Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

ΠΕΡΙ Ε.Π.Α.Θ. Ο ΛΟΓΟΣ


Τον Σεπτέμβριο η ¨μικτή¨ σχολή !!!

Μετά το περσινό σταμάτημα εισαγωγής νέων φοιτητών στην Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ), και ενώ διαρκούσαν οι συζητήσεις για το πώς θα διαμορφωθεί η νέα σχολή, έρχονται ειδήσεις πως η μικτή σχολή θα αρχίσει την λειτουργία της από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα στην νέα σχολή θα γίνονται δεκτοί οι Έλληνες πολίτες. Αν και οι μειονοτικοί εδώ είχαν ζητήσει να μπαίνουν μόνο μειονοτικοί φοιτητές. Και για αυτό είχαν επανειλημμένα ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές. Με αυτή τη κατάσταση τώρα, οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης θα μπορεί να αναλαμβάνει υπηρεσία στα μειονοτικά σχολεία !

Η ΕΠΑΘ που ιδρύθηκε ενάντια στους αποφοίτων των σχολών δασκάλων της Τουρκίας, πλέον μετά την κατάργηση της λειτουργίας της, περνά πλέον στο τρίτο και τελευταίο στάδιο. Από τώρα και πέρα όλοι οι απόφοιτοι αυτής της σχολής θα μπορούνε να διδάξουν στα σχολεία της Τουρκικής μειονότητας! Οι παιδαγωγικοί κανόνες θυμίζουν πως ένας άνθρωπος δεν θα μπορέσει να πετύχει στη διδασκαλία μιας γλώσσας που δεν είναι η μητρική του. Η πρακτική αυτή για μια ακόμη φορά παραβιάζει την συνθήκη της Λοζάννης, ενώ αποτελεί και την τελευταία κραυγή των τουρκικών στην Δυτική Θράκη. Το χειρότερο αυτής της ιστορίας είναι πως θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της κυρίαρχης κουλτούρας.

Οι βουλευτές μας τι κάνουν για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά την μειονότητα μας ; Υπέβαλαν κάποια επερώτηση στη βουλή ;

Σχόλιο : Ακόμα και αν δεχτούμε την λογική του αρθρογράφου, τότε πως τόσα χρόνια διδάσκουνε την τουρκική πολλοί δάσκαλοι που έχουν ως μητρική γλώσσα την πομακική ; Και με ποιά λογική ζητάνε κάτι ολοφάνερα αντισυνταγματικό ;

http://tourkikanea.wordpress.com/

Read more...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Ο Παπανδρέου ήρθε ¨θερμά¨ στο Ερζερούμ και ψύχρανε τον αέρα.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Παπανδρέου μετέχοντας στην 3η Σύνοδο των πρέσβεων στο Ερζερούμ, κατά την ομιλία του έδωσε σκληρά μηνύματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σχετικά με το Κυπριακό θέμα είπε πως ¨Για όσο διάστημα συνεχίζεται η κατοχή στην Κύπρο η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.¨. Αναφερόμενος ο Παπανδρέου στον εναέριο χώρο είπε ¨Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία ; Με απειλές δεν λύνονται τα προβλήματα¨. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου μετείχαν στην τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών και στην 3η Σύναξη των πρέσβεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του που έκανε εδώ, μίλησε σκληρά σχετικά με τις πτήσεις στο Αιγαίο και το Κυπριακό.

Ο Παπανδρέου μίλησε λέγοντας ¨8 τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από ένα μικρό ελληνικό νησί. Ποιο είναι το νόημα αυτού ; Τι θέλει να αποδείξει η Τουρκία ; Οι κινήσεις αυτές δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στο Αιγαίο¨.

Ο Παπανδρέου είπε : ¨Μπορεί για την Τουρκία αυτές οι κινήσεις να είναι ρουτίνα, αλλά για την Ελλάδα δεν είναι. Αυτές οι κινήσεις επιφέρουν ένταση ανάμεσα μας. Αν πραγματικά η Τουρκία εννοεί ότι θέλει την ειρήνη πρέπει να σταματήσουν¨.

Ο Παπανδρέου αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε πως ¨Για όσο συνεχίζεται η κατοχή στην Κύπρο η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.¨.

Ο Ερντογάν απάντησε στον Παπανδρέου

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους πρέσβεις απάντησε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Ερντογάν μίλησε ως εξής ¨ 27 χώρες με ομοφωνία αποφάσισαν. Θα αρθεί η απομόνωση στην Βόρεια Κύπρο. Καταργήθηκε ; Όχι. Εγώ λοιπόν ως πρωθυπουργός, ως ένας πολιτικός ως ένας άνθρωπος με ευθύνη τι να κάνω. Αυτοί που είναι απέναντι μου αυτό έκαναν. Παίρνετε με ομοφωνία μια απόφαση αλλά αυτοί που είναι απέναντι σας δεν το εφαρμόζουν.

Η Τουρκία και η Βόρεια Κύπρος συνεχώς καλούνται να δίνουν. Συγγνώμη αλλά αν θέλετε επίλυση του προβλήματος θα έρθετε στο τραπέζι και θα το λύσουμε στο πνεύμα της αμοιβαιότητας.

Εμείς επιθυμούμε όλοι να είναι το ίδιο ελεύθεροι όσο το επιθυμούμε και για εμάς.

Επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε πως θέλουμε ένα κόσμο που δεν θα επενδύει στα όπλα αλλά στην εκπαίδευση, όχι στις νάρκες αλλά στην υγεία, όχι στα τείχη αλλά στους δρόμους. Θέλουμε να επενδύουμε στην σύνδεση, στην ειρήνη.

Δεν υπάρχει εξαίρεση. Θέλουμε παντού ειρήνη.

Ο κύριος Χριστόφιας κάθε φορά που με βλέπει, θέλει να μιλήσουμε οι δυό μας. Ο κύριος Παπαδόπουλος το ίδιο έλεγε. Έλα του λέω, πριν υπήρχε ο κύριος Ταλάτ, τώρα υπάρχει ο Έρογλου. Και αν θέλετε να μετάσχουν η Αγγλία και ο ΟΗΕ και η ΕΕ ας δώσουν από έναν εκπρόσωπο, να καθίσουμε να εργαστούμε.

Ο Χριστόφιας λέει ¨Εγώ τον Έρογλου με ποια ιδιότητα να τον συναντήσω¨. Και εγώ του λέω με την ίδια ιδιότητα που είχατε παρακαθίσει στις 45 συναντήσεις σας.

Συγγνώμη αλλά τα ζώα επικοινωνούνε με τη μυρωδιά, οι άνθρωποι μιλώντας. Εμείς λοιπόν θέλουμε μιλώντας να συμφωνήσουμε.

Κάποιοι τροφοδοτούνε το περιβάλλον έντασης.

Ενώ από το 1952 δεν είχε πάει κανείς στον Πατριάρχη, την Δευτέρα ο αντιπρόεδρος μου πήγε.

Οι εκλεγμένοι μας μουφτήδες στην Δυτική Θράκη ακόμα δεν γίνονται δεκτοί, ακόμα δεν διορίζονται. Όσο λάθος θα ήταν να διορίσουμε εμείς τον Πατριάρχη, άλλο τόσο είναι να διορίζονται οι μουφτήδες στην Δυτική Θράκη.

Στην Κύπρο ειλικρινά επιθυμούμε λύση, αλλά η λύση πρέπει να είναι δίκαιη, περιεκτική και μόνιμη.

Στο θέμα των σχέσεων με την Ελλάδα την τελευταία περίοδο καταγράφηκε πρόοδος ανεπανάληπτη στην ιστορία.

Όταν αρθούνε μεταξύ μας οι βίζες, θα αυξηθούνε και οι σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους μας.

Ο όγκος των μεταξύ μας συναλλαγών συνεχώς αυξάνει και αισθανόμαστε ικανοποίηση για αυτό. Κατά αυτό τον τρόπο επιθυμούμε οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας να αποτελέσουν παράδειγμα.

Αν βρούμε κοινή λύση στο θέμα της Κύπρου, τα αμοιβαία προβλήματα θα λυθούνε. Αυτό περιλαμβάνει και τις πτήσεις στο Αιγαίο που ανέφερε και ο αξιότιμος φίλος μου.

Την ώρα που εμείς προσπαθούμε για την ειρήνη, να μην σκεφτόμαστε τι λένε και τι δείχνουν τα ΜΜΕ. Μαζί με τον φίλο μου τον Γιώργο θα εξασφαλίσουμε ένα Αιγαίο που δεν θα οδηγεί σε εντάσεις.

Πιστεύουμε πως το Αιγαίο είναι μια θάλασσα όχι που μας χωρίζει αλλά που μας ενώνει, και μας ευχαριστεί το γεγονός πως και η Ελλάδα το ίδιο πιστεύει¨.

Read more...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΙΛΙΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΟΥ ΧΙΛΙΑ

Ως σύλλογος Χίλια ζήσαμε από κοντά τα γεγονότα με τη Χ. Νικοπούλου και τα παρακολουθήσαμε. Τα άσχημα ίχνη που έχει αφήσει η Χ. Νικοπούλου στους χωρικούς του Μεγάλου Δερείου και στα παιδιά του δημοτικού είναι ορατά και σήμερα.

Το μόνο έγκλημα του μειονοτικού τύπου ήταν ότι ανακοίνωσε σε όλη τους τη γύμνια τα προβλήματα των μειονοτικών ανθρώπων και τις αδικίες που υπέστησαν. Είτε στο περιστατικό της Χ. Νικοπούλου, είτε σε άλλα περιστατικά ο στόχος είναι σαφής. Επιδιώκεται ο μειονοτικός τύπος και οι άλλοι φορείς της μειονότητας, είτε με δικαστήρια είτε με φυσικές επιθέσεις (ξυλοδαρμός) να φιμωθούνε.

Η χώρα μας η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, όμως δεν είναι καθόλου εύκολο να καλύψει και να κάνει να ξεχαστούνε τα άσχημα παιχνίδια που για χρόνια παίζονται σε βάρος της μειονότητας.

Το ότι ο σύλλογος μας για μια βρύση εδώ και ένα χρόνο δικάστηκε δύο φορές και επιδιώκεται να δικαστεί και τρίτη φορά, και παράλληλα με αυτό, το ότι κατασκευάστηκε εκκλησία πάνω σε βακουφική περιοχή χωρίς να σταματάει με τίποτε, αποτελούν παραδείγματα των αδικιών που αντιμετωπίζουμε.

Εμείς λοιπόν ως άνθρωποι της μειονότητας, είτε στο διάστημα που δικάζονται οι μειονοτικές εφημερίδες, είτε για τα άλλα προβλήματα της μειονότητας, πόσο μπορούμε να στηρίζουμε. Να μην ξεχνάμε την παροιμία ¨Φίδι που δεν με ακουμπά, χίλια χρόνια να ζήσει¨, καθώς δεν υπάρχει όφελος από το φόβο του θανάτου !

Εξ ονόματος του Πολιτιστικού και εκπαιδευτικού συλλόγου Χίλια

Ο πρόεδρος

Αλή ΠΕΝΤΖΑΛ

Ιστοσελίδα του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί 8-1-2011

Σχόλιο : Το τι έργο παρήγαγε η Χαρά πάνω στο Δέρειο φαίνεται καθαρά από τις αντιδράσεις των τουρκόψυχων. Αυτό είναι το πλεόν ασφαλές κριτήριο.

http://tourkikanea.wordpress.com/

Read more...

Ύποπτη η μη αντίδραση από τον Ερντογάν…


Παρήλθε ανεπιστρεπτί η εποχή όπου οι αφελείς ιθαγενείς εντυπωσιάζονταν από προπαγανδιστικά καθρεπτάκια. Πραγματικά εντυπωσίασε την ελληνική Κοινή Γνώμη ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Παπανδρέου έθεσε τα θέματα παραβιάσεων από την πλευρά της Τουρκίας της Εθνικής μας Κυριαρχίας και μάλιστα στο χώρο που τα έθεσε. Εκείνο όμως που πιο πολύ εντυπωσίασε τόσο την ελληνική όσο και την τουρκική Κοινή Γνώμη ήταν η μη αντίδραση Ερντογάν, ο οποίος αρκέστηκε σε μια γενικόλογη απάντηση, παρουσία του κ. Παπανδρέου, ωσάν να αποδεχόταν τις καταγγελίες του κ. Παπανδρέου.

Το γεγονός αυτό έδωσε την ευκαιρία στα ελληνικά ΜΜΕ και στα παπαγαλάκια του συστήματος προπαγάνδας να πανηγυρίζουν, παρουσιάζοντας τον κ. Παπανδρέου περίπου ως θριαμβευτή, ενώ αντίθετα τα ΜΜΕ της Τουρκίας, καθώς και τα τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν και κατέκριναν την μη αντίδραση Ερντογάν.

Αλήθεια ποιός αφελής πλέον πιστεύει ότι ο κ. Ερντογάν, ο οποίος ξεκίνησε…. από το μηδέν, ανήλθε στο ανώτατο αξίωμα της Τουρκίας, διέλυσε την τουρκική αντιπολίτευση και οδήγησε την Τουρκία στις G20 του πλανήτη, οραματιζόμενος μάλιστα την ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και αδιαφορώντας για τα θέσεις της ΕΕ, μπροστά στα τουρκικά συμφέροντα, θα άφηνε αναπάντητες τις καταγγελίες του κ. Παπανδρέου;; Πόσο αφελείς πια καλούμαστε να γίνουμε;;

Θα θέλαμε λοιπόν να γνωρίζουμε τι ακριβώς συζήτησε ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Ερντογάν για 3 περίπου ώρες, ώστε να οδηγήσει τον κ. Ερντογάν σε αυτή την κατά τη γνώμη μας ύποπτη μη αντίδραση, ενόψει μάλιστα και επικείμενων εκλογών στην Τουρκία, όπου ένας λεονταρισμός θα απέφερε πολιτικά οφέλη στις κάλπες;;

Πάντως για να μην τρέφουμε αυταπάτες ότι κατατροπώσαμε τους τούρκους την απάντηση την έδωσε χθες ο μεγαλοιδεάτης κ. Νταβούτογλου, όταν είπε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και ότι κανείς δεν είναι σε θέση να υποδείξει στην Τουρκία τι θα κάνει. Δηλαδή κανείς δεν μπορεί να υποδείξει στην Τουρκία, αν θα παραβιάζει ή όχι την Εθνική μας Κυριαρχία.

Έτσι για να πάψουμε να είμαστε αφελείς ιθαγενείς.

http://kostasxan.blogspot.com/2011/01/blog-post_2494.html

Read more...

Πρεμιέρα σε Κομοτηνή - Ξάνθη το πρόγραμμα εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων


Με εισαγωγική επιμόρφωση για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θράκης ξεκινά η νέα φάση του προγράμματος «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου στην Ξάνθη. Μετά από διακοπή μεγάλη χρονικού διαστήματος αρχίζει και πάλι το πρόγραμμα, που στόχο έχει την αρμονική ένταξη των παιδιών της μειονότητας στο εκπαιδευτικό σύστημα και την ευρύτερη κοινωνία, την αναβάθμιση της εκπαίδευσής τους, με έμφαση στην καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας που θα βοηθήσει τη μελλοντική τους ένταξη στην εργασία με καλύτερους όρους, τη διασφάλιση της αποδοχής των παιδιών αυτών από το εκπαιδευτικό προσωπικό και όλους τους πολίτες της Θράκης, την παροχή στους εκπαιδευτικούς αφενός ειδικών γνώσεων, αφετέρου κατάλληλου και καινοτόμου εκπαιδευτικού υλικού και την υποστήριξη των οικογενειών για να ενισχύσουν τη σχολική επίδοση των παιδιών τους.

Η τρέχουσα φάση του προγράμματος εγκρίθηκε από τη διαχειριστική αρχή του υπουργείου Παιδείας τον περασμένο Αύγουστο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013. Περίπου 2.000 αιτήσεις συμμετοχής κατατέθηκαν για τη νέα φάση του προγράμματος, όπου επιστημονική υπεύθυνη είναι η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Άννα Φραγκουδάκη. Αντικείμενο και της νέας φάσης είναι η αρμονική ένταξη των παιδιών του συνόλου της μειονότητας, με τις πολιτισμικές και γλωσσικές τους ιδιαιτερότητες, στο εκπαιδευτικό σύστημα, η παροχή γνώσεων διαπολιτισμικής αγωγής στους εκπαιδευτικούς και επιπρόσθετα η ευαισθητοποίηση του διοικητικού μηχανισμού της εκπαίδευσης.


Για την επίτευξη των παραπάνω προβλέπεται συνολικό σχέδιο παρεμβάσεων. Αυτές περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ελληνομάθειας παράλληλα με την αναγνώριση και το σεβασμό στη μητρική γλώσσα των μειονοτικών μαθητών, τη συνέχιση και τη διεύρυνση των προσπαθειών για την άρση όλων των εμποδίων απέναντι στη σχολική άνοδο των παιδιών της μειονότητας, την υποστήριξη των οικογενειών για την καλή εκπαίδευση των παιδιών τους, την αξιοποίηση των εκπαιδευτικών υλικών που έχουν παραχθεί στα πλαίσια των προηγούμενων φάσεων του προγράμματος εντός και εκτός σχολείου και τη χρήση της τεχνολογίας.


Το πρόγραμμα «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» θα πραγματοποιήσει την πρώτη εισαγωγική του επιμόρφωση την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου στο 1ο γυμνάσιο Ξάνθης (4.00-8.00 μ.μ.) και την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου στο 3ο γυμνάσιο Κομοτηνής (4.00-8.00 μ.μ.). Οι συγκεκριμένες επιμορφωτικές συναντήσεις απευθύνονται σε όλους τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης, διορισμένους ή αδιόριστους, οι οποίοι καλούνται να συμμετάσχουν. Στην πρώτη αυτή επιμόρφωση θα γίνει ενημέρωση για το ιστορικό, τους στόχους και τις δράσεις του προγράμματος, καθώς και εισαγωγή στα διδακτικά υλικά για τα μαθήματα της γλώσσας, λογοτεχνίας, ιστορίας, μαθηματικών και φυσικής που έχει εκπονήσει το πρόγραμμα.

ΕΦ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

Read more...

Οθωμανικά Βαλκάνια ονειρεύονται οι Τούρκοι


ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ των Χριστουγέννων ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Βετζντί Γκιονούλ προσέφερε έναν... μποναμά στα Σκόπια. Η συμφωνία που υπέγραψε με τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Κονιανόφσκι λέει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια 1 εκατ. δολαρίων στην πΓΔΜ το 2011, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη του άξονα Αγκυρας- Σκοπίων που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τουρκική εταιρεία αγόρασε προσφάτως το αεροδρόμιο των Σκοπίων. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, οι Τούρκοι εμφανίζονται πρόθυμοι να μεσολαβήσουν μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών για τη διασφάλιση της... σταθερότητας στην πΓΔΜ.
Το γεγονός αυτό δεν είναι αποσπασματικό. Με αιχμή τις θεωρίες του Αχμέτ Νταβούτογλου, η Αγκυρα απλώνει σταθερά τα τελευταία χρόνια την πολιτική και οικονομική επιρροή της στη Βαλκανική, θέλοντας να στείλει και ένα μάθημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι αποτελεί αυτόνομο παίκτη στη διεθνή σκηνή.

Αυτή τη στιγμή η Τουρκία απειλεί ευθέως να εκτοπίσει- αν δεν το έχει ήδη κάνει, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι- την ελληνική παρουσία στα Βαλκάνια που με τόσο κόπο είχε οικοδομηθεί μετά τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Την ίδια στιγμή η Αθήνα, εγκλωβισμένη στην οικονομική κρίση, με μειωμένη επιρροή και με τις ελληνικές τράπεζες να μην παίζουν πλέον τον ρόλο που είχαν πριν από λίγο διάστημα, δίνει μάχη χαρακωμάτων να κρατήσει τις θέσεις της, παίζοντας κυρίως το χαρτί της ένταξης των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τον περασμένο Μάρτιο το πρώτο τουρκικό υποβρύχιο κατέπλευσε στον ναύσταθμο του Δυρραχίου που, σημειωτέον, έχει κατασκευασθεί με τουρκικά κεφάλαια. Αυτό ήταν το τελευταίο επεισόδιο στο μακρύ σίριαλ της αλβανοτουρκικής στρατιωτικής συνεργασίας που ξεκίνησε το 1994.

Οι δεσμοί των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί ραγδαία μετά το 1997, όταν ξέσπασε στην Αλβανία το «σκάνδαλο των πυραμίδων». Η συνεργασία αυτή επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της άμυνας. Οταν μετά το 1997 καταστράφηκε η ναυτική βάση υποβρυχίων Πασά Λιμάν στον κόλπο του Αυλώνα, η Αγκυρα έσπευσε να επωφεληθεί. Οι Τούρκοι έδωσαν περίπου 10 εκατ. δολάρια για να την επισκευάσουν και να αποκτήσουν έτσι ασφαλές αγκυροβόλιο στην Αδριατική.


Στρατιωτική συνεργασία με την Αλβανία
Η Αγκυρα επιδιώκει να χτίσει εξαρχής και την αλβανική Αεροπορία. Μετά την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2009, η συνεργασία συνεχώς ενισχύεται.

Η Τουρκία ανέλαβε μάλιστα την ανακατασκευή της αεροπορικής βάσης του Κούτσοβε, νοτίως των Τιράνων. Παράλληλα, κάθε χρόνο εκπαιδεύονται στην Τουρκία ιπτάμενοι αξιωματικοί και δόκιμοι χειριστές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αγκυρα θα έβλεπε με καλό μάτι την πώληση ή και την εκμίσθωση (leasing) στην Αλβανία μαχητικών αεροσκαφών, κυρίως F-16.

Η τουρκική επιρροή στην Αλβανία έχει αρχίσει να ενοχλεί ακόμη και την αλβανική ηγεσία, επισημαίνουν άριστα ενημερωμένες πηγές για τα τεκταινόμενα στη χώρα. Σημειώνουν μάλιστα ότι αυτή η ανησυχία έχει κοινοποιηθεί και προς την Αθήνα ώστε αυτή να προβεί στις κατάλληλες κινήσεις.

Να σημειωθεί εδώ ότι τουρκικά κονδύλια φαίνεται να κατευθύνονται και προς οργανώσεις των Τσάμηδων που, ας μην ξεχνάμε, συμμετέχουν πλέον στην ασταθή κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα. Αν προσθέσει κανείς σε αυτά και την ανάμειξη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τουρκικών κύκλων ώστε να «παγώσει» η συμφωνία Ελλάδος- Αλβανίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που ανακύπτουν για την Αθήνα.

«Ο Αχμέτ Νταβούτογλου οραματίζεται τη Σερβία ως τον βασικό εταίρο της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια» λέει στο «Βήμα» ο Ούλας Ντόγκα Εράλπ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Σαμπαντζί και συγγραφέας πολλών μελετών για τα Βαλκάνια.

Πράγματι, από το 2009 οι σερβοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει σε νέα εποχή. Τον Οκτώβριο του 2009 ο Αμπντουλάχ Γκιουλ έγινε ο πρώτος τούρκος πρόεδρος που επισκέφθηκε το Βελιγράδι μετά το 1986.

«Μια σταθερή και ευημερούσα Σερβία είναι το κλειδί για τη σταθερότητα τόσο στη Βοσνία όσο και στο Κοσσυφοπέδιο» εξηγεί ο τούρκος καθηγητής.

«Ο σέρβος πρόεδρος Μπορίς Τάντιτς αναγνωρίζει τις ευκαιρίες που προσφέρει η αναβάθμιση των σχέσεων με την Τουρκία, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατασκευή έργων υποδομής.

Η άρση της χορήγησης βίζας θα άρει και τα αρνητικά στερεότυπα, ενώ η Αγκυρα είναι και πρόθυμη να παίξει ρόλο στις συνομιλίες Βελιγραδίου- Πρίστινας για το Κοσσυφοπέδιο υπό την αιγίδα της ΕΕ» καταλήγει ο κ. Εράλπ.

Το μεγάλο παιχνίδι Αγκυρας- Βελιγραδίου
Η Αγκυρα δίνει μεγάλο βάρος τόσο στις σχέσεις της με την Πρίστινα όσο και με τους μουσουλμάνους του Σαντζάκ. Με την πρώτη επιδιώκει δημιουργία «ειδικής σχέσης», γι΄ αυτό και αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου την επαύριον της κήρυξής της. Θέλει επίσης να αναγνωριστεί το σημαντικό τουρκικό στοιχείο ως μειονότητα, ενώ υπάρχει ισχυρή παρουσία σε κολέγια και ιδιωτικά σχολεία. Ιδρύθηκε επίσης τουρκικό πανεπιστήμιο, ενώ περίπου 100 φοιτητές λαμβάνουν κάθε χρόνο υποτροφία για τουρκικά πανεπιστήμια.

Δεν παραμελεί όμως και τις οικονομικές σχέσεις, όπως φάνηκε και από την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πρίστινα τον Νοέμβριο του 2009. Οι εμπορικές συναλλαγές διπλασιάστηκαν μεταξύ 2007 και 2008, με την ανοδική πορεία να συνεχίζεται. Η τουρκική εταιρεία Limak κέρδισε το συμβόλαιο διαχείρισης του αεροδρομίου της Πρίστινας για την επόμενη 20ετία και θα επενδύσει περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια για την υποδομή του. Επίσης, η κοινοπραξία της τουρκικής Εnka και της αμερικανικής Βechtel ανέλαβε την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέσει το Κοσσυφοπέδιο με την Αλβανία και τη Σερβία.

Πρόκειται για ένα έργο συνολικού κόστους άνω των 800 εκατ. ευρώ. Οσο για το Σαντζάκ; Ο μουσουλμανικός πληθυσμός του αποτελεί «μάννα εξ ουρανού» για την Αγκυρα.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=376901&dt=09/01/2011

Read more...

Αφύλακτα τα σύνορα με Τουρκία στον Εβρο «Ανευ προηγουμένου» χαρακτηρίζει την κατάσταση η FRONTEX, σε έκθεσή της


Tου Θαναση Τσιγγανα

Για αριθμό-ρεκόρ εισόδου λαθρομεταναστών από τον Εβρο κάνει λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνεργασίας Συνόρων (FRONTEX), χαρακτηρίζοντας ως «άνευ προηγουμένου» την κατάσταση στα ελληνικά χερσαία σύνορα, επισημαίνοντας τις ευθύνες της Τουρκίας ως χώρας-τράνζιτ λαθρομεταναστών και κάνοντας λόγο για ένα πρόβλημα που, λόγω της έκτασής του, αδυνατούν να το διαχειριστούν μόνες οι ελληνικές τοπικές αρχές.

Στην έκθεση τονίζεται ότι εντός του 2010 μέσω του Εβρου καταγράφηκε μία από τις μεγαλύτερες εισροές παράνομων μεταναστών στην ιστορία της Ε.Ε. και ότι αυτή η χωρίς προηγούμενο αύξηση στην παράνομη διέλευση συνόρων είναι απόρροια της «αλλαγής πορείας» των κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται μετανάστες. Από τις θαλάσσιες οδούς στράφηκαν στα χερσαία σύνορα, και σε μια βασική πύλη της Ε.Ε, τον Εβρο. Εκτός από την καταγραφείσα εκτίναξη του αριθμού Αφγανών λαθρομεταναστών, επισημαίνεται με ιδιαίτερη έμφαση από τη FRONTEX το πλήθος των -κατά δήλωσή τους- Αλγερινών που πέρασαν κι αυτοί τον Εβρο. Αφού ταξίδεψαν αεροπορικώς από τη Βόρεια Αφρική στην Κωνσταντινούπολη, στη συνέχεια ανενόχλητοι έφθασαν στην ελληνοτουρκική μεθόριο με προορισμό την Ελλάδα και χώρες της Ε.Ε.


Σύμφωνα με τη FRONTEX, πάνω από 31.000 παράνομοι μετανάστες πέρασαν το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου από τα σύνορα με την Τουρκία, καταρρίπτοντας τα προηγούμενα πανευρωπαϊκά «ρεκόρ» εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος, που καταγράφηκαν το 2006 από χώρες της Αφρικής προς τα Κανάρια Νησιά και το 2008, όταν κοντά στις 31.000 άτομα βρέθηκαν στο νησί Λαμπεντούζα, νοτίως της Σικελίας, προερχόμενοι από χώρες της Βόρειας Αφρικής. Επισημαίνεται μάλιστα ότι κατά πάσα πιθανότητα οι ακριβείς αριθμοί των λαθρομεταναστών που πέρασαν τον Εβρο είναι κατά πολύ υψηλότεροι, αφού οι προαναφερθέντες αντανακλούν τον αριθμό μόνον των συλληφθέντων και εντοπισθέντων, χωρίς εκτίμηση για όσους πέρασαν το σύνορα και προωθήθηκαν στο εσωτερικό της Ελλάδας χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Στην έκθεση της FRONTEX γίνεται αναφορά στο τμήμα των 12,5 χλμ. (μεταξύ Καστανιών-Νέας Βύσσας) όπου πρόκειται να ανεγερθεί ο φράκτης ανάσχεσης του κύματος λαθρομετανάστευσης, με την επισήμανση ότι μόνον από αυτό το τμήμα περνούσαν παράνομα στο ελληνικό έδαφος περί τα 350 άτομα καθημερινά. Σε αυτό το σημείο, ο ποταμός Εβρος έχει εκτραπεί προς την πλευρά της Τουρκίας και δεν υπάρχει το φυσικό σύνορο των υδάτων, καθιστώντας πιο εύκολη την παράνομη είσοδο, ενώ σε κάποιο άλλο σημείο, πλησίον της Ορεστιάδας, λαθρομετανάστες περνούσαν «χρησιμοποιώντας μια γέφυρα στην τουρκική πλευρά των συνόρων».

Πάντως, στο επίμαχο τμήμα των 12,5 χλμ. όπου επικεντρώθηκε η αποτρεπτική προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης των 175 Eυρωπαίων συνοριοφυλάκων που απέστειλε στην περιοχή η FRONTEX, η εισροή λαθρομεταναστών μειώθηκε το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου σε ποσοστό περίπου 40%.

Συμπληρωματικά στοιχεία από την Ελληνική Αστυνομία αποκαλύπτουν ότι πάνω από το 50% από τις 47.000 μετανάστες που εισήλθαν ολόκληρο το 2010 από τον Εβρο πέρασαν από τη «γραμμή» των 12,5 χιλιομέτρων μεταξύ Καστανιών και Νέας Βύσσας. Τα στοιχεία δείχνουν πως η «τρύπα» στα ελληνοτουρκικά σύνορα -όπως αποκαλείτο το χερσαίο αυτό τμήμα του βόρειου Εβρου- υπήρξε η «κεντρική πύλη εισόδου» για τους λαθρομετανάστες, αφού από εκεί πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα συνολικά 26.000 άτομα κάθε ηλικίας και εθνικότητας.

Στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, πέραν του νέου νομοθετικού πλαισίου και του φράχτη των 12,5 χλμ., πρόκειται να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών -τουλάχιστον τρία σε πρώτη φάση- σε χώρους στρατοπέδων των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν χρησιμοποιούνται πια. Δύο απ' αυτά θα είναι στον νομό Εβρου.

Δύο παραδείγματα από το εξωτερικό


Ισπανία: Οι ισπανικοί θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια στη Βόρεια Αφρική υπήρξαν ένα από τα βασικά σημεία εισόδου Αφρικανών μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Τον Σεπτέμβριο του 2005, η αιματηρή έφοδος χιλιάδων ατόμων στους φράχτες είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άτομα σε συγκρούσεις με τη μαροκινή αστυνομία. Η ισπανική κυβέρνηση αναβάθμισε τους φράχτες, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί σημαντική μείωση στη ροή λαθρομεταναστών έκτοτε.ΗΠΑ: Με διάσπαρτους φράχτες μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων, στα σύνορα με το Μεξικό, προσπαθεί η αμερικανική κυβέρνηση να περιορίσει τη ροή μεταναστών και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών προς τη χώρα από τη Λατινική Αμερική. Επί της ουσίας, δεν πρόκειται για ένα ενιαίο φράγμα, αλλά για διάσπαρτες κατασκευές, από συρματόπλεγμα, ξύλο, σκυρόδεμα ή συνδυασμό των παραπάνω υλικών, σε στρατηγικά σημεία της μεθορίου και κυρίως στα νότια των πολιτειών του Τέξας και της Αριζόνας. Οι επικριτές επισημαίνουν ότι το μέτρο είναι ελάχιστα αποτελεσματικό και βλαπτικό για την πανίδα της περιοχής. Οι συμπλοκές με συνοριοφύλακες και τα δυστυχήματα γύρω από τους φράκτες είναι συχνό φαινόμενο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_09/01/2011_428056

Read more...

Η «διπλωματία της θρησκείας» από την πλευρά Ερντογάν


Του Αθανασιου Eλλις

Αν το Ερζερούμ αποτελεί τον τελευταίο κρίκο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, υπήρξαν κι άλλοι τη χρονιά που πέρασε οι οποίοι έδειξαν την εκατέρωθεν διάθεση για αλλαγή του κλίματος. Ετσι, σε μια ιδιότυπη «διπλωματία της θρησκείας» έχει επιδοθεί τους τελευταίους μήνες ο Ταγίπ Ερντογάν, με θετικές κινήσεις προς την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, οι οποίες είναι ανώδυνες και χωρίς πολιτικό κόστος στο εσωτερικό, και εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Μερικές από αυτές είναι απόρροια πρωτοβουλιών του Τούρκου πρωθυπουργού, ενώ άλλες γίνονται υπό την πίεση δικαστικών αποφάσεων ή αρνητικών σχολίων σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Πιο πρόσφατη από αυτές ήταν η χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας σε μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξέλιξη που θα δώσει λύση στη διαφαινόμενη αδυναμία διαδοχής που θα αντιμετώπιζε μελλοντικά το Φανάρι, ενώ στις 3 Νοεμβρίου, το Δικαστήριο της Πριγκίπου ενέκρινε την επιστροφή του Ορφανοτροφείου στην κυριαρχία του Πατριαρχείου συμμορφούμενο με πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Τούρκου πρωθυπουργού να επιτρέψει την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο.

Με αυτές τις διπλωματικές ενέργειες, ο κ. Ερντογάν εμφανίζεται ανεκτικός έναντι της Ορθοδοξίας και γενναιόδωρος έναντι της Ελλάδας, κυρίως σε επίπεδο συμβολισμού, καθώς δεν προβαίνει στην οποιαδήποτε παραχώρηση επί των ουσιαστικών διαφορών που χωρίζουν τις δύο χώρες. Ταυτόχρονα, επιχειρεί εν μέρει να απαντήσει και στις πολύχρονες πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. για τη διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Στο ίδιο πνεύμα, των ανώδυνων κινήσεων στο «μέτωπο» των θρησκευτικών ελευθεριών που δυνητικά προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην ίδια την Τουρκία, εντάσσεται και η σκέψη περί επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία κυοφορείται εδώ και χρόνια, τον τελευταίο χρόνο με αισθητά μεγαλύτερη έμφαση.

Το Φανάρι και η Αθήνα διαπιστώνουν θετικές προθέσεις, αλλά η Σχολή δεν έχει ακόμη ανοίξει, παρά τις δραματικές εκκλήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος προ ολίγων μηνών διαβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι «όλα είναι έτοιμα για να λειτουργήσει ξανά η Σχολή και το μόνο που χρειάζεται είναι μια υπογραφή». Για να συμπληρώσει με τη νηφαλιότητα που τον διακρίνει: «Εμείς εμμένουμε και αναμένουμε...»

Πάντως, εκτιμάται ότι η ισχυροποίηση του Ταγίπ Ερντογάν μετά την υπερψήφιση της μεταρρύθμισης του Συντάγματος στο κρίσιμο δημοψήφισμα, που διεξήχθη στις 12 Σεπτεμβρίου, θα του επιτρέψει στο βραχυπρόθεσμο μέλλον να δώσει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής.

Οι πιέσεις υπέρ της απρόσκοπτης λειτουργίας του Φαναρίου εντείνονται, καθώς προβάλλονται εκτενώς από κορυφαία αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Η απόφαση για τη χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας σε μητροπολίτες δεν μπορεί να είναι άσχετη με την κριτική που ασκούν η Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες, αλλά και έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις ΗΠΑ, η φύση του προβλήματος είναι τέτοια που έχει κινήσει το ενδιαφέρον σημαντικών Αμερικανών δημοσιογράφων, ενώ στην ανάδειξή του έχει συμβάλλει και η έντονη ενεργοποίηση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, η οποία θρησκευτικά υπάγεται στο Φανάρι.

Οι επικοινωνιακές κινήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού δημιουργούν ταυτόχρονα το υπόβαθρο για να θέτει πιεστικά θέμα αμοιβαιότητας σε ό,τι αφορά τους μουσουλμάνους της Θράκης, αλλά και την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Σε ό,τι αφορά τη Θράκη, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει προχωρήσει σε σημαντικά βήματα, ανταποκρινόμενη στις υποχρεώσεις της ως ώριμης ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Αντίθετα, εκκρεμεί η δημιουργία τεμένους στην Αθήνα, η οποία έχει αποφασισθεί και έχει επανειλημμένα ανακοινωθεί, αλλά ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_09/01/2011_428123

Read more...

Η Τουρκία παγιδεύτηκε στην πολιτική της.Με τη νεο-οσμανική στρατηγική του Αχμέτ Νταβούτογλου


Ο Ιωάννης Θ. Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας-Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι σαφής και κατηγορηματικός στην ανάλυσή του: Η Τουρκία, υπό τις επιταγές Νταβούτογλου, στην προσπάθειά της να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των Αράβων, έχασε το Ισραήλ και δεν έπεισε τους Άραβες για τις προθέσεις της. Εξάλλου, η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από την Κύπρο σε συνάρτηση προς το Λίβανο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο επιβαρύνει την κατάσταση σε βάρος μιας Τουρκίας, που δεν υπέγραψε τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλ’ υποχρεούται να το πράξει, αφού επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ. Από την άλλη, η Ελλάδα όφειλε να είχε ήδη οριοθετήσει τη δική της ΑΟΖ προς την Κύπρο. Ο καθηγητής Μάζης υποστηρίζει έντονα ότι η υπογραφή συμφωνίας με το Ισραήλ για την ΑΟΖ θωρακίζει τα συμφέροντα της Κύπρου και διανοίγει ευρύτατες προοπτικές, με προεκτάσεις προς την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Ο καθηγητής Μάζης λέγει:
Η ανακάλυψη κολοσσιαίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη λεκάνη της Λεβαντίνης και ειδικά στα «οικόπεδα» του Ισραήλ και μάλλον και της Κύπρου, τι σημαίνει για τις δύο χώρες και τι είδους συνεργασία μπορεί ή πρέπει να επιχειρήσουν; Τι είδους αντίδραση αναμένετε από την Τουρκία και γιατί ακυρώνονται τα ηγεμονικά σχέδιά της στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή;

Εις το πλαίσιο αυτό, εμπεριέχεται και η μέθοδος χαράξεως της Μέσης Γραμμής-Μέσης Αποστάσεως, η οποία ήδη κατοχυρώνει και για την Ελλάδα, ένα απολύτως πρόσφατο νομικόν προηγούμενο. Αυτό που υλοποιήθη εις τις περιπτώσεις χαράξεως ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και των γειτονικών της παρακτίων χωρών. Δηλαδή, στις 12 Δεκεμβρίου 1988, η Κύπρος επεκύρωσε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θαλάσσης. Τον Φεβρουάριο του 2003 και τον Ιανουάριο του 2007, η Κύπρος υπέγραψε συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και τον Λίβανο, αντιστοίχως. Η συμφωνία βασίζεται στη διεθνώς αποδεκτή αρχή της μέσης γραμμής και τους όρους της Συμβάσεως του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θαλάσσης. Τον Δεκέμβριο του 2010 ακολούθησε η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, η Κύπρος εγκαινίασε στις 16 Φεβρουαρίου 2007 τον πρώτο γύρο υποβολής αιτήσεων αδειών ερεύνης και αδειών εκμεταλλεύσεως υδρογονανθράκων, ο οποίος έληξε στις 16 Ιουλίου 2007. Αριθμός εταιρειών επέδειξε ενδιαφέρον και δόθηκαν σε αυτές σχετικές πληροφορίες.
Η Τουρκία, διά τις δύο εκ των περιπτώσεων αυτών δεν αντέδρασε ούτε λεκτικώς! Αντέδρασε μόνον -και αποκλειστικώς- λεκτικώς, διά την περίπτωσιν Κύπρου-Ισραήλ. Και βεβαίως η αντίδρασίς της κατέπεσε εις το απόλυτο και αβυσσαλέο... διπλωματικό κενό! Συνεπώς, όταν η -κατά το ήμισυ- υπό τουρκική κατοχή Κύπρος, με κατοχικά τουρκικά στρατεύματα της τάξεως των 40.000 ανδρών εις τα εδάφη του βορείου τμήματός της, δύναται να εφαρμόσει την Μέσην Γραμμήν διά την χάραξιν της ΑΟΖ, την οποίαν προηγουμένως μονομερώς είχεν ορίσει ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, συνεπάγεται ασφαλώς ότι και η ισχυρά (;) αλλά και υπερήφανος (;) Ελλάς θα δύναται το τοιούτον πολλαπλασίως! Ή μήπως αυταπατώμαι;

Ακυρώνονται τα τουρκικά σχέδια
Τα τουρκικά σχέδια ακυρώνονται εις την Λεκάνη της Λεβαντίνης και γενικότερα στη Ν/Α Μεσόγειο και από νομικής πλευράς, λόγω ακριβώς των νομικών υποχρεώσεων της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη νέα Συνθήκη για το Δίκαιο της Θαλάσσης του 1982, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, εάν φυσικά αντιλαμβάνεται ότι έχει τέτοιες υποχρεώσεις.

Δηλαδή:
ι) η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θαλάσσης έχει κυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (10 Δεκεμβρίου 1998 ) και κατ΄ επέκτασιν αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Όλες οι υπό ένταξιν χώρες - περιλαμβανομένης της Τουρκίας - οφείλουν κατά το χρόνο της ένταξής τους να εφαρμόσουν το κοινοτικό κεκτημένο.

ιι) το Συμβούλιο της ΕΕ στις 2 Ιουνίου 2005 κατέστησε σαφές ότι «Η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης αποτελεί μικτή συμφωνία, δηλαδή έχει συναφθεί και από την Κοινότητα και από τα κράτη μέλη. Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 6 της πράξεως της αφορούσης τους όρους προσχωρήσεως των νέων κρατών μελών, τα κράτη αυτά δεσμεύονται να προσχωρήσουν στις συμβάσεις και συμφωνίες που έχουν συνάψει τα παλιά κράτη μέλη και, μαζί με αυτά, η Κοινότητα».
ιιι) στις 2 Απριλίου 2007 ο Όλι Ρεν δήλωσε σαφώς ότι «Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θαλάσσης αποτελεί όντως κοινοτικό κεκτημένο, το οποίο η Τουρκία αναμένεται να υιοθετήσει και να εφαρμόσει μετά την προσχώρησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να ελέγχει την εφαρμογή του κεκτημένου στην Τουρκία».

ιιιι) αναλόγου περιεχομένου, και πολύ γνωστή στην Κύπρο, ήταν επίσης η απάντηση του κ. Ρεν σε ερώτηση του Ελληνοκυπρίου Ευρωβουλευτή κ. Ι. Κασουλίδη, αναφορικώς με τις παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κύπρου από τουρκικό σκάφος. Συγκεκριμένα, ο κ. Ρεν στην απάντησή του την 5η Μαρτίου 2009 προβαίνει σε ιδιαίτερη μνεία των συμπερασμάτων της 8ης Δεκεμβρίου 2008, όπου αναφέρεται ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποθαρρύνει τυχόν απειλές, προστριβές, ή πράξεις οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτνίασης και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».

Η… εμπιστοσύνη των Αράβων και το αγκάθι του Κουρδικού
Πώς αναλύετε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, λαμβάνοντας υπόψη και τους άλλους δρώντες, το Ιράν, τη Συρία και την Αίγυπτο, σε συνάρτηση πάντα προς το ενεργειακό;

Η νεο-οσμανική πολιτική της Άγκυρας υπό τις επιταγές Νταβούτογου («επικίνδυνου», κατά τις αποκαλύψεις των απορρήτων εγγράφων του US Dept of State, από τα Wikileaks) χρειάζετο την εχθρότητα και την όξυνση με το Ισραήλ για να αποκτήσει την -και ιστορικώς- μηδέποτε υπάρξασα εμπιστοσύνη μεταξύ Αράβων και Τούρκων. Και την χρειάζετο διότι επίστευε -και πιστεύει- ότι έτσι θα επιλύσει το υπαρξιακό της πρόβλημα: το Κουρδικό. Η ισραηλο-παλαιστινιακή σύγκρουση τής προσέφερε μια λαμπρή ευκαιρία για να το επιτύχει. Η Τουρκία όμως παγιδεύθηκε σε αυτήν της την πολιτική, κατέστρεψε τις σχέσεις της με το Ισραήλ για μεγάλο βάθος χρόνου και ετέθη απέναντι στο Τελ Αβίβ με τρόπο ενός εξίσου υπαρξιακού εχθρού του Ισραήλ, εφόσον η Τεχεράνη και η Χαμάς αποτελούν υπαρξιακούς εχθρούς αυτού του νέου κράτους. Εάν το Ισραήλ και οι κ.κ. Αμπάς και Φαγιάντ καταφέρουν να έλθουν σε μιαν αξιοπρεπή για την παλαιστινιακή και ισραηλινή πλευρά συμφωνία ειρήνης υπό την αιγίδα της διοικήσεως Ομπάμα, η γεωπολιτική πραγματικότητα στην περιοχή θα αλλάξει άρδην, για τους κατωτέρω λόγους:


1ον: η τυχοδιωκτική γεωστρατηγική σπέκουλα της νταβουτογλιανής Τουρκίας με τον παλαιστινιακό πόνο θα παύσει να τροφοδοτείται.


2ον: η Τουρκία θα παραμείνει μόνη με το Ιράν, υπαρξιακό εχθρό όχι μόνον του Ισραήλ, αλλά και της κατόχου των Ιερών Τόπων ολοκλήρου του Ισλάμ (Μέκκας και Μεδίνας), δηλ. της Σαουδικής Αραβίας.


3ον) η Συρία δεν θα ανεχθεί επί πολύ την επιρροή της Τεχεράνης επί του πολιτικού βίου του Λιβάνου, τον οποίον θεωρεί ολοκλήρωμα της Μεγάλης Συρίας και προβολή ισχύος της Δαμασκού στη Ν/Α Μεσόγειο. Επίσης, δεν θα δεχθεί την απώλεια των υποθαλασσίων κοιτασμάτων του Λιβάνου προς όφελος της Τεχεράνης, μέσω της επιρροής της τελευταίας επί της Χεζμπολάχ.


4ον) εάν, όμως, η Συρία διαφοροποιήσει τη στρατηγική της συνεργασία στο προαναφερθέν τρίγωνο, το Ιράν απομονώνεται πλήρως και η μόνη σύμμαχός του παραμένει η Τουρκία. Πρόκειται, όμως, για μια συμμαχία η οποία δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει το υπαρξιακό πρόβλημα της Τουρκίας, το Κουρδικό, και συνεπώς ωφελεί, ουσιαστικά, μόνον την Τεχεράνη. Στην περίπτωση αυτή, η Τουρκία παγιδεύεται ακόμη χειρότερα στις νταβουτογλιανές επιλογές της, χωρίς να δύναται να περιμαζέψει το ολοένα και περισσότερο διογκούμενο κουρδικό της πρόβλημα, αλλά και χωρίς να δύναται να απολαύσει μερίδιο από το απόθεμα των υδρογονανθράκων της Λεκάνης της Λεβαντίνης. Και αυτό διότι, ήδη επέβαλλε με τη στάση της στο Τελ Αβίβ να προχωρήσει σε εξαιρετικά αναβαθμισμένες σχέσεις με τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία, αναφορικώς με το θέμα εκμετάλλευσης των κολοσσιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της περιοχής.


5ον) Το Ισραήλ μόνο κέρδη θα έχει από την επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος, εφόσον αφενός θα δυνηθεί να αποδυναμώσει τη Χεζμπολάχ, για όλους τους προναφερθέντες λόγους και θα δύναται να επαναδιαμορφώσει σε νέο πλαίσιο τις σχέσεις του με τη Συρία, με επίκεντρο τις διαπραγματεύσεις για το Γκολάν, υπό νέα όμως γεωστρατηγικά δεδομένα, ευνοϊκά και για τις δύο πλευρές.


6ον) η Τουρκία, εκ των πραγμάτων, δεν έχει τη γεωλογική-γεωφυσική και διεθνοδικαιική δυνατότητα να διεκδικήσει κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Λεκάνη της Λεβαντίνης, και με την παρούσα πολιτική της έναντι του Ισραήλ, δεν μπορεί να αναμειχθεί ούτε σε επιχειρηματικό επίπεδο. Οπότε είναι βέβαιον ότι θα προσπαθήσει, μέσω της Χεζμπολάχ αλλά και της «δοκιμασμένης πολιτικής» των προκλήσεων κατά του Ισραήλ στη Γάζα, να παρεμποδίσει την εξέλιξη των κυπρο-ισραηλινών συνεργασιών εις βάρος των συμφερόντων και των δύο αυτών πλευρών.


7ον) Τέτοια στρατηγική είναι βέβαιον, ότι εάν επιλεγεί από την Άγκυρα, θα έχει απαντήσεις αναλόγου ή και μεγαλυτέρου αντκτύπου στο εσωτερικό της. Και βεβαίως, οι διαδικασίες αυτές δεν θα αργήσουν να υλοποιήσουν τους τουρκικούς υπαρξιακούς εφιάλτες. Άλλωστε, οι σχετικές πληροφορίες από τα έγγραφα Wikileaks, ήσαν ιδιαιτέρως κατατοπιστικές σχετικά με την ανάμειξη των ΗΠΑ στην υπόθεση του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος. Συνεπώς η Τουρκία αυτοπαγιδεύεται και πάλιν!

Η συμφωνία με το Ισραήλ, μέγιστη θωράκιση των συμφερόντων της Κύπρου
Γιατί είναι σημαντική η συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για την ΑΟΖ και τι σημαίνει από γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σκοπιάς και ανάλυσης; Πώς και σε ποιο βαθμό το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό μπορεί να επηρεαστούν από το νέο ενεργειακό Ελντοράντο στην Αν. Μεσόγειο;

Η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, στον ενεργειακό τομέα, είναι απόρροια λειτουργίας της διεθνούς νομιμότητος μεταξύ δύο ανεξαρτήτων και κυριάρχων κρατών. Θα αποτελέσει μεγίστη θωράκιση των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου η συνεργασία της με το Ισραήλ σε αυτό το πεδίο, διότι εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της ενεργειακής ανεξαρτητοποιήσεως της Ε.Ε. από τα ισλαμικά πετρέλαια και φυσικά αέρια, αλλά και από τα αντίσοιχα ρωσικά. Αυτό όμως είναι στοιχείο το οποίο εξυπηρετεί και τη νέα γεωστρατηγική αντίληψη των ΗΠΑ, διότι εντάσσεται στους στόχους της για απομάκρυνση των εξαρτήσεων των δυτικών συμμάχων της από «υποχρεώσεις» έναντι κρατών όπως το Ιράν, αλλά και η Ρωσία, με τις οποίες υπάρχει αντιστοίχως από εχθρότης έως καχυποψία. Άρα, όλοι οι παράγοντες συνηγορούν για την προώθηση αυτής της συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ και της συνεπαγομένης εθνικής θωρακίσεως του κυπριακού Ελληνισμού, αρκεί να το αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο και η κυπριακή αλλά και η ελλαδική κυβέρνησις. Εάν το αντιληφθούν, θέμα Καστελορίζου δεν υφίσταται.

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να προβεί σε σημαντικά και θαρραλέα βήματα αναφορικά με τη «λύση των δύο κρατών». Η Πρόταση αυτή, η οποία αποτελούσε -και συνεχίζει να αποτελεί- εμβληματική υπόθεση και κεντρικό αίτημα της ισραηλινής Αριστεράς, υιοθετήθηκε πλέον από την κυβέρνηση του Λικούντ, του Μπένζαμιν Νετανιάχου, όχι χωρίς την αμηχανία της Αριστεράς. Η επιστροφή της Κοιλάδας του Ιορδάνη στο υπό ίδρυσιν Παλαιστινιακό Κράτος και το λαό του, η αποδοχή εγκαταλείψεως τριάντα περίπου ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη, η απόδοση τμήματος της Νεγκέβ στους Παλαιστινίους (της τάξεως περίπου του 2-2,5%) ως αντάλλαγμα για τους ισραηλινούς οικισμούς που θα παραμείνουν στη Δυτική Όχθη, η παραχώρηση της επιφανείας του εδάφους του αραβικού τμήματος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, αποτελούν σημαντικά κεντρικά σημεία του ισραηλο-παλαιστινιακού διαλόγου, υπό διαπραγμάτευσιν. Αλλά μια διαπραγμάτευση η οποία φαίνεται να προχωρά καλά και να έχει υιοθετήσει τη δυναμική της ιστορικής ανάγκης.

Κοντά σε όλα αυτά, έρχονται να διευκολύνουν την όλη ειρηνευτική συζήτηση και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία φαίνεται να υπάρχουν στην ΑΟΖ και την Υφαλοκρηπίδα της Γάζας. Το παλαιστινιακό κράτος θα έχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Θα έχει πόρους. Αυτό είναι ένα ακόμη σημαντικό κίνητρο για την ειρήνη. Ανάλογο κίνητρο για ειρήνευση έχει, όπως πολύ καλά πλέον γνωρίζουμε, και η ισραηλινή πλευρά! Πόση, αλήθεια, ανοησία χρειάζεται να επιδειχθεί από όλους, ώστε να μη ληφθεί υπόψη τίποτε από τα ανωτέρω;

Σε όλη αυτήν τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική διαδικασία αναμορφώσεως, η Τουρκία πρέπει να απαλλαγεί από τις νεο-οσμανικές ονειρώξεις της και να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Μόνον τότε θα έχει οφέλη από τις προφανείς ανακατατάξεις. Πάντως οι πρόωρες εκλογές της 12ης Ιουνίου, στην Τουρκία, θα δείξουν και πάλι νικητή τον κ. Ερντογάν, αν οι ποσοτικο-ποιοτικές παράμετροι για τη δημοκρατική εκπροσώπιση του κουρδικού στοιχείου παραμείνουν ως έχουν. Αλλά αυτό είναι μια πολύ, μα πολύ, επικίνδυνη νίκη! Για ευνοήτους λόγους, οι οποίοι προκύπτουν από την ανωτέρω ανάλυση.

Για ένα διάλογο Ισραήλ-Αιγύπτου
Προς την κατεύθυνση του κατευνασμού και την προώθηση του καλού κλίματος στις ισραηλοπαλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες θα ήθελα να καταθέσω ένα ερώτημα-πρόταση: Γιατί το Ισραήλ δεν ξεκινά παράλληλα και ένα διάλογο με την Αίγυπτο, η οποία είχε καταλάβει την περιοχή από το 1949 και την απώλεσε μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, για την άρση του Ναυτικού Αποκλεισμού της Γάζας. Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις και η αιγυπτιακή κυβέρνηση μαζί με ναυτικές δυνάμεις Κυανοκράνων του ΟΗΕ και χρηματοδότηση από την Αραβική Λίγκα και τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, υπό τη λογιστική επιτήρηση του Κουαρτέτου (ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία-ΟΗΕ), θα μπορούσαν να αναλάβουν και να εγγυηθούν το θαλάσσιο έλεγχο των εισερχομένων σκαφών στη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, μέχρι να ολοκληρωθούν οι ευκταίες συμφωνίες για τη δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους; Η Αίγυπτος, σημαντική και σεβαστή δύναμη του αραβικού κόσμου, διά του κύρους της και της εθνοτικής της συνάφειας με τον παλαιστινιακό λαό, θα ήταν μάλλον αποδεκτός συνεργάτης από τις πολιτικές Αρχές της Γάζας.

Η διεθνής πολιτική και ηθική εκτόνωση, η οποία θα προεκαλείτο από μια τέτοια ρύθμιση, θα ωφελούσε τα μέγιστα στην πρόοδο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην περιοχή, αλλά και θα ανασκεύαζε διεθνώς την εικόνα του Ισραήλ προς το καλύτερο. Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ θα απαιτούσε με λεπτομερείς ρήτρες, τη διασφάλιση της πλήρους καταπαύσεως των επιθέσεων με ρουκέτες Κάσαμ εναντίον των εδαφών του. Κάτι το οποίο θα μπορούσαν να εγγυηθούν οι μηχανισμοί του ΟΗΕ και του Κουαρτέτου, οι οποίοι θα εγκαθίσταντο και ως παρατηρητές στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας.

Το Παράδειγμα της Unifil II, στον Νότιο Λίβανο, αλλά και των Κυανοκράνων του ΟΗΕ στην Κύπρο, νομίζω πως είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο για την περίπτωσή μας. Και, εν πάση περιπτώσει, εάν κάτι τέτοιο δεν γινόταν σεβαστό από την πλευρά της Χαμάς, τουλάχιστον θα υπήρχαν αντικειμενικοί διεθνείς παρατηρητές για να το βεβαιώσουν.

Το Ισραήλ, όπως και οι Παλαιστίνιοι, δεν είναι δυνατόν να γίνονται έρμαιο των τουρκο-ιρανικών τυχοδιωκτισμών στην περιοχή. Τυχοδιωκτισμών οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνον τη μεσανατολική και συνεπώς διεθνή ασφάλεια, αλλά και τη διεθνή οικονομική ανάπτυξη, αν σκεφθούμε το λαμπρό οικονομικό μέλλον που προδιαγράφεται για όλες της χώρες της Ν/Α Μεσογείου και της Ε.Ε., λαμβανομένης υπόψη της δυνατότητος εκμεταλλεύσεως των πολλών τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου της Λεκάνης της Λεβαντίνης και της νότιας υποθαλασσίας περιοχής της Κρήτης από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα (Καστελλόριζο, Κρήτη), το Λίβανο, την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/343050

Read more...

Ρ.Τ.Ερντογάν: "Ξεχάστε τις συμφωνίες επανεισδοχής - Είναι ανόητο να μιλάμε για αυτές"!


Eυτυχώς μας έδωσε την έγκρισή του ο Ρ.Τ.Ερντογάν για τα μέτρα φύλαξης που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση στον Έβρο και δήλωσε ότι "δεν τον ενοχλούν", αλλά πολύ έξυπνα: ξεκαθάρισε ότι "Είναι οξύμωρο εμείς να σκεφτόμαστε την επανεισδοχή βάση των συμφωνιών 1.000 ατόμων». Άρα συμφωνίες επανεισδοχής, τέλος και επίσης τέλος και στις πομφόλυγες των κυβερνητικών που υποστήριζαν τον περασμένο Μάϊο ότι "Δέχθηκε η Τουρκία την συμφωνία επανεισδοχής".

«Τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα για τον έλεγχο της παράνομης εισόδου μεταναστών από τον Έβρο, δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ως οικοδόμηση τείχους. Το τείχος είναι κάτι διαφορετικό. Το συρματόπλεγμα άλλο» σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Όταν πληροφορήθηκα από τον ομόλογό μου τον αριθμό των λαθρομεταναστών, σχημάτισα μια διαφορετική γνώμη. Μου ανέφεραν για ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Οι 500.000 εξ αυτών έχουν φτάσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι οξύμωρο εμείς να σκεφτόμαστε την επανεισδοχή βάση των συμφωνιών 1.000 ατόμων». είπε ο κ. Ερντογάν.

«Θα ήταν λάθος να το αποκαλούμε αυτό τείχος, είναι μόνο ένα συρματόπλεγμα, την κατασκευή του οποίου έχουμε συζητήσει μεταξύ μας και υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη» κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου έγινε αναφορά και στο Κυπριακό: «Γνωρίζω ότι οι Ελληνοκύπριοι ανησυχούν για την ισχύ της Τουρκίας και αν ακόμα επιτευχθεί συμφωνία, ανησυχούν ότι δεν θα κρατήσουμε τις υποσχέσεις μας» είπε ο κ. Ερντογάν.

Έσπευσε, ωστόσο, να διαβεβαιώσει ότι «αυτές είναι αβάσιμες ανησυχίες, γιατί η τουρκική φιλία είναι ισχυρή και σταθερά θεμελιωμένη» (σ.σ.: Χα!).

«Απευθύνω, λοιπόν, έκκληση στους Ελληνοκυπρίους, να κάνουν βήματα και να δουν από κοινού με τους Τουρκοκυπρίους το μέλλον του νησιού».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

"Αναγνωρίστε επιτέλους τη Γενοκτονία των Αρμενίων". Άρθρο της Pravda για Τουρκία.


Η Τουρκία εύχεται να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία δυναμική ,μοντέρνα,σφρυγιλή νέα χώρα. Έχει κάθε δικαίωμα να παρουσιάζει έτσι την αίτησή της. Εντούτοις πριν το κάνει αυτό πρέπει να τελειώνει με το παρελθόν της, αναγνωρίζοντας τα λάθη της και να προχωρήσει μπροστά. Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που διαπράχτηκε κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας ήταν η Γενοκτονία των Αρμενίων,την οποία η Τουρκία αρνείται.

Τι ακριβώς προσπαθεί να αρνηθεί. Γενοκτονία ορίζεται η σκόπιμη και συστηματικά εξόντωση ολόκληρης ή ενός μέρους μιας εθνότητας,μιας θρησκείας ή μιας εθνικής ομάδας.Mια σφαγή μια γενικευμένη πράξη μαζικής δολοφονίας.

24 Απριλίου 1915, είναι γενικά αποδεκτό,ότι προσδιορίζεται ως η ημερομηνία που η Γενοκτονία άρχισε και συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια,αλλά και μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 1,5 εκατομμυριού Αρμενίων. Στη πραγματικότητα βέβαια ο διωγμός τους είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από τον 14ο και το 15ο αιώνα.

Οι ελπίδες των Αρμενίων μετά τη νίκη των Ρώσων εναντίον των Τούρκων το 1877 αποδείχτηκαν φρούδες .Πίστεψαν ότι οι Ρώσοι θα κρατούσαν τις περιοχές των Αρμενίων και θα υποχρέωναν τον Σουλτάνο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Οι Βρετανοί διαφώνησαν και το αποτέλεσμα ήταν ο Σουλτάνος να εξαπολύσει το πρώτο κύμα σφαγών εναντίον των Αρμενίων,το 1895 και το 1896. Σφαγές σ΄όλη την επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,μεταξύ των οποίων και το Ερζερούμ. Απολογισμός; 300.000 νεκροί

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία μπήκε στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο,στο πλευρό του Άξονα και ενεπλάκη σε νέο πόλεμο με τη Ρωσία. Έχασε και πάλι και αμέσως κατηγορήθηκαν οι Αρμένιοι για την ήττα. Τα τάγματα εργασίας εμφανίστηκαν για πρώτη φορά.Σ΄ αυτά θανατώθηκαν χιλιάδες Αρμένιοι.
24 Απριλίου 1915. «Κόκκινη Κυριακή». 250 ηγετικά στελέχη των Αρμενίων συλλαμβάνονται. Η Γενοκτονία έχει αρχίσει. Μάρτυρες όπως ο Aitan Belkind έκαναν λόγο για 5000 Αρμένισες οι οποίες πυρπολήθηκαν! Ήταν ο συντομότερος τρόπος εξόντωσης γυναικών και παιδιών!

Ο αμερικανός πρόξενος της Τραπεζούντας ανέφερε ότι «πολλά από τα παιδιά τα έβαλαν στις βάρκες και τα πέταξαν ανοιχτά στη θάλασσα»! Ως πρόδρομος των μεθόδων που χρησιμοποίησαν οι Ναζί,οι Τούρκοι εξόντωσαν χιλιάδες Αρμένιους μεταξύ των οποίων και παιδιά εμβολιάζοντάς τους με τη βία τυφοειδή πυρετό.

Η Γενοκτονία εξαπλώθηκε αστραπιαία σ΄ όλη την επικράτεια. Αρπαγές περιουσιών, εξώσεις από τα προγονικά σπίτια τους,δολοφονίες,λεηλασίες,βιασμοί. Όλα στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας». Ο αμερικανός πρόεδρος Θ.Ρούσβελτ το περιέγραψε ως το μεγαλύτερο έγκλημα του πολέμου!

Οι πορείες θανάτου ήταν ένας ακόμη τρόπος μαζικής εξόντωσης Αρμενίων.Όσοι,λίγοι επέζησαν μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Συρία.

Τώρα αν αυτό δεν είναι Γενοκτονία,τότε τι είναι; Γιατί η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα λάθη της είναι ένα ερώτημα. Και φυσικά υπάρχει και το ζήτημα του επαναπατρισμού των Αρμενίων στην κλεμένη γη τους,το οποίο είναι ζήτημα που απασχολεί το διεθνές δίκαιο.

Timothy Bancroft-Hinchey.
Pravda.Ru

Read more...

Το Αιγαίο ΔΕΝ είναι «θάλασσα Ειρήνης»! - Αν ποντάρετε στο ότι οι Έλληνες «είναι απελπισμένοι και δεν θα αντιδράσουν», μπορεί να κάνετε λάθος!!!


Που φτάσαμε; Να θεωρείται, περίπου ως… «εθνικό κατόρθωμα» το ότι πήγε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Τουρκία κι εξέθεσε τις επίσημες Ελληνικές θέσεις για τις τουρκικές προκλήσεις!
Δηλαδή τι άλλο θα μπορούσε να κάνει;
Να μη μιλήσει καθόλου για τις τουρκικές παραβιάσεις;
Να αποσιωπήσει τη μη αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία;
Να μη μιλήσει για την ενθάρρυνση της μαζικές λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία στην Ελλάδα;
Να μη μιλήσει για το casus belli;
Θα περίμενε κανείς να μη μιλήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός για όλα αυτά;
Ή να πει άλλα απ’ αυτά που αποτελούν τις πάγιες θέσεις των Ελληνικών κυβερνήσεων;
Τι ακριβώς μας λένε;
Να τον «θαυμάσουμε» που πήγε και είπε τα αυτονόητα;
Κι ύστερα, τι δουλειά είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός να μιλήσει στη Σύνοδο των Πρέσβεων της Τουρκίας;

Η Τουρκία οργανώνει την περικύκλωση της Ελλάδας από παντού!
Πείθει τις χώρες που έχουν στενή εξάρτηση από την Άγκυρα να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία» (όπως έγινε πρόσφατα με την Συρία).
Ανοίγει ναυτικές βάσεις στην Αλβανία, πολύ κοντά στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας.
Ασκεί την επιρροή της η Τουρκία, ώστε να πείσει το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας να ακυρώσει την σύμβαση οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα.
Αυτά μεταξύ πολλών άλλων, κάνει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, πέρα από τις «στενά» ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αποφασιστικός μοχλός στην προώθηση όλης αυτής της «ατζέντας» είναι η τουρκική διπλωματία. Οι ανώτατοι εκπρόσωποι της οποίας μαζεύτηκαν προχθές στο Ερζερούμ για να συζητήσουν (ή για να πάρουν γραμμή) πώς θα τα προωθήσουν όλα αυτά ακόμα περισσότερο…
Και εκεί πήγε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Γιατί ακριβώς;
Για να τους αποκαλέσει «καρντάσια» (δηλαδή… «αδέλφια»)!
Ξέρετε εσείς τον ηγέτη κάποιου σοβαρού κράτους, να πήγε ποτέ να χαιρετήσει την κυβέρνηση και τη διπλωματία μιας γειτονικής χώρας, που έχει διακηρύξει casus belli εναντίον της χώρας του και την υπονομεύει όπου μπορεί;

Κι ακόμα: Τι είπανε πίσω από κλειστές πόρτες οι δύο Πρωθυπουργοί, χωρίς κανένα άλλο μαζί τους, πέρα από τους μεταφραστές τους…

Τι θα γινόταν αν το έκανε αυτό Πρωθυπουργός της Νέας Δημοκρατίας;
Θα κραύγαζε το σύμπαν (Κανάλια, Ραδιόφωνα κι ολόκληρος ο Τύπος) για «μυστική διπλωματία»!
Γιατί αν το κάνουν οι Πρωθυπουργοί «της Δεξιάς» είναι «μυστική διπλωματία» (άσε που δεν το έκαναν ποτέ) κι όταν το κάνει Πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος «ανεξάρτητος» και «έγκυρος» Τύπος δεν λέει κουβέντα;
Εμένα λοιπόν, ένα πουλάκι (όχι κατ’ ανάγκην «γαλάζιο») που άκουσε τι ειπώθηκε μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών στο Ερζερούμ – μου ψιθύρισε τα εξής:
Ετοιμάζονταν, λέει, να προχωρήσουν σε μια κοινή διακήρυξη ότι το Αιγαίο είναι δήθεν «θάλασσα ημίκλειστη»! Δηλαδή έχει «ειδικό καθεστώς» όπου δεν ισχύει το Δίκαιο της Θάλασσας κι όλα όσα – κατά σύμπτωση ευνοϊκά για την Ελλάδα – προβλέπει για την υφαλοκρηπίδα των νησιών, για την αιγιαλίτιδα ζώνη, για τις γραμμές βάσεις καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνως κλπ.
Δηλαδή θα προσυπέγραφαν εμμέσως πλην σαφώς την αυτοπαραίτηση της Ελλάδας από τα νομικά δικαιώματά της και θα άνοιγαν το δρόμο για την προσφυγή στη Χάγη με βάση «την αρχή της ευθυδικίας».
Δηλαδή το διαμοιρασμού του Αιγαίου – στη μέση!
Τον οποίο ήδη προεξοφλούν οι επίσημοι τουρκικοί χάρτες…
Και αποτελεί πάγια διακηρυγμένη επιδίωξη της Τουρκίας εδώ και χρόνια. Που δεν τη δέχθηκε ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση.
Μέχρι που ήλθε η κυβέρνηση του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου και το κουβεντιάζει, λένε. Ασφαλώς «μυστικά»…
Και διαψεύσεις δεν δέχομαι. Εκτός κι αν αποφασίσουν να αποκαλύψουν τι πραγματικά κουβεντιάζεται τόσο καιρό. Τι πραγματικά είπαν μία ώρα και σαραπέντε λεπτά κλεισμένοι μόνοι τους…
Και κάτι ακόμα:
– Το Αιγαίο ΔΕΝ είναι «θάλασσα Ειρήνης»!
Διότι οι Τούρκοι έχουν προκηρύξει casus belli κατά της Ελλάδας.
– Η διαπραγμάτευση της υφαλοκρηπίδας δεν μπορεί να ξεκινήσει «από μηδενική βάση». Γιατί αυτό θα σήμαινε ότι απεμπολούμε τη βάση που υπάρχει ήδη: Τη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Που ευνοεί την Ελλάδα.
– Ούτε μπορούμε να «βαπτίζουμε» τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου ως… «υπέρ-πτήσεις».
Δεν κάνουν «υπερ-πτήσεις» κ. Πρωθυπουργέ…Παραβιάσεις κάνουν!

Αν ποντάρετε στο ότι οι Έλληνες «είναι απελπισμένοι και δεν θα αντιδράσουν», μπορεί να κάνετε λάθος.
Γιατί η απελπισία είναι «ψυχική ενδόρρηξη» (implosion για να μη μπερδεύεστε).
Και η ψυχική «ενδόρρηξη» κάποιες φορές οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη (explosion, αν δεν το καταλάβατε).
Κι αν σήμερα δεν βλέπετε τη διαφορά ανάμεσα στις «υπερ-πτήσεις» και τις παραβιάσεις, αύριο μπορεί να μη καταλάβετε πώς φτάσατε από την «ψυχική ενδόρρηξη» των Ελλήνων στην έκρηξη της οργής τους.
Προσέξτε γιατί η (βαθύτερη) αιτία μπορεί να είναι το Μνημόνιο, αλλά η αφορμή μπορεί να είναι απρόσμενη.
Εκεί που δεν το περιμένετε…
Κι από κει που δεν το περιμένετε.
Να θυμάστε ότι ακόμα είστε Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Και οφείλετε να φέρεστε ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος.
Όχι ως υποψήφιος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ…


antinews

Read more...

Το συνέδριο για αναβίωση της Pax Ottomanica


Ο Αχμέτ Νταβούτογλου διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά συνέδριο για την εμπέδωση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και αυτού που υποστηρίζει ότι η νεοθωμανική αυτοκρατορία θα έχει ευεργετική επίδραση από πολιτισμικής, οικονομικής και πολιτικής πλευράς στις χώρες της Μέσης και Εγγύς Ανατολής του νεοθομανικού άξονα. Το συνέδριο στο Eρζερούμ, εκτός από τους διακόσιους Τούρκους διπλωμάτες, το παρακολούθησε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου, ως επίσης και αξιωματούχοι της Ε.Ε. με επικεφαλής τη Λαίδη Κάθριν Άστον, γνωστή για τα ανθελληνικά της αισθήματα.

Από διαρροές στον τουρκικό Τύπο, φαίνεται ότι στις διεξαγόμενες μυστικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης φόρμουλας διαμελισμού του Αιγαίου και κοινή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου, για να εξέλθει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση και να καταστεί ένας βασικός πυλώνας της νεο-οθωμανικής κοινοπολιτείας.
Αυτό το έχει αναφέρει ο Γκιουλ πολλές φορές στο παρελθόν, ότι με την αποδοχή διζωνικής δικοινωντικής ομοσπονδίας στην Κύπρο και επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο, η Τουρκία, η Ελλάδα, το Ε/κ και το Τ/κ συνιστώντα κράτη θα είναι πυλώνες ειρήνης. Στην ουσία θα είναι μέλη της νεο-οθωμανικής κοινοπολιτείας, δηλαδή τουρκικές επαρχίες και η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος του Νταβούτογλου και γι' αυτό προσκλήθηκε στο συνέδριο και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Δεν είναι τυχαία η επιλογή των πόλεων που έγινε το συνέδριο. Πέρσι έγινε στη Μαρτίν, που μέχρι το 1915 ήταν η πρωτεύουσα των Ασσυρίων που εξαφανίστηκαν από τους νεότουρκους. Φέτος επιλέγηκε η πόλη Ερζερούμ, πρώην Θεοδοσιούπολη. Αυτή η πόλη είναι σύμβολο της γενοκτονίας εναντίον των Ποντίων και των Αρμενίων. Στο Eρζερούμ ήταν το μεγαλύτερο κέντρο συγκέντρωσης των ταγμάτων εργασίας που βρήκαν τραγικό τέλος, Έλληνες και Αρμένιοι. Ποιος ξέρει, του χρόνου μπορεί να επιλεγεί και η Κερύνεια. Ένα τελευταίο, το Ερζερούμ φημίζεται για τους ράφτες που ράβουν τουρκικές παραδοσιακές στολές και φέσια.


* Ταγματάρχης εν αποστρατεία
Σημερινή

Read more...

Στολή του σκι το δώρο του Ταγίπ στον Γιώργο, που μίλησε... τουρκικά !


Μια στολή σκιέρ μαζί με τα απαραίτητα πέδιλα ήταν το δώρο Τούρκου Πρωθυπουργού στον Γιώργο Παπανδρέου, στο στάδιο "Cemal Gürsel"στο Ερζερούμ, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες της χειμερινής Πανεπιστημιάδας. Λίγη ώρα νωρίτερα, οι δύο Πρωθυπουργοί είχαν εγκαινιάσει από κοινού το Στάδιο. Ο Γιώργος Παπανδρέου, άρχισε την ομιλία του στα... τουρκικά. “Γεια σας πολίτες της Τουρκίας” είπε και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους οι οποίοι μάλλον θα ξαφνιάστηκαν ακούγοντας Έλληνα Πρωθυπουργό να χαιρετίζει στη γλώσσα τους.

Θερμή ήταν η υποδοχή που έτυχε ο Γ. Παπανδρέου και σε όλα τα άλλα μέρη που επισκέφθηκε, καθώς ο Ερντογάν του ετοίμασε μακρύ πρόγραμμα, που περιελάμβανε ακόμα και... καφεδάκι σε γραφική γειτονιά της πόλης.


newpost

Read more...

Σταύρος Λυγερός: "Επίδειξη τουρκικής σημαίας έξω από το Σούνιο"


Eάν επρόκειτο για μεμονωμένα περιστατικά, δεν θα είχαν σημασία...Οι «άσκοποι» πλόες τουρκικών πολεμικών εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και κοντά στις ακτές της Αττικής, όμως, επαναλαμβάνονται με μεγάλη συχνότητα. Πριν λίγες ημέρες, η κορβέτα «Μποντρούμ» βολτάρισε ανοιχτά της Κύμης. Μία εβδομάδα νωρίτερα, η φρεγάτα «Σελίχ Ρέις» βολτάρισε μεταξύ Μακρονήσου και Τζιας. Η πρακτική του τουρκικού ναυτικού προσλαμβάνει χαρακτήρα πρόκλησης και επιβεβαιώνει τις χειρότερες εκτιμήσεις για τις προθέσεις της Άγκυρας. Υπενθυμίζουμε ότι ένα πολεμικό πλοίο μπορεί να πραγματοποιήσει στα χωρικά ύδατα μίας άλλης χώρας αβλαβή διέλευση.

Αβλαβής διέλευση σημαίνει πλεύση με σταθερή πορεία, σταθερή ταχύτητα, τα κανόνια στραμμένα μπροστά και κάτω, τα ραντάρ των οπλικών συστημάτων να είναι εκτός λειτουργίας και να μην πραγματοποιούνται επί του πλοίου ασκήσεις. Το καθεστώς της αβλαβούς διέλευσης έχει καθιερωθεί, προκειμένου ένα πολεμικό πλοίο να μπορεί να μεταβαίνει από μια ανοιχτή θάλασσα σε μια άλλη μέσω ενός ή περισσότερων στενών, όπου υπάρχουν χωρικά και όχι διεθνή ύδατα.
Τα τουρκικά πλοία που στέλνονται κοντά στις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας συνήθως δεν τηρούν τους κανόνες. Ορισμένα εξ αυτών έχουν επιδοθεί και σε ηλεκτρονική κατασκοπία. Βασικά, όμως, υπηρετούν τον πολιτικοψυχολογικό σκοπό, που στη ναυτική ορολογία ονομάζεται «επίδειξη σημαίας». Με τον τρόπο αυτό, η Άγκυρα υπογραμμίζει όχι απλώς τις επεκτατικές διεκδικήσεις της επί του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και την αποφασιστικότητά της να έχει ναυτική παρουσία ακόμα και στην καρδιά της Ελλάδας.
Ορισμένοι θεωρούν ότι η αυξημένη τουρκική ναυτική κινητικότητα πηγάζει από την επιδίωξη της Άγκυρας να αποκτήσει με την προβολή ισχύος δικαιώματα στα πιθανολογούμενα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η διάσταση αυτή είναι βεβαίως υπαρκτή, αλλά η επιδίωξη είναι ευρύτερη. Η επίδειξη ναυτικής ισχύος εντάσσεται στη φιλοδοξία της Τουρκίας να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη. Η εφημερίδα Σαμπάχ έγραψε προ μηνών: «Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι κάποτε τη Μεσόγειο την αποκαλούσαν “τουρκική λίμνη”»!
Έτσι όπως σε ανύποπτο χρόνο έχει εκθέσει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, η μετατροπή της Τουρκίας σε μεγάλη ναυτική δύναμη της Μεσογείου αποτελεί κεντρική συνιστώσα της νεοοθωμανικής στρατηγικής. Σε αντίθεση με τους κεμαλικούς, που είχαν στόχο να αποκτήσουν πρόσθετα κυριαρχικά δικαιώματα στο ανατολικό Αιγαίο, η επιδίωξη των νεοοθωμανών είναι ο γεωπολιτικός έλεγχος συνολικά του Αιγαίου και ισχυρή παρουσία σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
Η νέα αυτή ναυτική στρατηγική της Άγκυρας αφορά άμεσα την ελληνική εθνική ασφάλεια. Η Τουρκία κατάφερε να εκμεταλλευτεί το κενό που άφησε η Ελλάδα, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έδωσε συμφωνημένο κονδύλι για τον εκσυγχρονισμό της αλβανικής ναυτικής βάσης στο Δυρράχιο. Ας σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει εκσυγχρονίσει και τη ναυτική βάση της Αυλώνας, βάζοντας γερά πόδι ένα βήμα από την Κέρκυρα.
Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου τουρκικός στολίσκος τεσσάρων φρεγατών και ενός βοηθητικού σκάφους, που πραγματοποίησε περιοδεία σε μεσογειακά λιμάνια, έφτασε και στην Αλβανία. Για να ελλιμενιστεί χρειάστηκε να ληφθεί απόφαση από την αλβανική Βουλή, γεγονός που σηματοδοτεί και την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Δεν είναι, βεβαίως, άσχετη με την τουρκική επιρροή η ακύρωση από το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο της ελληνοαλβανικής συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης).
Τον περασμένο Ιούνιο, ο τουρκικός στολίσκος (με τη συμμετοχή και του υποβρυχίου «Ιnonu») πραγματοποίησε άσκηση με πραγματικά πυρά δυτικά της Κεφαλονιάς. Υπενθυμίζουμε ότι μετά το Ιόνιο, ο τουρκικός στολίσκος έπλευσε δυτικά της Κρήτης, όπου ενώθηκε με δύο άλλες φρεγάτες, δύο υποβρύχια και πυραυλακάτους για την πραγματοποίηση νέων ασκήσεων δυτικά, αλλά και ανατολικά της Κρήτης. Στις ασκήσεις συμμετείχαν και μαχητικά αεροσκάφη.
Η κλιμάκωση της τουρκικής ναυτικής πίεσης στο Αιγαίο, η αποστολή πολεμικών πλοίων για να κάνουν επίδειξη σημαίας έξω από το Σούνιο, όπως και η επέκταση του μετώπου στο Ιόνιο σηματοδοτούν μία νέα χωρίς προηγούμενο εποχή στον ελληνοτουρκικό ναυτικό ανταγωνισμό. Η Άγκυρα οχυρώνεται πίσω από το γεγονός ότι οι ναυτικές δραστηριότητές της κινούνται –έστω και οριακά– εντός της διεθνούς νομιμότητας. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον, όμως, η τουρκική αντίδραση εάν η Αθήνα έστελνε μια φρεγάτα να κάνει βόλτες έξω από την Αττάλεια ή την Τραπεζούντα, επικαλούμενη αβλαβή διέλευση.


Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" στις 30/12/10 - epikaira

Read more...

Ο πρωθυπουργός στο Ερζερούμ, οι τούρκοι πιλότοι στο Αιγαίο


Ο πρωθυπουργός, μπορεί να κάνει λόγο για αδιέξοδες πρακτικές, αναφερόμενες στις τουρκικές υπερπτήσεις, πάνω από τα ελληνικά νησιά, η τουρκική πολεμική αεροπορία, ωτόσο, δεν τηρεί ούτε καν το πρόσχημα της καλής φιλοξενίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, σήμερα, είχαμε 2 παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών, αλλά και 5 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου των 10 μιλίων στο κεντρικό Αιγαίο.

e-typos

Read more...

Τα επικοινωνιακά τρικ που καλύπτουν την «μυστική διπλωματία»


Οι διαρροές που γίνονται τόσο από το περιβάλλον του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, όσο και από το περιβάλλον του υπουργού Εξωτερικών κου Δημήτρη Δρούτσα υποβάθμισαν, επί της ουσίας, όσα πραγματικά συζητήθηκαν στην μαραθώνια συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στο Ερζερούμ της Τουρκίας. Μάλιστα οι σύμβουλοι του κ. Παπανδρέου κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες, ώστε να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι υπήρξε σκεπτικισμός και ενδοιασμοί σχετικά με την πραγματοποίηση του ταξιδιού στην Τουρκία, με αφορμή τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.


Επί της ουσίας, η απόκρυψη της αληθινής ατζέντας των συζητήσεων, διαπιστώνεται από την υπερ- προβολή της συζήτησης για τον «φράχτη του Έβρου», ενός θέματος που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Όμως ο Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε πρόκληση στον κ. Παπανδρέου ώστε να συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Πρέσβεων τον περασμένο Νοέμβριο. Οπότε θεωρείται περίπου απίθανο να μην είχε στο μυαλό του, περίπου, την ατζέντα των θεμάτων τα οποία θα έθετε προς συζήτηση στον κ. Παπανδρέου.
Η εντύπωση που δίνεται σήμερα είναι ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών μάλλον αντιμετωπίζουν το ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο που περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Τουρκία ως ενιαίο χωροταξικό σχήμα, δηλαδή πλέον οι συζητήσεις δεν πραγματοποιούνται στα βάση των προβλημάτων που αφορούν στις σχέσεις δύο κρατών, αλλά εξαντλούνται στον τρόπο με τον οποίο θα ικανοποιηθούν η τουρκική πλευρά και κάποια πολυεθνικά συμφέροντα, τα οποία ενδεχομένως έχουν έρθει σε επαφή ήδη με την Άγκυρα. Οι ένθερμοι υποστηρικτές της στρατηγικής που χαράσσει η ελληνική κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά θέματα υποστηρίζουν ότι «η συνεκμετάλλευση είναι μονόδρομος αν η Ελλάδα θέλει πραγματικά να εξορύξει πετρέλαιο».
Όπως ισχυρίζονται καλά πληροφορημένοι κύκλοι «σε αυτή ακριβώς το μήκος κύματος κινείται η ελληνική διπλωματία και επάνω σε αυτή τη βάση πραγματοποιήθηκαν οι συζητήσεις ανάμεσα στον κ. Παπανδρέου και τον κ. Ερντογάν». Οι ίδιοι καλά πληροφορημένοι κύκλοι επιμένουν ότι είναι αδύνατον να μην συζητήθηκε το θέμα της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, όπως επίσης να μην ασκήθηκαν σκληρές πιέσεις από τον Τούρκο πρωθυπουργό προς τον Γιώργο Παπανδρέου αναφορικά με την πολιτική που χαράσσει η ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο της ελληνο – ισραηλινής προσέγγισης.
Η κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εισέλθει σε μία διαδικασία διαρκών διαψεύσεων, όλων όσων αποκαλύπτει η Τουρκική πλευρά, είτε πρόκειται για τις προτάσεις του Τούρκου υπουργού Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς για συνεκμετάλλευση και επί της ουσίας συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, είτε πρόκειται για τις δηλώσεις που πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου για «ελληνοτουρκικές μπίζνες στο Αιγαίο». Δεν είναι τυχαίο βέβαια το γεγονός ότι ο τουρκικός Τύπος υποστήριξε τις προηγούμενες ημέρες ότι στη συνάντηση του Ερζερούμ οι δύο πλευρές θα προχωρούσαν στη σύναψησυμφωνίας. Το πρόσφατο παρελθόν δείχνει ότι οι πολιτικοί προϊστάμενοι της τουρκικής διπλωματίας έχουν δώσει εντολή να ενημερώνεται ακριβώς ο τουρκικός Τύπος, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα. Πλέον είναι διάχυτη η αντίληψη ότι η κυβέρνηση ασκεί μυστική διπλωματία και διαπραγματεύεται την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, η οποία θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα, την Τουρκία και ιδιωτικά πολυεθνικά συμφέροντα.
Και ενώ προωθείται συμφωνία με διαδιακαστικούς όρους «μυστικής διπλωματίας», υπερπροβάλλεται το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου στην Άγκυρα, μέσω της ομιλίας του στο κοινό των Τούρκων διπλωματών ότι «με τις υπερπτήσεις μαχητικών δεν θα αλλάξει το καθεστώς στο Αιγαίο». Στην πραγματικότητα η υπερπτήσεις στην παρούσα συγκυρία, που η οικονομικά αποδυναμωμένη Ελλάδα υποκύπτει στο «δίκαιο του ισχυρότερου» αποτελούν το καλύτερο άλλοθι για την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να απορροφήσει τους κραδασμούς που προκαλούν οι αντιδράσεις και τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από την επιλογή της επίσκεψης Παπανδρέου στο Ερζερούμ της Τουρκίας, έπειτα μάλιστα και από το μπαράζ δηλώσεων Τούρκων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, οι οποίες αναμφίβολα αφήνουν έκθετη την ελληνική πλευρά. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε κατά τα άλλα στο casus belli το οποίο όπως τόνισε δεν «συνάδει με τις πρακτικές στον σύγχρονο κόσμο» και «δεν συνάδει με μια Τουρκία που θέλει μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της», ενώ ακόμη επέμεινε στις προσπάθειες που έχουν καταβάλλει οι δύο πλευρές για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.


newscode

Read more...

Δημιουργία σώματος Οθωμανών Πραιτορειανών!.....Αυτό μας έλειπε τώρα


Εκτός του Στρατού, της Στρατοχωροφυλακής, της Αστυνομίας και της Ακτοφυλακής η Άγκυρα ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει Συνοριοφυλακή συνολικού μεγέθους 50.000 αντρών!
Η δικαιολογία για τη συγκεκριμένη εξέλιξη είναι η ανάγκη της Τουρκίας να… προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Ε.Ε. έως το 2014, αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι. Η δύναμη, συνολικού μεγέθους 50.000 αντρών, πρόκειται να αναλάβει την αποκλειστική φύλαξη της μεθορίου της χώρας.

Ο Μ. Αταλάι, υπογράμμισε πως για να ανοίξει το 24ο Κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, η Άγκυρα θα πρέπει να δημιουργήσει μία ενιαία δύναμη φύλαξης των συνόρων.

Από την πλευρά μας θα πρέπει να παρατηρήσουμε πως, η πιθανότητα «συγχώνευσης» μονάδων από τις υπάρχουσες υπηρεσίες είναι από μικρή έως μηδαμινή, αφού η κάθε υπηρεσία ισχυρίζεται πως οι δυνάμεις που διαθέτει είναι προσανατολισμένη για άλλους ρόλους.

Άρα, το πιθανότερο είναι 50.000 ακόμα άτομα να προστεθούν στους εκατοντάδες χιλιάδες ένοπλους της γειτονικής χώρας, με ότι αυτό συνεπάγεται σε μία δυνητική κρίση με την χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί πως το μέγεθος της δύναμης που πρόκειται να δημιουργηθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα ισούται με το μισό σχεδόν ολοκλήρου του Στρατού Ξηράς της χώρας μας!

Το defence-point.gr θα πρέπει να σημειώσει και μία δεύτερη παράμετρο η οποία δεν είναι… ανησυχητική για εμάς αλλά για τους Κεμαλιστές της Άγκυρας. Είναι σαφές πως η νέα μονάδα που θα σχηματιστεί θα ελέγχεται από το υπουργείο Εσωτερικών και όχι από το επιτελείο. Με άλλα λόγια, η μονάδα θα ελέγχεται και θα επανδρώνεται από τους Πανισλαμιστές-Νεοθωμανούς και όχι από τους Κεμαλιστές.

Όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένως στην Τουρκία σοβεί μία μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των δύο στρατοπέδων και καθώς βαίνουμε προς ένα τελικό ξεκαθάρισμα το οποίο αναμένεται λάβει χώρα μετά τις εκλογές του Ιουνίου όπου και θα προχωρήσουν οι Συνταγματικές αλλαγές που εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου, οι δύο πλευρές έχουν αρχίσει να εξοπλίζουν τους πραιτοριανούς τους… διά παν ενδεχόμενο.

Defence-point.gr

Read more...

Κύπρος: Τον Οκτώβριο οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ


«Αν επισπευθούν οι διαδικασίες, τον ερχόμενο Οκτώβριο θα μπορέσουν να ξεκινήσουν γεωτρήσεις για φυσικό αέριο από την αμερικανική εταιρεία Noble στο οικόπεδο 12 στην κυπριακή ΑΟΖ», υποστηρίζει, με δήλωσή του στην εφημερίδα «Πολίτης», ο διευθυντής Ενέργειας στο υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Σόλων Κασίνης.
«Το κοίτασμα αυτό συγκρίνεται ευνοϊκά με το αέριο, που εντοπίστηκε στην περιοχή Ταμάρ του Ισραήλ και η αξιοποίησή του πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα», λέει ο κ. Κασίνης και διευκρινίζει ότι δεν κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση από ισραηλινής πλευράς για προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο (με συγκεκριμένες ποσότητες και τιμές), αλλά ότι ισραηλινές εταιρείες εξέφρασαν ενδιαφέρον για συνεργασία.
Για το ίδιο ζήτημα ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Χαράρι δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ ότι δεν υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση από τους Ισραηλινούς.

Read more...

Πως “είδε” ο τουρκικός τύπος την επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούμ


Οι αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, σε «εισβολή» και «κατοχή» στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων, στο Ερζερούμ, προκάλεσαν αντιδράσεις, που αποτυπώνει ο σημερινός τουρκικός Τύπος.
«Πάγωσε η Συνάντηση Κορυφής» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Μιλλιέτ, «Φιλία στα εγκαίνια του Σταδίου, επικρίσεις στην Σύνοδο των πρέσβεων», γράφει η Ζαμάν.

Σχεδόν όλες οι εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού έστειλε μήνυμα φιλίας, «απείλησε» λέγοντας «δεν μπορείτε να γίνετε μέλος της ΕΕ, όσο συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου».

Πολλές εφημερίδες χαρακτηρίζουν «σκληρή» απάντηση στον Έλληνα πρωθυπουργό, τα όσα είπε ο Τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν, για την ΕΕ και ειδικότερα, ότι «περιμέναμε 50 χρόνια για να γίνουμε μέλος της ΕΕ, έχει δοκιμαστεί η υπομονή μας. Ακόμα και οι πολίτες της Βραζιλίας μπορούν να κινηθούν στην ΕΕ χωρίς βίζα. Ωστόσο, εσείς ζητάτε από εμάς βίζα. Πείτε μας, τι σας έχει κάνει η Τουρκία», όπως δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική Τουρκίγιε.

Η εφημερίδα Χουριέτ επικεντρώνει στα λεχθέντα του κ. Παπανδρέου περί των υπερπτήσεων στο Αιγαίο. «Αθήνα και Άγκυρα αντιμετώπισαν μία κρίση δύο μέρες πριν από την επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούμ, όταν οκτώ τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά», δημοσιεύει η εφημερίδα, επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε στους πρέσβεις της Τουρκίας ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός σκέφτηκε ακόμα και να ματαιώσει την επίσκεψη στο Ερζερούμ, αλλά παρενέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, και η κρίση εκτονώθηκε.

Από μερίδα του Τύπου αξιολογείται ως «έκπληξη» η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στη Σύνοδο των πρέσβεων και ειδικά, η ευθεία τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού περί των παραβιάσεων ελληνικού FIR. «Το τμήμα της ομιλίας Παπανδρέου “Οκτώ τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά. Ποιο είναι το νόημα αυτής της ενέργειας; Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία; [...] Η Διεθνής Κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει μια εισβολή και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, όσο συνεχίζεται η κατοχή (σσ. της Κύπρου)”, προκάλεσε έκπληξη στους πρέσβεις, που άκουγαν τον Έλληνα πρωθυπουργό», γράφει η Βατάν.

«Ο Τ. Ερντογάν έδωσε μία ήρεμη, αλλά ισχυρή απάντηση στον Έλληνα πρωθυπουργό», προσθέτει η εφημερίδα, παραθέτοντας τμήμα της ομιλίας του Τούρκου πρωθυπουργού: «Δεν θέλουμε έναν κόσμο, όπου κυριαρχούν ο πόλεμος, το μίσος και η αιματοχυσία. Όμως, αν εννοείτε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει πάντοτε να κάνουν παραχωρήσεις, αυτό δυστυχώς δεν πρόκειται να συμβεί. Αυτό που βίωσε η Τουρκία με την ΕΕ δεν το έχει υποστεί κανείς άλλος. Έχουμε κάνει υπομονή για 50 χρόνια, όμως η υπομονή μας έχει όρια».

Read more...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ (Τουρκίας)


Το Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε πως στις 7 Ιανουαρίου ένα ελληνικό ελικόπτερο παραβίασε 5 φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο. Το Γενικό Επιτελείο αποκάλυψε με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του πως την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου παραπονιόταν για την υπέρπτηση τουρκικών αεροπλάνων πάνω από ελληνικά νησιά, ένα ελληνικό ελικόπτερο έκανε την ίδια παραβίαση. Το Γενικό Επιτελείο στην ανακοίνωση του αναφέρει πως. Ελικόπτερο που σηκώθηκε από την νήσο Σακίζ (Χίος)πετώντας βορειοδυτικά από την χερσόνησο του Γενίχισάρ/ Αιδινίου μέσα σε 11 λεπτά παραβίασε 5 φορές τον εναέριο χώρο μας. Για το περιστατικό ενημερώθηκε το ΥΠΕΞ¨. Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί την δεύτερη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από την Ελλάδα, μέσα στον νέο χρόνο.

Επίσης στις 4 Ιανουαρίου είχε ανακοινωθεί πως ¨Αεροπλάνο Μ-2000 που σηκώθηκε από την Τανάγρα, παρενόχλησε τουρκικό F-16 που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και στις 15.19 από τον βορά της Χίου έως νότια της Μυτιλήνης, κλειδώνοντας τον στο ραντάρ για ένα διάστημα 14 λεπτών.¨ Αυτό το περιστατικό ήταν η πρώτη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου το 2011. Το Γενικό επιτελείο κατά το 2010 συνέχισε να κάνει πολλές παρόμοιες ανακοινώσεις για την παραβίαση του εναέριου χώρου. Τα στοιχεία για τις παραβιάσεις κοινοποιούνται στο ΥΠΕΞ.

Read more...

ΑΛΛΟΙ ΑΕΡΟΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ¨ΚΑΡΝΤΑΣΙ¨ΤΟΥΣ…(απο την Τουρκική :Hürriyet)


Πριν από την χειρονομία του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου να έρθει στο Ερζερούμ στην Σύναξη των Πρέσβεων, παρουσιάστηκε σοβαρή κρίση ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα. Το περιστατικό που έκοψε ανάσες στη γραμμή Άγκυρας-Αθήνας εξελίχθηκε ως εξής.
Είχαν μείνει 24 ώρες πριν την επίσκεψη αμοιβαιότητας του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούμ. Προχτές όμως μαχητικά αεροπλάνα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στα πλαίσια των πτήσεων στον διεθνή εναέριο χώρο, όπως πάντα απογειώθηκαν για να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους. Τα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά που δεν αποδέχονται τον εναέριο χώρο, που με βάση τα νησιά αναγνωρίζουν οι Έλληνες, πραγματοποίησαν 8 εξόδους. Πήγε πληροφορία λοιπόν στην ελληνική κυβέρνηση πως 8 τουρκικά F-16 παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Με βάση τις ειδήσεις, ο Παπανδρέου αξιολόγησε την κατάσταση μαζί με τον ΥΠΕΞ Δρούτσα και τέθηκε το θέμα να ακυρωθεί το ταξίδι ως διαμαρτυρία. Μέχρι προχτές τις πρωινές ώρες υπήρξαν έντονες διπλωματικές διεργασίες ανάμεσα στις τουρκικές και ελληνικές αρχές.
Σημαντική πρόοδος επετεύχθη με την παρέμβαση του ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Νταβούτογλου ανέφερε στον ομόλογο του πως δεν είναι ανάγκη να μεγαλοποιούμε το θέμα, πως η ελληνοτουρκική συνεργασία είναι σημαντική και πως την επόμενη περίοδο τα προβλήματα που υπάρχουν στο Αιγαίο θα ξεπεραστούνε με τον διάλογο. Κάποιες πηγές ανέφεραν πως ¨Ο κύριος υπουργός σίγουρα δεν ζήτησε συγγνώμη από τον Έλληνα ομόλογο του για αυτό το περιστατικό. Ξεκαθάρισε κάποια θέματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρεξηγήσεις και τόνισε την σημασία των σχέσεων¨. Όταν λύθηκε η κρίση το πρωί, γινόταν οι τελευταίες ετοιμασίες στο αεροπλάνο του Παπανδρέου για την Τουρκία. Η κρίση αποκαλύφθηκε όταν ο καλεσμένος πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στην ομιλία του στην 3η Σύνοδο των πρέσβεων. Το Γενικό Επιτελείο στην ιστοσελίδα του αναφέρει πως υπήρξε στο Αιγαίο αερομαχία τουρκικών και ελληνικών αεροπλάνων.
Σχόλιο : Πραγματικά τα επιχειρήματα του Τούρκου ΥΠΕΞ πολύ πειστικά (αν θέλεις να πειστείς…).

Read more...

Αντιδράσεις στην Τουρκία


Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν μια μέρα μετά την συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου. “Ανήμπορο” να διατυπώσει τις τουρκικές θέσεις σε ό,τι αφορά το κυπριακό, κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ο αρχηγός του Ρεπουμπικανικού κόμματος, ο οποίος σημείωσε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός σιώπησε σε αυτά που είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο αρχηγός των Εθνικιστών ο οποίος είπε ότι “οι προσωπικές σχέσεις κάποια στιγμή συγκρούονται με τα εθνικά συμφέροντα” και τότε πρέπει να υπερισχύουν αυτά.

Read more...

Νταβούτογλου: Αμοιβαίως γνωστές οι θέσεις μας


«Είναι η γνωστή άποψη της Ελλάδας» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, κληθείς να σχολιάσει τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ενώπιον των Τούρκων πρέσβεων για εισβολή και κατοχή στην Κύπρο και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου.

«Οι δικές μας απόψεις μας στα θέματα αυτά είναι γνωστές, και ο πρωθυπουργός μας τις έθεσε με σαφήνεια». «Δεν μπορεί κανείς να επιβάλλει μία θέση στην άλλη πλευρά, και κυρίως στην Τουρκία. Είναι αμοιβαίως γνωστές οι θέσεις μας» πρόσθεσε.

Επισήμανε πάντως πως «τα μηνύματα του κ. Παπανδρέου σε γενικές γραμμές αποτελούσαν μηνύματα φιλίας και συνεργασίας».

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του κ. Παπανδρέου στη συνάντηση των Τούρκων Πρέσβεων, σημείωσε ότι «αποδεικνύει σε πόσο σωστό δρόμο βρίσκονται οι σχέσεις μας». «Έτσι θα ξεπεράσουμε ψυχολογικά εμπόδια» συνέχισε και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία έχει τη θέληση να οδηγήσει τις σχέσεις της με γειτονικές χώρες στο υψηλότατο επίπεδο.

Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε και στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν, που μίλησε για την ανάγκη μιας «άλλης γλώσσας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Για την ανάπτυξη μίας νέας πολιτικής γλώσσας θα πρέπει να εκφράζονται ανοιχτά οι αμοιβαίες θέσεις. Αυτό θα γίνεται στο εξής» παρατήρησε.

«Θα συμβαδίσουμε ανακαλύπτοντας μαζί αυτή τη νέα πολιτική γλώσσα και θα συμβιώσουμε σε αυτή τη γεωγραφία, θα ακούσουμε ο ένας τις απόψεις του άλλου αλλά και θα συνεχίζουμε να βαδίζουμε σεβόμενοι τα αμοιβαία συμφέροντα και τις αρχές μας, με μία κοινή προσπάθεια», κατέληξε ο κ Νταβούτογλου.

Την Παρασκευή ο κ. Παπανδρέου έστειλε σαφές μήνυμα στην Αγκυρα για την τακτική των υπερπτήσεων στο Αιγαίο, αλλά και για τη συνάρτηση της ευρωπαϊκής της πορείας με την επίλυση του Κυπριακού.

Εντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση πάντως διατύπωσε επικρίσεις κατά του Πρωθυπουργού.

Το ΚΚΕ κάλεσε το λαό να μην ξεγελαστεί «από τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού περί νέας ειρηνικής εποχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ούτε από τις δήθεν τολμηρές αναφορές του στις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου». Υποστήριξε μάλιστα πως «πίσω απ’ αυτά προωθούνται επικίνδυνες συμφωνίες σε βάρος των λαών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ειδικότερα στο Αιγαίο».

Ειδικότερα, στη σχετική του ανακοίνωση σημειώνει πως «πρόκειται για την “εταιρική συμμαχία”, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης μέσω και της μυστικής διπλωματίας, υπό την επίβλεψη των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ο στόχος είναι η ικανοποίηση συμφερόντων της ελληνικής και τουρκικής πλουτοκρατίας» και προσθέτει:

«Σε αυτό συνηγορούν οι εξελίξεις που αφορούν στον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, οι διευθετήσεις που περιλαμβάνει η νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ και η εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας. Ακόμα: Οι μυστικές ελληνοτουρκικές συζητήσεις για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας. Η επιδίωξη συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στο Αιγαίο από μονοπώλια της Ελλάδας, της Τουρκίας, των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ. Το μοίρασμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), που γίνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να έχει προσδιορίσει την ελληνική ΑΟΖ».

Ο ΛΑΟΣ από την πλευρά του έκανε λόγο για προσυνεννοημένη φιέστα ανάμεσα στον κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον κ. Ταγίπ Ερντογάν: «Η προσυνενοημένη φιέστα μεταξύ Ερντογάν-Παπανδρέου, εντυπωσίασε μόνον εκείνους που στέκονται στον αφρό, και δεν μπαίνουν στην ουσία της υπόθεσης. Πώς είναι δυνατόν η Τουρκία, που κατέχει το σχεδόν 40% της Κύπρου, χωρίς να δείχνει διάθεση απόσυρσης, να έχει την πλήρη συνηγορία του κ. Παπανδρέου για να μπει στην Ευρώπη; Αυτά είναι τουλάχιστον ακαταλαβίστικα πράγματα».

Και ο πρόεδρος του Συνασπισμού και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μετάλλαξη του Πρωθυπουργού και ζήτησε ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για τις συζητήσεις του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα «η μετάλλαξη του πρωθυπουργού χθες ενώπιον των Τούρκων διπλωματών και η υπενθύμιση των αυτονόητων δεσμεύσεων της Τουρκίας απέναντι στο διεθνές δίκαιο να είναι μια ειλικρινής πράξη, να είναι πραγματικότητα και όχι μέρος ενός επικοινωνιακού σχεδίου που θέλει να θολώσει τα νερά».

Παράλληλα επέκρινε την κυβέρνηση σημειώνοντας: Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός κάνει αναφορά στο αυτονόητο, ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. περνάει μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού, η κυβέρνησή του έχει συναινέσει στο ξεπάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας χωρίς κανένα αντάλλαγμα, χωρίς καμία πρόοδο στο Κυπριακό. Και την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, που κάνει αναφορά στις υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι και στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δεν φαίνεται να κάνει καμία αναφορά στις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς να βγει το Καστελόριζο έξω από τη συζήτηση για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, δηλαδή τα δικαιώματα του Καστελόριζου να μην χρησιμοποιηθούν από τη δική μας πλευρά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP