Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Σχέδιο για τη διάλυση του ΑΚΡ και του Γκιουλέν


O ηλεκτρονικός και γραπτός Τύπος δίνουν και σήμερα βαρύτητα στο θέμα του «Σχεδίου για τη διάλυση του ΑΚΡ και του Γκιουλέν» ή με την άλλη ονομασία του «Σχέδιο Καταπολέμησης της Οπισθοδρομικότητας», που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα Taraf δημιουργώντας μεγάλο θόρυβο και έντονες συζητήσεις, με αποτέλεσμα το Γενικό Επιτελείο να αναθέσει τη διερεύνηση του θέματος στη Στρατιωτική Εισαγγελία, να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση του Π/Θ με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Μπασμπούγ και να κατατεθεί τελικά μήνυση από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ για τη διερεύνηση της υπόθεσης, τη διαλεύκανση των ισχυρισμών, τη διαπίστωση της γνησιότητας του σχεδίου και την παραπομπή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη.

Ο Π/Θ Ερντογάν, κατά την έξοδό του χθες από τη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Επιστημονικών και Τεχνικών Ερευνών της Τουρκίας [ΤÜBITAK], ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, προέβη σε αξιολογήσεις όσον αφορά τη μήνυση που κατατέθηκε από το κόμμα του και είπε: «Δεν πρόκειται για ένα σύνηθες γεγονός. Υπάρχει κάποια ενέργεια, σύμφωνα με αυτά που αναγράφονται στο εν λόγω σχέδιο, προς την κατεύθυνση της ανατροπής της δημοκρατίας. Πρέπει να διαπιστωθεί αν πρόκειται για κάποιο γνήσιο σχέδιο ή αν πρόκειται για κάτι πλαστό. Μετά την υποβολή της μήνυσης, όλα αυτά θα διερευνηθούν και, στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η διαδικασία για τους δράστες.


Εκείνο που έπρεπε να κάνουμε σε ένα κράτος δικαίου, ήταν πρώτα να κατατεθεί η μήνυση σχετικά με το έγγραφο αυτό, στην Εισαγγελία. Ως κόμμα της εξουσίας, δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε σιωπηλοί. Πρέπει αφεύκτως να βρεθούν τα άτομα, τα οποία είχαν ανάμειξη στο συμβάν. Μεταξύ των θεσμών δεν επικρατεί καμία σύγκρουση».

Εξάλλου και ο Υπουργός Επικρατείας Χαγιατί Γιαζιτζί, απαντώντας χθες σε ερωτήσεις του τηλεοπτικού δικτύου ΝΤV, τόνισε ότι δεν επικρατεί κάποια κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και στρατού και πρόσθεσε: «Ο ένας γνωρίζει τον άλλο. Δεν τίθεται θέμα κρίσης εμπιστοσύνης».

Ο Γιαζιτζί τόνισε ότι το ότι κατατέθηκε μήνυση δεν σημαίνει και αποδοχή της γνησιότητας του εγγράφου και πρόσθεσε: «Είθε να προκύψει πλαστό. Αλλά, ακόμη και στην περίπτωση αυτή, το θέμα που προέκυψε είναι επικίνδυνο. Είναι άκρως επικίνδυνο όσον αφορά τη δημοκρατία».

Στο μεταξύ, αυξήθηκε η «κινητικότητα εγγράφων» μεταξύ Πρωθυπουργίας και Γενικού Επιτελείου. Ο σύμβουλος της Προεδρίας της Κυβέρνησης Εϊκάν Αλά, συναντήθηκε χθες, σε σύσκεψη που έγινε, με το νομικό σύμβουλο του Γενικού Επιτελείου, ταξ/χο Τσουμπουκλού, και τον επικεφαλής της ΜΙΤ Εμρέ Τανέρ.

****
Η Hürriyet στην πρώτη της σελίδα με τον ολοσέλιδο τίτλο «Ιστορική ανάκριση στο Γενικό Επιτελείο», γράφει ότι το Επιτελείο, μετά την εντολή του στρατηγού Μπασμπούγ, ότι το θέμα θα ερευνηθεί μέχρι τέλους, προβαίνει στην πιο εκτεταμένη έρευνα της ιστορίας του, για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Όλοι φαίνονται να είναι σίγουροι για το ότι το εν λόγω έγγραφο-σχέδιο δεν ετοιμάστηκε μετά από εντολή υψηλών κλιμακίων, διότι οι καταγραφές του Γενικού Επιτελείου ελέχθησαν μία προς μία. Δεν φαίνεται να υπάρχει καταγραφή σχετικά με το συγκεκριμένο έγγραφο, αριθμός εγγράφου και αριθμός πρωτοκόλλου. Όμως, ακόμη υπάρχουν ασάφειες σχετικά με το πώς και από ποιους ετοιμάστηκε το εν λόγω έγγραφο. Κανείς δεν λέει τίποτε, πριν λήξει η ανάκριση που διεξάγεται. Διερευνάται εξονυχιστικά κάθε πιθανότητα, σχετικά με το θέμα.

Ελήφθησαν οι καταθέσεις του αξιωματικού των Ναυτικών Δυνάμεων, που φέρεται να έχει υπογράψει το έγγραφο, καθώς και των συνεργατών του. Ελέγχθηκαν όλα τα μηχανήματα και όλες οι αποθηκευμένες καταγραφές σε βάθος χρόνου. Όμως, η έρευνα δεν σταμάτησε εδώ και εξετάζεται κάθε πιθανότητα.

Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μπασμπούγ, λόγω ορισμένων παλαιών περιπτώσεων, που είχαν φέρει σε δύσκολη θέση το Γενικό Επιτελείο και δεν έχουν διασαφηνιστεί, αυτή τη φορά παρακολουθεί ο ίδιος προσωπικά τις εργασίες που γίνονται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

****
Όπως αναφέρεται στον Τύπο, ο Πρόεδρος Γκιούλ σχολίασε για πρώτη φορά το εν λόγω έγγραφο λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή διεξάγονται οι εγκληματολογικές έρευνες. Θα ελεγχθούν τα πάντα. Η Τουρκία είναι πλέον σε ένα σημείο, από το οποίο δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω. Επικρατεί διαφάνεια. Εμείς λαμβάνουμε θέση δίπλα στη βούληση του έθνους».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP