Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Οι Τούρκοι ανησυχούν:”τι συμβαίνει στη Κύπρο”;


Στην αναβαθμιση της σημασιας της Κυπρου λογω του φυσικου αεριου αναφερεται αρθρο στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNN Turk με τον τίτλο « Tι συμβαίνει στην Κύπρο; ». Και σημειωνει ότι την τελευταία περίοδο η Κύπρος άρχισε να γίνεται σημαντικό θέμα στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Καταρχήν στις 6 Οκτωβρίου 2010 , γραφει, επισκέφθηκε τη “νότια Κύπρο” ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μεντβεντεφ, στη συνέχεια στις 11 Ιανουαρίου 2011 πραγματοποίησε επίσκεψη στη «νότια Κύπρο» η Καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ. Τώρα αναμένεται η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας.

Η κυρία Μέρκελ κατά την επίσκεψή της, παραβλέποντας την υποστήριξη της Τουρκίας και της «βόρειας Κύπρου» στο σχέδιο Ανάν, επέρριψε την ευθύνη όλη για το διχασμό του νησιού, στην Τουρκία.

Εξάλλου μεταξύ του Ισραήλ, της Συρίας και της «νοτίου Κύπρου» υπογράφονται συμφωνίες για τις αποκλειστικές ζώνες. Από την άλλη πραγματοποιούνται επισκέψεις υψηλού επιπέδου μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας.

Τι έγινε – αρωτιεται ο συντακτης – και ξαφνικά η Κύπρος κατέστη τόσο σημαντική;

Τι έγινε και έτσι ξαφνικά η Κύπρος έφθασε σε ένα τόσο σημαντικό σημείο στο επίπεδο της παγκόσμιας πολιτικής;

Οι γεωτρήσεις που έκανε τα τελευταία δυόμισι χρόνια το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο έδειξαν ότι στην περιοχή αυτή υπάρχουν μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου, επισημαινεται.Οι υπολογισμοί που γίνονται δείχνουν ότι στην περιοχή μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου υπάρχουν αποθέματα τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Ακριβώς αυτό είναι το θέμα το οποίο καθιστά την Κύπρο άκρως σημαντική στα μάτια της Ευρώπης.

Στην ανακοίνωση που έγινε μετά την σύνοδο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τους Υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ, μεταξύ των τριών διαδρόμων που θα εξασφαλίσουν ενέργεια στην Ευρώπη, δηλαδή το «βόρειο ρεύμα» από την Ρωσία, τον Ναμπούκο μέσω Τουρκίας συγκαταλέγεται και αναφέρεται και ένας νέος αγωγός που θα έρθει από την Κύπρο. Αυτό είναι κάτι το καινούργιο.

Στο δημοσιευμα αναφερεται ακομη οτι οι ειδικοί περιμένουν την προσεχή περίοδο να πραγματοποιηθούν σημαντικά βήματα από την ΕΕ. Πρώτος στόχος είναι η κατάργηση των τουρκικών πιέσεων που εμποδίζουν τις γεωτρήσεις της «νοτίου Κύπρου» στην περιοχή και δεύτερος να μειωθεί η επιρροή της Τουρκίας πάνω στο νησί. Αυτό έχει την έννοια της αποχώρησης των τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP