Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Τον Απρίλιο το τουρκικό T-129 ATAK στον αέρα


Το πρωτότυπο τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο τύπου T-129 (ATAK) που αναπτύχθηκε από κοινού από την Τουρκία και την Ιταλία είναι σχεδόν έτοιμο, με την παρθενική του πτήση να αναμένεται για τον μήνα Απρίλιο, μετά την ολοκλήρωση της συναρμολόγησής του από την τουρκική εταιρία ΤΑΙ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Todays Zaman. Η άτρακτος και το σύστημα του κινητήρα του πρωτοτύπου που ονομάζεται P-4, και αποτελεί το πρώτο T-129 που θα βρεθεί σύντοαμ στον αέρα, θα δοκιμαστούν στην Τουρκία. Η κατασκευή του P-4 έγινε από την AgustaWestland στην Ιταλία με την τελική συναρμολόγηση να λαμβάνει χώρα στην Τουρκία. Συνολικά πέντα πρωτότυπα προβλέπεται να κατασκευαστούν, με το Ρ1 να έχει απογειωθεί για πρώτη φορά στις 28 Σεπτεμβρίου του 2009.

Το σύστημα αποστολής όπως και το σύστημα πλοήγησης έχουν κατασκευαστεί με εγώρια τεχνολογία, υποστηρίζουν οι τουρκικές πηγές. Ένα κομμάτι από την άτρακτο κατασκευάστηκε επίσης εγχώρια στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, άλλα κρίσιμα στοιχεία του ελικοπτέρου, θα αρχίσουν να κατασκευάζονται στην Τουρκία κατά την επόμενη φάση του προγράμματος. Το T-129 είναι μια βελτιωμένη έκδοση του Agusta A129 Mangusta. Οι τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή των οπλικών συστημάτων του ελικοπτέρου. Οι πύραυλοι Hydra and Cirit της τουρκικής Roketsan θα χρησιμοποιηθούν επίσης από το ελικόπτερο. Το T-129 θα είναι σε θέση να εκτοξέυσει το αντιαρματικό βλήμα Hellfire, όπως και τον αντιεροπορικό πύραυλο Stinger.
Το πρόγραμμα ATAK στοχεύει στην κατασκευή 50 ελικοπτέρων, επιθετικών και τακτικής αναγνώρισης, με την προαίρεση για 41 ελικόπτερα για τις τουρκικές χεραίες δυνάμεις. Η προμήθεια των 50 ελικοπτέρων αποτιμάται σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η τουρκική βιομηχανία φιλοφοδοξεί να ενσωματώσει στα ελικόπτερα της προαίρεσης πλήρες εγχώρια αναπτυγμένο λογισμικό.
Εκτός από την AgustaWestland και την ΤΑΙ, τουρκικές εταιρείες του χώρου της αμυντικής βιομηχανίας, όπως η Aselsan και Roketsan, έχουν επίσης σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των TAI, AgustaWestland και Aselsan (ηλεκτρονικά, σύστημα αυτοπροστασίας), η μαζική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει έως τον Ιούνιο του 2013.
Το πρώτο ελικόπτερο, του οποίου η συναρμολόγηση ολοκληρώθηκε στην Τουρκία, αναμένεται να βρεθεί στον ουρανό τον ερχόμενο Απρίλιο. Στη συνέχεια θα παραδοθεί στον Τουρκικό Στρατό ως το πρώτο ελικόπτερο παραγωγής, ενώ ένα δεύτερο πρωτότυπο, αυτό με την κωδική ονομασία Ρ5, αναμένεται να πετάξει επίσης μέσα στο 2011. Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος είναι σε καλό δρόμο, ανεπηρέσαστο από το ατύχημα ενός πρωτότυπου - τροποποιημένη πλατφόρμα Α-129.
Εάν η δοκιμαστική πτήση είναι επιτυχής, η παραγωγή των άλλων μεγάλων τμημάτων στην Τουρκία θα λάβει νέα ώθηση. Εάν το Τ-129 είναι επιτυχής, η Τουρκία θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην κάλυψη των αναγκών της με δικά της μέσα για πολλά χρόνια στο μέλλον. Η Τουρκία θα λάβει επίσης άδεια παραγωγής και εξαγωγής του T-129 για να είναι σε θέση να εξάγει αυτά τα ελικόπτερα σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.


fox2e-mag

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP