Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΙΝΑ


Σύμφωνα με ανακοίνωση, η οποία καταχωρείται στην επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας με τίτλο «Επίσκεψη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», ο Πρόεδρος Γκιούλ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα μεταξύ 23 - 29 Ιουνίου, ως προσκεκλημένος του Κινέζου ομολόγου του. Τον Πρόεδρο Γκιούλ στην επίσκεψή του αυτή θα συνοδεύουν ο Υπουργός Επικρατείας και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ο Υπουργός Επικρατείας Τσαγλαγιάν, ο Υπουργός Εσωτερικών Αταλάι, εκπρόσωποι κρατικών φορέων και επιχειρηματίες.

Στις επαφές που θα έχει, θα ζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και οι τομείς συνεργασίας και θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων επί διεθνών θεμάτων.


Read more...

Τουρκικές ασκήσεις στην περιοχή Ανατολικής Μεσογείου – Κυπριακό – Εκτιμήσεις ε/κ Τύπου


Η ε/φ «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» σε δημοσίευμα του Κώστα Βενιζέλου με τίτλο «Πολεμικό τοπίο από Άγκυρα» και υπότιτλο «Ένταση σε Αιγαίο – Κύπρο προκαλεί με ασκήσεις η Τουρκία» μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, των χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου επιχειρεί η Άγκυρα με τις ασκήσεις που διεξάγει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η τουρκική πλευρά ευθέως συνδέει τις ασκήσεις που διεξάγει με τις έρευνες που θα διενεργήσει η Κυπριακή Δημοκρατία για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Είναι σαφές ότι τόσο οι ασκήσεις όσο και οι παρενοχλήσεις των ερευνητικών σαφών που εκμισθώνει η Λευκωσία, στοχεύουν στη δημιουργία ‘κεκτημένων’ αλλά και κλίματος έντασης και εκφοβισμού. Κλίματος που θα αξιοποιήσει και στη διαδικασία των συνομιλιών. Οι ασκήσεις ‘ανθυπολοχαγός Τζιονέρ Γκιόνγελη 2009’, όπως ονομάζονται, άρχισαν στην περιοχή του Αγίου Ιλαρίωνα, διεξάγονται στα διεθνή ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο στα ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου με τη συμμετοχή μονάδων από την Τουρκία και το ψευδοκράτος.
Όπως μεταδίδει ο παράνομος Μπαϊράκ αξιωματικοί από το Αζερμπαϊτζάν, το Αφγανιστάν, την Αλβανία, τη Συρία, το Ομάν και το Κατάρ παρακολουθούν τις ασκήσεις σαν παρατηρητές. Ο διοικητής των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας, υποστράτηγος Αμπτουλλάχ Ρετζέπ, που έχει την ευθύνη της άσκησης που ολοκληρώνεται σήμερα, αμφισβήτησε ευθέως την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Read more...

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ NABUCCO


«Η συμφωνία για το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco θα υπογραφεί στα τέλη Ιουλίου», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιιλντίζ, σύμφωνα με την αρμενική ιστοσελίδα www.panarmenian.net. Ο κ. Γιιλντίζ δήλωσε ότι η Τουρκία συνεργάζεται ήδη με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν.


Η εφημερίδα Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα με τίτλο «Τουρκική απογοήτευση» και υπότιτλο «Οι ελπίδες της Μόσχας να αντιδράσει η Άγκυρα στην κατασκευή του αγωγού Nabucco διαλύονται μέρα με τη μέρα», δημοσιεύει ρεπορτάζ του Σεργκέι Κουλικόφ, που συνδέει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού ο οποίος υποστηρίζει το σχέδιο Nabucco με τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στην Άγκυρα για το γεγονός ότι η Ρωσία παρεμποδίζει την προώθηση των τουρκικών προϊόντων που διατίθενται στη ρωσική αγορά. «Δεν αποκλείεται η Άγκυρα να επιθυμεί να τιμωρήσει τη Ρωσία. Μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν κάνει έντονα παράπονα ότι η Μόσχα παρεμποδίζει την προώθηση των εμπορευμάτων τους στη ρωσική αγορά».

Read more...

ΕΕ / ΗΠΑ / ΤΟΥΡΚΙΑ


Η προώθηση των προοπτικών ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής για την Ευρώπη της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρει άρθρο του Brian Berry που δημοσιεύεται σήμερα στην EUROPOLITIQUE με τίτλο «Η Ουάσινγκτον επαναλαμβάνει τη στήριξή της στην είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ». «Ενθαρρύνουμε την ΕΕ να καταδείξει στην Τουρκία πραγματικές προοπτικές ένταξης. Αυτό θα λειτουργήσει καταλυτικά για τις νέες απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα» δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών που είναι αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά και τα ευρασιατικά θέματα, Philip Gordon σε ακρόασή του στις 16 Ιουνίου στο Κογκρέσο.

Ο Αμερικανός υφυπουργός επίσης δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παίξει αμεσότερο ρόλο στη διαμεσολάβηση μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Gordon πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον είναι υπέρ «μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Τέλος ο Philip Gordon επανέλαβε την αμερικανική στήριξη στην ένταξη στην ΕΕ της Βοσνίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ. Αναφορικά με το Κόσοβο, χαρακτήρισε την ανεξαρτησία «μη αναστρέψιμη» και την ιδέα διαίρεσης του βόρειου από το νότιο Κόσοβο «απαράδεκτη».

Read more...

Υποψίες για πραξικόπημα στον τουρκικό στρατό.


Άρθρο της απεσταλμένης της LE SOIR στην Κωνσταντινούπολη αναφέρει ότι την προηγούμενη Παρασκευή η εφημερίδα Taraf δημοσίευσε τετρασέλιδο στρατιωτικό έγγραφο, που χρονολογείται από τις αρχές Απριλίου, και όπου περιγράφεται ένα «σχέδιο για την καταστολή των αντιδραστικών στοιχείων». Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, που έχει δεχτεί επικρίσεις ότι επιχειρεί την «ισλαμοποίηση» της τουρκικής κοινωνίας, βρίσκεται άμεσα στο στόχαστρο του εν λόγω εγγράφου, όπως και το κίνημα του ιμάμη Fethullah Gulen, το οποίο διαθέτει διευρυμένο δίκτυο στην Τουρκία.

Όπως σημειώνεται η ανακάλυψη και κατάσχεση του εν λόγω εγγράφου, εντάσσεται στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση Ergenekon, και μάλιστα το σχετικό έγγραφο βρέθηκε στο γραφείο δικηγόρου, φερόμενου ως υπόπτου για εμπλοκή στο δίκτυο που κατηγορείται για το σχεδιασμό πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης.

Ο στρατός, αναφέρει η συντάκτρια, χρειάστηκε τρεις ημέρες προκειμένου να αντιδράσει στην υπόθεση ανακάλυψης του εγγράφου, το οποίο μάλιστα φέρει το όνομα ενός εν ενεργεία συνταγματάρχη του τουρκικού στρατού ξηράς, ο οποίος συνυπηρετούσε με στρατηγό που έχει και αυτός συλληφθεί για την υπόθεση Ergenekon.

Η νέα αυτή εξέλιξη, επισημαίνει το άρθρο, έχει προκαλέσει μια θύελλα ερωτημάτων σχετικά με την πιστότητα του εγγράφου, με το κατά πόσο ήταν γνωστό στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ή ακόμη, κατά πόσο υφίσταται ζήτημα «χούντας στους κόλπους του στρατού», έτοιμης ανά πάσα στιγμή να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση.

Σύμφωνα τέλος, με εκτιμήσεις Τούρκων σχολιαστών, η υπόθεση αυτή κατάφερε ήδη «να αποτελέσει μια απειλή στη συνεργασία που εδώ και ελάχιστο καιρό υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και στρατού». Όσο για τον Πρωθυπουργό Erdogan, το άρθρο σημειώνει ότι εμφανίζεται τώρα, περισσότερο από ποτέ ως το μοναδικό προπύργιο έναντι κάθε απόπειρας πραξικοπήματος κατά του κράτους.

Read more...

Σχέδιο για τη διάλυση του ΑΚΡ και του Γκιουλέν


O ηλεκτρονικός και γραπτός Τύπος δίνουν και σήμερα βαρύτητα στο θέμα του «Σχεδίου για τη διάλυση του ΑΚΡ και του Γκιουλέν» ή με την άλλη ονομασία του «Σχέδιο Καταπολέμησης της Οπισθοδρομικότητας», που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα Taraf δημιουργώντας μεγάλο θόρυβο και έντονες συζητήσεις, με αποτέλεσμα το Γενικό Επιτελείο να αναθέσει τη διερεύνηση του θέματος στη Στρατιωτική Εισαγγελία, να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση του Π/Θ με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Μπασμπούγ και να κατατεθεί τελικά μήνυση από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ για τη διερεύνηση της υπόθεσης, τη διαλεύκανση των ισχυρισμών, τη διαπίστωση της γνησιότητας του σχεδίου και την παραπομπή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη.

Ο Π/Θ Ερντογάν, κατά την έξοδό του χθες από τη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Επιστημονικών και Τεχνικών Ερευνών της Τουρκίας [ΤÜBITAK], ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, προέβη σε αξιολογήσεις όσον αφορά τη μήνυση που κατατέθηκε από το κόμμα του και είπε: «Δεν πρόκειται για ένα σύνηθες γεγονός. Υπάρχει κάποια ενέργεια, σύμφωνα με αυτά που αναγράφονται στο εν λόγω σχέδιο, προς την κατεύθυνση της ανατροπής της δημοκρατίας. Πρέπει να διαπιστωθεί αν πρόκειται για κάποιο γνήσιο σχέδιο ή αν πρόκειται για κάτι πλαστό. Μετά την υποβολή της μήνυσης, όλα αυτά θα διερευνηθούν και, στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η διαδικασία για τους δράστες.


Εκείνο που έπρεπε να κάνουμε σε ένα κράτος δικαίου, ήταν πρώτα να κατατεθεί η μήνυση σχετικά με το έγγραφο αυτό, στην Εισαγγελία. Ως κόμμα της εξουσίας, δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε σιωπηλοί. Πρέπει αφεύκτως να βρεθούν τα άτομα, τα οποία είχαν ανάμειξη στο συμβάν. Μεταξύ των θεσμών δεν επικρατεί καμία σύγκρουση».

Εξάλλου και ο Υπουργός Επικρατείας Χαγιατί Γιαζιτζί, απαντώντας χθες σε ερωτήσεις του τηλεοπτικού δικτύου ΝΤV, τόνισε ότι δεν επικρατεί κάποια κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και στρατού και πρόσθεσε: «Ο ένας γνωρίζει τον άλλο. Δεν τίθεται θέμα κρίσης εμπιστοσύνης».

Ο Γιαζιτζί τόνισε ότι το ότι κατατέθηκε μήνυση δεν σημαίνει και αποδοχή της γνησιότητας του εγγράφου και πρόσθεσε: «Είθε να προκύψει πλαστό. Αλλά, ακόμη και στην περίπτωση αυτή, το θέμα που προέκυψε είναι επικίνδυνο. Είναι άκρως επικίνδυνο όσον αφορά τη δημοκρατία».

Στο μεταξύ, αυξήθηκε η «κινητικότητα εγγράφων» μεταξύ Πρωθυπουργίας και Γενικού Επιτελείου. Ο σύμβουλος της Προεδρίας της Κυβέρνησης Εϊκάν Αλά, συναντήθηκε χθες, σε σύσκεψη που έγινε, με το νομικό σύμβουλο του Γενικού Επιτελείου, ταξ/χο Τσουμπουκλού, και τον επικεφαλής της ΜΙΤ Εμρέ Τανέρ.

****
Η Hürriyet στην πρώτη της σελίδα με τον ολοσέλιδο τίτλο «Ιστορική ανάκριση στο Γενικό Επιτελείο», γράφει ότι το Επιτελείο, μετά την εντολή του στρατηγού Μπασμπούγ, ότι το θέμα θα ερευνηθεί μέχρι τέλους, προβαίνει στην πιο εκτεταμένη έρευνα της ιστορίας του, για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Όλοι φαίνονται να είναι σίγουροι για το ότι το εν λόγω έγγραφο-σχέδιο δεν ετοιμάστηκε μετά από εντολή υψηλών κλιμακίων, διότι οι καταγραφές του Γενικού Επιτελείου ελέχθησαν μία προς μία. Δεν φαίνεται να υπάρχει καταγραφή σχετικά με το συγκεκριμένο έγγραφο, αριθμός εγγράφου και αριθμός πρωτοκόλλου. Όμως, ακόμη υπάρχουν ασάφειες σχετικά με το πώς και από ποιους ετοιμάστηκε το εν λόγω έγγραφο. Κανείς δεν λέει τίποτε, πριν λήξει η ανάκριση που διεξάγεται. Διερευνάται εξονυχιστικά κάθε πιθανότητα, σχετικά με το θέμα.

Ελήφθησαν οι καταθέσεις του αξιωματικού των Ναυτικών Δυνάμεων, που φέρεται να έχει υπογράψει το έγγραφο, καθώς και των συνεργατών του. Ελέγχθηκαν όλα τα μηχανήματα και όλες οι αποθηκευμένες καταγραφές σε βάθος χρόνου. Όμως, η έρευνα δεν σταμάτησε εδώ και εξετάζεται κάθε πιθανότητα.

Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μπασμπούγ, λόγω ορισμένων παλαιών περιπτώσεων, που είχαν φέρει σε δύσκολη θέση το Γενικό Επιτελείο και δεν έχουν διασαφηνιστεί, αυτή τη φορά παρακολουθεί ο ίδιος προσωπικά τις εργασίες που γίνονται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

****
Όπως αναφέρεται στον Τύπο, ο Πρόεδρος Γκιούλ σχολίασε για πρώτη φορά το εν λόγω έγγραφο λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή διεξάγονται οι εγκληματολογικές έρευνες. Θα ελεγχθούν τα πάντα. Η Τουρκία είναι πλέον σε ένα σημείο, από το οποίο δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω. Επικρατεί διαφάνεια. Εμείς λαμβάνουμε θέση δίπλα στη βούληση του έθνους».

Read more...

Τουρκικοί ισχυρισμοί για παρενοχλήσεις μαχητικών στο Αιγαίο......


Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, στη στήλη περί παραβιάσεων του εναερίου χώρου, στις 17/6/2009 τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίσθηκαν μία φορά, ανατολικά του Αγίου Ευστρατίου, από ελληνικά F-16, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Λήμνου.

Επίσης, την ίδια ημέρα τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν δύο φορές, ΒΔ της Χίου, από ελληνικά Μ-2000 και F-16, που απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια της Τανάγρας και της Λάρισας.


Read more...

Η Ουάσιγκτον θέλει λύσεις σε Κύπρο, Αιγαίο.


Του Αθανασιου Eλλις.
Υπέρ της διευθέτησης των διενέξεων στο Αιγαίο, της επίτευξης λύσης στο Κυπριακό και της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής ονομασίας για τα Σκόπια τάχθηκε ο νέος βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φίλιπ Γκόρντον, σε κατάθεσή του ενώπιον της υποεπιτροπής Ευρώπης της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Γκόρντον χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στα Βαλκάνια, το Αιγαίο και την Κύπρο, ενώ εξέφρασε την υποστήριξη της κυβέρνησης Ομπάμα στο αίτημα της Ελλάδας να ενταχθεί στο πρόγραμμα μη θεώρησης διαβατηρίων σημειώνοντας ότι η σχετική διαδικασία προχωρεί.

Ο αρμόδιος βοηθός υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη, ο οποίος κατέθεσε γενικότερα για τις ευρωατλαντικές σχέσεις, τόνισε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις Χριστόφια - Ταλάτ και εκτίμησε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα επιδράσει θετικά στην αποκατάσταση ενός κλίματος ειρήνης στην περιοχή, ενώ θα υποβοηθήσει την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε. Ε. και θα ομαλοποιήσει τη συνεργασία ΝΑΤΟ - Ε. Ε.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τάχθηκε υπέρ της ενσωμάτωσης των Σκοπίων στην Ε. Ε. και στο ΝΑΤΟ, εξέλιξη που, όπως είπε, θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι, όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Στρασβούργου, η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία ευθύς μόλις λυθεί το ζήτημα του ονόματος.

Τέλος, ο κ. Γκόρντον υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη συμβολή της Τουρκίας στην υλοποίηση των σημαντικών προτεραιοτήτων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής όπως είναι η επίλυση του Μεσανατολικού και η σταθερότητα στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ, αλλά και η διασφάλιση της διαφοροποίησης στην προμήθεια της Ευρώπης με ενέργεια. Αφού επανέλαβε την αμερικανική υποστήριξη στην ένταξη της χώρας στην Ε. Ε., καλώντας την Ενωση να δείξει στην Αγκυρα ότι παραμένει ζωντανή η προοπτική ένταξης, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων και τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Read more...

Κάνουν τα στραβά μάτια στη δράση του Τούρκου Προξένου της Κομοτηνής


Σύμφωνα με τις διεθνείς διπλωματικές συμβάσεις, ο πρόξενος σε μία χώρα μπορεί να κινηθεί μόνο επί της διεθνούς οδού της χώρας αυτής, που στην περίπτωση μας είναι η Εγνατία οδός. Από αυτήν δεν μπορεί να βγει χωρίς την απαιτούμενη άδεια από το ΥΠΕΞ και η Αστυνομία κάλλιστα μπορεί να του απαγορεύσει την έξοδο. Άρα, ο Τούρκος πρόξενος έχει ειδική άδεια από το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, μπορεί να βρεθεί οποιοσδήποτε πολίτης και να καταθέσει μήνυση εναντίον του ΥΠΕΞ και της κ. Μπακογιάννη. Αρμόδιος για να επιβάλλει την τάξη σε αυτή την περίπτωση είναι ο Γ.Γ. της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του Τούρκου πρόξενου σε αυτόν, τον παρότρυνε να περιορίσει τις επισκέψεις του στα μουσουλμανικά χωριά, αλλά η προτροπή του δεν εισακούστηκε.

Κι εδώ προκύπτει η λογική απορία: Γιατί, ενώ ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κύριος Σταμάτης, παρατηρεί τον Τούρκο Πρόξενο για τις "βόλτες" του, δεν συμβαίνει το ίδιο από το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών και την κυρία Μπακογιάννη; Ποιοί είναι οι λόγοι για τους οποίους έχει δοθεί αυτή η σιωπηλή άδεια από το Ελληνικό ΥΠΕΞ στον Τούρκο Πρόξενο, να αλωνίζει στη Θράκη προπαγανδίζοντας την πολιτική διχασμού και μίσους της Άγκυρας;
Η σοβαρότητα της θέσης της κυρίας Μπακογιάννη, επιβάλλει την τοποθέτησή της σε ένα ζήτημα τόσο λεπτό, αλλά και τόσο σοβαρό για τα εθνικά μας θέματα. Μάλιστα, όταν οι μετακινήσεις του Τούρκου Προξένου σε πολλές περιπτώσεις είναι λίαν προκλητικές και απαιτούν της ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας της Ελληνικής πολιτείας, γιατί παρατηρείται το φαινόμενο της επιβολής σιωπής από την πλευρά των Ελλήνων αρμοδίων;
-Δεν θεωρεί η κυρία Μπακογιάννη, αλλά και οι υπόλοιποι "επίλεκτοί" της στο υπουργείο Εξωτερικών, πως θα πρέπει να σταματήσει η εμφύτευση ανθελληνικών θέσεων στους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης;
-Δεν νομίζουν, άλλοι συναρμόδιοι υπουργοί (όπως ο κύριος Παυλόπουλος) πως θα πρέπει να "κινήσουν" τα σχετικά όργανα και τους κατάλληλους ανθρώπους για να έχουν γνώση των δράσεων της Άγκυρας στη Θράκη;
Στην περίπτωση που γνωρίζουν η κυρία Μπακογιάννη και ο κύριος Παυλόπουλος τα "παιχνίδια" που παίζονται στην ακριτική Θράκη και συνεχίζουν να εφαρμόζουν την "πολιτική κατευνασμού", τότε κρίνονται λίαν επιεικώς απαράδεκτοι έως αυστηρώς επικίνδυνοι για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Δεν είναι δυνατόν, να συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη δράση τόσο του Τούρκου Προξένου της Κομοτηνής, όσο και των πρακτόρων που έχει διασπείρει στον μουσουλμανικό πληθυσμό, αλλά ενίοτε και πρακτόρων της ΜΙΤ (ή άλλων τουρκικών υπηρεσιών) και η Ελληνική πολιτεία να έχει ρόλο παρατηρητή, αφήνοντας στο έλεος των τουρκικών διαθέσεων και σχεδιασμών μία Ελληνικότατη περιοχή και τους κατοίκους της.
Δεν γνωρίζω εάν θα πρέπει, επιτέλους, να επιμεληθεί του ζητήματος ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, αλλά το σίγουρο είναι πως οι δράσεις αυτές εντείνουν το συναίσθημα της ανασφάλειας των κατοίκων της περιοχής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πυρήνες αυτοπροστασίας, γεγονός που ουσιαστικά αποδέχεται την ανεπάρκεια της πολιτείας και γεννά πολλά "ακραία" σενάρια.
Τι επιθυμεί τελικά η Αθήνα;
Γιατί δεν περιορίζει τον Τούρκο Πρόξενο σε όσα οι διεθνείς διπλωματικές συμβάσεις επιβάλουν;
Δεν φοβούνται οι αρμόδιοι υπουργοί μήπως κατηγορηθούν για εγκληματική αμέλεια ή ακόμη και για προδοτική συμπεριφορά;
Ποιός τους έδωσε το δικαίωμα να παραμελούν (και σε πλείστες όσες περιπτώσεις να εγκαταλείπουν) ένα γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας;
Τι πρόκειται να πράξουν, η κυρία Μπακογιάννη και ο κύριος Παυλόπουλος, εάν βρεθεί κάποιος πολίτης και τους μηνύσει για επικίνδυνη συμπεριφορά εις βάρος της Θράκης και των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν εκεί;

Read more...

Περισσότερο νερό στο Ιράκ από την πλευρά της Τουρκίας, στη διάρκεια του θέρους.


Θα διογκώσει η Τουρκία τη ροή υδάτων του Ευφράτη προς το Ιράκ στη διάρκεια του θέρους μέσω του κατάλληλου προς τούτο χειρισμού στα φράγματα στον ποταμό αυτόν μέσα στην επικράτειά της, βεβαιώθηκε σήμερα στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Σχετική οδηγία δόθηκε από τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ενημερώθηκε ήδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ιράκ, κ. Τάρεκ αλ Χασεμί.
Συγκεκριμένα, από 515 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο, τον Ιούλιο ήδη θα φροντιστεί ώστε η ροή στον Ευφράτη προς το Ιράκ να αυξηθεί στα 715 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.
Από την πλευρά του, ο Ιρακινός υπουργός Υδραυλικών πόρων κ. Αμπντέλ Λατίφ Ρασίντ υπενθύμισε ότι ήδη από τα τέλη Μαρτίου η ροή των υδάτων του Ευφράτη προς το Ιράκ είχε ανέλθει στα 360 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.
Έτσι, θα διευκολυνθεί εν μέσω θέρους η άρδευση των καλλιεργειών κυρίως στο νότιο Ιράκ, επισήμανε ο αξιωματούχος.
"Σε διαφορετική περίπτωση, θα είχαμε εδώ καταστροφές", συνόψισε ταυτοχρόνως.


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...


Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ οι τουρκικές προκλήσεις πάνω από το Αιγαίο συνεχίστηκαν και το απόγευμα. Πιο συγκεκριμένα, σχηματισμός τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών αποτελούμενος από 4 F-4 και 4 F-16, εισήλθε του FIR Αθηνών νότια της Σάμου στις 16:57. Στις 17:05, 2 αεροσκάφη F-16 του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τους Φούρνους στα 7000 πόδια. Ο σχηματιμός εξήλθε του FIR Αθηνών βόρεια της Σάμου στις 17:17.


Read more...

ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ


Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ σχηματισμός τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών αποτελούμενος από 4 F-4 και 4 F-16 εισήλθε του FIR Αθηνών νότια της Σάμου, στις 10:58. Στις 11:02, 2 αεροσκάφη F-4 του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 1500 ποδών, ενώ στις 11:04, 6 αεροσκάφη του σχηματισμού (2 F-4 και 2 F-16) πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσει σε ύψος 2500 ποδών. Ο σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών βόρεια της Σάμου στις 11:19.


Read more...

Διπλή τουρκική υπέρπτηση και «παρενόχληση» της FRONTEX


Προκλητική υπέρπτηση άνωθεν του Φαρμακονησίου και το Αγαθονησίου έκανε νωρίτερα σήμερα σχηματισμός οκτώ μαχητικών της Τουρκικής Αεροπορίας.
Συγκεκριμένα σχηματισμός οκτώ τουρκικών μαχητικών F-4E Phantom & F-16 Fighting Falcon το πρωί ώρα 10.58 εισήλθε στο FIR Αθηνών νοτίως Σάμου. Στις 11.02 τα δύο F-4E Phantom πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν Φαρμακονησίου σε ύψος 1.500 ποδών. Στις 11.03 έξι μαχητικά του σχηματισμού, τέσσερα F-4E Phantom και δύο F-16 Fighting Falcon, πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν Φαρμοακονησίου σε ύψος 2.500 ποδών.
Τελικά στις 11.19 ο σχηματισμός εξήλθε FIR Αθηνών βορείως Σάμου.
Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά φυλακής.

Εν τω μεταξύ νωρίτερα σήμερα το πρωί και περί ώρα 06.00 ελαφρό ελικοφόρο σλοβακικό αεροσκάφος Cessna C182 Skylane της ευρωπαϊκής δύναμης FRONTEX εκτελώντας περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» στον άξονα Κω-Σάμο δέχθηκε στη συχνότητα κινδύνου από το τουρκικό σύστημα αεροπορικού ελέγχου προειδοποίηση δύο φορές ότι κινείται εντός τουρκικού εναέριου χώρου και να απομακρυνθεί από αυτόν.

Τα σημερινά περιστατικά επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι η Τουρκία παρά τις περί


Read more...

Επίσκεψη Μπασμπούγ και στα Σκόπια


Στο πλαίσιο της περιοδείας του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ στα Βαλκάνια, πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες επίσκεψη και στα Σκόπια, ξεκινώντας από Δευτέρα.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, ο Μπασμπούγ και οι συν αυτώ είχαν συναντήσεις και συνομιλίες με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς της χώρας, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι μεταρρυθμίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Επίσης, ένα καίριο θέμα των συζητήσεων ήταν και η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των δυο χωρών, καθώς και κοινές πρωτοβουλίες στον χώρο της άμυνας.
Με βάση το πρόγραμμα της επίσκεψης, η τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρόεδρος της χώρας Ιβανώφ, τον πρωθυπουργό Γκρουέφσκι και τον υπουργό Άμυνας Κοντζανόφσκι.
Σε δηλώσεις του ο Τούρκος στρατηγός είπε τα εξής: «Η Τουρκία υποστηρίζει αποφασιστικά την υποψηφιότητα της «Μακεδονίας» για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Στο μέλλον η Τουρκία θα υποστηρίξει, σε όλα τα επίπεδα, την ένταξη της «Μακεδονίας», διότι αυτό δεν είναι πλέον πρόβλημα μόνο της «Μακεδονίας», αλλά και δικό μας πρόβλημα και εμείς θα εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντα της για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».



Read more...

12 παραβιάσεις στο Αιγαίο σήμερα


Συνολικά 2 σχηματισμοί αποτελούμενοι από 14 μαχητικά, προέβησαν σε 12 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου και σε ... μόλις 2 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Aθηνών.

Από τα 14 μαχητικά τα 6 ήταν οπλισμένα ενώ κατά την διάρκεια της διαδικασίας αναγνώρισης και αναχαίτισης από μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας σημειώθηκαν δυο εμπλοκές.

Η δραστηριότητα έλαβε χώρα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο. Όλα τα ίχνη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν κατά την πάγια τακτική.



Read more...

Απόφαση σταθμός του Κουρδικού DTP.


Στο Diyarbakir πραγματοποιήθηκε, στις 13-13. 06. 2009, το «3ο Τακτικό Συνέδριο», του Κουρδικού κόμματος της Τουρκίας, DTP.

Αποφασίσθηκε ομόφωνα, η επίσημη συμμετοχή του DTP, στις εργασίες του «Κουρδικού Εθνικού Συνεδρίου», που θα πραγματοποιηθεί, στο Erbil του Βορείου Ιράκ, με πρωτοβουλία της Ομόσπονδης Κουρδικής Διοίκησης.

Σημειώνεται πως το προγραμματισμένο συνέδριο, αποτελεί μια «Πανκουρδική Σύσκεψη» με την συμμετοχή πλήθος Κουρδικών Οργανώσεων, από όλο τον κόσμο.

Πρόσφατα η Κουρδική Διοίκηση του Βορείου Ιράκ, απέκλεισε την συμμετοχή μιας Κουρδικής οργάνωσης, με την αιτιολογία, πως εκπροσωπεί το ΡΚΚ.

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει οργανωμένες δράσεις, για να συνδέσει το νόμιμο Κουρδικό κόμμα στην Τουρκία, DTP, με το ΡΚΚ. ΄Εχει προβεί σε εκατοντάδες συλλήψεις ηγετικών στελεχών του DTP με σκοπό να το διαλύσει, καθώς συνεχώς αυξάνει την δύναμή του κυρίως στις Ν/Α περιοχές της Τουρκίας.

Το DTP, συνεχώς προτείνει την κατάθεση των όπλων από το ΡΚΚ και την πολιτικοποίηση του προβλήματος. Το ΡΚΚ για να συνδράμει τις ενέργειες και προτάσεις του DTP, έχει κηρύξει μονομερή κατάπαυση του πυρός.

Η Τουρκία, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες ενέργειές της, δεν επιθυμεί την πολιτικοποίηση του κουρδικού προβλήματος και την κατάθεση των όπλων εκ μέρους του ΡΚΚ.

Το «Τουρκικό Βαθύ Κράτος» εκμεταλλεύεται το Κουρδικό πρόβλημα, για κάθε είδους παράνομες ενέργειες, που αποφέρουν τεράστια ποσά με τα οποία συντηρείται το Τουρκικό παραστρατιωτικό παρακράτος, και οργανώσεις όπως η ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.

Read more...

Νέος αγωγός ανάμεσα σε Τουρκία και Γεωργία


Αρχίζουν φέτος και θα ολοκληρωθούν το 2012 οι εργασίες κατασκευής νέου αγωγού ενέργειας ανάμεσα σε Τουρκία και Γεωργία.

Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ με τον υπουργό Ενέργειας της Γεωργίας Aleko Khetaguri, τονίσθηκε πως η γραμμή αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό διεθνές σχέδιο και ο Γεωργιανός υπουργός κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα του.

Ο Γεωργιανός υπουργός είπε ότι η ενέργεια που θα παράγεται στην Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν θα διοχετεύεται στην Τουρκία, διαμέσου του αγωγού αυτού .

Ο νέος αγωγός, θα συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην κάλυψη της ανάγκης για ενέργεια, κυρίως στις περιοχές της Ανατολικής Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Ανατολίας.


Read more...

Παραμένει στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις το ΡΚΚ.


Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε την παραμονή του ΡΚΚ και των οργανώσεων İBDA-C και DHKP-C στην λίστα με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην έκθεση τρομοκρατίας που ετοιμάσθηκε από την γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, σημειώθηκε πως η «τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ συνεχίζει τις ενέργειες βίας».

Και σε επιστολή που εστάλη από την EUROPOL στα υπουργεία εσωτερικών των χωρών μελών της Ένωσης, τονίζεται πως το ΡΚΚ που την τελευταία περίοδο ευθύνεται για δημιουργία συμπλοκών σε αστικές περιοχές, αποτελεί από τις πιο επικίνδυνες οργανώσεις.


Read more...

"Καρτέρι" στα Ελληνικά πολεμικά πλοία έστησε Τουρκική κανονιοφόρος


«Καρτέρι έστησε μια τουρκική κανονιοφόρος την Τρίτη 9 Ιουνίου, στα Ελληνικά πολεμικά πλοία που εξέρχονταν στο Αιγαίο. Η κανονιοφόρος των Τούρκων, έπλεε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κέας και της Εύβοιας.
Αποστολή του τουρκικού πολεμικού πλοίου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν η παρακολούθηση των κινήσεων του ελληνικού στόλου.
Την ημέρα εκείνη ξεκινούσε η τριήμερη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού με την επωνυμία «Καταιγίδα» και τα ελληνικά πολεμικά πλοία απέπλεαν από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, οπότε η τουρκική κανονιοφόρος ήθελε να προβάλει την παρουσία της και να στείλει το μήνυμα ότι η Άγκυρα μπορεί να παρακολουθεί «διακριτικά» τις κινήσεις των ελληνικών πολεμικών σκαφών στο Αιγαίο με την ίδια αποτελεσματικότητα που η ελληνική στρατιωτική μηχανή καταγράφει τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.

Η περιπολία του τουρκικού πολεμικού πλοίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα σήμανε συναγερμό στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ξυπνώντας μνήμες από τον πρόσφατο πλου της τουρκικής φρεγάτας «Turgut Reis» μέχρι τα ανοιχτά του Σουνίου. Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν να υπάρξει τηλεφώνημα του αρχηγού ΓΕΝ, αντιναυάρχου Γιώργου Καραμαλίκη, προς τον αρχηγό των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχο Μουζαφέρ Μετίν Ατάτς.Κατά πληροφορίες, η τουρκική πλευρά υποστήριξε ότι η κανονιοφόρος εκτελούσε αβλαβή διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, συμφώνησε όμως στην ανάγκη μετακίνησής της ανατολικότερα και εντός των διεθνών υδάτων. Το περιστατικό δημιούργησε έντονο προβληματισμό στο Πεντάγωνο. Κι αυτό διότι μόλις την Παρασκευή, 5 Ιουνίου, δηλαδή τέσσερις μέρες προτού φτάσει η τουρκική κανονιοφόρος στα ανοικτά της Αττικής, ολοκληρώθηκε η πενθήμερη επίσκεψη του αντιναυάρχου Καραμαλίκη στην Τουρκία για συνομιλίες με τον ναύαρχο Ατάτς. Ο διάλογος των ναυάρχων δεν παρήγαγε χειροπιαστά αποτελέσματα, παρότι το κλίμα τόσο στις επίσημες δηλώσεις όσο και στις απευθείας συνομιλίες χαρακτηρίστηκε θερμό.
Αλλωστε, από τον Οκτώβριο του 2008 εκκρεμεί η υλοποίηση έξι συγκεκριμένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία είχαν συμφωνηθεί από τους δύο ναυάρχους, μεταξύ των οποίων η συνεκπαίδευση μονάδων του ελληνικού και τουρκικού στόλου, η ανταλλαγή αξιωματικών σε πολεμικά πλοία που επιχειρούν σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές, οι επισκέψεις ελληνικών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια (και αντίστροφα).
Ακόμη και η φαινομενικώς ακίνδυνη διοργάνωση ελληνοτουρκικής ρεγκάτας με ιστιοδρομίες στα ελληνικά και τα τουρκικά χωρικά ύδατα έμεινε στα χαρτιά. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φιλόδοξες συμφωνίες που πρότειναν οι αρχηγοί του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών «πάγωσαν» με απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εκτίμησε ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί προέτρεξαν.
Από τη στιγμή όμως που ο διάλογος της στρατιωτικής ηγεσίας με τους Τούρκους πασάδες διεξάγεται έπειτα από απόφαση και πιεστική προτροπή της κυβέρνησης, το ερώτημα είναι για ποιον λόγο το υπουργείο Εξωτερικών και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού δεν είχαν συνεννοηθεί από πριν ώστε να μην παρουσιάζεται η εικόνα ο ένας να ακυρώνει τον άλλον.
Η επίσκεψη του αντιναυάρχου Καραμαλίκη στην Τουρκία λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα την Πέμπτη 4 Ιουνίου, όταν τουρκικά μαχητικά έκαναν χαμηλή πτήση πάνω από το Αγαθονήσι την ώρα που οι συνομιλίες του Ελληνα αρχηγού με τον ναύαρχο Ατάτς βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη.
Διπλωματικές πηγές ερμηνεύουν την υπέρπτηση των τουρκικών F-16 ως αντίδραση της τουρκικής αεροπορίας στην απόφαση του Ελληνα αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας να ακυρώσει την προγραμματισμένη μετάβασή του στην Άγκυρα.
Ο αντιπτέραρχος Βασίλειος Κλόκοζας επρόκειτο να πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, προσκεκλημένος του ομολόγου του Μπιλτζίν Μπαλανλί, την τελευταία στιγμή όμως ζήτησε την αναβολή των συνομιλιών επικαλούμενος το φορτωμένο πρόγραμμά του.
Οι Τούρκοι θεώρησαν εαυτούς προσβεβλημένους και, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, απάντησαν με χαμηλή πτήση πάνω από το δήθεν αμφισβητούμενης κυριαρχίας Αγαθονήσι.

Read more...

Τουρκία: Συνάντηση κορυφής Ερντογάν με Μπασμπούγ


Εβδομήντα λεπτά διήρκεσε η ιδιαίτερη έκτακτη συνάντηση που είχε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Ιλτέρ Μπασμπούγ.
Το κύριο θέμα συζήτησης, όπως διαφαίνεται, ήταν οι κατηγορίες για φημολογούμενο σχέδιο των στρατιωτικών κατά της κυβέρνησης.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ζήτησε την άμεση ολοκλήρωση των ερευνών που έχει διατάξει η ηγεσία του τουρκικού στρατού για το φημολογούμενο σχέδιο που είχε στόχο τη δυσφήμιση της κυβέρνησης και του ισλαμιστή ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος διαμένει στις ΗΠΑ.
"Εάν αυτές οι κατηγορίες δεν ευσταθούν, το να φέρει κανείς σε αντιπαράθεση τα κέντρα κρατικής εξουσίας ώστε να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα πρόκλησης αυτό είναι σοβαρό. Εάν από την άλλη πλευρά οι κατηγορίες ευσταθούν, τότε πρόκειται για πιο σοβαρό ζήτημα," είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Η φημολογία περί ύπαρξης αντικυβερνητικού σχεδίου των στρατιωτικών εμφανίστηκε ως δημοσίευμα στη φιλελεύθερη εφημερίδα Ταράφ την περασμένη Παρασκευή υπό την μορφή τετρασέλιδου κειμένου με την υπογραφή ανώτερου αξιωματικού του Ναυτικού.
Στο φημολογούμενο σχέδιο υπήρχαν προτάσεις για το πώς θα πρέπει να εμποδιστεί το κυβερνών ισλαμικό κόμμα και το θρησκευτικό κίνημα του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν από το να "καταστρέψουν το κοσμικό καθεστώς της Τουρκίας και να το αντικαταστήσουν με ένα ισλαμικό κράτος".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κείμενο είχε συνταχθεί τον περασμένο Απρίλιο. Το δημοσίευμα προκάλεσε αναστάτωση και το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι διέταξε έρευνα. ''Το σημαντικό είναι να διαπιστώσουν στρατιωτικοί εισαγγελείς εάν το έγγραφο είναι αυθεντικό η όχι το συντομότερο δυνατό».
«Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι εάν αποδειχθεί η αυθεντικότητα του εγγράφου, οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν από τα αρμόδια δικαστικά σώματα", ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.
Η συνάντηση ήταν έκτακτη και έρχεται σε μια στιγμή νέας κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην κυβέρνηση και το στρατό. Δεν έγινε καμία δήλωση, ωστόσο ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του είπε ότι οι δικαστικές έρευνες θα πρέπει να καταλήξουν το ταχύτερο δυνατό σε ένα αποτέλεσμα για τη γνησιότητα ή μη του εγγράφου.
Η αρχική εσωτερική έρευνα που πραγματοποίησε το τουρκικό Επιτελείο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καμία από τις μονάδες του δεν συμμετείχε στη σύνταξη του αντικυβερνητικού κειμένου.
Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, το Επιτελείο διαβεβαίωνε ότι θα κάνει κάθε προσπάθεια για να διαπιστώσει την αυθεντικότητα ή μη του εγγράφου και θα τιμωρήσει τους τυχόν υπευθύνους. Αξιωματικός που φέρεται να υπογράφει το κείμενο, Ντουρσούν Τσιτσέκ αναμένεται να καταθέσει αύριο στον εισαγγελέα.

Read more...

Διδασκαλία της Τουρκικής γλώσσας σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου!!!


Σας παραθέτουμε το παρακάτω email που μας έστειλε αναγνώστης του ιστολογίου, με κάθε επιφύλαξη. Ωστόσο επειδή το ψάξαμε και εμείς τα πράγματα είναι πιθανόν όπως περιγράφονται στο email...
Διδασκαλία της Τουρκικής γλώσσας στην Ά, ΄Β και ΄Γ τάξη του Γυμνασίου!!
Όταν το διάβασα κάπου είπα: υπερβολές... Αποκλείεται... προφανώς αναφέρεται μόνον στην Θράκη, και θα πρέπει να διορθώσουν τα σχόλιά τους...
Και για να είμαι 100% σίγουρος, παρήγγειλα το πρωτότυπο από το Εθνικό Τυπογραφείο (Μπορείτε να το λάβετε κι εσείς, ΦΕΚ-3.pdf, τηλεφωνικά, ή Fax κ.τ.λ. για να διαπιστώσετε κι εσείς του λόγου το αληθές. Θα σας έλθει το πλήρες φύλλο, 20 σελίδες, περίπου 7 Ευρώ, με αντικαταβολή.)
Το διάβασα πολύ προσεκτικά. Πουθενά δεν αναφέρεται η εφαρμογή της αποφάσεως αυτής σε κάποια περιοχή ή νομό. Είναι Πανελλαδική, και ισχύει από τον προηγούμενο χρόνο(!!!) Από της δημοσιεύσεως στην Εφ. της Κυβερνήσεως...
Ούτε αναφέρεται ότι η εκμάθηση της Τουρκικής θα είναι προαιρετική.... (Παρακαλώ πάρτε και διαβάστε το πλήρες ΦΕΚ)

Τα ΜΜΕ σιωπούν.
Όλα τα κόμματα της παρούσας Βουλής το αποσιωπούν επί έναν και πλέον χρόνο.
Όλοι οι δημοσιογράφοι αποφεύγουν κάθε αναφορά... ΓΙΑΤΙ;
Σας φαίνεται ασήμαντο το ότι σε 15-20 χρόνια όλα τα Ελληνόπουλα δεν θα μπορούν να περάσουν στο λύκειο αν δεν γνωρίζουν καλά την Τουρκική;
Στην Δικονομία μας η σιωπή θεωρείται συναίνεση... Νομίζετε ότι με την σιωπή μας, δικαιούμεθα να δώσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας τέτοιο μέλλον;
Στην Δημοκρατία μας όλοι συμμετέχουμε, και έχουμε ευθύνη συλλογικά, αλλά και ατομικά, με ότι πράττουμε αλλά και με ότι δεν πράττουμε, και αδιαφορούμε...
Σχόλιο ιστολογίου μας: Σας παραθέτουμε την πρώτη και τη δεύτερη σελίδα του συγκεκριμένου ΦΕΚ στο οποίο όντως δεν υπάρχει κάποια διευκρίνιση ούτε για τις περιοχές στις οποίες θα εφαρμόζεται η διδασκαλία της Τουρκικής γλώσσας ούτε ότι η εκμάθηση της θα είναι προαιρετική...!
Και αναρωτιόμαστε... κάποιοι προοδευτικοί έχουν λυσάξει στο παρελθόν, για να γίνουν τα θρησκευτικά, για παράδειγμα, μάθημα προαιρετικό...! Σε αυτή την περίπτωση... τί γίνεται;;
Αν πραγματικά τα πράγματα είναι έτσι όπως δείχνουν να είναι, πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε για την πολιτική την οποία ακολουθούμε ως χώρα...και η οποία μας επιβάλλεται από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων με σκοπό την Παγκοσμιοποίηση των πάντων....!
Τροφή για σκέψη...!

Read more...

Τουρκία: Το "αόρατο πραξικόπημα" βοήθησε τον Ερντογάν


Ρόλο «υπερασπιστή της Δημοκρατίας» αναθέτει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με αφορμή τη θύελλα που έχει ξεσπάσει λόγω του μυστηριώδους εγγράφου περί σχεδίου εξουδετέρωσης του κόμματος από τον στρατό.
Ο Ερντογάν επικροτεί την «υπεύθυνη στάση» του γενικού επιτελείου, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ, κινδυνολογεί ως προς το ενδεχόμενο πραξικοπήματος ενώ τονίζει ότι το υποτιθέμενο σχέδιο «στόχο έχει να καταστρέψει τη Δημοκρατία».
Η αποκάλυψη του εγγράφου είχε αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί εκτάκτως την Τρίτη η συνάντηση του Ερντογάν με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατηγό Ιλκέρ Μπάσμπουγ που πραγματοποιείται κανονικά κάθε Πέμπτη. Η συνάντηση κράτησε πάνω από μία ώρα, δίχως να υπάρξει κάποια δήλωση.

Στη συνέχεια όμως ο Ερντογάν μίλησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. «Στο παρελθόν, κάθε κίνηση που στράφηκε εναντίον της δημοκρατικής βούλησης, στόχευε ουσιαστικά το έθνος και το νομικό μας σύστημα. Στράφηκε εναντίον της ανάπτυξης τους έθνους μας», είπε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει τη χώρα να πληρώσει και πάλι το ίδιο αντίτιμο». Εννοούσε τα πραξικοπήματα. Υπογράμμισε επίσης ότι «η υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι καθήκον του κόμματός μας, ακόμη κι αν τα υπόλοιπα κόμματα δεν τηρήσουν ξεκάθαρη στάση». Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «εάν οι ισχυρισμοί είναι αναληθείς, εάν σχετίζονται με πρόθεση να φθαρούν κάποιοι θεσμοί του κράτους και να αντιπαρατεθούν οι κρατικοί θεσμοί, τότε αυτό είναι επικίνδυνο. Εάν όμως αληθεύουν οι ισχυρισμοί, η υπόθεση είναι ακόμη πιο επικίνδυνη».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το γενικό επιτελείο, από την πρώτη στιγμή επέδειξε ευαισθησία και υπευθυνότητα», καλώντας στρατιωτική και πολιτική δικαιοσύνη «να πράξουν ό,τι τους αναλογεί και να καταλήξουν το συντομότερο σε αποτέλεσμα». Χθες, μετά την προσφυγή μελών του κόμματός του στην Εισαγγελία με την οποία ζητούν τη διερεύνηση της υπόθεσης, ο Ερντογάν είπε: «Δεν μπορούσαμε, ως κυβερνών κόμμα, να παραμείνουμε σιωπηλοί. Το σχέδιο έχει στόχο να καταστρέψει τη Δημοκρατία». Οι σχετικές έρευνες του στρατιωτικού εισαγγελέα για τη γνησιότητα του εγγράφου συνεχίζονται. Η «Ταράφ» είχε γράψει ότι το έγγραφο ήταν στρατιωτικό και είχε βρεθεί στο γραφείο κατηγορούμενου στην υπόθεση Εργκένεκον.
Στον φιλοκυβερνητικό χώρο, η όλη υπόθεση έχει εξελιχθεί σε «σημαία» αντιστρατιωτική. Οι στήλες του φιλοκυβερνητικού Τύπου είναι γεμάτες με σχόλια στο πνεύμα αυτό. Παράλληλα, ο Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο ηγέτης του θρησκευτικού τάγματος που σύμφωνα με την αποκάλυψη της εφημερίδας «Ταράφ» την περασμένη Παρασκευή, ήταν ο δεύτερος, μετά το κυβερνών κόμμα, στόχος του σχεδίου, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται δήλωσε ότι «αυτά είναι λόγια που έχουμε συνηθίσει να ακούμε». Εννοούσε τις απόψεις εναντίον του πολιτικού Ισλάμ που ενίοτε έχουν πάρει μορφή ισχυρισμών περί προετοιμασίας πραξικοπήματος.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP