Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Τουρκικός τύπος 26.03.2010


Στην επισκόπηση του τουρκικού τύπου ξεκινάμε με την εφημερίδα Haber Türk η οποία δημοσιεύει ότι απονεμήθηκε βραβείο στον υπουργό Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu στις ΗΠΑ. Στην είδηση διαβάζουμε ότι ο Davutoğlu κρίθηκε άξιος για βραβείο στον τομέα της δημόσιας υπηρεσίας από την οργάνωση σκέψης η οποία έχει το ίδιο όνομα με 28ο πρόεδρο των ΗΠΑ Woodrow Wilson και εδρεύει στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, ο Τούρκος υπουργός από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του, σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην ανάπτυξη των εξωτερικών σχέσεων της Τουρκίας και ανέπτυξε τη θέση της Τουρκίας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις.

Περνάμε στη Star η οποία μας πληροφορεί για τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Vecdi Gönül ότι η κατασκευή του πρώτου μη επανδρωμένου τουρκικού αεροπλάνου θα ολοκληρωθεί την 1η Απριλίου. Στην είδηση αναφέρονται οι δηλώσεις του υπουργού ότι από 1ης Απριλίου θα ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές πτήσεις ενώ από τον φθινόπωρο και μετά προβλέπονται να πραγματοποιηθούν οι κανονικές πτήσεις. Τέλος ο υπουργός Gönül ανέφερε ότι τα αεροπλάνα αυτά μπορούν να πραγματοποιήσουν πτήσεις πιο ψηλά και μπορούν να πετάξουν για περισσότερο χρόνο.

Η Zaman δημοσιεύει ότι οι Τούρκοι γιατροί οι οποίοι θεραπεύουν πολλά άτομα σε όλο τον κόσμο, τώρα υπηρετούν σε παιδιά στην Παλαιστίνη. Στην είδηση αναφέρεται ότι στα πλαίσια των 5 σχεδίων που προβλέπουν την υγεία των παιδιών στην περιοχή, οι γιατροί εξέτασαν 1500 ασθενείς, πραγματοποίησαν χειρουργικές επεμβάσεις σε 300 παιδιά με σκοπό να τους βοηθήσουν για να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή.

Η Sabah μας πληροφορεί για την απόφαση της Ε.Ε. σχετικά με την βοήθεια που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα. Στην είδηση αναφέρεται ότι η Ε.Ε. θα πάρει ενεργό ρόλο μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη βοήθεια που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, θα συγκροτηθεί μηχανισμό με τη βοήθεια του ΔΝΤ παρόμοιο του Ταμείου αλληλεγγύης για χώρες όπως την Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η εφημερίδα δημοσιεύει ότι κοινή απόφαση ελήφθη από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε ότι είναι ικανοποιημένος με την σχετική απόφαση. Τέλος αναφέρεται ότι ο μηχανισμός ο οποίος θα συγκροτηθεί από την Ε.Ε., θα διοικηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα είναι υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ και τους όρους θα ορίσει το ΔΝΤ.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP