Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Κλιμακώνει η Τουρκία τις προκλήσεις της στο Αιγαίο


Τσάρκα στη Τζια
Στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σουνίου και Κέας έφθασε χθες, Τετάρτη, μια τουρκική φραγάτα, παραβιάζοντας τους κανόνες του Ναυτικού Δικαίου περί «αβλαβούς διέλευσης». Η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένταση στο Αιγαίο, ωστόσο η Αθήνα κρατά χαμηλούς τόνους.
Η τουρκική φρεγάτα «Τurgut Reis» έπλευσε εντός...ελληνικών χωρικών υδάτων, φθάνοντας έως το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σουνίου και Κέας, παραβιάζοντας τους κανόνες του Ναυτικού Δικαίου περί «αβλαβούς διέλευσης», που σημαίνει πορεία σε χωρικά ύδατα άλλης χώρας, με συγκεκριμένο προορισμό, σταθερή ταχύτητα και κατεβασμένα τα όπλα, η οποία δεν διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια του παράκτιου κράτους.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα, η τουρκική φρεγάτα «Τurgut Reis» έπλευσε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων για διάστημα μεγαλύτερο των οκτώ ωρών και αφού τα παρατηρητήρια Ανδρου και Καφηρέα είχαν αντιληφθεί την πορεία της, η οποία ξεκίνησε στις 9 το πρωί, όταν το πλοίο αποσπάστηκε από την τουρκική ναυτική δύναμη που συμμετέχει στην άσκηση Αcik Deniz (Ανοιχτή Θάλασσα).
Ξεκινώντας από την περιοχή ανατολικά βορειοανατολικά της Σκύρου, το τουρκικό πλοίο κινήθηκε με νότια - νοτιοδυτική κατεύθυνση ως τις 12.45 οπότε και ανέστρεψε πορεία μεταξύ Κέας και Μακρονήσου, ακυρώνοντας κάθε δικαίωμα «αβλαβούς διέλευσης» και καταδεικνύοντας ότι σε εξέλιξη βρισκόταν μία ιδιαιτέρως διαφοροποιημένη επιχείρηση πρόκλησης, με τουρκική στρατιωτική παρουσία στα ανοιχτά της Αττικής.
Από τη στιγμή που έγιναν εμφανείς οι διαθέσεις της τουρκικής πλευράς, τα ελληνικά επιτελεία παρέμειναν προσηλωμένα στις διατάξεις του Ναυτικού Δικαίου και κινήθηκαν με τη μόνιμη αγωνία για αποφυγή κάθε τριβής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο.
Δι' ασυρμάτου η φρεγάτα «Μπουμπουλίνα», το σκοπούν πλοίο στην περιοχή της Σκύρου που παρακολουθούσε την πορεία της «Τurgut Reis», εξέπεμψε μήνυμα: «Παραβιάζετε το δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης».
Η διοίκηση της τουρκικής φρεγάτας αγνόησε τα μηνύματα και συνέχισε την πορεία της, πλέοντας στα δυτικά της Κέας, σε απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων από το νησί και αντίστοιχη από τις ακτές της Αττικής. Η πορεία αυτή διήρκεσε ως αργά το απόγευμα, καθώς η τουρκική φρεγάτα κινήθηκε εν συνεχεία βορειοανατολικά, περνώντας και πάλι από το Κάβο Ντόρο στις 17.00.
Εμφανής ήταν η προσπάθεια των ελληνικών επιτελείων να μην υπάρξει κλιμάκωση μετά την προκλητική αυτή πορεία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Παράλληλα, καταβλήθηκε προσπάθεια να παραμείνουν χαμηλά οι τόνοι, βάσει της τακτικής που ακολουθείται τις τελευταίες ημέρες, καθώς σε κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια έχει κυριαρχήσει η άποψη ότι η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή του Αιγαίου θα πρέπει να βρίσκει αποκλειστικά και μόνο διπλωματικές απαντήσεις.
Newsroom ΔΟΛ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP