Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο 'ΓΚΡΙΖΟΣ ΛΥΚΟΣ'...


Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι εθνικιστές συμμετείχαν στην κηδεία του Ηγέτη του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας (ΒΒΡ), που διοργανώθηκε από την Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, Μουχσίν Γιαζιτζίογλου, ο οποίος έχασε πρόσφατα την ζωή του σε συντριβή ελικοπτέρου.

Ο Ηγέτης των «Γκρίζων Λύκων» κηδεύτηκε στο τέμενος «Κοτζατεπέ» της ΄Αγκυρας και τάφηκε στο Taceddin Dergan όπου ο Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι, έγραψε τον Εθνικό ύμνο της Τουρκίας.

Ποιοι είναι όμως οι «Γκρίζοι Λύκοι», ας δούμε κάτωθι.-

"Ο Τούρκος έχει φίλο μόνο τον Τούρκο"
"Ω! τι ευτυχία να λέγεσαι Τούρκος"
"Η ενδοξότερη φυλή στον κόσμο είναι η τουρκική"
Αυτά, και πολλά άλλα συνθήματα ακούμε και διαβάζουμε συχνά στα τουρκικά και τουρκοκυπριακά ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ. Πρόκειται για συνθήματα της οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι".
Η οργάνωση αυτή έχει παραρτήματα σε πολλά μέρη του κόσμου, "όπου αναπνέουν Τούρκοι", όπως λέγουν τα μέλη της, σαφώς δε και στα κατεχόμενα. Ας δούμε με ερωτοαπαντήσεις ποιοί είναι οι "Γκρίζοι Λύκοι".
Από πού προέρχεται η ονομασία "Γκρίζοι Λύκοι"; - "BOZKURT" δηλαδή σταχτής, γκρίζος λύκος ήταν το εμβλημα των Ουράνιων Τούρκων, των GOKTURK ή KOKTURK, τούρκικου φύλου της Κεντρικής Ασίας (5ος- 6ος αιώνας μ.χ.). Η παράδοση θέλει το βασιλιά των GOKTURK ονόματι ASENA να είναι γιος λύκαινας. Με τις υπεράνθρωπες δυνάμεις του ο ηγέμονας αυτός κατατρόπωσε τους λαούς της περιοχής και για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούσε το φόβο και τον τρόμο στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Αυτός πρώτος χρησιμοποιούσε το λύκο ως έμβλημα στη σημαία του. Το ίδιο έμβλημα το βλέπουμε και σε άλλα τουρκογενή φύλα της ιστορίας αλλά ακόμη και μετά την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας (29.10.1923) στα πρώτα χαρτονομίσματα και γραμματόσημα.
Ηταν ανέκαθεν εθνικιστική οργάνωση; Πότε εμφανίστηκε; - Ηταν και είναι η πιο γνωστή εθνικιστική οργάνωση της Τουρκίας. Πρωτοεμφανίστηκε στη δεκαετία του εξήντα με πλούσια δράση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Ακολουθεί τις αρχές του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας; - Ο σύγχρονος ASENA για τους γκρίζους λύκους είναι ο Ατατούρκ. Ηταν ο μεγαλύτερος γκρίζος λύκος του αιώνα μας. Το 1923 και ενώ ακόμη ζούσε ο Ατατούρκ (πέθανε στις 10.11.1938), ο
Αγγλος συγγραφέας Αρμστρογκ έγραψε το βιβλίο "Κεμάλ Ατατούρκ - Ο σταχτής λύκος".
- Εθνικιστής και αυτός; - Κάτι παραπάνω. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στον Πενταδάκτυλο και θα δούμε τη ρήση του: "Ω, τι ευτυχία να λέγεσαι Τούρκος" (NE MUTLU TURKUM DIYENE).
Ο Ατατούρκ και ο στενός του κύκλος, κυρίως αξιωματικοί του Οθωμανικού Στρατού, αλλά και ο θεωρητικός της "επανάστασης" του ο ZIYA GOKALP προέβαλαν εθνιστικά συνθήματα. Ο αγράμματος λαός αναγκάστηκε να υιοθετήσει τις αρχές του, τις μεταρρυθμίσεις του πολλές φορές με τη βία των όπλων.
Εξίσου εθνικιστής με τον Ατατούρκ ήταν και ο διάδοχος του Ισμέτ Ινονού. Εθνικιστής και ρατσιστής ο Ινονού δημιούργησε πολλά προβλήματα στη χώρα του, κυρίως στις μειονότητες.
Στρατιωτικός και αυτός; - Μάλιστα, και ο Ινονού όπως και ο Ατατούρκ ήταν στρατιωτικός και πολέμησε τους Ελληνες στην Μ. Ασία. Εξι από τους εννέα Προέδρους της Τουρκικής Δημοκρατίας ήταν στρατιωτικοί (1923-1996)
Πόσα χρόνια διήρκησε η καταπίεση του τουρκικού λαού; - Επρόκειτο για μια επιβεβλημένη καταπίεση προκειμένου να οδηγηθεί η Τουρκία προς το σύγχρονο κόσμο. Ο Ατατούρκ το πέτυχε αυτό και πιστεύω ότι αν ζούσε μερικά χρόνια ακόμη (πέθανε 58 ετών λόγω άσωτης ζωής) η Τουρκία θα έκανε πολλά περισσότερα βήματα προς την Ευρώπη.
Η καταπίεση συνεχίστηκε και κατά τη δεκαετία του '50 όπου πλέον στην εξουσία ήταν οι μή στρατιωτικοί Τζαλάλ Μπαγιάρ και Αντνάν Μεντερές. Στα μέσα της δεκαετίας αυτής (1955) βλέπουμε και την παρουσία των προδρόμων των "γκρίζων λύκων". Είναι η εποχή που η κυβέρνηση Μεντερές επιτρέπει να γίνουν τα αίσχη κατά των Ελλήνων της Πόλης, το πογκρόμ κατά του Ελληνικού στοιχείου, όπου εκεί έδρασαν ανενόχλητα τα φασιστικά στοιχεία, αυτά που σήμερα ονομάζονται "γκρίζοι λύκοι".
Όταν κάποιες δυνάμεις, τις οποίες θα ονομάζαμε σήμερα προοδευτικές, ξεπέρασαν το μούδιασμα της στυγνής δικτατορίας, των 30 ετών και θέλησαν να δραστηριοποιηθούν, αντιμετώπισαν τους προδρόμους των "γκρίζων λύκων". Οι διαδηλώσεις φοιτητών οδήγησαν στο πραξικόπημα της 27ης Μαϊου 1960.
Τι ρόλο διαδραμάτισαν οι "γκρίζοι λύκοι"; Νέο μούδιασμα για τους προοδευτικούς επέφερε το στυγνό δικτατορικό καθεστώς του Γκιουρσέλ (στρατηγός). Απαγχονίστηκε ο Μεντερές και υπουργοί του, άλλοι σύρθηκαν στα δικαστήρια και άλλοι στις φυλακές.
Στο δεύτερο ήμιση της δεκαετίας του '60 στην Ευρώπη έχουμε τις εξεγέρσεις των φοιτητών. Παρά την καταπίεση και τους εκβιασμούς και εκφοβισμούς, οι Τούρκοι φοιτητές άρχισαν την εξέγερση. Την εποχή λοιπόν αυτή ιδρύονται οι "Εστίες του Ιδεώδους" τα μέλη των οποίων φοιτητές οι περισσότεροι λέγονται "γκρίζοι λύκοι" ή "Ουλκουτζού". Οι "γκρίζοι λύκοι", με καθοδήγηση του καθεστώτος επιτίθενται κατά των "αριστερών" συμφοιτητών τους. Ο τουρκικός Τύπος με διαδοχικές εκδόσεις, επί καθημερινής βάσεως, πληροφορεί τους αναγνώστες του για τις συγκρούσεις, συμπλοκές και φόνους νεαρών εξ αμφοτέρων των πλευρών.
Οι "γκρίζοι λύκοι" απολαμβάνουν την υποστήριξη του κράτους; - Ακριβώς. Ενώ η αστυνομία συλλαμβάνει και φυλακίζει τους αριστερούς ή όσους συμπλέκουν με τις προοδευτικές δυνάμεις, αφήνει ανενόχλητους τους "γκρίζους λύκους", αλλά και τους εξοπλίζει. Τα μέλη των "Εστιών τους Ιδεώδους" αποκτούν ισχυρά μέσα, έχουν διασυνδέσεις στα διάφορα υπουργεία, σχέσεις με τους στρατιωτικούς.
Αν κάποιοι "λύκοι" συλλαμβάνονταν κατά λάθος, αποφυλακίζονταν. Οι επιθέσεις γίνονταν εν ονόματι του Τουρκισμού. Οι "Εστίες" έχουν πλέον οργανωθεί για καλά. Με τα δάκτυλα του χεριού κάνουν το σχήμα του λύκου (ψηλά ο δείκτης και το μικρό δάκτυλο και ενωμένα τα άλλα τρία δάκτυλα). Καλύπτονται παράλληλα από το κόμμα του Αλπασλάν Τουρκές.
Ο Τουρκές είναι ο αρχηγός τους; - Είναι ο πολιτικός αρχηγός και τον αποκαλούν μάλιστα BASBUG, όπως αποκαλούσαν οι πρόγονοι τους τους αρχιστράτηγους.
Λέγεται ότι είναι Κύπριος στην καταγωγή. - Σωστά. Εχει γεννηθεί στη Λευκωσία το 1917 και υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό ως αξιωματικός. Για να φανταστείτε πόσο εθνικιστής είναι, οι εθνικιστές αξιωματικοί του απέταξαν απο το στρατό για τις πολύ ακραίες εθνικιστικές θέσεις του. Το πραγματικό του όνομα είναι HUSEYIN FEYZULLAH. Το όνομα ALPASLAN είναι ψευδώνυμο και πρόκειται για το όνομα του σελτσούκου Σουλτάνου που πολέμησε (και νίκησε) το 1071 τους Βυζαντινούς στο Ματζικέρς. Το TURKES είναι ονομασία τουρκικού φύλου της Κεντρικής Ασίας (700 μ.χ.) γνωστού για τη γενναιότητά του.
Μετά τη δεκαετία του '60 οι "γκρίζοι λύκοι" συνέχισαν τη δράση τους;
Και βέβαια. Ας μη μας διαφεύγει ότι το '74 είχαμε τη βάρβαρη εισβολή στην Κύπρο. Τροφή λοιπόν για εθνικιστικές εξεγέρσεις. Το ίδιο με το ερευνητικό πλοίο Sismik, τα πετρέλαια της Θάσου... Οι επιθέσεις των "γκρίζων λύκων" εναντίον των αριστερών, του Πατριαρχείου... συνεχίζονται.
Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Το 1978 η Νομαρχία της Αγκυρας με δικαστική απόφαση απαγορεύει τη λειτουργία των "Εστίων του Ιδεώδους". Διαλύονται μεν αλλά επανεμφανίζονται ως "Νεολαία του Ιδεώδους".
Στόχοι πάντοτε οι ίδιοι. Προάσπιση των συμφερόντων των απανταχού Τούρκων. Και των Τούρκων της τότε Σοβιετικής Ενωσης;
- φυσικά. Στόχος του Τουρκές είναι η υποστήριξη των αδελφών του της Κεντρικής Ασίας που ζουν κάτω από τη μπότα των Σοβιέτ, όπως έλεγε. Τους βοηθούσε όσο μπορούσε ενώ οι υπόλοιποι Τούρκοι πολιτικοί είχαν ξεχάσει τους τουρκογενείς πληθυσμούς της Ασίας, ο Τουρκές ήταν, όσο μπορούσε, πιο κοντά τους.
Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης ήταν ο πρώτος που επισκέφθηκε τις χώρες αυτές, που άνοιξε παραρτήματα των "γκρίζων λύκων". Στο Αζερμπαϊζάν αναλαμβάνει την προεδρία ο Ελτσίμπεϊκ; φανατικός οπαδός των "γκρίζων λύκων".
Στα επεισόδια, στον πόλεμο στην Τσετσενία πρωτοστατούν οι "λύκοι" οι οποίοι μεταβαίνουν στο Γκρόνι ως εθελοντές, πραγματοποιούν διαδηλώσεις στην Τουρκία, το ίδιο και στο θέμα του Νακόρνο Καραμπάχ. Σήμερα αρχηγός των "γκρίζων λύκων" είναι ο Αζμί Καραμαχμούτογλου.
- Στα κατεχόμενα;
- Πανταχού παρόντες. Στην κατεχόμενη Κύπρο έχουν το παράρτημά τους με αρχηγό τον Μεχμέτ Αρσλάν, που κατηγορείται για το φόνο του Ισαάκ στη Δερύνεια.
Σε κάθε διαδήλωση, συλλαλητήριο, εκδήλωση θα παραταχθούν στην πρώτη γραμμή και κρατούντες σημαίες και λάβαρα των "γκρίζων λύκων" θα διαδηλώσουν την προσήλωσή τους στα ιδεώδη, στις αρχές του Ατατούρκ, θα βροντοφωνάξουν ότι η Κύπρος είναι τουρκική (!) και θα παραμείνει τουρκική (!!)...
Οι σημαίες τους είναι δύο. Η μια φέρει 3 ημισέληνους πάνω σε κόκκινη βάση. Η άλλη παρουσιάζει τον "γκρίζο λύκο" να περιβάλλεται από μια ημισέληνο. Εδώ και καιρό άρχισαν να προκαλούν πονοκέφαλο στο καθεστώς Ντενκτάς γιατί αναμιγνύονται, στα πάντα. Στις αρχές Νοεμβρίου 1996 συνεπλάκησαν με Κούρδους φοιτητές που σπουδάζουν στο λεγόμενο "Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής".
- Πόσοι είναι;
- Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε επ'ακριβώς τον αριθμό τους. Στις 21 Νοεμβρίου 1996 ο ίδιος ο Τουρκές αποκάλυψε ότι είναι πέραν των 500.000.
- Από που χρηματοδοτούνται;
- Εχει αποκαλυφθεί πλέον περίτρανα ότι ενεργούν για λογαριασμό του ίδιου του τουρκικού κράτους. Στελέχη των "γκρίζων λύκων", που για διάφορους λόγους απεχώρησαν από την οργάνωση παραδέχθηκαν ότι η χρηματοδότηση τους γίνεται από τα μυστικά κονδύλια του Τμήματος Ειδικού Πολέμου. Οσοι "λύκοι" φονευθούν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που συμμετέχουν, το φέρετρό τους καλύπτεται με την τουρκική σημαία, κάτι που επιτρέπεται μόνο σ'όσους έπεσαν για την πατρίδα.
Σήμερα πλέον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τη συμμετοχή των "λύκων" στις συμπλοκές και δολοφονίες με την αρμενική οργάνωση "Ασάλα".
Για τη χρηματοδότηση τους λέγονται και ακούονται πολλά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μαφία της Τουρκίας ελέγχεται από τους ίδιους και ότι αυτοί ξεπλένουν το βρώμικο χρήμα. Διαχειρίζονται λοιπόν εκατομύρια δολλάρια.
- Τί λένε οι ίδιοι για όλα αυτά; Να σας πω το τι λέγει ο ίδιος ο Τουρκές και θα καταλάβετε.
"Εκατόν περίπου "γκρίζοι λύκοι" ασχολούνται με τη μαφία. Σε κάθε μεγάλη ομάδα ανθρώπων υπάρχει μια μειοψηφία που ενεργεί παράνομα. Το ότι μας παρουσιάζουν ένοπλη ομάδα είναι το αποτέλεσμα της προπαγάνδας των Μαρξιστών".
Ο ίδιος λοιπόν ο Τουρκές παραδέχεται ότι υπάρχουν στους κόλπους της νεολαίας του κόμματος του στελέχη της μαφίας.
Από συλλήψεις που γίνονται τελευταία, όλο και περισσότερο πλέον αποκαλύπτεται ότι οι "γκρίζοι λύκοι" βρίσκονται σε στενότερη συνεργασία με τη μαφία, την αστυνομία, τους πολιτικούς. Η σχέση αυτή επιβεβαιώθηκε πρόσφατα σε τροχαίο δυστύχημα, που σημειώθηκε στην Τουρκία. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν ένας βουλευτής, ένας αστυνομικός διευθυντής, ένας "γκρίζος λύκος", στέλεχος της μαφίας, και ένα μανεκέν.
Ο αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών της τουρκικής αστυνομίας Μουσταφά Γιγκίτ δήλωσε πρόσφατα (11.11.96): "Δε με εκπλήσσουν τα γεγονότα. Η συνεργασία είναι έργο του Τμήματος Ειδικού Πολέμου. Αυτά που φθάνουν στον Τύπο είναι μερικά μόνο γεγονότα. Υπάρχουν και πάμπολλα που δεν αποκαλύπτονται". Σε βιβλίο που κυκλοφόρησε ο Γιγκίτ, μετά την αφυπηρέτησή του αναφέρει πολλά και για τη δραστηριότητα των "γκρίζων λύκων".
- Η δράση τους στην Ευρώπη;
- Εχουν δραστηριοποιηθεί όπου υπάρχουν Τούρκοι. Ειδικά στη Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία...
Και στην Ελλάδα η παρουσία τους είναι συνεχής. Στο τεύχος του Σεπτεμβρίου 1996 της εφημερίδας "Δικαίωμα" διαβάζουμε: "Η εγκληματική δράση των "γκρίζων λύκων" επεκτείνεται και στην Ελλάδα, ιδίως το καλοκαίρι. Οι διωκτικές αρχές έχουν, λένε οι πληροφορίες, στα αρχεία τους συγκεκριμένες καταγγελίες και όχι απλώς εικασίες - ότι αυτή η εγκληματική οργάνωση βρίσκεται πίσω από μεγάλες, συγκεκριμένες πυρκαγιές...
Το 1993, την επόμενη της μεγάλη φωτιάς στη Ρόδο, στα γραφεία των δασοκομάντος της Αθήνας που βοήθησαν στην κατάσβεση της φωτιάς της Ρόδου, βρέθηκε κολλημένο στην πόρτα του γραφείου το εξής: "Σας γνωρίσαμε στην Κύπρο όπου πολεμήσαμε ο ένας τον άλλο, βρεθήκαμε τώρα στη Ρόδο και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Υπογραφή "Γκρίζοι Λύκοι".
- Με το Κουρδικό;
Οι "γκρίζοι λύκοι" έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στη Ν.Α. Τουρκία, στο κατεχόμενο Κουρδιστάν. Παραθέτω απόσπασμα από απόρρητο έγγραφο του Τμήματος Ειδικού Πολέμου υπ' αρ. 1979.597 ημερομηνίας 28.8.1996.
"...Οσοι απόφοιτοι των Σχολών της αστυνομίας χαρακτηρίζονται για την τόλμη και γενναιότητά τους και το επιθυμούν, μπορούν να μετατεθούν στη Ν.Α. Τουρκία. Τα άτομα που θα επιλεγούν θα χρηματοδοτούνται από τα ειδικά ταμεία του Γραφείου Ειδικού Πολέμου. Επιπλέον θα τους δίνεται επίδομα από τα μυστικά κονδύλια του κράτους. Προϋποθέσεις για ανάθεση καθηκόντων σ'αυτά είναι δύο: Να είναι εθνικιστές και συντηρητικοί.

Read more...

Παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα θα κάνει ο Ομπάμα κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία


Bόμβα» Ομπάμα υπέρ της Τουρκίας
Τι θα ζητήσει από τον Ερντογάν και τι «δώρο» θα του κάνει
Το Αιγαίο και ο ρόλος που προβάρει ο νέος πλανητάρχης για τα Γεράκια της Άγκυρας


Παρέμβαση-«φωτιά» για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα θα κάνει από την Τουρκία ο 44ος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα! Όπως αποκαλύπτει η «PRESS Time», ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να ζητήσει επισήμως από τη γείτονα στρατιωτική βοήθεια σε ένα μεγάλο μέτωπο για τις ΗΠΑ όπως το Αφγανιστάν και διαμεσολάβηση στις συνομιλίες με το Ιράν, με αντάλλαγμα να μπει «στη μέση» του Αιγαίου, επιλύοντας τις διαφορές της με τη χώρα μας. Έτσι, θα δώσει νέα ώθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., για την οποία ήδη συζητούν ξανά στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα με τον Zοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο ΥΠΕΞ της χώρας Αλί Μπαμπατζάν.

Στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη τις τελευταίες ημέρες επικρατεί αναβρασμός. Δεν είναι μόνο τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την επικείμενη επίσκεψη του πλανητάρχη στην Τουρκία, αλλά και οι προπαρασκευαστικές επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων που βάζουν τις συνομιλίες σε μια… σειρά και που φέρνουν ως αποτέλεσμα την παρέμβαση Ομπάμα στο Αιγαίο, αλλά και στο Κυπριακό, η οποία, άσχετα με το αν θα γίνει «με το γάντι», θα βάλει «φωτιά» στο διπλωματικό σκηνικό.

Το «αλισβερίσι»…
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πηγές, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος φτάνει στην Τουρκία στις 6 Απριλίου, θα ακολουθήσει σε γενικές γραμμές το ίδιο πρόγραμμα με αυτό που είχε ακολουθηθεί κατά την τελευταία επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στην Τουρκία. Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, δηλαδή, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα κάνουν κοινή δήλωση.
Οι Αμερικανοί φέρεται να έχουν «ξεκαθαρίσει» ότι ο Ομπάμα δεν θα δεχτεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό η δήλωσή του να διανεμηθεί γραπτώς σε όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας. Το «ζουμί», βέβαια, είναι το τι θα ειπωθεί στη συνάντηση των δύο ανδρών.
Την περασμένη εβδομάδα γκρουπ Αμερικανών ειδικών για το Μεσανατολικό διεξήγαγε συζητήσεις στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη με Τούρκους διπλωμάτες, αλλά και τον πολιτικό τους προϊστάμενο Αλί Μπαμπατζάν. Οι παραπάνω διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί κατέστησαν σαφές πως ο πρόεδρος Ομπάμα πηγαίνει στην Τουρκία έχοντας έναν ξεκάθαρο σκοπό: να ζητήσει από τον Τ. Ερντογάν να μεσολαβήσει η Τουρκία σε απευθείας συνομιλίες με το Ιράν και σε δεύτερη φάση να «απαιτήσει» την αποστολή από τη γείτονα επιπλέον στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Ο καθηγητής Michael F. Oppenheimer, μάλιστα, είπε ότι η αμερικανική διοίκηση θα θεωρούσε την Τουρκία «πρότυπο» για τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ αν έστελνε στρατεύματα στο Αφγανιστάν, δείχνοντας έτσι την πρόθεση ανάδειξης της γείτονος σε ηγετικό παράγοντα αν ακολουθήσει τις «οδηγίες» των ΗΠΑ.
Και μόνο η παραπάνω φράση του καθηγητή είναι αρκετή για να επιβεβαιώσει το κλίμα που περιγράφουν οι Τούρκοι διπλωμάτες. Οι ΗΠΑ «υπόσχονται» στην Τουρκία ηγετικό ρόλο στην περιοχή και στο ΝΑΤΟ αν τις βοηθήσουν στην «τιθάσευση» των χωρών της Μέσης Ανατολής. Κι αυτό βέβαια είναι ένα «χαρτί» το οποίο ο Τ. Ερντογάν μπορεί να εκμεταλλευτεί δεόντως στις επερχόμενες εκλογές (στις οποίες η συμμετοχή του κόσμου αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο), αλλά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να ανοίξει διάπλατα την ευρωπαϊκή πόρτα - υπό τις ευλογίες βέβαια του νέου πλανητάρχη.
Αν και από την πλευρά Ερντογάν λίγα διαρρέονται σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του, είναι σαφές, σχολιάζουν οι παραπάνω πηγές, ότι ο Ομπάμα θα κάνει ένα μεγάλο «δώρο» στον Τούρκο πρωθυπουργό για τις εκλογές που πλησιάζουν. Τι είναι αυτό; Από τη μία θα εκφράσει την πλήρη στήριξή του στον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας από την παρούσα κυβέρνηση και από την άλλη θα κάνει παρέμβαση σε ένα από τα πιο «καυτά» θέματα της τουρκικής διπλωματικής ατζέντας: στα Ελληνοτουρκικά.

Πώς θα γίνει η παρέμβαση
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, οι Τούρκοι διπλωμάτες έχουν ενημερωθεί ότι στη δήλωσή του (αν φυσικά οι συνομιλίες πάνε κατ’ ευχήν, που δεν αναμένεται κάτι διαφορετικό) πρόκειται να κάνει μία αναφορά στο ελληνοτουρκικό ζήτημα. Αν και το μέγεθος και το ύφος της αναφοράς δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, θεωρείται βέβαιο ότι ο Ομπάμα θα προτείνει την «προσέγγιση» των δύο χωρών, θέτοντας εαυτόν διαθέσιμο για τον ρόλο του «μεσολαβητή».
Ο Αμερικανός πρόεδρος -από το τουρκικό έδαφος- θα ανάψει «φωτιές», επισημαίνοντας την ανάγκη επίλυσης των διαφορών της Τουρκίας με τους γείτονές της, θέτοντας ανοιχτά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, το Κυπριακό (δεν αποκλείεται να ζητήσει ακόμα και άρση του εμπάργκο στα Κατεχόμενα) και προτείνοντας την έναρξη συνομιλιών για όλα τα ανοιχτά θέματα. Γιατί όμως αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία;
Κατά τους Τούρκους διπλωμάτες, η έστω και μη συγκεκριμένη (αν δηλαδή δεν πάρει σαφή θέση και τοποθετηθεί γενικά) τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου στις διαφορές που έχουν οι δύο χώρες είναι ικανή να καταδείξει πολλά. Ιδιαίτερα δε αν αυτή γίνει ύστερα από μία συμφωνία συνεργασίας -και δη στρατιωτικής- των ΗΠΑ με την Τουρκία. Κι αυτό γιατί όχι μόνο θα «επικυρώσει» τη συμφωνία μεταξύ της τουρκικής και της αμερικανικής διπλωματίας, αλλά θα αποτελέσει και σημείο αναφοράς για την ανατροπή των ισορροπιών και την ανάδειξη της γείτονος σε ηγετική δύναμη όχι μόνο της περιοχής αλλά και του ΝΑΤΟ. Αν λοιπόν ο Τ. Ερντογάν πει «ναι» σε όσα θα του ζητήσει ο Ομπάμα, σχεδόν αυτόματα η Τουρκία θα καταλάβει θέση στρατηγικού συμμάχου πρωτίστης σημασίας για τις ΗΠΑ. Άλλωστε ο Αλί Μπαμπατζάν λέγοντας ότι «η ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και των ΗΠΑ συμπίπτουν πλήρως» έδωσε το πρώτο «μήνυμα». Από την άλλη, το ότι η Τουρκία θέλει να αναλάβει ενεργό ρόλο στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» το καταδεικνύει και η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα ύστερα από 33 χρόνια! Αυτό ήταν μια «κίνηση καλής θέλησης» από την Τουρκία προς τις ΗΠΑ.
Από την άλλη, οι Τούρκοι ακόμα προσπαθούν να χειριστούν την «καυτή πατάτα» που λέγεται Βαρθολομαίος. Ο Ομπάμα έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις από Αμερικανούς βουλευτές να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και κατά πληροφορίες έχει ήδη αποφασιστεί να του επιδώσει πρόσκληση επίσημης επίσκεψης στον Λευκό Οίκο, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Με αυτό τον τρόπο ο Ομπάμα θα κάνει μια «ευγενική» παρατήρηση στους Τούρκους σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ θα καταφέρει να ισοσκελίσει τη «ζυγαριά», αφού τόσο η επίσκεψή του στην Τουρκία όσο και η παρέμβαση που θα κάνει θα «ενοχλήσουν» την ελληνική διπλωματία.

«Παιχνίδι» της Χίλαρι με Ταλάτ
«Πόλεμο» με την ελληνοαμερικανική κοινότητα άνοιξε η πρόθεση της Χίλαρι Κλίντον να συναντήσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Γιατί δεν είναι μόνο η δυσφορία της κυπριακής κυβέρνησης και ο φόβος της de facto αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Είναι και οι ομογενείς στις ΗΠΑ που έχουν γίνει έξαλλοι με τα «τερτίπια» της Χίλαρι.
Ο κ. Ταλάτ έχει βάλει λυτούς και δεμένους να κλείσουν ένα ραντεβού με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών αλλά και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Ομπάμα, Τζέιμς Τζόουνς. Να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι του Τουρκοκύπριου προέδρου έχουν «εισπράξει» το ανάλογο θετικό κλίμα από τους συνεργάτες της Χίλαρι. Φυσικά, οι συνεργάτες του Ταλάτ γνωρίζουν πως, αν τελικά κλειστεί η συνάντηση, αυτή θα αποτελέσει επί της ουσίας αναγνώριση του ψευδοκράτους, γεγονός στο οποίο η Χίλαρι δεν έχει καμία αντίρρηση.
Όλο αυτό το παρασκήνιο έβαλε «φωτιές» στους ομογενείς. Επιφανή στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας συνέταξαν μία επιστολή σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος, την οποία και απέστειλαν στον Ομπάμα και στον Τζο Μπάιντεν. Σε αυτή λένε ότι πληροφορήθηκαν «με σοκ» την πρόθεση της κυρίας Κλίντον να συναντήσει τον Ταλάτ, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει de facto αναγνώριση του ψευδοκράτους.
«Μια τέτοια de facto αναγνώριση», επισημαίνουν μεταξύ άλλων στην επιστολή, μέσω της οποίας ζητούν όχι μόνο ακύρωση της συνάντησης αλλά και να «τραβηχτεί το αφτί» της κυρίας Κλίντον, «θα μονιμοποιήσει την τουρκική εμμονή σε παράλογους όρους για τη λύση του Κυπριακού, στους οποίους όλοι οι Δημοκρατικοί της Υποεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερουσίας αντιτίθεντο και τους οποίους ακόμη και η ρεπουμπλικανική μειοψηφία χαρακτήριζε απαράδεκτους για δυτικές δημοκρατίες». Εκτός αυτών, πάντως, στην προσπάθεια για να μη γίνει η συνάντηση συνέβαλε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος με συναντήσεις του τόσο με τον Μπ. Ομπάμα όσο και με τη Χ. Κλίντον.
Του Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
Από "PRESS TIME"

Read more...

Ο Ερντογάν έχασε στις εκλογές και η Κύπρος θα την πληρώσει...?????????????


Εκ πρώτης όψεως τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι μάλλον αρνητικά διότι ο Ερντογάν δεν θα έχει την άνεση για επίδειξη «καλής θέλησης και υποχωρητικότητας», όπως θα ήθελε η Λευκωσία.
Εκτιμάται ότι ο Ερντογάν θα αναζητήσει νέα σημεία προσέγγισης με το βαθύ κράτος και στα σημεία αυτά περιλαμβάνονται το Κυπριακό, το Αιγαίο και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Οι σύμμαχοι της Τουρκίας ήλπιζαν ότι το κόμμα Ερντογάν θα έβγαινε ενισχυμένο από τις εκλογές και ότι θα είχε τα χέρια ελεύθερα να κινηθεί προς διάφορες κατευθύνσεις. Εκτιμάται ότι οι Αγγλοαμερικανοί θα σπεύσουν και τώρα να ενισχύσουν τον Ερντογάν στα διάφορα θέματα, βασικά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σε συνδυασμό με το Κυπριακό, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός να σταλεί στη Λευκωσία, η οποία θα βρεθεί στον κλοιό νέων εκβιασμών. Λευκωσία και Αθήνα μελετούν τόσο το αποτέλεσμα των εκλογών όσο και τις διαγραφόμενες εξελίξεις.

Ο ΥΠΕΞ Μ. Κυπριανού δήλωσε ότι η Λευκωσία θα δει ποιες επιπτώσεις θα έχει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία όσον αφορά τη δέσμευση του Ταγίπ Ερντογάν για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά και πώς θα επηρεαστεί η τουρκική θέση στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
Θα πρέπει, πρόσθεσε, να δούμε πώς θα ερμηνεύσει το αποτέλεσμα ο ίδιος ο Ερντογάν. Αν δηλαδή θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις και επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τη χώρα, περιλαμβανομένου του Κυπριακού. Ή αντίθετα, θα υιοθετήσει πιο συντηρητική προσέγγιση. Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε πως και αν ακόμη η Κύπρος πείσει τους εταίρους της να πιέσουν τον Ερντογάν να προβεί σε κάποιες υποχωρήσεις στα θέματα που την αφορούν, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα αν ο ίδιος είναι αποδυναμωμένος.
Απαιτείται, είπε, να μελετήσουμε προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού στα ευρωπαϊκά θέματα και στο Κυπριακό και να είμαστε έτοιμοι να χειριστούμε όλα τα ενδεχόμενα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Ο πρόεδρος της Βουλής και του ΔΗΚΟ Μ. Κάρογιαν σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών, σχετικά με το Κυπριακό, είπε ότι υπάρχει μια σταθερή πολιτική στην Τουρκία και πρόσθεσε: Κάθε ένταση και διαφοροποίηση του πολιτικού σκηνικού στην Αγκυρα σίγουρα έχει επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, επειδή είναι ξεκάθαρες εκείνες του βαθέος κράτους και εκείνες του Ερντογάν, ο οποίος ακολουθεί την πολιτική του βαθέος κράτους.
Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα ότι από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία δεν θα επηρεαστούν οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, εκτιμά ότι η μείωση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος δεν κινείται προς την κατεύθυνση που η Κύπρος θα ήθελε, δηλαδή για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Τόνισε πάντως πως δεν είναι βέβαιος εάν ο Ταγίπ Ερντογάν ενδιαφέρεται για δίκαιη και βιώσιμη λύση, λέγοντας πως αυτό θα διαφανεί στο μέλλον.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία, δήλωσε ότι παρότι δεν πρόκειται για εκλογές εξουσίας το αποτέλεσμα των εκλογών δεν παύει να δημιουργεί προβληματισμό για τη μελλοντική πολιτική του Ερντογάν και το ενδεχόμενο αύξησης της επιρροής του βαθέος κράτους.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ακροβασίες του Ερντογάν μεταξύ του βαθέος κράτους αλλά και της ανάγκης να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και ο εξευρωπαϊσμός έχουν ξεπεράσει τα όριά τους.

Read more...

Συστάσεις της Ευρώπης στην Τουρκία για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε μία σκληρή απάντηση στην Τουρκία, με την απάντηση που έδωσε στην ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μαριλένας Κοππά για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.
Στην ερώτησή της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής σημειώνει: "Κατά τους τελευταίους μήνες, συνεχείς είναι οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από πλήρως εξοπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα, που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του Αιγαίου, με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά κατοικημένα και ακατοίκητα νησιά. Σε μια μόνο μέρα, στις 12 Ιανουαρίου 2009, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 14 παραβιάσεις του FIR Αθηνών και σμήνος από τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν πτήσεις σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος πάνω από το ελληνικό νησί Φαρμακονήσι, όπως είχαν πράξει και λίγες μέρες νωρίτερα και πάνω από το, επίσης ελληνικό νησί, Αγαθονήσι (29 Δεκεμβρίου 2008)".

Και συμπληρώνει πως "Για άλλη μια φορά, στις διμερείς σχέσεις παρατηρείται ότι η Τουρκία σε περίοδο σημαντικών εσωτερικών δυσκολιών, αναπτύσσει έντονη στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Οι παραβιάσεις αυτές και η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους δε συμβιβάζονται με την υποχρέωση καλής γειτονίας εκ μέρους υπό ένταξη χώρας, πλήττουν κατάφωρα τις προσπάθειες για θετικό κλίμα που είχαν αρχίσει από τα μέσα τις δεκαετίας του '90 και εγκυμονούν απρόβλεπτους κινδύνους για την ειρήνη στην περιοχή".
Ερωτά δε το Συμβούλιο "αν έχει ήδη αντιδράσει προς τις τουρκικές αρχές για να σταματήσουν τις προκλητικές αυτές ενέργειες προς κράτος μέλος της Ένωσης. Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου η Τουρκία να εφαρμόσει στην πράξη τις αρχές της καλής γειτονίας στις σχέσεις της με την Ελλάδα, αρχές τις οποίες έχει δεσμευτεί να εφαρμόζει".
Η σκληρή απάντηση του Συμβουλίου έχει ως εξής:
"Όσον αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με τις γειτονικές χώρες, και ιδίως με την Ελλάδα, το Συμβούλιο θα επιθυμούσε να υπενθυμίσει ότι η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να συμμερίζεται τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως έχουν στις Συνθήκες. Απαιτείται σαφής δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και για την επίλυση των διαφορών σύμφωνα με την αρχή του ειρηνικού διακανονισμού των διαφορών δυνάμει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Εν προκειμένω, το Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του, της 8ης Δεκεμβρίου 2008, καλούσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε μορφή απειλής, κάθε πηγή τριβής ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον ειρηνικό διακανονισμό των διαφορών.Το ζήτημα αυτό καλύπτεται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, συνιστά βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα στην αναθεωρημένη Εταιρική Σχέση ενόψει της Προσχώρησης, και θίγεται συστηματικά από την ΕΕ στις συνόδους του Συμβουλίου Σύνδεσης και στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Σύνδεσης καθώς και στις συνεδριάσεις πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία. Εθίγη για τελευταία φορά κατά τη συνεδρίαση τρόικας πολιτικών διευθυντών με την Τουρκία, που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 6 Φεβρουαρίου 2009".
Η απάντηση του Συμβουλίου κλείνει υπογραμμίζοντας πως "Στα πλαίσια αυτά, το Συμβούλιο είναι σε θέση να διαβεβαιώσει το αξιότιμο μέλος του Κοινοβουλίου ότι το ζήτημα θα εξακολουθήσει να παρακολουθείται και να συζητείται σε όλα τα επίπεδα ανάλογα με την περίπτωση, καθότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν ένα από τα κριτήρια για την αξιολόγηση της προόδου της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας".
Από DefenceNet

Read more...

Αραβική πρεσβεία θα στηρίξει την εκλογή Μουφτή στην Θράκη κόντρα στην Άγκυρα "Δεν είναι καλοί μουσουλμάνοι όσοι καταπιέζουν μουσουλμάνους".


Με αυτή τη δήλωση, μία πρεσβεία αραβικής χώρας (που δεν κατονομάζεται) εμφανίζεται να έχει πραγματική διάθεση στήριξης του μουσουλμανικού στοιχείου της Θράκης και ιδιαίτερα των Πομάκων, έπειτα από τις απαράδεκτες παρεμβάσεις του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής εις βάρος της ύπαρξης και του τρόπου λειτουργίας αλλά και εκτέλεσης των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων Πομάκων.
Η είδηση αυτή εμφανίστηκε μέσα στην Πομακική εφημερίδα Ζαγάλισα, και είναι δεικτική των συναισθημάτων των ορεσίβιων μουσουλμάνων Πομάκων έναντι των εκτρωματικών παρεμβάσεων του εγκάθετων του Τουρκικού Προξενείου, εις βάρος της θρησκευτικής ζωής του μουσουλμανικού πληθυσμού των Ελλήνων της Θράκης.

Όσο και αν φωνάζουν οι κάτοικοι για ευτελισμό των λατρευτικών τους χώρων, από πολιτικάντηδες και πρακτορίσκους ιμάμηδες, κανείς από την Ελληνική πολιτεία δεν δείχνει να διαθέτει την προσωπικότητα εκείνη που θα παρέμβει, θα επαναφέρει την τάξη (σε όλα τα επίπεδα) και θα δικαιώσει τις αγανακτισμένες φωνές δικαίου μίας μερίδας Ελλήνων πολιτών (μουσουλμάνων Πομάκων) που καταπιέζονται συστηματικά από την Άγκυρα.
Η εφημερίδα «Ζαγάλισα» σημειώνει (επιβεβαιώνοντας τις δικές μας πληροφορίες) πως:
«Πολλές καταγγελίες έφτασαν σ’ εμάς από κατοίκους των Πομακικών χωριών του Ν. Ξάνθης και ειδικότερα από τη Σμίνθη, το Ωραίον, τη Μύκη, τη Γλαύκη, την Πάχνη και τις Θέρμες, που αναφέρουν ότι τα «τσακάλια» του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής –και με την ανοχή της Ελληνικής Πολιτείας πάντα- χρησιμοποιούν τα τζαμιά των Πομακικών μας χωριών για τις πολιτικές και τις πολιτιστικές τους εκδηλώσεις. Ως προς τις πολιτιστικές τους εκδηλώσεις σας αναφέρουμε μερικές: Πριν και μετά τις προσευχές των πιστών μετράνε ψήφους μειονοτικών υποψηφίων, γίνονται τραπεζώματα, φαγοπότια, πολιτικές ομιλίες, χειροκροτήματα, πανηγυρισμοί, ψηφοφορίες (δια βοής ή δια δακτύλου-χειρός), σύσταση σκιωδών κυβερνήσεων και διάφορα άλλα που ούτε ο νους ενός πιθήκου δεν χωράει.
Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεστε τι προσπαθούμε να σας περιγράψουμε, μιλάμε για ιερό χώρο, κύριοι, όχι για εκλογικά κέντρα, για ταβέρνες και γήπεδα. Δηλαδή τι άλλο πρέπει να κάνουν τα πολύ εκπαιδευμένα πλέον «τσακάλια» της γείτονας χώρας και γιαγιάς-πατρίδας; Μήπως γάμους, πάρτυ, χορούς και τραγούδια μέσα στα τζαμιά; Δηλαδή ο Θεός καταλαβαίνει μόνο τούρκικα, καμία άλλη γλώσσα; Αυτοί σε λίγο θα μας πούνε ότι και ο Θεός είναι Τούρκος!!! Δεν έμεινε και κάτι άλλο… Μάλλον δεν διαβάζουν Ζαγάλισα για να δουν τι έλεγε ο προφήτης για τους Τούρκους (σημείωση ιστολογίου σχετικά με τα συγκεκριμένα λεγόμενα του προφήτη Μωάμεθ: «Δεν θα έρθει η ημέρα της κρίσης εάν προηγουμένως δεν θα νικηθούν οι Τούρκοι οι οποίοι έχουν μικρά μάτια, κίτρινα πρόσωπα, πατημένες μύτες και ζωώδη έκφραση προσώπου»)».
Αναρωτιούνται συνεχώς οι κάτοικοι της Θράκης και ιδιαίτερα οι Πομάκοι (που σύσσωμοι, σχεδόν –εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που δελεάστηκαν, αγοράστηκαν ή «εξαναγκάστηκαν» ποικιλιτρόπως από το Τουρκικό προξενείο-, δηλώνουν Έλληνες και το αποδεικνύουν ιστορικά αλλά και στις ημέρες μας πως είναι Έλληνες σε ψυχή και σώμα), που θα βγει επιτέλους αυτή η κατάσταση… Πόσο θα τραβήξει αυτό το «κακό». Εγκαλούν τα «χρωματιστά παιδιά» της Ελληνικής Πολιτείας να συντρέξουν στα προβλήματά τους, και να μην τους εγκαταλείψουν στις ανθελληνικές διαθέσεις των διαφόρων ιμάμηδων (π.χ. Μέτε) και στα σχέδια των τουρκικών σχεδίων που υπάρχουν εις βάρος της Θράκης. Η δημιουργία «σκιωδών κυβερνήσεων» είναι ένα σοβαρό αδίκημα για το οποίο η Πολιτεία οφείλει να πραγματοποιήσει σχετική έρευνα και να τιμωρήσει αμείλικτα αυτούς που ονειρεύονται να Κοσοβοποιήσουν την Ελληνική Θράκη και να την καταστρέψουν, αφού πρώτα αφαιρέσουν (ή εξαναγκάσουν σε φυγή) συστηματικά και με υπομονή το στοιχείο του Ελληνισμού, τους Έλληνες κατοίκους (χριστιανούς και μουσουλμάνους) που δίνουν καθημερινό αγώνα ζωής (κύρια υπέρ της πατρίδας, υπέρ της Ελλάδας).
Ενώ βιντεοσκοπούνται οι συγκεντρώσεις που γίνονται στα τζαμιά των ορεινών χωριών, οι λέξη «γκιαούρηδες» συνοδευόμενη από διάφορες απαξιωτικές και υβριστικές άλλες λέξεις-εκφράσεις, δείχνει να μην ταράζει τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό αυτής της χώρας… Ο λόγος αυτής της παράλογης ανοχής της Ελληνικής Πολιτείας, είναι, δυστυχώς, είναι καθαρά ψηφοθηρικός. Τα πάντα, δείχνουν να είναι μόνο ψήφος για τα κόμματα που έμπρακτα δείχνουν να μην ενδιαφέρονται ούτε για την αξιοπρέπεια, ούτε για ηθικές και θρησκευτικές αξίες, αλλά κυρίως δείχνουν να μην νοιάζονται για τα προδοτικά και ανθελληνικά σχέδια που αναπτύσσονται εις βάρος της Ελλάδας μέσα στην ίδια την Ελλάδα και σε μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές της… στην Θράκη.
Να θυμίσω σε αυτό το σημείο στους Έλληνες πολιτικούς και πολιτευτές την φράση που βγαίνει από τα στόματα όλων των καλοπληρωμένων πρακτόρων της Άγκυρας: «Ψήφος σε Τούρκο και ας είναι ο χειρότερος, παρά σε Έλληνα»!!! Καλό είναι να θυμηθούν οι αρχές πως η Θράκη, πέρα από την ιστορία της, τον πολιτισμό της και χώμα της, έχει και ανθρώπους, όχι μόνο ψήφους!
Καλούν οι Έλληνες Πομάκοι, φωνάζουν για βοήθεια από την Ελληνική Πολιτεία, ζητούν την προστασία από την καταχρηστική παρεμβατικότητα της Άγκυρας που γίνεται καθημερινά εις βάρος τους. Ζητούν να προστατευθούν οι ιεροί χώροι (τα τζαμιά), επειδή δεν φταίνε σε τίποτε οι πιστοί που προσέρχονται σε αυτά για να κάνουν την προσευχή τους και τίποτε άλλο και τους εμπλέκουν σε ανθελληνικές συγκεντρώσεις ή τους εκφοβίζουν με ποικίλους τρόπους προκειμένου να εκδηλώσουν ανθελληνικές τάσεις…
Πού βρίσκεται η Αστυνομία; Αναρωτιούνται δίκαια οι αγανακτισμένοι Πομάκοι…
Πού είναι η ευταξία και ο έλεγχος που θα έπρεπε να ασκεί το Ελληνικό κράτος υπέρ της ειρηνικής διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών χωρίς την τρομοκράτηση εγκάθετων στοιχείων και καθοδηγούμενων οργάνων άλλων κρατών;
Πόσο ακόμη πρέπει να χειροτερέψει η σημερινή τραγική κατάσταση;
Οι ερωτήσεις αυτές είναι επαναλαμβανόμενες, επί δεκαετίες, τόσο από τους χριστιανούς όσο και από τους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες της ακριτικής αυτής περιοχής, σε ώτα μη ακουόντων, αναρμόδιων αρμοδίων και ανύπαρκτων υπευθύνων ή ανευθύνων…
Σήμερα, πλέον, απαιτούνται να δοθούν οι απαντήσεις που δεν είχαν δοθεί ποτέ πριν, όσο και αν αυτές κοστίσουν πολιτικά, αλλά θα οφελήσουν τεράστια εθνικά και θα στηρίξουν έμπρακτα έναν πληθυσμό που καταπιέζεται από οργανωμένες και πλήρως συντονισμένες δράσεις των πρακτόρων της Άγκυρας.
Η φωνή της Άγκυρας καλεί τους μουσουλμάνους της Θράκης να υπηρετήσουν την μητέρα πατρίδα και αυτοί αντιστέκονται φωνάζοντας πως μόνο μία πατρίδα γνωρίζουν, για μία πατρίδα αγωνίζονται και για μία πατρίδα υπηρετούν, για την μοναδική τους πατρίδα που τους πονάει, που τους ξεχνάει, που τους εγκαταλείπει… για την Ελλάδα…
Κωνσταντίνος

Read more...

Το Κουρδικό Κόμμα κέρδισε 99 δήμους


Sabah
31/3/2009

Στις δημοτικές εκλογές την έκπληξη έκανε η ανατολική και νοτιοανατολική περιοχή της Ανατολίας. Παρ` όλα τα ανοίγματα της κυβέρνησης, TRT 6, το σχέδιο της ΝΑ Ανατολίας και η διερεύνηση των δολοφονιών με άγνωστους δράστες, το εκλογικό αποτέλεσμα δημιούργησε σύγχυση στο ΑΚΡ.

Το DTP αύξησε 56 Δήμους που είχε σε 99. Πόλεις, όπως το Βαν, το Σίιρτ και το Ίγντιρ, από το ΑΚΡ πέρασαν στο DTP.

Το κόμμα αυτό στο Ντιγιάρμπακιρ έλαβε ποσοστό ψήφων της τάξης του 65,43%, στο Χακκιάρι 78,97%, στο Μπάτμαν 59,67%, στο Ίγντιρ 36,47%, στο Σίιρτ 49,43%, στο Σίρνακ 53,75%, στο Τούντζελι 30% και στο Βαν 51,84%. Το σύνολο των ψήφων, που κέρδισε στην επικράτεια, ανέρχεται στα 2.357.873.


Read more...

Μερικές σκέψεις για την επίσκεψη Ομπάμα στην Άγκυρα


ου Σάββα Καλεντερίδη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα πραγματοποιεί μεθαύριο την πρώτη του επίσκεψη σε μουσουλμανική χώρα, αν και ο μουσουλμανικός κόσμος δεν θεωρεί την Τουρκία μια κατ' ουσίαν μουσουλμανική χώρα.
Ο Ομπάμα θα συζητήσει με την Τουρκία τα εξής θέματα:
-Κατάσταση στο Αφγανιστάν
-Περίπτωση του Ιράν
-Κατάσταση στον Καύκασο-Αρμενικό
-Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας
-Αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ
-Το μέλλον του Ιράκ μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ
-Κουρδικό Ζήτημα
-Ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία
Στην ανάλυσή μας θα αποφύγουμε να αναφερθούμε στα πρώτα ζητήματα και θα επικεντρώσουμε στα δυο τελευταία: Το Κουρδικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το πρώτο, κατά την άποψή μας, είναι το σημαντικότερο απ' όλα, αφού η διευθέτησή του γκρεμίζει το κεμαλικό κράτος και το δόγμα "Ένα κράτος, ένα έθνος, μια γλώσσα, μια θρησκεία" και ανατρέπει τις ισορροπίες, δρομολογώντας εξελίξεις που θα καταστήσουν τους Κούρδους ρυθμιστικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή, απορροφώντας ταυτόχρονα τεράστιο δυναμικό από την Τουρκία, η οποία θα υποχρεωθεί να ασχοληθεί με τον έλεγχο-διευθέτησή του τα επόμενα χρόνια.
Το δεύτερο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι επίσης ένα τεράστιο ζήτημα, αφού οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στον τομέα αυτό, σε συνδιασμό με τις εξελίξεις στο Κουρδικό, θα καθορίσουν την εικόνα της νέας Τουρκίας που θα προκύψει μετά την επίσκεψη Ομπάμα στην Άγκυρα. Σε περίπτωση που η Τουρκία υποχρεωθεί να δεχτεί μια διευθέτηση του Κουρδικού που θα ικανοποιεί κατ' ελάχιστον τους Κούρδους, και αποδεχτεί ταυτόχρονα την αναγνώριση δικαιωμάτων σε όλους τους πολίτες της και άρα στις διάφορες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες που κατοικούν στην επιράτειά της, τότε θα έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις που θα δώσουν μια νέα μορφή στη γείτονα χώρα.
Ας δούμε όμως τη σειρά των γεγονότων και το πώς φθάσαμε μέχρι εδώ.
Από το 1991, με την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ βορείως του 36ου παραλλήλου, έχει δρομολογηθεί η λύση του Κουρδικού.
Έκτοτε, σταδιακά και υπό την κάλυψη των ΗΠΑ, έχει δημιουργηθεί ένα κουρδικό κράτος (ήδη λειτουργεί ως ομόσπονδο κράτος) στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ), το οποίο για να επιβιώσει θα πρέπει να έχει κατά κάποιο τρόπο διέξοδο στη θάλασσα.
Αυτή η διέξοδος δεν μπορεί να είναι άλλη από την περιοχή Μερσίνας-Αδάνων, κάτι που προϋποθέτει τουλάχιστον τη συναίνεση της Τουρκίας, σε πρώτη φάση.
Θε έπρεπε λοιπόν να "σπάσει" η αντίσταση της Τουρκίας, η οποία θεωρούσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε εις βάρος της και θα έθετε σε κίνδυνο την ενότητά της και γι' αυτό τη χαρακτήρισε αιτία πολέμου από τις αρχές του 21ου αιώνα.
Τελικά η αντίσταση της Τουρκίας κάμφθηκε, πότε με την πίεση των ΗΠΑ, πότε του ΡΚΚ, πότε των Μπαρζανί-Ταλαμπανί και πότε συνδυασμού των ανωτέρω.
Με τα πολλά, τώρα βρισκόμαστε στη φάση της αποδοχής της φόρμουλας από πλευράς της Τουρκίας, για τη διευθέτηση του Κουρδικού. Γι' αυτό ακριβώς επισκέπτεται την Τουρκία ο Ομπάμα. Δεν την επισκέπτεται για να μοιράσει δώρα, ούτε για να αναβαθμίει το ρόλο της Τουρκίας. Την επισκέπτεται για να διευθετήσει το Κουρδικό, το Αρμενικό, το Αλεβιτικό και ίσως το Ποντιακό, που αποτελούν κατάλοιπα του Ανατολικού Ζητήματος, κατάλοιπα που δεν ρυθμίστηκαν με τη συνθήκη της Λοζάνης.
Σε αυτή τη ρύθμιση μέχρι τις εκλογές της 29ης Μαρτίου ήταν αμφίβολο αν συμπεριλαμβανόταν το ΡΚΚ, για του οποίου τη διάλυση λογάριαζαν όλοι οι άλλοι, πλην του "ξενοδόχου". Τώρα, μετά τη θριαμβευτική εκλογική νίκη, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι ένας από τους βασικούς συνομιλητές θα είναι το ΡΚΚ και ο Άπο, και ίσως να μην αποτελέσει έκπληξη η αποφυλάκισή του μετά από ένα-δυο χρόνια.
Η στάση των Κούρδων, ενός πάμφτωχου, πλην όμως αποφασισμένου λαού, πρέπει να μας προβληματίσει, γιατί κατάφεραν να κερδίσουν σε στρατιωτικό επίπεδο τον πέμπτο μεγαλύτερο στρατό του κόσμου, με χιλιάδες άρματα, εκατοντάδες αεροπλάνα και ελικόπτερα, υπερσύγχρονες τηλεκατευθυνόμενες βόμβες, ΜΟΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ (αναφερόμαστε στους Κούρδους της Τουρκίας), διεκδικώντας και κερδίζοντας ρόλο στις αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον τους ως λαού.
Το θέμα είναι, λοιπόν, ότι επιχειρείται η ρύθμιση των τελευταίων, ίσως, εκκρεμών προβλημάτων του Ανατολικού Ζητήματος και η Ελλάδα, όπως και ο Ελληνισμός είμαστε εξ ολοκλήρου απόντες, παρότι τα υπό ρύθμιση ζητήματα μας αφορούν, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία, για να αποδεχτεί επώδυνες γι' αυτήν ρυθμίσεις, ζητά ανταλλάγματα στα Δυτικά και δυστυχώς φαίνεται -προς στιγμή τουλάχιστον- να τα παίρνει, αφού η Ελλάδα στην ουσία είναι απούσα από την όλη διαδικασία και θα λέγαμε παραδομένη στην εξελίξεις.
Αντί να φρονίσουμε λοιπόν από πριν -όπως έκαναν οι ξυπόλητοι Κούρδοι, αγωνιζόμενοι σκληρά επί τριάντα χρόνια και το πέτυχαν- να προετοιμαστούμε πολιτικά και να πάρουμε θέσεις για να έχουμε λόγο σε αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον του Ελληνισμού και των σχέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου με την Τουρκία, φθάσαμε στο σημείο να περιμένουμε μοιρολατρικά να δεχτούμε αυτά που θα αποφασίσουν Αμερικανοί και Τούρκοι για μας, με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα να δηλώνει με αυθάδεια ότι θα πρέπει να αποσυνδεθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ που λειτουργούν στη λογική του τριγώνου ΗΠΑ-Τουρκίας-Ελλαδας, λες και δεν ήταν οι ΗΠΑ εκείνες που -ακριβώς βασιζόμενες στη λογική του τριγώνου αυτού- έβαλαν τον Αττίλα στην Κύπρο χωρίς να αντιδράσει η Ελλάδα και λες δεν είναι αυτή η Ουάσιγκτον που πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει άλλοθι στην Άγκυρα στην εθνοκάθαρση των Ελλήνων της Πόλης-Ίμβρου-Τενέδου, στη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, στη βάρβαρη τρομοκρατία που ασκείται στο οικουμενικό Πατριαρχείο και στην αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο και τη Θράκη.
Και επειδή στην πολιτική ποτέ δεν είναι αργά, άς φροντίσουμε να περισώσουμε ό,τι είναι δυνατόν να περισωθεί, παρακολουθώντας τουλάχιστον τώρα από κοντά τα γεγονότα και προσπαθώντας να αναπληρώσουμε το κενό, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας καινούργιες πολιτικές για την περιοχή, όπως απαιτεί η ιστορία μας, όπως αρμόζει σε μας τους Έλληνες.

Read more...

One Minute…


του Γκιουνάι Ασλάν
O κουρδικός λαός, στις 29 Μαρτίου έδωσε έναν ηρωικό αγώνα δημοκρατίας απέναντι στο αντιδημορκατικό σύστημα της Τουρκίας και την κυβέρνηση Ερντογάν, που βρίσκεται σε απόλυτη συνεργασία μ' αυτό.
Ο λαός έδωσε μαι επίμονη μάχη για να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του.
Οι εκλογές έδειξαν ότι στο Κουρδιστάν η εθνική συνείδηση των Κούρδων και η συνείδηση του αγώνα για την ελευθερία είναι σε υψηλό επίπεδο και ο λαός έδειξε σε όλους, εχθρούς και φίλους, ότι δεν είναι δυνατό και δεν είναι διατεθειμένος να θαφτεί ξανά στο σκοτάδι της καταπίεσης.

Το DTP κέρδισε τις εκλογές σε 99 πόλεις, μεταξύ των οποίων οι πρωτεύουσες των νομών Ντιγιαρμπακίρ, Μπάτμαν, Χακιάρι, Σίρνακ, Σίιρτ, Βαν, Ιγντιρ και Ντέρσιμ και οι πόλεις με πληθυσμό μεγαλύτερο από μερικές πρωτεύουσες νομών, όπως το Τάτβαν, το Μάλαζγκριτ, το Ντογούμπεγιαζίτ, και η Γιουκσέκοβα.
Από την άλλη πλευρά, αν και αύξησε τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, έχασε με διαφορά λίγων ψήφων τις πρωτεύουσες των νομών Μπίτλις, Μους, Μάρντιν, Μπίνγκιολ και Αραράτ.
Μπορούμε δε από σήμερα να πούμε ότι στις επόμενες δημοτικές εκλογές και οι πρωτεύουσες των νομών αυτών θα προστεθούν στο καραβάνι των δήμων που ελέγχει το DTP.
Όσον αφορά στις πόλεις εκτός Κουρδιστάν, το DTP έπεσε κάτω από τους στόχους του και δεν κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τα Άδανα, τη Μερσίνα κλπ, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τους υπευθύνους.
Ένα DTP που είναι ισχυρό μόνο στο Κουρδιστάν και δεν κατορθώνει να δείξει τη δύναμή του σε ολόκληρη την Τουρκία, δεν μπορεί να παίξει τον ιστορικό του ρόλο. Θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα δεδομένα και να βρεθούν λύσεις.
Πάντως, ο κουρδικός λαός, με αφορμή τις δημοτικές εκλογές, έδειξε ότι στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το DTP. Ο λαός περιμένει να δει ότι το DTP, που αντιπροσωπεύει τη δημοκρατιή θέληση του λαού, εκλαμβάνεται πλέον από το τουρκικό κράτος και κυβέρνηση ως ο βασικός συνομιλητής για τα θέματα που τον απασχολούν.
Ο κουρδικός λαός έδειξε ξεκάθαρα την πολιτική του βούληση και επιλογή ότι δεν θα δεχτεί και δεν θα επιτρέψει τον αποκλεισμό του DTP από τις διαδικασίες επίλυσης του Κουρδικού και τη δημιουργία άλλων συνομιλητών από τον χώρο των Κούρδων.
Ο κουρδικός λαός έχει βάλει ένα ανυπέρβλητο φράγμα στα σχέδια διάλυσης του ΡΚΚ. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ειρηνική και δημοκρατική λύση του Κουρδικού και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η δημοκρατική βούληση του λαού.
Ο λαός, που είχε δώσει στο AKP, στις εκλογές της 22 Ιουλίου 2007, μια "ευκαιρία" για να δουλέψει για τη λύση του Κουρδικού μέσω δημοκρατικού διαλόγου, στις εκλογές της 29ης Μαρτίου το τιμώρησε, γιατί έκανε ακριβώς τα αντίθετα.
Αντί να επιδιώξει την επίλυση του προβλήματος με το διάλογο, η κυβέρνηση του ΑΚΡ προτίμησε τις αεροπορικές επιθέσεις και τις επιχειρήσεις από ξηράς, γι' αυτό πήρε ένα μάθημα από τους Κούρδους ψηφοφόρους που δεν πρόκειται να το ξεχάσει.
Ο Κούρδος ψηφορόρος στις 29 Μαρτίου είπε το δικό του 'One Minute' στον Ερντογάν και τους συντρόφους του,
-που δεν έλαβαν υπόψη τους τη βούληση του λαού,
-που έπαιξαν με την τιμή και την υπόληψή του,
-που επιχείρησαν να εξαγοράσουν τους αγώνες του για δικαιοσύνη και δημοκρατία και να αιχμαλωτίσουν τον κουρδικό λαό με μερικούς σάκους μακαρόνια και κάρβουνο, με ψυγεία και πλυντήρια..
Ο κουρδικός λαός έδωσε το μάθημα που του άξιζε και είπε ‘One minute’ στον Ερντογάν, που δήλωσε στο Ντιγιαρμπακίρ ότι "οι δυνάμεις ασφαλείας μας θα πράξουν αυτό που πρέπει εναντίον των διαδηλωτών, άσχετα αν είναι γυναίκες και παιδιά", που δήλωσε στο Χακιάρι "όποιος δεν είναι ευχαριστημένος στην Τουρκία, να τσακιστεί να φύγει", που προσπάθησε να πουλήσει για προοδευτισμό το σκοταδισμό της ισλαμικής πολιτικής ιδεολογίας στον κουρδικό λαό.
Πηγή: rojaciwan

Read more...

Τουρκία: Σε βαθύ τέλμα κυβέρνηση και οικονομία


ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΙΖ ΦΑΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ήταν σύντομη αλλά σαφής. "Πήραμε το μήνυμα" τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι διόλου ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, κατά τις οποίες το κυβερνών AKP διατήρησε μεν τη πρωτιά, αλλά έχασε σημαντικό έδαφος για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την εξουσία, το 2002. Όμως, το πρόβλημα για τον Τούρκο πρωθυπουργό είναι ότι τα περιθώρια ελιγμών του είναι στενά, καθώς η λαϊκή δυσαρέσκεια πηγάζει από την οικονομική δυσπραγία, που αντί να βελτιωθεί πιθανότατα θα χειροτερέψει.

Τα χθεσινά στοιχεία για τη πορεία των τουρκικών ρυθμών ανάπτυξης ήρθαν απλά να σφραγίσουν την εικόνα που γνωρίζουν καλά στη καθημερινότητα τους οι Τούρκοι πολίτες. Το τέταρτο τρίμηνο του 2008 η οικονομία παρουσίασε δραματική υποχώρηση σε ποσοστό 6,2%(!) σε ετήσια βάση, σε σχέση με το 5,4% που ανέμεναν οι αναλυτές, αλλά και την οριακή άνοδο ύψους 1,2% που είχε σημειωθεί το τρίτο τρίμηνο. Με τον τρόπο αυτό η χρονιά συνολικά έκλεισε στο 1,1%, σε σχέση με το 4,7% του 2007, και δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2009 θα επιβεβαιώσουν το βαθύ τέλμα στο οποίο έχει βυθιστεί η γειτονική μας οικονομία.
Η είδηση της πρώτης κάμψης της τουρκικής οικονομίας εδώ και μία επταετία επιβάρυνε το κλίμα για τη κυβέρνηση Ερντογάν. Και βέβαια ενέτεινε την ανάγκη για άμεση επίτευξη συμφωνίας για τη χορήγηση δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι συνομιλίες των δύο πλευρών διεκόπησαν τον Ιανουάριο εν μέσω διαφωνιών για τους φορολογικούς χειρισμούς της κυβέρνησης και τα επίπεδα των δαπανών, καθώς η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε αντιλαϊκές περικοπές ειδικά εν όψει των δημοτικών εκλογών. Όμως, το ΔΝΤ είναι ανυποχώρητο ως προς την απαίτηση του για ένα νέο, μειωμένο πλάνο δαπανών. Η δε, αναμενόμενη περαιτέρω επιβάρυνση των μακροοικονομικών στοιχείων θα εντείνει την πίεση προς τη κυβέρνηση να υποχωρήσει, εξασφαλίζοντας τη πολύτιμη οικονομική βοήθεια του διεθνούς οργανισμού.
"Τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου ήταν απλά το πρώτο από μια σειρά αρνητικά νούμερα. Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου θα είναι πολύ χειρότερα, πιθανότατα με κάμψη άνω του 9% και η κακή αυτή εικόνα θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι και το τρίτο τρίμηνο" υποστήριξε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg ο Ινάν Ντεμίρ της Finansbank AS. Πραγματικά οι προβλέψεις των περισσότερων διεθνών οίκων κάνουν λόγο για υποχώρηση της τουρκικής οικονομίας κατά 9% με 10% κατά το πρώτο τρίμηνο.
Το σύνολο, άλλωστε, των επιμέρους στοιχείων συνηγορούν προς τη κατεύθυνση αυτή. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 12,6% το τέταρτο τρίμηνο και κατέρρευσε σε ποσοστό 21,3% τον Ιανουάριο, που είναι και το χειρότερο νούμερο που έχει καταγράψει ποτέ ο δείκτης. Οι εξαγωγές έχουν παγώσει, οι επενδύσεις επίσης, ενώ τα επίπεδα καταναλωτικών δαπανών συρρικνώνονται συνεχώς αντανακλώντας τη διολίσθηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο χαμηλότερο σημείο από το 2003. Όσον αφορά στην ανεργία, ο δείκτης εκτοξεύθηκε το Δεκέμβριο στο 13,6%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τεσσάρων ετών, και μεταφράζεται σε 3,274 εκατομμύρια ανέργους.
Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών από την International Investors Association, ήτοι την τουρκική ένωση ξένων επενδυτών, έδειξε ότι το 73% των ξένων επενδυτών που δραστηριοποιούνται στη χώρα θεωρούν ότι η οικονομική σταθερότητας της χώρας θα επιβαρυνθεί περαιτέρω μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Επίσης έδειξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία περιμένει από τη κυβέρνηση να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία ενός πακέτου ώθησης της οικονομίας, αλλά και να υπογράψει άμεσα τη συμφωνία δανειοδότησης της από το ΔΝΤ.
Το δημοσιονομικό πλάνο της κυβέρνησης βασίζεται σε προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4% για το 2009. Όμως, το σύνολο των αναλυτών θεωρεί το ποσοστό αυτό ανέφικτο, με το ΔΝΤ να προβλέπει κάμψη κατά 1,5%, και τη Παγκόσμια Τράπεζα να κάνει λόγο για υποχώρηση σε ποσοστό 2%. Η ίδια η κεντρική τράπεζα της χώρας, κατά τη τελευταία συνεδρίαση της, παραδέχτηκε ότι η οικονομική κρίση θα ενταθεί και ότι η ανάκαμψη θα καθυστερήσει. Μάλιστα, στα πρακτικά της συνεδρίασης, που δημοσιεύτηκαν χθες, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της τράπεζας να συνεχίσει να κάνει ότι μπορεί για τη στήριξη της οικονομίας, κυρίως μέσω της συνεχιζόμενης χαλάρωσης του κόστους δανεισμού.
Η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει ήδη τα επιτόκια πέντε φορές, συνολικά κατά 625 μονάδες βάσης από το περασμένο Νοέμβριο, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση τους στο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ του 10,50%. Κίνηση που τουλάχιστον διευκολύνεται από την διολίσθηση του πληθωρισμού, ο οποίος το Φεβρουάριο υποχώρησε στο 7,7%, που είναι το μικρότερο ποσοστό εδώ και ενάμισι χρόνο, και αναμένεται να πέσει έως και στο 7,5% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Read more...

Ο Ντενκτάς προαναγγέλλει την κυπριακή Αλεξανδρέττα


ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ιστορία πρέπει να διδάσκει, όχι να παραπλανά ούτε να διαστρεβλώνει. Ποιος, όμως, διδάσκεται; Όχι, πάντως, οι ηγέτες μας. Πριν από αρκετές ημέρες, ο κατοχικός Ντενκτάς, σε διάλεξή του στο πανεπιστήμιο Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης, με θέμα «Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση και νέες επιλογές», υποστήριξε ότι, αν ζούσε ο Ατατούρκ, θα ακολουθούσε την ίδια πολιτική στην Κύπρο με αυτήν που ακολούθησε στην Αλεξανδρέττα. Ποια ήταν εκείνη η πολιτική; Μετά την υπογραφή της γαλλο-τουρκικής συμφωνίας της Άγκυρας (20/12/1921), η Τουρκία αναγνώρισε πως η επαρχία Hatay, που είχε πρωτεύουσα την Αλεξανδρέττα, αποτελούσε έδαφος της Συρίας, κάτω από γαλλική διοίκηση.

Οι όροι της συμφωνίας επικυρώθηκαν με απόφαση του Συμβουλίου της Κοινωνίας των Εθνών (24/7/1922). Όταν το 1936 η Συρία επρόκειτο να αποκτήσει την ανεξαρτησία της, η Τουρκία απαίτησε, παραβιάζοντας διεθνείς της υποχρεώσεις, την ανακήρυξη της Hatay σε ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Η πληθυσμιακή αναλογία της επαρχίας ήταν τότε 60% Άραβες και 40% Τούρκοι.
Η τουρκική απαίτηση απορρίφθηκε από τη Γαλλία, γιατί η ανακήρυξη ανεξαρτησίας δεν προβλεπόταν από τις Συμφωνίες και το ειδικό καθεστώς αυτοδιοίκησης. Επίσης, μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στο διαμελισμό της Συρίας κατά παράβαση ρητής απόφασης της Κοινωνίας των Εθνών. Η Τουρκία υπέθαλψε, τότε, αιματηρές ταραχές και δολοφονίες, που της έδωσαν το πρόσχημα ώστε να απαιτήσει και η Γαλλία να αποδεχτεί τη συμμετοχή τουρκικών στρατευμάτων για τη διαφύλαξη της ειρήνης, καθιστώντας τα εγγυητές της αυτονομίας της επαρχίας τον Ιούλιο του 1938. Τον επόμενο μήνα, υπό την επίβλεψη Τούρκων στρατιωτικών, στη Hatay διεξήχθησαν εκλογές, που έδωσαν μια οριακή πλειοψηφία στο τουρκικό στοιχείο της επαρχίας. Αμέσως μετά, ενασκώντας το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, οι Τούρκοι της Hatay ανακήρυξαν την επαρχία σε ανεξάρτητο κράτος, επωφελούμενοι των διεθνών συγκυριών και του καταρρέοντος Οργανισμού της Διεθνούς Κοινωνίας.
Σε λιγότερο από έναν χρόνο, στις 29 Ιουνίου 1939, οι Τούρκοι της Hatay προχώρησαν στην ένωση με την Τουρκία και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, Αρμένιοι και Άραβες, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μεταναστεύσουν. Η Τουρκία, περιφρονώντας για μιαν ακόμη φορά το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, που η ίδια είχε υπογράψει, προσάρτησε ξένα εδάφη. Από το 1975, έξι μόλις μήνες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, οι επίγονοι του Ατατούρκ άρχισαν την εφαρμογή της ίδιας ακριβώς πολιτικής που άσκησαν στην τραγική περίπτωση του συριακού Σαντζακίου: Μαζικός εποικισμός των κατεχομένων, δολοφονίες εγκλωβισμένων μας, τρόμος και τυραννία, εκβιασμοί, απειλές και διαρπαγή της περιουσίας Ελλήνων, με αποτέλεσμα τη μαζική φυγή τους. Από τις 20.000 και πλέον Ελλήνων, που διαβιούσαν στην Καρπασία λίγο μετά την τουρκική εισβολή, σήμερα απέμειναν μόνο μερικές εκατοντάδες.
Το σχέδιο Ανάν ήταν η συντεταγμένη προσπάθεια των Βρετανών όπως οι Τούρκοι εφαρμόσουν και στα κατεχόμενα εδάφη μας την ίδια πολιτική, που ο Ελληνοκτόνος Ατατούρκ εφάρμοσε σε βάρος του Hatay. Πριν από μερικά χρόνια, η Συρία, πιεζόμενη ή και εκβιαζόμενη, αναγνώρισε ότι έχασε οριστικά την επαρχία της, που η Τουρκία υφήρπασε το 1939. Η ίδια ακριβώς τουρκική πρακτική ασκείται και στην Κύπρο, με εμπροσθοφυλακή το ψευδοκράτος. Και δεν ακούσαμε κανέναν ηγέτη του Ελληνισμού να διακηρύξει, και να το εννοεί, ότι θα ματαιώσουμε με κάθε τρόπο και θυσία, μια κυπριακή Αλεξανδρέττα. Αντίθετα, επιχειρείται γελοιωδώς και ηλιθιωδώς εξημέρωση του τουρκικού θηρίου...
SHMERINH

Read more...

Δεχθείτε το σχέδιο Ανάν τώρα!


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Υπέρμαχος της επιδιαιτησίας, με αποδοχή του σχεδίου Ανάν θα ανταλλάξουμε πρέσβεις, θα αρχίσει αποχώρηση τουρκικού στρατού και θα πάμε στις αναλογίες του '60.
Δεχθείτε το σχέδιο Ανά τώρα, στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, για να λυθεί το Κυπριακό και να ανταλλαγούν πρεσβευτές Κύπρου - Τουρκίας, αλλά και για να πάμε πίσω στις εγγυήσεις του '60. Ταυτοχρόνως, εμφανίζεται υπέρμαχος -εκεί όπου χρειάζεται- της επιδιαιτησίας. Αυτή ήταν εν ολίγοις η θέση, την οποία διατύπωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν στο δείπνο, που δόθηκε από τον πρόεδρο της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - Ε.Ε., Γιοστ Λάνκενταϊκ, προψές στις Βρυξέλλες.

Διπλό ερώτημα
Ο κ. Μπαμπατζάν προέβη σε μια πολιτική και οικονομική ανάλυση, εμφανίζοντας την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη... παγκόσμιας εμβέλειας, η οποία προτίθεται, όπως είπε, να ανοίξει πρεσβείες σε όλο τον κόσμο. Αφορμής δοθείσης, ο ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης ρώτησε τον Τούρκο υπΕξ πότε και γιατί δεν ανοίγει πρεσβεία στην Κύπρο, η οποία είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε., και πότε θα επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει πρεσβεία στην Τουρκία. Συναφώς, ο ευρωβουλευτής Γ. Μάτσης ρώτησε τον κ. Μπαμπατζάν γιατί η χώρα του δεν συνδράμει καθοριστικά στη λύση του Κυπριακού διά της αποχώρησης των 43 χιλιάδων στρατού κατοχής, μια κίνηση που θα βοηθήσει την πορεία της προς την Ε.Ε.; Άλλωστε, είπε ο κ. Μάτσης, η εξάρτηση της λύσης του Κυπριακού από την Τουρκία καθορίζεται και από τις δηλώσεις του ίδιου του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποφασίζει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Άγκυρας. Η θέση αυτή ήταν απάντηση σε προηγηθείσα τοποθέτηση του Τούρκου υπΕξ, ο οποίος άφησε την ουρά και τις ευθύνες της χώρας του εκτός Κυπριακού, τονίζοντας ότι η λύση του προβλήματος είναι υπόθεση των δύο ηγετών.

Τουρκικές θέσεις
Ο κ. Μπαμπατζάν υπέδειξε προς τους Κύπριους ευρωβουλευτές ότι, αν η ε/κ πλευρά αποδεχόταν το σχέδιο Ανάν και το αποδεχτεί τώρα, το Κυπριακό θα λυθεί. Και ως εκ τούτου, πρόσθεσε: 1) Κύπρος και Τουρκία θα μπορέσουν να ανταλλάξουν πρεσβευτές. 2) Ο τουρκικός στρατός θα αρχίσει την αποχώρηση, όπως θα πρέπει να συμβεί και με τον ελληνικό, δύναμης 7.000 ανδρών, κατά τον ισχυρισμό του. Έτσι, τόνισε, επί τη βάσει του σχεδίου Ανάν, οι αναλογίες θα είναι 900 Ελλαδίτες με 650 Τούρκους στρατιώτες συν, βεβαίως, τα εγγυητικά δικαιώματα. 3) Θα δεχθεί τη λύση που θα αποφασίσουν οι δύο ηγέτες της Κύπρου, βεβαίως στη βάση του σχεδίου Ανάν, και τα Ην. Έθνη θα μπορούν να επέμβουν εκεί όπου χρειάζεται και όπου υπάρχουν διαφωνίες, για να δώσουν λύση (βλέπε επιδιαιτησία). Διότι, όπως παρατήρησε ο Τούρκος υπΕξ, η διαδικασία των συνομιλιών δεν μπορεί να συνεχισθεί επ' άπειρον.

Περιφερειακή Δύναμη
Κατά τα άλλα, ο κ. Μπαμπατζάν αναφέρθηκε στο διεθνή ρόλο της Τουρκίας, ως εναλλακτικής τής Ε.Ε. ενεργειακής οδού, μέσω του Ναμπούκο, καθώς και για τη σημασία της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο, στο Αφγανιστάν και αλλού.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Διπλωματικές επαφές Τουρκίας-Ισραήλ



Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουρριέτ την προηγούμενη Δευτέρα βρέθηκε στην Άγκυρα ισραηλινή διπλωματική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον ανώτατο διπλωματικό αξιωματούχος του υπουργείου εξωτερικών του Ισραήλ, Yossi Gal, η οποία συνατήθηκε με τον υπηρεσιακό υφυπουργό εξωτερικών της Τουρκίας, Ertuğrul Apakan.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πρόκειται για συνομιλίες και πολιτικές διαπραγματεύσεις που γίνονται κάθε έξι μήνες, μεταξύ διπλωματών των δυο χωρών.
Οι δυο πλευρές επανεξέτασαν τους τρόπους μέσα από τους οποίους μπορούν να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών, καθώς επίσης και τα περιφερειακά θέματα. Η ισραηλινή αντιπροσωπεία συνάντησε αργότερα τον Ahmet Davutoğlu, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του πρωθυπουργού Tayyip Erdoğan.


Read more...

Oι Ταλαμπανί και Μπαρζανί συγχαίρουν το DTP για την εκλογική επιτυχία


του Σάββα Καλεντερίδη

Τα πολιτικά γραφεία των δυο κυριωτέρων κομμάτων του Νοτίου Κουρδιστάν (Βορείου Ιράκ), YNK και KDP, υπο την προεδρεία των Ταλαμπανί και Μπαρζανί, συσκέφθηκαν στην πόλη Σελαχατίν και έκαναν εκτίμηση της κατάστασης μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία και εν όψει του Πανκουρδικού Συνεδρίου που πρόκεται να γίνει προσεχώς, στην πόλη Αρμπίλ.

Οι Ταλαμπανί και Μπαρζανί συνεχάρησαν το κουρδικό κόμμα DTΡ, που πέτυχε ποσοστό 5,7% στις δημοτικές εκλογές, κερδίζοντας τις έδρες οκτώ νομών και τριάντα επαρχιών στο Βόρειο (τουρκικό) Κουρδιστάν.
Οι Κούρδοι ηγέτες εξέφρασαν την ευχή η νίκη του κουρδικού κόμματος να συμβάλλει στις προσπάθειες για λύση του Κουρδικού, που αναμένονται να ενταθούν μετά την επίσκεψη Ομπάμα στην Άγκυρα.
Εν των μεταξύ από την προεδρεία του κόμματος Kongra-Gel, που αποτελεί συνέχεια του ΡΚΚ, εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία τονίζεται ότι μετά τις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου 2009 έχει αλλάξει ο εκλογικός χάρτης της Τουρκίας.
Πηγή: DİHΑ

Read more...

Tουρκία: Εκλογές 2009 και συμπεράσματα


AKP (Ισλαμιστές/Φιλελεύθεροι) 34,3 (2002) 46,6 (2007) 39 (2009)
CHP (Κεμαλιστές/Αριστερά) 19,4 (2002) 20,9(2007) 23,2 (2009)
MHP (Γκρίζοι Λύκοι) 8,4(2002) 14,3(2007) 16,1(2009)
DTP (Koύρδοι) 6,2(2002) 5,2(2007) 5,4(2009)
SP (Ισλαμιστές) 2,3(2002) 2,5(2007) 5,4(2009)
DP (Κεμαλιστές/Δεξια) 9,12(2002) 5,4(2007) 2,7(2009)

Το ΑΚP του Ερντογάν ανεδείχθη ο μεγάλος χαμένος των Τοπικών εκλογών στη γείτονα Τουρκία. Συγκριτικά (βλέπε πίνακα) με το 2007 (βουλευτικές εκλογές) το ΑΚP έχασε 7,6 ποσοστιαίες μονάδες οι οποίες κατανεμήθηκαν στο CHP (2,3), στο SP(2,9) και στο ΜΗP(1,8). Το DTP διατήρησε τις δυνάμεις του (5,4) αλλά και λόγω νέων εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους κατάφερε να «κρατήσει» δήμους-προπύργια (Ντιγιαρμπακίρ) αλλά και να κερδίσει δήμους (Βαν, Σιιρτ) ελεγχόμενους από το ΑKP το 2004.
Συμπεράσματα:

- Τα συνολικά αποτελέσματα κρίνονται «υγιή» καθώς το κυβερνών κόμμα χρεώθηκε τη φθορά εξουσίας (2002-2009) αλλά και την αύξηση της ανεργίας και πτώσης των εξαγωγών. Είναι πολιτικά σημαντικό ότι οι διαρροές του κατευθύνθηκαν σε αντι-κουρδικά κόμματα (CHP, MHP) και Ισλαμιστές και ότι διατήρησε τη δύναμη του στις Κουρδικές επαρχίες. Βέβαια τα αποτελέσματα του ΑΚP είναι απογοητευτικά για όσους ήλπιζαν ότι η λειτουργία του TRT-6 στα κουρδικά και η διανομή «ηλεκτρικών συσκευών» σε φτωχούς Κούρδους θα λειτουργούσε ως πόλος έλξης περισσότερων ψήφων.

- Καμία ηγεσία πολιτικού κόμματος δε πρόκειται να «αμφισβητηθεί» εκ των έσω λόγω των θετικών τους αποτελεσμάτων. Εν ολίγοις οδηγούμαστε στις εκλογές του 2012 (εκτός απρόοπτου-απαγόρευση DTP) με τα δεδομένα ηγετικά σχήματα.

- Η πτώση του ΑΚP δε μεταφράζεται ως μήνυμα της βάσης για εντατικοποίηση των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων. Οι ψήφοι διαρροής μεταφέρθηκαν σε αντι-ευρωπαικά κόμματα (SP, MHP, CHP). Πρόκειται κυρίως για ψήφο απογοήτευσης-διαμαρτυρίας για τη τρέχουσα οικονομική κρίση. Αναμένεται ο Ερντογάν να εμπλακεί και να εντείνει τη φιλο-αραβική του διπλωματία προκειμένου να αντλήσει αραβικά κεφάλαια που θα τονώσουν την οικονομία και θα προσφέρουν θέσεις εργασίας.

- Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η «παντοδυναμία» Ερντογάν είναι τρωτή και ότι μία πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου στη Τουρκία (πλαφόν 10%) θα έφερνε το τέλος της μονοκομματικής διακυβέρνησης καθώς το SP και το DTP θα έμπαινε στο κοινοβούλιο.

-Με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα μία κοινή κάθοδος των ΜΗP-CHP (στις εκλογές του 2012) θα τους έφερνε στη πρώτη θέση (23,2+ 16,1 αντίστοιχα).

Read more...

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΚΕΝΤΡΟ CSIS ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


Μια νέα πολυσέλιδη έκθεση για τις στρατηγικές επιλογές των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων δημοσιεύει το γνωστό Αμερικανικών συμφερόντων κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (Center of Strategic and International Studies-CSIS). Την ειδική ανάλυση-έκθεση συνένταξαν για λογαριασμό του διεθνούς κύρους αμερικάνικου κέντρου οι Stephen J. Flanagan and Samuel J. Brannen σε συνεργασία με τους Bulent Aliriza, Edward Chow, Andrew C. Kuchins, Haim Malka, Julianne Smith, Ian Lesser, Eric Palomaa, Alexandros Petersen.

Η έκθεση του CSIS δημοσιεύεται σήμερα λίγες μέρες πριν το μείζονος πολιτικής σημασίας ταξίδι του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία. Ταξίδι που σαφώς ενισχύει το ρόλο της γείτονος στην περιοχή καθιστώντας την ακόμα ισχυρότερη. Το πολυσέλιδο κείμενο καλύπτει όλο το φάσμα των Αμερικανο-Τουρκικών σχέσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο που καλείται να παίξει στην ευρύτερη περιοχή της η Άγκυρα, «ως αξιόπιστος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, και αφού νωρίτερα έχει εργαστεί περισσότερο για την εδραιώση της δημοκρατίας στο εσωτερικό. Η έκθεση του συστείνει ακόμη περισσότερες «μεταρρυθμίσεις, αναγκαίες για την ευρωπαϊκή ένταξή της». Η ανάλυση έκθεση των σοφών της αμερικανικής διπλωματίας έρχεται μετά από μια ψυχρή περίοδο των σχέσεων Ουάσιγκτον-Άγκυρας και αυτό έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Περίοδος χυψρών σχέσεων ξεκίνησε το διάστημα του πολέμου στο Ιράκ(2003) με την άρνηση της τουρκίας να επιτρέψει την διέλευση από τον εναέριο χώρος της αμερικανικών μαχητικών, και σήμερα τυπικά κλείνει τον κύκλο της με το ταξίδι όχι απλής αναθέμανσης αλλά αναβάθμισης των διμερών ΑμερικανοΤουρκικών σχέσεων. Η πορεία των αμερικανο-τουρκικών σχέσων έχει αλλάξει πολύ προς το καλύτερο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα να επιδιώκουν ακόμη περισσότερη συνεργασία σε διμερές επίπεδο. Η έκθεση των γνωστού ισχυρού think tank εστιάζει στην «ενεργοποίηση των σχέσεων», παρακάμπτοντας τα θέματα εκείνα που πιθανά να δημιουργήσουν εκ νέου μια απόσταση μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας. Η έκθεση στο κεφάλαιο που αναφέρεται σε αυτή την «ενεργοποίηση των διμερών σχέσεων» και κατ'επέκταση αναβάθμιση, επισημαίνει την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός πλαισίου συνεργασίας με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, στοχεύοντας ακριβώς στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Η ατζέντα για τον σχεδιασμό αυτό της ενίσχης των διμερών σχέσεων -σύμφωνα με τους συντάκτες της-οφείλει να στηριχτεί στο σύμφωνο του 2006 για το Κοινό Όραμα και τον Διάλογο μεταξύ των δυο χωρών, το οποίο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από την υπουργό των Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κατά την επίσκεψή της στην Άγκυρα. Η έκθεση προτείνει ακόμα την δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου διάλογου -κατά περιόδους-, παράλληλα με ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με στόχο την αναβάθμιση της συνεργασίας αλλά και την διευθέτηση των όποιων πολιτικών διαφορών, με ομάδες εργασίας να επιβλέπουν την εφαρμογή των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται. Η ατζέντα, σύμφωνα πάντα με το CSIS και ακολουθώντας δυνητική σύνταξη, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων

-την συνεργασία Άγκυρας και Ουάσιγκτον στο Ιράκ (ενίσχυση της σταθερότητας) στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, στρατιωτική συνεργασία, ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων

-συνεργασία σε διάφορα μεγάλης σημασίας θέματα που, αν και υπάρχουν σημαντικές πολιτικές διαφορές στον τρόπο πολιτικής διαχείρησης αντίστοιχα από ΗΠΑ και Τουρκία και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ωστόσο όμως τα συμφέροντα των δυο χωρών είναι σε γενικές γραμμές γεωστρατηγικά είναι παρόμοια. Εδώ, μαζι με την Ρωσία και την Αρμενία, βρίσκεται και η Ελλάδα...

-Διαχείριση διμερών πολιτικών θεμάτων, στα οποία διαπιστώνονται ουσιαστικές ή μικρότερες διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών (σχέσεις με το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα, Ρωσία, τουρκική δημοκρατία),

-αμερικανο-τουρκικός επιχειρηματικός διάλογος

-διμερείς αμυντικές σχέσεις

-ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ του Κογκρέσου και της τουρκική βουλής

-ενθάρρυνση για την ανάπτυξη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, αλλά και δημιουργία τουρκο-αρμενικής επιτροπής να επανεξετάσει το κομμάτι της ιστορίας που αποτελεί σημείο τριβής των δυο πλευρών.

Η εν λόγω έκθεση επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα στις διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον - Άγκυρας αποτελεί το ψήφισμα του Κογκρέσου για την Αρμενική Γενοκτονία, ένα θέμα που, όπως προειδοποιεί η έκθεση, αν ο πρόεδρος Ομπάμα δεν κάνει κάτι να σταματήσει την θέσπιση του ή χρησιμοποιεί ο ίδιος τον όρο γενοκτονία, η τουρκική απάντηση θα είναι σκληρή.



Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών(CSIS) εκτιμά ότι η Τουρκία πιθανά να μπαίνει σε μια νέα μεταβατική περίοδο αβεβαιότητας, με το μέλλον της χώρας να καθορίζεται τόσο από την εσωτερική σύγκρουση μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλικών, όσο και από εξωτερικούς παράγοντες, την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών για την ένταξη της Τουρκίας στην Έυρωπαϊκή Ένωση.

Η έκθεση προχωρά στην κατηγοριοποιημένη καταγραφή-παρουσίαση των διαφόρων παραμέτρων της τουρκικής πολιτικής πραγματικότητας, διατυπώνοντας στη συνέχεια εκδοχές-προτάσεις για την αμερικανική πολιτική στα συγκεκριμένα θέματα:

-Η αλλαγή της τουρκικής δυναμικής (σχέσεις στρατού-πολιτικής, το θέμα των κούρδων, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, το κυπριακό),

-Τουρκία και Μέση Ανατολη (Ιράκ, Ιράν, Συρία, Ισραήλ),

-Τουρκία, Ρωσία, Μαύρη Θάλασσα, Καύκασος και Κεντρική Ασία (Μαύρη Θάλασσα, Καύκασο και περιοχή της Κασπίας, Κεντρική Ασία, Αφγανιστάν και Πακιστάν)

-Τουρκία ως ενεργειακός κόμβος (προκλήσεις και δυνατότητες ).

Μετά το τέλος της κάθε θεματικής καταγραφής, οι συντάκτες της έκθεσης προχωρούν σε συγκεκριμένες προτάσεις-επιλογές της αμερικανικής πολιτικής για την στάση τους στα συγκεκριμένα θέματα.

-Η διπλωματική οδός με τις κυβερνήσεις της ΕΕ θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας,

-Για το Κυπριακό η έκθεση επισημαίνει ότι οι διπλωματικές σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα οφείλουν να συνδέονται παράλληλα με την άσκηση σταθερής πίεσης προς της ελληνο-κυπριακή πλευρά για συμφωνία με την κυβέρνηση Ταλάτ, προς την ΕΕ για την απομόνωση των λιμανιών, προς την τουρκική κυβέρνηση να προβεί σε κινήσεις, συνεπείς προς τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ, για την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Λευκωσία.

-Για το θέμα των Κούρδων, να αναληφθεί διπλωματική πρωτοβουλία εκ μέρους των ΗΠΑ προκειμένου να φέρουν κοντά τα δυο μέρη (Τουρκική και Κουρδική ηγεσία) προς επίτευξη συμφωνίας για την αντιμετώπιση του της απειλής του PKK, γεγονός που θα διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας και θα διευκολύνει την τουρκικές εμπορικές σχέσεις με την κουρδική περιοχή του Ιράκ.

-σε σχέση με το Ιράν, η Τουρκία μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στον αμερικανο-ιρανικό διάλογο, ωστόσο η Άγκυρα οφείλει να επιδείξει προθυμία για επιβολή σκληρότερων μέτρων προς το Ιράν -ξεκινώντας από τον ΟΗΕ-, στην περίπτωση που αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες και η Τεχεράνη συνεχίζει να επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

-Καθορισμός των περιοχών της Μέσης Ανατολής, όπου η τουρκική διπλωματία θα παίξει σηματικό ρόλο για τα κοινά (αμερικανο-τουρκικά), με περισσότερο συντονισμό, ώστε η Άγκυρα να συμβάλει στην σταθερότητα της περιοχής.

-προτείονται επίσης συγκεκριμένα βήματα της Άγκυρας, προκειμένου η Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας με τους γείτονές της στην Μ.Α., ώστε να είναι χρήσιμη στις αμερικανικές προσπάθειες για έναρξη του διαλόγου με την Συρία και το Ιράν.

-Ενίσχυση εκ μέρους των ΗΠΑ των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων.

-αποστολή εκπαιδευτών (στρατού-αστυνόμευσης)στο Αφγανιστάν. Η Τουρκία μπορεί να απίξει έναν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης του Αφγανιστάν και να συμβάλει θετικά στις σχέσεις μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν.

-Αμερικανική βοήθεια στις προσπάθειες της Τουρκίας να συμπληρώσει το Concept Της πλατφόρμας για την Σταθερότητα και Συνεργασία στον Καύκασο, συνεργασία με την Γαλλία ώστε να συμπεριληφθεί η Τουρκία στο Munsk Group (πριμοδοτείται από το ΟΑΣΕ), για την επίβλεψη των διαπραγματεύσεων της διαμάχης Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

-Αμερικανική στήριξη στος προσπάθειες της Τουρκίας την οικονομική συνεργασία και την ασφάλεια στην Μαύρη Θάλασσα, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ανάμιξη της Ουκρανίας, Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην «Αρμονία της Μαύρης Θάλασσας» και αντίστοιχα στις ναυτικές δραστηριότητες (της Μαύρης Θάλασσας). Επίσης οι ΗΠΑ οφείλουν σιωπηρά να συζητήσουν με την Τουρκία την μελλοντική διαχείριση κρίσεων στην περιοχή που πιθανά να απαιτούν μια πιο δυναμική απάντηση από αυτή που μπορεί να δοθεί σύμφωνα με τους περιορισμούς της συμφωνίας Montreux.

Για την ενέργεια η έκθεση των σοφών του ισχυρού think tank αναφέρει τα εξής

-οι ΗΠΑ να στηρίξουν την ανάπτυξη της Τουρκίας ως διάδρομο μεταφοράς ενέργειας στις παγκόσμιες αγορές, ενισχύοντας την Άγκυρα να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το ρόλο της, αλλά και τι χρειάζεται ώστε να προωθηθούν τα αμοιβαία συμφέροντα.

-πρώτη προτεραιότητα η ενίσχυση των πηγών για την αύξηση της παραγωγής, ειδικά του φυσικού αερίου στην Κεντρική Ασία. Ανάγκη διακριτικής διπλωματίας στην Κεντρική Ασία και την Κασπία προς ευθυγράμμιση των κρατών και των εμπορικών συμφερόντων, χωρίς να προκληθεί η αντίδραση ανταγωνιστών προς την αντίθετση κατεύθυνση.

-διορισμός εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ανώτερων αξιωματούχων για την ευρωπαϊκή ενέργεια, προκειμένου να ενισχυθεί ο συντονισμός της πολιτικής των εμπλεκομένων φορέων και να προετοιμαστεί η εμπλοκή των ΗΠΑ με άλλες κυβερνήσεις και την ενεργειακή βιομηχανία.

-κατάρτιση αποτελεσματικής αμερικανικής στρατηγικής για ένα σύντομα ολοκληρώσιμο project για την κατασκευή αγωγού, που μπορεί εν συνεχεία να συνδεθεί με άλλους, όπως αυτός που ενώσει την Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία. ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΑΣ



Μετά από όσα διαβάσατε εμείς θα συνεχίσουμε να θέτουμε μόνιμα και επίμονα τα εξής ερωτήματα:

Πού είναι(και τι κάνουν; αν κάνουν... κάτι κάτι) τα αντίστοιχα ελληνικών συμφερόντων Ελληνοαμερικάνικα Think Tank;

Που είναι το Ελληνικών και Κυπριακών συμφερόντων «οργανωμένο» Lobby στις ΗΠΑ ; { με μοναδική ίσως θετική εξαίρεση σε αυτή την πλήρη απραξία τους Κύπριους κ. Πανίκο Παπανικολάου, Φίλιππα Κρίστοφερ που πράγματι εργάζονται κατά το μέτρο των δυνατοτήτων τους για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων}

Που είναι το ελληνικό Υπουργείο εξωτερικών και τι κάνει για να πείσει για τις γεωστρατηγικές δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή;

Ποια είναι η ελληνική γεωστρατηγική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων της Μ. Ανατολής της Ε.Ε. στο διεθνές προσκήνιο;

Που είναι τα ελληνικά think tank να αναλύσουν με στοιχεία και επιχειρηματολογία πολιτική και οικονομική τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ;

Τι κάνουμε εμείς ως ενιαίος "οργανωμένος" Ελληνισμός;

Ο κάθε ένας μας ας δώσει τις δικές του απαντήσεις σε όλα αυτά και πολλά άλλα ερωτηματικά...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΚΙΤΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ GREEK AMERICAN NEWS AGENCY

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP