που θα επιβλέπει τους διαγωνισμούς για την παραχώρηση συμβολαίων-πιθανόν σε ξένες εταιρίες-για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός ρωτήθηκε αν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί τις πηγές στο Αιγαίο, σχετιζόντουσαν με τις σχέσεις με την Τουρκία. Ο κύριος Μανιάτης απάντησε «οι σχέσεις μας αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες διέπονται από το διεθνές δίκαιο. Η χώρα μας σέβεται απολύτως τους κανονισμούς του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση ούτε να καταπατήσει τα δικαιώματα της Τουρκίας και σίγουρα να μην παραδώσει τα δικά μας δικαιώματα στη γείτονα.»

Ο δημοσιογράφος επέμεινε «και τι θα γίνει αν οι εν λόγω περιοχές βρίσκονται σε περιοχές που η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία;» ο υφυπουργός απάντησε ως εξής: «Αυτά τα θέματα είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών. Δεν θα ήθελα να υπεισέρθουμε σε αυτή τη συζήτηση. Όμως θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ο δημόσιος οργανισμός που θα είναι υπεύθυνος για τους διαγωνισμούς θα κάνει τη δουλειά του με σοβαρότητα και δεν θα παραδώσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της Ελλάδας σε κανέναν. Έχουμε και άλλους γείτονες, όχι μόνο τους Τούρκους» ενώ συμπλήρωσε ότι ο οργανισμός θα συσταθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου συνεχίζει το δημοσίευμα, πρόσφατα έχει βρεθεί στο κέντρο της προσοχής αφού είναι ο αρχιτέκτονας της νέας εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Πολλοί έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για την πολιτική του Τούρκου ακαδημαϊκού. Για τους Έλληνες, αποτελεί έναν γρίφο. Είναι ένας από τους λίγους Τούρκους πολιτικούς που δεν προκάλεσαν τα κλασσικά αρνητικά σχόλια όταν έγινε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Οι Έλληνες είχαν μείνει εμβρόντητοι από τον μειλίχιο και ήσυχο ακαδημαϊκό που είχε την φήμη ότι έχει αναλυτική σκέψη. Τα ελληνικά μέσα του προσέδιδαν επιθετικούς προσδιορισμούς όπως «αλεπού ή γάτα», δίνοντας έμφαση στην οξυδέρκεια του υπουργού. Ακόμα και πολλοί Έλληνες ακαδημαϊκοί μιλούσαν για το «επιστημονικό μυαλό» του νέου Τούρκου ΥΠΕΞ, οι ίδιοι που κανονικά δεν είχαν καλό λόγο για τους Τούρκους ομολόγους τους. Πολλοί άλλωστε επέμεναν ότι θα έπρεπε να μεταφραστεί το…900 σελίδων βιβλίο του στα ελληνικά το οποίο και έγινε από τον Ν. Σαρρή. Το βιβλίο “Strategic depth: the international position of Turkey” εκδόθηκε τον Ιούνιο στην Ελλάδα και αποτελεί ήδη θέμα συζητήσεων.

Πλέον η προσωπικότητα του κυρίου Νταβούτογλου είναι πιο κατανοητή για τους Έλληνες, αφού είναι πλέον δημόσια τα ιδεολογικά του πιστεύω για μια μεγάλη Τουρκία που θα γίνει ένας από τους σημαντικούς παίκτες στο καινούριο διεθνές modus vivendi.

Όμως, αυτό που προκαλεί τον φόβο στους Έλληνες αναγνώστες είναι η θέση της Τουρκίας σε σχέση με τους άμεσους γείτονες και ειδικά ένα κεφάλαιο συνεχίζει το δημοσίευμα.

Για το Αιγαίο ο κύριος Νταβούτογλου λέει συγκεκριμένα «η πηγή του βασικού προβλήματος στο Αιγαίου είναι η αντίθεση μεταξύ γεωλογικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας και της τωρινής κατάστασης status quo. Παρόλο που τα νησιά του Αιγαίου είναι η φυσική προέκταση της γεωλογικής κατασκευής της χερσονήσου της Ανατόλιας και δεδομένων των γεωπολιτικών αναγκαιοτητών που προκύπτουν από την παραπάνω διαπίστωση και σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, οι πολιτικοί τα έδωσαν στην Ελλάδα, οπότε και προκύπτουν τα προβλήματα της υφαλοκρηπίδας, του FIR, της αποστρατικοποίησης των νησιών κ.ου.κ.» εξηγεί ο κύριος Νταβούτογλου στο βιβλίο του.

Σύμφωνα με την απλή λογική, μήπως εξυπακούεται βάσει της συλλογιστικής του κυρίου Νταβούτογλου ότι η Τουρκία θα αμφισβητήσει την εθνική αυτοκυριαρχία στο Αιγαίο και θα ζητήσει αλλαγή του υπάρχοντος status quo; Δεν θέλει και πολύ για να γίνει το μπαμ όταν σε μερικές εβδομάδες η Ελλάδα θα ξεκινήσει το διεθνή διαγωνισμό για ένα πέλαγος που το διεκδικεί και ο γείτονας.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα:
http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=aegean-oil-trouble-again-2010-06-28

Read more...

Τουρκία: μέτρα κατά Ισραήλ ενώ ο Λαβρόφ πάει Μ. Ανατολή


Η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της στο Ισραήλ, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές του πρακτορείου Ανατολή, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ενώ βρισκόταν στον Καναδά, ότι η Τουρκία επέβαλε την απαγόρευση πτήσεων μετά την ισραηλινή επιδρομή, την 31η Μαΐου, σε στολίσκο που μετέφερε ενισχύσεις και ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. «Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ θα παραμείνουν τεταμένες μέχρις ότου το Ισραήλ εκπληρώσει τέσσερις προϋποθέσεις : θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα επεισόδια της 31ης Μαΐου, να καταβάλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των 10 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά την επιδρομή, επιπλέον να συμφωνήσει για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικής με τις συνθήκες του συμβάντος και από διεθνείς φορείς , όπως ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, προκειμένου να διασταυρωθούν τα αποτελέσματα που θα παρουσιάσει η Ισραηλίνή πλευρά και τέλος το Ισραήλ θα πρέπει να άρει το εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε ο ίδιος. Παράλληλα , κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η απαγόρευση ισχύει μόνο για τις στρατιωτικές πτήσεις και ότι εμπορικές δεν επηρεάζονται.

Επίσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα του Τορόντο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει το όνειρό της, την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν τρέφει «αντι-Δυτικά» αισθήματα. Εννέα Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους κατά την ισραηλινή επιδρομή, ενώ το Ισραήλ εμμένει στη θέση ότι οι καταδρομείς του ενήργησαν, βρισκόμενοι σε αυτοάμυνα.

Ο Λαβρόφ στη Μ. Ανατολή

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται ήδη για περιοδεία στη Μέση Ανατολή. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Νεστερένκο, είναι διατεθειμένος να συζητήσει με την ηγεσία του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Παλαιστινιακής Αρχής την κατάσταση στην περιοχή, και συγκεκριμένα την πορεία των έμμεσων συνομιλιών Ισραήλ – Παλαιστίνης. Η Ρωσία ενδιαφέρεται ώστε οι επαφές αυτές να μετεξελιχθούν το ταχύτερο δυνατό σε απευθείας διάλογο. Ο κ. Λαβρόφ θα συζητήσει επίσης την κατάσταση γύρω από τη Γάζα και το πρόβλημα της ενδοπαλαιστινιακής ενότητας. Η Μόσχα προτίθεται επίσης να επιβεβαιώσει την πρόταση για τη σύγκλιση Διεθνούς Διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή στη Μόσχα.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP