Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Συμφωνία Τουρκίας – Ν. Κορέας για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου


Οι κρατικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας (EUAS) και της Νότιας Κορέας (Korea Electric Power Corp./KEPCO) προχώρησαν χθες στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (ΜοU) για την κατασκευή Πυρηνικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σινώπη, στις ακτές του Εύξεινου Πόντου. Η KEPCO προσφέρει τον αντιδραστήρα πεπιεσμένου ύδατος APR1400 (Advanced Power Reactor 1400) και προσωπικό της εταιρίας αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα έρευνες στη παραπάνω περιοχή, εμβαθύνοντας τη διμερή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

"Συμφωνήθηκε να ληφθούν από κοινού όλα τα απαραίτητα προπαρασκευαστικά μέτρα" ώστε "να γίνει εφικτή η σύναψη της τελικής συμφωνίας" που θα υπογράψουν οι δύο κυβερνήσεις, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Erdogan. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Ιανουάριο, η Άγκυρα υπέγραψε με τη Μόσχα ανάλογη συμφωνία για τη κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Taner Yildiz, στόχος είναι η παραγωγή έως 10.000ΜW από δύο πυρηνικούς σταθμούς για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από το εξωτερικό.

Read more...

Δύο Αμερικανοί αναλυτές σκιαγραφούν τις επιδιώξεις της Ουάσινγκτον


F. Stephen Larrabee (RAND Corp.): "Υπάρχει κίνδυνος για νέα Ίμια"
Όσο τα βασικά ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο παραμένουν ανεπίλυτα υπάρχει κίνδυνος ότι κάποιο επεισόδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ακούσια αντιπαράθεση, όπως παρ΄ ολίγον να συμβεί τον Φεβρουάριο του 1996 στα Ιμια. Σε μια περίοδο όπου το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σοβαρή πρόκληση στο Αφγανιστάν, το τελευταίο πράγμα που θέλει η Συμμαχία είναι μια ελληνοτουρκική αντιπαράθεση στο Αιγαίο.
Η κυβέρνηση Ομπάμα υποστηρίζει σθεναρά τις πρόσφατες προσπάθειες της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις τους. Μια ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών διαφορών θα απαιτήσει την ενεργό εμπλοκή των δύο πρωθυπουργών. Ωστόσο οι κκ. Παπανδρέου και Ερντογάν αντιμετωπίζουν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα. Υπάρχει ο κίνδυνος, επειδή θα είναι απασχολημένοι με τα εντεινόμενα εγχώρια προβλήματα, να μη διαθέσουν αρκετό χρόνο και ενέργεια για να αφιερωθούν στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.


Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ιδιαίτερα τη μείωση των εντάσεων στο Αιγαίο, αλλά αυτά τα ζητήματα θα επιλυθούν από την Ελλάδα και την Τουρκία. Νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μια συμφωνία επί ενός Κώδικα Συμπεριφοράς (Code of Conduct) θα βοηθούσαν στη μείωση της έντασης, διευκολύνοντας την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων.

Janusz Bugajski (CSIS): "Ιδανική η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το φθινόπωρο"
Η κυβέρνηση Ομπάμα κατανοεί ότι όσο παραμένει ανεπίλυτο το θέμα της ονομασίας τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα πολιτικής αστάθειας στα Σκόπια, ειδικά αν ο αλβανικός πληθυσμός αποξενωθεί περισσότερο από τη σλαβική πλειονότητα. Η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει επίσης το ενδεχόμενο διάσπασης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και πρέπει να διαχειριστεί την αργή πρόοδο του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στους διεθνείς θεσμούς. Επιθυμεί λοιπόν την επιτάχυνση της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ ώστε να καταδείξει ότι γίνεται κάτι θετικό στα Βαλκάνια. Μια λύση εφέτος θα βοηθούσε στη σταθεροποίηση των βορείων συνόρων της Ελλάδας και θα ενίσχυε τη θέση της στην ΕΕ.
Μια επίσημη πρόσκληση των Σκοπίων να ενταχθεί στη Συμμαχία κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το προσεχές φθινόπωρο θα ήταν ιδανική λύση. Αυτό θα προϋπέθετε καλή θέληση από τις δύο πλευρές και την αναγνώριση ότι η διευθέτηση του προβλήματος με το όνομα των Σκοπίων δεν θα υπονομεύσει την ύπαρξη και την ταυτότητά τους. Ωστόσο δεν υπάρχει ένα αυστηρό αμερικανικό τελεσίγραφο, καθώς οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υποβάλουν μια λύση. Θα βοηθούσε αν υπήρχε μεγαλύτερη εμπλοκή, σε υψηλό επίπεδο, της κυβέρνησης Ομπάμα για να ενισχυθεί η διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εφόσον η Αθήνα και τα Σκόπια συμφωνήσουν. Δεν πρόκειται όμως για ερώτημα αμερικανικής πίεσης, αλλά πιθανών κινήτρων προς τις δύο πλευρές να έλθουν σε συμφωνία.

Read more...

Bολές του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού


Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (ΤDK) εκτέλεσε χθες εκπαιδευτικές βολές αντιαεροπορικών βλημάτων στον Εύξεινο Πόντο. Επτά φρεγάτες, έξι ΤΠΚ και δύο υποβρύχια συμμετείχαν συνολικά στην άσκηση που παρακολούθησαν ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ilker Başbuğ και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί. Επίσημα ανακοινώθηκε η επιτυχής βολή ενός βλήματος Sea Sparrow από τη φρεγάτα Salihreis κλάσης ΜΕΚΟ-200ΤΝ και ενός βλήματος SM-1 από τη φρεγάτα Gokova κλάσης Ο.Η. Perry. Προσωπικό της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών (SAT) πραγματοποίησε επίδειξη στη ακτή του Poyrazköy με πλωτά μέσα και ελικόπτερα S-70 Blackhawk.


Read more...

Η νέα απειλή της Τουρκίας στη Μεσόγειο


Του Ταξίαρχου ε.α. Χρήστου Κουτσογιαννόπουλου, πρώην Δντη Διεθνών Σχέσεων ΥΠΕΘΑ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις στο κυπριακό Τύπο δείχνουν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να δημιουργήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στη Μεσόγειο με την Αίγυπυο. Εάν η Ελλάδα δεν αντιδράσει έγκαιρα και η Αίγυπτος αποδεχτεί μια τέτοια οριοθέτηση που δεν δίνει δικαιώματα ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά Καστελόριζο Δωδεκάνησα και Κρήτη (αντίθετα με το νέο δίκαιο της θάλασσας) τότε θα συμβεί η ΑΟΖ της Τουρκίας να συνορεύει με αυτή της Αιγύπτου και θα εξαφανίσει την αντίστοιχη μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου.
Τα τελευταία δυο χρόνια η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο προηγούμενο στο νέο δίκαιο της Θάλασσας υποστηρίζοντας ότι μόνο η νότια κατ αυτούς Κύπρος εχει μια περιορισμένη ΑΟΖ ενώ αρνείται να δεχτεί ότι κατοικημένα νησιά όπως η Κρήτη τα Δωδεκάνησα το Καστελόριζο έχουν δικαιώματα ΑΟΖ.
Επίσης δεν είναι απίθανο η Τουρκια να βρίσκεται πίσω από την ξαφνική ακύρωση των διαδικασιών για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών που δικαιούνται οι δυο χώρες σύμφωνα με το νέο δίκαιο της Θάλασσας.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε επίσης ότι η ελληνοτουρκική διένεξη στο Καστελόριζο για την ελληνική υφαλοκρηπίδα που έθεσε σε κινητοποίηση τον αμυντικό μηχανισμό της Ελλάδας και όπως φάνηκε λίγο έλλειψε να οδηγήσει σε μια νέα κρίση ήταν ένα μήνυμα της Τουρκίας ότι καμία απόφαση για εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει χωρίς την συγκατάθεση της .
Η πραγματική όμως αιτία της διένεξης είναι πρόθεση της Ελλάδας για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και της Αιγύπτου γεγονός που τρομάζει την Τουρκία.
Για τις τουρκικές επιδιώξεις η τοποθεσία που βρίσκεται το Καστελόριζο έχοντας δική του Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) ως κατοικούμενο νησί σύμφωνα με το νέο δίκαιο της Θαλάσσης αποτελεί και το σημείο οριοθέτησης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο.
Η περιοχή της ΑΟΖ καλύπτει παγκοσμίως το 36% των ωκεανών που περιέρχονται έτσι στην εθνική δικαιοδοσία από οικονομική σκοπιά και αφαιρούνται αντίστοιχα από τη διεθνή περιοχή της ανοικτής θάλασσας. Σ’ αυτήν αλιεύονται περί τα 95% των παγκόσμιων αλιευμάτων και στο βυθό της βρίσκονται τα 87% των μέχρι σήμερα γνωστών παγκοσμίως υποθαλάσσιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Εξίσου σημαντικό γεγονός αποτελεί ότι ουσιαστικά η ΑΟΖ περιέλαβε και συγχώνευσε στο καθεστώς της τον προϋφιστάμενο θεσμό της υφαλοκρηπίδας, που ταυτίσθηκε πλέον με τον βυθό της ΑΟΖ (τουλάχιστον μέχρι το όριο των 200 μιλίων από την ακτή).
Η Τουρκία δεν υπόγραψε την συνθήκη ζητώντας να ισχύσουν ειδικές διατάξεις για το καθεστώς του Αιγαίου ήταν όμως από τις πρώτες που την εφάρμοσαν στη Μαύρη Θάλασσα.
Τόσο η Κύπρος όσο η Αίγυπτος η Λιβύη αλλά και η Ελλάδα έχουν προχωρήσει σε διαφορετικό βαθμό σε διερευνητικές επαφές και συμφωνίες οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Για τις αραβικές χώρες τα κίνητρα είναι καθαρά οικονομικά ενώ για την Κύπρο και την Ελλάδα η γεωπολιτική διάσταση του εγχειρήματος είναι εμφανής. Η Ελλάδα ξεκίνησε επαφές με την Αίγυπτο αλλά ακόμα δεν έχει επικυρώσει διμερείς συμφωνίες που πρέπει να κατατεθούν στον αρμόδιο (για το Δίκαιο της Θάλασσας) Οργανισμό του ΟΗΕ. Το ίδιο ισχύει και για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Η Τουρκία μονομερώς έχει οριοθετήσει την διεκδικούμενη από αυτήν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (όπως φαίνεται στην ανωτέρω εικόνα) και παράλληλα έχει ορίσει 3 πεδία έρευνας υπό την ευθύνη της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου ΤPAO εκ των οποίων το 1ο πεδίο εφάπτεται στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου όπου και διεξήχθησαν οι έρευνες του Νορβηγικού σκάφους.
Μετά από όλα αυτά είναι αδιανόητο να επιμένει η Ελλάδα ότι η μοναδική της διαφορά με την Τουρκία είναι νομικής φύσης και αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας όταν από το 1982 και μετά η έννοια αυτή έχει υπερκερασθεί από αυτή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Τέλος είναι βέβαιον ότι η Τουρκία εάν δεν αντιδράσει η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειες να μειώσει την ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου και κατ επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο.

Read more...

Η Υπόθεση Βαριοπούλα


Περιοδικό «Aksiyon»

(7.3.2010)

Του Μελίκ Ντουβακλί

Ποιος είναι ποιος στη Βαριοπούλα;

Αντιστράτηγος ε.α. Çetin Doğan: Στο σχέδιο Βαριοπούλα, το οποίο εκπονήθηκε το Μάρτιο 2003, υπάρχει η δική του υπογραφή. Είναι πραξικοπηματίας από μικρός. Άρχισε την περιπέτειά του ως πραξικοπηματίας, το Μάιο 1960, όταν ακόμη ήταν ένας νεαρός Εύελπις. Βρισκόταν μεταξύ των ευελπιδων, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει τη γνωστή πορεία.

Το 1971 βρέθηκε στο πλευρό των γνωστών της 9ης Μαρτίου. Είναι στρατιώτης του Μadanoğlu, ο οποίος προετοίμαζε αριστερής τάσης πραξικόπημα. Κατά την περίοδο που ο Avcıoğlu οργάνωνε την πολιτική πτέρυγα, έμεινε αδρανής και, όταν ήρθε στο προσκήνιο η στρατιωτική προειδοποίηση της 12ης Μαρτίου, αν και ορισμένοι φίλοι του αποτάχθηκαν από το στράτευμα, εντούτοις τόσο ο Doğan, όσο και άλλοι «εν όπλοις προσκείμενοί του» συνέχισαν τη σταδιοδρομία τους.

Στο πραξικόπημα του 1980 ήταν επιφορτισμένος με ανάλογα καθήκοντα. Στην περίοδο της 28ης Φεβρουαρίου εκτέλεσε τις δραστηριότητες της Δυτικής Ομάδας Εργασίας. Όταν μετά την 3η Νοεμβρίου 2002 το ΑΚΡ ανέλαβε την εξουσία, ο Çetin πασά κινητοποιήθηκε και πάλι. Στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο 2002 και προήδρευε ο τότε Π/Θ Αμπντουλλάχ Γκιούλ, ξεπερνώντας όλα τα όρια της ευπρέπειας απευθύνθηκε σε αυτόν λέγοντας «εσύ» και έτσι κατέδειξε και τη στάση που θα υιοθετούσε.



Σύμφωνα με όσα καταγράφηκαν στα γνωστά ημερολόγια του δημοσιογράφου Μustafa Βalbay, ο Çetin απευθυνόμενος στον Γκιούλ είχε πει: «Εάν ο σκοπός σου είναι να πάρεις εκδίκηση για την 28η Φεβρουαρίου, τότε θα το μετανιώσεις πικρά. Θα ζητήσουμε λογαριασμό για την πράξη αυτή». Όμως, και στο Συμβούλιο του Αυγούστου 2003, στο οποίο προήδρευε ο Ερντογάν, έδειξε και εκεί την αντίστασή του. Οι φράσεις του, οι οποίες εξελήφθησαν από ορισμένα ΜΜΕ ως μια νέα στρατιωτική προειδοποίηση, είχαν ως εξής: «Εάν προγραμματίζετε να εξαλείψετε την επιρροή των ΤΕΔ ή να τις ταπεινώσετε, τότε οι δυνάμεις εκείνες, οι οποίες δεν θα επιτρέψουν να διαταραχθεί η κοσμική δομή της Τουρκίας, θα κινηθούν από κοινού. Εάν απαιτηθεί, το αποτέλεσμα θα εξασφαλιστεί με τη συνεργασία στρατού-έθνους».

Από τη Διοίκηση του Α΄ Σώματος Στρατού, όπου ήταν επικεφαλής, ο Çetin έστειλε χιλιάδες fax εναντίον της κυβέρνησης σε διάφορους φορείς και άτομα. Ο Çetin δεν βρισκόταν μόνο σε αντίθεση με την πολιτική βούληση, αλλά υπήρχαν σημεία αντίθεσης και με τον τότε Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Hilmi Özkök. Αν και είχε εκδοθεί απόφαση αποστρατείας του από το Ανώτατο Συμβούλιο, εντούτοις πριν ακόμη εγκαταλείψει τα καθήκοντά του, τον Αύγουστο του 2003, επέκρινε την κυβέρνηση για την πιθανότητα αποστολής στρατευμάτων στο Ιράκ, θέμα που βρισκόταν τότε στην επικαιρότητα. Η απάντηση του τότε Επιτελάρχη Özkök δεν άργησε να έρθει: «Εάν μιλούσε αργότερα θα ήταν πολύ καλύτερα. Το ποιος θα ομιλήσει για λογαριασμό των ΤΕΔ είναι γνωστό. Μέσα στις ΤΕΔ, όσον αφορά το θέμα του Ιράκ, δεν υπάρχει διάσταση απόψεων».

Τελικά, συνελήφθη για το σχέδιο πραξικοπήματος «Βαριοπούλα». Η σύλληψή του έγινε στις 26 Φεβρουαρίου 2010.

Ναύαρχος ε.α. Özden Örnek: Κατά την περίοδο που χρημάτισε Αρχηγός των Ναυτικών Δυνάμεων, αποτελούσε το σκέλος των Ναυτικών Δυνάμεων του σχεδίου «Βαριοπούλα». Κάτω από το σχεδιασμό «SUGA» υπήρχε η δική του υπογραφή. Ο πρώην Αρχηγός του Ναυτικού ήρθε στο προσκήνιο με την καταγραφή «των ημερολογίων πραξικοπημάτων».

Η αγωγή, που είχε ασκήσει εναντίον του περιοδικού «Nokta» για τη δημοσίευση των ημερολογίων του, κατέπεσε μετά από γνωμάτευση της Ασφάλειας ότι τα εν λόγω ημερολόγια είχαν βγει «από τον υπολογιστή που διέθετε στο Αρχηγείο του Ναυτικού». Ο Örnek με την ιδιότητα του «ύποπτου» είχε καταθέσει στους Εισαγγελείς της υπόθεσης Εργκενεκόν. Αφέθηκε ελεύθερος και θα προσαχθεί σε δίκη δίχως να είναι κρατούμενος.

Πτέραρχος ε.α. İbrahim Fırtına: Ο Fırtına έχει θέσει την υπογραφή του στην αεροπορική επιχείρηση «Οraj», η οποία είναι και αυτή μέρος της «Βαριοπούλας». Κατέθεσε με την ιδιότητα του «ύποπτου» στους Εισαγγελείς της Εργκενεκόν. Στα «ημερολόγια πραξικοπημάτων» του Örnek αναγραφόταν ότι ο Fırtına κινούταν σε αγαστή συνεργασία με τον Şener Eruygur.

Στο σχέδιο πραξικοπήματος, το οποίο είχε ετοιμάσει μαζί με τον Eruygur, η κωδική ονομασία του Fırtına ήταν «Şahin» [Γεράκι]. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ο Fırtına περιλαμβάνεται και στα σχέδια πραξικοπημάτων: «Sarıkız, Ayışığı, Eldiven και Yakamoz».

Στα ημερολόγια αναφέρεται ότι ο Fırtına πριν τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου, το Δεκέμβριο του 2003, σε συγκέντρωση που πραγματοποίησε ανέφερε τα εξής: «Το κοινοβούλιο πρέπει να διαλυθεί από τον Προέδρο της Δημοκρατίας. Με την κυβέρνηση αυτή δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Οι νομικές προϋποθέσεις είναι κατάλληλες. Θα πρέπει να γίνουν τα επιβαλλόμενα. Ο Πρόεδρος έχει τις αρμοδιότητες».

Επιπλέον, ο Fırtına είχε ζητήσει να καταργηθεί ο Διοικητής του Φρουραρχείου της Καισάρειας, ο οποίος ήταν υποστράτηγος της αεροπορίας, με το αιτιολογικό ότι στη δεξίωση που θα πραγματοποιούταν στην Καισάρεια επ’ ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της Δημοκρατίας, θα παρευρίσκονταν και γυναίκες που φορούσαν μαντίλα. Αφέθηκε ελεύθερος και θα προσαχθεί σε δίκη δίχως να είναι κρατούμενος.

Αντιστράτηγος ε.α. Ergin Saygun: Ο Saygun στη συνάντηση για την προετοιμασία του σχεδίου «Βαριοπούλα» είχε συμμετάσχει με την ιδιότητα του Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού. Στον Çetin Doğan, ο οποίος ανέφερε ότι την εργασία την πραγματοποιούν στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου EMASYA, είπε: «Η κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, έχει φθάσει σε σημείο όπου απαιτείται η λήψη ειδικών μέτρων, τα οποία να βρίσκονται και πολύ πιο πέρα από το Πρωτόκολλο EMASYA».

Ο Saygun χρημάτισε Β΄ Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου και Αρχηγός του Α΄ Σώματος Στρατού. Μάλιστα είχε συμμετάσχει και στη συνομιλία, την οποία πραγματοποίησε ο Π/Θ Ερντογάν με τον Πρόεδρο Μπους στο Λευκό Οίκο, στις 5 Νοεμβρίου 2007. Αφέθηκε ελεύθερος και θα προσαχθεί σε δίκη δίχως να είναι κρατούμενος.

Ναύαρχος ε.α. Feyyaz Öğütçü: Στο σχεδιασμό «Suga» το όνομα του Öğütçü αναφέρεται ως «Διοικητής Άγκυρας». Υπάρχουν ακόμη ισχυρισμοί ότι και στο σχέδιο δράσης «Κλωβός» o Öğütçü στο «Συμβουλευτικό Συμβούλιο κατείχε τη θέση του συμβούλου». Ο ίδιος ήταν και πρώην Διοικητής της Βόρειας Θαλάσσιας Περιοχής. Πέρυσι κατόπιν απόφασης του Ανώτατου Συμβουλίου αποστρατεύθηκε.

Το όνομά του είχε έρθει στο προσκήνιο και με την ανακάλυψη των βομβών στο υποβρύχιο, το οποίο έχει δωρισθεί και εκτίθεται στο Μουσείο Κοτς. Δίχως να ενημερώσει τους αρμόδιους εισαγγελείς είχε διατάξει την καταστροφή των βομβών που είχαν ανακαλυφθεί μέσα στο υποβρύχιο. Βρίσκεται υπό κράτηση.

Αντιστράτηγος ε.α. Engin Alan: Στην προετοιμασία του σχεδίου «Βαριοπούλα» ήταν Διοικητής του Β΄ Σώματος. Υπηρέτησε σε κρίσιμες αποστολές. Ο Alan με το βαθμό του υποστρατήγου και κατά τη διάρκεια που χρημάτισε Διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων διηύθυνε την επιχείρηση, η οποία είχε φέρει τον Οτζαλάν από την Κένυα στην Τουρκία.

Επίσης, ο Alan με την «Επιχείρηση Yarasa» είχε φέρει από το Βόρειο Ιράκ στην Τουρκία τον Şemdin Sakık, ο οποίος ήταν το Νο. 2 του ΡΚΚ. Ο Alan συνεχίζει να ασκεί και σήμερα τα καθήκοντα του Προέδρου στο Ίδρυμα Ενίσχυσης των ΤΕΔ.

Αντιστράτηγος ε.α. Ayhan Taş: Ο Taş κατά το στάδιο της προετοιμασίας του σχεδίου «Βαριοπούλα» υπηρετούσε ως διοικητής του 15ου Σώματος Στρατού. Συμμετείχε επίσης και στις συναντήσεις «Βαριοπούλα», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 5-7 Μαρτίου 2003 στο Στρατώνα Σελιμιγιέ. Αποστρατεύθηκε από τη θέση του Διοικητή του ΣΤ΄ Σώματος [Kolordu]. Αφέθηκε ελεύθερος και θα προσαχθεί σε δίκη δίχως να είναι κρατούμενος.

Ναύαρχος ε.α. Lütfi Sancar: Ο Sancar μεταξύ των ετών 2003 – 2005 χρημάτισε διοικητής της Νότιας Θαλάσσιας Περιοχής. Τέθηκε υπό κράτηση στη Σμύρνη. Αφέθηκε ελεύθερος και θα προσαχθεί σε δίκη δίχως να είναι κρατούμενος.

Αντιναύαρχος Ramazan Cem Gürdeniz: Στο σχεδιασμό «SUGA», που είναι ένα κομμάτι της επιχείρησης «Βαριοπούλα», χρημάτισε Επιτελάρχης στη Διοίκηση των Δυνάμεων «SUGA». Το όνομα του Gürdeniz, στη διερεύνηση της υπόθεσης Εργκενεκόν αναφέρεται αρκετές φορές. Την περίοδο που είχε ετοιμασθεί το σχέδιο πραξικοπήματος έφερε το βαθμό του Πλοιάρχου. Βρίσκεται υπό κράτηση.

Αντιστράτηγος Metin Yavuz Yalçın: Στο σχέδιο «Βαριοπούλα» περιλαμβάνεται ως Διοικητής της 52ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας. Ο Yalçın λέγοντας «θα πρέπει να κινηθούμε απέναντι στο λαό ανελέητα», μαζί με τις δυνάμεις που είχε υπό τη διοίκησή του θα έπεφτε πάνω στην Κωνσταντινούπολη και θα εξουδετέρωνε όσους δήμαρχους, εισαγγελείς, έπαρχους και δικαστές θα ήταν αντίθετοι στο πραξικόπημα. Βρίσκεται υπό κράτηση.

Ναύαρχος ε.α. Özer Κarabulut: Το 1995 είχε διορισθεί Διοικητής του Γ’ Στόλου Θωρηκτών. Το Θωρηκτό Yavuz, το οποίο ανήκε στο στόλο αυτό, το 1996 εξόκειλε στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Σε μια περίοδο όπου είχε πραγματοποιηθεί ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της τουρκικής ναυτικής ιστορίας, αρχιπλοηγός ήταν ο ίδιος. Ο Özer μετά το γεγονός αυτό τέθηκε σε υπηρεσία ξηράς. Ο Karabulut βρισκόταν μεταξύ των διοικητών, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στο σεμινάριο «Βαριοπούλα». Βρίσκεται υπό κράτηση.

Ναύαρχος ε.α. Ali Deniz Kutluk: Το όνομά του περιλαμβάνεται στον κατάλογο ονομάτων που διαβίβασε ο Εισαγγελέας της υπόθεσης Εργκενεκόν Zekeriya Öz. Σε ένα CD, το οποίο βρέθηκε στην κατοχή του ε.α. ταγματάρχη Levent Bektaş, ο οποίος είναι υπόδικος για την υπόθεση Poyrazköy, αναφέρονταν για τον Kutluk τα εξής: «Ο Deniz Kutluk έχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον İskender Evresenoğlu. Θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Ο καιρός δεν έχει έρθει ακόμη. Εάν αποκαλυφθεί, θα είναι και το τέλος του. Να προειδοποιήσουμε τον δικηγόρο Çulhaoğlu».

Σύμφωνα με ισχυρισμό του περιοδικού «Chronicle», η αδελφή του Κutluk και τα ανίψια του περιλαμβάνονται μεταξύ των πλέον αγνών μαθητών του Evresenoğlu. Βρίσκεται υπό κράτηση.

Ταξίαρχος ε.α. Süha Τanyeli: Έχει γίνει γνωστό ότι ο Τanyelı, τότε Διοικητής του Α΄ Σώματος Στρατού, στο σχεδιασμό «Βαριοπούλα» είχε αναλάβει τα καθήκοντα του συντονιστή. Αργότερα αποστρατεύθηκε με το βαθμό του ταξίαρχου. Το όνομα του ε.α. ταξίαρχου Τanyeli ήρθε στο προσκήνιο όταν απευθυνόμενος σε Αμερικανούς Διοικητές, μιλώντας στο Ινστιτούτο Hudson, εκεί όπου εξυφαίνονται τα σκοτεινά σχέδια εναντίον της Τουρκίας, είπε: «Εάν παραδώσετε τα ανώτερα στελέχη του ΡΚΚ, τότε θα αυξηθούν και οι ψήφοι του ΑΚΡ». Ο Tanyeli χρημάτισε και πρόεδρος του Ιδρύματος Ενίσχυσης των ΤΕΔ. Βρίσκεται υπό κράτηση.

Αυτοί οι οποίοι είναι ακόμη εν ενεργεία
Από τους 24 στρατηγούς, οι οποίοι συμμετείχαν στη συζήτηση του «Σχεδίου Επιχείρησης Ασφάλειας Βαριοπούλα», ενώ οι 16 εξ αυτών αποστρατεύθηκαν, εν τούτοις 3 αντιστράτηγοι και 5 υποστράτηγοι υπηρετούν ακόμη σε διάφορες βαθμίδες των ΤΕΔ. Από τον κατάλογο των αντιστράτηγων και οι 5 αποστρατεύθηκαν.

Από τους 5 υποστράτηγους οι 3 προήχθησαν σε αντιστράτηγους, εκ των οποίων ο ένας αποστρατεύτηκε, ο άλλος υπέβαλε παραίτηση και ο τρίτος αναμένει την προαγωγή του σε έναν επόμενο βαθμό.

Από τους 14 ταξιάρχους του καταλόγου, οι 10 προήχθησαν στο βαθμό του υποστρατήγου. Από τους 10 αυτούς οι 2 προήχθησαν στο βαθμό του αντιστράτηγου, και μεταξύ των ετών 2010 και 2011 αναμένουν σειρά για προαγωγή. Οι τέσσερις βρίσκονται σε σειρά προαγωγής για το 2010 και ένας άλλος για το 2012.

Ταξίαρχος Ahmet Yavuz: Σήμερα φέρει το βαθμό του υποστράτηγου και είναι Διοικητής της Σχολής Πολέμου των Χερσαίων Δυνάμεων.

Ταξίαρχος Yurdaer Olcan: Το 2008 προήχθη στο βαθμό του αντιστράτηγου και σήμερα υπηρετεί ως υποδιοικητής της Ακαδημίας Πολέμου.

Υποστράτηγος Νejat Bek: Το 2006 προήχθη στο βαθμό του αντιστράτηγου και σήμερα είναι Διοικητής του ΣΤ’ Σώματος [Kolordu] [στα Άδανα].

Ταξίαρχος M. Korkut Özarslan: Το 2007 προήχθη στο βαθμό του υποστρατήγου. Σήμερα είναι Διοικητής του 8ου Σώματος [Elazığ].

Ταξίαρχος Gürbüz Κaya: Το 2006 προήχθη σε υποστράτηγο. Σήμερα είναι Διοικητής της Γ΄ Τακτικής Μεραρχίας Πεζικού [Yüksekova].

Ταξίαρχος Hasan Fehmi Canan: Το 2008 προήχθη στο βαθμό του υποστράτηγου. Σήμερα είναι Επιτελάρχης του Β΄ Σώματος Στρατού και Φρούραρχος της Μαλάτειας.

Ταξίαρχος S. Erkal Bektaş: Στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο του 2009 παρατάθηκε για ένα ακόμη χρόνο η θητεία του στο βαθμό του υποστράτηγου και διορίσθηκε ως υποδιοικητής της Διεύθυνσης Αξιολόγησης και Επιθεώρησης των Χερσαίων Δυνάμεων.

Ταξίαρχος İhsan Balabanlı: Το 2006 προήχθη στο βαθμό του υποστράτηγου. Σήμερα υπηρετεί ως Διοικητής της Σχολής Διαβιβάσεων Gaziemir.

Οι 33 αξιωματικοί οι οποίοι συνελήφθησαν μετά την 28η Φεβρουαρίου
Αντιστράτηγος Çetin Doğan, πρώην Διοικητής του Α΄ Σώματος Στρατού.
Αντιστράτηγος ε.α. Engin Alan.
Αντιναύαρχος Aziz Çakmak
Αντιναύαρχος Turgay Erdağ
Υποστράτηγος İhsan Βalabanlı
Υποστράτηγος Bekir Memiş
Αντιναύαρχος Ramazan Cem Gürdeniz
Αντιναύαρχος Semih Çetin
Αντιστράτηγος ε.α. Metin Yavuz Υalçın
Αντιναύαρχος ε.α. Ali Feyyaz Öğütçü
Ταξίαρχος ε.α. Mehmet Kaya Varol
Ταξίαρχος ε.α. İzzet Οcak
Ταξίαρχος ε.α. Süha Tanyeri
Αντιναύαρχος ε.α. Özer Karabulut
Αντιναύαρχος ε.α. Ali Deniz Kutluk
Συνταγματάρχης Ali Rıza Sözen
Συνταγματάρχης Ali Türkşen
Συνταγματάρχης Abdullah Zafer Arısoy
Συνταγματάρχης Hasan Basri Aslan
Συνταγματάρχης Yüksel Gürcan
Αντισυνταγματάρχης Ηanifi Yıldırım
Αντισυνταγματάρχης Levent Çehreli
Αντισυνταγματάρχης Ertuğrul Uçar
Αντισυνταγματάρχης Taylan Çakır
Συνταγματάρχης Recep Yıldız
Συνταγματάρχης Mustafa Öncel
Συνταγματάρχης Murat Özçelik
Συνταγματάρχης ε.α. Ümit Özcan
Συνταγματάρχης ε.α. Kubilay Aktaş
Συνταγματάρχης ε.α. Emin Küçükkılıç
Συνταγματάρχης ε.α. Suat Aytın
Συνταγματάρχης ε.α. Ali İhsan Çavdaroğlu
Συνταγματάρχης ε.α. Bülent Tunçalp

Οι 17 αξιωματικοί οι οποίοι αφέθησαν ελεύθεροι μετά την 28η Φεβρουαρίου
Αντιπτέραρχος ε.α. İbrahim Fırtına
Αντιστράτηγος ε.α. Özden Örnek
Αντιστράτηγος ε.α. Ergin Saygun
Αντιστράτηγος ε.α. Ayhan Taş
Αντιναύαρχος ε.α. Lütfi Sancar
Ταξίαρχος ε.α. Ahmet Baki Erdoğan
Ταξίαρχος ε.α. Gaffur Aksu
Αντιναύαρχος ε.α. Engin Baykal
Συνταγματάρχης Muharrem Nuri Alacalı
Συνταγματάρχης Mehmet Yoleri
Συνταγματάρχης Cengiz Köylü
Συνταγματάρχης Tayfun Duman
Συνταγματάρχης ε.α. Ahmet Metin Dikici
Συνταγματάρχης ε.α. Yusuf Ziya Toker
Συνταγματάρχης ε.α. Musa İstek
Συνταγματάρχης ε.α. Mustafa Çalış
Υπαξιωματικός ε.α. Arif Erşan….

Read more...

Μια Κούρδισσα έκρινε το αποτέλεσμα στη Σουηδία


του Σάββα Καλεντερίδη
Έχουν γραφτεί πολλά για την συμμετοχή των Κούρδων στη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων. Τα περισσότερα είναι προπαγάνδα και διαδίδονται από εκείνους που δεν πιστεύουν καν ότι έγινε γενοκτονία και την ίδια στιγμή εργάζονται για την υπονόμευση της υπόθεσης της διεθνοποίηση του θέματος, γιατί λέει αυτό 'επιδεινώνει της ελληνοτουρκικές σχέσεις'.
Στόχος της προπαγάνδας αυτής, που τη διακινούν οι Έλληνες κεμαλιστές της Αθήνας, είναι να μείνει μακρυά η Ελλάδα από τους Κούρδους, αφ' ενός μεν για να είναι πιο ευάλωτη απέναντι σε κάθε πίεση στην Κύπρο, το Αιγαίο, τη Θράκη και τα Σκόπια, και αφ' ετέρου για να απομονωθούν οι Κούρδοι και να γίνουν εύκολος στόχος των Τούρκων, στη νέα φυσική και πολιτιστική γενοκτονία που επιχειρεί η Άγκυρα εναντίον τους.

Μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της βουλής των ΗΠΑ και το 23-22, και η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Σουηδίας κρίθηκε για μια ψήφο, η οποία έμελλε να ανήκει στη Κούρδισσα Γκιουλάν Αβτζί (Gülan Avcı), η οποία μάλιστα ψήφισε υπέρ, παρά την απόφαση του κόμματός του, που ήταν η αρνητική ψήφος στη Γενοκτονία.
Η Γκιουλάν Αβτζί, Κούρδισσα που γεννήθηκε στη μαρτυρική αρμενική πόλη Βαν, μετά την ψηφοφορία που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας η οποία ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον πρέσβη της από τη Στοκχόλμη για διαβουλεύσεις, δήλωσε στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Fırat News, που πρόσκειται στο ΡΚΚ:
"Οι Κούρδοι είναι αντιμέτωποι με μια νέα γενοκτονία που επειχειρείται βάρος τους από πλευράς της Τουρκίας. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας από το σουηδικό κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντική εξέλιξη. Γνωρίζω ότι η ψήφος μου υπέρ της Γενοκτονίας, παρά την απόφασή του κόμματός μου, ήταν καθοριστική. Αυτό που έπραξα έπρεπε και ήταν απαραίτητο να γίνει. Γιατί η Τουρκία πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει τις σφαγές και τις γενοκτονίες που διέπραξε στο παρελθόν. Ήδη πολλές χώρες του κόσμου θεωρούν ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που διέπραξε γενοκτονίες."
Ελπίζουμε η εξέλιξη αυτή να προβληματίσει την ελληνική διπλωματία και εξωτερική πολιτική, που όταν δεν υπονομεύει τη διεθνοποίηση της γενοκτονίας, κρατά αποστάσεις από το θέμα, αφήνοντας τους Σουηδούς, τους Ελβετούς, τους Αμερικανούς και τους Κούρδους "να βγάλουν το φίδι από την τρύπα".
Η αναγνώριση της γενοκτονίας από το σουηδικό κοινοβούλιο είνα από τις περιπτώσεις που η Ελλάδα, για άλλη μια φορά, αντί για πρωταγωνιστής, είναι θλιβερός ουραγός στον αγώνα για την δικαίωση των δικών της εθνικών αγώνων.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η εξέλιξη αυτή γίνεται μερικές βδομάδες μετά την αγιοποίηση του Μουσταφά Κεμάλ από τον κ. Σηφουνάκη, την κυρία Παπαδημητρίου, τον κύριο Μάζη και άλλους εκλεκτούς συνοδοιπόρους των Τούρκων κεμαλιστών.

Read more...

ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΟΖΑΛ KAI Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΙΤ


Στις 2 Ιουνίου 2009 είδαμε στα ΜΜΕ της Τουρκίας εκτενείς αναφορές για τη σύλληψη 85 λαθρομεταναστών στην πόλη Ακσαράι (Aksaray) σε φορτηγό που ερχόταν από την επαρχία Βαν (Van) προερχόμενοι από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Είχε προηγηθεί στις 17 Μαρτίου 2009 η σύλληψη 67 λαθρομεταναστών από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σε ξεχωριστές επιχειρήσεις στις επαρχίες Μούγλα (δυτική Τουρκία) Μπίτλις και Βαν (ανατολική Τουρκία). Οι λαθρομετανάστες προέρχονται από τη Μιανμάρ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Οι δύο επιχειρήσεις αυτές αποτελούν τις μοναδικές συλλήψεις της Τουρκίας από τις αρχές του έτους 2009. Προηγήθηκαν αναφορές και καταγγελίες εις βάρος της Τουρκίας και στις δύο περιπτώσεις από όργανα της Ε.Ε. για τη διακίνηση των λαθρομεταναστών.

Στις 5 Μαΐου 2009 εφημερίδα «Zaman» αναφέρεται στο «καυτό» περιεχόμενο του ημερολογίου του ναυάρχου Οζντέν Ορνέκ ο οποίος περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο της υπόθεσης Εργκενεκόν. Εκεί αναγράφεται ότι στις 21 Οκτωβρίου 2004 ένας αξιωματικός του πλοίου Ερτουρούλ «πήγε στην Ιταλία για άσκηση και μετέφερε 5 κιλά ηρωίνης». Ο Ορνέκ συνεχίζει λέγοντας ότι το παράνομο «πακέτο» παραδόθηκε σε συνεργάτη του αξιωματικού στη Σαρδηνία και μάλιστα ότι αυτό έγινε εν γνώσει του καπετάνιου του πολεμικού καραβιού. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν αξιωματικός και καπετάνιος επέστρεψαν άνοιξαν δύο μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς. Το τουρκικό πλοίο συμμετείχε στη νατοϊκή άσκηση που έγινε μεταξύ 30/9 και 16/10 του 2004 στη Σαρδηνία.
Στις 8 Μαΐου 2009 Αλβανός διπλωμάτης συνελήφθη στην Τουρκία κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο ναρκωτικών ανακοίνωσαν οι αλβανικές αρχές επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι συνελήφθη καθώς μετέφερε 65 κιλά ηρωίνης. Η σύλληψη του Αγκίμ Χατζίου, δεύτερου γραμματέα της αλβανικής πρεσβείας στην πΓΔΜ, συνιστά το δεύτερο περιστατικό αυτού του τύπου μετά τη σύλληψη πέρυσι στην Ιταλία οδηγού της αλβανικής πρεσβείας ο οποίος μετέφερε ένα κιλό κοκαΐνης.
Στις 24 Μαΐου 2009 δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν κατά της τρομοκρατίας και του εμπορίου ναρκωτικών σε συνάντησή τους στην Τεχεράνη οι πρόεδροι του Ιράν, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Ο τελικός αποδέκτης όλων αυτών των «προϊόντων», η Τουρκία, απουσίαζε από τη συνάντηση αυτή.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2008 στα πλαίσια των ερευνών για την ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ συνελήφθη ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Σερντάρ Σατσάν (Serdar Saçan) και αποκαλύφθηκε ότι η υπηρεσία πληροφοριών της τουρκικής στρατοχωροφυλακής (JITEM) ήταν ο συντονιστής της διακίνησης ηρωίνης από το Ιράν προς την Ευρώπη.
Σε φάκελο που βρέθηκε σε αποθήκη του συλληφθέντος πρώην αστυνομικού βρέθηκαν στοιχεία για τη δολοφονία δύο Ιρανών το 1995 στην Κωνσταντινούπολη του Asker Simko και του Zeya Nazim οι οποίοι θεωρούνταν ως πράκτορες της MOD που είναι η αντίστοιχη με τη JITEM υπηρεσία του Ιράν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που βρέθηκαν στον φάκελο αλλά και με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου της εποχής οι δυο δολοφονηθέντες ήταν οι σύνδεσμοι της ιρανικής υπηρεσίας πληροφοριών οι οποίοι εξασφάλιζαν τον απαραίτητο συντονισμό με την JITEM στο θέμα της διακίνησης της ηρωίνης που είχε προορισμό την Ευρώπη.
Ο Σίμκο και ο Ναζίμ κατοικούσαν μόνιμα σε πανάκριβες βίλες στην Κωνσταντινούπολη και συνεργάζονταν με τα στελέχη της JITEM και της ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ στη διακίνηση της ηρωίνης εξασφαλίζοντας τεράστια οικονομικά ανταλλάγματα για τους ίδιους και για τους ανωτέρους τους.
Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ‘90 η Τουρκία επέτρεψε τη δημιουργία στρατοπέδου εκπαίδευσης σε μέλη της οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού που έκανε αντιπολίτευση στο καθεστώς του αγιατολάχ Χομεϊνί. Το στρατόπεδο αυτό που βρισκόταν στο Βαν λειτουργούσε υπό την ευθύνη της JITEM. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας προκάλεσε την αντίδραση του Ιράν το οποίο με τη σειρά του επέτρεψε στο ΡΚΚ να ιδρύσει στρατόπεδο στο ιρανικό έδαφος στο οποίο δραστηριοποιούνταν ο αδελφός του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, Οσμάν, με 500 αντάρτες. Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε ψύχρανση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ JITEM και MOD στον τομέα της διακίνησης της ηρωίνης που προοριζόταν για τις χώρες της Ευρώπης.
Τελικά την ψύχρανση των σχέσεων των δυο υπηρεσιών την πλήρωσαν οι σύνδεσμοι Σίμκο και Ναζίμ οι οποίοι απήχθησαν από μέλη της JITEM υπό την καθοδήγηση του στελέχους της ταγματάρχη Ερσεβέρ και δολοφονήθηκαν αφού έχασαν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και χρήματα (δύο χρόνια μετά βρέθηκε δολοφονημένος στο ίδιο σημείο και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ο Ερσεβέρ ο οποίος είχε διαφωνήσει με τον ισχυρό άνδρα της JITEM, προφυλακισμένο σήμερα, στρατηγό ε.α. Βελή Κιουτσούκ).
Όταν έγινε η δολοφονία των Ιρανών πρακτόρων (15 Ιανουαρίου 1995) η JITEM είχε διαρρεύσει στον τουρκικό Τύπο το σενάριο ότι οι δυο Ιρανοί είχαν δολοφονηθεί από το ΡΚΚ επειδή «δεν τα βρήκαν στη μοιρασιά των εσόδων από τη διακίνηση της ηρωίνης». Όπως προκύπτει τώρα από τα στοιχεία που βρέθηκαν στον φάκελο το σενάριο αυτό είχε διαρρεύσει σκόπιμα από τη JITEM στον τουρκικό Τύπο αφ’ ενός για να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη σε σχέση με τους πραγατικούς ενόχους και αφ’ ετέρου να αμαυρωθεί έτι περαιτέρω η εικόνα του ΡΚΚ στην τουρκική κοινή γνώμη. Να σημειωθεί ότι το σενάριο αυτό είχε προβάλει και το πρώην ανώτατο στέλεχος της ΜΙΤ Mehmet Eymür στην ιστοσελίδα που είχε στο Διαδίκτυο (www.atin.org).
Να σημειωθεί ότι η εμπλοκή των υπηρεσιών του τουρκικού επίσημου κράτους στη διακίνηση ναρκωτικών προς τις χώρες της Ευρώπης είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει αλλεπάλληλες φορές τον τουρκικό και το διεθνή Τύπο ενώ πρόσφατα έχει γραφεί επίσης στον τουρκικό Τύπο ότι πίσω από τη διακίνηση λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα κρύβεται και πάλι η τουρκική στρατοχωροφυλακή (Jandarma).
Τον αριθμό-ρεκόρ συλλήψεων 146.337 λαθρομεταναστών κατέγραψαν πέρυσι οι αρχές ασφαλείας της χώρας. Συνελήφθησαν 2.211 άτομα ελληνικής, τουρκικής, αλβανικής και βουλγαρικής υπηκοότητας ως διακινητές των λαθρομεταναστών.
Στις διαστάσεις αυτής της μάχης έρχεται να προστεθεί -σύμφωνα με την ελληνική έκθεση- και η συστηματική άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Έτσι ενώ μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελλάδα είχε ζητήσει από τους γείτονες να δεχθούν πίσω 60.875 λαθρομετανάστες η Τουρκία συμφώνησε μόλις για 7.472 και τελικά δέχθηκε μόνο 2.206. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές καταλογίζουν στις αντίστοιχες τουρκικές πως όχι μόνο αρνούνται την επανείσοδο λαθρομεταναστών αλλά και ότι ανέχονται (αν δεν ενθαρρύνουν) τη διοχέτευση μουσουλμάνων μεταναστών στην Ελλάδα. Προς τούτο το Λιμενικό έχει καταγράψει σε βίντεο σκάφη του τουρκικού Λιμενικού να μεταφέρουν λαθρομετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Το εμπόριο ναρκωτικών είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την λαθρομετανάστευση.
Το Αφγανιστάν και το Πακιστάν σύμφωνα με τις διεθνείς εκθέσεις παράγουν το 90% του οπίου παγκοσμίως.
Τα ναρκωτικά αυτά διακινούνται μέσω των εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών οι οποίοι προέρχονται από τις χώρες αυτές.
Αφγανοί και Πακιστανοί προωθούνται κυρίως στο Ιράν και την Συρία φορτωμένοι με ικανές ποσότητες ναρκωτικών προς την Νοτιοανατολική Τουρκία όπου με την απόλυτη συνεργασία του τουρκικού κράτους και των υπηρεσιών του λειτουργούν «συνεργεία υποδοχής». Τα «συνεργεία υποδοχής» παραλαμβάνουν τα ναρκωτικά και τα προωθούν στους Τούρκους μεγαλέμπορους ναρκωτικών. Ο κάθε λαθρομετανάστης λαμβάνει ως αμοιβή ένα μεγάλο ποσό που συνήθως ανταποκρίνεται στα έξοδα μεταφοράς του στις ακτές του Αιγαίου και στη «διαπεραίωσή απέναντι», δηλ. στην Ελλάδα.
Οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών σε συνεργασία με το τουρκικό κράτος είναι συνδεδεμένοι με τα δίκτυα διακίνησης των λαθρομεταναστών (ουσιαστικά είναι οι ίδιοι).
Το «κύκλωμα» είναι απόλυτα ελεγχόμενο από την Τουρκία.
Ο υποψήφιος Αφγανός, Πακιστανός κ.λπ. λαθρομετανάστης έρχεται σε επαφή με τα δεκάδες και εμφανώς εγκατεστημένα «κέντρα διακίνησης» που υπάρχουν στις χώρες αυτές. Του γνωστοποιείται το κόστος μεταφοράς του μέχρι τις ακτές του Αιγαίου και της μεταφοράς του στην Ελλάδα. Τα ποσά αυτά είναι παντελώς απαγορευτικά για τους πάμφτωχους υποψηφίους που λιμοκτονούν στις χώρες αυτές. Τα 2-3 χιλιάδες δολάρια που συνήθως απαιτούνται είναι ποσό ασύλληπτο σε μέγεθος για τους ανθρώπους αυτούς. Την απογοήτευσή τους ακολουθεί η πρόταση των «κέντρων διακίνησης» για μεταφορά ναρκωτικών και την αντίστοιχη αμοιβή τους. Συνήθως όλοι δέχονται την πρόταση. Κατόπιν ξεκινούν τα καραβάνια των λαθρομεταναστών προς τις ακτές του Αιγαίου φορτωμένα με ναρκωτικά.
Τα τουρκικά δίκτυα της ΜΙΤ της JITEM και των λοιπών κρατικών υπηρεσιών της Τουρκίας σε συνεργασία με τα αντίστοιχα δίκτυα της πακιστανικής ISI, της ιρανικής SAVAK και VEVAK, των Τουρκομάνων του Ιράκ κ.λπ. εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους στην Τουρκία. Κύριος προορισμός τους οι στρατοκρατούμενες περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Οι συνθήκες στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας εξασφαλίζουν απόλυτα το «ξεφόρτωμα» των διακινητών-λαθρομεταναστών στα κέντρα διαχείρισης ναρκωτικών.
Οι λαθρομετανάστες αναλόγως των προθέσεών τους γίνονται κατόπιν αντικείμενα περαιτέρω εκμετάλλευσης από τους Τούρκους. Το μεγαλύτερο ποσοστό αμείβεται για την μεταφορά των ναρκωτικών και κατόπιν τα ίδια κυκλώματα παίρνουν πίσω τα χρήματα που τους έδωσαν για την προώθησή τους στο Αιγαίο! Δηλαδή η μεταφορά ναρκωτικών από τα κέντρα παραγωγής τους γίνεται δωρεάν καθώς οι αμοιβές των διακινητών-μεταφορέων επιστρέφουν ξανά στα ίδια πρόσωπα μέσω των δικτύων που προαναφέρθηκαν. Είναι σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία 2 χρόνια οι αμοιβές αυτές να γίνονται σε πλαστά χαρτονομίσματα για μην υπάρχουν «απώλειες» καθώς σε κάποιες περιπτώσεις χάνεται ο έλεγχος μερικών λαθρομεταναστών.
Σε αρκετές περιπτώσεις πολλοί λαθρομετανάστες χρησιμοποιούνται κατόπιν και σε παράνομη εργασία στην Τουρκία με αντάλλαγμα τη μεταφορά τους στα παράλια του Αιγαίου. Τα κέρδη από τις παράνομες αυτές δραστηριότητες των τουρκικών υπηρεσιών είναι τεράστια.
Η Τουρκία είναι ο διοργανωτής ολόκληρου αυτού του τεράστιου κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών και ναρκωτικών από την Κεντρική Ασία. Παρόμοιες μεθόδους χρησιμοποιεί και για τις χώρες του Καυκάσου.
Κατόπιν τα ναρκωτικά επεξεργάζονται στα εκατοντάδες εργαστήρια της Τουρκίας και λαμβάνουν «μορφή κατανάλωσης». Μέσω της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας διακινούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι χώρες της Μαύρης Θάλασσας στερούνται σοβαρών μέσων Λιμενικής Αστυνομίας και Ακτοφυλακής, γεγονός που δίνει την δυνατότητα στην Τουρκία να διακινεί τόνους ναρκωτικών με ασφάλεια. Εκατοντάδες μεγάλα και μικρά εμπορικά πλοία που διακινούν το εμπόριο μεταξύ των χωρών της Μαύρης Θάλασσας μεταφέρουν τόνους ναρκωτικών στην Οδησσό, στην Κωνστάντζα, στο Μπουργκάς, στη Βάρνα και σε άλλα λιμάνια.
Η τουρκική μαφία που είναι πανίσχυρη και διάσπαρτη σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης και ηγείται του εμπορίου ναρκωτικών είναι ο τελικός αποδέκτης των προϊόντων της λαθρομετανάστευσης.
Η τουρκική μαφία ηγείται του εμπορίου ναρκωτικών στην Ευρώπη για δεκαετίες τώρα έχοντας ως εκτελεστικά της όργανα την αλβανική και την τσετσένικη μαφία.
Ανατριχιαστικά στοιχεία φέρνει στη δημοσιότητα έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης: Περισσότερες από 5.000 εγκληματικές οργανώσεις με εκατομμύρια μέλη έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους σε όλη την Ευρώπη και έχουν θέσει εαυτές στην υπηρεσία του εγκλήματος που σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί πλέον μία παγκόσμια… υπερδύναμη.
Εξειδικευμένοι νομικοί και εγκληματολόγοι που επιχείρησαν να συνθέσουν το «παζλ» της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος στον κόσμο και ειδικότερα στην Ευρώπη εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι από δύο τουλάχιστον σοβαρές διαπιστώσεις.
Τα κεφάλαια και οι άνθρωποι του οργανωμένου εγκλήματος ανά τον κόσμο βρίσκονται παντού: από τα ανώτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέχρι τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών από την εξάλειψη των αποβλήτων μέχρι τον κλάδο των οικοδομών και βεβαίως εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες είσπραξης μεγάλων δημόσιων κονδυλίων.
Η δράση τους που πολλές φορές συνδέεται και με τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων έχει τραγικές συνέπειες σε ανθρώπινο και κοινωνικό επίπεδο (λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων, εμπορία ανθρώπων και οργάνων, βία, διαφθορά κ.ά.) και προκαλεί σοβαρές αναταράξεις όχι μόνον στην ελεύθερη αγορά και στον υγιή ανταγωνισμό αλλά και στους ίδιους τους κανόνες της πολιτικής. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την έκταση και τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στη Γηραιά Ήπειρο οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να χωριστούν σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με το πόσο «διαβρωμένες» είναι από τις εγκληματικές οργανώσεις.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ρωσία και η Ουκρανία όπου σε κάθε μία από αυτές έχει υπολογιστεί ότι δραστηριοποιούνται 500 περίπου εγκληματικές οργανώσεις.
Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν το Βέλγιο, η Γαλλία και η Αγγλία όπου σε κάθε μία απ’ αυτές διαπιστώθηκε ότι αλωνίζουν από 200 μέχρι και 500 οργανώσεις.
Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Μολδαβία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η πΓΔΜ όπου στην κάθε μία δραστηριοποιούνται από 100 έως 200 οργανώσεις.
Στην τέταρτη κατηγορία ανήκουν η Δανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Σουηδία και η Τουρκία και στην κάθε μία από αυτές εντοπίζεται οργανωμένη δράση από 25 μέχρι και 100 εγκληματικών οργανώσεων.
Στην πέμπτη κατηγορία τέλος, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί με την Ανδόρα, την Αυστρία, την Κροατία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Μάλτα, τη Νορβηγία και το Λουξεμβούργο, εντοπίζεται οργανωμένη δράση 25 τουλάχιστον εγκληματικών οργανώσεων.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη των στοιχείων της πολυσέλιδης έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης οι εγκληματικές αυτές οργανώσεις ξεπερνούν τις 5.000 στις 46 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, έχουν στις τάξεις τους στρατολογημένους εκατομμύρια ανθρώπους και βέβαια η δράση τους δεν είναι κατά ανάγκην ανταγωνιστική μεταξύ τους: δείχνουν να έχουν μοιράσει τόσο την επικράτεια των χωρών όπου δραστηριοποιούνται εγκληματικά ανά τον κόσμο όσον και το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους. Μέσα σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται:
α. Εισαγωγές ηρωίνης από το Αφγανιστάν, κοκαΐνης από την Κολομβία και εξαγωγές «έκσταση» από την Ευρώπη.
β. Λαθρεμπόριο προϊόντων απομίμησης που παράγονται φθηνά και είναι χαμηλής ποιότητας όπως cd, dvd, απομιμήσεις τζιν και αρωμάτων, πλαστά προφυλακτικά, ανταλλακτικά αεροσκαφών, φρένα αυτοκινήτων, φάρμακα, παιδικές τροφές και πολλά άλλα.
γ. Κλοπές ταυτοτήτων μέσω του Διαδικτύου όπου πείθουν αφελείς Ευρωπαίους να αποκαλύψουν οικειοθελώς τα τραπεζικά τους στοιχεία ή τον αριθμό της κοινωνικής τους ασφάλισης για να μπορέσουν να πάρουν τα χρήματά τους.
δ. Παράνομο εμπόριο γυναικών για πορνεία παιδιών, για παιδεραστία και εκμετάλλευση της παράνομης μετανάστευσης.
ε. Παραχαράξεις νομισμάτων λαθρεμπόριο τσιγάρων και οινοπνεύματος και ένοπλες ληστείες πολυτελών οχημάτων τα οποία πουλάνε στη συνέχεια στην Ανατολική Ευρώπη.
στ. Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για τη συγκάλυψη της εγκληματικής του προέλευσης όπως η περίπτωση της μαφίας που εξαγόρασε τράπεζες στη Λετονία. Ιδιαίτερα βίαια και με την ιστορία τους να αρχίζει από τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι τα μέλη των τουρκικών δικτύων που όπως τονίζεται στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν σχεδόν μονοπωλήσει το εμπόριο ηρωίνης μεταξύ της Kεντρικής Ασίας και της Ευρώπης ενώ ασχολούνται παράλληλα με τις απομιμήσεις ηλεκτρονικών την πορνεία και την εμπορία ανθρώπων.
(Ολόκληρη η έκθεση-http://ar2006.emcdda.europa.eu/download/ar2006-el.pdf)
Η εμπλοκή των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας στο εμπόριο ναρκωτικών έχει αναφερθεί και απασχολήσει πολλές φορές τις αρχές ασφαλείας της Ευρώπης.
Το 2006 ο Αστυνομικός Διευθυντής του Λονδίνου σε έκθεσή του επισημαίνει την εμπλοκή στελεχών της Τουρκικής Στρατιωτικής Αποστολής με έδρα την τουρκική πρεσβεία ως μεγαλέμπορους και διακινητές μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ακόμη και με διπλωματικούς σάκους! Ένα τεράστιο πανευρωπαϊκό κύκλωμα αποτελούμενο από Τούρκους πράκτορες, Τούρκους στρατιωτικούς και διπλωμάτες «Γκρίζους Λύκους» και χιλιάδες χιλιάδων Τούρκων μεταναστών εμπλέκεται στην διακίνηση και διάθεση ναρκωτικών στην Ευρώπη, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με το καταστροφικό γεγονός της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα.
Πέρυσι τον Απρίλιο συνελήφθη για διακίνηση λαθρομεταναστών ο 38χρονος Τούρκος αρχιλοχίας των Ειδικών Δυνάμεων και στέλεχος της ΜΙΤ SARKAN KAYA στην Μυτιλήνη από άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Αν και μεμονωμένο το περιστατικό αποδεικνύει και την «εκτελεστική εμπλοκή» της ΜΙΤ στην λαθρομετανάστευση και τα τουρκικά σχέδια εις βάρος της Ελλάδος.
Τα τεράστια κυκλώματα της ΜΙΤ στην Τουρκία εκτελούν τα σχέδιά τους απροκάλυπτα πλέον.
Οι Τούρκοι δουλέμποροι τους παραλαμβάνουν στην πόλη Hakkari. Από εκεί με λεωφορεία και φορτηγά τους οδηγούν από τις πόλεις Elazig και Adapazari, στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη. Στην Κωνσταντινούπολη οι δουλέμποροι τους «στοιβάζουν» σε φθηνά ξενοδοχεία στην συνοικία Aksaray όπου είναι εγκατεστημένο όλο το κύκλωμα: Τουριστικά πρακτορεία που στην πραγματικότητα ασχολούνται μόνο με την προώθηση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, γραφεία παραχαρακτών για διαβατήρια και ταυτότητες και βεβαίως οι «πιάτσες» όσων θησαυρίζουν από την «δουλειά».
Τα τελευταία χρόνια λόγω του μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών έχουν δημιουργηθεί «στρατόπεδα» συγκέντρωσης σε αρκετές πόλεις των μικρασιατικών παραλίων (Σμύρνη, Μάρμαρις, Αλικαρνασσός, Turgut Reis) με την ανοχή των τουρκικών αρχών. Όλα αυτά τα καραβάνια από εκατοντάδες εξαθλιωμένους περιμένουν ως και δύο μήνες για να βρεθεί το σαπιοκάραβο και οι βάρκες προς την Ελλάδα.
Τέτοιας έκτασης επιχείρηση καθιστά βεβαιότητα το ότι οι αρχές της Τουρκίας γνωρίζουν τα πάντα και υποθάλπουν την κατάσταση. Οι τουρκικές αρχές γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι οι δουλέμποροι αλλά δεν συλλαμβάνουν κανέναν διότι πολύ απλά θέλουν να ξεφορτωθούν τους μετανάστες αφού πρώτα τους απομυζήσουν. Ένα πλαστό διαβατήριο κοστίζει από 500-1.000 δολάρια και από αυτά 10% ως 20% παίρνει ως προμήθεια η τουρκική αστυνομία όπως βεβαιώνει ο Halil Nebiler, συγγραφέας του έργου «Η πολιτική οικονομία της τουρκικής μαφίας». Το τουρκικό Λιμενικό τους συνοδεύει από απόσταση μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα ως προπομπός-ανιχνευτής και αφ’ ετέρου για να σιγουρευτεί ότι έφυγαν.
Οι αμοιβές των Τούρκων δουλεμπόρων ποικίλλουν αναλόγως της χώρας προέλευσης των μεταναστών. Οι τιμές αρχίζουν από 1.000 ευρώ και φθάνουν τις 3.000 το άτομο. Αν σε ένα σαπιοκάραβο μαζευτούν για την Ελλάδα 50 ή 30 λαθρομετανάστες καταλαβαίνουμε για τι ποσά μιλάμε. Οι Toύρκοι δουλέμποροι στις περιπτώσεις μαζικών μεταφορών χρησιμοποιούν παλιά και σάπια πλοιάρια για την μεταφορά των λαθρομεταναστών στα ελληνικά νησιά, ένα ταξίδι 5 ή 10 το πολύ μιλίων. Αν υπολογιστεί ότι το σύνηθες κόμιστρο που πληρώνουν οι λαθρομετανάστες είναι 1.500 δολάρια και σε ένα τέτοιο καρυδότσουφλο στοιβάζονται 30 ή και 50 άτομα τότε από ένα τέτοιο ταξίδι μίας ή δύο ωρών οι δουλέμποροι βγάζουν 45.000 ή 75.000 δολάρια αντίστοιχα.
Oι καταθέσεις Ελλήνων αξιωματικών του Λιμενικού είναι αποκαλυπτικές, θάβονται όμως για να μην ενοχληθούν οι αντιρατσιστές προοδευτικοί πλασιέ της πολυφυλετικής κοινωνίας και λοιπές «δημοκρατικές» δυνάμεις. Καταθέτει σχετικά τέως λιμενάρχης μεγάλου νησιού μας: «Η διακίνηση των λαθρομεταναστών γίνεται με τη βοήθεια Τούρκων λιμενικών. Τα τουρκικά περιπολικά σκάφη λειτουργούν ως ανιχνευτές των παράνομων σκαφών που μεταφέρουν λαθρομετανάστες παραβιάζοντας σε πολλές περιπτώσεις τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Συχνά τουρκικά αλιευτικά σκάφη λειτουργούν ως ανιχνευτές της κίνησης γύρω από ελληνικά λιμάνια δίνοντας σήμα την κατάλληλη στιγμή στα σκάφη που μεταφέρουν λαθρομετανάστες να ξεκινήσουν τη διαδρομή τους. Διεξάγουμε πόλεμο με απίστευτες διαστάσεις, η κατάσταση είναι δραματική. Άνθρωποι των τουρκικών αρχών ασφαλείας (αστυνομία MIT) είναι αναμεμειγμένοι σε αυτή την ιστορία παρέχοντας σχετική πληροφόρηση στους δουλέμπορους».
Η βιομηχανία της λαθρομετανάστευσης υπολογίζεται σε τουλάχιστον 8 δισ. δολάρια το έτος στην Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση της τουρκικής αστυνομίας που είδε το φως πριν από μερικούς μήνες. Μάλιστα οι ίδιες εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα κατέχουν και τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών και στην ουσία το οργανωμένο έγκλημα σε αυτή τη χώρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολυσυλλεκτικό, πολυπλόκαμο και κατά βάση ενιαίο ως προς τη δομή του και τις λειτουργίες του.
Οι «τιμές» διάβασης του Αιγαίου από τις μικρασιατικές ακτές, συχνά ένα ταξίδι μερικών λεπτών, κοστίζει από 2.000 ως 5.000 δολάρια ενώ για διαδρομές από την Τουρκία στη Βόρεια Ευρώπη αγγίζει μέχρι και τα 15.000 δολάρια.
Οι μετανάστες που προέρχονται από τις αφρικανικές χώρες φθάνουν σε Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και Μερσίνα μέσω πλοίων ή και αεροπλάνων. Οι Άραβες περνούν τα σύνορα με τη Συρία και οι Ιρανοί, Αφγανοί και Πακιστανοί μέσω των ιρανικών συνόρων. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Τουρκία και το Ιράν δεν έχουν καθεστώς βίζας μεταξύ τους διευκολύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη μεταφορά ανθρώπων...
Με την άφιξή τους στο τουρκικό έδαφος οι λαθρομετανάστες οδηγούνται σε κατάλληλα διαμορφωμένες παράνομες αποθήκες ή κτίσματα στα προάστια των προαναφερθέντων πόλεων. Σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουν αντί ελαχίστων χρημάτων σε μικρές βιοτεχνίες ή στον τουριστικό τομέα έως ότου προετοιμαστεί το ταξίδι προς Ελλάδα και Ευρώπη. Το μεσοδιάστημα αυτό διαρκεί μέχρι 2 έτη και κατ’ αυτόν τον τρόπο οι μικρομεσαίες τουρκικές επιχειρήσεις εξασφαλίζουν μεγάλη μείωση του εργατικού κόστους.
Σύμφωνα με τις απόρρητες εκθέσεις των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών ασφαλείας τα βασικά σημεία αναχώρησης σκαφών με λαθρομετανάστες από Τουρκία είναι τα εξής: Ayvalik, Ayvacik, Izmir, Kusadasi, Foca, Alacati, Sigacik, Didim, Bodrum, Datca, Marmaris, Bozburuk. Οι σύγχρονοι δουλέμποροι συνεχίζουν τη χρυσοφόρο επιχείρηση που έχουν στήσει στο Αιγαίο μεταφέροντας μαζικά χιλιάδες πρόσφυγες έναντι αδράς αμοιβής αφού έχουν εξασφαλισμένη την ανοχή αν όχι και τις ευλογίες των τουρκικών αρχών.
Το κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών προς τη Λέσβο δρα στην περιοχή Μπαλικεσίρ υπογραμμίζεται στις απόρρητες εκθέσεις των διωκτικών αρχών. Και σημειώνεται πως η «μίζα» για τους Τούρκους λιμενικούς ανέρχεται στο 30% με 40% επί του συνόλου των 3.000 δολαρίων ΗΠΑ που δίνει κάθε μετανάστης στους δουλεμπόρους για να τους περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα…
Η Ελλάδα και η Ιταλία όπως διαπιστώνεται σε εκθέσεις των ελληνικών και ευρωπαϊκών Αρχών Ασφαλείας αποτελούν τα σημαντικότερα διαμετακομιστικά κέντρα για τους λαθρομετανάστες που φθάνουν από τη Μέση Ανατολή την Ασία και σε αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια από χώρες της Αφρικής. Οι «καραβιές» των προσφύγων ξεκινούν συνήθως από τα τουρκικά παράλια και τις χώρες της M. Ανατολής ενώ αρκετούς από τους λαθρομετανάστες «αδειάζουν» στα ελληνικά νησιά. Όσοι θέλουν να φθάσουν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και κυρίως στη Γερμανία κρύβονται σε νταλίκες που ταξιδεύουν με πλοία της γραμμής από Πάτρα και Ηγουμενίτσα στην Ιταλία.
Την «πολυεθνική του σύγχρονου δουλεμπορίου» αποτελούν δύο μεγάλα τουρκικά δίκτυα με βάση την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη ενώ οι «εγκέφαλοι» κινούν τα νήματα από την Άγκυρα και προωθούν μαζικά τους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι λαθρομετανάστες συγκεντρώνονται στην περιοχή Κουμ Καπί και από εκεί μεταφέρονται στην περιοχή Γεσίλκιοϊ. Στην Κωνσταντινούπολη μένουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια 40 με 50 άτομα μαζί (συνήθως λευκοί) έως ότου βρεθεί το μέσο να φύγουν για την Ευρώπη κυρίως για Γερμανία πληρώνοντας 3.000-4.000 δολάρια. Στη Σμύρνη οι λαθρομετανάστες συγκεντρώνονται στην περιοχή Μπασμάν κοντά στο ζωολογικό κήπο και μένουν σε δύο ξενοδοχεία. Όπως τονίζει αξιωματικός του Λιμενικού «οι δουλέμποροι περνούν όσους έχουν χρήματα με ταχύπλοα ή αλιευτικά σε κάποιο ελληνικό νησί του ανατολικού Αιγαίου (συνήθως στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στο Αγαθονήσι, στο Φαρμακονήσι, στην Κω και στη Σύμη). Το τουρκικό κράτος μεγαλέμπορος ναρκωτικών.
Γι’ αυτή την όψη μιλάει ο Χουσεΐν Μπαΐμπασίν, μεγαλομαφιόζος της Τουρκίας, κουρδικής καταγωγής:
«Τα πρώτα χρόνια μετά το 1980, την περίοδο της ρωσικής εισβολής, τα πράγματα πήγαιναν άσχημα στο Αφγανιστάν. Η παραγωγή ηρωίνης είχε πέσει αλλά όταν αποσύρθηκαν οι Ρώσοι ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε. Το προϊόν έφτανε [στην Τουρκία] πρώτα μέσω Ιράν στην περιοχή του τουρκικού Κουρδιστάν. Στα σύνορα τη μεταφορά αναλάμβανε ο τουρκικός στρατός… Υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες που ελέγχονται από το τουρκικό κράτος όπως στο παρελθόν η Turkish Airlines των οποίων τα αεροπλάνα χρησιμοποιούνται ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό… Από τότε [μετά το 1991] η ηρωίνη διακινείται από μία πύλη εξόδου στη θέση Μαζάρ ι Σαρίφ και φθάνει στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν μέσω της περιοχής του στρατιωτικού διοικητή Ντοστούμ ο οποίος συνεργάζεται με την Τουρκία. Από εκεί το προϊόν πετάει προς την Τουρκία ή τη Ρωσία. Η Τουρκία στέλνει στον Ντοστούμ μεγάλα αεροπλάνα με αγαθά που έχει ανάγκη… Για να παρασκευαστεί ένας τόνος ναρκωτικών χρειάζονται είκοσι τόνοι άλλων υλών: νερό ασβέστιο κ.λπ. Εάν υπολογίσουμε το σύνολο τότε μιλάμε για υλικά πολλών χιλιάδων τόνων. Από την Τουρκία φεύγουν μεγάλα αεροπλάνα που τα μεταφέρουν στο Αφγανιστάν…»
Αυτά και άλλα πολλά αναφέρει ο Μπαΐμπασίν για τις δραστηριότητες του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας.
Άντλησα τις πληροφορίες από το βιβλίο των Φρανκ Μπόφενκερκ – Γιουτζέλ Γεσιλγκόζ «Η Τουρκική Μαφία» (μετάφραση από τα ολλανδικά: Μαρία Ιωσηφίδου Μαργαρίτα Μπονάτσου εκδ. Καστανιώτη Αθήνα 1999).
Το εξαιρετικό αυτό βιβλίο πέρασε μάλλον απαρατήρητο στην Ελλάδα (δεν αναφέρεται καν στον διαδικτυακό τόπο του εκδοτικού οίκου!) ίσως λόγω της μονομερούς ελληνικής φιλίας προς το μαφιόζικο πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας. Γραμμένο από τον Frank Bovenkerk που είναι καθηγητής της Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και τον Yesilgoz που είναι συνεργάτης του Εγκληματολογικού Ινστιτούτου Willem Pompe της Ουτρέχτης εκδόθηκε στην Ολλανδία το 1998. Οι συγγραφείς αναλύουν τις παραδοσιακές σχέσεις του τουρκικού κράτους με τον υπόκοσμο ήδη από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και φτάνουν μέχρι σήμερα.
Ο Χουσεΐν Μπαϊμπασίν (γεννημένος το 1956 στην επαρχία του Ντιαρμπακίρ) καταγόταν από οικογένεια μεγαλοκτηματιών που είχε πλουτίσει από το εμπόριο οπίου το οποίο μετέφεραν από το Αφιόν στο Ιράν και το αντάλλασσαν εκεί με χρυσό και σκληρό συνάλλαγμα. Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο που συνήψε στενές σχέσεις με τον τουρκικό υπόκοσμο και εξελίχτηκε συν τω χρόνω σε νονό της τουρκικής μαφίας.
Τα προβλήματα άρχισαν όταν αντιλήφθηκε ότι δεν ήταν οι μεγαλονονοί εκείνοι που ήλεγχαν τις εγκληματικές δραστηριότητες στην Τουρκία αλλά το τουρκικό πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο. [Ο Μπαϊμπασίν αναφέρει συχνά ονόματα όπως εκείνα του σημερινού προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, του Μπουλέντ Ετσεβίτ του υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ αλλά και της τέως πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ σε σχέση με εγκληματικές δραστηριότητες για να μην μιλήσουμε για υπουργούς βουλευτές αστυνομικούς στρατιωτικούς…]. Μία άλλη πηγή προβλημάτων για τον Μπαϊμπασίν αποτέλεσε η από πλευράς του συνειδητοποίηση του κουρδικού προβλήματος και η βοήθεια που προσέφερε σε κουρδικές οργανώσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως ισχυρίζεται, κυνηγήθηκε από το τουρκικό κράτος.
Ο Μπαϊμπασίν έχει συλληφθεί αρκετές φορές και εκτός Τουρκίας –στην Αγγλία παρέμεινε φυλακισμένος για τέσσερα χρόνια ενώ συνελήφθη και στην Ολλανδία αφέθηκε ελεύθερος και αργότερα συνελήφθη ξανά. Οι συγγραφείς του βιβλίου τον συνάντησαν στις ολλανδικές φυλακές και συζήτησαν μαζί του για 40 συνολικά ώρες.
Πόσο αξιόπιστες όμως είναι οι πληροφορίες που έδωσε στους συγγραφείς ο Μπαϊμπασίν; Όπως αναφέρουν οι ίδιοι «…η εξιστόρηση των γεγονότων [από τον Μπαϊμπασίν] συμπίπτει με εκπληκτικό τρόπο με την εξέλιξη του οργανωμένου εγκλήματος στην Τουρκία… του οποίου αποτελεί αναμφίβολα τη ζωντανή έκφραση. Το καλύτερο κριτήριο για να εκτιμήσουμε την αξιοπιστία ενός μάρτυρα είναι να διασταυρώσουμε τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται και την ερμηνεία τους με πληροφορίες από άλλες πηγές πράγμα που ισχύει στην περίπτωση αυτή».
Το «Δόγμα Οζάλ» φαίνεται πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με δραματικές και ολέθριες συνέπειες για το μέλλον της πατρίδας μας.

Read more...

Αναγνώριση από την Σουηδία των γενοκτονιών που διέπραξε η Τουρκία - Συλλογή πρεσβευτών από Άγκυρα!


Η σουηδική Βουλή αναγνὠρισε τη γενοκτονία που διέπραξαν οι Τούρκοι κατά των Ελλήνων Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων, παρουσία των εκπροσώπων τους. Η πρεσβευτής της Άγκυρας Zergun Koruturk ενημέρωσε τον Ahmet Davutoglu και ο τελευταίος την ανακάλεσε για διαβουλεύσεις. Είναι η δεύτερη ανάκληση πρεσβευτή μέσα σε μία εβδομάδα μετά από την ανάκληση του πρεσβευτή της Άγκυρας από τις ΗΠΑ.

Η απόφαση αυτή αποτελεί σταθμό και δικαιώνει τους πολύχρονους αγώνες των λαών που σφαγιάστηκαν μαζικά από την οθωμανική Τουρκία.

Έτσι όπως πάει η Άγκυρα θα πάψει να έχει πρεσβείες σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο όπου αναγνωρίζονται οι γενοκτονίες που διέπραξαν οι Τούρκοι είτε ως Οθωμανοί, είτε ως "κοσμικό" κράτος.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με μια ψήφο διαφορά. Πριν από το ψήφισμα, τα δεξιά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού υπέγραψαν πρωτόκολλο πως θα καταψηφίσουν το σχέδιο και ο υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ είχε ανακοινώσει ότι είναι εναντίον αυτής της πρωτοβουλίας.

Το νομοσχέδιο για την γενοκτονία που συντάχθηκε το 2008 δεν είχε πάρει την έγκριση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της σουηδικής βουλής. Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά την καταψήφιση του σχεδίου στην Επιτροπή, κατέβαλαν προσπάθειες και κατάφεραν να το φέρουν στην ολομέλεια της βουλής.

Τελικά με 131 ψήφους υπέρ και 130 κατά η σουηδική βουλή επικύρωσε το νομοσχέδιο για την γενοκτονία.

"Ταραχή" έπαθαν πάλι στην Άγκυρα. Με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου επικρίνεται με σκληρή γλώσσα η απόφαση του σουηδικού Κοινοβουλίου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Στοκχόλμη για διαβουλεύσεις και πως αναβλήθηκε η επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan στη Σουηδία στις 14 Μαρτίου.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, Namık Tan είχε ανακληθεί μετά από την έγκριση του αρμενικού σχεδίου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 4 Μαρτίου.

Read more...

Επιστολή διαμαρτυρίας των Πομάκων στον Έλληνα Πρωθυπουργό


Με επιστολή που έστειλαν στο Έλληνα Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, τα μέλη του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΜΑΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ αναφέρουν ότι υποχρεώνονται από το επίσημο ελληνικό κράτος να μάθουν τούρκικα, μια γλώσσα που όπως λένε δεν επιθυμούν να μάθουν, μία γλώσσα που δεν θα την χρησιμοποιήσουν ποτέ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστολή τους «Εδώ και πολλές δεκαετίες συντελείται εις βάρος μας μία μορφωτική, γλωσσική και πολιτισμική γενοκτονία. Μία γενοκτονία εις βάρος αυτών των ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ανήκουν και τα μέλη του Συλλόγου μας, που έχουμε το θάρρος να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Πομάκοι της Ελλάδας».

Και συνεχίζουν λέγοντας ότι «Το Ελληνικό Κράτος, παραβιάζοντας θεμελιώδη δικαιώματα που παρέχει το Σύνταγμά του και οι ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά και τα άρθρα 40 και 45 της συνθήκης της Λωζάνης, τα οποία παρέχουν στις μουσουλμανικές μειονότητες της Ελλάδας το δικαίωμα «να ποιώνται ελευθέρως εν αυτοίς χρήσιν της γλώσσης των», στερεί από μας και τα παιδιά μας όχι μόνο το δικαίωμα της εκπαίδευσης στην μητρική μας γλώσσα, αλλά ακόμη και το πλέον στοιχειώδες δικαίωμα της αποκλειστικής εκπαίδευσης στην επίσημη γλώσσα του, την ελληνική, και μας επιβάλλει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε μία ξένη γλώσσα, την οποία δεν μιλούμε και δεν επιθυμούμε να χρησιμοποιούμε, δηλαδή την τουρκική».

Καταλήγοντας οι Πομάκοι, Έλληνες πολίτες ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή όπως αναφέρουν ζητούν «Tο δικαίωμα ο γιος μας ο Μεχμέτ να μαθαίνει ό,τι μαθαίνει ο γιος σας ο Νίκος. Ζητάμε η κόρη μας η Φατμέ, όταν θα δώσει εξετάσεις για να περάσει στο ελληνικό πανεπιστήμιο, να έχει τις ίδιες γνώσεις, δεξιότητες και προοπτικές που θα έχει η κόρη σας η Άννα. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό τώρα, όταν στα πιο ευαίσθητα και κρίσιμα μαθησιακά χρόνια τους τα παιδιά μας διδάσκονται μια γλώσσα που δεν μιλούν και δεν θα την χρησιμοποιήσουν ποτέ στο σπίτι και στο πανεπιστήμιό τους;»

Read more...

Ταξιδιωτική οδηγία για επιχειρηματίες που θέλουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet Daily News το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τους επιχειρηματίες της χώρας, προτείνοντας τους να αναβάλουν τα ταξίδια τους προς τις χώρες που έχουν αποδεχτεί αιτιάσεις για τη Γενοκτονία των Αρμενίων συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Η τουρκική Ένωση Επιμελητηρίων και Εμπορευμάτων, το Συμβούλιο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, και ο Σύλλογος Τούρκων Βιομηχάνων (ΣΤΒ) ενημερωθήκαν για το θέμα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος του ΣΤΒ, καθώς και μέλη του Συμβουλίου είχαν ανακοινώσει την επίσκεψη τους στην Αμερική για την περίοδο 15-18 Μαρτίου. Ανάλογες συναντήσεις μεταξύ στελεχών της τουρκικής επιχειρηματικής κοινότητας και αμερικανών ομολόγων τους είχαν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στις ΗΠΑ.

Read more...

Μία ακόμα αυτοκτονία Αξιωματικού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων


Μία ακόμα αυτοκτονία στρατιωτικού στην Τουρκία προστέθηκε στους δύο ήδη ανεξήγητους θανάτους στρατιωτικών που συνέβησαν εντός των πρώτων τριών μηνών του 2009. Πιο συγκεκριμένα ο Υπολοχαγός Ünal Sarıoğlu, αυτοκτόνησε την Παρασκευή 12 Μαρτίου στο σπίτι του στην Άγκυρα.

Ο νεκρός υπηρετούσε στη Σχολή Πυροβολικού στην Άγκυρα και ο θάνατος του έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά, (πιο συγκεκριμένα στις 2 Μαρτίου 2010), την αυτοκτονία της Υπολοχαγού Sema Koç, η οποία αυτοπουροβολήθηκε στο κεφάλι. Συνολικά τρείς αξιωματικοί των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αυτοκτονήσει εντός του 2010 με τον αξιωματικό του Ναυτικού Berk Erdem να αυτοκτονεί στις 9 Φεβρουαρίου 2010.

Είχαν προηγηθεί οι αυτοκτονίες 6 συνολικά αξιωματικών εντός του 2009. Πιο αναλυτικά κατά τη διάρκεια του 2009 είχαμε την αυτοκτονία του Συνταγματάρχη (ε.α.) της Στρατοχωροφυλακής Abdulkerim Kirca στις 10 Ιανουαρίου 2009, του Behcet Oktay διευθυντή της Υπηρεσίας Ειδικών Επιχειρήσεων της Κρατικής Ασφάλειας στις 27 Φεβρουαρίου 2009, του λοχαγού Ολγκούν Ουράλ στις 26 Μαρτίου 2009, του Αντισυνταγματάρχη Δικαστικού του Ναυτικού Tanju Una στις 26 Ιανουαρίου 2009, του Συνταγματάρχη (ε.α.) Belgutay Varimli στις 21 Νοεμβρίου 2009 και του Αντισυνταγματάρχη Ali Tatar στις 21 Δεκεμβρίου 2009.

Με εξαίρεση του Αντισυνταγματάρχη του Δικαστικού του Ναυτικού Tanju Unal, όλοι οι υπόλοιποι αξιωματικοί ήταν εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Ergenekon.

Read more...

Δύο παραβιάσεις του ΕΕΧ σήμερα.


Ενας σχηματισμός έξι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και ένα μεμονωμένο, προχώρησαν και σήμερα σε αριθμό παραβάσεων και παραβιάσεων.

Συνολικά 7 αεροσκάφη προχώρησαν σε δύο παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών και δύο παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Από τα 7 αεροσκάφη τα 2 ήταν οπλισμένα. Η δραστηριότητα εκδηλώθηκε σε βόρειο και νότιο Αιγαίο.


Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP