ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ
Όπως προβάλλεται σε όλο το σημερινό γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο, ο Τουντζάι Γκιουνέι είχε καταθέσει το 2001 στη Δ/νση Οργανωμένου Εγκλήματος και κατ’ αυτό τον τρόπο άρχισε να βγαίνει στο φως η λεγόμενη οργάνωση Εργκενεκόν.
Χθες, προβλήθηκε από τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα η κασέτα της κατάθεσης του Τουντζάι Γκιουνέι, ο οποίος θεωρείται το «μαύρο κουτί» της Εργκενεκόν.
Στην κατάθεσή του αυτή, που δημοσιοποιήθηκε χθες [μετά από 8 χρόνια] προκαλώντας έκπληξη στην τουρκική κοινή γνώμη, ο Γκιουνέι είχε αποκαλύψει τον πυρήνα της Εργεκενκόν και, όπως αναφέρεται, «λαλώντας σαν αηδόνι» είχε πει ότι ο πυρήνας της οργάνωσης απαρτίζεται από 12 άτομα, εκ των οποίων ανέφερε τα 9.
Σύμφωνα με τον Τουντζάι, τα 9 βασικά ονόματα της Εργκενεκόν έχουν ως εξής:
Ο πρώην Αρχηγός των ΤΕΔ, στρατηγός ε.α., Ισμαήλ Χακκί Καράνταγι.
Ο πρώην Αρχηγός των ΤΕΔ, στρατηγός ε.α., Νετζίπ Τορουμτάι.
Ο πρώην Αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής, στρατηγός ε.α., Τεομάν Κομάν.
Ο πρώην Αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής, στρατηγός ε.α., Ρασίμ Μπετίρ.
Ο πρώην Αρχηγός των Ναυτικών Δυνάμεων, ναύαρχος ε.α., Γκιουβέν Έρκαγια.
Ο αντιστράτηγος ε.α., Νεζάτ Μουλντούρ.
Ο αντιστράτηγος ε.α., Οσμάν Οζμπέκ.
Ο ταξίαρχος ε.α., Εγκίν Χος.
Ο ταξίαρχος ε.α., Βελί Κιουτσούκ.
Ο Τουντζάι στην κατάθεσή του τόνισε ότι δεν γνώριζε τους ακριβείς ρόλους των 12, αλλά κατά την άποψή του επικεφαλής της Εργκενεκόν πρέπει να είναι ο Κιουτσούκ.
Ο Τουντζάι πρόσθεσε τα εξής: «Ο Κιουτσούκ δεν ήθελε με κανένα τρόπο να αναμιχθεί στην πολιτική. Του άρεσε να βρίσκεται στα παρασκήνια. Η Εργκενεκόν οργανώθηκε στο Ιράν, στο Αζερμπαϊτζάν και στη Μ. Ανατολή. Ο Κιουτσούκ είχε σχέσεις με όλα τα κόμματα. Η Τσιλέρ είχε θελήσει να μιλήσει μαζί του αλλά εκείνος δεν δέχτηκε. Εγώ δεν είμαι μέλος της Εργκενεκόν. Η Εργκενεκόν θεωρεί το αρχηγείο των ειδικών δυνάμεων ως δούλο των Αμερικανών. Ό,τι στοιχεία έχω εγώ, τα έχει και ο Κιουτσούκ. Η Εργκενεκόν δεν έχει μόνο κρατικούς χρηματικούς πόρους, αλλά και πόρους από τις τράπεζες και τους επιχειρηματίες. Σε αυτή τη χώρα όλοι γνώριζαν ότι ο Κιουτσούκ είχε τα άπλυτα. Ο Κιουτσούκ είχε σχέσεις με το στρατηγό Τεομάν Κομάν. Ο Κιουτσούκ είχε πολύ καλές σχέσεις και με τον Σεντάτ Μπουτζάκ [βουλευτής, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στο ατύχημα του Σουσουρλούκ]».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου