Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Σενάριο φαντασίας για καταθέσεις επιμελητηρίων στην Ziraat Bankasi


Η ερώτηση τέθηκε ευθέως στον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Νίκο Αγγελίδη για νέο δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας που μιλούσε για καταθέσεις του Επιμελητηρίου σε τουρκική Τράπεζα κατάστημα Κομοτηνής Ziraat Bankasi. Η απάντησή του ήταν κατηγορηματικά αρνητική. Νωρίς το πρωί φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον Αντέννα, ενώ το μεσημέρι στην εκπομπή του Δήμου Μπακιρτζάκη στο ράδιο Χρόνος 87,5fm. Το θέμα πήρε διαστάσεις, αφού πάλι η Κομοτηνή μπήκε στο στόχο κάποιων κύκλων που θέλουν να βλέπουν διαρκώς προβλήματα.

«Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης δεν έχει καταθέσεις σε καμία τράπεζα, πλην της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό σας το λέω όχι για την δική μας εκτίμηση ή έτσι το αποφασίσαμε, εκ του νόμου υποχρεωνόμαστε να έχουμε τις καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, πουθενά αλλού. Έτσι μπορώ να βγάλω συμπέρασμα ότι και οποιοδήποτε άλλο Επιμελητήριο, όπως και το έτερο, σίγουρα δεν έχει σε καμία άλλη τράπεζα καταθέσεις, άρα αυτό που αναφέρεται στο δημοσίευμα, ένα επιχειρηματικό επιμελητήριο Κομοτηνής όπως αναφέρεται, δεν το βρίσκουμε, το ψάχνουμε και δεν το βρίσκουμε.

Προσπαθούν μέσα από τέτοιου είδους δημοσιεύματα να εμφανίσουν την επιχειρηματικότητα ως φορέα εθνικισμού. Δεν νομίζω ότι αυτός είναι ένας φοράς που μπορεί να περπατήσει την επιχειρηματικότητα, ο εθνικισμός και η διείσδυση, ποιος πετάει τα λεφτά του για να κάνει τέτοιου είδους πολιτική όταν η τράπεζα λειτουργεί με κάποιους κανόνες, έχει δώσει η τράπεζα της Ελλάδος την άδεια και ελέγχεται από την τράπεζα της Ελλάδος.

Ελέγχεται ακόμη και στα επιτόκια; Γιατί εδώ αναφέρεται ότι περίπου 250 Έλληνες ήδη κάνουν συναλλαγές με την τράπεζα και μάλιστα είναι χαμηλά τα επιτόκια της τάξης του 3%.
-Δεν έχω επαφή με την τράπεζα, δεν ξέρω ακριβώς τα νούμερα αλλά έχω την πληροφόρηση από άλλους που έχουν συναλλαγή μαζί της, ότι τα επιτόκια είναι ίδια. Να μην σας πω ότι μου είπαν ότι είναι και λίγο παραπάνω. Δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι 3%, αλλά εγώ αυτό που τους είπα στην τηλεόραση, είναι το εξής: ωραία αν νομίζετε ότι είναι φορέας πολιτικής, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, γιατί υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, αν κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα παρεμβαίνει τους κανόνες επεμβαίνει η τράπεζα της Ελλάδος, αν υπάρχουν άλλα θέματα ένα σοβαρό κράτος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, έχει δομές και ελέγχους και από εκεί και πέρα στο κάτω-κάτω αν δίνει φθηνά δάνεια – ας δώσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες. Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα σαν εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο να ανταγωνίζονται στην Ροδόπη μια τουρκική και μια ελληνική τράπεζα, ποιος θα δώσει τα περισσότερα χρήματα και με το λιγότερο επιτόκιο στους επιχειρηματίες, κανένα πρόβλημα». Ο κ. Αγγελίδης ήταν κάθετος ότι «κάποιοι περίμεναν η Ziraat να κάνει θραύση να «οργώνει» στην περιοχή» αυτό δεν συνέβη για να εστιάσει .το ενδιαφέρον του στην υπόσταση και τους μηχανισμούς του ελληνικού κράτους.

Δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα εφόσον υπάρχουν δομές, κανόνες. Εμείς μέσω αυτών των δομών πρέπει να εκμεταλλευτούμε την μεγάλη αγορά της Τουρκίας, όχι να μας εκμεταλλευτεί η Τουρκία, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το τι κάνουν οι Τούρκοι, αλλά έχει να κάνει με το τι κάνουμε εμείς. Αν εμείς δεν είμαστε σοβαροί, δεν έχουμε δομές, αν εμείς δεν έχουμε πολιτικούς, αν δεν έχουμε σχέδιο, σενάριο…

Ξέρετε πόσες ελληνικές επιχειρήσεις είναι αυτή την στιγμή στην Τουρκία; Είναι 123. Ξέρετε πόσες είναι της ίδιας εμβέλειας στην Ελλάδα, είναι τέσσερις. Ποιος έχει κάνει διείσδυση, η Ελλάδα στην Τουρκία ή το αντίθετο;

ΕΦ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

Read more...

Επίθεση στην Χαρά Νικοπούλου για το μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών


Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι επιτίθεται στην δασκάλα που αγωνίστηκε όσο κανείς για τα Πομακόπουλα του Μεγάλου Δερείου. Δεν τους άρεσε η τελετή βράβευσης προτείνοντας ότι θα έπρεπε να είχαν τιμηθεί η Θάλεια Δραγώνα και η Άννα Φραγκουδάκη για το πρόγραμμα των μουσουλμανοπαίδων, μόνο που αυτό έγινε κοστίζοντας στον δημόσιο κορβανά κάποια εκατομμύρια…

Ελληνικά γράμματα παιδεία και πολιτισμό στα Πομακόπουλα του Δερείου μάθαινε η Χαρά Νικοπούλου που εγκαταστάθηκε στο χωριό έγινε δημότης και αφιέρωνε καθημερινά και τον προσωπικό της χρόνο για να αποδείξει ότι η θέληση η επιμονή και η αγάπη του εκπαιδευτικού μπορεί να φέρει θαύματα κάνοντας πράγματι τα παιδιά αυτά όχι απλά να ομιλούν καθαρά ελληνικά αλλά να απαγγέλουν στίχους ποιητών γνωρίζοντας τα νοήματα κι όχι παπαγαλία, να δημοσιογραφούν, να ασχολούνται με την πληροφορική, το θέατρο, την μουσική σ΄ένα τόπο άνυδρο πνευματικά και αγνοημένο όλα αυτά τα χρόνια. Τις προσπάθειές της, τις είχε αναδείξει πολλές φορές η εφημερίδα μας με επιτόπια ρεπορτάζ πολύ πριν την ανακαλύψει υη τηλεόραση και ο Κώστας Χαρδαβέλλας. Αναδημοσιεύσεις κειμένων μας ταξίδεψαν σε δεκάδες έντυπα εφημερίδες και περιοδικά πέρασαν σε μπλογκ μέσω της ιστοσελίδας του «Χρόνου» www xronow.gr, καταγράφηκαν εκβιασμοί, απειλές, επιθέσεις ανίερες αλλά η χαρά σε πείσμα όσων την πολεμούσαν ΄που ήταν ελάχιστοι αλλά επικίνδυνοι γιατί ήταν κατευθυνόμενοι άντεξε. Οι εκ του κέντρου ορμώμενοι δεν μπορεί να γνωρίζουν τίποτα και κυρίως οι προκατειλημμένοι που πολύ εύκολα σε βάζουν να κινείσαι πίσω από ένα άρμα εθνικιστών πιπιλίζοντας την γνωστή καραμέλα ότι είναι δεκανίκι του ΛΑ.Ο.Σ. Ετσι θα ήθελαν. Για την τάξη και για να γνωρίζουν όλες τις απόψεις οι αναγνώστες μας δημοσιεύουμε το κείμενο αυτό.


Η πλήρης ανακοίνωση όπως παρουσιάζεται επ΄ ακριβώς αναφέρει: «Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι καταγγέλλει τη βράβευση της μισαλλόδοξης δασκάλας Χαράς Νικοπούλου με το δεύτερο μεγαλύτερο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Η Χαρά Νικοπούλου έχει γίνει το ίνδαλμα όλων των εθνικιστών και του ΛΑ.Ο.Σ, λόγω της αντίθεσής της στην επίσημη μειονοτική εκπαίδευση και της προσπάθειάς της να εξελληνίσει τους μαθητές της.
Το ΕΠΣΕ προσυπογράφει το ακόλουθο σχόλιο στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» στο οποίο αναφέρεται πως η Ακαδημία Αθηνών θα έπρεπε αντίθετα να είχε βραβεύσει την Άννα Φραγκουδάκη και τη Θάλεια Δραγώνα που εδώ και πολλά χρόνια υλοποίησαν πρόγραμμα που βελτίωσε την εκπαίδευση της μειονότητας στη Θράκη με σεβασμό στις ταυτότητες των μελών της.
Το ΕΠΣΕ θεωρεί κάθε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών αλλά και κάθε πολιτικό κόμμα και κάθε πανεπιστημιακό που δεν θα καταγγείλει τη βράβευση αυτή συνυπεύθυνο για μιαν ενέργεια που απλώς υπενθυμίζει πως στην Ελλάδα κυριαρχεί η μισαλλοδοξία και όχι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είχε προηγηθεί προηγούμενη βράβευσή της από την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΜΑΤΟΣ:

Με τη βράβευση της δασκάλας Χαράς Νικοπούλου «για την εθνοπρεπή της στάση» η Ακαδημία Αθηνών εκπέμπει το μήνυμα ότι η υπόθεση της μειονότητας είναι χαμένη.
Ο,τι κι αν είχε στο μυαλό της η κυρία Νικοπούλου, που έγινε γνωστή στο πανελλήνιο από τις εκπομπές του κ. Χαρδαβέλλα, το μοναδικό αποτέλεσμα της δράσης της ήταν να απομακρυνθούν τα παιδιά από το σχολείο του χωριού και να ζητήσει η ίδια τη μετάθεσή της από τη Θράκη.
Το δράμα για την περιοχή είναι ότι εδώ και αρκετά χρόνια το επίσημο ελληνικό κράτος εφαρμόζει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την εκπαίδευση της μειονότητας με εξαιρετική επιτυχία. Αλλά η Ακαδημία Αθηνών δεν σκέφτηκε ποτέ να βραβεύσει την Άννα Φραγκουδάκη και τη Θάλεια Δραγώνα που το ξεκίνησαν».

Βεβαίως δεν θα βράβευε η Ακαδημία Αθηνών κάποιους που αντί παχυλών αμοιβών έκαναν ένα πρόγραμμα που η αποτίμηση της αποτελεσματικότητάς του ακόμη δεν έχει γίνει.


ΕΦ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

Read more...

ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ... Ταινία μικρού μήκους για τη ζωή των μουσουλμάνων φοιτητών


Κατά τη διάρκεια σπουδών σε ελληνικά πανεπιστήμια

Προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Φοιτητική Αιωνιότητα» διοργανώνει η ομάδα φοιτητών Ογρεντζί Αλεμί, σήμερα στο Πολιτιστικό Κύτταρο, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής. Η ταινία έχει ως θέμα την ζωή των μειονοτικών φοιτητών που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Η ταινία προβλήθηκε στις 7 το απόγευμα.


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:

Πολύ τουρκική κουλτούρα παρατηρείται τελευταία στην Θράκη, μόλις χθες αναφερθήκαμε για το βιβλίο των τζαμιών στην Κομοτηνή και σήμερα η ταινία....παιζεται κάτι και δεν μας το λένε;;;;

Read more...

Ε'ιχαν δεν είχαν πάλι την έβαλαν μέσα στα πράγματα


Τελικά το αίμα νερό δεν γίνεται, όπως λέει και η παροιμία. Και αναφερόμαστε στην συμπαθεστάτη κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, η οποία παρά το γεγονός ότι, κατά την προεκλογική περίοδο, εγκατέλειψε τον πολιτικό χώρο που την ανέδειξε και συντάχθηκε με τις ακραίες και επικύνδυνες θέσεις του κόματος του DEB και του τουρκικού προξενείου, εντούτοις οι παλαιοί της σύντροφοι φρόντισαν να της δώσουν και πάλι αξίωμα μέσα στο Δήμο Κομοτηνής, με την εκλογή της ως γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου. Περασμένα ξεχασμένα;;;;

Παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα από την εφημερίδα Ο ΧΡΟΝΟΣ:

...Δυστοκία στην εκλογή της Σιμπέλ Μουσταφάογλου που βγήκε με επαναληπτική ψηφοφορία
Επαναληπτική ψηφοφορία χρειάστηκε να γίνει η ανάδειξη της Σιμπέλ Μουσταφάογλου σε γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου. Είχε προηγηθεί συζήτηση μεταξύ των μελών της ελάσσονος αντιπολίτευσης για το ποιος θα είναι υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα. Στη συζήτηση αυτή συμμετείχαν η Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο Χασάν Κοράη, ο Νίκος Φακιρίδης, ο Σταμάτης Μαρούδας και ο Νεκτάριος Δαπέργολας. Η υποψηφιότητα της κ. Μουσταφάογλου δέχτηκε τρεις ψήφους και τα δύο λευκά των κ.κ. Φακιρίδη και Δαπέργολα. Η υποψηφιότητά της τέθηκε σε ψηφοφορία στο 41μελές δημοτικό συμβούλιο. Στην πρώτη ψηφοφορία δεν έλαβε την προβλεπόμενη πλειοψηφία (20 υπέρ, 17 λευκά και 4 άκυρα) και έτσι η ψηφοφορία επαναλήφθηκε όπου εκλέχθηκε με 28 υπέρ, 7 λευκά και 6 άκυρα. Η κ. Μουσταφάογλου όταν ρωτήθηκε για την επαναληπτική ψηφοφορία, τόνισε, ότι, «προβλέπεται από τις δημοκρατικές διαδικασίες και όποιος θέλει ψηφίζει και όποιος θέλει δεν ψηφίζει. Παράλληλα δεσμεύτηκε, «θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί με τις ελάχιστες δυνατότητες που θα έχει το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμος Κομοτηνής, να βοηθήσουμε όλους τους συμπολίτες μας έτσι ώστε να λυθούν και τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο δήμο Κομοτηνής». ...

Read more...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΣΥΛΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ


O ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΑΛΕΣΕ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΥΤΙΚΟΘΡΑΚΙΩΤΩΝ

Επιτροπή αποτελούμενη από 6 μέλη του Δ. Σ. του Συλλόγου Αλληλεγγύης και Τουρκικού πολιτισμού Δυτικής Θράκης-Ολλανδίας (HBTTKDD), με επικεφαλής τον πρόεδρο το συλλόγου Ιμπραίμ Εμίν επισκέφτηκαν μετά από πρόσκληση του Έλληνα πρέσβη Οικονομίδη Ιωάννη την ελληνική πρεσβεία στην Χάγη.

Κατά την συνάντηση αυτή που διήρκεσε 1,5 ώρα και υπήρξε ιδιαίτερα αποδοτική, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τις δραστηριότητες του ¨Συλλόγου Αλληλεγγύης και Τουρκικού πολιτισμού Δυτικής Θράκης-Ολλανδίας¨, για τα προβλήματα των μελών της τουρκικής μειονότητας που κατοικούνε στην Ολλανδία, για την επίδραση της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας στην Δυτική Θράκη, για τις ανακοινώσεις που έκανε πριν από λίγο καιρό (24-10-2010) ο πρωθυπουργός Παπανδρέου σχετικά με την ανάπτυξη της περιοχής που ζει η μειονότητα, για την επίδραση που έχει στην Δυτική Θράκη και στα μέλη της μειονότητας η αμοιβαία συνεργασία και η ανάπτυξη των σχέσεων φιλίας Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και για τα βήματα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να κάνει για την επίλυση των προβλημάτων της μειονότητας (εκπαίδευση, μουφτείες κ.α.).

2-1-2011 Ιστοσελίδα του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί




ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:

Ως ιστολόγιο θα θέλαμε να διατυπώσουμε κάποιες θέσεις σχετικά με την ακολουθητέα στρατηγική στην εξωτερική μας πολιτική, επισημαίνοντας ουσιώδη σημεία:

1. Η μειονότητα που διαβιεί στην Θράκη σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι τουρκική αλλά μουσουλμανική, οπότε όποιος συνηγορεί και αποδέχεται αυθαίρετες και μονομερείς ενέργειες κάποιων φανατικών εγκάθετων της Άγκυρας οι οποίοι αρέσκονται να γαυγίζουν από το εξωτερικό, υποβασταζόμενοι από την Τουρκία, θεωρείται ότι βρίσκεται εκτός πραγματικότητας και ότι είναι ανιστόριτος...κρίμα για τους διπλωμάτες μας.

2. Αν οι μειονοτικοί επιθυμούν αυτοπροσδιορισμό ή αυτοδιάθεση ας προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου εκεί όμως θα πρέπει να βάλουμε ΕΜΕΙΣ τους όρους και όχι αυτοί ή η Άγκυρα. Είμαστε σίγουροι ότι θα τους απορρίψουν.

3. Αν επιθυμούν πάλι ας ζητήσουν και δημοψήφισμα, αλλά με τον όρο ότι θα αποδεχτούν το αποτέλεσμα του και δεν θα ξαναεγείρουν οποιδήποτε θέμα. Αν διαφωνούν θα έχουν το δικαίωμα να φύγουν για την Τουρκία πουλώντας τις εδώ περιουσίες τους και με τα χρήματα που θα λάβουν να αγοράσουν στην γειτονική χώρα.

Δυστυχώς θα μπορούσαμε σαν ιστολόγιο να γράψουμε κι άλλα, αλλά κάποιοι οι οποίοι θα μας διαβάσουν θα σπεύσουν να μας κολλήσουν τεμπέλες όπως αυτή του εθνικιστή, του ακροδεξιού κλπ κλπ. Είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Σε καμία όμως των περιπτώσεων δεν συντασσόμαστε με εκείνους, τους θιασώτες της πολυπολιτισμικότητας, του μηδενισμού των πάντων, των προστατών των λαθρομεταναστών κλπ κλπ.

Και η απάντηση σε όλους αυτούς είναι μία και απλή...καιρός είναι να δείξουμε πυγμή στην εξωτερική μας πολιτική, καιρός είναι να μη μας θεωρούν δεδομένους, καιρός είναι να υποστηρίξουν όλοι αυτοί που λέγονται είτε σύμμαχοι, είτε εταίροι την πραγματική αλληλεγγύη τους προς τη χώρα μας και όχι να μας ζητούν συνεχώς να δείξουμε κατανόηση για τα προβλήματα των άλλων. καιρός είναι και οι άλλοι να δείξουν κατανόηση στα δικά μας προβλήματα.

Και να μην ξεχνιόμαστε...όταν το πληγωμένο θηρίο (Ελλάδα) δεν μπορείς να το σκοτώσεις, άφησέ το να φύγει γιατί αν βρεθείς στο δρόμο του θα σε σκοτώσει.

Read more...

Με το βλέμμα στο Αιγαίο η συνάντηση στο Ερζερούμ


Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Σε τροχιά επίλυσης αναμένεται να θέσουν τις διαφορές στο Αιγαίο οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, στην επικείμενη συνάντησή τους στις 7 Ιανουαρίου στο Ερζερούμ της Τουρκίας. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ο κ. Παπανδρέου δέχτηκε την πρόσκληση του ομολόγου του κ. Ερντογάν να παραστεί στην ετήσια σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων και να μιλήσει προς αυτούς.

Είναι ευνόητο ότι πρόκειται για μια καλά -και πονηρά- σχεδιασμένη επικοινωνιακή κίνηση που θα στρώσει το έδαφος για οριστικές λύσεις, όχι νωρίτερα από το τέλος Μαΐου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογές στην Αγκυρα και, σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, και στην Αθήνα. Στο Ερζερούμ, ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να απευθυνθεί στους Τούρκους πρέσβεις (δηλαδή στους ιμάντες υλοποίησης της τουρκικής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα), με λόγους επικριτικούς για το έργο τους. Αντιθέτως, αναμένεται να υπερτονίσει την κοινή προσπάθεια των δύο κυβερνήσεων για την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων, αρχής γενομένης από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.

Η Τουρκία
Η τουρκική πλευρά έχει βιαστεί να ανακοινώσει, μέσω των τουρκικών ΜΜΕ, ότι επίκειται «συμφωνία για το Αιγαίο», την οποία θα ανακοινώσουν οι δυο πρωθυπουργοί, ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιμένει ότι υπάρχουν «μπίζνες στο Αιγαίο».

Με τη σταθερή και επίμονη απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης, η συζήτηση το προηγούμενο διάστημα περιορίζεται μόνον στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου (και κατ' ανάγκην στο θέμα του εύρους των χωρικών υδάτων). Η Αγκυρα επιμένει σθεναρά ότι δεν θα συζητηθεί τώρα το επίκαιρο θέμα της ΑΟΖ και ιδιαιτέρως το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο, που θα κρίνει και το «θέμα» του Καστελόριζου.

Οι υπάρχουσες πληροφορίες επιμένουν ότι η Αθήνα συναινεί και αυτή στη «σαλαμοποίηση» του θέματος της συνολικής οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αν και αυτή την περίοδο, το διεθνές ενδιαφέρον εστιάζεται στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες και οι ενδείξεις ότι η ευρύτερη περιοχή μπορεί να κρύβει μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει άλλωστε δώσει δείγματα της «συναίνεσης» στη στάση της Τουρκιας και με τη μορφή παράπλευρων διμερών συζητήσεων για «αυξομειώσεις» στο εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, οδηγώντας επομένως τις σκέψεις για παραχώρηση τμημάτων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας -δηλαδή ελληνικής κυριαρχίας- στην Τουρκία. Και αυτό, τη στιγμή που όλα τα κράτη αυξάνουν τα χωρικά ύδατά τους στα 12 ν.μ. (πλην των ειδικών περιπτώσεων, όπου χρειάζεται η μέση γραμμή) και ενώ βρίσκεται σε ισχύ το παράνομο casus belli της Αγκυρας.

Μια αυξομείωση όμως των ελληνικών χωρικών υδάτων δημιουργεί πολλές σκέψεις και για την τύχη του εύρους των χωρικών υδάτων στις ελληνικές βραχονησίδες του Αιγαίου, που έχουν άμεση συνάρτηση και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς για «γκρίζες ζώνες».

Προτού όμως ολοκληρωθεί η προσπάθεια των δύο κυβερνήσεων για μια οριστική διευθέτηση του θέματος του Αιγαίου, ώστε στη συνεχεια να επεκταθεί «η συμφωνία» και στην Αν. Μεσόγειο, οι δύο πλευρές θα χρειαστούν μια δημόσια «αλληλοδέσμευση» για αμοιβαίως επωφελή κοινή οικονομική συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Η συνάντηση στο Ερζερούμ αναμένεται να ικανοποιήσει αυτή την κοινή επικοινωνιακή ανάγκη, που θα προσελκύσει και το διεθνές ενδιαφέρον.

Πολυεθνικές
Αυτό το ενδιαφέρον, ίσως εκφραστεί εν ευθέτω χρόνω με τη μορφή πολυεθνικών εταιρειών που θα μπορούσαν να συνεργαστούν επωφελώς και ισότιμα με την Αθήνα και την Αγκυρα για «συνεκμετάλλευση» των πιθανών πόρων του Αιγαίου.

Αν αληθεύουν μάλιστα ορισμένες πληροφορίες, ήδη η ελληνική πλευρά έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση: είτε προς τη γαλλική εταιρεία TOTAL (μέσω του υπουργού Επικρατείας) είτε προς εταιρείες καναδικών συμφερόντων (μέσω του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος).

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more...

Η σκληρή πραγματικότητα πίσω από την τουρκική στάση


Oυάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου
Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία είναι προβληματικός. Ουδείς θα τον κατηγορήσει βέβαια επειδή επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεων και αν είναι δυνατόν τη μηδένιση των προβλημάτων που δημιουργεί η Αγκυρα. Ομως, ο καθένας δικαιούται να τον κρίνει για το γεγονός ότι παρουσιάζει μία ρόδινη κατάσταση, η οποία στην πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίθετη από αυτήν που προσπαθεί να δείξει:

Η Τουρκία δεν σταμάτησε ποτέ να προκαλεί στο Αιγαίο και να απαιτεί το μοίρασμά του, ενώ διατηρεί σε ισχύ την απειλή πολέμου εναντίον της χώρας μας.

Στη Θράκη βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης το σχέδιο για ένα «κράτος εν κράτει». Με την πάροδο του χρόνου η Αγκυρα θα ισχυρίζεται στους διεθνείς οργανισμούς ότι ο «τουρκικός» πληθυσμός υπερτερεί του ελληνικού, άρα δικαιούται αυτονομία που αρνείται στους Κούρδους, οι οποίοι αποτελούν το 22% του πληθυσμού της Τουρκίας.

Στην Κύπρο συνεχίζεται η κατοχή, ως αποτέλεσμα της εισβολής του 1974. Η Τουρκία προκαλεί καθημερινά στον κατεχόμενο βορρά όπου έχει καταλύσει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων των Ελληνοκυπρίων. Την ημέρα των Χριστουγέννων απαγόρευσε την τέλεση λειτουργίας. Εάν το είχαν πράξει οι Ελληνοκύπριοι, θα τους είχε καταδικάσει το σύμπαν!

Παντού η Τουρκία μάχεται την Ελλάδα και την Κύπρο και γεγονός είναι ότι η καλή θέληση του Ελληνα πρωθυπουργού δεν βοήθησε στην αλλαγή της τουρκικής στάσης. Ο φανατικός και επικίνδυνος ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν έκανε καν τη χάρη στον κ. Παπανδρέου για να σταματήσουν -για οικονομικούς και μόνο λόγους- οι προκλήσεις στο Αιγαίο, που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ στις δύο χώρες. Πριν από μερικές μέρες παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από έξι ελληνικά νησιά, τα οποία σχεδιάζουν να «γκριζοποιήσουν» όπως έπραξαν με επιτυχία στα Ιμια.

Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο πρωθυπουργός, καθώς κυριαρχείται από εμμονές και από το δέος απέναντι στην Τουρκία, είναι ότι η πολιτική της «απόλυτης ειρήνης» με τη γειτονική χώρα δεν έχει αλλάξει κανένα δεδομένο, όπως δεν είχε αλλάξει τίποτα η «πολιτική της προσέγγισης» που σχεδίασε ως υπουργός Εξωτερικών με το φίλο του μακαρίτη Ισμαήλ Τζεμ. Εκείνη η πολιτική οδήγησε στο αντιδημοκρατικό σχέδιο Ανάν, το οποίο κακώς υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου, διότι γνώριζε πως πρόσφερε τον απόλυτο έλεγχο της Κύπρου στην Τουρκία.

Από τη σημερινή πολιτική της «απόλυτης ειρήνης», όπως περιγράφεται σε έγγραφα ξένων κυβερνήσεων, δεν θα έχει κέρδη στην Ελλάδα. Η Τουρκία το λιγότερο που αποδέχεται είναι τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και αυτή η λύση είναι κακή για τη χώρα μας. Θα τοποθετήσει στο τουρκικό καλάθι το μισό πέλαγος. Διέπραξε τραγικό λάθος με την υποστήριξη του φιλοτουρκικού κειμένου του Κόφι Ανάν. Το επαναλαμβάνει τώρα στο Αιγαίο. Είναι μία επικίνδυνη εμμονή που αξίζει ανάλυση από τους ειδικούς.

Ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί ξανά την Τουρκία στις 7 Ιανουαρίου για να απευθυνθεί στο σύνολο του τουρκικού διπλωματικού κόσμου, που καθοδηγείται από τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Φοβάμαι ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα αντιμετωπιστεί με τη γνωστή τουρκική υπεροψία αλλά και τη δημόσια «έκφραση θλίψης και οίκτου» για τα οικονομικά προβλήματά μας. Ομως πίσω από την πλάτη του θα τον χλευάζουν για το κατάντημα της χώρας μας, η οποία εν μέσω της κρίσης αδυνατεί να υπερασπιστεί τα εθνικά της δίκαια.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Read more...

“Διπλωματία με όραμα: Η τουρκική οπτική της παγκόσμιας και περιφερειακής τάξης”


Αυτός είναι ο τίτλος της ετήσιας Διάσκεψης των Τούρκων πρέσβεων που ξεκίνησε χθες στην Άγκυρα με κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ. Στην κορυφαία ετήσια συνάντηση της τουρκικής διπλωματίας που μεταφέρεται πλέον στο Ερζερούμ, όπου θα συναντηθούν φέτος οι 200 επικεφαλής των τουρκικών διπλωματικών αποστολών ανά τον πλανήτη, θα παρεβρεθούν εκτός του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και οι υπουργοί Εξωτερικών του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, παραδοσιακών συμμάχων της Άγκυρας. Η απόφαση του πρωθυπουργού να μεταβεί στο Ερζερούμ συναντά έντονες αντιδράσεις από τους Έλληνες διπλωμάτες που κάνουν λόγο για “κορύφωση της μυστικής διπλωματίας” και υπενθυμίζουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, ακόμα και όταν διατηρούσε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών, ουδέποτε θέλησε να δεχθεί συνάντηση με την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ) ούτε βέβαια έδωσε ποτέ κατευθύνσεις και οδηγίες στα στελέχη που σηκώνουν το βάρος της εκπροσώπησης της Χώρας στο εξωτερικό και καλούνται να προασπίσουν τις ελληνικές θέσεις.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στη γείτονα στις 7 Ιανουαρίου συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, με τα τουρκικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι στο πρόγραμμά του δε θα συμπεριλάβει ενδιάμεσους σταθμούς -παρατήρηση που σχετίζεται με την πάγια τακτική των Ελλήνων πρωθυπουργών να επισκέπτονται το Φανάρι, όποτε ταξιδεύουν στην Τουρκία.

Read more...

Δέκα παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά το "ποδαρικό" του 2011


Δέκα παραβιάσεις του ΕΕΧ χθες και σήμερα από τέσσερις σχηματισμούς τουρκικών μαχητικών και τέσσερις παραβάσεις ήταν το "ποδαρικό" της τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, με τα ελληνικά μαχητικά να παραμένουν πάντα "σε απόσταση ασφαλείας" όπως προβλέπουν οι εντολές που έχουν από την πολιτική ηγεσία για να μην σημειώνονται εμπλοκές.

Σήμερα ήταν δύο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αποτελούμενοι από 16 αεροσκάφη - τα οκτώ οπλισμένα - προκάλεσαν σήμερα στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο δύο παραβάσεις και τέσσερις παραβιάσεις.

Από την αεροπορική βάση της Μπαντίρμα μπήκαν το πρωί μέσω Λήμνου-Λέσβου και από την βάση του Μπαλίκεσιρ μπήκαν το απόγευμα μεταξύ Χίου-Σάμου. Από ελληνική πλευράς μικτή δύναμη F-16 και Mirage 2000-5.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Μειώνεται η θητεία των Τούρκων αστυνομικών.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Την αλλαγή που περίμεναν χιλιάδες αστυνομικοί στην Τουρκία ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ερντογάν. Σύμφωνα με την απόφαση η στρατιωτική θητεία που θα κάνουν οι αστυνομικοί μειώνεται σε μεγάλο βαθμό.

Έτσι όσοι αστυνομικοί είναι απόφοιτοι ακαδημιών θα κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία μόλις 3 εβδομάδες ενώ μέχρι σήμερα είχαν την υποχρέωση να υπηρετούν στον τουρκικό στρατό για 6 μήνες.

Όσοι αστυνομικοί είναι απόφοιτοι αστυνομικών σχολών, θα υπηρετούν 6 μήνες. Μέχρι σήμερα η θητεία τους έφτανε τους 15 μήνες.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το 2011 περίπου 40.000 αστυνομικοί θα επωφεληθούν από το μέτρο αυτό

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=2196

Read more...

Συντριβή τουρκικού εκπαιδευτικού αεροσκάφους.


Τουρκικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος έπεσε στη περιοχή της Σμύρνης. Οι δύο πιλότοι τραυματίστηκαν,σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Λεπτομέρειες για τη τη κατάσταση της υγείας τους δεν έχουν δοθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες το εκπαιδευτικό αεροσκάφος έπεσε κοντά σε χωριό της περιοχής,όχι πολύ μακρυά από το αεροδρόμιο από το οποίο είχε απογειωθεί.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=2199

Read more...

Το τουρκικό UAV MALE ANKA πραγματοποίησε την πρώτη πτήση του


Το πρώτο εγχώρια ανεπτυγμένο τουρκικό UAV MALE ANKA πραγματοποίησε στις 31 Δεκεμβρίου 2010 την πρώτη πτήση του η οποία διήρκησε 14 λεπτά. Για την ακρίβεια το αερόχημα που πέταξε δεν ήταν το σύστημα όπως αυτό θα είναι στην τελική του διαμόρφωση, αλλά ένα αερόχημα υπό κλίμακα βάρους 600 κιλών. Συνολικά 180 μηχανικοί απασχολήθηκαν με την ανάπτυξη του UAV MALE ANKA από το 2005. Το νέο αερόχημα θα μπορεί να πετάξει στα 23.00 πόδια για 23 ώρες, θα προωθείται από κινητήρα των 155 ίππων το άνοιγμα των πτερύγων του θα είναι 17,3 μέτρα και το μήκος της ατράκτου 8 μέτρα.

Επιπρόσθετα σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία επιδιώκει την αγορά οπλισμένων UAV MQ-9 Reaper από τις ΗΠΑ αλλά μέχρι σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται την πώληση τους.
defencenet

Read more...

Δήλωση – βόμβα Τούρκου αξιωματούχου: Πετρέλαιο δε θα βγάλετε από το Αιγαίο...


«Πετρέλαιο δε θα βγάλετε από το Αιγαίο, ούτε φυσικό αέριο από το θαλάσσιο βυθό της Κρήτης, αν δεν συνεργαστείτε και δεν το μοιράσετε μαζί μας». Αυτό το μήνυμα στέλνει στην Ελλάδα με τις αποκλειστικές δηλώσεις του στο newsbomb.gr ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ενέργειας της Τουρκίας, Νεστέντ Παμίρ, ο οποίος είναι και μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας.

Ο κ. Παμίρ στις δηλώσεις του τονίζει ότι δε μπορεί η Ελλάδα μονομερώς να προχωρήσει σε έρευνες για το πετρέλαιο στο Αιγαίο και αυτό πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την Τουρκία και με χώρες που θα έχουν συμφέρον προς τούτο. «Κανείς δε μπορεί ανοικτά να επενδύσει και να ερευνήσει την περιοχή. Αλλιώς υπάρχει μια απειλή και γι’ αυτό όλες οι όμορες χώρες πρέπει να διαπραγματευτούν και να φτάσουν σε μια αποδεκτή λύση».

Ο κ. Παμίρ καταγγέλλει την Κύπρο και το Ισραήλ που υπέγραψαν συμφωνία για τον καθορισμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών χωρίς να βάλουν την Τουρκία σε αυτή την συμφωνία και απειλεί ανοικτά Κύπρο και Ισραήλ με τη δήλωση:

«Τέτοια βήματα βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ανατολική μεσόγειο, η οποία είναι ήδη ευαίσθητη σε μία κρίσιμη ισορροπία. Τέτοια γεγονότα όπως η διμερής συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ θα προκαλέσουν περαιτέρω ζημία στο κυπριακό και θα εμποδίσου τη λύση του».

Τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου, τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις και τη μυστική διπλωματία που εξελίσσεται για το Αιγαίο μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στη σημερινή εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα «Αθέατος Κόσμος» στο Alter στις 11 το βράδυ.

Όλο το σκοτεινό παρασκήνιο και η μεγάλη συνομωσία των τελευταίων ετών με τα κοιτάσματα ελληνικού πετρελαίου που κρύβονται 40 χρόνια παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ του Κώστα Χαρδαβέλλα, «Ελληνικά Πετρέλαια: Η μεγάλη συνομωσία», που κυκλοφορεί σε dvd και συνοδεύεται με έντυπους χάρτες στα περίπτερα.

http://www.newsbomb.gr/apokalypseis/story/dhlwsh-bomba-toyrkoy-aksiomatouxou-sto-newsbomb

Read more...

"Kόκκινο" από την Ε.Ε. στον φράχτη του Έβρου - Μας κάνουν και πλάκα: "Βρείτε τα με την Τουρκία"


Την απόλυτη απόρριψη συνάντησε από την Ε.Ε. η πρόταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστους Παπουτσή, να κατασκευάσει ένα φράχτη μήκους 12,5 χλμ. κατά μήκος των χερσαίων συνόρων Ελλάδος – Τουρκίας στον ποταμό Έβρο θέτοντας ακριβώς τα ίδια ζητήματα τα οποία σημείωνε το defencenet.gr την ημέρα που αποκαλύφθηκε το θέμα: "Η κατασκευή φρακτών και τοίχων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν βραχυπρόθεσμο μέτρο, το οποίο δεν συμβάλλει στη συνολική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων" δήλωσε ο Μικέλε Τσερκόνε εκπρόσωπος της αρμόδιας ευρωπαίας επιτρόπου για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Σεσίλια Μάλστρομ, για το συγκεκριμένο μέτρο όταν ρωτήθηκε σήμερα από δημοσιογράφους.

Δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Έβρος θεωρείται και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε οποιοσδήποτε συνειρμός με τον αντίστοιχο τοίχο που σχεδιάζουν, για παράδειγμα, οι Ισραηλινοί για να αποκλείσουν του Παλαιστίνιους που θα μπορούσε να δημιουργηθεί, είναι φυσικό να δημιουργεί δεύτερες και τρίτες σκέψεις στους αξιωματούχους των Βρυξελλών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσερκόνε επέμεινε στην εύρεση πολιτικής λύσης εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει το συντομότερο δυνατό τελική συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, ώστε, τελικά, να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις προς την Ελλάδα.
Ήταν βέβαιο ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο και από την στιγμή που δεν υπάρχει περίπτωση χρηματοδότησης του όλου προγράμματος από την Ε.Ε. το όλο σχέδιο είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.
Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με δήλωσή του που δημοσιοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας εμφανίζεται αμετακίνητος παρά τις ποικίλες αντιδράσεις που προκάλεσε τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος το σχέδιο της κυβέρνησης.
«Είναι υποκρισία όταν κάποιοι μέχρι σήμερα καταγγέλλουν την Ελλάδα ότι αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της σύμφωνα με τη Συνθήκη του Σένγκεν
Συμπλήρωσε ακόμη ότι: «Ίσως κάποιοι θα επιθυμούσαν να καταστεί η Ελλάδα κέντρο μακράς παραμονής και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου των μεταναστών που έρχονται από όλο τον κόσμο και επιδιώκουν να φτάσουν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει αυτό το βάρος. Γι αυτό παίρνουμε μέτρα και επιμένουμε στην αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ που φέρνει την Ελλάδα προ δυσβάσταχτων ευθυνών».
Επίσης επεσήμανε πως: «Η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα, την αγωνία και την ελπίδα των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή. Παίρνουμε όλα τα μέτρα για εκείνους που έχουν το δικαίωμα ασύλου και διεθνούς προστασίας. Όπως, επίσης, παίρνουμε όλα τα μέτρα για την ένταξη στην ελληνική κοινωνία όσων το επιθυμούν και αποκτούν το δικαίωμα σύμφωνα με τους νόμους του κράτους. Θέλω όμως να τονίσω, ότι η κυβέρνηση έχει την απόλυτη υποχρέωση να προστατεύσει τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και όσων κατοικούν νόμιμα στην Ελλάδα. Αυτό απαιτεί η συνταγματική τάξη της χώρας μας και ο νομικός πολιτισμός μας. Αυτό απαιτεί η υποχρέωσή μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μία κοινότητα αξιών που εγγυάται την ασφάλεια, την κοινωνική ειρήνη, τη συνοχή και την αλληλεγγύη».
Για το θέμα του φράχτη ο υπουργός σημείωσε ότι: «Στο πλαίσιο της διαχείρισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών, κατά μήκος των 12,5 χιλιομέτρων των χερσαίων συνόρων στον Έβρο προχωράμε στην εγκατάσταση αποτρεπτικών μέσων ανεξέλεγκτα εισερχομένων παράνομων μεταναστών. Υπενθυμίζω, ότι τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την είσοδο περίπου 128.000 παράνομων μεταναστών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός αυτός άγγιξε τους 512 χιλιάδες. Μόνο από την Τουρκία το πρώτο 11μηνο του 2010 μπήκαν περίπου 50 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, εξ αυτών οι 43.500 από τον Έβρο. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και έχουμε ευθύνη απέναντι στον Έλληνα πολίτη να την αντιμετωπίσουμε».
Για να προλάβει, μάλιστα, τυχόν αντιδράσεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, ο κ. Παπουτσής σπεύδει να διευκρινίσει, τέλος, ότι «τα μέτρα δεν στρέφονται σε καμία περίπτωση κατά της Τουρκίας. Αντίθετα, διευκολύνουν και ενισχύουν τη συνεργασία μας με την Τουρκία όσον αφορά στην αντιμετώπιση του φαινομένου παράνομης μετανάστευσης, της ουσιαστικής εφαρμογής της διμερούς Συμφωνίας επανεισδοχής και την αποφασιστική αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών που δρουν στις δύο χώρες και διεθνώς». να εμφανίζονται τώρα ως επικριτές της επειδή θέλει το αυτονόητο, να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της». Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων σε σκληρές δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής μετά την τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου. Μα, το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Η Τουρκία είναι που στέλνει ή υποθάλπτει την είσοδο στην Ελλάδα των εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών χρησιμοποιώντας τους ως το μέγιστο "ασύμμετρο όπλο". Το πρόβλημα είναι το σφράγισμα των συνόρων. Όχι με φράχτες, αλλά με πολιτική βούληση που θα επιτρέψει να ισχύσουν κανόνες εμπλοκής όπως αυτοί που ισχύουν σε όλα τα κράτη που επιδιώκουν τα προστατέψουν την εδαφική τους ακεραιότητα.

defencenet

Read more...

Απάντηση Κύπριου ΥΠΕΞ σε Νταβούτογλου.


Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι “δεν μπορεί να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο”, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, σχολιάζοντας δήλωση του Τούρκου ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου πως η χώρα του δεν δέχεται το δίλημμα Κύπρος ή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρώτα απ’όλα, είπε ο κ. Κυπριανού, η Κύπρος δεν ανήκει στην Τουρκία, ούτε έχει η Τουρκία δικαιώματα σε αυτήν, για να μπορεί να διαλέξει την Κύπρο. Η Τουρκία, τόνισε, κατέχει παράνομα έδαφος κράτους – μέλους της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών, άρα πρέπει να αποχωρήσει και να βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού.

Αυτή είναι η υποχρέωσή της, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει ότι θα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και θα μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ. Όλα τα άλλα, ανέφερε, είναι σοφιστείες και υπεκφυγές.

Read more...

Τι γύρευε ο Γ. Πεταλωτής στην Προύσα; – Προφανώς ότι και ο Γ. Παπανδρέου στην Θεοδοσιούπολη (Ερζερούμ)…


Η Τουρκία φαίνεται να έχει γίνει το αγαπημένο μέρος για τις χειμερινές “διακοπές” των υψηλόβαθμων στελεχών της Ελληνικής κυβέρνησης. Έτσι, ο Γιώργος Πεταλωτής ως «προπομπός» του Γιώργου Παπανδρέου, επισκέφθηκε την πρώτη πρωτεύουσα του Οθωμανικού εμιράτου, την Προύσα. Η είδηση της επίσκεψης του βουλευτή Ροδόπης και κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή στην Τουρκία όπου πραγματοποίησε οικογενειακές διακοπές στο χειμερινό θέρετρο της Προύσας, δεν ξένισε όσους ασχολούνται με τα ελληνο-τουρκικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετέβη στο χιονοδρομικό κέντρο του Ολύμπου (σ.σ. τουρκιστί Ουλουντάγκ) προκειμένου να εορτάσει την αλλαγή του χρόνου επί τουρκικού εδάφους, δύο ημέρες μετά από τις μαζικές προκλητικές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο ανατολικό Αιγαίο!

Ας σημειωθεί πως το Όρος Όλυμπος της Βιθυνίας (βορειοδυτική Μικρά Ασία) ιστορικά υπήρξε το κέντρο του Ορθόδοξου μοναχισμού της Δυτικής Μικράς Ασίας και ένα από τα ιερότερα μέρη κατά την Βυζαντινή περιόδο, κάτι σαν το Άγιο Όρος, δηλαδή. Φυσικά, σήμερα το κάλλος της περιοχής έχει κάνει τις τουρκικές αρχές να το μετατρέψουν σε κέντρο χειμερινών διακοπών…
Ο Γ. Πεταλωτής προχώρησε μάλιστα και σε δηλώσεις ευχόμενος στον τουρκικό λαό το 2011 να είναι ένα ειρηνικό έτος. Στην ίδια δήλωση διαφήμισε το χιονοδρομικό κέντρο, ευχήθηκε το νέο έτος να αναδείξει τα κοινά σημεία που ενώνουν τους δύο λαούς, τα οποία κατά την άποψή του είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Ωστόσο ένα σημείο της δήλωσης αξίζει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος μάλιστα στον δήμαρχο Προύσας ότι: «… ως χώρα βιώνουμε μια βαθιά κρίση, προχωρούμε στο να την ξεπεράσουμε. Πιστεύω ότι θα αποτελέσει αφορμή το να κάνουμε με τους γείτονές μας καινούριες και καλύτερες συνεργασίες». Ο Γ. Πεταλωτής προφανώς ευχαριστημένος από την εορταστική ατμόσφαιρα και την εξαιρετική υποδοχή (σ.σ. στην οποία η ΜΙΤ θα πρέπει να είχε ιδιαίτερη εμπλοκή) την οποία ετοίμασαν για εκείνον αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων των δύο χωρών. Μάλιστα θεώρησε απαράδεκτο το μέχρι τώρα επίπεδο (!) προσθέτοντας ότι θα πρέπει στον τομέα αυτό να γίνουν βήματα.
Υπενθυμίζουμε πως εντός ολίγων ημερών ο Πρωθυπουργός της χώρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, θα τιμήσουν με την παρουσία τους το… νεοθωμανικό πανηγύρι του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Βυζαντινή Θεοδοσιούπολη (καλλιτεχνικά… Ερζερούμ). Για ακόμα μία φορά θα πρέπει να σημειώσουμε πως το Ερζερούμ για ιστορικούς, συμβολικούς και όχι μόνο, λόγους δεν ενδείκνυται, ούτε φυσικά και η περίσταση, για ανακοινώσεις οι οποίες μπορεί να φέρουν σε τετελεσμένα τόσο τον ελληνικό λαό όσο και τους Έλληνες βουλευτές.
Σε συνέχεια της τοποθέτησης του defence-point.gr αναφορικά με το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ερζερούμ δεν μπορούμε να μην παρουσιάσουμε το άρθρο του Σάββα Καλεντερίδη όπως αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ αναφορικά με το ζήτημα:
«Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ*: Ιθάκη ή Σούσα;

Όπως πληροφορούμεθα από τουρκικές εφημερίδες και ΜΜΕ, στις 7 Ιανουαρίου 2011, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Γιώργος Παπανδρέου, πρόκειται να παραστεί στην 3η Σύνοδο των Πρέσβεων της Τουρκίας, που τη χρονιά αυτή πρόκειται να λάβει χώρα στο μακρινό και παγωμένο Ερζερούμ, τη βυζαντινή Θεοδοσιούπολη και την καρδιά της Αρμενίας. Την περιοχή που αποτέλεσε τον πιο …δημοφιλή τόπο εξορίας των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου και της Ανατολής, τα μαύρα χρόνια της Γενοκτονίας (1914-1924), τότε που έχασαν τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες στα Αμελέ Ταμπουρού. Τα Τάγματα Εργασίας ανασυστάθηκαν και πάλι την περίοδο 1942-1943 για να ‘φιλοξενήσουν’ τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, εκείνους που δεν είχαν τη δυνατότητα να ξεπληρώσουν τους δυσβάστακτους φόρους του Βαρλίκ Βεργκισί. Τον τόπο που υπέστη την καθοριστική ήττα ο Ρωμανός ο Διογένης από τον Αρπαρσλάν, το 1071 (Ματζικέρτ), και οδήγησε στην εδραίωση των Τούρκων στην Ανατολή, που κατέληξε στην Άλωση της Πόλης και την υποδούλωση του συνόλου του Ελληνισμού για τέσσερις αιώνες.
Σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, στη Σύνοδο του Ερζερούμ, που πρόκειται να παραστεί και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδος και της Τουρκίας, Γ. Παπανδρέου και Ρ.Τ. Ερντογάν, πρόκειται να προβούν σε πολύ σοβαρές ανακοινώσεις για επικείμενη συμφωνία των δυο χωρών στα θέματα της υφαλοκρηπίδας, των θαλασσίων συνόρων και των άλλων ελληνοτουρκικών διαφορών, που για την Ελλάδα περιορίζονται στην εξής μια, τον καθορισμό των ορίων της υφαλοκρηπίδας, ενώ για την Τουρκία είναι ένας μακρύς κατάλογος παράλογων τουρκικών απαιτήσεων, στον οποίο, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο σύνολο του Αιγαίου, τουλάχιστον 151 ελληνικότατα νησιά, η εξωτική Γαύδος και, φυσικά, η ελληνικότατη ΑΟΖ του Καστελορίζου, που αποτελεί ένα από τα τελευταία …ορεκτικά του τουρκικού μενού.

Θεωρούμε ότι καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε στον κ. Πρωθυπουργό από αυτήν εδώ τη στήλη, σε περίπτωση που δεν τον έχουν ενημερώσει ακόμη αρμοδίως, ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το νέο Πρωτόκολλο Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, το γνωστό Κόκκινο Βιβλίο, που αποτελεί ένα ιδιότυπο μυστικό υπερσύνταγμα και δεσμεύει νομικά την κυβέρνηση και τα όργανα του κράτους να το υπηρετούν κατά γράμμα, στο οποίο μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά και στο αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρεται επί λέξει το εξής: «Δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια».

Με άλλα λόγια, όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις, όσο ισχύει το προσφάτως εγκριθέν υπερσύνταγμα, δεν έχουν δικαίωμα να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια, όπως για παράδειγμα υπογραφή συμφωνιών, που θα επιτρέψουν την Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως δικαιούται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Επίσης, όταν θα επισκέπτεται τον τόπο του μαρτυρίου δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου, της Θράκης και της Ανατολής, θεωρούμε ότι καλό θα ήταν να έχει υπόψιν του ο κ. Πρωθυπουργός το γαϊτανάκι των ελληνικών υποχωρήσεων στο Αιγαίο, με ‘κορυφαίες στιγμές’ το Πρωτόκολλο της Βέρνης, που υπέγραψε το 1997 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, με το οποίο η Ελλάδα δεσμευόταν να μην κάνει έρευνες στις αμφισβητούμενες από την Τουρκία περιοχές του Αιγαίου, μέχρι την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, το Νταβός, όπου το 1987, ο τότε πρωθυπουργός και πατέρας του, Ανδρέας Παπανδρέου, υπέγραψε με τον Τούρκο ομόλογό του, Τουργούτ Οζάλ, συμφωνία με την οποία η Ελλάδα δεσμευόταν να αποφύγει έρευνες και οποιαδήποτε άλλη ‘προκλητική’ ενέργεια στο σύνολο του Αιγαίου, και τη Μαδρίτη, όπου η χώρα μας, δια χειρός Κωνσταντίνου Σημίτη, διεκήρυσσε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο διανοούμενος που μελέτησε την ιστορία των Ελλήνων ίσως όσο κανείς άλλος, έγραψε δυο ποιήματα, που σχετίζονται με ιστορικά ταξίδια που έκαναν οι Έλληνες στο παρελθόν. Το ένα είναι η Σατραπεία, και σχετίζεται με τους Έλληνες που εμήδιζαν και έπαιρναν ως αντάλλαγμα τη θέση του ηγεμόνα σε μια περιφέρεια της Περσικής Αυτοκρατορίας. Στο ποίημα αυτό γίνεται λόγος για τη φρικτή η μέρα που ενδίδεις, (η μέρα που αφέθηκες κ’ ενδίδεις), και φεύγεις οδοιπόρος για τα Σούσα.

Το άλλο, είναι η Ιθάκη, που μας θυμίζει το δρόμο που καλείται να πάρει ο κάθε Έλληνας στις μέρες μας, ανεξάρτητα από τη θέση και το αξίωμα που κατέχει, δρόμος που είναι ακόμα πιο δύσκολος κι απ’ αυτόν που διήνυσε ο Οδυσσέας, αφού η Ελλάδα διαβαίνει ένα από τα πιο δύσκολα δρομολόγια της ιστορίας της, με Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες που δημιουργήσαμε και καλέσαμε εμείς οι ίδιοι, με πρώτους και καλύτερους τους πολιτικούς, τους υπουργούς και τους πρωθυπουργούς μας, μη εξαιρουμένου και του ιδίου του κ. Παπανδρέου, χρόνια τώρα.

Εμείς, που έχουμε ακόμα μπροστά μας την αποτρόπαια εικόνα της κατάθεσης στεφάνου του κ. Γιώργου Παπανδρέου στον τάφο του σφαγέα του Ελληνισμού Μουσταφά Κεμάλ -εξ ίσου αποτρόπαια είναι και η εικόνα του Κ. Καραμανλή να πράττει το ίδιο- ζητούμε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδος να επισκεφθεί και να αποτίσει φόρο τιμής στο Άσκαλε του Ερζερούμ, τόπο εξορίας-εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου και έδρα ταγμάτων εξορίας όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων και ευχόμαστε η επίσκεψη στο Ερζερούμ να είναι ένα ταξίδι προς την Ιθάκη και όχι προς τα Σούσα, που βρίσκονται λίγο πιο πέρα, στα νοτιοανατολικά της Θεοδοσιούπολης.

Ερζ-ε-ρούμ*: λέξη αρμενική, που σημαίνει τόπος Ελλήνων (Ρωμηών)»

Από την πλευρά μας δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε πως για τον ελληνικό λαό είναι άλλο θέμα η υπογραφή ενός οικονομικού μνημονίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη του, και άλλο πράγμα είναι η υπογραφή ενός μνημονίου οικιοθελούς προσχώρησης στον νεοθωμανικό παράδεισο μέσω της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων τα οποία θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα με την Μικρασιάτικη Καταστροφή.

Ελπίζουμε πως οι κυβερνώντες στην Αθήνα να αντιλαμβάνονται πως η απόσταση από ένα μνημόνιο οικονομικής εξάρτησης έως ένα μνημόνιο εθνικής εθελοδουλίας είναι χαώδης και μπορεί να υπολογιστεί ως η διαδρομή από την Βουλή των ΕΛΛΗΝΩΝ έως ένα όμορφο πάρκο στην περιοχή του Παπάγου το οποίο πριν από 90 ακριβώς χρόνια ονομαζόταν… Γουδή.

Defence-point.gr

Read more...

Τα στρατηγικά εφαλτήρια των τουρκικών σχεδιασμών


Του Α. ΛΥΚΑΥΓΗ

Ενώ οι ελληνικές αποτρεπτικές δυνατότητες περιστέλλονται

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ δεν μυωπάζουν (και κυρίως δεν εθελοτυφλούν) η Άγκυρα προωθεί σταθερά τη διακηρυγμένη στοχοθεσία της για καθίδρυση νέων ισορροπιών στα Βαλκάνια. Δημιουργώντας αντικειμενικές προϋποθέσεις για κηδεμονευτικό της ρόλο στην περιοχή, με την Αλβανία και τα Σκόπια ν’ αποβαίνουν δυνάμει στρατηγικά εφαλτήρια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όσα έχουν εξαγγελθεί τις τελευταίες μέρες για στρατιωτική βοήθεια προς τα Σκόπια (που στην ουσία ισοδυναμούν με υιοθεσία των αμυντικών προοπτικών του κρατιδίου), σε συνάρτηση με όσα προωθεί επί του ιδίου περίπου επιπέδου στην Αλβανία (όπου συν άλλοις αναβαθμίζει ναύσταθμο στις ευαίσθητες για την ελληνική ασφάλεια νότιες ακτές της χώρας) δίδουν το στίγμα των ευρύτερων τουρκικών σχεδιασμών.

Που εάν ιδωθούν (και αναλυθούν) σφαιρικότερα, αποβαίνουν εν τη πράξει επιβεβαίωση όσων διά χειρός Νταβούτογλου διαγράφονται ως δόγμα του «στρατηγικού βάθους».
Δόγμα που εκ παραλλήλου διαλαμβάνει την επιδίωξη της Άγκυρας προς ανατολάς. Με στόχο να εγκλωβίσει τον μουσουλμανικό κόσμο στις πολιτικές της και να επιβάλει τα ηγεμονικά της σύνδρομα. Εμφανιζόμενη ως η ανυποχώρητη προστάτις των Παλαιστινίων!
Χωρίς καθόλου -την ίδια στιγμή- ν’ αποσυναρτά τις στρατηγικές της από τα ΝΑΤΟϊκά πλαίσια και τις δυναμικές που τα διέπουν. Καθώς έχει προσυπογράψει όλες τις αποφάσεις για τη νέα στρατηγική της συμμαχία, η οποία διαλαμβάνει εκτός των άλλων και καθίδρυση πυραυλικής ασπίδας στην περιοχή.
Με την ίδια την Τουρκία ν’ αποτελεί κατά προτεραιότητα υποψήφια για φιλοξενία του βασικού κορμού των ΝΑΤΟϊκών συστοιχιών!
Όπως και αν αυτά προσεγγισθούν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε βάθος χρόνου επενεργούν αρνητικά για τον Ελληνισμό. Μεσοπροθέσμως δε (αν όχι σύντομα) δημιουργούν κρίσιμες δυναμικές κινδύνων. Και μόνο από το γεγονός ότι:
• Επισυμβαίνουν την ώρα που στην Ελλάδα περιστέλλονται δυνατότητες και αποδομούνται αντιστάσεις. Ως συνέπεια καταθλιπτικών συγκυριών, οικονομικής υποθηκεύσεως αφενός και αποσυνθετικής πολιτικής παθογένειας από την άλλη. Που εκ των πραγμάτων περιορίζουν αδυσωπήτως τα περιθώρια στρατηγικών σχεδιασμών και αντιδράσεων.
Και όχι μόνον, αλλά και τη στιγμή που υπάρχουν ανοικτά κρίσιμα εθνικά θέματα. Στα οποία είναι ήδη αισθητοί έως και βάναυσοι εκβιασμοί. Όπως είναι το Κυπριακό.
Το οποίο και ωθείται προς καταληκτικές διαδικασίες.
Και όπως είναι τα Αιγαιωτικά. Με τις εκ του πονηρού θεωρίες περί «συνεκμεταλλεύσεως» να διασπείρονται ως βολιδοσκοπικές παρεμβάσεις από δήθεν φίλιες κατευθύνσεις.
Όπως είναι τέλος τα μειονοτικά ζητήματα.
Που εκ του μη όντος εγείρονται και μεγιστοποιούνται, για ν’ αποβούν εφαλτήρια εξίσου εκβιαστικών ρυθμίσεων.
Και βεβαίως δεν πρέπει να παραλείπονται άλλα. Όπως είναι η προκλητική επιμονή των Σκοπίων σε αλυτρωτικά σύνδρομα, που επενδύονται στην ονομασία του κρατιδίου.
Και όπως μέχρις ενός βαθμού κάποιες υφέρπουσες εκδηλώσεις του αλβανικού εθνικιστικού μεγαλοϊδεατισμού. Κάτι ακριβώς που η Τουρκία εκμεταλλεύεται και υποθάλπει διά της βαλκανικής της πολιτικής. Ώστε να περισπά και ν’ αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα. Προς όφελος πάντοτε των τετελεσμένων που υποθεμελιώνει στο Αιγαίο με τις αυθαιρεσίες της.
Εάν αυτά δεν αποτελέσουν στοιχεία σοβαρού προβληματισμού και δεν επενεργήσουν επειγόντως ως ευκρινή σήματα κινδύνου για την Αθήνα, ώστε να οδηγήσουν σε ανάλογες αποτρεπτικές πολιτικές, ο Ελληνισμός θα βρεθεί -κατά σχήμα οξύμωρον- προ προαγγελθέντων αιφνιδιασμών.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Read more...

Η υποκρισία των Τούρκων για δήθεν σωστή φύλαξη των συνόρων τους


Του Χρήστου Μηνάγια
Τις τελευταίες ημέρες γίνεται εκτενής αναφορά στα τουρκικά ΜΜΕ για το θέμα της φύλαξης των συνόρων λόγω της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να τοποθετήσει φράκτη στην ελληνοτουρκική μεθόριο στην περιοχή της Ορεστιάδος. Εντύπωση προκαλεί ότι οι κάτοικοι του τουρκικού χωριού Μποσνάκιοϊ της Αδριανούπολης, που βρίσκεται απέναντι από την περιοχή που πρόκειται να τοποθετηθεί ο φράκτης, αντιμετωπίζουν με μεγάλη ευχαρίστηση την εν λόγω απόφαση της Ελλάδος διότι με τις μέχρι τώρα ενέργειες της χώρας τους δεν αισθάνονται ούτε ασφαλείς και ούτε είναι ήσυχοι.

Ωστόσο, ο νομάρχης Αδριανούπολης Gökhan Sözer αγνοώντας προφανώς τις έμμεσες
αποδοκιμασίες κατοίκων του νομού που διοικεί ανέφερε τα εξής: «Η Ελλάδα για τα μέτρα που θα λάβει δεν θα ρωτήσει εμάς. Η Ελλάδα δεν επαγρυπνά στα σύνορά της όπως εμείς. Εμείς κάθε 3 χιλιόμετρα έχουμε και ένα φυλάκιο. Συνακόλουθα δε, πέραν των μονάδων συνόρων υπάρχει η αστυνομία και η στρατοχωροφυλακή. Όμως στην απέναντι πλευρά δεν βλέπουμε τόσο έντονα μέτρα. Ίσως γι’ αυτό το λόγο βάζουν φράκτη. Λόγω της τουρκικής νομοθεσίας αλλά και διεθνών αιτιών οι λαθρομετανάστες δεν μπορούν να φυλακισθούν. Τα
άτομα που συλλαμβάνονται κρατούνται σε κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών και κατόπιν είτε απελαύνονται στις χώρες τους είτε αφήνονται ελεύθεροι. Όμως ο αριθμός αυτών που απελαύνονται είναι πολύ μικρός.»


Πρέπει να τονισθεί ότι εκτός από τα φυλάκια, την αστυνομία και τη στρατοχωροφυλακή που αναφέρει ο νομάρχης Αδριανούπολης, στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης υπάρχει και η 1η τουρκική στρατιά με δύναμη 100.000 ατόμων περίπου, η οποία αποτελείται από 3 σώματα στρατού, 1 τεθωρακισμένη μεραρχία, 1 μηχανοποιημένη μεραρχία, 7 μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, 4 τεθωρακισμένες ταξιαρχίες, 2 συντάγματα πυροβολικού και 2
συντάγματα μηχανικού. Επομένως, εκτός από τη διαφθορά που είναι δεδομένη και έχει υπάρξει πλήθος σχετικών δημοσιευμάτων, αποτελεί κοινό μυστικό, ότι η αδράνεια των τουρκικών αρχών σχετικά με την πλημμελή φύλαξη των συνόρων στην ελληνοτουρκική μεθόριο σχετίζεται άμεσα με τη διαχρονική εκβιαστική πολιτική της Άγκυρας έναντι της χώρας μας και κατ’ επέκταση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως δεν πρέπει να αποκλείσουμε και την περίπτωση οι Τούρκοι να είναι και ανίκανοι να φυλάξουν τα σύνορά τους σύμφωνα πάντα και με τις θέσεις του βουλευτή Hasan Erçelebi του κόμματος DSP κατά τη διάρκεια επερώτησης του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση στις 28-12-2010 όπου ανέφερε τα εξής: «Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα και επί συνόλου 10.765 χιλιομέτρων τα 2.949 χιλιόμετρα είναι χερσαία σύνορα. Σχετικά με το θέμα της φύλαξης των συνόρων δεν μπορούμε να πούμε ότι μέχρι τώρα έχουμε λάβει
σοβαρά μέτρα. Μόνο τα μέτρα ασφαλείας που έχουμε στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας θα μπορούν να θεωρηθούν ότι βρίσκονται σ’ ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

Αποτελεί αυτοσεβασμό για μια χώρα η φύλαξη των συνόρων της διότι σύνορα που δεν φυλάσσονται δεν θεωρούνται σύνορα. Γι’ αυτό εμείς ως Τουρκική Εθνοσυνέλευση είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε κάθε είδους μέτρο για να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Σήμερα μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορά μας; Είναι δύσκολο να ειπωθεί ΝΑΙ;;». Ομολογούν δηλαδή, ότι τα σύνορα με τη Συρία φυλάσσονται διότι φυσικά τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, φαινομενικά, έχουν επιλυθεί. Κατόπιν των παραπάνω, άσχετα με το αν κάποιος διαφωνεί ή συμφωνεί με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, οι μόνοι που δεν δικαιούνται να ομιλούν είναι οι Τούρκοι, διότι από μόνοι τους αυτοαναιρούνται και δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

(Ο Χρήστος Μηνάγιας είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η γεωπολιτική στρατηγική και η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Τουρίκη και βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε πρωτογενείς τουρκικές πηγές, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από τον τουρκικό στρατό και το βιβλίο του Αχμέτ Νταβούτογλου «Στρατηγικό Βάθος: Η Διεθνής Θέση της Τουρκίας».)

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP