Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Τουρκικός τύπος 21.03.2010


Στην επισκόπηση του Κυριακάτικου τουρκικού τύπου ξεκινάμε με την εφημερίδα Star η οποία δημοσιεύει ότι ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan συναντήθηκε στο παλάτι Dolmabahçe με κορυφαία ονόματα του κινηματογράφου και πήρε πλήρης υποστήριξη στο θέμα του δημοκρατικού ανοίγματος. Στην είδηση αναφέρονται οι δηλώσεις του Erdoğan ως εξής : "Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση είδε τα προβλήματα που αναφέραμε και κάνει αυτό που πρέπει ".

Περνάμε στη Milliyet η οποία μας πληροφορεί σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού Erdoğan προς τους καλλιτέχνες. Ο πρωθυπουργός είπε τα εξής : "Η διαδικασία θα είναι ελλειμματική χωρίς εσάς. Πολλά από τα προβλήματα που δεν αναφέρθηκαν και δεν παρατηρήθηκαν, πρώτα συζητήθηκαν από τους καλλιτέχνες. Τα ζητήματα που εσείς θίγατε επί χρόνια τώρα ενδιαφέρουν και μας. "

Η Yeni Şafak με τίτλο “Αλλεπάλληλες αντιδράσεις στην απόφαση περί γενοκτονίας“ δημοσιεύει ότι ως αντίδραση στο νόμο σχετικά με τους αρμένικους ισχυρισμούς που ενέκρινε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο πρωθυπουργός Erdoğan ανακοίνωσε ότι μπορεί στη θέση του να στείλει κάποιον υπουργό στις ΗΠΑ. Αργότερα το θέμα προξένησε την αντίδραση και του Τουρκικού Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD) το οποίο ακύρωσε την επίσκεψη που θα πραγματοποιόταν στην Αμερική. Από την άλλη αναφέρεται ότι αναβλήθηκε και η διάσκεψη του Τουρκοαμερικανικού Συμβουλίου και του Τουρκοαμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Η Zaman με τίτλο "Ο τουρκικός κόσμος γιόρτασε το Νεβρούζ στην İstanbul" μας πληροφορεί ότι η γιορτή Νεβρούζ γιορτάστηκε με πανηγυρισμούς στην İstanbul. Στην είδηση αναφέρεται ότι στους εορτασμούς στην Τουρκία συμμετείχαν 150 χιλιάδες Ιρανοί από τους οποίους οι 70 χιλιάδες επισκέφτηκαν την İstanbul και την Antalya με αφορμή το Νεβρούζ. Ο συνολικός αριθμός των Ιρανών που ήρθαν στην Τουρκία ανέρχεται στους 150 χιλιάδες.

Η Hürriyet με τίτλο "Στρατηγικό Συμβούλιο Συνεργασίας με τους Βούλγαρους" δημοσιεύει ότι η Τουρκία επιθυμεί να σχηματιστεί παρόμοιο συμβούλιο με τους γείτονες στη Δύση όπως το Στρατηγικό Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου της Τουρκίας με το Ιράκ και τη Συρία. Στην είδηση διαβάζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu μετά την Ελλάδα έκανε πρόταση και στη Βουλγαρία για να δημιουργηθεί το συμβούλιο. Αναφέρεται ότι η Σόφια απάντησε θετικά στην πρόταση της Τουρκίας.

Η Vatan μας πληροφορεί σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Αλλοδαπών στη Δανία ότι οι Τούρκοι η οποίοι θα επισκεφτούν τη Δανία για προσωρινά καθήκοντα, για να εγκαινιάσουν έκθεση ή να δώσουν συναυλία, οι αθλητές, οι οδηγοί φορτηγών, δεν θα χρειαστούν ταξιδιωτική θεώρηση. Η εφημερίδα μας πληροφορεί ότι αυτή η απόφαση αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα για το δικαιώμα ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη.

Η τελευταία εφημερίδα είναι η Haber Türk η οποία δημοσιεύει την είδηση σχετικά με το δημοσίευμα του αγγλικού περιοδικού 'The Economist'.Το αγγλικό περιοδικό επαίνεσε τη μόδα στην Τουρκία. Στην είδηση αναφέρεται ότι η Αγγλία, η Γαλλία και η Ιταλία φημίζονται με τις γνωστές τους μάρκες αλλά όλα τα ενδύματα κατασκευάζονται στην Τουρκία.


Read more...

Στην Άγκυρα η Μέρκελ


Για μια ακόμα φορά οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες μας επιβεβαιώνονται πλήρως. Πριν από τρείς εβδομάδες στο Η «Νέα Γιάλτα» και ο δρόμος προς το ΔΝΤ προβλέψαμε ότι προκειμένου να ενισχυθεί ο άξονας Βερολίνο – Άγκυρα – Μόσχα η Μέρκελ θα καλέσει τον Ερντογάν στο Βερολίνο.

Έγινε κάτι χειρότερο για τα ελληνικά συμφέροντα. Πάει η Μέρκελ στον Ερντογάν. Η διήμερη επίσκεψη της Μέρκελ στην Τουρκία θα ξεκινήσει στις 29 Μαρτίου, θα επικεντρωθεί στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, την Κωνσταντινούπολη και η Γερμανίδα καγκελάριος θα προτείνει στην Τουρκία μία εναλλακτική, «προνομιακή σχέση» με την Ευρωπαϊκή Ένωση αντί της πλήρους ένταξής της. «Είμαι της άποψης ότι θα ήταν προτιμότερο να στοχεύουμε σε μία προνομιακή συνεργασία, με άλλα λόγια μία πολύ στενή σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ», δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο.

Την ίδια στιγμή η κ. Μέρκελ δηλώνει ότι «η Βοήθεια στην Ελλάδα, δεν είναι στην Ατζέντα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε» (!!!), καλεί την Ελλάδα «να καταφύγει στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» και προσθέτει ότι «προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από χρήματα και η ελληνική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε».

Ιδού λοιπόν που οδήγησε η αλλοπρόσαλλη πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου. Η πολιτική του «τραβάμε το πιστόλι πάνω» αλλά δεν πυροβολούμε. Του να παρακαλάμε για βοήθεια και από την άλλη να δηλώνουμε ότι δεν θέλουμε λεφτά.

Η στροφή της γερμανικής πολιτικής προς την Τουρκία στη σημερινή κρίσιμη διεθνή συγκυρία αποτελεί ράπισμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική και οδηγεί σε περαιτέρω εξασθένιση των εθνικών θέσεων, πράγμα που επιβεβαιώνεται από τις καθημερινές πλέον βόλτες του Τουρκικού Ναυτικού έξω από το Σούνιο.

Μπορείτε λοιπόν αγαπητοί αναγνώστες να αναρωτηθείτε για μια ακόμα φορά: Είναι τυχαία και αποτέλεσμα μόνο «λαϊκής αγανάκτησης» η αντιγερμανική και αντιευρωπαϊκή υστερία που καλλιεργείται από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση;

Τι θα έκανε ένας ηγέτης που νοιάζεται για την ανεξαρτησία της χώρας του στην θέση του κ. Παπανδρέου;

Θα προσπαθούσε να πείσει τον γαλλογερμανικό άξονα να τον βοηθήσει. Και για να το κάνει αυτό θα επιχειρούσε πρώτα να δελεάσει τον παραδοσιακό φίλο μας τον Σαρκοζί για να τον βάλει να πείσει την αχώνευτη την Μέρκελ. Κι αφού τα έβρισκε με τους Γαλλογερμανούς, θα έβαζε την Ανγκελα, ή τον Νικολά, να του τα φτιάξουν και με την Ρωσία, ώστε να μπει σφήνα στον άξονα Βερολίνου – Άγκυρας – Μόσχας.

Τι έκανε όμως ο ικανότατος πρωθυπουργός μας; Έβαζε θέμα αγωγών στην προεκλογική εκστρατεία. Και μετά τον Πάγκαλο να εκνευρίζει την Άνγκελα. Είδατε όμως κανέναν Πάγκαλο ή άλλον να κάνει παρόμοιες δηλώσεις για τους Αμερικανούς; Δεν το πρόσεξε κανείς σας;

Στην παγκόσμια σκακιέρα παίχτηκε προφανώς μια «νέα Γιάλτα». Οι Αμερικανοί βρήκαν με την κρίση τρόπο να εξασθενίσουν το ευρώ και να βάλουν χέρι στην ΕΕ, η Ελλάδα ήταν ως συνήθως ο «αδύναμος κρίκος» και έτσι όλοι άρχισαν να στέλνουν τον Γιώργο στον Ομπάμα.

Κι αν θυμάστε οι πρώτοι που υπέδειξαν το ΔΝΤ (δηλαδή τις ΗΠΑ) ήταν οι σύντροφοι οι Ρώσοι στο ταξίδι του Γιώργου στην Μόσχα. Μας είπαν δηλαδή ανοικτά «ανήκετε στην σφαίρα επιρροής του Ομπάμα» και άντε…κι εσείς και ο αγωγός σας.

Διερωτηθήκαμε στο προαναφερθέν άρθρο: «Τώρα λοιπόν ο ΓΑΠ θα πάει στον Ομπάμα. Θα πάει για να διαπραγματευθεί, ή για να ακούσει μόνο τις εντολές και να προσκυνήσει, αφού φρόντισε τόσον καιρό επιμελώς να μείνει χωρίς συμμάχους;»

Και επιβεβαιωθήκαμε για μια ακόμα φορά. Πήρε μόνο την βίζα και όλοι τώρα διερωτώνται τι έδωσε για αντάλλαγμα.

Read more...

Το ρήγμα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας βαθαίνει


Πολυμέτωπη επίθεση για «αμετροέπεια» δέχθηκε, εντός και εκτός Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν, επειδή απείλησε με απέλαση τους 100.000 Αρμένιους που εργάζονται -παρανόμως- εάν «ορισμένοι», προφανώς η επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου και η σουηδική Βουλή που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας, συνεχίσουν «να δίνουν παράσταση με τα ψηφίσματα» και εάν η Αρμενία δεν απαλλαγεί από την ολέθρια επιρροή της διασποράς της.
Εκ των υστέρων ο κ. Ερντογάν εξήγησε ότι τα λόγια του διαστρεβλώθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης. Η νευρικότητά του είναι δικαιολογημένη. Η 24η Απριλίου, ημέρα επετείου της γενοκτονίας, πλησιάζει και ναι μεν η αναγνώρισή της από τη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν μοιάζει πιθανή, από κύκλους στην Αμερική καλλιεργείται όμως αβεβαιότητα. Νευρικότητα επικρατεί γενικότερα και στην Τουρκία, καθώς μεθαύριο η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης. Πυρήνας της είναι η απεξάρτηση της τουρκικής Δικαιοσύνης από τον «ειδικό δεσμό» της με το στράτευμα με την κατάργηση του άρθρου 15, που απαγορεύει τη δικαστική δίωξη εις βάρος πραξικοπηματιών και με την ενσωμάτωση άρθρου, βάσει του οποίου οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος του 1980 θα δικάζονται από πολιτικά δικαστήρια. Οντως, ο Ταγίπ Ερντογάν μάχεται σε πολλά μέτωπα.

Η πρόσφατη αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας προκαλεί νέους τριγμούς
The Economist
Για μια ακόμη φορά οι Αρμένιοι διαισθάνονται ότι έρχεται η στιγμή της δικαίωσης για την αναγνώριση της τραγωδίας που έζησαν οι προπάτορές τους στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Τουρκία έχει θυμώσει. Και η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά.
Το τελευταίο ρήγμα στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις με αιτία το αρμενικό ζήτημα -και αφορμή την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας του 1915 από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 4 Μαρτίου- μοιάζει βαθύτερο από άλλα προγενέστερα. Συμπίπτει με μια γενικευμένη οξύτητα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη σύμμαχό της. Η Τουρκία διστάζει όταν συζητούνται σκληρές κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, οι Τούρκοι πολίτες διακατέχονται από σφοδρό αντιαμερικανισμό. Και κάποιοι υποψιάζονται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εμμένει στην παγιωμένη από το 2008 θέση του ότι η γενοκτονία των Αρμενίων δεν είναι θεωρητική, αλλά ιστορικό γεγονός πλήρως τεκμηριωμένο.
Παρά ταύτα, το πιθανότερο είναι ο Τούρκος πρέσβης να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον και η κυβέρνηση Ομπάμα να πείσει τους νομοθέτες να αποφύγουν την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για να διασωθεί μια πολύτιμη φιλία - και να μην εκλείψει η προοπτική της συμφιλίωσης Τουρκίας και Αρμενίας. Ενα απονευρωμένο κουραστικό διπλωματικό τελετουργικό θα επαναληφθεί.
Μπορεί κάποιος από τους πρωταγωνιστές του δράματος να αλλάξει την πλοκή; Κάποια μέρα θα βρεθεί ένας Τούρκος ηγέτης ικανός να αντιληφθεί ότι η εθνική αξιοπρέπεια είναι ταυτόσημη με την ομολογία και παραδοχή των ανομημάτων που διαπότισαν τα χώματα της Μικράς Ασίας, και όχι με τη σίγαση της ελεύθερης συζήτησης και με την τιμωρία όσων λένε αλήθεια; Ο ηγέτης αυτός θα λυτρώσει τη σχέση της Τουρκίας με την Αρμενία από τα ακατάλυτα δεσμά της Ιστορίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. (Αλλωστε, σήμερα το κυρίως μέλημα της Τουρκίας είναι μάλλον τα επακόλουθα του πολέμου στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ το 1990, και όχι το 1915.)
Επιστημονική διερεύνηση
Υπάρχουν άνθρωποι στην Τουρκία που έχουν πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας. Οπως ο Τούρκος αρθρογράφος που πιστεύει ότι η υπερβολική ευθιξία, όταν πρόκειται για σχολαστικισμούς μιας ψηφοφορίας στο Κογκρέσο, μαρτυρεί αδυναμία και όχι δύναμη. Οι υπονομευτές και συκοφάντες της Τουρκίας θα έμεναν άφωνοι μπροστά στην ειλικρινή και απελευθερωμένη από φραγμούς επιστημονική διερεύνηση των γεγονότων του 1915. Οι εκτοπίσεις των Αρμενίων είχαν μια φριχτή κατάληξη, που κανείς δεν αμφισβητεί. Εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, πέθαναν. Ομως υπάρχουν περιθώρια επιστημονικής διερεύνησης των θολών μηχανισμών που οδήγησαν στο αποτρόπαιο αποτέλεσμα - δηλαδή να αποδειχθεί η ηθική αυτουργία πίσω από την τραγωδία ή η ένοχη αμέλεια. Εάν η Τουρκία καλούσε τους ερευνητές να ξεφυλλίσουν τα αρχεία της, πράγμα που έκανε με μοναδική φειδώ μέχρι τώρα, θα αφόπλιζε τους επικριτές της.
Για τους Αρμένιους η αναγνώριση των παθών των προγόνων τους είναι ιερός σκοπός. Δεν πρόκειται να ρίξουν στη λήθη τις πικρές τους μνήμες επειδή κινδυνεύουν οι εξαγωγές όπλων της Αμερικής (ήδη πέντε μεγάλες εταιρίες έχουν παραπονεθεί σχετικώς). Οι Αρμένιοι δεν πρόκειται ποτέ να παραδεχθούν ότι η πιστοποίηση της σφαγής του 1915 είναι δουλειά πανεπιστημιακών και όχι της πολιτικής εξουσίας, εκτελεστικής ή δικαστικής. Οπως αποδεικνύουν οι καταγραφές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αμερικανική κυβέρνηση το 1915 ανέλυσε τα γεγονότα και δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία ότι στόχος ήταν η «εξολόθρευση».
Παρά ταύτα, εάν οι Αρμένιοι θέλουν να φωτιστεί ένα από τα σκοτεινότερα γεγονότα του 20ού αιώνα με τη συναίνεση των αρχών στην Αγκυρα, ας συνυπολογίσουν στην εκστρατεία τους στο Κογκρέσο έναν ακόμη παράγοντα, ότι δηλαδή για πρώτη φορά μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923 η τουρκική κοινωνία αμφισβητεί τόσο έντονα τα ιστορικά θέσφατα του τόπου της. Αυτό συμβαίνει χάρη σε συγγραφείς, δημοσιογράφους και πολίτες που παίζουν το κεφάλι τους στην προσπάθεια να προσεγγίσουν με εντιμότητα την Ιστορία. Με πρώτο τον Χραντ Ντινκ, τον Αρμένιο εκδότη της εφημερίδας Agos, που δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 2007. Εργάστηκε για τη συμφιλίωση Τούρκων και Αρμενίων και για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Δεν εγκλωβίστηκε σε ατραπούς. Η ψήφος στο Κογκρέσο ίσως να δώσει τα προσχήματα στους κύκλους των Τούρκων εθνικιστών, εις βάρος όλων εκείνων στην Τουρκία που πιστεύουν ότι η σφαγή των Αρμενίων ήταν γενοκτονία.

Read more...

Η Τουρκία πιέζει για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο!!!


Σε μια άκρως επικίνδυνη προκλητική ενέργεια καταφεύγει η Άγκυρα στο Βόρειο Αιγαίο και μάλιστα ακριβώς στην περιοχή όπου υπάρχουν εξακριβωμένα πετρελαϊκά κοιτάσματα. Όλες οι μέχρι στιγμής ενέργειές της τον τελευταίο χρόνο υπερπτήσεις, παραβιάσεις, είσοδος σε δεσμευμένες από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις περιοχές, αποστολή σκαφών επιφανείας πολύ κοντά στα Ελληνικά νησιά αυτό καταδεικνύουν.
Για πρώτη φορά καταφεύγουν σε μία ενέργεια που σε οποιαδήποτε άλλη γεωγραφική περιοχή του πλανήτη θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε θερμό επεισόδιο:
Η Τουρκία αποφάσισε να διεξαγάγει σειρά ασκήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε μια περιοχή του Βόρειου Αιγαίου (Ίμβρος Λήμνος -Σαμοθράκη-Θάσος-Άγιο Όρος) στο μεγαλύτερο τμήμα της οποίας έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί αντίστοιχη ελληνική αεροναυτική άσκηση!
Φανταστείτε δηλαδή μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά σκάφη επιφανείας των δύο χωρών να συνασκούνται στην ίδια περιοχή με χρήση πραγματικών πυρών.

Μεγάλος ο κίνδυνος ενός "ατυχήματος"...
Η Τουρκία ζήτησε από την Ελληνική υπηρεσία να εκδόσει ΝΟΤΑΜ για άσκηση με πραγματικά πυρά στην προαναφερθείσα περιοχή ενώ ήδη γνώριζε ότι είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ για την ελληνική άσκηση. Ήταν δηλαδή αυτονόητο ότι η Υ.Π.Α. δεν θα επέτρεπε την τουρκική άσκηση αφού το μεγαλύτερο μέρος της αιτηθείσας περιοχής είχε δεσμευτεί από τις Ελληνικές Ε.Δ. Μόλις κοινοποιήθηκε η άρνηση της ΥΠΑ στην Τουρκία, αμέσως εκδόθηκε η παράνομη τουρκική ΝΟΤΑΜ .
Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι στην ευρύτερη περιοχή αν κάτι δεν αλλάξει, Ελληνικές και Τουρκικές δυνάμεις θα σταθούν η μία απέναντι στην άλλη με χρήση πραγματικών πυρών επί δύο ολόκηρους μήνες.
Το θέμα είναι ποιοί είναι οι άμεσοι στόχοι της Άγκυρας από μία τέτοια κατάσταση.
Σε ότι αφορά τους απώτερους, είναι γνωστοί και διακριβωμένοι:
Δεν αναγνωρίζει γενικώς τις Ελληνικές ΝΟΤΑΜ όταν περιλαμβάνουν περιοχές που κατ';αυτήν θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένες. Απο την άλλη δεν αποκλείεται η κίνηση της Τουρκίας να έχει σχέση με την επικείμενη έναρξη πετρελαϊκών ερευνών από την «Ενεργειακή Αιγαίου» στο βόρειο τομέα της ίδιας περιοχής Θάσος-Μπάμπουρας-Άγιο Όρος.
Η Ενεργειακή Αιγαίου είναι εταιρεία που συγκρότησαν Έλληνες εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και οι οποίοι εξαγόρασαν την Ευρωτεχνική (Καβάλα Oil) από τη Regal Petroleum και διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία στοχεύει να προχωρήσει στην υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου των 100 και πλέον εκατ. ευρώ για την άντληση του κοιτάσματος στη περιοχή της άσκησης και που υπολογίζεται ότι μπορεί να διασφαλίσει τη λειτουργία της εταιρείας για τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια.
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έλεγε ο σύμβουλος ασφαλείας των ΗΠΑ επί προεδρίας Κάρτερ Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι "Όλοι οι πόλεμοι σήμερα γίνονται για το πετρέλαιο ενώ αύριο θα γίνονται για το νερό"
Μάλιστα, σε μια σειρά διαλέξεών του που αποτέλεσαν και υλικό για το βιβλίο του
«Η μεγάλη σκακιέρα», είχε συνδυάσει την ανακάλυψη πετρελαίου στο Αιγαίο το 1972 με τα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν, δηλαδή το πραξικόπημα των συνταγματαρχών κατά του Μακαρίου και την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, την παραλίγο σύρραξη Ελλάδας - Τουρκίας και την πολιτική αστάθεια που ακολούθησε με άξονα πάντοτε τη γραμμή του Αιγαίου, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και τις δήθεν «γκρίζες ζώνες» που εφηύραν οι γείτονες για να συντηρήσουν την αντιπαράθεση στην περιοχή.
Χρήστος. Κουτσογιαννόπουλος
Ταξίαρχος(εα)
Πρώην Δντής Διεθνών Σχέσεων ΥΠΕΘΑ

Read more...

3.000 έμμισθοι συνεργάτες του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής


Σύμφωνα με καταγγελία του εκδότη της πομακικής εφημερίδας Natpresh Σεμπαιδην Καραχότζα, τουλάχιστον 3.000 μουσουλμάνοι στη Θράκη συνεργάζονται με το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής για τη προώθηση της προπαγάνδας της Άγκυρας στη περιοχή. "Το πρώτο και πλέον αποτελεσματικό όπλο του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής είναι τα χρήματα. Δεν είναι τυχαίο που αυτή τη στιγμή που μιλάμε για πάνω από 3.000 μουσουλμάνους συνεργάτες του από τη Θράκη, και μιλάμε για ανθρώπους που πληρώνονται για όσα κάνουν", δηλώνει ο Καραχότζα, καταγγέλλοντας την ύπαρξη τουρκικών σχολείων που λειτουργούν παρανόμως, σε χώρους χωρίς άδεια του Ελληνικού Κράτους και χωρίς να πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

Προ ημερών, σε επιστολή-υπόμνημα προς την πολιτική ηγεσία, οι Έλληνες Πομάκοι αναφέρουν ότι το ελληνικό κράτος υποχρεώνει τους μικρούς μαθητές να διδάσκονται τούρκικα, μια γλώσσα που δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ στο σπίτι και στο πανεπιστήμιο. Οι Πομάκοι καταγγέλλουν ότι αναγκάζονται να στέλνουν τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα μειονοτικά σχολεία, στα οποία είναι υποχρεωτική η διδασκαλία και της τουρκικής.

Read more...

"Προνομιακή σχέση" θα προτείνει η Γερμανίδα καγκελάριος στη Τουρκία


Διήμερη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιήσει η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel στις 29 Μαρτίου, κατά την οποία θα προτείνει στην Τουρκία μία εναλλακτική, προνομιακή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση αντί της πλήρους ένταξής της. "Είμαι της άποψης ότι θα ήταν προτιμότερο να στοχεύουμε σε μία προνομιακή συνεργασία, με άλλα λόγια μία πολύ στενή σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ", δήλωσε σε σημερινή της συνέντευξη.
Η στροφή της γερμανικής πολιτικής προς την Τουρκία στη σημερινή κρίσιμη διεθνή συγκυρία αποτελεί ράπισμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική και ενδεχόμενη αποδοχή εκ μέρους της Άγκυρας οποιασδήποτε "ειδικής σχέσης" που δε θα επιβάλλει πλήρη συμμόρφωσή της με την ευρωπαϊκή πρακτική και συμπεριφορά, θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξασθένιση των εθνικών θέσεων.


Read more...

Νεβρόζ, η γιορτή της Άνοιξης και της Ελευθερίας


Σηκώστε τη σημαία της ελευθερίας και της δικαιοσύνης! Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι στην τεράστια αυτή αδικία, σ’ αυτή τη γενοκτονία. Όλοι μπορούμε και πρέπει μα σταθούμε αλληλέγγυοι σ’ αυτήν την εθνική κουρδική προσπάθεια απελευθέρωσης του Κουρδιστάν. Βοηθήστε του Κούρδους να ανάψουν τις φωτιές τους!

Η κουρδική γιορτή Νεβρόζ (Newroz) τιμάται εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια. Σύμφωνα με την ιστορία, τα παλιά χρόνια οι Κούρδοι με ηγέτη τον Κάβα (Κawa) –έναν απλό σιδηρουργό– επαναστάτησαν κατά του τυραννικού Ντεχάκ (Dehak), τον νίκησαν και απέκτησαν την ανεξαρτησία τους. Συγκεκριμένα, γύρω στα 612 π.Χ. οι λαοί της οροσειράς του Ζάγρος (το σημερινό Κουρδιστάν του Ιράν) εξεγέρθηκαν κατά του τυράννου Ντεχάκ.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η διένεξη μεταξύ Ντεχάκ και Κάβα τοποθετείται στις 21 Μαρτίου, ημερομηνία που έχει οριστεί ως εθνική εορτή για τον κουρδικό λαό. Το Νεβρόζ θεωρείται η γιορτή της Άνοιξης, της Ελευθερίας και της Πρωτοχρονιάς ταυτόχρονα. Στην κουρδική γλώσσα, Newroz σημαίνει «νέα ημέρα», με την οποία οι Κούρδοι εννοούν την πρώτη ημέρα της άνοιξη. Το κουρδικό ημερολόγιο αρχίζει, λοιπόν, αυτή την ημέρα. Το Newroz, επομένως, είναι η νέα ημέρα, η πρώτη ημέρα της άνοιξης, η πρώτη ημέρα του νέου έτους.

Ο Κάβα σκότωσε τον Ασσύριο τύραννο Ντεχάκ και ελευθέρωσε τους Κούρδους και πολλούς άλλους λαούς της Μέσης Ανατολής. Ο Ντεχάκ ήταν κακός βασιλιάς και αντιπροσώπευε τη σκληρότητα, την κατάχρηση και την υποδούλωση των λαών. Οι άνθρωποι προσεύχονταν κάθε μέρα στο Θεό να τους βοηθήσει ώστε να απαλλαγούν από τον δυνάστη. Την ημέρα του Νεβρόζ ο Κάβα ηγήθηκε μιας μεγάλης, λαϊκής εξέγερσης και κατέλαβε το παλάτι του τυράννου. Ο Κάβα χτύπησε τον κακό Ντεχάκ στο κεφάλι μ’ ένα σφυρί και τον εκθρόνισε κυριολεκτικά, τον έσυρε δηλαδή μακριά από το θρόνο του. Ήταν μια ηρωική πράξη. Απελευθερώθηκαν οι άνθρωποι αλλά και η γη τους. Και όλοι τότε με τεράστιες φωτιές που άναψαν έστειλαν το μήνυμα της ελευθερίας στις γειτονικές περιοχές. Κι εκείνες, με τον ίδιο τρόπο, παρακάτω. Όλοι οι καταπιεσμένοι, φωτιά τη φωτιά, υποδέχτηκαν πια την άνοιξη ελεύθεροι και έτοιμη για μια καινούρια αρχή, για μια καινούργια χρονιά. Από τότε η φωτιά είναι το σύμβολο του Νεβρόζ.

Σήμερα για τους Κούρδους το Νεβρόζ δεν είναι μόνο μια ημέρα ανάμνησης’ είναι επίσης ημέρα διαμαρτυρίας και αντίστασης ενάντια στην κατοχή από την οποία ο κουρδικός λαός συνεχίζει να υποφέρει. Είναι σίγουρο όμως φωτιά τη φωτιά το μήνυμα της απελευθέρωσης δεν θα αργήσει, έστω κι αν οι κατακτητές, όπως οι Τούρκοι, αντιδρούν με βία και σφαγές στις κουρδικές κραυγές για αυτοδιάθεση. Πενήντα εκατομμύρια Κούρδοι σ’ όλο τον κόσμο, ο μεγαλύτερος πληθυσμός χωρίς κράτος, κάθε χρόνο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, κρυφά ή φανερά γιορτάζουν το Νεβρόζ με μια κοινή ευχή στα χείλη: «Να ελευθερωθεί ο λαός μας». Κι όλοι οι Ντεχάκ, με όποιο σύγχρονο πρόσωπο κι αν διαθέτουν, να συρθούν μακριά από τα κουρδικά εδάφη.

Σηκώστε τη σημαία της ελευθερίας και της δικαιοσύνης! Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι στην τεράστια αυτή αδικία, σ’ αυτή τη γενοκτονία. Όλοι μπορούμε και πρέπει μα σταθούμε αλληλέγγυοι σ’ αυτήν την εθνική κουρδική προσπάθεια απελευθέρωσης του Κουρδιστάν. Βοηθήστε του Κούρδους να ανάψουν τις φωτιές τους!

Read more...

"Μην αναφέρετε το όνομα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν η του PKK"


O Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση για ειρηνικές εορταστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της Nevruz, η οποία συμβολίζει την αρχή της άνοιξης,

O πρωθυπουργός Ερντογάν ευχήθηκε στο έθνος για την Nevruz, αλλά παρότρυνε τους πολίτες που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, τους φορείς,τους πολιτικούς καθώς και τις δυνάμεις ασφαλείας να λειτουργήσουν με ένα ήρεμο και υπεύθυνο τρόπο ώστε να μην διαταράξουν τον ειρηνικό χαρακτήρα της εκδήλωσης όπως είχε συμβεί παλαιότερα όταν οι δρόμοι μετατράπηκαν σε πεδία συγκρούσεων πολιτών με την αστυνομία


Απευθυνόμενος στους κούρδους πολιτικούς μέλη του BDP(Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας) , ο πρωθυπουργός Ερντογάν προειδοποίησε: "Να μην αναφέρετε είτε το όνομα του φυλακισμένου ηγέτη της "τρομοκρατικής Οργάνωσης"[αρχηγός του ΡΚΚ είναι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν] ή την "Τρομοκρατική Οργάνωση" [PKK] ως φορέα διαπραγμάτευσης.

Οποιαδήποτε παρατήρηση υπέρ του φυλακισμένου ηγέτη, του PKK θα σημαίνει και άρνηση της παρουσία σας.».«Ειρήνη και Ελευθερία σημαίνει να είσαι υπό την αιγίδα του Κοινοβουλίου," δήλωσε ο πρωθυπουργός Ερντογάν. «Εσείς είστε η νόμιμη αρχή που διαπραγματεύεται και όχι κάποιο "μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης." hurriyetdailynews.com

Το PKK θεωρείται μια «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα και τις ΗΠΑ.
Το PKK εξακολουθεί να είναι στη μαύρη λίστα του καταλόγου με τις παράνομες Οργανώσεις στην Ε.Ε. παρά την ανατροπή της απόφασης αυτής απο Ευρωπαικό Δικαστήριο.

Read more...

Χάνεται η μπάλα στο... Κουρδικό


Η κουρδική ομάδα κινδυνεύει γιατί οι οπαδοί της διέκοψαν δύο αγώνες εξαιτίας ρατσιστικών συνθημάτων εναντίον τους. Το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου, ακόμη και ο στρατηγός Μπασμπούγ, ζήτησαν να μη γίνει υποβιβασμός για «λόγους εθνικής ασφάλειας» «E» 19/3

Ο στρατηγός Μπασμπούγ δεν τα πηγαίνει καλά με τη δημοκρατία, αλλά από ποδόσφαιρο σκαμπάζει αρκετά! Αν μη τι άλλο θυμάται πως η αποσύνθεση της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε στις 13 Μαΐου 1990 στο στάδιο Μαξιμίρ του Ζάγκρεμπ. Τη μέρα που παίχτες και οπαδοί της κροατικής Ντιναμό και του σερβικού Ερυθρού Αστέρα προτίμησαν να παίξουν ξύλο αντί για μπάλα, δίνοντας το σύνθημα στα όπλα.

Γι’ αυτό ο αρχηγός του τουρκικού επιτελείου απηύθυνε έκκληση στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Τουρκίας να παραβλέψει τον κανονισμό και να μην υποβιβάσει στη Β’ Εθνική την ομάδα του Ντιγιαρμπακίρ. «Κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει τον αγώνα μας κατά των τρομοκρατών του ΡΚΚ», δήλωσε ορθά-κοφτά. Την «κατ’ εξαίρεση» παραμονή της Ντιγιαρμπακίρσπορ στην τουρκική Σούπερ Λιγκ απαίτησε σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας για «εθνικούς λόγους». Η κουρδική πρωτοβουλία του Ερντογάν πηγαίνει... επιεικώς κατά διαβόλου, με κύρια ευθύνη των κεμαλικών δικαστών, οπότε οι τουρκικοί θεσμοί δεν χρειάζεται να βγάλουν μόνοι τα μάτια τους.

«Αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας και εθνικής ακεραιότητας της Τουρκίας η παραμονή της Ντιγιαρμπακίρ στην πρώτη κατηγορία», υπογράμμισε σε δραματικούς τόνους και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του Κόμματος Εθνικής Δράσης. Ηταν ο ίδιος που ζητούσε σκληρή καταστολή της κουρδικής «Ιντιφάντα» του περασμένου Δεκεμβρίου, με αφορμή τις αναιτιολόγητες μαζικές συλλήψεις Κούρδων δημάρχων και πολιτικών και το δικαστικό κλείσιμο του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), που διαθέτει 21 βουλευτές. «Αν πέσει η Ντιγιαρμπακίρ, δεν θα υπάρχει άλλη κουρδική ομάδα στη Σούπερ Λιγκ», διαπίστωσε με τρόμο κι ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Αμντουλκαντίρ Ακσού. Ετσι κι αλλιώς οι ισλαμιστές ξέρουν ότι... δεν θα βρίσκουν την ψήφο τους στις κουρδικές επαρχίες στις εκλογές του 2011. Τουλάχιστον ας μείνουν οι επαρχίες αυτές εντός της τουρκικής επικράτειας, σκέφτονται.

Μόνο ο Ντενίζ Μπαϊκάλ έδειξε να σιγοντάρει τον τεχνικό υποβιβασμό της κουρδικής ομάδας στη Β’ Εθνική. «Αυτά που συμβαίνουν στα παιχνίδια της δεν είναι φυσιολογικά. Ολοι έχουν δικαίωμα στην ιδιαίτερη ταυτότητα, αλλά έχουμε θεμελιώδες καθήκον να εμποδίζουμε τη μετατροπή των ποδοσφαιρικών αγώνων σε εθνοτικές μάχες», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η ομάδα του Ντιγιαρμπακίρ απειλείται με υποβιβασμό επειδή διακόπηκαν δύο συνεχόμενοι αγώνες, με δική της υπαιτιότητα, κατά το φύλλο αγώνος.

Ο πρώτος στις 24 Φεβρουαρίου στο γήπεδό της με την Μπούρσασπορ και ο δεύτερος την προηγούμενη Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, κόντρα στην Ιστανμπουλ Μπουγιουκσεχίρ Μπελεντιγέσπορ. Η τελευταία αναμέτρηση διακόπηκε στο 87ο λεπτό, όταν οι Κούρδοι οπαδοί εισέβαλαν στο Ολυμπιακό Στάδιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, αντιδρώντας στα ρατσιστικά συνθήματα που ακούγονταν σε βάρος τους από την κερκίδα των γηπεδούχων.

Αγανακτισμένοι οι Κούρδοι οπαδοί «Μας βρίζουν ως προδότες στα εκτός έδρας ματς»

«Κανονικά η ομοσπονδία μας πρέπει να τιμωρήσει τα ρατσιστικά συνθήματα σε βάρος των οπαδών μας και τις ύβρεις εναντίον της κουρδικής ταυτότητας. Στους εκτός έδρας αγώνες μάς λένε προδότες, αντάρτες του ΡΚΚ και βρίζουν τον Οτσαλάν», τόνισε ο νεαρός αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Πρόκειται για το κόμμα που γεννήθηκε από τις στάχτες του DTP και στελεχώνεται από μια δυναμική νέα γενιά πολιτικών. Ο ίδιος ο Ντεμιρτάς δεν δίστασε πέρυσι να υπερασπιστεί την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας μέσα στην τουρκική εθνοσυνέλευση, με αποτέλεσμα κάποια κουρδικά MME να τον αποκαλούν «νέο Οτσαλάν».

Την ίδια χρονιά ο δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ, Οσμάν Μπαϊντεμίρ, ζήτησε συγνώμη από τις χριστιανικές μειονότητες της Νοτιοανατολικής Τουρκίας (Αρμένιους και Ασσυροχαλδαίους) για τους διωγμούς του 1915. Με τέτοια πολιτική πίεση τα μέλη της τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας δεν είχαν άλλη επιλογή από το να επιβάλουν χθες στην Ντιγιαρμπακίρ Σπορ ηπιότερη ποινή, αντί του υποβιβασμού. Μάλιστα ο αντιπρόεδρός της, Λιουτφί Αρμπογάν, άφησε να εννοηθεί ότι οι νομικοί σύμβουλοι επεξεργάζονταν φόρμουλα παραμονής της ομάδας, με τιμωρία της έδρας. Χθες πάντως η τουρκική ομοσπονδία όρισε κανονικά για σήμερα το μεσημέρι τον εκτός έδρας αγώνα της Ντιγιαρμπακίρ με την Ανταλιασπόρ.

Read more...

Τούρκοι επιχειρηματίες βάζουν πόδι στη Θράκη


Με κερκόπορτα μοιάζει η εγκατάλειψη από την ελληνική πολιτεία του οικονομικού ιστού στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, όπου τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, που φτάνουν έως και το 35%, πιέζουν ασφυκτικά την ακριτική περιφέρεια, ενώ προβλέπεται ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ στην περιοχή θα ξεπεράσει και το 10%. Η εκμετάλλευση της επιδότησης (65%) του αναπτυξιακού νόμου 1892 καθιστά υπόλογες και τις δύο κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ καθώς ο νόμος έδωσε τη δυνατότητα σε επιτήδειους με υπερτιμολογήσεις να δημιουργήσουν «κουφάρια» βιομηχανικών μονάδων και ταυτόχρονα φρούδες ελπίδες σε γηγενείς για βελτίωση του επιπέδου ζωής. Οι Τούρκοι επιχειρηματίες ταξιδεύουν στη Θράκη και προωθούν οικονομικές συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Το τελευταίο διάστημα υπήρξε έντονη κινητικότητα σχετικά με το επιχειρηματικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από την πλευρά της Τουρκίας, με σκοπό την ενισχυμένη επενδυτική παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.


Ο τοπικός τύπος καταγράφει πολλές τέτοιες επαφές, ενώ οι Έλληνες επιχειρηματίες βλέπουν μια διέξοδο στη συνεργασία με τις τουρκικές επιχειρήσεις. Μιλώντας στην «Ι» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ροδόπης Γιώργος Νικολαΐδης επιβεβαίωσε τις επαφές που είχε με τον Τούρκο πρόξενο Μουσταφά Σαρνίτς με σκοπό την ανάπτυξη διμερών εμπορικών σχέσεων.
«Εμείς δεν είμαστε Αιγαίο και το μόνο που επιθυμούμε είναι η φιλική συνύπαρξη με τις γειτονικές χώρες και η εξασφάλιση υγιών οικονομικών συναλλαγών», επισήμανε ο Γιώργος Νικολαΐδης τονίζοντας: «Οι επιχειρήσεις πρέπει να επιβιώσουν και θεωρούμε αδιανόητο τον τρόπο που προβάλλουν ορισμένα μέσα το θέμα των επαφών μας με Τούρκους ομολόγους.
Το μήνα Μάιο θα γίνει και η προγραμματισμένη έκθεση των βιομηχανιών της Θράκης και ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον από τουρκικής πλευράς επιχειρηματίες που επιθυμούν να επισκεφθούν την έκθεση και τοπικές μονάδες για να συζητηθούν θέματα ευρύτερης συνεργασίας.

Από την πλευρά μας στο πλαίσιο των επαφών προγραμματίζουμε και τη διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς. Άλλωστε διατηρούμε πολλές οικονομικές συναλλαγές σε επιχειρηματικό επίπεδο με την Τουρκία.
Επί κυβερνήσεων ΝΔ για πέντε ολόκληρα χρόνια η ΒΙΠΕ Κομοτηνής -αν και παραμένει η πλέον σύγχρονη βιομηχανική περιοχή- παραμένει παραμελημένη χωρίς επενδυτικά σχέδια και χωρίς ενδιαφέρον για ανάπτυξη νέων επενδυτικών έργων και χρηματοδότηση σχεδίων επέκτασης και εκσυγχρονισμού.

Πέρα από τις επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς και τις υποσχέσεις για διευθέτηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων προωθούμε την ενοποίηση των Συνδέσμων και τη δημιουργία ενός ενιαίου επαγγελματικού φορέα, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θράκης, και πιστεύουμε ότι το επόμενο δίμηνο θα έχει υλοποιηθεί». Πριν από λίγους μήνες ο Τούρκος πρόξενος επισκέφτηκε τοπικές μονάδες στη Θράκη μεταξύ των οποίων και την Alpha Plast, τα Υγρά Λιπάσματα Θράκης, με σκοπό να βρεθεί μια φόρμουλα επιχειρηματικής συνεργασίας.
Η ανεργία στην περιοχή της Ροδόπης αγγίζει το 35% - 40% και η αδιαφορία της πολιτείας δίνει την ευκαιρία σε γειτονικές χώρες να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα της οικονομικής διείσδυσης, καθώς η περιοχή έχει κομβική σημασία και στον τομέα των μεταφορών, σχολιάζει ο τοπικός τύπος.

Η σημερινή κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της Γιώργου Πεταλωτή -ο οποίος είναι και βουλευτής Ροδόπης- σε συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες δεσμεύτηκε για την αποπληρωμή των ολοκληρωμένων επενδύσεων από την περιφέρεια. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης Βασίλης Σκαρλάτος εξακολουθεί να διατηρεί κάποια ψήγματα αισιοδοξίας ως προς τις προοπτικές αναδιάρθρωσης των υπαρχουσών παραγωγικών μονάδων όπως της Αλουμύλ, της Γερμανός και της Χαρτοποιίας Θράκης.

Αν και ο ίδιος εκτιμά πως εξαιτίας των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται ο αναπτυξιακός νόμος απαιτεί εκσυγχρονισμό. «Δεν αρκούν οι σφραγίδες και τα προεδρικά διατάγματα. Οι επιχειρήσεις που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Θράκης έδωσαν υπεραξίες στην τοπική κοινωνία. Με ποια λογική η κάθε προβληματική επιχείρηση, εφόσον δεν έχει πλέον δουλειά, θα πρέπει να στηρίξει τους εργαζομένους; Ασφαλώς οι αλλαγές στα βόρεια σύνορα επηρέασαν τη λειτουργία των μονάδων εντάσεως εργασίας. Με αποτέλεσμα αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις να ‘εκμεταλλευτούν’ το φθηνό εργατικό της και να εγκατασταθούν στη γειτονική Βουλγαρία, και όχι μόνο».

Πώς φτάσαμε στα εργοστάσια-κουφάρια

ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ γίνεται λόγος «για τρωκτικά τα οποία κυριολεκτικά λεηλάτησαν τον τόπο, πήραν τεράστια ποσά για «επενδύσεις» χωρίς αναπτυξιακόπαραγωγικό αντίκρισμα στη Θράκη, και χωρίς να τιμωρηθεί μέχρι σήμερα έστω και ένας υπεύθυνος. Επενδύσεις οι οποίες είτε υλοποιήθηκαν και στη συνέχεια τα εργοστάσια έκλεισαν, είτε οι παραγωγικές μονάδες «μετακόμισαν» στο εξωτερικό και φαγώθηκαν επιδοτήσεις, ενώ επρόκειτο για βιομηχανικές εγκαταστάσεις και νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική επικράτεια και όχι σε γειτονικές χώρες.

Απόρροια της επιχειρηματικής αναλγησίας και της αδιαφορίας των κυβερνήσεων αποτελούν σήμερα τα «χωριά-φαντάσματα» σε περιοχές γύρω από τις άλλοτε ενεργές βιομηχανικές μονάδες. Κόμαρα, Φέρες είναι μόνο δύο από τα χωριά που απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας της απουσίας των άλλοτε ισχυρών μονάδων (Θράκη, ΑΝΚΕΡ, Κλωστήρια Νάουσας), οι οποίες απασχολούσαν και δορυφορικά εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πολλοί τοπικοί φορείς -ειδικά στο νομό Έβρουκάνουν λόγο για νέο κύμα μετανάστευσης, από ένα νομό όπου το 50% των κατοίκων από τους 150.000 εναπομείναντες είναι ήδη μετανάστες. Η οικονομία της συγκεκριμένης ακριτικής περιοχής βασίζεται στον εκτεταμένο δημόσιο τομέα, στο στρατό, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, και ελάχιστα πλέον στην περιορισμένη βιομηχανία και στην φθίνουσα γεωργία καθώς πάνω από 14.000 οικογένειες στην Ξάνθη και στη Ροδόπη στο παρελθόν είχαν ως κύρια απασχόληση τα καπνά.

Παρά τα πριμ που δόθηκαν για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, η αξιοποίηση του αγροτικού τομέα παραμένει στάσιμη, ενώ έχει «παγώσει» και το αρδευτικό έργο αξίας 70 εκατ. ευρώ εξαιτίας των αντιδράσεων των οικολογικών φορέων.

Η καταιγίδα λουκέτων την τελευταία δεκαετία

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ πλήγμα υπέστη και η εποχική απασχόληση καθώς στην περιοχή της Ξάνθης μπήκαν λουκέτα σε πολλές συνεταιριστικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στα καπνά, στην παραγωγή τεύτλων και ντομάτας, ενώ τεράστιο είναι το πρόβλημα με τα καπνομάγαζα. Μετά το κλείσιμο της ΣΕΒΑΘ, της ΣΕΠΕΚ και την υπολειτουργία της Βιομηχανίας Ζάχαρης αλλά και πολλών κλωστηρίων όπως της καλτσοβιομηχανίας Venus Victoria, η κατάσταση επιδεινώθηκε.
Την τελευταία διετία μετά την κορύφωση της αποβιομηχάνισης προστέθηκε και η μεγάλη καθίζηση στην οικοδομή, που οδήγησε στην ανεργία το 70% των απασχολουμένων στον κλάδο.

Εξίσου αποκαρδιωτική όμως είναι και η οικονομική ζωή στην περιοχή της Ροδόπης όπου -σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου- ενώ το 2004 λειτουργούσαν στη βιομηχανική ζώνη 90 και πλέον παραγωγικές μονάδες με 17.000 εργαζομένους, σήμερα μόλις 17 επιχειρήσεις εξακολουθούν να λειτουργούν υπό συνθήκες κανονικής απασχόλησης.
Το αποτέλεσμα είναι η εκρηκτική άνοδος της ανεργίας ειδικά στις περιοχές όπου είναι εγκατεστημένοι οι παλιννοστούντες, όπου το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά το 50%.Εντονότερο καταγράφεται το πρόβλημα της ανεργίας στις νεαρές ηλικίες στις οποίες βάσει εκτιμήσεων -και όχι καταγραφών- ένας στους δύο σήμερα αδυνατεί να εξασφαλίσει θέση εργασίας.

Μεταξύ των πλέον προβληματικών στην περιοχή κλάδων κατατάσσονται οι βιομηχανίες πλαστικών ειδών, ζυμαρικών, τα σφαγεία, οι εταιρείες παραγωγής σκυροδέματος, ξυλείας και παραγωγής κουφωμάτων αλουμινίου. Την τελευταία διετία ακολούθησαν και εταιρείες κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, φαρμάκων-καλλυντικών, παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών, μπαταριών αυτοκινήτου, βαφείων, υποδημάτων. Το μεγαλύτερο πλήγμα στην περιοχή προήλθε από την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων στον Όμιλο Λαναρά.

Λουκέτα

Στο νομό Έβρου τα λουκέτα ήταν πολλαπλά, με αποτέλεσμα η ανεργία να ξεπεράσει το 25%. Την ίδια ώρα στο ιδιαίτερα βαρύ οικονομικό κλίμα οι τοπικές αρχές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία σε βάθος χρόνου για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου. Λουκέτα έβαλαν ακόμη και μεγάλες εταιρείες όπως το Αλουμίνιο Αττικής, η τεχνική εταιρεία ΕΤΕΟ, η κατασκευαστική ΔΕΠΕΑ, η Αλλαντοβιομηχανία Θράκη, ενώ στον τομέα του μεταξιού απέμειναν κυρίως οικοτεχνίες. Σημαντική ήταν η αύξηση της ανεργίας και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου το ποσοστό έφτασε το 30% και προβλέπεται περαιτέρω επιδείνωση.

Εμπορικό σταυροδρόμι ο νομός Ροδόπης

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ θέση του Νομού Ροδόπης λόγω και των γεωπολιτικών αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν από το 1991 και μετά στις Βαλκανικές χώρες αλλά και τις Παρευξείνιες, δεν επιβεβαίωσε την άποψη ότι η περιοχή μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα, τόσο εμπορική όσο και βιομηχανική και τουριστική.

Παρά τη γεωγραφική γειτνίαση του Ν. Ροδόπης με τις χώρες της Ανατ. Ευρώπης και τα ειδικά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή τόσο στη βιομηχανία όσο και στον τουρισμό, που κυμαίνονται από 45% έως 55%, η περιοχή δεν κατόρθωσε να ξεφύγει από τον οικονομικό μαρασμό και την αποβιομηχάνιση.
Ως ιστορικά μόνο καταγράφονται πλέον και τα Σωματεία Μεταξεργατών καθώς το παραδοσιακό μετάξι που απασχολούσε πάνω από 12.000 εργαζομένους στη σηροτροφία και την ύφανση έσβησε. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 αγροτικά προϊόντα όπως το καλαμπόκι και τα ζαχαρότευτλα έδωσαν τη θέση τους σε ανταγωνιστικά προϊόντα του εξωτερικού. Ειδικότερα η μαζική εισαγωγή πρώτης ύλης από την Κίνα οδήγησε σε συρρίκνωση της παραγωγικής δραστηριότητας.

Η φυγή στα Βαλκάνια
Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ του ‘90 προκάλεσε τριγμούς στην τοπική οικονομία εξαιτίας της μετανάστευσης χιλιάδων μικροεπιχειρήσεων από τη Βόρεια Ελλάδα στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης υπολογίζεται ότι χάθηκαν περισσότερες από 5.000 θέσεις εργασίας, γεγονός που οδήγησε πολλούς Έλληνες σε αναζήτηση εργασίας σε χώρες της Δύσης.
Η απουσία επεξεργασμένης εναλλακτικής λύσης για την ανάπτυξη της Θράκης έχει οδηγήσει σε μια επικίνδυνη επενδυτική στασιμότητα. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι εκτοξεύουν κατηγορίες σε βάρος επιχειρηματιών για διασπάθιση κονδυλίων και δημιουργία στρατιάς ανέργων.

Read more...

Ακόμη 28 στη φυλακή για το Εργκένεκον


Ακόμη 28 ύποπτους για εμπλοκή στην οργάνωση Εργκένεκον συνέλαβε η τουρκική αστυνομία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι εν ενεργεία και απόστρατοι στρατιωτικοί, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η εκστρατεία έγινε σε 8 διαφορετικές πόλεις της Τουρκίας. Συνολικά ο αριθμός των συλληφθέντων από τη μέρα που ξεσκεπάστηκε η συνομωσία ξεπερνάει τους 200, ανάμεσα τους στρατιωτικοί αξιωματούχοι, δικηγόροι και πολιτικοί.
Οι συμμετέχοντες στο Εργκένεκον στόχευαν να αποσταθεροποιήσουν την ισλαμική κυβέρνηση Ερντογάν πραγματοποιώντας δολιοφθορές στο εσωτερικό και διεθνείς κρίση. Με τις συγκεκριμένες ενέργειες σχεδίαζαν να κινητοποιήσουν το στρατό ώστε να καταλάβει την εξουσία.


Read more...

Οταν η Ημισέληνος έφθασε στο Σούνιο (Η Αγκυρα αυξάνει την ένταση)


Της Δωρας Αντωνιου

Η αιφνίδια κλιμάκωση των τουρκικών αντιδράσεων στις επιχειρήσεις FRONTEX, με στόχο ελληνικό ελικόπτερο του Λιμενικού, επιτείνει τον προβληματισμό που έχει προκληθεί στις διπλωματικές και στρατιωτικές αρχές ως προς τις κινήσεις και τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο. Ενώ οι παρενοχλήσεις μέσω ασυρμάτου που απευθύνονται από τουρκικά ραντάρ προς αεροσκάφη και ελικόπτερα, που περιπολούν στο πλαίσιο της FRONTEX, είχαν λάβει χαρακτηριστικά ρουτίνας, η Αγκυρα ανέβασε το θερμόμετρο της έντασης με δύο τουρκικά F-16 να επιχειρούν εναντίον του ελικοπτέρου του Λιμενικού, που πετούσε στην περιοχή του Φαρμακονησίου προχθές το πρωί.

F-16 στο Φαρμακονήσι
Η ελληνική αντίδραση ήταν άμεση και δύο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας αναχαίτισαν τα τουρκικά μαχητικά. Ωστόσο, η Αθήνα δεν κρύβει τον προβληματισμό της για τη σαφή επιλογή της Τουρκίας να κλιμακώσει την προκλητική συμπεριφορά στο Αιγαίο, σε μια περίοδο, μάλιστα, που επιδιώκεται η αναθέρμανση των διμερών σχέσεων και του διαλόγου. Διπλωματικές πηγές εντοπίζουν την αντίφαση ότι ενώ η Τουρκία εμφανίζεται πρόθυμη να συμμετέχει σε μια διαδικασία προσέγγισης των δύο χωρών και πολυεπίπεδης ενίσχυσης της συνεργασίας, την ίδια στιγμή προβαίνει σε κινήσεις που εκ των προτέρων γνωρίζει ότι θα ενοχλήσουν την Αθήνα. Ολα αυτά λίγες μόνο ημέρες πριν τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα στην Αγκυρα.
Τη ενόχληση της Αθήνας προκάλεσαν και οι επαναλαμβανόμενες διελεύσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων από ελληνικά χωρικά ύδατα. Από τις αρχές του χρόνου μέχρι πριν μία εβδομάδα, έξι τουρκικά πολεμικά πλοία «όργωσαν» το Αιγαίο, τυπικά χωρίς να υποπίπτουν σε κάποια παράβαση, καθώς πραγματοποίησαν αβλαβείς διελεύσεις. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όλα τα πλοία, ακόμα και τα πολεμικά, έχουν δικαίωμα να πλέουν σε εθνικά ύδατα χωρίς να έχουν ζητήσει προηγουμένως άδεια. Σε αυτήν την περίπτωση, πραγματοποιούν αβλαβή διέλευση. Προϋπόθεση για να λάβει αυτό το χαρακτηρισμό η διέλευση, είναι να είναι συνεχής, με σταθερή, υψηλή ταχύτητα. Το πολεμικό πλοίο δεν θα πρέπει να εκτελεί ασκήσεις ή γυμνάσια ή να προβαίνει σε συλλογή πληροφοριών, ενώ δεν επιτρέπεται να εκτελούνται προσνηώσεις ή απονηώσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Υπάρχει και μια άλλη προϋπόθεση: να μην εκτελείται άσκοπα.
Αυτό το τελευταίο σημείο της άσκοπης περιπλάνησης ήταν που έκανε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να αναφερθεί σε δηλώσεις του σε «οριακά αβλαβή διέλευση», εκφράζοντας την ενόχληση της Αθήνας για τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά.
Μια ματιά στον χάρτη και στις θαλάσσιες διαδρομές που επιλέγουν να ακολουθήσουν τα τουρκικά πολεμικά πλοία δικαιολογεί την εκτίμηση. Αντί να μετακινηθούν παράλληλα προς τα τουρκικά παράλια, καθώς τα σημεία από και προς τα οποία μετακινούνται εξυπηρετούνται από μια τέτοια διαδρομή, επιλέγουν πολύ μεγαλύτερες διαδρομές. Για την ακρίβεια, «κόβουν βόλτες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, διασχίζοντας όλο το Αιγαίο, περνώντας ανάμεσα από νησιά και, συχνά, προσεγγίζοντας την Αττική, καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες καυσίμων.
Τόσο στο YΠEΞ, όσο και στο Πεντάγωνο θεωρούν ότι οι διελεύσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι και σίγουρα εξυπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Εχει, μάλιστα, εξετασθεί μια σειρά από ενδεχόμενα, όπως να πρόκειται για ένα ακόμη «όπλο» που εντάσσει η Αγκυρα στη φαρέτρα της προκλητικότητας και της αμφισβήτησης. Βεβαίως, οι αβλαβείς διελεύσεις δεν συνιστούν αμφισβήτηση κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων, ωστόσο η προβολή της τουρκικής σημαίας ακόμα και στα ανοιχτά της Αττικής στέλνει μήνυμα πρόκλησης και «τσαμπουκά», στη λογική ότι «αλωνίζουμε στο Αιγαίο», με στόχο την καταγραφή παρουσίας των πλοίων της εκεί και σπάσιμο νεύρων. Αυτό συνεπάγεται κατάσταση έντασης της επιφυλακής από πλευράς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο στα παρατηρητήρια στα νησιά, όσο και σε ραντάρ και πολεμικά πλοία.
Θέμα κατασκοπείας
Με τις διελεύσεις αυτές επιδιώκεται κατασκοπεία, δηλαδή καταγραφή στρατιωτικών θέσεων αλλά και τρόπου και ταχύτητας αντίδρασης των Ενόπλων Δυνάμεων και, παράλληλα, ανίχνευση υδάτων στις περιοχές από τις οποίες διέρχονται τα τουρκικά πολεμικά πλοία.
Από ελληνικής πλευράς το θέμα δεν έχει ακόμα τεθεί στην Αγκυρα. Ωστόσο, αντί της διακριτικής και εξ αποστάσεως παρακολούθησης των κινήσεων των τουρκικών πλοίων, επιλέγεται πλέον η εμφανής, από κοντινή απόσταση, παρακολούθηση, ώστε να καταστεί σαφές ότι υπάρχει ενόχληση. Παράλληλα, στο υπουργείο Εξωτερικών αποφασίσθηκε να ερωτηθεί η Αγκυρα ποιος ο λόγος της συχνής πλέον, διέλευσης τουρκικών πολεμικών πλοίων από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Read more...

Έξω οι Τούρκοι εισβολείς από το Κουρδιστάν.


“Έξω οι Τούρκοι εισβολείς από το Κουρδιστάν. Να πάτε να χαθείτε”!!! Αυτό γράφει το πανώ που κρέμασαν νεαροί στην κεντρική εορταστική εκδήλωση του Νεβρόζ του νομού Βαν, που έγινε σήμερα στην ομώνυμη πόλη. Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν 150.000 άτομα, μετατράπηκε σε διαδήλωση υπέρ του ΡΚΚ και υπέρ του φυλακισμένου ηγέτη του, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν υπάρχουν στιγμιότυπα από την εκδήλωση.
Οι εκδηλώσεις για το Νεβρόζ, που έχουν ταυτιστεί με γιορτή της επανάστασης των Κούρδων ενατίον της Τουρκίας, θα κορυφωθούν αύριο, 21 Μαρτίου, στο Ντιγιαρμπακίρ, ιστορική πρωτεύουσα του Κουρδιστάν.


Read more...

Υψηλή ένταση ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Mirage 2000-5 εγκλωβίζουν με MICA IR τουρκικά F-16 στο Φαρμακονήσι


Σκηνικό «θερμού επεισοδίου» στήνει η Άγκυρα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο: Νέα επιθετική κίνηση κατά ελικοπτέρου AS365 Dauphin 2 του Λιμενικού Σώματος είχαμε λίγα λεπτά μετά τις 08:00 το πρωί και εν συνεχεία υπέρπτηση των τουρκικών επάνω από το Φαρμακονήσι. Όμως και πάλι “έχασαν”: Δύο ελληνικά Mirage 2000-5 Μκ2 που απογειώθηκαν από την Σκύρο, εγκλώβισαν τα τουρκικά αεροσκάφη την στιγμή που εκτελούσαν την υπέρπτηση, σε βολές παραμέτρων MICA IR και τα καταδίωξαν μέχρι το Ντάλαμαν την προωθημένη τουρκική αεροπορική βάση της περιοχής.

Πράγματι οι Τούρκοι επαναλαμβάνουν το σκηνικό της Παρασκευής, αλλά το «τραβάνε» ακόμα περισσότερο: Τα ελληνικά ραντάρ συλλαμβάνουν «απογείωση» δύο F-16 από το Ντάλαμαν τα οποία κατευθύνονται κατά του ελικοπτέρου του Λιμενικού την στιγμή που αυτό είχε προσεγίσει το Φαρμακονήσι.
Περνάνε πολύ κοντά του, στα 700 μέτρα περίπου σε ύψος 300 μέτρων και αμέσως μετά περνάνε επάνω από το νησί εκτελούν απότομη άνοδο στα 9.000 πόδα σε μία προσπάθεια να σπάσουν τον εγκλωβισμό των Mirage 2000-5 Mk2!

Το ελικόπτερο AS365 Dauphin 2 του Λιμενικού που εκτελεί περιπολίες στην περιοχή στο πλαίσιο της FRONTEX, εντοπίζει λαθρομετανάστες στην θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου και ενημερώνει το κέντρο.
Αμέσως μετά λαμβάνει απειλητικές κλήσεις από την Datca ότι βρίσκεται εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Σε ελάχιστα λεπτά σηκώνονται ελληνικά Mirage 2000-5 Mk2 από την Σκύρο και με πλήρη
ταχύτητα κατευθύνονται στην περιοχή αφού όλοι περιμένουν τα χειρότερα πλέον.
Την ίδα στιγμή πίσω τους σε απόσταση ενός μιλίου και ύψος 4.000 ποδών τα ελληνικά Mirage 2000-5 είχαν πάρει θέση βολής, περιμένοντας εντολές από το κέντρο.
Λεπτομέρεια: Τα τουρκικά μαχητικά είχαν εγκλωβιστεί αρκετή ώρα πριν από ελληνικά Mirage σε βολές MICA EΜ και εν συνεχεία επάνω από το Φαρμακονήσι σε βολή IR. Δηλαδή ήταν «νεκροί» από ώρα…
Στην ανωτέρω φωτό μπορείτε να δείτε την εικόνα που έβλεπαν στο HUD των Mirage 2000-5 οι Έλληνες πιλότοι την ώρα που εκτελούσαν τον εγκλωβισμό των τουρκικών αεροσκαφών. Στην εικόνα φαίνεται ακριβώς αυτό: Εγκλωβισμός τουρκικού F-16 σε παραμέτρους βολής MICA IR από ελληνικό Mirage κάπου στο Αιγαίο.

Στα ελληνικά πολεμικά αεροδρόμια επικρατεί κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, καθώς είναι η πρώτη φορά που η τουρκική Αεροπορία επεκτείνει τις προσκλήσεις της ημέρα Κυριακή και όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP