Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Στρατιωτικό υλικό αξίας 300-400 εκατ. δολαρίων πρόκειται να πωλήσει η Τουρκία στην Ινδονησία


Αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι η πολεμική βιομηχανία δεν αποτελεί βαρίδιο, αλλά ένα δυναμικό κομμάτι της οικονομίας, η τουρκική κυβέρνηση μέσω της Υπογραμματείας Πολεμικής Βιομηχανίας (αντίστοιχη με την ελληνική ΓΔΑΕΕ) κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικά εξαγωγιά συμβόλαια στην Ινδονησία. Πιο συγκεκριμένα τρείς τουρκικές εταιρείες η FNSS, Aselsan και η Roketsan πρόκειται να κλείσουν σημαντικά συμβόλαια πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Ινδονησία αξίας 300-400 εκατ. δολαρίων. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η εταιρεία FNSS υπέγραψε συμβόλαιο με την Μαλαισία αξίας 600 εκατ. δολαρίων για την πώληση 257 τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων Pars 8x8.

Η σημασία δε που δίνει η ισλαμική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ερντογάν στην ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας και στην προώθηση των εξαγωγών στρατιωτικού υλικού φαίνεται από το γεγονός ότι τα συμβόλαια θα υπογραφούν κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της τουρκικής Δημοκρατίας στην Ινδονησία σε λίγες ήμερες. Τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα τουρκική αντιπροσωπεία από τις τρεις πολεμικές βιομηχανίες επισκέφτηκαν την Ινδονησία και διασφάλισαν τις νέες παραγγελίες.

Σύμφωνα δε με τουρκικές πηγές η συμφωνία που θα υπογραφεί θα αποτελεί το πρώτο μέρος του πακέτου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας. Το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει την αγορά από την Ινδονησία τεθωρακισμένων ερπυστριοφόρων οχημάτων από την FNSS, ασυρμάτων από την Aselsan και ρουκετών από την Roketsan.

Μέσα στα επόμενα σχέδια της τουρκικής βιομηχανίας είναι η προσφορά πακέτου εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16 της Αεροπορίας της Ινδονησίας, ενώ ένας ακόμα πιθανός πελάτης της τουρκικής ΤΑΙ θα μπορούσε να είναι η Αεροπορία της Ταϊλάνδης η οποία επίσης διαθέτει μαχητικά F-16.

Επισημαίνεται ότι η ΤΑΙ έχει ήδη αναλάβει κατόπιν άδειας της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16 των αεροπορικών δυνάμεων της Ιορδανίας και του Πακιστάν.

Στόχος της Υπογραμματείας Πολεμικής Βιομηχανίας της Τουρκίας είναι οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού το 2011 να ξεπεράσουν τα 1,5 δις δολάρια τη στιγμή που το 2009 είχαν φτάσει τα 832 εκατ. δολάρια. Το ύψος των εξαγωγών για το 2010 δεν έχει ακόμα επίσημα ανακοινωθεί αλλά εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1 δις δολάρια.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Οι σημερινές τουρκικές παραβιάσεις


Δύο σχηματισμοί από 14 μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν σήμερα 2 παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών και 3 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Από τα 14 τουρκικά μαχητικά τα 6 έφεραν οπλισμό και η δραστηριότητα εκδηλώθηκε σε βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τουρκία: Σοβαρό πρόβλημα με την ανεργία των νέων


Μπορεί να αυτοδιαφημίζεται ως τοπική οικονομική υπερδύναμη, ωστόσο, στον τομέα της ανεργίας η κατάσταση την κάνει να μοιάζει επικίνδυνα με το Ιράν… Το δημοσίευμα της τουρκικής «Χουριέτ» είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για την κυβέρνηση στην Άγκυρα, πολύ δε περισσότερο δεδομένου ότι πλησιάζουν εκλογές, όπου συχνά-πυκνά ισχύει αυτό που δικαιολόγησε την εκλογή του Μπιλ Κλίντον στον αμερικανικό προεδρικό θώκο: «It’s the economy stupid»…

Σύμφωνα με την εφημερίδα, δύο εκατομμύρια νεαρές γυναίκες στην Τουρκία δεν σπουδάζουν και δεν εργάζονται, μια κατάσταση που ισχύει συνολικά για το ένα τρίτο (30% περίπου) του συνολικού πληθυσμού της χώρας με ηλικία κάτω των 29 ετών, το οποίο ανέρχεται συνολικά στο 50% του πληθυσμού! Δηλαδή, με απλούστερα λόγια, ο μισός πληθυσμός της Τουρκίας είναι κάτω από 29 ετών εκ των οποίων το 30% είναι άνεργο. Δηλαδή, και μόνο σε αυτούς να περιοριζόταν το πρόβλημα ανεργίας της Τουρκίας, θα ανερχόταν πάλι στο 15% του συνολικού πληθυσμού.

Τα στοιχεία προκύπτουν από μελέτη την οποία συνέταξε η αντιπολίτευση του CHP (Ρεπουμπλικανικό Δημοκρατικό Κόμμα), του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αποδεικνύοντας την ορθότητα της ανωτέρω εκτίμησης, ότι τα ζητήματα της οικονομίας θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επερχόμενη προεκλογική περίοδο, ενώ η εξωραϊσμένη εικόνα που παρουσιάζεται για την «δυναμική τουρκική οικονομία», έχει και τις αθέατες πλευρές της.

Το CHP υπόσχεται την ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας με σκοπό να αυξηθεί η συμμετοχή των νέων στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και να βοηθήσει στην ανάδειξη των ηγετικών τους ικανοτήτων. Την ίδια στιγμή, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (μέρος αυτών για να είμαστε ακριβείς) προβάλλου την εικόνα μιας Τουρκίας όπου πλέον καταφεύγει ενίοτε και η ελληνική νεολαία για να βρει δουλειά...

http://www.defencepoint.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP