Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ένα τρελό σενάριο....η αντικατάσταση του Μουφτή Κομοτηνής με τον εκλεκτό της Άγκυρας


Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας Ο ΧΡΟΝΟΣ με τίτλο "Οι θεσμικοί τίμησαν το νόμιμο Μουφτή", καθόσον διανύει το τελευταίο μπαϊράμ της εικοσαετούς θητείας του η οποία λήγει το 2011 , αποφασίσαμε σαν ιστολόγιο να παραθέσουμε κάπιες σκέψεις ενός τρελού αλλά όχι απίθανου σεναρίου...

Τις ευχές τους λοιπόν έδωσαν ο νέος Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο νέος δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο πρέσβης Αλέξης Αλεξανδρής, ο υπερνομάρχης Γιώργος Μηνόπουλος και πλήθος άλλων επισκεπτών που έσπευσαν να ευχηθούν το σοφολογιότατο μουφτή, με την ευκαιρία του εορτασμου του κουρμπάν μπαϊράμ.

Ο Μέτσο Τζεμαλή άνοιξε το γραφείο του που γέμισε από κόσμο από ιμάμηδες και απλούς ανθρώπους ενώ φέτος με μαζικότητα προσήλθαν και κάποιοι θεσμικοί κυρίως με τους οποίους μιλούσε για τη ειρηνική συνύπαρξη αλλά και το ρόλο της μουφτείας.

Ως εδώ όλα καλά.....και τώρα αρχίζει το τρελό σενάριο. Έχουμε και λέμε...η παρουσία των θεσμικών αποσκοπούσε στο να μετριαστούν οι δυσμενείς εντυπώσεις που προκάλεσε η συνάντηση του κυβερνητικού Σωκράτη Ξυνίδη με τον ψευτομουφτή Ξάνθης και να δείξουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση στηρίζει τις νόμιμες αρχές της χώρας.

Το παράδοξο είναι ότι το 2011 λήγει η θητεία του νυν Μουφτή Κομοτηνής και και δεν είναι γνωστό αν θα διεκδικήσει για μια ακόμη δεκαετία την ανανέωσή της ή όχι αν υπάρξουν άλλες υποψηφιότητες νεότερων θρησκευτικών λειτουργών με τα προσόντα που απαιτούνται....

Και τα ερωτήματα που πλανώνται είναι τα εξής:

Θα συνεχίσει να είναι Μουφτής ή θα αντικατασταθεί από τον Σερήφ (ψευτομουφτή Κομοτηνής) ή τον Μετέ (ψευτομουφτή Ξάνθης), μιας και προηγήθηκε ανάλογη κίνηση από πλευράς Τουρκίας με τη χορήγηση τουρκικής υπικοότητας σε Έλληνες Μητροπολίτες προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην διαδοχή του Οικ. Πατριάρχη;

Τεικά τι συζητήθηκε την παραμονή του δευτέρου γύρου των δημοτικών εκλογών μεταξύ Ξυνίδη και Μετέ; Μήπως η θέση της Μουφτείας στην Κομοτηνή;

Υπομονή.....ο καιρός θα δείξει...εμείς απλά καταγράψαμε και διατυπώσαμε μια υποψία μας....το αν θα επαληθευτεί είναι θέμα χρόνου

Read more...

«Δεν επανασυστήνεται οθωμανική αυτοκρατορία»


Ο ΤΟΥΡΚΟΣΥπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, αντικρούοντας τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον της χώρας του ισχυρίσθηκε ότι δεν τίθεται θέμα επανασύστασης της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Φέροντας το παράδειγμα της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι η Αθήνα πολέμησε κατά το παρελθόν εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας ενώ σήμερα Ελλάδα και Τουρκία διατηρούν καλές σχέσεις.
Σε συνέντευξή του στην ΗaberturkΤVγια την εξωτερική πολιτική της χώρας του, είπε πως η Τουρκία όμως δεν κάνει τις επιλογές της βάσει των σχέσεων με τα άλλα κράτη αλλά βάσει των δικών της προτεραιοτήτων». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσέθεσε ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για το ζήτημα του πυρηνικού οπλοστασίου όχι για να αποκομίσει διπλωματικό γόητρο αλλά για να προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα.


Εξάλλου, μιλώντας ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας για την Ανεκτικότητα, είπε πως οι κοινωνίες που εμφανίζουν ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα είναι εκείνες που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, σεβόμενες, παράλληλα, την ταυτότητα του κάθε ατόμου.

Για την επίτευξη αυτού του ιδανικού, συμπλήρωσε, τα κράτη μέλη του ΣτΕ καθοδηγούνται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεχόμενα συμβουλές και παραινέσεις από τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του οργανισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕCRΙ).

Οι προκλήσεις που υπάρχουν σήμερα στον τομέα της μη ανεκτικότητας και των διακρίσεων είναι πολλές, επεσήμανε ο κ. Νταβούτογλου, σημειώνοντας ότι οι διακρίσεις εξακολουθούν να είναι ακόμη διαδεδομένες στην Ευρώπη, ανάλογα με το χρώμα του δέρματος, την εθνότητα ή την εθνικότητα, τη θρησκεία, τη γλώσσα, την ιθαγένεια ή οποιονδήποτε άλλο λόγο.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more...

Γεωστρατηγικά δεδομένα με επίκεντρο την Τουρκία


Του Κώστα Γεννάρη

Μιλώντας με έναν Τ/κ δημοσιογράφο, τον Μετίν Μιουνίρ, ο οποίος έκανε μεγάλη και διεθνή καριέρα εργαζόμενος στην Τουρκία (εργάστηκε σε όλες τις μεγάλες τουρκικές εφημερίδες και συνεργάστηκε με έντυπα όπως η Γκάρντιαν, η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, Νιου Υορκ Τάιμς, ΒΒC, κ.λπ.) μου εξέφρασε τη συγκλονιστική, όπως τη χαρακτήρισε, διαπίστωσή του ότι οι Ε/κ είναι «άθλια ενημερωμένοι» για όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, «παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή επηρεάζει το μέλλον τους».


Η στάση των Ε/κ απέναντι στην Τουρκία καθορίζεται περισσότερο από συναισθηματικά κριτήρια και λιγότερο από την ψυχρή λογική και ορθολογιστική προσέγγιση. Με αποτέλεσμα, όχι μόνο να είναι σωστή η διαπίστωση του Μιουνίρ, αλλά και να ενεργούν οι Ε/κ μέσα σε ένα κενό, να αναφέρονται στην Τουρκία με όρους που δεν έχουν σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα και κατά συνέπεια να αυξάνουν δραματικά τις πιθανότητες λάθους. Με οποιεσδήποτε προεκτάσεις και συνέπειες μπορεί αυτό να προκαλεί στην Κύπρο και το μέλλον της.

Η Τουρκία μεταμορφώνεται και αυτή η μεταμόρφωση πιστοποιείται και από τους αριθμούς και τα στοιχεία. Αυτή τη μεταμόρφωση θα πρέπει να παρακολουθούν στενά και καθημερινά οι Ε/κ, να την αναλύουν σχολαστικά για να μπορούν να διαβάζουν σωστά και τις προθέσεις της Άγκυρας και τους στόχους της πολιτικής της.

Πριν από 20 χρόνια η Τουρκία βρισκόταν στα πρόθυρα κατάρρευσης. Δέχθηκε τις παρεμβάσεις και την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου 18 συνολικά φορές. Πολιτικά βρισκόταν σε μια κατάσταση διαρκούς αστάθειας. Σήμερα θεωρείται μια από τις αναδυόμενες ισχυρές οικονομίες στον κόσμο, με ρυθμό ανάπτυξης τον μεγαλύτερο στον κόσμο μετά την Κίνα. Και την Ινδία. Με μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού της τα 29 χρόνια - έναντι των 49 της Ευρώπης.

Μεταξύ του 2002 και 2007 η τουρκική οικονομία αναπτυσσόταν κατά μέσο όρο 7% το χρόνο. Οι εξαγωγές είχαν αυξηθεί από 36 δισεκατομμύρια δολάρια το 2002, στα 132 δισεκατομμύρια το 2008. Ο πληθωρισμός μειώθηκε από το 45% το 2003 στο 9,5% το 2009. Οι ξένες επενδύσεις που κυμαίνονταν μεταξύ ενός και δύο δισεκατομμυρίων το χρόνο για δεκαετίες ολόκληρες ανήλθαν στα 5,8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2005 και στα επόμενα τρία χρόνια έφτασε στα 20 δισεκατομμύρια.

Σημαντικές είναι, επίσης, οι εσωτερικές μεταμορφώσεις κυρίως εκείνες οι οποίες σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό των θεσμών. Η πορεία προς την Ευρώπη οδήγησε σε γιγαντιαίες προσπάθειες καλλιέργειας μιας εντελώς διαφορετικής πολιτικής και κοινωνικής κουλτούρας, η οποία συντηρεί μια δυναμική συνεχούς «εξευρωπαϊσμού», σε κάποιο βαθμό, της χώρας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία κατόρθωσε να ξεφύγει από τον εναγκαλισμό κεμαλικών-εθνικιστικών και άκρως αναχρονιστικών κέντρων εξουσίας. Η αντιπαράθεση με τέτοια κέντρα παραμένει το ίδιο έντονη όπως και πριν, με τη μόνη διαφορά ότι σε κάποιο βαθμό οι όροι της αναμέτρησης διαφοροποιούνται.

Οι ισλαμικές καταβολές της διακυβέρνησης Ερντογάν προκαλούν φοβίες και ανησυχίες στη Δύση και κυρίως επιτρέπουν παράλληλα και την ανάπτυξη νεοθωμανικών θεωριών, όπως αποκαλούνται, καθώς και υπερβολικών προσδοκιών και φιλοδοξιών της Άγκυρας ως προς τον ρόλο της στην περιοχή, τις σχέσεις της με τη Δύση και βεβαίως το ρόλο της στην παγκόσμια σκακιέρα. Ήδη οι συσχετισμοί στην περιοχή μεταβάλλονται σε κάποιο βαθμό ως αποτέλεσμα της μεταμόρφωσης και των φιλοδοξιών της Τουρκίας.

Μέσα στη γενικότερη γεωστρατηγική αναδιάταξη στην περιοχή, η Τουρκία απέκτησε μια διαφορετική αξία για όλους. Για την Ευρώπη, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τον ισλαμικό κόσμο και για την ίδια ακόμα την Τουρκία. Πώς αξιοποιείται και προς ποια κατεύθυνση αυτή η αξία θα πρέπει να είναι αντικείμενο συνεχούς μελέτης. Για να καταστεί δυνατή η εκτίμηση των επιπτώσεων στην πορεία του Κυπριακού και κατά συνέπεια η διαμόρφωση ανάλογης πολιτικής προστασίας των συμφερόντων του τόπου.

Η αλήθεια είναι ωστόσο οδυνηρή: Πόση σχέση έχει ο όποιος διάλογος διεξάγεται σήμερα στην Κύπρο για το Κυπριακό και τους χειρισμούς του με τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώνεται μέσα από τις εξελίξεις περί την Τουρκία;

Τα σημεία αναφοράς του διαλόγου αυτού έχουν σχέση με τις πραγματικότητες όπως διαμορφώνεται γύρω από την Κύπρο και κατά συνέπεια στα μεγάλα κέντρα πολιτικής, όπως για παράδειγμα στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον;

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να επηρεάσει η Κύπρος τις θεωρήσεις στα κέντρα αυτά αν και όταν οι προσεγγίσεις της δεν σχετίζονται με αυτά τα δεδομένα που καθορίζουν τις στάσεις των μεγάλων και ισχυρών;

Αυτοί που καθορίζουν τους όρους του διαλόγου στον τόπο δεν φέρουν ευθύνη για όπου μας οδηγεί αυτός ο διάλογος και για από όπου μας απομακρύνει η μη συσχέτισή του με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην περιοχή;

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα


Επεισόδια κατά μουσουλμάνων, όπως η εμπρηστική επίθεση κατά του τεμένους στους Τοξότες, Ξάνθης, βανδαλισμοί σε άλλο τζαμί και κοιμητήριο στην Θράκη, και η επεισοδιακή διαμαρτυρία χιλίων περίπου μουσουλμάνων μεταναστών στην Αθήνα, τον Μάιο του 2009, λόγω «βεβήλωσης αντιτύπου του κορανίου από αστυνομικό», καταγράφονται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο, που καλύπτει την περίοδο από τον Ιούλιο του 2009 έως τον αντίστοιχο μήνα του 2010, και η οποία υποβάλλεται κάθε χρόνο στο Κογκρέσο βάσει σχετικού αμερικανικού νόμου.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης η συνέχιση εκφάνσεων αντισημιτισμού στον Τύπο και στην κοινωνία, περιστατικά βανδαλισμών εβραϊκών μνημείων και περιουσιών, και οι δύο εμπρηστικές επιθέσεις κατά της Συναγωγής Χανίων, ενώ ως θετική εξέλιξη προβάλλεται ο εγκαινιασμός του Μνημείου Ολοκαυτώματος στην Αθήνα από τον υπουργό Επικρατείας τον περασμένο Μάιο.

Το κεφάλαιο για την Ελλάδα επισημαίνει και φέτος ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται εν γένει στην πράξη τα ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών. Στην εισαγωγική σύνοψη γίνεται και φέτος λόγος για γραφειοκρατικά κυρίως προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες, όπως για τις αδειοδοτήσεις για την κατασκευή ή λειτουργία χώρων λατρείας, και για συνέχιση φαινόμενων θρησκευτικών διακρίσεων και εκδηλώσεων αντι-σημιτισμού. Επισημαίνονται τα θετικά βήματα του Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Ελλάδας για την πρόοδο του διαθρησκειακού διαλόγου με την Αγγλικανική Εκκλησία και άλλα θρησκευτικά δόγματα.

Στα επιμέρους τμήματα, επαναλαμβάνεται ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας καθιερώνει την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία ως την επικρατούσα θρησκεία, αλλά συγχρόνως προστατεύει το δικαίωμα κάθε πολίτη να επιλέγει τη θρησκεία του, ότι η κυβέρνηση σέβεται το δικαίωμα αυτό, αλλά μη-ορθόδοξες θρησκευτικές ομάδες μερικές φορές αντιμετωπίζουν διοικητικά εμπόδια ή νομικούς περιορισμούς στην άσκηση της λατρείας τους. Σημειώνεται ότι η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να ασκεί σημαντική πολιτική και οικονομική επιρροή, ότι απαγορεύεται ο προσηλυτισμός και ότι από το 2006 δεν έχουν εκδοθεί νέες άδειες λειτουργίας τόπων λατρείας σε μη-ορθόδοξες θρησκευτικές ομάδες.

Μνημονεύεται η διάκριση μεταξύ της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης, που εμπίπτει στο ειδικό καθεστώς της Συνθήκης της Λωζάννης με ειδικά προνόμια, και στους μουσουλμάνους μετανάστες που κατοικούν κυρίως στην Αθήνα (υπολογίζονται σε 200.000), και ακολουθούν αναφορές σε επιμέρους προβλήματα γύρω από τους τρόπους αναγνώρισης θρησκειών και θρησκευτικών ομάδων (διαμαρτυρίες Σαϊεντολόγων και Πολυθεϊστών), φορολογικές και άλλες διακρίσεις, ερωτήματα ισχύος του ισλαμικού νόμου (σαρία) στη Θράκη, αδειοδοτήσεις για την κατασκευή ή λειτουργία χώρων λατρείας. Οι αποφάσεις για την κατασκευή ισλαμικού τεμένους και κοιμητηρίου στην Αθήνα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, ενώ τον Ιούνιο 2010 εγκρίθηκε η κατασκευή ισλαμικού κοιμητηρίου στη Θεσσαλονίκη σε χώρο που αναμένεται να καθοριστεί.

Τέλος, αναφέρεται ότι σε απάντηση ανησυχιών της Ευρ. Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας για τη νομική απαγόρευση του προσηλυτισμού (Έκθεση Σεπτ. 2009), η ελληνική κυβέρνηση διευκρίνισε ότι η σχετική νομοθεσία είναι στην πράξη από καιρό ανεφάρμοστη.

Read more...

H Mόσχα προσφέρει στη Τουρκία συμπαραγωγή των S-400


Το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ φέρνει στο προσκήνιο και το πρόγραμμα Τ-LORAMIDS για τη προμήθεια 4 αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεηνεκούς για τη Τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η πιο σοβαρή περίπτωση εναλλακτικής λύσης προς τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot είναι οι ρωσικοί S-400, οι οποίες σύμφωνα με τις στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο «πλεονεκτούν σε σχέση με τους Patriot και τα υπόλοιπα συστήματα». Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι «η ρωσική εταιρεία Rosoboronexport επιθυμεί να πωλήσει στην Τουρκία τελευταίας γενιάς πυραύλους S-300 και S-400» και ότι «τίθεται θέμα συμπαραγωγής πυραύλων με τους Ρώσους».

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Σεπτεμβρίου 2009 είχε εκδοθεί ειδοποίηση της Υπηρεσίας Συνεργασίας Ασφαλείας του Υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο για τη πώληση 13 Μονάδων Βολής (FU) Patriot, 72 βλημάτων Προηγμένης Ικανότητας 3 (PAC-3) και 172 βλημάτων ΜΙΜ-104Ε GEM-T μέσω προγράμματος FMS (Foreign Military Sales), εκτιμώμενου κόστους $7,8 δις. (περισσότερα εδώ).

Τα κορυφαία ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 (κατά ΝΑΤΟ SA-21 Growler) είχαν προταθεί και στην Ελλάδα μέσω της αναβάθμισης των υπαρχόντων S-300PMU1, για τα οποία εκκρεμούν ακόμα οι βολές αποδοχής.

Read more...

Το 2011 ξεκινά η ανάπτυξη του τουρκικού HALE UAS TIHA-B. “Η μείωση των εξοπλισμών ξεκίνησε No.4”


Αν και ήταν γνωστό εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η τουρκική εταιρεία ΤΑΙ προχωρά στην ανάπτυξη του νέου UAS των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) βασιζόμενη στο υπάρχων MALE UAV ANKA. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΤΕΔ αφορά την κατασκευή ενός αεροχήματος με συνολικό βάρος 3,5 τόνων εκπέτασμα πτερύγων 20 μέτρα με μεταφερόμενο ωφέλιμο φορτίο 500 κιλά.

Το φορτίο που το νέο αερόχημα θα μπορεί να μεταφέρει θα περιλαμβάνει συστήματα SAR/GTMI, EO/IR FLIR και SATCOM. Το νέο αερόχημα θα προωθείται από κινητήρα Turboprop και θα επιτρέπει στις ΤΕΔ την επιτήρηση και συλλογή πληροφοριών από μεγάλο ύψος με το νέο αερόχημα να διαθέτει εντυπωσιακή αυτονομία και εμβέλεια πτήσης.

Ουσιαστικά με το νέο αυτό σύστημα η Τουρκία εισέρχεται στο κλάμπ των χωρών που διαθέτουν στρατηγικά συστήματα συλλογής πληροφοριών με την επισήμανση ότι για ακόμα μία φορά τα συστήματα αυτά δεν θα αγοραστούν από το εξωτερικό αλλά θα κατασκευαστούν εγχώρια. Οι αποφάσεις για το πρόγραμμα ανάπτυξης του ΤΙΗΑ-Β όπως ονομάζεται επί του παρόντος το σύστημα, θα ληφθούν το 2011.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Νέο συμβάν κατασκοπίας στον τουρκικό Στρατό


Σημαντικές στρατιωτικές πληροφορίες ευρέθησαν από την τουρκική Αστυνομία σε νεαρό Τούρκο ο οποίος μόλις είχε ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία. Πιο συγκεκριμένα ο νεαρός κατείχε σε 5 USB Sticks πληροφορίες για τα UAV Heron του τουρκικού Στρατού. Ο νεαρός συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια τυχαίου ελέγχου από το πλήρωμα περιπολικού της Αστυνομίας.

Τα USB Sticks περιείχαν τα σχέδια των αεροχημάτων και τις διαδρομές που ακολουθούν κατά τη διάρκεια των αποστολών τους στην Ν. Αν Τουρκία. Επιπρόσθετα ευρέθησαν εμπιστευτικές πληροφορίες καθώς και φωτογραφίες από σκοτωμένους μαχητές του PKK.

Υπήρχαν ακόμα απόρρητα σχέδια, εντολές και συντεταγμένες στρατιωτικών μονάδων, φωτογραφίες από τις σκοπιές στρατιωτικών εγκαταστάσεων, παρεμβολέων τηλεπικοινωνιών, κώδικες που χρησιμοποιούνται από στρατιωτικό προσωπικό καθώς και πληροφορίες για το οπλοστάσιο στρατιωτικών μονάδων της περιοχής.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Νεώτερες πληροφορίες για το κατασκοπικό σκάνδαλο στην Τουρκία, εκλάπησαν οι κωδικοί του TAFICS


Νεώτερες πληροφορίες για το γνωστό κατασκοπικό σεξουαλικό σκάνδαλό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων δημοσιεύτηκαν τις ημέρες αυτές στα τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Zaman μετά από έρευνα των τουρκικών αστυνομικών αρχών οι συμμορία που είχε κλέψει τα απόρρητα έγγραφα και πληροφορίες από το τουρκικό Ναυτικό είχε αποκτήσει και του άκρως απόρρητους κωδικούς που χρησιμοποιούνται στο στρατιωτικό δίκτυο επικοινωνιών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων το γνωστό TAFICS οι οποίοι πιθανότατα έχουν πωληθεί σε άλλες χώρες.

Στο έγγραφο που βρήκε η Αστυνομία στο σημείο που αναφέρονταν οι κωδικοί υπήρχαν τα ονόματα δύο χωρών εκ των οποίων μία από αυτές συνορεύει με την Τουρκία. Οι κωδικοί αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος Fiber Optic Wire Inspection System των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι κωδικοί αυτοί ευρέθησαν επίσης και στα χέρια υπόπτου για συμμετοχή στην ομάδα των στρατιωτικών που σχεδίαζαν πραξικόπημα στην Τουρκία. Επιπρόσθετα οι αρχές γνωρίζουν ότι σημαντικές στρατιωτικές πληροφορίες έχουν διαρρεύσει συμπεριλαμβανομένων σχεδίων του άρματος Altay.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Read more...

Milliyet: "Η Ελλάδα πουλάει τα αεροπλάνα της..."


Η δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έγινε πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδα Milliyet που έχει ως τίτλο «Πουλάνε ακόμα και τα αεροπλάνα τους». Η τουρκική εφημερίδα γράφει χαρακτηριστικά «η Ελλάδα που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, πουλά τα περιουσιακά της στοιχεία για να εξοικονομήσει 5 δισεκατομμύρια Ευρώ. Ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία αυτά, είναι και 4 Airbus -340»! Η Μilliyet αναφέρεται στα αεροσκάφη της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας που παραμένουν ακόμα στην ιδιοκτησία του δημοσίου.

H τουρκική εφημερίδα γράφει αναλυτικά ποιες εταιρείες του δημοσίου θα ιδιωτικοποιηθούν, όπως η TΡΑΙΝΟΣΕ, η ΛΑΡΚΟ, το αεροδρόμιο της Αθήνας κτλ. και διαπιστώνει ότι η κοινωνικές αντιδράσεις όλο και περισσότερο αυξάνονται. Η Milliyet δεν παραβλέπει ότι η Ελλάδα θα μειώσει τις δαπάνες στους εξοπλισμούς κατά 500 εκατομμύρια Ευρώ.

Read more...

Αιγαίο και ΝΑΤΟ‏


Δεκαπέντε χαμένα χρόνια (1996-2010) για τα ανοικτά εθνικά θέματα και κυρίως για τα ελληνοτουρκικά και τα προβλήματα στο Αιγαίο. Δεκαπέντε χρόνια ομφαλοσκοπίας της Αθήνας, τα οποία εκμεταλλεύθηκε δεόντως η Αγκυρα…
Ατέλειωτη είναι η σειρά:

Από τα Ιμια στο Μνημόνιο της Μαδρίτης (όπου αναγνωρίσαμε ζωτικά τουρκικά συμφέροντα στο Αρχιπέλαγος!).
Από την υπόθεση Οτσαλάν, στην αναδίπλωση με τους S-300, αναδίπλωση που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως παραδοχή της μειωμένης κυριαρχίας μας!

Από τη συστηματική αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας, μέσω του ΝΑΤΟ και των διαβημάτων της από το 2000 της ισχύος των Συνθηκών Λωζάννης, Μοντρέ και Παρισίων, μέχρι και την επίσημη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά, του οποίου όλες οι θέσεις υπήρξαν φιλοτουρκικές.

Και από τα «τετελεσμένα» της περιόδου 2000-2007 εις βάρος μας, στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ τώρα, όπου η Τουρκία γίνεται ο σημαντικότερος πυλώνας της Συμμαχίας.

Ολο αυτό το διάστημα των 15 χρόνων, η Αθήνα ξόδευε τον χρόνο της πότε για «να μπει ισότιμα στην ΟΝΕ», πότε για «να προετοιμάσει τους Ολυμπιακούς», πότε για το «μεγάλο κόλπο στο Χρηματιστήριο», πότε για τις «ελληνοποιήσεις» και το κέρδισμα των εκλογών, πότε με τις «απογραφές» και τις «ήπιες προσαρμογές», πότε με τον κ. Τατούλη ή με τις πυρκαγιές, πότε με τις «κουμπαριές», πότε με τα Μνημόνια και πότε με τους «Καλλικράτες»…

Με ποια ντοσιέ, λοιπόν, και με ποια όπλα θα μεταβεί ο κ. Γ. Παπανδρέου στη Λισσαβώνα, στις 19 και 20 Νοεμβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα συζητηθεί και θα εγκριθεί η νέα δομή της Συμμαχίας και όπου θα αποφασιστεί η εγκατάσταση της έδρας της Αντιβαλλιστικής Ασπίδας στην Τουρκία και μάλιστα υπό τουρκική Διοίκηση;
Για να δεχθεί, επιπλέον, η Τουρκία τα Αντιβαλλιστικά Συστήματα στο έδαφός της δεν αξιώνει απλώς και μόνο την ανάληψη της Διοίκησής τους, αλλά και απαιτεί από τη Συμμαχία:

* Να μην καταργηθεί το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο της Σμύρνης.

* Να οριστικοποιηθούν και να περιληφθούν στο νέο δόγμα της Συμμαχίας οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών εντός του FIR Αθηνών από τις πέντε διαδρομές που έχει προεγκρίνει το ΝΑΤΟ από τις 15.2.2007.

* Να δοθούν στην Τουρκία και αντιπυραυλικά συστήματα, τα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και σε εθνικές αποστολές και επιχειρήσεις της.
Η Ελλάδα, σε όλα αυτά -και παρά την τρομακτική αναβάθμιση της Τουρκίας στα πλαίσια της Συμμαχίας στην οποία ανήκει και η χώρα μας- είναι απούσα, τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα.
Και θα είναι κάτι περισσότερο και από απούσα αν στη Σύνοδο της Λισσαβώνας ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν αξιώσει εξισορρόπηση στο Αιγαίο, στο οποίο το ίδιο το ΝΑΤΟ ανατρέπει όλες τις ισορροπίες.

Στο κάτω – κάτω, στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχουμε μόνο για να πληρώνουμε τις μεγάλες δαπάνες του και μόνο για να ψηφίζουμε τους Σχεδιασμούς και τα Δόγματά του, τα οποία -σε τελευταία ανάλυση- στρέφονται εναντίον όλων των λαών – και του ελληνικού.
Γνωρίζουμε, άλλωστε, τον ρόλο του και στην Κύπρο και στο Αιγαίο.
Καιρός είναι να αξιώσει ο πρωθυπουργός τα αυτονόητα!

Χ.ΘΕΟΧΑΡΑΤΟΣ

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Read more...

Οι παραβιάσεις στο Αιγαίο,έφθασαν Βουλή


Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα της αντιμετώπισης των τουρκικών παραβιάσεων κατέθεσε η ΝΔ,μέσω του βουελυτή Θρόφιλου Λεονταρίδη. Ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ ρωτα τον υπουργό Άμυνας:
“ Η σύγκριση των διαθέσιμων στοιχείων «παραβιάσεων / αναχαιτίσεων – εμπλοκών» των ετών 2009 – 2010 συνηγορεί σε αλλαγή επιχειρησιακής συμπεριφοράς και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, αφού το 2009 επί 1678 παραβιάσεων του ΕΕΧ από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, σημειώθηκαν 237 εμπλοκές, ενώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου Οκτωβρίου 2010 σε 1047 παραβιάσεις σημειώθηκαν μόλις 14 εμπλοκές.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του την 8η Νοεμβρίου 2010, ο κ. Υπουργός παραδέχτηκε ότι «υπάρχει μια συνεχής ένταση και ένας πόλεμος νεύρων στο Αιγαίο» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «δεν ακολουθεί μία πολιτική εξαρτημένων αντανακλαστικών αλλά επιδεικνύει την αναγκαία στρατηγική ψυχραιμία και δεν αφήνει τίποτε αναπάντητο» και ότι «δεν πρόκειται να διολισθήσουμε ούτε ένα εκατοστό σε σχέση με την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων, της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων..Ρωτάμε λοιπόν την ηγεσία του Πενταγώνου:

1. Εάν τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΘΑ για τον αριθμό των παραβιάσεων – αναχαιτίσεων – εμπλοκών των ετών 2009 και 2010 συμφωνούν με τα στοιχεία της ανωτέρω παραγράφου, και αν ναι, πως αιτιολογεί την σχεδόν εξάλειψη των εμπλοκών το τρέχον έτος, παρά το γεγονός ότι η τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά παραμένει και μάλιστα αυξανόμενη.
2. Εάν υπάρχει αλλαγή στην επιχειρησιακή συμπεριφορά της ΠΑ κατά την διαδικασία των αναχαιτίσεων, ή στην πολιτική χαρακτηρισμού των ιχνών των τουρκικών αεροσκαφών που παραβιάζουν τον ΕΕΧ?
3. Μήπως η συνεχής επίκληση της «στρατηγικής ψυχραιμίας» συνδέεται με την αποφυγή των εμπλοκών ακόμη και όταν τα τουρκικά αεροσκάφη επιδεικνύουν «εχθρική πρόθεση» κατά τη διεθνή ορολογία?
Όπως επί παραδείγματι συνέβη την 8η Νοεμβρίου 2010, ημέρα της εορτής της Πολεμικής μας Αεροπορίας, όπου σχηματισμοί οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά και τα οποία αν και στη συνέχεια αναχαιτίστηκαν δεν οδηγήθηκαν σε εμπλοκές?
4. Μήπως εν τέλει, η «στρατηγική ψυχραιμία» εκλαμβάνεται ως αδυναμία από τη γείτονα χώρα?

Read more...

ΝΑΤΟ και Τουρκία


ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Είναι εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία καταφέρνει σχεδόν κάθε φορά να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε μια σύνοδο.
Το ίδιο πράγμα θα συμβεί όπως φαίνεται και το διήμερο που ξεκινά σήμερα στη Λισαβόνα. Κρίσιμα και καυτά θέματα θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία αναμένεται να υιοθετηθεί και το νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας.
Τα φώτα όμως έχουν ήδη πέσει πάνω στην Αγκυρα λόγω της εμπλοκής της στους σχεδιασμούς για την αντιπυραυλική ασπίδα.

Οι Τούρκοι παίζουν τα ρέστα τους αυτή τη στιγμή. Ακολουθώντας την αγαπημένη τους λογική μιας διαπραγμάτευσης-«πακέτου» προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους.

Για να αποδεχθεί λοιπόν την εγκατάσταση τμήματος της ασπίδας στο έδαφός της η τουρκική κυβέρνηση διά στόματος του ιδίου του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να αναλάβει η Αγκυρα τη διοίκηση μιας τέτοιας μονάδας.
Ο Ερντογάν φέρεται να μετέφερε αυτό το μήνυμα και στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στη Σεούλ.

Και πολύ έξυπνα έριξε στο τραπέζι το χαρτί του να αναλάβει τη διοίκηση το σημερινό νατοϊκό αεροπορικό στρατηγείο στη Σμύρνη. Η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, η οποία θα ολοκληρωθεί πιθανότατα εντός του 2011, η Τουρκία θα μπορούσε να χάσει το αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης (με διοικητή αμερικανό πτέραρχο). Κάνει λοιπόν ό,τι μπορεί για να το κρατήσει.

Η Αγκυρα θέτει όμως και άλλους όρους. Δεν θέλει π.χ. να αναφέρεται ρητώς στα επίσημα κείμενα εναντίον ποιας (ή ποιων) χωρών στρέφεται η ασπίδα.
Εφόσον όλοι γνωρίζουν όμως εναντίον ποίου στρέφεται (βλέπε Ιράν), η Αγκυρα θέλει «Και την πίτα αφάγωτη και τον σκύλο χορτάτο»: επιθυμεί και να εγκατασταθεί η ασπίδα στο έδαφός της και να μην τα χαλάσει με την Τεχεράνη.
Η τακτική αυτή έχει εξοργίσει πολλούς από τους συμμάχους, ακόμη και τις ΗΠΑ. Ωστόσο φαίνεται ότι η Αγκυρα θα πάρει τελικά αυτό που θέλει.
Τώρα το αν θα επιτύχει να ενταχθεί και όλη η τουρκική επικράτεια εντός ασπίδας (ώστε εμμέσως να αναβαθμίσει και τα δικά της συστήματα αεράμυνας) μένει να αποδειχθεί…
Η Αθήνα θα πρέπει να έχει τα μάτια της ανοιχτά και για τις εξελίξεις στο μέτωπο των σχέσεων ΝΑΤΟ- ΕΕ. Υπάρχει ισχυρή πίεση για σύσφιξη αυτών, όπως προκύπτει και από τις προτάσεις που προσφάτως κατέθεσε ο ΓΓ της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Το σημείο-«κλειδί» εδώ είναι η επιδίωξη της Αγκυρας να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας χωρίς όμως να κάνει την παραμικρή παραχώρηση στο θέμα της Κύπρου.
Οι ανεπίσημες επαφές έχουν ανάψει στις Βρυξέλλες και όλα είναι ανοιχτά όταν οι Σύμμαχοι συναντηθούν σήμερα στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας.

juve@dolnet.gr

Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Read more...

ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΚΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ


Την ώρα που εμείς ψάχνουμε τρόπο να παρατείνουμε την αποπληρωμή του χρέους και ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε επαναδιαπραγμάτευσή του, οι γείτονες Τούρκοι βάζουν στόχο να αποπληρώσουν το υπόλοιπο του χρέους τους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι το τέλος του 2012. Πρόκειται για ένα χρέος έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων, που όπως αποκάλυψε ο «κουμπάρος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει αποπληρωθεί τα επόμενα δύο χρόνια. Με τέτοια οικονομική ανάπτυξη, πάντως, λογικό να δέχεται επαινετικά σχόλια και από την Κομισιόν, η οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα την φετινή της έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

ο κείμενο είναι τριών ταχυτήτων: υµνητικό για τις οικονομικές επιδόσεις της Άγκυρας, εξαιρετικά αυστηρό στον τομέα του εκδημοκρατισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυστηρά ουδέτερο για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, όπως το Αιγαίο και το Κυπριακό. Η Κοµισιόν θεωρεί ότι έχει υπάρξει πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά και τις διμερείς συμφωνίες που υπεγράφησαν, όπως αυτήν για την επαναπροώθηση λαθρομεταναστών (που ωστόσο δεν έχει εφαρμοστεί). Η Τουρκία ψέγεται για τις επιδόσεις της όσον αφορά τα δικαιώματα των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων, ενώ ειδικά για την ελληνική, σημειώνεται πως εξακολουθεί να έχει προβλήματα στα θέματα της εκπαίδευσης και της ιδιοκτησίας. Χθες, πάντως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος δήλωσε αποφασισμένος να διεκδικήσει μέχρι τέλους εκκλησίες «και ό,τι άλλο παρανόμως µας αφαιρέθηκε», όπως είπε απευθυνόμενος στην ομογένεια, μετά την εκλογή νέας συντονιστικής επιτροπής για την προώθηση των συμφερόντων της ελληνικής μειονότητας της Πόλης. Μάλιστα, ο Βαρθολοµαίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίες ανάγκασαν την Τουρκία να επιστρέψει το Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου στο Πατριαρχείο και για την επίτευξη των οποίων το τελευταίο συνεργάστηκε (και) με τον λέκτορα της Νομικής Κομοτηνής Γιάννη Κτιστάκι. Παράλληλα, έκανε λόγο για συνεχή και ανένδοτο αγώνα προκειμένου να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, μιλώντας μετά το πέρας Λειτουργίας σε Ιερό Ναό στον Βόσπορο. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε από τους ανθρώπους που απογοητευόμεθα και καταθέτουμε τα πνευματικά όπλα. Το αγωνιστικό φρόνημα μας το χαρίζει ο Θεός και οι Πατέρες μας»...

Read more...

Συνέντευξη Σόκ: Συνεκμετάλλευση του Αιγαίου προτείνει ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας!


Αν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν καταφέρουν να επιλύσουν όλα τα θέµατα στο Αιγαίο, τότε στις «διαφιλονικούµενες» περιοχές «να φτιάξουµε πλατφόρµες πετρελαίου και αυτές να γίνουν πλατφόρµες επίλυσης των διαφορών», προτείνει ο Εγκεµέν Μπαγίς, υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγµατεύσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνοντας ανοικτά συνεκµετάλλευση του Αιγαίου.

Την παραπάνω απάντηση έδωσε ο κ. Μπαγίς ερωτηθείς από την εφημερίδα Τα Νέα πώς αισθάνεται ως υπουργός επί των ευρωπαϊκών θεµάτων για το γεγονός ότι το casus belli έναντι της Ελλάδας αναφέρεται στα κοινοτικά κείµενα. Προσθέτει ότι «μπορούµε να µετατρέψουµε τα προβλήµατα σε ευκαιρίες. Είναι σηµαντικό που έχουµε οµάδες που ασχολούνται µε τεχνικά ζητήµατα, αλλά το 99% των προβληµάτων θα λυνόταν τη µέρα που η Τουρκία θα γινόταν µέλος της ΕΕ».

∆ηλώνει, πάντως, αισιόδοξος, γιατί -όπως σηµειώνει- από την εποχή του Ατατούρκ και του Βενιζέλου είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν στις δύο χώρες δύο ηγέτες «που καταλαβαίνει και σέβεται ο ένας τον άλλο»...
Προηγουµένως, λέει, «είτε δεν υπήρχαν ταυτοχρόνως, είτε δεν είχαν την απαραίτητη λαϊκή υποστήριξη. Χρειάζονται δύο για να χορέψεις τάνγκο. Τώρα είµαστε δύο και ήδη χορεύουµε».
Πιστεύει πως αν λυθούν τα προβλήµατα, το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος µπορούν να γίνουν «ένας παράδεισος τουρισµού και εισοδήµατος για όλες τις εµπλεκόµενες χώρες».
Ερωτηθείς αν η Τουρκία θα πήγαινε στη Χάγη σε περίπτωση που δεν υπήρχε λύση των προβλημάτων σε εύλογο χρονικό διάστηµα, απαντά: «Πρέπει να υποστηρίξουµε τους δύο πρωθυπουργούς σε αυτή τη διαδικασία, αλλά πρέπει επίσης να τους αφήσουµε να επιλέξουν την πλατφόρµα επίλυσης. Η Τουρκία είναι πάντα έτοιµη για τη µεγάλη λύση. Αλλά ίσως πρέπει πρώτα να επιλύσουµε κάτι µικρό που θα οδηγήσει στη µεγαλύτερη λύση, σε µια φόρµουλα πακέτου επίλυσης».
Σχολιάζοντας την έκθεση προόδου της Κοµισιόν για την Τουρκία, η οποία δόθηκε στη δηµοσιότητα την περασµένη εβδοµάδα, λέει ότι οι εκθέσεις δεν είναι και τόσο σηµαντικές -«είναι µεν η ακτινογραφία µιας χώρας, αλλά πρέπει να τη συγκρίνεις µε τις προηγούµενες για να έχεις εικόνα». Αυτό που δεν γράφει η έκθεση προόδου είναι ότι, όπως υποστηρίζει, «στοιχηµατίζω πως αν συγκρίναµε την Τουρκία µε µια σειρά κρατών - µελών της ΕΕ θα αποδεικνυόταν πολύ καλύτερη µε πολλές έννοιες».
Και διευκρινίζει: «Για παράδειγµα, στον τοµέα των ανθρωπίνων δικαιωµάτων είµαστε πολύ καλύτεροι από χώρες που στέλνουν τους Ροµά στην εξορία (σσ: προφανώς η αιχµή αφορά τη Γαλλία). Πρόσφατα, ο Τούρκος πρωθυπουργός τούς ζήτησε συγγνώµη που δεν είχε ανταποκριθεί στις ανάγκες τους... Αλλά και στον τοµέα της οικονοµίας, έχουµε υψηλότατο ποσοστό ανάπτυξης, 11% στο πρώτο εξάµηνο του έτους, το οποίο είναι υψηλότερο από πολλές ευρωπαϊκές χώρες», απαντά.
Έχει δίκιο και σπουδαίες μαντικές ικανότητες ο Εγκεµέν Μπαγίς γιά τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου στηριζόμενος πάντα στις ενδοτικές προθέσεις του Γ. Παπανδρέου προς τους φίλους του,κουμπάρους και ζεϊμπεκοσυγχορευτές του, Τούρκους.
Οι όποιες “συμφωνίες” του Γ. Παπανδρέου με την Τουρκία, δεν έχουν καμμία σχέση, με τις εκατέρωθεν αγαθές διαθέσεις αλλά μόνον με την διαφορά του γεωπολιτικού δυναμικού μεταξύ των δύο χωρών , το οποίο σήμερα εμφανίζεται εξαιρετικά αρνητικό γιά την Ελλάδα. Δεν έχει κανέναν λόγο η Ελλάδα να “συμφωνήσει” γιά ο,τιδήποτε με την γείτονα Τουρκία αυτήν την εποχή, μεσούσης της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης που πλήττει την Πατρίδα μας.
Όσο για τη παραπομπή του συνόλου των ελληνοτουρκικών διαφορών στην Χάγη, προφανώς δεν είναι γνωστό ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές και αντιθέσεις, ιστορικές και στρατηγικές, χρονολογούνται από τον 11ον αιώνα και δεν μπορούν να λυθούν από κάποιο σύγχρονο ,πολιτικά ελεγχόμενο, διεθνές δικαστήριο. Άλλωστε, γιά ποιόν λόγο πρέπει να πάμε στην Χάγη, όλες τις “διαφορές” που η Τουρκία εγείρει σε βάρος μας. Αναρωτιέμαι εσείς κύριε πρωθυπουργέ και μέλη της κυβερνήσεως, θα θέτατε στην κρίση κάποιου δικαστηρίου τους τίτλους ιδιοκτησίας του σπιτιού σας ή του αυτοκινήτου σας ;
Ξαναδιαβάστε φίλτατε πρωθυπουργέ και υπουργέ των εξωτερικών μας λιγάκι τον μεγάλο μας πολιτικό και ιστορικό Θουκυδίδη . Κάπου γράφει : “…ευθύς δε μείζον τι επιταχθήσεσθε, ως φόβω και τούτο υπακούσαντες”.
Όλοι οι Έλληνες πρέπει σύντομα πριν είναι πολύ αργά να το πάρουμε απόφαση, και να δούμε τα πράγματα διαφορετικά.
Δυστυχώς, η διπλωματία φαίνεται ότι δεν έχει ως στόχο μόνο την προάσπιση του Εθνικού συμφέροντος και της Εθνικής μας κυριαρχίας αλλά και το προσωπικό συμφέρον, όπως αυτό εννοείται, από την κάθε πλευρά…
Ας πούμε κάποτε την αλήθεια και στους εαυτούς μας και σε εκείνους ενδεχομένως που μας ζητούν να κάνουμε συνεχώς υποχωρήσεις…
Ας αναγνωρίσουμε επιτέλους την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Οι δήθεν υποχωρήσεις της, δεν είναι παρά κινήσεις τακτικής. Έτσι, τυχόν αναμόρφωσις της πολιτικής μας, προς μία μόνον κατεύθυνση επιτρέπεται να γίνη:
Όχι άλλες υποχωρήσεις.

ΠΗΓΗ:logioshermes.blogspot.com

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP