Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Γκρεμίζουν, χτίζουν και αυθαιρετούν χωρίς άδειες και νόμιμα δικαιολογητικά


Χωρίς την απαιτούμενη άδεια «σήκωσαν» ολόκληρο τζαμί στο χωριό Λινός του σημερινού Δήμου Ιάσμου! Η Αστυνομία ενημέρωσε την Πολεοδομία για τις αυθαιρεσίες όμως για άγνωστο λόγο μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία παρέμβαση. Γιατί σιωπούν οι δημόσιες Αρχές και ιδιαίτερα η Πολεοδομία και το ΤΕΕ μπροστά στο όργιο για την ανέγερση τζαμιού στο χωριό Λινός του σημερινού Δήμου Ιάσμου; Υπάρχουν και φορολογικές παραβάσεις που όμως δεν ελέγχονται – Στις 15.000 ευρώ ανέρχεται η «ζημιά» για το ΙΚΑ! Για ποια ισονομία και ισοπολιτεία θα μιλήσουν τώρα οι εξτρεμιστικοί κύκλοι της μειονότητας σε αυτή την περίπτωση, την ίδια ώρα που φτωχοί βιοπαλαιστές πληρώνουν πρόστιμα στην Πολεοδομία για μικρές παρεμβάσεις που κάνουν στα σπίτια τους; Η αυθαιρεσία σε όλο της το μεγαλείο με σωρεία παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας παρατηρήθηκε στο χωριό Λινός του σημερινού Δήμου Ιάσμου σε μια περίπτωση ανέγερσης τεμένους. Ζητήθηκε η σχετική άδεια για την εκτέλεση συγκεκριμένων οικοδομικών εργασιών και στη συνέχεια παραπλανήθηκαν οι υπηρεσίες και πραγματοποιήθηκαν εργασίες χωρίς την επίβλεψη αρμόδιου μηχανικού, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει και φορολογική παράβαση και φοροδιαφυγή.

Με την σχετική άδεια, τάχα για επισκευές μικρής έκτασης στο τέμενος, αυτό κατεδαφίστηκε εξ ολοκλήρου χωρίς την προβλεπόμενη κανονική άδεια και ανεγέρθη νέο τέμενος με την απαραίτητη θεμελίωση χωρίς να ζητηθεί και να εκδοθεί άδεια ανέγερσης όπως ο νόμος ορίζει.

Οι πηγές της «Φωνής» αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί υπάλληλοι ενημέρωσαν την Πολεοδομία για την αυθαιρεσία στην κατεδάφιση και ανέγερση νέου τεμένους αλλά δεν κινήθηκε κανένας ελεγκτικός μηχανισμός ούτε για τους παραβάτες αλλά ούτε και εναντίον του μηχανικού που υποτίθεται ότι επέβλεπε την ανέγερση του τεμένους.

Από πληροφορίες που συγκεντρώσαμε φαίνεται ότι υπάρχει και μια μεγάλη φοροδιαφυγή και στους πίνακες που δημοσιεύουμε φαίνεται η απώλεια των εσόδων του Κράτους αφού για τις συγκεκριμένες εργασίες έπρεπε να καταβληθούν οι αναφερόμενες αμοιβές και τα δημόσια τέλη.

Θα έπρεπε πρώτα να βγει άδεια κατεδάφισης του υπάρχοντος κτιρίου των 106 τ.μ. και να γίνει έλεγχος νομιμότητας και χρήσης των υπαρχόντων κτισμάτων. Η υπάρχουσα αποθήκη που με οικοδομική άδεια δηλώνεται χώρος για συνάθροιση κοινού με την ιδιότητα αίθουσα γερόντων θα έπρεπε να αλλάξει χρήση με ανάλογη οικοδομική άδεια για αλλαγή χρήσης ενώ την σχετική άδεια θα έπρεπε να πάρουν και για το υπαίθριο χώρο μπροστά από το ανεγειρόμενο τέμενος.

Τελειώνοντας θα πρέπει να αναφερθούμε στην απαραίτητη έκδοση άδειας για προσθήκη κτιρίου εμβαδού 216 τ.μ. στο μη κατεδαφισθέν πύργο του τεμένους ενώ από την μη έκδοση της άδειας όπως φαίνεται στο πίνακα που δημοσιεύεται δεν καταβάλλονται και αμοιβές για το ΙΚΑ, συνολικού ποσού 15.120 ευρώ (216 ημέρες Χ 70 ευρώ).

Θα πρέπει κάποιος να δώσει εξηγήσεις για το πώς και γιατί παρατηρούνται τόσες αυθαιρεσίες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και το σπουδαιότερο πως οι αρχές δεν παρεμβαίνουν για τον καταλογισμό ευθυνών. Πόσες φορές δεν οδηγήθηκαν στα δικαστήρια φτωχοί βιοπαλαιστές που τόλμησαν να χρίσουν κάποιο μικρό χώρο για την εξυπηρέτηση των βιοποριστικών αναγκών τους και πόσα δυσβάστακτα πρόστιμα επεβλήθησαν για τις «αυθαιρεσίες» αυτές. Υπάρχει άραγε ισοτιμία και ισοπολιτεία στη περιοχή μας;

http://fonirodopis.gr/press/?p=25222

Read more...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 29ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ


ANAΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

23 χρόνια πέρασαν από την 29 Ιανουαρίου 1988, όταν η Τουρκική Κοινότητα της Δυτικής Θράκης είπε ¨ΟΧΙ¨ στις καταπιέσεις, στις αδικίες και στις διακρίσεις. Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, 23 χρόνια πριν σαν σήμερα, κραύγασε ενάντια στις πρακτικές της αντιδημοκρατικής καταπίεσης, και ανακοίνωσε σε όλο τον κόσμο την λαχτάρα της για μια ανθρώπινη ζωή. Ο Άρειος Πάγος με το σκεπτικό πως ¨Στη Δυτική Θράκη δεν υπάρχουν Τούρκοι¨, έκλεισε τα ιστορικά μας σωματεία καθώς στο όνομα τους είχαν την λέξη ¨Τουρκικός¨, κορυφώνοντας έτσι την πολιτική καταπίεσης και εκφοβισμού της οποίας θύμα ήταν ο λαός μας, φτάνοντας έτσι στο σημείο να είναι αδίκημα ακόμη και να ανασάνει η μειονότητα. Ο Τούρκος της Δυτικής Θράκης στις 29 Ιανουαρίου του 1988 βρίσκοντας την πίστη και τη θέληση να υψώσει τη φωνή του απέναντι σε αντιδημοκρατικές και καταπιεστικές πρακτικές, είπε ένα ¨ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ¨ σε αυτές τις άδικες εφαρμογές και κραύγασε σε όλον τον κόσμο.¨ Η 29 Ιανουαρίου 1988, ημέρα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθνικής Αντίστασης¨ είναι ημέρα που η Τουρκική Κοινότητα της Δυτικής Θράκης στήριξε τα δικαιώματα, τον πολιτισμό, την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια της, είναι η μέρα που ο μειονοτικός φώναξε με όλη του τη δύναμη την επιθυμία του, πως στην χώρα όπου για αιώνες ζει, θέλει να συνεχίσει να ζει μια ανθρώπινη ζωή.

21 χρόνια πέρασαν από το πογκρόμ της 29 Ιανουαρίου του 1990, τότε που οι αδικίες που γίνονταν στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, τράπηκαν σε βία και σε ευρείες επιθέσεις σε βάρος της μειονότητας. Στις 29 Ιανουαρίου 1990 οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης υπέστησαν σχεδιασμένες πρακτικές βίας, αντιμετωπίστηκαν σαν ¨εχθροί¨, και υπήρξαν γεγονότα που δεν πρέπει να υπάρχουν σε μια χώρα που διοικείται με δημοκρατία. Παρά το ότι πέρασαν 21 χρόνια από την 29η Ιανουαρίου του 1990, ακόμα δεν βγήκε στην επιφάνεια με ποιο σκεπτικό, από ποιους και υπό ποιες συνθήκες έγιναν οι επιθέσεις στην Τουρκική Κοινότητα. Το κράτος εξακολουθεί να οφείλει μια συγγνώμη στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης για το πογκρόμ της 29ης Ιανουαρίου 1990. Επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε πως 21 χρόνια μετά, ακόμη δεν αποζημιώθηκαν τα μέλη της μειονότητας για τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν οι επιχειρήσεις τους, από τις επιθέσεις και το πλιάτσικο.

Τα εγγυημένα από διεθνείς και διμερείς συνθήκες δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης που κατά τις ημέρες της 29ης Ιανουαρίου εξανέστησαν έναντι των αδικιών, σήμερα εν έτει 2011 ακόμη δεν τους αποδίδονται.23 χρόνια μετά από εκείνη την μέρα που η Τουρκική Κοινότητα της Δυτικής Θράκης κραύγασε σε όλο τον κόσμο την εθνική της ταυτότητα, ακόμα η εθνική της ταυτότητα και ο πολιτισμός απορρίπτονται. Για μια ακόμη φορά συγχαίρουμε τον Τούρκο της Δυτικής Θράκης για τον ένδοξο αγώνα που έχει υπογράψει, και μνημονεύουμε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη όλους τους ομοεθνείς μας που δεν είναι ανάμεσα μας και ξεχύθηκαν τότε στους δρόμους για ένα καλύτερο μέλλον.

ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ Η 29Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΜΕΡΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Ιστοσελίδα του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί 26-1-2011

Read more...

Μεθοδικά αλλάζουν χρώμα στο Αιγαίο


Η πορεία των διευθετήσεων στο Αιγαίο, μετά το 1974, καθορίζεται από μια σειρά ελληνοτουρκικές συμφωνίες κορυφής οι οποίες έχουν εκ των πραγμάτων διαμορφώσει ένα πλαίσιο απαξίωσης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και έχουν στρώσει το έδαφος για συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση:

* Το Πρακτικό της Βέρνης (μετά την κρίση με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Χόρα»), το Νοέμβρη 1976 μεταξύ Κ. Καραμανλή και Σ. Ντεμιρέλ, με το οποίο δεσμεύονταν οι δύο χώρες να μην προβούν σε ενέργειες που θα παρενοχλούσαν τις διαπραγματεύσεις. Ουσιαστικά πάγωσαν έκτοτε οι ενέργειες για έρευνα και εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων πετρελαίου πέρα από τα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων από τις ηπειρωτικές ακτές. Ωστόσο, η δέσμευση αυτή έγινε καθεστώς διαρκείας αφού οι διαπραγματεύσεις είναι σε διαρκή εξέλιξη.
* Η συμφωνία του Νταβός (μετά την κρίση του 1987 με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Σισμίκ»), το Φλεβάρη του 1988 μεταξύ Α. Παπανδρέου και Τ. Οζάλ, με την οποία οι δύο χώρες συμφωνούν να περιορίσουν την ερευνητική τους δραστηριότητα για ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου στην αιγιαλίτιδα ζώνη τους. Δηλαδή, επαναβεβαίωση του πρακτικού της Βέρνης.
* Το Μνημόνιο της Βουλιαγμένης του 1988, μεταξύ των τότε υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Κ. Παπούλια και της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ. Σε αυτό προβλεπόταν η μη διεξαγωγή ασκήσεων και άλλων πτήσεων στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, των εθνικών και των θρησκευτικών εορτών των δύο χωρών. Η συμφωνία αυτή ποτέ δεν εφαρμόστηκε πλήρως και διαρκώς παραβιάζεται από την τουρκική πλευρά, αποτέλεσε όμως τη βάση των ΝΑΤΟικής έμπνευσης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που προωθούν την ελληνοτουρκική συνδιαχείριση του Αιγαίου.
* Η συμφωνία της Μαδρίτης τον Ιούλη του 1997 (μετά την κρίση των Ιμίων στις 30-31 Γενάρη του 1996), μεταξύ Κ. Σημίτη και Σ. Ντεμιρέλ, με την οποία η Ελλάδα αναγνωρίζει πέρα από τα νόμιμα και «τα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο και δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, όπως θα μπορούσε να θεωρηθεί η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων (έρευνες στην υφαλοκρηπίδα, επέκταση χωρικών υδάτων κλπ.).

* Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και το Ελσίνκι, οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης το Δεκέμβρη του 1999, όπου στα πλαίσια της ενεργοποίησης της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας η Ελλάδα αποδέχθηκε την ύπαρξη προς διευθέτηση «συνοριακών διαφορών».

Μεθοδικός αποχρωματισμός του Αιγαίου

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν αποκλειστικά τη συνευθύνη για τις σημερινές αρνητικές εξελίξεις

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν διαχρονικά τη συνευθύνη για τον αποχρωματισμό των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

1. Στις 13 Σεπτέμβρη 2002 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε, μέσω της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, τη συγκατάθεσή της στο ευρωπαϊκό σχέδιο κατάργησης – ενοποίησης των FIR των ευρωπαϊκών χωρών, με στόχο την κεντρική διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη από το Πρίντεζι της Ιταλίας. Είναι η άλλη όψη – η πολιτική – της καθιέρωσης ενιαίου επιχειρησιακού χώρου του ΝΑΤΟ.

2. Τον Ιούλη του 2003 το τουρκικό «ερευνητικό» πλοίο «Πίρι-Ρέις» πραγματοποίησε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, δηλαδή της γραμμής διχοτόμησης από βορρά προς νότο, που αυθαίρετα έχει ορίσει η τουρκική πλευρά. Το γεγονός αυτό το είχε αποκαλύψει ο «Ρ» στις 15 Αυγούστου 2003.

3. Το Νοέμβρη του 2003, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του ICAO και με πρόσχημα την εξυπηρέτηση της αυξημένης κίνησης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, υπήρξε συμφωνία για τους αεροδιαδρόμους, οι οποίοι διέρχονται από τα FIR Αθηνών και Κωνσταντινούπολης, όπου η Ελλάδα δέχθηκε την κατάργηση του ελληνικού αεροδιαδρόμου J60, που διερχόταν από χαμηλό ύψος από τη Λήμνο και αποτελούσε «εμπόδιο» για την παράνομη είσοδο των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο.

4. Τον Σεπτέμβρη του 2004 η κυβέρνηση της ΝΔ αποδέχτηκε την τροποποίηση σχετικού κειμένου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, ICAO, που αφορούσε την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης. Αποδέχτηκε τη διαγραφή του όρου «όρια» (boundaries) από το σχετικό κείμενο που αναφέρεται στα όρια έρευνας και διάσωσης, με αποτέλεσμα να πάψει να ισχύει η ταύτιση των ορίων έρευνας και διάσωσης στο διεθνή χώρο του Αιγαίου με τα όρια του FIR.

5. Στις 13 Απρίλη 2005 η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ανακοινώσει γραπτώς, μέσω του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ότι τα τουρκικά αεροσκάφη που θα μπαίνουν παράνομα στο Αιγαίο στο ελληνικό FIR, απλά και μόνο θα αναγνωρίζονται από ελληνικά μαχητικά, αλλά δε θα αναχαιτίζονται, παρά μόνο εάν περάσουν στη ζώνη των 10 μιλίων από τις ελληνικές ακτές. Στη συνέχεια ανασκεύασε, αλλά το μήνυμα είχε σταλεί.

6. Στις 17 Φλεβάρη 2009, επί κυβέρνησης ΝΔ, η γραμμή διχοτόμησης του Αιγαίου στον 25ο Μεσημβρινό είχε και τη «συμμαχική» υποστήριξη, όταν 2 τουρκικά μαχητικά «F-4» («Φάντομ») πέταξαν υπό την κάλυψη ΝΑΤΟικού ιπτάμενου ραντάρ τύπου «ΑΒΑΚΣ» στην περιοχή της ελληνικής νησίδας Καλόγηροι, στα όρια της οποίας διέρχεται ο 25ος Μεσημβρινός, στο κεντρικό Αιγαίο μεταξύ Νότιας Εύβοιας και Χίου. Ανάλογες δραστηριότητες ακολούθησαν και το επόμενο διάστημα μέχρι σήμερα.

7. Στις 29 Μάρτη 2010 ο Αμερικανός διοικητής του ΝΑΤΟικού Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης (CCAIR), με έγγραφό του προς το διοικητή του ελληνικού ΑΤΑ (Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας) στη Λάρισα, όπως και στους διοικητές των CAOC και τους αρχηγούς των ΓΕΑ των ΝΑΤΟικών χωρών της περιοχής, κήρυξε ολόκληρο το Αιγαίο σε «γκρίζα ζώνη» εξαιρώντας το από τις περιοχές που καλύπτει το στρατηγείο. Η επιστολή μπορεί στη συνέχεια να ανακλήθηκε, αλλά η ουσία της παραμένει.

8. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος, στη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή στις 16 Μάρτη 2010 παραδέχθηκε ως προς τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία, ότι «προτείνουμε μια ευέλικτη λύση διατήρησης της παλαιάς δομής ή εφαρμογή της νέας δομής». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για το ΝΑΤΟ το Αιγαίο είναι μια «γκρίζα περιοχή» και μάλιστα προτείνοντας έναν τρόπο διοίκησης που «θα ήταν για μας και για την περιοχή μια λύση αποσυμφόρησης», αποδέχεται την αποστρατιωτικοποίηση.

9. Στις 20 Ιούλη 2010 βγήκαν ταυτόχρονα για πρώτη φορά από το 1974 δύο τουρκικά ερευνητικά πλοία και έκαναν, παράνομα, έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το «Τσεσμέ», στο Βόρειο Αιγαίο, στα 8 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το «Πίρι Ρέις», 40 ναυτικά μίλια ανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου. Την επόμενη μέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος δηλώνει ότι τα τουρκικά πλοία κάνουν έρευνες στα… διεθνή ύδατα, αγνοώντας ο ίδιος την ελληνική υφαλοκρηπίδα που την περιόρισε μέχρι τα 200 μέτρα βάθος βυθού.

http://kostasxan.blogspot.com/2011/01/blog-post_6285.html

Read more...

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Συνέχεια των διπλωματικών επισκέψεων σε δημάρχους της Ροδόπης


Με τους δημάρχους Μαρώνειας – Σαπών Ηλία Ιωαννάκη και Αρριανών Ιμπραήμ Σερίφ συνέχισε τις επισκέψεις τους σε νεοεκλεγέντες αιρετούς της Ροδόπης και της Ξάνθης, ο Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σαρντίς. Στο δημαρχείο των Σαπών έγινε διεξοδική συζήτηση των θεμάτων που αφορούν το νέο καλλικρατικό δήμο, σε εγκάρδιο κλίμα, ενώ παράλληλα τέθηκε από τον δήμαρχο Μαρώνειας – Σαπών το φλέγον ζήτημα της ανάπτυξης της περιοχής, μέσα από ανταλλαγές και σύσφιξη των σχέσεων του δήμου, με δήμους της Τουρκίας, φορείς πολιτισμού και οικονομικούς παράγοντες της γείτονας.

Ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή, ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την ενημέρωση και υποσχέθηκε ότι από την πλευρά του θα βοηθήσει τη νέα δημοτική αρχή στην ευόδωση των στόχων της, ώστε να αποκτήσει μια πολύ καλή επαφή με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας του.

Παράλληλα, προσέφερε την προσωπική του στήριξη στην ανάπτυξη πολιτιστικών ανταλλαγών, την δημιουργία τουριστικών πακέτων και την διαφημιστική προβολή της περιοχής Μαρώνειας – Σαπών στην Τουρκία.

Τέλος, ο κ. Σαρνίτς ευχαριστώντας τον για την εγκάρδια και ζεστή φιλοξενία, του πρόσφερε ως ενθύμιο μια ξύλινη χαρτοθήκη παραδοσιακής ανατολίτικης τέχνης. Νωρίτερα, ο διπλωμάτης βρέθηκε στο δημαρχείου του δήμου Αρριανών, όπου συνεχάρη το νέο δήμαρχο Ιμπραήμ Σερίφ και ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντά του.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Ριτβάν Μουσταφά και οι αντιδήμαρχοι Αμέτ Σαλή, Σουλεϊμάν Χουσεΐν Μουζαφέρ, Μπάσογλου Αϊντήν και Νιζάμ Μεμέτ.

www.xronos.gr/

Read more...

Εμπρηστική επίθεση του ΡΚΚ στην Mερσίνα


Στις φλόγες τυλίχθηκε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Μερσίνα, ύστερα από επίθεση με μολότοφ μελών του PKK. H φωτιά μεταδόθηκε πολύ γρήγορα, ενώ εκείνη τη στιγμή στο ξενοδοχείο διανυκτέρευαν λίγοι πελάτες.

Ένας άνθρωπος, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τις φλόγες, πήδηξε από τον δεύτερο όροφο του κτηρίου και τραυματίστηκε στα πόδια. Στη συνέχεια, χάρη στην επέμβαση της πυροσβεστικής απεγκλωβίστηκαν όλοι οι ένοικοι που βρίσκονταν μέσα στο ξενοδοχείο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Επίθεση οπλοφόρων στο παλιό παλάτι στην Κωνσταντινούπολη


Σήμερα στις 06.30 το πρωί, άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτών μελών της τιμητικής φρουράς, έξω από το πρώην παλάτι του σουλτάνου στην Κωνσταντινούπολη, που ήταν η εξοχική κατοικία του Κεμάλ Ατατούρκ. Ένας στρατιώτης τραυματίστηκε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Το παλάτι αυτό, όπου πέρασε τις τελευταίες του στιγμές ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου και θεωρείται ιερός χώρος, ενώ φυλάσσεται από τιμητική φρουρά σε 24ωρη βάση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Για κίνδυνο προβοκάτσιας πριν τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία μίλησε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι το ΡΚΚ και η παρακρατική οργάνωση Εργκενεκόν ετοιμάζονται να δημιουργήσουν αναταραχή στη χώρα. Σε δηλώσεις από το Κίεβο όπου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αναρίθμητες συνωμοσίες προκειμένου να καταστρέψουν το κόμμα του, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει το όριο εισδοχής στη Βουλή, πριν τις βουλευτικές εκλογές, σημειώνοντας ότι η Τουρκία χρειάζεται μονοκομματική κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίζεται η σταθερότητα. Ο Ερντογάν διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του ενόψει εκλογών.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ-Σελίς 4-Πολιτική-27/01/2011

Read more...

Σχέδιο TFX και Τουρκική Πολεμική Αεροπορία


ου Arda Mevlutoglou

Εισαγωγή

Η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας εξέδωσε δελτίο τύπου στις 15 Δεκεμβρίου 2010 σχετικά με την συνάντηση της ΤΗΚ και των Εκπροσώπων της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Ο Υπουργός Άμυνας Vecdi Gonul ανέφερε σχετικά: "Προκειμένου να εκπληρώσουμε την απαίτηση για Μαχητικό και Εκπαιδευτικό αεροσκάφος, θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την ΤΑΙ και εν συνεχεία μελέτη σκοπιμότητας και για τους 2 τύπους". Η Αρχική φάση μελέτης και σχεδιασμού θα κρατήσει 2 χρόνια και θα κοστίσει 20 εκ. δολάρια.

Αυτή η εξέλιξη ήταν αιφνιδιαστική αν λάβουμε υπ' όψη μας τον μεγάλο αριθμό προγραμμάτων αναβάθμισης (T-38M Ari, F-16 CCIP, Erciyes, HeliMod,Yarasa, Isik, Simsek) που συνεχίζονται κανονικά. Επίσης το πρόγραμμα για το βασικό εκπαιδευτικό Hurkus καθώς και για ΜΕΑ συνεχίζονται ταυτόχρονα. Η παραγωγή για το πρωτότυπο Hurkus συνεχίζεται και θα πετάξει για πρώτη φορά το 2011 προκειμένου να έχει πιστοποιηθεί το 2013. Μετά την ολοκλήρωση της φάσης ανάπτυξης του Hurkus, το νέο εκπαιδευτικό και μαχητικό α/φος (Trainer Aircraft / Combat Aircraft, TFX) θα φέρει νέα τεχνολογικά και ψυχολογικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν.

Την φάση μελέτης σκοπιμότητας και αρχικής σχεδίασης για το TFX της ΤΑΙ θ' αναλάβουν το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) και η Τουρκική Αεροπορία (ΤΗΚ) σε συνεργασία με άλλες αμυντικές βιομηχανίες. Σχετικά με το ποια ηλεκτρονικά, δομικά και μηχανικά μέρη θα είναι Τουρκικής προέλευσης, πόσα θα είναι ξένης προέλευσης, για πόσα θα δοθεί άδεια εξαγωγής από ξένες χώρες , πόσα θ' αναπτυχθούν μέσω συμπαραγωγής, μεταφοράς τεχνολογίας κλπ. θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία και πιθανόν να την εκτινάξουν προς το μέλλον.

Ο Στόλος μαχητικών της ΤΗΚ

Τον κορμό των μαχητικών της ΤΗΚ αποτελεί το F-16, 210 από τα οποία παραμένουν σε υπηρεσία (Block 30/40/50), 173 από τα οποία θα υποβληθούν στο πρόγραμμα CCIP, ενώ τα 37 Β30 θα παραμείνουν ως εκπαιδευτικά αλλά και για υπηρεσίες readiness. Το πρόγραμμα CCIP θα φέρει τα 173 Τουρκικά Β40/50 στο επίπεδο των 30 F-16s Block 50+ του προγράμματος Peace Onyx IV- αντίστοιχο με αυτό των Ελληνικών Peace Xenia IV της 335Μ- που θα αρχίσουν να παραδίδονται τον Μάρτιο ( http://www.enkripto.com/2011/01/f-16cd-block-50.html ) και θα φέρουν οπλισμό όπως AIM-9X Sidewinder, AIM-120C AMRAAM, GBU-31/38 JDAM, JSOW A and C, CBU-105/CBU-105 WCMD, AGM-84K SLAM-ER AGM-84
Harpoon, ενώ η πιστοποίηση Τουρκικών όπλων και συστημάτων όπως το αντίγραφο του LANTIRN AselPod και το αντίγραφο του JDAM HGK (http://www.enkripto.com/2009/04/blog-post_2553.html ) βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ προκειμένου να δοθεί άδεια για το άνοιγμα του πηγαίου κώδικα του υπολογιστή αποστολής του F-16.

Από το 1999 ως το 2003 54 F-4E Phantom II αναβαθμίστηκαν από την Israel Aircraft Industries (IAI) στο επίπεδο F-4E 2020 Terminator με έμφαση στον ρόλο Δ/Β με όπλα ακριβείας. Χρησιμοποιούν το ραντάρ EL/M-2032 της Elta, συστήματα ναυτιλίας και Η/Π και χρησιμοποιούν το κατευθυνόμενο βλήμα ακριβείας Popeye I, GBU-10/12 Paveway, AGM-65 Maverick με την προσθήκη κατευθυνόμενων βλημάτων που ανέπτυξε το ΤUBITAK SAGE, όπως το HGK που αναφέραμε παραπάνω και που διαθέτει GPS / INS. 4 F-4E Terminator 2020 έχουν χαθεί σε ατυχήματα και υπολογίζεται να αποσυρθούν το 2020.

Το πρόγραμμα Terminator έδωσε στην Τουρκική αμυντική βιομηχανία τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις που αποκτήθηκαν από τον υπολογιστή αποστολής των Terminator 2020, ώστε να αναπτύξει τα ηλεκτρονικά της όπως Σταθμοί Ελέγχου Εδάφους για πυραυλικά
συστήματα, σχεδίαση και ανάπτυξη Λογισμικού αξιολόγησης Επιχειρησιακής Πτήσης, ηλεκτρονικά για δοκιμές χωρίς πυρομαχικά σε πεδία βολής, το αντίγραφο του LANTIRN με την ονομασία ASELPOD, το αντίγραφο του JSOW (Menzil D?s? Muhimmat) κλπ. Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η ολοκλήρωση και οι δοκιμές αυτών των συστημάτων έγινε αποκλειστικά από εθνικές υποδομές.

Από το 1974 ως το 1992 η Τουρκία παρέλαβε 236 F/RF-4E. Τα 54 αναβαθμίστηκαν σε Τerminator 2020 και τα περισσότερα όχι. Από τα υπόλοιπα μη αναβαθμισθέντα ένας μικρός αριθμός εκσυγχρονίσθηκε ώστε να χρησιμοποιηθεί από την 112 και την 173Filo. Τα α/φη αυτά είναι παραγωγής των ετών 1966-67, παλαιότερα δηλαδή από τα δικά μας SRA που αποσύραμε το 2005. Η Μοίρα από το δεύτερο μισό του 2010 έχει χάσει αρκετό αριθμό α/φων που υποβάλλονται στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού Αστραπή/Simsek ( http://www.enkripto.com/2010/03/blog-post_1914.html ) To πρωτότυπο πέταξε στις 22 Δεκεμβρίου του 2009 ενώ τα δύο πρώτα αναβαθμισμένο F-4E/TM Simsek παραδόθηκαν στις 2 Μαρτίου 2010. Η 172 Filo διαλύθηκε τον Μάϊο του 2009 για να δώσει τα α/φητης στις 112 και 173 Μοίρες.

Στα F-4E/TM Simsek τοποθετήθηκαν το GPS/INS της ASELSAN, η μονάδα απεικόνισης κι ελέγχου CDU-900, ο ασύρματος MXF-484 ο οποίος ακόμα ολοκληρώνεται. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού περιλαμβάνει επίσης το CTVS (Cockpit Television Video System/AVTR Airborne Video Tape Recorder), σύστημα αναγνώρισης φιλίου-εχθρικού IFF Mod-4, νέο σύστημα επικοινωνιών MFX-484 Have Quick II όπως μαρτυρά η κεραία στην ράχη των F-4E/TM. Είναι πολύ πιθανόν τα cockpit Kυβερνήτη και ΧΟΣ (Χειριστή Οπλικών Συστημάτων) να ακολουθούν την εργονομία και την διακοπτολογία των εκσυγχρονισθέντων RF-4Τ Isik

Εκπαιδευτική Μοίρα της ΤΗΚ

Τα Cessna T-41D Mescalero είναι ακόμα εν ενεργεία, μαζί με το Aermacchi SF-260D, το Cessna T-37B/C και το Northrop T-38A Talon Tweet. Τα F-5 επίσης υποβλήθηκαν σε εκτεταμένη αναβάθμιση τόσο των δομικών μερών τους όσο και των ηλεκτρονικών τους. Τα 4 πρώτα από την ΙΑΙ και τα υπόλοιπα 44 από το Κέντρο Συντήρησης κι Εφοδιασμού που υπάγεται στην 1η Τακτική Αεροπορική Διοίκηση στο Δορύλαιο (Εσκίσεχιρ) κατά την διετία 1999-2000. Το συμβόλαιο εκείνο περιλάμβανε και την δομική αναβάθμιση των Τ-38 τα οποία τώρα αναβαθμίζονται στα ηλεκτρονικά τους ( http://www.enkripto.com/2009/05/38.html ). Το αποτέλεσμα είναι η ομοιογένεια σε διαδικασίες, συστήματα εκπαίδευση και συντήρηση του στόλου των Τ-38/F-5 2000.

Η αρχική και βασική εκπαίδευση των χειριστών γίνεται με τα T-41D και τα SF-260D, ενώ η εισαγωγή σε δικινητήρια τζετ με τα Τ-37Β τα οποία πλησιάζουν το όριο της επιχειρησιακής ζωής τους. Αυτά (τα Τ-37) θα αντικατασταθούν από τα 40 Korean Aerospace Industries (KAI) KT-1T με κόστος 357 εκ. δολάρια συν προαίρεση για άλλα 15. Τα πρώτα 5 ΚΤ-1Τ παραδόθηκαν από την Κορέα ενώ τα υπόλοιπα 45 θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ στην Άγκυρα. Το πρώτο από αυτά πέταξε στις 5 Οκτωβρίου 2010. Περισσότερα απο 60 Τ-38 παρελήφθησαν από την Τουρκία το 1979-80 κι εκσυγχρονίζονται όπως αναφέρουμε παραπάνω. Το συμβόλαιο κοστίζει 84,5 εκ. δολάρια και υπογράφτηκε το 2007. Και πάλι τα 5 πρώτα θα αναβαθμιστούν στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ στην Άγκυρα και τα υπόλοιπα 50 στο Κέντρο Συντήρησης κι Εφοδιασμού που υπάγεται στην 1η Τακτική Αεροπορική Διοίκηση στο Δορύλαιο (Εσκίσεχιρ). Το πρόγραμμα Ari/Μέλισσα περιλαμβάνει Head Up Display, οθόνη Multi-Function Color Display, MDR-80 digital image-data recorder, Digital Video-Data Recorder/Data Transfer System; DVDR/DTS), Hands On Throttle and Stick/HOTAS, Ιntercom και ασύρματο αναπήδησης συχνoτήτων MXF-484 and MXF-243A Ηave Quick II (V/UHF) , ενδείκτης Engine Indicator Function/EFI, Cockpit Camera (Cockpit Television Sensor Watch/CTVS), instrument landing system (VOR/ILS) τα οποία έχουν ολοκληρωθεί στον υπολογιστή αποστολής ενώ τοποθετείται και εκτινασσόμενο κάθισμα Mk16 της Martin-Baker. Το πρωτότυπο πρωτοπέταξε στις 3 Νοεμβρίου του 2010 ενώ θα χρησιμοποιηθεί ως προκεχωρημένο εκπαιδευτικό τουλάχιστον μέχρι το 2020.

Ο ρόλος του εισαγωγικού εκπαιδευτικού για τα F-16 εκπληρώνεται από τα F-5 2000. Συνολικά 48 αναβαθμίστηκαν (20 F-5A, 14 NF-5A, 6 F-5Β και 8 NF-5B) και επιχειρούν από την 132 Filo στο Ικόνιο, ενώ έχουν κι αυτά ως χρονικό ορίζοντα απόσυρσης το 2020.

Πρόγραμμα F-35

H Τουρκία επέλεξε για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της το F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) καταβάλοντας 6.2 εκ. Δολλάρια το 1999, υπογράφοντας την Επιστολή Συμφωνίας (Letter of Agreement; LOA) το 2002 και καταβάλοντας άλλα 175 εκ. Δολάρια για την φάση ανάπτυξης συστημάτων και δοκιμών (System Development and Demonstration; SDD). Στις 25.01.2007 υπέγραψε την συμμετοχή της στην φάση παραγωγής και ανάπτυξης. Εν τω μεταξύ στις 12 Δεκεμβρίου του 2006 η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας σε συνάντηση με την ΤΗΚ, αποφάσισε την ανάπτυξη ενός εγχώριου μαχητικού νέας γενιάς.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει παραγγελθεί επίσημα ακριβής αριθμό F-35, αναμένεται να παραγγελθούν τελικά 100 μονάδες οι οποίες θα κοστίσουν 10.7 δις δολάρια με αρχική ένταξη σε υπηρεσία το 2014-15 από τις βάσεις Δορυλαίου, Μελιτινής και Ικονίου. Επίσης θα αναπτυχθούν ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν στον υπολογιστή αποστολής και γι αυτό το σκοπό διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Αμερικανική πλευρά. Το Ισραήλ και η Αγγλία κάνουν επίσης το ίδιο.

Ανάγκες

Η Τουρκική αεροπορία έλαβε υπ’ όψη της την εξάρτησή της από μια μόνο πηγή για τον εξοπλισμό της, τις ανάγκες της για νέο μαχητικό και εκπαιδευτικό α/φος και με βάση την τρέχουσα δομή της και την ανάγκη για να ενισχύσει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, προχώρησε σε αυτήν την απόφαση.

Τον Ιανουάριο του 2011 τα μαχητικά και εκπαιδευτικά α/φη της έχουν ως εξής:

37 F-16C / D Block 30 (παράδοση 1987 - 1989)
101 F-16C / D Block 40 (παράδοση 1990 - 1995)
72 F-16C / D Block 50 (παράδοση 1995 - 1999)
50 F-4E 2020 Terminator (παράδοση εκσυγχρονισθέντων α/φων 1999 - 2003)
16 F-4ETM Lightning (παράδοση εκσυγχρονισθέντων α/φων 2010 - 2011)


T-38A Talon (παράδοση 1979 - 1980)
F-5, 2000 (παράδοση εκσυγχρονισθέντων α/φων 2002 - 2007)
T-37B / C, Tweet (παράδοση 1963 - 1992)

Τα F-16 Block 30 χρησιμοποιούνται κυρίως σαν επιχειρησιακά εκπαιδευτικά. Η κύρια δύναμη κρούσης είναι τα Block 40/50. Τα α/φη του προγράμματος Peace Onyx III υποβάλονται ήδη σε αναβάθμιση των ηλεκτρονικών τους. Τα Block 30 εισήλθαν σε υπηρεσία πριν 22 με 24 χρόνια και λόγω της εντατικής χρήσης τους πλησιάζουν το τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής και αναμένεται ν’ αποσυρθούν το 2020 πριν από τα F-4ETM και εν συνεχεία θα αποσυρθούν τα F-4E 2020.

Τα F-4ETM και τα F-4E 2020 θα παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι να ενταχθούν τα F-35 και γι αυτό το λόγο έκλεισε η 172 Filo. Από το 2020 και μετά μια δύναμη περίπου 100 μαχητικών θα αποσυρθεί από την ενέργεια, μια δύναμη δηλαδή περίπου 6 Μοιρών.

Να λάβουμε υπ’ όψη μας ότι το 2020 θα έχουν αποσυρθεί και τα αναβαθμισμένα F-5 2000 καθώς και τα επίσης αναβαθμισμένα Τ-38, μια δύναμη δηλαδή μεγαλύτερη των 100 εκπαιδευτικών προκεχωρημένης και επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

Ας δούμε τι κατάφερε η Τουρκία με την προσπάθεια απεξάρτησης από τις ΗΠΑ για τους βασικούς εξοπλισμούς.

Στο πρόγραμα Terminator με κύριο ανάδοχο την Ισραηλινή IAI , η Τουρκία απέκτησε πρόσβαση σε μακράς ακτίνας καθοδηγούμενα όπλα ακριβείας που της επιτρέπουν να ελέγχει μεγάλη περιοχή ενός υποθετικού πολεμικού μετώπου, και το γνωστό μας πια Κέντρο Συντήρησης κι Εφοδιασμού που υπάγεται στην 1η Τακτική Αεροπορική Διοίκηση στο Δορύλαιο (Εσκίσεχιρ), ανέπτυξε εξελιγμένα εργαστήρια ολοκλήρωσης συστημάτων, καθιστώντας την ΤΗΚ ανεξάρτητη σε αυτόν τον τομέα από την διεθνή αμυντική βιομηχανία.

Επίσης η Τουρκία απέκτησε επίσης πρόσβαση στον υπολογιστή αποστολής του α/φους, διαμορφώνοντας το λογισμικό του ανάλογα με τις εθνικές ανάγκες και αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία σε αυτό τον τομέα. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα που έφερε το πρόγραμμα ήταν η ανάπτυξη από την HAVELSAN εξομοιωτών πτήσης. Με αυτό τον τρόπο η Τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει αποκτήσει εμπειρία στην ανάπτυξη σύγχρονων ηλεκτρονικών και οπλικών συστημάτων, στην ολοκλήρωσή τους και απέκτησε δυνατότητα να τα αναβαθμίζει. Με τα προγράματα Isik και Simsek και Ari, η αυτοπεποίθηση και οι νές δυνατότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας έγιναν πλέον προφανείς.

Συνεπώς το πρόγραμμα F-4E Terminator 2020, χωρίς κανέναν πολιτικό και στρατιωτικό περιορισμό και με πλήρη ελευθερία κινήσεων, έδωσε όλων των ειδών τα επιχειρησιακά και τεχνολογικά πλεονεκτήματα. Στην αντίπερα όχθη, στα προγράμματα των F-16 και των F-35 από τις ΗΠΑ, μέσω της διαδικασίας FMS (Foreign Military Sales) τέτοια ελευθερία κινήσεων δεν υπάρχει. Για οποιαδήποτε αναβάθμιση και ολοκλήρωση νέων συστημάτων, χρειάζεται η άδεια της Αμερικανικής κυβέρνησης σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.

Αυτός είναι ο λόγος που η Τουρκία προσπάθησε επί πολλά χρόνια και ανέπτυξε συστήματα όπως το ASELPOD ώστε αυτά να ολοκληρωθούν στα F-16 Peace Onyx IV (τα Β50+ Adv).

Σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι και το TFX.

Επίλογος και συμπεράσματα

Τα προγράμματα Terminator, Isik, Ari, Siemek επέτρεψαν στην Τουρκική αμυντική βιομηχανία να αναπτυχθεί και να ξεπεράσει τεχνολογικά και ψυχολογικά εμπόδια. Το πρόγραμμα του βασικού Hurkus θα πάει τα πράγματα ένα βήμα πιο πέρα. Αυτό θα επιτρέψει στην Τουρκία να καταστεί παίκτης στην παγκόσμια αεροπορική αγορά, ειδικά στην ανάπτυξη και ολοκήρωση ηλεκτρονικών και οπλικών συστημάτων.

Υπάρχουν εθνικές υποδομές με τις εγκαταστάσεις και την εμπειρία για να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη συστημάτων για την ΤΗΚ και πέραν του 2020 τόσο στα μαχητικά όσο και στα εκπαιδευτικά α/φη.

Σχεδιασμός για το πρόγραμμα TFX δεν έχει αρχίσει ακόμα, αλλά ο υπουργός αμυντικής βιομηχανίας Vecdi Gonul ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι δεν θα πρόκειται για συμπαραγωγή ενός υπάρχοντος προγράμματος αλλά ένα αυτούσια Τουρκικό σχέδιο που θα πληρεί τις εθνικές απαιτήσεις.

Το Eurofighter δεν βρίσκεται στην ατζέντα για το μαχητικό νέας γενιάς, παρά την πρόταση της EADS. Το ΤFX λόγω της ήδη υπάρχουσας υποδομής τεχνογνωσίας και εξειδικευμένου έμψυχου δυναμικού κάνει ρεαλιστική την ανάπτυξη ενός α/φους μέσα στα οικονομικά όρια του αμυντικού προϋπολογισμού σε συνεργασία με άλλη χώρα .Η Ινδία π.χ. δεν γίνεται να αναπτύξει το Tejas από μόνη της. Θα χρειαστεί π.χ. ήδη υπάρχοντα κινητήρα. Ο υπουργός Vecdi Gonul αρνήθηκε κατηγορηματικά την συνεργασία με την Κορέα σε ήδη υπάρχον πρόγραμμα κάτι που όμως μπορεί να ερμηνευθεί ότι η συμμετοχή σε ήδη υπάρχον πρόγραμμα είναι δυνατή.

Συνεπώς το ίδιο μοντέλο που ακολουθήθηκε στο πρόγραμμα άρματος μάχης Altai, μπορεί να ακολουθηθεί και τώρα. Η συνεργασία σε βραχυπρόθεσμο στάδιο ως προμηθευτής υποσυστημάτων στο πρόγραμμα των αυτοκινούμενων πυροβόλων, αποτελεί ένα χρήσιμο προηγούμενο, ώστε μέχρι το 2020 ένα νέο α/φος να έχει αναπτυχθεί.

Σε αυτό το σημείο η προσοχή στράφηκε ξανά στη Νότια Κορέα μιας και η ΤΑΙ συναρμολογεί κατόπιν αδείας το εκπαιδευτικό KT-1T.

Η Lockheed Martin συμμετέχει στο πρόγραμμα του προκεχωρημένου εκπαιδευτικού T-50 Golden Eagle, το οποίο αναπτύσσεται σε έκδοση ελαφρού μαχητικού T/A-50 και μαχητικού πολλαπλού ρόλου F/A-50. Τα προγράμματα αυτά αναπτύχθηκαν από τη Νότια Κορέα προκειμένου να αποκτηθεί εμπειρία και να είναι δυνατό να αναπτυχθεί το νέο μαχητικό KF-Χ. Μετά από μακρά διαπραγμάτευση η Ινδονησία συμφώνησε να συμμετέχει στο πρόγραμμα KF-Χ τον Ιούλιο του 2009 με 20% συμμετοχή στο κόστος ανάπτυξης και με δέσμευση για τουλάχιστον 50 α/φη.

Άλλη μια πιθανότητα που εξετάζεται είναι το Σουηδικό Saab Gripen. Η Saab αναπτύσει το Gripen NG και αν και δεν υπάρχει ακόμα μορφοποιημένη έκδοση είναι δυνατό να ωφελήσει και τις δύο χώρες εφόσον συνεργαστούν στον τομέα ανάπτυξης τεχνολογίας.

Η πρόκληση είναι μεγάλη και ο δρόμος μακρύς. Αν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί επιτυχώς, κι ένα Τουρκικό μαχητικό πετάξει στους ουρανούς, τότε οι Τούρκοι μηχανικοί, τεχνικοί και γραφειοκράτες θα έχουν ξεπληρώσει το χρέος τους προς τους συναδέλφους τους της δεκαετίας του 1940 και τα χαμένα όνειρα της δεκαετίας του 1950.

Read more...

Φοιτητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία κατά του Ερντογάν


Εκατοντάδες φοιτητές συγκρούστηκαν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη με την αστυνομία, σήμερα Πέμπτη, ενώ διαδήλωναν κατά της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τουλάχιστον εκατό διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι της Άγκυρας, διαλύθηκαν από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού ενώ οι φοιτητές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες. Πολλοί διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με ένα φωτορεπόρτερ του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων. Στην Κωνσταντινούπολη οι φοιτητές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη συνοικία Γιλντίζ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης.

Και σε αυτήν την περίπτωση, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, γκλομπ και αντλίες νερού για να τους διαλύσουν. Οι φοιτητές διαμαρτύρονταν κατά του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο κατηγορούν ότι αρνείται το διάλογο με το φοιτητικό κόσμο.

enet


Read more...

Τον Απρίλιο το τουρκικό T-129 ATAK στον αέρα


Το πρωτότυπο τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο τύπου T-129 (ATAK) που αναπτύχθηκε από κοινού από την Τουρκία και την Ιταλία είναι σχεδόν έτοιμο, με την παρθενική του πτήση να αναμένεται για τον μήνα Απρίλιο, μετά την ολοκλήρωση της συναρμολόγησής του από την τουρκική εταιρία ΤΑΙ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Todays Zaman. Η άτρακτος και το σύστημα του κινητήρα του πρωτοτύπου που ονομάζεται P-4, και αποτελεί το πρώτο T-129 που θα βρεθεί σύντοαμ στον αέρα, θα δοκιμαστούν στην Τουρκία. Η κατασκευή του P-4 έγινε από την AgustaWestland στην Ιταλία με την τελική συναρμολόγηση να λαμβάνει χώρα στην Τουρκία. Συνολικά πέντα πρωτότυπα προβλέπεται να κατασκευαστούν, με το Ρ1 να έχει απογειωθεί για πρώτη φορά στις 28 Σεπτεμβρίου του 2009.

Το σύστημα αποστολής όπως και το σύστημα πλοήγησης έχουν κατασκευαστεί με εγώρια τεχνολογία, υποστηρίζουν οι τουρκικές πηγές. Ένα κομμάτι από την άτρακτο κατασκευάστηκε επίσης εγχώρια στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, άλλα κρίσιμα στοιχεία του ελικοπτέρου, θα αρχίσουν να κατασκευάζονται στην Τουρκία κατά την επόμενη φάση του προγράμματος. Το T-129 είναι μια βελτιωμένη έκδοση του Agusta A129 Mangusta. Οι τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή των οπλικών συστημάτων του ελικοπτέρου. Οι πύραυλοι Hydra and Cirit της τουρκικής Roketsan θα χρησιμοποιηθούν επίσης από το ελικόπτερο. Το T-129 θα είναι σε θέση να εκτοξέυσει το αντιαρματικό βλήμα Hellfire, όπως και τον αντιεροπορικό πύραυλο Stinger.
Το πρόγραμμα ATAK στοχεύει στην κατασκευή 50 ελικοπτέρων, επιθετικών και τακτικής αναγνώρισης, με την προαίρεση για 41 ελικόπτερα για τις τουρκικές χεραίες δυνάμεις. Η προμήθεια των 50 ελικοπτέρων αποτιμάται σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η τουρκική βιομηχανία φιλοφοδοξεί να ενσωματώσει στα ελικόπτερα της προαίρεσης πλήρες εγχώρια αναπτυγμένο λογισμικό.
Εκτός από την AgustaWestland και την ΤΑΙ, τουρκικές εταιρείες του χώρου της αμυντικής βιομηχανίας, όπως η Aselsan και Roketsan, έχουν επίσης σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των TAI, AgustaWestland και Aselsan (ηλεκτρονικά, σύστημα αυτοπροστασίας), η μαζική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει έως τον Ιούνιο του 2013.
Το πρώτο ελικόπτερο, του οποίου η συναρμολόγηση ολοκληρώθηκε στην Τουρκία, αναμένεται να βρεθεί στον ουρανό τον ερχόμενο Απρίλιο. Στη συνέχεια θα παραδοθεί στον Τουρκικό Στρατό ως το πρώτο ελικόπτερο παραγωγής, ενώ ένα δεύτερο πρωτότυπο, αυτό με την κωδική ονομασία Ρ5, αναμένεται να πετάξει επίσης μέσα στο 2011. Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος είναι σε καλό δρόμο, ανεπηρέσαστο από το ατύχημα ενός πρωτότυπου - τροποποιημένη πλατφόρμα Α-129.
Εάν η δοκιμαστική πτήση είναι επιτυχής, η παραγωγή των άλλων μεγάλων τμημάτων στην Τουρκία θα λάβει νέα ώθηση. Εάν το Τ-129 είναι επιτυχής, η Τουρκία θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην κάλυψη των αναγκών της με δικά της μέσα για πολλά χρόνια στο μέλλον. Η Τουρκία θα λάβει επίσης άδεια παραγωγής και εξαγωγής του T-129 για να είναι σε θέση να εξάγει αυτά τα ελικόπτερα σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.


fox2e-mag

Read more...

Ελληνοτουρκικές σχέσεις > Δρούτσας - Νταβούτογλου στο Μαυροβούνιο


Συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου θα έχει σήμερα στο Μαυροβούνιο ο κ. Δ. Δρούτσας. Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των ΥΠΕΞ της Διαβαλκανικής Συνεργασίας. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν τόσο την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) - Τουρκίας όσο και για την τελευταία... κρουαζιέρα τουρκικής φρεγάτας στο Αιγαίο, η οποία και έδειξε ότι παρά το δημόσιο διάβημα του έλληνα Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ για την παραβατική συμπεριφορά της γείτονος, ορισμένα πράγματα δεν αλλάζουν.

Στο τραπέζι θα βρεθεί λογικά και το θέμα της οργάνωσης της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα που προγραμματίζεται για τον Μάρτιο. Ο κ. Δρούτσας θα έχει επίσης συνάντηση και με τον σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι. Στη συζήτησή τους θα βρεθεί και η προσεχής συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο χωρών, κκ. Αδ. Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, την οποία έχει συγκαλέσει στις 9 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την ονομασία των Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Read more...

Τουρκία: Τι κρύβει ο φράχτης στα σύνορα με Ελλάδα- Βουλγαρία...


Ο σχεδιασμός από την Ελλάδα και την Βουλγαρία, να κατασκευάσουν φράκτες κατά μήκος των συνόρων τους με την Τουρκία, προκάλεσε έντονη κριτική, όπως σημειώνει η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet Daily News. Η κατασκευή αυτή είναι μια παραδοχή της πραγματικότητας, ότι, δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να χτίσει ένα τείχος, με το οποίο θα επισημαίνονται τα σύνορά της, αναφέρει η εφημερίδα η οποία επικαλείται το πρακτορείο Anatolu. Οι προθέσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας να κατασκευάσουν φράκτη κατά μήκος των συνόρων τους με την Τουρκία, υποκρύπτουν άλλα στοιχεία, υποστήριξε στο πρακτορείο της Ανατολίας, ο διευθυντής της Υπηρεσίας του Τουρκικού Κέντρου Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής Ανάλυσης, Σινάν Ογκάν.

«Η Ελλάδα με το πρόσχημα ότι θέλει να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση, και η Βουλγαρία, με το πρόσχημα ότι λαμβάνει μέτρα κατά του αφθώδους πυρετού, δικαιολογούν τη δόμη ενός τείχους μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρώπης», δήλωσε ο Ογκάν. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση τοποθετεί μια διαχωριστική γραμμή στα σύνορα, μεταξύ του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. Αυτό δεν μπορεί να ληφθεί με ελαφριά την καρδία» επισημαίνει ο πολιτικός επιστήμονας.
Ο Μουσταφά Γιρντάμτσα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης των Επιμελητηρίων και των εμπορευματικών συναλλαγών και πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Αδριανούπολης, πιστεύει ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί να χτίσει τείχος στα σύνορά της με την Τουρκία, γιατί «θα ήταν πολύ δαπανηρός και δεν θα απέτρεπε τα ζώα να διασχίζουν τα σύνορα»
«Η Βουλγαρία επιθυμεί να κατασκευάσει 143 χιλιόμετρα φράκτη κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία με το πρόσχημα να σταματήσει την εξάπλωση του αφθώδους πυρετού. Αυτοί (οι Βούλγαροι) το θέλουν ή η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει για αυτό; Αυτό δηλώνει ότι η ΕΕ οικοδομεί ένα άλλο ‘τείχος του Βερολίνου’ κατά μήκος των συνόρων μας. Έτσι θέλει να τονίσει τα συνορά της;» λέει ο αντιπρόεδρος του χρηματιστηρίου της Αδριανούπολης Σερντάρ Γιαλτσίνερ. Η Hürriyet Daily News, υπενθυμίζει ότι πριν από μερικές εβδομάδες ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ανακοίνωσε ότι η Αθήνα σχεδιάζει να χτίσει έναν φράχτη στα σύνορά της με την Τουρκία, για να σταματήσει τους σχεδόν 11 χιλιάδες παράνομους μετανάστες που περνούν από τον τομέα αυτόν κάθε χρόνο.
--
Τίτλος Άρθρου: «Турция вини България, че издига Берлинска стена по границата»

Read more...

Κλείνει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την επανεισδοχή μεταναστών


Μέχρι σήµερα η Τουρκία αρνούνταν να πάρει πίσω στο έδαφός της τους παράνοµους µετανάστες που εισέρχονταν στην Ελλάδα, επικαλούµενη και η ίδια το πρόβληµα του µεγάλου όγκου.

Ικανοποιημένες είναι Αθήνα και Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της διαπραγµάτευσης για τη συµφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, η οποία µετατρέπει το πρόβληµα της παράνοµης µετανάστευσης στα σύνορα σε ευρωπαϊκό και αναµένεται, όπως όλα δείχνουν, να επικυρωθεί στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται, σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, πολύ κοντά σε συµφωνία επί του κειµένου, το οποίο θα συζητηθεί στο Συµβούλιο ∆ικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Η Αθήνα είναι ικανοποιηµένη από το κείµενο, καθώς, όπως σηµείωναν οι ίδιες πηγές, καλύπτονται όλα τα τεχνικά και πολιτικά ζητήµατα που αφορούν την Ελλάδα. Ιδιαίτερα σηµαντική κρίνεται και η αναφορά στα εξωτερικά σύνορα, αναφορά την οποία δεν ήθελε η τουρκική πλευρά.

Σηµειώνεται ότι µέχρι σήµερα η Τουρκία αρνούνταν να πάρει πίσω στο έδαφός της τους παράνοµους µετανάστες που εισέρχονταν στην Ελλάδα, επικαλούµενη και η ίδια το πρόβληµα του µεγάλου όγκου και αρνούµενη να εφαρµόσει τη διµερή συµφωνία για την υποχρέωση επανεισδοχής που έχει υπογράψει µε την Ελλάδα, «φορτώνοντας» επί της ουσίας το πρόβληµα στην Αθήνα.

∆ιπλωµατικές πηγές έλεγαν ακόµη ότι η συµφωνία είναι σηµαντική και γιατί διευρύνει το πεδίο εφαρµογής όχι µόνο στα σύνορα µε την Τουρκία, αλλά και σε άλλα σηµεία (για παράδειγµα, στο Ιόνιο), ενώ θα ακολουθείται η διαδικασία επαναπροώθησης για όλους τους παράνοµους µετανάστες, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Υπογράµµιζαν ακόµη ότι «µε τη συµφωνία εµπεδώνεται το γεγονός ότι το πρόβληµα είναι ευρωπαϊκό και ευρωτουρκικό, γι’ αυτό και η επιτροπή θα στηρίξει µε κονδύλια την Τουρκία για την εφαρµογή και θα ενθαρρύνει ανάλογες συµφωνίες της Τουρκίας µε τρίτες χώρες».

Πάντως, δεν αποτελεί µυστικό ότι η Άγκυρα ζητεί ως αντάλλαγµα για την υπογραφή της συµφωνίας την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν, αξίωση την οποία στηρίζει η Ελλάδα, αλλά όχι µεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερµανία. Η συµφωνία θα έχει τριετή διάρκεια προσαρµογής, διάστηµα στο οποίο θα εφαρµόζονται οι υφιστάµενες συµφωνίες, συµπεριλαµβανοµένου του πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Δύσκολες ώρες για Γκιουλ και Ερντογάν


Ειδικού Συνεργάτη

Δύσκολες ώρες πέρασε ο Πρόεδρος της Τουρκίας ενώπιον των βουλευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίοι τον στρίμωξαν για πολλά θέματα. Ο κ. Γκιουλ δυσκολεύτηκε να απαντήσει για το εκλογικό μέτρο του 10% που ισχύει στη χώρα του, για την ελεύθερη χρήση της μητρικής γλώσσας των Κούρδων, για τις θρησκευτικές ελευθερίες των Αλεβήδων και διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι πρόγονοι του έπραξαν Γενοκτονία σε βάρος των Αρμενίων.

Εκείνο που ενόχλησε περισσότερο τον Πρόεδρο φαίνεται πως ήταν η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης για το θάνατο του Αρμένιου δημοσιογράφου Χράντ Ντίνκ.
Επιστρέφοντας στην Τουρκία ο κ. Γκιουλ δήλωσε ότι αισθάνθηκε ντροπή για την υπόθεση Ντίνκ και υποσχέθηκε να θέσει σε λειτουργία τον φορέα Κρατικού Ελέγχου (DDK) για να διαλευκανθεί η ολιγωρία των αρχών.

Τέλος, ο κ. Γκιουλ ισχυρίστηκε ότι είναι έτοιμο το νέο Σύνταγμα της χώρας, αλλά δεν διευκρίνισε εάν θα υιοθετήσουν προεδρικό σύστημα , όπως επιθυμεί ο κ. Ερντογάν.

Στο μεταξύ, διπλωματικό επεισόδιο προέκυψε κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ουκρανία, όπου πήγε συνοδευόμενος από 600 επιχειρηματίες.

έβαια, με τέτοια κουστωδία επιχειρηματιών σε όλα του τα ταξίδια μοιάζει περισσότερο με οικονομικό μάνατζερ παρά με πολιτικό ηγέτη , παρόλα αυτά ζήτησε αλλαγή του Πρωτοκόλλου της επίσκεψης του, επειδή προέβλεπε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο που στήθηκε στη μνήμη των πέντε εκατομμυρίων Ουκρανών που τους άφησε ο Στάλιν να πεθάνουν από την πείνα.

Ο κ. Ερντογάν αρνήθηκε να επισκεφθεί το Μνημείο, γιατί, όπως είπε, δεν αναγνωρίζεται η Γενοκτονία των Ουκρανών από τον περισσότερο κόσμο. Αν λοιπόν πήγαινε εκεί θα δημιουργούσε πρόβλημα για τη χώρα του για το ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Έτσι, η Ουκρανία αφαίρεσε από το επίσημο πρόγραμμα την επίσκεψη στο Μνημείο. Μήπως, όμως, αυτό αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για να μην επισκέπτονται οι ξένοι ηγέτες το Μαυσωλείο του Κεμάλ, όπως επιβάλλει το επίσημο Πρωτόκολλο της Άγκυρας;

Read more...

Η ΓΝΩΣΤΗ ΣΗΜΑΙΑ


Κείμενο του ιστολόγιου TourkikaNea.gr

Εκλογές έγιναν σε διάφορα παραρτήματα του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Τουρκία στις 23-1-2011. Σε αυτές παραβρέθηκαν εκτός από το Δ.Σ. (το κεντρικό του συλλόγου) και τέως πρόεδροι όπως οι Σελαχατίν Γιλντίζ, Μπουρχανετίν Χακιουντέρ, Φερρούχ Οζκάν, Ερόλ Κασίφογλου Μουσταφά Ρούμελιλί και Τανέρ Μουσταφάογλου. Βρήκαμε…. ενδιαφέρουσες δύο από τις φωτογραφίες των γραφείων τους όπως τις βρήκαμε στο σχετικό με τις εκλογές δημοσίευμα της εφημερίδας Μπιρλίκ.


Read more...

Οι Ελληνοισραηλινές σχέσεις και οι γεωστρατηγικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.


Του Χρήστου Καπούτση
Ο χώρος του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, κατά το 2011 θα «εγκλωβίσει» το πολυσχιδές ενδιαφέρον των μεγάλων πρωταγωνιστών της διεθνούς σκηνής και θα παράξει πολιτικά αποτελέσματα. Αυτός ο ενιαίος γεωγραφικός χώρος, είναι ο χώρος συνάντησης Ανατολής και Δύσης, αλλά και θέρετρο θρησκευτικών πολεμικών αναμετρήσεων των μονοθεϊστικών θρησκειών (ιουδαϊσμού, χριστιανισμού και μουσουλμανισμού) με οικονομικά λάφυρα.

Στη σημερινή εποχή το διακύβευμα είναι επιπλέον, η εξόρυξη και η μεταφορά της ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), προς την ευημερούσα κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Η «επίθεση» φιλίας του Ισραήλ στην Ελλάδα, αποδίδει θεαματικά αποτέλεσμα στις διμερείς ελληνο-ισραηλινές σχέσεις.
Το Ισραήλ αναζητάει εταίρο στην περιοχή, προκειμένου να συνεργαστεί σε δύο καίριους τομείς.
Στον ενεργειακό και τον στρατιωτικό τομέα. Δηλαδή αναζητά διακρατικές σχέσεις με Στρατηγικό περιεχόμενο.


Και επειδή, οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία είναι σε τροχιά ρήξης, αλλά και διότι οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις παραμένουν προβληματικές, η στροφή του Ισραήλ προς την Ελλάδα, είναι μάλλον μονόδρομος, για την Κυβέρνηση του Τελ Αβιδ.
Η Κυβέρνηση Νετανιάχου – Λίμπερμαν
Η Κυβέρνηση του Ισραήλ συγκροτείται, από το συντηρητικό κόμμα ΛΙΚΟΥΝΤ, και ο επικεφαλής του ο Βενιαμίν Νετανιάχου είναι και ο Πρωθυπουργός, από το ακραίο υπερεθνικιστικό κόμμα το «Μπετεινού» με επικεφαλής τον Άβιγκτορ Λίμπερμαν που είναι αν.Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών και από το Εργατικό Κόμμα που ο Αρχηγός του είναι ο Έχουντ Μπαρακ, απόστρατος Στρατηγός, ο οποίος μετέχει στην Κυβέρνηση ως Υπουργός Άμυνας. Όμως ο Ε. Μπάρακ είναι και αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με πρόεδρο τον Γ.Α.Παπανδρέου.
Η επικεφαλής του δεύτερου σε εκλογική δύναμη ισραηλινού κόμματος του κεντρώου «Καντίμα», η Τζίπι Λίβνι, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε Κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου και Λίμπερμαν, διότι υποστήριξε, ότι αυτή η Κυβέρνηση θα εξαρτάται από την άκρα Δεξιά και δεν επιθυμεί να νομιμοποιήσει με τη συμμετοχή της μια συντηρητική Κυβέρνηση δέσμια της ακροδεξιάς. Πάντως ο σοσιαλιστής Ε.Μπάρακ δεν είχε κανένα ιδεολογικό πρόβλημα συμμετοχής σε αυτή την συντηρητική Κυβέρνηση. Και να προσθέσουμε ότι στα αιματηρά γεγονότα του 2007 στο Λίβανο (σύγκρουση ισραηλινού στρατού με τη Χεζμπολάχ), αλλά και στην εισβολή των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας , που προκάλεσε εκατόμβη θυμάτων, κυρίως αμάχων Παλαιστινίων, Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ήταν και είναι ακόμη, ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος ο Εχουντ Μπάρακ.
Φυσικά, το «φλέρτ» των υπερσυντηρητικών Ισραηλινών Νετανιάχου- Λίμπερμαν προς την Ελληνική σοσιαλιστική Κυβέρνηση του Γ.Α.Παπανδρέου είχε τα «αναμενόμενα» θετικά αποτελέσματα! Γιατί άραγε;
Στο Ισραήλ όμως, έχει ξεσπάσει Κυβερνητική κρίση.
Η υποστήριξη των συντηρητικών θέσεων των Νετανιάχου – Λίμπερμαν από τον Έχουντ Μπάρακ , επικρίθηκε από πολλά στελέχη του Εργατικού κόμματος, με αποτέλεσμα τη διάσπασή του. Ο Έχουντ Μπάρακ αποχώρησε από το κόμμα του και ίδρυσε νέο! Παρέμεινε ωστόσο στη θέση του Υπουργού Άμυνας. Επίσης τρείς Υπουργοί στελέχη της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού κόμματος αποχώρησαν από την Κυβέρνηση Νετανιάχου. Ο Πρωθυπουργός Β.Νετανιάχου, αποδεχόμενος τις παραιτήσεις των Υπουργών δήλωσε ότι, «η

κυβέρνησηέγινε πολύ ισχυρότερη, στη διακυβέρνησή της» , ενώ η επικεφαλής τηςισραηλινής αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι ζήτησε να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Μετά την παραίτηση των Εργατικών υπουργών, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου διατηρεί πάντως μια σταθερή πλειοψηφία 66 βουλευτών στους 120 που αριθμεί η Κνεσέτ.
Αν όμως παραιτηθεί η Κυβέρνηση Νετανιάχου ή γίνουν πρόωρες εκλογές και σχηματίσει Κυβέρνηση συνασπισμού το κόμμα «Καντίμα» με πρωθυπουργό τη Τζίπι Λίβνι, δεν αποκλείεται επαναπροσέγγιση του Ισραήλ με την Τουρκία, άρα υπεισέρχονται νέες παράμετροι στις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις!
Ο Α.Λίμπερμαν στην Αθήνα
Την Αθήνα επισκέφτηκε για τρείς μέρες ο αν. πρωθυπουργός του Ισραήλ και ΥΠΕΞ Άβιγκτορ Λίμπερμαν.
Έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια και τον Πρωθυπουργό Γ.Α.Παπανδρεόυ, ενώ συναντήθηκε με τον ΥΠΕΘΑ Β.Βενιζέλο και με τον ΥΠΕΞ Δ.Δρούτσα.
Η επίσκεψη του κ.Λίμπερμαν στη χώρα μας θεωρείται πολύ σημαντική.
Η Ενέργεια και η στενή συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ στον ενεργειακό και τον στρατιωτικό τομέα , ήταν στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων του κ.Λίμπερμαν με την πολιτική ηγεσία της χώρας μας.
Στη συνάντηση των A. Λίμπερμαν και Β. Βενιζέλου στο Πεντάγωνο συζητήθηκε ακόμη η διμερής αμυντική συνεργασία, με έμφαση τη συνεργασία των Πολεμικών Αεροποριών, αλλά και θέματα προμήθειας στρατιωτικού υλικού, από τις Ισραηλινές Πολεμικές Βιομηχανίες.
Οι Πολεμικές αεροπορίες Ελλάδας και Ισραήλ έχουν ήδη πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις, που έχουν προκαλέσει το ζωηρό ενδιαφέρον των πολιτικών αναλυτών διεθνών ΜΜΕ, αφού προβάλλονται ερωτήματα σχετικά με τον πραγματικό στόχο της προχωρημένης αεροπορικής εκπαίδευσης. Μάλιστα υπήρξε έντονη διαμαρτυρία από το Ιράν, διότι πιστεύει ότι οι ελληνο-ισραηλινές ασκήσεις, έχουν στόχο, να προετοιμάσουν την αεροπορική προσβολή κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Το Ιράν, δια της διπλωματικής οδού εξέφρασε προς την Κυβέρνηση των Αθηνών, τη δυσαρέσκειά του, για την στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ.
Επίσης οι Υπουργοί Εξωτερικών Δ.Δρούτσας και Α.Λίμπερμαν αποφάσισαν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ, να συνεδριάσει , σε πλήρη σύνθεση και με τη συμμετοχή των δύο Πρωθυπουργών, αλλά και κορυφαίων Υπουργών, μέσα στο επόμενο τρίμηνο στο Ισραήλ (μέχρι το τέλος Μαρτίου εκτιμάται ότι θα έχει γίνει η κοινή υπουργική συνεδρίαση στο Τελ Αβίδ) .
τι ζητάει ο Ισραήλ από Ελλάδα και Κύπρο
Η προτεραιότητα που δίνει το Ισραήλ στην αναβάθμιση της ενεργειακής και στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα, έχει προφανώς πολιτικό και γεωστρατηγικό υπόβαθρο.
Η αξιοποίηση πιθανών ορυκτών κοιτασμάτων στο βυθό της Ανατολικής Μεσογείου και οι διακρατικές συμφωνίας για την Ενέργεια (φυσικό αέριο, πετρέλαιο), προϋποθέτουν τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών, δηλαδή οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Σύμφωνα με πληροφορίες ο Α.Λίμπερμαν στις συναντήσεις με τους Γ. Παπανδρέου Δ.Δρούτσα και Β.Βενιζέλο, παρουσίασε γεωγραφικό (ενεργειακό ) χάρτη με οριοθετημένες τις ΑΟΖ και μάλιστα, είχε οριοθετήσει και την Ελληνική ΑΟΖ.
Ουσιαστικά δηλαδή το Ισραήλ ανεγνώρισε την Ελληνική ΑΟΖ, ακόμη και πιο πριν και από την Ελλάδα!!
Επίσης , πολύ πρόσφατα το Ισραήλ και η Κύπρος υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αγνοώντας τις απειλές της Τουρκίας. Όπως είναι γνωστό από τη Βίβλο, ο Λεβιάθαν είναι το παντοδύναμο τέρας που έβγαινε από τη θάλασσα. Λεβιάθαν λοιπόν , ονόμασαν οι Ισραηλινοί ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κύπρου , στην ισραηλινή ΑΟΖ και στην συνορεύουσα θαλάσσια ζώνη Ισραήλ και Κύπρου.
Είναι προφανές ότι λόγω της οριοθέτησης των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, θα είναι αναπόφευκτες οι πολιτικο-διπλωματικές διενέξεις, αν όχι και οι στρατιωτικές συγκρούσεις, των ενδιαφερομένων Μεσογειακών κρατών, της Τουρκίας, της Συρίας, του Λιβάνου, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου.
Το Ισραήλ ενδιαφέρεται για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την περιοχή ΛΕΒΙΑΘΑΝ, μέσω Κρήτης και Ιονίων Νησιών, στην Ευρώπη. Το Ισραήλ θα επιδιώξει να εξασφαλίσει συμφέρουσες συμφωνίες για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της ανατολικής Μεσογείου. Και όπως είναι γνωστό, το Ισραήλ στηρίζει τις διπλωματικές συμφωνίες, όπου απαιτηθεί, με την τεράστια στρατιωτική ισχύ που διαθέτει. Αποτελεί Στρατηγικό δόγμα για το Ισραήλ, που θεμελιώθηκε από τους ιστορικούς ηγέτες του Μπεν Γκουριόν, Μωσέ Νταγιάν, Γκόλντα Μεγίρ και Γιτζαχκ Ράμπιν, ότι «η στρατιωτική ισχύς αποτελεί το μέσο για τη διπλωματία της βίας. »! Είναι μια τακτική , που ακολουθεί το Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία, με την απειλή χρήση στρατιωτικής βίας ή και κάποιων προειδοποιητικών στρατιωτικών χτυπημάτων , υποχρεώνει τους συνομιλητές του να συμφωνήσουν στις προτάσεις που προωθεί η ισραηλινή διπλωματία…
Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε το εξής: Το Ισραήλ διαμορφώνει μια ισχυρή πολιτική συμμαχία με Κύπρο και Ελλάδα, προκειμένου να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου.
Οι πρωτοβουλίες όμως του Ισραήλ έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.
Συγκροτείται γρήγορα ένα μέτωπο της Τουρκίας και των Αραβικών κρατών (Συρίας, Λιβάνου και Αιγύπτου, αλλά και υπό προϋποθέσεις του Ιράν και της Λιβύης), προκειμένου να ανακόψουν την βουλιμία του Ισραήλ να κυριαρχήσει στον τομέα της ενέργειας στην ανατ. Μεσόγειο.
Έτσι είναι πολύ πιθανόν, η αναβαθμισμένη συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ, να δημιουργήσει αντισυσπειρώσεις και τελικά, Ελλάδα και Κύπρος να έλθουν σε τροχιά αντιπαράθεσης με την Τουρκία, τη Συρία, το Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ιράν. Η αναγνώριση από τη Συρία της FYROM ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αποτελεί το πρώτο προειδοποιητικό σήμα προς την Αθήνα.
Είναι σαφές ότι, στην εντυπωσιακή αναβάθμιση των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων, έχει ενεργό ανάμιξη η αμερικανική διπλωματία. Άλλωστε, τις υποθαλάσσιες έρευνες και την εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αν.Μεσόγειο, έχουν ήδη εξασφαλίσει αμερικανικές εταιρείες, εταιρείες κολοσσοί στον τομέα της ενέργειας, που έχουν δημιουργήσει κοινοπρακτικά σχήματα με ισραηλινές εταιρείες. Προφανώς, η αμερικανική διπλωματία προλείανε το έδαφος, ώστε ο συντηρητικός Νετανιάχου να συνάψει συμφωνίες με τον σοσιαλιστή Παπανδρέου και τον κομμουνιστή Χριστόφια!
Και ακολουθεί η επίσκεψη της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον στην Αθήνα. Στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χ.Κλίντον, μαζί με μεγάλη αντιπροσωπεία του αμερικανο-εβραϊκού λόμπυ! Η Χ.Κλίντον κατά την παραμονή της στην Αθήνα θα «σφραγίσει» την ελληνοισραηλινή συμφωνία.
Το «παρόν» της Α.Μέργκελ από την Κύπρο
Η Γερμανία εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας η πράγματι ιστορική επίσκεψη της Αngela Merkel στη Λευκωσία, που είναι και η πρώτη επίσκεψη Γερμανού καγκελαρίου από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.
Η επίσκεψη της κ.Μέργκελ στην Κύπρο, αναμφίβολα σηματοδοτεί και το αυξανόμενο ενδιαφέρον του Βερολίνου, για τις γεωπολιτικές και γεωοικονομικές εξελίξεις στη ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η Γερμανία δηλώνει παρούσα και στη Μεσόγειο.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών της Γερμανίδας Καγκελαρίου με το πρόεδρο της Κύπρο Δημήτρη Χριστόφια βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ, σε συνάρτηση με τις Κύπρο-τουρκικές σχέσεις.
Η καγκελάριος της Γερμανίας διαβεβαίωσε ότι η χώρα της θα κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπεραστεί ο διαμελισμός της Κύπρου, τονίζοντας ότι η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίνεται στα βήματα των Ελληνοκυπρίων για έναν συμβιβασμό. Και η Angela Merkel διευκρίνισε ότι, όσο η Τουρκία δεν εφαρμόζει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, δεν μπορεί να υπάρχει συνέχεια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Αναμφίβολα, είναι πολύ θετική η παρέμβαση της Angela Merkel στο Κυπριακό. Είναι η πρώτη ηγέτης της Ε.Ε. που επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία για τη στασιμότητα στο Κυπριακό. Ωστόσο το μήνυμα της Μέργκελ προς την Άγκυρα περιείχε και την εξής προειδοποίηση. Να περιορίσει η τουρκική ισλαμική κυβέρνηση τις ηγεμονικές βλέψεις της στην Μεσόγειο.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επέλεξε την Κύπρο , προκειμένου να αμφισβητήσει κυρίως, την αμερικανοβρετανική πρωτοκαθεδρία στην περιοχή και ακόμη, για να διεκδικήσει τη θέση, που νομίζει, ότι αρμόζει στον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας, ως χώρας με παγκόσμια εμβέλεια. Η Κύπρος, για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι αποτελεί το «κλειδί» των γεωστρατηγικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τέλος επισημαίνουμε και τα εξής: Η θεώρηση μιας διπλωματικής επιτυχίας είναι πολυπρισματική. Ίσως οι αθέατες όψεις να είναι και οι πιο σημαντικές. Η ουσιαστική αναβάθμιση των ελληνο- ισραηλινών σχέσεων, είναι δυνατόν, να δημιουργήσει ρηγματώσεις στις παραδοσιακά καλές σχέσεις της Ελλάδος με τον Αραβικό κόσμο και αυτή η εξέλιξη, δεν θα είναι ανώδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα. Η ελληνο-ισραηλινή συνεργασία είναι ασφαλώς, μια πολύ δύσκολη υπόθεση στον διπλωματικό της χειρισμό. Πολλοί έγκυροι αναλυτές , αλλά και το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy προβλέπουν τουρκο-ιρανική κυριαρχία στη Μέση Ανατολή. Οι αραβομουσουλμανικοί πληθυσμοί έχουν ηρωοποιήσει τον Ερντογάν, τον Αχμαντινετζάν, τον Νασράλα, τη Χαμάς, ενώ η ακροδεξιά πολιτική των Νετανιάχου και Λίμπερμαν προβληματίζει τον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και διχάζει ακόμη και το παγκόσμιο εβραϊκό λόμπυ.
Γι’ αυτό επιβάλλεται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες, ειδικά της Ελλάδας που αντιμετωπίζει και σφοδρή οικονομική κρίση, να είναι ισοσταθμισμένες, ειδικά μάλιστα, όταν το διεθνές περιβάλλον είναι έντονα συγκρουσιακό. Και το περιβάλλον στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή είναι ιδιαίτερα συγκρουσιακό, καθώς διακυβεύονται τεράστια στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “πολιτικά ΘΕΜΑΤΑ”

Read more...

“Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ”


Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς δεν αποκλείει λύση του Κυπριακού και επίσπευση της διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

«Παρ’ όλο που πολλοί πιστεύουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, που θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, θα “παραλύσει” τις ευρω-τουρκικές σχέσεις για έξι μήνες, εγώ θεωρώ ότι η περίοδος αυτή θα αποτελεί μια ευκαιρία».

«Εχουμε συνηθίσει τις προφητείες της Κασσάνδρας, ώστε ένα αισιόδοξο σενάριο να φαίνεται παραμύθι», ανέφερε μιλώντας σε σεμινάριο που οργάνωσαν η Ενωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD) και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

«Ας φανταστούμε -είπε- ότι το 2012 η Τουρκία θα κάθεται ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον πρόεδρο της “εναλλασσόμενης προεδρίας των Κυπριακών Κρατών”, προκειμένου να ανοίξει 12 κεφάλαια και να κλείσει άλλα έξι. Ας φανταστούμε επίσης ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών της Κύπρου και της Τουρκίας και όλου του νησιού τετραπλασιάζεται σε έξι μήνες και ότι μικτές ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις επενδύουν στον τουρισμό».

«Έχουμε ένα χρόνο να δούμε αν η χώρα που φέρνει αναταραχή στην ΕΕ θα προτιμήσει να αφήσει μια ομάδα ανθρώπων να ζει στο νησί υπό καθεστώς αποκλεισμού ή υπό καθεστώς παγιωμένης ειρήνης», είπε ακόμα ο Τούρκος υπουργός, επαναλαμβάνοντας υπαινιγμό -που έχει διατυπώσει πολλές φορές τις τελευταίες μέρες- για το ρόλο που παίζουν «άλλες χώρες» (η Γερμανία) και διαιώνιση του Κυπριακού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Συλλαλητήριο Τουρκοκυπρίων κατά της… Τουρκίας


Συλλαλητήριο κατά της… Τουρκίας πραγματοποίησαν οι Τουρκοκύπριοι του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική της ψευδοκυβέρνησης του Ντερόλ Έρογλου, που εφαρμόζεται με οδηγίες της Άγκυρας. Μάλιστα, για τον λόγο αυτόν πραγματοποιήθηκε και γενική απεργία.
Συντεχνίες και κόμματα της αντιπολίτευσης βγήκαν στους δρόμους στις 11.00 το πρωί κατακλύζοντας την πλατεία Ινονού.

Παρατηρητές αναφέρουν ότι το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε ήταν ογκώδες και τα συνθήματα κατά της Τουρκίας και της «κυβέρνησης» του καθεστώτος πολλά.


Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι ο στόχος της Άγκυρας είναι η ενίσχυση της παρουσίας των δικών της πολιτών (εποίκων) στην Κύπρο και η επιβολή συντηρητικών αξιών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Χαρακτηριστικά για το κύμα αντίδρασης στην άθλια οικονομική κατάσταση είναι τα πρωτοσέλιδα των σημερινών τουρκοκυπριακών εφημερίδων. Η ”Γενί Ντουζέν” καλούσε τον κόσμο να λάβει μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο. Η ”Αφρίκα” πρόσθετε ότι τρεις οργανώσεις πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την «πρεσβεία» της Τουρκίας, κρατώντας πανό που έγραφαν ”Άγκυρα κάτω τα χέρια σου από πάνω μας”…

Read more...

Στον αέρα η πολυδιαφημιζόμενη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας !


Με μια εξαιρετικά προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση της αρμόδιας Επιτρόπου για τη μετανάστευση Σεσίλια Μάλμστρομ, ανακοινώθηκε η κατ’ αρχήν συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας που προβλέπει τη διαδικασία επανεισδοχής των λαθραίων μεταναστών (Τούρκων και πολιτών τρίτων χωρών) στην Τουρκία εφόσον συλληφθούν σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της ΕΕ. Το “προσεκτικό” της διατύπωσης οφείλεται στο γεγονός ότι η ανακοίνωση δεν μπαίνει στο βάθος της ουσίας αυτής της συμφωνίας που περιέχει όρους δύσκολα αποδεκτούς από ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ. αυτό γιατί η Άγκυρα κατέστησε σαφές, ότι για την ίδια η συμφωνία αυτή θα εφαρμοστεί εφόσον η ΕΕ καταργήσει τη θεώρηση βίζας που επιθυμούν να ταξιδέψουν από την Τουρκία προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ!
Αν όμως η κα Μάλμστρομ φρόντισε απλά να είναι προσεκτική παραμένει ακατανόητη η ικανοποίηση που εξέφρασε το Ελληνικό υπ. Εξωτερικών με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Γρ. Δελεβέκουρα καθώς σαν χώρα έχουμε και ιδιαίτερες εμπειρίες από την αντίστοιχη διμερή συμφωνία με την Τουρκία.
Η ανακοίνωση του Ελληνικού υπεξ, έχει ως ακολούθως:

“Σε συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης του COREPER (Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων στην Ε.Ε.), στην οποία παρουσιάστηκε το κείμενο της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, το οποίο προγραμματίζεται να συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στις 24 και 25 Φεβρουαρίου 2011, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας δήλωσε τα εξής:
«Στη συνέχεια σχετικής εντολής που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Συμβούλιο το 2002 για τη σύναψη Συμφωνίας Επανεισδοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και μετά τη διεξαγωγή των σχετικών διαπραγματεύσεων, διαφαίνεται ότι οι δύο πλευρές ευρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία επί του κειμένου.

Η Ελλάδα από την αρχή τόνισε τη σημασία της σύναψης της Συμφωνίας αυτής τόσο για τα ελληνικά συμφέροντα όσο και για το συμφέρον της Ένωσης και των Κρατών Μελών της και συμμετείχε ενεργά στην όλη διαδικασία, με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων αυτών.

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η σύναψη της Συμφωνίας καταδεικνύει τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης που δεν αποτελεί μόνο ελληνικό ή ελληνοτουρκικό πρόβλημα, αλλά κοινό ευρωπαϊκό, όπως άλλωστε έχει καταγραφεί στα Συμπεράσματα Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.

Παράλληλα, συμβάλλει στην πρόληψη και στην αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την Ευρώπη μέσω των συνόρων μας, θαλάσσιων και χερσαίων, που είναι ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενισχύει τη συνεργασία με την Άγκυρα επί του θέματος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πράγμα που άλλωστε αποτελεί πάγια επιδίωξη της χώρας μας.

Η Συμφωνία, που κινείται στη γραμμή αντίστοιχων Συμφωνιών που έχει υπογράψει η Ε.Ε. με τρίτες χώρες, θα διευκολύνει πρακτικά την επανεισδοχή των παρανόμως εισερχομένων στη χώρα μας, καθώς προβλέπεται απλοποιημένη διαδικασία επανεισδοχής. Τα όποια τυχόν προβλήματα που θα ανακύψουν θα συντονίζονται από την προβλεπόμενη στη Συμφωνία Κοινή Επιτροπή Επανεισδοχής.

Η χώρα μας θεωρεί θετική την επιτευχθείσα πρόοδο και προσβλέπει στην ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και των απαραίτητων νομοθετικών διαδικασιών, προκειμένου η Συμφωνία να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν και να λειτουργήσει ως ένας επιπρόσθετος παράγοντας αποτροπής, ελέγχου και βέλτιστης διαχείρισης της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης που δέχεται η χώρα μας ιδιαίτερα στα ανατολικά μας σύνορα».

Read more...

Νέα τούρκικη προπαγανδιστική εκστρατεία στην ΕΕ


Σύμφωνα με σχόλιο της ερευνήτριας Amanda Paul της δεξαμενής σκέψης EPC (European Policy Center)** με τίτλο «Το αδιέξοδο μεταξύ Τουρκίας- ΕΕ», οι διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ κατά το 2011 θα αντιμετωπίσουν πολλά εμπόδια. Το τρίγωνο Τουρκίας-ΕΕ-Κύπρου, η αντίθεση που εκφράζει αριθμός μελών-κρατών και η απογοήτευση της Τουρκίας σχετικά με την -ανειλικρινή κατά τη γνώμη της- προσέγγιση της ΕΕ στο ζήτημα, θα αποτελέσουν ένα απειλητικό συνδυασμό. Ο φαύλος κύκλος της επίρριψης ευθυνών ενισχύεται συνεχώς, και αν δεν υπάρξει αλλαγή προσέγγισης οι συνομιλίες θα καταλήξουν σε αδιέξοδο.

Ανατρέχοντας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία το 2005, η ερευνήτρια σχολιάζει ότι έχουν ανοίξει μόνο 13 από τα 35 κεφάλαια, εκ των οποίων μόνο ένα έχει κλείσει προσωρινά. 18 κεφάλαια είναι «παγωμένα» εξαιτίας βέτο που έχουν θέσει η Κύπρος, η Γαλλία ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι Γάλλοι έχουν μπλοκάρει μερικά κεφάλαια για πολιτικούς λόγους αλλά τα περισσότερα είναι παγωμένα εξαιτίας της αποτυχίας της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, που απορρέουν από την Τελωνειακή Ένωση. Μέχρι σήμερα η Τουρκία αρνείται να το κάνει έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις που της είχε δώσει για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, σε συνέχεια της θετικής ψήφου των Τουρκοκυπρίων στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν. Ωστόσο ο κανονισμός αυτός δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ λόγω της αντίδρασης των Ελληνοκυπρίων, που τον αντιμετώπισαν ως ένα βήμα προς την αναγνώριση της τουρκοκυπριακής «διοίκησης».

Ως αποτέλεσμα, η εμπιστοσύνη των Τούρκων απέναντι στην Ε.Ε. μειώθηκε ενώ η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων επιβραδύνθηκε. Με το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP να μην επιδεικνύει ιδιαίτερη υποστήριξη στην ένταξη στην Ε.Ε., το κυβερνόν κόμμα AKP δεν αισθάνεται ιδιαίτερη πίεση να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία. Με τις εκλογές να έχουν προσδιοριστεί για τον ερχόμενο Ιούνιο, το ΑΚΡ φαίνεται να υιοθετεί μία πιο τοπικιστική/ εθνικιστική ατζέντα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται αναμφίβολα οι πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Πρωθυπουργού Erdogan όσο και του ΥΠΕΞ Davutoglu, που αναφέρονται σε έλλειψη οράματος και ηγεσίας από πλευράς της Ε.Ε. , παρά τις ακούραστες προσπάθειες που καταβάλει ο διαπραγματευτής Bagis και η ομάδα του.

“Δυστυχώς, η Ε.Ε. δεν αποτελεί ένα ουδέτερο παίκτη στο κυπριακό πρόβλημα”, σχολιάζει η Amanda Paul και αυτό έγινε πολύ ξεκάθαρο κατά την τελευταία επίσκεψη της Καγκελαρίου Merkel στο νησί, όταν κατηγόρησε ανοιχτά τη μία πλευρά για τις δυσκολίες που υπάρχουν στις συνομιλίες. Η επίσκεψή της , που πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο εβδομάδες πριν από μία κρίσιμη συνάντηση των ηγετών των δύο πλευρών στη Γενεύη, δεν θα μπορούσε να είχε γίνει σε χειρότερη στιγμή, παρατηρεί. Η Κύπρος έχει χρησιμοποιηθεί από εξωτερικές δυνάμεις εδώ και αιώνες και φαίνεται ότι και τώρα αυτό συνεχίζεται καθώς το νησί και το πρόβλημά του γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ηγεσίες που τάσσονται εναντίον της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε.

Η κατάσταση δείχνει ότι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μπορεί να συνεχιστεί και κατά το 2011 και ακόμα περισσότερο , με δεδομένο ότι το 2012 η Κύπρος θα έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε. και θα πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Αναμφίβολα κάποια κράτη μέλη ελπίζουν ότι κάποια στιγμή η Άγκυρα θα εγκαταλείψει την ενταξιακή της πορεία αλλά αυτό δεν είναι πιθανό, τονίζει. Παρά τη σκληρή ρητορική που χρησιμοποιεί το ΑΚΡ χρειάζεται πολύ ην Ε.Ε. τόσο για να εξακολουθήσει τις μεταρρυθμίσεις όσο και για να προσελκύσει σταθερές και συνεχόμενες ξένες επενδύσεις. Η λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα άνοιγε το δρόμο για την Τουρκία, παρατηρεί. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά κενά που πρέπει να γεφυρωθούν στις συνομιλίες παρόλο που έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος. Καθώς μάλιστα το Μάιο θα πραγματοποιηθούν κοινοβουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, δεν φαίνεται πιθανό να υπάρξει κάποια συμφωνία στο άμεσο μέλλον.

Αναφορικά με τις εκλογές στην Τουρκία, η Amanda Paul σχολιάζει ότι το ΑΚΡ φαίνεται ότι θα επιτύχει μεγάλη νίκη, που μπορεί να το οδηγήσει στο να έχει 400 έδρες στη βουλή σε σύνολο 550. Εάν ο Erdogan βγει ενισχυμένος έχοντας μία τόσο ισχυρή εντολή, θα είναι σε θέση να λάβει σοβαρές αποφάσεις. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Erdogan μπορεί να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Τουρκίας το 2012, ενδέχεται να αποφασίσει να λύσει το Κυπριακό προκειμένου να βοηθήσει τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας. Οι μεγάλες επιχειρήσεις στην Τουρκία φαίνεται ότι σιωπηλά πιέζουν την κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της , που απορρέουν από το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Άγκυρας, επομένως αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, θα είχε υποστήριξη, αναφέρει το σχόλιο. Εάν αυτό τώρα οδηγούσε με τη σειρά του στην υιοθέτηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, παραμένει ερωτηματικό.

Επιπλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Άγκυρα να κάνει κάποια βήματα για τη λύση του Κυπριακού. Η Τουρκία όμως δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο μόνη της και θα χρειαστεί την υποστήριξη και άλλων παικτών, ιδιαίτερα της Ελλάδας. Αυτό θα μπορούσε να πάρει τη μορφή μιας κοινής πρωτοβουλίας Άγκυρας- Αθήνας, η οποία στη συνέχεια θα υποστηριζόταν και από άλλες δυνάμεις, όπως είναι τα ΗΕ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Εάν δεν σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό, καταλήγει το σχόλιο, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία τελικά θα σταματήσουν. Τότε η ΕΕ θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να κρατήσει την Άγκυρα συνδεδεμένη στην τροχιά της. Ένας τρόπος να μειωθούν οι αντιστάσεις θα αποτελούσε η αυξανόμενη συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, η εξωτερική πολιτική, το εμπόριο και η ασφάλεια. Καλό σημάδι επίσης θα ήταν η απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες αφού θα έδειχνε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αγκαλιάσει την Τουρκία, που σε κάθε περίπτωση αποτελεί έναν οικονομικό και πολιτικό εταίρο κρίσιμης σημασίας.

**Να σημειωθεί ότι το EPC αποτελεί δεξαμενή σκέψης που χρηματοδοτείται από κυβερνήσεις και ιδιώτες προκειμένου να προβάλλει από ανεξάρτητες ως καθοδηγούμενες απόψεις και πως της ανάλυσης της κας Πωλ ακολούθησε η παρουσίαση των θέσεων της Άγκυρας από τον κ. Μπαγίς. Άλλωστε, η επαναφορά από την κα Πωλ, της πρότασης για “πενταμερή” που απορρίπτεται τόσο από Λευκωσία όσο κι από την Αθήνα δείχνει από που κατευθύνεται η όλη “ανάλυση”, που δεν λαμβάνει υπόψιν της κανένα από τα “κεκτημένα” της ΕΕ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Read more...

Προπαγάνδα Μπαγίς στις Βρυξέλλες καθώς η Τουρκία χάνει έδαφος!


Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Egemen Bagis πραγματοποίησε ομιλίa χθες στις Βρυξέλλες, στη γνωστή δεξαμενή σκέψης European Policy Center (EPC), με θέμα « Οι σχέσεις Τουρκίας –Ε.Ε. – Πού κατευθύνονται;», προβαίνοντας και πάλι σε παραπληροφόρηση των τουρκικών σχεδιασμών σχετικά με την ΕΕ και την Κύπρο.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Bagis δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος και ότι η αισιοδοξία του αυτή βασίζεται στο ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποίησε η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο. Είπε χαρακτηριστικά ότι η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2010 μπορεί να θεωρηθεί η πιο θετική και ενθαρρυντική έκθεση που έχει εκδώσει ποτέ μέχρι σήμερα η Επιτροπή, αφού λαμβάνει υπόψη της όλα τα βήματα που έχει κάνει η τουρκική κυβέρνηση. Είναι η πρώτη φορά, είπε, που η έκθεση προόδου δεν κάνει λόγο για την κατάργηση της θανατικής ποινής, την εξάλειψη των βασανιστηρίων ή την απαγόρευση πολιτικών κομμάτων.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η χώρα του τον τελευταίο χρόνο και ιδιαίτερα μετά την έγκριση του «πακέτου» συνταγματικών μεταρρυθμίσεων από το δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Bagis είπε ότι η Τουρκία έχει κατορθώσει πολλά και αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα θετικά σημεία του ανωτέρω «πακέτου» :

* Περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, τα παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες
* Μεγαλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών
* Παράταση των εργασιακών δικαιωμάτων
* Δημιουργία του θεσμού του Διαμεσολαβητή
* Περιορισμός των εξουσιών των στρατιωτικών δικαστηρίων
* Παροχή δικαιώματος στους Τούρκους πολίτες να προσφεύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας
* Διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής εκπροσώπησης όλων των κοινωνικών μερίδων στο δικαστικό σώμα.

Η περασμένη χρονιά, παρατήρησε ο κ. Bagis , υπήρξε χρονιά που εντατικοποιήθηκε όσο ποτέ άλλοτε η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Τουρκίας και αυτό όχι μόνο αναφορικά με τους νόμους αλλά και με απτά παραδείγματα από την καθημερινή ζωή. Ως πρώτο παράδειγμα ανέφερε την ιστορική Πατριαρχική λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου (για πρώτη φορά μετά το 1923) αλλά και την πρώτη λειτουργία σε αρμενική εκκλησία, το Ναό του Τιμίου Σταυρού που πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, επίσης για πρώτη φορά μετά από 95 χρόνια. Όπως είπε, και στις δύο περιπτώσεις ήταν η κυβέρνηση που χορήγησε την άδεια να γίνουν οι συγκεκριμένες λειτουργίες.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η Τουρκία αποφάσισε να εξαλείψει από όλα τα εκπαιδευτικά βιβλία όλα τα «σχόλια που συνιστούν διακρίσεις και καλλιεργούν προκαταλήψεις έναντι άλλων λαών» (discriminatory remarks) ενώ αποφάσισε επίσης να προσθέσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ευρωπαϊκά θέματα στα βιβλία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των Ρομά είπε ότι τη στιγμή που ένα ιδρυτικό μέλος της Ε.Ε. προσπαθούσε να τους εκδιώξει από το έδαφός του, στη χώρα του πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πρωθυπουργού Erdogan με 20.000 Ρομά. Κατά τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός απολογήθηκε γιατί μέχρι τώρα αγνοούσε τα προβλήματά τους και τις ανάγκες τους ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο διοργανώθηκε σχετικά διεθνές συνέδριο.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι λαμβάνοντας υπόψη το ρυθμό με τον οποίο προχωρά η Τουρκία στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα μέσα στη χρονιά. Παρατήρησε επίσης ότι παρόλο που αυτός ο ρυθμός θα έπρεπε να φέρει τη χώρα πιο κοντά στην ένταξη, αυτό δεν συμβαίνει. «Εάν δεν υπήρχαν πολιτικά εμπόδια στα κεφάλαιά μας, αντί για 13 κεφάλαια που έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε ανοίξει 29. Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε 16 ακόμα κεφάλαια σε σύντομη χρονική περίοδο» είπε. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την οικονομία, δήλωσε ότι «έχουμε τους σωστούς θεσμούς, τη σωστή συμπεριφορά, τα σωστά νούμερα. Γι ‘ αυτό είμαστε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης». Αναρωτήθηκε μάλιστα πώς είναι δυνατόν να μην ανοίγει το κεφάλαιο για την ενέργεια, όταν ο τομέας αυτός είναι τόσο σημαντικός για την Ευρώπη και η Τουρκία ένας τόσο σημαντικός εταίρος.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης είπε ότι είναι προτιμότερο να προσπαθούμε με τους εταίρους μας να επιλύσουμε το πρόβλημα παρά να κατασκευάζουμε μονομερώς φράχτες στα σύνορα. «Δεν πιστεύω ότι οι φράχτες θα λύσουν τα προβλήματα. Υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι τα τείχη που έπεσαν στο Βερολίνο μπορούν να χτιστούν και πάλι, τουλάχιστον στο μυαλό. Πιστεύουν ότι μπορούν να εγκαθιδρύσουν ψυχολογικά εμπόδια. Εάν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, τότε πρέπει να κοιτάξουμε τις αιτίες. Εάν κάποιος είναι διατεθειμένος να ριψοκινδυνεύσει τη ζωή του προκειμένου να φθάσει σε μία χώρα περισσότερο ευημερούσα και σε μία πιο δημοκρατική κοινωνία, θα βρει άλλους τρόπους και μέσα. Επομένως πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους. Αυτό είναι η ουσία του προβλήματος. Εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε ένας πραγματικός εταίρος στην επίλυση προβλημάτων. Η Τουρκία δεν θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα, θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των υπαρχόντων».

Στη συνέχεια ο κ. Bagis είπε για το κυπριακό ότι «Ναι, πρέπει να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα. Η Τουρκία είναι έτοιμη για συμβιβασμό από τη στιγμή που ο συμβιβασμός θα είναι αμοιβαίος. Κανείς δεν μπορεί να ζητά από την Τουρκία να κάνει μονομερή βήματα γιατί έχουμε κάνει πάρα πολλά από το 2002. Όσοι παρακολουθείτε τις εξελίξεις στο κυπριακό ξέρετε ότι ήταν η αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μου που οδήγησε στο σχέδιο Ανάν, που έπεισε τους Τουρκοκύπριους να ψηφίσουν υπέρ. Είμαι ευχαριστημένος που οι συναντήσεις στη Γενεύη πήγαν καλά και περιμένω με ανυπομονησία να διαβάσω την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Η Ευρώπη σήμερα δεν έχει να κάνει με τοίχους αλλά με γέφυρες που θα φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Γι’ αυτό το λόγο χρειαζόμαστε να βρούμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα και είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε την προσπάθεια που μας αναλογεί». Σχολίασε όμως ότι συμβαίνουν και γεγονότα που σοκάρουν την τουρκική κοινή γνώμη, όπως ήταν τα επεισόδια με την τουρκική ομάδα μπάσκετ που πήγε στην Κύπρο πριν τα Χριστούγεννα και όπου «5 Τούρκοι παίκτες δέχθηκαν επίθεση ενώ οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν αμέτοχοι».

Τέλος ο κ. Bagis έθεσε και πάλι το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου στην Ε.Ε. για τους Τούρκους πολίτες.

Στη συζήτηση που ακολούθησε και σε ερώτηση για το ζήτημα του φράχτη που σκοπεύει να κατασκευάσει η Ελλάδα ο Υπουργός απάντησε ότι «Σχετικά με το τείχος που σκοπεύουν να χτίσουν οι ελληνικές αρχές – στην πραγματικότητα είναι ένας φράχτης – είναι ελεύθερες να κάνουν ό,τι θέλουν σε ελληνικό έδαφος. Μπορούν να φτιάξουν ένα φράχτη σε 12 χιλιόμετρα, υπάρχει όμως όλο το Αιγαίο. Δεν πιστεύω ότι τα 12 χιλιόμετρα του φράχτη θα αξίζουν τη δαπάνη. Εάν θέλεις πραγματικά να λύσεις το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης επιτυχημένα πρέπει να πας στις χώρες προέλευσης και να τις βοηθήσεις να βρουν λύσεις».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε η Καγκελάριος Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο ο κ. Bagis είπε ότι «η κα Μέρκελ έκανε ιστορικά λάθη. Μάλιστα ήταν η ίδια που είχε δημόσια δηλώσει ότι ήταν λάθος που επετράπη η ένταξη της «Νότιας Κύπρου» στην Ε.Ε. χωρίς να έχει προηγηθεί η επίλυση του συνοριακού προβλήματος με το Βορρά. Και τώρα έρχεται να κάνει σχόλια προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δεν πρόκειται να κρίνω ποιες δηλώσεις της είναι περισσότερο ακριβείς».

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση γιατί χρησιμοποίησε τον όρο «Unitted States of Cyprus» περιγράφοντας μία μελλοντική κατάσταση στην οποία το κυπριακό θα έχει επιλυθεί, απάντησε ότι αυτό το όνομα περιλαμβανόταν στις προβλέψεις του Σχεδίου Ανάν. «Εάν κάποιος έχει να προτείνει κάποιο καλύτερο όνομα, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις» κατέληξε.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP