Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Κουβέντες Καφενείου, 1/6/2011


ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΕΚΑ μέρες ουσιαστικά ξεκληρίστηκε όλη σχεδόν η ηγεσία του τουρκικού ακροδεξιού Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (MHP), με τις γνωστές θέσεις και βλέψεις για την Θράκη, έπειτα από την προβολή στο διαδίκτυο κάποιων βίντεο που δείχνουν μέλη του κόμματος σε... εξωσυζυγικές ερωτικές περιπτύξεις. Πέντε ανώτερα στελέχη του κόμματος στο οποίο ηγείται ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί των «Γκρίζων λύκων» υποχρεώθηκαν σε παραίτηση, έπειτα από τον σάλο που ξέσπασε από την μετάδοση των ροζ βίντεο, στα οποία οι εικόνες ήταν μεν... θολές αλλά αρκούσαν για να γίνει η ζημιά. Αυτό ήταν ένα δεύτερο κύμα παραιτήσεων από το κόμμα ενόψει των εκλογών της 12ης Ιουνίου, με αποτέλεσμα να φτάσουν συνολικά σε εννέα οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του κόμματος που αποχώρησαν εξαιτίας του σεξουαλικού σκανδάλου.

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ για την περιοχή μας είναι ότι ανάμεσα στα στελέχη του παραιτήθηκαν ήταν και ένας παλιός μας γνώριμος: ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ντενίζ Μπουλούκμπασι, ο οποίος πριν μεταπηδήσει στην πολιτική ήταν ένας διπλωμάτης καριέρας με παρουσία και στην Ελλάδα – και ειδικότερα στην Θράκη. Οι περισσότεροι τον θυμούνται ως έναν από τους στόχους που βγήκαν ζωντανοί από επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Κάποιοι όμως ίσως να θυμούνται ότι αυτός, ως Νο2 της πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ’90, είχε τοποθετηθεί ως... τοποτηρητής στο Γενικό Προξενείο της Κομοτηνής αμέσως μετά την απόφαση του τότε υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά να απελάσει τον τούρκο πρόξενο για προκλητικές δηλώσεις και ενέργειές του. Σε γραπτή δήλωσή του, ο Μπουλούκμπασι, που ήταν εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Άγκυρας, έκανε λόγο για «συκοφαντίες και απειλές» με τις οποίες ασχολείται η τουρκική δικαιοσύνη, ενώ επισήμανε: «Παραιτούμαι από την Κεντρική Επιτροπή του ΜΗΡ, από την αντιπροεδρία του κόμματος και από την υποψηφιότητά μου ως βουλευτή, ώστε σε αυτό το διάστημα ως τις εκλογές της 12ης Ιουνίου 2011 να μην προκληθεί ζημία με βάση αυτές τις πλαστές και κατασκευασμένες κατηγορίες. Η δικαστική διερεύνηση θα αποκαλύψει τις σκοτεινές δυνάμεις του εσωτερικού και του εξωτερικού που κρύβονται πίσω από αυτήν την επίθεση. Είμαι σίγουρος πως το τουρκικό έθνος θα αχρηστεύσει αυτή την προδοτική επίθεση και θα στηρίξει το ΜΗΡ που αποτελεί την εγγύηση της Τουρκίας».

ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΗΤΑΝ μεγάλο για το κόμμα της τουρκικής ακροδεξιάς, καθώς δεν είναι τόσο το γεγονός ότι έχασε από υποψηφίους βουλευτές τα πιο προβεβλημένα στελέχη του. Είναι και το γεγονός ότι το σκάνδαλο με το ροζ βίντεο ακούμπησε στις ευαίσθητες χορδές των υπερσυντηρητικών ψηφοφόρων του, στους οποίους η οικογένεια μαζί με την πατρίδα αποτελούν ηθικές αξίες πρώτης γραμμής. Πώς λοιπόν να πάνε οι συντηρητικοί πολίτες να ψηφίσουν κάποιους που αποδεδειγμένα με αυτά τα ροζ βίντεο δείχνουν ότι δεν πιστεύουν αυτά που διακηρύττουν; Κάπως έτσι, λοιπόν, το MHP έχει πλέον λιγοστές πιθανότητες να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% που απαιτείται για να διατηρήσει τη θέση του στη βουλή. Και αν μείνει εκτός Βουλής, θα τρίβει ασφαλώς τα χέρια του ο Ερντογάν, το κόμμα του οποίου θα επωφεληθεί κερδίζοντας επιπλέον έδρες και κατακτώντας την απόλυτη πλειοψηφία στην καινούρια Εθνοσυνέλευση, κάτι που θα του επιτρέψει να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο Σύνταγμα.

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΘΑ πρέπει να εξηγηθεί αυτή η εθνικιστική στροφή που τείνει να λάβει σε αυτήν την προεκλογική περίοδο το κυβερνών AKP. Δεν αρκεί μόνο να καταψηφιστούν οι εθνικιστές, αλλά να κερδηθούν και οι ψήφοι τους. Πάνω σε αυτήν την λογική λοιπόν και δεδομένης της σκληρής ρητορικής των ακροδεξιών για την Θράκη και τις «καταπιέσεις» της «τουρκικής» μειονότητας από τους «βάρβαρους» Έλληνες, ο Ερντογάν έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε έναν αγώνα για την εξασφάλιση ψήφων από τους συντηρητικούς ψηφοφόρος του MHP αλλά και από την πολυάριθμη κοινότητα των δυτικοθρακιωτών που έχουν μετακομίσει μόνιμα στην Τουρκία, μένουν εκεί και ψηφίζουν εκεί.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΥΤΟ εντάσσεται η παρουσία της Εμινέ Ερντογάν στην Ροδόπη την προπερασμένη Κυριακή, μαζί με τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς και την δυτικοθρακιώτισσα σύζυγό του. Τυχαία νομίζετε ότι ήρθε να τιμήσει την μνήμη του Αχμέτ Σαδίκ δυόμισι μήνες... πριν την επέτειο του θανάτου του, τάχα με την αφορμή της περιτομής των εγγονών του; Το μνημόσυνο παραδοσιακά γίνεται 24 Ιουλίου, αλλά τότε θα έχουν γίνει οι εκλογές. Τώρα έπρεπε να εφευρεθεί ένας λόγος για να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον του AKP για την Θράκη. Και εφευρέθηκε, αφού η οικογένεια του μακαρίτη πρώην βουλευτή Ροδόπης εμφανίστηκε πρόθυμη να δώσει αυτήν την απαραίτητη αφορμή. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η χήρα του Σαδίκ περιοδεύει αυτές τις μέρες στην Τουρκία και προπαγανδίζει το ενδιαφέρον της νυν κυβέρνησης για την Θράκη, όπως ανέφερε αναλυτικά χθες η στήλη με την συνάντηση της Ισίκ Αχμέτ με τον Νταβούτογλου στο Ικόνιο.

ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ η παρουσία της συζύγου του μακαρίτη πρώην βουλευτή Ροδόπης σε εκδήλωση για την μνήμη του Αχμέτ Σαδίκ και του αγώνα του για την «ανεξάρτητη Δυτική Θράκη» στην... Προύσα, περιοχή όπου όχι απλά υπάρχει αρκετά πολυάριθμη κοινότητα δυτικοθρακιωτών αλλά υπάρχει στα ψηφοδέλτια του AKP και δυτικοθρακιώτης υποψήφιος. Ο λόγος για τον Χακάν Τσαβούσογλου, την υποψηφιότητα του οποίου έχει αναφέρει πριν από αρκετές εβδομάδες η στήλη. Η Ισίκ Αχμέτ, επισκεπτόμενη το παράρτημα Προύσας του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» επισήμανε την σημασία που έχει δώσει η κυβέρνηση Ερντογάν στους «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» και υποστήριξε ότι «πιθανή εκπροσώπηση των Τούρκων της Δυτικής Θράκης από τον Χακάν Τσαβούσογλου θα είναι πολύ σημαντική».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ αυτή η μοναδική υποψηφιότητα στα ψηφοδέλτια του κυβερνόντος κόμματος στην Τουρκία που κατάγεται από την Δυτική Θράκη και διεκδικεί στις 12 Ιουνίου την εκλογή της στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Υπάρχει και ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου από τα Αρριανά, στενός συνεργάτης του Ερντογάν και πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του AKP στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος έχει τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο της Αδριανούπολης. Είναι αυτός που συνόδευσε προ δεκαημέρου την Εμινέ Ερντογάν στην Θράκη. Άλλωστε και αυτός, όπως και ο έτερος δυτικοθρακιώτης υποψήφιος, έχουν σχεδόν σίγουρη την εκλογή τους, αφού έχουν τοποθετηθεί από τον «καρντάση» Ερντογάν στις εκλόγιμες θέσεις των ψηφοδελτίων...

http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=145059&categoryid=16

Read more...

ΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΠΑΘ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ - ΕΒΡΟΥ Κράτος και φορείς της εκπαίδευσης απαξίωσαν τη «βραδιά αλληλεγγύης»


Αποκλειστικά στην τουρκική γλώσσα μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου Μεχμέτ Ντερντιμάν, αντιδρώντας στις απουσίες ενώ προσκάλεσε στην εκδήλωση και τον ψευτομουφτή! Δεν παρέστη κανένας από τους καλεσμένους, Γιώργο Πεταλωτή, Φώφη Γεννηματά, Άρη Γιαννακίδη, Αλέξη Αλεξανδρή, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Ηλία Ιωαννάκη, Γιώργο Κελεσίδη, Νίκο Παπαγεωργίου ούτε οι εκπρόσωποί τους.

Οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα σε φορείς της δημοσίας και μειονοτικής εκπαίδευσης και στο προεδρείο του συλλόγου αποφοίτων Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης Ν. Ροδόπης – Έβρου, που όπως φαίνεται είναι δεδομένες το τελευταίο χρονικό διάστημα, κι αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής «βραδιάς αλληλεγγύης». Η εκδήλωση που καθιέρωσε ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια, έγινε το βράδυ της Δευτέρας στην Κομοτηνή και ο «Χρόνος» ήταν εκεί. Η ώρα έναρξης της εκδήλωσης μπορεί να ορίστηκε στις 7.30 το απόγευμα, όμως όσον περνούσε η ώρα κανένας από τους καλεσμένους τους υφυπουργούς Γιώργο Πεταλωτή, Φώφη Γεννηματά, τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, τον πρέσβη Αλέξη Αλεξανδρή, τον βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον δήμαρχο Μαρώνειας Σαπών Ηλία Ιωαννάκη, τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Γιώργο Κελεσίδη το συντονιστή μειονοτικής εκπαίδευσης Νίκο Παπαγεωργίου ή εκπρόσωποί τους, δεν έκαναν την εμφάνισή τους στο χώρο.

Αντίθετα συνεπείς στην ώρα τους ήταν ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν, οι δήμαρχοι Αρριανών Ιμπραήμ Σερίφ και Ιάσμου Καδή Ισμέτ, ο αντιδήμαρχος Μεχμέτ Δεβετζήογλου, ο πρώην βουλευτής και μέλος κεντρικής επιτροπής Δημοκρατικής Συμμαχίας Αχμέτ Ιλχάν, ο υποπρόξενος Φατίχ Ακάρτζα, ακόμα και ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ στο τραπέζι των επισήμων. Η εμφάνισή του τελευταίου ήταν αυτή που προβλημάτισε, ιδιαίτερα, αφού αναλογιστήκαμε ότι δεν ήταν παρών στην περσινή εκδήλωση, στην οποία αντίθετα παρέστησαν όλοι οι πολιτειακοί παράγοντες και αιρετοί. Αξίζει να αναφερθεί ότι η περσινή «βραδιά αλληλεγγύης» πραγματοποιήθηκε την τελευταία μέρα του Μαΐου με την παρουσία της τότε γενικής γραμματέας Περιφέρειας Θεοδώρας Κόκλα, του τότε νομάρχη Άρη Γιαννακίδη, του πρέσβη Αλέξη Αλεξανδρή και όλων των εκπροσώπων φορέων της δημόσιας και μειονοτική εκπαίδευσης. Η βραδιά κύλησε με ομιλίες και στις δύο γλώσσες, τουρκικά και ελληνικά και αρκετές τοποθετήσεις για θέματα, ίδρυσης δίγλωσσων νηπιαγωγείων, αντικατάστασης της ΕΠΑΘ με Τμήμα ανώτατης εκπαίδευσης και συνεχούς και συστηματικής επιμόρφωσης των δασκάλων.

Σε αντίδραση των απόντων έγιναν μόνο στην τουρκική γλώσσα οι ομιλίες
Τελείως διαφορετικό ήταν το κλίμα της φετινής εκδήλωσης, η οποία τελικά ξεκίνησε με καθυστέρηση μίας ώρας και με άδεια τα τραπέζια, που προορίζονταν για το πρωτόκολλο. Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν. Ο κ. Ντερντιμάν πραγματοποίησε την ομιλία του μόνο στην τουρκική γλώσσα, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να έχουμε πλήρη γνώση για το αν έκανε κάποια αναφορά στους απόντες. Πάντως ο «Χ» εξασφάλισε την ομιλία στην ελληνική γλώσσα από τον ίδιο τον πρόεδρο, ο οποίος την είχε προετοιμάσει για να την εκφωνήσει, αλλά δεν το έπραξε, ως αντίδραση.

Τα κυριότερα αιτήματα του συλλόγου αποφοίτων ΕΠΑΘ, όσον αφορά στη μειονοτική εκπαίδευση είναι: το νέο παιδαγωγικό τμήμα που θα δημιουργηθεί, μετά την κατάργηση της ΕΠΑΘ, να έχει την έδρα του σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, ενταγμένο στο ΔΠΘ, διότι οι δάσκαλοι που θα αποφοιτήσουν από το Τμήμα θα διορίζονται στο τουρκόγλωσσο πρόγραμμα του μειονοτικού σχολείου και γι’ αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πρακτική πιο εύκολα στα μειονοτικά σχολεία της περιοχής. Επίσης, με το νέο Τμήμα να δημιουργηθεί και ένα δεύτερο, από το οποίο θα αποφοιτούν νηπιαγωγοί, διότι εκτός από τη λειτουργία δίγλωσσων μειονοτικών σχολείων είναι εξίσου αναγκαία και η δημιουργία δίγλωσσων μειονοτικών σχολείων.

Στο μήνυμά του προς τους αρμοδίους ο Μεχμέτ Νερντιμάν επισημαίνει: «Καλώ την πολιτεία να βγάλει συμπεράσματα από τις παραλείψεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος και να προσδιορίσει το μέλλον της μειονοτικής εκπαίδευσης. Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τους ορίζοντες της μειονοτικής εκπαίδευσης. Δε γίνεται η αναβάθμιση με τη νοοτροπία, αποφασίζουμε και διατάζουμε. Ο ουσιαστικός διάλογος είναι ο σύγχρονος και αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης των προβλημάτων και της αναβάθμισης».

Η «βραδιά αλληλεγγύης» του συλλόγου δασκάλων αποφοίτων ΕΠΑΘ συνεχίστηκε με ομιλίες μόνο στην τουρκική γλώσσα, ενώ στη συνέχεια μαθητές και μαθήτριες απήγγειλαν ποιήματα, τραγούδησαν και παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα. Τα τραπέζια με τα καρτελάκια, όπου αναγράφονται τα ονόματα των καλεσμένωνa εκπροσώπων εκπαιδευτικών φορέων ήταν προκλητικά, επιδεικτικά κενά

Πάντως χθες ο «Χ» προσπάθησε μέσω των φορέων εκπαίδευσης, δημόσιας και μειονοτικής, να ενημερωθεί για τους λόγους της απουσίας τους, κάτι που όπως δεν κατέστη δυνατόν. Έτσι οι προφανείς λόγοι της διαμάχης με τον σύλλογο αποφοίτων ΕΠΑΘ, προς το παρόν παραμένουν άγνωστοι και μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν, μέχρις ότου και βέβαια αν, δοθούν οι επίσημες απαντήσεις. Πάντως πληροφορικά αναφέρουμε ότι ανάλογες εκδηλώσεις μειονοτικών σχολείων στην Κων/πολη γίνονται σε ποσοστό 70 % στην επίσημη γλώσσα του κράτους στην τουρκική και κατά 30% στην ελληνική. Κάτι τέτοιο εδώ δεν συμβαίνει. Μήπως οι αρμόδιοι πρέπει να το δουν αφού οι Επαθίτες αμείβονται από το ελληνικό κράτος ως δημόσιοι υπάλληλοι;


ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Τέλος για σενάρια για ειδική παιδαγωγική Ακαδημία στη Θράκη

Οι εκπαιδευτικοί του μειονοτικού προγράμματος θα είναι απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την ίδια στιγμή βέβαια που στη Θράκη τοπικοί φορείς, δημόσιοι ή μειονοτικοί, φαγώνονται στην κυριολεξία, το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ανακοινώνει τα πρώτα βήματα για τη σταδιακή υλοποίηση σχεδίου για μια νέα αρχιτεκτονική της μειονοτικής εκπαίδευσης, που στοχεύει, όπως τονίζει η σχετική ανακοίνωση, στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς τους μαθητές της μειονότητας και στην καταπολέμηση της σχολικής διαρροής.

Ήδη η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ) καταργήθηκε με νόμο. Πλέον οι εκπαιδευτικοί του μειονοτικού προγράμματος θα είναι απόφοιτοι του Παιδαγωγικού τμήματος του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές που θα προέρχονται από τη μειονότητα θα εισέρχονται στο τμήμα με ποσόστωση και θα ακολουθούν ειδικό πρόγραμμα σπουδών επιλογής, που θα τους παρέχει ισότιμο με τους υπόλοιπους φοιτητές πτυχίο, αλλά και το δικαίωμα να διδάσκουν στα μειονοτικά σχολεία. «Με την κατάργηση της ΕΠΑΘ και την ανωτατοποίηση των προσόντων των εκπαιδευτικών υλοποιούμε την εξαγγελία του πρωθυπουργού και απαντάμε θετικά στο διαχρονικό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας της Θράκης», σημειώνει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηματά. Το υπουργείο Παιδείας θέτει ως στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων μειονοτικών σχολείων, τουλάχιστον 4θεσια με στόχο τα 6θεσια. Σήμερα, τα περισσότερα μειονοτικά δημοτικά σχολεία είναι διθέσια, με μικρό αριθμό μαθητών και αντικειμενικές δυσκολίες για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. «Διαμορφώνουμε νέες συνθήκες, σε σχέση με τη στελέχωση, προκειμένου να λειτουργήσουν σχολεία που να μπορούν να αποτελέσουν, στο εγγύς μέλλον, σημεία αναφοράς για την αναδιάταξη του τοπικού εκπαιδευτικού χάρτη, τόσο ως σχολεία υποδοχής παιδιών της ευρύτερης περιοχής αλλά και ως μοντέλα – πρότυπα για αντίστοιχες πρωτοβουλίες», τονίζει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας.

Υποστηρικτικές ενέργειες για την αποφυγή της σχολικής διαρροής

Στην περιοχή της Θράκης τα φαινόμενα της σχολικής διαρροής, της σχολικής αποτυχίας και της μη ολοκλήρωσης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Τα προβλήματα της εκπαίδευσης είναι κοινωνικά προβλήματα με αυξημένη επίδραση στην αναπτυξιακή προοπτική κάθε περιοχής.

Με αυτό το δεδομένο το υπουργείο Παιδείας προχωρεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στον ορισμό Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) στη Θράκη και καταρτίζει πρόγραμμα υποστηρικτικών ενεργειών με αποδέκτη το σύνολο των μαθητών της περιοχής. «Στοχεύουμε στην αξιοποίηση και συνέργεια όλων των επιμέρους εκπαιδευτικών – παιδαγωγικών δράσεων που θα οδηγήσει στη διαμόρφωση ολοκληρωμένου προγράμματος τοπικής παρέμβασης για την βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς όλους τους μαθητές», αναφέρει η Φώφη Γεννηματά. «Συνδέουμε, στο πλαίσιο των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, σε τοπικό επίπεδο, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που μπορούν να συνεισφέρουν βιώσιμα την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους, υλοποιώντας συμπληρωματικές δράσεις, όπως αυτές της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, της συμβουλευτικής και της Διά Βίου Μάθησης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά για δίγλωσσα νηπιαγωγεία, που αποτελούν αίτημα φορέων της μειονότητας.

Read more...

Τον ευεργέτη της μειονότητας ψάχνει τώρα ο Χατζηοσμάν


Βλέποντας την προσπάθεια των Στυλιανίδη και Πεταλωτή, να δείξουν ότι προσφέρουν έργο στα πολιτιστικά δρώμενα Κομοτηνής παρουσιάζοντας ο πρώτος τον Εβρίτη Καραθεοδωρή και ο δεύτερος τον Αιγύπτιο Νέστορα Τσανακλή σαν ευεργέτες της περιοχής αισθανθήκαμε την ανάγκη να απευθύνουμε ένα ερώτημα στον κ. Χατζηοσμάν, ποιος κατά την άποψη του μειονοτικός θα μπορούσε να αναδειχτεί σαν ένας πολίτης που ευεργέτησε με τη σειρά του τον τόπο.

Ο σεμνός βουλευτής Χατζηοσμάν εξεπλάγη από την ερώτηση αλλά υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει την τοπική ιστορία ώστε να αναδειχτεί στο μέλλον και η προσφορά μειονοτικού επιστήμονα ή πολιτικού στην τοπική ιστορία. Ισονομία και ισοπολιτεία.

http://fonirodopis.gr/press/?p=30752

Read more...

ΓΙΑ “ΛΙΝΤΣΑΡΙΣΜΑ” ΤΟΥ ΜΟΛΛΑ ΙΣΑ ΚΑΙ “ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΗ” ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΜΙΛΑ Ο “ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥΡΚΩΝ Δ. ΘΡΑΚΗΣ”


ΣΤΟΧΟΠΟΙΟΕΙ ΤΟΝ “ΣΠΑΡΤΑΚΟ” ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΡΩΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ – “ΚΑΒΑΤΖΑ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;

Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης εξέδωσε μια ανακοίνωση τύπου στις 20 Μαϊου Παρασκευή και σημείωσε ότι η καμπάνια λιντσαρίσματος κατά του Αντιδημάρχου Κομοτηνής Ριτβάν Μολλά Ισά συγχρόνως μετατράπηκε σε εκστρατεία αμαύρωσης της φήμης του Συλλόγου Αληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης.

Η ανακοίνωση τύπου έχει ως εξής:

«Δεν με κανένα τρόπο δεν είναι αποδεκτό οι παρεμβάσεις που γίνονται στις ατομικές και στις κοινωνικές ελευθερίες της ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ της Δυτικής Θράκης!

Η επιχείρηση λιντσαρίσματος του αντιδημάρχου Ριντβάν ΜΟΛΛΑ ΙΣΑ λόγω της παρουσίας του στην 52η τακτική γενική συνέλευση του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη μετατράπηκε παράλληλα σε εκστρατεία αμαύρωσης της φήμης του συλλόγου μας.

Ο σύλλογός μας είναι πάνω απ’ όλα ένας νόμιμος σύλλογος που έχει ιδρυθεί με βάση τους νόμους της τουρκικής Δημοκρατίας. Λόγω της ανοιχτής και διάφανης δομής του, δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει σε καμία ενέργεια, πέραν από αυτές που ορίζει το καταστατικό του για την πραγματοποίηση του στόχου και των σκοπών του.

Λαμβάνοντας υπόψη μας τις αλήθειες αυτές, είναι εμφανές ότι ο σκοπός όλων αυτών των κακόβουλων ενεργειών είναι πρώτα απ’ όλα η παρεμπόδιση της ελληνοτουρκικής φιλίας. Οι κινήσεις αυτές γίνονται από μέρους μας αντιληπτές ως προσπάθειες που έχουν αποκλειστικά ως στόχο τους να ζημιώσουν την τοπική ειρήνη και να εξοστρακίσουν ορισμένους ανθρώπους.

Είναι πλέον εμφανές ότι κάποιοι αποφάσισαν να οδηγήσουν στο λιντσάρισμα τα μέλη της μειονότητας, ενώ έχει διαφύγει της προσοχής τους ότι πολλοί από την τουρκική μειονότητα αλλά και την πλειονότητα της Ελλάδας έχουν κατά καιρούς επισκεφθεί το ίδρυμά μας.

Όσον αφορά στο θέμα της λύσης των κοινωνικών προβλημάτων της περιοχής, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι είμαστε ένας σύλλογος που υποστηρίζει ότι η νομική και δικαστική εμπλοκή αρμοδίων που δρουν έχοντας καλές προθέσεις, θα επιφέρει μόνο προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Όντας μη κυβερνητικός οργανισμός, παραμένοντας στα όρια του σκοπού για τον οποίο ιδρύθηκε ο σύλλογός μας, θεωρούμε ότι η νοοτροπία που θέλει τις προσπάθειες για να εκφραστούν σε νομική πλατφόρμα οι εξελίξεις και τα προβλήματα που βιώνουμε καθώς και την προσπάθεια για εξεύρεση λύσεων να είναι καταστρεπτικές για μια χώρα, ως μη δημοκρατική και μη προοδευτική.

Θεωρούμε την ανοιχτή στοχοποίηση ενός ανθρώπου που συμμετείχε σε συνέδριο ενός νόμιμου συλλόγου, ενός ανθρώπου ο οποίος ανήκει στην ίδια μειονότητα με τα άτομα που αποτελούν αυτό το ίδρυμα και που μπορεί να θεωρηθεί ως «φυσικό» μέλος του, την υποβολή του σε «λιντσάρισμα», το να μην λογαριάζεις καθόλου τα ατομικά βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες κάποιου, προϊόν ακραίας νοοτροπίας, που δεν μπορεί να αποτελεί έργο δημοκρατικής και πολιτισμένης προσέγγισης. Είναι γνωστό ότι τα άτομα αυτά, ζημιώνουν πρώτα απ’ όλα την ίδια τους τη χώρα και αποτελούν συχνά τμήμα των μαύρων σελίδων της ιστορίας.

Από την άλλη πλευρά, ο σύλλογός μας, πιστεύει στην ανωτερότητα του νόμου, σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και υποστηρίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Δηλώνουμε ανοιχτά ότι δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι, αυτοί που σήμερα επιτίθενται κατά του συλλόγου μας και του Ριντβάν ΜΟΛΛΑ ΙΣΑ, εκμεταλλεύονται όπως και χθες έτσι και σήμερα τα συναισθήματα του ελληνικού λαού, για να αποκτήσουν λόγο στην κοινωνία.

Εκμεταλλευόμενοι για χρόνια τα εθνικά συναισθήματα του ελληνικού λαού, εφάρμοσαν πολιτικές που στερούσαν από την τουρκική μειονότητα-από έλληνες πολίτες-τα βασικά δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, και από την άλλη μεριά στάθηκαν εμπόδιο στην μουσουλμανική μειονότητα που συμβάλλει στην οικονομική πρόοδο της Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό αποτέλεσαν εμπόδιο στην ευμάρεια και την ηρεμία της περιοχής.

Τα μυαλά αυτά, εμπόδισαν τη δημιουργία συνθηκών συμμετοχικής δημοκρατίας. Θεώρησαν υπερβολή την απόδοση στα μέλη της μειονότητας δικαιωμάτων ίσων με του υπόλοιπους πολίτες και εμπόδισαν την εφαρμογή στην πράξη των δικαιωμάτων που παραχωρήθηκαν από τις συνθήκες. Τόλμησαν μάλιστα να εφαρμόσουν αυτού του είδους την πολιτική και τις προσεγγίσεις, εμπλέκοντας σε αυτές και το ελληνικό κράτος.

Τα μυαλά αυτά, εμποδίζουν την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας, στο όνομα της παρεμπόδισης της προόδου της μουσουλμανικής μειονότητας, τα μέλη της οποίας αποτελούν έλληνες πολίτες. Πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι οι πράξεις τους αυτές, έχουν ως στόχο, όχι την πρόοδο της Ελλάδας, αλλά την παραμονή των ίδιων στην εξουσία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, απέχει παρασάγγας και δεν συντάσσεται με αυτά τα μυαλά.

Η επιθυμία μας είναι, η πρόοδος των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επιθυμούμε ακόμα, να μπορεί η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης να ζει στην Ελλάδα, σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον αρμονίας, ευμάρειας και ειρήνης, κάνοντας χρήση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών της που πηγάζουν από τη συνθήκη της Λοζάννης.

Θα θέλαμε να ανακοινώσουμε ότι, όπως σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε οδούς πέραν των νομικών και όσων πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες, έτσι δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα δικαιώματα που πηγάζουν από το Δίκαιο, τους νόμους και τις διεθνείς συνθήκες, μπροστά σε πιθανή ανάγκη της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και των μελών μας.

Στα πλαίσια αυτά, θα θέλαμε να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη ότι θα βρισκόμαστε πάντοτε απέναντι σε ενέργειες που έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν κοινωνικές έχθρες, στα βρώμικα σενάρια που προσπαθούν κάποιοι να κατασκευάσουν στα πλαίσια του κλειστού μυαλού τους, της στρεβλής και σκοτεινής ιδεολογίας τους, στοχοποιώντας το Σύλλογο αλληλεγγύης Τούρκων της Δυτικής Θράκης.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Δικηγόρος κ. Μπουρχανεντίν Χακγκιουντέρ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δικηγόρος κ. Νετζμεττίν Χουσείν


Πηγή: Azinlikca

Και η ηρωοποίηση συνεχίζεται:

Και η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ. υπερασπίστηκε τον Αντιδήμαρχο Κομοτηνής Ριτβάν Μολλά Ισά

http://www.azinlikca.net/eidhseis/ritvan-molla-isa-komotini-5222011.html



Short URL: http://rodopinews.gr/?p=18646

Read more...

Τουρκία: Καταθέσεις στρατιωτικών για τη «βαριοπούλα»


Ο διοικητής της τουρκικής Σχολής Πολέμου,Πτέραρχος Μπιλγκίν Μπαλανλί, κλήθηκε σήμερα να καταθέσει ως ύποπτος στο πλαίσιο της ανάκρισης για την υπόθεση "Βαριοπούλα", ενώ χθες οκτώ εν ενεργεία στρατιωτικοί αφέθησαν ελεύθεροι μετά από κατάθεση που κράτησε 12 ώρες.

Ο διοικητής της τουρκικής Σχολής Πολέμου,Πτέραρχος Μπιλγκίν Μπαλανλί, κλήθηκε σήμερα να καταθέσει ως ύποπτος στο πλαίσιο της ανάκρισης για την υπόθεση "Βαριοπούλα", ενώ χθες οκτώ εν ενεργεία στρατιωτικοί αφέθησαν ελεύθεροι μετά από κατάθεση που κράτησε 12 ώρες. Το σχέδιο προέβλεπε παρενόχληση ελληνικών αεροσκαφών στο Αιγαίο για να δημιουργηθεί πολεμική ατμόσφαιρα και να "εξασφαλισθεί" η κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους από ελληνικά μαχητικά.

Ακόμη, στο σχέδιο προβλέποντα πως, παρά την ένταση, δεν σημειώνονταν πτώση τουρκικού αεροσκάφους, Τούρκος πιλότος από το ειδικό σμήνος θα κατέρριπτε την κατάλληλη στιγμή τουρκικό αεροσκάφος.
Ο πτέραρχος Μπανανλί κατηγορείται για το ότι με προφορική εντολή του σημερινού κρατούμενου για την υπόθεση "Βαριοπoύλα" Πτέραρχου Ιμπραχήμ Φιρτίνα που ήταν το 2003 Διοικητής στην Ακαδημία Πολέμου, ετοίμασε το Σχέδιο Επιχείρησης Oraj (Καταιγίδα).
Έγγραφα που βρίσκονται στα χέρια της ανάκρισης δείχνουν ότι ο πτέραρχος Μπαλανλί σχεδίασε τα μέτρα που θα λαμβάνονταν αν δεν λειτουργούσε το σχέδιο Oraj.
Στο πλαίσιο της υπόθεσης "Βαριοπούλα" κρατούνται στις στρατιωτικές Φυλακές Χασντάλ από τον Φεβρουάριο 29 εν ενεργεία Στρατηγοί, Πτέραρχοι και Ναύαρχοι .
Η κλήτευση έξι ακόμα αξιωματικών (μεταξύ των οποίων και ο Πτέραρχος Μπαλανλί) δημιουργεί μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων το φόβο για δεύτερο κύμα συλλήψεων ανώτερων αξιωματικών. Οι κατηγορούμενοι ανώτατοι αξιωματικοί μπορεί να αναγκαστούν να απομακρυνθούν από τις διοικήσεις που ασκούν σήμερα και να ασκήσουν τα καθήκοντά τους επιτελικοί Συνταγματάρχες.
Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν 364 Στρατηγούς , Πτέραρχους και Ναυάρχους, εκ των οποίων κρατούνται ήδη οι 29 (!), το 8 % δηλαδή.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63105291

Read more...

Και βέβαια είναι πλαστά τα σύνορα της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου!


Οι εκπρόσωποι του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), που εκφράζει κυρίως τους κουρδικούς πληθυσμούς της Τουρκίας, πριν από μερικούς μήνες ανακοίνωσαν το αίτημά τους για μετατροπή της ισόβιας κάθειρξης του ηγέτη τους Αμντουλλάχ Οτζαλάν σε κατ' οίκον περιορισμό. Τη φορά αυτή, όμως, οι εκπρόσωποι του BDP, δημοσίευσαν στο κομματικό τους έντυπο "Η Φωνή της Ειρήνης" (Barışın Sesi) κείμενο με τίτλο "Τα αιτήματά μας-Επειγόντως Δημοκρατία-Αμέσως Τώρα"', στο οποίο μεταξύ άλλων προβάλλεται το αίτημα για πλήρη απελευθέρωση του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν. Συγκεκριμένα, τα αιτήματα-προτάσεις του BDP έχουν ως εξής:

Να προετοιμαστεί και να ψηφιστεί ένα νέο δημοκρατικό Σύνταγμα που θα αναγνωρίζει την κουρδική ταυτότητα
Να υιοθετηθεί νέο σύστημα κρατικής διοίκησης της Τουρκίας, το οποίο θα αφαιρεί αρμοδιότητες από την κεντρική εξουσία και θα τις αναθέτει στις περιφερειακές διοικήσεις
Να αναγνωριστεί η δημοκρατική πολιτική έκφραση και βούληση του κουρδικού λαού και να του δοθεί το δικαίωμα της αυτοδιοίκησης και της διοικητικής αυτονομίας
Να ακυρωθούν και να αρθούν όλα τα εμπόδια που παρακωλύουν την ελεύθερη έκφραση του Κουρδικού πολιτισμού και να εξασφαλιστεί η πλήρης ελευθερία της έκφρασης και των ΜΜΕ
Να αποσυρθούν από το Κουρδιστάν όλες οι δυνάμεις της αστυνομίας και όλα τα τμήμματα του ειδικού-ανορθοδόξου πολέμου να διαλυθεί η δύναμη της πολιτοφυλακής και να επιτραπεί στους ίδιους τους Κούρδους να φροντίσουν για την ασφάλεια και την τάξη στο Κουρδιστάν
Να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένου και του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν
Να τεθούν υπό συνταγματική προστασία και να εξασφαλιστεί ελευθερία έκφρασης σε όλα τα θρησκευτικά δόγματα και σε όλες οι εθνικές και θρησκευτικές ομάδες στην Τουρκία
Να συσταθεί Επιτροπή Τεκμηρίωσης και Απόδοσης Δικαιοσύνης, η οποία θα εξιχνιάσει όλα τα εγκλήματα που έγιναν κατά τη διάρκεια του 30χρονου βρώμικου πολέμου
Να καταβληθεί αποζημίωση και να επιτραπεί-εξασφαλιστεί η επιστροφή στα σπίτια και τα χωριά τους των χωρικών των οποίων τα χωριά έχουν πυπροληθεί από τον τουρκικό στρατό
Για να εξισορροπηθεί η οικονομική ανισότητα, και να αντιμετωπιστεί η ανέχεια και η ανεργία, να δοθεί προτεραιότητα στις επενδύσεις στο Κουρδιστάν.

Αυτά προς το παρόν, γιατί έρχονται και άλλα, οσονούπω.


http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/06/blog-post_4598.html#more

Read more...

Τουρκικά παιχνίδια µε τους µετανάστες


Σύµφωνα µε αµερικανικά διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν στο Wikileaks, η Τουρκία δεν δεχόταν από την Ελλάδα την επιστροφή παράνομων µεταναστών µέσω Σμύρνης, επειδή είναι «τουριστική περιοχή» Τα παιχνίδια των Τούρκων µε την παράνοµη µετανάστευση εις βάρος της Ελλάδαςαποκαλύπτουν αµερικανικά διπλωµατικά έγγραφα που διέρρευσαν στο Wikileaks.

Από τη µια, τούρκος αξιωµατούχος παραδέχεται στον αµερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα στις αρχές του 2009 ότι, παρά τη συµφωνία επανεισδοχής, η Τουρκία δεν δεχόταν από την Ελλάδα την επιστροφή παράνοµων µεταναστών µέσω Σµύρνης, επειδή είναι «τουριστική περιοχή». Από τηνάλλη, µόλις µερικές εβδοµάδες πριν, κατά τη συνάντηση εκπροσώπων των δύο χωρών για την τήρηση του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής που υπογράφηκε το 2001 οι Τούρκοι φέρεται να επικαλούνται λόγους «εθνικής ασφαλείας» για τη Σµύρνη και τα παράλια του Αιγαίου και νααρνούνται να συµµετάσχουν σε οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση για το συγκεκριµένο θέµα.

Νοέµβριος 2008.Η ελληνική αποστολή ταξιδεύει στην Αγκυρα για να συζητήσειπώς θα βελτιωθεί η εφαρµογή του Πρωτοκόλλου για την καταπολέµηση της παράνοµης µετανάστευσης που είχαν συµφωνήσει οι Γιώργος Παπανδρέου και ΙΣµαήλ Τζεµ ακριβώς επτά χρόνια πριν. Στο Πρωτόκολλο Επανεισδοχής αναφερόταν ότι ηΕλλάδα θα µπορούσε να επιστρέψει παράνοµους µετανάστες που δεχόταν από την Τουρκία σε τρία σηµεία της γείτονος: στο αεροδρόµιο της Κωνσταντινούπολης, σταΙψαλα απέναντι από τουςΚήπους στονΕβρο, και στο λιµάνιτης Σµύρνης. Στη συγκεκριµένη συµφωνία, η οποία δεν ενεργοποιήθηκε πλήρως, δεν υπήρχε όριο γιατον αριθµό των παράνοµων µεταναστών πουόφειλε να δεχθεί πίσω η Τουρκία στα σηµεία επανεισδοχής.

Μερικές ηµέρες µετά τη συνάντησή τους µε τους τούρκους αξιωµατούχους, ο αντιπλοίαρχος του Λιµενικού Σώµατος Ιωάννης Χόρτης και ο σύµβουλος τηςΓ4 ∆ιεύθυνσης ∆ικαιοσύνης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Σένγκεν τουΥΠΕΞ Ιωάννης Ραπτάκηςενηµέρωσαν την αµερικανική πρεσβεία γιατα αποτελέσµατα της προσπάθειάς τους. «Οι συνοµιλίες ήταν φιλικές αλλά οι Τούρκοι ήταν απρόθυµοι να συζητήσουν σοβαράτον κύριο ελληνικό σκοπό: το άνοιγµα του λιµανιού της Σµύρνης ως σηµείο επιστροφής για τους µετανάστες», φέρεταινα είπαν. Σύµφωνα µε το τηλεγράφηµα 08ATHENS1668 που υπογράφει ο αµερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρντ, οι έλληνες αξιωµατούχοι προσέθεσαν ότι οι τούρκοι συνοµιλητές τους απέρριψαν οποιαδήποτε επανεισδοχή στα παράλια. Συγκεκριµένα, ο Ραπτάκης εµφανίζεται να λέει ότι η τουρκική πλευρά είπε ότι θα προσπαθήσει ναεπιταχύνει τις εσωτερικέςδιαδικασίες γιατις αιτήσεις επιστροφής µεταναστών από την Ελλάδα, αλλά ήταν σκεπτικός σχετικά µε το πότε θα µπορούσε να πραγµατοποιηθεί κάτι τέτοιο. Ο ίδιος φέρεται να λέει ότι «οι Τούρκοι απέρριψαντις ελληνικέςαιτήσεις για επανεισδοχές στη Σµύρνη παραθέτοντας “λόγους ασφαλείας” για τους οποίους δεν θα έδιναν περαιτέρω εξηγήσεις». Οταν ο Ραπτάκης πρότεινε να βρεθεί ένα άλλο λιµάνι αν η Σµύρνη αποτελούσε πρόβληµα, η τουρκική πλευρά σύµφωνα µε τοτηλεγράφηµα αποκρίθηκε ότι «δεν ήταν έτοιµη να δεχθεί οποιεσδήποτε επανεισδοχές στην ακτή της Ανατολίας».

Φεβρουάριος 2009.Αξιωµατούχοι της αµερικανικήςπρεσβείας στην Αθήνα συναντώνται µε τον γραµµατέα Β’ της τουρκικής πρεσβείας για να συζητήσουν το θέµα της επιστροφής των παράνοµων µεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία. Οπως προκύπτει από το εµπιστευτικό τηλεγράφηµα 09ATHENS226 όπου περιγράφονται οι συζητήσεις των διπλωµατών, ο βασικότερος λόγος για την άρνηση της γείτονος να δεχθεί επιστροφές µεταναστών στη Σµύρνη ήταν ότι πρόκειται για τουριστική περιοχή. Σηµειώνεται πως κατά τη διάρκεια του 2008 οι ελληνικές αρχές είχαν συλλάβει περισσότερους από 146.000 µετανάστες, οιπερισσότεροι από τους οποίους είχαν περάσει στη χώρα από την Τουρκία.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ. Κατά τη συνάντηση των Αµερικανών µε τον γραµµατέα της τουρκικής πρεσβείας Tolga Ucak στις 9 Φεβρουαρίου 2009, ο τελευταίος παραδέχθηκε ότι το Πρωτόκολλο όντως όριζε τολιµάνι της Σµύρνης ως σηµείο επανεισδοχής.

«Είπε ότι πρακτικοί και ανθρωπιστικοί λόγοι καθιστούσαν κάτιτέτοιο αδύνατο. Οσον αφορά την πρακτική πλευρά, ανέφερε ότι η Σµύρνη ήταν µία “τουριστική περιοχή” που “δεν µπορούσε να υποστηρίξει” µεγάλο αριθµό επιπλέον κρατούµενων µεταναστών», αναφέρεται στο αµερικανικό διπλωµατικό έγγραφο. Επιπλέον το στέλεχος της τουρκικής πρεσβείας υποστήριξε πως η χώρα του σκοπεύει να χτίσει νέα κέντρα υποδοχής αλλά δεν είχε τόσους πόρους όσους η Ελλάδα και ότι αυτοί οι προβληµατισµοί δεν αφορούν µόνο τηΣµύρνη αλλά κάθε λιµάνι που θα µπορούσε να παίξει τον ρόλο σηµείου επανεισδοχής στην ακτή της Ανατολίας. «Ο Ucak εξέφρασε την ανησυχία ότι αν η Ελλάδα επέστρεφε τουςµετανάστες στην Τουρκία πολύβιαστικά αυτό θα µπορούσε να παραβιάζει νόµους και ανθρώπινα δικαιώµατα. Θα έπρεπε να υπάρχει κάποια διαδικασία ώστε να διασφαλίζεται ότι οι µετανάστες πραγµατικά εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία, αν και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι στο Πρωτόκολλο αναφερόταν πως περιστασιακές αποδείξεις θα ήταν επαρκείς.

Είπε επίσης ότι έπρεπε να υπάρχει µία διαδικασία στην Ελλάδα για την εξέταση αιτήσεων ασύλου, ήέστω να τους δίνουν µία πραγµατική ευκαιρία να αιτηθούν άσυλο. Η Ελλάδα έχει δεχθεί την κριτική της Ε.Ε. και µη κυβερνητικών οργανώσεων για τους χαµηλούς ρυθµούς χορήγησης ασύλου. Απλώς δεν θα ήταν αποδεκτό για την Ελλάδα, είπε ο Ucak, να επιστρέφει µετανάστες στην Τουρκία έχοντας εξετάσειλίγο ή καθόλου τις περιπτώσεις τους» αναφέρεται για τον γραµµατέα Β’ τηςτουρκικής πρεσβείας στο εµπιστευτικό τηλεγράφηµα. Οταν οι Αµερικανοί πίεσαν τον Ucak, εκείνος παραδέχθηκε ότι η Τουρκία,όπως και άλλες χώρες στο µεταναστευτικόµονοπάτι, δεν ήθελαν να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης για µετανάστες που δεν µπορούσανούτε να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους ούτε να προχωρήσουν στον επόµενο προορισµό. Επεσήµανε δε ότι η Τουρκία θα αντιτασσόταν στην εµπλοκή των Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων στην περιοχή και ειδικότερα στο Αιγαίο, το οποίο είναι πηγή διενέξεων για τις δύο χώρες. Ο Ucak είπε σύµφωνα µε το τηλεγράφηµα ότισε περίπτωση που αποδειχθείαδύνατη η επαναδιαπραγµάτευσή του Πρωτοκόλλου του 2001, υπάρχειπιθανότητα η Τουρκία νααποσυρθεί από τη συµφωνία.

ΚΑΥΤΗ... ΠΑΤΑΤΑ. «Τα σχόλια της τουρκικής πρεσβείας σχετικά µε τις συνέπειες στον τουρισµό της Σµύρνης και στην ανάγκη της λήψης µέτρων απότην πλευράτης Ελλάδα για τις υποθέσεις ασύλου ανθρώπων που µετέβησαν από την Τουρκία µας φαίνονται προσπάθειες για να ξεφορτωθούν την καυτή πατάτα», έγραφε ο αµερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρντ για τους Τούρκους. «Αναγνωρίζουµε ότι η Ελλάδα δεν έχει ενεργήσει τόσο έντονα όσο θα έπρεπε ώστε να αποτρέψει τους µετανάστες να προχωρήσουν στον επόµενο προορισµό τους (συνήθως Ιταλία) ή ότι κινήθηκε όσο πιο γρήγορα µπορούσε για τηνεισαγωγή των δακτυλικώναποτυπωµάτων των µεταναστών στην EURODAC, την ηλεκτρονική βάση δεδοµένων της Ε.Ε.,ώστε ναανιχνεύεταιότι µπήκαν στην Ευρώπη από τηνΕλλάδα», συµπλήρωνε ο Σπέκχαρντ.

∆ύο χρόνια µετά το συγκεκριµένο τηλεγράφηµα, στα τέλη Ιανουαρίου 2011, ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση των διαπραγµατεύσεων ανάµεσα στην Τουρκία και τηνΕυρωπαϊκή Ενωση για τη συµφωνία επανεισδοχής, που ουσιαστικά δεν ικανοποιεί τα αιτήµατα της Αθήνας καθώς για τα επόµενα τέσσερα χρόνια προβλέπεται να ισχύει µόνο για τους τούρκους υπηκόους και όχι για τους υπηκόους άλλωνχωρών που µπήκαν στην Ελλάδα µέσω της γείτονος. Υπενθυµίζεται ότι το πρόβληµα της Αθήνας είναι οι παράνοµοι µετανάστες από τρίτες χώρες, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν, το µονοπάτι των οποίων για την Ευρώπη περνάει από την Τουρκία και όχι οι ίδιοι οι τούρκοι λαθροµετανάστες.
Διαβάστε όλα τα τηλεγραφήµατα του Wikileaks στο www.tanea.gr/wikileaks

Απειλές για το Πρωτόκολλο

Η Τουρκία θα αντιτασσόταν στην εµπλοκή των Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων στην περιοχή και ειδικότερα στο Αιγαίο, το οποίο είναι πηγή διενέξεων για τις δύο χώρες.

Σύµφωνα µε το τηλεγράφηµα, τούρκοι αξιωµατούχοι έλεγαν ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί αδύνατη η επαναδιαπραγµάτευση του Πρωτοκόλλου του 2001, υπάρχει πιθανότητα η Τουρκία να αποσυρθεί από τη συµφωνία

«Οι έλληνες λιµενικοί ευθύνονται για τον πνιγµό των 42 λαθροµεταναστών»

ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ των Τούρκων ότι έλληνες λιµενικοί ευθύνονταν για τον πνιγµό µεταναστών στις 26 Σεπτεµβρίου 2006 στα ανοικτά του Καραµπουρούν αµφισβητούσαν µέλη του τουρκικού γραφείου της Υπάτης Αρµοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σύµφωνα µε εµπιστευτικό τηλεγράφηµα. Οπως προκύπτει από το διπλωµατικό έγγραφο 06Ankara5866, το οποίο εστάλη στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ από την αµερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα στις 10 Οκτωβρίου 2006, στέλεχος του τουρκικού ΥΠΕΞ διεµήνυε στους Αµερικανούς ότι οι Ελληνες πέταξαν 42 µετανάστες σε τουρκικά ύδατα, γεγονός το οποίο συνδέεται µε έξι θανάτους έως εκείνη τη στιγµή. Ηδη από τις 27 Σεπτεµβρίου το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε διαµαρτυρηθεί δηµοσίως και µέσω διπλωµατικών καναλιών στις ελληνικές Αρχές. Σηµειώνεται πως µόλις έξι ηµέρες πριν από το συγκεκριµένο συµβάν, η «Χουριέτ» δηµοσίευσε µία παρόµοια ιστορία απόρριψης µεταναστών από άνδρες της ελληνικής Λιµενοφυλακής στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Αϊβαλί στις αρχές εκείνου του καλοκαιριού, ενώ µνηµόνευε και άλλο περιστατικό από τον Ιούλιο του 2004. Την ηµέρα του δηµοσιεύµατος, στις 20 Σεπτεµβρίου 2006, η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη συνάντησε τον τούρκο οµόλογό της Αµπντουλάχ Γκιουλ για να συζητήσουν τα µέτρα οικοδόµησης εµπιστοσύνης που είχαν υιοθετηθεί από τον προηγούµενο Μάιο.

Στο εµπιστευτικό τηλεγράφηµα στέλεχος του τουρκικού ΥΠΕΞ φέρεται να λέει ότι «οι έλληνες αξιωµατούχοι σταθερά καταργούν το διµερές πρωτόκολλο Ελλάδας - Τουρκίας για την επανεισδοχή» παράνοµων µεταναστών και ότι η χώρα µας αρνείται να ανταποκριθεί στα τουρκικά αιτήµατα για τη δηµιουργία διµερούς επιτροπής συντονισµού στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου, ώστε να συζητούνται τέτοιου είδους θέµατα. Επιπλέον, υποστήριξε ότι αρκετοί µετανάστες ταξιδεύουν απευθείας από τη Βόρεια Αφρική στην Ελλάδα µε πλοιάρια και πως οι ελληνικές Αρχές επιχειρούν να τους προωθήσουν στην Τουρκία, ανεξαρτήτως προέλευσης.

Σύµφωνα µε το τηλεγράφηµα, κατά τη συνάντηση των Αµερικανών της πρεσβείας στην Αγκυρα µε µέλη του τουρκικού γραφείου της Υπάτης Αρµοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ειπώθηκε ότι «είναι ξεκάθαρο πως διαπράχθηκε ένα έγκληµα αλλά είναι πολύ δύσκολο να αναγνωριστούν µε βεβαιότητα οι δράστες». Σε συνεντεύξεις που πραγµατοποίησε στέλεχος της Υπάτης Αρµοστείας µε τους 26 µετανάστες που επιβίωσαν, αναφέρθηκε αρχικά ότι Ελληνες τους πέταξαν στην θάλασσα. Οταν το στέλεχος του οργανισµού ρώτησε τους µετανάστες πώς ήξεραν ότι πρόκειται για Ελληνες, κάποιοι είπαν ότι είδαν την ελληνική σηµαία. Και όταν ρωτήθηκαν πώς µπορούσαν να δουν την ελληνική σηµαία, ενώ πριν έλεγαν “πόσο πολύ σκοτεινά ήταν”, τότε υποστήριξαν ότι άκουσαν να µιλάνε ελληνικά. «Πώς αυτοί οι Τυνήσιοι, Λιβανέζοι, Ιρακινοί και άλλοι γνώριζαν ότι επρόκειτο για ελληνικά είναι ασαφές» αναφέρεται.

Και σηµειώνει στο σχόλιό του ο αµερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα:

«Εξακολουθεί να είναι αδύνατο να πει κανείς µε βεβαιότητα ότι Ελληνες είχαν πράγµατι εµπλακεί στην απόρριψη παράνοµων µεταναστών στη θάλασσα. Είναι εξίσου ασαφές εάν αυτό ήταν ένα είδος περίτεχνου τεχνάσµατος από τους Τούρκους ώστε να κατηγορήσουν την Ελλάδα».

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/06/blog-post_6703.html#more

Read more...

Οι Νεο-οθωμανοί της Ελλάδος


Του Κώστα Πικραμένου*

H 29η Μαιου 1453 σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός ιστορικού κύκλου 11 αιώνων Βυζαντινής πολιτισμικής ηγεμονίας. Ένα μείγμα ελληνικής γραμματείας, ρωμαικού δικαίου και ορθόδοξου Χριστιανισμού. Οι Σελτζουκίδες και οι Οσμανλίδες Τούρκοι (1300 μΧ) θα εγκατασταθούν στα εδάφη της Ανατολίας, του Καυκάσου, της Κριμέας και των Βαλκανίων και θα πολιορκήσουν τη Βιέννη (17ος αιώνας μ.Χ). Θα υποτάξουν τους Μαμελούκους και θα επεκτείνουν την κυριαρχία τους στην Αραβική χερσόνησο και την Βόρεια Αφρική μέχρι το Αλγέρι.

Ο 18ος και 19ος αιώνας θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τους «εμπορικούς δρόμους» προς τις Ινδίες. Η φθορά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ξεκινάει με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνο (1827), τη Συνθήκη του Βερολίνου (1878), τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-13) και ολοκληρώνεται με τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923).

H Ρεπουμπλικανική Τουρκία (1923-1983 ) θα αρνηθεί το οθωμανικό παρελθόν της ως την «πηγή όλων των δεινών» και θα στραφεί «εις την Δύσην» απομακρυνόμενη από Άραβες και Πέρσες. Η άνοδος του Τουργκούτ Οζάλ (1983) και η πτώση του Κομμουνισμού (1989-1991) θα αναβιώσουν τις έννοιες του Παντουρκισμού (Κεντρική Ασία, Καύκασος, Μαύρη Θάλασσα) και του Οθωμανισμού (Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική)
Από τις αρχές του 21ος αιώνα επιχειρείται μία «διακριτική αναβίωση» της Οθωμανικής κληρονομίας μέσω της πολιτικής μηδενικών προβλημάτων του Αχμέτ Νταβούτογλου. Όσον αφορά στην Ελλάδα τα «σημεία των καιρών» είναι ορατά αν και σε πρώτη φάση δρομολογείται μία αναγνωριστική προσέγγιση. Συγκεκριμένα:
1) Η Υπουργική απόφαση Μαριέττας Γιαννάκου (επί ΝΔ) για εισαγωγή της Τουρκικής γλώσσας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
2) Η Ιδρυση Τμήματος Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
3) Τα Ερευνητικά προγράμματα Οθωμανικής κληρονομιάς του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
4) Οι ημερίδες «κεκλεισμένων των θυρών» του ΕΛΙΑΜΕΠ με τους ιθύνοντες του Νεο-οθωμανισμού στην Τουρκία
5) Το Ινστιτουτο Οθωμανικής Ιστορίας στην Καβάλα
6) Η ταινία του Ηρακλή Μήλλα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2011
7) Η παραγωγή του ΣΚΑΙ για το «1821» με επιστημονικό υπεύθυνο τον Θάνο Βερέμη του ΕΛΙΑΜΕΠ
8) Η καταγραφή από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών όλων των Οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα
9) Οι εκδόσεις του Κέντρου για την Δημοκρατία στα Βαλκάνια με έδρα την Θεσσαλονίκη
10) Το αφιέρωμα του περιοδικού Aksiyon (του Φετουλάχ Γκιουλέν) για την Θεσσαλονίκη με τις δηλώσεις του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.
Xωρίς να θέλω να περι-αυτολογήσω, ελάχιστοι άνθρωποι (μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού) μπορούμε να εντοπίσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε τις παράλληλες σχέσεις που συνδέουν τα ως άνω πρόσωπα. Ο καθηγητής Νεοκλής Σαρρής είναι επίσης εκ των ειδικών...
Θέλω να τονίσω ότι οι καταγεγραμμένες νεο-oθωμανικές δράσεις και πρωτοβουλίες φυσικά δεν καθοδηγούνται και δεν συντονίζονται από ένα σκιώδες κοινό κέντρο αποφάσεων. Δεν τίθεται θέμα συνομωσίας. Οι άνθρωποι όμως που πρωταγωνιστούν έχουν παράλληλες σχέσεις και συμφέροντα και ανήκουν στον ίδιο πολιτικο-ιδεολογικό χώρο.
Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Θάνος Βερέμης είναι στη νεο-φιλελεύθερη «Δράση» του Στέφανου Μάνου. Ο Θάνος Βερέμης συνεργάζεται με το Συγκρότημα ΣΚΑΙ (οικογένεια Αλαφούζου) που στηρίζει επικοινωνιακά το Στέφανο Μάνο. Ο Κων/πολίτης Ηρακλής Μίλλας διδάσκει στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών όπου διδάσκει και ο Θάνος Βερέμης ενώ και οι δύο βρίσκονται στο οργανόγραμμα του ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της Καθημερινής (οικογένεια Αλαφούζου) είναι επίσης στο οργανόγραμμα του ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Τσούκαλης είναι παράλληλα σύμβουλος του Τουρκικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών ΕDAM. H Μαριέττα Γιαννάκου είναι πρώην σύζυγος του Παναγιώτη Κούτσικου, προέδρου του Ελληνο-Toυρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Το περιοδικό Aksiyon ανήκει στο εκδοτικό συγκρότημα ΖΑΜΑΝ της κοινότητας του Φετουλάχ Γκιουλέν που στηρίζει του ΑΚP του Ερντογάν. Ερευνητικά προγράμματα στο Ιδρυμα Εθνικών Ερευνών χρηματοδοτούνται από το Ιδρύμα Τουρκικού Πολιτισμού. Το Κέντρο για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια χρηματοδοτείται από Έλληνες και Τούρκους επιχειρηματίες όπως ο Κώστας Καρράς, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική. Παρατηρούμε λοιπόν ότι υφίσταται ένα πλέγμα σχέσεων που εν τέλει οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: τη σταδιακή ένταξη της Ελλάδος στη νεο-oθωμανική σφαίρα επιρροής.
Επειδή ο γράφων γνωρίζει και μιλάει Τουρκικά, έχει επισκεφτεί σχεδόν τη μισή Τουρκία και διατηρεί επαφές με Τούρκους πολιτικούς επιστήμονες και δημοσιογράφους ανησυχεί ιδιαίτερα για την νεο-οθωμανική τάση που χαρακτηρίζει μερίδα της πολιτικής, ακαδημαϊκής και οικονομικής ελίτ της χώρας. Αρκεί να διαβάσουν το «Στρατητικό Βάθος» του Νταβούτογλου για να καταλάβουν ότι «παίζουν με τη φωτιά.»
Αν δεν θέλουν να χυθεί αίμα σε μία Ελλάδα που θα γνωρίσει (στα χρόνια που έρχονται) τη φτώχεια και την εξαθλίωση λόγω Μνημονίου θα πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα τα οθωμανικά πειράματα. Αντιθέτως αν φιλοδοξούν να μετατρέψουν Αθήνα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα σε προπύργια μίας δήθεν νεο-οθωμανικής συνύπαρξης θα ανοίξουν χωρίς οι ίδιοι να το καταλάβουν το «κουτί της Πανδώρας».
Ο Νεο-οθωμανισμός του Νταβούτογλου λειτουργεί όπως η Επανάσταση των ΝεοΤούρκων. Στην αρχή (το 1908) ξεκίνησε με το σύνθημα «Ελευθερία, Αδελφοσύνη, Ισότητα» και κατέληξε στο 3ο συνέδριο του Κομιτάτου (1911) με το σύνθημα “Turkiye Τurklerindir”. Αρκεί να διαβάσει κανείς το άρθρο στο περιοδικό Aksiyon για τη Θεσσαλονίκη για να καταλάβει που πάει το «πείραμα».
Εδώ θα είμαστε και η Ιστορία θα κρίνει ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο. Μέχρι τότε μπορούμε να συνεχίσουμε τις κουμπαριές και τα ζεϊμπέκικα.

*Ο Κώστας Πικραμένος είναι συγγραφέας του ηλεκτρονικού βιβλίου “Wikileaks – Τα διπλωματικά έγγραφα για την Τουρκία» (ekdotika.blogspot.com)

Read more...

Γέμισαν οι φυλακές με στρατηγούς, ναυάρχους και πτεράρχους. Ο αριθμός τους αρκεί για να στελεχώσουν μια Στρατιά!


Ο αριθμός των ανωτάτων αξιωματικών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) που προφυλακίζεται, μέρα με την ημέρα αυξάνεται, ενώ ο αριθμός των υπηρετούντων στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο μειώνεται ανάλογα. Μάλιστα, ο αριθμός των εν ενεργεία ανωτάτων αξιωματικών που έχουν ήδη προφυλακιστεί και κρατούνται στις Στρατιωτικές Φυλακές Χάσνταλ (Hasdal Askeri Cezaevi), ως κατηγορύμενοι ή ύποπτοι για το Σχέδιο Βαριοπούλα (Balyoz), έχει φθάσει αισίως τους τριάντα, ξεπενρώντας τον αριθμό των ανωτάτων που υπηρετούν στο ίδιο το Γενικό Επιτελείο.

Με βάση την εφημερίδα Μιλλιέτ, με την προφυλάκιση του τετράστερου αντιπτεράρχου Μπαλανλί (Balanlı) ο αριθμός των ανωτάτων που έχουν προφυλακιστεί έχει φθάσει τους 30, τη στιγμή που στο Γενικό Επιτελείο υπηρετούν 28 ανώτατη, Στη Διοίκηση Πολεμικής Αεροπορίας 16, στη Διοίκηση Στρατού Ξηράς 15, στη Διοίκηση Πολεμικού Ναυτικού 8, στη Γενική Διοίκηση Στρατοχωροφυλακής 8, στη Διοίκηση Εκπάιδευσης και Δόγματος 7 και στη Διοίκηση Ακτοφυλακής 2.

Παραθέτουμε παρακάτω τα ονόματα, τους βαθμούς και τη θέση που ήταν τοποθετημένοι πριν προφυλακιστούν, όλων των προφυλακισμένων ανωτάτων αξιωματικών των ΤΕΔ:
Αντιπτέραρχος Bilgin Balanlı, Διοικητής Ακαδημιών Πολέμου (Harp Akademileri Komutanı)
Αντιστράτηγος Mustafa Korkut Özarslan, Διοικητής 8ου Σώματος Στρατού
Αντιστράτηγος Nejat Bek, Διοικητής Κέντρου Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων Στρατού Ξηράς
Αντιστράτηγος Yurdaer Olcan, Υποδιοικητής Διοίκησης Ακαδημιών Πολέμου
Αντιναύαρχος Mehmet Otuzbiroğlu, Διοικητής Βόρειας Θαλάσσιας Περιοχής
Αντιστράτηγος Kadir Sağdıç, Διοικητής Ηλεκτρονικών Υποκλοπών Γενικού Επιτελείου
Υποστράτηγος Gürbüz Kaya, Υποδιοικητής Χαρτογραφικής Υπηρεσίας
- Υποστράτηγος Halil Helvacıoğlu, Υποδιευθυντής Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Αξιολόγησης Γενικής Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής
Υποστράτηγος Salim Erkal Bektaş, Υποδιευθυντής Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Αξιολόγησης Στρατού Ξηράς
Υποστράτηγος Ahmet Yavuz, Επιτελάρχης Διοίκησης Ακαδημιών Πολέμου
Υποστράτηγος İhsan Balabanlı, Διοικητής Σχολής Μεταφορών Γκαζιεμίρ
Υποστράτηγος Abdullah Dalay, Διοικητής 52ας Τακτικής Διοίκησης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας
Υποστράτηγος Nurettin Işık, Υποδιοικητής 4ου Σώματος Στρατού
Υποστράτηγος Hasan Fehmi Canan, Διοικητής Σχολείου και Κέντρου Εκπαίδευσης Ανεφοδιασμού και Επιμελητείας
Υποστράτηγος Bekir Memiş, υπηρετεί στο Γενικό Επιτελείο
Υποναύαρχος Ali Semih Çetin, Επιτελάρχης Διοίκησης Στόλου
Υποναύαρχος Soner Polat, Διευθυντής Εφοδιασμού και ΔΜ Διοίκησης Πολεμικού Ναυτικού
Ταξίαρχος Kasım Erdem, Διοικητής 4ης ΜΚ Ταξιαρχίας ΠΖ
Ταξίαρχος Ali Aydın, Διοικητής Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής Περιφέρειας Κασταμονής
Ταξίαρχος Gökhan Gökay, Διευθυντής Στρατηγικών Μελετών και Ακολούθων Γενικού Επιτελείου
Ταξίαρχος Bulut Ömer Mimiroğlu, Διοικητής Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής Περιφέρειας Τοκάτης
Ταξίαρχος Hakan Akkoç, Υποδιευθυντής Αμυντικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ
Αρχιπλοίαρχος Αbdullah Gavremoğlu, Υποδιευθυντής Διεύθυνσης Προσωπικού Διοίκησης Πολεμικού Ναυτικού
Αρχιπλοίαρχος Ahmet Türkmen, Διοικητής Στόλου Υποβρυχίων
Αρχιπλοίαρχος Ramazan Cem Gürdeniz, Διευθυντής Αρχών και Σχεδίων Διοίκησης Πολεμικού Ναυτικού
Αρχιπλοίαρχος Turgay Erdağ, Επιτελάρχης Διοίκησης Ακτοφυλακής
Αρχιπλοίαρχος Mehmet Fatih İlğar, Διοικητής Ναυτικής Βάσης Αλεξανδρέττας
Αρχιπλοίαρχος Cem Aziz Çakmak, Διοικητής Ναυτικού Συγκροτήματος Νότιας Αποστολής
Αρχιπλοίαρχος Levent Erkek, Διοικητής Κέντρου Εκπαίδευσης ΤΠΝ Καραμουρσέλ
Αρχιπλοίαρχος Levent Görgeç, Διοικητής Κέντρου Εκπαίδευσης, Δοκιμών και Ανάπτυξης Διακλαδικού Δόγματος.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/06/blog-post_6199.html#more

Read more...

Δεν θα μειωθεί ο κατοχικός στρατός- Μήνυμα του λεγόμενου ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους


ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙνα υπάρξει μείωση του αριθμού των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο προτού υπάρξει δίκαιη και περιεκτική λύση στο Κυπριακό, δηλώνει ο λεγόμενος υπέξ των κατεχομένων Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν. Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή, ο Οζγκιουργκιούν εξέδωσε γραπτή δήλωση με αφορμή πρόσφατες τοποθετήσεις του Προέδρου Χριστόφια για την ανάγκη απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου ‘’ανεδαφικές’’, ο λεγόμενος υπέξ ανέφερε ότι η Τουρκία υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των συνομιλιών που διεξάγονται στο νησί εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

‘’ Οι Τούρκοι στρατιώτες αποτελούν εγγύηση για το μέλλον των Τ/κ και τη μοναδική ασφάλεια της ειρήνης στο νησί’’, υποστήριξε ο Οζγκιουργκιούν , προσθέτοντας ότι ‘’εκτός και αν εξευρεθεί δίκαιη και περιεκτική λύση, δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του αριθμού των τουρκικών στρατευμάτων’’.

Είπε εξάλλου ότι ακόμη και μετά τη λύση, ένας ‘’επαρκής αριθμός στρατιωτών θα πρέπει να παραμείνει στο νησί, βάσει των συνθηκών εγκαθίδρυσης και με στόχο να διασφαλιστεί η ασφάλεια της τ/κ κοινότητας.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 01/06/2011

Read more...

Τουρκία-Ισραήλ:παρά το “ψυχρό πόλεμο” ,έχουν πολύ “θερμές” οικονομικές σχέσεις.


Η διπλωματική ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μετά από την επίθεση στο τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα,κάθε άλλο παρά έχει επηρεάσει το εξοπλιστικό παζάρι μεταξυ των δύο χωρών! Σ΄ αυτό το το μέα μάλιστα φαίνεται ότι η Τουρκία έχει βελτιώσει τη σ΄χεση της με το Ισραήλ σε αντίθεση μ΄εμάς που απλά δηλώνουμε φίλοι!

Τουρκικές εταιρείες εξακολουθούν να προμηθεύουν με στολές και άρβυλα τον ισραηλινό στρατό,κάτι που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 25 τοις εκατό μεταξύ 2009 και 2010, και κατά 40 τοις εκατό το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους!!!

Το διμερές εμπόριο μέχρι το τέλος του περασμένου έτους έφθασε στα 3,442 δισεκατομμύρια $, έναντι 2,580 δισ. δολαρίων το 2009.


“Η Τουρκία έχει επιχειρηματικές σχέσεις με το Ισραήλ που γίνονται όλο και ισχυρότερες, παρά τις πολιτικές συγκρούσεις,”υποστηρίζει ο Αριέλ Λίν, πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στην Hürriyet Daily News .

«Η ελεύθερη αγορά κερδίζει»

“Οι κύριοι τομείς στην πρόσφατη αύξηση του διμερούς όγκου εμπορίου [μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ] είναι κυρίως χημικές ουσίες και μέταλλα», είπε ο Λιν, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτή την αύξηση και «κανένας από αυτούς δεν συνδέεται με την πολιτική κατάσταση.”

Η Τουρκία πραγματοποίησε εξαγωγές ύψους 2,083 δισεκατομμυρίων $ και εισαγωγές 1,359 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Ισραήλ πέρυσι, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία. Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2011, η Τουρκία εξήγαγε προϊόντα αξίας 579,3 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ τα εισαγόμενα προϊόντα έφθασαν τα 397,3 εκατομμυρίων $.

Η Τουρκία είναι σήμερα μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ στην περιοχή και η δεύτερη σε μέγεθος στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Ahmet Reyiz Γιλμάζ, επικεφαλής της Yılmazlar Group, η οποία έχει αναλάβει μεγάλα κατασκευαστικά έργα στην Ισραήλ .

onalert

Read more...

Τουρκικό σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας


Ως «Οθωμανική Φόρμουλα» για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται από τα κρατικά τουρκικά ΜΜΕ η εγγυοδοσία με δημόσια γη. Σύμφωνα με το κρατικό trtgreek «το εν λόγω σύστημα (δηλαδή η εγγυοδοσία με δημόσια γη) προσβλέπει στο να παρθούν υπό εγγύηση τα έσοδα που υπολογίζονται από τις αποκρατικοποιήσεις». Όπως συνεχίζει το δημοσίευμα, «Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, μέρος της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας, θα ελέγχεται από ένα ειδικό ταμείο παρόμοιο με εκείνο που λειτουργούσε κατά την οθωμανική περίοδο», εννοώντας προφανώς το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας.

Η ελληνική έκδοση του TRT υποστηρίζει ότι «Στο τραπέζι βρίσκεται “οθωμανική φόρμουλα” για τη διάσωσης της οικονομίας της γειτονικής χώρας, όπου το σύνολο των χρεών αγγίζουν τα 330 δισ. ευρώ και αγανακτισμένοι οι Έλληνες πολίτες κατεβαίνουν συχνά στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά των οικονομικών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση».
Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει ότι τη φόρμουλα αυτή έχει διατυπώσει η Ολλανδία και την υποστηρίζει η Γερμανία και προσθέτει: «Εξαιτίας των συνεχόμενων αποτυχιών των ελληνικών αρχών στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων όμως, ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ που έχουν αναλάβει το κόστος της κρίσης στην ελληνική οικονομία, θέλουν να πάρουν υπό εγγύηση το θέμα». Επίσης το trtgreek πραγματοποιεί ειδική αναφορά στο γεγονός ότι «η Ελλάδα για να γλιτώσει την πτώχευση, έχει ανάγκη για 60 με 70 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το επόμενο έτος».
Η Ολλανδία και η τουρκική διείσδυση
Tο δημοσίευμα του κρατικού τουρκικού trtgreek, έρχεται λίγες ημέρες μετά από το προκλητικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Ολλανδικής εφημερίδας «De Pers» στις 25 Μαΐου, το οποίο απεικόνιζε μία τουρκική σημαία στην κορυφή του τρούλου εκκλησίας στην Σαντορίνη.
Επίσης λίγες ημέρες πριν ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας ο Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, με συνέντευξή του στη γερμανική έκδοση των «Financial Times», έκανε λόγο για έλεγχο των αποκρατικοποιήσεων και των περιουσιακών στοιχείων του κράτους.
Τώρα το δημοσίευμα του trtgreek πραγματοποιεί ειδική αναφορά στο γεγονός ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν μπόρεσε να βγάλει από την κρίση την ελληνική οικονομία παρόλο που έδωσε δισεκατομμύρια ευρώ, πιέζει για εγγυοδοσία με δημόσια γη».
Όλα αυτά έρχονται σε συνέχεια δημοσιεύματος της τουρκικής εφημερίδας Ραντικάλ, το οποίο αναφερόταν στις αποκρατικοποιήσεις οι οποίες επίκεινται στην Ελλάδα αλλά και στο ενδιαφέρον της μεγάλης τουρκικής κατασκευαστικής εταιρείας Limak για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Εκτός από τις προθέσεις των Ευρωπαίων, μερικά από τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της επιθυμίας Τούρκων επενδυτών να διεισδύσουν στην Ελλάδα, όπου τα πάντα σαρώνει η σφοδρή οικονομική κρίση.
Εξάλλου ένα από τα θέματα, τα οποία ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την τουρκική πλευρά είναι η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την ανάπτυξη τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Σήμερα με κεντρική πολιτική κατεύθυνση, η οποία υπαγορεύεται από την νέο – οθωμανική αντίληψη στην Τουρκία, τα κρατικά ΜΜΕ της γειτονικής χώρας αναφέρονται σε «Οθωμανική Φόρμουλα» για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.
Ταυτόχρονα ολλανδικά και γερμανικά ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα η γερμανική Βild, εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον της Ελλάδας τόσο με την απεικόνιση τουρκικών σημαιών να κυματίζουν σε νησιά των Κυκλάδων, όσο και με την αναπαραγωγή αστήρικτων σεναρίων για την επιβολή στρατιωτικού πραξικοπήματος στη χώρα μας.

Πηγή: www.newscode.gr

Read more...

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ


του Άνθου Λυκαύγη
Και οι αξιώσεις για «γκριζοποίηση» κατοικημένων νησιών στις ανατολικές παρυφές του Αιγαίου και η απροκάλυπτη προσπάθεια να αμφισβητηθούν κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή Καστελορίζου, αλλά και κάποιες προφανείς ενέργειες στη Θράκη, δίδουν εύγλωττο το στίγμα της προαγόμενης αυτής στρατηγικής. Η οποία και σαφώς σκοπεί στην προλείανση του εδάφους για γεωπολιτικά τετελεσμένα. Ο φόβος ότι μπορεί τελικά η Αθήνα να βρεθεί προ καταστάσεως μη αναστρέψιμου αιφνιδιασμού δεν είναι καθόλου αβάσιμος. Είναι αντιθέτως και υπαρκτός και ανατασσόμενος.

Καθώς, μάλιστα, τόσο η κατάσταση στη σύνολη περιοχή που τείνει να αναδιαταχθεί (με ανατροπές ισορροπιών) όσο και οι εγγενείς και καταθλιπτικές αδυναμίες της Αθήνας ενθαρρύνουν τυχοδιωκτικές ενέργειες και συνεπικουρούν βλέψεις.
Ηδη, και με το Ισραήλ και την Αίγυπτο να προχωρούν (και την Κύπρο να ακολουθεί κατά πόδας) σε πρακτικές εκμεταλλεύσεως των δικών τους οριοθετημένων αποκλειστικών θαλασσίων οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ), η Ελλάδα κινδυνεύει τελικά να βρεθεί εκτός νυμφώνος! Εάν δηλαδή δεν φροντίσει να ορθοτομήσει αποτρεπτικές άμυνες, θα καθηλωθεί. Αυτοαναιρούμενη από περιοχές τις οποίες κανένας ?πλην της τουρκικής αδηφαγίας δεν μπορεί λογικά να της αμφισβητήσει.
Θέτοντας υπό αίρεση δηλαδή φυσικά γεωπολιτικά της δικαιώματα. Αυτό να μη θεωρηθεί ως κασσανδρολογία. Να καταγραφεί όμως ως προειδοποιητικό σήμα κινδύνου.
Καθώς η Ελλάδα ενδέχεται να αιφνιδιασθεί με μονομερείς τουρκικές ενέργειες στις νοτιοανατολικές παρυφές της εθνικής της κυριαρχίας.
Οπου η Αγκυρα διεκδικεί ΑΟΖ εκείθεν (προς ανατολάς αλλά και νοτίως) του Καστελορίζου.
Με προφανή στόχο τη διάσπαση του θαλασσίου χώρου μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου, που αποτελεί στρατηγικό συντελεστή με αυτόδηλη εθνική σημασία.
Αυτήν τη στιγμή ?κι αυτός είναι ο λόγος που γράφεται το παρόν? η Λευκωσία προχωρεί αποφασιστικότερα κι ενεργοποιείται στο έπακρο.
Προωθώντας διαδικασίες πρακτικής πλέον προαγωγής αποφάσεων, με τις οποίες αρχίζει εκμετάλλευση μερικών από τα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα στις νοτιοανατολικές περιοχές (οικόπεδα) της ΑΟΖ που έχει οριοθετήσει με Ισραήλ, Αίγυπτο και Λίβανο.
Κάτι που θα πάρει μεν κάποιο χρόνο. Αλλά που ήδη βρίσκεται στο στάδιο των τελικών σχεδιασμών, από αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία. Οπόταν το τρένο θα έχει ξεκινήσει.
Και που φυσικά θα σημάνει άρδην αλλαγή του γεωοικονομικού (άρα και γεωστρατηγικού) τοπίου.
Αυτό, καθώς και η εκ παραλλήλου κινητοποίηση των Ισραηλινών στην όμορη δική τους ζώνη αποβαίνουν προσδιοριστικές δυναμικές σε ό,τι αφορά ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή.
Κι αυτές διαλαμβάνουν φυσικά τουρκικές αντιδράσεις. Οι οποίες και θα εκδηλωθούν χωρίς αμφιβολία με τετελεσμένα, εκεί όπου θα μπορέσει να δημιουργήσει αντισταθμιστικά εφαλτήρια.
Κι ακριβώς η περιοχή του Καστελορίζου είναι στρατηγικής σημασίας. Αλλά και η ευχερέστερη για την ίδια, εφόσον από ελληνικής πλευράς εμφανίζονται σημεία κοπώσεως και σύνδρομα φοβίας σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση δεδομένων δικαιωμάτων.

ΠΗΓΗ: ”ΕΘΝΟΣ”

Read more...

Νταβούτογλου: Τα σύνορα είναι τεχνητά, ας τα ξαναχαράξουμε


Και ενώ στην Ελλάδα παρατηρείται η συνήθης πολιτική δραστηριότητα, δηλαδή η προχωρημένη πια αποσύνθεση της «γενιάς του πολυτεχνείου», οι γείτονες παράγουν πολιτική. Πολιτική μακρόπνοη, εθνική, με όραμα την ανάδειξη της χώρας σε τοπική υπερδύναμη, ρυθμιστή στην ευρύτερη περιοχή.
Στην Ελλάδα το «πολιτικό σύστημα», ένας συρφετός από πολιτικούς – βρυκόλακες της «μεταπολίτευσης», εξωνημένους αστοιχείωτους δημαγωγούς που καμώνονται τους δημοσιογράφους, κλεπτοκράτες επιχειρηματίες, «πανεπιστημιακούς» που προέκυψαν από την διάλυση του Πανεπιστημίου με τον νόμο 1268 και έκτοτε τρέφονται με παχυλά ευρωπαϊκά κονδύλια συνεχίζει απτόητο την κατεδάφιση.

Όλοι αυτοί σκηνοθετούν διαλόγους κωφών με έναν θεσμικά αφοπλισμένο πρόεδρο της δημοκρατίας , παράγουν «πολιτική επικαιρότητα» με τις δηλώσεις ενός εξυπνάκια και ασχολούνται με την πολιτική επιβίωση μιας φιλόδοξης κυρίας που την απομόνωσε η δεξιά, το κέντρο, η ίδια η κοινωνία και στην ουσία παλεύουν να διασώσουν τα προνόμια και τις προσόδους που τους εξασφάλισε η «αντίσταση» και η αλλαγή / απαλλαγή ανάλογα … με την ομάδα! Στην Τουρκία, πολιτικοί, στρατιωτικοί, πανεπιστημιακοί και «παραγωγικές τάξεις» παράγουν:

Παράγουν όραμα και σχέδιο, έκαστος στον τομέα του, με διαφοροποιήσεις ως πρός την υλοποίηση και τα μέσα, όλοι όμως είναι στρατευμένοι στην “μεγάλη Τουρκία”. Έτσι, ο «μαέστρος» Νταβούτογλου ορίζει τον σκοπό, «δίνει γραμμή» και οι άλλοι παίζουν.

Η γραμμή είναι απλή :
Σε δηλώσεις του (New York times, Can Turkey unify Arabs ?)) ο κ.καθηγητής είπε ότι «ήλθε η ώρα του εξορθολογισμού της Ιστορίας στην περιοχή», με πρώτο βήμα την κατάργηση της βίζας σε μια σειρά χωρών της Μέσης Ανατολής, την προβολή μιας Μεσανατολικής Ζώνης Εμπορίου, ενώ «οι Τούρκοι businessmen εξαπλώνονται κατά μήκος των παλαιών οδών του εμπορίου» και η Τουρκία εξάγει την κουλτούρα της σε πληθυσμούς που διψούν για ανάπτυξη…

Είπε όμως και κάτι άλλο ο κ. καθηγητής : «Κανένα από τα σύνορα της Τουρκίας δεν είναι φυσιολογικό. Βεβαίως πρέπει να σεβασθούμε τα έθνη- κράτη, ΑΛΛΑ ταυτοχρόνως να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν φυσικές συνέχειες. Έτσι ήταν για αιώνες» !

Υπάρχει περιεκτικότερος ορισμός του ιστορικού ρεβιζιονισμού; Θέλετε κι’αλλο ; «ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» αποκαλεί ο Νταβούτογλου το «όραμα του» για την περιοχή.

«Για πάνω από 100 χρόνια, έχουμε χωρισθεί με επιφανειακά πολιτιστικά και θρησκευτικά σύνορα και τώρα με την άρση της βίζας για τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Συρία αίρουμε και τα εθνικά σύνορα» συμπληρώνει ο εκ των συμβούλων του Ερντογάν πανεπιστημιακός Yusuf Yerkel …

Άντε και στα δικά μας εθνικά σύνορα, αφού τα σκουπιδοκάναλα «ήραν» τα πολιτιστικά σύνορα με τούρκικα σήριαλ και τσιφτετέλια, ενώ τα θρησκευτικά τα φροντίζει ο κ. Καμίνης, η κα. Νταλάρα και λοιποί …συγκρητιστές ! Η πολιτιστική «ενοποίηση» δεν γνωρίζει σύνορα :

Σε πρόσφατο ταξίδι στην Κύπρο, μεταξύ άλλων σημείων και τεράτων εθαύμασα και το …πολιτιστικό κέντρο “Νarghile” σε κεντρική λεωφόρο της διαιρεμένης Λευκωσίας ! Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της «επαναδημιουργίας» νά και οι Τούρκοι …ιχθυολόγοι, οι οποίοι μετουσιώνουν την «γραμμή» Νταβούτογλου σε επιστημονικό εργο : Τον καθορισμό ζωνών αλιείας στην Α. Μεσόγειο, ούτως ειπείν την χάραξη ΑΟΖ στην περιοχή !

Έτσι οι κκ. Bayram Ozturk και Sertac Hami Baseren, από τα Πανεπιστήμια της Κωνσταντινουπόλεως και της Άγκυρας, μας λέγουν:
«Η Μεσόγειος είναι ειδική περίπτωση θάλασσας, λόγω γεωγραφικών χαρακτηριστικών και ορισμένων υφιασταμένων διενέξεων μεταξύ εθνών. .. Η Τουρκία έχει 1577 χλμ. ακτογραμμής στην Μεσόγειο και 1851 αλιευτικά σκάφη στα χωρικά της ύδατα και στην ανοικτή θάλασσα.

Η Τουρκία ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΠΟΤΕ μια de facto διακήρυξη ΑΟΖ που θα προκαλέσει βλάβη στα εθνικά της συμφέροντα στην Α. Μεσόγειο, με τον περιορισμό των ζωνών αλιείας και βεβαίως με τα προς αξιοποίηση κοιτάσματα υδρογονανθράκων που ευρίσκονται στην περιοχή.

Η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος, την μελέτη της βιοκλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις της στο θαλάσσιο περιβάλλον, ορίζοντας ζώνες προστασίας στην ανοικτή θάλασσα και καλεί σε διεθνή συντονισμό για την καλύτερη προστασία του ευαίσθητου μεσογειακού οικοσυστήματος.»

Και βέβαια οι κ. καθηγηταί μας παρουσιάζουν το επιστημονικό τους πόνημα, την χαρτογραφική αποτύπωση της «πιθανής» τουρκικής ΕΕΖ. Αντιληπτό τι εννοούσε ο Νταβούτογλου με την αναφορά του στο Καστελόριζο που είναι ελληνικό αλλά δεν έχει ΑΟΖ και επικάθεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα; Αντιληπτός και ο ρόλος του κ. Δρούτσα με την «ταύτιση» ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος ;

Αυτά στην Τουρκία. Οπού οι καθηγηταί δεν στελεχώνουν παχυλά επιδοτούμενα «ΕΛΙΑΜΕΠ» για να τεκμηριώνουν διεκδικήσεις άλλων χωρών (άρθρο Γρηγοριάδη για την «ανύπαρκτη ΑΟΖ του Καστελορίζου» που αλλού (;) στην Καθημερινή !) αλλά μοχθούν για να τεκμηριώσουν εθνικά συμφέροντα σε πλήρη εναρμόνιση με την πολιτική ηγεσία και την εθνική βούληση για ανάπτυξη και ισχύ.

Στην Τουρκία οπού οι καθηγηταί του TUBITAK σχεδιάζουν «έξυπνα όπλα» (πρόσφατα επεδείχθη βόμβα καθοδηγούμενη με GPS και αδρανειακό σύστημα που θα κατασκευασθεί από την Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία), ολοκληρώνουν συστήματα επιτηρήσεως και αισθητήρες και κατασκευάζουν λογισμικό και σταθμούς ελέγχου ανεπάνδρωτων αεροχημάτων.

Αμφιβάλλει κανείς για τις προθέσεις τις γειτονικής χώρας;
Για το προδιαγεγραμμένο της «φινλανδοποιήσεως» της χώρας μας (θα έχουν «αρθεί τα σύνορα», θα γίνωμε αδέρφια στις business …) η της συγκρούσεως που δεν είναι απαραίτητα all out war;

Θα κλείσω με την υπενθύμιση ότι η in extremis ματαιωθείσα «Βαριοπούλα 2» πέρασε μέν απαρατήρητη από τα ελληνικά Μ.Μ. Εξηλιθιώσεως και την εικονική πραγματικότητα που κατασκευάζουν – διακινούν, κατέληξε όμως στην σύλληψη ενός στρατηγού τεσσάρων αστέρων, την κλήση στην εισαγγελία πολλών ανώτατων αξιωματικών και την αναζωπύρωση του bras de fer μεταξύ στρατηγών και Ερντογάν.

Bras de fer που μπορεί κάλλιστα να καταλήξει σε αιφνίδια ανακήρυξη ΑΟΖ από την Τουρκία στην Μεσόγειο (έχει ήδη στην Μαύρη Θάλασσα) σύμφωνα βεβαίως με τον χάρτη που αναρτούμε και σε «πίεση» μέσω θερμού επεισοδίου ώστε αυτή να γίνει σεβαστή.

Η «φίλα διακείμενη» Αίγυπτος είναι ήδη «ψημένη» (από εποχής Μουμπάρακ) και η στάση Δρούτσα «δεν βάζομε θέμα ΑΟΖ στο τραπέζι για να μήν…δηλητηριάσωμε το κλίμα» προδιαθέτει για «κατανόηση» της ελληνικής πλευράς, τουλάχιστον σε επίπεδο ΥΠΕΞ – πρωθυπουργού και οικονομικού κλεπτοκρατικού κατεστημένου.

Όμως φαίνεται πως ο διαρκής εθνικός κατήφορος δημιουργεί (η έτσι φαίνεται) αντισυσπειρώσεις : Το δικό μας «βαθύ κράτος», αποφάσισε επιτέλους να χαράξει «κόκκινες γραμμές» και μια από αυτές είναι η άσκηση ΙΩΝΑΣ 2011 στις 7 Ιουνίου, στην οποία έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως.

Δείτε στον χάρτη 2 που θα εξελιχθεί η άσκηση σε σχέση με την «πιθανή τουρκική ΑΟΖ» και ας ληφθεί υπ’ οψιν το γεγονός ότι ήδη είναι σε εξέλιξη μια άσκηση «Καταιγίδα» του ΠΝ σε όλη την έκταση του Αιγαίου (“Large scale military exercise” χαρακτηρίζεται στην σχετική NAVTEX).

Σαφώς ελλοχεύει πάντα η «υπεύθυνη στάση» του κύριου ελληνικού πολιτικού κατεστημένου. Μήπως όμως μας προκύψει και εδώ σύγκρουση «βαθέως» με ενδοτικό κράτος; Μακάρι !

http://nationalpride.wordpress.com

Read more...

Άγριες συγκρούσεις στη Τουρκία για Ερντογάν


Μανώλης Κωστίδης

Στη φωτογραφία διακρίνεται το θύμα των χθεσινών επεισοδίων. Πρόκειται για τον άνθρωπο που φοράει Τζιν και στο χέρι του κρατάει ένα κομμένο λεμόνι για να προφυλάξει τα μάτια του από τα δακρυγόνα.
Λίγα λεπτά αργότερα η καρδιά του δεν θα αντέξει και θα υποκύψει κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Η επίσημη εκδοχή είναι ανακοπή καρδιάς η οποία προήλθε από την ένταση και τα δακρυγόνα. Σήμερα ο Ερτογάν θα επισκεφτεί την πόλη Αρτβιν κοντά στο Ντιγιαρμπακίρ που θεωρείται προπύργιο των Κούρδων. Οι αστυνομία ζήτησε εσπευσμένα τη βοήθεια και του Στρατού. Έτσι το νοτιοανατολικό κομμάτι της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και θυμίζει πεδίο μάχης.

Ήδη από το πρωί στους δρόμους των πόλεων κυκλοφορούν μικτές μονάδες στρατού και αστυνομίας, ενώ οι παρυφές της κάθε πόλης είναι αποκλεισμένες από μονάδες του στρατού.
Τα χθεσινά επεισόδια (που είχαν όπως είπαμε σαν αποτέλεσμα το θάνατο ενός δασκάλου- διαδηλωτή) ξεκίνησαν όταν συγκρούστηκαν οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ με διαδηλωτές άλλων κομμάτων και κυρίως κομμάτων της αριστεράς και εξωκοινοβουλευτικούς, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την δολοφονία από την αστυνομία ενός νεαρού πριν από 2 μήνες, πάλι σε διαδήλωση.
Στα χθεσινά επεισόδια τραυματίστηκαν 21 άνθρωποι και συνελήφθησαν 11. Σήμερα η αγωνία στην πόλη Αρτβίν που σε λίγη ώρα θα φτάσει ο Τούρκος πρωθυπουργός, χτυπάει κόκκινο, και απομένει να δούμε πως θα τον υποδεχτεί ο τοπικός πληθυσμός. Το onalert θα σας ενημερώνει συνεχώς για οποιαδήποτε εξέλιξη.

onalert

Read more...

Έκθεση Μπαν Κι Μουν για Κυπριακό


Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, στην καθιερωμένη εξάμηνη έκθεσή του για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο σημειώνει και πάλι τα εμπόδια που εγείρει ο τουρκικός στρατός στην αρχή της ελεύθερης διακίνησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καλώντας τις τουρκοκυπριακές αρχές να σεβαστούν αυτή την αρχή, ενώ ζητά από τις δυο πλευρές να συνεργαστούν με τη Δύναμη για τη λήψη και άλλων στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Επίσης, κάνει αναφορά στα επεισόδια που συνέβησαν σε διεθνή αγώνα μπάσκετ στη Λευκωσία, καθώς και στην αντιμετώπισή τους από την κυπριακή αστυνομία, η οποία «επενέβη αποφασιστικά» και «πρόσφερε προστασία» στην τουρκική ομάδα.

Στη συνέχεια, καταγράφει την απαγόρευση τέλεσης της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο και την εμπόδισή της από την «τουρκοκυπριακή αστυνομία».

Στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού δεν αναφέρεται στη διαπραγματευτική διαδικασία επίλυσης του προβλήματος της Κύπρου, επειδή προγραμματίζει να κάνει εκτενή αναφορά μέσα στα πλαίσια της Αποστολής των Καλών του Υπηρεσιών με μια νέα έκθεση μετά τη συνάντηση που θα έχει στη Γενεύη με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Έρογλου, στις 7 Ιουλίου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Νέα επίθεση κατά της πομπής του Ερντογάν


Ένας άνθρωπος πέθανε – από καρδιακή προσβολή – και τρεις, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί, τραυματίστηκαν κατά την επίθεση διαδηλωτών με πέτρες στο λεωφορείο του Τούρκου πρωθυπουργού στην πόλη Hopa, στην επαρχία Artvin κοντά στα σύνορα με την Γεωργία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκεπτόταν την πόλη στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο ένας τραυματίας αστυνομικός είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Κατά την διάρκεια της αναχώρησης του Ερντογάν, οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στο λεωφορείο του Τούρκου πρωθυπουργού καθώς αυτό κινείτο σε δρόμο της πόλης με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί που συνόδευαν τον τούρκο πρωθυπουργό να χρησιμοποιήσουν σπρέϊ πιπεριού και να ανοίξουν πυρ με τα όπλα τους στον αέρα για εκφοβισμό.

Ένας αστυνομικός που βρισκόταν στην οροφή του λεωφορείου έπεσε από το όχημα κατά την διάρκεια της επίθεσης, αφού δέχτηκε πέτρα από τους διαδηλωτές και μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα ακόμα άτομο από τους διαδηλωτές πέθανε από ανακοπή καρδιάς, μετά από εισπνοή του σπρέϊ πιπεριού που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί.

http://www.newsbeast.gr/

Read more...

HURRIYEΤ: "Τρέλλανε τους Έλληνες η σημαία μας, στη Σαντορίνη"


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ - Πολλά είναι τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία. "H επιτροπή Düyun-u Umumiye(Επιτροπή Χρεών" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Vatan που κάνει αναφορά στο σενάριο που κυκλοφόρησε στους Finanacial Times για μια ανεξάρτητη αρχή που ενδέχεται να επιβάλλει η Ε.Ε. για τις ιδιωτικοποιήσεις και για τις εισπράξεις φόρων.

"Τέτοια επιτροπή" γράφει η εφημερίδα "είχε επιβληθεί στα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η επιτροπή είχε την ονομασία Düyun-u Umumiye και εισέπραττε φόρους απο τα καπνά και τα τελωνεία και τα χρήματα πήγαιναν κατ'ευθείαν στους δανειστές της Αυτοκρατορίας.

onalert

Read more...

Ομολογία ενός σκεπτόμενου Τούρκου δημοσιογράφου...


Με ένα εντυπωσιακά ειλικρινές άρθρο, που δημοσιεύεται στην έγκυρη εφημερίδα SABAH , από τον Engin Ardiç, γνωστό συγγραφέα και δημοσιογράφο στην Τουρκία...στηλιτεύεται ο Τουρκικός τρόπος εορτασμού της πτώσης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου...

Στο εν λόγω άρθρο ο συγγραφέας παρουσιάζει µία σειρά από αλήθειες για τις οποίες το Κεµαλικό καθεστώς εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να καταπνίξει. Αξίζει να παρατεθεί μεταφρασμένο το πλήρες κείμενο, από την συγκεκριμένη διεύθυνση της Τουρκικής εφημερίδας Sabah το οποίο έχει ως εξής :

" Τούρκοι συμπατριώτες, σταματήστε πια τις φανφάρες και
τις γιορτές για την Άλωση, αρκετή ßία έχουμε δώσει στην Ανατολή µε
τις πράξεις µας..."
« ΑΝ οργανωνόταν στην Αθήνα συνέδριο µε θέμα :
«Θα πάρουμε πίσω την Πόλη»...
ΑΝ έφτιαχναν μακέτα µε τα τείχη της πόλης και τους
στρατιώτες µε τις πανοπλίες τους να επιτίθενται στην Πόλη...
(όπως εμείς στην Τουρκία κάνουμε κάθε χρόνο !)

ΑΝ ένας τύπος ντυμένος όπως ο περίφημος Έλληνας νικηφόρος και
σχεδόν μυθικός Διγενής Ακρίτας έπιανε τον δικό µας Ulubatlι Hasan και
τον γκρέμιζε κάτω...

ΑΝ ξαφνικά έμπαινε στην πόλη κάποιος ντυμένος Αυτοκράτορας
Κωνσταντίνος πάνω σε ένα λευκό άλογο και δίπλα του άλλος ως
Λουκάς Νοταράς, ως Γεώργιος Φραντζής κι έμπαιναν ως
αντιπρόσωποι της πόλης... ( όπως εμείς στην Τουρκία κάνουμε κάθε
χρόνο !)
ΑΝ έφτιαχναν µια χάρτινη Αγία Σοφία που δεν είχε μιναρέδες
αλλά Σταυρό....
ΑΝ έκαιγαν λιβάνι και έλεγαν ύμνους, θα µας άρεσε ;
Δεν θα µας άρεσε, θα ξεσηκώναμε τον κόσμο, μέχρι που
θα καλούσαμε πίσω τον πρέσβη µας από την Ελλάδα.

Τότε, γιατί το κάνετε εσείς αυτό, κάθε χρόνο ;
Πέρασαν 556 χρόνια και γιορτάζετε (την Άλωση) σαν να
ήταν χθες ;

Γιατί κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ( µ΄ αυτές τις γιορτές πού
κάνετε ) διακηρύσσετε σε όλο τον κόσµο ότι:
«αυτά τα μέρη δεν ήταν δικά µας, ήρθαµε εκ των υστέρων και τα
πήραμε µε τη ßία».

Για ποιο λόγο άραγε φέρνετε στη µνήµη µια υπόθεση 6αιώνων;
Μήπως στο υποσυνείδητό σας υπάρχει ο φόβος ότι η Πόλη κάποια
µέρα θα δοθεί πίσω ;
Μην φοβάστε, δεν υπάρχει αυτό που λένε µερικοί
ηλίθιοι της Εργκενεκόν περί όρων του 1919.

Μη φοβάστε, τα 9 εκατοµµύρια Ελλήνων δεν μπορούν να πάρουν
την πόλη των 12 εκατοµµυρίων, και αν ακόμα την πάρουν δεν μπορούν
να την κατοικήσουν.
Κι οι δικοί µας που γιορτάζουν την Άλωση είναι µια
χούφτα φανατικοί µόνο που η φωνή τους ακούγεται δύσκολα.

Ρε σεις, αν µας πούνε ότι λεηλατούσαμε την Πόλη τρεις
µέρες και τρεις νύχτες συνεχώς τι θα απαντήσουμε ;
Θα υπερασπιστούμε τον εαυτό µας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή θα αφήσουμε το θέμα στους ιστορικούς ;

Αντί να περηφανευόμαστε µε τις πόλεις που κατακτήσαμε, ας
περηφανευτούμε µε αυτές που ιδρύσαμε, αν υπάρχουν. Αλλά δεν
υπάρχουν.
Όλη η Ανατολή είναι περιοχή µέ την βία κατακτημένη...

Ακόμα και το όνομα της Ανατολίας δεν είναι αυτό που
πιστεύουν (ana=µανα, dolu=γεµάτη) αλλά προέρχεται από την ελληνική
λέξη η Ανατολή.
Ακόμα και η ονομασία της Ισταµπούλ δεν είναι όπως µας
λέει ο Ebliya Celebi «εκεί όπου υπερτερεί το Ισλάµ»τραßώντας τη
λέξη από τα μαλλιά, αλλά προέρχεται από το «εις την Πόλιν».

Εντάξει λοιπόν, αποκτήσαµε µόνιµη εγκατάσταση, τέλος η
νοµαδική ζωή και γι' αυτό ο λαός αγοράζει πέντε - πέντε τα
διαµερίσµατα. Κανείς δεν μπορεί να µας κουνήσει, ηρεμήστε πια...

Οι χωριάτες µας ας αρκεστούν στο να δολοφονούν την
Κωνσταντινούπολη χωρίς όμως πολλές φανφάρες....».

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/05/blog-post_3330.html?spref=fb

Read more...

Η «σαρία» είναι χρήσιμη στην Ελλάδα


Γιατί ωφελεί τα ελληνικά συμφέροντα η αντιδημοκρατική σαρία, κατάλοιπο παλαιών εποχών και σπέρμα των θεοκρατικών καθεστώτων

Ειλικρινά, δεν ξέρουμε ακόμη πού να αποδίδουμε πολλά από αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας. Στο έκτακτο ισλαμικό συνέδριο που διεξάγεται στη Μεδίνα, θα εκπροσωπήσουν τους μουσουλμάνους της Ελλάδας ένας νόμιμος και ένα παράνομος μουφτής. Ποια είναι τα κριτήρια της επιλογής από τους διοργανωτές του συνεδρίου; Όχι πάντως η εφαρμογή των δικών τους νόμων, διότι στις ισλαμικές χώρες διορίζονται οι μουφτήδες, δεν εκλέγονται.

Τουρκική «εφεύρεση» είναι η εκλογή, και μόνον για χώρες όπου διεκδικεί τουρκικές μειονότητες. Ίσως, οι διοργανωτές θέλησαν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις, καλώντας έναν νόμιμο και έναν παράνομο. Μπορεί όμως, και να οφείλεται η πρόσκληση σε προσωπικές γνωριμίες του νόμιμου μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί, που θα παρευρεθεί ενώ θα απουσιάσει ο ψευτομουφτής Ιμπράμ Σερήφ. Ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, θα είναι κι αυτός εκεί.

Πρέπει να διευκρινιστεί, ότι ο λόγος που διορίζονται οι μουφτήδες είναι διότι ασκούν δικαστικά καθήκοντα σε υποθέσεις οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου, εάν οι αντίδικοι συμφωνήσουν να αποταθούν στον μουφτή. Και οι δικαστές διορίζονται, δεν εκλέγονται. Αν ένας των αντιδίκων διαφωνεί, τότε υπόθεση εισάγεται στα αστικά δικαστήρια. Αυτό το καθεστώς («σαρία») πράγματι είναι αντιδημοκρατικό, πράγματι είναι κατάλοιπο παλαιών εποχών, πράγματι είναι σπέρμα των θεοκρατικών καθεστώτων. Και με αυτά τα επιχειρήματα κατηγόρησαν την Ελλάδα στην Ε.Ε. Έλληνες Οικολόγοι.
Θα συμφωνούσαμε μαζί τους να καταργηθεί η σαρία στην Ελλάδα, αν με την κατάργησή της δεν βλάπτονταν τα ελληνικά συμφέροντα, κάτι που δεν «πρόσεξαν» οι Έλληνες Οικολόγοι πολιτικοί.

Διότι, αν αφαιρεθούν οι δικαστικές αρμοδιότητες, τότε οι μουφτήδες θα εκλέγονται από τους πιστούς μουσουλμάνους (λέγεται ότι το υποσχέθηκε η κυβέρνηση στον κ. Ερντογάν). Για να εκλεγεί όμως κάποιος στη Θράκη, σε οποιαδήποτε θέση, πρέπει -πλην πολύ ελάχιστων εξαιρέσεων- να έχει την έγκριση του τουρκικού Προξενείου. Όσοι αμφιβάλλουν, ας ρωτήσουν τον κ. Σγουρίδη να τους πει γιατί έμεινε έξω από τη Βουλή ή τον κ. Στυλιανίδη να βεβαιώσει πόσες «δυνάμεις» πάλευαν για την εκλογή του.

Η απόλυτη ταύτιση των μουφτήδων με την πολιτική του τουρκικού Προξενείου, πλην πολλών άλλων, θα δώσει τη διαχείριση της βακουφικής περιουσίας στα χέρια του και όχι στα χέρια των δεκάδων ιμάμηδων που βρίσκεται τώρα διασκορπισμένη. Με χρήματα δηλαδή που παράγονται στην Ελλάδα, θα ασκείται ανθελληνική πολιτική. Τι άλλο πια να πούμε, για να καταλάβουν οι «δήθεν» ότι δεν έχουν μόνον αυτοί ευαισθησία για δημοκρατικές διαδικασίες. Όμως, τα πολιτεύματα υπάρχουν για να υπηρετούν τους λαούς και όχι οι λαοί να υπηρετούν τα πολιτεύματα.

Ως προς την ισλαμική διάσκεψη στη Μεδίνα, η Μελαχροινή Μαρτίδου γράφει στην εφημερίδα της Κομοτηνής «Χρόνος», ότι θα επαναβεβαιώσει τα προηγούμενα ψηφίσματα και αποφάσεις της ισλαμικής διάσκεψης για το Τζαμού και Κασμίρ, την Κύπρο, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη Σομαλία και θα εκφράσει την αλληλεγγύη της στους μουσουλμανικούς λαούς, θα φροντίσει για τη διάδοση της ορθής ιδέας σχετικά με το Ισλάμ, ως θρησκεία της μετριοπάθειας και ανεκτικότητας για να διαφυλάξουν ισλαμικές αξίες, τις πεποιθήσεις και τις αρχές, για να οχυρώσουν μουσουλμάνους κατά του εξτρεμισμού και στενοκεφαλιά.

Πάντως, στην Μεδίνα η έκτακτη σύγκληση της ισλαμικής διάσκεψης φέρνει τον προβληματισμό του μουσουλμανικού κόσμου, που βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές, όπως αναφέρουν προκλήσεις, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές και επιστημονικές για την ενότητα, την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανάπτυξη. Τα μέλη της ισλαμικής διάσκεψης, όπως αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν, «καθίσταται επιτακτική ανάγκη να λάβουν κοινές δράσεις στο πλαίσιο της ισλαμικής διάσκεψης, η οποία βασίζεται σε κοινές αξίες και ιδανικά, ώστε να αναβιώσει τον πρωτοπόρο ρόλο της μουσουλμανικής Ummah ως ένα καλό παράδειγμα της ανοχής και φωτισμένη μετριοπάθεια, και μια δύναμη για τη διεθνή ειρήνη και αρμονία».

Τώρα, τι από όλα αυτά τα ωραία θα επικρατήσει, είναι συζητήσιμο. Είναι γνωστό, ότι οι πραγματικές και ουσιαστικές συζητήσεις σε διασκέψεις, δεν γίνονται με ανοικτά τα μικρόφωνα.

Ο Μακεδών-http://voria.gr/

Read more...

Προβλέπουν διαμελισμό της Τουρκίας


Τον κώδωνα του κινδύνου για την Τουρκία κρούει ο έμπειρος Σύρος διπλωμάτης Μπεσσάμ Εμπου Αμπντουλλάχ, που υπηρέτησε παλαιότερα και στην Άγκυρα. Ο κ. Αμπντουλλάχ υποστηρίζει ότι σύμφωνα με το σχέδιο της Μεγάλης Μέσης Ανατολής πρέπει να διαμελιστούν η Συρία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Λιβύη για να ιδρυθεί το Κουρδιστάν και το Μεγάλο Ισραήλ. Βάσει του σχεδίου η Συρία πρέπει να χωριστεί σε τέσσερα καντόνια, ο Λίβανος σε οκτώ, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Λιβύη σε τρία.

Εάν οι εκτιμήσεις του είναι σωστές τότε αποκτά ιδιαίτερη σημασία η είδηση της Haber-Gazete, σύμφωνα με την οποία η Αρμενία ετοιμάζεται να βγάλει στη δημοσιότητα το έγγραφο του Αμερικανού Προέδρου Ουίλσον , στο οποίο σχεδιάστηκαν τα σύνορα Αρμενίας- Τουρκίας στις 20/11/1920.Το έγγραφο αυτό θα αποτελέσει μια βάση για εδαφικές διεκδικήσεις των Αρμενίων από την Τουρκία.

http://www.elzoni.gr/html/ent/966/ent.9966.asp

Read more...

Ο Ερντογάν και το κουρδικό ζήτημα


Εκτός από τις βιντεομαγνητοσκοπήσεις του MHP, το κουρδικό ζήτημα είναι το κύριο αντικείμενο συζητήσεων και διαιρέσεων που εμφανίζεται σε αυτή την εκστρατεία για τις κοινοβουλευτικές εκλογές. Οι υποψήφιοι έχουν εντείνει τις συγκεντρώσεις στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής και ανατολικής Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν στο Σιίρτ, Βαν, στη συνέχεια στο Χακάρι το Σαββατοκύριακο. Θα επισκεφθεί το Ντιγιαρμπακίρ την Τετάρτη 1η Ιουνίου, για ένα μεγάλο συλλαλητήριο 11 μέρες πριν από τις εκλογές της 12ης Ιουνίου. Η υποδοχή του στην περιοχή ήταν μάλλον ψυχρή. Αναμενόταν ...

Το AKP είχε επιτύχει καλές επιδόσεις στους Κούρδους το 2007, οι υποσχέσεις του «δημοκρατικού ανοίγματος» συναντούσαν υψηλές προσδοκίες.
Το 2005, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια ορόσημη ομιλία του στο Ντιγιαρμπακίρ, αναγνώρισε την ύπαρξη του «κουρδικού προβλήματος».

Όμως οι Κούρδοι απογοητεύθηκαν. Μια ταχεία χαλάρωση δεν ήταν πια παρά ένα όνειρο στις δημοτικές εκλογές του 2009, που χαρακτηρίστηκαν από την άνοδο του BDP.
Περισσότερο ακόμα στο δημοψήφισμα του 2010.

Το κουρδικό κόμμα BDP κάλεσε για μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας που τηρήθηκε ευρέως. Η μη υποστήριξη των Κούρδων, αν και τους αφορούσε κυρίως, των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που ψηφίστηκαν από το ΑΚΡ, εξόργισε τον Πρωθυπουργό ο οποίος, από τότε, εκδικείται.

Σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, «δεν υπάρχει κουρδικό πρόβλημα».

Η τουρκική κυβέρνηση επανέρχεται στο πολύ παραδοσιακό λόγο, εθνικιστικό, συγκεντρωτικό και αφομοιωτικό:
«Tek bayrak, tek ülke, tek millet» (μία σημαία, μία χώρα, ένα έθνος).

Απευθυνόμενος στα «αδέλφια με κουρδικές ρίζες», ο Ερντογάν επιβεβαιώνει την πραγματικότητα της εφαρμογής της πολιτικής εκτουρκισμού.
Το σουνιτικό Ισλάμ, πλειοψηφία στην Τουρκία, είναι το ενωτικό τσιμέντο.

Η δικαστική καταστολή επαλείφθηκε δριμύτατη: μετά τη διάλυση του DTP το Δεκέμβριο του 2009, που συνεχίστηκε από τον αποκλεισμό από τη πολιτική ζωή πολλών εκλεγμένων Κούρδων από τους οποίους τον μέτριο Αχμέτ Τουρκ, εκατοντάδες συλλήψεις παιδιών που πετροβολούν και χιλιάδες ακτιβιστές του κόμματός και των ενώσεων-οθονών εξαντλήσαν την κουρδική περιοχή.
Η δίκη του KCK, το δίκτυο πολιτικής στήριξης του PKK, συνεχίζεται με το μερίδιό της σε παρατυπίες και ασυνέπειες.
Η δυσαρέσκεια έναντι του ΑΚΡ και κατά της αστυνομίας, η οποία είναι ολοένα και πιο ορατή σε όλη την περιοχή, είναι ισχυρή.

Η λύση του κουρδικού ζητήματος είναι το μεγαλύτερο έργο προς ανάληψη στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Αχμέτ Ινσελ (Ahmet Insel), ενα πραγματικό «τρελό σχέδιο», συμπληρώνει.

Ορισμένοι Τούρκοι αρθρογράφοι και διανοούμενοι της Δύσης προειδοποίησαν τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι θα έπρεπε να ξεφύγουν από τον παλιό πειρασμού τους της αυτολογοκρισίας για το κουρδικό ζήτημα.
Είναι πράγματι απίστευτο το γεγονός να παρατηρεί κανείς την σιωπή των τουρκικών μέσων ενημέρωσης και να προσπαθεί να κατανοήσει και να εξηγήσει αυτό το αιώνιο κουρδικό ζήτημα.
Απαξιώνοντας το κουρδικό ζήτημα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης το εμφανίζουν σαν ένα απλό θέμα ασφάλειας ή «τρομοκρατίας», και αρκούνται απλώς να επαναλαμβάνουν τα επίσημα ανακοινωθέντα των δυνάμεων ασφαλείας, διαιωνίζοντας το πρόβλημα με αυτόν τρόπο.
Έκρηξη βόμβας στο Ετιλερ (Etiler, ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης) είχε ως επακόλουθο τον τραυματισμό 8 ατόμων την περασμένη εβδομάδα. Οι δημοσιογράφοι μετέδιδαν το γεγονός ζωντανά από τους τόπους της επίθεσης όλη την ημέρα.
Στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, οι επιθέσεις, οι εκρήξεις και οι κηδείες ακολουθούν η μια την άλλη με ιλιγγιώδη ρυθμό.
Η Δύση αδιαφορεί πλήρως.

Το κεμαλικό κόμμα CHP, ωστόσο, έχει αλλάξει τακτική.
Είναι το πρώτο που ασχολήθηκε με το κουρδικό ζήτημα, με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80, αλλά το CHP παρασύρθηκε σε ένα στενό εθνικισμό με τον Ντενίζ Μπαϊκάλ.
Ο Κεμάλ Κιλισνταρόγλου προτίθεται να φυσήξει άλλο πνεύμα στο CHP.
Ο πρώην δικηγόρος και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σεζγκιν Τανρικουλου (Sezgin Tanrikulu) είναι ο υποψήφιος του Ντιγιαρμπακίρ με το σήμα του μοναδικού κόμματος του Ατατούρκ, πράγμα δύσκολα κατανοητό για μεγάλο μέρος των Κούρδων.

Γεγονός είναι όμως ότι η υποδοχή του Κεμάλ Μπέη στο Χακάρι ήταν πολύ θερμότερη από αυτή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Με άμεση αντίδραση, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το κεμαλικό κόμμα ότι φλερτάρει με το BDP, προφανώς κακιά παρέα.

Όποιος σπέρνει ανέμους ...

Le Monde.fr 30.05.2011

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP