Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Επίσκεψη του προεδρείου του μειονοτικού πολιτιστικού συλλόγου Ιάσμου στον Τούρκο πρόξενο


Τελικά όσο και να προσπαθήσουμε να αφήσουμε πίσω μας το τι έγινε στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Ίασμο Ροδόπης, τελικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτόν. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι μόλις πριν λίγες μέρες αναφερθήκαμε στην επίσκεψη του μειονοτικού πολιτιστικού συλλόγου Ιάσμου στον νυν δήμαρχο κ. Ισμέτ Καδή, με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων και την πρόθεσή τους να εκπονήσουν λεύκωμα με την ιστορία της περιοχής, ζητώντας παράλληλα και την οικονομική συνδομή του δήμου.

Σήμερα, διαβάζοντας στην ιστοσελίδα της BIRLIK, εντοπίσαμε σχετικό δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται στην επίσκεψη που πραγματοποίησε το νεοεκλεγέν προεδρείο του προαναφερόμενου συλλόγου στον Τούρκο πρόξενο, απ' όπου και η σχετική φωτογραφία. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η επίσκεψη ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα καθόσον αυτή πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προεδρείου.

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Λέτε, ελέω ΔΝΤ και μνημονίου αλλά και Καλλικράτη ο κ. δήμαρχος να τους παρέπεμψε για οικονομική στήριξη στον κ. Πρόξενο ή ως συνήθως πήγαν για να υποβάλλουν τα σέβη τους και να λάβουν την "ευχή"???

Read more...

Προσευχή της Παρασκευής… στις Σέρρες -θέμα εγείρει ο Ιλχάν Αχμέτ


Η συγκεκριμένη κίνηση αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον τρόπο με τον οποίο Έλληνες πολίτες -ακόμα και πρώην μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου- δρουν για τα συμφέροντα της γείτονος, απροκάλυπτα μεν, με σύστημα δε…

Η εφημερίδα Yeni Safak της Κυριακής στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Ελληνικό βέτο για το ναμάζι στο τζαμί» αναφέρεται στο αίτημα του Συνδέσμου των Θρησκευτικών Παραγόντων των Τεμενών της Δυτικής Θράκης για προσευχή της Παρασκευής στο… ιστορικό τέμενος Ζιντιρλί, που είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, από την εποχή των Οθωμανών στην περιοχή των Σερρών. Η Yeni Safak εστιάζει στο ζήτημα, ύστερα από την απόρριψη του αιτήματος από το υπουργείο Πολιτισμού με την αιτιολογία ότι στο τέμενος γίνονται επισκευές. Σύμφωνα με τον συντάκτη, όμως, «όπως προέκυψε από την έρευνα που έγινε, η ανακαίνιση στο τέμενος ολοκληρώθηκε πριν από επτά χρόνια».

Η εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του δικηγόρου του Συνδέσμου και πρώην βουλευτού Ροδόπης με τη Νέα Δημοκρατία Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος «δε θεωρεί ικανοποιητική την απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας και ότι αντιμετωπίζει με λύπη την απόφασή του.

Σημειώνεται στην εφημερίδα: «Ο κ. Αχμέτ είπε πως μετέβησαν με αρμόδιους του Συνδέσμου στις Σέρρες και εξέτασαν από κοντά την κατάσταση του τεμένους. Από την εξέταση αυτή προέκυψε ότι στο τέμενος δε γίνονται εργασίες ανακαίνισης.

Και καταλήγει το κείμενο: «Ο κ. Αχμέτ είπε τα εξής: ‘Αντιμετωπίζουμε με λύπη τη στάση του υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα αυτό. Εάν εδίδετο άδεια θα κάναμε ναμάζι εκεί. Σκοπός μας ήταν να κάνουμε την προσευχή της Παρασκευής μέσα σε αυτό το τζαμί που έχει μείνει από τους προγόνους μας. Δεν είναι τίποτα άλλο’».

Να υπογραμμίσουμε ότι η εφημερίδα επικαλείται την αρχή της αμοιβαιότητας… «Ενώ η Τουρκία μετά το αίτημα της Ελλάδας, άνοιξε το μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελά στην Τραπεζούντα, η Αθήνα δεν έδωσε άδεια για ναμάζι (προσευχή) στα οθωμανικά τεμένη σε διάφορες πόλεις»…

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Δεν έγινε θέμα μόνο για το τζαμί των Σερρών αλλά και για τα τζαμιά των Τρικάλων και των Ιωαννίνων....το θέμα έχει ψωμί.

Read more...

Γιατί πηγαινοέρχονται τόσοι πολλοί πρεσβευτές και πρόξενοι στη Θράκη;


* Έρχονται ο ένας μετά τον άλλον και δεν είναι μόνο Αμερικανοί, αλλά και Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί και... Ρώσοι

* Προς τί αυτό το ξαφνικό ενδιαφέρον όλων για την Αλεξανδρούπολη;


Κανονικά (τουλάχιστον τους παλαιούς Αλεξανδρουπολίτες) δεν έπρεπε να μας ξενίζει η συνεχής παρουσία, το τελευταίο χρονικό διάστημα, Πρεσβευτών και Προξένων στην Αλεξ/πολη, που έρχονται να μας επισκεφθούν, ο ένας μετά τον άλλον.

Παλαιότερα η Αλεξανδρούπολη, η πόλη των 12.000 κατοίκων, ήταν γεμάτη από Προξενεία και οι σημαίες, ανέμιζαν στις προσόψεις των κτιρίων, όπου στεγαζόταν.

Έβλεπε λοιπόν κανείς, σημαίες της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Αυστροουγγαρίας κ.λπ. στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, ενώ κάθε Κυριακή κατέφθαναν με τις ανοικτές άμαξες οι Πρόξενοι και οι οικογένειές τους για να εκκλησιαστούν στον Καθολικό Ιερό Ναό του Αγίου Ιωσήφ.

Εικόνες από το παρελθόν, με την ECOLE GRANCAISE (το σημερινό Καπνομάγαζο), το Καθολικό Νοσοκομείο κ.λπ., κ.λπ., που σήμερα έρχονται στη μνήμη μας, μαζί με με κάποια απορία.

Προς τί το ξαφνικό ενδιαφέρον όλων σχεδόν των Διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα για την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο;

Το θέμα συνδέεται άραγε με την ανεξέλεγκτη εισροή λαθρομεταναστών και τον Φράχτη του Έβρου, ή μήπως έχουμε μπροστά μας κάποιες άλλες εξελίξεις που αφορούν την Ελληνική Θράκη;

Για να είσθε μέσα στα πράγματα, διαβάστε και την Ανακοίνωση του Πατριωτικού Μετώπου (στην 3η σελίδα) που αναφέρετε στις αλλεπάλληλες επισκέψεις, κάθε Τετάρτη, της Αμερικανίδας Προξένου στη Θεσσαλονίκη κ. Μάρσα Λέην και τις σχέσεις της με τους ανθελληνικούς παράγοντες της Μειονότητας στη Θράκη.


Το απόσπασμα της ανακοίνωσης του ΠΑ.ΜΕ.

Νέα παιχνίδια του αμερικάνικου administration στην πολύπαθη μας Θράκη. Συστηματικά και κάθε Τετάρτη πια, η Αμερικανίδα πρόξενος στη Θεσσαλονίκη κ. Μάρσα Λέην, επισκέπτεται την Κομοτηνή, συναντιέται με ανθελληνικούς παράγοντες της μειονότητας, την ίδια ώρα που στις γιορτές που οργανώνουν οι πράκτορες της ΜΙΤ και του τουρκικού προξενείου, μόνιμη πια εικόνα είναι, η δημόσια πια κυκλοφορία της «σημαίας της αυτόνομης τουρκικής Θράκης».
Η υπόθεση αυτή των τακτικών πια επισκέψεων της κ. Λέην στην Κομοτηνή, αποτελεί μείζον θέμα ηθικής αλλά και διπλωματικής τάξης μια που γίνεται χωρίς την έγκριση -ως όφειλε- του ελληνικού υπουρ­γείου Εξωτερικών αλλά και την ταυτόχρονη συνεννόηση με την κυβέρνηση και την Περι­φέρεια Θράκης. Σε μια εξέλιξη που θυμίζει ολοένα και περισσότερο «μπανανία», εκπρόσωποι του προξενείου της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν επαφές σε μια ξένη χώρα, τείνοντας ευήκοα ώτα σε θέματα όπως οι δήθεν διώξεις της μειονότητας ή το δικαίωμα της να αυτοπροσδιορίζεται ως τουρκική. Ολα αυτά μέσα από επαφές με κάθε τύπου σύλ­λογο ή οργάνωση των αυτοα­ποκαλούμενων “Τούρκων” της Ελλάδας.
Πρόκειται για συνέχιση της πολιτικής την οποία οι ΗΠΑ ξεκίνησαν δυναμικά πριν από δύο χρόνια, παρακάμπτοντας τη χώρα μας και την επίσημη κυβέρνηση και πραγματοποιώντας το 2008 επισκέψεις μέχρι και στο τουρκικό προξε­νείο στη Κομοτηνή για… ανταλλαγή απόψεων. Τότε, ο υποπρόξενος των ΗΠΑ είχε δει τον πρόξενο της Τουρκίας κ. Μουσταφά Σαρνίτς αλλά και σωματεία της μειονότητας, ενέργεια που προκλητικά συνεχίζεται, αποτελώντας ευθεία παρέμβαση στα εθνικά μας ζητήματα από τρίτη χώρα. Ανά­λογη «επεκτατική πολιτική» είχε ακολουθήσει και ο άλλο­τε πρόξενος των ΗΠΑ κ. Χόπ Μπράιαν. Όπως και σειρά άλλων αξιωματούχων διαφόρων “ειδικοτήτων” (όπως η κυρία ΜακΝτούγκαλ), που με ιδιαίτερη επιμονή θέλησαν να καλλιεργήσουν ή ακόμη και να «ανακαλύψουν» μειονότητες στη Θράκη.

Μετά λοιπόν τους Πρόξενους της Γερμανίας και της Γαλλίας, περιμένουμε προσεχώς τις επισκέψεις των Πρεσβευτών της Βρετανίας και της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη.

Οι επίσημες δηλώσεις κάνουν συνήθως λόγο για ανάπτυξη των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου μας, όπως είναι τα ορυκτά, η γεωθερμία, ο τουρισμός και τέτοια κοινότυπα.

Μέσα στη δίνη της οικονομικήw κρίσης που περνά η χώρα μας, θέλουν τώρα να μας αναπτύξουν;

http://kostasxan.blogspot.com/

Read more...

Ακλόνητο το καθεστώς διακρίσεων κατά των μειονοτήτων στην Τουρκία


Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ -ΕΝΕΤ.GR

Το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας, σ' ότι αφορά τη συμπεριφορά της έναντι των Κούρδων, των μελών των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών μειονοτήτων, των Ρομά, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, αποκάλυψε, με χθεσινή της έκθεση, η Επιτροπή για την καταπολέμηση του Ρατσισμού και των Διακρίσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI).
Στην Τουρκία γίνεται κακή χρήση της ποινικής νομοθεσίας, επισήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής, Νιλς Μουίζνιακς, σημειώνοντας ότι προκαλούνται ερωτήματα και έντονες ανησυχίες για την κατάσταση στην οποία είναι υποχρεωμένοι να διαβιούν οι Κούρδοι, οι Ρομά, οι αιτούντες άσυλο και τα μέλη των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών κοινοτήτων.


Στην έκθεση τονίζεται ότι:
* Εξακολουθούν να επιβάλλονται κυρώσεις στα μέλη των μειονοτικών ομάδων της Τουρκίας, ακόμη κι όταν διαδηλώνουν ειρηνικά, για την προβολή των αιτημάτων και επιδιώξεών τους.
* Περισσότερο εκτεθειμένα σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι τα παιδιά των Κούρδων, ενώ σε διακρίσεις καθημερινώς και αναγκαστικές εξώσεις από τις εστίες τους υπόκεινται και οι Ρομά.
* Τα εμπόδια για την επιστροφή των εκτοπισμένων Κούρδων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, εξακολουθούν να παραμένουν.
* Πρόσφυγες, αναγνωρισμένοι από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, έχουν επισφαλή θέση στην Τουρκία και οι αιτούντες άσυλο υφίστανται τις συνέπειες των σοβαρών ελλείψεων των νομικών διατάξεων και διαδικασιών που εφαρμόζονται.
*Ακόμη και οι αναγνωρισμένες μη μουσουλμανικές θρησκευτικές κοινότητες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εκπαίδευση -λόγω της έλλειψης σχολικών βιβλίων- ενώ παραμένει άλυτο ακόμη το πρόβλημα της αναγνώρισης των ιδιοκτησιών τους, σε μη μουσουλμανικά ιδρύματα.

Η επιτροπή συστήνει στην Τουρκία να ενισχύσει τις διατάξεις του υφιστάμενου Ποινικού Δικαίου κατά του Ρατσισμού και να εντάξει σ' αυτές, ως ποινικό αδίκημα, την παρότρυνση σε εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας.

Ζητεί, ακόμη, να απαλλαγούν οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες από την υποχρέωση να καταβάλλουν φόρους και να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος φορέας που θα διερευνά τις καταγγελίες για ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας έναντι των μειονοτικών ομάδων.

sisour@orange.fr

Read more...

"Εάν τραβήξουν ένα κομμάτι απο τον τοίχο, τότε ο τοίχος θα καταρρεύσει και θα θαφτούμε όλοι κάτω απο αυτόν".


Οι Κούρδοι έχουν βγεί στους δρόμους εδώ και αρκετές εβδομάδες σε μια προσπάθεια να σπάσουν την σιωπή της τουρκικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις πρόσφατες ανακαλύψεις μαζικών τάφων στις Κουρδικές περιοχές στην Τουρκία

Από τον Ιανουάριο, χιλιάδες Κούρδοι διαδηλώνουν στους δρόμους των πόλεων Μπιτλίς, Ντιγιαρμπακίρ, Σιίρτ, Μαρντίν, Χακάρι και Μπάτμαν, αλλά και στις μεγάλες πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Μερσίνα και Άδανα, σε μια προσπάθεια να αφυπνίσουν την διεθνή κοινή γνώμη και να διαμαρτυρηθούν για την σιωπή της Τουρκικής Κυβέρνησης.

Το BDP, το κύριο κουρδικό κόμμα, καθώς και ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η IHD και TIHV απαιτούν τη σύσταση επιτροπής αλήθειας και δικαιοσύνης προκειμένου να αποκαλύψει όλες τις φρικαλεότητες .( Μια τέτοια πρόταση έχει έλθει ενώπιον του Κοινοβουλίου στην Τουρκία , ο Κούρδος Εθνικός Ηγέτης Οτζαλάν έχει επαναλάβει πολλές φορές την πρόταση αυτή, όμως το κυβερνών ισλαμικό κόμμα πρωθυπουργού Ερντογάν έχει αποκλείσει την σύσταση μιας τέτοιας Επιτροπής.

Το ΑΚΡ μπλοκάρει την δημιουργία μιας Επιτροπής Αλήθειας ", διότι φοβάται να αντιμετωπίσει την αλήθεια και την πραγματικότητα και επιζητεί μέσα από την λήθη να ξεχαστούν όλα εκείνα τα γεγονότα που είναι βαθιά ριζωμένα στην συνείδηση Κουρδικού αλλά και του τουρκικού λαού από τις σκοτεινές αυτές ιστορικές περιόδους .

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά αναφέρονται σε 17,000 χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι και δολοφονήθηκαν, χιλιάδες χωριά εκκενώθηκαν και εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους και στάλθηκαν στην εξορία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και υπέστησαν βασανιστήρια, δεκάδες είναι και οι διανοούμενοι και πολιτικοί Κούρδοι που συνελήφθησαν και εξαφανίσθηκαν . Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και ορισμένοι εκ των στρατιωτικών διοικητών πέθαναν κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες ή δολοφονήθηκαν. Αυτά που έχουν συμβεί στην Τουρκική Δημοκρατία δεν έχουν συμβεί πουθενά αλλού στον κόσμο.

Η συζήτηση σχετικά με το θέμα των μαζικών τάφων έχει γίνει ιδιαίτερα έντονη μετά την ανακάλυψη του ομαδικού τάφου που περιέχει τα οστά τουλάχιστον 12 ανθρώπων, στις 5 Ιανουαρίου στην πόλη Mutka, επαρχίας Μπιτλίς, .Ενδεικτικό του φόβου της Τουρκικής Κυβέρνησης είναι ότι παρά τα αιτήματα των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα οι τουρκικές δικαστικές αρχές αρνούνται πεισματικά να επιτρέψουν την παρουσία δικηγόρων και εκπροσώπων τους κατά την διαδικασία εκταφής, οι οποίες γίνονται παρουσία εισαγγελέα με την βοήθεια των φρουρών των χωριών, ενός σώματος τοπικής πολιτοφυλακής .Πρέπει να τονιστεί ότι οι ομαδικοί τάφοι επισημαίνονται από ντόπιους κατοίκους , η δε Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει ενημερωθεί για την ύπαρξη περισσότερων από 100 ομαδικούς τάφους στην επαρχία Μπιτλίς, η οποία και κατοικείται κυρίως από Κούρδους. Τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και να φέρουν τις υποθέσεις αυτών των φρικαλεοτήτων στις δικαστικές αίθουσες καθώς αποτελούν εγκλήματα πολέμου.

Κάθε ιστορία μαρτυρεί τις θηριωδίες του τουρκικού στρατού στη δεκαετία του '90. Μαρτυρίες από χωρικούς και αντάρτες του PKK έχουν αποκαλύψει τις τοποθεσίες των μαζικών τάφων, ιδίως στις πόλεις της Μπιτλίς, Σιίρτ, Χακάρι, Σιρνάκ, Diyarbakir, Batman και Μπίγκολ. Απαγωγές και συνοπτικές εκτελέσεις, καμένα σώματα ανθρώπων, σώματα τεμαχισμένα η συνθλιμένα, Κούρδοι και Τούρκοι πολίτες καθώς και Κούρδοι μαχητές που πετάχτηκαν από ελικόπτερα από μεγάλο ύψος, εκτελέσεις αιχμαλώτων Κούρδων Μαχητών, σώματα που φέρουν εμφανή σημάδια βασανισμών και χρήσης χημικών όπλων συνθέτουν την εικόνα της ματωμένης δεκαετίας του 1990.

Για πάνω από 20 χρόνια οι οικογένειες των αγνοουμένων αναζητούν την αλήθεια

http://www.kurdish-info.eu/home.html

Read more...

Τουρκία: Οι Κούρδοι αψηφούν το Κράτος-Έθνος. Μέρος Δεύτερο.


Ο αρμενικός συλλογικός ιστότοπος VAN φιλοξενεί ένα μεγάλο άρθρο της αρθρογράφου Ayse Gunaysu, δημοκρατικών και φεμινιστικών πεποιθήσεων που δημοσιεύτηκε στον αρμενικό εβδομαδιαίο περιοδικό The Armenian Weekly στις 21 Ιανουαρίου 2011.
Η παρούσα ανάρτηση αφορά το δεύτερο μέρος του άρθρου, το πρώτο μέρος αναρτήθηκε εδώ.
Δεν αποτελεί σύμπτωση που πρώτοι οι Κούρδοι - o κύριος μαζικός και δύσκαμπτος αντίπαλος της Τουρκίας από την ίδρυσή της- αναγνώρισαν δημοσίως την ασσυριακή και την αρμενική γενοκτονία του 1915-16, πολύ καιρό πριν από τους Τούρκους διανοουμένους.

Ο Ρετζέπ Maraşli ήταν ο πρώτος Κούρδος διανοούμενος, συγγραφέας, πολιτικός ακτιβιστής και ένα από τα θύματα βασανιστηρίων στη φυλακή του Ντιαρμπακίρ. Ήταν ένας από τους κατηγορουμένους στην περίφημη δίκη Rizgari – Ala Rizgari που διεξήχθη από το στρατιωτικό δικαστήριο του Ντιαρμπακίρ μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. (Το Rizgari ήταν ένα από τα κυριότερα κουρδικά εθνικά κινήματα στην Τουρκία).
Ο Maraşli κρατήθηκε στις στρατιωτικές φυλακές Alemdag στην Κωνσταντινούπολη το 1982 όταν οι «αρμενικές οργανώσεις», όπως τις κατονομάζει, ξεκίνησαν μια σειρά επιθέσεων εναντίον Τούρκων διπλωματών. Κυριαρχούσε τότε ένα κύμα ρατσιστικού μίσους στις εφημερίδες και οι κρατούμενοι ύποπτοι για αρμενική καταγωγή υποβάλλονταν σε ακόμη πιο βάρβαρα βασανιστήρια στις φυλακές του Ντιγιαρμπακίρ. Ο Maraşli μαζί με έναν φίλο του, είχαν ετοιμάσει ένα φυλλάδιο σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων, στο οποίο κατήγγελλαν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονταν εις βάρος των Αρμενίων της οθωμανικής επικράτειας. Το φυλλάδιο διενεμήθη μυστικά στους κρατουμένους και αργότερα, θα αποτελέσει ένα μέρος της δικαστικής υπεράσπισης του Maraşli ενώπιον του στρατιωτικού δικαστηρίου. Το κείμενο της υπεράσπισης εκδόθηκε υπό μορφή βιβλίου από τις εκδόσεις Komal στο Duisburg και στην Κωνσταντινούπολη το 1986, και ανέφερε το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων στις σελίδες 286-292.

Η μικρή ομάδα του Maraşli από το 1982 και μετά θέσπισε την 24η Απριλίου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας και τιμούσαν αυτή την ημέρα με διάφορους κάθε φορά τρόπους, είτε επικολλώντας μια χειρόγραφη αφίσα στον τοίχο της φυλακής, είτε διοργανώνοντας σχετικά σεμινάρια, είτε μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια.

Παράλληλα, με το βιβλίο του που εκδόθηκε στην Τουρκία το 2008, το οποίο είναι προϊόν μακράς μελέτης, ανέλαβε να αφυπνίσει τις συνειδήσεις των ανθρώπων σχετικά με την γενοκτονία των Αρμενίων.

Φαίνεται ότι οι τουρκικές φυλακές έχουν διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην ευαισθητοποίηση των Κούρδων σχετικά με τους Αρμένιους. Ο Naci Kutlay, ένας άλλος γνωστός Κούρδος διανοούμενος, συγγραφέας και πνευματικός άνθρωπος, αναφέρεται σε μια λίγο παλαιότερη εποχή της σημερινής Τουρκίας – στη στρατιωτική επέμβαση του 1971- όταν ο ίδιος και οι Κούρδοι σοσιαλιστές σύντροφοι του δικάστηκαν από τα στρατιωτικά δικαστήρια. Υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια των ακροάσεων, ορισμένες εκθέσεις αποκάλυψαν την αρμενική καταγωγή πολλών Κούρδων κατηγορούμενων, πράγμα που εξέπληξε τους φίλους τους. Έτσι βρέθηκε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με το γεγονός ότι οι Κούρδοι είχαν σφαγιάσει τους Αρμένιους και ότι αυτό δεν οφειλόταν μόνο στα ψέματα της κυβέρνησης, ότι δήθεν οι Αρμένιοι ήθελαν να ιδρύσουν ένα κράτος και να εκδιώξουν τους Κούρδους, αλλά επειδή (οι Κούρδοι) ήταν πρόθυμοι να αρπάξουν τις παρουσίες των Αρμενίων.
Οι Naci Kutlay και Recep Marasli δεν είναι οι μόνοι Κούρδοι αντιφρονούντες που αναγνώρισαν την αλήθεια. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, πολλοί Κούρδοι διανοούμενοι εξέφρασαν δημοσίως την ντροπή τους σχετικά με το ρόλο των Κούρδων στη γενοκτονία και ζήτησαν συγγνώμη μέσω συνεντεύξεων που δημοσιεύθηκαν σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Ο ένας από αυτούς είναι ο Orhan Miroglu, ένας Κούρδος διανοούμενος, άλλο θύμα στις φυλακές του Ντιγιαρμπακίρ, που τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρα κατά τη δολοφονία του Κούρδου θρυλικού ποιητή και ακτιβιστή Musa Anter, στο Ντιγιαρμπακίρ το 1992. Στην ερώτηση δημοσιογράφου της εφημερίδας Birgun, «τι πιστεύετε για τους ισχυρισμούς για την γενοκτονία των Αρμενίων», ο Miroglu απάντησε: «Η γενοκτονία των Αρμενίων δεν είναι ισχυρισμός, είναι γεγονός που απορρέει από την κεμαλική ιδεολογία της ίδρυσης της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Στην έκθεση του Στρατηγού Harbord σχετικά με το αρμενικό ζήτημα, αναφέρεται ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ να δηλώνει τα εξής: «Θα φροντίσουμε ώστε να μην διαπραχτεί καμία άλλη τουρκική κτηνωδία εναντίον των Αρμενίων». Το UPC (Επιτροπή Ένωση και Πρόοδος) προγραμμάτισε την γενοκτονία των Αρμενίων. Οι Κούρδοι ήταν συνένοχοι σε αυτή τη γενοκτονία. Οι Κούρδοι θα πρέπει να ζητήσουν συγνώμη από τους Αρμενίους για αυτή τη γενοκτονία, στο όνομα της φιλίας και της ειρήνης. Εγώ ως Κούρδος διανοούμενος, ζητώ συγνώμη από τους Αρμενίους. Για να συμφιλιωθούμε με το παρελθόν μας, πρέπει να ζητήσουμε συγνώμη»

Οι Κούρδοι στο προσκήνιο της πάλης για μια δημοκρατική Τουρκία
Ομαδικός τάφος στο τουρκικό Κουρδιστάν
 Σήμερα, οι Κούρδοι αγωνίζονται για την εθνική τους ταυτότητα, καθώς επίσης και για μια δημοκρατικότερη Τουρκία. Απέναντί τους στέκεται ο τουρκικός στρατός, το εθνικιστικό μέτωπο γενικά και το AKP που βρίσκεται στην εξουσία, το οποίο έχει ζητήσει (και το έχει πετύχει ως ένα βαθμό) τους ψήφους του αριστερού δημοκρατικού, προοδευτικού πληθυσμού, υποσχόμενο ότι δήθεν θα αγωνισθεί για τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά του μιλιταριστικού κεμαλικού καθεστώτος.

Σήμερα, 13 Ιανουαρίου 2011 η δίκη του KCK επαναλαμβάνεται στο Ντιγιαρμπακίρ και ακούω τις ειδήσεις από την τηλεόραση. Έγιναν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη, καθώς και στις κουρδικές επαρχίες, Hakkari, Cizre, Nusaybin και Batman, ενώ χιλιάδες άνθρωποι ζητούν δικαιοσύνη για τους κατηγορούμενους του KCK. Όταν κατά τη διάρκεια της ακρόασης ο πρώτος κατηγορούμενος άρχισε να μιλά κουρδικά, απενεργοποίησαν το μικρόφωνο.

Είναι προφανές ότι στην Τουρκία καμία πρόοδος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς πρώτα οι Κούρδοι να κερδίσουν έδαφος στον αγώνα τους για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους και τη δημοκρατία στην Τουρκία. Το μέλλον της Τουρκίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία του μαζικού κουρδικού πολιτικού κινήματος, που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του. Το τουρκικό κράτος-έθνος θα πρέπει επιτέλους να παραιτηθεί από τον παλιό τρόπο διοίκησης και να δρομολογήσει μια νέα πορεία προς ένα μέλλον με μεγαλύτερη δικαιοσύνη για όλους.

Ως προς τη φύση της κουρδικής πραγματικότητας στο παρελθόν και στο παρόν, δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί παράδοξο ότι οι Κούρδοι ήταν ταυτόχρονα εγκληματίες και σωτήρες το 1915 (ιδιαίτερα οι αλεβίτες Κούρδοι του Dersim), επειδή δεν υπήρξε ποτέ ομοιόμορφη κουρδική ταυτότητα (ή άλλη), τελείως ανεξάρτητη από τις ατομικές διαφορές, περιφερειακές, κοινωνικές ή πολιτιστικές. Ομοίως, δεν είναι παράδοξο σε μία δεδομένη ιστορική περίοδο, μια ομάδα να διαπράττει εγκλήματα κατά μιας άλλης και να γίνεται ταυτόχρονα θύμα του κοινού δυνάστη. Και τρίτον, δεν είναι παράδοξο, τα μέλη μιας ομάδας που ήταν εγκληματίες για μια περίοδο, να είναι αργότερα οι πρώτοι που αναγνωρίζουν την ενοχή τους και να ζητούν συγνώμη, καθώς η ομάδα αυτή έχει επίσης υποφέρει. Διότι δεν μπορούμε απλώς να βάλουμε την ζωή αυτών των δραστών σε προκατασκευασμένες έτοιμες κατηγορίες. Η ζωή είναι πολύ πιο περίπλοκη, πιο αντιφατική και περιέχει πολλές ελπίδες, παρά την συχνότητα της αδικίας και του πόνου.

Αλλά δεν θα έπρεπε να εκπλαγούμε εάν το ίδιο έδαφος – η πατρίδα των Αρμενίων και των Κούρδων– συνεχίζει να αιμορραγεί, καθώς είναι η σκηνή του εγκλήματος. Τίποτα καλό δεν μπορεί να μεγαλώσει στο έδαφος μιας σκηνής εγκλήματος όσο δεν απονέμεται δικαιοσύνη.

Μόνο τότε οι νεκροί, θύματα της ασσυριακής και αρμενικής γενοκτονίας οι οποίοι στερούνται ταφής, θα μπορούν να θαφτούν με σεβασμό, μόνο τότε οι πονεμένες ψυχές των νεκρών θα ελευθερωθούν από την αγωνία τους και θα μπορέσουν να βρουν τον ειρηνικό αιώνιο ύπνο. Τότε μόνο θα εξαγνιστεί το έδαφος της σκηνής του εγκλήματος για τους Κούρδους και για όλους μας, ώστε να φυτρώνουν πάλι οι καρποί που θα θρέψουν τα παιδιά μας.

Ayse Gunaysu
Τέλος.
Collectif VAN 04-02-2011
The Armenian Weekly

Read more...

Παραπαίουν τα ιδιωτικά ναυπηγεία της Τουρκίας


Ο αριθμός των εν λειτουργία τουρκικών ναυπηγείων έχει μειωθεί κατά 60% από το 2008 όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση ξεκίνησε οδηγώντας τον συγκεκριμένο πολλά υποσχόμενο τομέα σε σταδιακό μαρασμό. Η ραγδαία ανάπτυξη της τουρκικής ναυπηγικής βιομηχανίας από το 2005 διήρκησε ουσιαστικά μέχρι το 2008 όταν ο τζίρος των τουρκικών ναυπηγικών μονάδων είχε φτάσει τα 3 δις δολάρια.

Λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τα τουρκικά ναυπηγεία που μπορούσαν να ναυπηγήσουν 250 πλοία το χρόνο είδαν τις παραγγελίες τους να κατακρημνίζονται. Σύμφωνα με στοιχεία του έτους 2010 η απασχόληση στα τουρκικά ναυπηγεία μειώθηκε κατά 80%, πιο ειδικά μόνο στην περιοχή της Τούζλα όπου βρίσκεται το 40% των ναυπηγείων της χώρας υπήρξαν 200 ακυρώσεις ναυπήγησης νέων πλοίων. Πάντως αν και η μείωση των παραγγελιών δοκιμάζει την τουρκική ναυπηγική βιομηχανία οι εξαγωγές πλοίων παραμένουν σε αξία υπολογίσιμες.

Το 2002 οι εξαγωγές πλοίων που ναυπηγήθηκαν στην Τουρκία ήταν 500 εκατ. δολάρια. Το 2008 οι εξαγωγές είχαν φτάσει τα 2,65 δις δολάρια για να μειωθούν στα 1 δις δολάρια το 2010. Επι του παρόντος η βασική δραστηριότητα των εναπομεινάντων ναυπηγείων είναι η επισκευή πλοίων με τα ναυπηγεία να εργάζονται στο 20% των δυνατοτήτων τους γεγονός που οδήγησε σε χιλιάδες απολύσεις.

Πιο αναλυτικά από τους 35.000 εργαζόμενους στα ναυπηγεία της Τούζλα πριν από δύο χρόνια σήμερα απασχολούνται μόνο 8.000. Ένας ακόμα τομέας που στοιχειώνει τα ναυπηγεία της Τούζλα είναι ο μεγάλος αριθμός νεκρών από εργατικά ατυχήματα. Πιο συγκεκριμένα την περίοδο 1992-2010 συνολικά 135 εργάτες σκοτώθηκαν μόνο στα ναυπηγεία της Τούζλα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

“Σταθερότητα” από την τουρκική Αεροπορία: Πέντε παραβιάσεις εχθές, πέντε και σήμερα


Δύο σχηματισμοί της τουρκικής Αεροπορίας αποτελούμενοι από 14 μαχητικά και ένα CN-235 σε ανεξάρτητη περίπτωση πραγματοποίησαν σήμερα 4 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 5 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Η όλη δραστηριότητα εξελίχθηκε στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Νέα προκλητική παραβίαση από τουρκική κορβέτα


Στα Eλληνικά χωρικά ύδατα εισήλθε στις 19:30 η τουρκική κορβέτα F-501 Bodrum, η οποία κινείται αυτή την ώρα εντός των Κυκλάδων και συγκεκριμένα βορειοδυτικά της Πάρου με νότια πορεία.

Η τουρκική κορβέτα (πρωταγωνιστής του επεισοδίου στο Καστελόριζο το 2009) ξεκίνησε από τον ναύσταθμο της Σμύρνης, κινήθηκε βόρεια της Χίου και στη συνέχεια δυτικά των Ψαρών σε διεθνή ύδατα, ακολούθως έλαβε νοτιοδυτική πορεία και εισήλθε περί της 19:30 εντός των Eθνικών Xωρικών Yδάτων μεταξύ Τήνου - Μυκόνου.

Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθεί διακριτικά την πορεία του τουρκικού σκάφους εντός των Εθνικών Χωρικών Υδάτων. Ας ελπίσουμε ότι ο κυβερνήτης της τουρκικής κορβέτας είναι άξιο τέκνο της σχολής που ξεκίνησαν οι θαλασσόλυκοι της Γιαβούζ το 1996 (1,2,3). Καθώς όπως φαίνεται η φοβική πολιτική ηγεσία της χώρας έχει εναποθέσει την προστασία των εθνικών χωρικών υδάτων στις Αιγαιοπελαγίτικες ξέρες..

Read more...

Νέο συλλαλητήριο στα κατεχόμενα στο τέλος του μήνα.


Περί τα τέλη Φεβρουαρίου οι Τουρκοκύπριοι προγραμματίζουν νέο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το πακέτο οικονομικών μέτρων και σε αντίδραση στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος "Νέα Κύπρος" Μουράτ Κανατλί. 

 Όπως είπε, σήμερα είχαν μια νέα συνάντηση τα πολιτικά κόμματα και οι συντεχνίες για το θέμα της οργάνωσης του συλλαλητηρίου. 

 



Κάλεσε τους Ευρωπαίους να προστατέψουν αυτές τις κινητοποιήσεις, υπογράμμισε ότι οποιεσδήποτε κινήσεις που μπορεί να υπάρξουν εναντίον των Τ/κ προέρχονται απευθείας από την Τουρκία. 

 



Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κανατλί ανέφερε ότι είναι φανερό ότι στις νέες διαδηλώσεις "το κύριο θέμα είναι το οικονομικό πακέτο, αλλά στο δρόμο θα βρίσκεται και η οργή των ανθρώπων". Είπε ακόμα ότι δεν φωνάζουν εναντίον της Τουρκίας και οι 10 χιλιάδες, που βρίσκονται στους δρόμους, όμως-σημείωσε- "όπως και το 1999 ξεκίνησε με το οικονομικό και επεκτάθηκε και στο πολιτικό θέμα". 

 



Πρόσθεσε ότι αυτή η κινητοποίηση θα πρέπει να κατευθυνθεί προς την αντιπολίτευση που είναι υπέρ της λύσης, όμως για να πετύχει κάτι τέτοιο χρειάζεται και μια ελπίδα για λύση του Κυπριακού. 

 

 



Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος "Ενωμένη Κύπρος" Ιτζέτ Ιτζάν δήλωσε ότι "η Κύπρος δεν είναι επαρχία της Τουρκίας, αλλά ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος". 

 

 



Ο Ιτζάν καταδίκασε έντονα τις δηλώσεις Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι αν συμβεί οτιδήποτε σε οποιονδήποτε Τ/κ διαδηλωτή, τότε θα θεωρήσουν υπεύθυνο τον κ. Ερντογάν και θα διαμαρτυρηθούν σε διεθνή δικαστήρια. 


Read more...

Ερώτηση ευρωβουλευτών της Ν.Δ για την ανάγκη προστασίας της Αγ. Σοφιάς στην αρμόδια επίτροπο.


Την ανάγκη προστασίας του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ως πολιτιστικού και θρησκευτικού μνημείου παγκόσμιας ακτινοβολίας από μεγάλες και ενδεχομένως ανεπανόρθωτες φθορές λόγω κακοτεχνιών και παραλείψεων κατά το έργο ανάπλασης του εξωτερικού τοιχώματός του, έθεσαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιώργος Παπανικολάου, στην αρμόδια για θέματα Πολιτισμού Επίτροπο, Ανδρούλλα Βασιλείου.Οι δύο ευρωβουλευτές αναφερόμενοι σε σχετικά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου και υπογραμμίζοντας ότι αυτά συμβαίνουν ενώ μόλις πριν δύο μήνες η Κωνσταντινούπολη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αναφέρουν συγκεκριμένα στην ερώτησή τους:

«Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, οι κακοτεχνίες και οι παραλείψεις κατά το έργο ανάπλασης του εξωτερικού τοιχώματος του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, επ’ ευκαιρία του ότι η Κωνσταντινούπολη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2010 μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες ανεπανόρθωτες ζημιές στα μεγάλης αξίας μωσαϊκά που βρίσκονται στο εσωτερικό του.

Με δεδομένο ότι η Αγία Σοφία αποτελεί ένα πολιτιστικό και θρησκευτικό μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας και σημείο αναφοράς για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς και για τη Χριστιανοσύνη γενικότερα, και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κωνσταντινούπολη ήταν μόλις πριν δύο μήνες Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ερωτάται η Επιτροπή εάν :

*Γνωρίζει το εν λόγω πρόβλημα;

* Προτίθεται να επιστήσει την προσοχή για την εσπευσμένη ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης, προκειμένου να προστατευτεί από ανεπανόρθωτες φθορές το μοναδικό αυτό πολιτιστικό και θρησκευτικό μνημείο;

* Έχει ολοκληρωθεί ο απολογισμός για τα έργα που έγιναν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας;

Read more...

Ενοχλημένη η Αίγυπτος με τη Τουρκία.


Η μανία του Ταγίπ Ερντογάν να έχει ηγετικό ρόλο στη περιοχή τον κάνει βιαστικό και απρόσεκτο. Στην υπόθεση της Αιγύπτου δεν κρατήθηκε και από τα πρώτα 24ωρα της κρίσης καλούσε τον Χόσνι Μουμπάρακ να ακούσει τη φωνή του λαού του και να σηκωθεί να φύγει.
Οι εξελίξεις τον διέψευσαν και ο Μουμπάρακ θα φύγει μεν αλλά απ΄ ότι φαίνεται θα φύγει με τον δικό του τρόπο και όχι ως κυνηγημένος όπως τον συμβούλευε ο Τ.Ερντογάν.

Όπως γράφει η ΧΟΥΡΙΕΤ,οι δηλώσεις Ερντογάν εχουν ενοχλήσει σφόδρα το Κάϊρο και η ενόχληση αυτή εκδηλώθηκε με τηλεοπτικές δηλώσεις του Αιγύπτιου πρέσβη στην Άγκυρα, ο οποίος είπε “μόνο οι Αιγύπτιοι αποφασίζουν για το τι και ποτε θα γίνει κάτι στη χώρα τους”.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου Hussam Zeki είχε προτρέψει νωρίτερα τη Δύση και την Τουρκία να μην παρεμβαίνει στο τι συμβαίνει στη χώρα του.

Read more...

Δεν λέει να ηρεμήσει ο Ερντογάν από τις αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων.


Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν και να ξεκαθαρίζει πως δεν δέχεται καμία ενέργεια στα κατεχόμενα, η οποία, κατά τα λεγόμενα του, να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ελληνοκύπριων..

Φανερά εκνευρισμένος από τις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα εναντίον του και εναντίον του πακέτου μέτρων που προωθεί η ψευδοκυβέρνηση, ο Τούρκος Πρωθυπουργός τόνισε ότι τα πανό στις διαδηλώσεις προκαλούν ζημία στα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και διευκολύνουν τους Ελληνοκύπριους.

Την ίδια στιγμή Γραμματέας της Συντεχνίας των τουρκοκυπρίων Δασκάλων σε αποκλειστική συνέντευξη στο Sigmalive, τονίζει πως οι τουρκοκύπριοι δεν είναι ζητιάνοι της Άγκυρας. Παράλληλα, συνδικαλίστριες, μιλώντας στο Σίγμα, τονίζουν πως, οι Τούρκοι, δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν για τους τουρκοκύπριους.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο κ. Ερντογάν είπε “κάναμε τις αναγκαίες προειδοποιήσεις προς τους αξιωματούχους της ΤΔΒΚ”.
“Η μεγαλύτερη οικονομική, διπλωματική και πολιτική στήριξη προς την ΤΔΒΚ υπήρξε κατά τα οκτώ χρόνια των κυβερνήσεων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης,” είπε και επεσήμανε:


“Μην προσπαθήσει κανείς να κάνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης την ΤΔΒΚ. Ειδικά η αντιπολίτευση δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί στο θέμα της Κύπρου. Σε καμία άλλη περίοδο δεν έχουν προβληθεί τα δικαιώματα της Βόρειας Κύπρου σε διεθνές επίπεδο, όσο την περίοδο αυτή”.
Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε το Κυπριακό “εθνική υπόθεση” και τόνισε: «Θα μας βρει μπροστά της κάθε πρωτοβουλία εντός της ΤΔΒΚ που εξυπηρετεί τα σχέδια της ελληνοκυπριακής πλευράς και όχι την υπόθεση της Κύπρου”.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι “η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα στην υπόθεση της Κύπρου. Θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Τουρκοκύπριους αδελφούς της, αλλά δεν θα επιτρέψει καμία σπέκουλα. Και μιλάω ξεκάθαρα, όποιος θέλει μπορεί να το ερμηνεύσει όπως θέλει”.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις από πλευράς του αρμόδιου για κυπριακές υποθέσεις Τούρκου Υπουργου άνευ χαρτοφυλακίου Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο οποίος εκτιμά ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγκάστηκε να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με τις κινητοποιήσεις των Τ/κ, λόγω του ότι η ψευδοκυβέρνηση προτίμησε τη σιωπή.
Τουρκοκύπριες Συνδικαλιστριες: «Δεν έχουν το δικαίωμα να μιλούν για μας»
Παράλληλα, συνδικαλίστριες, μιλώντας στο Σίγμα, τονίζουν πως, οι Τούρκοι, δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν για τους τουρκοκύπριους. «Δεν έχουν δικαίωμα να μας κρίνουν, αλλά ούτε έχουν δικαίωμα να μας τιμωρήσουν. Ζούμε εδώ, είναι η χώρα μας και έχουμε δικαίωμα να μιλούμε για τη χώρα μας.
Όχι αυτοί. Είναι εδώ σαν εγγυητές. Έκαναν τη δουλειά τους και πρέπει να πάνε πίσω», τονίζουν.
 
 «Πρέπει να μας ακούσουν .
Πρέπει να μας δουν ως κοινότητα εδώ», προσθέτει άλλη συνδικαλίστρια. Όπως είπε, «φέρνουν συνεχώς πολλούς Τούρκους από την Τουρκία και εμείς γινόμαστε συνεχώς όλο και πιο λίγοι. Θέλουμε λύση το συντομότερο. Πρέπει να φύγουν».
Πάντως το γεγονός ότι στις διαδηλώσεις κρατούσαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξόργισε ακόμα περισσότερο τον Ερντογαν ο οποιος επέστρεψε με τις νέες απειλές, κατά των διαδηλωτών. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις Ερογλου ο οποιος ισχυρίστηκε ότι οι κινητοποιήσεις αποδυναμώνουν την τουρκική πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών.
Δεν είμαστε ζητιάνοι της Άγκυρας τονίζει ο Γραμματέας της Συντεχνίας των Δασκάλων
Με μια δυναμική απάντηση ο Γραμματέας της Συντεχνίας των Δασκάλων στα κατεχόμενα στέλνει το μήνυμα ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, ενώ τονίζει ότι οι τουρκοκύπριοι σε καμιά περίπτωση δεν είναι ζητιάνοι της Άγκυρας.
Μιλώντας στο Sigmalive ο Γραμματέας της συντεχνίας των δασκάλων τονίζει πως οι τουρκοκύπριοι αποτελούν κοινότητα και η Τουρκία οφείλει να το σεβαστεί. «Δεν θέλουμε», είπε «μια σχέση όπου η Άγκυρα θα διατάσσει και εμείς θα εκτελούμε τις διαταγές. Δεν είμαστε ζητιάνοι».
Όπως είπε, ζούν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση από το 1963. «Από τότε βρισκόμαστε κάτω από την επιρροή της Τουρκίας. Τώρα ήρθε η στιγμή να πορευτούμε μόνοι μας. Θέλουμε λύση στην Κύπρο», επεσήμανε.
Αναφερόμενος στο οικονομικό πακέτο που προτείνει η Τουρκία για τους τουρκοκύπριους, ο κ. Ελτζίλ, επισημαίνει πως αυτό δυσκολεύει περαιτέρω την κατάσταση, αφού ο μισθός που κερδίζει ένας δάσκαλος είναι πολύ χαμηλότερος από το μισθό που κερδίζει ένας Τούρκος.
«Τι πρέπει να κάνει δηλαδή ένας τουρκοκύπριος, να μεταναστεύσει»;, διερωτήθηκε.
Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές»
Ο Γραμματέας της Συντεχνίας των δασκάλων, αναφερόμενος στη σχέση που έχουν οι τουρκοκύπριοι με την Τουρκία, ανέφερε πως αυτή δεν είναι η καλύτερη. «Είμαστε εξαρτημένοι από την Τουρκία και γι’ αυτό είμαστε κατά αυτής της σχέσης», επεσήμανε.
«Είμαστε κοινότητα»
Ο κ. Ελτζίλ, σημείωσε ακόμα, ότι οι τουρκοκύπριοι αποτελούν κοινότητα, και απαιτούν του ίδιου σεβασμού και δικαιωμάτων με τους Ελληνοκύπριους. «Η Τουρκία», υπέδειξε «πρέπει να μας σεβαστεί, δεν είμαστε ικέτες». 

 «Η Τουρκία αλλοίωσε τον πληθυσμό μας»
Αναφερόμενος στην πολιτική της Τουρκίας, ο κ. Ελτζίλ, δήλωσε πως από το 1974 και μετά, επταπλασίασε τον πληθυσμό των εποίκων και στην ουσία δεν τους βοήθησε να κτίσουντην οικονομία τους. 

 «Πλήρης εξάρτηση από την Τουρκία»
Ερωτηθείς εάν θα είναι ποτέ εφικτό να ζήσουν χωρίς την τουρκική παρουσία, δεδομένης της οικονομικής εξάρτησης από την Τουρκία, ο κ. Ελτζιλ, υπέδειξε :
«Πάντα χρεοκοπούσαμε και κλείναμε εργοστάσια και βιομηχανίες. Τα μόνα που λειτουργούν είναι τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα οποία δεν έχουν τουρίστες, τα κλαμπ και τα καζίνο. Οι Τούρκοι μοίρασαν ένα νησί, κουβάλησαν χιλιάδες εποίκους με διαφορετική νοοτροπία».
«Δεν συμφωνούμε με την αποικιοκρατική πολιτική της Τουρκίας», είπε και τόνισε πως έχουν τις ικανότητες να δημιουργήσουν. Όμως, όπως είπε, η περιοχή έχει γεμίζει εγκληματικότητα και πορνεία.

«Ούτε οι ελληνοκύπριοι μας εμπιστεύονται»
Ο κ. Ελτζιλ, αναφέρθηκε και στις σχέσεις τους με τους ελληνοκύπριους. «Όμως και η αντιμετώπιση των ελληνοκυπρίων προς εμάς δεν είναι καλή», είπε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε τη δυνατότητα να εξάγουμε τα προϊόντα μας εξαιτίας του κανονισμού της πράσινης γραμμής.
Υπάρχει μια μυστική ατζέντα στην άλλη πλευρά η οποία δεν μας εμπιστεύεται. Το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι είμαστε αναγνωρισμένη κοινότητα από το 1960 και απαιτούμε την αναγνώρισή μας». «Επιθυμούμε να έχουμε μια καλή συνεργασία με τους ελληνοκύπριους, μακριά από προκαταλήψεις και έχθρες, διαφορετικά δεν μπορούμε να ζήσουμε μαζί».
«Ο κ. Ερντογάν μας κατηγορεί για τις κινητοποιήσεις που κάνουμε, όμως εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε», τόνισε ο κ. Ελτζιλ. «Η κυριότερη απαίτησή μας είναι, η λύση του προβλήματος. Οι δύο ηγέτες διαβουλεύονται αλλά δεν υπάρχει πρόοδος. Οι δύο κοινότητες πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί».

Επί τάπητος το θέμα στην Άγκυρα

Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα συζήτηση για το πώς βλέπουν τα τουρκοκυπριακά κόμματα τις εξελίξεις στα κατεχόμενα μετά και τις κινητοποιήσεις των τουρκοκύπριων εναντίον των οικονομικών μέτρων της ψευδοκυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο ψευδοπρωθυπουργός Ιρσέν Κιουτσιούκ, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς και ο ηγέτης του κόμματος Ελευθερίας και Μεταρρυθμίσεων Τουργκάι Αβτζί.

www.sigmalive.com/news/politics/353114

Read more...

Ανακοίνωση-προειδοποίηση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου προς τους πολιτικούς


Ανακοίνωση-προειδοποίηση προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να μην τους εμπλέκουν στις πολιτικές διαμάχες τους εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας, τονίζοντας ότι ”Το μόνο που έχουν ως αποστολή, είναι η προσφορά ασφαλείας σε μια περίοδο μεγάλης αστάθειας, άρα όσοι βλέπουν εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πολιτική δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον τόπο”.

Η ανακοίνωση καλεί τους πολιτικούς να επιδεικνύουν μεγαλύτερη ευαισθησία όταν ισχυρίζονται πως το στράτευμα παρεμβαίνει στην πολιτική και γενικότερα να μην χρησιμοποιούν τις Ένοπλες Δυνάμεις ως αντικείμενο της εσωτερικής πολιτικής διαμάχης.
Η ανακοίνωση ενέχει σαφώς τον χαρακτήρα της προειδοποίησης προς τους πολιτικούς κια της περιχαράκωσης των στρατιωτικών στην Τουρκία και αξίζει να προσεχθεί ιδιαίτερα…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τουρκία: Πιο διεφθαρμένος ο ιδιωτικός από το δημόσιο τομέα!


Οι θαυμαστές της Τουρκίας θα πρέπει να πάγωσαν διαβάζοντας τις πληροφορίες που ακολουθούν, τις οποίες αλιεύσαμε από τον τουρκικό Τύπο. Φαίνεται λοιπόν ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι πιο διεφθαρμένος από το τουρκικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το γραφείο καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος της τουρκικής Αστυνομίας. Τα στοιχεία στηρίζονται στην ανάλυση των χιλιάδων υποθέσεων που χειρίστηκε η Αστυνομία τα τελευταία χρόνια.

Η Τουρκία κατέλαβε την 56η θέση στον κατάλογο των πιο διεφθαρμένων χωρών της οργάνωσης Transparency International, έναντι της 61ης σε 180 χώρες το 2009.

Η εν λόγω οργάνωση είναι που συμπέρανε ότι πιθανότατα, η διαφθορά του δημοσίου τομέα υπολείπεται του ιδιωτικού, για να επαληθευθεί στη συνέχεια από τα στοιχεία της αστυνομίας…


Η μόνη διαφορά ανάμεσα στις δύο διαπιστώσεις, είναι ότι η μεν οργάνωση εντοπίζει τον «πρωταθλητή» της διαφθοράς στον τομέα της εκπαίδευσης, η δε αστυνομία, στον τομέα της υγείας…
Οι προσπάθειες της αστυνομίας, ωστόσο, δείχνουν να φέρνουν κάποια αποτελέσματα: κατά τις επιχειρήσεις, 1.029 ύποπτοι συνελήφθησαν σε 104 υποθέσεις διαφθοράς και απάτης το 2007, για να αυξηθούν τα νούμερα σε 1.999 συλληφθέντες σε 209 υποθέσεις το 2008, για να σημειωθεί περαιτέρω αύξηση το 2009 με 4.580 σε 363 υποθέσεις το 2009.
Εν κατακλείδι, το 2010, οι υποθέσεις που ερευνήθηκαν ήταν 439 και οι συλλήψεις υπόπτων 3.386.
Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση των συλληφθέντων από τον ιδιωτικό τομέα, δεδομένο που συνέβαλε καθοριστικά στα τελικά συμπεράσματα της μελέτης.

Read more...

Κλίμα κρίσης στο Αιγαίο δημιουργείται στην Τουρκία – Μιλούν για “αναχαιτίσεις τουρκικών μαχητικών”


Ασυνήθστη δημοσιότητα παίρνει ΄στην Τουρκία μια ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου σύμφωνα με την οποία “Τρία τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το τουρκικό Επιτελείο ανακοινώνει κάτι ανάλογο, αλλά αυτή την φορά είναι σαφές ότι κάποιοι στην γειτονική χώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα κρίσης: Πριν δέκα ημέρες όπως είχε γράψει το defencenet.gr, είχε εκδοθεί ανάλογη ανακοίνωση από το τουρκικό Επιτελείο, αλλά είχε περάσει στα “ψιλά” λίγων τουρκικών εφημερίδων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα τουρκικά F-16 “εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις” και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά Μ-2000 και F-4 τρεις φορές δυτικά, βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά της Λέσβου.
Τα ελληνικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια της Τανάγρας, της Ανδραβίδας και της Σκύρου, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το τουρκικό Επιτελείο κατά πάγια συνήθεια τους να δημοσιοποιούν τις βάσεις εξόρμησης των ελληνικών μαχητικών, ενώ το ελληνικό ΓΕΕΘΑ ουδέποτε έχει ενημερώσει για τις βάσεις από τος οποίες προέρχονται τα τουρκικά μαχητικά, λες και έρχονται από άλλο πλανήτη και όχι από την Μπαντίρμα, το Μπαλίκεσιρ, το Ντάλαμαν ή το Εσκί Σεχίρ.
Σε ότι αφορά την ουσία της ανακοίνωσης, τα τουρκικά μαχητικά είχαν παραβιάσει φυσικά τον εναέριο χώρο μεταξύ 6 και 10 μιλίων και για τον λόγο αυτό, τους έγινε αναγνώριση, ούτε καν αναχαίτιση με την στενή έννοια του όρου:
Προσεγγίστηκαν, τους ζητήθηκε να αποχωρήσουνε και έτσι έγινε όπως γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις μετά το τραγικό συμβάν με τον Κ.Ηλιάκη το 2006.
Το εντυπωσιακό είναι το ότι “σηκώθηκε” το γεγονός στην γειτονική χώρα, την ημέρα που έστειλαν σε προκλητική κίνηση της κορβέτα έξω από την Μύκονο…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

«Μαζέψτε τα μπογαλάκια σας και φύγετε από την Κύπρο»!


Ειδικού Συνεργάτη

Να συλλαμβάνουν όσους διαδηλώνουν κάλεσε ο Ταγίπ Ερντογάν την «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους. Και έλαβε πληρωμένη απάντηση από τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Αρίφ Χασάν Ταχσίν, που αρθρογράφησε στην «Αφρίκα» του Σενέρ Λεβέντ.

Μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματός του, (ΑΚΡ, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε τους διοργανωτές των διαδηλώσεων στα Κατεχόμενα ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει καμιά σπέκουλα.

Υποστήριξε ότι όσα γράφονται στα πανό των διαδηλωτών βλάπτουν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και διευκολύνουν τους Ελληνοκυπρίους, καθώς, όπως είπε, το βόρειο (κατεχόμενο) τμήμα της Κύπρου δέχθηκε την μεγαλύτερη οικονομική, διπλωματική και πολιτική στήριξη στα οκτώ χρόνια της δικής του διακυβέρνησης.

«Μην προσπαθήσει κανείς να κάνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης την “ΤΔΒΚ”. Ειδικά η αντιπολίτευση δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί στο θέμα της Κύπρου.

Σε καμία άλλη περίοδο δεν έχουν προβληθεί τα δικαιώματα της Βόρειας Κύπρου σε διεθνές επίπεδο, όσο την περίοδο αυτή», είπε και δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει για άλλη μια φορά το Κυπριακό «εθνική υπόθεση».

Και βέβαια, υπενθύμισε ότι η Τουρκία «είναι εγγυήτρια χώρα στην υπόθεση της Κύπρου. Θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Τουρκοκύπριους αδελφούς της, αλλά δεν θα επιτρέψει καμία σπέκουλα.

Και μιλάω ξεκάθαρα, όποιος θέλει μπορεί να το ερμηνεύσει όπως θέλει», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, στο κεντρικό Αιγαίο, δύο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αποτελούμενοι από τα 14 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα έξι οπλισμένα, προκαλούσαν δύο παραβάσεις και πέντε παραβιάσεις.

Στα Κατεχόμενα, η οργή κατά του Ερντογάν ξεχείλισε και αποτυπώνεται με τον πιο εύστοχο τρόπο στο άρθρο του Αρίφα Χασάν Ταχσίν στην εφημερίδα «Αφρίκα», του δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ, που χρόνια τώρα τελεί υπό διωγμόν – τόσο ο ίδιος, όσο και η εφημερίδα του, που πριν πάρει το κοροϊδευτικό όνομα «Αφρική», ονομαζόταν «Αβρούπα» (Ευρώπη) και είχε υποστεί το λουκέτο του καθεστώτος.

Το άρθρο-απάντηση του Ταχσίν ,προς τον Ερντογάν, υπό τον τίτλο «Ποιος είσαι, βρε άνθρωπε;», είναι το ακόλουθο:

«Είμαι απόγονος των ανόητων Κυπρίων που έτρεξαν να βοηθήσουν τους Οθωμανούς προγόνους σου , τους οποίους νοσταλγείς και θέλεις να αναβιώσεις, το 1570 στον πόλεμο με τους Βενετούς.

Λέτε ότι έχετε δώσει θύματα στην Κύπρο.

Έχετε δίκαιο, αφού θεωρείτε τον εαυτό σας απόγονο των Οθωμανών.

Αλλά πριν από εσάς είχαν θύματα, οι Φοίνικες, οι Γενοβέζοι, οι Βενετοί, οι Βυζαντινοί, οι Ρωμαίοι, οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες και άλλοι πολλοί.

Να μοιράσουμε τώρα το Νησί σε όλους όσους πέρασαν από το «χάνι» της Κύπρου; Εσύ είσαι έτοιμος να μοιραστείς τη Μικρά Ασία με όλους όσους πέρασαν από εκεί;

Δεν χρειάζεται να πας πολύ πίσω , είσαι πρόθυμος να επιστρέψεις τα αγαθά και τις περιουσίες των Ποντίων, των Αρμενίων, των Ελλήνων που σκότωσαν και λεηλάτησαν οι Ταλάτ, Ενβέρ και Κεμάλ πασάδες;

Μήπως δώσατε λίγα θύματα στους Κούρδους;

Σύμφωνα με τη λογική σας δεν θα πρέπει να βοηθήσετε τους Κούρδους να ιδρύσουν το Κουρδιστάν, αφού έδωσαν και αυτοί τόσα θύματα;

Είμαι απόγονος των Κυπρίων που έζησαν 307 χρόνια οθωμανικής κατοχής.
Είμαι εγγονός των ανθρώπων που τους έπαιρναν με τη βία το ψωμί κάθε φορά που άδειαζαν τα ταμεία των ανακτόρων και έστελναν στρατό στο Νησί με το πρόσχημα της εξέγερσης στην Κύπρο.

Είμαι εγγονός των Κυπρίων που πρόσφεραν φαγητό και βοήθεια στους ανθρώπους που εξόριζαν οι Οθωμανοί από τη Μικρά Ασία στο Νησί, με εντολή την εκτέλεση τους .

Ο Οθωμανός παππούς σου έμεινε στην Κύπρο 307 χρόνια. Σε όλο αυτό το διάστημα δεν επέτρεψε στους Κυπρίους , εκτός από αυτούς που ζούσαν στα κάστρα της Αμμοχώστου, της Πάφου, της Λάρνακας, της Λεμεσού, της Κερύνειας να κατέβουν στην παραλία.

Όποιος έφτιαχνε ένα πλεούμενο ερχόταν και άρπαζε πράγματα από το Νησί. Οι Κύπριοι έζησαν 307 χρόνια στα δάση. Φαντάζεστε κάποιους που ζουν σε νησί να μην μπορούν να δουν τη θάλασσα και να μην μπορούν να πιάσουν δυο ψάρια;

Μια και το έφερε η κουβέντα είπατε ότι δώσατε θύματα.

Οι Οθωμανοί είχαν 80.000 νεκρούς όταν πολιόρκησαν το κάστρο της Αμμοχώστου. Δεν βλέπετε κάποιο σφάλμα σε ένα στρατό που έχει 80.000 θύματα σε μια πολιορκία ενός κάστρου;

Θυμηθείτε τις απώλειες στο Σαρίκαμις (Σ.Σ. 90.000 νεκροί στο Ρωσο-τουρκικό πόλεμο το 1897), στα Δαρδανέλια και σκεφθείτε.

Να σας προβληματίσουν και οι απώλειες του Ιουλίου του 1974.

Μια και αναφέραμε τα Δαρδανέλια, εκεί έχουν δώσει θύματα οι Βρετανοί, οι Νεοζηλανδοί και οι Γάλλοι. Μήπως πρέπει να έρθουν τώρα και να καταλάβουν τα Δαρδανέλια; Οι άνθρωποι έρχονται κάθε χρόνο και τιμούν τους νεκρούς τους. Δεν μπορείτε να κάνετε και εσείς το ίδιο;

Είπατε ότι για όποιο λόγο βρίσκεται η Ελλάδα στο Νησί βρισκόμαστε και εμείς. Ούτε εσείς ούτε η Ελλάδα έχουν καμιά δουλειά και κανένα δικαίωμα στην Κύπρο.

Χάσατε κάθε νόμιμο δικαίωμα που είχατε βάσει των συμφωνιών που υπογράψατε με την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί δεν συμμορφωθήκατε με αυτά που προβλέπονται στις διατάξεις τους. Αν ψάξετε θα βρείτε αν έχετε κανένα δικαίωμα λόγου.

Για αυτό αναλογιστείτε πώς θα πληρώσετε τις ζημιές που προκαλέσατε στην Κύπρο, μετά το 1974, όταν φυσικά θα χάσετε την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Εγώ σας συμβουλεύω, τώρα που είστε ακόμα ζωντανοί και αρτιμελείς, μαζέψτε τα μπογαλάκια σας και φύγετε από την Κύπρο χωρίς να γυρίσετε να κοιτάξετε πίσω σας. Και προτού αυξηθεί το χρέος σας.

Εάν ακόμα έχετε απορίες, σας λέω ότι εγώ είμαι ο ιδιοκτήτης της Κύπρου».

Η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων του κ. Νταβούτογλου απέτυχε παταγωδώς. Και μάλιστα από τους ομογάλακτους και ομόθρησκους Τουρκοκυπρίους, γιατί οι άνθρωποι αυτοί βασανίζονται από την τουρκική κατοχή .

Πώς θα μπορέσει τώρα η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να επικαλεστεί ξανά ότι έκανε την ειρηνευτική απόβαση , για να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων;

Read more...

Και τώρα η Μύκονος θέρετρο των …Πασάδων


Θυμάστε που γράφαμε κάποτε για το σύνδρομο των Ιμίων ως εθνικό ιδανικό και σταθερή συνισταμένη της εσωτερικής και εξωτερικής μας πολιτικής. Και για τον Μητσοτάκης που έλεγε ότι «σε δέκα χρόνια δεν θα θυμάται κανείς τίποτα», ούτε καν το1821. Και μέχρι τότε θα έχουμε καταφέρει τα Σκόπια να ονομάζονται «Μακεδονία» και η Μύκονος θα έχει γίνει το αγαπημένο θέρετρο των πασάδων;

Να λοιπόν που πλησιάζει η ώρα:
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΥΑ, στα εθνικά χωρικά μας ύδατα εισήλθε στις 19:30 η τουρκική κορβέτα «Μπόντρουμ», η οποία κινείται αυτή την ώρα εντός των Κυκλάδων και συγκεκριμένα βορειοδυτικά της Πάρου με νότια πορεία.

Η κορβέτα ξεκίνησε από τη Σμύρνη, κινήθηκε βορείως της Χίου και στη συνέχεια δυτικά των Ψαρών σε διεθνή ύδατα, ενώ τήρησε νοτιοδυτική πορεία και εισήλθε περί της 19:30 εντός των Eθνικών Xωρικών Yδάτων μεταξύ Τήνου – Μυκόνου.

Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθεί το τουρκικό σκάφος και εκπέμπει τα διεθνώς καθορισμένα προειδοποιητικά σήματα, κατά τη διάρκεια του πλου της κορβέτας εντός των Εθνικών Χωρικών Υδάτων.

antinews.gr

Read more...

Το άρθρο της AFRIKA κατά της Τουρκικής στρατιωτικής κατοχής


Η Τούρκο-Κυπριακή εφημερίδα AFRIKA, πριν λίγες ημέρες δημοσίευσε το ακόλουθο άρθρο γνώμης υπερασπιζόμενη τα δίκαια των Τουρκοκυπρίων έναντι της στρατιωτικής κατοχής της Άγκυρας στο νησί. Ακολουθεί το άρθρο με την μετάφρασή του:

ΟΙ ΨΕΥΔΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΗΜΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Ἡ Τουρκία, ἡ ὁποία ὡς ἐγγυήτρια χώρα ἀνέλαβε τὴν τήρησι τῆς συνταγματικῆς τάξεως καὶ τὴν διαφύλαξι τῆς ἐδαφικῆς ἀκεραιότητος τῆς βάσει διεθνῶν συνθηκῶν τὸ 1969 ἱδρυθείσης Κυπριακῆς Δημοκρατίας, τὸ ἔτος 1974 μὲ ἀφορμὴ τὰ γνωστὰ γεγονότα, ἀφοῦ εἰσέβαλε στὸ νησὶ ὡς «Ἐλευθερωτής», ξέχασε τὰ καθήκοντά της… Καὶ οἰκειοποιήθηκε ὅποιον ἄδειο χῶρο συναντοῦσε, ἀδιάφορο ἂν ἀνῆκε σὲ Ἑλληνοκύπριο ἢ Τουρκοκύπριο, στήνοντας τὴν σημαία της.

Διαίρεσε στὰ δύο τὴν χώρα καὶ κατέλαβε τὴν μισή, μετακινώντας βίαια τὸ σύνολο τῶν Κυπρίων, Τούρκοκυπρίων καὶ Ἑλληνοκυπρίων, ἀπὸ τὰ ἐδάφη τους. Καταπατώντας τὶς διεθνεῖς συνθῆκες μετέφερε στὰ κατακτηθέντα ἐδάφη δικό της πληθυσμὸ..

Ἐκ τῶν ὑστέρων στὰ ἐδάφη αὐτὰ ἵδρυσε ἕνα δῆθεν κυρίαρχο καὶ ἀνεξάρτητο κράτος, ποὺ ἔμελλε νὰ μετατραπῇ σὲ ἄντρο κάθε εἴδους παρανομίας. Φυσικὰ δὲν νοεῖται λαός, ποὺ νὰ μὴ θέλῃ νὰ εἶναι κάτοχος ἑνὸς πράγματι ἀνεξάρτητου καὶ κυρίαρχου κράτους, ἀπηλλαγμένου ἀπὸ πιέσεις καὶ ἐξωτερικὲς παρεμβάσεις.

Ὅμως, εἶναι ἀδιανόητο σεῖς μὲ τὴν χρῆσι ὅπλων νὰ ἱδρύετε κράτος σὲ ἐδάφη, ποὺ ἀνήκουν σὲ ἄλλους λαούς, ξεριζώνοντάς τους, καὶ μεταφέροντας στὴ θέσι τους δικὸ σας παραπαίοντα πληθυσμό. Ἐὰν παρ᾿ὅλ᾿αὐτά,

Kαταπατώντας τὸ διεθνὲς δίκαιο καὶ τὴν ἔννομη τάξι ἱδρύετε ἕνα κράτος, καὶ θεωρῆτε, ὅτι ἔχετε τὸ δίκαιο μὲ τὸ μέρος σας, τότε διαπράττετε ἕνα Ὀθωμανικὸ δεσποτισμό (σ. μ. στὸ κείμ. ζορμπαλίκι, τσαμπουκάς), τὸν ὁποῖο δὲν μπορεῖτε νὰ ἐξηγήσετε σὲ κράτη ποὺ ἀνήκουν στὴν σημερινὴ παγκόσμια τάξι. Μὴ περιμένετε νὰ δεχθοῦν στοὺς κόλπους τους τὸ ψευδοκράτος ποὺ ἱδρύσατε. Θὰ σᾶς καταταλαιπωροῦν πιέζοντάς σας διαρκῶς.

Καὶ σεῖς, μὴ βλέποντας στὸν καθρέφτη τὸ ἀνάστημά σας, ἐπιτίθεσθε δεξιὰ καὶ ἀριστερὰ σὰν νταῆδες καπηλειῶν. Ἐν τῷ μεταξύ, ὅ,τι γίνεται, γίνεται σὲ βάρος τῆς κοινότητός μας, ποὺ σὰν ἀναμμένο κερί, κάθε μέρα ποὺ περνᾶ λυώνει σιγά-σιγὰ καὶ ἐξαφανίζεται. Γι᾿ αὐτὸ πλέον εἶσθε ἀνεπιθύμητοι ἐδῶ. Διότι ἡ ἰδεολογία σας δὲν ἔχει σχέσι μὲ τὸ κεμαλικὸ ἰδεῶδες, ἀλλὰ μὲ τὸν ληγμένης ἡμερομηνίας ὀθωμανικὸ ρατσισμό.

Κατεβεῖτε ἀπὸ τὸ σβέρκο τοῦ λαοῦ αὐτοῦ. Κατεβεῖτε καὶ ἐγκαταλεῖψτε τὴν χώρα μας. Καθ᾿ ὅλη τὴν διάρκεια τῆς ἱστορίας σας ξεράνατε κάθε χῶμα ποὺ πατήσατε. Κανένα καλὸ δὲν κάνατε, οὔτε καὶ ἐπιτρέψατε σὲ κάποιον νὰ κάνῃ καλό. Πρὶν ἀπὸ 37 χρόνια σᾶς ὑποδεχθήκαμε μὲ λουλούδια σὰν ἀπελευθερωτές. Σᾶς σφίξαμε στὴν ἀγκαλιά μας. Σᾶς φιλοξενήσαμε στὰ σπίτια μας. Δὲν ὑστερήσαμε σὲ σεβασμὸ καὶ ἐξυπηρέτηση. Κάναμε ὅτι μᾶς ζητήσατε.

Διότι, νομίσαμε ὅτι θὰ γλυτώσουμε ἀπὸ τὶς φασιστικὲς καὶ ρατσιστικὲς ἐπιθέσεις Ἑλλήνων καὶ Ἑλληνοκυπρίων καὶ θὰ ἀποκτήσουμε ἐκ νέου τὰ δικαιώματά μας ὡς συνεταίρων τῆς Κυπριακῆς Δημοκρατίας, ὅτι θὰ ζήσουμε εἰρηνικὰ καὶ πολιτισμένα οἱ δύο κοινότητες ἀρχίζοντας μιὰ καινούργια ζωή.

Σεῖς ὅμως, ἐνῶ καὶ οἱ Ἑλληνοκύπριοι ἀκόμη φασίστες δὲν εἶπαν τὸ παραμικρὸ γιὰ τὴν καταγωγή μας, ξαφνικὰ ἀνακαλύψατε ὅτι εἶναι ἐλαττωματική. Γιὰ νὰ μᾶς μετατρέψετε σὲ «Τοῦρκο» μὲ εὐγενῆ καταγωγή, κάνατε τὶς μάννες μας νὰ κλαῖνε (σ. μ. : ἰδιωμ. κάνατε τὴ ζωή μας μαρτύριο). Ἁρπάξατε τὴν βούλησί μας, τὴν ἐλευθερία μας. Διαγράφοντας τὸ παρελθόν μας, μαυρίσατε τὸ μέλλον μας. Φθάνει πειά. Φθάνει… Κατεβεῖτε ἀπὸ τὸ σβέρκο τοῦ λαοῦ μας. Καὶ ἐπιστρέψτε στὴν πατρίδα σας , τὴν Τουρκία.

Καὶ φεύγοντας πάρτε μαζὺ σας καὶ τοὺς ντόπιους ἥρωές σας, ποὺ μοιάζουν πιὰ μὲ σᾶς, καὶ ποὺ ἐπὶ 37 χρόνια σιτίζονται ἀπὸ τὸ τραπέζι τῶν «Χαλὶλ Ἰμπραΐμηδων» (σ. μ.: ἐνν. Τουρκοκυπρίων). Διορίστε τους ἐκεῖ, στὴν πατρίδα τους, μὲ τὰ κριτήρια τῆς Ἄγκυρας. Τὰ παιδιά τους ἂς κάνουν τὴν θητεία τους ἐκεῖ, στὸν τουρκικὸ στρατό. Διότι αὐτὴ ἡ χώρα ὀνομάζεται Κύπρος. Καὶ ἡ Κύπρος ἀνήκει σ᾿ ὅλους τοὺς Κυπρίους.

Ξέρετε τί μὲ λυπεῖ περισσότερο; Τὸ ὅτι μιὰ «ἀντιστασιακὴ» ὀργάνωσις, ὅπως ἡ ΤΜΤ (Τürk Mukavemet Teşkilâtı = Τουρκικὴ Ἀντιστασιακὴ Ὀργάνωσις ), τὰ μέλη τῆς ὁποίας στὸ παρελθὸν ὑπηρέτησαν σὲ πολυτελῆ γραφεῖα τυράννων διοικητῶν, τῶν σαντζακτάρηδων, καὶ ποὺ ποτὲ δὲν κατώρθωσαν νὰ γίνουν βάλσαμο στὶς πληγὲς τῆς κοινότητός μας, μὲ λυπεῖ λοιπὸν τὸ πῶς καὶ γιατί, καὶ στὰ χέρια τίνων μετετράπη (ἡ ΤΜΤ) σὲ μιὰ ἐπιθετικὴ ὀργάνωσι. Κατάρα λοιπὸν σήμερα, σ᾿ αὐτὰ τὰ ἀνθρωπόμορφα τέρατα, τοὺς ἐθνικοὺς δημαγωγούς, ποὺ ρίχνουν τὸν κόσμο σὲ ἄπατα πηγάδια, καὶ ποὺ ἐπιδεικνύουν μὲ καμάρι στην κοινωνία, τὰ ἀπονεμημένα ἀπὸ τὸν εἰσβολέα διοικητὴ μετάλλιά των, γιὰ τὴν «πρὸς τὴν ΤΜΤ προσφοράν» τους.

Read more...

Ανεξάρτητο συνδυασμό ετοιμάζουν να κατεβάσουν οι μειονοτικοί στις εκλογές του Επιμελητηρίου


Διεργασίες παρατηρούνται στο χώρο των Επαγγελματιών και Βιοτεχνών σχετικά με τις επικείμενες εκλογές για τη νέα διοίκηση. Πριν απο τρία χρόνια προβλέψαμε οτι στις επόμενες εκλογές οι επαγγελματίες που ανήκουν στο χώρο της μειονότητας θα προσπαθήσουν για πρώτη φορά να διεκδικήσουν την πλειοψηφία στο ΔΣ του επιμελητηρίου. Οι λόγοι εμφανείς αφού απο τη μια μεριά στο μητρώο των μελών της οργάνωσης την πλειοψηφία αποτελούν μειονοτικοί επαγγελματίες που μέχρι σήμερα δεν είχαν δείξει την συσπείρωση τους αλλά επέτρεπαν με τον ένα ή άλλο τρόπο να τους εκμεταλλεύονται κάποιοι επιτήδειοι ενώ απο την άλλη πλευρά οι εκλεγμένοι σύμβουλοι στα διοικητικά συμβούλια δεν έδειχναν την ανάλογη διάθεση για προώθηση λύσεων των προβλημάτων των μειονοτικών.

Δημιουργήθηκε πρόσφατα μια ομάδα πρωτοβουλίας απο νέους επαγγελματίες που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με το παλιό κατεστημένο. Η ομάδα πρωτοβουλίας συσκέπτεται αρκετά συχνά και παρόλο που οι εκλογές αναβλήθηκαν για τον Οκτώβριο αυτοί συνεχίζουν τις επαφές και τον προγραμματισμό τους για την ενίσχυση της κίνησης ώστε να είναι έτοιμοι για τις εκλογές όποτε αυτές γίνουν.

Αλλαγή πολιτικής

Δεν είναι παράξενο να δούμε τις μελλοντικές εξελίξεις στο χώρο της επαγγελματικής δραστηριότητας των επενδύσεων και της ανάπτυξης νέων πρωτοβουλιών. Οι διάφοροι πολιτικοί, βουλευτές, υπουργοί, στελέχη της οικονομικής ζωής του τόπου, συνδικαλιστικοί στελέχη των επαγγελματιών προπαγάνδιζαν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο την προσέγγιση των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας για θέματα οικονομίας. Οι συχνές επισκέψεις στην Ελλάδα Τούρκων επιχειρηματιών και το ενδιαφέρον που έδειξαν για επενδύσεις στην περιοχή, η πραγματοποίηση φόρουμ για την επιχειρηματικότητα, οι επαφές που είχαν οι επαγγελματίες του ΕΒΕΡ με Τούρκους επισήμους έσπασαν το πάγο που υπήρχε και άνοιξαν νέους δρόμους για τη μειονότητα.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η αύξηση της ανεργίας στη περιοχή, το οικονομικό πλεόνασμα της Τουρκίας και η διάθεση της γειτονικής χώρας να επενδύσει στη χώρα μας είναι οι καλύτερες προϋποθέσεις για την ανάδειξη μιας νέας διοίκησης στις επαγγελματικές οργανώσεις. Οι νέοι φιλόδοξοι που ετοιμάζονται να λάβουν μέρος στις επικείμενες εκλογές έχουν το σύνθημα «φτάνει πια οι παλιοί, είναι καιρός για τους νέους» και φυσικά το σύνθημα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Θα δούμε το αποτέλεσμα.

http://fonirodopis.gr/press/?p=25907

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP