Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΤΕΛΙΚΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ Περί Μουσταφά Σαρνίτς και "Κοσσοβοποίησης Θράκης"


Υπάρχουν κοινές παράμετροι στον γνωστό πρόξενο κι εκεί ενεργοποίησε τουρκική Τράπεζα και δραστηριοποίησε επιχειρηματίες, οργάνωσε πολιτιστικές θρησκευτικές κι άλλες εκδηλώσεις
Δέκα χρόνια πριν η Τουρκία διαμόρφωνε το κλίμα χειραγωγώντας μειονοτικούς πληθυσμούς, μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες…
Συνήθως οι δημοσιογράφοι και δημοσιολόγοι όταν αναφέρονται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θράκη από τη συμπεριφορά εξωθεσμικών κέντρων της αλλοδαπής που ασκούν επιθετική πολιτική προπαγάνδας και πολυεπίπεδης δολιοφθοράς, διατυπώνουν τον όρο "Κοσσοβοποίηση" εννοώντας μάλλον το αποτέλεσμα παρά την διαδικασία που οδήγησε στην απόσχιση τμήματος (στρατηγικού) της σερβικής επικράτειας.


Οι παρατηρητές -και ίσως γνώστες- της βαλκανικής πραγματικότητας επιμένουν πως ο όρος αυτός πρέπει να χρησιμοποιείται κυρίως για να προσδιορισθεί η ολιγωρία του επίσημου κράτους, καθώς και τα ατοπήματα τοπικών φορέων και μεμονωμένων ατόμων που οδήγησαν στη διαμόρφωση της κατάστασης, με τη γνωστή σε όλους μας κατάληξη.

Περιοριζόμενοι στην πολιτική της Τουρκίας ως προς το "Κοσσοβικό" κατ' αρχάς πρέπει να επισημάνουμε ότι η γειτονική χώρα εφήρμοσε όλες τις μεθόδους διείσδυσης και παρέμβασης στα εσωτερικά μιας κυρίαρχης χώρας, υποστηρίζοντας και χειραγωγώντας πληθυσμούς μειονοτικούς που ζούσαν στο Κοσσυφοπέδιο (Αλβανοί, Τουρκογενείς, Αθίγγανοι, Αιγύπτιοι, Πομάκοι κοκ) πολύ πριν το αντιληφθούν διπλωμάτες άλλων χωρών.

Η Τουρκία είχε ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 90 (μόλις άρχισε και η γιουγκοσλαβική κρίση), αναπτύξει σχέσεις σε θρησκευτικό, πνευματικό, επιστημονικό, ανθρωπιστικό και πολιτικό επίπεδο προσβλέποντας και σε αμιγή πληθυσμιακά στρώματα στο γειτονικό Νόβι Παζάρ (Σαντζάκιο). Βασικό μέλημα των Τούρκων ήταν να εκτοπίσουν την επιρροή περιθωριακών ισλαμικών αιρέσεων: Καντέρι, Ριφάνι, Σάντι, Χαλβέτι, Νακσιμπεντί, Νοκτασι και Μπεκτασί, Εχλ-Μπειτ, Χανέφι και να διαδώσουν το σουνιτικό Ισλάμ. Από θρησκευτικά κέντρα της Τουρκίας ενισχύθηκαν οι Ρετζέπ Μπόγια, Νετζάτ Ιμπραχίμι ενώ δίνονταν υποτροφίες σε υποψηφίους φοιτητές Θεολογίας για Πανεπιστήμια της Τουρκίας.

Παράλληλα ενισχύονταν διάφορες "ανθρωπιστικές" οργανώσεις που υπεράσπιζαν τους "καταπιεζομένους" μη χριστιανικούς πληθυσμούς του Κοσσυφοπεδίου. Η Τουρκία χρηματοδότησε τη δραστηριότητα οργανώσεων όπως η Al Muhajiroun-Kosovo Support Council, TWRA, κοκ.

Σε πολιτικό επίπεδο υποστήριξε την σύσταση ομάδων και την ίδρυση συνδέσμου για την υποστήριξη των Αλβανοκοσοβάρων στην Κωνσταντινούπολη με εκπροσώπους τους Ergun Zoga, Celalettin Olmezcan, Enver Tali κα ενώ ενεργό ρόλο στο Κοσσοβικό ανέπτυξαν και οι Deniz Baykal, Tuna Koc κα.

Επίσης ήταν η εποχή των ενόπλων συγκρούσεων και η Τουρκία διέθεσε ολόκληρο δίκτυο της ΜΙΤ για την εκπαίδευση σκληροπυρηνικών Κοσσοβάρων. Στη συγκεκριμένη ιστορική φάση συνδέεται ο Βοσνιακός χώρος με τον Τουρκικό σε επίπεδο οργανώσεων μαφίας και οργανωμένου εγκλήματος με βασικούς συνδέσμους παλιούς συμπολεμιστές από το Βοσνιακό μέτωπο

• Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γράφοντος η πρώτη ομάδα Αλβανοκοσοβάρων που εκπαιδεύθηκε από Τούρκους στρατοπέδευσε στην περιοχή της Σμύρνης στο στρατόπεδο Baba Eski στα τέλη της δεκαετίας του 90. Σύνδεσμος των Αλβανοκοσοβάρων στην Τουρκία ήταν ο Refet Karjagdun.

• Ένα από τα παραδοσιακά κέντρα των Βοσνίων μουτζαχεντίνων στην Τουρκία βρίσκεται στο χωριό Halibejli κοντά στη Σμύρνη ( Izmir). Από το 1992 και μέσω της οργάνωσης IGASA από το χωριό αυτό πέρασαν περίπου 300 άνδρες που έλαβαν μέρος στη Βοσνιακή κρίση ως εθελοντές μαζί με Άραβες μουτζαχεντίνους στη Βοσνία..
Με το τέλος των εχθροπραξιών στο Κοσσυφοπέδιο η Τουρκία φρόντισε να εκμεταλλευθεί τα ερείσματα που είχε κατασκευάσει και επιδόθηκε στην ενδυνάμωση της οικονομικής και επιχειρηματικής παρουσίας της στο Κοσσυφοπέδιο η οποία εντοπίζεται στα εξής σημεία:

• Ρόλο συντονιστικού οργάνου έχει αναλάβει το ΤΙΚΑ που είναι επιφορτισμένη υπηρεσία για θέματα αναπτυξιακής βοήθειας. Έδρα της είναι η Πριζρένη όπου δραστηριοποιείται και ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών στην πόλη. Με την ομάδα αυτή οικονομικών συμφερόντων σε στενή συνεργασία και από κοινού σχεδιασμό γίνονται επαφές με τον Adnan Nas (Turkish-American Business Association) ο οποίος προσφάτως έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Μιτρόβιτσα.

• Η ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΟΣΣΟΒΟΥ διατηρεί στενές σχέσεις με το τουρκικό τμήμα της KFOR. Σύμφωνα με πληροφορίες από ντόπιες πηγές το 2003 οριστικοποιήθηκαν οι δεσμοί και σε θεσμικό επίπεδο κάτω από την επίβλεψη των Metin KILIC, Agmagan DEMIRER, οι οποίοι μέσα από τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών ανέπτυξαν δίκτυο πληροφοριών .

• Η ΤΙΚΑ λειτουργώντας και ως μηχανισμός πίεσης συμμετείχε και στο ταξίδι του Besim Beqai τον Απρίλιο 2006 όπου μετέβη στην Τουρκία όπου και υπέγραψε συμφωνία για την προστασία των τουρκικών επενδύσεων στο Κοσσυφοπέδιο
Επίσης συνεχίσθηκε η εκπαίδευση Αλβανοκοσσοβάρων από Τούρκους στρατιωτικούς εκπαιδευτές ενώ Αλβανοκοσσοβάροι μετέχουν σε ΝΑΤΟικές αποστολές ενταγμένοι στα τουρκικά τάγματα.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΣΑΡΝΙΤΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ

Σε αυτό το πλαίσιο ο Μουσταφά Σαρνίτς, Τούρκος πρόξενος, απλώς διαχειρίζεται την πραγματικότητα αυτή και συντονίζει τις δραστηριότητες μηχανισμών που ήδη βρήκε σε πλήρη ανάπτυξη. Στα θετικά του σημεία καταλογίζεται και η δημιουργία τουρκικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο και η αφομοίωση των Γκοράντσι (αντίστοιχοι Πομάκοι δικοί μας), καθώς και η λειτουργία του Τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσόβου. Αφού εγκατέστησε τα δίκτυα της ΤΙΚΑ προχώρησε και στην λειτουργία τουρκικής τράπεζας "Turk Ekonomi Bankasi" (TEB).

Ο Σαρνίτς εγκαταλείπει το Κοσσυφοπέδιο όταν αυτό πλέον περνά στη φάση της επίσημης ανεξαρτησίας του και έρχεται στη Θράκη όπου συνεχίζει ακριβώς το ίδιο έργο με το συντονισμό και τη διαχείριση μηχανισμών που υφίσταντο, έχοντας ήδη "διδαχθεί" από το Κοσσυφοπέδιο, ενώ φαίνεται ότι ξέρει να εντοπίζει τα αδύνατα σημεία της χώρας υποδοχής και βεβαίως των ντόπιων φορέων της Ροδόπης.

Η δραστηριότητα του Μ. Σαρνίτς μπορεί να ανακοπεί μόνον με την αλλαγή ορισμένων παραμέτρων σε τοπικό επίπεδο και κυρίως, όσο είναι ακόμη νωρίς…

«Ο ΧΡΟΝΟΣ»

Read more...

Ι. Καλίν: Τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, το μεγαλύτερο πρόβλημα ανάμεσα σε Ελλάδα - Τουρκία


«Κανένας στην Τουρκία και την Ελλάδα-σε σύγκριση με την περασμένη δεκαετία, δεν θεωρεί ότι τα προβλήματα είναι άλυτα. Αντίθετα και οι δύο χώρες υπό τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που έδειξαν ιδιαίτερη ηγετική ικανότητα αντιμετωπίζοντας τα θέματα αυτά, επιδιώκουν τώρα να διαμορφώσουν μια κοινή περιφερειακή προοπτική από το Αιγαίο στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή », έγραψε την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου ο βασικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος είχει επισκεφθεί πρόσφατα στην Αθήνα.


Ο Καλίν έγραψε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Ζαμάν» ότι «η θέση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε να βελτιωθούν οι σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες και δεν θέλουμε οι γείτονές μας να είναι ασταθείς και ασθενείς. Νομίζω ότι όλο και περισσότερο οι Έλληνες αντιλαμβάνονται το μήνυμα αυτό. Τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, εξακολουθούν να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Τα δικαιώματα της τουρκικής - μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και της ελληνικής - χριστιανικής ορθόδοξης στην Τουρκία παραμένουν αποφασιστικά. Τέλος, υπάρχει πάντα το θέμα της Κύπρου από το οποίο, ορισμένοι - τουλάχιστον - Έλληνες θέλουν να αποστασιοποιηθούν».http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=62700

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/blog-post_7343.html#ixzz12MSd4Lhp

Read more...

Νέες απώλειες για τον τουρκικό Στρατό σε συγκρούσεις με το PKK


Δύο Τούρκοι στρατιώτες και ένας μαχητής του PKK σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών πλησίον της πόλης Ovacik στην επαρχεία Tunceli την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου.

Τουρκική περίπολος εντόπισε ομάδα Κούρδων μαχητών σε αγροτική περιοχή κοντά στην πόλη Ovacik και προσπάθησε να τους σταματήσει ζητώντας τους να παραδοθούν. Από την ανταλλαγή των πυρών εκτός από τους δύο νεκρούς Τούρκους στρατιώτες τραυματίστηκε ακόμα ένας. Ακολούθησαν οι καθιερωμένες επιχειρήσεις του τουρκικού Στρατού για τον εντοπισμό της ομάδας των μαχητών του PKK.

Επισημαίνεται το γεγονός ότι η σύγκρουση ήταν αποτέλεσμα μίας τυχαίας συνάντησης της περιπόλου και των μαχητών του PKK γεγονός που αποδεικνύει ότι η ηγεσία της κουρδικής οργάνωσης διατηρεί τη μονομερής εκκεχειρία που ανακοίνωσε στα τέλη του καλοκαιριού. Από τις αρχές του χρόνου συνολικά 97 Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί ενώ οι τραυματίες ξεπερνάνε του 200.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Αύξηση του κόστος αγοράς των τουρκικών F-35 από 10,7 στα 14,7 δις δολάρια


Σοβαρό ζήτημα προέκυψε αναφορικά με το αναθεωρημένο κόστος απόκτησης των τουρκικών F-35, αφού για την απόκτηση των 100 μαχητικών που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να αγοράσουν οι Τούρκοι απαιτούνται 14,7 δις δολάρια αντί των 10,7 δις δολαρίων που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Με την ημερομηνία για την λήψη της απόφασης για την αγορά των αεροσκαφών από την τουρκική κυβέρνηση να πλησιάζει σοβαρό ζήτημα προέκυψε από το αυξημένο κατά 37,4 % κόστος απόκτησης των 100 F-35. Υπό αυτές τις συνθήκες η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης του προγράμματος σε βάθος 10-12 ετών.

Με τις συνεχόμενες προτάσεις του Ερτογάν και των μελών της κυβέρνησης του, για την μείωση των αμυντικών δαπανών της Τουρκίας και της Ελλάδος, η επερχόμενη απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει ή όχι στην αγορά 100 νέων μαχητικών αεροσκαφών παρά την επιβάρυνση ύψους 4 δις δολαρίων, αποτελεί σημείο καμπής για την εξακρίβωση των αληθινών προθέσεων της τουρκικής κυβέρνησης και της ειλικρίνειας των λόγων του Τούρκου πρωθυπουργού.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τουρκία: Ξαναγράφει το στράτευμα τον νόμο για τη θητεία…


Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», το τουρκικό Γενικό Επιτελείο θα παρουσιάσει νέο σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία… H προηγούμενη απόπειρα είχε τραβήξει την προσοχή των Μέσων μαζικής Ενημέρωση, ενώ ασκήθηκε και κριτική με αποτέλεσμα να εισάγονται αλλαγές που θα καταστήσουν τον νέο νόμο δικαιότερο.

Το πρόβλημα επικεντρώνεται στη διάκριση που γίνεται – με ομολογουμένως άκομψο τρόπο – ανάμεσα στους μορφωμένους και τους μη μορφωμένους νέους που κατατάσσονται στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία. Οι περιορισμένης μόρφωσης νέοι υπηρετούν σχεδόν διπλάσιο χρόνο συγκριτικά με τους κατόχους πανεπιστημιακού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου. Μέχρι στιγμής ισχύει 15 μήνες θητεία για τους αμόρφωτους και από 6-12 μήνες για τους μορφωμένους.

Πλέον, σύμφωνα με το καινούργιο νομοσχέδιο, η κατάσταση εξομαλύνεται σημαντικά αφού μειώνεται ο χρόνος της θητείας για τους αμόρφωτους και αυξάνεται για τους μορφωμένους. Αν και δεν εξισώνονται (οι θητείες θα κυμαίνονται από 8-12 μήνες), η νέα ρύθμιση είναι βελτιωμένη συγκριτικά με την πρώτη και εκτιμάται ότι θα κατευνάσει σε κάποιο βαθμό την κοινωνική αντίδραση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν τίθεται θέμα αποφυγής της στρατιωτικής θητείας μέσω χρηματικής εξαγοράς της. Όπως διευκρινίζεται, στο παρελθόν είχε υπάρξει σχετική ρύθμιση για τους Τούρκους πολίτες που δεν είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και είχαν προσπεράσει την ηλικία που καθορίζεται ως παραγωγική για τη στρατιωτική θητεία. Η ρύθμιση αυτή είχε προχωρήσει για να μαζευτούν χρήματα για τη βοήθεια των πληγέντων από τους τρομερούς σεισμούς του 1999.

Read more...

Υπερπτήση στο Αγαθονήσι


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ,σήμερα το πρωί στις 10.00 σχηματισμός 8 Τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, εισήλθε στο FIR ΑΘΗΝΩΝ Νοτίως Χίου.

Στις 10:18, τα αεροσκάφη του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν Αγαθονησίου σε ύψος από 7.500 έως 30.000 πόδια και εξήλθαν του FIR ΑΘΗΝΩΝ, στις 10:20. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίσθηκαν και αναγνωρίσθηκαν, σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια τακτική. Η τελευταία υπερπτήση τουρκικών μαχητικών επάνω απο το Αγαθονήσι έλαβε χώρα πριν απο περίπου δυο εβδομάδες.

Read more...

Διάβημα για τον πρόξενο


Σε διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη Χ. Γκογκιούζ προέβη τη Δευτέρα ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Τρ. Παρασκευόπουλος, με αφορμή τη δραστηριότητα του Τούρκου γενικού προξένου Κομοτηνής Μ. Σαρνίτς.

Ο Τούρκος πρόξενος είναι πολυπράγμων και πολύ συχνά η δραστηριότητά του υπερβαίνει τα όρια των αρμοδιοτήτων του. Είναι γεγονός ότι ο κ. Σαρνίτς έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια, έχοντας αναλάβει εργολαβικά και με ιδιαίτερο πάθος την «καθοδήγηση» της μειονότητας, προκαλώντας το κοινό αίσθημα στη Θράκη.

Εξάλλου, έστω και καθυστερημένα, ο κ. Σαρνίτς θα πρέπει να καταλάβει (και να σεβαστεί) ότι η Θράκη είναι ελληνικό έδαφος και οι πολίτες, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, είναι όλοι Ευρωπαίοι πολίτες. Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο μήνυμα θα δοθεί και στον κ. Ερντογάν...

ΕΘΝΟΣ


Read more...

Υπ. Εξωτερικών: Καλεί την Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματα από την Κύπρο


Να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο και να επιστρέψει την Αμμόχωστο, κάλεσε την Τετάρτη την Άγκυρα ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό.
Ο κ. Δελαβέκουρας υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας πρότεινε πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να διεξαχθεί διάσκεψη για το Κυπριακό, αφού προηγουμένως σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Την πρόοδο αυτή εμποδίζει ο κ. Ντερβίς Έρογλου, υποστήριξε ο εκπρόσωπος, καλώντας την Τουρκία να ασκήσει την επιρροή της επ’ αυτού, επιρροή που προέρχεται από την παρουσία 40.000 κατοχικού στρατού. Γι’ αυτό η Τουρκία, εάν πράγματι επιθυμεί ταχεία λύση, που είναι άλλωστε η δική μας επιθυμία, πρέπει να αποσύρει άμεσα τα κατοχικά στρατεύματα και να επιστρέψει τα Βαρώσια.

Read more...

ΟΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ


Στην συγκέντρωση που έγινε στο Ξενοδοχείο Έλενα, μετείχαν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη και η σύζυγος του, στηρίζοντας για μια ακόμη φορά την προσπάθεια.
Ανάμεσα στους μετέχοντες ήταν η πρόεδρος του συνδυασμού ¨Πρώτο βήμα για την ισότητα¨ Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο πρόεδρος του συνδυασμού ¨Συνδυασμός Ισότητας στον Δήμο Ξάνθης¨ Χουσείν Αχμέτογλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης και ιδρυτικό μέλος του συνδυασμού ¨Πρώτο βήμα για την ισότητα¨ Σαμί Τοραμάν, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο εκλεγμένος Μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο βοηθός μουφτή Αχμέτ Χράλογλου, ο τέως πρόεδρος του συνδυασμού ¨Συνδυασμός Ισότητας στον Δήμο Ξάνθης¨ Χασάν Μαλκότς, ο Χουσείν Μπαντάκ, ο τέως βουλευτής Αχμέτ Φαίκογλου, ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Αχμέτ Καρά, ο αντινομάρχης και υποψήφιος σύμβουλος για την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης Τουρκές Χατζημεμίς, οι επίσης υποψήφιοι Μπουρχάν Μπαράν, Ιρφάν Χατσιγγενέ και Τζελαλετίν Ντουλγκέρ, η εκπρόσωπος του ΠΕΚΕΜ Περβίν Χαϊρουλάχ, ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Αγγά, ο υποψήφιος δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καμπζά, ο δήμαρχος Σέλερου Μπιρόλ Ιντζεμεχμέτ, δάσκαλοι, θρησκευτικοί λειτουργοί, και πολλοί ακόμη ομογενείς που μετείχαν παρέχοντας στήριξη.

Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου και ο Χουσείν Αχμέτογλου στις ομιλίες τους ανέφεραν πως λόγος για την ίδρυση των ανεξάρτητων συνδυασμών ήτανπως πλέον είχε έρθει ο καιρός να πούνε ένα στοπ στις αδικίες, και τόνισαν πως περιμένουν στις εκλογές μεγάλη στήριξη από όλους. Οι δύο πρόεδροι και οι άλλοι ομιλητές εξέφρασαν την απόλυτη πίστη τους πως αν κινηθούνε μέσα σε ενότητα, αυτό θα είναι προς όφελος της μειονότητας, και πως αν όπως και στις προηγούμενες εκλογές με το ¨Η ψήφος του Τούρκου στον Τούρκο¨ ψηφιστούνε οι ανεξάρτητοι συνδυασμοί θα έρθουν οι επιτυχίες.
Οι υπόλοιποι ομιλητές, ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων Σαμί Τοραμάν, ο εκπροσωπών τους θρησκευτικούς λειτουργούς Αχμέτ Μέτε, ο πρόεδρος της ΤΕΞ Αχμέτ Καρά, η εκπρόσωπος του ΠΕΚΕΜ Περβίν Χαιρουλάχ, ο βουλευτής Τσετίν Μάντατζη, ο τέως βουλευτής Αχμέτ Φαίκογλου και ο διευθύνων την συγκέντρωση Οζάν Αχμέτογλου, εξέφρασαν την πλήρη και διαρκή τους στήριξη στους ανεξάρτητους συνδυασμούς που γεννήθηκαν από τα σπλάχνα την μειονότητας και την εκπροσωπούνε πλήρως, προκαλώντας μια ωραία ατμόσφαιρα στην αίθουσα. Μετά την συγκέντρωση όλοι έφυγαν με τη σιγουριά της επιτυχίας.
Η ωραία αυτή εικόνα στην Ξάνθη τις επόμενες μέρες θα ενδυναμωθεί και θα ομορφύνει περισσότερο με τις ανακοινώσεις των υποψηφίων.

Πολλοί αναρωτιούνται τι θα συμβεί στις επερχόμενες εκλογές στην Θράκη και τι θα "γεννήσουν" οι κάλπες. Οι τουρκόφρονες, σε επίπεδο περιφέρειας πρόκειται να υποστηρίξουν το ΠΑΣΟΚ, ενώ σε επίπεδο Δήμων, θα επικεντρωθούν στην επίδειξη δύναμης, αλλά και στην δημιουργία ενός υπόβαθρου για το μέλλον. Και αυτό θα το επιτύχουν μέσα από τους ανεξάρτητους μειονοτικούς συνδυασμούς (καθαρά εθνικιστικοί τουρκόφρονες) τους οποίους θα προσπαθήσουν να εμφανίσουν ως ιδιαίτερα δυναμικούς. Η Άγκυρα έχει αποφασίσει να παίξει "στατιστικά" και όλα δείχνουν πως εάν δεν συμβεί κάτι, θα επιτύχει στον σκοπό της. Το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ οι τουρκόφρονες θα εμφανίσουν μία στατιστική υψηλή δυναμική (ποσοστιαία και όχι αριθμητικά) την οποία είναι βέβαιο πως θα την χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης κατά της Ελλάδας στα διάφορα ευρωπαϊκά φόρουμ. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα θα επιχειρήσει να αναδείξει νέα πρόσωπα, που θα μπορούν να μοιράσουν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Και οι συμφωνίες (κάτω από το τραπέζι) με το ΠΑΣΟΚ, μάλλον θα ανοίξουν νέες "προοπτικές" στις δράσεις του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής.
Με κοινό αποτελούμενο από τους ίδιους ανθρώπους που θέλουν με το ζόρι να αναδειχτούν ηγέτες της μειονότητας αντιμετωπίζοντας τους ψηφοφόρους ως άβουλα όντα και όχι ενσυνείδητους πολίτες, έγινε η κοινή συνάντηση μελών των δύο ανεξάρτητων μειονοτικών συνδυασμών δήμων Κομοτηνής και Ξάνθης στο ξενοδοχείο «Έλενα» της Ξάνθης.
Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου επανέκαμψε μετά τον απρόσμενο θάνατο του πατέρα της και μπήκε ξανά στο προεκλογικό παιχνίδι. Πρώτη της κίνηση ήταν να ανοίξει το προεκλογικό της κέντρο επί της οδού Ιωαννίνων και μάλιστα απέναντι από την είσοδο του κτιρίου της «τουρκικής νεολαίας». Τυχαία η επιλογή του χώρου, ίσως, αλλά το σίγουρο είναι ότι βρίσκεται σε ένα περιβάλλον οικείο και φιλικό για την ίδια και τους ανθρώπους της.
Επόμενη κίνηση η συνάντηση με το έτερο ανεξάρτητο της Ξάνθης, τον άγνωστο πολιτικά Χουσεΐν Αχμέτογλου, που αναδείχθηκε στην ηγεσία του συνδυασμού, όταν αποχώρησαν παλαιότεροι και εμπειρότεροι. Ο πρώην υποψήφιος με τους 86 ψήφους στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές καλείται σήμερα να συγκεντρώσει ως επικεφαλής την ψήφο της μειονότητας. Στον αντίποδα η Σιμπέλ Μουσταφάογλου τακτοποιημένη χρόνια σε θέσεις που φρόντισε να της εξασφαλίσει το ΠΑΣΟΚ ξαφνικά έγινε ανεξάρτητη και θυμήθηκε ότι η μειονότητα αδικείται. Οι ομιλίες των δύο επικεφαλείς των συνδυασμών περιστράφηκαν γύρω από τις συνθήκες που οδήγησαν στην ίδρυση των ανεξάρτητων καταλόγων, ενώ σημείωσαν ότι είναι καιρός να σταματήσει η αδικία γι’ αυτό και περιμένουν μεγάλη υποστήριξη από όλους.
Η σύμπλευση στο πλευρό των συνδυασμών θα είναι προς όφελος της μειονότητας, τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ενώ φρόντισαν να επαναφέρουν το σύνθημα «Η ψήφος του Τούρκου στον Τούρκο κι όχι στον Γκιαούρ». Κλίμα της συνάντησης μετέφερε και ο εκδότης της εφημερίδας Θράκη στην Ξάνθη Τένης Καμαρίδης που μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87,5 και στον Δήμο Μπακιρτζάκη λέγοντας: «Υπήρξε ένας έντονος προβληματισμός, φαινόταν από τις εκφράσεις των προσώπων των ανθρώπων ότι δεν είναι τόσο άνετα τα πράγματα, δεν έχουν τόσο αέρα όπως λέει και η έκφραση. Στην Ξάνθη φαίνεται ότι θα υπάρξει πρόβλημα στα τοπικά συμβούλια καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από επίδοξους υποψήφιους. Κάτω υπό άλλες συνθήκες θα περίμενε κάποιος ότι η συνάντηση αυτή να τύχαινε κοσμοσυρροής, θα υπήρχαν πολλοί που θα στριμώχνονταν για να μπουν μέσα, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Άρα εκτός από προβληματισμός στα στελέχη, υπάρχει προβληματισμός και στον κόσμο και ιδιαίτερα στους μειονοτικούς ψηφοφόρους».
Στο κοινό που παρακολουθήσαν τη συνάντηση ήταν ο επίτιμος πρόεδρος του ανεξάρτητου συνδυασμού Κομοτηνής και πρόεδρος του συλλόγου «Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης» Σαμή Τοραμάν, ο πρόεδρος του κόμματος Ισότητας, Φιλίας και Ειρήνης Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ο βοηθός ψευτομουφτή Αχμέτ Χράλογλου, οι πρώην πρόεδροι του ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού Ξάνθης Χασάν Μαλκότς και Χουσείν Μπαντάκ, ο πρώην βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Φαίκογλου, ο πρόεδρος της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» Αχμέτ Καρά, ο αντινομάρχης Ξάνθης Τουρκές Χατζημεμίς, οι κατά καιρούς υποψήφιοι Μπουρχάν Μπαράν, Ιρφάν Χατζηγενές, Τζελαετίν Δουλγέρ, γενική διευθύντριας της ΠΕΚΕΜ Περβίν Χαϊρουλά, ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Αγά, ο υποψήφιος δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καπζά, ο δήμαρχος Σελέρου Ξάνθης Μπιρόλ Ιντζέ Μεμέτ, εκπαιδευτικοί, ιμάμηδες. Προτάσεις για την στελέχωση του συνδυασμού έγιναν και σε γνωστά άτομα του δημοσιογραφικού χώρου που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει τον Τύπο με δηλώσεις τους σε μια προσπάθεια να φανεί πόσα καρπούζια κρατά η μασχάλη τους.

Read more...

Τουρκία: Οι ναυτικοί εξοπλισμοί μίας χώρας που προτείνει στην Ελλάδα αμοιβαίο αφοπλισμό


Περισσότερες λεπτομέρειες δημοσιεύτηκαν για τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία στις 13 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του κρατικού Πανεπιστημίου METU (Middle East Technical University) χωρίς φυσικά τις γραφικές αντιδράσεις μερίδας φοιτητών που αποτελεί χαρακτηριστικό φαινόμενο των ελληνικών πανεπιστημίων όταν προκύψει ακόμα και σκέψη για τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων.
Όπως ανακοινώθηκε για το πρόγραμμα ναυπήγησης των κορβετών Milgem κλάσης Ada απασχολούνται 50 εταιρείες ενώ 200 μικρότερες εταιρείες και προμηθευτές συμμετέχουν στην ναυπήγηση των πλοίων.

Το κρατικό ναυπηγείο του Golcuk πρόκειται να αναβαθμιστεί μέσω επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν ώστε να μπορέσει να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα ναυπήγησης των 6 υποβρυχίων U-214TN.

Στο πρόγραμμα ναυπήγησης των υποβρύχιων η τουρκική εταιρεία Havelsan παρουσίασε τρία προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόκειται για το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης για υποβρύχια SEDA (Sonar integrated fire control system) το οποίο διαθέτει 6 κονσόλες (2 κονσόλες για το όναρ, 1 κονσόλα για τα όπλα, 1 κονσόλα για διοίκηση και έλεγχο, 1 κονσόλα για ναυσιπλοΐα, 1 κονσόλα για τους αισθητήρες).
Το σύστημα περιλαμβάνει τα ακόλουθα υποσυστήματα TAS (Towed Array Sonar), FAS (Flank Array Sonar), PRS (Passive Ranging Sonar), CTA (Cylindirical Transducer Array), CHA (Cylindirical Hydrophone Array), MAS (Mine Avoidance Sonar) και ONA (Ownship Noise Analysis), ενώ το σύστημα μπορεί να αξιοποιήσει τις τορπίλες DM2A4, MK48 Mod6AT και Mk37.

Παρά τρις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς τα τουρκικά υποβρύχια δεν θα εξοπλιστούν τελικά με το SEDA αλλά προτιμήθηκε η τοποθέτηση του ISUS 90 με το τουρκικό σύστημα να λειτουργεί μερικώς συμπληρωματικά με το γερμανικό.
Τα άλλα δύο συστήματα της Havelsan είναι η πλατφόρμα δοκιμής λογισμικού Sinarit και το σύστημα μετάδοσης ψηφιακής πληροφοριών DVBS. Όσον αφορά το πρόγραμμα των αντιτορπιλικών TF2000 όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν ολοκληρώθηκε η μελέτη σκοπιμότητας ενώ αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται ή έχουν ολοκληρωθεί οι ακόλουθες εργασίες.

Μελέτη των δεδομένων πλοίων που υπάρχουν ήδη σε υπηρεσία, μελέτη των απαντήσεων των 35 εταιρειών που ανταποκρίθηκαν στη δημοσίευση 46 αιτήσεων για πληροφορίες για συστήματα του πλοίου, ολοκλήρωση των μελετών που ζητήθηκαν από το TUBITAK, από Πανεπιστήμια και 17 τουρκικές εταιρείες σχετικά με την έρευνα και ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, επεξεργασία προτάσεων και προσφορών για 90 υποσυστήματα του πλοίου οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το TUBITAK και 12 τουρκικές εταιρείες, μελέτη από την Υπογραμματεία Πολεμικής Βιομηχανίας αντίστοιχων ξένων σκαφών σαν και αυτό που προτίθεται να ναυπηγήσει η Τουρκία.

Στον τομέα των εξαγωγών ναυτικών συστημάτων και σκαφών ο υπεύθυνος για ναυτικά προγράμματα της Υπογραμματείας ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας σε αυτό τον τομέα έφτασαν τα 500 εκατ. δολάρια συνολικά. Μεταξύ των πελατών της ναυπηγικής βιομηχανίας της Τουρκίας είναι:

Γεωργία (1 MRTP-20, με τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού πυροβόλων 12,7 χλστ STAMP της τουρκικής Aselsan, 2 MRTP-33 με τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού πυροβόλων 12,7 χλστ STAMP), Αίγυπτος (6 MRTP-20, με τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού πυροβόλων 12,7 χλστ STAMP, ενώ για το μέλλον σχεδιάζεται η αγορά αριθμού σκαφών MRTP-33 με τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού πυροβόλων 25 χλστ STOP της τουρκικής Aselsan και 4 βλήματα επιφανείας-επιφανείας), ΗΑΕ (34 MRTP-15, με τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού πυροβόλων 12,7 χλστ STAMP), Μαλαισία (10 MRTP-16, με τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού πυροβόλων 12,7 χλστ STAMP με 16 ακόμα σκάφη να ακολουθούν στο μέλλον), Πακιστάν (2 MRTP-33, με τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού πυροβόλων 12,7 χλστ STAMP και 4 βλήματα επιφανείας-επιφανείας C-705 κινεζικής κατασκευής τα οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκαν στα σκάφη), Ρουμανία (περιπολικά σκάφη ποταμών).

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τα μηνύματα από την Αγκυρα


Του Θανου Π. Ντοκου*

Η πρόταση του κ. Ομέρ Τσελίκ, αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (ΑΚΡ) και του κ. Ιμπραΐμ Καλίν, συμβούλου του Τούρκου πρωθυπουργού, περί άρσης του casus belli με αντάλλαγμα την ακύρωση της απόφασης της ελληνικής Βουλής για το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων ασφαλώς δεν μπορεί να συζητηθεί σοβαρά. Δείχνει, βεβαίως, ότι το casus belli έχει μετατραπεί σε βάρος για την Τουρκία από το οποίο προσπαθεί να απαλλαγεί, χωρίς να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μονομερή άρση του. Η δε πρόταση περί αναζήτησης κοινού στρατηγικού οράματος και ανάληψης κοινών περιφερειακών πρωτοβουλιών είναι μια «μεταμοντέρνα» προσέγγιση που θα μπορούσε να είχε ενδιαφέρον εφόσον συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις, με κυριότερη την απάλειψη ορισμένων συμπεριφορών της Αγκυρας που δηλητηριάζουν τις διμερείς σχέσεις.

Υπάρχουν ενέργειες που στέλνουν ένα σαφές μήνυμα μη-φιλικών διαθέσεων, όπως οι γκρίζες ζώνες και οι χαμηλές υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά. Αυτές πρέπει να τερματιστούν μονομερώς αν η Αγκυρα επιθυμεί να πείσει ότι δεν έχει επεκτατικές διαθέσεις. Σε άλλα ζητήματα, μπορούν να αναζητηθούν λύσεις λειτουργικού χαρακτήρα που οδηγούν σε τερματισμό μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς, χωρίς οι δύο πλευρές να αποκλίνουν από τις πάγιες θέσεις τους. Σε αυτή τη λογική έχουν διατυπωθεί προτάσεις περί υποβολής μη πλήρους σχεδίου πτήσης για να σταματήσουν οι παραβάσεις και αναχαιτίσεις ή μιας συμβολικής υπέρπτησης τον χρόνο για να τερματιστούν οι παραβιάσεις και οι αερομαχίες.

Δύο παρατηρήσεις για το μέλλον των ελληνοτουρκικών (Ε/Τ) σχέσεων: 1) Η σημερινή Τουρκία είναι πολύ διαφορετική από αυτή του πρόσφατου παρελθόντος. Η κυβέρνηση Ερντογάν δείχνει να έχει περιορίσει σημαντικά τον ρόλο της στρατογραφειοκρατίας και έχει υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αξίζει να διερευνηθούν οι πραγματικές διαθέσεις της απέναντι στην Ελλάδα (χωρίς εγγύηση ότι το πόρισμα θα είναι ευνοϊκό). 2) Υπάρχει άγνοια στην ελληνική κοινή γνώμη, με ευθύνη πρωτίστως των πολιτικών, αλλά και των ΜΜΕ και του «πνευματικού» κόσμου, για ορισμένες βασικές διαστάσεις των Ε/Τ σχέσεων. Η καλύτερη γνώση των θεμάτων θέτει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Π.χ. το FIR είναι εκχώρηση αρμοδιότητας (ανατίθεται στην Ελλάδα η ασφάλεια πτήσεων) και όχι κυριαρχικό δικαίωμα. Επίσης, περισσότερο από το μισό του Αιγαίου είναι διεθνή ύδατα στα οποία έχει δικαίωμα οποιοδήποτε κράτος να πραγματοποιεί ασκήσεις ή ναυσιπλοΐα, εφόσον τηρεί συγκεκριμένους κανόνες. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι ενίοτε η Τουρκία σέβεται το γράμμα, αλλά όχι το πνεύμα του νόμου, όσον αφορά το δικαίωμα αβλαβούς διέλευσης.

Μπορεί να υποστηριχθεί ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω των διερευνητικών επαφών και προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή ότι η μείωση της καθημερινής έντασης και το επ’ αόριστον «πάγωμα» των ζητημάτων είναι καλύτερη επιλογή. Μια ψύχραιμη συζήτηση για τις εναλλακτικές στρατηγικές διαχείρισης των Ε/Τ σχέσεων θα μπορούσε να καταλήξει σε μια γόνιμη σύνθεση. Με όσους, βεβαίως, θεωρούν ότι κατέχουν τη μοναδική αλήθεια και έχουν την αποκλειστικότητα σε θέματα πατριωτισμού, τα περιθώρια συνεννόησης είναι μηδενικά. Αλλά αυτοί ευτυχώς έχουν αρχίσει να περιθωριοποιούνται.

* Ο κ. Θάνος Π. Ντόκος είναι γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ- ΝΑΤΟ: ΑΡΘΡΟ RASSMUSEN ΣΤΗΝ HÜRRİYET


Η τουρκική εφημερίδα Ηürriyet δημοσιεύει άρθρο του ΓΓ του ΝΑΤΟ Fogh Rassmusen με τίτλο «Είμαστε υπό απειλή». Ο Rassmusen στο άρθρο του εστιάζει την προσοχή του στο θέμα της απειλής της Ευρώπης από μια ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση. Αναφέρει ότι τον επόμενο μήνα οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στην Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού στη Λισσαβώνα προκειμένου να αποφασίσουν για το εάν θα κατασκευασθούν αμυντικοί πύραυλοι στην Ευρώπη.

Ο ίδιος δηλώνει πεπεισμένος για την πυραυλική απειλή που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Υπογραμμίζει ότι πάνω από 30 χώρες έχουν στην κατοχή τους πυραύλους και όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν ευρωπαϊκές πόλεις. Επιπλέον, δηλώνει αισιόδοξος για την ομαλή λειτουργία του αμυντικού πυραυλικού συστήματος. Είναι ένα δύσκολο έργο αλλά το ΝΑΤΟ έχει πείρα στην κατασκευή ανάλογων συστημάτων. Με το σύστημα αυτό το ΝΑΤΟ θα έχει αποτελεσματική προστασία.

Σε ό,τι αφορά το κόστος, αναφέρεται η αμυντική κάλυψη των επιχειρησιακών στρατιωτικών μονάδων θα κοστίσει 800 εκ. ευρώ, που θα κατανεμηθούν στις χώρες-μέλη σε 14 χρόνια. Παράλληλα, άλλα 200 εκ. ευρώ θα κοστίσει η αμυντική κάλυψη των ευρωπαϊκών χωρών. Επιπλέον, το αμυντικό πυραυλικό σύστημα θα συνδεθεί με εκείνο των ΗΠΑ, κάτι που θα εξασφαλίσει την αποτελεσματική κοινή άμυνα

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα οφέλη από στρατιωτικής άποψης ένα ενιαίο πυραυλικό αμυντικό σύστημα θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα από τα επί μέρους μεμονωμένα εθνικά συστήματα άμυνας. Η διανομή των πληροφοριών θα δίνει κοινή εικόνα σε όλους τους χρήστες. Ταυτόχρονα η σύνδεση με το αμερικανικό σύστημα θα δώσει μεγαλύτερες αμυντικές δυνατότητες και μεγαλύτερη δυνατότητα συνεργασίας με τη Ρωσία.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP