Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Τουρκικός τύπος 27.03.2010


Στην επισκόπηση του Σαββατιάτικου τουρκικού τύπου ξεκινάμε με την εφημερίδα Sabah η οποία δημοσιεύει ότι ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan στα πλαίσια του δημοκρατικού ανοίγματος χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της αρμενικής και τους ηγέτες της συριακής κοινότητας. Στην είδηση διαβάζουμε ότι ο πρωθυπουργός Erdoğan χθες συναντήθηκε με τον αρχηγό της Αρμένικης Κοινότητας Bedros Şirinoğlu και αργότερα με τον πνευματικό ηγέτη της Συριακής Ορθόδοξης Κοινότητας, μητροπολίτη Yusuf Çetin.Στη συνάντηση συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Bülent Arınç όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν την αρμενική κοινότητα και τα ιδρύματα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Arınç, στη χθεσινή συνάντηση, διάβασε αυτά που είχε αναφέρει ο Şirinoğlu σε συνέντευξη που παραχώρησε ότι δεν υποστηρίζει τους αρμενικούς ισχυρισμούς. Έπειτα ο Şirinoğlu, σχετικά με τα γεγονότα του 1915 σημείωσε τα εξής: "Αυτά είναι γεγονότα που είχαν συμβεί πριν από 100 χρόνια. Πρέπει να μην τα επαναλάβουμε. Είχαν συμβεί μεταξύ των δυο αδελφών με αποτέλεσμα των προκλητικών ενεργειών των τρίτων". Ο πρωθυπουργός Erdoğan από την πλευρά του τόνισε ότι στην περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Αρμένιοι ονομαζόντουσαν ως "πιστοί πολίτες ".


Στην ίδια είδηση διαβάζουμε ότι μετά τη συνάντηση που διήρκησε μια ώρα, ο Şirinoğlu έκανε τις σχετικές δηλώσεις: "Τα γεγονότα του 1915 είχαν συμβεί μεταξύ των δυο αδελφών με αποτέλεσμα των προκλήσεων. Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει τα γεγονότα του 1915 να χαρακτηριστούν ως γενοκτονία. Υπήρχαν απώλειες και από τις δυο πλευρές. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το θέμα σχετικά με τους Αρμένιους της Οθωμανικής περιόδου συνεχίζεται να συζητιέται στις μέρες μας. Οι Αρμένιοι αισθάνονται ασφαλείς στην Τουρκία. Ακούσατε από κάποιον Αρμένιο να παραπονιέται επειδή ζει στην Τουρκία ;".

Περνάμε στη Star η οποία μας πληροφορεί ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατέληξαν σε μια νέα ιστορική συμφωνία σχετικά με τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με την είδηση, η συμφωνία (START) για τη μείωση των πυρηνικών όπλων θα υπογραφεί στις 8 Απριλίου στη Πράγα. Ο πρόεδρος της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, αποφάσισαν να μειώσουν τις πυρηνικές κεφαλές κατά 30% δηλαδή σε 1550, που είχαν εγκατασταθούν από τις δυο πλευρές. Από την άλλη αποφάσισαν να μειώσουν τους εκτοξευτήρες σε 800, των αριθμό των διηπειρωτικών και υποθαλάσσιων πυραύλων επίσης των αριθμό των βομβαρδιστικών αεροπλάνων σε 700.

Η Zaman δημοσιεύει ότι η Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης ενέκρινε την απόφαση να χορηγηθεί 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ankara.Στην είδηση αναφέρεται ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας το ποσό μπορεί να χορηγηθεί μέσα σε 4 χρόνια. Η τραπεζική χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις σχετικά με την ενέργεια και για το σιδηροδρομικό σχέδιο του Ιράκ και της Συρίας. Το υπόλοιπο ποσό θα χρησιμοποιηθεί στον τομέα της εκπαίδευσης, στη διαχείριση καταστροφών και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

Η τελευταία εφημερίδα είναι η Hürriyet και μας πληροφορεί ότι χθες εγκαινιάστηκε η Διεθνής έκθεση Βιβλίου του Παρισιού και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Μαρτίου. Αναφέρεται ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στην έκθεση ήταν μεγάλη. Στο περίπτερο της Τουρκίας με 250 τετραγωνικά μέτρα, εκτίθενται διάφορα έργα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, έργα του εμπορικού επιμελητηρίου της İstanbul και της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου της İstanbul.


Read more...

Νέα επίθεση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Ισραήλ απο το βήμα του Αραβικού Συνδέσμου


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,υπερασπίστηκε την παλαιστινιακή θέση χαρακτηρίζοντας την Ιερουσαλήμ «κόρη οφθαλμού του μουσουλμανικού κόσμου».Δήλωσε πως είναι «τρέλα» να θεωρεί κανείς την Ιερουσαλήμ ως αδιαίρετη πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους, όπως κάνουν οι Ισραηλινοί

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ήταν προσκεκλημένος του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στην Σύρτη της Λιβύης.


Στην παρέμβαση του ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,υπερασπίστηκε την παλαιστινιακή θέση χαρακτηρίζοντας την Ιερουσαλήμ «κόρη οφθαλμού του μουσουλμανικού κόσμου». Δήλωσε πως είναι «τρέλα» να θεωρεί κανείς την Ιερουσαλήμ ως αδιαίρετη πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους, όπως κάνουν οι Ισραηλινοί.Τo Παλαιστινιακό είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που χρειάζεται άμεση λύση στην περιοχή και απαιτείται απο κοινού δράση των Αραβικών Κρατών κατά των σχεδίων για "εκιουδαισμό" της Ιερουσαλήμ.Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια νέα και σκληρή δοκιμασία όσον αφορά την ανανέωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.Η "Ιερουσαλήμ έχει μεγάλη σημασία για ολόκληρη την περιοχή και για τον ισλαμικό κόσμο. Η Επίθεση του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και στα ιερά μέρη για το Ισλάμ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.Ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας απο το Ισραήλ προκάλεσε μια ανθρώπινη τραγωδία μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, 5.000 οικογένειες στη Γάζα ζουν σε σκηνές. Η Ανθρωπότητα θα πρέπει να υψώσει τη φωνή του εναντίον αυτής της κατάστασης.Ο αποκλεισμός πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατό και η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει κάθε τι απαραίτητο για την ομαλοποίηση των συνθηκών στην περιοχή.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με Αραβικό Σύνδεσμο, σε κάθε περιοχή. Θα κάνουμε ό, τι μπορεί για το θέμα αυτό,επεσήμανε τα κοινά χαρακτηριστικά των Τουρκων με τους Αραβες και επεσήμανε την μεγάλη επιρροή του Αραβικού Συνδέσμου στην περιφερειακή και παγκόσμια πολιτική.

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε το Σάββατο στην εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στην Λιβύη ότι
"Πρέπει να μελετηθεί η πιθανότητα ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα αποτυχεί,ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε το Ισραήλ,πρέπει να έχουμε εναλλακτικά σχέδια διότι η κατάσταση έχει φθάσει σε κρίσιμο σημείο.Ως μια στρατηγική λύση μπορεί να είναι η προσφυγή από τα αραβικά κράτη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τις "παραβιάσεις" του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή υπέστη μια νέα οπισθοδρόμηση αυτό το μήνα, όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε την απόφαση για την κατασκευή 1.600 νέων κατοικιών σε οικισμό κοντά στην ανατολική Ιερουσαλήμ.Οι άραβες ηγέτες αναμένεται να επικυρώσουν μια συμφωνία που συντάχθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών για την αύξηση κατά 500 εκατ. δολάρια της βοήθειας προς τους Παλαιστινίους για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο ενός σχεδίου "διάσωσης" της πόλης της Ιερουσαλήμ.Τα χρήματα θα διατεθούν για τη βελτίωση των υποδομών, κατασκευή νοσοκομείων, σχολείων, υποδομών ύδρευσης και την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης σε εκείνους των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί από τις ισραηλινές αρχές.

worldbulletin.net,Νέα, Καθημερινή

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_4360.html#ixzz0jPtHrgR9

Read more...

Βεβήλωσαν και έκλεψαν σημαία από μειονοτικό σχολείο της Θράκης


Το «έργο» έχει παιχτεί πριν μερικές ημέρες και στον Ίασμο του γειτονικού νομού Ροδόπης. Γι αυτό το «έργο» -τη σκηνοθεσία του οποίου έχουν αναλάβει οι γνωστοί δειλοί κύκλοι ανθελληνισμού που δρουν στη Θράκη, έχουν υπάρξει πάρα πολλές προειδοποιήσεις κατά το παρελθόν, όπου γινόταν ειδική αναφορά στην σοβαρή πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων ανθελληνικών δράσεων.
Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία στο νομό Ξάνθης, προκειμένου να βρεθούν οι δράστες που βανδάλισαν το δημόσιο δημοτικό μειονοτικό σχολείο του ορεινού χωριού Κένταυρος.
Συγκεκριμένα, σε διάφορους βανδαλισμούς επιδόθηκαν άγνωστοι δράστες κατά του σχολικού συγκροτήματος που στεγάζεται το Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κενταύρου της Ξάνθης, αλλά δεν αρκέστηκαν μόνο σ΄ αυτό.
Υπέστειλαν την ελληνική Σημαία από τον ιστό της, η οποία ήταν τοποθετημένη στον προαύλιο χώρο και την πήραν μαζί τους, ενώ ακολούθως ανέγραψαν στα τζάμια εισόδου του σχολείου ανθελληνικά συνθήματα και ζωγράφισαν την τουρκική σημαία.

Η επιλογή του τόπου (Κένταυρος Ξάνθης) έγινε για να μπορέσει - η προβοκατόρικη αυτή ενέργεια- να τραβήξει το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής και να τους στοχοποιήσει σε πιθανή «ενέργεια αντεκδίκησης», η οποία πλέον αναμένεται προκειμένου οι προβοκάτορες της Άγκυρας να μπορέσουν να αναβαθμιστούν
Η πράξη αυτή σαν σκοπό έχει να εμπλέξει τους κατοίκους της περιοχής και να τους «κολλήσει» την εικόνα του ανθελληνισμού, αλλά η αλήθεια απέχει πολύ κα ακριβώς αυτό το στοιχείο οδήγησε τους πρακτορίσκους της Άγκυρας να προβοκάρουν την ηθική υπόσταση και την φιλοπατρία των ελλήνων πομάκων κατοίκων της περιοχής. Το ενδιαφέρον του τούρκου προξένου, κυρίου Σαρνίτς, για την συγκεκριμένη περιοχή, έχει εκφραστεί πριν από ένα χρόνο, όταν και αποφάσισε να συμμετάσχει σε εκδήλωση που διοργάνωναν Πομακικοί πολιτιστικοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής. Η ευγενική χορηγία, με δωρεάν προσφορά τουρκικού συγκροτήματος, καθώς και η παρουσία του ίδιου του τούρκου προξένου, σηματοδότησαν την στόχευση του Κενταύρου, ως στρατηγικού σημείου του ενδιαφέροντος της Άγκυρας.
Και αυτό το ενδιαφέρον εμπλέκεται άμεσα με την υποστολή της ελληνικής σημαίας (συχνό φαινόμενο πλέον), καθώς και με τον βανδαλισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων του ελληνικού δημοσίου…
Πράξη «ηρωική» για εκείνους που την εκτέλεσαν, αλλά ποτέ δεν φανταζόντουσαν πως κάποιος από αυτούς που τους είδαν, θα τους «έδινε» στην αστυνομία, η οποία έχει ήδη εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψή τους, με βάση τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή της. Βλέπετε, η κλοπή ενός συμβόλου –της σημαίας- είναι διαφορετικής βαρύτητας από το κάψιμό της (που συνηθίζεται επί σειρά ετών στην Αθήνα), όπως και οι βανδαλισμοί με την αναγραφή ανθελληνικών συνθημάτων, που σηματοδοτούν την «προέλευση» των «βανδάλων»… οι οποίοι προφανώς δεν άντεχαν να βλέπουν την γαλανόλευκη που κυμάτιζε στο ελληνικό δημοτικό σχολείο του χωριού…
Τέλος, ίσως αξίζει να σημειωθεί πως το γεγονός αυτό γίνεται σε μία περίοδο κατά την οποία το Αιγαίο βρίσκεται κάτω από τουρκική πίεση, ενώ η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση... "καταστολής", αφού οι αντιδράσεις της σε ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος δεν είναι καν υποτονικές, αλλά κυριολεκτικά μηδενικές...

Read more...

Εντυπωσιακές δηλώσεις Πάγκαλου κατά του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής!


Σε μια εποχή που η ευρύτερη εξωτερική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης άλλα πράγματα μάλλον μας… δείχνει, ο Θεόδωρος Πάγκαλος μας εκπλήσσει ευχάριστα για μια ακόμη φορά, αποδεικνύοντας ότι (παρά τα όσα μπορεί κανείς να του καταμαρτυρήσει σχετικά με άλλα θέματα) στο ζήτημα τουλάχιστον των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και τη Θράκη, η στάση του είναι πάντοτε σοβαρή.
Αυτή τη φορά ο Θεόδωρος Πάγκαλος «ξαναχτύπησε» στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καβάλα, όπου βρέθηκε για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», αφού σχολίασε την κρίση που τον τελευταίο καιρό υπάρχει στο εσωτερικό της Τουρκίας (επισημαίνοντας την ανάγκη και της δικής μας εγρήγορσης), αλλά και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο (λέγοντας πως δεν ήταν διόλου…αβλαβής η διέλευση της τουρκικής κορβέτας, που – όπως τόνισε – πραγματοποίησε διάφορες ερευνητικές εργασίες χωρίς άδεια και χωρίς να έχει σαφή πορεία), ερωτήθηκε και για το θέμα του Προξενείου (και φυσικά οφείλουμε να υποθέσουμε ότι η ανακίνηση ενός τέτοιου θέματος στην…Καβάλα, δεν μπορεί παρά να έχει άμεση σχέση και με την αίσθηση που προκάλεσε εκεί η προ ολίγων ημερών εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση της Πρωτοβουλίας μας).

Απαντώντας λοιπόν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπογράμμισε με σαφήνεια ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής ασκεί μια ανεπίτρεπτη πολιτική παρέμβαση στα ζητήματα που αφορούν τη μειονότητα.
«Δεν είναι αυτός ο ορθός ρόλος ενός προξενείου σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης που η ίδια διακηρύττει πως είναι φιλική προς την Ελλάδα», τόνισε ο Θεόδωρος Πάγκαλος και συνέχισε: «Το να κλείσει ή όχι το προξενείο είναι μια απόφαση, τίποτα δεν λέει πως το προξενείο αυτό είναι μόνιμο, τίποτα όμως δεν μας αναγκάζει και να το κάνουμε τώρα. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να δηλώσουμε πως το προξενείο αυτό δεν προσφέρει στις διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών και να ζητήσουμε τη διακοπή λειτουργίας του και αυτό καλό είναι να το γνωρίζουν οι Τούρκοι πρόξενοι και καλό θα είναι να μη ξεπερνούν τα όρια».
Υπενθυμίζουμε ότι ο Πάγκαλος είχε ξανακάνει και άλλοτε εντυπωσιακές δηλώσεις εναντίον του Προξενείου Κομοτηνής (ως ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Σημίτη), φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να το αποκαλέσει μέχρι και «φωλιά εχιδνών»! Όλα αυτά όμως συνέβησαν πολύ παλιά (1998) και συνεπώς οι νέες του δηλώσεις, ειδικά μέσα στο σημερινό διαμορφούμενο πολιτικό κλίμα, δεν μπορούν παρά να προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση. Εννοείται ότι οι δηλώσεις αυτές, πέραν του κλίματος που δημιουργούν (έστω και στα… λόγια, που δυστυχώς βέβαια στην Ελλάδα σπανιότατα συνοδεύονται και από τα αντίστοιχα έργα), αποτελούν περαιτέρω και μια επίσημη δικαίωση του αγώνα της Πρωτοβουλίας μας, καθώς εμφανίζεται πλέον ένα από τα ισχυρότερα πρόσωπα της σημερινής κυβέρνησης να στηρίζει ουσιαστικά όσα επί μήνες λέμε και γράφουμε για τον άθλιο και υπονομευτικό ρόλο του… ευαγούς ιδρύματος της Οδού Ιώνων στην Κομοτηνή. Αναμένουμε φυσικά πλέον εναγωνίως και τις νέες τοποθετήσεις από τα φιλοκυβερνητικά και λοιπά κρατικοδίαιτα τοπικά παπαγαλάκια περί των… ακραίων κύκλων, που δυναμιτίζουν το ομαλό κλίμα στην περιοχή ειδικά και άπασα την (παροιμιώδη, ως γνωστόν) ελληνοτουρκική φιλία γενικότερα…

Read more...

Ετοιμάζεται εκστρατεία κατά του PKK


Οι τουρκικές ένοπλες προετοιμάζονται για μεγάλης κλίμακας εκστρατεία κατά των Κούρδων αυτονομιστών του PKK, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χουριέτ. Η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι ο στρατός μεταφέρει πολεμοφόδια και στέλνει ενισχύσεις στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μόνο σήμερα Παρασκευή, 60 φορτηγά γεμάτα πολεμικό υλικό κατευθύνθηκαν προς την Ανατολία. Μάλιστα σημειώνει ότι διεκόπη η κυκλοφορία στην μεγαλύτερη οδική αρτηρία προς την περιοχή για να περάσουν τα φορτηγά κια τα στρατιωτικά οχήματα που τα συνόδευαν.Με τον ερχομό της Ανοιξης υπάρχει μεγάλη στρατιωτική κινητικότητα στο Κουρδιστάν με μετακινήσεις χιλιάδων στρατιωτών καθώς και με την ανάπτυξη των βαρέων όπλων.

Την ίδια ώρα Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συγκρούστηκαν με μαχητές των Κούρδων στο Ορος Tendurek στην επαρχία Βαν.Τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα έφτασαν από Van στην ενίσχυση των δυνάμεων. Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επαναλαμβάνουν τις επιθέσεις εναντίον τω μαχητών του ΡΚΚ στην επαρχία Σιρνάκ.
Σημειώνεται, πως ήδη εδώ και 2 εβδομάδες, στελέχη, Ταξιαρχία Τούρκων Ορεινών Καταδρομών, πραγματοποιούν μυστικές "επιθετικές αναγνωρίσεις" στο Βόρειο Ιράκ, και έχουν σημειωθεί σε τουλάχιστον 4 περιπτώσεις σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ.
Οι 7 Ταξιαρχίες Καταδρομών της Τουρκίας, από τον Φεβρουάριο του 2010, αποτελούνται από επαγγελματίες στρατιώτες.
Οι δυνάμεις του ΡΚΚ σύμφωνα με τις τελευταίες ασφαλείς εκτιμήσεις, στο Βόρειο Ιράκ, ανέρχονται περίπου στις 7.500 μαχητές.

Read more...

Τουρκική Αεροπορία Στρατού H «εκτόξευση» των γειτόνων


Οι Τούρκοι στο πλαίσιο της ταχυκίνησης του Στρατού τους (ΤΚΚ), εκπόνησαν κατά τη δεκαετία του 1980 ένα μεγάλο πρόγραμμα ελικοπτέρων για αεροκίνηση και κρούση. Τα προγράμματα ελικοπτέρων υπήρξαν κατά την ανακοίνωση εξαιρετικά ογκώδη, για να συρρικνωθούν στη συνέχεια αλλά, σε μερικές περιπτώσεις, φαίνονται να ξαναβρίσκουν το δυναμισμό τους και να μην υπολείπονται πολύ των αρχικών ανακοινώσεων.

Εκτός από τον πόλεμο στο Κουρδιστάν και την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, εν πολλοίς τα προγράμματα αυτά επηρεάστηκαν και επηρέασαν τα αντίστοιχα ελληνικά προγράμματα απόκτησης ελικοπτέρων.


Read more...

Ένα βήμα πιο κοντά στη συνδιαχείριση του Αιγαίου


Σε κλίμα ...αδελφοσύνης συναντήθηκαν ανήμερα της 25ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Επικρατείας της Ελλάδας και Τουρκίας, Παμπούκης και Bagis, προβλέποντας "θεαματικά αποτελέσματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις" μετά την επικείμενη, και προγραμματιζόμενη για το διάστημα από τα τέλη Μαϊου μέχρι τα μέσα Ιουνίου, συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Αθήνα, με αντικείμενο συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Ο γνωστός για την αλαζονεία του Egemen Bagis δεν παρέλειψε τις προκλητικές αναφορές του, σημειώνοντας πως "η Ελλάδα έκανε πολύ καλά που δεν παρουσίασε άρματα μάχης και πυραύλους στην παρέλαση, γιατί αυτό που χρειάζεται η περιοχή είναι ειρήνη" ενώ έκανε θετικό σχόλιο για την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο πρόσφατα απέρριψε ο Εrdogan σαν ασύμφορο για την ανάπτυξη στη χώρα του!

Έντονο προβληματισμό προκαλεί όμως και η σύσταση Διεύθυνσης Αποδήμων Τούρκων και Συγγενικών Ομάδων που θα υπάγεται στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ θα αποτελεί ιδιαίτερο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, διαθέτοντας ξεχωριστό προϋπολογισμό προσωπικό 101 ατόμων, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. Το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε από τη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, προβλέπει τη δυνατότητα η διεύθυνση να ανοίξει τοπικά γραφεία στην αλλοδαπή, τα οποία θα συντονίζουν τις δράσεις της και θα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις ανάγκες και τα προβλήματα της τοπικής τουρκικής ή "συγγενικής" κοινότητας και πλέον θα φανεί στη πράξη κατά πόσον η κυβέρνηση Erdogan σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις μουσουλμανικές κοινότητες των Βαλκανίων, τουρκόφωνες και μη, για να αυξήσει την πολιτική της επιρροή στο εσωτερικό των χωρών όπου διαμένουν.

Read more...

Πίσω από το ΔΝΤ κρυβόταν ο… Ρετζέπ.


Στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου αναμένεται στην Αθήνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό προέκυψε ύστερα από τη χθεσινή αιφνιδιαστική συνάντηση στις Βρυξέλλες του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη με τον Εγκεμέν Μπαγίς, επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).
Στη συνάντηση συμμετείχε για λίγο και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Η εξέλιξη αυτή, όπως και η συζήτηση του κ. Παπανδρέου με τον σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι την Πέμπτη, προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πηγές της Ρηγίλλης εξέφραζαν τον έντονο προβληματισμό τους για την εξέλιξη αυτή, κάνοντας μάλιστα λόγο για «μυστική διπλωματία», σε μια περίοδο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έχει την προσοχή της στραμμένη στην επίλυσή τους.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, και συγκεκριμένα στο «Φόρουμ των Βρυξελλών», μια εκδήλωση της γνωστής δεξαμενής σκέψης German Μarshall Fund που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη βελγική πρωτεύουσα. Εφέτος το θέμα της ήταν η Τουρκία και οι εξελίξεις στη χώρα αυτή. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο κ. Μπαγίς, ο οποίος μετά το τέλος της συνάντησής του με τους κκ. Παπανδρέου και Παμπούκη προέβη σε εντυπωσιακές δηλώσεις. Σύμφωνα με τον τούρκο διαπραγματευτή, ο κ. Ερντογάν θα επισκεφθεί στην Αθήνα κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη Μαΐου ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου, με τη συμμετοχή και μελών των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου «Ανατολή», ο κ. Μπαγίς σημείωσε ότι αναμένονται «συγκεκριμένες αποφάσεις» (concrete decisions). «Οι δύο ηγέτες υποστηρίζουν την ειρήνη, τη δημοκρατία και τη φιλία» τόνισε ο τούρκος διαπραγματευτής και πρόσθεσε ότι οι κκ. Παπανδρέου και Ερντογάν θα εξετάσουν την πιθανότητα μείωσης των αμυντικών δαπανών. Δεν δίστασε επίσης να επισημάνει ότι η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες «θα ανακουφίσει οικονομικά την Ελλάδα και θα έχει την ευκαιρία από εδώ και πέρα να λύσει τα προβλήματά της με την Τουρκία».
Ο κ. Μπαγίς αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, όπου εμφανίστηκε αμετακίνητος. «Η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη αν η Ευρωπαϊκή Ενωση τερματίσει την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και υιοθετήσει τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο μαζί τους» είπε.
Σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Μπαγίς δήλωσε ότι την Τρίτη 30 Μαρτίου (τελευταία ημέρα του τρέχοντος γύρου διαπραγματεύσεων) θα υπογραφεί προσύμφωνο λύσης του Κυπριακού ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια και στον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα από τον ίδιο τον κ. Χριστόφια.
«Την Τρίτη δεν θα υπογραφεί τέτοιο κείμενο» ξεκαθάρισε ο κ. Χριστόφιας. «Δεν είναι θέμα υπογραφής,γιατί τα περί υπογραφής οδηγούν αλλού.Οδηγούν σε ενδιάμεση συμφωνία και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ενδιάμεση συμφωνία εν μέσω συνομιλιών και όταν εκκρεμούν συζητήσεις πάνω σε πέντε από τις επτά πτυχές του Κυπριακού» πρόσθεσε. Το θέμα, είπε, θα τεθεί προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου στις 7 Απριλίου.

Read more...

Η Μέρκελ απέρριψε χθες την πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν για την ίδρυση τουρκικών σχολείων στη Γερμανία.


Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ απέρριψε χθες την πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν για την ίδρυση τουρκικών σχολείων στη Γερμανία, ενώ επέμεινε στη θέση της περί ειδικής σχέσης Τουρκίας – Ε.Ε. και όχι ένταξης. Μία εβδομάδα πριν από το ταξίδι της στην Τουρκία, η Γερμανίδα καγκελάριος κατέστησε σαφές τι δεν θα προσφέρει στους συνομιλητές της.
«Η ιδέα αυτή δεν οδηγεί πουθενά, τα παιδιά τουρκικής καταγωγής πρέπει βασικά να φοιτούν σε γερμανικά σχολεία», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στην εφημερίδα «Πασάουερ Νόιε Πρέσε». «Δεν είμαι καθόλου σύμφωνη με την ιδέα όλοι οι Τούρκοι μαθητές στη Γερμανία να πηγαίνουν σε τουρκικά γυμνάσια». Η Γερμανίδα καγκελάριος αντιδρούσε στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Ντι Τσάιτ», σύμφωνα με τις οποίες «αφού υπάρχουν γερμανικά σχολεία στην Τουρκία, γιατί να μην υπάρχουν και τουρκικά σχολεία στη Γερμανία;».

Η Μέρκελ κατέστησε επίσης σαφές ότι θα στενοχωρήσει τον οικοδεσπότη της στο ζήτημα της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε. «Η γνώμη μου δεν έχει αλλάξει, είμαι υπέρ μιας προνομιακής σχέσης», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων υπάρχουν συμφωνίες που πρέπει να τηρηθούν. Με αυτή τη σκοπιά διεξάγει η Ε.Ε. εδώ και χρόνια διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, των οποίων το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό». Η Γερμανίδα καγκελάριος προσέθεσε ότι θα μεταβεί με χαρά στην Τουρκία. «Υπάρχει πλατύ πεδίο θεμάτων στο οποίο έχουμε περιθώριο στενής και επιτυχούς συνεργασίας και αυτό θα είναι το αντικείμενο του ταξιδιού μου».
Στο θέμα των σχολείων, ακόμη και ο πρόεδρος των τουρκικών κοινοτήτων της Γερμανίας, Κενάν Κολάτ, χαρακτήρισε τις προτάσεις Ερντογάν εσφαλμένες. «Αν ο Ερντογάν εννοεί ότι στα τουρκικά γυμνάσια θα πρέπει όλα τα μαθήματα να γίνονται στα τουρκικά, τότε θεωρώ ότι κάνει μεγάλο λάθος», δήλωσε ο Κολάτ. H τουρκικής καταγωγής βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Αϊντάν Εζογκούζ είπε ότι η έκκληση του Τούρκου πρωθυπουργού για τουρκικά ιδιωτικά σχολεία «είναι θεμιτή, αλλά δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τέτοια σχολεία της ελίτ μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της ενσωμάτωσης των μεταναστών».
Σκληρή ήταν η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν. «Ο Ερντογάν δείχνει έναν τουρκικό ιμπεριαλισμό και εθνικισμό τον οποίο εμείς οι Γερμανοί δεν θεωρούμε ανεκτό», είπε ο Χέρμαν.

Read more...

Νέο τουρκικό δόγμα στο Αιγαίο.


Αλλαγή της τουρκικής συμπεριφοράς επί τα χείρω καταγράφεται στο Αιγαίο την τελευταία περίοδο. Χωρίς να μειωθεί στο ελάχιστο η γνωστή τα τελευταία 25 χρόνια δραστηριότητα της Τουρκικής Αεροπορίας, με τις παραβάσεις στο FIR της Αθήνας και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, εδώ και αρκετούς μήνες προστέθηκαν οι παρενοχλήσεις μέσω ασυρμάτου.
Τον τελευταίο μήνα έχουν πολλαπλασιαστεί και οι «θαλάσσιες διελεύσεις» τουρκικών πολεμικών πλοίων, που δείχνουν διάθεση κλιμάκωσης από την πλευρά των Τούρκων και τροποποίησης του στρατιωτικού τους δόγματος, με αύξηση της παρουσίας του πολεμικού τους στόλου στο Αιγαίο.

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα, έγιναν και «αναχαιτίσεις» αεροσκαφών μέσα στο FIR της Αθήνας! Η αύξηση του αριθμού των «θαλασσίων διελεύσεων» στο Αιγαίο, δείχνει ξεκάθαρα αλλαγή τακτικής αλλά και στρατηγικής.
Το σύνθημα γι’ αυτήν την αλλαγή δόθηκε από τον ίδιο τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγό Μπασπούγκ, κατά την επίσκεψή του, στα μέσα Φεβρουαρίου, στο ναύσταθμο του Γκολτσούκ. Εκεί, απευθυνόμενος στους αξιωματικούς του Τουρκικού Ναυτικού, ως αξιωματούχος της οθωμανικής αυτοκρατορίας, είπε: «Στις αυτοκρατορίες η ναυτική δύναμη είναι άκρως σημαντική.
Ο στόλος είχε διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην επικράτηση και στην υπεροχή της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ. …Εάν η σημασία αυτής από πάσης απόψεως είναι σήμερα μία, αύριο θα είναι πέντε. Στο Αιγαίο έχουμε ήδη προβλήματα.
Για να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας, έχουμε ανάγκη από ισχυρές ναυτικές δυνάμεις. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι κάποια μέρα δεν θα ξεσπάσει κρίση; Σε πόσες μέρες ξέσπασε η κρίση των Ιμίων; Θα πρέπει να λαμβάνονται πάντοτε υπόψη η στρατηγική και η στρατιωτική διάσταση.
Έχουν μεγάλη σημασία οι εξελίξεις σχετικά με το θέμα των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών. Εάν κάνετε λάθος στα θέματα αυτά, μπορεί να επικριθείτε μετά από 50-60 χρόνια». Στην υλοποίηση αυτής της ιδέας αποβλέπουν τα προγράμματα ναυπήγησης κορβετών, φρεγατών κι αποβατικών, που έχουν ήδη ξεκινήσει.
Οι Τούρκοι προτίθενται να αποκτήσουν και πλοίο αμφιβίων επιχειρήσεων, στο οποίο θα επιβαίνει τάγμα πεζοναυτών με τεθωρακισμένα και οχτώ ελικόπτερα. Τυπικά δηλώνουν ότι το θέλουν για ειρηνευτικές αποστολές. Στην πραγματικότητα όμως για να έχουν ένα σοβαρό επιθετικό όπλο στο Αιγαίο.
Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το πλαίσιο έχουν ξεκινήσει ένα κύκλο από ναυτικές… επιδείξεις ισχύος. Να σημειωθεί ότι στη θάλασσα υπάρχουν τα διεθνή ύδατα, όπου καθένας κινείται ελεύθερα, ενώ για τα χωρικά ισχύει η αρχή της «αβλαβούς διέλευσης».
Σύμφωνα με αυτήν ένα πολεμικό πλοίο μπορεί να περνά μέσα από αυτά χωρίς κανένα πρόβλημα. Αρκεί να έχει υψωμένη τη σημαία του, σταθερή ταχύτητα και πορεία, χωρίς να εκτελεί ελιγμούς και ασκήσεις. Δεν ισχύουν δηλαδή οι κανόνες εναέριας κυκλοφορίας κ.λπ.
Παρενοχλήσεις.
Βεβαίως οι Τούρκοι δεν ξέχασαν και τις αεροπορικές παρενοχλήσεις, «αναβαθμίζοντας» τις επιχειρήσεις τους, σηκώνοντας για πρώτη φορά αεροπλάνα για να εκδιώξουν από τον ελληνικό εναέριο χώρο ελληνικά ελικόπτερα τα οποία ανήκουν στη δύναμη της FRONTEX. Σημειώνεται ότι αυτή η τακτική αφορά μόνο στα ελληνικά μέσα, καθώς εκείνα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, παρενοχλούνται μόνο από τα ραντάρ.
Έτσι όταν το πρωί της Παρασκευής 19 Μαρτίου, ελικόπτερο Dauphin του Λιμενικού, εντόπισε μεταξύ Σάμου και Φούρνων πλωτό με 59 λαθρομετανάστες, έστειλαν δύο F-16 που το πλησίασαν σε απόσταση 1 ναυτικού μιλίου. Τα τουρκικά απομακρύνθηκαν μόλις αντιλήφθηκαν ότι πλησίαζαν δύο ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από τη Λήμνο στις 07:07.
Η απογείωση είχε γίνει επειδή τα ελληνικά ραντάρ είχαν εντοπίσει τα τουρκικά αεροσκάφη από τις 06:57, όταν είχαν απογειωθεί από το Dalaman. Να σημειωθεί ότι τόσο το Dauphin όσο και το πολωνικό αεροπλάνο M28 της Frontex -που είχε πετάξει νωρίτερα στην ίδια περιοχή- είχαν δεχτεί 11 παρενοχλήσεις το πρώτο και 27 (!) το δεύτερο, από το ραντάρ της Datca. Ευτυχώς δεν πρόλαβαν να κάνουν τίποτα επειδή στην περιοχή έσπευσαν δύο ελληνικά F-16.
Μια σχεδόν ταυτόσημη επανάληψη των γεγονότων είχαμε την Κυριακή 21 Μαρτίου, Στις 08:07 δύο τουρκικά F-16 πλησίασαν σε απόσταση 926 μέτρων και από ύψος 335 μέτρων, το Dauphin που πετούσε στα 194 μέτρα. Όταν δύο Mirage 2000 που είχαν απογειωθεί από τη Σκύρο, πλησίασαν τα τουρκικά στα 1.852 μέτρα, αυτά άφησαν το ελικόπτερο, πήραν ύψος και περνώντας πάνω από το Φαρμακονήσι, στα 2.743 μέτρα, έφυγαν προς την Τουρκία. Το ΥΕΘΑ και τα Επιτελεία είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθούν τα γεγονότα με ιδιαίτερη προσοχή.
Έφτασαν μέχρι το Σούνιο οι φρεγάτες.
ΣΤΙΣ 27 Φεβρουαρίου η φρεγάτα «Γκαζιαντέπ», απέπλευσε από το ναύσταθμο του Ακσάζ (απέναντι από τη Ρόδο) και πήγε στον Ελλήσποντο, αφού πέρασε από τη Μήλο και ανάμεσα από το Σούνιο και την Κέα.
Στις 2 Μαρτίου η φρεγάτα «Γιαβούζ» από τον Ελλήσποντο πήγε στο Ακσάζ αφού έπλευσε μεταξύ Τήνου – Μυκόνου, κοντά στη Μήλο και τη Σαντορίνη. Στις 14 του μήνα η κορβέτα «Μποτζά-αντά», προκειμένου να πάει από το Ακσάζ στη Σμύρνη, φρόντισε να κάνει μια… παράκαμψη ως τη Μήλο, περνώντας κοντά στη Δία (έξω από το Ηράκλειο) και μεταξύ Σουνίου – Κέας. Στις 18 ήταν η σειρά της κορβέτας «Μπεϊκόζ», που βγήκε από τον Ελλήσποντο και πήγε στη Σμύρνη, φροντίζοντας να περάσει ανάμεσα Σκύρο κι Εύβοια (ανοιχτά της Κύμης).
Τέλος, στις 22 και 23 Μαρτίου η κορβέτα «Μπάφρα» βγήκε από τη Σμύρνη για να επιστρέψει πάλι εκεί, αφού πρώτα κυριολεκτικά αλώνισε ολόκληρο το Αιγαίο περνώντας έξω από τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Σαντορίνη, τη Μήλο, την Κύθνο και την Κέα. Κατά τον πλου της «Μπάφρα» κοντά στο ακρωτήριο Καφηρέας, λίγο έλειψε να σημειωθεί εμπλοκή, όταν θεωρήθηκε ότι το τουρκικό σκάφος διεξήγαγε έλεγχο σε ελληνικό εμπορικό πλοίο. Τελικά, φαίνεται ότι υπήρξε λάθος εκτίμηση και αποφεύχθηκαν τα παρατράγουδα.
Τυπικά σε όλες τις περιπτώσεις οι Τούρκοι δεν διέπραξαν καμία παρανομία. Όμως βάζοντας τα πολεμικά τους να κάνουν όλες αυτές τις βόλτες στο Αιγαίο, σαφέστατα παραβιάζουν τους κανόνες καλής γειτονίας.

Read more...

«Έλλειψη πραγματισμού» καταλογίζει στην Ελλάδα η ΠΓΔΜ


Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, καταλόγισε στην ελληνική κυβέρνηση ευθύνες για τη μη εύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας και την κατηγόρησε για «έλλειψη πραγματισμού».”Διαπιστώνουμε ότι η σημερινή ηγεσία της Ελλάδας είναι διατεθειμένη για συναντήσεις, χειραψίες και φωτογραφήσεις, όμως, δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε διαπιστώσει την ετοιμότητά της για ουσιαστική πραγματιστική προσέγγιση, ως τρόπο υπέρβασης του ζητήματος αυτού”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, μετά την επίσημη συνάντησή που πραγματοποίησε, στα Σκόπια, με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας επιβεβαίωσαν ότι οι πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών εξελίσσονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της Τουρκίας στην ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ. “Ο δρόμος για την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ε.Ε. πρέπει να είναι ανοιχτός και νομίζω ότι οι χώρες μας μπορούν να διαδραματίσουν, από κοινού, έναν ενεργό ρόλο ως μέλη της Ε.Ε.. Η επιτυχία της Μακεδονίας είναι και δική μας επιτυχία”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος εγκαινίασε το επίτιμο Προξενείο της Τουρκίας χθες στην Οχρίδα.

Read more...

Σε πρόοδο στο Κυπριακό ευελπιστεί η Χ. Κλίντον


Τη «μεγάλη υποστήριξη» των ΗΠΑ στη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό εξέφρασε και πάλι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, υποδεχόμενη τον Κύπριο ομόλογό της Μάρκο Κυπριανού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες που είναι σε είναι εξέλιξη.

Πιο αναλυτικά, λίγο πριν την έναρξη της συνάντησής τους σημείωσε: «Είμαστε ευτυχείς που καλωσορίζουμε τον υπουργό Εξωτερικών ξανά στην Ουάσιγκτον και που θα έχουμε αυτή την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος για μας διμερώς, αλλά και να ενημερωθούμε για την πρόοδο και τις συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα σχετικά με την Κύπρο. Βεβαίως υπάρχει μεγάλος βαθμός υποστήριξης στη μεσολάβηση των Ην. Εθνών. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να δούμε πρόοδο».

Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού τόνισε: «Πιστεύω ότι η υπουργός Εξωτερικών κάνει πολύ καλή δουλειά σε ένα πολύ δύσκολο ρόλο με όλα αυτά τα οικονομικά προβλήματα. Είναι πάντα προνόμιο να βρίσκομαι εδώ και να συναντώμαι μαζί σας. Προσβλέπουμε στις σημερινές μας συνομιλίες. Το Κυπριακό είναι στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης, αλλά υπάρχουν επίσης και οι διμερείς μας σχέσεις. Η Κύπρος είναι μικρή σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, και είναι μικρή σε σύγκριση με πολλές χώρες, όμως αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη σχέση μας με τις ΗΠΑ. Πιστεύω μπορούμε να προσφέρουμε πολλά στις ΗΠΑ και στη σχέση μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Τουρκο-Ιρακινή Ενεργειακή Συμφωνία


Στα μέσα Μαρτίου, η Άγκυρα ενίσχυσε τις ενεργειακές της σχέσεις με την
Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση του βορείου Ιράκ (Kurdistan Regional
Government–KRG), καθώς ανανέωσε ένα συμβόλαιο εισαγωγής ιρακινού πετρελαίου
και μεταφοράς του στο λιμένα Ceyhan της ανατολικής Μεσογείου, όπου καταλήγουν
και τα αζέρικα πετρέλαια μέσω του αγωγού πετρελαίου Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC).
Το πετρέλαιο θα μεταφέρεται από το Κιρκούκ μέσω του υφιστάμενου αγωγού
πετρελαίου Kirkuk-Ceyhan. Ο εν λόγω αγωγός, που κατασκευάσθηκε στα τέλη της
δεκαετίας του ’70, έχει μήκος περίπου 1.000 χλμ. και αποτελείται από δύο αρτηρίες
συνολικής παροχής 1,6 εκατ. βαρελιών ημερησίως (δηλαδή περίπου το 50% της
παροχής του αγωγού πετρελαίου BTC). Από το 2003 έως τα τέλη του 2007, ο
πετρελαιαγωγός Kirkuk-Ceyhan παρέμενε σχεδόν ανενεργός λογω επισκευών,
συντήρησης και επειδή αποτελούσε συχνά στόχο τόσο του PKK εντός της Τουρκίας
όσο και της ιρακινής αντίστασης στο βόρειο Ιράκ1. Μετά την αμερικανική εισβολή στο
Ιράκ (Μάρτιος 2003), η γερμανική εταιρία SIEMENS με την επίβλεψη της τουρκικής
BOTAS εκσυγχρόνισε τον πετρελαιαγωγό, ο οποίος έκτοτε υπολειτουργούσε.

Οι τουρκο-ιρακινές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2009 και η ανανέωση της
συμφωνίας επιτεύχθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του Τούρκου υπουργού
Ενέργειας Taner Yildiz αλλά και του Ιρακινού αναπληρωτή υπουργού Ενέργειας
Ahmad Al Shamma.
Σημειώνεται ότι στις αρχές του 2010, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι το Ιράκ θα
εξάγει ετησίως στην Τουρκία 5 έως 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου,
προκειμένου να μεταφέρονται στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω του σχεδιαζόμενου
αγωγού φυσικού αερίου Nabucco.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEED2, που δημοσιεύθηκαν πριν τρεις
περίπου εβδομάδες, η τουρκική κρατική εταιρία “Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı”
(TPAO)3 διαπραγματεύεται με την ιρακινή εταιρία “Southern Oil Company” (SOC) τη
γεώτρηση 45 σημείων στην πετρελαιοφόρα περιοχή Rumaila (δυτικά της Βασόρας).
Η αξία του συμβολαίου αναμένεται να φθάσει τα 318 εκατ. δολάρια και να υπογραφεί
το φθινόπωρο του 2010.
Η ανανέωση της συμφωνίας για τον αγωγό πετρελαίου Kirkuk-Ceyhan
συνέπεσε με την ανακοίνωση περί τουρκικού στρατηγικού σχεδίου αναβάθμισης τουλιμένα του Ceyhan, μέσα στα επόμενα πέντε έτη. Επιπρόσθετα, στις 23 Μαρτίου, η
Andalou News Agency ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι η Τουρκία σχεδιάζει και την
έναρξη της κατασκευής ενός πυρηνικού εργοστασίου μέχρι το 2014, προκειμένου να
αυξήσει την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Πέρα από τα παραπάνω, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή
της να μειώσει την υψηλή εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και να
κατασκευάσει λιθανθρακοκίνητα και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, προκειμένου να
ανταπεξέλθει στις συνεχώς αυξανόμενες εγχώριες ενεργειακές ανάγκες.
Είναι προφανές ότι η Τουρκία προτίθεται να καταστεί ένας τεράστιος
ενεργειακός κόμβος, υλοποιώντας ταυτόχρονα το μεγαλεπήβολο σχέδιο της
κατασκευής του δικτύου μεταφοράς ενέργειας “MedStream”, που αφορά την
υποθαλάσσια μεταφορά φυσικού αερίου, πετρελαίου και νερού από το Ceyhan προς
τον ισραηλινό λιμένα Ashkelon (480 χλμ.), στη συνέχεια χερσαία μεταφορά προς το
λιμένα Eilat (250 χλμ.) και τέλος διάθεση των πετρελαϊκών προϊόντων στις ασιατικές
αγορές (κυρίως της Κίνας και της Ινδίας) με δεξαμενόπλοια. Το δίκτυο μεταφοράς
ενέργειας “MedStream” υπολογίζεται ότι θα είναι ταχύτερο, φτηνότερο κατά 40% και
ασφαλέστερο από τη διαδρομή μέσω του Σουέζ. Επίσης, υπολογίζεται ότι τα
δεξαμενόπλοια από το λιμένα Eilat θα μπορούν να μεταφέρουν προς τις ασιατικές
αγορές περίπου 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
Λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια και τις ενεργειακές δραστηριότητες της
Τουρκίας, διαφαίνεται ότι η ανανέωση της τουρκο-ιρακινής συμφωνίας, για μεταφορά
πετρελαίου από το Ιράκ μέσω του πετρελαιαγωγού Kirkuk-Ceyhan, αποσκοπεί στην
μελλοντική ενίσχυση της παροχής του ενεργειακού δικτύου “MedStream”. Προφανώς,
στο εγγύς μέλλον αναμένονται και άλλες συμφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και των
γειτονικών χωρών παραγωγής υδρογονανθράκων, προκειμένου να καλυφθούν οι
ευρωπαϊκές ανάγκες και να ενισχυθεί η παροχή του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού
αερίου Nabucco. Όλα τα παραπάνω βέβαια θα λειτουργήσουν προς όφελος της
Τουρκίας εφόσον το επιτρέψει η κατάσταση ασφάλειας και οι σχέσεις της Άγκυρας με
τις εμπλεκόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Επομένως, ένα από τα
επόμενα βήματα της Άγκυρας είναι να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον
και να επανορθώσει τις διαταραγμένες σχέσεις της με το Ισραήλ, το οποίο με τη
σειρά του θα πρέπει να φθάσει σε κάποιου είδους συμφωνία με τους Παλαιστίνιους,
προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή, ώστε να τεθεί σε
εφαρμογή το ήδη καθυστερημένο σχέδιο του ενεργειακού δικτύου “MedStream”.

Read more...

Τουρκικός τύπος 26.03.2010


Στην επισκόπηση του τουρκικού τύπου ξεκινάμε με την εφημερίδα Haber Türk η οποία δημοσιεύει ότι απονεμήθηκε βραβείο στον υπουργό Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu στις ΗΠΑ. Στην είδηση διαβάζουμε ότι ο Davutoğlu κρίθηκε άξιος για βραβείο στον τομέα της δημόσιας υπηρεσίας από την οργάνωση σκέψης η οποία έχει το ίδιο όνομα με 28ο πρόεδρο των ΗΠΑ Woodrow Wilson και εδρεύει στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, ο Τούρκος υπουργός από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του, σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην ανάπτυξη των εξωτερικών σχέσεων της Τουρκίας και ανέπτυξε τη θέση της Τουρκίας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις.

Περνάμε στη Star η οποία μας πληροφορεί για τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Vecdi Gönül ότι η κατασκευή του πρώτου μη επανδρωμένου τουρκικού αεροπλάνου θα ολοκληρωθεί την 1η Απριλίου. Στην είδηση αναφέρονται οι δηλώσεις του υπουργού ότι από 1ης Απριλίου θα ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές πτήσεις ενώ από τον φθινόπωρο και μετά προβλέπονται να πραγματοποιηθούν οι κανονικές πτήσεις. Τέλος ο υπουργός Gönül ανέφερε ότι τα αεροπλάνα αυτά μπορούν να πραγματοποιήσουν πτήσεις πιο ψηλά και μπορούν να πετάξουν για περισσότερο χρόνο.

Η Zaman δημοσιεύει ότι οι Τούρκοι γιατροί οι οποίοι θεραπεύουν πολλά άτομα σε όλο τον κόσμο, τώρα υπηρετούν σε παιδιά στην Παλαιστίνη. Στην είδηση αναφέρεται ότι στα πλαίσια των 5 σχεδίων που προβλέπουν την υγεία των παιδιών στην περιοχή, οι γιατροί εξέτασαν 1500 ασθενείς, πραγματοποίησαν χειρουργικές επεμβάσεις σε 300 παιδιά με σκοπό να τους βοηθήσουν για να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή.

Η Sabah μας πληροφορεί για την απόφαση της Ε.Ε. σχετικά με την βοήθεια που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα. Στην είδηση αναφέρεται ότι η Ε.Ε. θα πάρει ενεργό ρόλο μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη βοήθεια που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, θα συγκροτηθεί μηχανισμό με τη βοήθεια του ΔΝΤ παρόμοιο του Ταμείου αλληλεγγύης για χώρες όπως την Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η εφημερίδα δημοσιεύει ότι κοινή απόφαση ελήφθη από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε ότι είναι ικανοποιημένος με την σχετική απόφαση. Τέλος αναφέρεται ότι ο μηχανισμός ο οποίος θα συγκροτηθεί από την Ε.Ε., θα διοικηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα είναι υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ και τους όρους θα ορίσει το ΔΝΤ.


Read more...

Μνημόνιο συνεργασίας της Ισλαμικής Τράπεζας Ανάπτυξης με την Τουρκία


Η Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης και η Τουρκία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας. Το μνημόνιο υπεγράφη από την Υφυπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Ibrahim Η. Canakci και απο τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Τράπεζας Ανάπτυξης Αχμάντ Μοχάμεντ Αλί στην Άγκυρα την Πέμπτη.

Το μνημόνιο θα διευκολύνει την πίστωση της Τουρκίας με ποσό ώς και δύο δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών της μεταφοράς, της εκπαίδευσης, της ενέργειας, της διαχείρισης καταστροφών και της βελτίωση του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τη στρατηγική ανάπτυξης της Τουρκίας.


Η ισλαμική τράπεζα ανάπτυξης έδωσε σχεδόν 1 εκατομμύριο δολλάρια σε ένα πρόγραμμα που αναπτύχθηκε πρόσφατα από την Τουρκία για να ωθήσει το εμπόριο μεταξύ των τουρκικών και συριακών παραμεθόριων περιοχών.

Η ισλαμική τράπεζα ανάπτυξης είναι ένα Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα που ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1973. Η Τράπεζα άρχισε επίσημα την λειτουργία της στις 20 Οκτωβρίου 1975. Ο σκοπός της τράπεζας είναι να ενθαρρυνθεί η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική πρόοδος των χωρών μελών και των μουσουλμανικών κοινοτήτων. Η Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης έχει ως μέλη 56 Χώρες

todayszaman.com,worldbulletin.net

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_2488.html#ixzz0jK6MQj5E

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP