Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Καταγγέλλουν για κατασκοπεία το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής


Με αναφορές ακόμη και σε άρθρα του ποινικού κώδικα που αναφέρονται σε περιπτώσεις κατασκοπείας και διασποράς ψευδών ειδήσεων, για την παράνομη όπως χαρακτηριστικά είπαν δράση του Προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή τα μέλη της «Πρωτοβουλίας για την απομάκρυνση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής», τεκμηρίωσαν τις απόψεις τους σχετικά με το αίτημα τους για την απομάκρυνση της διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Κομοτηνή.
Παράλληλα έγινε αναφορά ακόμη και σε ανθρώπους που πληρώνονται από το Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή και μάλιστα με τρεις τάξεις μισθών, βάσει εγγράφων του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω αναφορές έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η οποία παραχωρήθηκε σε μία χρονική περίοδο που το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας «παίζει» έντονα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ και η λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δ. Θράκης» καλεί τους ξένους διπλωμάτες για επιτόπιους ελέγχους για να διαπιστωθούν οι «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο κ. Καραΐσκος, μέλος της πρωτοβουλίας, μεταξύ άλλων σημείωσε πως έχουν πλέον αλλάξει οι συνθήκες από την εποχή που δημιουργήθηκε το Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή και αναρωτήθηκε ποια είναι πλέον η προσφορά του Προξενείου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καραΐσκος στα όσα έχουν ειπωθεί κυρίως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου από τους κους Σγουρίδη και Στυλιανίδη. Ο κ. Καραΐσκος μεταξύ άλλων τόνισε «Σήμερα χρειαζόμαστε αυτό το Προξενείο στην Κομοτηνή; Εμείς αναρωτιόμαστε ως Πρωτοβουλία και ως πολίτες ποια είναι η χρησιμότητα αυτής της υπηρεσίας του Τουρκικού κράτος στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Ειδικά για την πολιτική ζωή κάθε φορά πριν από τις εκλογές ακούμε τους πολιτευτές ότι νιώθουν ριγμένοι από την Α ή Β μειονοτική ψήφο και να λένε ότι κάποιοι αδικήθηκαν οι ότι κάποιοι παρενέβησαν. Μάλιστα ειδικά στην Ξάνθη νομίζω ότι ο Παναγιώτης Σγουρίδης έχει συμβάλει αποφασιστικά κάποια πράγματα με το όνομα τους. Και στην Κομοτηνή από την πλευρά του Ευρυπίδη Στυλιανίδη ιδίως έχουν ειπωθεί κάποια παρόμοια πράγματα. Εμείς δεν έχουμε κάποιο συμφέρον από την πρωτοβουλία αυτή, δεν έχουμε καμία ιδιοτέλεια. Δεν έχουμε χάσει κάποια θέση ή κάποιες ψήφους. Είμαστε απλοί πολίτες οι οποίοι αναρωτιόμαστε για το ρόλο αυτού του Προξενείου στην Θράκη».
Από την πλευρά του ο εκπαιδευτικός Νίκος Γκόκας εξέφρασε την ανησυχία του για την δραστηριότητα του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής στη Θράκη και ζήτησε «τη δραστηριοποίηση των Ελληνικών επίσημων της πολιτείας ως προς παράνομες δραστηριότητες που έχουν επισημανθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Θράκη». Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ο κ. Γκόκας τόνισε πως έχουν παρατηρηθεί προσπάθειες να δυναμιτιστεί η ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων και υπογράμμισε ότι η ανησυχία αυτή εντοπίζεται στους τομείς της πολιτικής, της κοινωνίας της εκπαίδευσης της οικονομίας αλλά και της καθημερινότητας. Σε όλους αυτούς τους τομείς όπως σημείωσε ο κ. Γκόκας «φαίνεται ότι η δράση των εκπροσώπων του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής είναι ορατή και έχει καταγγελθεί πολλές φορές σε ιδιωτικό επίπεδο αλλά και δημόσια από χριστιανούς και μουσουλμάνους που κατοικούν στη Θράκη». Μάλιστα ο κ Γκόκας υπογράμμισε πως «στο όνομα του φονταμενταλισμού, εκδηλώνεται έλλειψη ανεκτικότητας και απόρριψη των απίστων, των γκιαούριδων μέσα πολλές φορές στα ίδια τα μουσουλμανικά τεμένη και παρατηρείται μία συστηματική χρήση της θρησκευτικότητας για την εξυπηρέτηση εθνικιστικών στόχων.
Στο επίπεδο της ηλεκτρονικής προπαγάνδας επισημαίνεται τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα μειονοτικών ιστοσελίδων που προωθούν την κεμαλική ιδεολογία στη Θράκη και προωθούν μίσος και θρησκευτικό φανατισμό ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Ανάλογης βαρύτητας είναι και οι δηλώσεις κάποιων πολιτικών της μειονότητας που συνοδεύονται αντίστοιχα από δηλώσεις Τούρκων πολιτικών που περιοδεύουν στην περιοχή της Ελληνικής Θράκης σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής».
Από την τοποθέτηση του κ. Γκόκα δεν απουσίασαν οι καταγγελίες που έγιναν με επιστολές στις εισαγγελικές αρχές θρησκευτικών μνημείων-συμβόλων στην περιοχή οι οποίες απευθυνόταν προς τον εισαγγελέα Ξάνθης και τον αστυνομικό διευθυντή Ξάνθης οι οποίοι και ακόμη δεν απάντησαν. Η Πρωτοβουλία δια στόματος του κ. Γκόκα έκανε έκληση «για επέμβαση των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών καθώς παραβιάζονται συστηματικά τα άρθρα 148 (κατασκοπεία) και 191 (περί ψευδών ειδήσεων) του Ποινικού Κώδικα από δραστηριότητες δεν έχουν καταγραφεί επαρκώς , καθώς και του άρθρου 190 (για διέγερση ανησυχίας και τρόμου). Όπως μάλιστα αναφέρθηκε οι παραβιάσεις των παραπάνω άρθρων είναι καθημερινό φαινόμενο από μισθωτά όργανα στην περιοχή της Θράκης είναι καθημερινές, ενώ αναφορά έγινε και στο θέμα της εκπαίδευσης της μειονότητας...
Σε σχετική ερώτηση πάντως ο κ. Καραΐσκος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με πολιτικούς χώρους και ιδιαίτερα του ΛΑΟΣ. Ως παράδειγμα τώρα της δράσης του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή ο κ. Καραΐσκος επεσήμανε «όταν ο ίδιος ο πρόξενος πηγαίνει σε ένα Πομάκικο χωριό και καλεί τους κατοίκους ο ίδιος για να φτιάξουν ένα μνημείο για 40 Οθωμανούς οι οποίοι συνέβαλαν στην κατάκτηση της Θράκης, νομίζω ότι αυτό συνιστά κάτι διαφορετικό από τη συμβολή στην κοινωνική γαλήνη και από τις καλές σχέσεις των δύο χωρών».
Από την άλλη πλευρά τώρα η λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δ. Θράκης» καλεί τους ξένους διπλωμάτες για επιτόπιους ελέγχους για να διαπιστωθούν οι «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» με σχετικές επιστολές σε όλες τις διπλωματικές αρχές που βρίσκονται στην Αθήνα. Τις επιστολές υπογράφει ο πρόεδρος της «Συμβουλευτικής», ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ενώ στην επιτροπή συμμετέχουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Α. Χατζηοσμάν και Τ. Μαντατζή και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Α. Ιλχάν.

Read more...

Προσδοκίες για νέα εποχή στα ελληνοτουρκικά


Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών δημιουργούν προσδοκίες για μια νέα εποχή στα ελληνοτουρκικά. Στην Ελλάδα εξελέγη νέα κυβέρνηση. Η Τουρκία, πάλι, βρίσκεται σε πορεία εκδημοκρατισμού, που τη χαρακτηρίζουν ταχύτατα ανοίγματα προς τους Κούρδους και αλλεπάλληλα χαστούκια προς το στράτευμα.

Του ανταποκριτή μας
στην Κωνσταντινούπολη,
Αλέξανδρου Μασσαβέτα

Η συγκυρία φαίνεται ευνοϊκή για τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών, παρότι τα διμερή προβλήματα παραμένουν και θα εξακολουθήσουν μάλλον να προξενούν εντάσεις.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι γνωστός και αγαπητός στην Τουρκία από την εποχή της θητείας του ως υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη. Στην Τουρκία έχει ταυτιστεί με την τότε ελληνοτουρκική προσέγγιση και τη “σεισμική διπλωματία” το 1999. Τούρκοι αναλυτές ευχήθηκαν η νέα ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Τη δεύτερη κυβέρνηση Ερντογάν -προϊόν του εκλογικού θριάμβου του 2007- έπληξαν σοβαρά σκάνδαλα διαφθοράς και η υπαναχώρηση σε προεκλογικές υποσχέσεις της. Η διακυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει περάσει ωστόσο στην πολιτική ιστορία ως η περίοδος εκδημοκρατισμού της χώρας και η εποχή των πιο ριζικών και εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων μετά από εκείνες του Ατατούρκ. Τις μεταρρυθμίσεις αυτές ενέπνευσε η ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ, αλλά και η βούληση του κυβερνώντος κόμματος να απαλλάξει το πολιτικό σκηνικό από την κηδεμονία του στρατεύματος.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 70 ΕΤΩΝ
Η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει μια εξωτερική πολιτική που βασίζεται στις αρχές του Αχμέτ Νταβούτογλου και ανατρέπει τα δεδομένα 70 ετών. Κύριος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν από την αρχή της διακυβέρνησής του, υπουργός Εξωτερικών μετά τον ανασχηματισμό του περασμένου Μαΐου, ο Νταβούτογλου οραματίστηκε και εφαρμόζει μια πολιτική δυναμικής παρέμβασης στην ευρύτερη περιοχή. Θεμέλιος λίθος της, η καλλιέργεια σχέσεων οικονομικής αλληλεξάρτησης με τους γείτονες και η προσφορά υπηρεσιών διαμεσολάβησης μεταξύ των εμπλεκομένων σε περιφερειακές συγκρούσεις.
Υπό την καθοδήγηση του Νταβούτογλου, η κυβέρνηση Ερντογάν πραγματοποίησε θαρραλέα ανοίγματα σε γείτονες με τους οποίους η Τουρκία διατηρούσε κάκιστες σχέσεις, όπως η Συρία (με την οποία ήλθαν στα πρόθυρα πολέμου το 1998) και η Αρμενία (με την οποία ουδέποτε σύναψε διπλωματικές σχέσεις). Το αξιοσημείωτο στις διμερείς προσεγγίσεις είναι πως τα προβλήματα που δηλητηρίαζαν τις σχέσεις στο παρελθόν δεν έχουν επιλυθεί σε καμία από τις δύο περιπτώσεις.
Αν και η Συρία αναγνώρισε τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας, αποδεχόμενη την προσάρτηση από την τελευταία της περιοχής της Αντιόχειας (οθωμανικό σαντζάκι Αλεξανδρέτας) το 1938, οι διμερείς διαφορές σχετικά με την κατανομή των υδάτων του Ευφράτη παραμένουν. Στην περίπτωση της Αρμενίας, οι δύο πλευρές -μετά από αμερικανική ενθάρρυνση- υπέγραψαν οδικό χάρτη για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων. Αν και η πορεία προς τη σύναψή τους φαίνεται μακρά και ανηφορική, η εκκίνησή της κατέστη δυνατή λόγω αμοιβαίων υποχωρήσεων. Συγκεκριμένα, η Αρμενία δέχτηκε να αποσύρει την αξίωσή της για αναγνώριση της γενοκτονίας ως απαραίτητο όρο για τη σύναψη σχέσεων με την Τουρκία. Η Τουρκία, από την άλλη, δέχτηκε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Αρμενία χωρίς να θέτει πια ως όρο την αξίωσή της να αποχωρήσουν οι Αρμένιοι από το Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), όπως στο παρελθόν, γεγονός που έφερε την Άγκυρα σε διάσταση με το “αδελφό” Αζερμπαϊτζάν.

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Η κεντρική ιδέα πίσω από την πολιτική του Νταβούτογλου και τα σχετικά ανοίγματα συνίσταται στην παραδοχή ότι η μακρόχρονη αντιπαράθεση και ψυχρότητα της Τουρκίας με όλους ανεξαιρέτως τους γείτονές της δεν την ωφέλησε στο ελάχιστο, καθιστώντας την δακτυλοδεικτούμενη στην ίδια της τη γειτονιά. Γεφυρώνοντας το χάσμα με τις όμορες χώρες και ποντάροντας ιδιαίτερα στο χαρτί της οικονομικής της δύναμης και των σχέσεών της με τη Δύση, η Τουρκία φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη.
Στις αρχές Νοεμβρίου διέρρεε στον τουρκικό Τύπο η είδηση ότι ο τούρκος πρωθυπουργός έστειλε στον Γιώργο Παπανδρέου επιστολή με την οποία εξέφραζε την επιθυμία να επιταχυνθεί η διαδικασία σύσφιξης των διμερών σχέσεων. Η Άγκυρα έστειλε μηνύματα προς την Αθήνα ότι επιθυμεί τη σύμπραξη των δύο χωρών σε περιφερειακό επίπεδο και την ανάληψη κοινών διπλωματικών πρωτοβουλιών.
Μελετώντας την εξέλιξη των σχέσεων Συρίας - Τουρκίας και Αρμενίας - Τουρκίας, διαπιστώνει κανείς πως και στις δύο περιπτώσεις υφίσταται μια ανισορροπία. Η Αρμενία και Συρία έχουν ανάγκη την εξομάλυνση των σχέσεων πολύ περισσότερο από την Τουρκία. Η πρώτη βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και αποκομμένη από τη Δύση, η δεύτερη σε διπλωματικό αποκλεισμό. Η προσέγγιση τις ωφελεί διπλωματικά και οικονομικά πολύ περισσότερο από την Τουρκία, που αναζητεί να αυξήσει το διπλωματικό της κύρος και ζητεί αγορές για τα προϊόντα της. Συνεπώς, τόσο η Αρμενία όσο και η Τουρκία είναι έτοιμες να προβούν σε σημαντικές παραχωρήσεις προκειμένου να συσφίξουν τις σχέσεις τους με την Άγκυρα.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η σχέση μεταξύ των μερών είναι πιο ισορροπημένη. Η Τουρκία υπερέχει σαφώς από την άποψη της οικονομίας και της βαρύτητάς της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου. Παράλληλα, η χώρα αποτελεί πλέον έναν από τους βασικούς κόμβους στο διεθνές σύστημα μεταφοράς ενεργείας. Η Ελλάδα ωστόσο αποτελεί την πύλη της Τουρκίας προς την ΕΕ, η ένταξη στην οποία παραμένει πρωταρχικός στόχος της τουρκικής διπλωματίας παρά την πολυμέτωπη πια δράση της. Η Ελλάδα εξάλλου αποτελεί και μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που είναι υπέρ της τουρκικής ένταξης. Παράλληλα, η εικόνα της Ελλάδας ως χώρας ευρωπαϊκής και με ανεπτυγμένους δημοκρατικούς θεσμούς καθιστά τη σύμπραξή της στις φιλόδοξες διπλωματικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας στην περιφέρεια επιθυμητή για την τουρκική διπλωματία.

Αποτελεί συμφέρον της ελληνικής διπλωματίας η σύμπραξη με την Τουρκία στις διπλωματικές της πρωτοβουλίες στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Πρόκειται για μια κίνηση συμφέροντος, ώστε να μην είναι η Ελλάδα απούσα από τις εξελίξεις και να μην αφήνονται οι τελευταίες στη δυναμικότητα της νέας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Το συμφέρον της Αθήνας επιβάλλει τη συνεργασία και την οικονομική και διπλωματική διαπλοκή με την Άγκυρα, ακόμη και αν τα διμερή προβλήματα παραμένουν άλυτα. Ελληνικές διπλωματικές πηγές και παρατηρητές πιστεύουν πως η οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου διπλωματικού και οικονομικού συμφέροντος θα κάνει τις διμερείς διαφορές να επιλυθούν: σε μια σχέση στρατηγικού εταίρου, κανένα από τα δύο μέρη δεν θα επιθυμεί να δυσαρεστήσει το άλλο και να διακυβεύσει την οικονομική και διπλωματική συνεργασία.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (MAKTHES.GR)
*ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ "ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΕ ΘΡΑΚΗ, ΣΑΜΟ, ΡΟΔΟ, ΚΡΗΤΗ, ΚΥΠΡΟ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_208.html#ixzz0XcgUigty

Read more...

Η εξαργύρωση της ηθικής πολιτικής


Αφορμή για το κείμενο αυτό μου έδωσε πρόσφατο δημοσίευμα σε αμερικανική ιστοσελίδα, στο οποίο αναφέρεται ότι τουρκοαμερικανικά lobby groups/συμφέροντα θα επιχορηγούν επισκέψεις ή/και σπουδές σε συστηματική βάση (μέχρι και 100 ανά περίοδο) Αμερικανών φοιτητών αρμενικής καταγωγής σε τουρκικά πανεπιστήμια ή σε πανεπιστήμια στην κατεχόμενη Κύπρο για ένα ή περισσότερα ακαδημαϊκά τετράμηνα. Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, η αλληλοκατανόηση και η δημιουργία καλύτερου κλίματος μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

Είναι προφανές ότι η Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία, με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας προσπαθεί να δημιουργήσει ερείσματα σε διάφορα επίπεδα. Η Τουρκία έχει κατανοήσει προ πολλού ότι η ηθική υπεροχή είναι καθοριστικής σημασίας στο σημερινό διεθνές περιβάλλον. Υπενθυμίζεται ότι τρεις καθοριστικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις διεθνείς σχέσεις είναι η στρατιωτική δύναμη, οι οικονομικοί παράγοντες με την ευρεία έννοια του όρου, καθώς και η ηθική υπεροχή.


Η Τουρκία ήδη είναι σήμερα μέλος των G20, ακολουθεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική προωθώντας την έννοια των μηδενικών προβλημάτων και προβάλλει ως περιφερειακή δύναμη. Διάφοροι αναλυτές ήδη αναφέρονται σε μια μορφή νεοθωμανισμού.
Η Τουρκία κατανοεί πρωτίστως ότι πρέπει να επενδύσει και σε θέματα ηθικής υπεροχής. Θεωρεί καθοριστικής σημασίας τη δημιουργία εντυπώσεων, καθώς και συγκεκριμένων εικόνων. Η Κυπριακή Δημοκρατία, χρόνια μετά την ανεξαρτησία αλλά και την εισβολή, δεν έχει δημιουργήσει ανάλογη πολιτική, αλλά ούτε και υπάρχει επαρκής κατανόηση σε σχέση με το ζήτημα αυτό και τη σημασία των δεξαμενών σκέψης και των πανεπιστημίων, και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην προώθηση συγκεκριμένων στόχων.

Από την άλλη, η Τουρκία δεν αρκείται στη στρατιωτική ισχύ και στον πολυδιάστατο ρόλο της ως ενεργειακός κόμβος, αναδυόμενη οικονομία και γενικά ως περιφερειακή δύναμη. Κατ’ επανάληψιν προσπαθεί να περάσει συγκεκριμένα μηνύματα εφ’ όλης της ύλης σε σχέση με θέματα που την ενδιαφέρουν όπως, για παράδειγμα, στο Κυπριακό, όπου προωθεί την άποψη ότι το πρόβλημα είναι «η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων», υποβαθμίζοντας την πραγματική κατοχική διάσταση. Άλλωστε, τελευταία ο Τούρκος Υπουργών Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου διακηρύττει ότι στην Κύπρο η «τουρκο(κυπριακή) πλευρά επιθυμεί την επανένωση του νησιού και ότι είναι οι Ελληνοκύπριοι που κωλυσιεργούν και στην ουσία επιθυμούν τη διαίρεση».

Αλλά και οι ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι είναι η μόνη υπερδύναμη, η πρώτη στρατιωτική και οικονομική δύναμη του πλανήτη, αποδίδουν τεράστια σημασία στην ηθική υπεροχή και αξιοποιούν αυτό που συχνά αποκαλούν soft diplomacy. Ως εκ τούτου Αμερικανοί πρώην, τέως και νυν πολιτειακοί αξιωματούχοι, καθώς και διανοητές διακηρύττουν τη σημασία της σύζευξης των αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων με ένα αξιακό σύστημα και αξιοποιούν πανεπιστήμια και δεξαμενές σκέψεις προς την υλοποίηση των στόχων τους. Φυσικά, ο ρόλος των δεξαμενών σκέψεων δεν περιορίζεται σε ζητήματα επικοινωνιακής πολιτικής. Προβαίνουν, επίσης, σε αναλύσεις και εισηγήσεις εφ’ όλης της ύλης. Και η Κύπρος; Η πολιτεία αγνοεί, παραγνωρίζει ή περιφρονεί τη διάσταση αυτή. Δεν είμαι σίγουρος τι είναι το χειρότερο - η άγνοια, η παραγνώριση ή η περιφρόνηση; Αντίθετα, σε διάφορες εκφάνσεις του δημοσίου βίου παρουσιάζεται και ένας γιγαντισμός άνευ αντικειμένου και περιεχομένου.

Δεν είναι μόνο τα μεγέθη που έχουν σημασία. Σημασία έχει κυρίως η νοοτροπία. Δυστυχώς ο δημόσιος βίος μας χαρακτηρίζεται από αυτό που περιγράφεται ως επαρχιωτισμός (parochialism): μεταξύ άλλων, άγνοια για τον τρόπο λειτουργίας και τη σημασία των κέντρων ερευνών/δεξαμενών σκέψεως, η οποία πηγάζει από φτωχή αντίληψη για το σύγχρονο διεθνές περιβάλλον.

Ο πολιτικός λόγος πολλές φορές δεν πείθει ούτε και την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων. Για παράδειγμα, εάν για τα πάντα ευθύνονται «οι αμερικανοβρετανοτουρκικές συνωμοσίες», τότε ακόμα και σε ξένους φίλους της υπόθεσής μας δημιουργείται η ροπή να μας αντικρίζουν με δυσπιστία. Ταυτόχρονα, δίδεται τροφή στην τουρκική θέση περί «φανατισμού των Ελλήνων». Είναι καιρός να γυρίσει η Κυπριακή Δημοκρατία σελίδα και να αναζητήσει σοβαρότητα και αξιοπιστία. Μόνο έτσι μπορούμε να προσβλέπουμε με αισιοδοξία στο μέλλον.

ΑΝΔΡΕΑ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ*
*Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_4219.html#ixzz0XcfUa4qj

Read more...

Κεμαλισμός, Ισλάμ και τουρκική εξωτερική πολιτική


Η κατανόηση των εσωτερικών διεργασιών που διαδραματίζονται στην Τουρκία αποτελεί, ειδικά για μας εδώ στην Κύπρο, προαπαιτούμενο για τη χάραξη εξωτερικής πολιτικής. Η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, πως η Τουρκία ακολουθεί μια διαχρονικά αμετάβλητη εθνική στρατηγική, αντικατοπτρίζει μόνο τη μισή αλήθεια.

Γιατί τα εθνικά συμφέροντα αποκτούν διαφορετικό νόημα σε διαφορετικές εποχές και εκφράζονται μέσα από διαφορετικές πολιτικές. Κεντρικό δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας ήταν ο εκδυτικισμός-εξευρωπαϊσμός της χώρας. Αυτή ήταν και η μεγάλη παρακαταθήκη του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος πίστευε πως για να κατακτήσει η Τουρκία τον υψηλό πολιτισμό (muasir medeniyet) της Δύσης, θα έπρεπε να αποβάλει από την ταυτότητά της το Ισλάμ.


Έτσι, κατά τη διάρκεια της μετάβασης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο τουρκικό έθνος κράτος, η ισλαμική παράδοση και μαζί της πλατιές μάζες του λαού πέρασαν στο περιθώριο. Στην απουσία οποιασδήποτε μορφής αστικής τάξης, κύριος φορέας της νεωτερικότητας κατέστη ο στρατός, που έκτοτε απολαμβάνει νομιμοποίησης, ως ο κατεξοχήν θεματοφύλακας του κεμαλισμού και κατ’ επέκτασιν της πορείας εκδυτικισμού-εξευρωπαϊσμού της χώρας. Αυτό που αλλάζει τα τελευταία χρόνια, μέσα από μια σταδιακή και μακρόσυρτη διαδικασία, τα ίχνη του οποίου πάνε πίσω στην εποχή του Μεντερές, είναι πως η ισλαμική παράδοση, που βρίσκει την έκφρασή της σήμερα μέσα από το κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (AKP) του πρωθυπουργού Ερντογάν, επιστρέφει, ενώ η πορεία εκδυτικισμού-εξευρωπαϊσμού της χώρας αποκτά πλέον νέο περιεχόμενο, καθώς γίνεται συνώνυμη με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Το κεμαλικό κατεστημένο δεν μπορεί να αμφισβητήσει την υπεροχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον προσδιορισμό του περιεχόμενου της ευρωπαϊκότητας. Είναι γι’ αυτό που όσο η Τουρκία πλησιάζει περισσότερο την Ευρώπη τόσο περισσότερο ο στρατός δυσκολεύεται να αναπαραγάγει τη νομιμοποίησή του στο τουρκικό πολιτικό σύστημα.

Αντιθέτως, το άλλοτε «οπισθοδρομικό» ισλαμικό κίνημα βρίσκεται σήμερα, με το κόμμα του πρωθυπουργού Ερντογάν, στην πρωτοπορία της προσπάθειας για προώθηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας μετακεμαλικής εποχής; Mια προσεχτική ανάγνωση της διελκυστίνδας μεταξύ των δύο στρατοπέδων καταδεικνύει πως η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη απ’ ό,τι φαίνεται. Το ΑΚP δεν αμφισβητεί τον κεμαλισμό ως φορέα των ευρωπαϊκών τουρκικών αξιών, αλλά επαναπροσδιορίζει το περιεχόμενό του, έτσι που να περιλαμβάνει και τη θρησκευτική παράδοση, όπως είχε προτείνει ο μεγάλος θεωρητικός του τουρκικού εθνικισμoύ Ziya Gokalp, πριν από 100 περίπου χρόνια.

Υποτασσόμενο στον κεμαλισμό και μη αμφισβητώντας τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, προσπαθεί να αντλήσει εθνική νομιμοποίηση στο όνομα του εξευρωπαϊσμού. Από την άλλη, ο στρατός αναγκάζεται να συναινεί σε μεταρρυθμίσεις, που στην ουσία αφαιρούν από τις εξουσίες του, προκειμένου να παραμείνει εθνική δύναμη, διεκδικώντας ρόλο στον επαναπροσδιορισμό του κεμαλισμού.

Να παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις
ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση είναι για μας εξαιρετικά σημαντικό να παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, γιατί αυτές επηρεάζουν και το πώς εκδηλώνεται η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Όταν ο Ερντογάν διαπραγματεύεται την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δεν διαπραγματεύεται μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με το εσωτερικό πολιτικό σύστημα της χώρας του. Το ίδιο ισχύει, βεβαίως, και για το Κουρδικό, το Αρμενικό και φυσικά το Κυπριακό. Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της τουρκικής κυβέρνησης σε διάφορα θέματα, που για χρόνια αποτελούσαν ταμπού για την τουρκική κοινή γνώμη, θα πρέπει να ειδωθούν και από την οπτική γωνία των διεργασιών που συντελούνται στο εσωτερικό της Τουρκίας, υπό το φως των νέων δυναμικών που δημιουργεί η ενταξιακή της πορεία.

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΦΩΚΑΪΔΗ*
*Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_6334.html#ixzz0XcenSi5W

Read more...

Στέλνει ΝΟΤΑΜς επιθετικότητας


Το σύνολο των διεκδικήσεων της Αγκυρας αποτυπώνεται σε μια σειρά ΝΟΤΑΜs που στόχο έχει να δημιουργήσει τετελεσμένα.Σε έξαρση είναι η προσπάθεια της Τουρκίας όχι μόνο με τις παραβιάσεις αλλά και με την εκμετάλλευση του συστήματος των ΝΟΤΑΜs για την ασφάλεια της αεροπλοΐας να προβάλει και να κατοχυρώσει το πλαίσιο των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο.

Με μια σειρά ΝΟΤΑΜ (οδηγιών προς αεροναυτιλλομένους), η Τουρκία όχι μόνο δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της Ελλάδας εντός του FIR Αθηνών, αλλά αμφισβητεί το εύρος των 10 ν.μ. του ελληνικού εναέριου χώρου, επιχειρεί να προβάλει νησιά του Αιγαίου όπως τη Σαμοθράκη, τη Χίο και τα Ψαρά ως αποστρατικοποιημένα και κυρίως δηλώνει ότι δεν υφίσταται συμφωνημένη οριοθέτηση συνόρων στο Αιγαίο. Διαμαρτύρεται μάλιστα για την αναφορά των ελληνικών αρχών σε «δυτικά σύνορα της Τουρκίας», δηλώνοντας ότι τα σύνορα αυτά δεν είναι οροθετημένα.


Η Τουρκία επιχειρεί να δεσμεύσει μεγάλες περιοχές ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου για ασκήσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα (όπως με τη ΝΟΤΑΜ Α3475/08 που εκδόθηκε τη 16η Δεκεμβρίου 2008 και δέσμευε τις συγκεκριμένες περιοχές για διάστημα από τις 9 Ιανουαρίου 2009 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2009) υπερκαλύπτοντας ακόμη και περιοχές εντός του εθνικού εναέριου χώρου.

Σε ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία την 23η Οκτωβρίου 2009 με αριθμό Α3299/09 αμφισβητείται το εύρος των 10 ν.μ. του ελληνικού εναέριου χώρου.

«Η καινοφανής και προκλητική πρακτική της Ελλάδας για καθορισμό 6 ν.μ. εύρος χωρικών υδάτων και 10 ν.μ. εθνικό εναέριο χώρο έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και συνεπώς παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης του διεθνούς εναέριου χώρου. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο εναέριος χώρος επί του οποίου ένα κράτος μπορεί να αξιώνει πλήρη και αποκλειστική κυριαρχία είναι περιορισμένο στην περιοχή εκείνη που βρίσκεται πάνω από το έδαφός του ή τα χωρικά του ύδατα? Η πρακτική της Ελλάδας είναι άκυρη και μη αποδεκτή από την Τουρκία».

Στις 19 Οκτωβρίου με τη ΝΟΤΑΜ Α3247/09 απορρίπτονται οι ελληνικές ΝΟΤΑΜs (Α1971/09 και Α1975/09) και επισημαίνεται ότι αυτές «συνιστούν παραβίαση των συμβατικών υποχρεώσεων της Ελλάδας αναφορικά με το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από τις διατάξεις της απόφασης των έξι Δυνάμεων το 1914, τη Συνθήκη της Λοζάνης με τα παραρτήματά της και τη σύμβαση σχετικά με το καθεστώς των Στενών. Η Σαμοθράκη, τα Ψαρά και η Χίος που αναφέρονται στην ελληνική ΝΟΤΑΜ έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Συνεπώς η Σαμοθράκη, τα Ψαρά και η Χίος δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε κανένα σενάριο άσκησης ή εκπαίδευσης».

Στις 19 Οκτωβρίου με τη ΝΟΤΑΜ Α3246/09 η τουρκική πλευρά δηλώνει ότι οι μονομερείς ρυθμίσεις της συμβαδίζουν με τους κανόνες του ICAO και ότι τα στρατιωτικά αεροσκάφη της που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη άσκηση δεν θα καταθέτουν σχέδια πτήσης.

Η Τουρκία μάλιστα δηλώνει ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας. Η τουρκική ΝΟΤΑΜ είχε εκδοθεί για άσκηση TASMO (Tactical Air Support for Maritime Operation) χωρίς πυρά. Στη ΝΟΤΑΜ η Τουρκία περιελάμβανε τις περιοχές που μονομερώς δηλώνει ότι θα αναλάβει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και περιοχές του Ελληνικού Εθνικού Εναέριου χώρου, πέραν του ορίου των 6 ν.μ.

Στη Σαμοθράκη και στα Ψαρά αναφέρεται με το ίδιο περιεχόμενο και η ΝΟΤΑΜ Α3037/09 που εκδόθηκε την 1η Οκτωβρίου.

Με τη ΝΟΤΑΜ Α3036/09 η Τουρκία διεκδικούσε το δικαίωμα Ερευνας και Διάσωσης (SΑR) σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου, κάτι που απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά που παρέπεμψε στις αποφάσεις του ICAO, σύμφωνα με τις οποίες η περιοχή δικαιοδοσίας της Ελλάδας για Ερευνα και Διάσωση συμπίπτει με τα όρια του FIR Αθηνών.

Η ΝΟΤΑΜ Α2821/09, που κηρύχθηκε από την ελληνική πλευρά άκυρη, δέσμευε για ασκήσεις περιοχές βορείως της Λήμνου μέχρι το Αγιον Ορος ακόμη και εντός του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερκάλυπτε τμήμα του τερματικού διαδρόμου του αεροδρομίου της Λήμνου.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2009 με τη ΝΟΤΑΜ Α2905/09 η Αγκυρα αμφισβητεί το καθεστώς του Αιγαίου (όπως έγινε και με μεταγενέστερη ΝΟΤΑΜ την Α3609/09 της 17ης Νοεμβρίου) υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν σύνορα στο Αιγαίο.

Με τη ΝΟΤΑΜ η Τουρκία δηλώνει ότι η περιοχή (σ.σ.: η γραμμή) που συνδέει το σημείο με συντεταγμένες 36ο 04΄56»Ν - 29ο 59΄58»E (νοτίως του Καστελόριζου) και τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας στον Βορρά δεν αντανακλά οποιοδήποτε νομικό καθορισμό θαλάσσιας περιοχής ή συνόρων χωρικών υδάτων μεταξύ των δύο μερών ούτε αποτελεί συμφωνημένη πρακτική.

Η τουρκική ΝΟΤΑΜ επισημαίνει ακόμη ότι: «οποιαδήποτε προβολή ή αναφορά σε αυτό το σημείο του FIR Αθηνών - Κωνσταντινούπολης ως συνόρων είναι απολύτως πλαστή και χωρίς καμία νομική βάση».

Συγχρόνως προβάλλεται η τουρκική θέση σύμφωνα με την οποία: «Δεν υπάρχει καμία διμερής και νόμιμα καθορισμένη οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων, ούτε συμφωνημένη πρακτική για το θέμα αυτό σε σχέση με το Αιγαίο. Επομένως η αναφορά της Ελλάδας σε «δυτικά σύνορα» της Τουρκίας είναι χωρίς ισχύ και εγκυρότητα».

Στις προκλητικές αξιώσεις της Τουρκίας δίνεται συστηματικά απάντηση από την ελληνική ΥΠΑ με έκδοση ΝΟΤΑΜs.

Με την ΝΟΤΑΜ Α2105/09 δηλώνεται ότι η «Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο που καθιέρωσε το 1931 εναέριο χώρο 10 ν.μ. για τις ανάγκες της ασφάλειας της αεροπλοΐας». Στην ίδια ΝΟΤΑΜ (part 2) επισημαίνεται ότι η τουρκική πλευρά σεβάστηκε πλήρως επί 44 χρόνια μέχρι το 1975 αυτή τη ρύθμιση και είναι η μόνη χώρα που προξενεί προβλήματα σε σχέση με την απόφαση του 1931.

Η ΥΠΑ παραπέμπει σε σειρά αποφάσεων του ICAO (Σύμβαση του Σικάγου για το FIR Αθηνών και τις περιοχικές συμφωνίες του ICAO του 1950-1952-1958) σύμφωνα με τις οποίες οι ελληνικές αρχές είναι οι μόνες αρμόδιες που έχουν επιφορτιστεί την εφαρμογή των διατάξεων αυτών για την ασφάλεια των πτήσεων.

Με τις NOTAMs Α2037/09 (22 Οκτωβρίου 2009) και την Α2020/09 η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι ο εθνικός εναέριος χώρος είναι 10 ν.μ. από τις ελληνικές ακτές και ότι στερείται νομικής βάσης η απαίτηση της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς της Σαμοθράκης, της Χίου και των Ψαρών.

Η ελληνική πλευρά καταγγέλλει μάλιστα την τουρκική ότι χρησιμοποιεί την τεχνική διαδικασία των ΝΟΤΑΜs για να προβάλει το πλαίσιο διεκδικήσεών της στο Αιγαίο.

«Οι ελληνικές αρχές κατηγορηματικά απορρίπτουν την προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει μέσω της ροής των εκδιδόμενων ΝΟΤΑΜs πολιτικά υποκινούμενων δηλώσεων και θέσεων, οι οποίες εκτός του ότι στερούνται βάσης, είναι εντελώς άσχετες με τον θεμελιώδη λόγο ύπαρξης του συστήματος (των ΝΟΤΑΜs), την ασφάλεια δηλαδή των πτήσεων» (ΝΟΤΑΜ Α2020/09, εκδόθηκε 21 Οκτωβρίου 2009).

ΝΙΚΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_6023.html#ixzz0Xcd5QmIb

Read more...

Ενιαίο κουρδικό στρατό θέλει ο Μασούντ Μπαρζανί


Ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει στη δημιουργία ενός ενιαίου κουρδικού στρατού στο βόρειο Ιράκ, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με αμερικανική στρατιωτική αντιπροσωπεία.

«Μετά τις βουλευτικές εκλογές (του περασμένου Ιουλίου) και ύστερα από συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών, το Κουρδιστάν αποφάσισε να συγκροτήσει έναν ενιαίο στρατό, ο πυρήνας του οποίου θα αποτελείται από πεσμέργκας (Κούρδους μαχητές), δήλωσε ο Μπαρζανί σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το γραφείο του.

«Αποτελεί πόθο του λαού μας και ένα δικό μου όνειρο, να δω έναν ενιαίο στρατό του Κουρδιστάν», είπε ο Μπαρζανί στη διάρκεια της συνάντησής του με την αμερικανική αντιπροσωπεία που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο στο Ερμπίλ.

Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Τζάφε του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, οι πεσμέργκας που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PDK του Μπαρζανί) ανέρχονται σε 55.000 και οι πεσμέργκας που ανήκουν στην Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν (UPK του Τζαλάλ Ταλαμπανί) σε 18.000.

Από τα τέλη του 1994 ως το 1998 οι δύο αυτές οργανώσεις είχαν αποδυθεί σε έναν ανελέητο αδελφοκτόνο πόλεμο που στοίχισε τη ζωή 3.000, έπειτα όμως συμφιλιώθηκαν υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον. Από το 2003 η μεταξύ τους προσέγγιση επιταχύνθηκε και οι δύο κουρδικές κυβερνήσεις που εδρεύουν στο Ερμπίλ και τη Σουλεϊμανίγια συγχωνεύθηκαν.

«Χρειαζόμαστε την αμερικανική βοήθεια για να ενοποιήσουμε τον στρατό του Κουρδιστάν και αυτή η ένωση θα πραγματοποιηθεί βάσει σύγχρονων και διεθνών προδιαγραφών», είπε ο Μπαρζανί.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Read more...

Χιλιοειπωμένες δηλώσεις και τις «γνωστές» επισκέψεις, έκανε ο νέος Τούρκος πρέσβης


Ανάλωσε τον περισσότερο χρόνο του στην «τουρκική» νεολαία συζητώντας με τους ψευτομουφτήδες, τους βουλευτές Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μάντατζη, αυτοδιοικητικούς και πολιτευτές της μειονότητας
Έκανε ένα γρήγορο πέρασμα από τη νομαρχία Ροδόπης όπου χαρακτήρισε τη μειονότητα ως γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας


Από το παλαιότερο τέμενος της Κομοτηνής το Εσκί τζαμί χτισμένο στις αρχές του 1600, όπου εκείνη την ώρα γινόταν η μεγάλη προσευχή της Παρασκευής, ξεκίνησε την περιοδεία του στην πόλη μας, ο νέος Τούρκος πρέσβης της Αθήνας Χασάν Γκογιούς. Στις 12 το μεσημέρι τα διπλωματικά οχήματα στάθμευσαν έξω από το τέμενος. Ο πρέσβης εισήλθε στο χώρο από παράπλευρη είσοδο, καθώς όπως είναι γνωστό εκτελούνται εργασίες ανακαίνισης και η κεντρική είσοδος είναι κλειστή. Συνοδευόμενος από τον Τούρκο πρόξενο Μουσταφά Σαρνίτς και τον έναν υποπρόξενο Οσκάν Ντουμάν, ο κ. Γκογιούς, αφού έβγαλε τα παπούτσια του, κατευθύνθηκε κοντά στο σημείο από όπου ψέλνει ο ιμάμης. Στην προσωπική του αυτή στιγμή, όπως τη χαρακτήρισε ο μεταφραστής του προξενείου κ. Καράπατσα, δεν θέλησε να φωτογραφηθεί ή να μαγνητοσκοπηθεί, γεγονός που το διεμήνυσε στους δημοσιογράφους μεταφέροντας εντολή του ίδιου του πρέσβη. Το προνόμιο, όμως, να παρακολουθήσουν κι ίσως και να αποτυπώσουν αυτή τη στιγμή, το είχαν μόνο κάποιοι δημοσιογράφοι μειονοτικών εντύπων και τουρκικών καναλιών, οι οποίοι με το πρόσχημα της προσευχής εισήλθαν στο τέμενος με …όλα τα σύνεργα της δημοσιογραφικής τους ιδιότητας.

Ο Τούρκος πρέσβης παρακολούθησε όλο το τελετουργικό της προσευχής και εξήλθε από το τζαμί όταν αυτή ολοκληρώθηκε κοντά στη 1 το μεσημέρι, ακολουθούμενος φανερά από τον ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπράμ Σερήφ.
Επόμενος σταθμός της περιοδείας του στην πόλη μας ήταν το Τουρκικό προξενείο, όπου κατευθύνθηκε με τα πόδια. Επί της υποδοχής ήταν ο έτερος υποπρόξενος Φατίχ Κατάρτζα, διπλωμάτες και υπάλληλοι. Οι πόρτες του προξενείου έκλεισαν στους δημοσιογράφους, ώστε οι δύο διπλωμάτες να συζητήσουν πιο ήσυχα.

«Αν ο γείτονας είναι νηστικός, εμείς δεν μπορούμε να κοιμηθούμε»
Την γνωστή και χιλιοειπωμένη φράση, ότι η μουσουλμανική μειονότητα είναι «γέφυρα φιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία», επανέλαβε ο νέος Τούρκος πρέσβης, όπου έκανε και τις μοναδικές δηλώσεις του στα ΜΜΕ. Ο αντινομάρχης Κώστας Κατσιμίγας δέχτηκε στο γραφείο του νομάρχη τον κ. Γκογιούς, αφού ο Άρης Γιαννακίδης, απουσίαζε στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με την υπουργό Περιβάλλοντος για το θέμα του χρυσού στην Βουλγαρία και τις αντιδράσεις που πρέπει να θεμελιώσει η χώρα μας αφού οι επιπτώσεις του θα είναι άμεσες και για μας. Οι δύο άντρες είχαν ολιγόωρη συζήτηση, ενώ στη συνέχεια στις δηλώσεις ο πρέσβης, ανέφερε τα εξής,: «Εμείς θεωρούμε την μειονότητα που ζει εδώ ως μια γέφυρα φιλίας μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο γειτονικές χώρες, εμείς έχουμε μια παροιμία που λέει «αν ο γείτονας είναι νηστικός, εμείς δεν μπορούμε να κοιμηθούμε» και δεν είμαι σίγουρος, αλλά υπάρχει και στα Ελληνικά μια παροιμία που λέει «πρώτα ο Θεός και μετά ο γείτονας σου». Ακόμη και οι παροιμίες μας έχουν την ίδια σημασία».

Με την φράση «στη νομαρχία Ροδόπης και στην Κομοτηνή υπάρχει πάντα μια ζεστή αγκαλιά για όλους τους φίλους», απάντησε ο αντινομάρχης κ. Κατσιμίγας, λέγοντας, «είναι γνωστό ότι στην Κομοτηνή και στον Έβρο υπάρχει πληθυσμός Ελλήνων υπηκόων που κινούνται πολύ συχνά ανάμεσα στις δύο χώρες, υπάρχουν σχέσεις συγγενικές και οικονομικές, επομένως το πάρε-δώσε μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στην περιοχή μας είναι δεδομένο και καθημερινό, είναι μια πραγματικότητα, έχουμε και κοινά θέματα οικολογικού ενδιαφέροντος, όπως είναι ο Έβρος, του οποίου η ρύπανση, η υπάρχουσα και η εν δυνάμει, αφορά και τις δύο χώρες. Εμείς είμαστε εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, δεν παίρνουμε αποφάσεις και δεν έχουμε δράσεις σε κεντρικό επίπεδο, ωστόσο βάζουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στην προσπάθεια οι λαοί να έρθουν πιο κοντά και έχω την αίσθηση ότι σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε πετύχει πάρα πολλά πράγματα».

Το γεύμα του Τούρκου πρέσβη δεν επιλέχθηκε τυχαία στο χώρο της νεολαίας
Οι πιστοί που βρέθηκαν στο Εσκί τζαμί για να κάνουν την προσευχή τους παραξενεύτηκαν από την παρουσία καμερών και φωτογράφων, αφού το ακριβές πρόγραμμα επισκέψεων του πρέσβη δεν έγινε γνωστό, με αποτέλεσμα ο κόσμος να είναι ανενημέρωτος για την παρουσία του. Αντίθετα, άκρως ενημερωμένοι για την άφιξη του Τούρκου πρέσβη στην Κομοτηνή ήταν μειονοτικοί βουλευτές, αυτοδιοικητικοί, πολιτευτές της Ροδόπης και της Ξάνθης και μουσουλμάνοι δήμαρχοι που φρόντισαν να προσευχηθούν σ΄εκείνο το τέμενος.
Φορώντας τα καλά τους δεκάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν στην αυλή της «τουρκικής» νεολαίας αναμένοντας τον τούρκο πρεσβευτή Χασάν Γκογιούς.

Φυσικά τον πρώτο λόγο είχε ο πρόεδρός της Αντνάν Σελήμ, ο οποίος για πολλοστή φορά φιλοξένησε στο χώρο του έναν υψηλό εκπρόσωπο της γειτονικής χώρας. Ο κ. Σελήμ υποδέχτηκε τον Τούρκο πρέσβη στην είσοδο της νεολαίας και τον κατεύθυνε στη αυλή, όπου εκεί βρίσκονταν οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν και Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη, οι αντινομάρχες Σιμπέλ Μουσταφάογλου και Μεχμέτ Δεβετζήογλου, οι δήμαρχοι Σώστη Καδή Ισμέτ, Αρριανών Μεμέτ Χαλήτ, Φιλύρας Χασάν Κιασήφ, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Αλή Αλή, πρώην και υποψήφιοι βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ, Ριτβάν Κοτζά Μουμίν, Γκαλήπ Γκαλήπ, ο πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν κι άλλοι.

Οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές και ιδιαίτερα ο κ. Χατζηοσμάν, που ήταν ευδιάθετος και ομιλητικότατος, μονοπώλησαν για λίγα λεπτά το ενδιαφέρον του κ. Γκογιούς. Στη συνέχεια όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό της νεολαίας, όπου τους περίμεναν τα στρωμένα τραπέζια για το μεσημεριανό γεύμα. Στην κεφαλή των τραπεζιών, κάτω από την επιγραφή «τουρκική νεολαία Κομοτηνής» γραμμένη στην τουρκική γλώσσα, την ελληνική και τουρκική σημαία, ένα σημείο επιλεγμένο ειδικά για να αποτυπώνεται από φωτογραφικές μηχανές και κάμερες, κάθισε ο κ. πρέσβης. Σε περίοπτη θέση δίπλα του τοποθετήθηκαν, εκτός από τον Τούρκο πρόξενο, οι δύο ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπράμ Σερήφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ο πρόεδρος της νεολαίας Αντνάν Σελήμ και οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές.
Αλήθεια είναι νόμιμο αυτό όταν σε μια χώρα οι κύριοι αυτοί αντιποιούνται αρχές, ή αν βρεθούν τα σκούρα θα λέει ότι απλά συνέφαγε με κάποιους θεολόγους;

Το γεύμα στην «τουρκική» νεολαία της Κομοτηνής έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Η νεολαία ήταν ο τελευταίος σταθμός στην Κομοτηνή των επισκέψεών του Τούρκου πρέσβη, ο οποίος και αναχώρησε για την Αθήνα το απόγευμα της ίδιας μέρας με αεροπλάνο από την Αλεξανδρούπολη.

Read more...

Την Aselsan «δείχνει» το Ισραήλ για την καθυστέρηση των Heron


Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ισραηλινής εταιρείας ΙΑΙ Yair Shamir σε συνέντευξη κατά της διάρκεια επίσκεψης του στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των UAV Heron στον τουρκικό Στρατό δεν σχετίζεται με την ακύρωση της άσκησης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Anatolian Eagle, η οποία περιελάμβανε και το Ισραήλ.

Συμπλήρωσε λέγοντας ότι ο λόγος της καθυστέρησης είναι τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Ισραηλινές εταιρείες ΙΑΙ και Elbit με την τουρκική εταιρεία Aselsan κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του συστήματος σύμφωνα με τις απαιτήσεις του τουρκικού Στρατού.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της εταιρείας «αναγκαστήκαμε να συνεργαστούμε με την Aselsan όπου αντιμετωπίσαμε πολλά τεχνικά προβλήματα».

Στο σχόλιο αυτό του Προέδρου της ΙΑΙ δεν υπήρξε απάντηση από την Aselsan. Η Τουρκία έχει ήδη επιστρέψει ως μη αποδεκτά 2 από τα 10 συνολικά UAV, λόγω προβλημάτων στους κινητήρες τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Zaman η Ισραηλινή εταιρεία πιθανόν να πληρώσει πρόστιμο μέχρι και 4 εκατ δολάρια εάν δεν ολοκληρώσει την παράδοση των 10 συστημάτων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όπως όμως δήλωσε ο Πρόεδρος της εταιρείας η ΙΑΙ θα παραδώσει τα συστήματα εντός των χρονικών πλαισίων που έχουν τεθεί και θα διαπραγματευτεί με την τουρκική πλευρά το πρόστιμο που θα πρέπει να πληρώσει.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Ετοιμη να ακυρώσει την προμήθεια των ισραηλινών Heron η Τουρκία


Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας απέστειλε αυστηρή επιστολή προς τις ισραηλινές κατασκευάστριες εταιρίες του μη επανδρωμένου ιπτάμενου οχήματος (UAV) Heron δίνοντας τους προθεσμία 50 (!) ημερών να ολοκληρώσουν τη συμφωνία παράδοσης και πιστοποίησης των εν λόγω UAV.
Την αποκάλυψη αυτή την έκανε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Vecdi Gonul.
Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε επίσης πως η ακύρωση της προμήθειας των 10 Heron «είναι πολύ πιθανή, αν και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι ισραηλινές εταιρίες IAI και Elbit, κατηγόρησαν την Τουρκία πως ευθύνεται για την καθυστέρηση λόγω του γεγονότος, πως τα συστήματα που τοποθετήθηκαν στο UAV από τις τουρκικές εταιρίες ήταν εκτός προδιαγραφών και πρόσθεσαν τόσο πολύ βάρος που το Heron δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις αποστολές του και να περάσει τις δοκιμές των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι δύο ισραηλινές εταιρίες θεωρούν πως είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μέσα σε 50 ημέρες, και χρειάζονται περίπου 23-30 μήνες για την ολοκλήρωση του προγράμματος, λέγοντας πως οι απαιτήσεις των Τούρκων είναι «εξωφρενικές».

Ηδη όπως έχει αποκαλύψει πριν από λίγο καιρό το defencenet, η Αγκυρα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να βάλει στη «μαύρη λίστα» τις δύο ισραηλινές εταιρίες, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

ΜΑΤΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ


Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι ματαίωσε το σχέδιο κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού της, χωρίς να διευκρινίσει τους ακριβείς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού Tetas, που είχε αναλάβει το πρόγραμμα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι το σχέδιο ματαιώθηκε από τη διεύθυνση του οργανισμού.
Στους όρους της πρόσκλησης για την υποβολή προσφορών για τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα αναφέρεται ότι η Tetas είναι ελεύθερη να ματαιώσει το πρόγραμμα.
Μια κοινοπραξία, με επικεφαλής τη ρωσική εταιρεία Atomstroyexport ήταν η μοναδική υποψήφια για την κατασκευή του σταθμού, ισχύος 4.800 μεγαβάτ, στο Ακουγιού, στις ακτές της Μεσογείου.
Αυτή ήταν η πέμπτη απόπειρα της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια. Οι προηγούμενες προσπάθειες απέτυχαν για διάφορους λόγους, κυρίως οικονομικούς και περιβαλλοντικούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Τριεθνή επιτροπή για την παράδοση του ΡΚΚ ανακοίνωσε η Τουρκία


Τουρκία, Ιράκ και ΗΠΑ θα σχηματίσουν ειδική ομάδα αξιωματούχων η οποία θα συντονίσει τις ενέργειες για την επιστροφή στην Τουρκία μελών του κουρδικού κινήματος του ΡΚΚ από το στρατόπεδο Makhmour, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της γείτονος Beşir Atalay.
Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού έγιναν από τη Μ¨οσχα την οποία επισκέφτηκε με σκοπό να ενημερώσει την ηγεσία του Κρεμλίνου σχετικά με τις δημοκρατικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο Beşir Atalay επεσήμανε πως η Τουρκία επικεντρώνει προς το παρόν τις κινήσεις της στο στρατόπεδο Makhmour όπου βρίσκονται οι περισσότεροι Κούρδοι.
Το σχέδιο «επιστροφής» περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός συμπλέγματος οικισμών κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ-στην περιοχή Habur-ώστε να στεγαστούν εκεί όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα.
«Νομίζω πως πάνω από το 50% από αυτούς (τους Κούρδους) θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία» δήλωσε ο Beşir Atalay, τονίζοντας πως: «Εχουν χωριά και σπίτια. Αφησαν τα σπίτια τους και τώρα θέλουν να μείνουν ξανά σε αυτά. Εχουν οικογένειες και συγγενείς εκεί»

Read more...

Για ηλεκτρονική κατασκοπεία κατηγορεί ο τουρκικός Τύπος την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών


Ηλεκτρονικά «φαντάσματα» βλέπουν οι Τούρκοι στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Συγκεκριμένα, κατηγορούν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) πως υπέκλεψε έγραφα από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Κυπριακό Alexander Downer και τα διοχετεύει σελίδα-σελίδα σε επιλεγμένα ελληνικά και κυπριακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, άγνωστοι έσπασαν τον κωδικό πρόσβασης στον υπολογιστή της βοηθού του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών Sonia Bachmann, και έκλεψαν 8.000 έγραφα από τις συνομιλίες διαπραγματεύσεων, μεταξύ αυτών και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον Τούρκο Πρόεδρο Α. Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα: «σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες (της πηγές όπως είναι φυσικό δεν τις κατονομάζουν) η επιχείρηση εκτελέσθηκε από ειδική ομάδα των Ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών».
Πάντως δεν αποκλείεται τα εν λόγω δημοσιεύματα να εντάσσονται στα πλαίσια, επιμέρους πιέσεων εις βάρος της Αθήνας και της Λευκωσίας από την Αγκυρα, με σκοπό να υπάρξει διεθνής απαξίωση της Ελλάδας και της Κύπρου τόσο στον ΟΗΕ όσο και στις χώρες που εμπλέκονται-με τον ένα ή τον άλλο τρόπο-στις διαπραγματεύσεις.
Εξάλλου δεν πρέπει να λησμονούμε πως πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούντογλου, μιλώντας σε διπλωμάτες που υπηρετούν σε πρεσβείες της γείτονος στο εξωτερικό, τους είχε ζητήσει να δώσουν ιδιαίτερο βάρος στο Κυπριακό και να εκμεταλλευτούν κάθε νέο στοιχείο που βλέπει το «φως της δημοσιότητας», προς όφελος των τουρκικών συμφερόντων.
Αραγε ένα από αυτά τα «στοιχεία» να είναι κι αυτό;

Read more...

Η Άγκυρα ξεπερνά τα όρια της πρόκλησης Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη απείλησαν αεροσκάφος της Frontex!


Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη για πρώτη φορά κινήθηκαν εναντίον αεροσκάφους της FRONTEX που περιπολούσε σε ύψος 2000 ποδών βόρεια του Φαρμακονησίου και εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου!
Το εσθονικό αεροσκάφος ενημερώθηκε από το Κέντρο Επιχειρήσεων για τα τουρκικά αεροσκάφη που το προσέγγιζαν και πρόλαβε να απομακρυνθεί πριν τα τουρκικά μαχητικά φτάσουν στο Φαρμακονήσι!
Συγκεκριμένα όταν τα τουρκικά F-16 προσέγγισαν την όριο γραμμή (ευρισκόμενα ακόμα στο FIR Κωνσταντινούπολης), ήδη το εσθονικό αεροσκάφος είχε αποχωρήσει από την περιοχή επιχειρήσεων.
Το επεισόδιο ξεκίνησε στις 10:55 το πρωί όταν κατεγράφησαν στη συχνότητα κινδύνου αριθμός εκπομπών από τουρκικό ραντάρ της περιοχής DATCA προς εσθονικό αεροσκάφος.

Το αντικείμενο της κλήσης αφορούσε την προειδοποίηση των χειριστών του ραντάρ πως το εσθονικό αεροσκάφος πετούσε εντός του τουρκικού εναέριου χώρου και ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψει την περιοχή διαφορετικά θα εκτελείτο τακτική επιχείρηση εναντίον του. Το αεροσκάφος συνέχισε την αποστολή του σε άλλες περιοχές που... δεν θεωρεί η Άγκυρα ότι είναι τουρκικές ή εντός τουρκικού FIR και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κω στις 13:46 από το οποίο είχε απογειωθεί νωρίτερα στις 10:36.
Είναι η δεύτερη συνεχή ημέρα που η Άγκυρα ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο, αναχαιτίζοντας το αεροσκάφος της FRONTEX (για πρώτη φορά με πρακτικά μέσα).
Επίσης σχηματισμός έξι μαχητικών αεροσκαφών παραβίασε τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και προχωρήσει και σε παραβάσεις του FIR Αθηνών. Ακολούθησε μία δυάδα και μετά ένα μεμονωμένο. Παραβίασαν τον ΕΕΧ τρεις φορές. Είχε προηγηθεί η χθεσινή παραβίαση δεσμευμένης περιοχής για την άσκηση ΙΩΝΑΣ 09 με την πτήση τεσσάρων τουρκικών αεροσκαφών σε ύψος μόλις 2.200 ποδών πάνω από τον χώρο της άσκησης.

Read more...

Προκαλούμε τον Τούρκο Πρόξενο να απαντήσει στις ερωτήσεις μας Ο Τούρκος πρόξενος οφείλει να απαντήσει σε όσα του καταλογίζουν


Παρακολουθώντας την πορεία, τα έργα και τις ημέρες του τούρκου Πρόξενου της Κομοτηνής, Μουσταφά Σαρνίτς, θα πρέπει να τονίσουμε πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος υπηρετεί στο απόλυτο τα συμφέροντα της πατρίδας του, της Τουρκίας.
Εργάζεται μεθοδικά, σιωπηλά και φροντίζει να τον καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου. Σαφέστατα είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά πώς να ολοκληρώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δουλειές που αναλαμβάνει.

Ο άνθρωπος αυτός, έχει κατηγορηθεί πλειστάκις για τον ρόλο του στον εκτουρκισμό της Θράκης, αλλά και για τον ρόλο του στην Βοσνία… Παρά το γεγονός πως έχει βληθεί επανειλημμένως, δεν έχει απαντήσει και εξακολουθεί να κρατά χαμηλούς τους τόνους (όπως η θέση του επιβάλλει).
Μετά από ώριμη σκέψη και χωρίς κανέναν ενδοιασμό, το παρόν ιστολόγιο ζητάει-προκαλεί τον κύριο Σαρνίτς να τοποθετηθεί σε ερωτήσεις που ίσως να ξεκαθαρίσουν πολλά περισσότερα από τα όσα μονόπλευρα μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στην δημοσιότητα για τον ίδιο αλλά και για το έργο που έχει αναλάβει στην Ελληνική Θράκη.
Εξάλλου, στο όνομα της ισότιμης ενημέρωσης, οφείλουμε να αιτηθούμε προς τον κύριο Σαρνίτς να τοποθετηθεί σε ερωτήσεις που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες τόσο για τον ίδιο όσο και για τους σχεδιασμούς της Τουρκίας στην Θράκη.
Τι λέτε κύριε Σαρνίτς; Δέχεστε να συναντηθούμε και να σας ρωτήσουμε σαν Έλληνες πολίτες όλα αυτά που ποτέ κανείς δεν σας ρώτησε;
Κωνσταντίνος

Read more...

Η Άγκυρα καταγγέλλει καταστροφή οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα.....Χωρίς ντροπή και με μεγάλο θράσος...


Τον περασμένο Ιούνιο, ο γνωστός πλέον ψευτομουφτής Ξάνθης, Αμέτ Μέτε, κατήγγειλε στον τουρκικό τύπο ότι στην Ελλάδα καταστρέφεται συστηματικά καθετί που θυμίζει την οθωμανική εποχή!!!
Ο Μέτε, αναφέρθηκε στα οθωμανικά μνημεία, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύουν την μεγάλη οθωμανική κληρονομιά της Ελλάδας, την οποία όμως οι «Έλληνες εθνικιστές» και φανατικοί, καταστρέφουν με κάθε μέσο, γεγονός που θα πρέπει να καταγγελθεί σε διεθνείς οργανώσεις. Ιδιαίτερα αναφέρεται στην περιοχή της Δυτικής Θράκης, όπου παρά το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές κάνουν προσπάθεια να συντηρήσουν τα οθωμανικά μνημεία(!) και τα μουσουλμανικά τζαμιά, σε σημείο μάλιστα να δημιουργούνται παρεξηγήσεις (τραγική ομολογία για τον ενδοτισμό των τοπικών αρχών της Θράκης που παραδίδουν γη και ύδωρ στους εκπροσώπους της Άγκυρας προκειμένου να αποκτήσουν την εύνοιά τους), ο Μέτε επιμένει ότι η οθωμανική κληρονομιά βρίσκεται σε διωγμό!!!

Προφανώς αγνοεί βασικά χαρακτηριστικά περί πολιτισμού των οθωμανών ο κύριος Μέτε (επειδή έτσι διδάχτηκε την ιστορία και τον πολιτισμό στα σχολεία της Τουρκίας όπου "εκπαιδεύτηκε") κι αυτό γιατί πέρα από φυλακές (βλ. Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης) ή αρχοντικά πασάδων, η οθωμανική αυτοκρατορία το μόνο που παρέδωσε ως δείγμα πολιτισμού προς την υπόλοιπη ανθρωπότητα, ήταν οι συστηματοποιημένες διώξεις, οι οργανωμένες εκτελέσεις και αφανισμοί μεγάλων πληθυσμών, καθώς και η αναγωγή της θανάτωσης σε είδος επιστήμης…
Εκτός όμως από τη δυτική Θράκη, οι νεο-οθωμανιστές της Ελλάδας κάνουν λόγο για μία σειρά «οθωμανικών πόλεων» και οθωμανικών μνημείων, που βρίσκονται σε ολόκληρη την Ελλάδα και που θα πρέπει να γνωστοποιηθούν και να αξιοποιηθούν για την εκστρατεία «αναγέννησης» της οθωμανικής εποχής στην Ελλάδα.
Έτσι, κάνουν λόγο για το Ναύπλιο και τα οθωμανικά του τεμένη, για τα γνωστά τρία οθωμανικά μνημεία της Αθήνας, για τα τζαμιά στα Τρίκαλα, τον Τίρναβο, τη Λάρισα, τα Τέμπη και το γνωστό οθωμανικό τουρμπέ, για τα Γιαννιτσά της Πέλλας, όπου αναφέρουν υπήρχαν περί τα 100 τζαμιά και τουρμπέδες, για τη Βέροια, την Έδεσσα και φυσικά την Θεσσαλονίκη, όπου ο Λευκός Πύργος παρουσιάζεται σαν το μεγαλύτερο μνημείο οθωμανικού πολιτισμού, αν και οι ιστορικοί αναφέρουν ότι κτίστηκε επί βυζαντινής εποχής (να σημειωθεί ότι ο Λευκός Πύργος ονομαζόταν «Ματωμένος Πύργος», εξαιτίας των φυλακισμένων που κρατούνταν εκεί, όπως πολλών Ελλήνων που κατά τη διάρκεια της επανάστασης του ’21 βρήκαν εκεί φρικτό θάνατο από τους οθωμανούς βασανιστές τους). Επίσης, αναφέρεται στις Σέρρες, όπου έχει αρχίσει εκστρατεία ακόμα και από τις τοπικές δημοτικές αρχές για την αναστύλωση της οθωμανικής κληρονομιάς της πόλης.
Ιδιαίτερα για την πόλη των Σερρών, αναφέρεται ότι ο περίφημος τουρμπές του Σεΐχη Μπεντρεντίν, η σορός του οποίου μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη μετά την απελευθέρωση των Σερρών σαν χειρονομία ανταπόδοσης της Ελληνικής κυβέρνησης στην άδεια που δόθηκε τότε από τον Κεμάλ για την μεταφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά από τον Πόντο, όπου την είχαν κρύψει πριν φύγουν οι Πόντιοι πρόσφυγες, στην Ελλάδα και για το Ζιντιρλί τζαμί του δέκατου έκτου αιώνα. Κάνει αναφορά και στην Καβάλα και τα πολλά τζαμιά της, τη Δράμα και φυσικά τις πόλεις της δυτικής Θράκης, όπου και σήμερα υπάρχει έντονη η οθωμανική παρουσία.
Μέσα σε όλα αυτά, ο ψευτομουφτής Αμέτ Μέτε, ξεχνάει την συμβολή της «μητέρας Πατρίδας» του, της Τουρκίας, στην ισοπέδωση των περισσότερων Ελληνικών πολιτιστικών στοιχείων μέσα στην ίδια την Τουρκία, όταν ο Κεμάλ δεν άντεχε να αντικρίζει τον πλούτο του πνεύματος των Ελλήνων σε αντιπαράθεση με την μηδενική πολιτιστική πορεία του τουρκικού έθνους. Υπέροχα κτιριακά συγκροτήματα, όπως το θέατρο της Σμύρνης, καταστράφηκαν προκειμένου να κρυφτεί η πολιτιστική ελληνική ανωτερότητα. Βέβαια, ο κύριος Μέτε, μεγαλωμένος στην Τουρκία, απόφοιτος τουρκικού πανεπιστημίου και πειθήνιο όργανο της πολιτικής εκτουρκισμού της Δυτικής Θράκης, με τις τοποθετήσεις του αυτές περί «ελληνικού εθνικισμού» που καταστρέφει τον οθωμανικό πολιτισμό, ξεκίνησε την «επίθεση πολιτισμού»(!) η οποία εστιάζει αποκλειστικά στην Θράκη η οποία αποτελεί και το τελικό ζητούμενο και αναδεικνύεται ως κυρίαρχος και μόνιμος στόχος της Άγκυρας, η οποία και προσδοκά να δημιουργήσει πολιτιστικά, ιστορικά «και άλλα» στοιχεία, τέτοια που θα αποδεικνύουν την ισχυρή ιστορική τουρκική προσωπικότητα της Ελληνικής Θράκης!!!
Η απουσία δυναμικής πολιτικής απάντησης εκ μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων –και της σημερινής- θρέφει την αισιοδοξία των τούρκων επιτελών που έχουν επωμιστεί την δημιουργία ζητημάτων επί της Ελληνικής Θράκης. Η ελευθερία λόγου και πνεύματος καθώς και διακίνησης ιδεών –ακόμη και ανθελληνικών- αποδεικνύει την τεράστια διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την οποία ο κύριος Αμέτ Μέτε δεν εννοεί να αποδεχθεί.
Εάν τολμούσε ο ψευτομουφτής Ξάνθης να αρθρώσει λόγο αντίθετο μέσα στην ίδια την Τουρκία, πιθανότατα θα πάθαινε τροχαίο ατύχημα ή θα πνιγόταν στο μπάνιο του σπιτιού του… Η δημοκρατία, που ευαγγελίζεται ο κύριος Μέτε, δεν κατοικεί στην «μητέρα πατρίδα» του, την Τουρκία, αλλά στην φυσική πατρίδα του, την Ελλάδα. Αυτή την ελευθερία και τις δημοκρατικές αρχές που την διέπουν, βιάζει μεθοδικά, με περίσσιο θράσος και με μακρόπνοο σχέδιο, ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αμέτ Μέτε.
Δυστυχώς, «όταν λείπει ο τσοπάνης, χορεύουν οι… λύκοι» και στην περίπτωσή μας, χορεύουν οι… «Γκρίζοι Λύκοι»…

Read more...

«Θρησκευτικά παιχνίδια» παίζουν οι γείτονες Τούρκοι.... Στόχος τους το τουριστικό χρήμα


Στην Τουρκία συνεχίζεται το όργιο καταστροφής και λεηλασίας των Βυζαντινών μνημείων. Εκκλησίες καταρρέουν και μετατρέπονται σε χαμαιτυπεία και αποχωρητήρια, ενώ ακόμα στοιβάζονται σε κάκιστη κατάσταση στα υπόγεια της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, εκατοντάδες άγιες εικόνες, ανυπολόγιστης αξίας, που συνελέγησαν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και παραμένουν εκεί εκτεθειμένες στην υγρασία και στα κάθε λογής τρωκτικά.
Εκτός όμως από την καταστροφή των βυζαντινών χριστιανικών μνημείων, έχουμε και νέα «τουρκικά παιχνίδια», σχετικά με την Παναγία Σουμελά. Στις 10 Οκτωβρίου η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» είχε ένα δημοσίευμα με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Θα δοθεί άδεια για λειτουργία στην Παναγία Σουμελά»!!!
Η τουρκική εφημερίδα αποκάλυπτε ότι στις 8 Σεπτεμβρίου τέσσερις υπουργοί, ο Εγεμέν Μπαγίς (υπεύθυνος για την Ευρωπαϊκή Ένωση), Μπεσίρ Αταλάι (υπουργός Εσωτερικών), Αχμέτ Νταβούτογλου (υπουργός Εξωτερικών) και Σαντουλάχ Εργκίν (υπουργός Δικαιοσύνης), ζήτησαν από το νομάρχη Τραπεζούντας Ρετζέπ Κιζλτζίκ να τους δώσει σχετική αναφορά για τη δυνατότητα να δοθεί άδεια για τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά.

Το συγκεκριμένο θέμα, όπως υπογράμμιζε σκόπιμα η «Σαμπάχ», εντάσσεται στο πλαίσιο του ανοίγματος της Τουρκίας για τις θρησκευτικές ελευθερίες, αλλά κυρίως στις μεταρρυθμίσεις για την προώθηση της ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στο δημοσίευμα σημειωνόταν ότι κατά καιρούς έχουν σημειωθεί επεισόδια εξαιτίας της μη αδειοδότησης για τέλεση Θείας Λειτουργίας στο ιστορικό μοναστήρι, όπως φέτος τον δεκαπενταύγουστο.
Στο ίδιο θέμα επανήλθε στις 22 Οκτωβρίου η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», αναφέροντας ότι ο νομάρχης Τραπεζούντας Ρετζέπ Κιλιτζίκ πράγματι συνέταξε σχετική αναφορά και την υπέβαλε στα τέσσερα υπουργεία. Η απάντηση όμως που δόθηκε είναι ότι το θέμα παραπέμφθηκε στο τουρκικό υπουργείο Τουρισμού(!) που είναι αρμόδιο σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, να προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες για να εξεταστεί η δυνατότητα αν θα δοθεί τελικά η άδεια τελέσεως Θείας Λειτουργίας, καθώς ένα τέτοιο γεγονός θα προκαλέσει μεγάλη συρροή ξένων τουριστών – προσκυνητών, με ανάλογο φυσικά οικονομικό όφελος γα την τουρκική οικονομία.
Να σημειωθεί ότι τα τρία μεγάλα ελληνορθόδοξα χριστιανικά μνημεία της Τουρκίας, δηλαδή η Αγία Σοφία, η Παναγία Σουμελά και η Καππαδοκία, με τις υπόγειες ελληνορθόδοξες εκκλησίες της, αποτελούν τους μεγαλύτερους τουριστικούς οικονομικούς «πνεύμονες» της γειτονικής χώρας, η οποία όμως σε όλα τα τουριστικά φυλλάδια που εκδίδει ουδέποτε αναφέρει για την ελληνορθόδοξη προέλευση των μνημείων αυτών…
Το εμπόριο της θρησκείας εξοπλίζει τον στρατό
Η Τουρκία, λοιπόν, πουλάει προς τους ορθόδοξους την ίδια τους την πίστη. Και το εμπόριο της θρησκείας, δεν είναι κάτι άγνωστο για την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει καταφέρει να πουλήσει τον ισλαμισμό στους ίδιους τους ισλαμιστές, εισπράττοντας την εξουσία αλλά και μία ιδιαίτερη θέση στην διεθνή πολιτική σκηνή. Η τελευταία αγοραπωλησία του τούρκου πρωθυπουργού αναμένεται να γίνει στις Βρυξέλλες, όπου ο κύριος Ερντογάν θα προσπαθήσει να πουλήσει το ισλάμ στους Ευρωπαίους ηγέτες (αν και μερικοί από αυτούς –βλ Σουηδία- έχουν ήδη αγοράσει τοις μετρητοίς μεγάλες δόσεις εκτουρκισμένου ισλαμισμού…) από τους οποίους θα απαιτήσει να τον δεχθούν στους κόλπους της Ε.Ε. και να τον πληρώνουν από την επόμενη ημέρα της εισόδου της Τουρκίας, προκειμένου να μην δημιουργεί ζητήματα και προβλήματα στο εσωτερικό της.
Το εμπόριο της θρησκείας, λοιπόν, στηρίζει κατά πολύ την τουρκική οικονομία και οι πιστοί ορθόδοξοι επισκέπτες στηρίζουν με τις επισκέψεις τους τις αγορές οπλικών συστημάτων από τους γείτονες Τούρκους, οι οποίοι αμέσως μετά στρέφουν τα νέα τους οπλικά συστήματα κατά της Ελλάδας…
Ποιος φταίει πραγματικά για το εμπόριο της πίστης που κάνει η Τουρκία;

Read more...

Επικίνδυνη σιωπή για την εθνική ασφάλεια της Κύπρου Πολλά τα μειονεκτήματα από τυχόν αποστρατιωτικοποίηση του κυπριακού κράτους


του ΦΟΙΒΟΥ ΚΛΟΚΚΑΡΗ Αντιστρατήγου ε.α.
Στο θέμα της ασφάλειας, που επηρεάζει όλα τα άλλα κεφάλαια, παρατηρείται ανησυχητική σιωπή. Αν συμφωνηθούν τα άλλα κεφάλαια, αλλά δεν εξασφαλισθεί ένα βιώσιμο σύστημα ασφάλειας, τότε το οικοδόμημα θα καταρρεύσει όπως κατέρρευσε εκείνο της Ζυρίχης, όπως θα κατέρρεε εκείνο του Σχεδίου Ανάν, αν υιοθετείτο, γιατί το υπόβαθρο ασφάλειας ήταν σαθρό.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, η πλευρά μας επιδιώκει κατάργηση του συστήματος ασφαλείας του 1960 (Συνθήκες Εγγυήσεως και Συμμαχίας) και αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, περιλαμβανομένου του κυπριακού κράτους. Η αποστρατιωτικοποίηση του κυπριακού κράτος, που υποστηρίζεται και από την Τουρκία και τη Βρετανία, θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας και επιβίωσης για τον Ελληνισμό της Κύπρου. Είναι τόσα πολλά τα μειονεκτήματα, που δημιουργείται εύλογα η απορία πόσο σοβαρά μελετήθηκαν από την πλευρά μας, η γεωπολιτική διάσταση του θέματος, η δυνατότητα άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κυπριακού κράτους στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα, η αντιμετώπιση απειλών, η συμμετοχή του στην ΚΕΠΠΑ και οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των Ελλήνων της Κύπρου.

Μερικές μόνο επισημάνσεις μπορούν να καταδείξουν το μέγεθος του προβλήματος και τη λανθασμένη εκτίμηση της πλευράς μας, αφού η Κύπρος θα είναι:
1. Το μοναδικό κράτος της ΕΕ, που δεν θα έχει ένοπλες δυνάμεις (όταν ακόμα και η Μάλτα έχει) και δεν θα μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που τέθηκαν στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, που τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2010.
2. Το μοναδικό κράτος-μέλος του ΟΗΕ, που θα στερηθεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας, που κατοχυρώνεται από το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.
3. Μια ανοχύρωτη πολιτεία πλησίον των ακτών της Τουρκίας, η οποία αποδεδειγμένα έχει επεκτατικές βλέψεις σε βάρος της, τις υλοποιεί συστηματικά και αδίστακτα και επιδιώκει την ολοκλήρωσή τους, με λύση του Κυπριακού, που θα θέτει το νησί υπό την πλήρη κηδεμονία και τον έλεγχό της, με ανατροπή της πληθυσμιακής υπεροχής του ελληνικού στοιχείου.
4. Ένα ασπόνδυλο κράτος, που δεν θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί πλήρη εξουσία στην επικράτειά του, σε ένα από τα στρατηγικότερα σημεία του πλανήτη, έρμαιο στη βουλιμία των ξένων δυνάμεων και της Τουρκίας.
Είναι αναγκαίο όπως ο πολιτικός κόσμος και άλλα οργανωμένα σύνολα ασκήσουν την επιρροή τους, για αναθεώρηση και απόσυρση της θέσης μας για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του κυπριακού κράτους. Το επιβάλλει η πείρα του παρελθόντος, τα τραυματικά βιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία, οι ξεριζωμένοι πρόσφυγές μας, η κατοχή, ο εποικισμός, η εξόντωση των εγκλωβισμένων μας, η καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας και η στοχοθεσία της Τουρκίας για την Κύπρο, που επιβεβαιώνεται περιοδικά από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας (τελευταία απόφαση την 1η Ιουλίου 2009). Δεν θα πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις ποια θα είναι η τύχη μιας αφοπλισμένης Κύπρου, στους κόλπους της Τουρκίας.
Το ερώτημα που τίθεται δεν είναι γιατί η πανίσχυρη στρατιωτικά Τουρκία επιζητεί την αποστρατιωτικοποίηση του μικρού κράτους μας. Το βασανιστικό ερώτημα που τίθεται είναι, γιατί το επιζητούμε εμείς. Στο επιχείρημα τι μπορούμε να κάνουμε έναντι της πανίσχυρης Τουρκίας, η απάντηση είναι ότι οι ισχυροί δεν σέβονται τις ανοχύρωτες πολιτείες και υπολογίζουν μόνο το κόστος που μπορεί να τους επιφέρει ο αντίπαλος, όσο μικρός και αν είναι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες οι χώρες έχουν ένοπλες δυνάμεις και όχι μόνο οι ισχυρές όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
Στο επιχείρημα ότι «σε μια λύση η Τουρκία δεν θα είναι αντίπαλος», την απάντηση δίνει η γνώση της αμετακίνητης στοχοθεσίας της Τουρκίας για την Κύπρο:
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο βιβλίο του «Στρατηγικό Βάθος», σημειώνει ότι η Τουρκία πρέπει να έχει ρόλο στην Κύπρο, λόγω της στρατηγικής θέσης της, ακόμα και στην περίπτωση που δεν θα είχε ζήσει κανένας Τούρκος στο νησί (σελ. 179).
Η σιωπή που παρατηρείται από τον πολιτικό κόσμο και τα οργανωμένα σύνολα στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης πρέπει να διακοπεί και να υπάρξει ανάλογη αντίδραση με στόχο την αναθεώρηση της θέσης μας. Αν δεν το πράξουμε, θα οδηγηθούμε σε λύση με σαθρό υπόβαθρο ασφάλειας, όπου ο Ελληνισμός της Κύπρου θα τηρείται σε κατάσταση «σιωπής των αμνών» σε αναμονή αφανισμού του.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more...

Ο Παπανδρέου απάντησε στην επιστολή του Ερντογάν Σε αυστηρό ύφος και αδιαπραγμάτευτος Απορρίπτει διάλογο εφ΄ όλης της ύλης


Απορρίπτει διάλογο εφ΄ όλης της ύλης για τα θέματα του Αιγαίου ο κ. Γ. Παπανδρέου, στην απαντητική επιστολή του προς τον κ. Ερντογάν, ενώ κάνει σαφές ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να προσφύγει εάν συμφωνεί και η Τουρκία- στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.
Επίσης, στην ίδια επιστολή που αναμένεται να σταλεί στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, ο κ. Παπανδρέου κάνει σαφές στον κ. Ερντογάν ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπενθυμίζει ότι το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη δεν είναι διμερές αλλά εσωτερικό θέμα της Ελλάδας και δεν μπορεί να μπαίνει στη λογική της αμοιβαιότητας με τα δικαιώματα του Πατριαρχείου.

Σημειώνεται ότι η τουρκική πλευρά σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ των τελευταίων εβδομάδων εν όψει και της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου όπου θα εξεταστεί η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ζητεί διάλογο εφ΄ όλης της ύλης με την Αθηνά για τα θέματα του Αιγαίου, αλλά και τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης (των δύο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων) για το Κυπριακό.
Τελικές αποφάσεις. Αθήνα και Λευκωσία αναμένεται να καταλήξουν τις επόμενες μέρες στις τελικές αποφάσεις για τη γραμμή που θα ακολουθήσουν στη Σύνοδο Κορυφής (11-12 Δεκεμβρίου) απέναντι στην Τουρκία. Η Λευκωσία κάνει ήδη λόγο για την ανάγκη η Άγκυρα να υποστεί συνέπειες (δηλαδή κυρώσεις) αν δεν συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στη Λευκωσία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μπλοκάρει κεφάλαια στη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Λευκωσίας να μπει φρένο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η Λευκωσία δεν θα ήθελε να μπλοκάρει κεφάλαια. Η Αθήνα κρατά τα χαρτιά της κλειστά και παρ΄ ότι κάνει λόγο για την ανάγκη αυστηρής και αντικειμενικής αξιολόγησης τον Δεκέμβριο, είναι πολύ προσεκτική στη ρητορική της και δεν έχει χρησιμοποιήσει τη λέξη «κυρώσεις».
Τα κεφάλαια. Πάντως, αν και οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, ενδεικτικό της δυσκολίας αλλά και της αμφιθυμίας τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας σε σχέση με το μπλοκάρισμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Άγκυρας, είναι το γεγονός ότι- σύμφωνα με πληροφορίες - το κεφάλαιο για το περιβάλλον, το οποίο Αθήνα και Λευκωσία εξέταζαν να μπλοκάρουν, προχωρά μέχρι στιγμής κανονικά, με τη σύμφωνη γνώμη Ελλάδας και Κύπρου. Το κεφάλαιο, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί συνδέεται άμεσα με ζητήματα διασυνοριακότητας, αναμένεται να ανοίξει στις 21 Δεκεμβρίου, αν και σε κάθε περίπτωση δεν αποκλείεται να μπλοκαριστεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 7 Δεκεμβρίου.
«Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευ σης του ΟΗΕ»
Επικοινωνιακά τρικ για το Κυπριακό
Η Άγκυρα, παρά την κινητικότητά της, δεν εκδηλώνει τις προθέσεις της και αναλώνεται σε επικοινωνιακά τρικ.
Πρόσφατο παράδειγμα η πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης (των δύο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων) για το Κυπριακό, η οποία, λένε διπλωματικές πηγές, δεν μπορεί να έχει τύχη στην τρέχουσα διαδικασία λύσης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τ. Ερντογάν δήλωσε πως υπέβαλε την πρόταση για κοινή συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων και των δύο πλευρών στο Κυπριακό στον γ.γ. του ΟΗΕ, σε συνάντησή τους στη Ρώμη. Η ιδέα Ερντογάν για πενταμερή διάσκεψη είναι στην ουσία η συνέχεια της παλαιότερης τουρκικής πρότασης για τετραμερή (Ελλάδας, Τουρκίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων), με την προσθήκη της Βρετανίας ως εγγυήτριας δύναμης. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η πρόταση είναι πρόωρη και έρχεται σε λάθος χρονική στιγμή.

Read more...

Εγγύηση για την έρευνα και την διάσωση στο Αιγαίο η Ελλάδα


Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερης διαρκείας διακλαδική άσκηση «Έρευνας & Διάσωσης» "ΙΩΝΑΣ - 09" στην ευαίσθητη και υψίστης πανευρωπαϊκής, αλλά και διεθνούς σημασίας περιοχή του κεντρο-ανατολικού Αιγαίου πελάγους, παρά την αιφνιδιαστική και υψηλής επικινδυνότητας παραβίαση του εναερίου χώρου της εν λόγω ασκήσεως από τουρκικά μαχητικά που -εν προκειμένω- τελούσαν υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση.

Η " ΤΑΜΣ / ΙΩΝΑΣ - 09" είναι αεροναυτική άσκηση μεσαίας κλίμακας, η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνθηκε από το «Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης» [Γ.Ε.ΕΘ.Α.], με την συνδρομή των «Γενικών Επιτελείων Ναυτικού και Αεροπορίας» [Γ.Ε.Ν. & Γ.Ε.Α.], αλλά και με την ενεργή συμμετοχή του «Λιμενικού Σώματος». Σκοπός της ασκήσεως και εφέτος είναι κάθε φορά να παρουσιάζεται η ικανότητα αντίδρασης του συστήματος «Έρευνας & Διάσωσης» [Ε–Δ] και του βαθμού εκπαίδευσης των εμπλεκομένων -σε αυτήν- δυνάμεων.


Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω άσκηση διεξήχθη στα ανοικτά της νοτίου Χίου και για την ακρίβεια, στην θαλάσσια περιοχή, καθώς και στον αντιστοίχως υπερκείμενο εναέριο χώρο του κεντρο-ανατολικού Αιγαίου, μεταξύ Χίου και Σάμου.

Στην ΤΑΜΣ, εκτός του ΓΕΕΘΑ, των «Γενικών Επιτελείων» και των «Μειζόνων Επιχειρησιακών Σχηματισμών» [ΑΣ, ΑΤΑ, ΔΑΥ], συμμετείχε το «Λιμενικό Σώμα» με σκάφη του, καθώς και το «Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης» [ΕΚΣΕΔ].

Οι ασκούμενοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν δύο επεισόδια «Ε-Δ». Το μεν πρώτο αφορούσε στην Ε-Δ ατόμων τελούντα σε κίνδυνο στην θάλασσα μετά από αεροπορικό συμβάν και το δε δεύτερο, σε επιχείρηση «Ε-Δ» ατόμων εβρισκόμενα σε κίνδυνο μετά από ναυάγιο.

Στην ΤΑΜΣ συμμετείχαν 1 Φρεγάτα [Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ] με ένα οργανικό ελικόπτερο, 2 Κανονιοφόροι, 1 Α/Φ C-130, 2 Ε/Π τύπου SAR, 2 ζεύγη Μαχητικών Α/Φ F-16, προσωπικό της ΔΥΚ και 31 ΜΕΕ.

Την άσκηση παρακολουθήσαν επί της φρεγάτας «ΣΑΛΑΜΙΣ» η ηγεσία των Ε.Δ. & πολλοί δημοσιογράφοι.

news.ert.gr

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_6191.html#ixzz0XaDk4Ja9

Read more...

Ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή ειδική σχέση;


Στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου δεσπόζει η αξιολόγηση της υποψηφιότητας της Τουρκίας που θα κρίνει τη συνέχεια των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Στα πέντε χρόνια που αυτές διεξάγονται επιβεβαιώθηκε η αγεφύρωτη απόσταση που χωρίζει την Τουρκία από την Ευρώπη. Η ασυμβατότητά της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αδυναμία ή απροθυμία της να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η απαίτησή της να μπει με τους δικούς της όρους, στη βάση της παραδοχής ό,τι η Ένωση την χρειάζεται περισσότερο απʼ ότι αυτή εκείνη. Η αλαζονεία της επιτείνεται από την πλήρη κάλυψη που της παρέχουν οι ΗΠΑ, προκειμένου να σταθεί ανάχωμα στη σύσφιξη των σχέσεων της Ένωσης με τη Ρωσία και να υπονομευθεί η προοπτική μιας πολιτικά ισχυρής Ευρώπης.


Υπό αυτές τις συνθήκες, πληθαίνουν οι φωνές που αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιζητούν τους όρους μιας «ειδικής σχέσης». Δεν είναι μόνο η Γαλλία, η Αυστρία και η Γερμανία, που τοποθετούνται επισήμως υπέρ αυτής, αλλά και ισχυρότατες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα όμως οι εκάστοτε κυβερνήσεις και «αξιωματικές» αντιπολιτεύσεις, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., παραμένουν προσκολλημένες στο δόγμα «πλήρης συμμόρφωση - πλήρης ένταξη», ενώ αποφεύγουν να διεξάγουν δημόσιο διάλογο πάνω σε ένα τέτοιας τεράστιας στρατηγικής -υπαρξιακής θα λέγαμε- σημασίας θέμα, περιφρονώντας και προσβάλλοντας έτσι τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που είναι αντίθετη σε μια στάση που εκλαμβάνεται ως εκδήλωση υποτέλειας απέναντι στους επικυρίαρχους. Εξʼ άλλου, η Τουρκία όχι μόνο δεν δείχνει την παραμικρή «συμμόρφωση» αλλά, αντίθετα, επιμένει να διατηρεί το casus belli στο Αιγαίο και να αμφισβητεί καθημερινά και προκλητικά κυριαρχικά μας δικαιώματα (νησιά και βραχονησίδες, εναέριο χώρο) και διεθνείς συμφωνίες (Δίκαιο της Θάλασσας, FIR Αθηνών, λαθρομετανάστες) με τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος για τη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει να κατέχει στρατιωτικά τη μισή Κύπρο, να καταστρέφει την ιστορική και πολιτιστική της φυσιογνωμία και να την εποικίζει, ενώ αρνείται ακόμη και να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης που η ίδια υπέγραψε! Η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων υπό αυτές τις συνθήκες δεν προσβάλλει απλά τη σοβαρότητα και την αξιοπρέπεια της Ένωσης και των κρατών-μελών της -και κατʼ εξοχήν της Κύπρου και της Ελλάδας- αλλά οδηγεί αναπότρεπτα στην ηθική και πολιτική της κατάλυση. Δεν έχουμε να κάνουμε βέβαια με διαδικασία εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας, κάτι που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε, αλλά για εκτουρκισμό της Ευρώπης, πράγμα βεβαίως απαράδεκτο.

Εν όψει των παραπάνω, μεθοδεύεται έντεχνα από ορισμένες χώρες και ισχυρά κέντρα η αναβολή λήψης απόφασης επί του θέματος και η Ελλάδα, προσκολλημένη πάντα στο δόγμα «πλήρης συμμόρφωση - πλήρης ένταξη», παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις. Οι δηλώσεις των αρμοδίων ότι «θα κριθεί αυστηρά η Τουρκία» κ.λπ. δεν πείθουν κανένα. Πότε θα κριθεί αυστηρά; Αν η μέχρι σήμερα προκλητική της στάση δεν έχει επιφέρει κάτι τέτοιο τι περιμένουμε μέχρι τον Δεκέμβρη; Μήπως (ως άβουλοι και μοιραίοι) κάποιο θαύμα, ή μήπως (ως υποτελείς συνένοχοι) κάποια εκ μέρους της «χειρονομία» ώστε να σωθούν τα προσχήματα; Γιατί δεν δηλώνουμε ευθαρσώς ότι, δεδομένης της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας, οφείλουμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο και το περιεχόμενο της ειδικής σχέσης και να ζητήσουμε ταυτόχρονα το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρις ότου επιδείξει πραγματική διάθεση καλής γειτονίας, σεβασμού της υπογραφής της, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ;

Υπό άλλες συνθήκες κάτι τέτοιο θα ήταν αυτονόητο. Στις μέρες όμως της έσχατης παρακμής και απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, τίποτα πια δεν είναι αυτονόητο και όλα μέλλουν να επανατεθούν... Χρειαζόμαστε επειγόντως συνολική Εθνική Στρατηγική. Η νέα μεταπολίτευση θα έρθει όταν ο λαός μας απαιτήσει ξανά εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι όρος επιβίωσής του και επιβίωσης του Έθνους.

Του Γιάννη Μαύρου-ΑΥΓΗ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_6869.html#ixzz0XaD8BPap

Read more...

Σκηνικό κρίσης με το Καστελλόριζο


Του Σταυρου Λυγερου

Η μάλλον μεγάλης κλίμακας τουρκο-αιγυπτιακή ναυτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή εκ των πραγμάτων διασυνδέεται με το κρίσιμο ζήτημα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) στην ίδια περιοχή και βεβαίως με την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι Τούρκοι άδραξαν την ευκαιρία της κοινής άσκησης με την Αίγυπτο για να αμφισβητήσουν τα ελληνικά δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου. Στην πραγματικότητα, επαναφέρουν στο προσκήνιο την αμφισβήτησή τους για τα δικαιώματα του Καστελλόριζου ως τμήματος της ελληνικής επικράτειας. Τα δικαιώματα αυτά έχουν κρίσιμη σημασία, επειδή ουσιαστικά διαμορφώνουν τον χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου αναφορικά με τον έλεγχο του εναερίου χώρου, αλλά κυρίως στο επίπεδο της ΑΟΖ.


Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, κάθε παράκτιο κράτος έχει δικαίωμα να ορίζει ΑΟΖ εύρους μέχρι και 200 μιλίων. Η ΑΟΖ υπερκαλύπτει την υφαλοκρηπίδα γιατί, εκτός από το δικαίωμα εξόρυξης υδρογονανθράκων από τον βυθό, περιλαμβάνει και το δικαίωμα αλιείας. Ας σημειωθεί ότι η Τουρκία, αν και δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, έχει οριοθετήσει τη δική της ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα με βάση την προβλεπόμενη αρχή της μέσης γραμμής. Εχει αποδεχθεί, δηλαδή, τον κανόνα.

Συμφωνίες

Επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, η Κυπριακή Δημοκρατία δημιούργησε τη δική της ΑΟΖ, συνάπτοντας συμφωνίες οριοθέτησης με την Αίγυπτο, τη Λιβύη και τον Λίβανο. Η Αθήνα δεν ανταποκρίθηκε στο κυπριακό αίτημα να συνάψουν αντίστοιχη συμφωνία για να μην προκαλέσει την αντίδραση της Αγκυρας. Κι αυτό, παρ’ ότι το Διεθνές Δίκαιο την ευνοεί και παρ’ ότι έχουν δημιουργήσει ΑΟΖ 140 παράκτιες χώρες.

Η ύπαρξη του Καστελλόριζου εξασφαλίζει την επαφή της ελληνικής (όταν θα δημιουργηθεί) με την κυπριακή ΑΟΖ. Οι δύο αυτές παρεμβάλλονται μεταξύ τουρκικής και αιγυπτιακής, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την τουρκική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αγκυρα το αμφισβητεί, παρ’ ότι το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ρητά ότι κατοικημένα νησιά, όπως το Καστελλόριζο, έχουν δικαίωμα ΑΟΖ.

Οι Τούρκοι αποφεύγουν να μιλούν για ΑΟΖ. Ισχυρίζονται ότι το Καστελλόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα και ως εκ τούτου, η θαλάσσια περιοχή νοτίως είναι δική τους υφαλοκρηπίδα! Με βάση αυτόν τον ισχυρισμό, τον Νοέμβριο 2008 προσπάθησαν να δημιουργήσουν τετελεσμένο. Ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή υποθαλάσσιων ερευνών νοτίως του Καστελλόριζου, σε περιοχή η οποία, με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, θα ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ, όταν αυτή δημιουργηθεί.

Το ναυλωμένο από την Αγκυρα νορβηγικό ερευνητικό σκάφος πήγε στην περιοχή με τη συνοδεία τουρκικής φρεγάτας. Τελικώς, όμως, δεν πραγματοποίησε έρευνες, λόγω των ελληνικών διαβημάτων στην ιδιοκτήτρια εταιρεία. Το ζήτημα, πάντως, παραμένει ανοιχτό. Για την ακρίβεια, είναι ένας κλασικός μηχανισμός πρόκλησης κρίσης, τον οποίο η Τουρκία μπορεί να θέσει σε κίνηση όποτε θελήσει. Δεν χρειάζεται, άλλωστε, να ναυλώσει ξένο σκάφος. Το αντίστοιχο τουρκικό μπορεί να μην έχει αξιόλογες ερευνητικές δυνατότητες, αλλά μπορεί άριστα να προκαλέσει πολιτικό πρόβλημα.

Στις 19 Οκτωβρίου 2008, ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΝ Μετίν Ατάτς είχε δηλώσει: «Εκτιμώ ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα καταστεί εστία προστριβών και συγκρούσεων λόγω της πετρελαϊκής σπουδαιότητας που θα αποκτήσει προσεχώς. Εξαιτίας των πετρελαίων που διαθέτει, θα μετατραπεί σ’ ένα δεύτερο Αραβικό Κόλπο. Η Τουρκία πρέπει να επαγρυπνεί και να αντιδράσει».

Συνομιλίες

Με μεγάλη καθυστέρηση, η Αθήνα άρχισε συνομιλίες με την Αίγυπτο και τη Λιβύη για τη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης των ΑΟΖ, αλλά το κλίμα δεν είναι πια τόσο ευνοϊκό όσο στο παρελθόν. Το Κάιρο δεν αρνείται την αρχή της μέσης γραμμής, αλλά –σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες– δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους Τούρκους. Δεν πρόκειται να αποδεχθεί την απαίτησή τους για σύναψη αιγυπτιο-τουρκικής συμφωνίας οριοθέτησης, που θα αγνοεί την ύπαρξη του Καστελλόριζου, αλλά τους αρκεί να τορπιλίσουν τη σύναψη ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας.

Για να κάνει πιο πειστικές τις απαιτήσεις της, η Αγκυρα στέλνει με αυξημένη συχνότητα τα πολεμικά σκάφη της στην περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, προκειμένου και σ’ αυτό το επίπεδο να κατοχυρώσει την παρεμβολή της. Υπενθυμίζουμε ότι όταν η Λευκωσία ανέθεσε σε διεθνείς εταιρείες την πραγματοποίηση ερευνών για πετρέλαιο ανοιχτά των νότιων ακτών της, οι Τούρκοι αντέδρασαν και με στρατιωτικές παρενοχλήσεις των ερευνητικών σκαφών. Δεν κατάφεραν, όμως, να σταματήσουν τις έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε Αμερικανούς

Η Λευκωσία όχι μόνον κατήγγειλε αυτήν την πρακτική, αλλά και μπλόκαρε το σημαντικό κεφάλαιο για την ενέργεια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. Επίσης, εκχώρησε στην αμερικανική εταιρεία Chevron δικαιώματα εκμετάλλευσης μιας θαλάσσιας περιοχής προς την πλευρά του Ισραήλ, που θεωρείται ότι διαθέτει πλούσια κοιτάσματα. Με την κίνησή της αυτή ενέπλεξε στη διένεξη και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, πάντως, είναι πολύ πιθανόν η Αγκυρα να αντιδράσει σε όλα αυτά, πραγματοποιώντας έρευνες μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου, σε περιοχές που δεν της ανήκουν. Εάν συμβεί αυτό, η πρόκληση θα είναι μεγάλη και τότε, δεν θα αρκούν οι γνωστές υπεκφυγές.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_7303.html#ixzz0XaCSzX2h

Read more...

Η Εργκενεκόν δοκιμάζει την Τουρκία


Η υπόθεση ανέδειξε τη σφοδρή διαμάχη ανάμεσα στο κοσμικό κατεστημένο και στο κόμμα του Ερντογάν

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ είναι η Εργκενεκόν; Για τους Τούρκους του μακρινού παρελθόντος, ήταν μια μυθική κοιλάδα. Για τη σημερινή Τουρκία, το όνομα Εργκενεκόν είναι συνδεδεμένο με την πιο εκρηκτική δίκη στην ιστορία του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι μια παράνομη οργάνωση ονόματι Εργκενεκόν έχει διαπράξει δεκάδες τρομοκρατικές ενέργειες και προσπάθησε να ανατρέψει την ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας. Από τον Ιούνιο του 2007, όταν 27 χειροβομβίδες, άλλα εκρηκτικά και παράνομα έγγραφα βρέθηκαν στη σοφίτα του σπιτιού ενός συνταξιούχου υπερεθνικιστή στρατιωτικού σε φτωχογειτονιά της Κωνσταντινούπολης, περισσότεροι από 300 ύποπτοι έχουν συλληφθεί.


Σε αυτούς περιλαμβάνονται ένας συγγραφέας ερωτικών μυθιστορημάτων, στρατηγοί, αρχισυντάκτες εφημερίδων και άτομα του υποκόσμου. Εις βάρος των 194 απαγγέλθηκαν κατηγορίες και άλλοι 43 τελούν υπό έρευνα. Ελάχιστοι στην Τουρκία υποτιμούν τη σοβαρότητα των κατηγοριών. Ανάλογα όμως με ποιον μιλάει κανείς, ορισμένοι από τους υπόπτους είναι είτε τα αθώα θύματα ενός αδύναμου δικαστικού συστήματος που χειραγωγείται από τις Αρχές είτε αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τη χώρα και την κυβέρνησή της και πρέπει να δικαστούν.

Η υπόθεση Εργενεγκόν ανέδειξε τη σφοδρή διαμάχη ανάμεσα στο κοσμικό (σ.τ.μ.: με την έννοια του μη θρησκευτικού) κατεστημένο της Τουρκίας- στο οποίο ανήκουν διανοούμενοι, δικαστές και επιχειρηματίες- και στο κυβερνών μουσουλμανικό κόμμα, που έχει εδραιωθεί στην εξουσία αφότου την κατέκτησε το 2002. Εχει επίσης υποβάλει σε άνευ προηγουμένου εξονυχιστικό έλεγχο τους στρατιωτικούς, οι οποίοι θεωρούν εαυτούς φύλακες του κοσμικού κράτους και έχουν ανατρέψει τέσσερις εκλεγμένες κυβερνήσεις τα τελευταία 50 χρόνια. Σύμφωνα με νομικούς, οι εκτενείς κατηγορίες και οι ενίοτε τρελοί υπαινιγμοί της υπόθεσης θυμίζουν σε εύρος την Ιερά Εξέταση. Ανακριτές με υπερβάλλοντα ζήλο έχουν συλλάβει δεκάδες υπόπτους χωρίς να απαγγείλουν εναντίον τους κατηγορίες, ενώ οι συνομιλίες από κινητά τηλέφωνα που αποτέλεσαν προϊόντα υποκλοπής εμφανίστηκαν μυστηριωδώς σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες απειλώντας να πλήξουν την αξιοπιστία του τουρκικού δικαστικού συστήματος.

«Η Εργκενεκόν αποτελεί το πρόσχημα για να εκκαθαριστεί η Τουρκία απ΄ όλους τους οπαδούς του κοσμικού κράτους» λέει η Αϊσέλ Τσελικέλ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και επικεφαλής φιλανθρωπικής οργάνωσης που χρηματοδοτεί την κοσμική εκπαίδευση μη προνομιούχων κοριτσιών. Ως απόδειξη φέρνει το παράδειγμα της προκατόχου της στην οργάνωση, Τουρκούν Σαϊλάν, μιας 73χρονης οπαδού του κοσμικού κράτους. Τον Απρίλιο, όταν ήταν σε ανάρρωση από χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση καρκίνου στο στήθοςπου της στοίχισε τη ζωή λίγο αργότερα- αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι της και ερεύνησαν προσωπικά της αντικείμενα. Οι συνάδελφοί της υποστηρίζουν ότι οι ανακριτές την είχαν στη μαύρη λίστα λόγω των πολιτικών της απόψεων. Κατηγορίες δεν της απαγγέλθηκαν ποτέ.

Ανάμεσα στις τρομοκρατικές ενέργειες που αποδίδονται στην Εργκενεκόν είναι μία ένοπλη επίθεση σε δικαστήριο το 2006 και η βομβιστική επίθεση στην αριστερή εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» το 2007. Οι ανακριτές πιστεύουν ότι η οργάνωση σχεδίαζε να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή, με δολοφονίες και τρομοκρατικές επιθέσεις, για να δημιουργήσει χάος και να υπονομεύσει τη σταθερότητα της Τουρκίας προκειμένου να δικαιολογήσει ένα πραξικόπημα.

Οι υποστηρικτές της έρευνας θεωρούν ότι η υπόθεση της Εργκενεκόν κλείνει τους προ πολλού ανοιχτούς λογαριασμούς με το λεγόμενο «βαθύ κράτος». Με τον όρο αυτόν περιγράφεται μια ασαφής ομάδα στελεχών συνδεδεμένων με τον στρατό οι οποίοι πιστεύεται ότι διεξάγουν εξωδικαστική μάχη με φερόμενους ως εχθρούς του κράτους από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

«Η ελευθερία της έκφρασης δεν δίνει σε κανένα το δικαίωμα να ιδρύει μια πολιτοφυλακή για να ανατρέψει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς μιλώντας προς τους «Νew Υork Τimes».

Σε μια εποχή κατά την οποία οι προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι καλές, οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά την υπόθεση ως ένα βαρόμετρο για την προσαρμογή της χώρας στα δυτικά πρότυπα. Το Ινστιτούτο Κεντρικής Ασίας- Καυκάσου στην Ουάσιγκτον εκπόνησε μελέτη για την υπόθεση, τονίζοντας την ανησυχία των δυτικών αναλυτών ότι η Εργκενεκόν «αποτελεί μείζον βήμα όχι, όπως ισχυρίζονται οι υπερασπιστές της, προς την εδραίωση της πλουραλιστικής δημοκρατίας στην Τουρκία αλλά προς ένα αυταρχικό μονοκομματικό κράτος».

Αλλοι υποστηρίζουν ότι η δίκη έχει μετατραπεί σε ένα μπρα ντε φερ ανάμεσα στην τάξη των κοσμικών, που είναι αποφασισμένη να διατηρήσει την εξουσία της, και στο ισλαμικό κυβερνών κόμμα το οποίο είναι αποφασισμένο να ενισχύσει τη νομιμότητά του και να κάνει τους αντιπάλους του να σωπάσουν. Αναμφίβολα η υπόθεση συνδέεται με άλλες σοβαρές διαμάχες για το μέλλον της Τουρκίας- ως ένα πιο ισλαμικό ή πιο κοσμικό κράτος.

Στις 14 Μαρτίου 2008, ο επικεφαλής εισαγγελέας του Εφετείου κατέθεσε αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας να τεθεί εκτός νόμου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), με το σκεπτικό ότι υπονομεύει το κοσμικό κράτος της Τουρκίας προσπαθώντας, μεταξύ άλλων, να χαλαρώσει το μέτρο της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας των γυναικών στα πανεπιστήμια. Μία εβδομάδα αργότερα, η αστυνομία προσήγαγε νέους υπόπτους στην υπόθεση Εργκενεκόν, μεταξύ των οποίων αρκετούς κοσμικούς διανοουμένους.

Οταν το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του για την υπόθεση της μαντίλας τέσσερις μήνες αργότερα, το ΑΚΡ μόλις που κρατήθηκε στη ζωή από μία ψήφο διαφορά. Εξι μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου ψήφισαν υπέρ τού να τεθεί εκτός νόμου επειδή παραβίασε τις κοσμικές αρχές της Τουρκίας, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονταν επτά ψήφοι.

Οι επικριτές της υπόθεσης Εργκενεκόν λένε ότι αποτελεί μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας του ΑΚΡ να αποκαταστήσει την πληγείσα αξιοπιστία του δαιμονοποιώντας τους κοσμικούς αντιπάλους του.

Ο Γκάρεθ Τζένκινς, αναλυτής ειδικός στην Τουρκία που συνέβαλε στη μελέτη του Ινστιτούτου Κεντρικής Ασίας- Καυκάσου, υποστηρίζει ότι μερικές από τις κατηγορίες κυμαίνονται από προϊόντα φαντασίας ως εξωφρενικές. Ως παράδειγμα δίνει τον ισχυρισμό ότι η Εργκενεκόν είχε συναντηθεί με τον Ντικ Τσένι, όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, για να συζητήσει την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης και την αντικατάστασή της με πιο αποδεκτή εναλλακτική λύση.

Ο Σουχεΐλ Μπατούμ, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ στην Κωνσταντινούπολη, συμβουλεύει την υπεράσπιση αρκετών κατηγορουμένων στην υπόθεση Εργκενεκόν, περιλαμβανομένου του Εργκούν Ποϊράζ, ο οποίος έχει γράψει πέντε βιβλία επικριτικά για την κυβέρνηση, και του Τουντσάι Οζκάν, κοσμικού δημοσιογράφου και επικριτή του κυβερνώντος κόμματος. Ο καθηγητής Μπατούμ λέει ότι ο Ποϊράζ κρατήθηκε επί 29 μήνες και ο Οζκάν επί 13 μήνες χωρίς καμία απόδειξη εμπλοκής τους σε κάποιο έγκλημα. Προσθέτει ότι αποσπάσματα από υποκλεμμένες συνομιλίες, όπως «Τι πρέπει να κάνουμε σχετικά με τις αντικοσμικές πολιτικές;», εκλήφθηκαν ως απόδειξη συνωμοσίας για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Τμήματα από δεκάδες υποκλοπές συνομιλιών σε κινητά τηλέφωνα και ιδιωτικά έγγραφα- τα περισσότερα σχετιζόμενα με υπόπτους στην υπόθεση Εργκενεκόν- δημοσιεύτηκαν σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Διανοούμενοι και δημοσιογράφοι λένε ότι είναι συνηθισμένο σε δείπνα και σε άλλες συγκεντρώσεις να αρχίζει η βραδιά με το κλείσιμο όλων των κινητών τηλεφώνων. «Πιστεύω ότι ο κόσμος που πίστευε ότι η το σκοτεινό παρελθόν της Τουρκίας θα διαφωτιστεί από την υπόθεση Εργκενεκόν θα απογοητευθεί» λέει ο Νεντίμ Σενέρ , δημοσιογράφος που καλύπτει την υπόθεση Εργκενεκόν για την εφημερίδα «Μιλιέτ», μία από τις κορυφαίες τουρκικές εφημερίδες. «Το αποτέλεσμα της Εργκενεκόν είναι ότι το τουρκικό δικαστικό σύστημα έχει διαλυθεί».

Του DΑΝ ΒΙLΕFSΚΥ - ΒΗΜΑ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_356.html#ixzz0XaBwnyZq

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP