Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Τουρκία: μέτρα κατά Ισραήλ ενώ ο Λαβρόφ πάει Μ. Ανατολή


Η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της στο Ισραήλ, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές του πρακτορείου Ανατολή, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ενώ βρισκόταν στον Καναδά, ότι η Τουρκία επέβαλε την απαγόρευση πτήσεων μετά την ισραηλινή επιδρομή, την 31η Μαΐου, σε στολίσκο που μετέφερε ενισχύσεις και ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. «Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ θα παραμείνουν τεταμένες μέχρις ότου το Ισραήλ εκπληρώσει τέσσερις προϋποθέσεις : θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα επεισόδια της 31ης Μαΐου, να καταβάλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των 10 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά την επιδρομή, επιπλέον να συμφωνήσει για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικής με τις συνθήκες του συμβάντος και από διεθνείς φορείς , όπως ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, προκειμένου να διασταυρωθούν τα αποτελέσματα που θα παρουσιάσει η Ισραηλίνή πλευρά και τέλος το Ισραήλ θα πρέπει να άρει το εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε ο ίδιος. Παράλληλα , κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η απαγόρευση ισχύει μόνο για τις στρατιωτικές πτήσεις και ότι εμπορικές δεν επηρεάζονται.

Επίσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα του Τορόντο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει το όνειρό της, την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν τρέφει «αντι-Δυτικά» αισθήματα. Εννέα Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους κατά την ισραηλινή επιδρομή, ενώ το Ισραήλ εμμένει στη θέση ότι οι καταδρομείς του ενήργησαν, βρισκόμενοι σε αυτοάμυνα.

Ο Λαβρόφ στη Μ. Ανατολή

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται ήδη για περιοδεία στη Μέση Ανατολή. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Νεστερένκο, είναι διατεθειμένος να συζητήσει με την ηγεσία του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Παλαιστινιακής Αρχής την κατάσταση στην περιοχή, και συγκεκριμένα την πορεία των έμμεσων συνομιλιών Ισραήλ – Παλαιστίνης. Η Ρωσία ενδιαφέρεται ώστε οι επαφές αυτές να μετεξελιχθούν το ταχύτερο δυνατό σε απευθείας διάλογο. Ο κ. Λαβρόφ θα συζητήσει επίσης την κατάσταση γύρω από τη Γάζα και το πρόβλημα της ενδοπαλαιστινιακής ενότητας. Η Μόσχα προτίθεται επίσης να επιβεβαιώσει την πρόταση για τη σύγκλιση Διεθνούς Διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή στη Μόσχα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP