Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

"Εάν τραβήξουν ένα κομμάτι απο τον τοίχο, τότε ο τοίχος θα καταρρεύσει και θα θαφτούμε όλοι κάτω απο αυτόν".


Οι Κούρδοι έχουν βγεί στους δρόμους εδώ και αρκετές εβδομάδες σε μια προσπάθεια να σπάσουν την σιωπή της τουρκικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις πρόσφατες ανακαλύψεις μαζικών τάφων στις Κουρδικές περιοχές στην Τουρκία

Από τον Ιανουάριο, χιλιάδες Κούρδοι διαδηλώνουν στους δρόμους των πόλεων Μπιτλίς, Ντιγιαρμπακίρ, Σιίρτ, Μαρντίν, Χακάρι και Μπάτμαν, αλλά και στις μεγάλες πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Μερσίνα και Άδανα, σε μια προσπάθεια να αφυπνίσουν την διεθνή κοινή γνώμη και να διαμαρτυρηθούν για την σιωπή της Τουρκικής Κυβέρνησης.

Το BDP, το κύριο κουρδικό κόμμα, καθώς και ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η IHD και TIHV απαιτούν τη σύσταση επιτροπής αλήθειας και δικαιοσύνης προκειμένου να αποκαλύψει όλες τις φρικαλεότητες .( Μια τέτοια πρόταση έχει έλθει ενώπιον του Κοινοβουλίου στην Τουρκία , ο Κούρδος Εθνικός Ηγέτης Οτζαλάν έχει επαναλάβει πολλές φορές την πρόταση αυτή, όμως το κυβερνών ισλαμικό κόμμα πρωθυπουργού Ερντογάν έχει αποκλείσει την σύσταση μιας τέτοιας Επιτροπής.

Το ΑΚΡ μπλοκάρει την δημιουργία μιας Επιτροπής Αλήθειας ", διότι φοβάται να αντιμετωπίσει την αλήθεια και την πραγματικότητα και επιζητεί μέσα από την λήθη να ξεχαστούν όλα εκείνα τα γεγονότα που είναι βαθιά ριζωμένα στην συνείδηση Κουρδικού αλλά και του τουρκικού λαού από τις σκοτεινές αυτές ιστορικές περιόδους .

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά αναφέρονται σε 17,000 χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι και δολοφονήθηκαν, χιλιάδες χωριά εκκενώθηκαν και εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους και στάλθηκαν στην εξορία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και υπέστησαν βασανιστήρια, δεκάδες είναι και οι διανοούμενοι και πολιτικοί Κούρδοι που συνελήφθησαν και εξαφανίσθηκαν . Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και ορισμένοι εκ των στρατιωτικών διοικητών πέθαναν κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες ή δολοφονήθηκαν. Αυτά που έχουν συμβεί στην Τουρκική Δημοκρατία δεν έχουν συμβεί πουθενά αλλού στον κόσμο.

Η συζήτηση σχετικά με το θέμα των μαζικών τάφων έχει γίνει ιδιαίτερα έντονη μετά την ανακάλυψη του ομαδικού τάφου που περιέχει τα οστά τουλάχιστον 12 ανθρώπων, στις 5 Ιανουαρίου στην πόλη Mutka, επαρχίας Μπιτλίς, .Ενδεικτικό του φόβου της Τουρκικής Κυβέρνησης είναι ότι παρά τα αιτήματα των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα οι τουρκικές δικαστικές αρχές αρνούνται πεισματικά να επιτρέψουν την παρουσία δικηγόρων και εκπροσώπων τους κατά την διαδικασία εκταφής, οι οποίες γίνονται παρουσία εισαγγελέα με την βοήθεια των φρουρών των χωριών, ενός σώματος τοπικής πολιτοφυλακής .Πρέπει να τονιστεί ότι οι ομαδικοί τάφοι επισημαίνονται από ντόπιους κατοίκους , η δε Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει ενημερωθεί για την ύπαρξη περισσότερων από 100 ομαδικούς τάφους στην επαρχία Μπιτλίς, η οποία και κατοικείται κυρίως από Κούρδους. Τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και να φέρουν τις υποθέσεις αυτών των φρικαλεοτήτων στις δικαστικές αίθουσες καθώς αποτελούν εγκλήματα πολέμου.

Κάθε ιστορία μαρτυρεί τις θηριωδίες του τουρκικού στρατού στη δεκαετία του '90. Μαρτυρίες από χωρικούς και αντάρτες του PKK έχουν αποκαλύψει τις τοποθεσίες των μαζικών τάφων, ιδίως στις πόλεις της Μπιτλίς, Σιίρτ, Χακάρι, Σιρνάκ, Diyarbakir, Batman και Μπίγκολ. Απαγωγές και συνοπτικές εκτελέσεις, καμένα σώματα ανθρώπων, σώματα τεμαχισμένα η συνθλιμένα, Κούρδοι και Τούρκοι πολίτες καθώς και Κούρδοι μαχητές που πετάχτηκαν από ελικόπτερα από μεγάλο ύψος, εκτελέσεις αιχμαλώτων Κούρδων Μαχητών, σώματα που φέρουν εμφανή σημάδια βασανισμών και χρήσης χημικών όπλων συνθέτουν την εικόνα της ματωμένης δεκαετίας του 1990.

Για πάνω από 20 χρόνια οι οικογένειες των αγνοουμένων αναζητούν την αλήθεια

http://www.kurdish-info.eu/home.html

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP