Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Η “τελική λύση” για τη Θράκη.


Το δεύτερο μέρος της εξαιρετικής μελέτης με τα “Εφιαλτικά συμπεράσματα για τη Θράκη”, δημοσιεύουμε σήμερα. Ποια είναι η “λύση” που επεξεργάζονται κάποιοι; Διαβάστε τη συνέχεια:

♣ Τι σχεδιάζεται τελικά ως «λύση»;
Μέσα σε αυτή την πληθώρα των εγκληματικών λαθών, της πολιτικής αναποφασιστικότητας και του ακατανόητου μη κρατικού παρεμβατισμού, η Θράκη σήμερα έχει αφεθεί σε έναν επικίνδυνο δρόμο που την οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περιπέτειες.

♣ Τι μέλλει γενέσθαι όταν θα ολοκληρωθεί το παζλ των απαιτητών για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου κρατιδίου;

♣ Πώς είναι δυνατόν, ακόμη και σήμερα οι κυβερνώντες την Ελλάδα να μην βλέπουν την «εικόνα» αυτού του παζλ κοντεύει να ολοκληρωθεί;

♣ Πώς θα αντιδράσει η Ελληνική κυβέρνηση σε ένα αίτημα το οποίο απλώς θα ολοκληρωθεί από την πλευρά των οργάνων της Άγκυρας, ενώ επί σειρά δεκαετιών η ίδια η Ελληνική κυβέρνηση επέτρεψε ή προέτρεψε στο να δημιουργηθούν όλα τα προαπαιτούμενα για την αίτηση – ανακοίνωση μίας Ανεξάρτητης Δημοκρατίας Δυτικής Θράκης;

Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας δεν αντέδρασαν (με ποινικές διώξεις για δημιουργία εσωτερικής ανωμαλίας και κίνδυνο διασάλευσης της ειρηνικής συμβίωσης και ασφάλειας Ελλήνων πολιτών) ούτε όταν κυκλοφόρησε η σημαία της Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης!!!

♣ Πώς θα αντιδράσουν, άραγε, οι κυβερνώντες όταν η παράνομη κυβέρνηση των «Τούρκων» της Ελληνικής Θράκης, αιτηθεί την ανεξαρτησία της από την Διεθνή Κοινότητα;

♣ Σαν κράτος, έχουμε προσφέρει σχεδόν τα πάντα ώστε να παραδώσουμε Ελληνική γη. Θα μπορέσουμε άραγε να δρομολογήσουμε όλα τα απαιτητά για να αντιστρέψουμε τις επερχόμενες εξελίξεις;

♣ Η Άγκυρα έχει τα δικά της σχέδια

Είναι βέβαιο πως μία αίτηση για ανεξαρτησία της Θράκης θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης από την Άγκυρα προς την Αθήνα, ώστε με τη σειρά της να υποχωρήσει σε άλλες απαιτήσεις της Άγκυρας.

Είναι βέβαιο πως μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ δύσκολο, αν όχι ανέφικτο, να δημιουργηθεί ένας νέος ανεξάρτητος γεωγραφικά και εθνικά χώρος. Όμως, πόσο δύσκολο μπορεί να νοηθεί κάτι τέτοιο, σε μία περίοδο γενικότερων γεωπολιτικών ανακατατάξεων;

Με περισσή βεβαιότητα, η Άγκυρα θα εμφανισθεί ως εγγυήτρια δύναμη υπέρ των «Τούρκων» της Δυτικής Θράκης. Άλλωστε, ο Ταγίπ Ερντογάν, ως πρωθυπουργός της Τουρκίας πριν έναν χρόνο σε ομιλία του αναφέρθηκε στους μουσουλμάνους της Θράκης αποκαλώντας τους, «οι Τούρκοι της Θράκης, οι πολίτες μου.».

Οι “εγγυήσεις” της Άγκυρας, η οποία χρησιμοποιεί το «μοντέλο Κύπρου», θα σταθούν σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας κάπου στο Αιγαίο.

Κι επειδή οι εξελίξεις στο ενεργειακό του Αιγαίου πραγματοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς, είναι πολύ πιθανό το «Θρακικό ζήτημα» να μετανσαρκωθεί σε «Θρακικό Πρόβλημα».

Και για να γίνει αυτό, αρκεί μία ανακοίνωση από τους τουρκόφρονες καλοπληρωμένους πρακτορίσκους που έχουν μεταβάλει τη Θράκη σε χωράφι τους.

♣ Πώς θα γλιτώσει η Θράκη από τον κίνδυνο;
Πώς η Θράκη μπορεί να ξεφύγει από την παγίδα που επί δεκαετίες έστησαν σύμμαχοι και γείτονες, ώστε να την θέσουν (ολόκληρη ή μέρος της) υπό αμφισβήτηση;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι εξωφρενικά απλή. Αρκεί να υπάρξει πραγματική πολιτική μέριμνα, με κύριο και μοναδικό άξονα ενδιαφέροντος τη διατήρηση του Ελληνισμού σε αυτήν.

Πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, όταν μάλιστα στην αρχή της δεκαετίας του 1990 με το σχέδιο της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενισχύθηκε η Θράκη πληθυσμιακά με Έλληνες παλιννοστούντες ομογενείς από διάφορες περιοχές – δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, χωρίς να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα;

Και πάλι η απάντηση είναι απλή. Να εφαρμοσθούν πολιτικές που δεν θα είναι ελαστικές, αλλά θα απαιτούν (αν χρειαστεί και υπό δαμόκλειο σπάθη) την υλοποίησή τους.

Τα κομματικά συμφέροντα θα πρέπει να παυθούν οριστικά και να εφαρμοσθούν απαρέγκλιτα μέτρα τέτοια που θα σταθούν πυλώνες αναδημιουργίας, ανασύστασης και ισχυροποίησης της Ελλάδας, μεταβάλλοντας την ευρύτερη περιοχή σε έναν παράδεισο και ταυτόχρονα πόλο έλξης τόσο για νέους Έλληνες κατοίκους, όσο και για επιχειρήσεις που θα μεταφερθούν -κάτω από αυστηρές και μακροχρόνιες δεσμεύσεις- στην ευαίσθητη αυτή γωνιά της Ελλάδας.
Αρχικά, θα πρέπει να νομοθετηθεί ένα πλαίσιο υποστηρικτικό για την οικονομία της Θράκης.

Έτσι, με ειδική νομοθεσία απαιτείται πλέον η Θράκη

♣ να μεταβληθεί σε μία περιοχή με ειδική χαμηλότατη φορολόγηση για όσους διαμένουν μόνιμα και εργάζονται σε αυτήν

♣ να ορισθεί ως περιοχή ειδικής χαμηλής φορολόγησης για όσες επιχειρήσεις από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από την Ρωσία, μεταφερθούν στην περιοχή, με οικονομικές δικλείδες μακροχρόνιας (τουλάχιστον για μία εικοσαετία) παραμονής

♣ να ισχύσουν τα ίδια και για όσες Ελληνικές βιομηχανίες επιθυμούν να μεταφερθούν ή να πρωτο-λειτουργήσουν στην περιοχή και στις ήδη υπάρχουσες βιομηχανικές περιοχές

♣ να ορισθεί ειδική φορολόγηση προϊόντων προς την κατεύθυνση της τόνωσης -οικονομικής και ηθικής- των ήδη υπαρχόντων κατοίκων, αλλά και προς την κατεύθυνση προσέλκυσης Ελλήνων πολιτών από άλλες περιοχές της Ελλάδας

♣ να μεταφερθούν δύο τουλάχιστον υπουργεία (Ανάπτυξης και Μεταφορών) από την Αθήνα στην Θράκη. Η Καβάλα μπορεί να φιλοξενήσει το υπουργείο Μεταφορών, ενώ η Δράμα το υπουργείο Ενέργειας.

♣ να ενισχυθεί οικονομικά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, δίνοντας βαρύτητα στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης

♣ να μεταφερθεί μέρος της Σχολής Ευελπίδων (4ο έτος) στην Αλεξανδρούπολη και να λειτουργήσει ως ηθική προμετωπίδα της Ελληνικής Άμυνας επί του Έβρου και του Βορείου Αιγαίου

♣ να λειτουργήσουν οι κανόνες που υπήρχαν για την εγκατάσταση των παλιννοστούντων, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν δεχθεί την κρατική βοήθεια και έχουν αποχωρήσει οριστικά από την περιοχή, διαμένοντας μόνιμα -σε πολλές περιπτώσεις- εκτός Ελλάδας

♣ να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη χωρίς ειδική μεταχείριση-προσέγγιση σε ζητήματα μουσουλμάνων και να εφαρμόζεται ο νόμος χωρίς εξαιρέσεις λόγω καλών σχέσεων με την γείτονα Τουρκία
Τα παραπάνω μέτρα θα πρέπει να εφαρμοσθούν χωρίς εξαιρέσεις για ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην δημιουργία οργάνων ελέγχου και τήρησης των όρων, ενώ απαιτείται και η δημιουργία ειδικού τμήματος παρακολούθησης της οικονομικής πορείας της περιοχής.

Τα μέλη του συμβουλίου θα ελέγχονται οικονομικά σε μηνιαία βάση, προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις χρηματισμού. Προτείνεται μάλιστα να ανήκουν στον χώρο της Δικαιοσύνης και να αναδεικνύονται μέσω κλήρωσης που θα γίνεται ετησίως.

Το ιστορικό της εγκατάλειψης της Θράκης

♣ Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Τουρκία αποκτά ιδιαίτερο ρόλο
Οι γείτονές μας, οι Τούρκοι, αναγνωρίζοντας το ειδικό γεωστρατηγικό βάρος της Θράκης, εποφθαλμιούσαν πάντα την επιστροφή της τουρκικής κυριαρχίας στην περιοχή.

Με το πέρασμα των χρόνων, και μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η δειλή και μη συμμετέχουσα Τουρκία, άρχισε αιφνιδίως να γίνεται σημαντικό πιόνι που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν οι αμερικανοί.

Αιτία γι αυτή την αμερικανική στρατηγική επιλογή ήταν η απόσταση της Ρωσίας από την Τουρκία.

Κι ενώ η Άγκυρα δεν συμμετείχε στον πόλεμο, βρέθηκε να «κερδίζει» ανταλλάγματα, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που έχοντας ενεργό συμμετοχή στον πόλεμο κατά της Ιταλίας και της Γερμανίας (σε όλη την διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου), με μεγάλους αριθμούς ανθρώπινων απωλειών και με σοβαρή οικονομική καταστροφή, βρέθηκε να «χάνει» ακόμη περισσότερα λόγω. συμμαχίας!

♣ Μπάρες: Το πρώτο έγκλημα της Ελλάδας
Το 1936 η μεταξική δικτατορία δημιούργησε τις Επιτηρούμενες Ζώνες, από την ορεινή Θράκη ως την Ήπειρο.

Οι κύριες περιοχές κατοικίας των Πομάκων έγιναν απαγορευμένες και ελεγχόμενες με μπάρες. Για την είσοδο στις περιοχές αυτές χρειαζόταν ειδική άδεια εισόδου από την Αστυνομία.

Υπήρχε ώρα έναρξης διέλευσης και ώρα λήξης. Δηλαδή, αν κάποιος Πομάκος αρρώσταινε το απόγευμα, θα έπρεπε να περιμένει να ξημερώσει η επόμενη ημέρα για να πάει στο Νοσοκομείο.

Βέβαια, οι επιτηρούμενες ζώνες συνεχίστηκαν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επειδή ουσιαστικά αποτελούσαν τα σύνορα του ΝΑΤΟ! Επεκτείνονταν, δε, μέχρι και την Φλώρινα!!!

Θεωρούνταν στρατιωτικές περιοχές και απαγορευόταν ακόμη και η φωτογράφιση!

Όλοι οι Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτου θρησκεύματος, έπρεπε να αποκτήσουν ειδική άδεια εισόδου για να εισέλθουν στην ορεινή Θράκη, στα γνωστά Πομακοχώρια.

Οι Έλληνες δικτάτορες και πολιτικοί απομόνωσαν Έλληνες, απαγόρευσαν την ελεύθερη μετακίνηση Ελλήνων πολιτών και ουσιαστικά δημιούργησαν τεράστιες ανοιχτές φυλακές, για να ικανοποιήσουν τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους!

Οι Επιτηρούμενες Ζώνες ατόνησαν, για να καταργηθούν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Γεράσιμο Αρσένη στις 17/11/1995.

♣ Άρνηση προσάρτησης των Πομάκων της Βουλγαρίας στην Ελλάδα
Το 1946, μία αντιπροσωπεία των Πομάκων (ο Χαμδή Χουσεΐν Φεχμή Μπέης, πρώην βουλευτής Ροδόπης, και ο Χακκή Σουλεϊμάν Μπέης) της Ροδόπης (σημερινή νότια Βουλγαρία και βόρεια Θράκη) μετέβη στο Παρίσι, και ζήτησε με υπόμνημα την προσάρτηση των Πομάκων στην Ελλάδα, επειδή αισθανόντουσαν εθνικά Έλληνες.

Η Ρωσία, για να μην δυσαρεστηθεί η Βουλγαρία (η οποία ήταν σύμμαχος του Χίτλερ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) πίεσε τις ΗΠΑ και δεν έγινε δεκτό το αίτημα των Πομάκων, ενώ η τότε Ελληνική αρκέστηκε απλώς να παρακολουθεί τα διαδραματιζόμενα, ενώ στο τέλος δέχθηκε αδιαμαρτύρητα την απώλεια των Πομάκων (και των εδαφών που αυτοί κατοικούσαν, μέχρι και τον αιφνίδιο εγκλωβισμό ελλήνων κτηνοτρόφων μέσα στην Βουλγαρία.

Μόλις είχε ξεκινήσει μία αδικαιολόγητη υποχωρητική και άκρως επικίνδυνη για την ίδια την Ελλάδα πολιτική.

♣ Αναγνώριση Τούρκων στην Θράκη, κατά παράβαση της συνθήκης της Λωζάνης!

Στην δεκαετία του 1950, μία περίοδο που ο εθνικισμός στο εσωτερικό της Τουρκίας προσπαθούσε να πάρει οτιδήποτε μπορούσε, διαπίστωσε πως ο οικονομικός πλούτος που κατείχε η Ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, έπρεπε να περάσει στα χέρια των εθνικιστών και να αποδυναμώσει ταυτόχρονα πέρα από οικονομικά και πληθυσμιακά την παρουσία των Ελλήνων στην Τουρκία.

Τα δυσάρεστα γεγονότα του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, ήταν αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της «πολιτικής» ενός τουρκικού βαθέως κράτους που άρχισε να δημιουργείται.
Στον αντίποδα, η Ελληνική κυβέρνηση, μετά από παροτρύνσεις της αμερικανικής πλευράς, για να εξευμενίσει την τουρκική βαρβαρότητα, παραχώρησε αναίτια τον όρο τουρκικός στην Θράκη, παραβιάζοντας η ίδια η Ελλάδα, εις βάρος της, τη Συνθήκη της Λοζάνης!

Έτσι, το 1954 τέθηκε σε ισχύ ο νόμος «Περί τουρκικής μειονότητος Θράκης» και η «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής» (πολιτιστικό ίδρυμα των μουσουλμάνων της πόλης), ξαφνικά μεταβάλλεται σε κάτι πολύ διαφορετικό από ότι το ιδρυτικό της καταστατικό έγραφε. Μετατράπηκε στο πρώτο επίσημο όργανο των τουρκικών υπηρεσιών εντός της Θράκης.

Η Αθήνα ήταν πολύ μακριά για να μπορέσει να κατανοήσει τι ακριβώς σήμαινε αυτό, αλλά ταυτόχρονα, οι πολιτικοί της εποχής αρκούνταν στο να εκτελούν εντολές τρίτων, εάν δεν προσπαθούσαν να εκτελέσουν πολιτικούς τους αντιπάλους.

♣ Εκτουρκισμός στην εκπαίδευση
Ο πλήρης εκτουρκισμός της μειονοτικής εκπαίδευσης συντελέστηκε με το Μορφωτικό Πρωτόκολλο του 1968.

Σήμερα, 56 χρόνια μετά το ψυχροπολεμικό διάταγμα, που αντικαθιστούσε τον όρο «μουσουλμανικός» με τον όρο «τουρκικός», η ελληνική πολιτική απέναντι στους Πομάκους ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει.

Μέσα από τη μειονοτική εκπαίδευση οι Πομάκοι μαθητές γκετοποιούνται και αναγκάζονται να διδάσκονται -πλην της ελληνικής- την τουρκική γλώσσα, ενώ η μητρική τους γλώσσα αγνοείται παντελώς (κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης).

Αυτή η θεσμοθετημένη τριγλωσσία ισοδυναμεί με παραποίηση της ταυτότητας των Πομάκων, που γίνεται μέσα από το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας.

Η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό δεν μπορεί παρά να είναι η κατάργηση των μειονοτικών σχολείων που καταδικάζουν τους Πομάκους μαθητές στην αμάθεια και η παροχή σε όλους τους μουσουλμάνους ισότιμης με όλους τους Έλληνες πολίτες εκπαίδευσης καθώς και διδασκαλίας (πλην του βασικού προγράμματος) των μητρικών γλωσσών της μειονότητας (τουρκικής – πομακικής – ρομά).

Πρόσφατα, μάλιστα, με το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων (που σχεδίασε η γνωστή κυρία Δραγώνα), και σύμφωνα με την απόφαση η εκπαίδευση να γίνεται στην μητρική γλώσσα των μουσουλμάνων, δηλαδή στην τουρκική, συντελέσθηκε ένα ακόμη έγκλημα κατά της Θράκης και των Ελλήνων μουσουλμάνων που κατοικούν σε αυτήν.

Με μία απόφαση του υπουργείου Παιδείας, καταργείται η Πομακική γλώσσα και οι Πομάκοι χαρακτηρίζονται (από το πρόγραμμα της κυρίας Δραγώνα, δηλαδή του Ελληνικού υπουργείου Παιδείας) ως τουρκογενείς!!!

Με μία απλή κίνηση, περίπου 80.000 Πομάκοι τοποθετούνται στην αγκαλιά της Άγκυρας αφού πλέον θα διδάσκονται επίσημα σε ελληνικά σχολεία, την τουρκική γλώσσα!

♣ Ανακεφαλαίωση
Ανακεφαλαιώνοντας, λοιπόν, θα πρέπει μέσα από όλα όσα (περιληπτικά) κατατέθηκαν να κατανοήσουμε πως η Θράκη ουσιαστικά έχει δοθεί.

Μία σειρά από «επιμελημένα» λάθη και πολιτικές αποφάσεις που σε άλλα κράτη θα επανέφεραν την ποινή της εκτέλεσης, έχουν παραδώσει στους τουρκόφρονες της Θράκης -βήμα προς βήμα και επί σειρά δεκαετιών- ένα προς ένα όλα τα συστατικά στοιχεία ενός κράτους.

Δυστυχώς, εάν μέσα στο αναβράζον σημερινό γεωπολιτικό σκηνικό, με πλήθος ανακατατάξεων και με το ισλαμικό στοιχείο να αναδεικνύεται σε σοβαρό αποσταθεροποιητικό παράγοντα, ικανό να αλλάξει γεωγραφικές δομές κρατών, μία πρόταση – ανακοίνωση των τουρκοφρόνων της Θράκης (μέσω της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης, καθαρό όργανο της Άγκυρας και ταυτόχρονα ορκισμένη παράνομη κυβέρνηση της Ελληνικής Θράκης), δεν θα πέσει ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά θα πιέσει αφόρητα την Αθήνα, η οποία θα βρεθεί απολογούμενη και -πιθανότατα- θα οδηγηθεί σε συζητήσεις και λύσεις που δεν θα τιμούν την Ελληνική ιστορία.

Εάν ακόμη και τώρα δεν βρούμε την δύναμη να κοιτάξουμε το πρόβλημα κατάματα, να εστιάσουμε στην σκληρή πραγματικότητα παραβλέποντας τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες, πολύ σύντομα δεν θα είμαστε σε θέση να επιλέξουμε, αλλά θα βρεθούμε -δυστυχώς- στην οικτρή θέση να αποδεχθούμε όσα θα μας προτείνουν, η Τουρκία, οι Ευρωπαίοι και οι ΝΑΤΟϊκοί μας σύμμαχοι.

ΥΓ: Σε ειδική δημοσίευση θα αναλύσουμε τον παράγοντα θρησκεία και την επιρροή του Ισλάμ για το σχέδιο τουρκοποίησης της Θράκης.

Κι ενώ στην σύγχρονη Ελλάδα η θρησκεία δεν αποτελεί στοιχείο συνεκτικότητας και κατά συνεπαγωγή δομικό στοιχείο για τον ορισμό έθνους, σε πλήρη αντιδιαστολή η Άγκυρα χρησιμοποιεί αυτόν ακριβώς τον παράγοντα, το Ισλάμ, μέσα από το οποίο πιέζει για την μετατόπιση της εθνικοφροσύνης των μουσουλμάνων της Ελλάδας και την μετονομασία τους σε τούρκους.

Αν και το εγχείρημα της τουρκικής προπαγάνδας αγγίζει και ξεπερνά τα όρια του γελοίου (αφού με το ίδιο σκεπτικό, ένας μουσουλμάνος εσκιμώος είναι αυτομάτως τούρκος λόγω της θρησκείας!), η πολιτική ανεπάρκεια στην Ελληνική πλευρά δεν δείχνει να μπορεί να αντιμετωπίσει ευθέως τις γελοιότητες της τουρκικής πλευράς, αφήνοντας πεδίο δόξης λαμπρό σε εκείνους που ορέγονται την Ελληνική Θράκη.

Συνεργάστηκαν:
Μαρία Σταματιάδου (δημοσιογράφος)

Όμηρος Φωτιάδης (Αναλυτής Γεωπολιτικής)

Πηγές:
Περιοδικό Αντιφωνητής
Εφημερίδα

“Τα Νέα της Ροδόπης”
Εφημερίδα

“Χρόνος”
Ιστολόγιο

“Τουρκικά Νέα”
Ιστολόγιο

“Προξενείο Stop”
Ιστολόγιο

Παρατηρητήριο Τουρκίας

Ιστολόγιο Αβόλευτος

Ιστολόγιο Ramnousia


Read more...

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΤΟΡΑ


Η ηγέτης της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη θα επισκεφτεί την Δυτική Θράκη στις 25 και 26 Φεβρουαρίου. Αναφέρεται πως η Μπακογιάννη θα συναντηθεί πρώτα στις 25 Φεβρουαρίου με μέλη του κόμματος στην Αλεξανδρούπολη, και την ίδια μέρα θα πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στον Σύλλογο Γυναικών Λυκείου.

Κατ΄αυτόν τον τρόπο η Μπακογιάννη θα κερδίσει την συμπάθεια της Τουρκικής Μειονότητας. Αργότερα η Mπακογιάννη θα έρθει στην Κομοτηνή όπου θα ενημερωθεί για τις προσπάθειες της κίνησης. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποσαφηνιστεί το πρόγραμμα επίσκεψης της Μπακογιάννη.

http://tourkikanea.gr/2011/02/13/dora-3/#more-3570


Read more...

Οι Τούρκοι προωθούν αυτόνομο κρατίδιο στη Δυτική Θράκη - Έχουν φτιάξει και σημαία...ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΥΠ.ΕΞ;


Το αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης αφουγκράζεται με ανησυχητική προσοχή τα σχέδια που προωθούν οι Τούρκοι. Την ίδρυση αυτόνομου κρατιδίου στη Δυτική Θράκη φαίνεται πως προωθούν οι Τούρκοι, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, καθώς με τη βοήθεια αμερικανών διπλωματών από τη Θεσσαλονίκη, οι μειονοτικοί της περιοχής ετοιμάζονται να καταθέσουν επίσημα αίτημα για τη δημιουργία κρατιδίου εντός των ελληνικών συνόρων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας η επωνυμία του κρατιδίου αυτού θα είναι “Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης” και μάλιστα ετοιμάζονται να σηκώσουν και σημαία η οποία απεικονίζεται στην φωτογραφία.

Είναι μάλιστα κοινό μυστικό ότι στη Θράκη ομάδες μουσουλμάνων που αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι κυκλοφορούν στους δρόμους και κάνουν πορείες φορώντας μπλούζες με την παραπάνω σημαία του κρατιδίου που οι ίδιοι οραματίζονται.
Σε όλα αυτά τα περίεργα περιστατικά που συμβαίνουν στη Θράκη έρχεται να προστεθεί και το καθόλου τυχαίο γεγονός ότι το Google Earth είχε εμφανίσει χάρτη με τη λεγόμενη "Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης".
Μάλιστα και παλιότερα το 2006 το Google Earth είχε χωρίσει την Κομοτηνή σε ελληνική με τα αντίστοιχα χρώματα και σε τουρκική με το χρώμα κόκκινο.


newsit

Read more...

ΜΕΤΕ-ΧΑΜΠΙΜΠΟΓΛΟΥ-ΤΣΑΚΙΡ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


Η ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Στις 8 Ιανουαρίου 2011 έγινε στην Κωνσταντινούπολη η 5η σύνοδος των προέδρων. Tου Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (BTTDD), της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης-Ευρώπης(ABTTF).

Κατά την 5η Σύνοδο των προέδρων ο πρόεδρος του BTTDD Ραμαζάν Τσακίρ, ο πρόεδρος της BTTDD και εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε και ο πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίμπογλου, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις πραγματοποιηθείσες εκδηλώσεις των συλλόγων της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης σε Τουρκία, Ελλάδα και Ευρώπη. Από την άλλη ο πρόεδρος Ραμαζάν Τσακίρ, ο πρόεδρος Αχμέτ Μέτε και ο πρόεδρος Χαλίτ Χαμπίμπογλου ασχολήθηκαν με τα τρέχοντα θέματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης

και τα τελευταία γεγονότα στη Θράκη, και τόνισαν πόσο σημαντική είναι η ενότητα και ομοψυχία της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Στην σύνοδο αυτή που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της BTTDD στην Κωνσταντινούπολη μετείχε και ο Γ.Γ Σινάν Τουρκμέν.

http://tourkikanea.gr/2011/02/14/mete-8/#more-3599

Read more...

ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ…


Χτες πάλι εκείνη η στενή, χωρίς παράθυρα και ελπίδα αίθουσα ήταν γεμάτη… Η αίθουσα ακροάσεων με όλες τις εικόνες, συμβολίζει το δικαστικό σύστημα στην Τουρκία… Σωροί οι φάκελοι…Δεκάδες δικηγόροι… Δημοσιογράφοι και παρατηρητές που προσπαθούνε να κρατήσουνε σημειώσεις. Η οικογένεια Ντινκ… Έγγραφα τα οποία διαβάζονται γρήγορα μέσα σε ένα κλίμα ¨να τελειώνει σήμερα¨…Δύο εκτελεστές που ακόμη δεν ερευνήθηκε σωστά από ποιόν μέσα από την Στρατοχωροφυλακή κατευθύνονταν…Με κάθε έγγραφο που αποκαλύπτεται αποδεικνύεται πως το βαθύ κράτος υπήρξε συνέταιρος σε αυτή τη δολοφονία. Ο Φετχιέ Τσετίν τονίζει μια πληροφορία που περιέχεται στο βιβλίο του Νεντίμ Σενέρ : Αναφέρεται πως βεβαιώθηκε με έγγραφο πως οι αρμόδιοι της ΜΙΤ που κάλεσαν τον Χραντ Ντινκ στην Κωνσταντινούπολη και τον ¨προειδοποίησαν¨ το είχαν κάνει μετά από προφορική εντολή από την Διεύθυνση της ΜΙΤ. Σε αυτό το σημείο προστίθεται κάτι πολύ σημαντικό : Ανώτατο στέλεχος της ΜΙΤ, ανέφερε στο Εποπτικό Συμβούλιο της πρωθυπουργίας πως το αίτημα για ¨προειδοποίηση¨ του Χραντ Ντινκ, είχε έρθει -πάλι προφορικά- από το Γενικό Επιτελείο.

Δηλαδή η ΜΙΤ λέει πως «Αυτή η ¨προειδοποίηση¨ προς τον Χραντ Ντινκ που είχε δημοσιεύσει την είδηση για την Σαμπιχά Γκιοκτσέν, ήταν ουσιαστικά μια τροχιοδεικτική βολή που έγινε μετά από οδηγία του Γενικού Επιτελείου. Το Γενικό Επιτελείο μη αρκούμενο στην ανακοίνωση που απειλούσε τον Χραντ, είπε ¨Πάτε και μάθετε στον Χραντ την θέση του¨. Ο Φετχιέ Τσετίν δίκαια λοιπόν υπέβαλε ένα αίτημα προς το δικαστήριο : Να ερωτηθούνε η ΜΙΤ και το Γενικό Επιτελείο, αν έχουν ή όχι την αρμοδιότητα να προειδοποιούνε ή πιο ανοιχτά ¨να καλούνε και να απειλούνε έναν δημοσιογράφο¨.

http://tourkikanea.gr/2011/02/14/hrant-3/#more-3582

Read more...

Yπουργείο Εξω(φρε)νικών


• Θα πρέπει να το είχαν σκεφθεί πολύ αυτοί που αποφάσισαν να οργανώσουν τη 2η Ελληνοτουρκική Επιχειρηματική Συνάντηση στην Κομοτηνή. Όχι μόνο ακούσαμε τις γελοίες εκκλήσεις «ελλήνων» επιχειρηματιών να έρθουν Τούρκοι να αγοράσουν τις κλειστές επιχειρήσεις, αλλά είδαμε και τις κινήσεις των τούρκων επισήμων που έσπευσαν στην Κομοτηνή.

• Όσο για τις προσφορές των «κλειστών επιχειρήσεων», δεν βρέθηκε κανείς να τους ρωτήσει ποιοι έκλεισαν τα εργοστάσια στη Θράκη. Κι αν ήταν κάποιοι από τους ίδιους που είχαν τσεπώσει για χρόνια τις επιδοτήσεις και αφού λειτούργησαν μερικά χρόνια τα εργοστάσια, φρόντισαν να τα βουλιάξουν για να ζητάνε τώρα από τους Τούρκους να τα αγοράσουν. Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι αυτή η νέα εθνική αστική τάξη. Οι θεωρητικοί απόγονοι αστών που διέθεσαν τις προσωπικές περιουσίες τους για την απελευθέρωση και μετά την επιβίωση της Ελλάδας.


• Όσοι λοιπόν έκαναν το συνέδριο αυτό στην Κομοτηνή, φρόντισαν και κάτι ακόμη. Να είναι η όλη ιστορία πριμοδότηση των παράνομων μουφτήδων. Ο Μετέ, πρόεδρος της Συμβουλευτικής, έδωσε ρέστα αναδεικνυόμενος στον πραγματικό τοπάρχη που υποδεχόταν και φρόντιζε τους εκ Τουρκίας προσκεκλημένους.

• Τι κι αν το ελληνικό κράτος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Μ. Τζεμαλή, τον μουφτή Κομοτηνής του οποίου η θητεία ανανεώθηκε επ' αόριστον (το καλοκαίρι αναμένεται να ανανεωθεί και του κ. Σινίκογλου στην Ξάνθη), επιχειρεί να απορρίψει την τουρκική επιχειρηματολογία; Μια απλή ερώτηση αρκεί: Όλοι αυτοί οι παράγοντες που οργάνωσαν το επιχειρηματικό συνέδριο είχαν φροντίσει να καλέσουν τους νόμιμους μουφτήδες; Ή απλώς ήθελαν να φανούν αρεστοί στους τούρκους προσκεκλημένους και έτσι άφησαν τον κ. Μετέ να αλωνίζει;

• Ακούσαμε το εντυπωσιακό επιχείρημα ότι η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Αίγυπτο αναβλήθηκε γιατί δεν επέτρεπαν οι συνθήκες την πραγματοποίησή της την περασμένη Κυριακή. Όμως υπήρξαν ξένοι επίσημοι που έφθασαν στο Κάιρο και συναντήθηκαν με τον Μουμπάρακ. Ήταν ο Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιεντάλ Ναχγιάν, υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Σουλτάνοφ. Προφανώς γι' αυτούς τα προβλήματα ασφάλειας δεν υπήρχαν. Γιατί η άφιξή τους στο Κάιρο είχε συγκεκριμένο περιεχόμενο και δεν αποσκοπούσε απλώς και μόνο στις φωτογραφίες και στο τηλεοπτικό πλάνο…

• Βλέποντας τις αντιδράσεις του κ. Ερντογάν εναντίον των Τουρκοκυπρίων, μάλλον θα πρέπει να εξετασθεί από γιατρό. Άνοιξε μέτωπο μαζί τους την ώρα που θα μπορούσε, με μια απλή δήλωση, να στείλει στο σπίτι τους τους «αντιφρονούντες». Η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος και δυστυχώς η λέξη αλαζονεία είναι μάλλον μικρή για να περιγράψει τη μεγαλομανία και τον μεγαλοϊδεατισμό που επικρατεί στην Άγκυρα.

• Ενοχλήθηκαν οι Αλβανοί επειδή ο έλληνας γενικός πρόξενος στην Κορυτσά, στην ομιλία του σε εκδήλωση για την επέτειο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, μίλησε για την ελληνική ταυτότητα στη Βόρειο Ήπειρο. Γιατί κάλεσε όλους όσοι αμφιταλαντεύονται σήμερα ακούγοντας την αλβανική προπαγάνδα, να επισκεφθούν τα νεκροταφεία των χωριών τους και να δουν σε ποια γλώσσα είναι γραμμένα τα ονόματα των παππούδων τους. Και αφού συνειδητοποιήσουν την ελληνική ταυτότητα, είτε είναι βλάχοι είτε οτιδήποτε άλλο, να το δηλώσουν στην επικείμενη απογραφή πληθυσμού.

• Στην αρχή βγήκαν τα μαντρόσκυλα του αλβανικού κατεστημένου ουρλιάζοντας και ζητώντας την απέλαση του έλληνα προξένου. Δεν άντεξαν τις αναφορές σε ελληνική μειονότητα σε Βόρειο Ήπειρο. Είναι κάτι που είχαν καιρό, πολύ καιρό, να ακούσουν…Έκαναν και διαβήματα στον έλληνα πρέσβη στα Τίρανα.

• Ο κ. Καμαρινός μπορεί να αυτοσχεδίασε, αλλά υποχρεώθηκε σε αυτό μια και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ κοιτάζει μόνο προς Τίρανα μεριά. Ίσως με μερικές εξαιρέσεις, όπως η παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Δόλλη στη Δερβιτσάνη.

• Από την επιστολή του ΔΣ της ΕΔΥ που στάλθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα: «Κύριε υπουργέ, όπως αντιλαμβάνεσθε, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Με την ακολουθούμενη πολιτική έναντι του υπουργείου μας και τη μείωση του ποσοστού του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ στο 0,29% υπονομεύεται το ίδιο το μέλλον της Ελλάδας. Απαιτείται άμεση κυβερνητική παρέμβαση για να σταματήσει ο κατήφορος στον οποίο οδηγείται το υπουργείο μας. Η εκπροσώπηση της χώρας, πρωταρχική αποστολή του ΥΠΕΞ, δεν είναι εφικτή με όρους μίζερης γραφειοκρατικής διαχείρισης. Η προβολή της Ελλάδας εξελίσσεται σε προσβολή. Το γραφειοκρατικό αδιέξοδο και η δυσλειτουργία στην οποία έχει περιέλθει το υπουργείο Εξωτερικών, προφανώς δεν υπαγορεύεται από τις επιταγές του Μνημονίου. Με αίσθημα ευθύνης, το ΔΣ της ΕΔΥ έχει απευθυνθεί στους συναδέλφους ανά τον κόσμο ζητώντας τις απόψεις τους για το πώς θα αντιδράσουμε στην κατάσταση που διαμορφώνεται, εν όψει επικείμενης έκτακτης γενικής συνέλευσης του κλάδου. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε πια, κ. υπουργέ, να εξευτελίζεται το υπουργείο και η χώρα με τον τρόπο αυτόν, όταν, ακόμη και υπό τις παρούσες δυσχερείς δημοσιονομικές συνθήκες, υπάρχει η δυνατότητα, εάν βεβαίως υπάρχει και η πολιτική βούληση, να λυθούν τα περισσότερα προβλήματα. Η ΕΔΥ δεν πρόκειται να παραμείνει απλός θεατής της ραγδαίας κατάρρευσης του υπουργείου Εξωτερικών».

• Το θέμα που αντιμετωπίζουν πρεσβείες μας, να κινδυνεύουν με έξωση επειδή δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι, έθεσε στη Βουλή με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος. «Είναι ποτέ δυνατόν να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση πρεσβείες μας σε χώρες με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, σε σημείο που να προκαλούνται απαξιωτικά και μειωτικά για την Ελλάδα σχόλια και δημοσιεύματα;», σημειώνει ο βουλευτής και θέτει το ερώτημα «Γιατί δεν εκμεταλλευόμαστε επιτέλους πλείστα ιδιόκτητα ακίνητα σε πρωτεύουσες του εξωτερικού, κάνοντας έστω σχετικές επισκευές, αντί να δαπανώνται εκατομμύρια σε ενοίκια;». Έλα ντε...

• Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Χριστόφιας δεν θα αφήσει να χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία να στοχοποιηθεί ο ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός, αλλά και οι υποστηρικτές του στη Λευκωσία για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο. Εξάλλου ο ίδιος με τη στάση του ανέτρεψε την τουρκική επιχειρηματολογία ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ανεξάρτητοι και η Τουρκία δεν έχει λόγο στα τεκταινόμενα στο νησί.

• Πολύ σωστά υπάρχει αυτή η αντίδραση για το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ για το 1821, που, 190 χρόνια μετά, αποφάσισε συμπτωματικά τη συγκεκριμένη στιγμή ο κ. Βερέμης να αποκαλύψει τις «αλήθειες» της ελληνικής Ιστορίας. Του πόσο καλά πέρναγαν οι υποδουλωμένοι Έλληνες και χριστιανοί υπό τον ζυγό του σουλτάνου. Οπότε, θα λέγαμε εμείς, γιατί να μην αναζητήσουμε και πάλι να τεθούμε υπό την προστασία του νεοσουλτάνου, αντί να παραδέρνουμε στα κελεύσματα της «τρόικας»…

• Δεν θα ασχοληθούμε με τον κ. Βερέμη που, τελικώς, ασχολείται με την οθωμανική προπαγάνδα από ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό. Αλλά το να αναπαράγεται πλήρως η τουρκική πια προπαγάνδα με την προβολή του εξωραϊσμένου προφίλ της Τουρκίας από τους δέκτες της κρατικής ελληνικής τηλεόρασης αποτελεί μάλλον σκάνδαλο. Αρκεί να δείτε την εκπομπή που μας προέκυψε σε περίοδο κρίσης από τη συχνότητα της ΕΤ1 κάθε Κυριακή απόγευμα.

Το Παρόν

Read more...

Συμφωνία Αιγύπτου με την Τουρκία κατά του Διεθνούς Δικαίου και εις βάρος της Ελληνικής ΑΟΖ


* Του Γιώργου Διονυσόπουλου

Το συνεχές αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις της χώρας μας όχι μόνο με την Τουρκία, αλλά και με την Αίγυπτο, καθώς επίσης και το φοβικό σύνδρομο των ελληνικών κυβερνήσεων έναντι της επιθετικής πολιτικής που ακολουθεί η Άγκυρα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου έρχεται να καταδείξει έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το οποίο αναφέρεται στις διαβουλεύσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – Κύπρου και Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», εκτός από την Τουρκία, ούτε η Αίγυπτος εμφανίζεται διατεθειμένη να υπογράψει με τη χώρα μας συμφωνία οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, με αποτέλεσμα οι σχετικές διαπραγματεύσεις να έχουν βαλτώσει σχεδόν εδώ και ενάμιση χρόνο.


Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι Έλληνες εμπειρογνώμονες, έπειτα από την τελευταία συνάντηση που είχαν με τους Αιγυπτίους ομολόγους τους στο Κάιρο, οι τελευταίοι είτε δεν κατανόησαν τις ελληνικές θέσεις και προτάσεις είτε αυτές «παραποιούνται σκόπιμα ώστε να εξευρεθούν επιχειρήματα απόρριψης».

Πίσω από την αρνητική στάση των Αιγυπτίων οι Έλληνες είδαν πολιτικές σκοπιμότητες αντιλαμβανόμενοι πως, παρότι το Κάιρο είχε υπογράψει τη νέα σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας του 1982, είχε εναρμονιστεί εν μέρει με τη θέση της Άγκυρας ότι τα νησιά δεν έχουν ούτε υφαλοκρηπίδα αλλά ούτε και ΑΟΖ στη σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας του 1982 αναφέρεται ρητά στο άρθρο 121 ότι όλα τα κατοικημένα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Το παραπάνω επισημαίνουν χαρακτηριστικά στην αναφορά τους οι Έλληνες εμπειρογνώμονες, τονίζοντας ότι στα στοιχεία που τους παρέδωσαν οι Αιγύπτιοι «φαίνεται ότι οι Αρχές και οι κανόνες Διεθνούς Δικαίου που η Αίγυπτος έχει αποδεχθεί ως νομική βάση από τη μία και η οριογραμμή που προτείνουν από την άλλη βρίσκονται σε πλήρη αντίφαση». Το μεγάλο αγκάθι στις ελληνοαιγυπτιακές διαπραγματεύσεις ήταν τα νησιά γύρω από το Καστελόριζο, για τα οποία το Κάιρο, για πολιτικούς λόγους και προκειμένου να μη διαταράξει τις στενές σχέσεις του με την Άγκυρα, εμφανίζεται να μη λαμβάνει υπόψη ότι έχουν δική τους ΑΟΖ, υιοθετώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σε σημαντικό βαθμό τη ρητορική της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο χώρες ξεκίνησαν πρόσφατα σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ τους παρακάμπτοντας την Ελλάδα και αναγνωρίζοντας έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, ότι έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι Αιγύπτιοι είχαν ευθύς εξαρχής φροντίσει να κάνουν φανερές τις επιδιώξεις τους στους Έλληνες εμπειρογνώμονες. Η σχετική συνάντηση διήρκησε κάτι λιγότερο από μία ώρα – δηλαδή ελάχιστο χρονικό διάστημα για να γίνει μια τόσο σοβαρή συζήτηση.

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν προκειμένου να διατηρήσουν κάποιες ελπίδες στην ελληνική αντιπροσωπία ότι θα μπορούσαν κάποια στιγμή οι δύο πλευρές να τα βρουν στο μέλλον, τελικά οι Αιγύπτιοι δεν άντεξαν να κρατήσουν κρυφές τις πραγματικές τους προθέσεις δηλώνοντας ευθέως ότι «η αιγυπτιακή θέση δεν μπορεί να αλλάξει διότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Τουρκία, με την οποία η Αίγυπτος διατηρεί φιλικές σχέσεις».

Αποκόπτουν τον άξονα Αθήνας -Λευκωσίας – Τελ Αβίβ

Οι Τούρκοι το τελευταίο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούν έναν χάρτη στον οποίο δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη το Δίκαιο της θάλασσας, ενώ Τουρκία και Αίγυπτος εμφανίζονται να έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα.

Ο τουρκικός χάρτης, όπως είναι αναμενόμενο, ορίζει, αφενός ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα, αφετέρου εμφανίζει μειωμένη και την κυπριακή ΑΟΖ. Με βάση την παραπάνω εξέλιξη των γεγονότων γίνεται κατανοητό ότι εάν τελικά ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου, θα έχουμε τη δημιουργία ενός κάθετου άξονα στη ΝΑ Μεσόγειο, ο οποίος θα αποκόπτει εντελώς τον οριζόντιο άξονα που πάει να δημιουργηθεί μεταξύ Αθήνας – Λευκωσίας – Τελ Αβιβ με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει για το καθεστώς της νέας ισορροπίας δυνάμεων που πάει να στηθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Μια διαφορετική εκδοχή του τουρκικού χάρτη, τον οποίο φέρνει στη δημοσιότητα το «ΘΕΜΑ», εμφάνισαν κατά τις σχετικές διαπραγματεύσεις οι Αιγύπτιοι στους Έλληνες εμπειρογνώμονες. Στον συγκεκριμένο χάρτη, αν και αναγνωρίζεται ότι το Καστελόριζο έχει δική του ΑΟΖ, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το διπλανό νησί Στρογγύλι, με αποτέλεσμα η γραμμή της ελληνικής θαλάσσιας ζώνης να μετακινείται προς τα δυτικά. Εάν ισχύσει η συγκεκριμένη γραμμή, τότε δεν υπάρχουν κοινά θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Κύπρου. Αντίθετα, βάσει αυτού του χάρτη αποκτά κοινά θαλάσσια σύνορα η Αίγυπτος με την Τουρκία και μάλιστα σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται η καρδιά των πλούσιων ενεργειακών κοιτασμάτων που υπάρχουν στην ΝΑ Μεσόγειο. Στο συγκεκριμένο σημείο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στρέψει το ενδιαφέρον της η ελληνική πλευρά επιδιώκοντας, με τη συνέχιση των συνομιλιών, να περάσει τις θέσεις της.

http://kostasxan.blogspot.com/2011/02/blog-post_6419.html

Read more...

Τι κρύβεται πίσω από την κρίση στα Κατεχόμενα


Η εικόνα της Τουρκίας που ασκεί επιτυχημένη και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική προβάλλεται συνεχώς από τα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα. Φαίνεται, όμως, ότι όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της εικονικής πραγματικότητας. H πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες που προβάλλει ο κ. Νταβούτογλου απέτυχε με την Αρμενία, την Ελλάδα, αλλά και με τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Αυτό προκύπτει από την αντίδραση των αξιωματούχων της Αιγύπτου στην προσπάθεια του κ. Ερντογάν να αναμιχτεί στα εσωτερικά της χώρας τους.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα επικοινώνησε τρεις φορές με τον κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Αίγυπτο, προφανώς για να του δώσει οδηγίες και όχι για να μάθει τις απόψεις του.

Στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο πραγματοποιήθηκε η 24η συνεδρίαση της Ανωτάτης Ομάδας Κοινής Άμυνας Τουρκίας-ΗΠΑ. Επικεφαλής της τουρκικής αποστολής ήταν ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Ασλάν Γκιουνέρ και της αμερικανικής ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, πρέσβης Αλεξάντερ Βερσμπόου. Οι δυο πλευρές εξέτασαν θέματα περιφερειακής ασφάλειας κ.α.

Η μεγαλύτερη αποτυχία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σημειώθηκε, όπως όλα δείχνουν, στην Κύπρο. Παραθέτουμε ενδεικτικά αποσπάσματα από σχόλια Τούρκων συναδέλφων που επιβεβαιώνουν τις απόψεις μας.

Για παράδειγμα ο Ενγκίν Αρντιτς στη Σαμπάχ, μεταξύ άλλων, γράφει: «Επαναλαμβάνω: Η Τουρκία δεν μετέφερε ειρήνη, ανεξαρτησία, ασφάλεια, δημοκρατία κ.λ.π. στην Κύπρο. Η Τουρκία κατέκτησε τη βόρεια Κύπρο. Αυτό το είδε όλος ο κόσμος και δεν το αποδέχθηκε.Κατέλαβε τη βόρεια Κύπρο και αρνείται να την επιστρέψει εδώ και 37 χρόνια.

Όταν καταλάβεις ένα μέρος δεν μπορείς να το επιστρέψεις , γιατί θα αντιδράσει η γραφειοκρατία και η κοινή γνώμη. Γιατί το να παίρνεις και να μην επιστρέφεις βρίσκεται στο γονίδιο του λαού. Η ιστορία των Οθωμανών διδάσκεται στα σχολεία με τη λογική του «πάρε-δώσε».

Ένα κράτος που από το 1699 χάνει συνεχώς εδάφη (αδιάφορο αν λέγεται οθωμανική αυτοκρατορία ή δημοκρατία) πήρε για πρώτη φορά πίσω ένα κομμάτι γης χύνοντας αίμα. Δεν υπολογίζω την Αλεξανδρέττα , την οποία πήραμε πίσω χωρίς να ρίξουμε μια σφαίρα.

Εάν πράγματι θέλαμε να πάμε στην Κύπρο με σκοπό την ειρήνη θα έπρεπε να φύγουμε αμέσως μετά την ανατροπή του Σαμψών και την επιστροφή του Καραμανλή στην Ελλάδα. Γιατί τότε έλαμπε η εικόνα της Τουρκίας που έφερε τη δημοκρατία και στις δυο χώρες.

Με την αποτυχημένη πολιτική του Ετζεβίτ από «Απόστολοι Ειρήνης» γίναμε κατακτητές.

Τα παιδιά του δημοτικού παπαγαλίζουν «Η Μικρά Ασία είναι μητέρα πατρίδα και η Κύπρος μικρή πατρίδα». Οι συγγραφείς που έχουν γαλουχηθεί με αυτή τη νοοτροπία δεν μπορούν να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτηματικά:

Γιατί η Κύπρος δεν συμπεριλαμβάνεται στο Μισάκι Μιλλί; (Σ.Σ. Εθνικός όρκος, το πολιτικό μανιφέστο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα που ψηφίστηκε ομόφωνα στην οθωμανική Βουλή στις 28.1.1920 και προβλέπει την επανάκτηση των χαμένων εδαφών της αυτοκρατορίας)

Μήπως γιατί τη δώσαμε οριστικά στους Άγγλους το 1889;

Γιατί, όμως , τότε ζητήσαμε και πήραμε πίσω το Καρς και το Άρνταχαν που είχαμε δώσει στους Ρώσους πριν το 1878;

Γιατί παραιτηθήκαμε με τόση ευκολία από τη Μοσούλη και την Κιερκούκη που συμπεριλαμβάνονται στο Μισάκι Μιλλί;

Εάν θα διεκδικήσουμε δικαιώματα σε περιοχές εκτός αυτών των ορίων, γιατί δεν ζητάμε πίσω τη Δ. Θράκη, τη Μολδοβλαχία;

Μπορεί να μας πει κάποιος μέχρι ποια χρονολογία διεκδικούμε εδάφη που χάσαμε και μέχρι ποια δεν τα διεκδικούμε;»

Αλλά και ο Σεμίχ Ιντίζ στην εφημερίδα Μιλλιέτ εκτιμά ότι ο κ. Ερντογάν και ο υπουργός κ. Τσιτσέκ έκαναν έστω και καθυστερημένα ένα πρωτοχρονιάτικο δώρο στον κ. Χριστόφια, ο οποίος ισχυρίζεται πάντα ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν πρέπει να γίνονται με τους Τουρκοκύπριους αλλά με την Τουρκία.

Η απομάκρυνση του Τούρκου πρέσβη από τη Λευκωσία με πρωτοφανή, για τα διπλωματικά χρονικά, τρόπο και η αντικατάσταση του από ένα γραφειοκράτη και όχι διπλωμάτη δείχνουν ποιος είναι το αφεντικό στην Κύπρο.

Πώς θα μπορέσει ο κ. Νταβούτογλου, αναρωτιέται ο κ. Ιντίζ, μετά από όλα αυτά να ισχυριστεί στη διεθνή κοινότητα ότι η «βόρεια τουρκοκυπριακή δημοκρατία» είναι ανεξάρτητο κράτος;

Το πλούσιο υπέδαφος της Κύπρου άλλαξε τα δεδομένα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Η Κύπρος έγινε η πολύφερνη νύφη της Μεσογείου , την οποία αγάπησαν ξαφνικά όλοι και τρέχουν να την επισκεφθούν. Μετά τον Πρόσεδρο Μεντβέντεφ, τον Άσαντ, την κ. Μέρκελ ετοιμάζεται και ο κ. Σαρκοζί να πάει στην Κύπρο. Μήπως , μέσα σε αυτές τις γεωστατικές ανακατατάξεις έφθασε η στιγμή της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από το Νησί και προετοιμάζεται η κοινή γνώμη; Αλλιώς δεν μπορεί να ερμηνευτεί η κρίση μεταξύ της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Πάντως η Τουρκία ασκεί πάντα «ανεξάρτητη» πολιτική!

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/02/blog-post_231.html#more

Read more...

Λευτεριά στον Οτσαλάν


Χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο Στρασβούργο για να απαιτήσουν την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν και την απελευθέρωση του Εθνικού Ηγέτη του Κουρδικού Λαού Αμπντουλάχ Οτσαλάν 12 χρόνια μετά απο την παράδοση και σύλληψη του στην Κένυα απο Τούρκους πράκτορες με τη βοήθεια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Υπολογίζεται πως περί τις 30,000 Κούρδοι συγκέντρωθηκαν απο Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία και Ελβετία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας των Συλλόγων των Κούρδων στη Γαλλία και της Οργάνωσης «Φίλοι του κουρδικού λαού.

*Σχόλιο:Πρέπει να επισημάνουμε ότι το το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο το Μάιο του 2005 είχε προτείνει τη διοργάνωση μιας νέας δίκης, υποστηρίζοντας ότι το αυτή του 1999 που διεξήχθη στην Τουρκία ήταν άδικη. Παρά το γεγονός αυτό το PKK εξακολουθεί να θεωρείται "τρομοκρατική" οργάνωση απο την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές χώρες συνδράμουν στην προσπάθεια της Τουρκικής κυβέρνησης για καταστολή της δράσης του PKK με δικαστικές διώξεις και συλλήψεις είς βάρος των Κούρδων μεταναστών. Οι Κούρδοι μετανάστες θεωρούνται απο το τουρκικό καθεστώς ως ή κύρια πηγή στρατολόγησης του PKK με νέα μέλη, ως η βασική πηγή χρηματοδότησης του αλλά και ως βασικός μηχανισμός πολιτικής πίεσης των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων .

Για την Ελλάδα πρέπει να επισημάνουμε ότι μετά απο την παράδοση του Οτζαλάν δεν έχει χορηγηθεί άσυλο σε κανέναν Κούρδο μετανάστη.Φυσικά και δεν πρέπει να λησμονήσουμε και το τηλεγράφημα της τότε ΥΠΕΞ Κας Μπακογιάννη προς τον Τούρκο ομόλογο της με το οποίο εξέφραζε την θλίψη της για τους Τούρκους στρατιώτες που φονεύθηκαν απο Κούρδους "τρομοκράτες".

AFP

Read more...

Eτήσιο "deal" 30$ δισ. Ιράν-Τουρκίας


Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να αυξήσει από τα 10 δισεκατομμύρια στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών του με την Τουρκία και να άρει όλους τους εμπορικούς φραγμούς στις μεταξύ τους συναλλαγές.

«Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μας ήταν πέρυσι 10 δισεκατομμύρια δολάρια, θέλουμε να τον αυξήσουμε στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια και να αφαιρέσουμε όλα τα εμπόδια για την πραγματοποίηση του στόχου αυτού» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν, Mahmud Ahmadinejad, σε συνέντευξη που έδωσε με τον Τούρκο ομόλογό του, Abdullah Gul.

Ο Ahmadinejad είπε πως τα κοινά συμφέροντα των δύο γειτονικών χωρών μπορούν να μετατρέψουν την περιοχή σε έναν ισχυρό οικονομικό συνασπισμό. Παράλληλα, επεσήμανε πως η Τεχεράνη θα υποστηρίξει τα δικαιώματα της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή φόρουμ και εξέφρασε την ελπίδα πως η Άγκυρα θα πράξει το ίδιο για το Ιράν.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στην Τουρκία για την ευνοϊκή στάση της αναφορικά με τα πυρηνικά δικαιώματα του Ιράν και επειδή κανόνισε να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη ο τελευταίος γύρος των πυρηνικών διαπραγματεύσεων με τις παγκόσμιες δυνάμεις» συμπλήρωσε.

Η Τουρκία και η Βραζιλία απέρριψαν πέρυσι την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. για επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Ιράν και άσκησε πίεση για την επίτευξη μιας συμφωνίας ανταλλαγής πυρηνικών καυσίμων ως πρώτο βήμα για την άρση του αδιεξόδου.

Ο Ahmadinejad δήλωσε πως το Ιράν θέλει να χρησιμεύσει η Τουρκία ως μεσολαβητής στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, ο Abdullah Gul, επεσήμανε πως το Ιράν και η Τουρκία έχουν ειρηνικές και σταθερές σχέσεις εδώ και σχεδόν 400 χρόνια και υποσχέθηκε να διατηρήσει τη σχέση αυτή.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επικέντρωσε τα σχόλιά του στις εξελίξεις στην Αίγυπτο και σε άλλες αραβικές χώρες, λέγοντας πως «η βούληση του λαού πρέπει να πραγματώνεται».

«Οι τελευταίες εξελίξεις δεν ήταν αναπάντεχες για μένα, ιδιαίτερα καθώς στη νέα εποχή της επικοινωνίας τίποτε δεν μπορεί να μένει πλέον κρυφό από το κοινό» δήλωσε ο Gul, μιλώντας μέσω διερμηνέα.

Ο πρώτος πολίτης της Τουρκίας συνοδεύεται κατά την επίσκεψή του στο Ιράν από τον υπουργό Εξωτερικών, Ahmed Davutoglu, και από 100 Τούρκους επιχειρηματίες, πανεπιστημιακούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οι δύο κυβερνήσεις αναμένεται ότι θα υπογράψουν κατά τις συνομιλίες αρκετές οικονομικές συμφωνίες, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον Ayatollah Ali Hamenei, ενώ αύριο θα μεταβεί στην τουριστική πόλη Ισφαχάν, στο Κεντρικό Ιράν, και την Τετάρτη στη βορειοδυτική πόλη Ταμπρίζ, ένα βιομηχανικό κέντρο, όπου αναμένεται να συζητήσει για την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Στο Ιράν ο Τούρκος πρόεδρος


Επίσημη τετραήμερη επίσκεψη στο Ιράν πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Abdullah Gul. Το Τούρκο πρόεδρο υποδέχθηκε την Κυριακή στο αεροδρόμιο Mehrabad της Τεχεράνης ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Ali Akbar Salehi.

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε σήμερα την σειρά των επαφών του με την ιρανική ηγεσία συναντώντας τον ιρανό ομόλογό του Mahmoud Ahmadinejad και αμέσως μετά ξεκίνησαν τις μεταξύ τους συνομιλίες στο προεδρικό γραφείο. Η τουρκική αποστολή αποτελείται από 135 άτομα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος εκτός από την Τεχεράνη θα επισκεφθεί και τις πόλεις Esfahan και Tabriz.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Οι τουρκικές παραβιάσεις


Δύο σχηματισμοί από 16 τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 4 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου (ΕΕΧ). Από τα 16 αεροσκάφη τα 8 έφεραν οπλισμό και η όλη τουρκική δραστηριότητα εξελίχθηκε στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Στη φυλακή κορυφαίος στρατηγός στην Τουρκία για την υπόθεση «Βαριοπούλα»


Στην κορυφή της τουρκικής επικαιρότητας επανήλθαν οι υποθέσεις «Εργκενεκόν» και «Βαριοπούλα» στην Τουρκία με την προφυλάκιση απόστρατων και εν ενεργεία αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και δημοσιογράφων -ανάμεσά τους ο στρατηγός Τσετίν Ντογάν, υπ' αριθμόν ένα κατηγορούμενος στην υπόθεση «Βαριοπούλα», καθώς και ο αρθογράφος της εφημερίδας Hurriyet Σονέρ Γιαλτσίν.

Η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση, που φέρνει αντιμέτωπους το στρατό με την ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, θα συνεχιστεί στις 14 Μαρτίου, τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές -στις οποίες αναμένεται να εξασφαλίσει τρίτη διαδοχική θητεία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Ως προς την εξέλιξη της δίκης, το περασμένο Σάββατο είχε εκδοθεί ένταλμα προφυλάκισης για 163 αξιωματικούς, εκ των οποίων οι 102 είναι εν ενεργεία.

Τη Δευτέρα οδηγήθηκε στη φυλακή ο πρώην διοικητής της Α' Στρατιάς, στρατηγός ε.α. Τσετίν Ντογάν, ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο είναι ο υπ' αριθμόν ένα κατηγορούμενος στην υπόθεση «Βαριοπούλα».

Ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι το 2003 επιχειρήθηκε να τεθεί σε εφαρμογή πολυδιάστατο σχέδιο αποσταθεροποίησης με απώτερο σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Και αυτό στο πλαίσιο της Α' Στρατιάς.

Ο Ντογάν προτού οδηγηθεί στη φυλακή δήλωσε ότι η δίκη «δεν έχει καμία νομική βάση» και ότι «δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία». Οι κατηγορούμενοι αρνούνται ότι συνωμότησαν κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι το σχέδιο «Βαριοπούλα» -που περιλάμβανε τη δημιουργία έντασης με την Ελλάδα- ήταν πολεμική άσκηση που είχε παρουσιαστεί σε στρατιωτικό σεμινάριο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις της Τουρκίας έκαναν, εν τω μεταξύ, έφοδο τη Δευτέρα και στα γραφεία ειδησεογραφικής ιστοσελίδας στην Κωνσταντινούπολη. Συνελήφθησαν ο διευθυντής του δικτυακού τόπου και αρθρογράφος της εφημερίδας Hurriyet, Σονέρ Γιαλτσίν, και άλλα τρία άτομα.

Ο δικτυακός τόπος είχε αναρτήσει την Κυριακή μία είδηση σχετικά με τις «ύποπτες» συνθήκες κάτω από τις οποίες είχε βρεθεί στρατιωτικό υλικό σε έρευνες στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της υπόθεσης «Εργκενεκόν».

Ο δικτυακός τόπος είχε αναρτήσει εικόνες από Αμερικανούς, οι οποίοι δύο μέρες πριν από τις έρευνες εκπαίδευσαν Τούρκους αστυνομικούς. «Οι εικόνες αυτές θα αλλάξουν την πορεία της υπόθεσης Εργκενεκόν» ανέφερε ο ιστοχώρος.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Κράτος-δολοφόνος


Ο Αϊγκάν στην κατάθεση του είπε πως τα 117 αυτά άτομα δολοφονήθηκαν από την JITEM

Ο μετανοημένος από το ΡΚΚ και αργότερα εκτελεστής της JITEM , έστειλε για πρώτη φορά επίσημα κατάθεση, στα πλαίσια της έρευνας που συνεχίζεται στο Ντιαρμπακίρ για τις δολοφονίες αγνώστων δραστών. Η Ταράφ έφτασε σε αυτό το έγγραφο 21 σελίδων που εστάλη στην εισαγγελία του Ντιγιαρμπακίρ. Στην κατάθεση που έστειλε ο Αϊγκάν περιλαμβάνεται και λίστα ατόμων που είχαν δολοφονηθεί από την JITEM. Στην λίστα περιλαμβάνονται ο αστυνομικός διευθυντής της πόλης Ντιγιαρμπακίρ Γκαφάρ Οκάν, ο συνταγματάρχης Ριντβάν Οζέν, ο ταξίαρχος Μπαχτιγιάρ Αϊντίν και οι 33 στρατιώτες που είχαν σκοτωθεί επί της οδού Μπίνγκιολ-Ελάζιγκ. Ο Αϊγκάν αναφέρει ότι θα προβεί σε δηλώσεις για διάφορα άτομα, από τον Ντεμιρέλ μέχρι και για την Τσιλέρ. Ο Αϊγκάν είπε ότι απαντώντας τις ερωτήσεις δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του.

Το πλέον εντυπωσιακό σημείο της 21 σελίδων κατάθεσης του Αϊγκάν είναι οι δράσεις και η λίστα θανάτου της JITEM. Έγινε γνωστό πως ο Αϊγκάν στην κατάθεση του δίνει και άλλες πληροφορίες, πέραν των ερωτήσεων. Έτσι ενημερώνει για τον Μαχμούτ Γιλντιρίμ –κωδικός Γεσίλ-, αναφέροντας ότι ξέρει για αυτόν και την τύχη του. Ο Αϊγκάν έκανε δηλώσεις επίσης για πολιτικούς και στρατιωτικούς αρμόδιους της εποχής εκείνης, όπως οι Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, Τανσού Τσιλέρ, Μεχμέτ Αγάρ, Χαγιρί Κοζακτσίογλου, Ουνάλ Ερκάν, Χασάν Κουνταξί, Ντογάν Γκιουρές, και Χικμέτ Κιοκσάλ.
Δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τα δάκρυα

Ο Αϊγκάν ανέφερε πως η απάντηση των ερωτήσεων κράτησε πέντε ώρες. Μιλώντας στο πρακτορείο Τζιχάν είπε : ¨ Οι εκκλήσεις που για χρόνια έκανα προς τους Τούρκους εισαγγελείς τελικά βρήκαν ανταπόκριση και έστω και αν δεν ήρθαν οι ίδιοι, ήρθαν οι ερωτήσεις… Πλέον δεν θα έγλειφα εκεί που έφτυνα. Έκανα το καθήκον μου. Έπρεπε να περιγράψω περιστατικά τα οποία αν και δεν θέλω να θυμάμαι, όταν μου έρχονται στο μυαλό δεν μπορώ να συγκρατήσω τα δάκρυα μου. Στην μεγάλη λίστα των ερωτημάτων απάντησα μέσα σε 5 ώρες και προσπάθησα να δώσω εξηγήσεις. Η κατάθεση μου άρχισε στις 10 το πρωί. Με ένα μεσημεριανό διάλειμμα διήρκεσε μέχρι τις 17.00. Απαντήθηκαν 27 ερωτήσεις. Υπάρχουν και φωτογραφίες. Μπορεί να περάσουν και τις 70 οι ερωτήσεις… Εμείς ξέρουμε τις πρώτες 70, αλλά μπορεί να υπάρξουν πρόσθετες. Θα κάνω κάποιες έξτρα δηλώσεις. Για αυτό μπορεί να αυξηθούνε. Θα κάνω δηλώσει για μια σειρά από άτομα, από τον Ντεμιρέλ έως την Τσιλέρ¨.
Στην λίστα θανάτου υπάρχουν 117 άτομα

Η λίστα η οποία παρέδωσε στους εισαγγελείς υπό τον τίτλο ¨οι δολοφονηθέντες από την JITEM¨ είναι ως εξής :
Νετζατί Αϊντίν Μεχμέτ Αγί Ραμαζάν Κεσκίν Μεχμέτ Σαλίχ Ντονέν Μεχμέτ Σαίμ Ντονέν Μουράτ Ασλάν Χασάν Εργκιούλ Μεχμέτ Εμίν Καϊνάρ Ιζετίν Ατζέτ Ερτζάν Μπασέρ Ιχσάν Χαράν Ιντρίς Γιλντιρίμ Αμπντουλκαντίρ Τσελικμπιλέκ Βεντάτ Αϊντίν Μπεχζάτ Οζκάν Μπεχατίν Τουράν Νεβζάτ Κελεκτσί Χαφζί Εκιντζί Μουσταφά Ατά Ραμαζάν Γιαζιτζί Φαχριέ Μαχμούτ Μαχμούτ Μαχμούτ Βεϊσί Τεκίν Φεβζί Ερκάλ Λουτφί Ουγιάρ Μεχμέτ Νατζάρ Μεχμέτ Γκιουνγκιόρ Ζουμπεϊρ Ουιγκούν Μουσταφά Ουιγκούν Σιντίκ Ουιγκούν Μεχμέτ Ακιντζί Σεϊχμούζ Εκιντζί Μεχμέτ Μεχμέτ Σαϊντίν Μεχμέτ Σαχ Ικονσόϊ Δύο άγνωστα πτώματα στο που βρέθηκαν στο Γκέντζαν Ένα πτώμα άγνωστης γυναίκας που βρέθηκε στον δρόμο για το Χάνι Δύο πτώματα αγνώστων ανδρών ου βρέθηκαν επί του παλιού δρόμου προς το Χάνι, απέναντι από το χωριό Γκέντζαν Πτώμα αγνώστου ανδρός απέναντι από το δρόμο Γκέντζαν-Χάνι Σερβέτ Ασλάν Φατμά Ασλάν Σεμσετίν Τεκ Σιντίκ Ετγιεμέζ Αχμέτ Τσεϊλάν Σαχαμπετίν Λιατιφετζί Νιζαμετίν Εντζέ Αμπντουλκαντίρ Ζογκουρλού Ζάνα Ζογκουρλού Ταλάτ Ακγιλντίζ Ζαχίντ Τουράν Φικρί Οζγκέν Ορχάν Τζινγκόζ Μεχμέτ Μπεκτάς Σερίφ Αβσάρ Μουσά Τοπράκ Μεχμέτ Σεν Μετίν Τζάν Χασάν Καγιά Μεχμέτ Σιντζάρ Χακκί Καγιά Φετχί Γιλντιρίμ Τουργκούτ Γενίσοϊ Γιατρός Ρετζάι Αϊντίν Αλή Τεκντάγ Σεγιθάν Ουλουμασκάν Σαδίκ Ουλουμασκάν Εντίπ Ακσόι Μουχσίν Γκιούλ Μεχμέτ Κιλίτς Συνταγματάρχης Ριντβάν Οζντέν Η δολοφονία στις 22-10-1993 του Μπαχτιγιάρ Αϊντίν και 15 άλλων ατόμων Η δολοφονία το 1993, επί της οδού Μπίνγιολ-Ελάζιγκ 33 στρατιωτών και 4 πολιτών Η δολοφονία του αστυνομικού διευθυντή της πόλης Ντιαρμπακίρ Γκαφάρ Οκάν και άλλων 5 αστυνομικών Η έκρηξη βόμβας με εκρηκτικά C4 κάτω από το αυτοκίνητο του δικηγόρου Μουσταφά Οζέρ Η έκρηξη βόμβας με C4 σε αυτοκίνητο μάρκας Ρενό, στον δρόμο Μάρντιν-Κιζίλτεπέ.

http://tourkikanea.gr/2011/02/14/jitem-3/

Read more...

Σκληρό πόκερ για 12 μίλια και «γκρίζες ζώνες» Τι διαπραγματεύονται Αθήνα - Αγκυρα


Tου Σταύρου Λυγερού

- Σε κρίσιμο σημείο έχουν φθάσει οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, αλλά και ατύπως σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και των δύο υπουργών Εξωτερικών. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο αφορά το εύρος των χωρικών υδάτων. Το δεύτερο αφορά τη σύνταξη ενός πολιτικού ντοκουμέντου για τις διμερείς σχέσεις, το οποίο θα συμπεριλάβει και τον τρόπο οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Οι Τούρκοι επιμένουν να συζητούν μόνο για υφαλοκρηπίδα. Eχουν συνείδηση ότι εάν η Ελλάδα θεσπίσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), το γήπεδο της διαπραγμάτευσης θα αλλάξει.


Θα εξουδετερωθεί πλήρως ο ισχυρισμός - επιχείρημά τους ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα επειδή επικάθονται σε τουρκική. Αυτός είναι ο λόγος, που –σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες– έχουν απειλήσει την Αθήνα ότι εάν θεσπίσει ΑΟΖ, όχι μόνο θα εγκαταλείψουν τη διαπραγμάτευση, αλλά και θα στείλουν πλοία για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.
Η ελληνική πλευρά έχει υποκύψει στον εκβιασμό, αλλά τουλάχιστον έχει απορρίψει την απαίτηση των Τούρκων η διαπραγμάτευση για την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών να μη συμπεριλάβει το σύμπλεγμα του Καστελλορίζου. Στόχος τους είναι να το παρουσιάσουν σαν μερικές απομονωμένες ελληνικές νησίδες, οι οποίες δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα.
Αναφορικά με τα χωρικά ύδατα, υπενθυμίζουμε ότι εάν η Ελλάδα ασκούσε το δικαίωμά της και επέκτεινε στα 12 μίλια, ένα μεγάλο τμήμα του Αιγαίου θα γινόταν ελληνική θάλασσα. Αυτό δεν θα επηρέαζε τη διεθνή ναυσιπλοΐα, αλλά θα ακύρωνε σε μεγάλο βαθμό τις μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που από το 1995 η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει αιτία πολέμου την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.
Για να μη δείξει ότι υποκύπτει, η Ελλάδα δεν επεκτείνει τα χωρικά ύδατα ούτε στις εκτός Αιγαίου ακτές της. Η απειλή των Τούρκων, όμως, την έχει ωθήσει να διαπραγματεύεται μαζί τους για ένα νόμιμο δικαίωμά της, που ασκείται μονομερώς. Αυτός είναι ο λόγος που εάν υπάρξει συμφωνία για τα χωρικά ύδατα, αυτή θα είναι άτυπη και απλώς η κάθε πλευρά θα εφαρμόσει μονομερώς τα συμφωνηθέντα.


Χωρικά ύδατα
Στις διαπραγματεύσεις, έχει επέλθει σύγκλιση για χωρικά ύδατα διαφοροποιημένου εύρους. Στις ακτές που είναι μακριά από την Τουρκία (π. χ. Ιόνιο και Λιβυκό) θα γίνει επέκταση στα 12 μίλια. Για τις ελληνικές ακτές που γειτνιάζουν με την Τουρκία, η Aγκυρα αρνείται οποιαδήποτε επέκταση. Eχει φθάσει στο σημείο, μάλιστα, να αμφισβητήσει για τα νησιά το ισχύον καθεστώς των έξι μιλίων! Τέλος, στις ενδιάμεσες περιοχές συζητείται μερική επέκταση στα 8-9 μίλια. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι το εύρος του ελληνικού εναερίου χώρου από τα 10 μίλια που είναι σήμερα θα ευθυγραμμισθεί με το εύρος των χωρικών υδάτων.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, γιατί η Ελλάδα δεν θεσπίζει 12 μίλια στις εκτός Αιγαίου ακτές της; Θα περιόριζε τη διαπραγμάτευση στο Αιγαίο και θα είχε δυνατότητα να αποσπάσει κάτι καλύτερο απ’ ό, τι έχοντας στο πακέτο όλες τις ακτές της. Η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόσχημα να αντιδράσει σε μία τέτοια κίνηση, αφού οι αιτιάσεις της περί ημίκλειστης θάλασσας αφορούν μόνο το Αιγαίο.
Μία δεύτερη κρίσιμη παράλειψη είναι ότι –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες– από τις διερευνητικές επαφές απουσιάζουν οι «γκρίζες ζώνες». Η Αθήνα παριστάνει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Η Aγκυρα περιμένει να πάρει ό, τι πάρει, αφήνοντας για μετά την επαναφορά της επεκτατικής θεωρίας της. Η εγκατάλειψη της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών» πρέπει να τεθεί από την Αθήνα ως όρος για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων. Το καλύτερο θα ήταν το πρόβλημα να λυνόταν μέσω της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων.
Στόχος της ελληνικής διπλωματίας πρέπει να είναι το οριστικό κλείσιμο κάθε «παραθύρου», από το οποίο μπορεί η Τουρκία να προβάλλει διεκδικήσεις. Από τη στιγμή, μάλιστα, που η Αθήνα διαπραγματεύεται εκπτώσεις στα δικαιώματά της, προκειμένου να καταστήσει δυνατή μία συμφωνία με την Aγκυρα, αυτή η συμφωνία πρέπει να μην αφήσει ασάφειες και εκκρεμότητες.
Εάν τεθεί το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών», θα φανεί εάν είναι διαπραγματευτικό όπλο, όπως πιστεύουν ορισμένοι στην Ελλάδα, ή πραγματική διεκδίκηση. Εάν οι Τούρκοι επιμείνουν, η ελληνική απάντηση πρέπει να είναι δημόσια και σαφής: εάν θεωρούν ότι έχουν δίκιο, ας αναγνωρίσουν τη γενική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου και ας το αναζητήσουν εκεί. Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες-μέλη της Ε. Ε., έχει αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του. Μέχρι τότε, δεν θα υπάρχει περιθώριο για ουσιαστική διαπραγμάτευση.


Καθημερινή

Read more...

Επιδιώκουν νέα πεδία τριβής: Τουρκικά πολεµικά σκάφη οργώνουν το Αιγαίο


Προβληµατίζουν την Αθήνα οι αυξανόµενες ναυτικές προκλήσεις της Αγκυρας µε τις «µη αβλαβείς» διελεύσεις πολεµικών σκαφών της από την περιοχή του Σουνίου, ανοιχτά της Εύβοιας ή και διά µέσου των Κυκλάδων, όπως το βράδυ της περασµένης Τρίτης. Με την τελευταία «βόλτα» ανέρχονται σε είκοσι (20) οι πλόες φρεγατών και κορβετών της Τουρκίας από τον Ιανουάριο του 2009 – όποτε και το τουρκικό Ναυτικό συστηµατικοποίησε τις προκλήσεις αυτού του τύπου.

Πρόκειται για «άσκοπες», σύµφωνα µε τους κανόνες του ∆ιεθνούς ∆ικαίου της Θάλασσας περί αβλαβούς διέλευσης, περιπλανήσεις καθώς τα συνήθη προκλητικά δροµολόγια των τουρκικών πολεµικών πλοίων είναι από τα ∆αρδανέλλια προς το Νότιο Αιγαίο ή την Αν. Μεσόγειο µέσω… Τζιας / Μακρονήσου ή αντιστρόφως… ∆ηλαδή τα πλοία κάνουν ένα ηµικύκλιο φθάνοντας µέχρι το «ρουθούνι της Αθήνας», τη στιγµή που οι διεθνείς κανόνες ορίζουν ως αβλαβή τη διέλευση µέσω των εθνικών υδάτων µιας χώρας, όταν προερχόµενα από διεθνή ύδατα κατευθύνονται σε άλλα διεθνή και µάλιστα µε τον συντοµότερο δρόµο.
Ο πυρήνας του προβληµατισµού που αναπτύσσεται στα συναρµόδια υπουργεία Εξωτερικών και Αµυνας δεν έχει τόσο να κάνει, όπως εκτιµούν ειδικοί αναλυτές, µε το νοµικό ή στρατιωτικό σκέλος καθώς αυτοαπαντάται µε όλες τις κατάλληλες ενέργειες που κατοχυρώνουν – όπως επισηµαίνεται – την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώµατα: σε κάθε περίπτωση µη αβλαβούς διέλευσης, πλοία του ελληνικού Πολεµικού Ναυτικού παρακολουθούν τα τουρκικά, εκπέµπουν τα διεθνώς καθορισµένα προειδοποιητικά σήµατα, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών, που ενηµερώνεται σχετικά, πραγµατοποιεί τα ανάλογα διπλωµατικά διαβήµατα.
Εχει κυρίως να κάνει, προσθέτουν, µε την εµφανή πρόθεση της Τουρκίας ή κάποιων κύκλων της «να προστεθούν και νέα πεδία τριβής» µεταξύ των δύο χωρών σε µια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη µια προσπάθεια προσεγγίσεις µέσα από συζητήσεις διπλωµατών και ανταλλαγές επισκέψεων σε ανώτατο επίπεδο.
Είναι χαρα κτηριστικό επ’ αυτού ότι ενώ στο παρελθόν – το 2008 και πριν – οι ναυτικές προκλήσεις ήταν περιορισµένες και οπωσδήποτε όχι αυτής της µορφής, από τις αρχές Ιανουαρίου 2009 που ξεκίνησαν οι «βόλτες» κοντά στο Σούνιο, πραγµατοποιήθηκαν 6 εντός του έτους αυτού, 12 το 2010 και ήδη 2 στο τρέχον έτος. Ωστόσο πλόες – και ναυτικές παραβιάσεις – γίνονται και σε άλλα σηµεία στοΑιγαίο, π.χ. Ιµια κ.ά., προκείµενου να κάνουν «επίδειξη σηµαίας», να δηλώνουν «παρών» και να αξιώνουν δικές τους ερµηνείες περί της αβλαβούς διέλευσης.


Τα σενάρια πίσω από τις «βόλτες»
Γιατί όµως οι τούρκοι πασάδες αυξάνουν τα δύο τελευταία χρόνια τις «κρουαζιέρες» στο Σούνιο; Μια εξήγηση είναι αυτό να οφείλεται στη γνωστή αντίθεση στρατηγών – ισλαµιστών του κυβερνώντος κόµµατος.
Σύµφωνα µε τα τηλεγραφήµατα που δηµοσιοποίησε το Wikileaks, o τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν φέρεται να είχε πει σε συνοµιλητή του ότι δεν ελέγχει τους στρατηγούς όσον αφορά τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Είναι ενδεχοµένως µια βολική, προς τα έξω, εξήγηση για τον κ. Ερντογάν, την οποία ωστόσο δεν αποδέχονται – τουλάχιστον πλήρως – αναλυτές στην Αθήνα.
Στο τραπέζι υπάρχουν και άλλες πιθανές εξηγήσεις ή συνδυασµός τους. Οπως π.χ. ότι το τουρκικό Ναυτικό, που έχει πληγεί από την υπόθεση των συνωµοτών του δικτύου Εργκένεκον, επιδιώκει να εµφανιστεί «πατριωτικά δραστήριο» για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις εις βάρος του.
Επίσης κάποια βάση έχει και η προσπάθεια κύκλων – πολιτικών και στρατιωτικών – να κατοχυρωθεί αυξηµένη ναυτική παρουσία (επίδειξη σηµαίας) της Τουρκίας ευρύτερα στη Μεσόγειο. ∆εν είναι τυχαία ο σχετικά πρόσφατος µεγάλος περίπλους τουρκικών πολεµικών σε λιµάνια της Μεσόγειου και η ναυτική παρουσία στην Αλβανία.
Υπό το πρίσµα όλων αυτών η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι υπερβολικά υψηλοί τόνοι από την αντιπολίτευση τύπου «βυθίσατε την Μπουντρούµ» για τις «βόλτες» των τουρκικών πλοίων, ενέχουν τον κίνδυνο να ακυρώνουν επιλογές σε περίπτωση πραγµατικής κρίσης…


TA NEA

Read more...

Μπουρλότο στην Ανατολική Μεσόγειο


Ένα μικρό φυτίλι είναι αρκετό για να πυρπολήσει την πυριτιδαποθήκη της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου, να ανάψει τα αίματα και να εντείνει τις ακραίες και απειλητικές δηλώσεις ανάμεσα στους διεκδικητές των κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην περιοχή, υπαρκτών ή μη. Σε ποιον ανήκει τι, πού σταματά η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του ενός και πού ξεκινά του άλλου, ποιος έχει δικαίωμα ή μη να εκμεταλλευτεί το «διαμάντι» του βυθού, τα κοιτάσματα της περιοχής. Τα συμφέροντα των Μεγάλων του κόσμου και των πολυεθνικών κολοσσών τους «παίζονται» σε ένα παιγνίδι σκληρού πόκερ στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και με προεκτάσεις στη Βόρειο Αφρική.

Το «παιγνίδι» θα διαρκέσει καιρό, οι εντάσεις μεταξύ των Μεγάλων που προσδοκούν να ελέγξουν την περιοχή θα αυξάνονται συνεχώς, θα απειληθούν συρράξεις με πρωταγωνιστές τα κράτη της περιοχής που διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά και εκείνα που θέλουν να διασφαλίσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, θα κλείσουν συμφωνίες και θα συναφθούν συμμαχίες. Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, όπου οι εντάσεις και οι ανατροπές κορυφώνονται τον τελευταίο καιρό.
Στο επίκεντρο τέσσερις γειτονικές χώρες: Τουρκία, Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα. Δίπλα τους κράτη-κλειδιά, στα οποία οι διενέξεις βρίσκονται στο καθημερινό μενού τους.
Τα πάντα στη γειτονική Αίγυπτο ανατρέπονται, δημιουργείται μια νέα τάξη πραγμάτων και κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει πλέον με βεβαιότητα τις εξελίξεις. Ο Λίβανος αποτελεί μια συνεχή εστία εντάσεων, η Συρία, η Παλαιστίνη και λίγο πιο κάτω το Ιράν, που προσδοκά να αναδειχθεί σε υπερδύναμη ανάμεσα στα μουσουλμανικά κράτη της περιοχής. Οι ενεργειακοί δρόμοι είναι γνωστοί σε πολλούς εδώ και χρόνια. Οι μελέτες και οι έρευνες το επιβεβαίωναν εδώ καιρό και έθεταν την περιοχή στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των… μυστικών συμφωνιών εκείνων που σχεδιάζουν το μέλλον των κρατών, στο στόχαστρο των γεωστρατηγικών και όχι μόνο συμφερόντων.


O κύβος ερρίφθη
Ο κύβος ερρίφθη τελικά και μαζί με αυτόν και άλλοι, όταν η εταιρεία Noble Energy, αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων -ηγείται της κοινοπραξίας που εμπλέκεται στις έρευνες και στη διαδικασία εξόρυξης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του Ισραήλ-ανακοίνωσε στις 29 Δεκεμβρίου 2010 ότι «μετά από δοκιμές το κοίτασμα ''Λεβιάθαν'' διαθέτει περίπου 16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από αυτά, τα 453 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα βρίσκονται 130 χιλιόμετρα ανοιχτά της Χάιφα και όπως έγραψε ο ισραηλινός Τύπος τα αποθέματα του κοιτάσματος φθάνουν τα 90 δισ. δολάρια.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε, επίσης, ότι το «Λεβιάθαν» είναι το μεγαλύτερο σε αποθέματα, ενεργειακό κοίτασμα που εντοπίστηκε τα τελευταία 10 χρόνια, δυο φορές μεγαλύτερο από το γειτονικό κοίτασμα «Ταμάρ». Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, οι ποσότητες του φυσικού αερίου εντοπίστηκαν κάτω στο βυθό, από βραχώδη πλάκα, σε βάθος μεγαλύτερο των 5.000 μέτρων, σε μια περιοχή 32.000 τετραγωνικών μιλίων ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο, τη Συρία και τη Χερσόνησο του Σινά.
Η εξόρυξη, που αναμένεται να αρχίσει όχι νωρίτερα από το 2017, εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του Ισραήλ για 100 χρόνια -αυτήν τη στιγμή το κράτος εξαρτάται από την ενέργεια τρίτων χωρών, πράγμα που του στοιχίζει πάνω από ένα δισ. δολάρια το χρόνο- και να καταστήσει τη χώρα μια μεγάλη εξαγωγική δύναμη φυσικού αερίου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ακατέργαστο «διαμάντι»
Επί του παρόντος, το Ισραήλ καταγράφει το ακριβές μέγεθος του κοιτάσματος και τις ποσότητες φυσικού αερίου, αλλά κυρίως καταβάλλει προσπάθειες να επιλύσει και να διαχειριστεί το μεγαλύτερο πρόβλημά του. Κρατά στα χέρια του ένα «διαμάντι» ακατέργαστο και πρέπει να πετύχει να διευθετήσει τα ζητήματα που αφορούν την εμπορική αξιοποίησή του.
Και ενώ τα πράγματα φαίνεται ότι έπαιρναν το δρόμο τους, το σκηνικό αλλάζει και η κατάσταση δυσχεραίνει, με την ανοικτή πληγή της Αιγύπτου, μιας χώρας με την οποία το Ισραήλ είχε καλές σχέσεις γειτονίας και με την οποία προσανατολιζόταν να κάνει συμφωνίες για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου.
Η στροφή προς την Κύπρο και την Ελλάδα, που άρχισε εδώ και μήνες, εντείνεται τώρα όλο και περισσότερο. Οι δύο χώρες φαίνεται πως θα είναι σωτήριες για το Ισραήλ, εάν αποδεχθούν να το διευκολύνουν στην εξαγωγή του στην Ευρώπη. Παράλληλα, θα έχουν και οι δύο τα δικά τους οφέλη από μια τέτοια συνεργασία.
Στις 17 Δεκεμβρίου 2010, λίγες μόνο μέρες πριν ανακοινωθούν τα καλά νέα για το «Λεβιάθαν», η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ υπέγραψαν στη Λευκωσία μια συμφωνία, η οποία καθορίζει τα όρια μεταξύ της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) των δύο κρατών. Η συμφωνία παρέχει τη δυνατότητα στις δύο χώρες να συνεχίσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, χωρίς να υπάρχουν οποιεσδήποτε διαφωνίες για την εκμετάλλευσή τους.
Η συμφωνία αυτή επιδιώχθηκε και από πλευράς Κύπρου, αφού το φυσικό αέριο, που εντοπίστηκε στις περιοχές «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ», βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το κυπριακό «οικόπεδο αριθμός 12», στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου. Στο «οικόπεδο» αυτό βρίσκεται το λεγόμενο κοίτασμα «Κύπρος Α'», που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις είναι πλούσιο σε φυσικό αέριο.
Στην αμερικανοϊσραηλινή εταιρεία «Noble Energy» έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση και το δικαίωμα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Κύπρος Α'».


Ανοίγει ο φάκελος
Ο ΦΑΚΕΛΟΣ των ενεργειακών ζητημάτων αναμένεται να ανοίξει, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στο Ισραήλ, στις αρχές του προσεχούς μήνα. Ήδη, ταυτόχρονα με τη συμφωνία που έκλεισε με την Κύπρο, η χώρα έχει προτείνει μια κοινή επένδυση και τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης του φυσικού αερίου στην Κύπρο για μεταφορά στην Ευρώπη.
Παράλληλα, η ισραηλινή Κυβέρνηση έκανε σοβαρό άνοιγμα και στην Ελλάδα, προτείνοντας την πώληση ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα μπορούσε να κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Η πρόταση υποβλήθηκε προσωπικά από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό κ. Βενιαμίν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο, λίγους μόνο μήνες πριν από την ανακοίνωση του εντοπισμού του κοιτάσματος του «Λεβιάθαν». Οι Iσραηλινοί φαίνεται ότι έχουν δύο συγκεκριμένες λύσεις για την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος:
Πρώτο, να κατασκευάσουν έναν υποθαλάσσιο αγωγό από το κοίτασμα προς την Τουρκία.
Δεύτερο, να κατασκευάσουν έναν υποθαλάσσιο αγωγό προς την Ελλάδα.
Στόχος τους είναι να συνδέσουν το κοίτασμα με το δίκτυο αγωγών που λειτουργεί στην Τουρκία ή στην Ελλάδα, ώστε να καταφέρουν να πωλήσουν το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω των αγωγών ITGI, ή NABUCO, ή TAP. Πώς, όμως, εμπλέκεται η Κύπρος στα ενεργειακά σχέδια του Ισραήλ;
Το Ισραήλ εξετάζει πολύ σοβαρά την πρόταση για κατασκευή εγκαταστάσεων υγροποίησης του αερίου στην Κύπρο, πρόταση η οποία επαναφέρεται πολύ έντονα μετά την κρίση στην Αίγυπτο, καθότι η χώρα είχε μέσα στους σχεδιασμούς της ανοικτό το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις της Αιγύπτου.


Υπό το άγρυπνο μάτι και τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας
ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ γίνονται υπό το άγρυπνο μάτι, τις επεκτατικές βλέψεις και το συνεχή έλεγχο της Τουρκίας, που προσδοκά να γίνει ο μεγαλύτερος παίκτης στα ενεργειακά ζητήματα, βάζοντας… χέρι στα πλούτη της περιοχής. Πού έρχεται, λοιπόν, ο ρόλος της Τουρκίας; Η θαλάσσια περιοχή στην οποία διαχέεται το κοίτασμα «Λεβιάθαν», περικλείεται από την Κύπρο, το Ισραήλ, το Λίβανο, τη Συρία και την Αίγυπτο (Σινά). Η Τουρκία εγείρει διεκδικήσεις για το βόρειο τμήμα της περιοχής, με το κύριο επιχείρημα ότι βρίσκεται στην προέκταση των δικών της ακτών, αλλά και επειδή η περιοχή αυτή γειτονεύει με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των κατεχόμενων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, στην ίδια περιοχή προβάλλεται η ΑΟΖ και της Λωρίδας της Γάζας.
Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους, η Τουρκία αντέδρασε άμεσα στη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ, εκτοξεύοντας απειλές ότι «μονομερείς πρωτοβουλίες που αγνοούν τις επιθυμίες της τουρκοκυπριακής πλευράς θα έχουν αρνητικές συνέπειες στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τη διευθέτηση της κατάστασης στην Κύπρο».
Με τη δήλωση αυτή, η Τουρκία αποκαλύπτει τις επεκτατικές βλέψεις της προς την Κύπρο, παρουσιάζοντας την κατεχόμενη Κύπρο να έχει τη δική της ΑΟΖ. Πάγια πολιτική της Τουρκίας είναι να αντιδρά σε κάθε προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να ρυθμίσει την ΑΟΖ της με τις γειτονικές της χώρες ως κυρίαρχο κράτος. Ταυτόχρονα, η Τουρκία ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της να προχωρήσει σε έρευνες στα ενεργειακά κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί στο βόρειο-κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του νησιού. Ενδιαφέρον για το έργο αυτό έχει εκδηλώσει ο Λίβανος και η Συρία, με τις οποίες η Τουρκία ενέτεινε τις σχέσεις της τον τελευταίο καιρό.
Ένας σημαντικότατος παράγοντας που δεν πρέπει να μας διαφεύγει, είναι ότι το Ισραήλ δυσκολεύει τα σχέδια της Τουρκίας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο εκ μέρους του μουσουλμανικού κόσμου στην περιοχή. Στις 31 Μαΐου 2010, οι σχέσεις των δύο χωρών υπέστησαν ρήξη, όταν Ισραηλινοί καταδρομείς επιτέθηκαν σε στολίσκο πλοίων που επιχειρούσαν να διασπάσουν εμπάργκο στην κυκλοφορία στη Γάζα.


Λίβανος και Ευρώπη στο παιγνίδι…
Ο Λίβανος θεωρεί ότι οποιαδήποτε ενέργεια του Ισραήλ, που δεν σέβεται την ΑΟΖ της χώρας του, θα θεωρηθεί «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου και του διεθνούς δικαίου»
ΠΑΝΤΩΣ, τα πνεύματα στην περιοχή ολοένα και ανάβουν και οι σχέσεις των διαφόρων μερών είναι σε τεντωμένο σχοινί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κατάσταση αβεβαιότητας και αστάθειας, καθώς σχετικές διεκδικήσεις για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου διεκδικεί και ο Λίβανος. Το λιβανικό Κοινοβούλιο ψήφισε σχέδιο νόμου σχετικά με τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων της χώρας και κάλεσε ξένες εταιρείες να παρουσιάσουν τις επενδυτικές προτάσεις τους για τον ενεργειακό κλάδο.
Μετά την έναρξη των διερευνητικών γεωτρήσεων στο κοίτασμα «Λεβιάθαν», η διένεξη μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου εντάθηκε, αφού τα ενεργειακά κοιτάσματα βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο χωρών, στην οποία δεν έχει οριστεί μέχρι στιγμής οποιαδήποτε γραμμή συνόρων. Μάλιστα, ο Λίβανος, πιστεύοντας ότι το κοίτασμα βρίσκεται στα δικά του χωρικά ύδατα, προχώρησε και όρισε μονομερώς, προβάλλοντας ότι το δικαιούται, την ΑΟΖ του με το Ισραήλ και έχει υποβάλει σχετικό αίτημα στον ΟΗΕ για να παρέμβει, ώστε το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε αξιοποίηση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στα θαλάσσια όρια του Λιβάνου.
Ο Λίβανος θεωρεί ότι οποιαδήποτε ενέργεια του Ισραήλ που δεν σέβεται την ΑΟΖ της χώρας του, θα θεωρηθεί «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου και του διεθνούς δικαίου». Ωστόσο, το Ισραήλ θεωρεί ότι οι λιβανικές διεκδικήσεις σε σχέση με τα κοιτάσματα που βρίσκονται στην ισραηλινο-λιβανική θαλάσσια μεθόριο στερούνται οποιασδήποτε νομικής, οικονομικής και χαρτογραφικής βάσης. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο τεταμένη, καθώς ο Λίβανος στηρίζεται από το Ιράν και τη Συρία, αλλά και τις καλές σχέσεις που αναπτύσσει η Τουρκία με το Ιράν, διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο στο μουσουλμανικό κόσμο.
Τι γίνεται, όμως, με την Ε.Ε. και τους Ευρωπαίους; Οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν µε ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και μελετούν με ποιους τρόπους θα μπορούσαν να εντάξουν τα νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. αφού η Ένωση έχει τα δικά της πολυεθνικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή. Η τροφοδοσία της με φυσικό αέριο από το «Λεβιάθαν» θα μείωνε την εξάρτησή της από τη Ρωσία, την ίδια ώρα που θέλει να έχει και λόγο σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου, μέσα από την προνομιακή σχέση που έχει με το Ισραήλ και τη Μεσογειακή Ένωση. Μέσω της τελευταίας ευελπιστεί ότι θα ισχυροποιήσει την παρουσία της σε χώρες της Μεσογείου, που διαθέτουν μεγάλο ενεργειακό πλούτο. Εξ ου και η επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Κύπρο.


Σημερινή

Read more...

Μεγάλο πλήγμα στην ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων - Συλλήψεις Τούρκων στρατηγών


Από τη νύχτα της Παρασκευής 29 από τους 369 υψηλόβαθμους στρατηγούς και ναυάρχους του τουρκικού στρατού βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα της στρατιωτικής φυλακής “Χάσνταλ” της Κωνσταντινούπολης. Οι φυλακίσεις έγιναν στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης "Βαριοπούλα". Ο εισαγγελέας που εκδικάζει την όλη υπόθεση ζήτησε τις φυλακίσεις των στρατηγών και των ναυάρχων με το σκεπτικό ότι σε περίπτωση που δεν φυλακιστούν ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο η εκδίκαση της υπόθεσης και να τραπούν οι ίδιοι σε φυγή.

Μεταξύ τους βρίσκεται ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας Ιμπραχίμ Φιρτίνα και ο πρώην αρχηγός του πολεμικού ναυτικού Οζντέν Ορνέκ. Εκτός από τους εν ενεργεία στρατιωτικούς τα κάγκελα των φυλακών πέρασαν και άλλοι εν αποστρατεία υψηλόβαθμοι στρατηγοί και ναύαρχοι του τουρκικού στρατού. Οι φυλακίσεις προκάλεσαν πολιτική θύελλα στη γειτονική χώρα. Το μεσημέρι του Σαββάτου οι συγγενείς των φυλακισθέντων χύθηκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας οι συνήγοροι της υπεράσπισης εμφανίστηκαν στα τηλεοπτικά κανάλια και τόνισαν ότι η τουρκική δικαιοσύνη έχει φτάσει στο σημείο της ολικής κατάρρευσης.
Ο επιτελάρχης Ισίκ Κοσάνερ συναντήθηκε με τις οικογένειες των φυλακισθέντων και στη συνέχεια μετέβη στο Παλάτι Ντολμάμπαχτσε όπου συνάντησε εκτάκτως τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συζητήσεων κατά τη συνάντηση. Πάντως πηγές των ενόπλων δυνάμεων διευκρινίζουν ότι ο επιτελάρχης μεταβίβασε στον Τούρκο πρωθυπουργό τον έντονο προβληματισμό του τουρκικού στρατού.
Στο πλαίσιο της υπόθεσης "Βαριοπούλα" διάφορα μέλη του τουρκικού στρατού κατηγορούνται με το πρόσχημα ότι συμμετείχαν σε σχέδια ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το σχέδιο προέβλεπε επιθέσεις κατά των μειονοτήτων, δημιουργία έντασης στο Αιγαίο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος και κλίμα αστάθειας στο εσωτερικό.


kathimerini

Read more...

Αιγαίο - Η μακροχρόνια διαμάχη και ο ρόλος των Αμερικανών


Του ΝΙΚOΥ ΚOΥΡΗ

- O συγγραφέας, εκτός από επιτυχημένος στρατιωτικός, υπήρξε και καλός πολιτικός. Χρημάτισε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣOΚ και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Με τις ιδιότητες αυτές χειρίστηκε κρίσιμα θέματα και κατέστη κοινωνός πλούσιου πρωτογενούς υλικού, σχετικού με το θέμα που πραγματεύεται στην εργασία του. Αυτό την καθιστά ενδιαφέρουσα, αποκαλυπτική και άκρως κατατοπιστική. Αρχίζει, συνδέοντας τη διαμάχη στο Αιγαίο με το Κυπριακό και τον αγώνα των Ελληνοκυπρίων για αυτοδιάθεση και ένωση με τη μητέρα-πατρίδα.

Προσπάθεια που δεν στήριζε η ελλαδική πολιτική ηγεσία, γιατί θα έφερνε σε αντιπαράθεση την Ελλάδα με τη Βρεττανία και τις ΗΠΑ. Και όταν, πιεζόμενη από τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο και την κοινή γνώμη, έθεσε το θέμα στον OΗΕ, δεν ευοδώθηκε. Αναγνωρίσθηκε, όμως, ως διεθνές πρόβλημα και η όποια λύση που θα δινόταν στο μέλλον, θα βασιζόταν στις αρχές του Διεθνούς Oργανισμού. Ακολούθησαν αλυσιδωτά λάθη, που μετέτρεψαν το Kυπριακό σε ελληνοτουρκική διαφορά, με τους Βρεττανούς σε ρόλο επιδιαιτητή και τους Τούρκους να νομιμοποιούνται σε ρόλο ρυθμιστή και εγγυητή, ενώ με τη Συνθήκη της Λωζάννης είχαν παραιτηθεί από κάθε αξίωση επί της Μεγαλονήσου. Η ενέργεια του Μακαρίου να ζητήσει, το Δεκέμβριο του 1963, την αναθεώρηση του Συντάγματος, για να καταστεί λειτουργικό, εκλαμβάνεται ως εχθρική και οι Τούρκοι, προσχεδιασμένα κινούμενοι, επιχειρούν την πρώτη εδαφική διχοτόμηση της νήσου. Παράλληλα, εγκαινιάζουν επιθετική πολιτική στο Αιγαίο, διαρκώς εντεινόμενη και εμπλουτιζόμενη με αξιώσεις και διεκδικήσεις. Υλοποίησαν, δηλαδή, ό,τι υπαινίχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Φατίν Ρουστού Ζορλού στη Διάσκεψη του Λονδίνου, το 1959: «νέες ρυθμίσεις στην περιοχή». Τα πράγματα στο αρχιπέλαγος χειροτέρευσαν, όταν οι ελληνικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το ΝΑΤO, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Όταν ζητήσαμε να επανέλθουμε στους κόλπους του ΝΑΤO, ύστερα από παρέλευση ενός έτους, η Τουρκία απαίτησε και πέτυχε, με τις ευλογίες της Αμερικής, επαναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος διοίκησης και ελέγχου του Αιγαίου. Και φθάσαμε, σήμερα, στα σχέδια του ΝΑΤO να θεωρείται περιοχή με αδιευκρίνιστο καθεστώς επιχειρησιακού ελέγχου και στις αποφάσεις του να προωθείται ουσιαστική διχοτόμησή του. Η τελική κρίση του Πτέραρχου, ο οποίος προσεγγίζει το θέμα με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, ευθυκρισία και βαθιά γνώση όλων των παραμέτρων, στρατιωτικών, πολιτικών, διπλωματικών, είναι: αναθεώρηση της εθνικής μας πολιτικής και απαλλαγή της από συμπλέγματα του παρελθόντος. «Η Τουρκία», καταλήγει, «μπορεί να φαντάζει γίγαντας, έχει όμως γυάλινα πόδια». (Εκδόσεις Α. Λιβάνη, 2009)

http://greeknation.blogspot.com/2011/02/blog-post_2936.html#more

Read more...

Νταβούτογλου: Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στα Κατεχόμενα


Ανάγκη άμεσης «πολιτικής και οικονομικής μεταρρύθμισης» στα κατεχόμενα της Κύπρου, δήλωσε ότι υπάρχει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ επέκρινε τους Τουρκοκύπριους αξιωματούχους για έλλειψη βούλησης, ως προς τις μεταρρυθμίσεις, σε συνέντευξή του στο CNN Turk.

Για την αντικατάσταση του «πρεσβευτή» της Τουρκίας στα κατεχόμενα είπε πως, έτσι κι αλλιώς, ο απερχόμενος πρεσβευτής δεν επρόκειτο να υπηρετήσει «για μεγάλο διάστημα» και ότι ο νέος «πρεσβευτής» ορίστηκε για την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων.

Είπε πως ο απερχόμενος Καγιά Τουρκέν «είναι από τους πολύτιμους πρέσβεις μας. Υπηρέτησε επί τέσσερα χρόνια στη Λισαβόνα.
Ήδη, σχεδιάζαμε να υπηρετήσει για πολύ σύντομο διάστημα στην Κύπρο.
Είναι πολύ σπάνιο οι πρέσβεις μας να υπηρετούν σε πόστο στο εξωτερικό για πέντε χρόνια. Γι αυτό μην εκληφθεί ως τιμωρία του κ. Τουρκμέν. Είναι πολύ καλός ειδικός σε θέματα ΕΕ».
Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα και τα γενικότερα «δομικά», όπως είπε, ζητήματα των κατεχομένων και επισήμανε ότι «αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Πρέπει να γίνει επειγόντως οικονομική και πολιτική μεταρρύθμιση στην ΤΔΒΚ. Εάν δείτε τον εσωτερικό κανονισμό της βουλής, θα δείτε ότι αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Οι αρμοδιότητες του προέδρου και του πρωθυπουργού είναι σε τέτοιο βαθμό περίπλοκες που όταν υπάρχει πρόβλημα όλοι κάνουν πίσω, αλλά σε συγκεκριμένα ζητήματα, όλοι κάνουν ταυτόχρονα χρήση αρμοδιοτήτων. Αυτό πρέπει να επανεξεταστεί.
Τα συνδικάτα έχουν μεγάλο ρόλο. Τα συνδικάτα δεν μπορούν να αποφασίζουν την εκπαιδευτική πολιτική μίας χώρας. Στην ΤΔΒΚ, όμως, συμβαίνει αυτό».
Υπογράμμισε ότι «εδώ και δεκαετίες, αλλά και όσο είμαι εγώ υπουργός, το Υπουργείο μας εργάστηκε περισσότερο από όλα τα θέματα για το Κυπριακό. Το κάνουμε για τους εκεί ομογενείς μας.
Το κάναμε και για ομογενείς μας σε άλλες χώρες. Κάνουμε τον ίδιο αγώνα και για τη Βοσνία.
Καταβάλλουμε την προσπάθεια αυτή για κάθε κοινότητα για την οποία αισθανόμαστε ιστορικό χρέος» και σημείωσε πως «η ΤΔΒΚ, όπως ακριβώς έχει μία ισχυρή δημοκρατική πολιτική δομή, πρέπει να αποκτήσει στον ίδιο βαθμό ισχυρή οικονομική δομή».
Αναφέρθηκε και στις διαδηλώσεις λέγοντας ότι «στη διαδήλωση διατυπώθηκαν ύβρεις εναντίον της Τουρκίας που δύσκολα θα διατύπωνε κανείς εναντίον κάποιου εχθρού.
Εάν μία έστω μικρή ομάδα βγαίνει και μας βρίζει και οι υπόλοιποι μένουν απαθείς, εμείς έχουμε το δικαίωμα να ρωτήσουμε το λόγο».

newsbomb.gr

Read more...

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ


Η πρόεδρος του συλλόγου Ελληνοτουρκικής Φιλίας Καδριέ Εσρά Αϊγκούν, σε δήλωση της προς τον ανταποκριτή του πρακτορείου ΑΑ, ανέφερε πως οι εκδηλώσεις του συλλόγου –που έχει στόχο την ενδυνάμωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων- που γίνονται σε διαφορετικές περιοχές, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της φιλίας.

Η Αιγκούν ανέφερε πως στις 16 με 19 Φεβρουαρίου θα κάνουνε την ¨Εβδομάδα Ελληνοτουρκικής Φιλίας¨ στην πόλη Κίρκλαρελί και είπε : Οι προσπάθειες του συλλόγου μας που αποτελούνε γέφυρες φιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, γίνονται αποδεκτές με ευμένεια από την κοινή γνώμη.

Ο σύλλογος μας πιστεύει πως η φιλία είναι τόσο σημαντική που δεν πρέπει να αφεθεί στις όποιες συμπτώσεις. Εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας για την περαιτέρω ανάπτυξη της φιλίας των λαών των δύο γειτονικών χωρών Τουρκίας και Ελλάδας.¨
Η Αϊγκούν παρείχε πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις που θ πραγματοποιηθούνε με τη συνεργασία του πανεπιστημίου του Κίρκλαρελί.
Η Αϊγκούν ανέφερε πως ¨Η εβδομάδα ελληνοτουρκικής φιλίας θα αρχίσει στις 16 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο με τις ομιλίες βάσει του πρωτοκόλλου και αργότερα θα συνεχιστεί με πάνελ που θα έχει τίτλο ¨Ιστορία των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας¨.
Αφού τελειώσει αυτό το πάνελ στον ίδιο χώρο θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με τίτλο Ιστορία του Ελληνοτουρκικού διαλόγου¨.
Η Αϊγκούν ανέφερε πως μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, θα χορέψουν ομάδες παραδοσιακών χορών του δήμου Κίρκλαρελί και του Λυκείου Φαναρίου, και αργότερα θα γίνουν τα εγκαίνια κοινής έκθεσης Τούρκων και Ελλήνων καλλιτεχνών.
Στις 17 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια των εκδηλώσεων, θα υπάρξει περιήγηση στα μέρη ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και στις 18 Φεβρουαρίου θα υπάρξει συνάντηση καλλιτεχνών.
Η εβδομάδα φιλίας θα περατωθεί με συνέντευξη τύπου που θα δοθεί στην Οικία Φιλίας.

tourkikanea.gr

Read more...

Τι σημαίνουν οι “βόλτες’ των Τούρκων στο Αιγαίο;


Του ΛΟΥΚΑ ΔΗΜΑΚΑ-ΤΑ ΝΕΑ

Προβληματίζουν την Αθήνα οι αυξανόνενες ναυτικές προκλήσεις της Αγκυρας Με τις «μη αβλαβείς» διελεύσεις πολεμικών σκαφών της από την περιοχή του Σουνίου, ανοιχτά της Εύβοιας ή και διά μέσου των Κυκλάδων, όπως το βράδυ της περασμένης Τρίτης.
Με την τελευταία «βόλτα» ανέρχονται σε είκοσι (20) οι πλόες φρεγατών και κορβετών της Τουρκίας από τον Ιανουάριο του 2009 – όποτε και το τουρκικό Ναυτικό συστηματικοποίησε τις προκλήσεις αυτού του τύπου.

Πρόκειται για «άσκοπες», σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της Θάλασσας περί αβλαβούς διέλευσης, περιπλανήσεις καθώς τα συνήθη προκλητικά δρομολόγια των τουρκικών πολεμικών πλοίων είναι από τα Δαρδανέλλια προς το Νότιο Αιγαίο ή την Αν. Μεσόγειο μέσω… Τζιας / Μακρονήσου ή αντιστρόφως… Δηλαδή τα πλοία κάνουν ένα ημικύκλιο φθάνοντας μέχρι το «ρουθούνι της Αθήνας», τη στιγμή που οι διεθνείς κανόνες ορίζουν ως αβλαβή τη διέλευση μέσω των εθνικών υδάτων Μιας χώρας, όταν προερχόμενα από διεθνή ύδατα κατευθύνονται σε άλλα διεθνή και μάλιστα με τον συντομότερο δρόμο.

Ο πυρήνας του προβληματισμού που αναπτύσσεται στα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας δεν έχει τόσο να κάνει, όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές,
Με το νομικό ή στρατιωτικό σκέλος καθώς αυτοαπαντάται με όλες τις κατάλληλες ενέργειες που κατοχυρώνουν – όπως επισημαίνεται – την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα: σε κάθε περίπτωση μη αβλαβούς διέλευσης, πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν τα τουρκικά, εκπέμπουν τα διεθνώς καθορισμένα προειδοποιητικά σήματα, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών, που ενημερώνεται σχετικά, πραγματοποιεί τα ανάλογα διπλωματικά διαβήματα.
Εχει κυρίως να κάνει, προσθέτουν, με την εμφανή πρόθεση της Τουρκίας ή κάποιων κύκλων της «να προστεθούν και νέα πεδία τριβής» μεταξύ των δύο χωρών σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια προσεγγίσεις μέσα από συζητήσεις διπλωματών και ανταλλαγές επισκέψεων σε ανώτατο επίπεδο.
Είναι χαρα κτηριστικό επ’ αυτού ότι ενώ στο παρελθόν – το 2008 και πριν – οι ναυτικές προκλήσεις ήταν περιορισμένες και οπωσδήποτε όχι αυτής της μορφής, από τις αρχές Ιανουαρίου 2009 που ξεκίνησαν οι «βόλτες» κοντά στο Σούνιο, πραγματοποιήθηκαν 6 εντός του έτους αυτού, 12 το 2010 και ήδη 2 στο τρέχον έτος.
Ωστόσο πλόες – και ναυτικές παραβιάσεις – γίνονται και σε άλλα ση?εία στοΑιγαίο, π.χ. Ιμια κ.ά., προκείμενου να κάνουν «επίδειξη σημαίας», να δηλώνουν «παρών» και να αξιώνουν δικές τους ερμηνείες περί της αβλαβούς διέλευσης.

Τα σενάρια πίσω από τις «βόλτες»

Γιατί όμως οι τούρκοι πασάδες αυξάνουν τα δύο τελευταία χρόνια τις «κρουαζιέρες» στο Σούνιο;
Μια εξήγηση είναι αυτό να οφείλεται στη γνωστή αντίθεση στρατηγών – ισλαμιστών του κυβερνώντος κόμματος.
Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που δημοσιοποίησε το Wikileaks, o τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν φέρεται να είχε πει σε συνομιλητή του ότι δεν ελέγχει τους στρατηγούς όσον αφορά τις προκλήσεις στο Αιγαίο.
Είναι ενδεχομένως μια βολική, προς τα έξω, εξήγηση για τον κ. Ερντογάν, την οποία ωστόσο δεν αποδέχονται – τουλάχιστον πλήρως – αναλυτές στην Αθήνα.
Στο τραπέζι υπάρχουν και άλλες πιθανές εξηγήσεις ή συνδυασμός τους. Οπως π.χ. ότι το τουρκικό Ναυτικό, που έχει πληγεί από την υπόθεση των συνωμοτών του δικτύου Εργκένεκον, επιδιώκει να εμφανιστεί «πατριωτικά δραστήριο» για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις εις βάρος του.
Επίσης κάποια βάση έχει και η προσπάθεια κύκλων – πολιτικών και στρατιωτικών – να κατοχυρωθεί αυξημένη ναυτική παρουσία (επίδειξη σημαίας) της Τουρκίας ευρύτερα στη Μεσόγειο.
Δεν είναι τυχαία ο σχετικά πρόσφατος μεγάλος περίπλους τουρκικών πολεμικών σε λιμάνια της Μεσόγειου και η ναυτική παρουσία στην Αλβανία.
Υπό το πρίσμα όλων αυτών η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι υπερβολικά υψηλοί τόνοι από την αντιπολίτευση τύπου «βυθίσατε την Μπουντρούμ» για τις «βόλτες» των τουρκικών πλοίων, ενέχουν τον κίνδυνο να ακυρώνουν επιλογές σε περίπτωση πραγματικής κρίσης…

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP