Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Υπαρκτό σενάριο κατάληψης της Θράκης από τους Τούρκους.


Απαιτείται ύπαρξη φίλιου πληθυσμού
και πολιτικής πρόληψης από την Ελλάδα


Είναι γνωστό πως η γείτονα Τουρκία εποφθαλμιά την Ελληνική Θράκη και έχει απλώσει τα πλοκάμια της μέσω των πρακτόρων του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής ώστε να δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιτύχει τον στόχο της.
Για να καταφέρει κάτι τέτοιο η Άγκυρα έχει δύο λύσεις:
Η πρώτη είναι η αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης του δημογραφικού στην Θράκη (με κύριους άξονες «στόχευσης» αυτής της αλλαγής τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης), δηλαδή να υπερισχύσει το μουσουλμανικό πληθυσμιακό στοιχείο έναντι του χριστιανικού και στη συνέχεια η Τουρκία να επικαλεστεί τη συνθήκη της Λωζάνης, η οποία σαφέστατα αναφέρεται σε πλειονότητα θρησκευτικού πληθυσμού, βάσει του οποίου έγιναν και οι ανταλλαγές πληθυσμών με τη λήξη του Μικρασιατικού πολέμου.

Σε αυτή την περίπτωση δημιουργείται ένα νέο Κόσοβο εντός της Ελληνικής επικράτειας και η Ελληνική πλευρά θα βρεθεί σε πολύ δυσάρεστη θέση και θα αναγκαστεί να το αναγνωρίσει (η Ντόρα Μπακογιάννη σαν Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών είναι ήδη έτοιμη για την αναγνώριση του Κοσόβου) λόγω «προηγουμένου». Δηλαδή, η Ελληνική κυβέρνηση (όποια και αν είναι τότε) θα συρθεί στο να υπογράψει την απόσχιση της Ελληνικής Θράκης από την Ελλάδα, επειδή δεν προνόησε την χρονική στιγμή που έπρεπε (δηλαδή σήμερα) και δεν προείδε τις επερχόμενες τραγικές εξελίξεις για το γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης!!!
Η δεύτερη λύση, περισσότερο απόμακρη, για την Άγκυρα, είναι να επέμβει στρατιωτικά (όπως και στην Κύπρο) προκειμένου να διαφυλάξει το «τουρκικό στοιχείο» της Θράκης από τους Έλληνες. Για κάτι τέτοιο, απαιτείται είτε η έως ενός βαθμού εξέλιξη της πρώτης περίπτωσης που αναφέρθηκε, είτε η δημιουργία προβοκατόρικων ενεργειών εις βάρος των μουσουλμάνων της Θράκης…
Η στρατιωτική αυτή επέμβαση είθισται να λέγεται πως θα γίνει (εάν γίνει) σε κάποιο απομονωμένο νησί, αλλά η Θράκη είναι ένας στόχος που μπορεί να γίνει εφικτός εάν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα συνεχίσουν να αγνοούν την σημαντικότητα αυτής της περιοχής και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε αυτήν, κυρίως λόγω του αυξημένου αριθμού μουσουλμάνων, οι πλειονότητα των οποίων (άνω του 80%) είναι Πομάκοι και όχι Τουρκογενείς.
Η προσέγγιση της Άγκυρας, μέσω του Προξενείου, γίνεται πολλά χρόνια τώρα, στον συγκεκριμένο πληθυσμό των μουσουλμάνων προκειμένου να εξασφαλιστεί μία υποστήριξη από τους κατοίκους της ορεινής Ροδόπης και Ξάνθης, όπου και κατοικούν οι Πομάκοι. Για την προσέγγιση αυτή η Άγκυρα χρησιμοποιεί το Ισλάμ και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως οι Πομάκοι είναι θρήσκοι και ιδιαίτερα πιστοί μουσουλμάνοι.
Στο σενάριο επίθεσης της Θράκης, λοιπόν, δύο αερομεταφερόμενα συντάγματα θα χτυπήσουν σε δύο διαφορετικές θέσεις (σε μία αποστολή αυτοκτονίας με μόνο σύμμαχο το χρόνο και την Τουρκική διπλωματία που θα προσπαθεί να πείσει για το δίκαιο της επέμβασης, αλλά ταυτόχρονα θα προσπαθεί να τερματιστούν οι συγκρούσεις με ανταλλάγματα υπέρ της Τουρκίας) με σκοπό να αποκόψουν τον κύριο όγκο και το μέτωπο άμυνας του 4ου σώματος στρατού της Ελλάδας, που βρίσκεται στον Έβρο.
Το πρώτο σύνταγμα θα «πέσει» στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας (πιθανότατα από πολιτικά μεταγωγικά αεροσκάφη), χωρίς να κινδυνεύει σχεδόν καθόλου λόγω των φίλιων πληθυσμών που κατοικούν στην περιοχή. Αμέσως μετά, το σύνταγμα αυτό μετακινείται ταχύτατα χρησιμοποιώντας ορεινούς δρόμους, που μόνο οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν (χωρίς να δημιουργήσει «θόρυβο» και αποφεύγοντας να γίνει αντιληπτή η ύπαρξή του και βέβαια η κίνησή του) κατεβαίνοντας νότια με κύριο σκοπό να δημιουργήσει αμυντικές θέσεις προκάλυψης στη βόρεια πλευρά της λίμνης Βιστωνίδας και στο στενότερό της σημείο, στο χωριό Αμαξάδες (όπου έχει εξασφαλισθεί ήδη η φιλικότητα των κατοίκων) με κύριο στόχο το «κόψιμο» των επικοινωνιών στην Εγνατία Οδό, στον σιδηρόδρομο και στην επαρχιακή οδό που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το συγκεκριμένο χωριό. Καταλαμβάνονται ταυτόχρονα από ειδικές ομάδες ορεινοί οικισμοί που «βλέπουν» προς την Ξάνθη και μπορούν να δούνε οποιαδήποτε κίνηση του Ελληνικού στρατού από την Ξάνθη προς τους Αμαξάδες, Ταυτόχρονα, καλύπτεται επιχειρησιακά και η νότια πλευρά της Βιστωνίδας, αφού θα υπάρχει ο ανάλογος εξοπλισμός αλλά και οι σχετικές στρατιωτικές μονάδες.
Με το βουνό στην πλάτη και με αποκομμένο έναν σημαντικό αριθμό Ελληνικών στρατιωτικών μονάδων στην έδρα του 4ου σώματος στρατού (Ξάνθη), είναι δυνατόν να επιτευχθεί σημαντική παρακώλυση έως και πάγωμα του ανεφοδιασμού του Έβρου και των εκεί στρατιωτικών μονάδων της Ελλάδας. Η στενή λωρίδα γης, καθιστά σχεδόν αδύνατη την κατάληψη μίας (ήδη) καλά οργανωμένης αμυντικής θέσης από ένα ολόκληρο σύνταγμα και θεωρείται άγνωστος ο χρόνος που απαιτείται για να επανακαταληφθεί από τον Ελληνικό στρατό, που θα πρέπει να προϋπολογίσει σε μεγάλο αριθμό απωλειών.
Το δεύτερο σύνταγμα των Τουρκικών αερομεταφερόμενων μονάδων καλείται να «πέσει» και αυτή σε φίλια εδάφη (σε ανοιχτό έδαφος και παρακινδυνευμένα), κοντά στις Σάππες του Νομού Ροδόπης, όπου υπάρχει πυρήνας μουσουλμανικών (τουρκογενών) χωριών, που αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο για τις υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών της Ελλάδας. Σκοπός αυτής της ταξιαρχίας είναι να απασχολήσει τις Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που εδρεύουν στην πόλη της Κομοτηνής, να καταλάβει και να καταστρέψει τα ραντάρ της Μαρώνειας (μειώνοντας έτσι αρκετά το «οπτικό πεδίο» των Ελληνικών ραντάρ προς το βάθος της Τουρκίας), να κόψει τους δρόμους και γενικά να καταστρέψει κάθε δυνατή επικοινωνία από και προς τον Έβρο. Η μορφολογία του εδάφους δίνει σημαντικό πλεονέκτημα σε μία ισχυρή στρατιωτική μονάδα που θα μπορέσει να κινηθεί γρήγορα, αιφνιδιάζοντας και καταφέρνοντας μία σειρά ενεργειών-χτυπημάτων στην Ελληνική πλευρά, που θα δώσει σημαντικότατο ψυχολογικό πλεονέκτημα στους επιτιθέμενους και στις «φίλιες δυνάμεις» των «τουρκογενών» χωριών.
Είναι δεδομένο πως η υποστήριξη στην συγκεκριμένη περιοχή θα είναι τεράστια και θα αυξήσει τον αριθμό των ενόπλων Τούρκων στρατιωτών, από τους ντόπιους μουσουλμάνους που έχουν ήδη εμποτιστεί με μίσος κατά της Ελλάδας από τους καλά οργανωμένους και δικτυωμένους πράκτορες του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής. Εάν κρατήσουν δύο 24ωρα, θα έχουν καταφέρει την δημιουργία ενός πολύ ισχυρού προπυργίου-προγεφυρώματος εντός της Ελληνικής επικράτειας, ενώ την ίδια στιγμή (προκειμένου να απασχοληθούν οι Ελληνικές δυνάμεις) θα βάλλεται με κάθε μέσο ο Έβρος αλλά και τουλάχιστον δύο νησιά.
Το σενάριο μοιάζει φανταστικό, αλλά είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί εάν οι Ελληνικές κυβερνήσεις συνεχίσουν την ίδια αδιάφορη σε όλους τους τομείς (οικονομική, κοινωνική, υγείας, παιδείας κ.λ.π.) πολιτική, που μόνο ερείσματα και ηθικά προγεφυρώματα δημιουργεί στους επιτήδειους πράκτορες και think tanks της Άγκυρας…
Κωνσταντίνος

Υ.Γ.: Απαιτείται πλέον η ανάληψη δράσης και η αύξηση του αριθμού των στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας της Ελλάδας στον μέγιστο δυνατό βαθμό (και ίσως πλέον αυτού) στην συγκεκριμένη περιοχή. Ο κύριος Παυλόπουλος όμως μάλλον σκέφτεται διαφορετικά και προσεγγίζει ακαδημαϊκά το θέμα και την Ελληνικότητα της Θράκης... Η τελευταία συντονισμένη επίθεση κατά της Ελλάδας από τον Μιλόσοσκι στον ΟΑΣΕ και η εκ νέου ανακίνηση θέματος "Τουρκικής μειονότητας" στη Θράκη, είναι ένα έρεισμα που δημιουργείται για την άλωση της Θράκης από την Τουρκία...

Read more...

Έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ!!!


Τι απαντήσεις θα δοθούν στην Τουρκία;
Έκτακτη συνάντηση αύριο μεταξύ Μπακογιάννης και Μεϊμαράκη με θέμα την αυξημένη προκλητικότητα των Τούρκων. Επιπροσθέτως, ο Πρωθυπουργός συγκαλεί επίσης εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ αμέσως μετά την συνάντηση των 2 Υπουργών.
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα, οι Τούρκοι έχουν ξεπεράσει τα όρια της ανοχής, πραγματοποιώντας, με πολεμικά αεροσκάφη, υπερπτήσεις, σε ιδιαίτερα χαμηλό ύψος, πάνω από ελληνικά νησιά και κυρίως το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.
Οι προκλήσεις αυτές των Τούρκων αποτελούν συνέχεια των παραβιάσεων των FIR Αθηνών, όπου με παραβάσεις επιδιώκουν να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία. Η πολιτική αυτή της Τουρκίας, όπως είναι γνωστό, αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά από την Πολεμική μας Αεροπορία, αλλά με δεδομένο ότι τις περισσότερες φορές τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είναι οπλισμένα, κατά τη διαδικασία της αναγνώρισης - αναχαίτισης, σημειώνονται εμπλοκές με σοβαρούς κινδύνους, τους οποίους η γειτονική μας χώρα επιμένει να αγνοεί, παρά τις προειδοποιήσεις εκ μέρους μας και τις διεθνείς καταγγελίες της χώρας μας.
Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει το θέμα, θέτοντας την Τουρκία προ των ευθυνών της και γνωστοποιώντας την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλους διεθνείς Οργανισμούς. Πάντως η Πολεμική μας Αεροπορία βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Βέβαιη πρέπει να θεωρείται μία σθεναρή, και όχι πλέον χλιαρή και τυπική, απάντηση προς την τουρκική κυβέρνηση και την κλιμακούμενης προκλητικότητα που επιδεικνύει κατά τους τελευταίους μήνες. Η απάντηση αυτή θα κρίνει σημαντικά την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και τον ίδιο προσωπικά και ίσως να αποτελέσει τον καταλύτη στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

Read more...

Τουρκική φρεγάτα έπλεε σήμερα έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού…


Η φρεγάτα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού TURGUT REIS F241, συμμετέχοντας στην προγραμματισμένη άσκηση ACIK DENIZ έπλευσε ανενόχλητη, παραβιάζοντας τους κανόνες ασφαλούς διέλευσης, κατά μήκος όλων σχεδόν των ανατολικών ακτών της Αττικής, πλησιάζοντας ελάχιστα μίλια στο σπίτι του Έλληνα πρωθυπουργού που βρίσκεται στη Ραφήνα. Να σημειωθεί ότι η φρεγάτα ήταν ορατή από την Ραφήνα!!!
Η πορεία της τουρκικής φρεγάτας ήταν από το ακρωτήριο Καφηρέας (μεταξύ της νήσου Άνδρου και της Εύβοιας) μέχρι έξω από το Λαύριο, δυτικά της νήσου Κέας και σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές της Ανατολικής Αττικής!
Αμέσως μετά άλλαξε την πορεία της και επέστρεψε προς το ανοιχτό Αιγαίο πέλαγος περνώντας από το στενό του Καφηρέα, γύρω στις 5 το απόγευμα, έχοντας ενεργοποιημένους όλους τους αισθητήρες των οπλικών της συστημάτων, δηλαδή είχε στοχοποιήσει όλους τους χερσαίους, υδάτινους και εναέριους πιθανούς στόχους της!!!
Η κίνηση της Τουρκικής φρεγάτας είχε εντοπιστεί εγκαίρως από τα ναυτικά παρατηρητήρια της περιοχής και παρακολουθούνταν συνέχεια από την Ελληνική φρεγάτα Μπουμπουλίνα του πολεμικού μας ναυτικού, όπως υποστήριξε το ΓΕΕΘΑ.
Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά, ιστορικά, που οι Τούρκοι προβαίνουν σε τέτοια μεγάλης κλίμακας πρόκληση.
Να υποθέσουμε πως ο Τούρκος καπετάνιος έμαθε πως στην περιοχή υπάρχει καλή… ψαριά ή καλή τσιπούρα;

Από το DefenceNet

Read more...

Ένα σχέδιο με πολλούς στόχους


Το πονηρό στρατηγικό παιχνίδι της Άγκυρας

Είτε καλώς είτε κακώς, από όλους είναι αναγνωρίσιμο πως η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα, οφείλεται (κατά το μεγαλύτερό της ποσοστό) στις γενικότερες δράσεις και παράλογες και παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας, η οποία εποφθαλμιά σταθερά όλο και περισσότερα Ελληνικά δικαιώματα.
Η ανάγκη εξεύρεσης ενεργειακών πόρων (και όχι μόνο αυτή), έχει οδηγήσει την γείτονα χώρα σε μία πολιτική προκλήσεων, μέσα από την οποία ευελπιστεί να μπορέσει να πιέσει αρκετά την Ελλάδα προκειμένου να της αφαιρέσει μία σειρά από κεκτημένα της, φυσικά επ' οφελεία της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να αναβαθμισθεί ο ρόλος της ως χώρα στην ευρύτερη Βαλκανική, να εξυπηρετήσει συμφέροντα τρίτων (ευελπιστώντας να κρατήσει κάποιο «κομμάτι» και για την ίδια), να εξωτερικεύσει τα εσωτερικά της προβλήματα με ταυτόχρονη εθνική συσπείρωση στο εσωτερικό της και να τροποποιήσει (πάντα προς όφελός της) τα γεωγραφικά της σύνορα, εις βάρος άλλων χωρών.

Εκτόνωση εσωτερικών προβλημάτων
Το χρονικό διάστημα, το οποίο διανύουμε, είναι μία από τις πιο δύσκολες στιγμές που ζει η Τουρκία ως κράτος. Πολλά προβλήματα υπάρχουν στο εσωτερικό της, με κυρίαρχο το Κουρδικό πρόβλημα, στο οποίο γίνεται προσπάθεια υπερκέρασής του με την μερική αναγνώριση δικαιωμάτων των Κούρδων της Τουρκίας. Η πρώτη όμως υποχώρηση, σημαίνει αυτόματα και ένα άλλο πλήθος υποχωρήσεων στο οποίο είναι αναγκασμένη η κάθε κυβέρνηση της Τουρκίας να προχωρήσει στο άμεσο μέλλον. Ίσως μάλιστα να πραγματοποιηθεί κι εκείνο το αμερικανικό σενάριο, κατά το οποίο η Τουρκία θα προχωρήσει σε πλήρη αναγνώριση των Κούρδων και του Κουρδικού ζητήματος, εξαναγκαζόμενη ακόμη και σε αναγνώριση Κουρδικού κράτους το οποίο θα υπάρξει μέσα στα σημερινά γεωγραφικά όρια της άλλοτε παντοδύναμης Τουρκίας.
Αν και το θέμα των εθνικών μειονοτήτων έχει μόλις αρχίσει για την γείτονα χώρα, πολλά θα εξαρτηθούν ως προς τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα από την ύπαρξη της Εργκένεκον και του παρακρατικού δικτύου-μηχανισμού δράσης που έχει αναπτυχθεί από τους στρατιωτικούς-Κεμαλικούς στο εσωτερικό της γείτονος. Οι συνεχείς συλλήψεις μελών της Εργκένεκον και η παρατεταμένη δράση της κυβέρνησης Ερντογάν για παραμερισμό του Κεμαλικού κράτους, είναι ένας παράγοντας διόλου ευκαταφρόνητος, που επηρεάζει τις εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και που επιδρά καταλυτικά στην ό,ποια πρόοδο σημειώνεται (εάν και όποτε αυτό συμβαίνει) στην Τουρκία.
Ασφαλώς δεν είμαι εκείνος ο ειδικός που θα μπορούσε να αναπτύξει τα προβλήματα της γειτονικής μας χώρας, αλλά παρατηρώντας τα και καταγράφοντάς τα επιγραμματικά, δεν είναι δυνατόν να παραλείψω την δυσχερέστατη οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της Τουρκίας. Μία θέση, από την οποία πολύ δύσκολα θα εξέλθει και που την επιδεινώνει συνεχώς με τις τεράστιες αγορές οπλικών συστημάτων. Η ευτελισμένη οικονομία όμως, «χτυπάει» το βιοτικό επίπεδων των Τούρκων πολιτών, αλλά και τις κοινωνικές υποδομές της χώρας, απομακρύνοντάς την συνεχώς από την προοπτική εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το έτος 2009 είναι η χρονιά κατά την οποία θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στην Ε.Ε. σχετικά με το «πάγωμα» των χρηματοδοτήσεων απέναντι σε υποψήφιες για είσοδο στην Ε.Ε. χώρες. Το συγκεκριμένο πρόβλημα-θέμα της εισόδου στην Ε.Ε. επιδεινώνεται, με την αρνητική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο, αλλά και με υποχρεώσεις που ανέλαβε η Τουρκία ως χώρα σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα και στις οποίες δεν έχει ανταπεξέλθει μέχρι στιγμής ούτε κατά το ελάχιστο.
Συγκέντρωση πληροφοριών για τις ανοχές της Ελληνικής κυβέρνησης
Κατά το τελευταίο εξάμηνο, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή γνωρίζει αλλεπάλληλα «χτυπήματα» με σκάνδαλα. Μπορεί το καλοκαίρι αυτό να μην είχε φωτιές, αλλά σίγουρα το Μέγαρο Μαξίμου αισθάνθηκε έναν καύσωνα, πολιτικό, ο οποίος προδίκαζε πολύ δυσάρεστες εξελίξεις, που δεν άργησαν να φανούν και τέλος να κορυφωθούν με αφορμή τον θάνατο-δολοφονία του 15χρονου Αλέξη στα Εξάρχεια.
Όλο αυτό το διάστημα, η Τουρκία παρενοχλούσε συστηματικά και κλιμάκωνε σταδιακά την επιδείνωση των σχέσεών της με την Ελλάδα, με συνεχείς παραβιάσεις και παράλογες αιτιάσεις. Σκοπός της Τουρκίας, ήταν και είναι να απασχολήσει αρκετά την Ελληνική κυβέρνηση, να την εμφανίσει ως αδύναμη και να εμφανιστεί η ίδια ως η «ηγέτιδα δύναμη» της περιοχής, απέναντι σε μία Ελλάδα που άγεται και φέρεται από κυβερνητικά και οικονομικά σκάνδαλα. Εξάλλου, μπροστά σε οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη εντός της Ελλάδας, το να μετρά η Άγκυρα τις «αντοχές» των Ελλήνων πολιτικών, μόνο μελλοντικά οφέλη μπορεί να αποφέρει και σε καμία περίπτωση κινδύνους για την ίδια την Τουρκία.
Εξυπηρέτηση αμερικανικών συμφερόντων
Γνωστές εξάλλου είναι οι πολύ καλές σχέσεις της Τουρκίας με την κυβέρνηση Μπους. Στο παρελθόν υπήρξαν και «δύσκολες» καταστάσεις, οι οποίες όμως δείχνουν πως έχουν ξεπεραστεί, μέσα στο πλαίσιο των γεωπολιτικών και ενεργειακών εξελίξεων, στις οποίες η Τουρκία καταλαμβάνει εξέχουσα θέση ως κράτος-οδός της ενέργειας προς την Ευρώπη μέσω αμερικανικών αγωγών (πετρελαίου και φυσικού αερίου).
Η «πίεση» της Τουρκίας προς την Ελλάδα εξυπηρετεί σαφέστατα την πολιτική Μπους (άγνωστο εάν εντάσσεται μέσα στα πλαίσια μίας γενικότερης αμερικανικής πολιτικής για την Βαλκανική), η οποία επλήγει (ως προς το γόητρό της) με την άρνηση του κυρίου Καραμανλή για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αν και ο κύριος Μπους και η ανθελληνική του παρέα θεωρούνται τελειωμένοι, τα νέα πρόσωπα που επέλεξε ο κύριος Ομπάμα δεν εμπνέουν και το μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας, αλλά ούτε και είναι γνωστά για την αντικειμενική τους πολιτική δράση (π.χ. Ολμπράϊτ).
Έτσι, κι ενώ ο δρόμος των αγωγών δείχνει να είναι ανοιχτός για την Ρωσία, μία «τρικλοποδιά» θα μπορούσε να είναι ένα «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ένα «επεισόδιο» ικανό για να «παγώσει» τις οποιεσδήποτε εξελίξεις στις εργασίες του ρωσικού αγωγού, κερδίζοντας έτσι χρόνο για τον αμερικανικό αγωγό φυσικού αερίου που πλησιάζει ολοένα και περισσότερο προς την Ελλάδα. Να μην ξεχνάμε στο σημείο αυτό, πως την άνοιξη του 2008 σε επίσημο δείπνο που παρατέθηκε στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ο αμερικανός πρέσβης ξεκάθαρα και με περίσσιο θράσος δήλωσε πως "καλό θα ήταν να καθυστερήσει ο ρωσικός αγωγός στην Ελλάδα, προκειμένου να έρθει και ο αμερικανικός, για να μην πέσει η Ευρώπη σε μονοπωλιακή κατάσταση εκ μέρους της Ρωσίας"!!!
Η τελευταίως, αυξανόμενη ποιοτικά, φιλορωσική πολιτική των Τούρκων, εξυπηρετεί δύο σκοπούς ταυτόχρονα. Είναι μία «απειλή» προς τις ΗΠΑ, πως μπορεί να προτιμήσει τους Ρώσους, εάν δεν γίνονται τα απαραίτητα «χατίρια» από τον Λευκό Οίκο προς την Άγκυρα, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται μία οικονομική προσέγγιση προς την Ρωσία δηλώνοντας η Τουρκία πως δεν αποτελεί κίνδυνο για τους Ρώσους, αλλά, αντίθετα, μπορεί να γίνει ένας άριστος οικονομικός εταίρος, καλύτερος και από την Ελλάδα αλλά και ο καλύτερος αγοραστής ρωσικών προϊόντων στην Βαλκανική.
Γνωστό σε όλους μας είναι πως η Ελλάδα και η Τουρκία αποτελούν χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου απαγορεύεται να εμπλακούν στρατιωτικά μεταξύ τους. Σε μία πολεμική σύρραξη μεταξύ των δύο κρατών απειλείται όχι μόνο η συνοχή, αλλά και η ίδια η λογική ύπαρξης του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει πλέον εκφυλιστεί και σε όλους τους κύκλους (πολιτικούς και στρατιωτικούς) συζητείται η ανάγκη αντικατάστασής του με έναν «παγκόσμιο στρατό»!!! Η ιδέα βεβαίως προέρχεται από τα «αμερικανικά γεράκια» που σκοπεύουν σε ακόμη μεγαλύτερες σε ένταση παρεμβάσεις ανά τον πλανήτη, χωρίς τα εμπόδια που είναι δυνατόν να δημιουργηθούν μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ (είναι άσχετο εάν δεν εφαρμόζεται, αλλά είναι δυνατόν να ακυρωθεί οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εάν υπάρξει σχετική πολιτική βούληση των κρατών-μελών).
Προσπάθεια ανάδειξης σε τοπική υπερδύναμη
Η Τουρκία πιέζει για να δυσκολέψει τις σχέσεις Ελλάδας με Ομπάμα και να αναγκάσει τον αυριανό πρόεδρο των ΗΠΑ να την αναγνωρίσει ως «ηγετική» δύναμη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, του Αιγαίου αλλά και εν μέρει της Ανατολικής Μεσογείου. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια κινείται και ως «ενδιάμεσος συνομιλητής» στον πόλεμο του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους στη Γάζα, στο Ιράκ, στο Ιράν, στην Γεωργία... Η προσπάθεια αναβίβασης και ανάδειξης της σε «μεγάλη δύναμη» πολιτικά και στρατιωτικά δεν αφήνει στο περιθώριο την περίπτωση μίας μικρής σύγκρουσης (λίγων ωρών ή ημερών), για να επιβεβαιώσει τα συγκεκριμένα της σχέδια.
Για κάτι τέτοιο, όμως, απαιτείται μία μετάβαση σε στρατιωτική κυβέρνηση, δηλαδή σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα (απολύτως συνηθισμένο για τα δεδομένα της Τουρκίας) το οποίο θα δώσει το «ελεύθερο» για οποιαδήποτε «δικαιολογημένη» στρατιωτική δράση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα καταδικαστεί πολιτικά από τον υπόλοιπο κόσμο και σαφέστατα θα είναι ένα γεγονός το οποίο δεν πρόκειται να επηρεάσει την εξέλιξή της και την είσοδό της στην Ευρώπη εάν αναλάβουν αργότερα τα ηνία της χώρας οι πολιτικοί.
Πιθανή προβοκάτσια εις βάρος της Ελλάδας
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, η Τουρκία πιέζει για να αποκομίσει οφέλη, ακόμη και εάν δεν υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση στο Αιγαίο (εκεί πιθανολογούν οι περισσότεροι αναλυτές πως θα υπάρξει "πρόβλημα", λόγω του γεγονότος πως ο Έβρος είναι ένα υπερ-οπλισμένο φρούριο το οποίο είναι αδύνατο να καμφθεί, τουλάχιστον με ευθεία επίθεση).
Η προσπάθεια της Τουρκίας να «ανακατέψει την τράπουλα» σε όλα τα επίπεδα, απαιτεί την ύψιστη προσοχή από την Ελληνική πλευρά. Συνθήκες, Συμφωνίες, Συμμαχίες ή τοπικές αντιδικίες (Θράκη, Ρόδος για μουσουλμάνους και τα δικαιώματά τους), τείνουν να αναπροσαρμοσθούν και απαιτείται από όλους τους Έλληνες πολίτες να είναι υπερβολικά προσεκτικοί. Εάν, για παράδειγμα, υπάρξει μία προβοκάτσια στην Θράκη εις βάρος των Ελλήνων μουσουλμάνων, θα είναι ένα «δώρο» προς την Άγκυρα που θα τρέξει να εκτονώσει, αλλά και να εκμεταλλευτεί ποικιλότροπα το γεγονός ή θα το «επιστρέψει» με ανάλογο περιστατικό (και σε μεγαλύτερη έκταση) εις βάρος του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης. Η περίπτωση της προβοκάτσιας θεωρείται πολύ πιθανή, με δεδομένη την υπερ-αναπτυγμένη δράση των Γκρίζων Λύκων στην Θράκη…
Επειδή λοιπόν οι καιροί είναι πονηροί, απαιτείται η μέγιστη δυνατή προσοχή από όλους, ιδιαίτερα εκεί όπου κατοικούν μουσουλμάνοι, τους οποίους η Άγκυρα θα θελήσει σίγουρα να εκμεταλλευτεί όποτε αποφασίσει να κάνει την δική της κίνηση.

Κωνσταντίνος

Read more...




Μετά τις «αποκαλύψεις» της Εφημερίδας «Τelegraph», που πρόσφατα μεταφέραμε, σχετικά με προβλέψεις για βίαιη εξέγερση λαθρομεταναστών σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα (…), τη σκυτάλη της δημιουργίας σχετικού «κλίματος» στη διεθνή κοινή γνώμη, πήρε η πασίγνωστη εφημερίδα “International Herald Tribune”, που αποκαλείται χαρακτηριστικά η «Φωνή της Αμερικής» στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Συγκεκριμένα πριν από μία εβδομάδα (6-1-2009), η εφημερίδα επέλεξε κάποια Niki Kitsantonis, η οποία, σε μια απίστευτη εκτενή «ανταπόκρισή» της από τις όμορφες και ακριτικές Καστανιές του Έβρου, με τίτλο «Land mines and a perilous crossing into Greece» (Νάρκες ξηράς και ένα επικίνδυνο πέρασμα στην Ελλάδα) αναφέρεται στην είσοδο λαθρομεταναστών στη χώρα μας, μέσω των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων, όπου διατρέχουν τον κίνδυνο απώλειας της ζωής τους εξαιτίας των ναρκοπεδίων!!

Ειδικότερα, αναφέρει ότι στον Έβρο χάνονται οι λαθρομετανάστες και τα όνειρά τους, χωρίς την παραμικρή όμως αναφορά στη φονική εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο, τις Ναπάλμ, τις εκτελέσεις, τους βιασμούς και τους μέχρι τώρα Αγνοουμένους, καθώς και στην παρανοϊκή συμπεριφορά και τους φρενήρεις εξοπλισμούς της σημερινής Τουρκίας, που διαρκώς παραβιάζει τα σύνορα της Ελλάδος, μεταφέροντας ακόμη και με κρατικά της σκάφη λαθρομετανάστες στην Ελλάδα, όπως έχουν καταγράψει αδιάψευστα βίντεο των ελληνικών αρχών, ενώ σπρώχνει επάνω στα ελληνικά αμυντικά ναρκοπέδια στρατιές αθώων ξένων λαθρομεταναστών, προκειμένου να τα εντοπίσει και να τα αχρηστεύσει, εκθέτοντας ταυτόχρονα την Ελλάδα στη διεθνή κοινή γνώμη, προκειμένου να αρθεί αυτό το σοβαρό ναρκο-κώλυμμα στα επιθετικά χερσαία σχέδιά της, που στοχεύουν τη Θράκη, καθώς ταυτόχρονα η Άγκυρα έχει εντείνει την προπαγάνδα και τον εκφοβισμό, την εξαπάτηση και την εκμετάλλευση, πολλών εκ των εκεί διαβιούντων Ελλήνων Μουσουλμάνων χωρικών!
ΤΑ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΑ
Έτσι η εφημερίδα τονίζει πως ένα μεγάλο ρεύμα απελπισμένων, από την Ασία, την Αφρική, και τις ενδιάμεσες περιοχές, προσπαθεί καθημερινά να εισέλθει στην Ευρώπη, η οποία προσφέρει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτοί ωστόσο που προσπαθούν να εισέλθουν από εδώ στην οχυρωμένη Ευρώπη πέφτουν συχνά θύματα των χειρότερων διενέξεων της ηπείρου. Τα χερσαία σύνορα, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, μήκους 182 χιλ., τα ανατολικότερα χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φρουρούνται από το στρατό, ενώ μια περιοχή 11 χιλιομέτρων είναι ναρκοθετημένη, κατάλοιπο της διαμάχης, μεταξύ των δύο χωρών, το 1974, για την Κύπρο. Τότε οι ελληνικές αρχές είχαν τοποθετήσει 25.000 αντιαρματικές, και κατά προσώπων, νάρκες, σε αυτή τη δυσπρόσιτη περιοχή, όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο για να αποτρέψει την προσπάθεια της Αθήνας να ενώσει την Κύπρο με την Ελλάδα.
ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ
Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πόσοι άνθρωποι πέθαναν στα ναρκοπέδια του Έβρου, στα βορειοανατολικά σύνορα της Ελλάδας. Τα πιο πρόσφατα θύματα ήταν τέσσερις Γεωργιανοί, τον Σεπτέμβριο. Το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας κατέγραψε 35 νεκρούς και 28 τραυματίες από το 2000 και εφεξής, ενώ 31 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διαδικασία αποναρκοθέτησης. Η Διεθνής Εκστρατεία για την Απαγόρευση των Ναρκών, μια μη-κυβερνητική οργάνωση που εποπτεύει την εφαρμογή της Συνθήκης της Οττάβας, του 1997, για την απαγόρευση αυτού του οπλικού υλικού, κατέγραψε 66 νεκρούς και 44 τραυματίες, για την ίδια περίοδο, ενώ θεωρεί ότι ο αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος. Όπως ανέφερε η Louisa O’ Brien, εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Αθήνα «είναι δύσκολη η διακρίβωση των νεκρών, καθώς δεν δημοσιοποιούνται πάντοτε».
Ο Παναγιώτης Βλαχινός, του οποίου η εταιρεία PASS Defense, διεξήγε την αποναρκοθέτηση διαφόρων περιοχών, στα βορειοδυτικά της χώρας, από χιλιάδες νάρκες, της εποχής του 2ου παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε στην Ελλάδα, δήλωσε και αυτός ότι «όπως μας είπαν κάτοικοι της περιοχής πολλοί θάνατοι δεν έχουν καταγραφεί από τις αρχές».
Οι περισσότεροι από τα πιο πρόσφατα θύματα στον Έβρο, σύμφωνα με την οργάνωση κατά των ναρκών, είναι Ιρακινοί που προσπαθούν να εισέλθουν στη δυτική Ευρώπη. Επτά Ιρακινοί, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά, τραυματίσθηκαν θανάσιμα τον Δεκέμβριο στην Κύπρο, στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την πράσινη γραμμή του ΟΗΕ, η οποία παραμένει ναρκοθετημένη, μεταξύ της ελληνικής και της «τουρκικής» πλευράς.
ΟΙ ΝΑΡΚΕΣ
Το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε, ότι υπάρχουν ακόμη στο Έβρο 3.348 νάρκες, αλλά θα απομακρυνθούν μέχρι το 2010. Η οργάνωση για την απαγόρευση των ναρκών υπολογίζει ότι υπάρχουν 7.224 νάρκες, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι δύο χώρες διαθέτουν τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη: 1,5 εκ. η Ελλάδα και 2,5 εκ. η Τουρκία.
O THOMAS HAMMARBERG ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Τον προηγούμενο μήνα, ο Thomas Hammarberg, ο Σουηδός επιτετραμμένος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πραγματοποίησε επίσκεψη, σπάνια για ξένο αξιωματούχο, στην περιοχή του Εύρου, όπου υπάρχουν διάφορα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών. Το σημαντικότερο κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο του Έβρου φιλοξενεί 400 άτομα για τρεις περίπου μήνες. Σε ένα κοντινό κατάλυμα της αστυνομίας κρατούνται 100 επιπλέον άτομα. Οι λαθρομετανάστες στέλνονται, όλοι σχεδόν, στο τέλος, στην Αθήνα, με ένταλμα απέλασης να εγκαταλείψουν την Ελλάδα μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών. Αρκετοί από αυτούς διαφεύγουν και καταλήγουν στα διαρκώς αυξανόμενα γκέτο της πρωτεύουσας.
Ο Thomas Hammarberg, που αποκάλεσε τα ναρκοπέδια «μια πιθανή απειλή για τους απελπισμένους ανθρώπους που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη», δήλωσε σοκαρισμένος από το γεγονός ότι «κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται για την αποφυγή αυτών των θανάτων». Οι νάρκες θα πρέπει να απομακρυνθούν σύντομα, ενώ η ασφάλεια θα πρέπει να κατοχυρωθεί με περισσότερες περιπολίες και με καλύτερη οχύρωση.
Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Ο αριθμός των κρατούμενων λαθρομεταναστών (η αστυνομία τους υπολογίζει στους 13.605 για το 2008) φανερώνει ένα συνεχές κύμα ανθρώπων που προσπαθεί να διασχίσει τον ποταμό Έβρο και την περιοχή των 11 χιλ., όπου και οι δύο όχθες του ποταμού βρίσκονται στην Τουρκία (;).
Μολονότι η άφιξη χιλιάδων λαθρομεταναστών στα διάσπαρτα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, προσελκύει μεγαλύτερη προσοχή, οι διάφοροι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι στο Έβρο ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος. Ο Δανιήλ Εσδράς, ο επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, επεσήμανε ότι πρόκειται για «ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία εισόδου στην Ελλάδα» συμπληρώνοντας ότι αρκετοί από τους λαθρομετανάστες πνίγονται, διασχίζοντας το ποτάμι, καθώς οι λαθρέμποροι, αφού λάβουν τα χρήματα για τη συνοδεία των λαθρομεταναστών, διατρυπούν τις βάρκες για να τις βυθίσουν. Ο επόμενος κίνδυνος είναι οι νάρκες.
ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΣΤΑ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΑ
Ο Ελληνικός Στρατός δηλώνει ότι έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να απομακρύνει τον κίνδυνο από άλλους λαθρομετανάστες. Τα ναρκοπέδια προστατεύονται από διπλά συρματοπλέγματα, ύψους 1,7 μέτρων, στα οποία επικρέμονται προειδοποιητικές πινακίδες, πορτοκαλί χρώματος, με τη λέξη «νάρκες» γραμμένη στα αγγλικά και ελληνικά ή με την ένδειξη μιας νεκροκεφαλής. Χωρίς φωτισμό οι ενδείξεις δεν είναι ορατές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπάρχει σύγχυση: Ένας στρατιωτικός που εργάζεται στην αποναρκοθέτηση έδειξε σε δημοσιογράφο, χαμηλής ανάλυσης φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν από το κινητό τηλέφωνο συναδέλφου του, με τη διάσωση 8 Ιρανών, μεταξύ των οποίων και ενός μωρού, από ένα ναρκοπέδιο, όπως επεσήμανε «είχαν πετάξει τα πανωφόρια τους πάνω στα συρματοπλέγματα και πήδηξαν μέσα, όταν άκουσαν το θόρυβο στρατιωτικού οχήματος». Κάποιοι λαθρομετανάστες συγχέουν τα συρματοπλέγματα των ναρκοπεδίων με τα συνοριακά συρματοπλέγματα. Πολλοί από αυτούς, σύμφωνα με έκθεση τοπικών γιατρών του 2006, μεταφέρονται σε νοσοκομεία, ισχυριζόμενοι ότι οι δουλέμποροι τους έδωσαν οδηγίες να μη λαμβάνουν υπόψη τους τα συρματοπλέγματα και τις ενδείξεις.
Ο Εσδράς επεσήμανε ότι πρόκειται για συνήθεις πρακτικές των δουλεμπόρων: είναι προτιμότερος για τους δουλεμπόρους ο θάνατος των λαθρομεταναστών, καθώς εάν συλληφθούν θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες στην αστυνομία. Αστυνομικοί της περιοχής, μιλώντας ανωνύμως, επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη. Ο στρατός δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος. Ο συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Τόμκας, που διοικεί τη στρατιωτική μονάδα στη συνοριακή περιοχή των Καστανιών, επεσήμανε ότι «δεν καταλαβαίνω γιατί μπαίνουν στο ναρκοπέδιο, υπάρχει δρόμος εκεί»(!!!).
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΩΝ
Ο Guma Nhdikumana, ένας 36χρονος από το Burundi, ο οποίος έχασε το ένα του πόδι και δύο φίλους στο ναρκοπέδιο του Έβρου, το 2003, δήλωσε ότι δεν είχε παρατηρήσει καμιά απειλή: «είχαμε πιστέψει ότι το συρματόπλεγμα ήταν για την προστασία κάποιου αγροτεμαχίου και ότι υπήρχαν ενδείξεις για τη διέλευση τρένων». Ο Guma Nhdikumana απέκτησε το καθεστώς του πρόσφυγα το 2006 και τώρα ζει σε φιλικό σπίτι στην Αθήνα, λαμβάνοντας αναπηρική σύνταξη 270 ευρώ, το δίμηνο.
Η κατάληξη ωστόσο άλλων τραυματιών παραμένει άγνωστη. Όπως δήλωσε η Louisa O’ Brien «καταγράψαμε μόλις 5 διασωθέντες από τους δεκάδες που τραυματίσθηκαν. Πιστεύω ότι οι υπόλοιποι απελάθησαν». Αξιωματικοί της αστυνομίας και του στρατού δεν απαντούν ευθέως σε αυτές τις κατηγορίες. Το Υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει ότι οι αιτήσεις ασύλου από ανάπηρους λαθρομετανάστες έχουν πάντα υψηλή προτεραιότητα και ότι δεν εφαρμόζεται η απέλαση σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο νομάρχης Εύρου, Νικόλαος Ζαμπουνίδης επεσήμανε ότι «επιδεικνύουμε το μεγαλύτερο δυνατό ανθρωπισμό».
«ΞΗΛΩΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΙΣ ΝΑΡΚΕΣ»
Ο Thomas Hammarberg που ασκεί συμβουλευτικό ρόλο σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε ασαφή και ανεπαρκή, ώστε να βοηθηθούν οι αρχές των παραμεθόριων περιοχών. Πρώτα απ’ όλα, ωστόσο, δήλωσε, ο στρατός θα πρέπει να απομακρύνει τις νάρκες, άμεσα: «δεν πρόκειται πλέον για ένα αποκλειστικά στρατιωτικό πρόβλημα, αλλά για το θάνατο ανθρώπων». Το κείμενο συνοδεύεται με φωτογραφία, από την επίσκεψη του Thomas Hammarberg στο ναρκοπέδιο στην περιοχή των Καστανιών του Εύρου, συνοδεία Έλληνα Αξιωματικού και από χάρτη της Ελλάδας, όπου επισημαίνεται η παραμεθόριος περιοχή του Εύρου και ο ομώνυμος ποταμός.
ΣΤΗΝΕΤΑΙ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»
Τέλος, κατά πληροφορίες μας αναμένεται, τις μέρες αυτές, μεγάλη καμπάνια εναντίον της Ελλάδας για το θέμα αυτό, σε ολόκληρη την Ευρώπη, και θα καταγγέλλονται οι άσχημες συνθήκες διαβίωσής τους, η καταπάτηση των δικαιωμάτων των ανηλίκων και θα ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως οι λαθρομετανάστες να καταθέτουν αίτηση ασύλου στην πρώτη χώρα υποδοχής, στην οποία φθάνουν και συγκριμένα την ΕΛΛΑΔΑ!!! Θα γίνεται και ειδική αναφορά για τους Αλβανούς παράνομους μετανάστες!!!
Ταυτόχρονα, και ενώ θα διοχετεύεται ένα νέο κύμα αθλίων και δυσμενών εντυπώσεων κατά της Ελλάδος και θα ζητείται να τεθεί υπό «αποστρατικοποίηση» στην ουσία η ελληνική πλευρά του Έβρου, ανοίγοντας το δρόμο προς τους παρανοϊκούς στρατηγούς της Τουρκίας, οι οποίοι θερμαίνουν ήδη επικίνδυνα τη στρατιωτική μηχανή τους σε αέρα, στεριά και θάλασσα, θα προκαλείται ένα εσωτερικό κύμα οργής, αγανάκτησης και ανθελληνισμού, με διαδηλώσεις και καταστροφές από ξένους, που μπορεί να πάρουν τη μορφή «εξέγερσης», σε περίπτωση που κάποιο προβοκατόρικο «χέρι» σημαδέψει επίτηδες κάποιον ή κάποιους, αυτή τη φορά, άτυχους λαθρομετανάστες… που δεν αποκλείεται να είναι ειδικά «Αλβανοί»…

Του Λάμπρου Παπαντωνίου
Από το Νοιάζομαι

Σχόλιο ιστολογίου: Το να αφοπλίζεται ένα κράτος απέναντι στην επιθετική πολιτική ενός κράτους, όπως η Τουρκία, που έχει σαν σταθερό στόχο και επί σειρά δεκαετιών προσπαθεί να βρει την κατάλληλη στιγμή για να σου επιτεθεί και να σου αποσπάσει εδαφικές περιοχές, μπορεί επιεικώς να χαρακτηρισθεί ως ηλιθιότητα. Ο εξαναγκασμός της χώρας μας στο να υποκύψει στις "ορέξεις" και τον "εκ μακρόθεν" ανθρωπισμό των χωρών της δύσης, είναι κάτι ανεπίτρεπτο. Κανείς, μα κανείς δεν επιθυμεί τους θανάτους ανθρώπων που προσπαθούν να βρούνε μία νέα πατρίδα και ένα καλύτερο αύριο, αλλά κανείς επίσης δεν μπορεί να ανοίγει τις πόρτες εισόδου για τον οποιονδήποτε επιβουλέα. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στην χώρα μας πως η Τουρκία δεν θα εκμεταλλευθεί την κατάσταση αυτή και δεν θα επιτεθεί σε εδάφη τα οποία κατά ένα μεγάλο μέρος θα χάσουν τα αμυντικά τους στηρίγματα.

Read more...

Οι "εκλεκτικές"... συγγένειες του Indymedia

Το δίκτυο (παρά)πληροφόρησης του Indymedia υπερηφανεύεται γιά την τάχα αντιεθνικιστική του ιδεολογική γραμμή. Η πραγματικότητα όμως είναι κόλαφος γιά τους θιασώτες του χρηματοδοτούμενου-από-τον-Σόρος "ανεξάρτητου" δικτύου. Γιά την ακρίβεια το Athens Indymedia είναι πράγματι εναντίον του ελληνικού εθνικισμού (και του πατριωτισμού γενικότερα κατά τη γνώμη μας). Τι σχέση όμως έχει με τον εθνικισμό των γειτόνων ή με την χολερική ανθελληνική υστερία ορισμένων ΜΚΟ;

1. Στις 24 Νοεμβρίου 2008, ώρα 9:10 πμ, αναρτήθηκε στο Indymedia μιά πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση του χρήστη "bulgarmak" με τίτλο "Απίστευτος χαφιεδισμός σε βάρος του State Department" (χαφιεδισμός από τη ΕΥΠ κατά του πρόξενου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη). Το άτομο που γράφει στο μπούλγκαρμακ (εθνορατσιστική ανθελληνική ιστοσελίδα) είναι ο γνωστός στην τοπική κοινωνία της Έδεσσας, φιλοσκοπιανός πράκτορας Νίκος Στοϊδης, γνωστός και με το ψευδώνυμο "ο κοντός". Η απύθμενη βλακεία του Bulgarmak, στην οποία ο Στοϊδης αναπαράγει τις σωβινιστικές αθλιότητες των Σκοπίων, ή δεν έγινε αντιληπτή ή, πολύ χειρότερα, επικροτήθηκε από τους administrators του "ελληνικού" Indymedia.

Από τη στιγμή που οι administrators του Indymedia διαγράφουν άμεσα, οποιοδήποτε σχόλιο δεν ανήκει στα περίεργα γούστα τους, γιατί "κράτησαν" την ανάρτηση του φιλοσκοπιανού σάιτ; Επιπλέον, είναι γνωστό πως οι συχνάζοντες στο Indy αναφέρονται μόνιμα στα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" κάτι που μας βάζει σε πολλές σκέψεις σχετικά με το κατά πόσο διαφωνούν με τον ανιστόρητο εθνικισμό των γειτόνων.

- Από πότε το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης των "αντιεξουσιαστών" ενδιαφέρεται γιά πιθανό χαφιεδισμό (!) της ΕΥΠ στον πρόξενο των ΗΠΑ; Υποτίθεται πως είναι αντιαμερικανοί.

- Γιατί η ανάρτηση (copy-paste) του Bulgarmak διατηρήθηκε αυτούσια και ΔΕΝ διαγράφτηκε αμέσως, όπως συνηθίζουν να κάνουν στα πατριωτικά σχόλια οι "δημοκράτες"; Γιατί έπρεπε να περάσουν δύο 24ωρα γιά να τη στείλουν στα "θαμμένα";

- Αγνοούν ή κάνουν πως αγνοούν οι κύριοι του Indymedia τις εθνικιστικές-σωβινιστικές βλέψεις κύκλων στα Σκόπια και τη Βουλγαρία σχετικά με τη Βόρεια Ελλάδα; Μήπως τελικά συντάσσονται με εκείνους αλλά δε θέλουν να το πουν ανοιχτά;

2. Στο Indymedia αναρτώνται σε συχνή βάση τα απείρου κάλλους δελτία τύπου και ανακοινώσεις του "Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι" το οποίο χρηματοδοτείται, παρεπιμπτόντως, από το Ίδρυμα Τζορτζ Σόρος. Στις ανακοινώσεις του Παρατηρητηρίου γίνεται συχνή αναφορά στη δήθεν καταπίεση μειονοτήτων στην Ελλάδα (μεταξύ αυτών και της ανύπαρκτης "μακεδονικής"), χωρίς όμως ΠΟΤΕ να αναφέρονται στην καταπίεση που υφίσταται οι υπαρκτές ελληνικές μειονότητες σε Βόρειο Ήπειρο και Σκόπια.

- Γιατί το Indymedia αναρτά τις ανακοινώσεις του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι, το οποίο παρεπιπτόντως χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σόρος; Τι κοινό μπορούν να έχουν άραγε οι "αντιεξουσιαστές" με τον γιό ενός υπουργού της Χούντας;

3. We love George Soros! Πόσο "ανεξάρτητη" από μεγαλοσυμφέροντα είναι η σελίδα των υποστηρικτών της εγχώριας Τρομοκρατίας;

Διαβάστε όλο το αρθρο πατώντας εδώ

Read more...

Τούρκοι hackers παραβίασαν υπολογιστές της Παντείου!!! Το Indymedia γνώριζε την παραβίαση!

Σήμερα το πρωί, κάνοντας το καθημερινό μας έλεγχο για νέες ανακοινώσεις στα site των τμημάτων του Παντείου, βρεθήκαμε μπροστά σ ένα αναπάντεχο hacking!
H σελίδα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου, χακαρίστηκε από μια τουρκική ομάδα hackers ονόματι AYYILDIZ TEAM.
Να ποια εικόνα αντικρίζετε μολις μπαίνετε στο επίσημο site του τμήματος (Εδώ)

Η Ομάδα αυτή αποτελείται από Τούρκους του Εξωτερικού, ενω όπως μας πληροφορούν και στο επίσημο site τους, αποτελούν ένα Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας!! Ειναι επιφορτισμένοι με υποθέσεις γενοκτονίας και σφαγών!! (βλέπε εδώ). Περίοπτη θέση βέβαια στο site έχει ο Κεμάλ (αλήθεια αυτός δεν ήταν ο αρχισφαγέας Ελλήνων και Αρμενίων;) ενώ χρησιμοποιούν τα σύμβολα του κεμαλισμού, της απόλυτης αναθεωρητικής στάσης της Τουρκίας προς το Αιγαίο, την Κύπρο και τις ελληνικές επαρχίες (!!).
Η Φ.Ο.Σ. Παντείου, αμέσως επικοινώνησε με τους τεχνικούς της ιστοσελίδας του Παντειου, οι οποίοι φυσικά και δεν απάντησαν. Εμείς, δεν εχουμε να πουμε τίποτα άλλο στον Πρόεδρο του Τμήματος. Είναι γνωστός για τις απόψεις του, και του προτείνουμε να αφήσει ως έχει την ιστοσελίδα, αφού ταιριάζει με τα πιστεύω του (για το πλούσιο ανθελληνικό προφιλ του Προέδρου του ΠΕΚΙ δείτε εδώ)
Τελευταίο κομμάτι του Παζλ που είναι και το σημαντικότερο. Η είδηση αναδημοσιεύτηκε και στο Indymedia.
Τα συμπεράσματα δικά σας!!

Read more...

Το Τουρκικό Δόγμα «Στρατηγικού Βάθους»

Από τον Οζάλ στον Ερντογάν
Το Τουρκικό Δόγμα «Στρατηγικού Βάθους»


Του Μιχάλη Ι. Παπαθεράποντος

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται από το νέο δόγμα «Στρατηγικού Βάθους» που ανέπτυξε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Αχμέτ Νταβούτογλου. Με την άνοδο του Ισλαμικού Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης ΑΚΡ, ο κ. Έρντογαν του ανέθεσε το ρόλο του κύριου συμβούλου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η ιδέα του Στρατηγικού Βάθους υποστηρίζει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε στρατηγικά κεντρική θέση, με ιστορικό και γεωγραφικό βάθος. Η Τουρκία ανήκει σε μία περιοχή που πάντα βρισκόταν ανάμεσα στο επίκεντρο πολλών γεωπολιτικών πεδίων επιρροής και μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάδειξη της σε μία περιφερειακή υπερδύναμη. Επίσης, μπορεί να αξιοποιήσει την Ισλαμική της ταυτότητα διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην Μέση Ανατολή και στον Αραβικό κόσμο. Η στροφή προς την Ανατολή πιστεύεται ότι δεν υποβαθμίζει τις σχέσεις του με την Ευρώπη αφού ο αυξημένος περιφερειακός της ρόλος θα της δώσει μεγαλύτερο διαπραγματευτικό κύρος. Η Τουρκία δεν προτίθεται να κάνει μεγάλες εσωτερικές αλλαγές, ιδιαίτερα όταν η τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη είναι αβέβαιη. Η νέα εξωτερική πολιτική έχει χαρακτήρα αυτοκρατορικό, παρόμοιο με την νέο-οθωμανική πολιτική του πρώην προέδρου Τουργούτ Οζάλ. Το όραμα του Οζάλ ήταν η δημιουργία της Τουρκίας ως μίας μεγάλης περιφερειακής δύναμης. Αυτό αναπτύχθηκε στην ιδέα του Νταβούτογλου με έμφαση σε μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, όπου αξιοποιούνται οι ιδιαιτερότητες της Τουρκίας.

Η νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας επιτυγχάνεται με εργαλεία «ήπιας ισχύς» (Soft Power) όπως η συμμετοχή σε διεθνούς οργανισμούς, με οικονομικές συμφωνίες και την αποφυγή προβλημάτων με γειτονικές χώρες. Η Τουρκική επαναπροσέγγιση με τους γείτονες δεν σημαίνει διαλλακτικότητα σε διεκδικήσεις, αλλά μία πιο ευέλικτη πολιτική στάση. Η εξωτερική της πολιτική έχει σκοπό την ανάδειξη της «ηθικής» της πλευράς, και όχι το στενό πλαίσιο των εθνικών της συμφερόντων. Η πολιτική αυτή επιτυγχάνεται, κερδίζοντας ερείσματα σε σημαντικούς διεθνής θεσμούς. Έτσι, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Τουρκία ανέλαβε την προεδρία της Ισλαμικής διάσκεψης, έγινε μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ανέλαβε την πρωτοβουλία στη λεγόμενη «Συμμαχία των Πολιτισμών». Ενώ, η τελευταία πρωτοβουλία δεν έχει να επιδείξει ουσιαστικά αποτελέσματα, η Τουρκία αναλώνεται σε ρητορεία, κτίζοντας αξία στην Ευρωπαϊκή και Ισλαμική της ταυτότητα.

Ο ενεργός ρόλος της Τουρκίας φαίνεται στη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία που ανέλαβε ανάμεσα στη Συρία και το Ισραήλ προς εξεύρεση λύσης για τα υψώματα του Γκολάν. Αυτό έγινε εφικτό, αφού πρώτα εξομάλυνε τις σχέσεις της με την Συρία και με την στρατηγική σχέση που ήδη έχει με το Ισραήλ . Επίσης, συμμετέχει άτυπα στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, με σκοπό την απόκτηση μεγαλύτερου κύρους στη Μέση Ανατολή. Δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στο Μεσανατολικό, αφού μπορεί να είναι ο αξιόπιστος διαμεσολαβητής, λόγο των σχέσεων του με το Ισραήλ και την κοινή Ισλαμική ταυτότητα που έχει με τους Παλαιστινίους. Στον οικονομικό τομέα, η Τουρκία δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων στην Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στον Αραβικό κόσμο, όπου το εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί κατά 20%, το 2009. Οι πρωτοβουλίες της Τουρκίας σε θέματα ενέργειας έχουν σκοπό να αξιοποιήσουν τη γεωστρατηγική της θέση, και με συγκεκριμένα βήματα η Τουρκία προσπαθεί να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο στη περιοχή.

Το νέο δόγμα σίγουρα έχει και κάποια ρίσκα αφού αναλαμβάνει ενεργό ρόλο σε διάφορα διεθνή ζητήματα και πιθανόν να βλάψει τις σχέσεις τους με κάποια από τα εμπλεκόμενα μέρη. Η άρνηση της Τουρκίας για παροχή διευκολύνσεων το 2003 στις ΗΠΑ δυσαρέστησε τον παραδοσιακό της σύμμαχο, αλλά προκάλεσε θετικές εντυπώσεις στον Αραβικό κόσμο. Επίσης, ο ενεργός της ρόλος σε διεθνή ζητήματα πιθανόν να μειώσει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ και να προκαλέσει ανάμεσα τους τριβές. Το κύριο σημείο απόκλισης των δύο χωρών αφορά την Αμερικανική στάση στο Κουρδικό ζήτημα. Όμως, η οικονομική κρίση και η επιθυμία μείωσης της Αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ πιθανόν να καταστήσει αναγκαίο τη αξιοποίηση της Τουρκίας ως περιφερειακής υπερδύναμης, σύμφωνα με το δόγμα «στρατηγικού βάθους». Μία εύστοχη παρομοίωση του δόγματος αυτού, από Τούρκο καθηγητή, έχει σαν βάση την αναλογία τόξου και βέλους. Δηλαδή η εξάπλωση της εξωτερικής πολιτικής προς την ανατολή, ως τόξο, θα μπορεί, ως βέλος, να επιτυγχάνει μακρινούς στόχους και ιδιαίτερα προς τη δύση.

Read more...

Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!




Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ (ΑΟΖ)

ΥΠΕΡΚΕΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΜΑΣ


Ουάσιγκτον, του Λάμπρου Παπαντωνίου αποκλειστικά για το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) υπερκεράζει την Υφαλοκρηπίδα στα Ελληνικά Πελάγη και επιλύει οριστικά και δια παντός όλα τα διμερή προβλήματα με την γείτονα Τουρκία. Αυτή την σαφή και κατηγορηματική άποψη εκφράζει, στην αποκλειστική συνέντευξη στο «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ», ο διακεκριμένος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μαίρυλαντ, Θεόδωρος Καρυώτης, αρμόδιος για θέματα Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας!

Με όλη εκείνη την πληρότητα, την επιστημονική κατάρτιση, αλλά και την εθνική ευαισθησία που τον διακρίνουν, καταλογίζει ξεκάθαρα ευθύνες στις Ελληνικές Κυβερνήσεις, που δεν προχωρούν, εδώ και τώρα, στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως έκανε ο θαρραλέος, αείμνηστος και πρωτοπόρος Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος παρέδωσε μαθήματα υψηλής διπλωματίας στις ΑΟΖ, οι οποίες εάν οριοθετούνταν και στην Ελλάδα, θα έχει τεθεί τέλος, μια για πάντα, οριστικά και αμετάκλητα, στις τουρκικές διεκδικήσεις, στον νησιωτικό, στον εναέριο και στον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου Πελάγους. Και στηρίζει την ανεκτίμητη αυτή άποψή του, ο Καθηγητής, κ. Καρυώτης, στο Διεθνές Δίκαιο για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, που το αποκαλεί πολύ χαρακτηριστικά «Σύνταγμα των Θαλασσών και των Ωκεανών!»

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. ΚΑΡΩΤΗ

Το πλήρες κείμενο της άκρως ενδιαφέρουσας αυτής αποκλειστικής συνέντευξης έχει ως εξής:

. κ. Καθηγητά, κατ΄αρχήν, σας ευχαριστούμε θερμά για την καλοσύνη σας, όπως μας παραχωρήσετε αυτή την συνέντευξη, για το σοβαρό θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που αφορά άμεσα την Ελλάδα, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στο Ιόνιο Πέλαγος, καθώς και την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα θέλατε να μας εξηγήσετε, κατ’ αρχάς, τι είναι αυτή η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (AOΖ);

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΟΖ

Απ. Και εγώ σας ευχαριστώ, κ. Παπαντωνίου. Η νέα σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, που υπάρχει πλέον από το 1982, δημιούργησε μια νέα θαλάσσια ζώνη, η οποία λέγεται Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Αναφέρεται στο άρθρο 56 της Σύμβασης, που καθορίζει τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του παράκτιου κράτους, μέσα σε αυτήν την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην Υφαλοκρηπίδα, γιατί η υφαλοκρηπίδα ασχολείται μόνο με το πετρέλαιο. Ενώ η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη περιλαμβάνει στην δικαιοδοσία της όχι μόνο το πετρέλαιο, αλλά και την αλιεία! επίσης, οι Τούρκοι, που δεν τους αρέσει καθόλου αυτή η ΑΟΖ, αντιλαμβάνονται ότι αυτή δεν περιέχει καμία γεωλογική έννοια και η σύμβαση ξεκάθαρα αναφέρει, ότι και τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ!!


ΠΟΙΑ ΝΗΣΙΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΑΟΖ;

Ερ. Όταν λέμε νησιά, κ. Καθηγητά, εννοούμε τα Νησιά, τις Νησίδες, τις Βραχονησίδες και τις πολύ μικρές νησίδες;

Απ. Τα νησιά που κατοικούνται. Τα άλλα τα νησιά τα πιάνει το θέμα των χωρικών υδάτων, που μπορεί να φθάσουν μέχρι 12 μίλια.

Ερ. Άρα, όταν λέμε ΑΟΖ αφορά μόνο το θέμα των νησιών του Ελληνικού Αρχιπελάγους, τα οποία κατοικούνται. Όσον φορά όλα τα άλλα τα νησιά, νησάκια και βραχονησίδες, που δεν κατοικούνται, εκείνα έχουν μόνο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων;

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΦΤΙΑΞΕ ΑΟΖ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ!

Απ. Ακριβώς. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η ΑΟΖ, βέβαια, φτάνει μέχρι τα 200 μίλια. Τέτοια απόσταση φυσικά δεν υπάρχει στα Ελληνικά Πελάγη. Δηλαδή, στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, το οποίο σημαίνει, ότι δέχονται όλοι την μέση γραμμή.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Τουρκία, που δεν έχει υπογράψει και δεν έχει επικυρώσει το Δίκαιο για την Σύμβαση της Θάλασσας, έχει φτιάξει μια ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα με την Ρουμανία, την Βουλγαρία και την τότε Σοβιετική Ένωση, χωρίς να έχει υπογράψει και να επικυρώσει αυτή την Σύμβαση. Ήταν, κατά την γνώμη μου, ένα τραγικό λάθος, διότι δημιούργησε ένα προηγούμενο δεχόμενη αυτή την έννοια της ΑΟΖ. Ενώ, δεν δέχεται το ίδιο ούτε στο Αιγαίο, αλλά ούτε και προς την Μεσόγειο. Και γι’ αυτό βέβαια ήταν αντίθετη και με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, που πολύ σωστά δημιούργησε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ερ. Δηλαδή, κ. Καρυώτη, αυτό που έκανε η Τουρκία, με την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση έχει, κατά κάποιο τρόπο, νομιμοποιήσει αυτή την διαδικασία. Δηλαδή, μπορεί να την επικαλεσθεί στα διεθνή φόρουμ;


ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΛΑΘΟΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Απ. Αυτό είναι το πρόβλημα. Εμείς μπορούμε και όχι αυτοί, διότι οι Τούρκοι έκαναν το λάθος να δημιουργήσουν μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με βάση τη μέση γραμμή, που δεν δέχονται με μας, και επομένως χρησιμοποιούν μια νέα έννοια της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, που θέτει το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο ουσιαστικά δεν αποδέχονται. Το προηγούμενο αυτό είναι εις βάρος της Τουρκίας.

Οι Τούρκοι, ενώ δημιούργησαν μια ΑΟΖ στην Μαύρη Θάλασσα, αρνούνται να δημιουργήσουν μια ΑΟΖ και στην Μεσόγειο. Έχουν επίσης και μια παγκόσμια πρωτοτυπία γιατί διαθέτουν χωρικά ύδατα 12 μιλίων στην Μεσόγειο και στην Μαύρη Θάλασσα, ενώ έχουν μόνο 6 μίλια στο Αιγαίο.

Ερ. κ. Καθηγητά, επειδή το θέμα αυτό της ΑΟΖ συνδέεται άμεσα με το θέμα της Υφαλοκρηπίδας και επειδή, στην περίπτωση του Αιγαίου Πελάγους, η οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας εκκρεμεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτή η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη επί της Υφαλοκρηπίδας; Δηλαδή, το ένα επικαλύπτει το άλλο;


25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ!

Απ. Κοιτάξτε, κ. Παπαντωνίου, νομίζω αυτή ήταν ένα λάθος όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων, οι οποίες, για πάρα πολλά χρόνια τώρα, επιμένουν μονότονα ότι η μοναδική διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι νομικής φύσης και αφορά την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου Πελάγους. Αλλά, πάνω από 25 χρόνια τώρα η έννοια αυτή έχει υπερκερασθεί από αυτήν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης!

Και ένα άλλο, ίσως, σημαντικό σημείο είναι πως, από τότε που δημιουργήθηκε η νέα Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, κανένα κράτος στον κόσμο δεν έχει ζητήσει μόνο την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αλλά πάντα ζητά και την ταυτόχρονη οριοθέτηση και της ΑΟΖ. Εδώ έγκειται και υπεροχή της Ελλάδας επειδή η ΑΟΖ δεν έχει γεωλογική έννοια. Και γι΄ αυτό το λόγο, η Τουρκία ούτε το συζητάει.

Όπως ξέρετε, υπάρχουν διάφορες επίσημες και ανεπίσημες επαφές της Ελλάδας με την Τουρκία, για δεκαετίες τώρα, όσον αφορά την διευθέτηση των προβλημάτων του Αιγαίου. Οι Τούρκοι προβάλλουν συνεχώς καινούργια πράγματα. Δεν θέλουνε 12 μίλια χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Λένε, ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες και τα λοιπά. ΄Εμείς το μοναδικό επιχείρημα που έχουμε σε βάρος της Τουρκίας είναι αυτό της ΑΟΖ. Και φαίνεται ότι οι Τούρκοι δεν το συζητάνε καθόλου, γιατί ξέρουν ότι θα χάσουν. Και εκεί νομίζω είναι η Ελληνική τραγωδία, διότι ή Ελλάδα έχει δώσει την εντύπωση, ότι φοβάται να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δεν είναι θέμα αν κερδίσει κάποιος ή θα χάσει. Το θέμα είναι, ότι θα λυθεί αυτή η διαφορά για πάντα, εφόσον βέβαια πάμε και συζητήσουμε ταυτόχρονα οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Ερ. κ. Καθηγητά, είναι εφικτό αυτό το πράγμα που μας λέτε;

Δημιουργείται ενιαίος θαλάσσιος από οικονομική πλευρά χώρος και για την αλιεία, τον βυθό και το έδαφος κάτω από το βυθό (πετρέλαια, φυσικό αέριο) [Ο βασικός λόγος που δεν ήθελε μέχρι τώρα η Τουρκία τον καθορισμό της Υφαλοκρηπίδας (την οποία διαθέτουν και τα νησιά μας) ήταν για να μην εκμεταλλευτούμε τα πετρέλαια του Αιγαίου, τα οποία είναι εκμεταλλεύσιμα, όπως π.χ. ανοιχτά της Θάσου. Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όμως, υπερκαλύπτει την Υφαλοκρηπίδα και κατοχυρώνει απόλυτα, αναμφισβήτητα, ακλόνητα και χωρίς καμία δυνατότητα νομικής αντίδρασης από την Τουρκία, τα ελληνικά εθνικά και οικονομικά συμφέροντα! Η Τουρκία γνωρίζοντας ότι είναι για πρώτη φορά σε δεινή νομικά θέση, σχεδιάζει να δημιουργήσει στρατιωτικά τετελεσμένα με θερμά επεισόδια, ώστε να πετύχει έπειτα με διμερή συμφωνία, με διαπραγματεύσεις ή διαιτησία, παράκαμψη του Διεθνούς Δικαίου! Δείτε σχετικά ΕΔΩ και ΕΔΩ]


ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΖΗΤΗΜΑ ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΟΖ

Απ. Είναι εφικτό υπό την έννοια ότι και τα δύο μέρη να συμφωνήσουν, υπογράφοντας ένα συνυποσχετικό. Το πρόβλημα είναι ότι οι Τούρκοι, αν τελικά συμφωνήσουν, δεν θα συμφωνήσουν ποτέ για οριοθέτηση της ΑΟΖ. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν επιμένει σ΄ αυτό το θέμα. Σχεδόν κανείς στην Ελλάδα δεν ασχολείται με το θέμα της ΑΟΖ. Και μάλιστα, τον περασμένο χρόνο, από ότι θυμάμαι, όταν η Κύπρος αποφάσισε να αποκτήσει μια ΑΟΖ όλες οι ελληνικές εφημερίδες γράψανε στη πρώτη σελίδα πόσο σημαντικό είναι αυτό το θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου, χωρίς να γνωρίζουν σε τι θέμα αναφέρονται! Βέβαια δεν μπορώ να πω ότι η ελληνική πολιτική και διπλωματική ηγεσία δεν γνωρίζει το θέμα. Έχω την εντύπωση ότι πήγαιναν κάποτε, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στους Τούρκους και τους λέγανε, ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρξει και η ΑΟΖ και οι Τούρκοι αντιδρούσαν πάντα αρνητικά. Γι΄ αυτό το λόγο, αυτό το θέμα δεν υπάρχει πουθενά στις συζητήσεις ή διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα τραγικό σφάλμα όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που αποδέχονται, φαίνεται, αυτή την στάση της Τουρκίας, η οποία λέει “ξέρετε, αν φέρετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αποκλειστική οικονομική ζώνη, θα χάσουμε πολλά. Επομένως, δεν θέλουμε καν να το συζητήσουμε”. Έτσι, υποψιάζομαι ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να στενοχωρήσουν τους Τούρκους και δεν βάζουν στο τραπέζι το θέμα της ΑΟΖ.


ΤΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ερ. κ. Καρυώτη, η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τα προβλήματά της, με την τουρκική εισβολή και κατοχή, και παρά τις αντιδράσεις της Άγκυρας, τελικά το κατάφερε;

Απ. Βεβαίως! Η Κύπρος έχει υπογράψει και έχει επικυρώσει την Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας. Και πολύ σωστά έφτιαξε μια ΑΟΖ γύρω από ολόκληρο το Νησί. Με αυτή την ΑΟΖ η Κύπρος έχει αποκλειστικά δικαιώματα της αλιείας και του πετρελαίου διότι, όπως ήδη έχω αναφέρει, η ΑΟΖ συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα. Έτσι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να οριοθετήσουμε με τους Κύπριους Αποκλειστική Οικονομική που θα συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα. Εδώ βέβαια πρέπει να σας πω ότι παλαιότερα η Κυπριακή Κυβέρνηση είχε ζητήσει από την Ελληνική Κυβέρνηση να αρχίσουν συνομιλίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στα δύο κράτη, αλλά η Ελλάδα αρνήθηκε!


Η ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΛΙΒΥΗ

Ερ. Η Κυβέρνηση Καραμανλή έχει κάνει τίποτε γι΄ αυτό το σοβαρό θέμα;

Απ. Βεβαίως. Η σημερινή Κυβέρνηση έχει κάνει κάτι αρκετά έξυπνο. Για πρώτη φορά - και αυτό υποθέτω προς τιμήν της Υπουργού Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη - η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αρχίσει να κάνει επαφές με την Λιβύη και την Αίγυπτο για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και από ότι ξέρω, τα πράγματα πάνε πάρα πολύ καλά. Δηλαδή, οι Αιγύπτιοι και οι Λίβυοι είναι έτοιμοι να συζητήσουμε, με βάση την μέση γραμμή, που είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας. Έτσι, η Ελλάδα θα δημιουργήσει αποκλειστική οικονομική ζώνη, σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές της, εκτός από την περιοχή του Αιγαίου Πελάγους, που θα φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία.


Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ

Ερ. Αυτή η διευθέτηση με την Αίγυπτο, που μας λέτε, είναι δυνατόν να προσεγγίσει τις ακτές του Καστελόριζου και φυσικά ολόκληρο το σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου, για το οποίο η Τουρκία δημιουργεί όλα τα γνωστά τα προβλήματα; Έτσι δεν είναι;

Απ. κ. Παπαντωνίου, φαίνεται ότι είσθε αρκετά ενημερωμένος, για να αναφέρετε το Καστελόριζο. Το Καστελόριζο είναι ένα νησί, το οποίο κατοικείται και άρα- όπως είπαμε προηγουμένως- διαθέτει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το πρόβλημα για τους Τούρκους είναι, ότι η τοποθεσία που βρίσκεται το Καστελόριζο τους δημιουργεί πρόβλημα, διότι το Καστελόριζο έχοντας δική του ΑΟΖ, ως κατοικούμενο νησί, αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο. Έτσι, κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν έχει η Τουρκία θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο. (σ.σ. δείτε ΕΔΩ)

Γι’ αυτό το λόγο η Τουρκία έχει ζητήσει από την Αίγυπτο να μη λάβει υπόψη το Καστελόριζο, στις διαπραγματεύσεις της με την Ελλάδα, ώστε να έχει και αυτή θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο. Φαίνεται ότι η Αίγυπτος δεν δέχθηκε τις τουρκικές αυτές διεκδικήσεις και είναι έτοιμη να δεχθεί ότι το Καστελόριζο διαθέτει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Οπότε αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι μεγάλη νίκη για την Ελλάδα.

Ερ. Δηλαδή, κ. Καθηγητά, αυτό ισχύει και για όλο το σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου;

Απ. Μάλιστα!


ΜΕ ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ

Ερ. κ. Καρυώτη, με την Λιβύη τι γίνεται από την άποψη του Λιβυκού Πελάγους, δηλαδή από την πλευρά της Νότιας Κρήτης;

Απ. Με την Λιβύη επίσης συζητάμε το ίδιο θέμα. Η Λιβύη , από ότι φαίνεται, δεν έχει αντιρρήσεις. Υπάρχει βέβαια ένας μεγάλος κόλπος στη Λιβύη, τον οποίο η Κυβέρνηση της Λιβύης θέλει να τον κλείσει και ν΄ αρχίσει να μετράει την οριοθέτηση έξω από αυτόν τον κόλπο. Νομίζω ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο. Μπορεί να δώσει στη Λιβύη αυτήν την οριοθέτηση και να πάρει ελάχιστα μικρότερη ΑΟΖ με βάση την αρχή της μέσης γραμμής. Όπως είναι γνωστό, υπάρχει ήδη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία και θα είναι πολύ εύκολο να υπάρξει και οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στα δύο κράτη. Έτσι, εάν κάνουμε το ίδιο με Κύπρο και Αλβανία, θα διαθέτουμε μια ΑΟΖ σε όλες τις θάλασσές μας εκτός Αιγαίου και θα φέρουμε σε πολύ δύσκολη θέση τη Τουρκία.

Βέβαια, όπως σας έχω ήδη πει κ. Παπαντωνίου, δεν συζητάμε με τους Τούρκους το θέμα της ΑΟΖ εδώ και 20 με 25 χρόνια. Είμαι κατάπληκτος γι΄ αυτή την κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών. Και δεν συνομιλούμε, γιατί δεν αρέσει στους Τούρκους να μιλάμε για την ΑΟΖ, γιατί είναι μια ζώνη, που καθορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας η οποία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην Τουρκία και μέχρι σήμερα την έχουν δημιουργήσει 140 παράκτια κράτη!


ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΕΚΡΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ…

Ερ. κ. Καθηγητά, με βάση τα τόσο ενδιαφέροντα που μας λέτε, εσείς είχατε την δυνατότητα αυτές τις σκέψεις να τις αναπτύξετε προς το Ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών, σαν εμπειρογνώμονας που είσθε;

Απ. Βασικά, έχω γράψει ένα βιβλίο και τρία άρθρα στα ελληνικά και στα αγγλικά. Είχα πράγματι επαφές και με το Ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών. Και μάλιστα, μια φορά, εδώ στην Ουάσιγκτον, όπου ζω, είχα μία κοινωνική επαφή με την Υπουργό Εξωτερικών, κ. Μπακογιάννη, η οποία είχε διαβάσει αυτά που είχα γράψει, καθώς και ένα αναλυτικό άρθρο μου στην εφημερίδα «Φιλελεύθερο» της Κύπρου. Λίγους μήνες αργότερα η Κυβέρνηση του κ. Παπαδόπουλου αποφάσισε να δημιουργήσει μια Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Η κ. Μπακογιάννη, με ευγένεια, μου εξήγησε ότι “εμείς, κ. Καρυώτη, γνωρίζουμε το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά σας ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά σας, σ΄ αυτό το θέμα”.

Ερ. Πληροφορηθήκαμε ότι, τώρα τελευταία, έγινε μια συζήτηση στην Ελληνική Βουλή σχετικά με αυτά που έχετε γράψει. Τι ακριβώς συνέβη;

Απ. Από ότι έμαθα ο βουλευτής κ. Καρατζαφέρης σε μια ομιλία του αναφέρθηκε στις εργασίες μου για το θέμα της ΑΟΖ και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό μια απάντηση γιατί η κυβέρνηση δεν ασχολείται με αυτό το θέμα. Από ότι γνωρίζω δεν πείρε ποτέ απάντηση.


ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

Ερ. Τι τελικά θα γίνει, κ. Καθηγητά; Που θα καταλήξει αυτή η ιστορία;

Απ. Υπάρχει μια Ελληνική Επιτροπή που τα μέλη της είναι δύο έμπειροι επιστήμονες που γνωρίζουν, πολύ καλά, το Δίκαιο της Θάλασσας και για πολλά χρόνια έχουν επαφές με τη Τουρκική πλευρά. Μάλιστα, νομίζω πως κάνουνε και διάφορες επαφές, με ένα χάρτη μπροστά τους, προσπαθώντας να βρούνε πώς θα επιλύσουν το θέμα της Υφαλοκρηπίδας, ούτως ώστε, όταν φθάσει στη Χάγη, να πούνε εμείς αυτό αποφασίσαμε, εσείς, απλώς, βάλτε μια σφραγίδα.


ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟ «ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΘΑΛΑΣΣΩΝ & ΩΚΕΑΝΩΝ»

Απ’ ότι ξέρω, κ. Παπαντωνίου, όλα αυτά τα χρόνια, συζητάνε και άλλα θέματα όπως αυτό των χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου, αλλά ποτέ το θέμα της ΑΟΖ. Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στη δεκαετία του 70, είπε ότι το μόνο πρόβλημα με την Τουρκία είναι διαφορά μας στην Υφαλοκρηπίδα και όταν, αργότερα, ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε το ίδιο, η ΑΟΖ δεν υπήρχε τότε. Ως εκ τούτου, νομίζω πως είναι λάθος να συζητάμε συνεχώς, μονότονα, για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και να αγνοούμε το θέμα της ΑΟΖ. Η διαφορά μας ξεκίνησε με την Υφαλοκρηπίδα. Το νέο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που είναι το Σύνταγμα των Θαλασσών και Ωκεανών του πλανήτη Γη, ευνόησε την Ελλάδα με ένα καινούργιο άρθρο για μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και δεν αντιλαμβάνομαι-και ξέρω ότι το λέω για δέκατη φορά, αλλά θέλω να δώσω έμφαση στο θέμα - γιατί δεν ασχολούμεθα με αυτό το ζήτημα;

ΑΟΖ ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ

Ερ. κ. Καθηγητά, μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς συμβαίνει στην πλευρά του Ιουνίου Πελάγους, όπου υπάρχει και η Αλβανία;

Απ. Φαίνεται πως έχουν αρχίσει επαφές και με την Αλβανία. Δηλαδή, αυτό είναι το έξυπνο που είπα προηγουμένως, που κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία συζητάει με τους γείτονές της στη Δύση, δηλαδή με Ιταλούς, Λιβύους, Αιγυπτίους, και έχει συζητήσει το θέμα, από ότι ξέρω, και με την Αλβανία. Έχω την εντύπωση ότι οι Αλβανοί, από ότι αντιλαμβάνομαι, από ανεπίσημες πηγές που έχω, δεν έχουν φέρει εμπόδια, ώστε εύκολα θα υπάρξει μια οριοθέτηση της ΑΟΖ, πάλι με βάση την μέση γραμμή, ανάμεσα στα δύο κράτη.


ΠΙΕΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΛΟΓΩ ΔΕΙΝΗΣ ΘΕΣΕΩΣ

Ίσως, ένα άλλο σημαντικό που πρέπει να σας πως είναι ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη έχει γίνει αποδεκτή και από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, η οποία έχει πει σε όλα τα κράτη της να δημιουργήσουν ΑΟΖ σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές τους εκτός της Μεσογείου!

Ερ. Για πιο λόγο, κ. Καρυώτη;

Απ. Εξαίρεσαν την Μεσόγειο, κ. Παπαντωνίου, γιατί τους παρακάλεσαν οι Τούρκοι να μην κάνουν αυτό το πράγμα. Και τους άκουσαν οι Ευρωπαίοι!!!!!! Η ΑΟΖ, βλέπετε, δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας, αλλά είναι και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όταν η Ελλάδα δημιουργήσει μια ΑΟΖ, ουσιαστικά δημιουργεί μια ΑΟΖ. Όταν, ας πούμε, το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου έχει μια Ελληνική ΑΟΖ, στα πρώτα 12 μίλια - γιατί δέχεται η Ευρωπαϊκή ’Ένωση, ότι τα πρώτα 12 μίλια είναι κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους ανεξάρτητα, αν έχει χωρικά ύδατα 12 ναυτικά μίλια - αλιεύουν μόνο οι Έλληνες ψαράδες. Στον υπόλοιπο χώρο του Αιγαίου, έχουν δικαίωμα αλιείας τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, οι Τούρκοι, αυτή την στιγμή δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου δεν θα δικαιούνται να ψαρεύουν στην Ελληνική ΑΟΖ.

ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΟΣ ΠΟΤΕ ΤΗΣ Ε.Ε.;

Ερ. Αν όμως η Τουρκία γίνει τελικά μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιο καθεστώς θα ισχύει στο Αιγαίο;

Απ. Δεν θα αλλάξει τίποτε όσον αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, διότι οι θέσεις της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που η Ελλάδα κερδίζει πάρα πολλά στο Αιγαίο, ακόμη θα ισχύει. Η μόνη διαφορά θα είναι, ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να ψαρεύει, στα πρώτα 12 μίλια της ΑΟΖ και θα μπορεί να ψαρεύει μόνο στον υπόλοιπο χώρο, που δεν θα είναι και τόσο μεγάλος, στη μέση του Αιγαίου πελάγους, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτε σε βάρος της Ελλάδας, όσον αφορά την ΑΟΖ. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. Δηλαδή, η ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου θα ισχύουν ανεξάρτητα, αν η Τουρκία γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι.

ΟΛΟΤΑΧΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΑΟΖ

Ερ. Και εν κατακλείδι, κ. Καρυώτη, για την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων εσείς προτείνετε σαν ειδικός, και ήδη το αποδέχεται η Αθήνα, ότι ολοταχώς η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, η οποία οριοθέτηση συμπαρασύρει και όλα τα μέχρι τώρα γνωστά προβλήματα στην υφαλοκρηπίδα, στο υφαλοπρανές, στα χωρικά ύδατα, στον εναέριο χώρο και στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου.

Απ. Συμφωνώ απόλυτα, κ. Παπαντωνίου. Εγώ επιμένω και λέω, πως κανένα κράτος, μέχρι σήμερα, στο κόσμο, που έχει πάει στη Χάγη, ή έχει κάνει κάποιου άλλου είδους διευθέτηση, κανένα κράτος στο κόσμο, που έχει ένα πρόβλημα στα θαλάσσια σύνορά του με ένα άλλο κράτος, δεν έχει ζητήσει ποτέ μα ποτέ, να υπάρξει μόνο οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας. Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι όλα τα κράτη του κόσμου, από το 1982 μέχρι σήμερα, ζητάνε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όχι μόνο οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας, αλλά πάντοτε ζητάνε και την ταυτόχρονη οριοθέτηση της ΑΟΖ! Αυτό ζητώ και εγώ από τη Ελλάδα, δηλαδή να κάνει ταυτόχρονα και τα δύο, οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο.

Ερ. κ. Καρυώτη, σας ευχαριστώ πολύ.

Απ. Και εγώ σας ευχαριστώ, κ. Παπαντωνίου.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP