Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Τουρκικός τύπος 25.03.2010


Στην επισκόπηση του τουρκικού τύπου ξεκινάμε με την εφημερίδα Zaman η οποία δημοσιεύει την απάντηση του πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan στις δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας. Στην είδηση αναφέρεται ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να κρατήσουν επ' αόριστο χρόνο και έφερε στην επικαιρότητα για άλλη μια φορά την προνομιακή εταιρική σχέση με την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός Erdoğan δεν άργησε να απαντήσει στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και με την συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα "Die Zeit". Ο Τούρκος πρωθυπουργός πριν την επίσκεψη της Μέρκελ στην Τουρκία στις 29-30 Μαρτίου έκανε δηλώσεις στη γερμανική εφημερίδα και σημείωσε τα εξής : " Εάν η Τουρκία δεχτεί την πρόταση της προνομιακής εταιρικής σχέσης θα είναι μεγάλο σφάλμα για την χώρα. Την παρόμοια πρόταση δεν αποδέχτηκαν και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. ".

Περνάμε στη Haber Türk με τίτλο "Η Ankara μπορεί να προσάγει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) " μας πληροφορεί ότι η Τουρκία μπορεί να προσάγει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)σχετικά με τους νόμους σχετικά με τους αρμένικους ισχυρισμούς για τα γεγονότα του 1915 που ενέκριναν τα κοινοβούλια των ΗΠΑ και της Σουηδίας. Στην είδηση αναφέρονται οι δηλώσεις του αντιπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Burak Özügergin ότι μεταξύ των βημάτων που θα κάνει η Τουρκία για τους νόμους που ενέκριναν τα Κοινοβούλια υπάρχει και η προσαγωγή της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην είδηση αναφέρονται και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu ότι η πρέσβης της Τουρκίας στη Σουηδία Zergün Korutürk θα επιστρέψει στη Σουηδία η οποία ανακαλέστηκε στην Ankara μετά από την έγκριση του νόμου για τους αρμένικους ισχυρισμούς, από το Κοινοβούλιο της Σουηδίας.

Η Yeni Şafak δημοσιεύει τη συνάντηση Ομπάμα- Νετανιάχου. Στην είδηση αναφέρεται ότι σε μια περίοδο που κλιμακώθηκε η ένταση μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, λόγω της κατασκευής νέων οικισμών στην Ιερουσαλήμ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αναφέρεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στο Οβάλ Γραφείο και δεν επέτρεψαν στους δημοσιογράφους να πάρουν φωτογραφίες την ώρα χειραψίας Ομπάμα και Νετανιάχου. Εξάλλου αναφέρεται ότι κατά την επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, ο Δήμος της Ιερουσαλήμ είχε αναλάβει το σχέδιο που προέβλεπε την οικοδόμηση των 1600 νέων οικισμών. Παρόμοιο σημειώθηκε την ώρα συνάντησης Νετανιάχου- Ομπάμα. Στην είδηση διαβάζουμε ότι στην ωρα συνάντησης των δυο ηγετών, ο Δήμος της Ιερουσαλήμ ενέκρινε την απόφαση των 20 νέων οικισμών στην περιοχή.

Η τελευταία εφημερίδα είναι η Sabah με τίτλο "Η Ε.Ε. θα συνεδριάσει για την Ελλάδα" και μας πληροφορεί ότι οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν και να βρουν λύση στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Στην είδηση αναφέρεται ότι πριν τη Σύνοδο κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες συνεχίζονται να ακούγονται διάφορες και αναποφάσιστες δηλώσεις από τις χώρες της Κοινότητας. Αναφέρεται ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δεν προσεγγίζει θετικά στην άποψη βοήθειας της Κοινότητας στην Ελλάδα ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είναι υπέρ υποστήριξης της Ελλάδας εφόσον απαιτηθεί βοήθεια.


Read more...

Πενταετές ενεργειακό σχέδιο ανακοίνωσε η Τουρκία


Ένα νέο στρατηγικό ενεργειακό σχέδιο που αφορά στην περίοδο 2010-2014 ανακοίνωσε η Τουρκία. Στόχος της Άγκυρας είναι να αυξήσει την εγχώρια ενεργειακή παραγωγή, να εμπλουτίσει τον κατάλογο των χωρών-παρόχων φυσικού αερίου, να αυξήσει την εξόρυξη και την παραγωγή πετρελαίου στο Τζεϊχάν και να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα τέλη του 2009, η Τουρκία διέθετε πετρελαϊκό απόθεμα επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για ένα χρόνο και αποθέματα φυσικού αερίου για δύο μήνες, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση.


Τα αποδεδειγμένα και γνωστά πετρελαϊκά αποθέματα της Τουρκίας υπολογίζονται στα 39,4 εκατ. τόνους, ενώ αυτά του φυσικού αερίου εκτιμώνται στα 6,1 δισ. κυβικά μέτρα. Η Τουρκία καταναλώνει ετησίως 31,1 εκατ. τόνους πετρελαίου, ενώ η κατανάλωση φυσικού αερίου αγγίζει τα 36 δισ. κυβικά μέτρα.

Η Τουρκία εισάγει φυσικό αέριο από πέντε συνολικά χώρες, τα δύο τρίτα όμως από τη Ρωσία. Η τουρκική κυβέρνηση, πάντως, για να μην εξαρτάται σε αυτό το βαθμό ενεργειακά από τη Ρωσία, σκοπεύει να μειώσει κατά το ήμισυ τις εισαγωγές της φυσικού αερίου τον επόμενο χρόνο, στρέφοντας το βλέμμα της και σε άλλες χώρες.

Η Τουρκία σκοπεύει επίσης να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου, προχωρώντας σε νέες εξορύξεις στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα πάντοτε με το στρατηγικό ενεργειακό σχέδιο της γείτονος, η Τουρκία θα παρατείνει τη διάρκεια πετρελαϊκής συμφωνίας με το Ιράκ, να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις που αφορούν στον πετρελαιαγωγό Ναμπούκο μέσα στο τρέχον έτος, πριν την έναρξη των εργασιών κατασκευής του το 2011 και να προωθήσει την ενεργειακή συνεργασία φυσικού αερίου Τουρκίας και Συρίας του χρόνου.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το λιμάνι του Τζεϊχάν έως το 2015 να μετατραπεί σε ένα πλήρως οργανωμένο πετρελαϊκό κόμβο. Έως τότε, στόχος είναι να παράγονται στο Τζεϊχάν 500 εκατ. βαρέλια τον χρόνο.

Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση σκοπεύει να ολοκληρώσει την κατασκευή αρκετών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη ύλη τον άνθρακα σε όλη τη χώρα έως το 2013. Θα παράγονται, έτσι, όπως υπολογίζεται, 8.500 μεγαβάτ.

Στο μεταξύ, προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας έως το 2014.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% η ενεργειακή παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές έως το 2023.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Άγκυρας, η Τουρκία θα είναι σε θέση να εξοικονομεί 10% έως το 2015 τ και 20% έως το 2023 των δαπανών της για την ενέργεια.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_1342.html#ixzz0jDT5H8aF

Read more...

Τουρκική στήριξη στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ


Τη σταθερή υποστήριξη της Τουρκίας στην ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψής του στην ΠΓΔΜ.

«Η Τουρκία στέκεται στο πλευρό της Δημοκρατίας της Μακεδονίας από την πρώτη ημέρα της ανεξαρτησίας της και υποστηρίζει την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς με το συνταγματικό της όνομα », δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου σήμερα, κατά την επίσκεψή του στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι), όπου επισκέφθηκε τον τόπο στον οποίο πέρασε ένα μέρος των μαθητικών του χρόνων ο Κεμάλ Ατατούρκ.


Ο κ.Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι η Τουρκία επιθυμεί όλες οι χώρες των Βαλκανιών να αναπτύξουν στενότερη συνεργασία μεταξύ τους και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.Ο κ.Νταβούτογλου επισκέφθηκε σήμερα και την πόλη Οχρίδα όπου εγκαινίασε επίτιμο Προξενείο της Τουρκίας.Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσκεψη στην ΠΓΔΜ μετά από πρόσκληση του ομολόγου του της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Ο κ. Νταβούτογλου θα συναντηθεί αύριο στα Σκόπια με τον κ. Μιλόσοσκι, ενώ θα έχει συναντήσεις και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στις συναντήσεις του κ. Νταβούτογλου με αξιωματούχους της ΠΓΔΜ θα συζητηθούν η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, η ενταξιακή πορεία των δύο χωρών στην ΕΕ, καθώς και περιφερειακά ζητήματα.

Πόλη στην ΠΓΔΜ οπισθοχωρεί για άγαλμα του Φίλιππου Β΄
Το άγαλμα του Φιλίππου Β΄ δεν πρόκειται να τοποθετηθεί το προσεχές διάστημα στην πλατεία της Μπίτολα (Μοναστήρι).
Ο δήμαρχος της πόλης Μπίτολα (Μοναστήρι) της ΠΓΔΜ, Βλάντιμιρ Τάλεφσκι, γνωστοποίησε ότι το άγαλμα του Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου, δεν πρόκειται να τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης, το προσεχές διάστημα, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης αναφορικά με την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Τάλεφσκι πρόσθεσε ότι στη διάρκεια του τρέχοντος εξαμήνου αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η τοποθέτηση του αγάλματος του Φιλίππου ίσως έστελνε λανθασμένο πολιτικό μήνυμα.

Η δημοτική αντιπολίτευση στην Μπίτολα, που είχε στηλιτεύσει τη δαπάνη για την κατασκευή αγάλματος του Φιλίππου, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αλλά και τη σκοπιμότητα μίας τέτοιας ενέργειας, ζήτησε εξηγήσεις από τον δήμαρχο της πόλης για ποιο λόγο προχώρησε στην παραγγελία του αγάλματος αυτού, το οποίο κόστισε 350.000 ευρώ.

Το χάλκινο αυτό άγαλμα του Φιλίππου, έφιππου, είναι έτοιμο εδώ και ενάμισι χρόνο και βρίσκεται καλυμμένο στον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων του Δημαρχείου της Μπίτολα.

Οι εργασίες στην κεντρική πλατεία της πόλης, Μαγκνόλια, για την τοποθέτηση του αγάλματος του Φιλίππου έχουν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό καιρό και μάλιστα έχει τοποθετηθεί η βάση του αγάλματος με τη σχετική επιγραφή, ένα συντριβάνι και ο σχετικός φωτισμός.

Έως πρόσφατα, ο δήμαρχος της πόλης, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος, VMRO-DPMNE, δήλωνε ότι τεχνικής φύσεως προβλήματα καθυστερούσαν την τοποθέτηση του αγάλματος.

Ο σημερινός Τύπος των Σκοπίων σημειώνει ότι ο κ. Τάλεφσκι αναγνώρισε ότι ο λόγος που καθυστερεί η τοποθέτηση του αγάλματος του Φιλίππου δεν είναι τα τεχνικά προβλήματα, αλλά η πολιτική στιγμή και οι περιπλοκές, που ενδεχομένως θα προκαλούσε στις σχέσεις με την Ελλάδα, σε μία κρίσιμη καμπή.

Οι δημοτικές αρχές της Μπίτολα έχουν αναφέρει ότι η πόλη έχει κάθε δικαίωμα να τιμήσει τον Μακεδόνα βασιλέα και να τοποθετήσει άγαλμά του στην κεντρική πλατεία, καθώς ο Φίλιππος Β΄υπήρξε ο ιδρυτής της αρχαίας πόλης Ηράκλεια, η οποία επεκτείνεται δίπλα στην Μπίτολα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_9069.html#ixzz0jDSAR9mM

Read more...

Κωνσταντινούπολη: Μία μυστική συνάντηση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά στην Ευρώπη


Συνάντηση με περίπου 1.500 πολιτκούς και επιχειρηματίες τουρκικής καταγωγής από όλη την Ευρώπη πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι καλεσμένοι του Ερντογάν έφτασαν στην πόλη με έξοδα του τουρκικού κράτους, ενώ τόσο οι πρεσβείες των ευρωπαϊκών χωρών όσο και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν αντιλήφθηκαν το τι συνέβη στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας WELT, ο Ερντογάν κάλεσε τους περίπου 1.500 πολιτικούς και επιχειρηματίες ώστε να τους ενημερώσει για τα συμφέροντα της Τουρκίας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι μπορούν να τα «υπηρετήσουν». Αυτό το οποίο αξίζει να σημειωθεί είναι η μυστικότητα η οποία διατηρήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της συνάντησης, ενώ ασαφές παραμένει ακόμα το περιεχόμενο των συζητήσεων. Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, το γεγονός κατάφερε να παραμείνει κρυφό, όχι λόγω των «λεπτών χειρισμών» της κυβέρνησης, αλλά κυρίως λόγω της αδράνειας των Τούρκων δημοσιογράφων, οι οποίοι δεν κατάλαβαν περί τίνος ακριβώς επρόκειτο.

Όπως δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό SPIEGEL, το οποίο συνομίλησε με έναν από τους συμμετέχοντες, ο Ερντογάν ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να μην ξεχνούν ποια είναι τα συμφέροντα της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των πολιτικών τους δραστηριοτήτων. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ανέφερε ότι στόχος των Τούρκων οι οποίοι ζουν στην Ευρώπη πρέπει να είναι το να λάβουν την υπηκοότητα της χώρας που τους φιλοξενεί- διατηρώντας πάντα και την τουρκική- ώστε να μπορούν να ασκήσουν ευκολότερα πολιτική επιρροή στα θέματα τα οποία αφορούν την Τουρκία. Ωστόσο, ο Ερντογάν τόνισε πως σε καμία περίπτωση οι ίδιοι δεν θα πρέπει να υιοθετούν τα χαρακτηριστικά και την ταυτότητα των ανθρώπων της χώρας που ζουν.
Κανείς δεν κατάλαβε τίποτα
Η ηλεκτρονική σελίδα WELT ONLINE επικοινώνησε με ευρωπαϊκές πρεσβείες, εκ των οποίων μόνον μία γνώριζε για την συγκεκριμένη συνάντηση. Η μία πρεσβεία, η οποία γνώριζε για αυτό, είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της στην τουρκική κυβέρνηση για να στείλει έναν δικό της παρατηρητή, χωρίς να λάβει όμως ποτέ σχετική πρόσκληση.
Η πρεσβεία της Ολλανδίας απάντησε πως διερευνά το θέμα, σχετικά με το ποιος πολιτικός της χώρας συμμετείχε στη συνάντηση αλλά και ποιο ήταν το αντικείμενο της, ενώ η πρεσβεία της Ελβετίας ανέφερε ότι γενικά, οι ψηφοφόροι της χώρας θεωρούν ότι όλες οι κινήσεις των διπλωματών της γίνονται για το κοινό καλό. Παράλληλα, όλες οι πρεσβείες χαιρέτησαν τις επαφές της Τουρκίας και των σημαντικών προσωπικοτήτων τουρκικής καταγωγής, εφόσον αυτές γίνονται με σκοπό το «χτίσιμο γεφυρών» για τη φιλοξενία και αφομοίωση των Τούρκων στις χώρες φιλοξενίας τους. Ωστόσο κοινό ερώτημα παραμένει αν ήταν αυτός ο σκοπός της συγκεκριμένης συνάντησης.

Read more...

Παραβιάζουν τα χωρικά ύδατα και άλλων χωρών οι Τούρκοι


Με αφορμή τις πρόσφατες συνεχόμενες τουρκικές ναυτικές προκλήσεις στον αργοσαρωνικό και την απορία που αρκετοί εξέφρασαν για το τι θα μπορούσε να πράξει το Πολεμικό Ναυτικό για τη συμμόρφωση των υπερφίαλων τούρκων κυβερνητών των συνολικά 7 πολεμικών πλοίων που αποφάσισαν να διασχίσουν το Στενό του Καφηρέα, θα μπορούσαμε να ανατρέξουμε στο πρόσφατα παρελθόν και να δούμε δύο περιστατικά που σημάδεψαν τις ουκρανο-τουρκικές σχέσεις.

Πιο συγκεκριμένα στα μέσα Ιανουαρίου του 1998, δεκαεπτά τουρκικά αλιευτικά πλοία εντοπίστηκαν από τρία σκάφη της ουκρανικής Ακτοφυλακής να ψαρεύουν στην περιοχή των ρουμανο-ουκρανικων θαλάσσιων συνόρων, εντός της ΑΟΖ της Ουκρανίας.

Παρά τις προειδοποιήσεις των σκαφών της ουκρανικής Ακτοφυλακής, τα τουρκικά αλιευτικά συνέχισαν να μην υπακούν στις υποδείξεις τους, ενώ ξεκίνησαν να εκτελούν επικίνδυνους ελιγμούς. Ως αποτέλεσμα αυτής της στάσης των τουρκικών αλιευτικών, τα σκάφη της ουκρανικής Ακτοφυλακής άνοιξαν προειδοποιητικό πύρ κατά των τουρκικών αλιευτικών με σκοπό να τα αναγκάσουν να σταματήσουν.

Την ίδια στιγμή ένα από τα τουρκικά αλιευτικά κατά τη διάρκεια επικίνδυνων χτύπησε ένα σκάφος της ουκρανικής Ακτοφυλακής που βρισκόταν κοντά του. Αποτέλεσμα αυτών των επικίνδυνων «παιχνιδιών» ήταν ο θάνατος δύο τούρκων ψαράδων οι οποίοι έπεσαν στην θάλασσα από το σκάφος, ενώ επτά ακόμη ψαράδες διεσώθησαν αργότερα από την ουκρανική Ακτοφυλακή.

Ο Τούρκος Πρέσβης στην Ουκρανία Alp Karaosmanoglu αναγνώρισε ότι τα τουρκικά σκάφη ψάρευαν εντός της ουκρανικής ΑΟΖ, αλλά όπως δήλωσε η χρήση βίας για κάτι τέτοιο ήταν υπερβολική και μη αποδεκτή. Ακολούθησε νότα διαμαρτυρίας στο ουκρανικό ΥΠΕΞ στην οποία ανέφερε ότι «η Τουρκία θα διατηρήσει το δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημιώσεις για την απώλεια ζωών και υλικού».

Δύο χρόνια αργότερα η σύγκρουση της ουκρανικής Ακτοφυλακής και των Τούρκων ψαράδων έλαβε νέες, πιο δραματικές διαστάσεις αυτή τη φορά, αφού στις 22 Μαρτίου 2000, σε παρόμοια αντιπαράθεση μεταξύ των Τούρκων ψαράδων και της ουκρανικής Ακτοφυλακής, ένα σκάφος της τελευταίας άνοιξε πυρ κατά τεσσάρων τουρκικών αλιευτικών, βυθίζοντας ένα από αυτά και συλλαμβάνοντας τα πληρώματα τους.

Τα τουρκικά αλιευτικά ψάρευαν εντός των χωρικών υδάτων της Ουκρανίας κοντά στη νήσο Zmiiny (ή αλλιώς νήσος των Φιδιών) 410 χλμ από την πλησιέστερη τουρκική ακτή και μόλις 36 χλμ από τις ακτές της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα η ουκρανική Ακτοφυλακή να αναγκαστεί να τους ζητήσει να απομακρυνθούν. Τα τουρκικά πλοία δεν απεχώρησαν και ακολούθησε καταδίωξη, η οποία συνοδεύτηκε από ρίψη φωτοβολίδων και τελικά χρήση αληθινών πυρών.

Αποτέλεσμα της χρήσης αληθινών πυρομαχικών ήταν η βύθιση ενός από των αλιευτικών, ο θάνατος ενός Τούρκου ψαρά και ο τραυματισμός ενός ακόμα. Τα πληρώματα των τουρκικών αλιευτικών συνελήφθηκαν από την ουκρανική Ακτοφυλακή και μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία για τα περαιτέρω. Σύμφωνα με αναφορές της ουκρανικής Ακτοφυλακής από τον Φεβρουάριο του 2000 μέχρι και τον Μάρτιο του 2000 εκατόν πενήντα τουρκικά αλιευτικά είχαν εισέλθει παράνομα στα ουκρανικά ύδατα.

Το συμπέρασμα είναι ένα και απλό. Η τότε ουκρανική κυβέρνηση δεν φοβήθηκε να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα παρά το γεγονός ότι χώρα αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα. Οι Ουκρανοί απέδειξαν ότι έχουν κράτος και δεν φοβήθηκαν να εφαρμόσουν το Διεθνές Δίκαιο, έδειξαν αποφασιστικότητα αφού είχαν το δίκιο με το μέρος τους. Αναμφίβολα η χρήση βίας θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή για μία χώρα. Όμως κάποιες φορές αν δεν υπάρξει αντίδραση το αποτέλεσμα που θα ακολουθήσει μπορεί να είναι χειρότερο από αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε με την αποφυγή της χρήσης βίας.

Όσον αφορά τα παραπάνω γεγονότα για του λόγου το αληθές ακολουθεί το video από τη τελευταία ουκρανο-τουρκική θαλάσσια αντιπαράθεση.

Read more...

Νέα πρόκληση στο Φαρμακονήσι


Σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet.gr σήμερα ανήμερα της 25ης Μαρτίου, το ελικόπτερο του λιμενικού που περιπολούσε στην περιοχή του Φαρμακονησίου, δέχτηκε αναχαίτιση μέσω ασυρμάτου από το τουρκικό ραντάρ της Datca.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τουρκικά μαχητικά σηκώθηκαν για να το αναχαιτίσουν αλλά αυτο πρόλαβε και προσγειώθηκε.


Read more...

Στρατηγική Μειονότητα


Toυ Λάζαρου Μαύρου

H Iστορία της ΤΜΤ, 1958-1974, είναι, πρώτ’ απ’ όλα, η ιστορία της βίαιης, τρομοκρατικής καθυπόταξης της τουρκικής μειονότητας (18%) της Κύπρου, στην Τουρκία. Ο πλήρης και διαρκής, ασφυκτικός έλεγχος του Γραφείου Ειδικού Πολέμου (ΓΕΠ) του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, επί των Τουρκοκυπρίων. Με «προπατορικές» τις δολοφονίες και απόπειρες εναντίον των Τ/κ αριστερών το 1958, Αχμέτ Σατή, Φαζίλ Οντούρ, Αχμέτ Γιαγχιά, Χασάν Αλή, Αχμέτ Ιμπραήμ, Αρίφ Χουλουσή. Τις δολοφονίες των δημοσιογράφων Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Γκιουρκάν το 1962. Τη δολοφονία του Καβάζογλου και του Μισιαούλη το 1965. Τον όρκο των «101» της ΤΜΤ ναδολοφονήσουν, τον γιατρό Ιχσάν Αλή.

Είναι η ιστορία του εν Κύπρω ένοπλου, τρομοκρατικού βραχίονα, της στρατιωτικής και πολιτικής πτέρυγας του τουρκικού κράτους, για να καταστήσει τους Τ/κ, Στρατηγική Μειονότητα και επιτόπιο προγεφύρωμα, στρατιωτικό, πολιτικό, πληθυσμιακό και εδαφικό, της επεκτατικής πολιτικής εναντίον της Κύπρου. Απολύτως ελεγχόμενο ΟΡΓΑΝΟ για την κλιμακωτή εφαρμογή της πάγιας πολιτικής της Άγκυρας: Του στρατηγικού ελέγχου ολόκληρης της Κύπρου. Όργανο υλοποίησης του επιτελικού «Σχεδίου Επανάκτησης Κύπρου» (ΚΙΡ) που εκπόνησε το ΓΕΠ το 1957, στη «γραμμή» Νιχάτ Ερίμ 1956.

Η ΤΜΤ εκτέλεσε πλήρως τον στόχο της: Κατέστησε τους Τ/κ, ΠΛΗΡΩΣ ελεγχόμενη Στρατηγική Μειονότητα, για την εισβολή του Αττίλα το 1974. Και για την πολιτική προώθηση εμπέδωσης της κατοχής και της διχοτόμησης, μέσα από τις διαδικασίες των «διακοινοτικών συνομιλιών». Μετά το ‘74, ανέλαβε, επιτόπου «αυτοπροσώπως», το 11 Σώμα Στρατού της Τουρκίας στην Κύπρο, με τις 40 χιλιάδες των στρατευμάτων του, τους θεσμούς, τους ηγέτες, τα κόμματα και τον πληθυσμό του ελεγχόμενου πλήρως κατοχικού του καθεστώτος. Από το 1974 μέχρι σήμερα, 2010, η «τ/κ ηγεσία», η πολιτική δηλαδή πτέρυγα του Αττίλα, ούτε χιλιοστό παρεξέκλινε από την Άγκυρα. Τώρα, πλέον, έπαυσε να είναι «στρατηγική μειονότητα», υπό την στενή έννοια του όρου.

Κατάκτησε σπουδαιότατη αναβάθμιση: «Ισότιμος συνεταίρος» στις διαδικασίες επιβολής του «Συνεταιρισμού Δύο Συνιστώντων Στέιτς». Ισότιμου πολιτικού καθεστώτος «συνιστών κρατίδιο». Που θα ασκεί και την τουρκική εκ περιτροπής προεδρία, προς επέκταση του τουρκικού ελέγχου εφ’ ολοκλήρου της νήσου. Ωστόσο, ο επί των τουρκικών θεμάτων πρωτοσύμβουλος του προέδρου Χριστόφια, κ. Μούδουρος, είπε στην «Αλ» 21.3.10 ότι, «οι Τ/κ δεν παραμένουν αναλλοίωτα στρατηγική μειονότητα και έρμαιο της Τουρκίας». Απλώς δεν αντέχει να δει και δεν βλέπει ότι, «οι Τ/κ» είναι, «νύχι και κρέας», η ίδια η Τουρκία, που με τη «λύση» επιδιώκει θα φτάσει νομίμως και στη Λάρνακα και στη Λεμεσό και στην Πάφο.

Read more...

Nέα τουρκική παρενόχληση ελικοπτέρου του Λ.Σ.


Ηλεκτρονικές παρενοχλήσεις από τουρκικό ραντάρ δέχθηκε το πρωί ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος το οποίο πετούσε βορειοδυτικά του Φαρμακονησίου, εντός του εθνικού εναερίου χώρου, στο πλαίσιο της Frontex. Η τουρκική πλευρά ζήτησε την αποχώρησή του ελικοπτέρου από την περιοχή ισχυριζόμενη ότι αυτό πετούσε στον τουρκικό εναέριο χώρο. Το ελικόπτερο τελικά συνέχισε τη πορεία του και ολοκλήρωσε την περιπολία που έκανε κανονικά.


Read more...

ΑμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα για Αιγαίο.


Λύση των «διαφορών» με την Τουρκία στο Αιγαίο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ταχεία επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προτείνει ο Ντ. Σπέκχαρντ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Η συνέντευξη Σπέκχαρντ έρχεται να ενισχύσει τα ερωτήματα που θέτει το ΚΚΕ σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων Παπανδρέου – Ομπάμα και τα ανταλλάγματα με τα οποία δόθηκε η πολιτική στήριξη των ΗΠΑ στην αντιλαϊκή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.
«Το ΝΑΤΟ είναι ο πλέον κατάλληλος οργανισμός που θα βοηθήσει να εξασφαλιστεί το είδος της ασφάλειας που ζητάμε», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο Αμερικανός πρέσβης, απαντώντας σε ερώτηση για την αποκλιμάκωση των εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Προκειμένου να ενθαρρύνει τη λύση των «διαφορών» υπό την αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, δε δίστασε να ισχυριστεί ότι «οι ΗΠΑ πάντοτε στάθηκαν αρωγός κάθε φορά που χρειάστηκε να αποκλιμακωθεί μια κρίση στην περιοχή»(!), υποσχόμενος μάλιστα «ασφάλεια σε αυτό το πλαίσιο».
Ταυτόχρονα χαρακτηρίζει τον Ρ. Ερντογάν «καλό εταίρο της Ελλάδας» που έχει απαντήσει θετικά στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει μέχρι τώρα η Ελλάδα (επισκέψεις στην Τουρκία, ανταλλαγή επιστολών), ενώ καλεί τον ελληνικό λαό να πιστέψει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θέλει να συμβάλει «στην εξάλειψη των υφιστάμενων προκλήσεων και εμποδίων στη γειτονιά τους».
Το γεγονός και μόνο ότι ο Αμερικανός πρέσβης ανάγει το ΝΑΤΟ σε θεματοφύλακα της «ασφάλειας» στην περιοχή του Αιγαίου, δείχνει ότι – παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης – προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς η διευθέτηση για συνδιαχείριση στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα σενάρια, το όποιο σχέδιο θα προβλέπει και την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών δίπλα στα τουρκικά παράλια, γεγονός που θα έχει οδυνηρές συνέπειες στην άμυνα της χώρας.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Αμερικανός πρέσβης ξεκαθαρίζει ότι ακόμα και όταν ολοκληρωθούν οι διευθετήσεις, οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν πρόκειται να μειωθούν, αλλά οι δύο χώρες θα μπορούν τότε «να συμβάλουν στις παγκόσμιες απειλές», δηλαδή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.

Read more...

Eιδική σχέση και όχι πλήρης ένταξη Τουρκίας.


Θα επιμείνει στην άποψή της υπέρ της ειδικής σχέσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αντί της πλήρους ένταξής της στην Ευρώπη των «27», η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κατά την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στην Τουρκία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι αλληλένδετη με την Ε.Ε. Υπάρχουν 35 κεφάλαια στη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πιστεύω ότι τα 27-28 εξ αυτών μπορούν να καλυφθούν και ότι αυτό θα σημάνει μια προνομιακή σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε.». Και πρόσθεσε ότι «ορισμένα ζητήματα, όπως η θεσμική ενσωμάτωση, δεν θα συζητηθούν». Ωστόσο η Αγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ε.Ε. αποδίδει «ιδιαίτερη σημασία» στην ανάγκη της Τουρκίας να ακολουθήσει εξωτερική πολιτική που θα συνάδει με αυτή των «27».

Η Τουρκία αντέδρασε στις δηλώσεις Μέρκελ διά του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, ο οποίος είπε ότι «η θέση μας είναι σαφής. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την Τουρκία από την πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε.». Ο Οζούγκεργκιν παραδέχτηκε πάντως ότι μέχρι στιγμής η Γερμανία δεν έχει εμποδίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αγκυρας παρά τις ενστάσεις της. Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι θα ασκήσει πιέσεις στον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία η Αγκυρα θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κύπρο.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP