Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Αφύλακτα τα σύνορα με Τουρκία στον Εβρο «Ανευ προηγουμένου» χαρακτηρίζει την κατάσταση η FRONTEX, σε έκθεσή της


Tου Θαναση Τσιγγανα

Για αριθμό-ρεκόρ εισόδου λαθρομεταναστών από τον Εβρο κάνει λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνεργασίας Συνόρων (FRONTEX), χαρακτηρίζοντας ως «άνευ προηγουμένου» την κατάσταση στα ελληνικά χερσαία σύνορα, επισημαίνοντας τις ευθύνες της Τουρκίας ως χώρας-τράνζιτ λαθρομεταναστών και κάνοντας λόγο για ένα πρόβλημα που, λόγω της έκτασής του, αδυνατούν να το διαχειριστούν μόνες οι ελληνικές τοπικές αρχές.

Στην έκθεση τονίζεται ότι εντός του 2010 μέσω του Εβρου καταγράφηκε μία από τις μεγαλύτερες εισροές παράνομων μεταναστών στην ιστορία της Ε.Ε. και ότι αυτή η χωρίς προηγούμενο αύξηση στην παράνομη διέλευση συνόρων είναι απόρροια της «αλλαγής πορείας» των κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται μετανάστες. Από τις θαλάσσιες οδούς στράφηκαν στα χερσαία σύνορα, και σε μια βασική πύλη της Ε.Ε, τον Εβρο. Εκτός από την καταγραφείσα εκτίναξη του αριθμού Αφγανών λαθρομεταναστών, επισημαίνεται με ιδιαίτερη έμφαση από τη FRONTEX το πλήθος των -κατά δήλωσή τους- Αλγερινών που πέρασαν κι αυτοί τον Εβρο. Αφού ταξίδεψαν αεροπορικώς από τη Βόρεια Αφρική στην Κωνσταντινούπολη, στη συνέχεια ανενόχλητοι έφθασαν στην ελληνοτουρκική μεθόριο με προορισμό την Ελλάδα και χώρες της Ε.Ε.


Σύμφωνα με τη FRONTEX, πάνω από 31.000 παράνομοι μετανάστες πέρασαν το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου από τα σύνορα με την Τουρκία, καταρρίπτοντας τα προηγούμενα πανευρωπαϊκά «ρεκόρ» εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος, που καταγράφηκαν το 2006 από χώρες της Αφρικής προς τα Κανάρια Νησιά και το 2008, όταν κοντά στις 31.000 άτομα βρέθηκαν στο νησί Λαμπεντούζα, νοτίως της Σικελίας, προερχόμενοι από χώρες της Βόρειας Αφρικής. Επισημαίνεται μάλιστα ότι κατά πάσα πιθανότητα οι ακριβείς αριθμοί των λαθρομεταναστών που πέρασαν τον Εβρο είναι κατά πολύ υψηλότεροι, αφού οι προαναφερθέντες αντανακλούν τον αριθμό μόνον των συλληφθέντων και εντοπισθέντων, χωρίς εκτίμηση για όσους πέρασαν το σύνορα και προωθήθηκαν στο εσωτερικό της Ελλάδας χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Στην έκθεση της FRONTEX γίνεται αναφορά στο τμήμα των 12,5 χλμ. (μεταξύ Καστανιών-Νέας Βύσσας) όπου πρόκειται να ανεγερθεί ο φράκτης ανάσχεσης του κύματος λαθρομετανάστευσης, με την επισήμανση ότι μόνον από αυτό το τμήμα περνούσαν παράνομα στο ελληνικό έδαφος περί τα 350 άτομα καθημερινά. Σε αυτό το σημείο, ο ποταμός Εβρος έχει εκτραπεί προς την πλευρά της Τουρκίας και δεν υπάρχει το φυσικό σύνορο των υδάτων, καθιστώντας πιο εύκολη την παράνομη είσοδο, ενώ σε κάποιο άλλο σημείο, πλησίον της Ορεστιάδας, λαθρομετανάστες περνούσαν «χρησιμοποιώντας μια γέφυρα στην τουρκική πλευρά των συνόρων».

Πάντως, στο επίμαχο τμήμα των 12,5 χλμ. όπου επικεντρώθηκε η αποτρεπτική προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης των 175 Eυρωπαίων συνοριοφυλάκων που απέστειλε στην περιοχή η FRONTEX, η εισροή λαθρομεταναστών μειώθηκε το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου σε ποσοστό περίπου 40%.

Συμπληρωματικά στοιχεία από την Ελληνική Αστυνομία αποκαλύπτουν ότι πάνω από το 50% από τις 47.000 μετανάστες που εισήλθαν ολόκληρο το 2010 από τον Εβρο πέρασαν από τη «γραμμή» των 12,5 χιλιομέτρων μεταξύ Καστανιών και Νέας Βύσσας. Τα στοιχεία δείχνουν πως η «τρύπα» στα ελληνοτουρκικά σύνορα -όπως αποκαλείτο το χερσαίο αυτό τμήμα του βόρειου Εβρου- υπήρξε η «κεντρική πύλη εισόδου» για τους λαθρομετανάστες, αφού από εκεί πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα συνολικά 26.000 άτομα κάθε ηλικίας και εθνικότητας.

Στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, πέραν του νέου νομοθετικού πλαισίου και του φράχτη των 12,5 χλμ., πρόκειται να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών -τουλάχιστον τρία σε πρώτη φάση- σε χώρους στρατοπέδων των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν χρησιμοποιούνται πια. Δύο απ' αυτά θα είναι στον νομό Εβρου.

Δύο παραδείγματα από το εξωτερικό


Ισπανία: Οι ισπανικοί θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια στη Βόρεια Αφρική υπήρξαν ένα από τα βασικά σημεία εισόδου Αφρικανών μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Τον Σεπτέμβριο του 2005, η αιματηρή έφοδος χιλιάδων ατόμων στους φράχτες είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άτομα σε συγκρούσεις με τη μαροκινή αστυνομία. Η ισπανική κυβέρνηση αναβάθμισε τους φράχτες, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί σημαντική μείωση στη ροή λαθρομεταναστών έκτοτε.ΗΠΑ: Με διάσπαρτους φράχτες μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων, στα σύνορα με το Μεξικό, προσπαθεί η αμερικανική κυβέρνηση να περιορίσει τη ροή μεταναστών και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών προς τη χώρα από τη Λατινική Αμερική. Επί της ουσίας, δεν πρόκειται για ένα ενιαίο φράγμα, αλλά για διάσπαρτες κατασκευές, από συρματόπλεγμα, ξύλο, σκυρόδεμα ή συνδυασμό των παραπάνω υλικών, σε στρατηγικά σημεία της μεθορίου και κυρίως στα νότια των πολιτειών του Τέξας και της Αριζόνας. Οι επικριτές επισημαίνουν ότι το μέτρο είναι ελάχιστα αποτελεσματικό και βλαπτικό για την πανίδα της περιοχής. Οι συμπλοκές με συνοριοφύλακες και τα δυστυχήματα γύρω από τους φράκτες είναι συχνό φαινόμενο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_09/01/2011_428056

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP