Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Τουρκία-Ισραήλ:παρά το “ψυχρό πόλεμο” ,έχουν πολύ “θερμές” οικονομικές σχέσεις.


Η διπλωματική ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μετά από την επίθεση στο τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα,κάθε άλλο παρά έχει επηρεάσει το εξοπλιστικό παζάρι μεταξυ των δύο χωρών! Σ΄ αυτό το το μέα μάλιστα φαίνεται ότι η Τουρκία έχει βελτιώσει τη σ΄χεση της με το Ισραήλ σε αντίθεση μ΄εμάς που απλά δηλώνουμε φίλοι!

Τουρκικές εταιρείες εξακολουθούν να προμηθεύουν με στολές και άρβυλα τον ισραηλινό στρατό,κάτι που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 25 τοις εκατό μεταξύ 2009 και 2010, και κατά 40 τοις εκατό το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους!!!

Το διμερές εμπόριο μέχρι το τέλος του περασμένου έτους έφθασε στα 3,442 δισεκατομμύρια $, έναντι 2,580 δισ. δολαρίων το 2009.


“Η Τουρκία έχει επιχειρηματικές σχέσεις με το Ισραήλ που γίνονται όλο και ισχυρότερες, παρά τις πολιτικές συγκρούσεις,”υποστηρίζει ο Αριέλ Λίν, πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στην Hürriyet Daily News .

«Η ελεύθερη αγορά κερδίζει»

“Οι κύριοι τομείς στην πρόσφατη αύξηση του διμερούς όγκου εμπορίου [μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ] είναι κυρίως χημικές ουσίες και μέταλλα», είπε ο Λιν, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτή την αύξηση και «κανένας από αυτούς δεν συνδέεται με την πολιτική κατάσταση.”

Η Τουρκία πραγματοποίησε εξαγωγές ύψους 2,083 δισεκατομμυρίων $ και εισαγωγές 1,359 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Ισραήλ πέρυσι, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία. Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2011, η Τουρκία εξήγαγε προϊόντα αξίας 579,3 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ τα εισαγόμενα προϊόντα έφθασαν τα 397,3 εκατομμυρίων $.

Η Τουρκία είναι σήμερα μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ στην περιοχή και η δεύτερη σε μέγεθος στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Ahmet Reyiz Γιλμάζ, επικεφαλής της Yılmazlar Group, η οποία έχει αναλάβει μεγάλα κατασκευαστικά έργα στην Ισραήλ .

onalert

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP